Відкриваючи слухання, голова Комітету Ольга Богомолець представила концепцію Військово-медичної доктрини (ВМД), яку вона визначила як "систему поглядів щодо організації забезпечення та збереження життя громадян України" і наголосила, що доктрина має діяти на території усієї країни у військовий і мирний час.

За словами О.Богомолець, метою ВМД є запобігання людським жертвам та їх мінімізація, а також захист та збереження життя і здоров‘я як цивільного населення, так і військових.

Народний депутат зазначила також, що запровадження ВМД "у сьогоднішніх складних умовах дозволить значно зменшити кількість поранених і хворих, забезпечить збереження психічного здоров‘я українців, їх фізичну, психосоматичну і соціальну реабілітацію, а також допоможе скоординувати діяльність громадян, громадських організацій та державних установ для досягнення спільних цілей".

Під час обговорення наголошувалося також, що ВМД – це комплекс заходів, спрямованих на підготовку населення України, установ та організацій країни до належної діяльності в умовах природних і  техногенних катаклізмів, гібридних воєн, терористичних актів або прямого вторгнення на територію України військових сил інших держав та ведення бойових дій на території України.

Основними напрямами ВМД є військова та медична підготовка населення, залучення його до системи заходів цивільного захисту та цивільної оборони. Вони повинні охоплювати всіх громадян України -  військових, військовозобов‘язаних, непридатних до військової служби та соціально незахищених верств населення.

Учасники слухань наголошували також на тому, що для забезпечення  потреб медичних служб і цивільної системи охорони здоров‘я державою має бути налагоджено виробництво та постачання необхідного асортименту та кількості вітчизняного медичного обладнання, майна і техніки, лікарських і профілактичних засобів, створення та утримання їх стратегічного запасу.

Зазначалося також, що державні програми професійної підготовки медичних фахівців в обов’язковому порядку мають передбачати вивчення особливостей медичного забезпечення у воєнний час та під час надзвичайних ситуацій.

За результатами обговорення буде ухвалено відповідне рішення Комітету, яке міститиме, зокрема, пропозицію уряду взяти за основу запропоновану концепцію ВМД при підготовці цього документу та звернутися до Президента України з проханням прискорити його затвердження.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30
19 лютого 2024 12:26
13 лютого 2024 17:22
13 лютого 2024 11:01