6 листопада 2015 року у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони  здоров’я відбулось засідання «круглого столу» на тему: «Про засади державної політики охорони здоров’я».

До участі у заході було запрошено народних депутатів України,  представників Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, інших заінтересованих міністерств і відомств, обласних державних адміністрацій, Національної академії медичних наук України, Національної академії державного управління при Президентові України, провідних наукових медичних установ та вищих навчальних закладів, медичних асоціацій, а також представники професійних спілок, міжнародних і громадських організацій.

Відповідно до Основного Закону життя і здоров'я людини визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Виходячи з цієї норми Конституції, завданням державних органів є створення оптимальних умов для збереження здоров’я українців та забезпечення доступності медичної допомоги. Має бути створена збалансована самодостатня система охорони здоров’я, запропоновані працюючі механізми, що допоможуть державі якісно виконувати її соціальну функцію.

Учасники «круглого столу» висловили стурбованість тим, що впродовж останніх років здійснюються спроби непослідовного  реформування галузі чи відокремлених її елементів. Через низку причин на законодавчому рівні й досі не визначені концептуальні засадничі принципи, за якими далі функціонуватиме галузь. Відсутнє нормативно закріплене цілісне комплексне бачення напряму реформування охорони здоров’я та індикаторів ефективності змін.  

Усупереч  світовому і європейському векторам розвитку в охороні здоров’я України зростають відцентрові тенденції, система медичного обслуговування фрагментується, втрачаючи комплексність, безперервність та інтегрованість. Спонтанний рух без цілі та чітких орієнтирів може виявитися рухом у прірву повної відмови держави від будь-яких гарантій для громадян України у сфері охорони здоров‘я. Тому надзвичайно важливе завдання для парламенту – закласти якісні міцні підвалини – визначити і закріпити засади державної політики охорони здоров’я як складової частини внутрішньої політики та національної безпеки України. Це питання державної ваги, адже існування будь-якої країни забезпечують її люди.

Відповідно до положень Стратегії сталого розвитку "Україна-2020",  затвердженої Указом Президента України від 12 січня 2015 року № 5/2015, метою державної політики у сфері охорони здоров’я є комплексне реформування, спрямоване на створення системи, орієнтованої на пацієнта, здатної забезпечити медичне обслуговування для всіх громадян України на рівні розвинених європейських держав, що відповідає намірам наближення до законодавчих, нормативних та адміністративних актів держав-членів ЄС, які визначені програмою "Європейська стратегія здоров'я ? 2020" та іншими стратегічними документами, що формують політику у сфері охорони здоров’я.

Учасникам «круглого столу» народним депутатом України, заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоровя  О. Мусієм було презентовано проект закону «Про засади державної політики охорони здоров’я», що визначає правові, економічні, соціальні, гуманітарні та організаційні засади здійснення державної політики охорони здоров’я.  В ньому деталізовані основні завдання, об’єкти та суб’єкти, принципи реалізації державної політики охорони здоров’я. Окреслено пріоритети, що базуються на найкращих міжнародних практиках та європейських цінностях у сфері охорони здоров’я, в т.ч. і громадського здоров’я, а також відповідні механізми фінансування. Представлено інструменти державної політики охорони здоров’я, сформульовані на основі даних доказового менеджменту, в т.ч. відображених у документах ВООЗ, враховано національні особливості. Запропоновано організаційний інструментарій для формування та реалізації  державної політики на національному та регіональному рівнях. Уточнено повноваження суб’єктів державної політики охорони здоров’я у відповідності до підходу "охорона здоров’я у всіх політиках держави" та передбачена координація їх діяльності. Деталізовано підходи та вимоги до моніторингу реалізації державної політики охорони здоров’я, порядку його проведення та оцінки результативності.

Відповідно до законопроекту, управління змінами в охороні здоров’я, спрямування цих змін на поступове наближення до кращих світових стандартів повинно стати обов’язком усіх суб’єктів державної політики охорони здоров’я та їх посадових осіб.  

Метою законопроекту є досягнення консенсусу щодо визначення стратегічних принципів і підходів до побудови національної моделі охорони здоров’я, що надасть сталості і прогнозованості розвитку охорони здоров’я, сприятиме залученню необхідних для цього технічних і фінансових ресурсів, у тому числі у рамках процесу євроінтеграції України.

Учасникам «круглого столу» запропоновано долучитися до його доопрацювання з метою подальшого невідкладного внесення законопроекту на розгляд Верховної Ради України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50