Стенограма засідання Комітету від 16 листопада 2016 року

08 грудня 2016, 17:05

СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров'я

 

16 листопада 2016 року

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Доброго дня, шановні колеги! Присутні 7 членів комітету. У нас є кворум. Дозвольте розпочати наше чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.

До порядку денного включено 16 питань, з них 8 законопроектів, 3 контрольних питання: про результати аудиту Рахунковою палатою України по діяльності Товариства Червоного Хреста, який комітет мав заслухати в порядку контролю, і яке, власне, було перенесено з минулого засідання у зв'язку з тим, що у нас не було кворуму; про стан поставок лікарських засобів; про лікування за кордоном. Також маємо затвердити Рекомендації слухань у Комітеті по репродуктивному здоров'ю та розглянути питання, з якими до комітету звернулась медична громада медико-санітарної частини № 18 та Славутицька міська рада щодо медико-санітарної частини № 5.

Чи є у членів комітету пропозиції чи доповнення до запропонованого порядку денного?

Будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. У мене є пропозиція розглянути на засіданні комітету звернення до Прем'єр-міністра і до Президента (обговорити) стосовно діяльності Міністерства охорони здоров'я і керівництва Міністерства охорони здоров'я. Просто включити для обговорення це питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олеже Степановичу, хочу зазначити, що у нас складається наступна ситуація: пані Ірина через 20 хвилин іде на комітет, а я іду через годину на парламентські слухання.

Будь ласка, хто за те, щоб внести в порядок денний пропозицію Олега Степановича Мусія, прошу голосувати. Хто за? 4. Хто проти? Хто утримався? Рішення прийнято. Внесено.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я прошу 2 пункти вилучити – 8 і 9, тому що є більш обширний законопроект, зараз ідуть консультаційні перемовини щодо заміщення цього законопроекту, який мною ініційований, іншими законопроектом.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто за те, щоб підтримати пропозицію пана Костянтина Яриніча – питання 8 і 9 зняти з порядку денного сьогоднішнього засідання. Прошу голосувати за цю пропозицію. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одностайно.

Шановні колеги, пропоную затвердити порядок денний нашого засідання з урахуванням тих змін, які були зроблені, і прошу вас голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одностайно.

Порядок денний засідання комітету затверджено. І, як завжди, на початку засідання прошу визначитись з приводу відображення у протоколі поіменних результатів голосування. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одностайно проголосували. Дякую.

У засіданні комітету беруть участь: заступник Міністра охорони здоров'я пан Роман Ілик, заступник Міністра охорони здоров'я пан Олександр Лінчевський, заступник Міністра охорони здоров'я пані Оксана Сивак, представники міжнародного Червоного Хреста і представники медико-санітарної частини № 18.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Про результати проведеного Рахунковою палатою України аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров'я України на фінансову підтримку Товариства Червоного Хреста.

Інформує представник Рахункової палати України, потім Міністерство охорони здоров'я, і потім у нас буде обговорення.

Прошу, представнику Рахункової палати, скажіть, будь ласка, чи 5 хвилин вам буде достатньо для виступу? Якщо можна головні тези, а там далі ми вже будемо обговорювати.

 

ЗАРЕМБА І.М. Шановна Ольго Вадимівно, шановні народні депутати, історії питання вже рік, тому що воно було включено до плану рівно рік тому на 2016 рік, розгляд його мав відбутися в серпні, але, на жаль, через неявку представників Міністерства охорони здоров'я воно відбулося через місяць 13 вересня.

Суть питання: перевірялися бюджетні програми, це членський внесок до Міжнародної федерації Товариства Червоного Хреста і Півмісяця і забезпечення діяльності патронажної служби та служби розшуку Товариства Червоного Хреста України.

Ціна питання: 226 мільйонів гривень – це бюджетні кошти, а також приблизно 160 мільйонів гривень у рік – це гуманітарна допомога, де Міністерство повинно здійснювати моніторинг. Не перевірку, не контроль, а саме моніторинг за використанням – це постанова уряду так говорить.

Тепер, які проблеми? Проблема перша, головний розпорядник Міністерство охорони здоров'я. Говорю абсолютно відповідально і чітко, за період, який ми перевіряли ніхто нічого з Міністерства охорони здоров'я не робив. Робота завалена повністю, планів немає, відповідального заступника міністра немає. Період: 2014, 2015, половина 2016 року.

На колегії Міністерства охорони здоров'я питання жодного разу не розглядалося, документальне підтвердження засідання відсутнє, за усною інформацією Олександра Володимировича Лінчевського, покладено цей напрям, я інформацію отримав в кінці жовтня. Повторюю, точка відліку у нас була до 1 липня минулого року.

Також Міністерство охорони здоров'я не здійснювало і внутрішнього контролю за визначенням потреби Товариства Червоного Хреста в коштах Державного бюджету. Щороку Червоний Хрест отримує 80 мільйонів гривень. Шановні колеги, багато чи мало – я не знаю, цього ніхто не знає, може, мало, може, багато. От, 80 – і все, розрахунків немає, нічого немає. З року в рік ця цифра кочує по бюджетам, це така традиція.

Далі. Тепер що стосується самого Товариства Червоного Хреста. Які основні проблеми? Спробую коротко.

Перша. Чинне законодавство не передбачає можливості надання медичної допомоги Товариством. Нормативно це питання не врегульоване, так як воно врегульовано вже урядами іншими, тому що Товариство не є закладом охорони здоров'я і відповідно ліцензії на медичну практику воно не має, а медпрацівники Товариства не перебувають у трудових відносинах з закладами охорони здоров'я. І, до речі, по Міністерству соціальної політики так само.

Діяльність патронажної служби. Там задіяно майже 3 100 патронажних сестер. Вона зосереджена на наданні медико-соціальної допомоги самотнім громадянам похилого віку: інвалідам і іншим незахищеними верствам населення.

Моніторинг, як я вже казав, що ж там робить Товариство Червоного Хреста Міністерством не проводилось, звідки взялась штатна чисельність 3 100 теж не зрозуміло, чому не 5 100 патронажних сестер? Розрахунків – жодних.

Тепер, що стосується співпраці з місцевими органами влади. Ми опитали всі обладміністрації, крім, звісно, Криму і Донецької і Луганської облдержадміністрацій. Значить, реально лише 4 облдержадміністрації дійсно співпрацюють активно з обласними управліннями Червоного Хреста, володіють інформацією, знають, що відбувається. У всіх решта – або частково, або взагалі ніяк.

Далі. Чому саме такий відбір осіб, які є на обслуговуванні, теж не зрозуміло, критеріїв немає. Так як Міністерство критеріїв не розробило, цілком зрозуміло, що Товариство Червоного Хреста зробило це самостійно, тобто на свій розсуд.

Далі. Пункт другий – надання медико-соціальних послуг. На нашому сайті Рахункової палати ця інформація вільно розміщена, тобто ці 40 сторінок тексту з деталізацією, з прикладами. Скажу лише одне: обіг здійснюється вкрай неналежним чином, є факти, що, скажімо так, аж до обслуговування мертвих громадян, вони давно померли, а все пишуть, що сестри ці патронажні "все ходять і ходять". Далі закодовані, але в актах у нас є прізвища, ім'я, по батькові всіх цих осіб, довідки з РАГСу про смерть і так далі. І це, повірте, непоодинокі факти.

Далі. Є поняття подвійних рахунків, коли одночасно надають медичну і соціальну допомогу. Медична – це розтерти, укол зробити, соціальна – у магазин сходити, зварити їсти, якщо людина немічна. І в той же час є подвійний рахунок, що у нас також відображено у звіті.

Є ще одна серйозна проблема, шановні колеги, я хотів би на ній детально зупинитися, у всіх країнах світу Товариство Червоного Хреста та й з рештою відповідно до власного статуту, воно повинно надавати допомогу медичній службі Збройних Сил, в даному випадку Збройних Сил України, особливо під час проведення збройного конфлікту. У нас третій рік іде війна, я часто бував на фронті, причому на передовій і знаю що це таке, і повірте, бачу всіх, може, це емоційно, але це те, що я повинен сказати, від ОБСЄ до мерів міст Центральної і Західної України, я не бачив тільки представників Червоного Хреста. Я опитував командирів бригад, командирів батальйонів, вони про це не знають, це окремих батальйонів, це наших бригад піхотинців, вони з ними не співпрацюють, на жаль.

До речі, Міністерство охорони здоров'я досі не ініціювало зміни до законодавства щодо того, щоб Червоний Хрест України допомагав медичній службі Збройних Сил і органам охорони здоров'я в зоні проведення бойових дій. Те, що волонтерська робота ведеться – це одне, але, зрозумійте правильно, з 3 100 патронажних сестер майже всі зосереджені в великих містах України: Центр, Північ, Захід, на Схід чомусь нікого не тягне, а мало б бути з точністю до навпаки.

Наступне питання. Це служба розшуку. Тут навпаки, там лише 11 людей. Ми пропонуємо кількість цих людей різко збільшити, якщо потрібно, на них збільшити бюджетне фінансування. І ви знаєте, вже і спецпредставники ОБСЄ зверталися, і інші представники і Міжнародного комітету Товариства Червоного Хреста, що наш Червоний Хрест чомусь протягом 2,5 року не залучається до процесу обміну полоненими, що є його прямим обов'язком, тобто він зобов'язаний це робити в першу чергу, а потім вже все решта.

Факти по неправильній сплаті 135 тисяч гривень міжнародній організації направлений до правоохоронних органів, я їх коментувати не буду, це у звіті розписано.

І на останок 2 моменти. Перший, гуманітарна допомога. Справді, гуманітарну допомогу контролювати Міністерство охорони здоров'я не має права, але воно згідно рішень уряду є відповідальним за виконанням міжнародних зобов'язань, що випливають із членства України у Міжнародній федерації Товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Як ви розумієте, також нічого не зроблено. Гуманітарна допомога, приблизно 150 чи 160 мільйонів гривень в рік.

Є різні факти, я принципово не хочу на них зупинятися, скажу, що облік в Червоному Хресті є, ну, не завжди добре, але в принципі він відповідає дійсності, така гуманітарна допомога, ми, правда, перевіряли лише по Києву, вона дійсно надавалася і Опіковому центру, і госпіталю, тобто цей процес іде, і обладнання і медикаменти надходять у потрібні руки. На жаль, позв будь-яку увагу Міністерства охорони здоров'я, воно цією інформацією не володіє. Це що стосується гуманітарної допомоги.

І останнє. Це наші пропозиції. Вони направлені, як я вже сказав, по одному факту в правоохоронні органи, а свої пропозиції ми направили і до Кабінету Міністрів, і Верховній Раді, а також звіт повністю направлений Товариству Червоного Хреста і Міністерству охорони здоров'я, бо вони були об'єктами перевірок.

 У мене все. Дякую за увагу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Шановні колеги, я би хотіли токи над "І" розставити. В Україні є представництва Міжнародного Червоного Хреста і українського Червоного Хреста. Це дві різні організації. Зараз мова іде виключно про громадську організацію Товариство Червоного Хреста України, яка від Міжнародного Червоного Хреста отримує тільки дозвіл на використання символіки і логотипа. Більше ніяких зв'язків, власне, між цими організаціями немає.

Тому зараз я би хотіла ще додати, що також Червоний Хрест за останні 8 років, наскільки я пригадую, отримав 700 мільйонів державних коштів. І те, що Міністерство охорони здоров'я за весь цей час, і, власне, це зауваження не до присутньої тут команди, а це План програми дій, тобто за всі попередні каденції існування Червоного Хреста і Міністерство охорони здоров'я, який надавав їм ці кошти, а мова іде про 700 мільйонів гривень українського бюджету платників податків, Міністерство охорони здоров'я як головний розпорядник коштів ніколи ці кошти не перевіряв, не контролював. Всі мої запити, які були зроблені протягом минулого року щодо гуманітарної допомоги, яка надходила, щодо того, куди вона поставлялась, всі ці запити залишилися без відповіді. Тобто я отримала відповіді від попередньої, ще раз наголошую, команди Міністерства охорони здоров'я про те, що гуманітарну допомогу ми отримали, а куди її передали, нехай Генеральна прокуратура, якщо спитає, тоді ми їй скажемо, а не народні депутати.

Ще хочу зазначити, що якщо буде у вас необхідність, я вам надам листа підписаного керівництвом Червоного Хреста в січні, якщо пригадую, коли йшов Майдан, коли український Червоний Хрест офіційно Канаді відмовив у прийнятті гуманітарної допомоги для України. Мова йшла про мільйон доларів, літак-госпіталь, і в цьому листі керівництвом підписано, що ми не отримаємо, не займаємося гуманітарною допомогою, будь ласка, звертайтесь до Міністра соціальної політики Королєвської, до Міністра охорони здоров'я пані Богатирьової. І цей документ є, якщо комусь він знадобиться, я готова його надати, мені його надіслали з канадської сторони.

Тепер, я хочу ще в присутності представників Міжнародного Червоного Хреста сказати, що ми дуже підтримуємо взагалі організацію Червоний Хрест і вважаємо, що вона важлива, і вважаємо, що мова не йде зараз про знищення, про ліквідацію Червоного Хреста, абсолютно ні - Червоний Хрест має працювати! Але має працювати чесно, прозоро, у відповідності до тих стандартів, до тих вимог, які сьогодні є в нашому суспільстві. Тому за результатами розгляду цього питання буду просити, щоб ми, власне, передали матеріали звіту Рахункової палати і всі зловживання, які там були виявлені, щоб ми передали у відповідні органи: Службу безпеки України, Міністерство внутрішніх справ, Генеральну прокуратуру, щоб вони далі розбиралися, які є зловживання і кого потрібно покарати, і щоб далі доручили Міністерству охорони здоров'я призначити відповідного заступника, розробити систему оцінки обліку і взагалі моделі співпраці з Червоним Хрестом.

Тобто наша мета – будувати прозору, справедливу, відповідальну державу. Якщо Червоний Хрест не виконує медичних функцій, а виконує функції соціальних працівників, в цьому випадку Червоний Хрест має співпрацювати на підставі офіційних домовленостей з Міністерством соціальної політки для того, щоб за державні кошти… За власні кошти Червоний Хрест може доглядати будь-кого, будь-кому заварювати чай, будь‑кому натирати суглоби, але за кошти Державного бюджету ця робота Червоного Хреста має бути узгоджена з Міністерством соціальної політики, якщо мова іде про підтримку немічних, і тих, хто, власне, знаходиться під опікою держави.

І моя особиста позиція, що Червоному Хресту давним-давно потрібно змінити керівництво, яке має змінити свої підходи до організації роботи, до прозорості і до відповідальності.

Будь ласка, тепер хто з шановних колег, якщо у вас є запитання.

Будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Може, представник Червоного Хреста щось скаже?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Тільки одне прохання: давайте без ввідної, а по ділу.

 

УСІЧЕНКО І.Г. Нинішнє керівництво Міністерства охорони здоров'я, пропонуючи припинити фінансування патронажної служби і служби розшуку, не вважає за потрібне зустрітися з нами і вислухати наші аргументи відносно збереження фінансування цих служб.

Протягом 2 місяців ігнорувалось абсолютно все. Більше тижня тому я був у віце-прем'єр-міністра Розенка, він підписав листа відносно чотиристоронньої зустрічі стосовно цієї проблеми Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров'я, Мінсоцполітики і Червоного Хреста. Абсолютно немає ніякого руху в цьому плані.

Припинення роботи патронажної служби медичних сестер, з їх унікальним досвідом надання регулярної допомоги на дому означає не тільки звільнення з роботи понад 3 тисячі кваліфікованих фахівців, а й ліквідацію медико-соціальної мережі  Товариства, до якого входять центри медико-соціальної допомоги та реабілітації – 83, кімнати медико-соціальної допомоги та реабілітації – 256, банки одягу – 535, пункти прокату речей, необхідних для догляду за важкохворими – 394.

Припинення роботи служби розшуку в умовах збройного конфлікту – неприпустиме рішення: позбавить тисячі громадян  одного з основних прав – права знати долю близьких.

Ми свідомі того, що існують недоліки і помилки. Нам є над чим працювати і що покращити. Починаючи з 2013 року ми перебудували свою діяльність в умовах кризи, так як на порядку денному постала необхідність надання допомоги постраждалим від збройного конфлікту великої кількості внутрішньо переміщених осіб. Не менше уваги приділялось зміцнення самого потенціалу. За допомогою Міжнародної федерації, Міжнародного комітету Червоного Хреста, партнерських національних товариств розроблена і імплементується стратегія зміцнення потенціалу Національного Товариства.

Ми провели незалежний міжнародний аудит цього спектру гуманітарної діяльності українського Червоного Хреста, звіт якого ми очікуємо до кінця листопада поточного року. Нам необхідно зміцнити правову базу, так як діючий Закон "Про Товариство Червоного Хреста України" потребує вдосконалення, потрібно змінити Закон "Про волонтерську діяльність в Україні", і ми розраховуємо на вашу підтримку у цій справі. Ми також працюємо над зміцненням організаційного розвитку, підготовки та реагування на катастрофи, впроваджуємо сучасні методи внутрішньої і зовнішньої комунікації, і так далі.

Необхідно оптимізувати структуру патронажної служби у стислі терміни спільно з Міністерством охорони здоров'я і Мінсоцполітики, нашими міжнародними партнерами. Розробити спеціальну програму функціонування цієї служби, разом з тим використати і все те позитивне, що ми здобули за 55 років діяльності цієї служби.

Ми повинні в повному обсязі використати мережу первинних організацій, які присутні в усіх куточках країни, зміцнити їх потенціал.

Щодо зауважень Рахункової палати, то ми провели 2 засідання президії Товариства, одне з яких проходило за участі співробітників Рахункової палати, які, до речі, позитивно оцінили результати прийнятих рішень, розробили план усунення недоліків – більшість пунктів плану виконано, а над тими, що залишились, нам слід попрацювати спільно з Міністерством охорони здоров'я.

Зловживань і корупції не виявлено – я ще раз повторюю це.

Насамкінець. Якщо Державним бюджетом України, а це станеться, якщо народні депутати України підтримають наше прохання, буде продовження фінансування патронажної служби і служби розшуку, це означатиме, що голос наших підопічних, а це 350 тисяч одиноких хворих людей похилого віку, серед яких 35 тисяч прикутих до ліжка, почуті державою. І щоб не переобтяжувати Міністерство охорони здоров'я, доцільно було б проводити фінансування цих служб через Міністерство фінансів України, або якийсь інший механізм, і контроль належний буде здійснюватися.

І останнє. Я хотів наголосити на тому, що в комісії Рахункової палати були малокомпетентні люди, ні одного медичного працівника, ні одного соціального працівника. Ми написали зауваження на 60 сторінках. Додаткового листа я написав Голові Рахункової палати, щоб зустрітися, на 4 сторінках, з чим незгодні і цифри, де тисячі розраховують. Ніхто мені не подзвонив і ніхто не прийняв хоча б для того, щоб нормально було. І ви знаєте, на засіданні Рахункової палати було так: ніяких позитивів, одні негативи і зловживання, правда, корупцію не згадували.

Я б дуже просив народних депутатів зважити на ті зауваження, вони є, я роздав 10 папок матеріалів і попросив би підтримки в плані координації роботи, з Міністерством соціальної політики нормальні стосунки, співпраця.

І я багато незгоден з деякими позиціями пана Заремби. Значить, некомпетентно. Я просив, щоб надали слово представнику Міжнародного комітету Товариства Червоного Хреста, щоб він роз'яснив, що Товариство Червоного Хреста України не надає допомогу Збройним Силам України і не працює в зоні АТО, не допомагає військовим. Надає відповідну допомогу госпіталям, цивільним лікарням. Було надано допомогу на 85 мільйонів гривень в цьому плані.

Дякую за увагу. Якщо будуть запитання, я готовий відповісти.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, представник місії Міжнародного комітету Червоного Хреста.

 

ПІНСЬКА Т. Я буду перекладати.

 

Рафаелло МЮЛЛЕР. Дякую.

Справа в тому, що є деяка неточність у звіті Рахункової палати. Червоний Хрест дотримується деяких принципів, і одним із головних є принцип нейтральності. Тому якщо надається допомога тільки одній стороні, це буде означати, що Червоний Хрест помер.

Наразі в Україні є тяжка ситуація, і це зрозуміло, що потрібні реформи і Міністерства охорони здоров'я, також реформування Червоного Хреста, але всі ці реформи мають проходити у чинний спосіб. Це що стосуються реформ. І коли проходять реформи, то ми маємо розуміти, що в центрі цих всіх процесів мають бути люди, що потребують на допомогу, а також маємо пам'ятати, що мандатом руху Червоного Хреста є наступне: зменшення страждань людей, що є жертвами збройного конфлікту або інших ситуацій насильства.

Держава Україна брала участь у всіх міжнародних конференціях, де приймалося рішення стосовно міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. У нас є закріпленим те, що Червоний Хрест є допомогою державним структурам у гуманітарній сфері. Ця допомога означає, що Червоний Хрест сприяє реалізації функції держави у цій гуманітарній сфері.

Я знайомий з роботою цього товариства вже 19 років. Тому що у 1997 році я відкривав офіс Міжнародного комітету Червоного Хреста у місті Сімферополь в Криму і тісно співпрацював з обласними та місцевими організаціями Червоного Хреста там, і після цього було 2 роки роботи на рівні міста Києва.

Я знайомий з роботою патронажної служби в різних містах України і бачив, як працюють патронажні сестри у 90-х, і бачив це нещодавно, як вони працюють в Луганську, Донецьку, Полтаві, в різних містах України. Сильною стороною Товариства Червоного Хреста є ця служба, і це можливість надавати допомогу тим людям, яким інші структури, державні структури не в змозі надати допомогу.

Зрозуміло, що коли проходять реформи, це є процес нешвидкий, і я звертаюсь до процесу проведення цих реформ, щоб вони ґрунтувалися на потребах людей, які мають отримувати цю допомогу, а не на тих, хто саме надає цю допомогу, таким чином, щоб ці сотні тисяч людей, що потребують на допомогу, не залишилися без неї особливо у перехідний період.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми дякуємо вам.

Скажіть, будь ласка, а чому ви не переводите, що говорять депутати?

Чи ви розумієте українську?

 

Рафаелло МЮЛЛЕР. Я розумію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ще раз хочу повернутися до базових принципів. Тобто ми за те, щоб Червоний Хрест працював в Україні. Ми за те, щоб Червоний Хрест надавав допомогу і з одного, і з іншого боку тим, хто цього потребує. Але ми не говоримо взагалі про реформу Червоного Хреста. У пана голови Міжнародної організації є хибна уява про те, що зараз відбувається. Як члени парламенту ми не маємо ніякого права проводити реформу громадської організації, яка є самоврядною і яка працює відповідно до свого статуту. Ні парламент, ні уряд не мають права втручатися в діяльність цієї організації. І ця організація за залучені нею гуманітарні кошти може робити те, що вона вважає за потрібне.

Мова зараз іде виключно про один аспект – це прозорість, чесність використання коштів Державного бюджету. Більше ні про яку реформу, ні про що мова в даному випадку не йде. І Комітет з питань охорони здоров'я не вправі ні змінити керівника, ні змінити статут. Комітет з питань охорони здоров'я і ми як депутати маємо єдине право: контролю за використання державних коштів і контролю за профільним міністерством, яке має нести відповідальність за ту громадську організацію, яку воно фінансує за кошти людей, які сплачують податки.

Тому я прошу, щоб ми з вами не переходили межу і не займалися фальсифікаціями. Ми не робимо ніякої реформи, ніяких змін, ми говоримо тільки про те, що Червоний Хрест має регулярно звітуватися за те, що він робить. Не хоче звітуватися – хай не отримує бюджетні кошти. Не хоче виконувати медичну діяльність, немає  ліцензії на медичну діяльність – хай переходить в підпорядкування Міністерства соціальної політики. І це буде правильно, тому що якщо немає ліцензії на медичну діяльність, якщо Червоний Хрест займається патронатом, то це пряма відповідальність Міністерства соціальної політики, які мають здійснювати контроль за тим, кому Червоний Хрест надає допомогу за державні кошти. За свої власні кошти що хочете, те й робіть.

Ми ніяким чином не тиснемо на Червоний Хрест, ми ніяким чином не проти того, щоб він працював, але ми будуємо сьогодні нову країну, де не можна красти ні депутатам, ні громадським організаціям. Якщо громадські організації думають, що вони можуть прикриватися тим, що вони громадські організації і не звітуватися за державні кошти – це неправильно. Якщо Міжнародний Червоний Хрест дає їм карт-бланш, вони використовують вашу гуманітарну допомогу і вам не звітуються, це ваша справа, ми туди не втручаємося. Єдине, що ми хочемо знати, яким чином використовуються ті кошти, які ідуть з Державного бюджету.

Колеги, хто з вас хоче виступити?

 

ШУРМА І.М. У мене запитання до вас. Скажіть, будь ласка, коли ви говорили про Канаду, хто мав передавати гуманітарну допомогу?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Не Червоний Хрест Канади.

 

ШУРМА І.М. Добре. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Щодо гуманітарної допомоги звернулася українська діаспора прямим листом до Червоного Хреста.

Будь ласка, Оксано Анатоліївно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, я прошу в даному разі проголосувати за пропозицію, подану головою Комітету відправити матеріали Рахункової палати до наших слідчих органів, тому що будучи все ж таки міжвідомчим координатором зони АТО, мені з 2014 року було відомо, що без сумніву, ви не маєте права, Червоний Хрест України, давати військовим частинам. Але я особисто підтверджую, в даному разі збираю зараз матеріали по головним лікарям Донецької і Луганської областям про те, що протягом 2014-2015 років була особисто свідком, як ви утилізували ліки, котрі вже були непридатні до використання в лікарнях Донецької і Луганської областях. На той час єдине, що було мені невідомо, що в даному разі ви функціонуєте за державний кошт. Все, що стосується міжнародних партнерів, безпосередньо Міжнародного Червоного Хреста, ту допомогу, яку надавали, всі наші лікарні цивільні в зоні АТО чітко підрозділяють – це там достатньо якісна допомога у нас відбувається, там у нас немає ситуації, коли у вас те, що було надано, було на 90 відсотків з простроченим терміном використання. Тому в цьому плані ми відновимо цю справедливість. Наразі я вже дала офіційний запит по лікарням, вони працюють.

Більше того, військові госпіталі дійсно мені підтвердили, що останні півтора місяця ви активно стали працювати в військових госпіталях. Це відбувається виключно протягом останніх 6 тижнів, активно ви почали зразу ходити  в тому числі і у військові госпіталі.

Стосовно допомоги цивільним лікарням в Донецькій області патронажної служби, на жаль, відсутня, стосовно цієї допомоги, котра передавалася у великій кількості великими дійсно вантажними машинами, але ще раз повторюю, прострочений термін використання. Іноді головні лікарі відмовлялися від цієї допомоги, яким чином умовлялися взяти на баланс, це була утилізація в даному разі ліків, а не допомога. Вибачте, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. У мене запитання до двох державних органів. До Міністерства охорони здоров'я перше питання по тих коштах, які закладені в Державному бюджеті і відповіді пані Уляни Супрун, виконуючій обов'язки Міністра, прописано, що передбачена чи не передбачена (поясність) сума 93 мільйона на сплату членських внесків у Міжнародну організацію Червоного Хреста. Чи це є правило завжди таке, чи ви розраховували чи ні? І чи існує якийсь розрахунок в Міністерстві охорони здоров'я як розпоряднику бюджетних  коштів потреби оцій патронажній службі чи скількись там грошей потрібно чи не потрібно, чи це має фінансувати Міністерство охорони здоров'я, з вашої точки зору?

І друге запитання у мене до Рахункової палати. Безумовно при всіх перевірках і при всіх складених актах сторона, яка перевіряється, вона має право на свої зауваження, на свої пояснення і так далі. Зі слів, що ми щойно почули, президента Червоного Хреста України, що така можливість попри намагання двічі чи тричі, чи ще більше разів не була надана Рахунковою палатою. Це практика Рахункової палати не дати можливості людям дати свою зауваження і врахувати їх, чи як це пояснити взагалі?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Міністерство охорони здоров'я згідно з головою комітету, повністю підтримує Ольгу Вадимівну.

Щодо членських внесків. Так, ми вважаємо, що держава має сплачувати членський внесок.

 

МУСІЙ О.С. І ці кошти закладені в бюджеті 2017 року?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ці кошти закладені в бюджет.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Ми підтримуємо Ольгу Вадимівну стосовно всіх положень, що були висловлені. Ми надіслали додаткового листа, звернулися до Міністерства соціальної політики з тим, щоб налагодити співпрацю роботи патронажної служби і чотирьохсторонньої зустрічі.

 

СИВАК О.В. Мається на увазі, що якщо це соціальна функція, то вона має відійти до Міністерства соціальної допомоги.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Ми готові до співпраці. Червоний Хрест має існувати, але ми не можемо сперечатися з Рахунковою палатою як головним аудитором витрачань державних коштів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, від Рахункової палати пан Заремба.

 

ЗАРЕМБА І.М. Олеже Степановичу, по-перше, на місяць перенесли колегію. З Іваном Гнатовичем, з керівником, зустрічався особисто тричі, мої колеги – не менше 10 разів. Двічі ми давали письмові відповіді за цих 60 листків тексту, де… Те, що можна було врахувати, до речі, були і хороші пропозиції, вони звичайно були враховані.

Тому, щоб ви розуміли, наскільки вас вводять в оману, народні депутати, пояснюю, перше, те, що Оксана Анатоліївна сказала. Червоний Хрест, стаття 9 закону про нього взагалі не повинен використовувати бюджетних коштів на ці заходи, які він робить. Чітко і конкретно: надання безоплатної санітарної  медико-соціальної допомоги надається в межах пожертви, гуманітарної допомоги і за рахунок створених Товариством доброчинних фондів. Вирішили депутати дати 80  мільйонів – це є справа народних депутатів, ви маєте на те право, але за формальною ознакою вони взагалі правових підстав на отримання цих коштів саме на цей вид діяльності не мають.

Далі. Олеже Степановичу, вас знову ж таки ввели в оману: півмільйона гривень, 500 тисяч – це членські внесок.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це 93 мільйони вони запросили саме на фінансування своєї діяльності.

 

ЗАРЕМБА І.М. І останнє. Шановні народні депутати, на сайті розміщений звіт чітко і конкретно написаний. На жаль, я не знаю, хто це за представник Міжнародного Червоного Хреста, але є документ, де чітко і ясно сказано: ніяким Збройним Силам… Механізм медичного обслуговування пораненим і хворим військовослужбовцям, цивільного населення під час збройного конфлікту. Червоний Хрест не має права допомагати армії – це нонсенс, але співпрацювати з Збройними Силами він зобов'язаний саме в частині надання медичної допомоги, що зараз не відбувається. Тобто ці патронажні сестри мають бути в Дніпрі, в Запоріжжі, в Харкові в госпіталях, а не в Києві, Вінниці – от що, власне, ми і виписали.

Виступав Іван Гнатович, йому дали достатньо часу на колегії, у нас є регламент, ми від нього не відходимо, виступав представник Міністерства охорони здоров'я, який також виступав, була Ольга Вадимівна, тому казати, що комусь затикали рота – це брехня.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, я би хотів, щоб отут на комітеті на сьогоднішній день звучала правда і ніхто нікого в оману не вводив. Ніхто нікого в оману не вводив.

Я хотів наголосити на тому, що в мене немає підстав не довіряти звіту Рахункової палати, але хотів до вашого відома довести – у нас війни немає. У нас є АТО. Питання не до комітету, а питання до Президента України. Це є суттєва різниця. Це є перше.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А у нас війна!

 

ШУРМА І.М. Тоді давайте діяти по правовій позиції.

Наступне. Критика звучить тільки в сторону Червоного Хреста, а у бік Міністерства охорони здоров'я прозвучало знаєте що? З ваших слів, я повторюю 4 слова: "2014, 2015 роки – ніхто нічого не робив", – 4 слова. Що їх критикувати? Вони взагалі нічого не робили. У тих можна шукати якісь недоліки, бо вони щось робили і погано зробили…

Ну, давайте будемо говорити так: хто… Не усміхайтеся, не смішно.

 

СИВАК О.В. Просто ви кажете роки: 2014, 2015…

 

ШУРМА І.М. Так я хочу вам сказати, що пані Уляна Супрун, яка претендує на посаду Міністра, вона сьогодні поки що не несе відповідальності, на превеликий жаль, за те, що робиться на містах,але вона пішла у владу. А в Україні, на відміну від інших держав, влада є спадкоємна. Коли йшли у владу, то знали, що брали. Вибачте, це не ми привели Квіташвілі на посаду Міністра охорони здоров'я, ви спадкоємно несете відповідальність, і якщо ви не проводите моніторингу, якщо б, припустімо, реформатор Квіташвілі провів моніторинг у 2014 році, не було б зловживань у 2015 році, якщо б провів у 2015 – не було б у 2016. А ви лише місяць тому розподілили обов'язки хто веде Червоний Хрест. Тому тут солідарна відповідальність має відбуватися за те, що робиться в Червоному Хресті. Це одне.

Друге. Які питання сьогодні до Товариства Червоного Хреста стосовно того, чи вони повинні мати медичну ліцензію на діяльність, чи вони підпорядковуватися Мінсоцполітики? Народ, так нехай уряд або Верховна Рада прийме рішення, а вони будуть виконувати. Ну, це що, їхня проблема є кому вони підпорядковані? Їх підпорядкували Міністерству, значить, Міністерство… Слухайте, кожен з нас, якщо хтось дає…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вони нікому не підпорядковані.

 

ШУРМА І.М. Хто дає гроші їм? Міністерство охорони здоров'я. Хто з тут присутніх, давши комусь гроші на щось, не контролює їх використання, не моніторить їх використання? Давайте тоді солідарну відповідальність. Я не є прихильником, щоб сьогодні все "повішати" на новий склад Міністерства охорони здоров'я. Але якщо такі речі відбуваються, давайте будемо підходити до одних і до других абсолютно з однаковою вимогою.

Що стосується того, де повинна працювати патронажна служба. Я вам мушу сказати, що я цією службою займався, коли працював спочатку у Львові, пізніше працював у Харкові, то я можу сказати, що так, всюди є зауваження, і до нас є зауваження, і до Рахункової палати є зауваження, до всіх є зауваження, але сьогодні принцип повинен бути один – патронажна служба повинна функціонувати, а зловживання повинні присікатися і наказуватися. Мені видається, що це є визначальним моментом.

І наступне. Якщо ми на сьогоднішній день хочемо поміняти роботу принципово Червоного Хреста, давайте не будемо говорити уловки. Люди добрі, ми йдемо у європейську спільноту чи ні? Давайте будемо дивитися які там взаємовідносини і як там працює Міжнародний Червоний Хрест з тими Червоними Хрестами, які працюють на території цієї держави, давайте будемо дослухатися до них. Якщо там у збройному конфлікті повинен Червоний Хрест дотримуватися повного нейтралітету, то це означає, що він повинен допомагати і одній і другій стороні. Інакше це буде порушення. Чи є на сьогоднішній день можливість у нашого Червоного Хреста працювати на тимчасово окупованих територіях? Немає. Чи можемо ми говорити, що вони повинні співпрацювати з сепаратистами? Не будемо ми цього говорити.  Що для цього треба зробити? Це і  наша вина. Давайте тоді повноваження, враховуючи специфіку АТО, а не війни, надамо певні повноваження і правила гри для Червоного Хреста, а тоді ми будемо з них питати, а ось і вам і є моніторинг з боку Міністерства охорони здоров'я. Де ініціатива за той період, коли це все проводилося? Це є одне.

І останнє, на чому я би хотів закцентувати увагу. Коли ми говоримо про гуманітарну допомогу, Ольго Вадимівно, я би хотів, щоб ми теж огульно говорили людям правду. Я у Харкові особисто домовився про гуманітарну допомогу з міста-побратима Нюрнберга до Харкова і з Будапешту для Харкова. Ми мали величезні неприємності на кордоні. Нас змусили цю гуманітарну допомогу передати місцевим Червоним Хрестам, щоб від них перейшла допомога цьому Червоному Хресту. Ми не можемо брати цієї допомоги, звинувачення тут повинні бути однозначно відкинуті. І сьогодні це є претензія до нашої діаспори, яка живе по букві закону і не знає, що її гуманітарна допомога повинна була передана Канадському Червоному Хресту, а лишень після того перетнути митний кордон і бути передана нашому вітчизняному Червоному Хресту.

І ще одне, щоб ви зрозуміли, і я це давним-давно зрозумів у Харкові і у Львові і завжди ту справу припиняв: гуманітарна допомога – це така класна штука, яку дають, але коли вони передавали бинти з Німеччини 1954 року, і коли медикаменти використані, то це свідчить про одне, що сьогоднішнім нашим партнерам за кордоном легше сплатити мита і перевезти це в Україну, ніж заплатити кошти за їх утилізацію там. Оце є питання. А хто за ті всі роки підняв хоч один раз це питання? Наша бідність змушує Червоний Хрест це приймати, роздавати, а потім утилізувати.

А, до речі, я ще скажу один приклад, я б на цьому увагу не акцентував, пані Оксано, у 2010 році я витримав "війну" з тодішньою владою, яка вагонами закуповували таміфлю на "свинячий грип", якого не було, і потім його списувала і спалювала. Це теж було, але ніхто чомусь списки не збирав. Враховуючи, що давності таких речей ніхто не вичерпує, можливо Міністерство охорони здоров'я  сьогодні підніме питання, як це тоді через Міністерство багато людей, я пам'ятаю, хто сьогодні належить до перших осіб і ворогує сьогодні, а тоді разом в аеропорту літаками таміфлю приймали, а потім його спалювали. Підніміть це питання. Може, у вас буде на сьогоднішній день теж можливість тоді поставити в рівні умови тих, хто сьогодні утилізував ті ліки, які швидше за все прийшли протермінованими.

А відтак у мене є одна пропозиція. Рахункова палата має свій звіт. Не робіть те, що вчора хотіли зробити у Верховній Раді: через когось передати документи. Ви маєте право в правоохоронні органи передати документи? Передавайте!

 

ЗАРЕМБА І.М. Ми передали.

 

ШУРМА І.М. Комітет заслухав. І чому комітетськими руками ми повинні ці всі матеріали передавати? Це що таке є? Передали – і прекрасно, от і все. Ми отримали інформацію і взяли її до відома.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги,  до Рахункової палати…

 

ШУРМА І.М. Я вже завершую. Тому якщо ми говоримо про справедливість, давайте говорити про справедливість і про те, що ми… Слухайте, ми працюємо 2,5 року, це і наш недолік, що ми не побачили, і говорити за десятки років, це, з одного боку, правильно, але прийшли люди і 2 роки тому казали: зробимо реформи і наведемо порядок, і Рахункова палата говорить, що це 2014-2015 роки. Так якщо визнається, що Червоний Хрест погано працював у 2014-2015 роках, це є оцінка Міністерства охорони здоров'я, "реформатору" Квіташвілі, за якого несе відповідальність коаліція, що вони (цитую) "ніхто нічого не робив". Маєте сьогодні наслідки.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я дякую.

Хочу зазначити, що це був запит голови Комітету з питань охорони здоров'я до Рахункової палати щодо перевірки діяльності Червоного Хреста. Тому ми заслуховуємо сьогодні цей запит. Якщо б цього запиту не було, то інформації про те, що Міністерство охорони здоров'я нічого не робить нічого не робить, також би не було. Тому ми абсолютно однаково розділяємо цю відповідальність між Червоним Хрестом і Міністерством охорони здоров'я.

 

ШУРМА І.М. Ольго Вадимівно, це називається державницька корупція, бо якби не ваша принципова позиція і не ваш запит, то на сьогоднішній день нуль реакції влади на результати Рахункової палати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  Тому я прошу підтримати. Оскільки це була наша пропозиція, і ця перевірка тривала рік, тому я прошу зараз…

Скільки вона тривала?

 

ЗАРЕМБА І.М. Ви дали запит в листопаді минулого року.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Колеги, в листопаді минулого року і весь цей час ми проходили через всі ці коридори.

Ще раз. Шановні колеги, єдине, про що я зараз звертаюсь. І Міністерство охорони здоров'я і Червоний Хрест мають нести абсолютно однакову солідарну відповідальність за ті порушення, які були зроблені.

 

ШУРМА І.М. Не персоналії, а структури.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Безперечно. Ми про персоналії не говоримо. Тут ті персоналії, які сидять, вони не мають до того ніякого відношення, їм це розгрібати зараз, і добре, що ми це відкрили, і ми це знаємо, і що через рік, сподіваємося, що ситуація буде інакшою і ми всі будемо пишатися тим Червоним Хрестом, як він працює в Україні. Бо ми цього прагнемо.

Тому я прошу вас підтримати мою пропозицію передати від комітету, оскільки це був наш запит, з нашим листом звіт Рахункової палати в Службу безпеки України, Міністерство внутрішніх справ і Генеральну прокуратуру для того, щоб вони зробили свої висновки щодо наявності зловживань. Це та пропозиція. Все решта, воно не входить в наші повноваження. Вирішення далі профільним міністерством.

Ніяку  реформу служби ми не маємо права робити, це незалежна громадська організація. Ми тільки перевірили, що вони неефективно використовують державні кошти.

Тому я прошу вас підтримати мою пропозицію…

 

ШУРМА І.М. Одне уточнення. Ми говоримо про уточнення і про правду. Комітет запиту не подавав, подавали ви як голова комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я перепрошую, я чітко озвучила під стенограму, що я особисто як голова комітету подала цей запит.

 

ШУРМА І.М. То ви маєте право як голова комітету, отримавши звіт, особисто передати, але не від комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу зараз підтримати мою пропозицію, оскільки звіт ми робимо від комітету.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Якщо можна, я 2 слова дуже коротко, я багато часу не займу. Я тут більше схильний підтримати Ігоря Михайловича, бо прямі зобов'язання Рахункової палати за результатами перевірки звертатися до правоохоронних органів. Ми зараз політизуємо цей процес, тому що, як я прочитав, ознайомився з матеріалами, я так розумію, тут в тому числі є політичне судження: чи треба було витрачати так чи не так, з якого боку підійти – тут є державна політика. Тому коли комітет звертається, то ми робимо якийсь певний висновок, що абсолютно все було неправильно, хоча я не виключаю, що там були в тому числі порушення.

Ми повинні, оскільки це в інформації, заслухати цей звіт. Дуже правильно, ми склали для себе враження, кожен своє. Рахункова палата повинна зробити висновки і передати правоохоронним органам. Ми можемо рекомендувати Рахунковій палаті передати ці документи, умовно, в розмові, але голосувати як рішення комітету, я б, напевно, утримався, а прийняв би рішення взяти інформацію до відома.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Шановні колеги, хочу вам навести приклад. Минулого року ми перевіряли таким самим чином через Рахункову палату лікування за кордоном через Міністерство охорони здоров'я. І це рішення було так саме за запитом, це рішення було винесено на Комітет з питань охорони здоров'я і було проголосовано рішення передати звіт Рахункової палати в відповідні органи, в Державну фінансову інспекцію також. І це мало свої відповідні наслідки.

Тому я все ж таки прошу вас підтримати. Ми нічого не порушуємо, ніяке законодавство, це наше з вами повне право передати цю інформацію після заслуханого звіту, взяти його до уваги і далі передати на розгляд в ті органи, які мають вирішувати.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. А Рахункова палата передала?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми рекомендуємо Рахунковій палаті це передати.

 

ШУРМА І.М. Ольго Вадимівно, для справедливості я нагадаю, минулого року, коли тут ще сидів пан Василишин, ми домовлялися таким самим чином і ми акцентували, підніміть протокол, що якщо запит робить депутат або голова, він приймає рішення, якщо запит іде від комітету, ми приймаємо рішення. І ми домовилися, що це буде останній раз. Тому я прошу бути послідовним.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые народные депутаты, все присутствующие, коллеги, я опоздала и не слышала отчета, но очень внимательно ознакомилась с теми документами, которые нам представила Счетная палата, конечно, это вопиющие факты, которые там изложены.

И что я хочу сказать, обобщить то, что сказали народные депутаты Игорь и Сергей о том, что, действительно, это не наша функция. Если Счетная палата имеет свой отчет, пожалуйста, ваше право передавать. А вот о том, что были нарушения со стороны Министерства, мы, как профильный комитет, если даже комитет за это не будет голосовать, я сама лично от себя буду подавать обращение к Премьер-министру о нарушении работы Министерства здравоохранения Украины, так как оно абсолютно потеряло координацию, не выполняло никакого контроля, несмотря на то, что это были бюджетные деньги, абсолютно никак не сотрудничало с Красным Крестом, а самостоятельно занимается сейчас неизвестно чем.

Поэтому я вижу, что здесь очень много нареканий, которые непосредственно касаются работы Министерства здравоохранения. Поэтому обращение к Премьер-министру, а Счетная палата – пожалуйста, в правоохранительные органы, как вы это уже сделали, и очень правильно сделали. А мы к Премьер-министру о том, что МОЗ не имеет ни координации, ни контроля. А по МОЗу я прошу поддержать, что МОЗ  не работал, не скоординировал эту работу, не сотрудничал с Красным Крестом.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  Питання до Рахункової палати. В які організації ви передали свій звіт?

 

ЗАРЕМБА І.М. 3 жовтня ми передали всі матеріали звіту в Національну поліцію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, все ж таки ми просимо підтримати: в Державну фінансову інспекцію, Генеральну прокуратуру і Службу безпеки України, куди Рахункова палата не має права це передавати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я хочу задати питання до Міжнародного Червоного Хреста. Скажіть, будь ласка, в яких ще країнах вас фінансують за рахунок Державного бюджету?

Я задала питання. Мені цікаво, в яких ще країнах, держава в даному разі, своїми грошима теж фінансують програми. Я прошу приклад.

 

Рафаелло МЮЛЛЕР. Есть много стран, которые получают деньги от государства. Есть те, которые получают больше, просто Украина – это большая страна.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі, які країни…

 

ШУРМА І.М. Пані Оксано, це ж міжнародний представник. Це ж не прокуратура!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. То що, не можна запитання задати?

 

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Я перепрошую, ми громадській організації даємо наші державні гроші. Я питаю, які ще країни цій громадській організації, як Україна, ми фінансуємо цю громадську організацію за рахунок Державного бюджету. Тому я і спитала, попросила назвати мені ще країни, котрі подібно до України виділяють державні кошти.

 

Рафаелло МЮЛЛЕР. Международный комитет Красного Креста получают деньги от всех государств, которые там работают, хотят что-то платить, это они членские взносы. Это все государства, которые подписали Женевскую конвенцию. Есть 192, которые подписали, и все могут платить.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Які з них платять? Які з них підтримують, даючи з Державного бюджету?

 

Рафаелло МЮЛЛЕР. Есть государства, которые платят 500 долларов, есть государства, которые платят 200 миллионов, Швейцария сама платит 100 миллионов больше – все открыто, вы все можете найти по Интернету.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я прошу прощения, на самом деле не имеет значения, кто платит, кто не платит, вопрос заключается в том, у нас есть правило распределения денег, в том числе общественным организациям – мы должны провести тендер, выяснить предложения, и после этого и никак иначе.

 

Рафаелло МЮЛЛЕР. Ольга Вадимовна сказала, что есть разные организации, есть Международный комитет – это независимая организация, которая действует по швейцарским законам, это швейцарская общественная организация. Есть Международная федерация – это международная организация, то есть совсем другой статус. Международная федерация – это Общество Красного Креста и Полумесяца, и потом в каждой стране, которая подписала документ, приняла обязательства, есть свое национальное общество или Красного Креста или Красного Полумесяца. Кто как финансирует Общество Красного Креста или Красного Полумесяца – это решение государства, может платить, а может ничего не платить, но в данном случае уже 25 лет независимое государство Украина решило платить эти деньги на патронажных сестер, можно поменять это решение, но я просто прошу подумать о тех людях, которые получают помощь. Их невозможно сейчас бросить на улице, а нужно найти решение. Это решение нужно постепенно найти, но надо найди.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте ще 2 слова, до народних депутатів у мене звернення невеличке. Насправді організація Червоного Хреста України діє згідно закону, який проголосувала Верховна Рада. Існує Закон України, який компетенція повністю народних депутатів Верховної Ради вийти з ініціативами і змінити цей Закон України, і відповідно до цього закону буде діяти українське Товариство Червоного Хреста – це не звичайна громадська організація, це організація зі спеціальним статусом, наданим Законом України, депутатами Верховної Ради. Тому ми можемо втрутитися в діяльність української організації через зміни до закону. І якщо ми будемо вважати за потрібне вийти з такою ініціативою, ми можемо створити чи робочу групу, чи щось інше і змінити Закон України "Про Товариство Червоного Хреста", який буде діяти в іншому форматі, в іншому фінансуванні і так далі, це теж наша компетенція.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, на даний конкретний момент що буде далі – це ви будете вирішувати, кожен з вас особисто. На даний момент у нас є інформація про те, що кошти, які виділялися з Державного бюджету, не контролювалися Міністерством охорони здоров'я і не використовувались правильно Червоним Хрестом. Єдине, що ми розглядали на даному засіданні. Далі кожен має зробити свої висновки. Якщо Червоний Хрест хоче працювати прозоро, хоче мати добрі стосунки, хоче робити добро для України – він зробить свої висновки. Правильно? Міністерство охорони здоров'я так само.

Тому є дві пропозиції. Перша пропозиція, це передати, власне, звіт Рахункової палати в Державну фінансову інспекцію, в Генеральну прокуратуру, в Службу безпеки України. У Національній поліції цей звіт уже є.

І друга пропозиція, взяти до відома звіт Рахункової палати .

 

БАХТЕЄВА Т.Д. І третя, звернення до Прем'єр-міністра щодо роботи Міністерства охорони здоров'я через відсутність координації.

 

МУСІЙ О.С. Ми це окремо внесли в порядок денний.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто за те, щоб з рекомендаційним листом рекомендувати Рахунковій палаті передати даний звіт не тільки до Національної поліції, а й до Служби безпеки, Генеральної прокуратури і до Державної фінансової інспекції для вивчення і прийняття відповідних дій і для розслідування. Прошу вас голосувати.

Наступна пропозиція.  Хто за те, щоб прийняти даний звіт до відома? Прошу голосувати. Дякую. Рішення прийнято.

 

ШУРМА І.М. А для протоколу, хто як голосував давайте скажіть.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. За першу пропозицію за – 2. Богомолець, Корчинська. Всі решта, я так розумію, утримались.

 

ШУРМА І.М. А я проти.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Шановні колеги, голосуємо ще раз для протоколу. Хто за те, щоб передати інформацію до відповідних органів? Моя перша пропозиція. Хто за? Корчинська, Богомолець – за. Хто утримався? Мусій, Кириченко. Хто проти? Решта – проти.

Наступна пропозиція. Хто за те, щоб взяти до відома даний звіт? Хто за? Березенко, Яриніч, Шурма, Бахтеєва, Кириченко. Хто проти? Хто утримався? Богомолець, Корчинська, Мусій.

Все, дякую. Всі запрошені по даному питанню можете бути вільними. Якщо є бажання, можете залишатися.

Ми переходимо до наступного питання порядку денного. Це звернення про ситуацію, яка склалася довкола ДП "Спеціалізована медико-санітарна частина № 18 Міністерства охорони здоров'я України" у зв'язку з намірами  Міністерства охорони здоров'я щодо його реорганізації та подальшої приватизації (за пропозицією народного депутата Богомолець).

У нас є головний лікар медико-санітарної частини Костюченко Анатолій Миколайович. Прошу вас, будь ласка, 5 хвилин на ваш виступ.

 

КОСТЮЧЕНКО А.М. Доброго дня, шановна Ольго Вадимівно!  Доброго дня, шановні народні депутати! Доброго дня, шановний заступник Міністра!  Доброго дня всі присутні!

Я сьогодні представляю Державне підприємство "Спеціалізована медико-санітарна частина № 18 Міністерства охорони здоров'я України", яка була створена у 2003 році наказом Міністерства охорони здоров'я. Згідно статуту це підприємство є прибутковим, і по факту воно теж є прибутковим. У своїй діяльності підприємство не використовує коштів Державного бюджету, ні копійки, воно виконує функції по медичному обслуговуванню робітників значної кількості підприємств, у тому числі і оборонної галузі, сплачуючи при цьому і податки до Державного бюджету в межах 1,5-1,7, до 2 мільйонів гривень.

Заборгованості підприємство не має. На ринку медичних послуг підприємство працює вже 13 років. І я не можу сьогодні не згадати людину, яка створила наше підприємство, вона тут присутня сьогодні – це Загородній Володимир Васильович, який працював у 2003 році заступником Міністра.

Рішення Міністерства охорони здоров'я нас по суті не здивувало, тому що це була вже третя спроба щодо нашої будівлі. Будівлю нашої медико-санітарної частини будувало промислове підприємство, у мене на руках матеріали будівлі, будування і здачі в експлуатацію. Після вводу медико-санітарної частини в експлуатацію…  У 2002 році виникло питання кому давати ту будівлю. Було 2 напрями: чи передати в комунальну власність місту, чи у сферу Міністерства охорони здоров'я. Тоді ми вирішили, що під Міністерством буде спокійніше, в принципі медичний колектив настояв, і згідно наказу Фонду державного майна наша будівля була передана до Міністерства охорони здоров'я, і наказом була створена тоді медико-санітарна частина.

Попередня спроба була 2 роки тому, тоді Міністром був Мусій Олег Степанович, він відмінив наказ про реорганізацію.

А що таке взагалі реорганізація? Юридичною мовою, реорганізація – це припинення діяльності юридичної особи, тобто в принципі іде мова про те, що медико-санітарна частина повинна припинити своє існування. У відповідь на таке рішення щодо підготовки наказу про  нашу реорганізацію ми тоді звернулись до комітету, і сьогодні дякуємо вам, що питання слухається на засіданні.

 5 листопада медичний колектив провів попереджувальну акцію, вийшов на Майдан Незалежності, мали дозвіл Київської міської державної адміністрації. Якщо буде необхідно, от тут присутні керівники промислових підприємств, вони прийшли, голова ради промислових підприємств присутній, то вони сказали, що якщо необхідно, вийдуть всі промислові підприємства на підтримку. Але керівники промислових підприємств звернулись до влади, а також держави. Ми все розуміємо, що Міністерство охорони здоров'я як вищий орган управління, в нашому випадку державної власності, він має право на прийняття рішення щодо реорганізації, ліквідації підприємства, але для того, щоб таке зробити, треба мати певні причини в роботі вказаного підприємства: чи заборгованість, чи неплатоспроможність, чи збитковість у роботі. Навпаки, сьогодні підприємство є прибутковим.

Коли ми отримали це доручення, я зразу вийшов на Міністерство охорони здоров'я з проханням зустрітися з пані Уляною. Я отримав відповідь: не приймає. Тоді я зайшов у приймальню до шановного свого профільного заступника Міністра Лінчевського Олександра Володимировича, мене не прийняли. Запитав у секретаря – не прийняли. Я зустрівся тільки з шановною Оксаною Василівною, і то я зателефонував секретарю, і мені сказали приїжджати о 15-й – Оксана Василівна буде на місці. І, слава Богу, ми з Оксаною Василівною зустрілися по цьому питанню. Я відчув, що іде мова, що Міністерство охорони здоров'я зацікавлено в будівлі, в приміщенні для Центру громадського здоров'я.

Це зрозуміло, і 2 роки тому про це йшла мова, і зараз. Наскільки мені відомо, ще минулого року, коли готувався статут Центру громадського здоров'я, я зайшов тоді до заступника Міністра Перегінця і спитав про юридичну адресу цього Центру громадського здоров'я. І він сказав, що на Подолі, адреса: Ярославська, 41. Що таке  на Подолі шестиповерхова будівля за адресою: Ярославська, 41? Це шестиповерхова будівля Центральної СЕС Міністерства охорони здоров'я, площі достатньо, але чомусь бажання тільки щоб до нас.

Єдина Оксана Василівна, ви вибачте мені, але ви тоді спитали: "Чим ви займаєтеся? Робітники підприємств можуть піти і за місцем проживання у територіальну поліклініку". Вибачте, якщо керівники підприємств витрачали свої кошти, на свої кошти будували для своїх поліклініки, навіть сьогодні, коли телефонують питають: "Це медико-санітарна частина "Маяк"?" – ми вже 13 років як медико-санітарна частина № 18, а у людей ще на слуху стара назва.

І останнє, що я хотів би сказати. Я вважаю, що площ для Центру громадського здоров'я, враховуючи приміщення по Подолі, достатньо.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нам все зрозуміло. Це не вперше ми розглядаємо це питання. Міністр хоче зробити те, що є, ви знаєте, і так було при попередньому, що Мусій тільки залишив. Ми це знаємо, тому ми вас підтримуємо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А можна позицію Міністерства охорони здоров'я почути.

 

СИВАК О.В. Так, ми мали зустріч. Хочу зауважити, що зустріч була дуже мирною, правда, мені нагадали, тобто зауважили 2 рази, що донька  працює прокурором, прислухайтесь, ну, власне…

Слово приватизація не стоїть. Як ви знаєте, їхнє підприємство було у списку приватизації, ми з цього списку їх вилучили. І як шановний Анатолій Миколайович зауважив, що це було державне підприємство, створене згідно наказу Міністерства охорони здоров'я у 2003 році. Згідно до пункту статуту 1.1 підприємство, засноване на державній власності, належить до сфери управління Міністерства охорони здоров'я. Так, воно колись належало "Маяку", так сталося, що тепер воно в сфері Міністерства охорони здоров'я. І якщо ви читали проект наказу, то…

Що входить в статут, зачитаю: "підприємство утворено з метою проведення лікувально-профілактичних, санітарно-гігієнічних заходів, направлених на попередження професійних захворювань, загальних захворювань…" – не буду далі читати.

У проекті наказу Міністерства охорони здоров'я про припинення шляхом реорганізації Державного підприємства зазначено, що правонаступником Центру громадського здоров'я забезпечує виконання всіх функцій, покладених на підприємство, в тому числі і на підставі господарських договорів. Тобто вся функція, яка виконується вами зараз…

 

МУСІЙ О.С. Центр громадського здоров'я лікувальним процесом буде займатися?

 

СИВАК О.В. Воно не буде займатися, воно буде в структурі Центру громадського здоров'я.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Зачем?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ми почилу позицію Міністерства охорони здоров'я. Скажіть, будь ласка, скільки коштів з Державного бюджету отримає підприємство?

СИВАК О.В. З Державного не отримує.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А з місцевого бюджету скільки коштів отримує?

 

СИВАК О.В. Воно на самозабезпеченні, воно платить податки, ми не забираємо, ця частина працює як працювала. А щодо ефективності використання, можу зауважити, що…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Оксано, я дякую. Я почула.

Тобто ми на сьогоднішній день з вами розуміємо, що є приклад успішного самодостатнього медичного підприємства, яке вижило самостійно, яке надає платні послуги, якому довіряють і послугами якого користуються. Правильно я розумію?

Мало того, це підприємство сплачує державі податок 1,5-2 мільйони гривень. Ну, не так багато, але якщо ми говоримо, що всі решта медичні підприємства беруть гроші, то це абсолютно унікальний приклад для наслідування, а не для руйнації. І я вважаю, що, власне, на даному підприємстві треба ставити питання щодо акціонування співробітниками, що переведення у власність, тобто пошуки моделі, як вам автономізуватися повністю, щоб бути незалежними. І я сподіваюсь, що Закон про автономізацію відкриє вам той шлях для того, щоб ви могли бути незалежними і сплачувати в бюджет ще більше і більше податків.

Тому моя особиста позиція, і звертаюсь до Міністерства охорони здоров'я з проханням для Центру громадського здоров'я підшукати інше приміщення, в якому Центр громадського здоров'я зможе займатися організаційними питаннями, а не наданням медичної допомоги.

Тому я пропоную Міністерству охорони здоров'я звернутися з пропозицією, щоб вони знайшли для Центра громадського здоров'я, у функції якого не входить надання лікувальних послуг, він має займатися організацією громадського здоров'я, підшукати інше приміщення і підтримати громаду, підтримати колектив і лікарні, і підприємців для того, щоб… Ну, це був би нонсенс руйнувати можливість роботи ефективного медичного підприємства, яке вже відбулось. Тому це моя, власне, пропозиція, а зараз, будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Ви знаєте, шановні колеги, я був причетний (вже мене згадували) до ліквідації схеми часів Богатирьової по не приватизації, а по розкраданню підприємства і покладанню його у власну кишеню. На превеликий жаль, та команда, яка прийшла після того, як я ліквідував цей наказ, розробила ще одну схему умовної "приватизації", а точніше розкрадання підприємств, а їх 32 через так званий Центр громадського здоров'я.

Ви знаєте мою позицію по псевдоцентру громадського здоров'я, який увібрав в себе, починаючи від інформаційного якогось відділу державного підприємства, всі ті структури, які були в Міністерстві охорони здоров'я, під виглядом оптимізації зробити "прихватизацію". Ця схема була розроблена законопроектом 2309 про автономізацію закладів охорони здоров'я. Але після того, як, слава Богу, Комітет з питань охорони здоров'я розкусив оцю схему, внісши свій законопроект, і по суті ліквідував можливість будь-яку чиновникам, в тому числі і пан Перегінцю, який є прямим лобістом (не боюся цього слова) оцієї схеми "прихватизації". А зараз його послідовники у Міністерстві охорони здоров'я, швидше за все за його дорученням і за порадою з Копенгагена, які вони посилають туди і радяться, а що ж робити далі, продовжують схему розкрадання привабливих речей. Невже немає в місті Києві інших збиткових медико-санітарних частин і приміщень? Маса. Переважна більшість їх збиткові. І приміщення, які можна було використати, в тому числі і Центральної санстанції, як мінімум, 4 медсанчастини, які приміщення Міністерство охорони здоров'я дотує.

Тому якщо потрібен Центр, а я сумніваюся взагалі в доцільності існування в такому форматі Центру громадського здоров'я, і я думаю, що це буде ще одне звернення до Прем'єр-міністра, і це треба буде відобразити, коли ми будемо сьогодні розглядати питання, яке я вніс в порядок денний, щодо діяльності так званої "молодої команди", а по суті продовження всіх старих схем часів Квіташвілі і Богатирьової.

Тому це питання розглянути окремо по зверненню до Прем'єр-міністра в цьому питанні, якщо воно буде сьогодні розглядатися.

А зараз я пропоную звернутися від комітету до Міністерства охорони здоров'я щодо недоцільності і перегляду цього рішення про реорганізацію медико-санітарної частини № 18, тому що ті функції, які на сьогодні виконує медико-санітарна частина, вони не властиві Центру громадського здоров'я. Окрім того, в згаданому, пані Оксано, наказі Міністерству охорони здоров'я про передачу ви забули процитувати іншу річ, яка є в цьому наказі теж, при умові збереження діяльності медико-санітарної частини по медичному обслуговуванню підприємств оборонної галузі. Відповідно, завод "Маяк" працює на оборонпром, і ми зараз хочемо замість того, щоб допомогти тим людям, які забезпечують нашу армію, забрати в них ще медичне обслуговування. Люди добрі, ви про що взагалі говорите.

Я думаю, що ви зобов'язані звернутися до Міністерства охорони здоров'я з неприпустимістю таких кроків.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, я скажу зразу, що весь комітет займає одну позицію, тільки будемо висловлювати різні факти. Мене ображає тільки одне: люди, які прийшли у Міністерство, подавали і подають великі надії на те, що вони щось можуть зробити. Принаймні у вигляді лекцій і фломастерів на папері у них все класно виходить. Але повна неадекватність, шановні колеги. Ну, є підприємство, ну, хтось з вас хоч вникніть. Подивіться на підприємство, 300 підприємств забезпечують проходження профілактичних медичних оглядів. Санслужбу розтоптали, ніхто  контролю за профілактичними медичними оглядами не веде, підприємства платять, бо зацікавлені в здоровому людському ресурсі, ті виконують свою функцію, дають прибуток державі – держава не має проблем. При відсутності нових форм господарювання – це зразок. Ми на сьогоднішній день хочемо його реорганізувати.

Я би міг зрозуміти, аби ви були послідовні. Що ж ви робите? Львівський державний медичний університет імені Галицького просить передати науково-дослідний інститут, який є збитковим, який погруз у боргах, щоб вони розташували там кафедри, хочуть профінансувати за власні університетські кошти науку і збережемо інститут. Ви його забираєте і не даєте університету. Той, хто може вижити, ви йому не даєте на сьогоднішній день у підпорядкування Національному медичному університету імені Галицького. Тут ви забираєте структуру. Більше того, за тим всім стоять люди.

Ми сьогодні живемо в непростих умовах. Тут є профспілка. Ви що, хочете завтра породити чергові страйки? Ви що, думаєте, що ходити на роботу через паркан, будете так само тікати через паркан? Ви розумієте, на вас покладається надія. І всі ті позитивні моменти, які відходять від вас, і які ви ще можете зробити, ви оцим кроком перекреслюєте.

Я повністю солідарний з Ольгою Вадимівною, повністю солідарний з Олегом Степановичем, зі всіма нашими колегами – зупиніться, тому що це неправильний хід. Вам треба для Центру громадського здоров'я приміщення? Люди! Медико-санітарна частина на Дарниці № 10 збиткова, приміщення є – дійте. А знаєте, чого не йдете, бо структуру не знаєте, то вивчіть та робіть ту справу з найменшими втратами і користю для себе.

 Тому питання № 1. Якщо ми сьогодні знищимо підприємство, яке входить в Україні в 15-у кращих, ви хочете забрати, то тоді вашим реформам, як каже наш спікер, "нуль ціна". Я підтримую річ: звернутися до Міністерства охорони здоров'я переглянути позицію по медико-санітарній частині і інформувати Прем'єр-міністра про недоцільність і непослідовність дій Міністерства охорони здоров'я стосовно забезпечення приміщеннями Центру громадського здоров'я. І одразу підняти питання по Львову. Люди добрі, ректор готовий за власні ресурси взяти на баланс, зберегти науку.

 

МУСІЙ О.С. Пане Ігорю, їм просто треба вкрасти приміщення. Ви що, не знаєте?

 

ШУРМА І.М. Я знаю.

Розумієте, я про це говорю, бо започаткували забирати ті підприємства при минулій владі, де я працював. І те, що це зупинили, це честь і хвала. І вже була домовленість про передачу у Львові і про збереження тут, взяли і все зробили навпаки.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Ігорю, я вам дякую.

Пане Олексію, будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я хотел бы задать 3 вопроса. Здесь все хвалят эффективность, а я хотел бы узнать, учитывая, что я сам пользовался услугами этого предприятия, то есть проходил медицинскую комиссию на территории этого предприятия. Скажите мне, пожалуйста, какая все-таки прибыль вашего предприятия ежегодная?

 

КОСТЮЧЕНКО А.М. Мы работаем согласно финансовому плану, которое нам спускает Министерство здравоохранения. По текущему году прибыль составляет 60 тысяч гривен в год.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я задал прямой вопрос, вы ответили, что 60 тысяч гривен в год прибыль вашего предприятия.

Скажите, пожалуйста, какая площадь здания, о котором говорят?

 

КОСТЮЧЕНКО А.М. На сегодняшний день мы занимаем 70 процентов площади, 30 процентов площади занимают наши арендаторы, а это структуры Министерства здравоохранения. Корисна площа – 5 тисяч метрів квадратних всього.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я вас услышал. Это 3 500.

Идем дальше. Скажите, пожалуйста, какую вы платите аренду за то, что используете эти 70 процентов площади?

 

КОСТЮЧЕНКО А.М. Ми державне підприємство.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Вы не платите аренду.

 

КОСТЮЧЕНКО А.М. Підприємство у нас на балансі.

 

КИРИЧЕНКО О.М. То есть арендную плату вы не платите. А сколько платят аренды, по какой цене платят аренду 30 процентов арендаторов?

 

КОСТЮЧЕНКО А.М. 1 гривна за метр квадратный.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я говорю о том, что я был у вас на предприятии, я проходил у вас медкомиссию. Вы даете среднерыночную цену города на прохождение медкомиссии, при этом вы имеете бонус – вы не платите аренду, у вас нулевая арендная ставка. То есть вам государство дало какой-то бонус, и за то, что вы получаете этот бонус, вы приносите 60 тысяч гривен в год.

Я хочу сказать, что очень хорошо, что есть предприятие, которое содержит здание в удовлетворительном состоянии, но говорить о том, что это эффективное предприятие абсолютно нецелесообразно, потому что человек, получается, получает прибыли в месяц аж 5 тысяч гривен. 5 тысяч гривен приносят прибыли 5 тысяч квадратных метров на Петровке. Это центр Киева, ребята! Это неэффективная работа. Я не за то, чтобы развалить это предприятие, но эта работа крайне неэффективна.

 

ШУРМА І.М. Ще запитання. Ви є клінічною базою Національного медичного університету імені Богомольця – раз, і навчальною базою Академії імені Шупика. Вони вам платять оренду?

 

КОСТЮЧЕНКО А.М. Ні.

 

МУСІЙ О.С. Це ж Міністерство охорони здоров'я. А Міністерство охорони здоров'я нікому не платить оренди, це ж державна структура.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олексію, вони ж не отримують ні копійки державних коштів.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Пан Шурма, вы только что говорили, что это в первой десятке предприятий по эффективности, а я говорю, что они работают крайне неэффективно. У него 70 процентов площади задействовано под коммерческую деятельность, он это сказал. Он сказала, что 70 процентов площади они используют как ДП, предоставляют коммерческие услуги те же самые, которые предоставляют предприятия, которые находятся в районе.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олексію, ви за те, щоб передати їхнє приміщення Міністерству охорони здоров'я?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я против. Но давайте называть вещи своими именами.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Колеги, дискусію ми завершили. Ми зараз розглядаємо, нас трошки заносить на хвилях.

Я повертаюсь до суті питання. Є проблема в тому, що є медичне підприємство, яке не отримує ніяких бюджетних коштів, і тепер стоїть питання: підприємство заперечує і не хоче віддавати своє приміщення під Центр громадського здоров'я. Я вважаю, що колектив має права на таку позицію, і тепер тільки позиція шановних народних депутатів, Комітету з питань охорони здоров'я.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Давайте послушаем точку зрения Министерства здравоохранения.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми вже послухали точку зору Міністерства охорони здоров'я  і на даний момент запропонували Міністерству охорони здоров'я полюбовно знайти інше приміщення, яке є збитковим…

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ольго Вадимівно, я прошу пробачення. Я просто вас прошу, якщо у всіх є можливість по 5 годин бути на засіданні комітету і обговорювати питання по 2 години…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Немає!

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Я вас дуже прошу, врахуйте пропозицію, принаймні, одного депутата. У нас сьогодні стільки законів, у нас сьогодні Закон про автономізацію. І я б дуже вас просив перед цим голосуванням поставити питання № 10 зараз на розгляд, бо я надалі, на жаль, не зможу бути присутнім на засіданні комітету.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми зараз проголосуємо за це. Спочатку голосуємо за це питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у нас є звернення Державного підприємства "Спеціалізована медико-санітарна частина № 18" щодо неможливості, недопущення реорганізації даного державного підприємства для того, щоб там розташувати Центр громадського здоров'я. Правильно я розумію?

Суть питання зрозуміли, тобто є звернення колективу, громади, професіоналів щодо недопущення реорганізації їхнього підприємства. Тому я зараз виношу на голосування підтримати звернення колективу щодо недопущення їх реорганізації і розташування на їх території, відповідно, після реорганізації, Центру громадського здоров'я.

 

ШУРМА І.М. Пункт один.

І пункт 2: звернутись до Прем'єр-міністра України про недопущення прийняття Міністерством такого рішення.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Анулювати наказ.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Його ще немає, він існує тільки в проекті.

Тобто 2 пункти ми відразу виносимо на голосування одним дорученням. Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію? Прошу вас голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Майже всі – за. Утрималась – Оксана Корчинська.

Питання закрито. Я дякую представникам підприємства, рішення буде передано Міністерству охорони здоров'я. І я зараз передаю ведення засідання пані Оксані Корчинській і іду доповідати на Парламентські слухання по реформі медичної освіти. Кворум у вас є.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, продовжуємо засідання.

Є пропозиція нашого колеги Сергія Березенка стосовно розгляду його питання перенести його на позицію № 3.

Пане Сергію, прошу.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Я її вже озвучив, прошу проголосувати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Питання порядку денного № 10 законопроект № 3451 на третю позицію, тобто на зараз. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую.

Пане Сергію, прошу, представляйте.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Шановні колеги, стосовно законопроекту 3451. Коротка преамбула. Сьогодні ввезення та постачання на територію України лікарських засобів ти медичних виробів, які використовуються в військових госпіталях для надання медичної допомоги учасникам АТО, які зазнали поранень, ушкодження здоров'я на період проведення АТО, або запровадження воєнного стану звільняється від сплати ПДВ, ми це знаємо.

Що характерно? Перелік та обсяги лікарських засобів та медичних виробів, що звільняються від ПДВ, визначаються Кабінетом Міністрів України, є відповідне розпорядження. Відповідно будь-який наступний крок, коли такий перелік затверджується, нам необхідно мати розпорядження Кабінету Міністрів. Процедура, дуже часто недешеві такі ліки на передову не можемо завезти місять-два, а то і по півроку, поки Кабінет Міністрів не збереться, не прийме порядок денний і не прийме рішення.

Фактично це 4 препарати: 2 антибіотики, 1 обезболюючий засіб, 1 нашкірний препарат від опіків, 6 подібних медичних виробів – фактично це така першочергова аптечка, яка використовується військовими на передовій. Є відповідний перелік міністерств, які можуть проводити ті закупівлі для себе, це Міністерство оборони, МВС, Міністерство охорони здоров'я, СБУ, Держприкордонслужба.

Що пропонується цим законопроектом? Пропонується, що в межах цього переліку, хоча багато лікарів і багато фахових медиків говорить, що його можна було  б і розширити для наших військових на передовій, але пропонується дати їм можливість, відповідно цим міністерствам, безпосередньо здійснювати вказані закупівлі і фактично самим визначати цей перелік. Це дасть можливість просто оперативно в межах цієї аптечки на передову постачати лікарські засоби і не чекати рішення Кабінету Міністрів.

Пропозиція моя: зараз розглянути цей законопроект, прийняти його за основу і, може, в цілому, якщо ми приймемо таке рішення. Але як мінімум за основу пустити в зал і дати можливість швидко доопрацювати.

Дуже дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, наш Комітет Верховної Ради України з питань запобігання протидії корупції в цьому законопроекті не вбачає жодного чинника корупції, вони підтримали. В даному разі, як співдоповідач, я пропоную підтримати цей законопроект, тому що дійсно для нас це надзвичайно принципово, нам дійсно було б варто, тому що як показала наша практика і наша біда з деякими препаратами, котрі довгий час Міністерство охорони здоров'я не міг з'ясувати, вони не могли подати на реєстрацію, і фронт був без цих препаратів, тому що вони не мали проявляти ініціативу, Міністерство оборони якщо б проявляло ініціативу, то було б розцінено як корупція. Тобто цей законопроект наразі своєчасний.

Я пропоную його підтримати в першому читанні. Якщо у вас є зауваження, прошу.

Будь ласка, пане Костянтине.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я безперечно підтримую цей законопроект, але я думаю, що він настільки важливий, що можна пропонувати від комітету за основу і в цілому.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Приймається, як перша пропозиція. Я підтримую.

Будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, якщо ви уважно читали, це технічний законопроект – слово "Кабінет Міністрів" замінюється на конкретні назви міністерств, більше там нічого не змінюється. Тому однозначно треба його в цілому підтримувати. Єдине, що немає висновку ГНЕУ. Шановний пане депутат, попрошу вас на це звернути увагу, щоб до голосування в залі в першому читанні і в цілому були висновки ГНЕУ, бо в іншому випадку можуть бути проблеми.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Я відповідь дам. Не ми є першими по ньому, є Комітет податкової політики, це зміна до Податкового кодексу, ми можемо у цілому, а вони доопрацюють.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую.

Будь ласка, Тетяно Дмитрівно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Шановні народні депутати, всі присутні, я теж підтримую цей законопроект за основу і в цілому як закон, тому що ми не є головними, а головний – це комітет Южаніної. Этот законопроект Березенко "валялся" там полтора года, еще есть законопроекты Денисовой, Ефремовой, которые тоже "для стимулювання і розвитку виробництва пристроїв, призначених для лікувально-профілактичних, військових та промислових цілей" – це номер 4501. Потім дуже гарний законопроект 4508 і 4509 Яриніча, де ми теж не головні; і 2206а і 2207а – по півтора року "валяються" ці законопроекти без висновків. Поэтому Южаниной написать письмо от нашего комитета, чтобы она в первую очередь рассмотрела законопроекты, которые касаются налогообложения в сфере здравоохранения. Это очень важно!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую, Тетяно Дмитрівно.

Прошу, Ігорю Михайловичу.

 

ШУРМА І.М. У мене запитання до автора. Однозначно підтримую саму ідею і за основу. Тепер же в цілому для мене вирішити потрібно. Дивіться: "на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження військового стану" для кого? Тому що об'єм закупівлі для учасників, це одна справа, якщо ви говорите про закупівлі в масштабах держави – то тут можуть бути, це не правильно. Для кого?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Очевидно, це має бути визначено Міністерством, а зараз це визначається постановою Кабінету Міністрів.

 

ШУРМА І.М. Це треба врегулювати, принаймні, до внесення в сесійний зал або бути готовим на трибуні це пояснити.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Це тільки для поранених та переселенців.

 

МУСІЙ О.С. Це вказано в діючому законі.

 

ШУРМА І.М. Вказано – питань немає.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Голосуємо за основу і в цілому і листа до Южаніної.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Надійшла пропозиція: голосувати за основу і в цілому і щодо листа до Южаніної. Прохання підтримати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую.

Пане Сергію, прошу ще вас лишитися, тому що у нас зараз є… Або я попрошу перенести те, що нас просить Міністерство фінансів сьогодні розглянути. У нас є 2 законопроекти для нас важливих – це законопроект 5130, там доповідач у нас Міністерство соцполітики (ми не основні в цих законопроектах, але тим не менше); і другий законопроект 5131, там доповідач Міністерство фінансів України. Я прошу вас їх перенести на даний момент розгляду, щоб все ж таки у нас кворуму вистачило.

Хто за те, щоб перенести ці питання (5 і 6) відповідно до порядку денного на зараз? Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую.

Будь ласка, законопроект 5130 про внесення змін до деяких законодавчих актів України, доопрацьований Кабінетом Міністрів України, та проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (№ 5130-1).

 

МУЩИНІН В.В. Шановні колеги, я представляю законопроект 5130. По-перше, цей законопроект ми готували з урахуванням показників, які сьогодні закладені в бюджет 2017 року, і він регулює питання законодавства у сфері мінімальної заробітної плати та страхових виплат, нормалізації відносин у сфері оплати праці і зайнятості. Окрім того, є декілька нових наслідків у законодавстві України. Це питання пов'язане з запровадженням підходів щодо монетизації певних соціальних преференцій, це зокрема стосується монетизації пільг.

Я можу більш детально розповісти про те, що ми сьогодні зробили в плані оплати праці, страхових виплат, бо мова йде також в законопроекті  щодо завершення процесу реформування Фонду соціального страхування України, який сьогодні має об'єднувати 2 фонди: соціального страхування і нещасних випадків на виробництві.

Ми відновлюємо сьогодні законопроектом, пропонуємо відновити питання повернення призупинених з 1 січня 2015 року здійснення перерахунків страхових виплат на виробництві, це буде стосуватися майже 67 тисяч страхових виплат, з 2015 року і по сьогодні не проводились перерахунки цих виплат. І буде в цім законопроекті запроваджена легка процедура утворення робочих органів  Фонду соціального страхування.

Є резонансні моменти цього законопроекту. Вони пов'язані з продовженням питань, пов'язаних з заощадженням коштів Пенсійного фонду, це і оподаткування пенсій, питання, пов'язане з призупиненням пенсій, виплата пенсії, якщо пенсіонер сьогодні працює на державній службі. Це питання обмеження максимального розміру пенсій, продовження також на 2017 рік. Але в будь-якому випадку я хочу сказати, що прийняття таких непопулярних рішень пов'язано з тим, що ми маємо сьогодні заощаджувати на видатках Пенсійного фонду, оскільки у нас альтернатива оцих видатків є сьогодні ще більш непопулярним рішенням, які можуть призвести до необхідності збільшення пенсійного віку або інших речей пенсійного законодавства. Це коротко, що я хотів сказати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую.

Шановні народні депутати, у кого є питання?

Будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Ви щойно назвали монетизацію пільг. Я уважно його читав, не побачив жодного пункту окрім скасування знову всіх соціальних законів і по суті продовження антисоціального бюджету, який продовжує теперішній уряд, в підтримку подав 3 законопроекти, які скасовують 30 законів, починаючи з оподаткування пенсій 15 відсотків, які залишаються відповідно до цього закону, і те, що ви говорили, невиплата пенсій і обмеження пенсійного забезпечення тих людей, які заробити свої пенсії в минулі роки. Ну, щось тут трохи дивно. Скажіть, а де там саме записано про монетизацію пільг спочатку?

 

МУЩИНІН В.В. У Прикінцевих положеннях цього законопроекту прописано, що Кабінет Міністрів… По-перше, цим законопроектом не передбачено сьогодні скасування системи надання пільг за, якщо не помиляюся, майже 16 законами України. Мова іде лише про те, що Кабінету Міністрів делегуються повноваження запроваджувати порядок монетизації, це визначено цим законопроектом.

 

МУСІЙ О.С. Я просто в завершення. Про монетизацію пільг ми просто чули з першого дня приходу теперішнього керівника Міністерства соціальної політики. Натомість до сьогоднішнього дня не подано у Верховну Раду жодного бачення монетизації пільг, а продовжено субсидії замість монетизації, що я вважаю антисоціальним і неприйнятним і тим, яким руйнує систему соціального забезпечення України, оцей конкретний законопроект.

Далі. Щодо цього. Ви тут намагаєтеся зробити чергову аферу обману українського народу так званою зміною поняття підвищення мінімальної зарплати до 3 200, натомість у всіх інших законах ви пропонуєте прожитковий мінімум. Прожитковий мінімум ви залишаєте таким самими – 1 600 і вводите у всі закони, які були прив'язані до мінімальної заробітної плати, чим, я вважаю, абсолютною маніпуляцією свідомістю наших громадян. Всі сподіються, в тому числі і охорона здоров'я і всі інші бюджетники на підвищення заробітної плати і відповідної прив'язки всіх інших виплат до підвищеної заробітної плати. Навіщо ви вводите у всі інші закони, яких там 30, якщо не більше, поняття прожиткового мінімуму? Оце мені зовсім не зрозуміло.

Тому моя пропозиція до членів комітету: вказаний законопроект відхилити.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати, є інші пропозиції?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Є. На доопрацювання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Надійшло 2 пропозиції. Перша – відхилити даний законопроект. Хто за? Шурма, Бахтеєва, Мусій. Хто проти? Хто утримався? Народні депутати: Кириченко, Корчинська, Яриніч, Березенко.

Друга пропозиція. Хто за те, щоб відправити на доопрацювання даний законопроект? Хто за? Народні депутати: Кириченко, Корчинська, Березенко, Яриніч. Хто проти? Народні депутати: Мусій, Бахтеєва. Хто утримався? Шурма.

 В даному разі відправили на доопрацювання.

Скажіть, будь ласка, чи є автори законопроекту 5130-1, який є альтернативним?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Пропоную не розглядати. Там немає фінансового обґрунтування, як це робити.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У даному разі які пропозиції по цьому законопроекту?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Відхилити його, і все.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Надійшла єдина пропозиція: відхилити цей законопроект. Прошу голосувати. Хто за?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тут, до речі, Головне науково-експертне управління говорить, що за основу в першому читанні.

 

ШУРМА І.М. Заслухати авторів.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У даному разі є 2 пропозиції. Перша – відхилити, друга – перенести розгляд цього законопроекту.

Хто за першу пропозицію: відхилити цей законопроект. Хто за? Березенко, Корчинська. Хто проти? Хто утримався? Яриніч, Шурма, Бахтеєва, Мусій, Кириченко.

Хто за другу пропозицію: перенести розгляд цього законопроекту до присутності авторів. Хто за? Кириченко, Березенко, Яриніч, Шурма, Бахтеєва. Хто проти? Хто утримався? Корчинська, Мусій.

Переходимо до наступного законопроекту 5131.

Прошу, Інно Володимирівно.

 

ГАРЦ І.В. Проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу розроблено з метою врегулювання питань, пов'язаних з підготовкою проекту Державного бюджету на 2017 рік, зокрема в частині видатків на охорону здоров'я пропонується врегулювати норми статті 103, які визначають порядок спрямування коштів медичної субвенції. На даний час передбачається, що медична субвенція спрямовується на забезпечення поточних видатків закладів охорони здоров'я. Починаючи з 1 січня 2017 року пропонується, що субвенція буде спрямовуватися на поточні видатки крім видатків на оплату комунальних послуг та енергоносії.  Зазначена норма запропонована з метою підвищення ефективності використання потужностей цих закладів для того, щоб місцеві органи влади несли більшу відповідальність за майно, яке є в їхній власності, і ми вважаємо, що зазначене надасть можливість…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановний представник Міністерства фінансів, я думаю, що вам важко це висловлювати. У вас важка задача, і ми це оцінили.

 

ГАРЦ І.В. Справа в тому, що починаючи з 2015 року місцевим органам влади надані великі повноваження в доходній базі. На даний момент до доходів місцевих бюджетів надійшло в півтора рази більше коштів, ніж в минулому році за цей же період.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую за коментар. Ми вислухали вашу позицію.

Шановні народні депутати, ми вже розглядали цей бюджет, давали свої вимоги. На жаль, вимоги комітету не були виконані, тому що ми з вами виступали проти того, щоб комунальні платежі віднести на місцеві бюджети, вони не витримують цього, комітет вже позицію свою має.

Є єдина пропозиція: відправити на доопрацювання. Хто за? Кириченко, Березенко, Яриніч, Шурма, Корчинська. Хто проти? Бахтеєва, Мусій. Хто утримався?

Друга пропозиція: відхилити. Хто за? Бахтеєва, Мусій.  Хто проти? Хто утримався? Кириченко, Корчинська, Березенко, Яриніч. Пан Шурма?

 

ШУРМА І.М. Не голосував.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Теж має право.

У даному разі зараз рішення комітету: відправити на доопрацювання.

Зараз пан Сергій іде, а я прошу народних депутатів виявити повагу до Міністерства охорони здоров'я і заслухати важливу інформацію стосовно забезпечення ліками по міжнародним закупівлям 2015-2016 років, і по лікуванню за кордоном.

Прошу, Роман Романович Ілик – заступник Міністра охорони здоров'я.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тільки інформація, без голосування?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У нас, на жаль, немає кворуму, тому ми тільки інформацію заслухаємо.

 

ІЛИК Р.Р. Шановні народні депутати, Міністерство охорони здоров'я України на лист Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я надало письмову відповідь щодо стан поставок у регіони лікарських засобів за кошти Державного бюджету України 2015 року. Я дуже коротко скажу, що на сьогодні міжнародними організаціями вже поставлено в Україну вже 93 відсотки від загальної кількості замовлених лікарських засобів, засобів імунопрофілактики та медичних виробів. Це ЮНІСЕФ – 72 і Crown Agents – 97. По засобам імунопрофілактики поставлено на 91 відсоток, із них розвезено в регіони вже 82.

На сьогодні спеціалізована міжнародна організація ПРООН знайшла для України можливість поставити дефіцитну на ринку комбіновану вакцину для профілактики дифтерії, правця і кашлюку (ацелюлярний компонент поліомієліту) та захворювання, спричинені гемофілією типу В, виробника пентаксиму в кількості 74 дози. Вакцину планується завезти в Україну до 15 грудня. І у нас також є згода Міністерства на додаткову закупівлі вакцини, яка проводиться з використанням наявного балансу економії у розмірі 3 мільйона 190 тисяч доларів США, і це є сума реальної економії з боку ЮНІСЕФ. Триває зараз процес погодження з ЮНІСЕФ термінів додаткових поставок.

 

ШУРМА І.М. 74 тисячі чи 74 дози?

 

ІЛИК Р.Р. Іде мова про 74 тисячі доз.

І щодо лікарських засобів та виробів медичного призначення для лікування дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання. На сьогодні ступінь виконання зобов'язань по поставці препаратів Crown Agents в даному напрямку складає 96 відсотків від запланованого обсягу поставки, розвезено в регіони 84, 10 листопада триває відвезення інших препаратів, окрім цього, в межах незапатентованих коштів планується допоставка до кінця листопада таких препаратів, як ізотретиноїн,  темозоломід та матеріалів до системи автоматичного збору компонентів крові на загальну суму 110 тисяч доларів США.

Лікарські засоби та медичні вироби для лікування онкологічних та онкогематологічних хворих дорослого віку. На сьогодні ступінь виконання зобов'язань по поставках Crown Agents складає 97 відсотків, в регіони розвезено 86, триває зараз розподіл по регіонам, узгоджено рішення щодо додаткової поставки Crown Agents такого життєво необхідного для хворих на мієлоїдний грипоз препарату як мілотенід у кількості 25 тисяч 760 одиниць. Ці поставки планується завершити до кінця листопада поточного року.

АРВ-препарати. Ступінь виконання зобов'язань за цією програмою ЮНІСЕФ складає 99,8 і повністю доставлено в регіони 99,8, і зараз триває додаткова поставка ЮНІСЕФ цих препаратів з використанням наявного балансу економії в розмірі 38 тисяч 530 доларів США. І дозамовлено ще окремі препарати.

Орфанні захворювання. Ступінь виконання зобов'язань міжнародною організацією 99,9, у регіони розвезено 96 відсотків.

Дитячий гепатит. Ступінь виконання по даному напрямку складає 100 відсотків, розвезено в регіони 99,7.

Дорослі гепатити. Міжнародною організацією поставлено 100 від кількості препаратів, що було закуплено, і розвезено в регіони 73. На сьогодні маємо баланс не законтрактованих коштів з боку ПРООН по даному напрямку в розмірі 110 тисяч доларів США.

Щодо міжнародних закупівель 2016 року. На сьогодні вже укладено угоди з трьома спеціалізованими міжнародними організаціями ПРООН та …, відповідно до номенклатури лікарських засобів та медичних виробів, що зазначені у постанові Кабінету Міністрів 557 та 715 Міністерством охорони здоров'я обрано спеціалізовані міжнародні організації, що будуть здійснювати закупівлю за цими напрямками за бюджетні кошти 2016-2017 роках. Розроблено доходами на затвердження останньої частини змін до постанови Кабінету Міністрів за № 557 у розрізі напрямків, таких як централізована закупівля медикаментів для лікування туберкульозу, закупівля для лікування дітей хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання, закупівля медикаментів замісної підтримуючої терапії в рамках спеціалізованої закупівлі медикаментів для антиретровірусної терапії дорослих, підлітків і дітей. Я всю таблицю не буду зачитувати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Романе Романовичу, у мене до вас запитання, як заступника голови комітету та голови Опікунської ради ОХМАТДИТу. За даними на сьогоднішній ранок у мене як у голови Опікунської ради, і само собою всіх членів Опікунської ради, є інформація, що на складах  по дитячій онкології у нас всього 71 відсоток ліків ОХМАТДИТу, по орфанним захворюванням (це за 2015 рік) – нуль.

По орфанним захворюванням наші діти, в даному разі у нас централізована програма, котра… В ОХМАТДИТі лікуються зі всієї України, за 2015 рік ми отримали нуль ліків. Я в даному разі прошу і вважає це депутатським запитом, і я думаю, що колеги підтримають,  ми би хотіли пояснень, тому що ми не розуміємо, звідки ви берете джерела. Я розумію, що вам їх дають міжнародні організації. Я прошу пояснення.

 

ІЛИК Р.Р. Записав.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. У мене запитання. Під час того, коли ми заслуховували тут вперше виконуючого обов'язки Міністра пані Уляна Супрун, вона наголосила на тому, що вона саме відповідальна за державні закупівлі і вона буде доповідати членам комітету щодо стану з державними закупівлями, в тому числі і на 2017 рік. На превеликий жаль, протягом останніх 2 місяців ми не маємо можливості задати запитання безпосередньо виконуючому обов'язки Міністра, яка несе відповідальність (з її слів, які тут були озвучені) за ці державні закупівлі, в тому числі і 2017 року.  Я прошу, Романе Романовичу, передати моє прохання до виконуючого обов'язки Міністра, що комітет хотів би все-таки її послухати, як людину відповідальну. Я розумію, що вам дають доручення, але відповідає за все вона, тому хотілося б її безпосередньо послухати. Це раз.

Друге. До мене як до народного депутата і до Ольги Вадимівни, до речі, з якою ми виступали на брифінгу вчора стосовно Міжнародного дня діабету, звернулися громадські організації, які опікуються хворими на цукровий діабет, щодо відсутності закупівель Міністерством охорони здоров'я тест-смужок для дітей для діагностики цукру крові. І насправді це є великою проблемою, бо 2 роки немає таких закупівель.

Будь ласка, якщо можна, поясніть, чому це для такої вразливої категорії, як діти, до сьогодні нічого не закуплено і нічого нікому не поставлено? І що збирається робити Міністерство охорони здоров'я? Дякую.

 

ІЛИК Р.Р. Ми разом з тією відповіддю надамо відповідь на це питання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую, Романе Романовичу.

Прошу, Тетяно Дмитрівно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые присутствующие, я еще в сентябре подала запрос на Супрун, и до этого уже много раз с Перегинцом здесь говорила о том, что дайте нам копии договоров с кем вы, Роман Романович, заключаете договора, с какими международными организациями. Где эти копии? Согласно Закона Украины  о работе комитета мы имеем на это полностью юридическое право как контрольную функцию. Вы не даете. Значит, вы проводите там какие-то частные коммерческие вопросы, вы эти деньги 6 миллиардов гривен наших, украинских налогоплательщиков, которые, к сожалению, болеют онкологией, сердечнососудистыми заболеваниями, орфанными заболеваниями, вы даете в карман каким-то аферистам и не даете лекарства, за 2015 год еще не в полном объеме. Даете сейчас нам какой-то отчет "лапшу на уши вешаете" в процентном отношении. Мне это не интересно. Мне интересно конкретно какие договора, что там написано, какое количество и какие наименования препаратов, а не те проценты, которые вы сегодня "вешаете лапшу" в очередной раз. Перегинец, потом Ульяна "вешала", а теперь вы повторяете одни и те же текстовки, у вас ответа на вопрос, который каждый раз ставят, нет. Хватит.

С сегодняшнего дня я требую, чтобы наш комитет написал письмо в правоохранительные органы, в Счетную палату, чтобы провели аудит за 2015 год международных организаций с наименованиями,  с количеством, какие дозы, сколько в упаковке, потому что были упаковки по 50 таблеток, а вы сейчас "вешаете лапшу" о количестве и так далее, просрочено, непросрочено. Давайте копии всех договоров, и тогда мы будем видеть, что вы работаете на здоровье украинцев или в карман бизнеса. Сегодня уже дураку понятно, что это было сделано для того, чтобы заработать. И те экономии, о которых вы говорите, их абсолютно нет, потому что идет уменьшение количества. Оксана сказала, если орфанные – ноль за 2015 год, то что в 2016 году вы людям будете давать? Остатки за 2015 год, которых ноль?! Так издеваться не надо, это 6 миллиардов гривен, за это в тюрьму надо садить на 25 лет без выхода.

Пожалуйста, по этому  запрос в Счетную палату...

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тетяно Дмитрівно, у нас немає кворуму.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я пишу, мне не дают ответа.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я пам'ятаю, що ми вже таке робили, ми вимагали і голосували за це.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я не отримала жодної відповіді.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І ми теж не отримали, але комітет голосував за те, щоб нам надали договори. Ще раз прошу повторити, ми маємо на це право.

Будь ласка, Ігорю Михайловичу.

 

ШУРМА І.М. Я думаю, що нас всіх, шановні колеги, цікавить ефективність використання бюджетних коштів. Для того, щоб це зрозуміти, ми повинні зрозуміти, яка була заявка.

На 2017 рік, Романе Романовичу, підготуйте нам, будь ласка, заявку Міністерства…

 

СИВАК О.В. На 2016, певно, так?

 

ШУРМА І.М. Та вже на 2017.

 

СИВАК О.В. За 2016 ми тільки в грудні закінчимо…

 

ШУРМА І.М. Пані Оксано, я знаю, про що я говорю. Я не хочу жити вашими стандартами, я хочу, щоб ви заключаючи угоди на 2016 рік в грудні, готувалися вже до 2017 року, щоб пізніше не було так, що регіони замовляють одні препарати, одну дозу, а потім той закупівельник чи постачальник починає поставляє абсолютно інші препарати.

Хотів би вам наголосити ще раз для протоколу, прошу записати, міжнародні організації, які по договорам забезпечують поставки по так званих низьких цінах чи нижчих цінах, беруть 5 відсотків від угоди за послуги. У мене була відповідь по 5 відсотків. Чому я і говорю, з 6 мільярдів 5 відсотків – це є 300 мільйонів гривень! Я не знаю, хай мене Господь і фіскальна служба прощають, що було дешевше: корупційні відкати и така посередницька діяльність. Більше того, міжнародні організації закуповують у наших постачальників ті ліки і так заробляють, бо тут немає філантропів, які безплатно поставляють.

Тому у мене одне запитання: назвіть, будь ласка, хоча б один препарат, який закуплений за кошти 2016 року. Є? Відповідайте для протоколу.

 

СИВАК О.В.  Немає.

 

ШУРМА І.М. Прошу записати: не закуплено станом на 16 листопада.

Далі. Чи є у вас на сьогоднішній день заявка від регіонів на потребу у медикаментах? Що вони просять Міністерство на 2017 рік купити. Є у вас чи немає? На 2017. Я певен, що 2016 профукали.

 

СИВАК О.В. На 2016 – є, на 2017 – збираємо.

 

ШУРМА І.М. Ну, як можна збирати?! Люди добрі, ви маєте поняття в управлінні? Та ви вже повинні давно мати!

 

СИВАК О.В. Ми маємо поняття в управлінні, ми прийшли 3 місяці тому, ми закінчуємо 2015…

 

ШУРМА І.М. Послухайте, ви мене не перебивайте. От, коли ви будете проводити колегію в Міністерстві охорони здоров'я, до речі, ви її жодного разу не провели, надасте мені слово і будете мене перебивати, я на вас не ображуся.

А я тепер скажу, як управлінець, який працював в області і місті, як планується бюджет, то до вересня у мене по всіх лікарнях є заявка, що на підставі минулого року нам потрібно на наступний плюс-мінус. Це орієнтовна заявка. Що ви збираєте, коли ви думаєте формувати заявку? Ви знову її подасте в березні, фірма вам знову скаже, що  потрібно півроку, ви сьогодні збираєте потребу, вона буде плюс-мінус, ви хоч будете орієнтуватися. Я у вас запитую: у вас є заявка?

 

СИВАК О.В. На 2017 – ми збираємо, на 2016 – є.

 

ШУРМА І.М. Збираєте. Протокол – на сьогоднішній день, на 2016, це будемо говорити з Прем'єр-міністром по вашій реформі 17-о числа… На 17-е число заявок немає на 2017 рік, на 2016 рік нічого не закуплено, а за 2015 навіть немає 100 відсотків поставок.

Ви є спадкоємна влада "реформатора" Квіташвілі, ваша виконуюча обов'язки Міністра просиділа тут 2 роки радником, вона в курсі всіх справ, і Квіташвілі сказав, що вона є його послідовником, тому несете всю відповідальність.

Я вам 3 місяці тому сказав: проведіть аудит закупок і проведіть роботу. Не зробите цього – будете нести відповідальність ви і за минуле, і за своє. Я прошу це все внести в протокол.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати, якщо зауважень більше немає, ми прийняли до відома.

Єдине, ми хотіли б спитати ще про інформацію про лікування за кордоном. Ми допомогли вам отримати бюджетні асигнування, скільки людей вже виїхало, скільки людей ще повинно, скільки в черзі?

 

СИВАК О.В. 125 осіб виїхало, з них 59 дітей. Станом на 4.11 на обліку хворих, що потребують лікування, перебуває 39 осіб, з них 19 дітей, і 29 справ на розгляді комісії Міністерства охорони здоров'я.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тобто на цих громадян України у вас бюджетних грошей вже немає? Тобто ви повністю асигнування в розмірі 204 + 183 використали.

 

СИВАК О.В. 387.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене тільки питання: я бачила новий бюджет, ви залишили там знову стару цифру – 203, у вас у цьому році було 387, а в новому бюджеті після змін ви лишили 203.

 

СИВАК О.В. Не ми, а Міністерство фінансів. Ми просили 500, нам дали 203.

 

МУСІЙ О.С. Там стоїть підпис виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

 

ІЛИК Р.Р. Запит був на 500.

 

МУСІЙ О.С. Запит – запитом, але під бюджетом стоїть підпис в.о.Міністра. І коли голосувався комітетом у друге читання, стоїть теж підпис в.о.Міністра, вона несе персональну відповідальність, вона могла не ставити свій підпис і проголосувати на засіданні Кабінету Міністрів проти. Коли я був Міністром, я часом голосував проти, а вона голосує весь час за, тому вона несе за це відповідальність.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Олеже Степановичу, коли ви були Міністром, у нас теж закупівлі відбувалися в останні місяці року, коли ми були Міністром, у нас теж заявки збиралися тільки на наступний рік.

 

МУСІЙ О.С. Але станом на вересень, коли я був Міністром, було підписано угоду вже на 30 процентів на наступний рік. Тому давайте не будемо розказувати байки.

 

ШУРМА І.М. У мене запитання до вас, пані Оксано. Скажіть, будь ласка, скільки ви направили людей на лікування за кордон за оті додатково виділену суму?

 

СИВАК О.В. Разом за рік – 125 осіб.

 

ШУРМА І.М. Скажіть, будь ласка, а є угоди з клініками, куди ви направляєте?

 

СИВАК О.В. Ми вам письмово надамо відповідь.

 

ШУРМА І.М. Я прошу вказати, куди кожну людину, 125 – це не так багато, посадіть своїх помічників, вони все зроблять, в які клініки і з яким діагнозом, і скільки коштів виділено. Дайте нам розгорнуту інформацію.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. І обов'язково зазначте результат.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати, шановні запрошені, дякую за участь у засіданні комітету. Всі інші питання – на наступне засідання.