16 жовтня 2015 року Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я провів засідання «круглого столу» на тему: «Захист прав пацієнтів в Україні та шляхи його вдосконалення» за участю представників Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, інших заінтересованих міністерств і відомств, Національної академії медичних наук України, Національної академії правових наук України, інших провідних наукових медичних і юридичних установ та вищих навчальних закладів, а також представники міжнародних та вітчизняних медичних і пацієнтських громадських організацій та ЗМІ.

Під час «круглого столу» відбулося обговорення стану сучасного правового забезпечення реалізації прав пацієнтів в Україні та в європейських країнах, існуючих проблем у сфері судового захисту прав пацієнтів в нашій державі, можливостей використання міжнародних інструментів для реалізації прав пацієнтів в Україні, ролі просвітницьких програм та громадського контролю у цій сфері.

Відомо, що одним із визначальних показників загального економічного розвитку держави та результативності її соціальної політики - є ступінь орієнтованості на покращення здоров’я громадян та постійне комплексне вдосконалення діяльності сфери охорони здоров’я, зокрема, системи захисту прав пацієнтів як користувачів медичних послуг.

В Україні права громадян на охорону здоров’я та медичну допомогу гарантовані статтею 49 Конституції України, в якій зазначено, що держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування.

Основні правові механізми, соціальні та економічні засади забезпечення прав громадян на охорону здоров’я та медичну допомогу встановлені Основами законодавства України про охорону здоров’я та нормами Цивільного кодексу України. Водночас відповідними нормами Кримінального кодексу України передбачено відповідальність медичних працівників за неналежне виконання ними професійних обовязків.

Як зазначили учасники «круглого столу», на сьогодні, незважаючи на визнання Конституцією та законами України життя і здоров’я людини найвищою соціальною цінністю, в Україні досі не створено належних механізмів правозастосування основоположних прав пацієнта, таких як право на доступну, якісну і безпечну медичну допомогу.

Причиною такого стану справ, на думку багатьох фахівців, є насамперед недосконалість чинної правової бази у цій сфері, зокрема, відсутність спеціального закону, який визначав би механізми реалізації та захисту конституційних прав громадян на охорону здоров’я та медичну допомогу.  Такі окремі закони є у багатьох країнах світу, наприклад, в Ісландії (1997 р.), Іспанії (1998 р.), Данії (1999 р.), Литві (1996 р.), Бельгії (2002 р.), Франції (2002 р.), Аргентині (2009 р.).

Слід зазначити, що у чинній редакції статті 24-1 Основ законодавства України про охорону здоров’я передбачено, що «правові, економічні, організаційні основи захисту прав та законних інтересів пацієнтів визначаються законом». Спроби створення та прийняття такого нормативно-правового акта, що регулював би вказані суспільні відносини, робилися тричі за період незалежності України, однак жоден з поданих з цієї тематики законопроектів так і не став законом, оскільки кожен з них мав численні недоліки та суперечності і не вирішував порушеної проблеми.

Крім того, учасники «круглого столу» звертали увагу на відсутність належної правової та інформаційної підтримки пацієнтів з боку держави та  співпраці органів державної влади з неурядовими організаціями у цій сфері, а також системного громадського контролю за дотриманням прав пацієнтів в Україні.

На думку ініціатора та модератора «круглого столу», заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народного депутата України Сисоєнко Ірини Володимирівни, одним з оптимальних шляхів щодо вдосконалення системи захисту прав пацієнтів в України на сучасному етапі до ухвалення відповідного закону могло б бути створення відповідних етико-правових комітетів (етико-правових рад, комісій) при Міністерстві охорони здоров’я України та регіональних департаментах охорони здоров'я, до складу яких були би залучені висококваліфіковані професіонали, як науковці, так і практики сфери охорони здоров'я, фахівці з юриспруденції, а також соціологи, психологи, представниками духовенства та медичної і пацієнтської громадськості, що забезпечить незалежність, неупередженість та об'єктивність їх діяльності. При цьому важливо врахувати міжнародний досвід, зокрема, подібні комісії чи комітети вже створені та успішно працюють в деяких країнах світу, зокрема у Франції. Їх реалізація в Україні повинна здійснюватися спільними зусиллями держави та суспільства.

Учасники «круглого столу» погодилися з тим, що з метою вирішення існуючих проблем у цій необхідно вжити невідкладних заходів для розробки чіткого алгоритму функціонування системи захисту прав пацієнтів в Україні з урахуванням реалій сучасності та кращих міжнародних практик у цій сфері, активізувати роботу по виявленню фактів порушення прав пацієнтів та оперативному інформуванню органів державної влади про такі порушення, а також з надання правової допомоги громадянам у разі порушення їх прав під час надання медичної допомоги.

За результатами обговорення порушеного питання учасниками засідання було досягнуто домовленості про створення робочої групи з напрацювання законодавчих ініціатив з питань захисту прав пацієнтів із залученням до її складу провідних фахівців та науковців у галузях медицини та права, представників українських медичних асоціацій, а також пацієнтських і правозахисних громадських організацій.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 квітня 2024 09:21
08 квітня 2024 14:11
29 березня 2024 12:40
21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30