Стенограма засідання Комітету від 14 липня 2016 року

28 липня 2016, 12:36

СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань охорони здоров’я

 

14 липня 2016 року

 

Веде засідання Голова Комітету Богомолець О.В.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, дозвольте продовжити засідання Комітету охорони здоров'я. В залі присутні 7 членів комітету. Є кворум. Ми, власне, продовжуємо порядок денний засідання, який було сформовано і продовжено з урахуванням тих питань, які ми не встигли розглянути вчора на засіданні комітету.

До порядку денного включені організаційні питання щодо подальшої роботи комітету, зокрема такі питання: про пропозиції до проекту порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання; про проект Плану роботи комітету на період п'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Також інформую вас, що вчора у Верховній Раді України було зареєстровано проект Бюджетної резолюції на 2017 рік. Це проект Постанови Верховної Ради номер 4971. Очевидно, нам необхідно буде провести ще одне засідання для розгляду проекту Бюджетної резолюції на 2017 рік.

Мною, як Головою Комітету, після отримання цієї Бюджетної резолюції, власне, сьогодні зранку терміново було підготовлено звернення на бюджетний комітет з посиланням на норми Регламенту Верховної Ради та з проханням не розглядати проект Бюджетної резолюції сьогодні та дати можливість Комітету з питань охорони здоров'я надати свої пропозиції до цього проекту. Цей лист вже зареєстрований і пішов на бюджетний комітет.

Пропоную затвердити порядок денний нашого сьогоднішнього засідання. Прошу голосувати. Хто за? Одностайно всі проголосували. Порядок денний засідання комітету затверджено.

Також, як завжди на початку засідання, прошу визначитися з приводу відображення в протоколі засідання поіменних результатів голосування. Прошу голосувати. Хто за цю пропозицію поіменного відображення? Всі за. Одностайно. Дякую. Рішення прийнято.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Про пропозиції до проекту порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Прошу подивитися наданий вам проект пропозицій до проекту порядку денного п'ятої сесії, вже оновлений секретаріатом відповідно до рекомендацій доручення Голови Верховної Ради України та з урахуванням ухвалених вчора комітетом рішень щодо розгляду законопроектів.

 

ШУРМА І.М. Підтримати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Усі законопроекти, де з опрацювання головним визначений Комітет охорони здоров'я, внесені до відповідних розділів в залежності від стадії розгляду законопроекту. До третього розділу внесені законопроекти, які рекомендується не включати до порядку денного п'ятої сесії відповідно до доручення Голови Верховної Ради, включені законопроекти, стосовно яких комітетом ухвалювалися рішення про відхилення, направлення на доопрацювання чи рекомендувалося не включати до порядку денного четвертої сесії. Однак з урахуванням результатів сьогоднішнього пленарного засідання проект пропозицій треба буде відкоригувати. Це вже технічна робота секретаріату. Тому що скоріше за все ті законопроекти, які сьогодні стоять в порядку денному, їх 5 чи 6 у нас, нам треба буде включити в порядок денний наступної сесії.

Чи є у вас пропозиції, шановні народні депутати? Будь ласка, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. У мене запитання по законопроекту 2162д – про лікарські засоби. Наш "д" – доопрацьований. Насправді, тут написано в першому пункті: "підготовлені до розгляду на пленарних засіданнях". Ми планували його подати на заміну, виключивши оцю рекламу, яку просила Оксана Анатоліївна, і ще там були якісь зміни.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Там про діючі речовини.

 

МУСІЙ О.С. Словом, ми маємо змінити дві статті. Якщо ми пропонуємо його включити в порядок денний, ми не зможемо змінити ці дві статті. Тому ми мали б його не включати в порядок денний, змінити дві статті, а потім включити в порядок денний.

Підкажіть, як тут поступити?

 

ЗБРОЖЕК С.І. Я трошки прокоментую,  чисто процедурно. Якщо ми зараз подамо його "не включати в порядок денний", то його знімуть і більше не включатимуть.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Чому?

 

ЗБРОЖЕК С.І. Тоді треба буде подавати новий. Він буде мати новий номер.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми можемо подати на заміну, якщо ми його подали?

 

ЗБРОЖЕК С.І. Можемо. Можемо на заміну потім подати нову редакцію.

 

МУСІЙ О.С. Точно можна?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Точно.

 

ЗБРОЖЕК С.І. Можна.

 

МУСІЙ О.С. Якщо можна, тоді немає проблем. Але щоб потім ми не стикнулися з тим, що ми не зможемо нічого зробити, ніж проголосувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні-ні, він зараз є в переліку.

 

МУСІЙ О.С. Дивіться, він є в переліку, в чому була проблема? Ми не можемо зараз, якщо він вже стоїть в порядку денному сесії, ми не можемо подати на заміну.

Ми ж вже так поступали на цій сесії: не включали в порядок денний, давали на заміну, а потім голосували за включення його в порядок денний сесії.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я пропоную відповідно до Регламенту вивчити це питання.

 

МУСІЙ О.С. Це саме стосується 2409а  і це саме стосується 4456.

 

ЗБРОЖЕК С.І. Якщо це не принципово – зберегти номер, то тоді ваша пропозиція підходить.

 

БІЛОВОЛ О.М. Але нам треба номер зберегти.

 

МУСІЙ О.С. А ми можемо на заміну подавати? Зможемо, так? Гаразд, тоді приймається.

 

ЗБРОЖЕК С.І. Ми ж так робили і з 4074.

 

(Загальна дискусія).

 

ШУРМА І.М. Я прошу, щоб в протокол внесли мою фразу стосовно організації роботи. Якщо ми домовляємося на 14:30, і якщо не прийшли, значить комітету немає. Це є перше.

Друге. Люди приїжджають за тисячу кілометрів, ми їх викликаємо, ну невже їм цікаво дивитися на наші суперечки? Це абсолютно не правильно.

Я не знаю, хто викликав Харків. Тисячу кілометрів, щоб приїхати, вдумайтеся, що вони привезуть звідси туди? Ви запитайте, як комунальне підприємство, чи є в неї кошти на відрядження, як вона сьогодні собі компенсує проїзд туди і назад, чим?

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, а вони виступили хоча би?

 

ШУРМА І.М. Яка різниця, це постріл в повітря.

І обов'язково в протокол написати. Ви на мене не ображайтеся, я завжди говорю правду. У кожного з вас запитаю, якщо вас запросять на засідання Кабміну, ви прийдете і щиро будете ділитися своїми напрацюваннями, а перед вами будуть сидіти 20 міністрів в смартфонах і писати смс, вам приємно буде? Люди добрі, ви всі сидите в телефонах. Я розумію, взяв трубку і сказав передзвонити, всяке буває, але ж ви всі пишете! Вони сидять переглядаються і нічого не розуміють.

Я звертаюся до вас під протокол: іде засідання – припиніть сидіти в смартфонах. Це є неповага. Я ще раз кажу, тисячу кілометрів проїхати,  і що вона скаже в себе?  Так не можна по відношенню до людей.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ми завершуємо засідання Комітету з питань охорони здоров'я, оскільки у нас немає кворуму.

Прохання у мене наступне: чи є у вас побажання щодо "круглих столів", які ми мали б провести в наступному році?

 

ШУРМА І.М. Ольго Вадимівно, подивіться, ми лист в НАБУ не проголосували, а мали б проголосувати. Давайте тоді завтра знаходити час, щоб зібратися. Нам листи треба відправити. Воно вже все готове, відпрацьоване.

Кулебі – по дітях-сиротах. Ми всі так переживали за дітей-сиріт, аж не можемо листа підписати.

Лист по зловживанням, по корупції, так боремося з корупцією, другий день лист лежить.

Хочете – візьміть протокол і в робочому режимі давайте запустимо, нехай кожний підписує, щоб був привід потім його оформити.

 

(Загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу під протокол зафіксувати. "Круглий стіл" по дитячому здоров'ю. Підтримуєте?

"Круглий стіл" по приватній медицині. Будь ласка, давайте формулювання. "Розвиток приватної системи охорони здоров'я в Україні". Немає заперечень, колеги?

Наступне, "круглий стіл" медичне страхування.

У нас записано "круглий стіл" ПТСР, психічне здоров'я і психічна реабілітація.

Ще пропоную "круглий стіл" по медичній освіті.

І, як пропозиція для розгляду, щодо медсестринства і середніх медичних працівників. Або включити це в медичну освіту? Які у вас є пропозиції?

МУСІЙ О.С. Медсестринство в освіті складає тільки невеличку частину.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Комітетські слухання "Про стан та перспективи медичної науки та освіти в Україні".

 

МУСІЙ О.С. Без "науки". Наука – це окрема тема.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, давайте. Тоді робимо слухання по медичній освіті. Просто пишемо "медична освіта".

 

(Загальна дискусія)