4 листопада на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров‘я було розглянуто низку важливих питань, що стосуються  організації надання медичної допомоги та забезпечення  населення України життєво необхідними лікарськими засобами, а також вакцинації дитячого населення, зокрема:

За участі заступника Міністра охорони здоров‘я України Шафранського В.В., який опікується питаннями медичного забезпечення АТО та внутрішньо переміщених осіб, заступника голови Луганської Військово-цивільної адміністрації Лішик О.П., заступника мера міста Сєвєродонецьк Терьошина С.Ф. та представників громадських організацій розглядалося питання про стан організації та надання необхідної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам та їх забезпечення лікарськими засобами у 2015 році та заходи, що вживаються Міністерством охорони здоров‘я України з метою його поліпшення у наступному році.

Крім того, народні депутати України – члени Комітету спільно з керівництвом МОЗ України та представниками міжнародних організацій (ПРООН, ЮНІСЕФ та Crown Agents) обговорили питання організації державних закупівель, що мають здійснюватися МОЗ України на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних  лікарських засобів та медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі», цінової політики цих міжнародних організацій та строків найближчих поставок закуплених ними життєво необхідних лікарських засобів та вакцин населенню України.

Також заступник Міністра охорони здоров‘я України І.Б.Перегінець поінформував Комітет про хід кампанії з вакцинації проти поліомієліту в Україні, зокрема щодо затвердженого МОЗ України  плану заходів для проведення кампанії додаткової імунізації населення від поліомієліту на 2015 рік, яка відповідно до рекомендацій ВООЗ буде проведена у три тури: два раунди - дітям віком від 2-х місяців до 6 років (5 років,11 місяців, 29 днів); третій - розширений раунд, із залученням дітей віком до 10 років (9 років, 11 місяців, 29 днів). Тривалість першого раунду вакцинації ОПВ складає 3 тижні, наступних раундів вакцинації (другого та третього) - 2 тижні. Інтервал між раундами вакцинації ОПВ складає один місяць (30 діб).

За інформацією МОЗ України, найактивніше дітей вакцинують у Кіровоградській, Миколаївській, Чернігівській та Житомирській областях. Повільно проходить імунізація в Донецькій, Львівській та Закарпатській областях, а також у місті Києві.

Також на засіданні було розглянуто низку законопроектів.

За результатами їх розгляду та обговорення було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України:

проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо продажу лікарських засобів» (реєстр. № 2147а), внесений народними депутатами України І.Мирним та І.Фурсіним, відхилити, оскільки питання забезпечення мешканців сільської місцевості лікарськими засобами вже врегульовано Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, що затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.10.2011 р. № 723;

проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення сільського населення медичним та аптечним обслуговуванням в умовах децентралізації влади» (реєстр. № 2104а), внесений народними депутатами України В.Барвіненком, ОГ.Герегою, Р.Князевичем, А.Шиньковичем,  відхилити, оскільки чинне законодавство України містить достатні передумови для вирішення порушеного у законопроекті питання.

Підтримано законопроекти, з опрацювання яких Комітет не є головним, але які матимуть позитивний вплив на подальший розвиток вітчизняної охорони здоров‘я, а саме:

проект закону України про внесення змін до статті 229 Податкового кодексу України (щодо питання дерегуляції виробництва лікарських засобів) (р. № 2167а), поданий народним депутатом України А.Шипком;

проект закону України про внесення зміни до статті 197 Податкового кодексу України (щодо сприяння розвитку виробництва виробів медичного призначення)  (р. № 2206а), поданий народними депутатами України О. Кужель, О.Третьяковим,  О.Кириченком, Т.Донець, І.Насаликом, Л.Денісовою, А.Шипком. 

проект закону України про внесення зміни до статті 282 Митного кодексу України (щодо сприяння розвитку виробництва виробів медичного призначення) (р. № 2207а),  поданий народними депутатами України          О.Кужель, О.Третьяковим,  О.Кириченком, Т.Донець, І.Насаликом, Л.Денісовою, А.Шипком. 

а також проект Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України від 29.05.2014 № 1286-VІІ "Про забезпечення належним медичним обслуговуванням військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я під час проведення антитерористичної операції на сході України" (р. № 3137), поданий народними депутатами України  О.Недавою, О.Третьяковим.

Також Комітет підтримав ініціативу Міжнародної діабетичної асоціації України щодо проведення у парламенті напередодні  Всесвітнього дня діабету (відзначається 14 листопада) «Дня профілактики діабету» з показовою акцією тестування народних депутатів України на вміст глюкози у крові.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:34
22 квітня 2024 13:04
12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12