25 лютого 2016 року  у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я відбувся «круглий стіл» на тему: «Оцінка технологій охорони здоров’я як інструмент підвищення якості медичної допомоги та раціонального використання ресурсів». 

До участі у вказаному заході запрошувалися народні депутати України,  представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, інших заінтересованих міністерств і відомств, обласних державних адміністрацій, Національної академії медичних наук України, провідних наукових медичних та фармацевтичних установ і вищих навчальних закладів, фармацевтичних асоціацій, а також представники міжнародних та громадських організацій.

Під час роботи засідання «круглого столу» учасники заходу обговорювали комплекс питань, повязаних з оцінкою технологій охорони здоровя як інструмента підвищення якості медичної допомоги та раціонального використання ресурсів.

Головною метою системи оцінки технологій охорони здоров’я (Health Technology Assessment - HTA)  є надання науково обґрунтованої інформації для осіб, які визначають політику і приймають управлінські рішення в системі охорони здоров’я щодо вибору лікарських засобів, виробу медичного призначення, імунобіологічного препарату, профілактичного, діагностичного засобу, методів діагностики та лікування що будуть найбільш економічно доступними з оптимальним показником «витрати-ефективність» в умовах обмеженого фінансування системи охорони здоров’я.

Учасники «круглого столу» зазначили, що у більшості розвинених країн існує система оцінки технологій охорони здоров’я – Health Technology Assessment (HTA).

Система НТА включає в себе ранню діагностику і активний моніторинг технологій, що розвиваються, для визначення необхідних потенційних даних і впливу на бюджет. Вона допомагає розробникам і директивним органам контролювати та здійснювати моніторинг впровадження нових технологій в медицині, відіграє велику роль в пріоритизації та розподілі ресурсів для гарантування максимально ефективного їх використання. У систему входить визначення нових технологій, допомога в контролі за впровадженими технологіями, в зміні технологій, визначенні проблем в охороні здоров'я і визначенні потреб в майбутньому та здійснення тривалого планування.

За підсумками проведення «круглого столу» ухвалено Резолюцію з рекомендаціями:

1.     Звернутись до Міністерства охорони здоров’я України з пропозицією:

активізувати діяльність робочої групи, затвердженої наказом МОЗ України від 07.05.2014 № 305 «Про затвердження складу робочої групи для опрацювання питань щодо запровадження системи з оцінки технологій охорони здоров'я»;

внести пропозиції щодо змін законодавства спрямованих на запровадження системи оцінки технологій охорони здоров’я – Health Technology Assessment (HTA) в Україні;

провести в Міністерстві охорони здоров’я України консультації стосовно запровадження системи оцінки технологій охорони здоров’я – Health Technology Assessment (HTA) із залученням європейських спеціалістів у цій сфері;

залучати Національну академію медичних наук України  до створення системи з оцінки технологій охорони здоров’я – Health Technology Assessment (HTA);

забезпечити використання результатів оцінки технологій охорони здоров’я – Health Technology Assessment (HTA) при розробці та запровадженні галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

2. Запропонувати представникам професійних асоціацій та іншим фахівцям галузі охорони здоров’я долучитись до участі у вищевказаній робочій групі з опрацювання питань щодо запровадження системи з оцінки технологій охорони здоровя.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30
19 лютого 2024 12:26
13 лютого 2024 17:22
13 лютого 2024 11:01