Народні депутати України розглянули на засіданні Комітету питання про звернення Голови вченої ради Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Амосової К.М. від 15.08.2018 р. щодо ситуації довкола кадрових призначень в Університеті та про проект Розпорядження Кабінету Міністрів України про утворення Українського медичного університету шляхом злиття Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з Національним музеєм медицини України, що поширюється у соціальних мережах.

У ході обговорення представники медичного університету поінформували народних депутатів України - членів Комітету про незаконні, на їх думку, дії МОЗ України щодо призначення керівництва цього закладу всупереч вимогам Закону України «Про вищу освіту», яким запроваджено принцип автономії університетів,  а також щодо рейдерського захоплення адміністративного корпусу університету, розташованого за адресою: бульвар Тараса Шевченка, 13, м. Київ, невідомими особами,  які примусово вивели представників охорони державного об’єкту та незаконно розмістилися в робочих кабінетах і заволоділи службовими документами та матеріальними цінностями.

За результатами обговорення народні депутати України - члени Комітету ухвалили рішення звернутися до Національної поліції України з проханням відкрити кримінальне провадження за фактами рейдерського захоплення адміністративного корпусу Національного медичного університету імені  О.О. Богомольця, розташованого за адресою: м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 13, невідомими особами та розпочати досудове розслідування для здійснення перевірки цих фактів і  притягнення до відповідальності винних осіб, а також вирішили звернутися до Прем’єр-міністра України з настійним проханням вжити усіх залежних від нього заходів для врегулювання зазначеної ситуації та недопущення дестабілізації роботи Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Розглянувши питання щодо намірів Міністерства охорони здоров’я України стосовно утворення Українського медичного університету шляхом злиття Національного медичного університету імені О.О.Богомольця з Національним музеєм медицини України, проект відповідного Розпорядження Кабінету Міністрів України з приводу чого було поширено у вересні поточного року у соціальних мережах, члени Комітету дійшли думки,  що пропозиція МОЗ  України щодо позбавлення Національного медичного університету імені видатної та унікальної постаті в українській історії академіка О.О.Богомольця - основоположника української школи патологічної фізіології, ендокринології і геронтології, людини, яка стояла у джерел створення української академії наук, винайшла імунну цитотоксичну антиретикулярну сироватку («Сироватку Богомольця»), створила систему переливання та консервування донорської крові, що зберегли життя сотням тисяч поранених у період другої світової  війни, є неетичною  та демонструє неповагу до історичної пам’яті українського народу.

Народні депутати України за результатами обговорення прийняли рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з настійним проханням не допустити затвердження підготовленого Міністерством охорони здоров’я України проекту розпорядження Кабінету Міністрів України у разі його надходження на розгляд Уряду.

На засіданні Комітету також було заслухано інформацію про ситуацію, що склалася у липні-вересні поточного року в Одеському національному медичному університеті довкола призначення керівництва цього закладу.

Аудіозапис засідання Комітету:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30