У Комітеті Верховної Ради України завершується робота над підготовкою проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо надання психіатричної допомоги.

Розробка даного законопроекту ініційована Головою Комітету, народним депутатом України О.Богомолець за результатами проведеного Комітетом засідання  «круглого столу» на тему: «Психіатрична допомога в Україні. Виклики сьогодення та шляхи реформування».

На думку розробників законопроекту –  народних депутатів України, провідних науковців та практиків у сфері захисту психічного здоров‘я та психіатричної допомоги, правозахисників та представників пацієнтських організацій, існуючі нині прогалини у національному законодавстві не дозволяють забезпечити належний рівень соціального і правового захисту громадян України, які мають розлади психіки та поведінки, та призводять до непоодиноких програшів України в Європейському суді з прав людини за відповідними позовами до України.

Запропоновані законопроектом зміни спрямовані на приведення законодавства України з питань надання психіатричної допомоги населенню до європейських стандартів у цій сфері. Зокрема, з метою дестигматизації  сприйняття суспільством психіатричної допомоги, законопроектом пропонується розширити коло закладів, які здійснюватимуть діяльність з охорони психічного здоров’я та надаватимуть психіатричну допомогу населенню. Також цим актом планується врегулювати низку проблемних питань, пов’язаних з: проведенням психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника; попередженням можливих зловживань при госпіталізації до психіатричного закладу особи, визнаної недієздатною; представництвом її інтересів в суді; проведенням примусової стерилізації таких осіб тощо. В ході роботи над законопроектом опрацьовується також питання щодо приведення у відповідність до європейських норм положень законодавства щодо організації надання психіатричної допомоги неповнолітнім та ув‘язненим.

Найближчим часом Комітет планує завершити роботу над цим законопроектом та внести його на розгляд Верховної Ради України.

Прийняття законопроекту сприятиме поліпшенню соціальної захищеності недієздатних осіб, забезпечить попередження зловживань зі сторони осіб, що здійснюють догляд за інвалідами внаслідок психічного захворювання, дозволить поліпшити доступ осіб з вадами психічного здоров’я до правосуддя, попередить випадки нелюдського поводження з недієздатними (стерилізація без згоди особи), а також поліпшить якість надання психіатричної допомоги ув’язненим.

Окрім того, на думку Комітету, прийняття цього проекту Закону  дозволить зменшити кількість звернень громадян України до Європейського суду з прав людини та попередити витрати з Державного бюджету України особам за виграними судовими справами.  

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30