СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров'я

 

12 травня 2016 року

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Доброго дня, шановні колеги! У нас в комітеті сьогодні є іменинник – Олег Степанович Мусій, у нього сьогодні День народження! Хотіла б, щоб всі привітали і побажали йому "многая літа".

Олег Степанович погодився, навіть проявив ініціативу вести сьогоднішній комітет, тому я з великим задоволенням передаю йому слово, ми зробимо це швидко, якісно, прозоро.

 

МУСІЙ О.С. Дякую за привітання і за довіру.

Отже, шановні колеги, розпочнемо засідання сьогоднішнього комітету.

В залі присутні наступні народні депутати: Кириченко, Сисоєнко, Колганова, Корчинська, Мусій, Біловол, Бахтеєва, Шурма. Відповідно, кворум у нас є. Ми розпочинаємо це засідання.

Проект порядку денного вам було попередньо розіслано в п'ятницю електронною поштою. Додатково надійшла одна пропозиція від мене щодо включення до порядку денного питання про необхідність створення підкомітету з питань забезпечення євроасоціації та затвердження положення про нього. Також електронною поштою надіслано?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Розмножили і сьогодні роздали.

 

МУСІЙ О.С. Інших пропозицій ні від кого поки що не надходило.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Виконуючий обов'язки Міністра охорони здоров'я просив слова.

 

МУСІЙ О.С. Хвилинку.

Також надійшла пропозиція від народного депутата Сисоєнко щодо виключення з порядку денного питання про особливості імплементації окремих положень законодавства Євросоюзу щодо обігу лікарських засобів (законопроект 4465).

Інших пропозицій поки що не надійшло .

Шановні народні депутати, які будуть думки щодо порядку денного? Немає пропозицій.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Пропоную підтримати.

 

МУСІЙ О.С. Тоді до слова запрошується виконуючий обов'язки Міністра охорони здоров'я.

Будь ласка, Вікторе Вікторовичу.

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановний Олеже Степановичу, по-перше, ми вас щиро вітаємо з Днем народження і бажаємо вам всіляких гараздів, вам – потужній особистості і людині, яка внесла значний вклад у розвиток системи охорони здоров'я нашої держави. Ми сьогодні ввечері, я сподіваюсь, будемо мати змогу продовжити наше спілкування в стінах Міністерства охорони здоров'я. І я хочу щиро запросити народних депутатів на робочу зустріч у Міністерство охорони здоров'я із виконуючим обов'язки Міністра охорони здоров'я та заступниками Міністра охорони здоров'я сьогодні після завершення пленарних засідань Верховної Ради.

Також користуючись нагодою, я хотів би підкреслити, що Міністерство охорони здоров'я в особі виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я, в особі заступників Міністра охорони здоров'я налаштоване на плідну і конструктивну співпрацю з Комітетом з питань охорони здоров'я. Спільними зусиллями ми, як виконавча гілка влади, і Комітет з питань охорони здоров'я, як законодавча гілка влади, зможемо досягти плідних результатів у справі покращення стану надання медичної допомоги нашим громадянам.

На сьогоднішньому засіданні ми з ранку на робочій нараді, яку ми провели, планували прийняти участь усі.

Роман Романович Ілик, який визначений у нас як координатор співпраці із Комітетом з питань охорони здоров'я та центральним органом виконавчої влади, сьогодні буде доповідати нашу позицію по проходження законопроектів, які розглядаються на засіданні.

Роман Йосипович зараз завершує участь у засіданні організаційного комітету по відзначенню роковин трагедії Бабиного Яру і теж долучиться до нас.

На жаль, Ігор Богданович не зможе, оскільки він зараз займається певними питаннями, пов'язаними з міжнародними закупівлями.

Принагідно, я маю ще декілька хвилин, я хотів би проінформувати про стан…

 

МУСІЙ О.С. Давайте ми зараз порядок денний затвердимо.

Ви до порядку денного маєте ще якісь пропозиції?

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Не маю.

 

МУСІЙ О.С. Дякую.

Отже, шановні народні депутати, надійшло тільки 2 пропозиції доповнення до порядку денного. Перша моя пропозиція і друга пропозиція Сисоєнко. Прошу проголосувати. Хто за такий порядок денний, останнім питанням поставити мою пропозицію і зняти законопроект 4465 за проханням народного депутата Сисоєнко. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно.

Ми затвердили порядок денний.

На початку засідання вже традиційно прошу визначитися, шановні народні депутати, щодо відображення поіменного голосування в протоколі сьогоднішнього засідання. Відповідно до частини 3 статті 44 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", на превеликий жаль, поки Регламент ще не змінений, ми вимушені кожного комітету ставити це питання на голосування.

Хто за те, щоб поіменно відображалося голосування? Прошу голосувати. Хто за? Народні депутати:  Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Корчинська, Колганова, Сисоєнко, Кириченко. Одноголосно. 

Отже, переходимо до розгляду порядку денного.

Першим у нас стоїть законопроект про лікарняні каси, реєстраційний номер 1377, доопрацьований народними депутатами Бондарем і Яценком. Чи є присутні хтось із народних депутатів?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Письмово запрошували – не відповіли, ні представників, ні авторів немає.

 

МУСІЙ О.С. Чи будемо ми розглядати цей законопроект?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Без авторів – ні. Це складний законопроект. Моя пропозиція: не розглядати. Він неоднозначний, складний.

 

МУСІЙ О.С. Пропозиція надійшла: не розглядати.

Я також так думаю, тому що дуже багато запитань є до цього законопроекту.

Інших пропозицій немає?

Тоді прошу перенести на наступне засідання і запросити все-таки авторів законопроекту для того, щоб ми могли з ними провести фахову дискусію.

Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати. Хто за? Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Корчинська, Колганова, Сисоєнко, Кириченко. Одноголосно. Рішення прийнято.

Переходимо до другого питання порядку денного. Це про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів, реєстраційний номер 3788, поданий народним депутатом Кривошеєю.

Чи є представники? Бо самого народного депутата не бачу.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Теж запрошували, але немає.

 

МУСІЙ О.С. Відповідно, така сама пропозиція: перенести коли буде народний депутат, тому що там є деякі запитання чи він готовий його доопрацьовувати, чи не готовий. Якщо не готовий – то одне рішення, якщо готовий – це інше може бути рішення. Тому у мене також пропозиція: на наступне засідання і обов'язково наполягати на присутності народного депутата. Хоча законопроект важливий.

Хто за таку пропозицію: перенести і запросити народного депутата? Прошу голосувати. Хто за? Народні депутати: Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Корчинська, Колганова, Сисоєнко, Кириченко. Рішення прийнято одноголосно.

Наступні питання порядку денного. Всі законопроекти заплановані нами сьогодні до попереднього розгляду включені до порядку денного сьогоднішнього вечірнього засідання в рубрику "для включення до порядку денного четвертої сесії". Тому ми маємо відповідно до 93 статті Регламенту Верховної Ради України попередньо розглянути їх і надати висновки комітету про доцільність їх включення до порядку денного сесії.

Майже всі члени комітету є співавторами вказаних законопроектів. Тому за браком часу пропоную проставити на голосування пропозицію про доцільність включення вказаних законопроектів, а саме:

4074 – про внесення змін до статті 9 Закону України "Про лікарські засоби" щодо доступу до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів, доопрацьований народними депутатами Яринічем, Бахтеєвою, Березенком, Біловолом, Богомолець, Донець,  Кириченком, Колгановою, Корчинською, Мусієм, Сисоєнко, Шипком, Шурмою.

Також другий законопроект. 4449 – про внесення до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги, поданий народними депутатами Богомолець, Колгановою, Шипком, Біловолом, Шурмою, Кириченком, Яринічем, Сисоєнко, Корчинською.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А давайте их отдельно рассматривать.

 

МУСІЙ О.С. Ми їх розглядати сьогодні не будемо. Ми сьогодні голосуємо виключно за включення в порядок денний, а далі, коли вони будуть включені в порядок денний, то тоді висновки ГНЕУ мають бути на них, і тоді комітет зможе згідно Регламенту їх розглянути.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А давайте окремо за кожний проголосуємо. Так будемо швидше йти.

 

МУСІЙ О.С. Тоді, враховуючи побажання народних депутатів, ставлю на голосування законопроект перший: 4074 – про внесення змін до статті 9 Закону України "Про лікарські засоби". Хто за включення в порядок денний цього законопроекту? Прошу проголосувати. Народний депутат: Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Корчинська, Колганова, Сисоєнко, Кириченко. За – одноголосно.

Наступний законопроект за такою самою процедурою. Про включення до порядку денного 4449 – про внесення до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги.

Хто за пропозицією комітету включити його до сьогоднішнього порядку денного сесії? Прошу голосувати. Хто за? Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Корчинська, Колганова, Сисоєнко, Кириченко і Шипко.  Одноголосно.

Народний депутат Шипко щойно долучився до засідання комітету.

Наступний законопроект 4456 – про організацію медичного обслуговування населення в Україні, поданий народними депутатами:  Богомолець, Мусій, Бахтеєва, Шипко, Біловол, Кириченко, Яриніч, Шурма, Колганова, Донець, Березенко.

Хто за те, щоб дати рекомендацію включити до порядку денного сесії? Прошу голосувати. Хто за? Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Корчинська, Колганова, Сисоєнко, Шипко, Кириченко. Прийнято одноголосно.

І все із запропонованих законопроектів.

Наступне питання. Переходимо до розділу "Інші питання". Про утворення при Комітеті робочих груп для підготовки до другого читання прийнятих за основу двох проектів законів, а саме:

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я (це про так звану автономізацію), його номер 2309а‑Д. Це комітетський законопроект, надійшли уже пропозиції від багатьох колег в тому числі. І ми рекомендуємо створити робочу групу, щоб опрацювати надані пропозиції і підготувати його до другого читання.

Хто за створення такої робочої групи? Ми персональний склад маємо зараз затверджувати чи ні? І хто ввійде у цю робочу групу?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ми просимо для того, щоб було зручно працювати з ним, щоб ви визначились по невеликій кількості кандидатур, щоб це була мобільна група, і ми пропонуємо по 2 кандидатури від народного депутата і дати їх контакти. Ми не будемо затверджувати персональний склад, може, це люди будуть взаємозамінні.

 

МУСІЙ О.С. Думаю, що логічно було б визначити відповідального серед народних депутатів, який сформує цю робочу групу. У кого будуть які пропозиції по автономізації? Хто згоден очолити формування робочої групи?

 

БІЛОВОЛ О.М. По автоматизації – Сисоєнко.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене пропозиція: по автономізації – Олега Степановича, а по трансплантації – Олексія Кириченка.

 

МУСІЙ О.С. По 2309а – Мусій і Сисоєнко.

Інші пропозиції будуть?

Я пропоную передати координування цією робочою групою пані Сисоєнко. Я знімаю свою кандидатуру.

Тому одна у нас пропозиція: пані Сисоєнко, і ми маємо проголосувати за утворення такої робочої групи і визначити координатором цієї робочої групи пані Сисоєнко по доопрацюванню законопроекту.

Хто за таку пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Народний депутат: Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Колганова, Шипко, Кириченко. Хто проти? Хто утримався?  Утримались – народний депутат Корчинська і народний депутат Сисоєнко. Рішення прийнято.

Наступне. Про утворення такої самої робочої групи по доопрацюванню іншого законопроекту до другого читання: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині (2386а-1), прийнятий в першому читанні.

Які будуть пропозиції по координатору цієї робочої групи?

 

БІЛОВОЛ О.М. Кириченко.

 

МУСІЙ О.С. Інших пропозицій немає.

Хто за створення робочої групи і доручити Кириченко її сформувати? Хто за? Народні депутати: Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Корчинська, Колганова, Сисоєнко, Шипко і Кириченко. Одноголосно.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Можна коротку репліку?

 

МУСІЙ О.С. Так.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ми дуже просимо всіх, хто буде працювати в цих робочих групах,  і народних депутатів, і представників Міністерства охорони здоров'я зауваження та пропозиції обов'язково надсилати в секретаріат, бо це все формуватиметься у справу законопроекту, яка потім підлягає на здачу на постійне зберігання.

 

МУСІЙ О.С. А також попрошу у всіх бажаючих народних депутатів і секретаріат повідомити ще раз додатково повідомити про сформування таких робочих груп по доопрацюванню для того, щоб народні депутати могли долучитися до опрацювання, а також, можливо, хтось із народних депутатів делегує своїх помічників, які будуть допомагати нашому секретаріату звести особливо законопроект про трансплантацію – там дуже багато пропозицій надійшло. Тому, будь ласка, надавайте свої пропозиції щодо формування цієї робочої групи. Я думаю, що варто було б долучити і представників Міністерства охорони здоров'я України для того, щоб ми вийшли на друге читання з узгодженою позицією комітету, усіх депутатів, якщо це вдасться досягти, а також і Міністерства охорони здоров'я.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Є звернення Павленко про те, що вона теж хоче долучитися до цієї робочої групи.

 

МУСІЙ О.С. Знаєте, приватні особи у нас до робочих груп не долучаються, тому, я думаю, що ми його навіть розглядати не будемо.

 

БІЛОВОЛ О.М. Поставте на голосування.

 

МУСІЙ О.С. Для чого? Якщо кожна приватна особа… Якщо ви, народні депутати, будете рекомендувати когось, будь ласка, рекомендуйте від народних депутатів кандидатури, а не особисто від себе.

 

БІЛОВОЛ О.М. Хто рекомендував?

 

МУСІЙ О.С. Самі себе рекомендували. В стилі колишнього керівництва Міністерства охорони здоров'я, на превеликий жаль.

Народний депутат Біловол вимагає поставити одне звернення щодо приватної особи Павленко Олександри Сергіївни – адвокат, громадський діяч (без зазначення громадської організації, яку представляє цей громадський діяч) про те, що вказана особа звернулася до голови Комітету з питань охорони здоров'я Ольги Вадимівни Богомолець з проханням про формування робочої групи із доопрацювання…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пропозиція: відхилити.

 

МУСІЙ О.С. Я зачитаю один абзац. Звертається до нас приватна особа Павленко з проханням розглянути мою заяву про формування робочої групи. Вона робить заяву про формування робочої групи, а не долучитися до формування. Ви собі уявляєте?!

Я ставлю на голосування про розгляд цієї заяви. Хто за те, щоб розглянути цю заяву? Хто за? Хто проти? Народні депутати: Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Корчинська, Колганова, Сисоєнко, Шипко. Хто  утримався? Рішення прийнято.

Я думаю, що люди, які пишуть, що вони юристи і адвокати, повинні вивчати регламент роботи комітету і Регламент роботи Верховної Ради, і не виходити з ініціативами, які передбачені Регламентом щодо самих народних депутатів, які мають розглядати відповідні звернення.

І останнє питання сьогоднішнього дня, яке ми включили до порядку денного, я попрошу вас, так як не було часу, народних депутатів ознайомитися реально з пропозицію про створення відповідного підкомітету щодо євроасоціації, я прошу вас вивчити уважно. Там насправді нічого складного немає, так як ви знаєте, що Угода про асоціацію з Європейським Союзом передбачає розвиток громадського здоров'я. І ви знаєте, що була ініціатива попереднього очільника Міністерства охорони здоров'я і заступника Міністра пана Перегінця про створення так званого Центру громадського здоров'я, на що комітет відреагував зверненням в тому числі і до Генеральної прокуратури, і до Президента України щодо негативного і неправильного підходу, тому, я думаю, що це буде актуальним і правильним, коли комітет візьме на себе відповідну відповідальність, так як ми взяли відповідальність за формування українського законодавства і за реформи системи охорони здоров'я, утворити відповідну структуру.

У нас наступне засідання у середу, я прошу вас вивчити цей документ для того, щоб ми вийшли з узгодженою позицією, і обов'язково включити в порядок денний і  розглянути це питання. Це в принципі формальна річ, але, думаю, що, може, у вас будуть ще якісь пропозиції, тому що проект є і вам надісланий.

Хто за таку пропозицію, прошу голосувати? Хто за? Народні депутати: Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Корчинська, Колганова, Сисоєнко, Шипко, Кириченко. Прийнято одноголосно.

Шановні народні депутати,  ми сьогодні встановили рекорд діяльності  Комітету з питань охорони здоров'я – за 20 хвилин ми розглянули порядок денний.

Можливо, є ще запитання до Міністерства охорони здоров'я, тому що ми також хотіли б привітати з призначенням виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я. І маю велику надію, що сьогодні ваша присутність, пане Вікторе, і представлення заступника Міністра, який буде координувати співпрацю Міністерства охорони здоров'я з профільним комітетом, нарешті налагодиться конструктивна ділова співпраця. Тому вітаємо вас, і я особисто.

Можливо, у народних депутатів будуть якісь запитання і побажання ще щодо співпраці, щодо діяльності?

Будь ласка, пані Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вікторе Вікторовичу, я прошу проінформувати. На сьогоднішній день я отримала сводку від державного підприємства Медпостач, через котре ідуть поставки по чотирьом державним програмам: дитяча онкологія, доросла онкологія, дитяча гемофілія, туберкульоз, і ще вакцини само собою окремо.

В даному випадку по трьом позиціям мене проінформували. По дитячій гемофілії на сьогоднішній день тільки одна позиція препаратів надійшла на склад державного підприємства; по дитячій онкології тільки 6 позицій із 167; по дорослій онкології 7 позицій із 166.

Вікторе Вікторовичу, поясніть, будь ласка, членам комітету, що відбувається у нас? Зараз травень. Що у нас з ліками? Що зараз Міністерство охорони здоров'я робить для того, щоб виправити дану ситуацію і забезпечити важкохворих пацієнтів ліками?

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановні народні депутати, під час співбесіди у Прем'єр-міністра України одне із основних завдань, яке було поставлено переді мною як виконуючим обов'язки Міністра, було вивчити стан справ,  стабілізувати та пришвидшити поставки препаратів, які поставляються згідно договорів з міжнародними організаціями.

Проведено цілий ряд робочих нарад, на деяких з яких ви, шановна Оксано Анатоліївно, мали змогу бути присутньою.

Ми сьогодні ставимо питання перед міжнародними організаціями про те, щоб вони надали нам графік поставок, оскільки до цього часу ми не мали все-таки достовірного графіку поставок препаратів. Ми звернулися до них з листами, тобто до представництв цих поважних організацій у нас в країні і до штаб-квартири цих організацій у місці їх базування, де ми, безумовно, висловили нашу повагу і побажання  продовжити співпрацю у плані міжнародних закупівель, але в той же час наголосили на тому, що пройшов певний час з моменту оплати коштів, і ми сьогодні дуже просимо надати графіки поставки препаратів.

Ми отримали один такий графік від компанії ЮНІСЕФ. Завтра я проводжу черговий раунд робочих нарад з ПРООН, із Crown Agents, із ЮНІСЕФ. Сподіваюся, що завтра ми отримаємо графіки поставок від інших двох поважних організацій, і я буду готовий вам, посилаючись на достовірні дані, які отримані офіційними листами від цих організацій, поінформувати про терміни доставки препаратів до закладів охорони здоров'я держави.

Хочу також проінформувати вас про стан справ із заблокованими препаратами, які виявились заблокованими через певні процедурні колізії комунікацій міжнародних організацій, Міністерства охорони здоров'я та наших дистриб'юторів. Мова іде про можливість чи неможливість оплати ПДВ у розмірі 7 відсотків.

Ми провели цілий ряд зустрічей із представниками всіх перерахованих сторін, були залучені представники Державної фіскальної служби, були залучені фахові юристи. Я не хотів би зараз давати офіційну інформацію, сподіваюся, що завтра я зможу сказати це на "Годині запитань до уряду", але хочу сказати, що є позитивна тенденція до того, що українські дистриб'ютори сприйняли стурбованість Прем'єр-міністра, парламенту, і вони будуть приймати рішення про поставки препаратів без оплати ПДВ. Якщо ми говоримо про суми коштів, які заблоковані, то це на сьогоднішній момент більше, ніж 500мільйонів гривень. Сподіваємося, що нам найближчим часом вдасться розблокувати ці поставки ліків…

 

МУСІЙ О.С. Поясніть нам, будь ласка, бо ми не зрозуміли, як це можна не платити ПДВ, коли законом передбачена сплата ПДВ?

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Там була певна колізія при підготовці нормативних документів, які супроводжували міжнародні закупівлі. Тобто у випадку, якщо міжнародна організація закуповує ліки напряму у виробника за кордоном, відповідно вона звільняється від оплати ПДВ. Але у нас наші міжнародні шановані організації, які допомагають нам набути досвіду міжнародних закупівель, у деяких випадках вони заключили контракти на поставку з українськими дистриб'юторами.

 

МУСІЙ О.С. Тобто по суті вони залишили старі схеми, які існували при закупівлі, з посередниками, які брали участь у всіх попередніх закупівлях. Хороша інформація!

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Такими чином виникла ця колізія про необхідність оплати ПДВ українськими дистриб'юторами.

 

МУСІЙ О.С. Дякую за інформацію.

Будь ласка, питання Кириченка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я акцентирую ваше внимание. Я как народный депутат обращался к вам с просьбой проинформировать у кого, за какие деньги и что мы покупаем по международным программам. Я прошу вас дать нам системную информацию, чтоб мы все, члены комитета, все-таки понимали, что, почем, у кого мы покупаем. И если вы говорите, что есть график поставок, мы должны его видеть. Потому что абсолютно некорректная возникает ситуация, когда депутаты не понимают, что и где покупается. Это абсолютно недопустимо.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Уважаемый Алексей Николаевич, я начинаю свой рабочий день и заканчиваю свой рабочий день международными закупками. Ми найближчим часом доопрацюємо цей графік поставок, він буде розміщений на сайті, він буде публічним, і безумовно, ми поінформуємо, як тільки ми отримаємо його у міжнародних організацій, він буде направлений шановним народним депутатам.

 

МУСІЙ О.С. Вікторе Вікторовичу, я звертаю вашу увагу на те, що ми як народні депутати протягом півроку просимо у вашого заступника пана Перегінця, який не виконує прохання народних депутатів надати ці графіки. Півроку він ігнорує народних депутатів. Ми зверталися вже неодноразово в тому числі і до правоохоронних органів: як можна до сьогоднішнього дня, півроку з укладання контрактів пройшло, ми не знаємо ні графіків, ні тих, у кого купують, ні цін, ні переліків – нічого. Це що, знущання над народними депутатами?

Зверніть, будь ласка, увагу свого заступника Перегінця або задовольніть його заяву, яку він публічно оголосив, про звільнення, безумовно, з направленням у Генеральну прокуратуру – розслідування про саботаж через міжнародні організації і його персональну відповідальність у цьому.

 

КИРИЧЕНКО О.М. У меня еще есть вопрос.

Виктор Викторович, я, возможно, не такой опытный человек, как все остальные, но, с моей точки зрения, это абсолютно недопустимо. Когда мы говорим о публичном процессе, в течение полугода мы не имеем никакой информации. Это недопустимо, это неправильно.

 

МУСІЙ О.С. Будь ласка, Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вікторе Вікторовичу, я хотіла уточнити. По законопроекту міжнародних закупівель. У нас не оподатковуються в даному разі ті, хто мають договори з міжнародними організаціями. На що розраховували, чому ми йдемо на шантаж наших дистриб'юторів, коли ми даємо їм можливість, наскільки я зрозуміла, не сплачувати з цих угод, що вони, як дистриб'ютори, купують у виробника. Я правильно зрозуміла? Країна втратить гроші.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Ви абсолютно праві, країна не платила ПДВ з тих 2,2 мільярда гривень, які були перераховані міжнародним організаціям, оскільки це було передбачено тими нормативними документами, які супроводжували міжнародні закупівлі, тому країна, коли перераховувала ці кошти, відповідно, ми розуміли, що ПДВ не буде нараховано на ці поставки.

Але, ще раз повторюся, оскільки виникла колізія з українськими постачальниками, які, як виявилось, стали суб'єктами договірних відносин з міжнародними організаціями, відповідно, вони підняли питання про те, що вони не повинні платити ПДВ, але згідно роз'яснень, які ми отримали з ДФС, вони повинні заплатити ПДВ.

 

МУСІЙ О.С. Але це стосунки між міжнародними організаціями і тими дистриб'юторами, але ніяк не з міністерством.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В.  Ви абсолютно праві.

МУСІЙ О.С. При чому Міністерство охорони здоров'я до бюджетних коштів? Ці бюджетні кошти у вигляді валюти пішли міжнародним організаціям, і нехай міжнародні організації тепер розбираються в кого вони насправді закуповували.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановний Олеже Степановичу, формально так, але ми повинні допомогти пацієнтам, тому зараз ми цим займаємося і вирішуємо це питання.

 

МУСІЙ О.С. Будь ласка, народний депутат Шурма.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, передусім я би хотів, щоб ми змінили формат, хто потерпає від того всього. Від того потерпають пацієнти – раз; від того потерпає медперсонал, який не має чим лікувати – два. А відповідальність за ту ситуацію має нести той джигіт, який називається Квіташвілі. Що він нам байки тут рік розповідав? Хто за нього голосував? Хто його підтримував?

Контракти. Ви бачили коли-небудь міжнародний контракт без кінцевого терміну поставки? Він там має бути. Давайте сюди контракти.

Я розумію, що до пана Віктора на сьогоднішній день найменше є питань, тому що він остаточне рішення не приймав, але був у тій команді, і тому несе якусь частину консолідованої відповідальності.

І у мене є пропозиція. Щоб не сталося так, що з першого дня комітет знову займає якусь агресивну позицію по міністерству, я вас дуже прошу: проінформуйте про це Прем'єр-міністра України, проінформуйте про це відповідні служби, СБУ, і всі решта. Від себе я вас обіцяю, що я буду писати про те, що на кордонах сьогодні, не знаючи правового механізму, закрили виїзд Квіташвілі – він має бути тут і нести відповідальність, буде кримінальна, буде нести кримінальну відповідальність за ті діяння.

Слухайте, це ми сьогодні говоримо про цифри, що до кінця літа мають надійти препарати. А хтось задумувався, що з минулого року цілий рік і до цього часу люди хворіють, препаратів-то не було за минулий рік. Про це питання хто-небудь піднімає? Ніхто не піднімає.

Пані Оксана підняла дуже слушне питання. Завтра буде День Уряду. Я пропоную інформувати Прем'єр-міністра, всі силові структури, аби не сталося так, що один "вигнав" мільярди за кордон, розказували байки всі, хто голосували за той Закон "Про міжнародні закупівлі" – теж консолідовану політичну відповідальність повинні нести. Ніхто не проконтролював, а тепер нам байки розповідають про ПДВ.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, ті, хто виконував закон, це різні люди.

 

ШУРМА І.М. Я наразі, пані Оксано, вас не перебивав.

Тому до сьогоднішнього складу міністерства, їм потрібно зрозуміти, їм треба дати шанс, якщо там є болото, якщо там є порушення законодавства, і ви зараз не викличете на себе перевірку, пройде місяць – і ви будете нести відповідальність.

Пане Вікторе, ви опинилися якби в таких "ножицях": або ви інформуєте, що це міністерство допустило і, я згоден, Перегінця відпускати не можна. Он должен сидеть, пока на рабочем месте. І ставити оці питання.

Тому до сьогоднішнього міністерства напевне запитань найменше, але є гарячі теми і проблеми. Якщо ви не поставите це питання до Прем'єр-міністра і не розкажете, яка на сьогоднішній день є біда, то ви візьмете відповідальність на себе, ця ситуація у ваших руках, ви повинні добре подумати і прийняти рішення.

 

МУСІЙ О.С. Будь ласка, народний депутат Сисоєнко.

 

СИСОЄНКО І.В. Я хочу відповісти шановному колезі, що питання якості закону по ньому тут проблем немає. Я вважаю, що це є великим недоопрацюванням уряду. Тоді, коли приймались підзаконні акти під той закон, який прийняли народні депутати. Це перше.

Далі. Питання в тому, що 2 мільярда гривень Україна перерахувала на рахунки міжнародних організацій вже давно. Вже більше, ніж півроку 2 мільярдами гривень користуються міжнародні організації десь за кордоном, а в Україні немає лікарських засобів.

У мене питання до вас. Скажіть, будь ласка, чому укладались договори не з державним підприємством "Укрмедпостач", а з дистриб'юторами? Чому саме підприємство, яке знаходиться в складі Міністерства охорони здоров'я, не є імпортером отих лікарських засобів, які закупили міжнародні організації?

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановна Ірино Володимирівно, я зараз не готовий відповісти на це запитання, оскільки я тоді не ніс відповідальності. Але оскільки сьогодні я несу відповідальність за діяльність міністерства, я опрацюю це питання, і безумовно, ми вас проінформуємо.

 

СИСОЄНКО І.В. Добре. Дякую.

 

МУСІЙ О.С. Народний депутат Кириченко.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я понимаю, что возникла ситуация. Я считаю, что вопрос заключается в том, что они купили у наших дистрибьюторов. Как и почему – Ирина права. Вопрос в другом. Сейчас есть конфликт, потому что дистрибьюторы хотят получить свою прибыль и не хотят платить ПДВ. Я предлагаю обратиться к Премьер-министру с вопросом, чтобы он создал межведомственную комиссию, которая бы урегулировала этот вопрос, потому что нам нужно, чтобы поступили лекарства. И пока они не разрешат этот вопрос, он не будет решён.

Я предлагаю обратиться от комитета к Премьер-министру о том, чтобы он создал межведомственную комиссию з урегулювання питання закупівлі препаратів і так далі, потому что есть проблемы, и нам нужно в этом вопросе разобраться и поставить точку. Очевидно, это решение исполняющий обязанности Министра не сможет принять самостоятельно. И если мы обратимся к Премьер-министру, мы покажем, что мы заинтересованы в наискорейшем решении этого вопроса.

 

МУСІЙ О.С. Будь ласка, Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я би хотіла підтримати пропозицію, тому що я дійсно бачила, що вони ходять по колу, дистриб'ютори місцеві шантажують, само собою тепер розуміючи, що пацієнти без ліків, і вони викручують просто державі руки і міжнародним організаціям. Дійсно, працівники міністерства, котрі працювали, керманичі все зробили для того, щоб завалити цей процес, тому що їм це було дуже невигідно.

І зараз ситуація, я вас проінформую, що тільки по дитячий онкології дефіцит ліків по країні 7 мільйонів гривень, "ОХМАТДИТ", котрий перерозподілив свої ліки по всім областям, зараз має на даний момент дефіцит на лікування дітей з сьогоднішнього четверга – 2 мільйона 800. От, завтра фонд "Таблеточки" і ми, депутати, переодягаємося всі у футболки "Таблеточки" і будемо по парламенту "колядувати", шукати 2 мільйона 800 для того, щоб врятувати 72 дитини  в "ОХМАТДИТі" в тому числі Донецької, Луганської області. І тут зараз для нас принципово важливо це звернення. Тому що я бачу, що у віце-прем'єр-міністра Розенка дійсно поки не вистачає інструментарію, щоб зібрати міжвідомчу нараду і швидко реагувати. Тому що я не розумію, чому Прем'єр-міністр до сих пір цього не зробив.

Пропоную підтримати від комітету звернення до Прем'єр-міністра, щоб терміново зробити міжвідомчу робочу групу, в даному разі або під його керуванням, Прем'єр-міністра.

 

МУСІЙ О.С. Якісь заперечення є у народних депутатів?

 

БІЛОВОЛ О.М. Шановні колеги, Вікторе Вікторовичу, я хочу до вас, як до виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я звернутися. Ви дуже в складній ситуації сьогодні знаходитеся, але ми сьогодні говоримо тут про "Таблеточки" – це все такий примітив.

Ми сьогодні говоримо про 2015 рік, який до сих пір не реалізований. У 2015 році були підписані угоди злочинні, на сьогоднішній день практично 10 відсотків ліків немає в Україні, зараз травень, минула половина 2016 року, заявок із регіонів немає, Міністерство охорони здоров'я це не опрацювало. Ми про що говоримо? Про яке забезпечення ліками ми сьогодні говоримо? Ви сьогодні підійдіть до цього питання серйозно, нам треба це питання розглянути на профільному комітеті, відреагувати на ці всі речі, не Віктор Вікторович повинен записати Прем'єр-міністру України, то його питання, а ми повинні від нашого профільного комітету звернутися до Гройсмана, дати йому оцінку, що 2015 рік не забезпечений, не виконані ті договірні відносини, які були, а потім відреагувати на 2016 рік. І Гройсман повинен провести нараду всеукраїнську, дати доручення губернаторам областей, регіонам, щоб за цей час провели чи колегію, звернулися, підняли це питання на Кабінеті Міністрів і внесіть питання, щоб швидко дали заявки і запити на ліки, бо вже на сьогоднішній день травень. Тому ви сьогодні не грайтеся у цю гру, бо ви будете відповідати.

 

ШУРМА І.М. У мене є доповнення. Я хочу Олександра Миколайовича доповнити і підкреслити, що якщо ви не зробите рішучих кроків якби це не було боляче стосовно дачі об'єктивної оцінки того, що відбулося, відповідальність перейде автоматично на вас. Я хотів би, щоб ви зафіксували це як виконуючий обов'язки. І на рівному місці людина, яка не винна у тому всьому, може потерпіти. У вас теж якесь кар'єрне майбутнє. Це перше.

І друге. Я би дуже просив, на це багато часу не треба, до завтрашнього дня, до Дня Уряду бажано до кінця сьогоднішнього дня копії договорів на поставки препаратів по групах представити сюди в комітет. Там є термін поставок. Чому саме до Дня Уряду? Тому що ми допоможемо вам, Прем'єр-міністру почути правду. Він тоді був Головою Верховної Ради, і з четвертого разу "проштовхував" Закон "Про лікарські препарати", який не голосувався.

 

БІЛОВОЛ О.М. Я хочу ще одне слово сказати. Ми зараз приймемо, повинні прийняти офіційне рішення звернутися до виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я надати нам всі договори, які були заключені у 2015 році, яке їхнє виконання, хто їх заключав, яке їхнє правове поле і так далі, з якими структурами. З переліком найменувань, хто їх підписував, щоб ці договори у нас були, і ми додатково…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я озвучила в присутствии Министра тогда. И давайте еще раз озвучим.

 

БІЛОВОЛ О.М. И мы вас уведем на сегодняшний день от ответственности, мы рассмотрим эти договора, дадим им правовую оценку, посмотрим их выполнение.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Еще поедем в регионы, как я и говорила, проверим качество и сроки годности препаратов и соответствия стандартов лечения. Вот так мы планируем работать, но мы ждем от вас ответов на те вопросы, которые уже каждый раз мы поднимаем на эту тему.

 

МУСІЙ О.С. У нас наступне засідання Комітету з питань охорони здоров'я 18 травня. Будь ласка, прошу вас, я думаю, що народні депутати підтримають, щоб ви, по-перше, внесли в порядок денний обов'язково це питання уже, зараз зафіксувати, про стан з державними закупівлями за 2015 рік. Ви пообіцяли нам надати вичерпну інформацію про стан, що насправді реально відбувається, починаючи від договорів, графіків і всього іншого для того, щоб ми могли нарешті зорієнтуватися, як нам реагувати. Я думаю, ми тут домовились, немає тут запитань ніяких.

Інше питання було: пропозиція від народного депутата Олексія Кириченка про звернення до Прем'єр-міністра. Я думаю, що ви там форму його підкорегуєте. Заперечень у народних депутатів не буде? Ви підтримуєте звернення до Прем'єр-міністра?

Ставлю на голосування. Хто за таку пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Народні депутати: Шурма, Бахтеєва, Біловол, Мусій, Корчинська, Колганова, Сисоєнко, Кириченко. Одноголосно.  Рішення прийнято.

Ми очікуємо від вас важливої інформації, тому що насправді ситуація повторюється (це вже в якості коментаря), яка була коли я був Міністром охорони здоров'я, і насправді потім шляхом маніпулювання Прем'єр-міністр насправді намагався мене звинуватити у відсутності закупівель, а насправді зробив все для того, щоб заблокувати ці закупівлі. Тому це вже дубль 3, я так розумію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І останнє питання до вашого заступника Василишина, котрий у нас був на комітеті, доповідали нам по Державній програмі лікування за кордоном, ми просили нам Рахункова палата, ми просили його дати довідку нам відповідь по цій програмі, тому що там була тільки Рахункова палата. І те, що надала інформацію Рахункова палата, це було вражаюче, це було просто дійсно катастрофічно. Ми просили Міністерство охорони здоров'я нам відповісти по цій програмі, що, скільки людей де лікувались.

 

БІЛОВОЛ О.М. Вибачаюся, ми не тільки довідку, Вікторе Вікторовичу, надасте нам довідку, і ми окремо розглядаємо це питання: підсумки перевірки Рахунковою палатою Міністерства охорони здоров'я.

 

МУСІЙ О.С. Це на наступне засідання комітету.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Дозвольте.

Шановний Олеже Степановичу, шановні народні депутати, я, з вашого дозволу, залишу засідання, оскільки є дуже багато справ у міністерстві термінових. Роман Романович залишається.

 

МУСІЙ О.С. Ми вже закінчили.

Шановні народні депутати, засідання Комітету оголошую закритим.

Дякую всім і присутнім також.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку