СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань охорони здоров'я

 

21 вересня 2016 року

 

Веде засідання Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я  О.В.Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Дозвольте розпочати чергове засідання Комітету з питань охорони здоров'я. У нас є кворум: присутні 10 з 13 депутатів. Проект порядку денного вам було сформовано і відправлено  в понеділок, однак у зв'язку з надходженням проекту Державного бюджету на 2017 рік до порядку денного внесено зміни. І першим питанням пропоную розглянути проект Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік", реєстраційний номер 5000, та пов'язані з ним законопроекти 5131 та 5130, подані Кабінетом Міністрів  України.

І відповідно хочу нагадати вам, що  відповідно до вимог статті 156 Регламенту Верховної Ради комітети та народні депутати мають подати свої пропозиції до проекту бюджету не пізніше 1 жовтня. З огляду на те, що наступний тиждень за календарним планом у нас відведено для роботи в округах, то комітет має підготувати та затвердити рішенням комітету свої пропозиції до кінця цього тижня. Тому я буду пропонувати вам провести ще одне засідання на цьому тижні, для того щоб, власне, всі наші сьогоднішні напрацювання – підвести під ними "черту" і подати їх на бюджетний комітет.

Також хочу зазначити, що у нас присутні зараз на засіданні   в.о.Міністра охорони здоров'я  пані Уляна Супрун, пан Ілик, її заступник, президент Академії медичних наук пан Віталій Цимбалюк.

 І у зв'язку з тим, що пані Уляна зараз має через 30 хвилин піти, власне, на нараду до пана Гройсмана, то я би пропонувала погодитись на мою пропозицію і внести зміни до порядку денного, який було вам надіслано, для того щоб ми розглянули бюджет першим питанням. А після розгляду проекту бюджету перейдемо до розгляду інших питань порядку денного. У вас немає зауважень до моєї пропозиції?

 

ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Також на сьогоднішній день пропоную опрацювати пропозиції, що вже подані комітету, та ті, що надійдуть від учасників засідання. Завтра буде ще день для надання додаткових пропозицій до секретаріату, який узагальнить їх та розішле для попереднього ознайомлення членам комітету. Прохання надати до завтрашнього дня  не пізніше 16-ї години. У п'ятницю комітет мав би провести своє засідання, і я пропоную це зробити після першої години, будь ласка, пропоную вам 13-ту або 14.00, на якому  ухвалити пропозиції  від комітету для направлення їх бюджетному комітету. А надалі, до 1-го жовтня,  кожен народний депутат має право подати пропозиції від себе особисто.

Після розгляду проекту бюджету перейдемо до розгляду інших питань порядку денного. Це питання щодо стану поставок у регіони лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та медичних виробів, закуплених через спеціалізовані міжнародні організації, і щодо стану виконання Міністерством охорони здоров'я  України у 2016 році бюджетної програми "Лікування громадян України за кордоном", а також інші питання організаційного характеру, з яких ми маємо ухвалити рішення комітету.

Крім того, сьогодні додатково надійшли пропозиції від народних депутатів членів комітету щодо розгляду наступних питань. Народного депутата Оксани Корчинської  щодо розгляду звернення Голови Львівської ОДА  О.Синютки про виділення у 2016 році 15 мільйонів гривень з державного бюджету на будівництво Львівського перинатального центру та звернення громадської організації "Відродження Львівського перинатального центру" про виділення додаткових коштів з державного бюджету у 2016-17 роках для завершення будівництва Львівського перинатального центру.

Пропозиція від народного депутата Ірини Сисоєнко щодо необхідності скликання додаткового засідання комітету за участю МОЗ, Національної академії медичних наук та  профільних медичних установ для підготовки потреби бюджетного фінансування до законопроекту 2386-1 про трансплантацію.

Від народних депутатів Ірини Сисоєнко та Костянтина Яриніча щодо необхідності невідкладного скликання засідання комітету для ухвалення рішення комітету по редакції законопроекту 2309а-д.

Які будуть пропозиції щодо включення цих питань у порядок денний сьогоднішнього  засідання? Ще є пропозиції? Тоді прошу вас, чи є у членів комітету інші пропозиції чи доповнення до запропонованого порядку денного?

Пропоную тоді затвердити порядок денний засідання відповідно з внесеними мною пропозиціями з голосу.

Прошу вас проголосувати. Хто за цю пропозицію, прошу голосувати. Дякую. Порядок денний засідання комітету затверджений.

Як завжди, на початку засідання прошу визначитись з приводу відображення в протоколі засідання поіменних рзультатів голосування членів комітету.

Ставлю це питання на голосування. Прошу голосувати. Хто за цю пропозицію? Хто проти? Хто утримався? Питання проголосовано.

 У засіданні комітету, як я вже сказала,  беруть участь виконуючий обов'язки Міністра охорони здоров'я пані Уляна Супрун, заступник Міністра пан Роман Ілик. Пан Ковтонюк, за повідомленням виконуючого обов'язки міністра, зараз знаходиться на засіданні бюджетного комітету.

 Президент Національної академії медичних наук професор Цимбалюк і віце-президент професор Заболотний Дмитро Ілліч та начальник фінансового департаменту Наумова Любов Юріївна.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Про проект закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" та пов'язані з ним законопроекти 5131 - про внесення змін до Бюджетного кодексу України та 5130 - про внесення  змін до деяких законодавчих актів України, подані Кабінетом Міністрів.

Інформують представники Міністерства охорони здоров'я. Прошу вас, будь ласка, хто з вас доповідає? Ви, пані Уляно, чи пан Роман?

 

СУПРУН У. Я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

СУПРУН У. Сьогодні ми почули на Верховній Раді проект бюджету на 2017 рік. Хотіла б відзначити кілька речей специфічних щодо наших проблем у сфері охорони здоров'я. Розмір медичної субвенції збільшився у порівнянні з минулим роком на 2,5 мільярда гривень, або на 5 відсотків, від 44 на 46 мільярдів гривень. Це з тим, що 4 мільярди гривень, які комунальні кошти, які зараз мають бути передані на міські бюджети, а було питання сьогодні у Верховній Раді, як ми можемо допомогти містам, які не зможуть заплатити за ті комунальні кошти. Це буде додаткових 15 мільярдів резерву, щоб і для закладів освіти, і для закладів охорони здоров'я, як будуть якісь проблеми, щоб їм допомогти в тому першому році, як вони беруть на себе цю відповідальність. Але ми бачимо, що є збільшення у медичній субвенції. З тим збільшенням можемо передбачати, що фонд оплати праці збільшиться на 23 відсотки і видатки на медикаменти збільшилися на 27 відсотків, бо з тих 44 мільярдів минулого року 4 мільярди пішли на комунальні кошти, а зараз буде 46 мільярдів, то 6 мільярдів додаткових грошей - можемо підвищити оплату працівників і більше медикаментів закупити. Думаю, що це є дуже позитивний крок.

Друге, щодо закупівлі ліків за державними програмами. Було пропоновано з самого початку, щоб ми на 3,9 мільярда закуповували ліки, але після того, як міністерство разом із пацієнтськими   організаціями зайшли до Міністерства фінансів і з ними мали переговори, то це було збільшено на 2 мільярди гривень – до 5,9 мільярда гривень на 2017 рік. З тими 5,9 мільярдами гривень це також є забезпечення додаткових 126 мільйонів доларів американських через 5 років, кожного року це 25 мільйонів доларів на доплату  на ліки – на ВІЛ/СНІД і на туберкульоз.  То як ми візьмемо разом ті 5,9 мільярда і додаткові гроші  від глобального фонду, то бачимо, що це буде досить потужна кількість грошей. Але, на жаль, наша потреба є 13 мільярдів гривень, щоб ми стовідсотково покрили ці державні закупівлі. То це буде взагалі десь на 50 відсотків того, що є потрібно. Ще там 5 відсотків отримуємо від Глобального фонду, а решту тоді будемо шукати іншими способами закуповувати ліки.

Найбільш проблемно зараз є, як ми вислали вам усім інформацію, щодо заходів охорони здоров'я, які були передані, чи було пропоновано передати їх на місцевий рівень. Зараз їх 30 залишилося. Ми від МОЗу передали листа і відкликали цю постанову, яка була передана, подана ще у місяці липні. Ми відкликали цього листа і ми маємо на свій баланс тих 30 медичних закладів. Проблема в тому є, що нам не надали фінансування. І зараз ми вже 4 рази писали листи і мали 5 або 6 зустрічей з Міністерством фінансів, щоб повернути нам фінансування на ті дуже важливі  державні заклади охорони здоров'я.

Ми би просили, щоб комітет підтримав наші листи і разом з нами, або як ви зможете підтримати нашу потребу, щоб ті найбільш важливі державні заклади охорони здоров'я залишилися у нас і щоб було фінансування, щоб ми могли продовжувати лікувати пацієнтів. Як ви бачите, це є таке санаторне лікування хворих на туберкульоз та дітей і підлітків із соматичними захворюваннями, це є спеціалізована консультативна амбулаторно-поліклінічна і стоматологічна допомога, це також Національна науково-медична бібліотека.  Це є такі заклади, які мають державне значення. І ми просимо, щоб комітет нам допоміг, щоб ми могли це фінансування отримати по бюджету на цей рік. Тобто є ця проблема  з тими медичними закладами, а взагалі не маємо інших зараз зауважень до бюджету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Все, пані Уляно?

 

СУПРУН У. Так, усе.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я дякую вам. І зараз друга доповідь у нас - президент Академії медичних наук Віталій Іванович Цимбалюк.

 

ЦИМБАЛЮК В.І. Вельмишановна Ольго Вадимівно! Вельмишановні народні депутати! Вельмишановні пані і панове! 23 роки існує Академія медичних наук України з 25-и років Незалежності України, але такого критичного стану з моменту створення ще не було.

Я просто хочу, щоб ви подивилися на цей графік. Подивіться, будь ласка, останні роки. Фінансування, яке було всі роки, і яке на сьогоднішній день зараз. Я народним депутатам всім роздав, я зараз дам усім іншим, я понаписував усі дані, які є. І виникає питання, що тут і як.

Значить, перше.  На наукові потреби нам на 20-те, мається на увазі на вчорашній день, дали всього-на-всього 29,1 відсотка від потреби. На клініки, які є четвертим рівнем надання медичної допомоги в Україні, найвищі і найкращі клініки, дали всього-на-всього 4,3 відсотка. Ну, знаєте, мене емоції переповнюють, я не знаю, як можна. Я вже до  всіх  депутатів. Я  б  хотів,  по-перше, подякувати вашому комітету і народним депутатам, які так же само минулого року в грудні місяці перед Новим роком врятували Національну академію. Точно була така ситуація, але, правда, там усі були, академії "горіли", ви їх врятували, їх спасли.

 16 січня вийшов Закон "Про науку і наукову діяльність", де  академії всі охороняються законом, їх не можна знищувати. Ну, звичайно, не можна знищувати так – то давайте знищувати, не давши їм фінансування. І ось така ситуація. Тому ми просимо, ми не просимо багато. Реальні потреби, які є на сьогоднішній день в Академії медичних наук України, це 4,5 мільярда. Ми просимо всього-на-всього 1 мільярд 199 мільйонів, для того щоб тільки закрити заробітну плату лікарям, які є.

Я писав усюди: Прем'єр-міністру, віце-прем'єрам, Міністерству фінансів. І питав, які вигоди за те, що вони забрали у нас 1 мільярд 100 тисяч? Які є позитиви? Ну, позитив є тільки те, що Міністерство фінансів…

 

БІЛОВОЛ О.М. Віталію Івановичу, це не треба казати – позитив чи негатив. Це величезний негатив. Тому це навіть не обговорюється.

 

ЦИМБАЛЮК В.І. Позитивів ніяких. Які йдуть мінуси? На сьогоднішній день тільки за півтора року у нас проліковано 223 тисячі хворих, з них 120 тисяч оперативних втручань. Це 4-5 рівень складності. По ряду показників наші інститути мають кращі, ніж в Європі і в світі.  Ну, скажімо, Інститут серцево-судинної хірургії ім. Амосова – у них смертність нижча. Інститут отоларингології ім. Коломійченка повністю вирішує питання лікування глухих дітей.

Друге. Порушується, це ви знаєте, струнка система надання допомоги пораненим в зоні АТО. Ми є четвертий рівень, записаний на всіх рівнях, в тому числі у всіх військових анналах наших, про те, що ми четвертий рівень надання допомоги пораненим в зоні АТО.

За цей період нашими закладами надана допомога 4 тисячам 636 учасникам АТО, з них 1850 госпіталізовані. І проведені операції найвищого рівня складності. Слава Богу, ніхто не помер. І 25 тисяч жителів Донецької і Луганської областей були проліковані в наших закладах.

І що я хочу сказати? Знаєте, мені здається, що це вже переходить із площини економічної і медичної, фінансової в площину політичну. "Папєрєднікі", які були,  знищили   первинну ланку. Немає нічого в селах. На первинному рівні нічого  немає. Що залишилося? Ну, частково залишився другий рівень, який поступово помирає. Третій – обласні лікарні на сьогоднішній день ще працюють. І чудово працював четвертий рівень – високоспеціалізована медична допомога. Цим кроком можна знищити четвертий рівень. І тоді можна сказати, що в Україні ніякої медицини немає. Ми по-різному можемо оцінювати, але я вже тепер речі називаю своїми іменами.

Тепер бюджетний комітет. Коли я з ними спілкувався, мене запитували: що дає Академія медичних наук України? Я казав там, скільки операцій зробили, скільки дисертацій, скільки всього зробили. Я не знаю, знаєте, я вже публікував це і в "Дзеркалі тижня", і всюди – світ оцінює людське життя, є ціна людського життя.  Люксембург найвище оцінює – 3 мільйони 300 тисяч євро коштує людське життя. Австрія дає 2 мільйони 400 тисяч євро. Німеччина дає 2 мільйони 300 тисяч євро. Поляки, які близькі до нас, дають 1 мільйон 200 тисяч євро.

 Якщо навіть порахувати, хоч я не згоден, що українець дешевше коштує ніж поляк, по одному мільйону євро ціна життя українця, то за минулий рік ми зробили 81 тисячу найскладніших оперативних втручань. Скажімо, не всі вони врятували життя, але такі, як в "Амосова" – розриви аневризм, інфаркти. У нас в Інституті нейрохірургії також розриви аневризм, різні інфаркти мозку - значить, 40 беремо тільки тисяч, які ми врятували життя. Ми потенційно кожного року даємо Україні більше одного трильйона гривень в рік, потенційно рятуючи людські життя. А тут шкода одного мільярда для того, щоб тільки дати на заробітну плату тим лікарям, які у нас працюють.

Ну, і останнє. Знову ж, виникає питання завжди: для чого потрібні академії? Так от, ви знаєте, я знайшов. Ми зараз беремо за зразок, ну, кажуть: "Росія, Радянський Союз, академії – тільки в Росії вони збереглися, більше ніде немає". Я знайшов. Будь ласка. Сполучені Штати Америки мають національні інститути здоров'я. Дві третини національних інститутів здоров'я – назви їх співпадають з назвами наших інститутів. Тобто по суті наші академічні заклади – такі як там. Не хочете, ну ви-то, я вам тільки дякую, ви допомагаєте, не хочуть нас називати академією, давайте назвемо нас "національні інститути здоров'я". Але суть повинна залишитися. Різниця тільки в тому: там 27 інститутів, у нас 36 інститутів. На 27 інститутів  - 30,3 мільярда доларів, на Академію наук – 1,2 мільярда гривень. От і вся різниця. А  вирішуємо одні й ті ж, однакові проблеми.

Тому я дуже прошу і я дуже сподіваюся, що ваш комітет, я відповім на всі питання, допоможе в тому, щоб зберегти на сьогоднішній день той четвертий рівень високоспеціалізованої, високотехнологічної допомоги, який просто знищувати не можна.

І взагалі, якщо ще повернутися до історії, 1944-й рік, Радянський Союз   бореться з фашизмом. І якраз саме тоді була створена Медична академія Радянського Союзу, яка допомогла повернути на фронт 72 відсотки бійців, з них 90 відсотків легкопоранених штурмували Берлін. Війну виграють легкопоранені. Якщо ми зараз, на даному етапі, знищимо четвертий рівень допомоги, коли більше ніхто  не зможе допомагати, ми зробимо дуже велику помилку. Дякую. Вибачте за емоційність. Я готовий відповісти на всі питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Віталію Івановичу. Чи у нас є ще доповідь пана Романа Ілика? Чи з Міністерством охорони здоров'я і Академією медичних наук ваші доповіді  завершилися?

Я би хотіла  сказати, перед тим як надати, колеги, вам слово, про те, що, знаєте, мені, чесно, одночасно  і соромно, і прикро за те, що у нас у вищих ешелонах в державі ще досі не розуміють цінність і медицини, і науки, і цінність людського життя.

І коли вищі чиновники держави в парламенті заявляють про те, що Україні не потрібна наука і не потрібна Академія медичних наук, я особисто це сприймаю як таке глибоке професійне непорозуміння і нерозуміння взагалі, що відбувається в державі. Тому мені хотілося б, щоб ми з вами віднайшли, я сподіваюсь, що ви тут підтримуєте і розділяєте мою позицію щодо неможливості руйнації системи наших академічних закладів, які насправді, як вони виживають в умовах відсутності фінансування, це тільки їм треба ще дякувати. Але оця ганебна практика приниження, коли замість того, щоб держава фінансувала на гідному рівні, щоб кожного разу доводити там керівництво Академії наук і професіоналів до такого стресу, коли ти не знаєш, що буде завтра і як воно взагалі що буде з медичними закладами, це неправильно.

Я думаю, моя особиста позиція, що нам потрібно вимагати не один мільярд на фінансування Академії наук, а стільки, скільки Академії наук потрібно, і це має бути абсолютно чітко зафіксовано. Власне, в системі охорони здоров'я останні роки сформувалась система фальсифікації запиту. Тобто той бюджет, який ми на сьогоднішній день маємо, цей бюджет не відповідає реальним потребам і медичних закладів, і української громади. Це був той бюджет, який дадуть, або той бюджет, про який домовились. А реального бюджету і розуміння у нас ніколи не було. І коли ми кажемо, що профінансували охорону здоров'я на 80 відсотків чи на 70 відсотків чи на 50 – це профінансували не від реальної потреби, а від того, що просили. А просимо переважно 10 чи 20 відсотків від того, що реально потрібно.

 Тому моя пропозиція особисто: внести і вимагати, власне, від бюджетного комітету і від Прем'єр-міністра, завтра ми будемо мати можливість з ним зустрічатися  о 14.30 на нараді, вимагати 4-х мільярдів на фінансування Академії наук і ставити питання абсолютно кардинально. Я бюджетом не задоволена. Я вважаю, що  він для держави для нашої просто катастрофічний, тому що вищого рівня якісного, ніж Академія наук, у нас сьогодні немає. Будь ласка.

 

БІЛОВОЛ О.М. Шановна Ольго Вадимівно! Шановний Віталію Івановичу! Шановна пані Міністр! Шановні колеги! Вчора в моєму виступі на засіданні Верховної Ради України чітко було озвучено, це наша була спільна думка відносно Національної академії наук і галузевих, в тому числі   нашої рідної  Національної академії медичних наук. Вчора у нас була зустріч, принципова зустріч з Прем'єр-міністром України. І ми прийняли рішення, він це пообіцяв, сьогодні він ще раз підтвердив, коли виступав депутат Олег Мусій, що питання мільярда не стоїть, цей мільярд буде повернуто.

Але ми сьогодні повинні колегіально приймати рішення, що мільярд гривень ті, які сьогодні були зрізані Міністерством фінансів, питання не вирішать. Ми повинні записати десь близько 3-4-х мільярдів ті, які потрібні для фінансування науково-дослідних інститутів. Сьогодні це єдина мережа, яка надає, має четвертий рівень надання медичної допомоги не тільки у нас в країні, а й на пострадянському просторі і в Європі.

 І найголовніше одне питання, що питання "експериментів" з науково-дослідними інститутами, як ви кажете, воно повинно навіть  не стояти, тому що 80 відсотків отих операцій, які були проведені з воїнами АТО, вони показали свої реальні конкретні результати і свою ефективність. Я думаю, тут  ніякого ні компромісу не повинно бути, не повинно бути ніяких   "оговорок". Я думаю, що ми повинні прийняти рішення одностайне від комітету. І Гройсман пообіцяв, що він це рішення прийме. Якщо ми вийдемо з 4-ма мільярдами і хоча би 2-3 залишать, то в цілому ми Академію тоді врятуємо.  І це наша позиція.

Друге питання – це відносно ґрунтовної доповіді змістовної виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я.  Подобається її ставлення до того, а головне – державницька позиція, що треба зберегти оті державні установи 30, які попередній виконуючий обов'язки міністра передав для того, щоб  їх приватизували. Ви зараз подивіться, які це установи. Це установи в Одесі, це установи в прибережній зоні всі, це ті санаторії і так далі. Але на сьогоднішній день вони виконували серйозну свою функцію. Це оздоровча, лікувальна, реабілітаційна. Там були діти воїнів АТО і так далі. Вони виконували свою функцію.

І сьогодні, пані Уляно, ми повинні вас підтримати в цьому напрямку. Я сьогодні говорив з міністром фінансів, коли я до вас підходив, і з першим заступником Маркаровою, яка курує це питання. Ми комітетом приймемо це одностайне рішення, вийдемо. І навпаки – їх треба повернути в склад Міністерства охорони здоров'я і надати їм додаткове фінансування, бо вони виконують наднаціональну функцію. Тому наша позиція однозначна.

 І найголовніше, Віталію Івановичу, ми не повинні відійти від термінології, вона була національною, має цей статус, Академія медичних наук, і ніяким інститутом вона не повинна бути. В неї входять багато, декілька науково-дослідних інститутів, які по своєму напрямку ведуть свою національну політику, це Інститут серця, це Інститут Амосова, який очолює на сьогоднішній день Василь Лазоришинець, і сьогодні Інститут Коваленка, Харківський науково-дослідний інститут – ви бачите, що вони своїми здобутками і реаліями показали значимість національної академії.

Тому, шановні колеги, я хочу, щоб ми підтримали  виконуючого обов'язки міністра і нашого президента Національної академії медичних наук, тому що на сьогоднішній день Віталій Іванович багато зробив для становлення Академії. Враховуючи одностайність нашого комітету, професійний підхід,  я думаю, що треба підтримати  Голову комітету, вийти з такою пропозицією до Прем'єр-міністра України, щоб окремою "строчкою" записати 4 мільярди гривень для фінансування Національної академії медичних наук і збереження державних установ, які сьогодні озвучила міністр охорони здоров'я.     

 

ЦИМБАЛЮК В.І. Дякую, Олександре Миколайовичу. Дякую.

БІЛОВОЛ О.М. Тому ще раз наголошую: Національна академія медичних наук – це єдина академія на пострадянському просторі, яка має четвертий рівень надання медичної допомоги.

Шановні колеги! Ми повинні це зберегти на національному рівні. І ніяких експериментів тут не повинно бути. Це повинна бути наша жорстка і принципова позиція.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олег Степанович, пані Ірина і пані Тетяна, пан Костянтин.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати! Шановні присутні! Перед тим, як задати запитання по суті питання, у мене запитання до виконуючої обов'язки технічне. Бюджет, який був нам поданий за номером 5000, і ті інші зміни, вони були проголосовані і прийняті урядом. Скажіть, будь ласка, хто з Міністерства охорони здоров'я голосував на уряді за цей бюджет, який нам подали, персонально? І чий стоїть підпис на погодженні цього бюджету, ваш чи, може, ваших заступників? Чи кого? Ви можете сказати?

 

СУПРУН У. Я голосувала.  Я була на Кабміні.

 

МУСІЙ О.С. І ви підтримали цей бюджет? Дякую. 

Тепер по суті. Безумовно, почнемо традиційно з Академії медичних наук.

 

СУПРУН У. Я дуже перепрошую, але я мушу відійти. Пан Роман може відповісти на питання. І ми готові знову зустрічатися  з комітетом або завтра, або в п'ятницю, щоб надати інформацію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Уляно! Ми не можемо вас зараз відпустити.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Простите, пожалуйста.  Мне было бы интересно  послушать позицию МОЗ. При всем уважении, Олег Степанович, к вам, если человек просится уйти. То есть, мы знаем, что есть такое отношение к МОЗу, к Академии медицинских наук. Я бы хотел, если человек собирается уходить, услышать позицию МОЗа по поводу Академии наук. Извините, пожалуйста, что я вас перебил.

 

СУПРУН У. Я погоджуюся, що ми повинні фінансувати Академію наук. Я погоджуюся, що це є дуже важливі установи, які роблять не лише лікування, а також і дослідницьку роботу. І ми підтримуємо наших колег з Медичної академії наук і взагалі Академію наук і будемо разом з ними розмовляти з Премр-міністром, щоб профінансувати хоча б це.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Уляно! Я би хотіла, щоб ви почули позицію комітету, що нас не влаштовує 1 мільярд для  Академії наук. Ми просимо 4 мільярди. Це те, що відповідає реальним потребам. Бо дивитись в очі волонтерам, людям, які змушені купувати медикаменти, які змушені купувати протези, які змушені купувати шини – все, що потрібно для того, щоб лікуватися, це неправильно. Якщо країна веде війну і якщо Президент знаходить 152 мільярди на війну, то просто у війни є друга сторона медалі – це є поранені, це є вбиті, це є спинальні хворі, це є люди без кінцівок. І якщо є 152 мільярди на війну, то економити і давати менше на охорону здоров'я, яка зберігає життя тих людей, ми просто не погоджуємось.

Я думаю, що більша частина депутатів, сподіваюсь, що всі депутати, будуть відстоювати охорону здоров'я, тому що якщо військова медицина не дає запит, тобто я розумію,   що у вас є колегіальність, у вас є певні вимоги, є  Прем'єр-міністр, в команді якого ви працюєте. Але у нас є наша позиція. І це позиція абсолютно державницька, я прошу, щоб ви її зрозуміли. І прошу, щоб ви все ж таки дослухали Олега Степановича Мусія і надали відповіді ще на інші запитання.

 

МУСІЙ О.С. Вибачте, що емоційно. Пані Уляно, якщо ви зараз вимушені піти, звісно, затримувати вас ніхто не може. Але я тоді хотів би, щоб ми перенесли питання розгляду бюджету, коли буде тут компетентний заступник міністра, який відповідає за бюджет. А це є пан Ковтонюк. Звісно, можна   все перекласти на пана Ілика чи на кого, чи депутати між собою можуть подискутувати, але це, я вважаю, абсолютно неправильно. Нам потрібно чути відповіді на питання компетентної людини, яка несе  відповідальність. Відповідальність несе конкретний заступник міністра. Тому, будь ласка, або ви залишитеся, або ми тоді зможемо розглядати це питання в присутності компетентної людини, яка буде відповідати за свої слова, а не потім перекидати стрілки один на одного.

 

СУПРУН У. Дякую. Я можу коротенько відповісти. Пан Ковтонюк зараз є на бюджетному комітеті і там розглядає перерозподіл фінансування на лікування за кордоном. І вони нас знову покликали на комітет, щоб ми знову їм пояснили, чому ми повинні це зробити. І друге, вони також мали питання щодо бюджету. На жаль, одночасно багато комітетів відбувається. То знову ми готові, щоб повернутися до комітету і з вами мати навіть окрему нараду,  чи у вас буде час завтра або в п'ятницю.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Велике прохання. Якщо у нас співпадають засідання Комітету з питань охорони здоров'я і бюджетного комітету, будь ласка, домовляйтесь. В бюджетному комітеті є багато інших питань, а ми розглядаємо питання Міністерства охорони здоров'я з поваги до вас, з економії вашого часу першим. Тобто пан Ковтонюк мав би прийти сюди, побути годину тут, а на бюджетний комітет  піти на 16-ту годину і взяти участь  у  тому засіданні.

 

СУПРУН У. А він також іде до Прем'єр-міністра щодо фінансування, це є 240 мільйонів доларів, які ми зараз хочемо перерозподілити на програми…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Уляно! Комітет, вибачте, засідає, і всі депутати, які є мажоритарниками, які є в своїх округах, засідає один раз на два тижні. Все решта – ваш час, ваших заступників. Ви можете планувати так, як  ви вважаєте за потрібне.  Середа  з 15-ї години  - це святий день для Міністерства охорони здоров'я, де заступники мають нічого більше на цей день не планувати. Інакше у вас просто не буде підтримки депутатського корпусу і знову не буде співпраці.

 

СУПРУН У. Дякую. Я попрошу тоді  Міністра  Кабінету Міністрів нас не ставити на ніякі наради на середу після обіду, коли є сесійний тиждень. Я напишу йому особисто листа. Я би також просила тоді, щоб ви з комітету написали листа, щоб погодити. Бо я би хотіла, щоб ми це разом робили, щоб нас не відтягували на всілякі наради, бо я погоджуюся, що ми повинні  на комітеті з вами спілкуватися.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Окей. Прошу підготувати секретаріат такий лист. І я би ще хотіла озвучити присутнім і виконуючому обов'язки міністра, хочу, щоб ви почули. Закінчилась за моїм запитом перевірка Рахунковою палатою такої організації всім вам відомої, яка називається Червоний Хрест. Я думаю, що ви всі думаєте,  що це громадська організація, яка займається розподілом гуманітарної допомоги. Насправді це є організація, яка щорічно  отримує від Міністерства охорони здоров'я  80 мільйонів  гривень бюджетних коштів, і  за всі роки існування ніколи за використання цих коштів не звітувалась.

 З 2002 року Червоний Хрест отримав державного фінансування 692 мільйони гривень. І відповідно до звіту Рахункової палати іде дуже сильне зловживання, починаючи з того, що в регіонах ідуть приписки і, власне, співробітники Червоного Хреста  просто заміщають функції соціальних працівників і обирають тих людей, яких вони будуть доглядати, самостійно, не співпрацюючи взагалі з Міністерством соціальної політики, на свій власний смак і розсуд. І випадки, коли в звітах записано, що співробітники Червоного Хреста, які отримують державне фінансування від України, заварюють чай або змазують суглоби бабусі, яка вже померла три місяці тому, вони виявились стандартним явищем.

 Тому я б запропонувала Міністерству охорони здоров'я, в якому ніколи не було заступника профільного, відповідального за перевірку внутрішніх використаних коштів, по-перше, призначити такого співробітника, а по-друге, переглянути державне фінансування Червоного Хреста.

Будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте тоді закінчити. По суті. Вважаю бюджет, який поданий урядом, абсолютно неприйнятним для себе. І можу за себе відповідати. Комітет буде визначатися, безумовно, і буде підтримувати ту позицію, яку підтримував минулого разу і позаминулого року при формуванні і не підтримці комітетом бюджету. І хочу нагадати народним депутатам, що минулого року   ми не підтримали бюджет і брали тут на себе зобов'язання не голосувати за ганебний бюджет, який знищує український народ. Натомість деякі народні депутати проголосували за нього в залі Верховної Ради.

 Вважаю, що, як мінімум, потрібно закласти  в державному бюджеті, якщо державний бюджет формується на підставі 2-ї статті Конституції України, де Україна визнається соціальною державою, мінімум, це 150 мільярдів гривень на розподілення Міністерством охорони здоров'я – через субвенції чи через не субвенції. Окрім того, мінімум 5 мільярдів гривень має бути закладено окремо на Академію медичних наук, допоки вона є окремим рядком в державному бюджеті України. Окрім того,  те, що закладено зараз  в державному бюджеті, при зростанні його, як радісно всі розказують – на 17 відсотків, охорона здоров'я зросла тільки на 10 відсотків. В мене запитання: де 4 мільярди гривень, хто вкрав з охорони здоров'я  4  мільярди гривень, які мали би бути відповідно до відношення до ВВП? На сьогодні ВВП складає, за оціночними даними різних інституцій, від 3,2 до 2,9  відсотка. А зараз в проекті державного бюджету це мінус 0,3 відсотка, це 2,7 відсотка ВВП. Як можна взагалі думати про охорону здоров'я, коли там закладено, і погоджувати і підписувати такі бюджети, де 2,7 відсотка ВВП? Всі знають, абсолютно всі організатори охорони здоров'я, що менше 3-х відсотків – це руйнація системи охорони здоров'я.

Тому категорично не погоджуюсь з тими цифрами, які доведені до державного бюджету. Окрім того, по субвенції з державного бюджету, і попри позитив, що там деякі кошти добавлені, наприклад, вважаю абсолютно неприйнятним те, що зараз масово в мене на окрузі, я мажоритарний депутат, усі абсолютно лікарні не забезпечені на листопад і грудень заробітною платою. Усі. Немає коштів в місцевому бюджеті, про які розказував сьогодні Прем'єр-міністр, що децентралізація і є кошти у місцевому бюджеті. Їх немає. Як будуть платити заробітну плату, мені це невідомо. Є 1 відсоток субвенції в резерві державного бюджету, його абсолютно буде недостатньо для того, щоб  тільки заробітну плату  мізерну - оці півтори-дві тисячі гривень - виплатити. Це сором для охорони здоров'я!

І абсолютно не погоджуюся і пропоную не підтримувати і лобіювати далі перед Кабінетом Міністрів оцей законопроект  2131, який стосується Бюджетного кодексу. Ми не можемо передавати до сьогодні, поки в нас є соціальна  функція держави, на місця фінансування комунальної чи будь-чого іншого. Кому  "взбрело в голову" розділити фінансування - на комуналку відділити тих 2 чи 3 відсотки, які платились, щоб платили місцеві бюджети? Місцеві бюджети ніколи їх не заплатять. І це буде тим,  що, як пан Квіташвілі хотів з одного боку зайти - через  2309 законопроект – по приватизації закладів охорони здоров'я, точніше, по розкраданню, то тепер це буде в заставу заклад охорони здоров'я і іншим шляхом прихована приватизація. Це є абсолютно недопустимим. Тому не може бути, так само, як фінансування туберкульозних санаторіїв, які закладені в цьому проекті 5131, перекласти на місцеві органи чи забирати з Міністерства охорони здоров'я. В Україні епідемія туберкульозу! Як ми можемо зараз  віддавати будь-що у відання місцевих органів влади? Вони їх зруйнують – те, що відбувається, особливо в депресивних регіонах.  

І ефемерні, які ще абсолютно нічим не підтверджені 14 мільярдів, які обіцяють і на охорону здоров'я, і на освіту, вважаю, що це не тільки знищить охорону здоров'я, а ще й знищить освіту. Тому пропоную категорично не підтримувати зміни до Бюджетного  кодексу в розумінні охорони здоров'я, законопроект 5131. І повернути назад для перерахунку Міністерству фінансів, щоб вони розрахували потребу, і закласти її в державний бюджет.

Окрім того, по заробітних платах медичних працівників. Вважаю, та презентація, яка була нам представлена Кабінетом Міністрів, про заробітну плату в 5 тисяч гривень на сьогодні у дільничного лікаря, а хірурга – 4,5 тисяч гривень, а зростання заплановане до 8 тисяч гривень – це окозамилювання і неправда. Так, є ті люди, які пропрацювали 30 років, мають стаж. Так, є ті, хто працює на півтори ставки, є ті, хто мають вищу категорію, але таких – 3 відсотки, максимум – 5 відсотків людей. Так, звісно, намалювали ті 5 відсотків, які отримують заробітну плату 8 тисяч гривень, а переважна більшість лікарів, медиків отримують після інституту 2 тисячі гривень максимум. І де виконання доручення Президента про те, що нарешті в бюджеті 2017 року буде підвищення суттєве заробітної плати і повернуться обличчям до лікарів і до вчителів? До вчителів хоч трішки повернулися, а лікарів знову дурять.

 Тому вважаю, що тут якщо буде така позиція Міністерства охорони здоров'я: в Кабінеті Міністрів ми зі всім погоджуємося, а на комітеті просимо дати більше, це не зовсім конструктивно. Ми вас готові підтримувати і будемо підтримувати, якщо ви скажете правду. Тому 150 мільярдів – це є мінімум для функціонування і хоча би елементарного розвитку системи охорони здоров'я. На бюджет МОЗ і, відповідно, 5 мільярдів на Академію наук. Моя така пропозиція. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Олеже Степановичу. Будь ласка, шановні колеги, є запитання до пані Уляни без виступів?

 

ШУРМА І.М. Я би хотів, щоб пані Уляна була тут, тому що вона проголосувала  на Кабінеті Міністрів, а минулого засідання сказала, що вона несе відповідальність за прийняті рішення. От враховуючи, що сьогодні свято, Різдво Пресвятої Богородиці, я би хотів бути максимально м'яким, але хотів би, щоб пані Уляна все-таки відповіла на запитання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Пані Уляно, дивіться. Ви знаєте, скільки інститутів, підпорядкованих Національній академії? 36. Ви знаєте, за що ви проголосували на Кабміні? За 480 мільйонів на все. Це виходить по 12 мільйонів на рік на один інститут з усім. Як можна було за такі показники голосувати? Але це не страшно. Ви маєте можливість це виправити. Якщо ви дійсно хочете співпрацювати з комітетом, ви це всюди говорите публічно, ми вас будемо підтримувати, якщо ви будете відстоювати ті позиції фінансування охорони здоров'я, про що говорили мої колеги.

 Але Національна академія наук, я вам хочу сказати, що це не тільки місто Київ. Наприклад, у Харкові 7 інститутів. І це теж майже прифронтова зона. І от Олександр Миколайович знає, що колись були договори соціального партнерства між Національною академією і обласною адміністрацією. Суміжне фінансування дозволяло повноцінно фінансувати цих людей.

 Але те, що сьогодні говорять про збільшення фінансування - от я не знаю, кому вірити. Вчора о 12-й годині ще нічого не було. Від вас був лист, цифри у вашому листі і озвучені сьогодні з трибуни Верховної Ради – це два різні світи. Одні ви написали за своїм підписом і говорите, що несете відповідальність, а там ви проголосували за ті цифри. Кому ми маємо вірити? Якщо державні програми на сьогоднішній день, і там є цілий перелік, по онкології – 15 відсотків і так далі забезпечення, а цього року, за 2015 рік онкологія забезпечена на 60 відсотків від того, що ми попросили,  це  всього-на-всього 4 відсотки від загальної потреби. Ми повинні собі дати відчит, за що ми будемо голосувати у Верховній Раді, де ми вас будемо підтримувати.

Наступне. Я розумію, що у Квіташвілі не вийшло питання руйнації і приватизації, про що говорив колега. Ви знаєте, за що ви проголосували, коли дали "добро" на передачу субвенції на місця під виглядом децентралізації. В Бюджетному кодексі вноситься зміна, що з тих грошей не можна проплачувати енергоносії комунальні. Це означає, що на кожну міську, районну лікарню, обласну треба шукати гроші в обласному, районному, міському бюджеті. Знаєте, до чого це призведе? Сьогодні вже немає ні однієї області, де є забезпечення зарплатою. От вони знають, я ж не говорю про екстрену допомогу, немає по 150 мільйонів.

Наступний бюджет, він є ще менший. Він є ще менший. Тому що коли говорять, що заробітна плата піднімається, так говоріть правду: вона підніметься з 1 грудня до семи тисяч тільки в експериментальних районах. І люди отримають гроші  у 2018 році. А цілий рік люди будуть діставати стару зарплату, платити нові тарифи комунальні, які вони як люди мають платити, і установи будуть платити по нових тарифах. Якщо ми говоримо, що на 10 відсотків піднімається зарплата, а на 25 піднімаються комунальні платежі, то ми не збільшуємо, а ми зменшуємо.

 І останню цифру наведу, щоб ми мали аргумент для того, щоб говорити з вашими колегами. У 2012 році видатки на охорону здоров'я були 4,3 внутрішнього валового продукту. Сьогодні є три. Але є один нюанс. Грошова маса практично не збільшилась. А долар, до якого прив'язані медикаменти, до якого прив'язані товари медичного призначення, виріс у три рази. То якщо ми сьогодні маємо 76 мільярдів, то це є 3 мільярди доларів, а колись ми мали на 16 менше, то ми мали 7,5. Оце є реальне збільшення фінансування на охорону здоров'я. Такий бюджет. 

Ще раз кажу, будете займати позицію ту, що ви озвучуєте тут, ми будемо підтримувати. В такому варіанті, ви можете відразу їм говорити,  цей бюджет  не буде підтриманий. І це є соціальний вибух. Ви подивіться, коли Квіташвілі, великий реформатор, а ви ж тут помічником були, ви ж знаєте, що комітет засідає два рази на тиждень, і ви знаєте, чим займався Квіташвілі. То при Квіташвілі говорили, що буде реформа. Чим ця реформа закінчується? Сьогодні пан Ілик написав відповідь у регіони, підпис заступника міністра: "Вам грошей не вистачає по тій причині, що міністерство допустило помилку, бо воно розраховувало по тарифах на 2015 рік, а в 2016 році тарифи збільшились". Це говорить людина з міністерства, яка правду осмілилась сказати, як діють реформатори.

Так от, у тому бюджеті на 2016 рік, сидять голова і перший заступник, були у Львові,  зарплати не вистачає. Так про які ми говоримо здобутки і про яку перспективу і про які "райдужні" цифри ми говоримо на 2017 рік? Ми сьогодні хочемо говорити про медикаменти – 9 мільярдів, то у нас  буде на другий рік країна щастя і добра, бо 9 мільярдів наступного року, а ще плюс 4 за цей рік, ви ж нічого ще не закупили. Якщо ви закупите, це все буде в 2017 році. Так давайте будемо людям говорити, 9 мільярдів виділили і плюс 4 за цей рік – 13. Це не те що будете забезпечені, додому таблетки будуть роздавати.

Такий бюджет голосувати не можна. І я думаю, що ми будемо вас, ще раз наголошую, підтримувати у тому випадку, коли  сказані вами речі будуть вами озвучені в Кабінеті Міністрів. А то, виходить, ви там одне  говорите, а сьогодні тут абсолютно інше. Дякую за увагу.

 

СУПРУН У. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги! Віталію Івановичу! Ну, перше. Дійсно, є питання Академії медичних наук, я сьогодні уважно слухала Олега Степановича, шановних колег народних депутатів. Я вважаю, що  саме ми всі повинні об'єднатися, всі представники політичних партій, всі члени Комітету з питань охорони здоров'я і поставити собі за основу вибороти на бюджетному комітеті необхідну суму, дійсно, на фінансування Академії медичних наук.  Це має бути основою.

Далі. Ми повинні дати розуміти, що сьогодні Академія медичних наук, ті інститути, це є фундаментом сьогодні системи охорони здоров'я. І якщо ми зруйнуємо фундамент, то далі, зрозуміло, немає всієї системи охорони здоров'я.

Дуже правильно було зазначено про допомогу учасникам АТО завдяки високоспеціалізованим медичним закладам академії. А я хочу додати, що так само Інститут акушерства, педіатрії і гінекології – високоспеціалізований медичний заклад, куди діти приїжджають з усієї України. Найважчі патології. Надзвичайно важкі, діти з гастрошизисом, багато різних патологій, в тому числі патології після різних приватних пологових будинків. І все це рятується виключно завдяки тій професурі і тій  можливості, які має сьогодні "ПАГ". І ви знаєте, просто сором: два роки державні казначейські рахунки цього високоспеціалізованого медичного закладу є заарештовані. Два роки! 32 мільйони гривень якихось ніяк  не може уряд виділити для того, щоб ця дитяча медична установа, державний медичний заклад дитячий міг дійсно допомагати дітям з усієї України.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Треба запит зробити від комітету, Ірино.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми це робили вже багато разів, пані Тетяно. Ми це розглядали і від комітету, і від депутатів. Тому я думаю, що давайте ми всі разом від комітету візьмемо собі за обов'язок і за нашу спільну відповідальність, щоб все ж таки питання фінансування Академії медичних наук було профінансовано в повному обсязі в цьому році.

Крім того, я вважаю, що ми повинні надати також і більше повноважень Академії медичних наук, для того щоб Академія медичних наук сьогодні мала ті можливості офіційні, які, по суті, вона і так робить.  Це формування і підготовка клінічних протоколів. Ми знаємо, що Міністерство охорони здоров'я, всі функції, воно не виконує свої повноваження. Я думаю, що якраз Академія медичних наук сьогодні має такі всі на це можливості.

І друге питання. На жаль, вже немає пані Уляни, але я хочу їй задати питання і зараз задаю пану заступнику міністра. Це де взагалі втратили питання фінансування і державну програму про розвиток служби екстреної медичної допомоги? Чому взагалі немає цієї державної програми? За екстрену медичну допомогу взагалі забули.  А всі ми розуміємо, що питання смертності в Україні – це в першу чергу питання  роботи екстреної медичної допомоги.

І мені було дуже приємно побачити, як окремі регіони – Харків, Харківська область – сьогодні мають той результат. А інші регіони сьогодні мають надзвичайно високу смертність, тому що екстрена медична допомога взагалі не побудована і не сформована. І жодної копійки в державному бюджеті на це не виділено. Тому я на це звертаю вашу увагу, на ці важливі питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, пані Ірино.

Пані Тетяно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые народные депутаты! Уважаемые коллеги! Все присутствующие! К сожалению, действительно, жаль, что нет исполняющего обязанности министра здравоохранения Украины. Очень жаль. Роман Романович, надеемся, что вы всё у нас услышите и обязательно передадите о том, что эта презентация бюджета на 2017 год  в отношении финансирования отрасли здравоохранения есть катастрофическая, она чисто плачевная.

 К сожалению, мы услышали из очень короткого доклада, если можно так сказать, о том, что все идет хорошо, что у нас есть дополнительное финансирование, увеличение финансирования. Просто нужно сравнить года, вспомнить, что у нас был 2012 год, 2013 год. В 2013 году финансирование отрасли здравоохранения было 4,2 процента от ВВП. А сегодня, это уже мои коллеги повторяли, 3 процента от ВВП. Как это – в 2013 году мы имели 4,2, а сегодня имеем 3 процента от ВВП? То есть, мы катимся резко вниз.

Если говорить о том, что расходы на душу населения, наверное, пани Ульяна, просто она бы сегодня, я не знаю, была бы, наверное, в шокирующем состоянии, услышав о том, возможно ли в Америке такое или в любой европейской стране, любой просто стране, которая может иметь финансирование на душу населения в 2013 году 170 долларов на душу населения, на одного человека, то на 2017 год эта сумма составляет 80 долларов. Наверное, в Америке это в один день на одного человека из расчета того, что там от 3-5 тысяч долларов в год идет.

Поэтому это катастрофическая ситуация. И конечно, очень жаль, что с этой презентацией я как народный депутат смогла познакомиться вечером в понедельник на сайте Верховной Рады, с презентацией бюджета на 2017 год, а МОЗ нам сегодня только в 8.30 дал бумажки в количестве 2 страницы. И вот только сейчас уже в дополнительных материалах я увидела то, что для меня очень значимо. И очень сегодня является сравнительной и показательной формой говорить о бюджете, о том, какой процент есть потребности и какой процент есть предполагаемого финансирования.

 Есть важные программы, как "централізовані заходи з трансплантації", будут всего профинансированы на 23 процента при таком финансировании. Такие программы как "онкологія доросла" – на 14 процентов от потребности. Онкология взрослая – 14 процентов от потребности! Это из 100 человек будет 14 только пролечены.  "Дитячий церебральний параліч" – 50 процентов. Така програма як "Дитячий діаліз" – 30 відсотків. Така програма як "Централізовані заходи із запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань" – це  24 відсотки. Романе Романовичу! Перше місце – це як захворюваність, так і смертність населення України –  захворювання серцево-судинної системи. 24 відсотки – ну недопустимо это.

ікування розсіяного склерозу", шановні депутати, шановні всі присутні, 8,7 відсотка.  То есть, будет пролечено из 100 – 8. 8 больных – и все. Остальные – продавайте квартиры, кольца, занимайте в долг, клянчите – или же, извините, пожалуйста, решен вопрос судьбы.

И дальше, гепатит В – 22. Роман Романович, сейчас мы только получили эту таблицу, она  очень важна, очень правильно – кто это сделал, это очень правильный подход для того, чтобы мы, народные депутаты, не бросались на вас сегодня, не говорили с вами о том, что вы ничего не делаете и так далее, а  чтобы мы вот это брали и тоже говорили и в Верховной Раде, и тоже обязательно на комитете по бюджету, обязательно пошли вместе к Премьер-министру. 

Уважаемый Роман Романович, очень непонятная ситуация, которая есть, в частности, с пресс-релизом, который был опубликован в этот понедельник от, в частности, "Пациенты Украины", в понедельник, где четко, красиво, с эйфорией говорилось о том, что общественная организация "Пациенты Украины" добились в Кабинете Министров у министра финансов и у Премьер-министра Украины 2 миллиарда гривен дополнительного финансирования отрасли здравоохранения.  Но при таких показателях, по которых есть потребность в финансировании, рассеянный склероз – 8 процентов, это стыдно говорить. Если мы только сегодня будем говорить о международных закупках, то это тогда другой вопрос, который, извините, пожалуйста, в 2015 году получили 2,3 миллиарда. Олег Мусий говорил, все говорили, Шурма говорил, Бахтеева, Богомолец – все говорили. И по сегодняшний день выполнено только сколько? 60 відсотків. Если это мы говорим за 2016 год, то это вообще ноль. 

Так о чем я буду сегодня говорить и радоваться, и  поддерживать  какие-то общественные организации, которые четко заангажированы, четко работают на международные организации, но не работают на больных украинцев? У вас должны быть те люди-помощники и те агитаторы, и пресс-релизы писать, которые будут сегодня давать ту статистику, о которой Сысоенко говорила. Почему никто не говорит о смертности, которая растет сегодня не по дням, а по часам? Как грибы растет после дождя!  Никто об этом не говорит. И конечно же, вопрос вообще – это беспрецедентное отношение к финансированию Академии медицинских наук.

 Все должны сегодня понимать, возможно, где-то нам очень хорошо, и не нужно так улыбаться на меня, то, что мы можем сегодня обратиться в любой академический институт, который находится в городе Киеве. Так или не так? Обратиться мне или вам, присутствующим, или вашим родным, или соседям. И я глубоко уверена, на 90 процентов, что там будет высокопрофессиональная, высокоспециализированная европейского уровня оказана медицинская помощь.

И сегодня топтать ногами эту практическую помощь, этот научный сегодня фундамент, это сегодня светило всех светил в Украине! Вот сегодня поехала из Института Амосова руководитель факультета по фармакотерапии. Она единственная в Европе выступает сегодня с докладом от имени нашей страны – Украины. И мы сегодня топчем этих людей! Без заработной платы! Оставляем их без возможности вообще работать! Сокращаться, сокращаться – и все. И больше ничего. Это беспрецедентный случай.

Поэтому, уважаемый Роман Романович, у вас огромный опыт. Мы с вами работали, вы были первым заместителем председателя комитета. Вы очень активно и хорошо это понимаете и знаете. И давайте мы вместе с вами, а вы должны только рядом с нами идти и работать, а не говорить сегодня, что все хорошо. У нас сегодня ужасно нехорошо. И особенно в отрасли здравоохранения.

Поэтому для того, чтобы презентовать какие-то цифры, какие-то такие амбициозные непонятные вообще высказывания, нужно для этого поработать с комитетом, выслушать сегодня тех стажированных, грамотных,  заботящихся  об отрасли здравоохранения народных депутатов, и понять, что здесь решается практически чрезвычайно больше, чем там, подняв эту руку, сказать, что я сегодня проголосую і підтримаю цей бюджет. Якби ось тут воно було перший раз розглянуто, то цієї б картини не було.

Когда комитет идет, мы ходили в два часа ночи, в четыре утра отсюда – и уходили на бюджетный комитет и требовали все – и повышения программ, выполнения целевых, і дитячої онкології, и лечения за границей. Сама Оксана сколько раз приходила и говорила цифры, которые, может, уменьшались на 2 миллиона, но не больше. И они всегда были досягаемы. Всегда для этого нужно работать вместе, а не говорить, что у вас все хорошо, когда я этого не понимаю. Это равносильно, что я сегодня буду разговаривать, извините, пожалуйста, это не оскорбление, но с глухонемым я смогу разговаривать только если я буду иметь какой-то сурдоперевод. И больше ничего. А получается – вы глухонемые, а мы с вами сегодня говорим своими эмоциями.

Давайте переходить на ту конструктивную работу, которая может принести совместный результат. Никто не против - кто работает, как работает, кто кем назначен и так далее - давайте делать то, что сегодня очень нужно для страны, для каждого, не дай Бог, больного украинца, которого сегодня лечить может только его семья, его знакомые и дак далее. Но не Министерство здравоохранения Украины. Спасибо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Оксано, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Всім доброго дня, шановні колеги. Я думаю, що це перше засідання, коли нам треба з вами витримати війну за здоров'я громадян України. У нас з вами завтра другий етап боротьби, нам треба всім бути завтра на зустрічі, для того щоб вибороти цей бюджет. Я надіюсь, що Міністерство охорони здоров'я категорично, дійсно, не погодиться. Ми повинні з вами 11 мільярдів для  найважчих хворих людей по програмах державних, двадцяти державних програмах відстояти, тому що не може бути так, що ми з вами 200 тисяч дорослих онкохворих людей викинемо на вулицю і запропонуємо їм шукати по 200 тисяч гривень мінімально на те, щоб знайти тільки ліки. Такого не може бути. Жоден закон по трансплантації нам не потрібен, якщо в нас фінансування з вами виділяється, як у минулому році, при відсутності трансплантації. Тоді закон взагалі не потрібен, якщо при такому фінансуванні. Ми нічого не змінимо. Тоді просто не варто нічого.

Тому я вас дуже прошу, ми готові зараз, у нас з вами зараз, ми подивимося, ми тут чудово будемо говорити з вами, політичні заяви, по-моєму, всі правильні зробили. Тепер нам треба йти в бюджетний комітет. Я прошу, щоб усі члени нашого комітету йшли в бюджетний комітет на засідання і відстоювали дійсно повний бюджет Академії наук, але й повний бюджет Міністерства охорони здоров'я і наших 20 державних програм. Тому що це самі важкохворі.

Без сумніву, ні в якому разі ми не зможемо з вами відмовитись від 4-х мільярдів екстреної медицини фінансування, тому що це життя безпосередньо в момент, коли людина може лишитися життя. Екстрена медицина у всіх цивілізованих країнах є в самому, вибачте, базовому пакеті страховому, тому що життя ми повинні врятувати стопроцентно. І коли зараз МОЗ погодився відмовитися і нуль на екстрену медицину, я не розумію, яким чином може це затвердитися і хто буде фінансувати екстрену медицину на місцях, коли це дійсно, вибачайте, але стосується життя кожного громадянина України, кожної секунди його життя, котре з ним може статися.

Тому я прошу зараз підтримати нас, щоб ми проголосували за повернення у повному обсязі і Академії наук, всіх 20 державних програм. Олег Степанович пропонував на субвенції 150 мільярдів. Я дійсно вважаю, що це, не уявляю, як це буде, але задекларувати це можливо, для того щоб нам підтримати повний бюджет. Але оці "недостаючі" 11 мільярдів для самих важкохворих громадян України і 4 мільярди для Академії наук, для 4-5 рівня надання медичної допомоги – ми повинні показати всім комітетом, всіма народними депутатами, що ми не дозволимо все ж таки Кабінету Міністрів  зневажати здоров'я громадян. Це для нас дуже важливо. Але нам потрібно, щоб МОЗ так само боровся разом з нами, щоб ви були з нами на всіх зустрічах, і щоб ви не погоджувались з цими цифрами, що вам дали. Інакше все це не має сенсу. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пане Андрію.

 

ШИПКО А.Ф. Очень эмоционально и очень правильно. Я хотел бы, чтобы мы сейчас уже пришли четко к голосованию. Первое, мы разложили по Национальной академии  медицинских наук. Вопрос даже не обсуждается. Наш академик, Александр Николаевич, четко по полочкам все разложил. И мы должны понимать: если мы люди государственные и если мы хотим, чтобы наши деньги бюджетные, нашей страны, не переваливались  в деньги, которые мы платим зарубежным клиникам, это никаких счетов не хватит. Понятно, не все заболевания лечатся в нашей стране. Понятно, не все. Но есть Академия медицинских наук национальная, у которой есть задачи, которые она решит в итоге. И в итоге я знаю, что сюда будут ездить люди и получать квалифицированное качественное обслуживание и привозить сюда ресурсы. И сюда деньги. А не мы со своего бюджета тратим туда. И не хватит ни одного бюджета, чтобы мы лечили наших пациентов. И потом – не все пациенты туда доедут. Есть и временной фактор и фактор, который определяет само заболевание. Поэтому Национальная академия медицинских наук не обсуждается. И я предлагаю сразу по этому вопросу принять решение комитета с обращением к Премьер-министру, министру финансов и, соответственно, Комитету Верховного Совета по вопросам бюджета.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Але я прошу і державні програми так само підтримати.

 

ШИПКО А.Ф. Раз. Второе. Роман Романович, вы имеете опыт, действительно, Татьяна Дмитриевна сказала, и вы все слышали. Поэтому у меня какая позиция как у народного депутата? У меня позиция. Я поддерживаю все своих коллег, чтобы вы, Министерство охраны здоровья, услышав все, что сказали коллеги, приняли вот такую позицию. Ибо другая позиция здесь поддержана не будет. Понятно, да?

И естественно, касательно программ. Я не хочу сейчас  разбираться долго по бюджету, потому что вы все слышали, экстренная помощь, онкология  - это те заболевания, которые люди не могут сами, не в состоянии пролечить. Поэтому наша задача здесь просто объединить усилия и получить результат. Мы не сойдем с этого пути. Мы такой бюджет, как представили, голосовать не будем. Здесь представители разных фракций, политических партий. Но позиция у нас здесь четко одна: мы не будем торговать здоровьем наших жителей и нашей страны. И у нас есть у всех государственный подход   к решению вопросов. Надо помочь – мы готовы присоединиться и помочь. Вот такая позиция.

 

БІЛОВОЛ О.М. Андрей Федорович. Вот этих 150 миллиардов, что говорит Корчинская, это не надо "гарячковать".

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це Олег Степанович казав. Я сказала про 11 мільярдів по державних програмах.

 

БІЛОВОЛ О.М. В масштабах страны мы знаем, сколько бюджет консолидированный. Там 690 миллиардов. И 150 – это же тоже надо понимать…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я назвала недостаючих 11 мільярдів по державних програмах для важкохворих громадян України. З них 4 мільярди – це екстрена медицина.

 

ШИПКО А.Ф. Я предлагаю перейти все-таки к голосованию по Национальной академии медицинских наук.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. 11 мільярдів 846 мільйонів недостаючих грошей.

 

ЯРИНІЧ К.В. Дайте сказати.

 

ШИПКО А.Ф. Извините. Я думал, что я уже последний.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я теж так подумав. Все, так, Андрію?

 

ШИПКО А.Ф. Да.

 

ЯРИНІЧ К.В. Колеги! Ну звичайно, що ми вже прийшли до резолюції практично.  Але я звертаюсь до шановного Віталія Івановича, тому що те, що він сказав, і ті цифри, які називав, вони не зовсім відображають ту ситуацію, з якої ви надали нам довідку, так, Національної академії медичних наук. І звертаєте нашу увагу на те, що разом нам треба 1 мільярд 200 мільйонів. Я прошу вас замінити цю довідку. Чому? Я розумію абсолютно, звідкіля це взялося. Це виживання абсолютно, це не розвиток медичної науки. Це не захист наших пацієнтів. Це тільки для того, щоб вижити і не скоротитись, щоб вас взагалі не було. Тому що цей бюджет, який ви сьогодні маєте, він узагалі не витримує ніякої критики. Вас можна сьогодні вже закрити і сказати, що медичної науки, Академії медичних наук у нас в Україні не існує.

На жаль, відповіді, які ми сьогодні чули від Гройсмана, що ми хочемо фінансувати науку, а не хочемо фінансувати Академію медичних наук, я не знаю, що мається на увазі. Як можна Академію медичних наук відокремити від науки? В моєму розумінні це одне і те ж.

І те, що казали абсолютно всі шановні депутати, дійсно, ми з різних політичних партій і фракцій. Але ось Тетяна Дмитрівна сказала: 32 відсотки на гемодіаліз. Тетяно Дмитрівно, навіть не 32 відсотки на гемодіаліз, а 32 відсотки на дитячий гемодіаліз. А на дорослий взагалі нічого немає. Я як онколог, я не можу, 9 відсотків на розсіяний склероз. Друга за нижчим показником фінансування – це онкологія.  15 відсотків мені як онкологу, і ми з вами не один раз заслуховували цю проблему, у нас немає програми по онкології, вона закінчується в 2016 році. Я звертався і через комітет, і окремо, і до Міністерства соціальної політики, і до Гройсмана безпосередньо, до виконуючого обов'язки керівника Міністерства охорони здоров'я: давайте зробимо - чи продовжимо цю програму,  чи зробимо нову. Нічого. І зараз 15 відсотків на онкологію. Та не треба фінансувати, давайте скажемо, що у нас онкології, як і Академії медичних наук, більше не існує в державі.

Я пам'ятаю тогорічну розмову, коли ми теж ставили свої вимоги, але чомусь так вийшло, що все-таки ми здалися. Я вам пропоную, вже Міністерству охорони здоров'я: це наш спільний обов'язок – стати зараз на захист медицини. Ні в якому разі не приймати рішення окремо Міністерству охорони здоров'я чи комітету за голосування чи не голосування. Це наша спільна мета, це наша спільна відповідальність. І тільки в такому разі ми зараз збережемо медицину.

І на завершення. Менше ніж 5 відсотків фінансування від валового доходу – це не фінансування медицини взагалі. Можна, ще раз кажу, зменшити і до 2-х, і до 1-го, але 3 відсотки фінансування від валового доходу – це фінансування, яке доводить до просто руйнації навіть того, що на сьогоднішній день існує. Тому добиваємося більшого. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Ще два слова дозвольте, будь ласка, по одній державній програмі, якої поки що ще не існує, але вона існує на місцях. Насправді те, з чим я стикнувся як мажоритарний депутат, хворі з психічними і психоневрологічними захворюваннями – їм чомусь, не знаю, чому з місцевих бюджетів мають купуватися медикаменти. Ви знаєте, що це соціально настільки незахищені люди, які ледь-ледь жевріють. Вони, як правило,  всі інваліди першої-другої групи з доходом у 1200 гривень. І ось їм місцеві бюджети мали би купувати, забезпечувати медикаментами, які треба приймати все життя – від психічних і психоневрологічних захворювань.

Так от, тільки на моєму окрузі потреба складає 500 тисяч (півмільйона), а місцевий бюджет може, який зараз, як розказували, "перевиконаний, дуже великий і можуть собі дозволити", забезпечує тільки 10 відсотків.  Все інше – "ходять на паперті" і збирають кошти  на психіатрію і на психоневрологічні захворювання. Мало того, ці медикаменти, як дуже часто буває, купити в аптеці майже неможливо. Загальнодержавна потреба для забезпечення за державною програмою складала б 260 мільйонів на всю Україну.

Тому прошу врахувати це теж, якщо ми будемо переглядати і рекомендувати, щоб ми вивели оцих хворих, це 4 відсотки населення України, яке потребує і не може себе забезпечити. Так, 4 відсотки,  насправді це абсолютно коректна цифра. Оцих 260 мільйонів – також передбачити хоча б із центрального бюджету. Бо давати 10 відсотків, а інші нехай вмирають, а ми потім дивуємося, чому в них загострення, чому нападають на людей.

Окрім того, це повністю відповідатиме Закону про  психіатрію, який ми маємо голосувати, де ми лібералізуємо і дозволяємо таким хворим знаходитися вдома. Бо ще в лікарні їм щось дають, а якщо ми зараз їх випустимо додому всіх, хто їх там буде лікувати? За чий рахунок? Нуль насправді зараз існує. І тому прошу оцю цифру – 260 мільйонів – для психічних і психоневрологічних захворювань врахувати також. Дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна запитання до Романа Романовича? Скажіть, будь ласка, от ми зафіксували зараз 4 мільярди для Академії наук, 11 мільярдів 846 мільйонів – для мозівських програм, в тому числі фінансування екстреної медицини. І отут є оці 33 заклади, котрі ми повертаємо до Міністерства охорони здоров'я. Ця сума окрема ще? Окрема. Зафіксуйте нам, будь ласка, яка ця сума, щоб ми зараз при голосуванні це врахували, скільки це от при поверненні оцих 33-х закладів до Міністерства охорони здоров'я, котрих позбавили фінансування взагалі? Дитячих санаторіїв.

 

ЦИМБАЛЮК В.І. Поки шукають, я розкажу історію.  Ці заклади мали передатися Міністерством охорони здоров'я, а на їх місце мали набрати з Академії наук клінічні підрозділи 31-го клінічного інституту і однієї лікарні Національної академії наук, лікарні для вчених. Тобто мало бути таке переміщення. А коли на кінець зрозуміли, що не можна ділити живий організм на дві частини, зараз вийшла така ситуація.

 

МУСІЙ О.С. Озвучте тут точну цифру, бо ви казали – 4,5 мільярда треба, потреба. Яка точна цифра є.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я теж не знайшла у вас.   

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вона має бути подана офіційна, потреба Академії наук, листом.

 

ІЛИК Р.Р. 672.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. 672 мільйони? Це на ці 33?

 

НАУМОВА Л.Ю. Я прошу вибачення. Національна академія медичних наук, начальник фінансово-економічного управління.

 Згідно бюджетного запиту, потреба Академії на наступний рік, 2017, складає 4 мільярди 700 мільйонів. З яких оплата праці – 545 мільйонів, нарахування – 120 мільйонів, медикаменти – 2 мільярди 300 тисяч, забезпечення харчування хворих – 81 мільйон. Оплата комунальних послуг – 178 мільйонів. Інші видатки, це на сьогоднішній момент рішення судів за невиконані зобов'язання у 2013 році на 157 мільйонів. І малоцінні, швидкозношувані предмети та інші послуги – 60 мільйонів.

Крім того, в сумі 4 мільярди 700 мільйонів враховано 746 мільйонів, це потреби підвідомчих установ Академії на придбання основних засобів. Тобто це йде високотехнологічне обладнання, інструментарій, на які Міністерство фінансів  не заводило кошти.

 

ІЗ ЗАЛУ. Пишемо 5.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. 2 мільярди тільки на медикаменти потрібно, для того щоб воно могло працювати. Як можна? Тобто 4,7 мільярда ми вносимо.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я просив би все-таки Віталія Івановича надати нам об'єктивно.

 

ЦИМБАЛЮК В.І. Ось є дані. Якщо можна десь зараз їх розтиражувати, ми дамо.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ні-ні. Має бути від вас все-таки лист на комітет. Офіційний лист. Віталію Івановичу, ваш директор департаменту фінансового вже давно повинна нам це була підготувати, щоб воно, як кажуть, зайшло листом у профільний комітет і ми б на нього спиралися.

 

ЦИМБАЛЮК В.І. Воно в нас готове. Але ми вже були готові, коли нас "задавили", ми готові тільки на одну зарплату.

 

(Шум у залі)

 

(Іде загальна дискусія)

 

БІЛОВОЛ О.М. Вона тільки любить готові кошти розподіляти і ділити, кому давати, кому не давати. Ми вас ще окремо заслухаємо по вашій фінансовій діяльності як директора департаменту, тому що ваша діяльність про багатьох питаннях нас не влаштовує.

 

НАУМОВА Л.Ю. Якщо ви дозволите, вибачте, будь ласка, всі інститути знаходяться у вкрай жахливому фінансовому стані. Те, що стосується оплати праці…

 

(Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ. Це вже наступне питання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тут рішення комітету виписане якраз правильно. Перше питання – це по поверненню фінансування на ці 33 заклади, а друге питання – збільшення на державні програми. І тут немає Академії.

 

МУСІЙ О.С. І я попрошу "комуналку" оцю не передавати на місцеві бюджети. Люди добрі, це ж буде жах. Які місцеві бюджети?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги!

 

КИРИЧЕНКО О.М. Можно я две минуты подытожу?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ІЗ ЗАЛУ. Пять копеек.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Да, свои "пять копеек" вставлю. Коллеги, я считаю, что очень правильные вы вещи говорите. Я себе только лишь позволю несколько подвести черту. Все здесь говорившие и выступавшие говорят в первую очередь про приоритетность. Правильно? То есть, мы четко понимаем, что нашего бюджета на все не хватит, и мы говорим про приоритетность. И первое, что шло через все выступления, все здесь присутствующие сходятся в одном: первое, что мы должны сохранить, это школа, это самое дорогое, это медицинская школа, которую мы не сможем восстановить. То есть, мы ее получили из Советского Союза и мы обязаны потратить эти деньги на Академию, потому что иначе мы потеряем школу, которую не сможем вернуть. А в остальных программах мы должны все-таки, действительно, сидеть с Министерством охраны здоровья и обсуждать. Мы действительно не сможем профинансировать…

 

ІЗ ЗАЛУ. Сидеть мы с ними не будем.

 

(Сміх у залі)

 

КИРИЧЕНКО О.М. Да. Но в любом случае это должно быть диалогом. И мы должны все-таки прийти к этому общему знаменателю.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Я пропоную зараз проголосувати рішення окреме щодо фінансування Академії медичних наук, якщо ви не заперечуєте. Потім у нас є, давайте так, прошу вас, ми проголосуємо.

 

МУСІЙ О.С. Нам це треба голосувати?

 

КИРИЧЕНКО О.М. А что мы голосовать будем? Звернення від комітету?

 

ШУРМА І.М. Проголосуємо за звернення в редакції, щоб не було потім ніяких…

 

ІЗ ЗАЛУ. Уряд і бюджетний комітет?

 

ШУРМА І.М. Одним зверненням. 

 

(Іде загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, я маю на увазі Академію медичних наук проголосуємо зараз, бо її немає. Просто зараз окремо.

 

ІЗ ЗАЛУ. Там все разом.

БАХТЕЄВА Т.Д. Одним листом звернення.

 

ІЗ ЗАЛУ. До Кабміну і до бюджетного комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Але цей лист тільки по Академії медичних наук?  Чи по всьому бюджету?

 

ІЗ ЗАЛУ. По всьому, в тому числі і по Академії медичних наук.

 

(Іде загальна дискусія)

 

БІЛОВОЛ О.М. Почекайте, давайте ми зробимо так. Послухайте мене. Є технічна правка. Є питання Національної академії в цілому. Є подання від директора Інституту ім. Амосова Василя Васильовича Лазоришинця. Є Василь Васильович? Є окрема пропозиція і від Харківського науково-дослідного інституту, є від Інституту Заболотного. Тобто ми повинні ці всі статті – окремо технічну правку зробити. Ми не можемо все гамузом проголосувати. Правильно я сказав чи ні?

 

(Шум у залі)

 

СЕМЕРУНЬ І.В. … Тобто або даємо в цілому по Академії на 4,7 мільярда, який не розписуємо більше.

 

БІЛОВОЛ О.М. Є ж Президент Академії наук. Треба розписувати по кожному напрямку, які пропозиції зараз дає Лазоришинець і так далі, ми не можемо це гамузом голосувати.

 

ІЗ ЗАЛУ. Це Віталій Іванович нехай вирішує. Він Президент Академії медичних наук.

 

ЦИМБАЛЮК В.І. От є список, будь ласка, по інститутах потреби, які є.

 

(Іде загальна дискусія)

 

ШУРМА І.М. В загальній сумі – 4,7 – розпишіть потреби кожного інституту.

 

ЦИМБАЛЮК В.І. Є готове розписане, завтра даємо.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А потім кожен народний депутат має право від себе ще давати. Звернення до комітету чи до уряду.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Окей. Робимо звернення на бюджетний комітет, на Прем'єр-міністра, на міністра охорони здоров'я, яке буде стосуватися виділення 4,7 мільярда на потреби Академії медичних наук. Прошу вас підтримати. Прошу вас голосувати. Хто за те, щоб  підтримати такий запит? Хто утримався? Хто проти? Одноголосно.

Тоді прошу  секретаріат підготувати сьогодні запит від комітету з рішенням, якщо потрібно, можемо всі підписати, або я підпишу, і ми його завтра зареєструємо.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Дозвольте? Можна я вам поясню технічну сторону питання? Бюджет зайшов у Раду. Рада сьогодні ухвалила рішення, що вона його прийняла. На нашому полі тепер бюджет.

 

ІЗ ЗАЛУ. Вона нічого не ухвалювала. Прийняла до розгляду.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ми прийняли до розгляду. Далі включається процедура роботи з бюджетом. Бюджетний процес перейшов у Верховну Раду. І все. Поки в першому читанні не пройде розгляд бюджету, це буде після 15 жовтня, орієнтовно з 17-го по 20 жовтня,  до 15 жовтня бюджетний комітет узагальнить усі пропозиції від усіх – від комітетів, від Рахункової,   від народних депутатів, і після 15 жовтня має внести на перше читання. Тільки після першого читання, коли всі надані пропозиції  будуть розглянуті і буде ухвалене рішення якесь, бюджет повертається в Кабінет Міністрів. І тоді вже працюють бюджетний комітет, Кабінет Міністрів - всі до другого читання. Тобто зараз писати на Прем'єр-міністра…

 

ШУРМА І.М. Дивіться, я з вами погоджуюся, по процедурі питань немає. Але що заважає нам вже сьогодні Прем'єр-міністру показати позицію комітету? Це на майбутнє.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Справа не в цьому,  Ігорю Михайловичу, шановний.

 

ШУРМА І.М. Для роботи ми даємо в бюджетний комітет…

 

(Іде загальна дискусія)           

 

СЕМЕРУНЬ І.В. У нас має бути  одне рішення. По проекту Закону "Про Державний бюджет на 2017 рік" є одне рішення комітету. Ми не можемо ухвалювати. От у нас буде, наприклад, 15 пропозицій по програмах, по субвенціях, по зарплатах, по Академії – ми ж не будемо кожним окремим рішенням і окремим листом. У нас всього один день на ухвалення рішення – п'ятниця. От до п'ятниці ми маємо акумулювати всі ваші пропозиції.

Тому я пропоную. Може, Віталій Іванович залишить список з потребами Академії – докласти до цього, і розширено –  на що саме.

 

ІЗ ЗАЛУ. А там уже ви опрацюєте.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Так. Тому від комітету нехай іде одна загальна пропозиція, кожен народний депутат ще може по кожному інституту ще додатково. 

 

БІЛОВОЛ О.М. Віталій Іванович нехай дасть від Академії відповідальну особу, яка з комітетом відпрацює цей список, про який ми сказали.

 

ШУРМА І.М. Виходить так, що ми в одному листі і потреби програм, і потреби Академії.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Всі пропозиції до фінансування охорони здоров'я в 2017 році. І в п'ятницю ми маємо за них проголосувати. Вибачте, але процедурно це має проходити так.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ірино Валеріївно, дякуємо вам.

 

ЦИМБАЛЮК В.І. Якщо ви дозволите, я хочу від 17 тисяч нашої Академії подякувати. Минулого року ви врятували Академію і сьогодні дали надію. Дякую.

 

ІЗ ЗАЛУ. Намагаємось врятувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, шановні колеги. Прошу вас, шановні колеги, ви будете готові "на крайние меры"? Щодо блокування трибуни?

 

(Іде загальна дискусія)

            

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я відразу питаю, щоб ніхто не казав, бо потім деякі будуть мені казати, що ні. Щодо блокування трибуни.

 

ШУРМА І.М. "Крайня міра" це знаєте яка? Коли ви всі перейдете в опозицію. А перед тим попереджувальний крок – заблокувати трибуну.

 

ІЗ ЗАЛУ. Більшість комітету і так в опозиції. Тут тільки дві людини з коаліції – Яриніч і Богомолець.

 

(Шум у залі)   

 

(Іде загальна дискусія)

 

(Далі засідання веде Перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров'я  Корчинська О.А.)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги! Друге питання, за котре ми повинні проголосувати, це збільшення державного бюджету на 11 мільярдів 800 мільйонів на державні програми для важкохворого населення України, в тому числі на фінансування  екстреної медицини 4 мільярди 369 мільйонів.

Хто за? От вони, всі в кінці. У таблицях у вас всі офіційні цифри.

 

(Іде загальна дискусія)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі, ще раз кажу вам, по оцих цифрах, котрі у нас державні програми, котрі включають, там загальна цифра, скільки необхідно додатково коштів – 11 мільярдів 846 мільйонів 207. Це додатково коштів 11 мільярдів 846 мільйонів… І ці гроші включають 4 мільярди 369 мільйонів 81 тисячу на фінансування екстреної медичної допомоги.  Включають.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Включають. Ну тоді все.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тому я прошу голосувати за додаткове.

 

(Шум у залі)

 

МУСІЙ О.С. Момент. Тут не врахована моя пропозиція  по 260 мільйонах для психіатрії. Прошу включити ще туди.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте тоді окремим питанням проголосуємо.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ні-ні.

 

ШУРМА І.М. Ви пропозицію як депутат додайте і воно тоді включиться.

 

(Іде загальна дискусія)  

 

МУСІЙ О.С. Не включиться. Тут же пропозиція комітету. Ви що, проти?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Тут 60 миллионов -  это только…(нерозб.)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Олексію, тут якраз в оцих 11 мільярдах є. Це ми на трансплантологію просимо.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Это из того, что Минздрав просил 320?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми просимо додатково 280 мільйонів на трансплантологію. 280. От в 11 мільярдів (нерозб.) входить на трансплантологію додатково 280. На дорослу онкологію – 2,5 мільярда.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Поэтому я считаю, что надо правильно сформулировать, за что мы голосуем, что просим профинансировать все статьи в полном объеме.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. По державних програмах і екстреній медицині.

 

МУСІЙ О.С. І психіатрія – 260.

 

КИРИЧЕНКО О.М. В полном объеме, который просят

 

БАХТЕЄВА Т.Д. От потребности.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. От потребности.

Так. Ще раз. Я перепрошую, колеги, сконцентруйтеся, будь ласка. Сконцентруйтеся. Зараз на голосування ставимо, що ми додатково 11 мільярдів 846 мільйонів 207  по потребах, котрі у нас недостаючі, плюс…

 

МУСІЙ О.С. 260 мільйонів психіатрії.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Плюс 260 мільйонів на психіатрію. Хто за, прошу голосувати.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А допомога є?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уже є вона там.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Екстрена медична – 4 мільярди.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Она же читала!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто за?

 

ІЗ ЗАЛУ. Одноголосно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто проти? Хто утримався? Дякую. Одноголосно.

Третє питання.

 

(Шум у залі)

ІЗ ЗАЛУ. Екстрена медицина.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Екстрена медична. З них от, будь ласка, от дивіться, ви можете по цій таблиці. Там написано – 7 мільярдів 477, це по державних програмах. 4 мільярди 369 – це екстрена медицина. І 260 мільйонів – це психіатрична допомога. Будь ласка, оце документ  МОЗу вам.

Тепер третє питання. Стосовно обґрунтування щодо доцільності передачі фінансування більше 30 закладів, ми знаємо, що їх 33, повернення до бюджету Міністерства охорони здоров'я фінансування. Загальна сума фінансування 33-х закладів становить 672 мільйони 62 тисячі гривень.

Хто за, будь ласка, хто підтримує повернення? Ця програма, вона у вас є. Це наші 30 закладів, котрі були вилучені спочатку зі списку Міністерства охорони здоров'я. Я можу вам озвучити,  які заклади, якщо треба.

 

ІЗ ЗАЛУ. Та ми їх знаємо. 33 – ті, які Шафранський

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, абсолютно. Загальна сума повернення до бюджету Міністерства охорони здоров'я на утримання цих закладів 672 мільйони 62 тисячі. Хто за підтримання фінансування? Хто за?  Будь ласка, цей перелік.

 

ІЗ ЗАЛУ. Їх точно 30?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тут написано 30.

 

ІЗ ЗАЛУ. 30?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, їх написано 30.

 

ІЗ ЗАЛУ. А то мова йшла про 32.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. 30. В нашому проекті написано 30. Хто за?

 

ІЗ ЗАЛУ. А де ділись 2?

 

ІЗ ЗАЛУ. По дорозі згубилися.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто утримався?

 

ІЗ ЗАЛУ. Приватизували.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто проти? Одноголосно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Можна прохання до секретаріату? Підняти перший наказ Шафранського, скільки там закладів. Якщо їх 32…

 

ІЗ ЗАЛУ. Лист Шафранського.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Це лист Міністерства охорони здоров'я до Міністерства фінансів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скільки там закладів – 30 чи 32? Якщо 2, то подивитись, яких там бракує, і надати нам інформацію.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Якщо будуть уточнення, то ми розішлемо на погодження.

 

МУСІЙ О.С. Далі. Хто скаже цифру по "комуналці", яку хочуть на місцеві бюджети повісити?  Міністерство охорони здоров'я, розкажіть може? Романе Романовичу!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ну це як запитання, будь ласка. Бо ми переходимо до наступного питання. 

 

МУСІЙ О.С. Зараз ту цифру ми можемо теж проголосувати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Романе Романовичу, чи є по субвенціях?

 

МУСІЙ О.С. Значить, тоді прошу Міністерство охорони здоров'я (під запис)  до п'ятниці, коли ми будемо голосувати, надати інші ще цифри, які сьогодні не прозвучали, в тому числі оце, що хочуть передати на фінансування місцевих бюджетів, комуналку і технічний персонал. Добре?

І плюс там ще й по освіті є велике питання, по фінансуванню з державного бюджету, і інші коректні цифри.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі, Романе Романовичу, ми на наступне засідання від вас чекаємо всіх цифр по субвенціях на області, якої суми недостає в даному разі у нас для фінансування обласної медицини і районної.

Наступне питання у нас з вами  зараз є про стан поставок в регіони лікарських засобів, медичних виробів, закуплених через спеціалізовані міжнародні організації. Заслуховуємо це питання чи переходимо до третього? Тоді треба голосувати. Заслуховуємо Романа Романовича, так?

 

ІЗ ЗАЛУ. Заслуховуємо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка, Романе Романовичу.

ШУРМА І.М. Я перепрошую.

 

МУСІЙ О.С. Де відповідальний заступник, в кінці кінців? Він призначений.

 

(Шум у залі)

 

ШУРМА І.М. Вдумайтеся, Роман Романович відчитується за постачання ліків 2015 року, там далі – 60 відсотків. А на 2016 рік – нуль. Може, давайте ми почнемо наступного разу вже й 2016 рік слухати? Принаймні в протокол буде вписуватись – нуль тендерів. Нуль. На перше жовтня – нуль.

 

БІЛОВОЛ О.М. Так почекайте, він не відповідальний за це питання в Міністерстві охорони здоров'я.

 

(Шум у залі)   

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую. Зараз наш секретаріат вніс правку. Романе Романовичу, вибачайте. Для того щоб завершити бюджетний процес, наш секретаріат просить про те, що ми повинні зараз проголосувати, чи ми підтримуємо наш законопроект, державний бюджет, зареєстрований під номером 5000, і пов'язані з ним законопроекти номер 5331 і 5130, що ми в даному разі його як комітет не підтримуємо.

ІЗ ЗАЛУ. 5131 і 5130.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. 5131 і 5130. В даному разі проект Закону України.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Можна? Вибачте, будь ласка. Проект Закону "Про державний бюджет" і два законопроекти, про які говорили, 5130 і 5131, це взаємопов'язані законопроекти. Ми маємо визначитися, чи підтримуємо ми передачу, от те, про що говорив Олег Степанович, передачу оплати на  комунальні платежі і енергоносії з центрального на місцеві бюджети. Цього стосується законопроект 5131.

 

ІЗ ЗАЛУ. І не тільки.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. І ще передача фінансування санаторіїв, в тому числі протитуберкульозних дитячих, на обласні і місцеві бюджети. Це принципова позиція, вона стосується виключно функціонування галузі в наступному році.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тобто ми голосуємо за кожне. Ольго Вадимівно, поки ви тут, давайте ви ведіть.

 

ІЗ ЗАЛУ. Та нам за це не треба голосувати. Ми не можемо голосувати. Про що ви говорите!

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ми не голосуємо.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ви не ставте навіть це питання.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ми маємо пропозиції бюджетному комітету  подати.

 

ІЗ ЗАЛУ. Своє бачення.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми голосуємо за ці питання чи ні?

 

ІЗ ЗАЛУ. Рішення комітету має бути.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ви голосуєте в п'ятницю. Сьогодні ми обговорюємо, щоб секретаріат міг усе це узагальнити і розіслати вам. Почекати, ще завтра може надійдуть ще пропозиції. А в п'ятницю голосуєте…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, тоді відповідно до вимог статті 156 Регламенту Верховної Ради комітети та народні депутати мають подати свої пропозиції до проекту бюджету не пізніше 1 жовтня. Зафіксовано. В даному разі ми зараз, Ірино Валеріївно, обговорюємо. Ми законопроект 5000 голосуємо чи не голосуємо?  Не голосуємо. До 1 жовтня.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ви попередньо обговорили пропозиції.

 

ІЗ ЗАЛУ. Чому? Те, що подано. Він же інший не буде.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Те, що подано. Ми не підтримуємо його. В даному разі голосуємо по реєстраційному…

 

ІЗ ЗАЛУ. Оксано, послухайте.

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  Ви обговорили, і ми фіксуємо все, позицію комітету, от щодо Академії, щодо державних програм, щодо екстреної медичної допомоги, щодо МОЗу, ми фіксуємо. Все це узагальнюємо. Завтра ще може в когось, в тому числі у Міністерства охорони здоров'я, будуть додаткові пропозиції, які ви хотіли б від комітету  подати на бюджетний. Остаточний варіант проекту висновку в п'ятницю комітет голосує з усіма пропозиціями, голова підписує  і ми відправляємо в бюджетний комітет. Тобто голосування з приводу законопроекту 5000 відбудеться остаточне в п'ятницю.

 

ІЗ ЗАЛУ. Яке остаточне? Про що ви говорите?

СЕМЕРУНЬ І.В. Не законопроекту, а пропозицій.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте, будь ласка. Не заплутуйте, будь ласка, народних депутатів.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Прошу, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. На сьогодні внесений (і ніхто його змінити не може) законопроект 5000. Внесений з тими цифрами, які є. Ми маємо висловити свою позицію по ньому. Позиція комітету: однозначно не підтримується.  А всі пропозиції до нього подати іншим документом. Тому є законопроект по процедурі 5000 з тими цифрами, які є. І є законопроект 5131 з тими словами, які є. Тому ми не можемо їх підтримати, судячи з сьогоднішнього обговорення.  Ми маємо повне право за це проголосувати. А потім надати пропозиції до змін уже.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую, Олеже Степановичу. Юристи комітету, в даному разі я прошу юристів комітету підтвердити, чи Олег Степанович має рацію. Ми повинні підтримати чи не підтримати?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Розказую. 5000 сьогодні розглядається виключно процедурно – для напрацювання пропозицій бюджетному комітету. Розгляд принциповий, підтримувати чи ні в першому читанні, відбудеться офіційно в жовтні Верховною Радою. Головний з підготовки бюджетний комітет. І у випадку, коли наші пропозиції не будуть підтримані, винесені на перше читання і не підтримані, тоді ми кажемо, що ми його не підтримуємо.  Зараз поки йде діалог, почався бюджетний процес, збираються всі й домовляються. Обговорюють, домовляються.

 

МУСІЙ О.С. Ми до першого читання можемо внести правки в закон?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Конечно.

 

ІЗ ЗАЛУ. Через бюджетний комітет.

 

МУСІЙ О.С. Тоді зрозуміло.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Все. Тоді повідомляю шановних народних депутатів, що в нас у п'ятницю комітет має провести засідання, на якому ухвалити пропозиції від комітету для направлення їх бюджетному комітету.  Пропозиції повинні надійти у нас з вами не пізніше 16.00 (правильно?) завтра. Всі, котрі від народних депутатів. Тепер переходимо до другого…    

 

ІЗ ЗАЛУ. А 5131?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. 5131 маємо розглядати так, як є.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Коли? Зараз ми повинні розглядати?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Так, зараз. І сказати, чи ми погоджуємося на це чи ні. Бо від цього залежить…

 

ІЗ ЗАЛУ. По цих двох законах.

 

МУСІЙ О.С. Не по бюджету, а тих, що супроводжують.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тоді прошу, зараз ми з вами голосуємо, підтримуємо чи не підтримуємо законопроект номер 5131 про внесення змін до Бюджетного кодексу  України.

 

ШУРМА І.М. Який говорить про те, щоб перенести на місцеві бюджети платежі комунальні і електроенергію.

 

МУСІЙ О.С.  І санаторії ще окремо туберкульозні.

 

ІЗ ЗАЛУ. Это уже другой закон.

 

МУСІЙ О.С. Ні, це той самий.

 

ЯРИНІЧ К.В. Можна висловитися?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, будь ласка. Колеги, поясніть мені, що це буде, якщо ми зараз проголосуємо і прийметься, наприклад.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми повинні висловити свою позицію, приймаємо чи не приймаємо.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я розумію. Але в той бюджет, який зараз переноситься на місцеві бюджети, на субвенцію з державного бюджету, зараз закладуть ці затрати. І все. Ми цим не збільшимо фінансування лікувального закладу.  Просто в ці 46 мільярдів  зайдуть ще зараз енергоносії і капітальний ремонт.

 

ІЗ ЗАЛУ. Нічого подібного. Нічого подібного.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте по черзі. Пан Шурма, будь ласка.

 

ШУРМА І.М. В даній ситуації, от якщо ми підтримаємо цей законопроект,  ми будемо мати ту саму ситуацію, що й з профтехучилищами. Ту саму ситуацію. Це гроші, які отримають на місцях виключно на лікування, на харчування і на заробітну плату. А всі енергоносії, всі комунальні платежі – це падає на плечі місцевих бюджетів. І в них не буде цих грошей.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Не буде. Ніколи не буде.

 

(Шум у залі)

 

КИРИЧЕНКО О.М. Так поэтому давайте внесем предложение о том, что абсолютно правильно разделить лечение и коммуналку. Поэтому давайте внесем предложение о том, что мы считаем, что правильно этот оставить в центральном бюджете, но сделать для этого отдельную статью.

 

МУСІЙ О.С.  Не треба.  Стаття існує.

 

ІЗ ЗАЛУ.  А вони ж забороняють використовувати ці платежі.

 

МУСІЙ О.С. Та почитайте.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Мы высказываем свою позицию. Мы считаем, что эти платежи должны идти из центрального бюджета, но  при этом это должна быть дополнительная статья.

 

(Шум у залі)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую. Я перепрошую. Є чітко у нас з вами, я вам зачитую.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нехай Ірина Валеріївна зачитає.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка, зачитайте, щоб не було суперечок. Я прошу, там є чітке пояснення. Зараз ви його почуєте.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Шановні народні депутати! Все дійсно так. Передається вся оплата – комунальні і енергоносії – з  центрального бюджету на місцевий рівень. З огляду на висловлену вами позицію щодо не підтримки такого рішення і залишення цих платежів з центрального бюджету, значить, наші пропозиції на бюджетний комітет мають містити, так як казав Олег Степанович, пропозиції щодо виділення додаткових коштів, помимо медичної субвенції в 46 мільйонів, яка на зарплату, на ліки і на харчування, додаткових коштів з центрального бюджету у вигляді субвенції місцевим бюджетам, не медичної, на оплату затрат на утримання закладів охорони здоров'я. То щоб це була окрема субвенція з центрального бюджету місцевим, яка покривала б витрати.

ШУРМА І.М. Колеги! Ми всі повинні розуміти, хто колись розбирався з бюджетами лікарень, що в загальному бюджеті коштів комунальні платежі, електроенергія  - це є 70 відсотків, не менше. Якщо ми цю суму на сьогоднішній день, от ми повинні розуміти ціну питання.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Так мы  же об этом  и говорим, абсолютно   правильно, чтобы это шло разными статьями.

 

ШУРМА І.М. Розумієте, ці законопроекти, вони  ставлять собі за одну ціль…

 

(Шум у залі)

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну це ж неможливо так працювати.

 

ШУРМА І.М. Вони на плечі місцевих органів влади - обласних рад, міських, районних, сільських - кладуть відповідальність за закриття закладів.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати! Які пропозиції? Тому що тут дуже все, медична субвенція спрямовується на видатки місцевих бюджетів, передбачені в пункті 3 частини першої  статті  89, статті 90 цього кодексу для оплати поточних видатків, крім видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. При цьому Кабінету Міністрів України надається право здійснювати розподіл резерву коштів медичної субвенції та визначати напрями використання таких видатків. В даному разі скажіть, будь ласка, є пропозиції стосовно підтримки цього законопроекту чи заперечення?

Будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Насправді, шановні народні депутати, існуючий Бюджетний кодекс, стаття 89, пункт 3, вже передбачає існуючий стан речей. Запропонованими змінами до Бюджетного кодексу там додається до тієї статті, що крім комунальних платежів. Тому якщо ми не підтримуємо оцей додаток – "крім комунальних платежів", відповідно ми не підтримуємо зміни до Бюджетного кодексу. Тому якщо ми хочемо залишити на центральному бюджеті оплату комунальних платежів так, як є на сьогодні, ми повинні не підтримати  ці зміни, ми повинні їх не підтримувати.

 

ІЗ ЗАЛУ. До кодексу?

 

МУСІЙ О.С. Так, до Бюджетного кодексу. 5131. Саме до Бюджетного кодексу. А наступний крок, якщо ми не підтримуємо  зміни до Бюджетного кодексу, значить, ми залишаємо ці кошти знову на центральному бюджеті і тоді в законопроект 5000 ми маємо внести суму відповідну для субвенції, розумієте, на яку збільшити отією існуючою субвенцією 46 мільярдів, яка дається зараз місцевим бюджетам. Тоді ми будемо послідовними і логічними.   Але законопроект 5131 – це зміни до Бюджетного кодексу, не до бюджету. Там немає цифр. Тому ми не можемо підтримати ці зміни.  Тому ми маємо визначитися зараз по процедурі, що ми їх не підтримуємо, так як ми це обговорювали. Я прошу поставити це на голосування.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, ще раз озвучую зміни, котрі вже зробила, і видатки на охорону здоров'я, що вони передбачені надати можливість здійснювати фінансування санаторно-курортної допомоги, санаторіїв для хворих на туберкульоз, санаторії для дітей та підлітків, з місцевих бюджетів. При цьому залишається можливість фінансування з обласного бюджету санаторно-курортної допомоги, санаторії для хворих на туберкульоз дітей і підлітків, оскільки частиною 3 статті 90 Бюджетного кодексу передбачене фінансування з обласного бюджету санаторно-курортної допомоги для хворих на туберкульоз дітей і підлітків і санаторії медичної реабілітації. Зміни до цієї статті не вносяться. За таких умов фінансування санаторно-курортної допомоги може здійснюватися з бюджетів двох рівнів – обласного та місцевого. Всім зрозуміло, так?

 

МУСІЙ О.С. І ще іншу зачитайте. 103…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І медична субвенція. Я тільки що її читала. Медична субвенція спрямовується на видатки місцевих бюджетів, передбачених у пункті 3 частини першої статті  89 та частини 3 статті 90 цього кодексу для оплати поточних видатків, крім видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. При цьому Кабінету Міністрів України надається право здійснювати розподіл резерву коштів медичної субвенції і визначати напрямки використання таких видатків. З огляду на це в даному разі члени комітету  можуть підтримати цей законопроект, утриматися або заперечити.

Олеже Степановичу, я правильно зрозуміла вашу пропозицію?

 

МУСІЙ О.С. Пропозиція не підтримувати законопроект 5131.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, є ще пропозиції?

 

БІЛОВОЛ О.М. Це не пропозиція, це спільна думка. Ставте на голосування.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так. Поступила пропозиція не підтримувати дані зміни до Бюджетного кодексу України.

 Хто за пропозицію Олега Степановича Мусія не підтримувати дані зміни? Хто за? Одноголосно. Все. Дякую.

Переходимо до розгляду законопроекту 5130. Зазначений законопроект системно пов'язаний з проектом Закону України "Про Державний бюджет на 2017 рік". У пояснювальній записці до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів зазначено, що його розроблення обумовлене необхідністю реалізації заходів щодо економічного та раціонального використання   державних коштів та приведення до фінансових можливостей. Для реалізації задекларованої мети пропонується внести зміни до 30 законів України, які не стосуються предметів відання Комітету Верховної Ради України  з питань охорони здоров'я, визначених Постановою Верховної Ради України "Про перелік, кількісний склад та предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання".  

З огляду на викладене, комітет рекомендує проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України", поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні.

У мене пропозиція, позаяк цей законопроект дуже тісно зв'язаний з законопроектом 5000, цей законопроект розглядати разом з законопроектом 5000, тобто в п'ятницю. Позаяк він має таблицю порівняльну, треба всім вивчити і тільки тоді зробити висновки. Прошу його розглядати в п'ятницю разом з законопроектом 5000. Хто за дану пропозицію?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Там просто в цьому законопроекті немає жодного нашого питання. Там пролонгується дія обмежень щодо пенсій державним службовцям, прокуратурі. Інваліди і стипендії – там зберігається стипендія.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Ми до відома беремо.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Так.

 

ІЗ ЗАЛУ. Мы не основной.  

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми не основний комітет. Тобто ми беремо до відома. Ми голосуємо "до відома"?       

 

ІЗ ЗАЛУ. Скажіть, рішення ми маємо приймати чи ні?    

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ми можемо підтримати його.

 

(Іде загальна дискусія)   

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тому я й пропоную його розглянути.

 

МУСІЙ О.С. Давайте в п'ятницю.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте його  зробимо в п'ятницю.

 

МУСІЙ О.С. Підготуємося серйозно.

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, хто за  перенесення голосування цього   законопроекту на п'ятницю, прошу голосувати. Хто за перенесення? Хто за? Хто проти? Хто утримався? Олексію, я не бачила вашої руки, вибачте. По переносу. Так, все, дякую. Одноголосно. Переносимо на п'ятницю на наступне засідання. Ви утрималися?

 

ІЗ ЗАЛУ. Яриніч утримався.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, я прошу. Народний депутат Яриніч утримався.

 

(Шум у залі)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, наступний пункт порядку денного. Це ми заслуховуємо про стан поставок у регіони лікарських засобів. Прошу.

 

ІЛИК Р.Р. Шановна Оксано Анатоліївно! Шановні народні депутати! Інформація щодо поставки медикаментів спеціалізованими організаціями надана до комітету. Я тільки хочу закцентувати увагу на те, що з 3-х міжнародних організацій, які поставляють  медикаменти, ситуація є  наступна.

Значить, UNIСEF поставив станом на сьогодні на загальну суму 296 мільйонів 970 тисяч, це 52,5 відсотка до загальної суми угоди, яка укладена з Міністерством охорони здоров'я. ПРООН на загальну суму 816 мільйонів 387 тисяч, це 92,7 відсотка до угоди. І відповідно "CROWN" поставив на загальну суму 603 мільйони 882 тисячі, що складає загалом 80,5 відсотків до  суми по угоді.   

Значить, залишилося поставити медикаментів відповідно  UNIСEFу на суму 269 мільйонів 153 тисячі, ПРООН - на 64 мільйони 637 тисяч і "CROWN" -  на 146 мільйонів 183 тисячі, що загалом складає загальну суму 479 мільйонів 973 тисячі 721 гривню. Загалом це складає 21,8 відсотка. Це інформація в розрізі лікарських засобів та виробів медичного призначення, які закуплені за кошти державного бюджету, відповідно до цих угод в розрізі програм надана до комітету. Якщо є потреба, я можу докладно продублювати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, Романе Романовичу,  нам потрібна ця інформація, тому що по компанії  "CROWN" ми не бачимо цих результатів. Те, що вони поставили на митницю, це справа їх, але  в даному разі те, що це не розвезено по лікарнях - нас цікавлять ліки, розвезені по лікарнях. Для нас поставка – це коли вони в лікарнях, а не коли вони на митниці. Тобто в даному разі я прошу надати комітету  коректну інформацію стосовно тих ліків, котрі поставлені по лікарнях.

 

ІЛИК Р.Р. В розрізі "CROWN" чи всіх трьох?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Всіх. Всіх трьох. Так, ми просимо нам надати інформацію по тих, що розвезені по лікарнях.

 

ІЛИК Р.Р. Добре. Ми сьогодні надамо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так. Дякую. Скажіть, будь ласка, народні депутати, у вас є запитання ще по стану поставок у регіони лікарських засобів, закуплених за міжнародними закупівлями?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. За який рік?

 

ШУРМА І.М. За 2015 рік.   

 

КОРЧИНСЬКА О.А. За 2015 рік.

 

ШУРМА І.М. А коли будемо слухати 16-й? Чи поки що нуль, немає що слухати?

 

(Шум у залі)

 

ІЛИК Р.Р. Станом на сьогодні ведуться перемовини керівництва МОЗ щодо заключення угод з двома міжнародними організаціями – UNIСEF і ПРООН, так, з якими, в принципі, визначені позиції щодо закупівель. І відповідно ще визначаються дві міжнародні організації, які, очевидно, будуть брати участь в закупівлях, але формат їхньої участі ще не визначений.

 

ШУРМА І.М. Іншими словами, у 2016 році нічого не закуплено, оскільки не проведені ніякі переговори. Це всім зрозуміло? В 16-му році взагалі нічого.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Романе Романовичу, ви констатуєте, що навіть ще контракти не укладено, правильно? Угоди не укладені. Ми прийняли інформацію. У комітету це викликає повний жах. Офіційне занепокоєння.

В даному разі, Романе Романовичу, комітет вже просив проекти договорів з міжнародними організаціями і ті попередні, котрі вибрані по всіх програмах, бо ми нагадуємо, що в цьому році у нас всі сто процентів державних закупівель по державних програмах – це більше 4-х мільярдів, ідуть тільки через міжнародні організації. Я вас прошу, щоб ви нам доповіли на наступному комітеті, яка ситуація вже по 2016 році.

 

ШУРМА І.М. Давайте проголосуємо.

 

ІЗ ЗАЛУ. За що?

 

ШУРМА І.М. Щоб починали нас інформувати. Дуже коротка інформація буде ще на двох комітетах: нічого не проведено. Для протоколу. Давайте.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі ми зробили звернення. Це вже доручення.

 

ІЗ ЗАЛУ. Для прокуратури навіть. Повинні відреагувати на ці речі.

 

ШУРМА І.М. Так я ж за що й говорю. Є дні уряду, є прокуратура, є СБУ.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Романе Романовичу, ми домовилися.

 

ШУРМА І.М. Щоб потім ні з того ні з сього не впав весь тягар відповідальності на Романа Романовича. Ми до міністерства будемо мати запитання. А по Перегінцю "отдельный разговор".

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Романе Романовичу! Ми чекаємо на наступному комітеті в тому числі й ситуацію реальну,  інформацію по  закупівлях 2016 року, на якому етапі це все знаходиться.

Шановні народні депутати! Переходимо до третього питання – це про стан виконання Міністерством охорони здоров'я України бюджетної програми "Лікування громадян України за кордоном".

Слово надається заступнику міністра Роману Романовичу Ілику.

Будь ласка, Романе Романовичу.

 

ІЛИК Р.Р. Шановна Оксано Анатоліївно! Шановні народні депутати! Шановні присутні! Сьогодні, на кінець 21 вересня, Мінфін підписав довідку…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Може, вам цікава програма, я перепрошую, народні депутати, все-таки лікування за кордоном? Пані Ірина дуже переживає за цю програму. Дякую. Прошу, Романе Романовичу.  

 

ІЛИК Р.Р. Сьогодні, 21 вересня,  нарешті Мінфін підписав довідку на зміну паспорту програм. Але змінити паспорт програм не можна було без засідання бюджетного комітету. О 16.46 надійшло повідомлення про те, що сьогодні відбулося засідання бюджетного комітету і відповідно погоджено цей паспорт програми. І ми розуміємо, що тільки тепер, після надання Мінфіном довідок  щодо зміни помісячних розписів асигнувань із загального фонду державного бюджету, ми можемо приступати до розгляду паспорту. Без зміни паспортів відповідно коштів на рахунку МОЗ не буде. І я хочу ще раз це підкреслити, що на сьогоднішній день коштів на рахунку в МОЗ немає для того, щоб провести це лікування.

КОРЧИНСЬКА О.А. Романе Романовичу! Ми вже два з половиною місяця тому проголосували за переведення цих грошей, знайшли, звідки, проголосували, і комітет, саме комітет, за ініціативи комітету і вас, ми провели бюджетним комітетом, де більше двох місяців тому були переведені ці гроші, комітет проголосував. Потім, після так званих канікул, у нас було засідання Погоджувальної ради і було окреме засідання, знову ж таки, ініційоване нашим комітетом, Кабінету Міністрів, де нарешті ця постанова була проголосована – про передачу грошей. Тепер ви кажете, що Міністерство фінансів  зараз зупинило оформлення бюджетного паспорту. Я правильно розумію?

 

ІЛИК Р.Р. Тільки сьогодні була підписана довідка про те, щоб змінити паспорт програми. Сьогодні, 21 вересня.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Нагадую шановним колегам народним депутатам, що в залі сидять у нас батьки нашого Героя України Петраківського Олександра, котрі теж у цій державній програмі вже не знаю скільки  чекають цього фінансування. Я думаю, що зараз відповідальність всіх депутатів є дуже великою. І для нас зараз дуже важливо, Романе Романовичу, поставити чіткий термін, коли перше асигнування ми повинні добитися з вами. Ви нам повинні зараз, комітету, запропонувати, що нашому комітету зробити для того, щоб ви отримали гроші безпосередньо на рахунок державної програми "Лікування громадян України за кордоном".   

 

ІЛИК Р.Р. Насамперед я хочу подякувати членам комітету, які брали участь у засіданні бюджетного комітету Верховної Ради України, де ми спільно, разом  вирішували питання про перерозподіл коштів, це насамперед Ірина Сисоєнко, Оксана Анатоліївна Корчинська, де справді ще два місяці тому нам вдалося вирішити питання про розподіл цих коштів. Звичайно, що  за цей тривалий період часу, який пройшов,  ми втратили кількох хворих, які реально не дочекалися  цього перерозподілу. І я ще раз хочу підкреслити, що тільки сьогодні ми отримали фактично погодження від Міністерства фінансів.

Тому я попросив би в такому самому форматі, який і був, з точки зору політичної адвокації, політичної підтримки членів комітету, народних депутатів України надалі це питання підтримувати, оскільки це дуже важливо. У нас  сьогодні на обліку знаходиться 66 осіб.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Звернення до міністра фінансів.

 

ІЛИК Р.Р. 66 осіб, з них 31 дитина і 17 з них є на трансплантацію кісткового мозку. Тому чим буде більша в цьому питанні політична підтримка, тим швидше…

 

ІЗ ЗАЛУ. Що від нас треба?

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, в якому ви контексті – звернення до міністра фінансів, котрий це гальмує вже не перший раз? В даному разі що ви пропонуєте? Що ви маєте на увазі під політичною підтримкою?  

 

ІЗ ЗАЛУ. Що від нас треба, скажіть.

 

ІЛИК Р.Р. Народні депутати, вони можуть звертатися до…

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте не так. Почекайте. Чому вперше зараз ви звертаєтесь до нас? Вже місяць робота парламенту після відпустки. І я особисто думала разом з пані Оксаною, що коли 15 липня парламент виконав усе, що повинен був здійснити,  бюджетний комітет, ми розуміли, що вже там  з тижня на тиждень ці кошти надійдуть до МОЗу. Тобто весь цей час – вересень місяць – ми могли разом з вами вже  п'ять разів звернутися до Міністерства фінансів, знову йти усім тим шляхом, яким ми з вами йшли разом. І зараз потрібно розуміти, які конкретні дії, що саме, яке погодження, який лист, хто, кому, від кого, щоб був кінцевий результат - кошти у вас в МОЗі в повній сумі, яка повинна забезпечити всю потребу черги пацієнтів на лікування за кордоном.  

 

ІЗ ЗАЛУ. Ще ж купівля валюти.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вони це вже зробили.

 

СИСОЄНКО І.В. Та нехай вони кошти одержать, а потім будуть вже закуповувати. Зазначте, будь ласка, Романе Романовичу, які саме погодження. Хто ще повинен погодити?

 

ІЛИК Р.Р. Дивіться, якщо ми говоримо при вирішення цього питання в контексті, скажемо, конкретного випадку, чи, скажемо, якихось речей, пов'язаних з перерахуванням цих коштів, то це є, скажемо, одна розмова. Якщо говорити про те, що нам загалом треба впорядкувати ці речі, то тоді треба говорити про те, що…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Романе Романовичу, тут сидять зараз батьки Героя України. І кожного дня мені доводиться, приходячи в госпіталь, коли я йду до свіжопоранених, бачити Олександра, який сидить у візку. Він чекає вже фактично рік того, щоб країна про нього подбала. Цього чекають інші батьки дітей і всіх наших важкохворих.

Давайте зараз ми зробимо, комітетом голосуємо звернення до міністра фінансів негайно, в даному разі повністю все, там 187 мільйонів…

 

ІЛИК Р.Р. Надати довідки нам для зміни помісячних розписів асигнувань.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Не помісячних. Надати вам повністю всю суму. Повністю всю суму. Нам важко зараз з вами буде вибирати, хто на обліку більш важливий для країни, хто менше. Ми повинні вимагати всю суму. На це пройшло вже 3 місяці. Ми Кабінету Міністрів давали 3 місяці можливості вирішувати на своєму рівні. Вони не вирішили. Якщо вони не вирішили, значить, комітет повинен зараз звернутися і вимагати погасити зараз, перевести вам всю суму. А ви повинні вже, ви мені казали, пані Уляна, що ви вже замовили валюту на всю суму і у вас іде процедура. Я правильно розумію?

 

ІЛИК Р.Р. Так.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тобто вам не вистачає тільки фізичних грошей.

 

ІЛИК Р.Р. Так. І підтримки з Мінфіну.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати! Прошу проголосувати за звернення Комітету Верховної Ради  з питань охорони здоров'я  до міністра фінансів пана Данилюка і до Прем'єр-міністра Гройсмана негайно, зараз, у даному разі, втрутитися в ситуацію і перерахувати всю суму коштів, котрих потребує зараз наша програма "Лікування за кордоном". Повну всю суму.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте ставити конкретні задачі для Міністерства фінансів, що вони повинні виконати. Якщо це якась довідка, нехай він сформулює, яка довідка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Довідка вже є, Ірино. Довідку вони змінили, паспорт сьогодні вже змінили.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ще ні, ще помісячний розпис.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тепер тільки треба казначейське асигнування.

 

СИСОЄНКО І.В. Ну нехай він скаже. Романе Романовичу, скажіть, будь ласка, що зараз повинен зробити Мінфін. Чітко ви можете сформулювати?

 

ІЛИК Р.Р. Так. Довідку видати про те, які асигнування видають, чи видають помісячно, чи всю суму зразу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. От тому я й прошу звернутися нам, щоб видали всю суму.

СИСОЄНКО І.В. Тобто зараз одержати довідку на повну суму, на 183 мільйони. Тобто давайте чітко формулювати вимогу до уряду. Чітко. Не просто "давайте зробіть".

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Она же так и сказала, Оксана. Ирина, почему вы придираетесь?

 

СИСОЄНКО І.В.   Тому що так ми робимо вже чотири місяці.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Она четко сказала: "Всю повну суму".

 

СИСОЄНКО І.В. Ми так робимо вже чотири місяці.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну слухати треба. Ну так же неможливо працювати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую. Секретаріат, зрозуміли, так, що в даному разі ми звертаємося до Прем'єр-міністра і це…

 

ІЗ ЗАЛУ. І до міністра фінансів.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Відкрити асигнування і надати довідку на всю повну суму – 183 мільйони.

 

ІЗ ЗАЛУ. І негайно перерахувати кошти.

 

ПРЕДСТАВНИК ЗМІ. Вибачте, а коли ця довідка надійде до міністерства?

 

ІЗ ЗАЛУ. Негайно – ми напишемо.

 

ПРЕДСТАВНИК ЗМІ. А що таке "негайно"?

 

ІЗ ЗАЛУ. Вже.

 

ПРЕДСТАВНИК ЗМІ. Вона вже там? Завтра?

 

МУСІЙ О.С.  Тоді, коли прийде туди лист.

 

ПРЕДСТАВНИК ЗМІ. Так от – коли?

 

МУСІЙ О.С. Голова комітету сьогодні підпише, завтра вона буде в Мінфіні.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я прошу зараз проголосувати за термінове звернення. Хто за? Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дуже вдячна. Пане Романе, ми це зробимо сьогодні.

 

ІЛИК Р.Р.  Дякую. 

 

ІЗ ЗАЛУ. Пані Оксано, можна? Ми дві хвилини заберемо у вас.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, будь ласка. Це батьки Олександра Петраківського.

 

ПЕТРАКІВСЬКА Т.Н. Я трохи розстроїлася, тому що мене пані Оксана здивувала, коли сказала, що кошти були вже два місяці тому, в той час, коли нам ще тиждень тому, ну не тиждень, може, півтора тижня тому сказали: "Коштів немає в держави і так далі". Тому я дуже рада, що я тут побувала і почула інформацію. Дякую за те, що підтримали звернутись у Мінфін. Дуже вам вдячна.

Хочу, щоб ви зрозуміли, що люди чекають від вас допомоги, від вашого комітету. Але, разом з тим, хочу й сказати, що мені дивно чути про те, що у нас медицина на європейському рівні. Як мама пацієнта, яка перебуває вже, от 28-го числа буде три місяці тут, в Україні, в нас, в Україні, коли  нас сюди затягнули, кажу відкрито: нас сюди затягнули

 Нам обіцяли: 10-15 днів, максимум, і ми вас відправимо на лікування. Так от, я півтора року добивалася того, щоб у мене син набрав 8 кілограмів. Зараз, за два місяці перебування  в нашій "чудовій" медицині, ми втратили 6 кілограмів! Шість! Розумієте?

Крім того, я б хотіла, щоб хто не вірить, прийшов відвідав  нас у госпіталі. Я б показала, які ми були три місяці тому, коли син починав говорити, коли він починав підіймати руку, ногу, і коли ми приїхали сюди, зараз у нас цього взагалі нічого немає. Ми зараз не п'ємо навіть з ложечки! То про яку медицину ми можемо говорити, скажіть, будь ласка?!

 Я розумію, що ми перебуваємо в закладі Міністерства оборони, але у нас в Міністерстві оборони неодноразово проводились консультації. Запрошувались спеціалісти звідусіль – з Міністерства охорони здоров'я, з наших академій і так далі. Ніякого результату немає!

Я чула тут слова, що у нас не вистачить бюджету для лікування хворих за кордоном. Я згодна. Але якби робили трішки більше, контролювали наших можновладців, які розкрадають ці кошти, і побудували наше Міністерство охорони здоров'я таким чином, щоб у нас не було потреби їхати за кордон, ми були б тільки раді.  Ви думаєте, ми хочемо їхати за кордон? Ні. Нам би було б тут легше. Я чудово розумію, що до сина приїжджали б відвідувати знайомі, родичі і таке інше. Він швидше ставав би на ноги. Але цього ми не бачимо. Абсолютно не бачимо.

Тому прошу вас, підтримайте, проконтролюйте, щоб Мінфін дав цю бумагу, "зловєщу" бумагу, яка дасть можливість рухатись нам уперед. Нам обіцяють не рік, пані Оксано, нам обіцяють уже третій рік. Спочатку за рік взагалі за нас забули, вони навіть не знали, де ми є. Зараз хоча б "чуть-чуть" якийсь толк є. Тому дуже прошу, дуже прошу вас як заступника голови комітету, всіх членів комітету, будь ласка, не забудьте про нас. Підштовхніть те Міністерство фінансів, нехай надасть відповідні документи. Дуже дякую вам за співчуття і допомогу.   

 

ПРЕДСТАВНИК ЗМІ. Вибачте, будь ласка, а хтось із вас дивився за цією ситуацією?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми завершимо комітет – і ви задасте всі питання. Добре? Вибачайте. В даному разі ми завершимо комітет і ви задасте питання. Ви преса, маєте право задати питання кому ви вважаєте за потрібне.

Так, будь ласка.

 

ПЕТРАКІВСЬКИЙ П.С. Я уважно слухав тут усі доповіді, хто розказували, одне одного умовляли. Я батько Олександра, полковник спецназу Петраківський Петро Станіславович. Безумовно, син пішов по моїх слідах. От я хочу акцентувати увагу окремих вельмож, дуже високопосадовців, у яких повертається язик за нашу медицину говорити, вона скоро до плінтуса впаде. Безумовно, є дуже хороші спеціалісти, безумовно. Але так, як поступили –  адже тут не знають люди, в Харкові "зловєщем", розумієте, колишня "столиця" наша, це місто вже для мене ворог, саме місто, хоча воно ні в чому не винне. Як можна було ходячому – зрізав кусок черепа осколок, ходячому, бій ще тримав, ходячому майору, як можна було трубку вставити не в дыхательный путь, а в пищевод? І ці паскуди ще живі!  Розумієте? Вони живі! Вони ще ходять і далі продовжують працювати, розумієте? Люди повинні розуміти, шановні, що купа зброї, тьма зброї на руках. Розумієте? Це ж просто узаконити треба, напевно, професію кілера в таких випадках! Ви розумієте?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане Петре!

 

ПЕТРАКІВСЬКИЙ П.С. Я розумію. Я хочу ще що сказати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Поки ми з вами в країні не доб'ємося того, що ми добиваємося вже два роки, введення всіх протоколів європейських, на підставі яких ми могли б у даному разі діяти, на жаль, поки от у цій ситуації ми можемо з вами бути заручниками. Тому ми всі, тут сидять політики в більшості, є громадські діячі. Всі люди в даному разі, всі, хто знали Олександра,  всі його сослуживці, можуть сказати, що це видатна людина, без сумніву. І члени комітету все зроблять для того, щоб він зараз отримав гідне фінансування від держави. Сто процентів він, ви і його дитина заслужили те, щоб йому дати шанс, і держава повинна оплатити. Я перепрошую, що ви так довго це чекали.

 

ПЕТРАКІВСЬКИЙ П.С. Пані Оксано! Ще одну хвилину. Всі розуміють, хто з медициною зв'язаний, всі розуміють, що нейрони помирають в голові. Помирають! Наша медицина приходить і розводить руками. Дають там анальгін, те, се, щоб не було давления. А як взагалі можна говорити про якусь нашу медицину, вибачте мені, як у трьох госпіталях не побачили инородное тело в голові! Як?! Гадалка сказала, що у нього це, а лікарі – ні. Професори! Професори! Розумієте? Не в стані читати комп'ютерну томографію! Це страшне! Це ґвалт! Це надо брать стропу и вешаться просто-напросто з такими професорами. Розумієте?

Я не хочу очорнювати всіх. Але таких тьма. Таких тьма. Розумієте? Тут, у Києві, прорвало, вибачте, на подушку на п'яту добу. Я питаю лікаря, бо дивлюсь, що мого сина везуть по коридору: "Что случилось?" – "А вы кто такой?" Я говорю: "Я его отец". А мені "с подколкой" такой: "Полковник спецназа, а не знаете, что на войне порой осколки летают". Признався. Бо людина прийшла тільки з відпустки. На другий день він получив (нерозб.) від професора і вже перевели в ракурс пролежня. Розумієте? Це страшне щось! Куди дітей віддавати?

Я больше чем уверен: ніхто з тут присутніх, напевно, можновладців – я маю на увазі, не віддасть свого сина в цей госпіталь, та в будь-який госпіталь. За кордон за тридев'ять земель, бо порізаний пальчик, а тут ще інфекцію внесуть, гепатит. На всякий случай!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане Петре! Я перепрошую. Я маю двох поранених синів. Я маю двох поранених синів.

 

ПЕТРАКІВСЬКИЙ П.С. Я розумію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І вони лікувалися тут.

 

ПЕТРАКІВСЬКИЙ П.С. Ну то добре, що в них такі поранення. Нехай вилікують мого сина тут! Нехай вилікують. Як самі основні професори – тільки за кордоном.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І наші госпіталі, і наша Академія наук, і наші заклади врятували нам тисячі  поранених. Я перепрошую. Я розумію, що важка ситуація у вас, але, тим не менше, ми повинні сказати: у нас врятовано тисячі наших поранених.

 

ПЕТРАКІВСЬКИЙ П.С. Ранение ранению разница. Розумієте? Але щось треба робити в кінці кінців.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Пане Петре! Я дуже вдячна, ми розуміємо ваш біль…

 

ПЕТРАКІВСЬКИЙ П.С. Щось треба робити. Третій рік мене обманюють. Ви розумієте? Сказали, 5-7-10, до 10-ти днів буде - і відразу відправлять. Говорю: "Товарищ генерал, обман, ловушка". – "Да нет, полковник, о чем ты говоришь? Улетаете". Улетели! З Варшави мали улетіти. До цієї пори летимо. А тут ще "бодяга", для чого гроші крутять? Та крутять за "обороти". У мене три вищих освіти, я прекрасно розумію: вони в оборот ідуть, комусь "в карман" падають. Ви ж про це самі говорите, що десь пропадають мільйони. От так і мільярдери у нас з'являються. Розумієте? То що мені робити тоді?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане Петре! Комітет знайшов ці гроші. Ми відмовились від вітчизняних мамографів і знайшли ці гроші на лікування за кордоном. Але все, що ми повинні зробити, ми дійсно повинні зробити так, щоб замінити медицину, щоб ми не відправляли все ж таки. От зараз на наступний рік ми 500 мільйонів запланували за кордоном. А нам треба зробити так, щоб всі ці гроші лишалися в Україні і щоб ми лікували в Україні. Тому що ми можемо відправити, ви знаєте…

Пане Петре, я перепрошую, просто зараз у нас в чому ситуація. Якщо зараз встануть два депутати і підуть, кворуму не буде і ми не зможемо йти далі. З великою повагою до вас і з великою подякою, і вибачаємося за те, що ви перенесли як батьки Олександра, але нам треба ще сьогодні завершувати кілька питань важливих.

 

ПЕТРАКІВСЬКИЙ П.С.  Мій син, прийнявши бій на себе, спас більше двох тисяч військовослужбовців! Ні одна людина в колоні не загинула! Їх 14, молодых-зеленых еще! 26 лет капитанюге тогда было. 14 человек спас. Понимаете? Ви думаєте, Петро Порошенко просто так Героя України дав би? Догнав би й ще раз дав!  Розумієте? Як так можна ноги витирати об нього!? Я не дозволю! А зараз просто ждуть, коли він помре! Да я быстрее любого закопаю к чертовой матери! Понимаете? Я хочу дуже почути, хто проти, чтобы я его сфотографировал хотя бы глазами.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тут немає людей проти.

 

ІЗ ЗАЛУ. Тут всі – за.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тут  немає людей проти.

 

ПЕТРАКІВСЬКИЙ П.С. А воз  и ныне там! А воз и ныне там!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ви не маєте рації в даному разі. На Погоджувальній раді ми ставили Кубіву умову зробити це за три дні, коли ми дійсно прийшли і побачили, що вони не зробили ці асигнування. Зараз комітет цим займається щодня. Я вам даю слово, що ми не лишимо. І те, що Данилюк собі дозволяє зараз відтерміновувати, він буде відповідати, тому що це його індивідуальна відповідальність, міністра фінансів Данилюка Олександра. Це його зараз індивідуальна відповідальність.

 

ПЕТРАКІВСЬКИЙ П.С. Пані Оксано, Президент особисто обіцяв, тиснув руку мені: "Дякую за сина". Де ця робота? Дав Адміністрації доручення і  концом"  все? Бардак в країні. Бардак. Всех построить и в окопы туда! Тогда все законы будут приниматься за милую душу!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я згодна.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Яка країна?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі у нього рахунок з Америки. 83 тисячі доларів транспортування і більше 500 тисяч лікування. У нього рахунок лежить з Америки у нас в МОЗі. Так? Романе Романовичу, правильно я розумію? Він лежить уже, він дійсно лежить уже кілька місяців. Це абсолютно правда. Дійсно,  в даному  разі Міністерство оборони, коли його забирало, обіцяло батькам, що вони дадуть запит всім клінікам і що вони отримають. Єдина пропозиція, котра є, це тільки ця. Іншої пропозиції ні Міністерство оборони, ні Міністерство охорони здоров'я не дали. І вони повинні дати гроші на ту єдину пропозицію  і на ту єдину установу медичну, котра його американська взяла. Є чітка смета, вона лежить уже кілька місяців. Батьки абсолютно мають рацію.

 

СИСОЄНКО І.В. Я хочу доповнити пані Оксану. Знаєте, я особисто дуже була здивована, коли, знаючи вашу ситуацію з вашим сином, стільки часу людина перебуває в такому стані, і тільки в червні місяці, я була присутня на комісії МОЗу, його поставили в чергу на лікування за кордоном. Знаєте, для мене особисто це все було просто шоком.   Я якраз була присутня разом з заступником міністра Василишиним. І якраз це питання було піднято мною, що тільки в червні ми ставили його на чергу, тому що якщо б він був поставлений на чергу хоча б на початку року, то цих 202 мільйони, які були в державному бюджеті, які б витрачались на всіх, хто були в черзі, він міг би одержати цю суму давно і поїхати.

 

ІЗ ЗАЛУ. Вони просто обманювали.

 

СИСОЄНКО І.В.  Ось це питання,  що дуже пізно поставили в чергу, а коли поставили зараз у чергу, ми розуміємо, що коштів у МОЗі на той час уже не було. І тільки тому в числі за вказівкою Голови парламенту був тоді в останній день парламенту скликаний бюджетний комітет виключно з цього питання і виключно в тому числі з того, що у цих коштах є видатки на вашого сина. Парламент, я ще раз наголошую, парламент зробив усе можливе максимально для того, щоб ці кошти були. Забрали з іншої державної  програми. Але зараз це повна, я вважаю,  безвідповідальність самого уряду, що між міністерствами просто не можуть, вибачте, якісь довідки погодити два з половиною місяця.

 

(Шум у залі)

 

ШУРМА І.М. Добре, а хто тоді був міністром, якщо ми говоримо, що на облік поставили? Хто міністром був?

 

ІЗ ЗАЛУ. Шафранський – в.о.

 

ШУРМА І.М. Хто був міністром тоді?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Коли по Олександру постало питання, був спочатку Квіташвілі. Зараз я вам  пояснюю, яка ситуація. Саме ці гроші, котрі в 2015 році ми отримали тоді додаткові на початку 2016, котрі, ви пам'ятаєте, ми взяли з додатків державних лотерей, і парламент проголосував 52 мільйони додатково, якраз це з нашої ініціативи було, на лікування АТО, це якраз були ці гроші, котрі, мала мова, що це на Олександра Петраківського. Тоді ми проголосували за це питання. Потім Квіташвілі не зміг роз'єднати ці, почався облік в даному разі, Міністерство оборони робило запити до натівських закладів, котрі повинні, вони надіялись, що Олександра візьмуть безкоштовно. От на цю всю волокиту чиновницьку пішли роки. От про що йшла мова. Потім вони чекали офіційного рахунку установи, котра би надала підтвердження, що вони беруть. І дали гарантію, що вони забирають Олександра, будуть доглядати і таким чином швидко знайдуть гроші на нашій черзі. Але коли забирали вони, вже ми з вами як комітет і Міністерство охорони здоров'я знали, що тоді асигнування на державну програму лікування за кордоном вже були закриті фактично. От і все. Все як завжди: чиновники.

 

(Шум у залі)

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми сьогодні повинні були отримати відповідь Міністерства фінансів, сьогодні, позитивну, за підписом міністра фінансів, що це питання погоджено і вирішено. Сьогодні відправили – сьогодні повернули його назад.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І сьогодні всі зробили ще додаткові  дзвінки йому. Добре? Все.

МУСІЙ О.С. У зв'язку з цим сказаним я пропоную, тому що чиновники – це таке загальне поняття, немає загального поняття чиновників, є поняття кожної персональної відповідальності кожного чиновника. І кожен чиновник має прізвище, ім'я і по батькові. І якщо був такий чиновник Квіташвілі, до якого є маса претензій щодо його непрофесіоналізму і щодо його діяльності злочинної на території України, не побоюся цього слова, то чому, що нам заважає звернутися до компетентних органів, нехай розслідують його бездіяльність в цьому конкретному випадку абсолютно. Бо людина бездіяла. А багато хто його тут підтримував і розказував, який він видатний, і до сьогоднішнього дня підтримують і розказують, що продовження і великий реформатор. А такі великі реформатори не тільки були невідомо ким, тому є персональна відповідальність того, хто не приймав рішення півроку.

 

ІЗ ЗАЛУ. Не півроку.

 

(Іде загальна дискусія)

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми прийняли рішення і треба  вирішити це питання. А потім розберемося. 

 

МУСІЙ О.С. Тому ми можемо звернутися і зобов'язані звернутися до правоохоронних органів, нехай розслідують бездіяльність чиновників і в тому числі теперішнього міністра фінансів, який півроку не перераховує ті гроші. Ну що це таке? Люди вимирають! Було озвучено тільки що заступником міністра, що померло вже декілька людей в черзі. Хто буде нести відповідальність персональну за те, що померли ці люди? Є персональна відповідальність: міністр фінансів, в.о. міністра охорони здоров'я. Це ж не ефемерні якісь чиновники! Наші правоохоронні органи повинні відреагувати і провести розслідування конкретне, хто із чиновників несе в тому числі й кримінальну відповідальність.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я підтримую цілком наше звернення до правоохоронних органів, котрі повинні нести відповідальність за те, що в даному разі… 

 

МУСІЙ О.С. А то ми так собі захищаємо їх. Немає чого захищати непотріб, який тут… Вибачайте за емоції.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі поступила пропозиція звернутися до правоохоронних органів, для того щоб розслідувати терміново цю справу не тільки по Олександру, але й по тих людях, котрі за ці три місяці, але в першу чергу по Олександру Петраківському. По Олександру Петраківському треба розслідувати всю  ситуацію. Всю.

 

МУСІЙ О.С. Повністю всю.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Всю - від початку лікування в Харківському госпіталі. Там треба всю ситуацію розслідувати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Да, служебное расследование МОЗа.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тоді в даному разі звертаємося до правоохоронних органів з проханням розслідувати все, що стосувалося лікування і халатності чиновників, нефінансування державної програми  лікування громадян України – Петраківського Олександра та інших, в даному разі Міністерство охорони здоров'я нам дасть список. Я знаю про Індію, коли не встигли, знаю про Білорусь, коли чиновник Кравченко, начальник управління Міністерства охорони здоров'я, не зібрав комісію, коли була готовність Білорусії взяти на трансплантацію серця, був донорський орган на трансплантацію серця і конкретна халатність чиновника Кравченка допущена була настільки, що хлопець не дожив три дні до комісії. Хоча було звернення в п'ятницю, і там достатньо було тільки рішення комісії.  Тому за ці рішення повинні відповісти конкретні люди в Міністерстві охорони здоров'я.

 В даному разі, шановні члени комітету, хто підтримує це звернення до правоохоронних органів, прошу. Хто за? Хто проти? І в тому числі по Олександру Петраківському – по всьому службове розслідування. По всьому.

Так, дуже вдячні. Переходимо до четвертого питання.

 

ІЗ ЗАЛУ. Відпустіть батьків.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так. Пане Петре, пані Маріє, я вам дуже вдячна, що ви були на комітеті. Ми приносимо вибачення.

 

ПЕТРАКІВСЬКА Т.Н. Ще раз дуже дякуємо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякуємо вам. Вибачте, що вам довелося…

 

ПЕТРАКІВСЬКА Т.Н. Пані Оксано, у мене прохання. Там ви казали про лікування. Справа в тому, що кримінальна справа порушена…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я знаю, там є запити.    

 

ПЕТРАКІВСЬКА Т.Н. Вони роблять вам відписку, що кримінальна справа порушена, але цього питання, по Міністерству охорони здоров'я, там взагалі не стосується.

 

МУСІЙ О.С. Буде. Тепер буде.

 

ПЕТРАКІВСЬКА Т.Н. Дуже дякуємо вам. До побачення. 

 

КОРЧИНСЬКА О.А. До побачення.

Четверте питання. Про звернення Комітету Верховної Ради України  з питань податкової та митної політики стосовно порядку розгляду Верховною Радою України законопроектів щодо регулювання виробництва та обігу тютюнових виробів і зменшення їх шкідливого впливу на здоров'я населення.

У нас є сьогодні представник. Прошу, будь ласка, народний депутат.

 

ІЗ ЗАЛУ. Я народный депутат  Украины, член налогового комитета и глава подкомитета по всем акцизным товарам.

 

БІЛОВОЛ О.М. Прізвище для стенограми.

 

КОБЦЕВ М.В. Кобцев Михаил Валентинович. Я пришел сюда по поручению главы налогового комитета  Южаниной, для того чтобы донести мнение налогового комитета по поводу сложившейся ситуации, которая возникла вокруг законопроектов по подакцизным товарам, конкретно по табаку. Такая ситуация возникла,  вернее, по нашему мнению, профильный закон, который регулирует обіг акцизних товарів, в том числе табака, спирта и прочего, называется Закон про державне регулювання, виробництво і обіг спирту і тютюнових виробів і так далі, и этот профильный закон находится в сфере действия или в сфере обслуживания, или в сфере компетенции налогового комитета. Для того чтобы внести какие-то изменения в обіг тютюну, в частности, необходимо вносить изменения в этот закон и, наверное, в какие-то законы, которые с ним связаны.

Так вот, чудным образом появляются дублирующие друг друга законы, один из которых передается в ведение налогового комитета, как положено, 2430-1, например, от 3 апреля 2015 года и его чудным образом дублирующий закон 2820 от 13.05, который попадает в ведение комитета вашего. Оба этих закона преследуют одну цель – это имплементация очередной директивы Европейского Союза 21440/ЄС про наближення законів та постанов, положень держав-членів щодо виробництва, презентації та реалізації тютюну та пов'язаних з ними виробами.

В том законопроекте, который попал на рассмотрение к ваш комитет, там больше уделено внимания, он вносит изменения в Закон про заходи щодо попередження  і  зменшення вживання тютюнових виробів і так далі. На самом деле, если рассмотреть эти два закона, то получается, что закон, который рассматривается в вашем комитете, он по сути дублирует те изменения, которые делает законопроект, который попадает в наш комитет, причем, поскольку у вас более поздний законопроект, он вычищает целые разделы из профильного этого закона. Я думаю, что все понимают, какая ситуация сложилась, не буду анализировать там тонкости, что там происходит. И там, и там ограничиваются добавки, и там, и там ограничиваются травяные смеси, форматы пачки и так далее и тому подобное.

 Вы только что в предыдущем вопросе говорили о том, что не хватает денег и деньги нужны, деньги не перечисляются. Так я хотел сказать, что вот эти вот табачные компании, мы безусловно должны бороться с курением, мы безусловно должны их регламентировать, безусловно мы должны внедрять эту директиву. Но мы должны понять, что это одни из наиболее крупных плательщиков налогов в Украине. К примеру, компания "Филипп-Моррис"   - 6 миллиардов. И все подобные компании – там миллиарды гривен.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нам это не интересно. Нам интересно количество миллионов курящих.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ви повбивайте ще все населення України своїми шістьма мільярдами.

 

КОБЦЕВ М.В. Я хочу закончить. Мне дали слово.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Мы понимаем, что вы хотите забрать эти законопроекты на ваш комитет.

 

КОБЦЕВ М.В. Еще раз, мне дали слово. Послушайте, мне дали слово.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, Тетяно Дмитрівно, давайте нехай закінчить наш колега.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Мы же не первый день народные депутаты.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Наш колега закінчить все ж таки виступ – з поваги. І ми в даному разі обговоримо.

 

КОБЦЕВ М.В. Там есть огромное количество тонкостей, которые происходят. Поэтому наше мнение следующее. Безусловно, необходмо внедрять директиву. Безусловно, ее необходимо делать всем вместе. Но это нужно делать на основании профильного закона в профильном комитете. Мы хотим, мы согласны, мы очень хотим совместные рабочие группы, для того чтобы правильно в нужном законе сделать правильные изменения. Если мы этого не сделаем, мы не понимаем, как и тот, и другой законопроект (и наш, и ваш, грубо говоря, и нашего комитета, и вашего комитета) пройдет в зале. И хочу закончить. Таких пар, таких пар законопроектов не одна. Ведь я назвал: 2828 и 2430-1.

 

(Шум у залі) 

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане Михайле! Ми в даному разі просимо одне розуміти. Ми тут Комітет з питань охорони здоров'я. 6 мільярдів не коштують здоров'я наших громадян. Це не ціна за здоров'я наших громадян і наших дітей.

Тому зараз я надаю слово народному депутату пані Тетяні Бахтеєвій.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые народные депутаты! Уважаемые все присутствующие! Мне очень приятно, Михаил, с вами познакомиться. Вы, наверное, знаете, что я 14 лет работаю народным депутатом, из них 8 лет была председателем Комитета по вопросам здравоохранения. Здесь присутствуют уважаемые народные депутаты Биловол Александр, Игорь Шурма, Олег Степанович Мусий, который руководил Всеукраїнським лікарським самоврядуванням, Оксана тоже как серьезный общественый деятель, они очень часто присутствовали на наших открытых заседаниях комитета. Я хочу сказать, что за это время лично мной с моими коллегами и с ними, а я уже включалась в это, сделана огромнейшая работа по борьбе с курением, и именно эта работа была в комитете по вопросам здравоохранения. Потому что ни 6 миллиардов, ни 60, ни 600 миллиардов не стоят здоровья. Мы страна, которая входила в топ-десятку самых первых стран, которые с Гаваями и с Гондурасом входили в количество курящих по количеству населения. Каждый четвертый ребенок в возрасте 12-15 лет уже начинает курить. Каждый четвертый ребенок в Украине! Мы усердно работали над большой законодательной базой, мы сделали все, чтобы те 12 миллионов украинцев, которые являются злостными курильщиками, бросили эту очень вредную для здоровья ненужную привычку, и чтобы каждый четвертый ребенок в Украине не курил. Мы сделали с общественными организациями, с антитабачными общественными организациями, которые входят в состав всемирной организации. Я вас приглашу к себе в кабинет, вы увидите, у меня упакована стена с благодарностями, с письмами, с подарками, с сигаретами. "Мишка бросил курить" - и насколько он стал, маленький игрушечный, это дарила Всемирная организация здравоохранения.

Приняв законопроект, начиная с поднятия акциза, если вы об этом очень волнуетесь, мы волнуемся о том, что на сегодня у нас 9 миллионов…

 

КОБЦЕВ М.В. Я про акцизы ничего не  говорил.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Вы говорили о шести миллиардах. "Филипп-Моррис" дает такую большую сумму. Да пусть дает! Мы тоже знаем монополиста его, мы знаем тоже, как он работает и так далее, откуда берет табак, как привозят. Все это тоже всем известно. Но спасибо, что это есть рабочие места, и пусть он будет хорошего качества, потому что мы за то, чтобы наши украинцы не травились. Мы говорим, что уменьшилось за это время, это была огромная законодательная работа, я могу вам дать вот такую папку, которой мы повышали акцизы. Здесь очень много присутствует коллег, которые помогали, которые ходили, которые просто настаивали, которые поддерживали нас, подталкивали к этой очень правильной и благородной работе. И в этой большой законодательной пачке, которая была лично сделана нами, здесь присутствующими и отсутствующими народными депутатами, и сегодня заместителем Илыком, мы поднимали вот так акциз, подняли его до уровня 68 процентов, а ВОЗ рекомендует 72. Еще чуть-чуть осталось. Поднимем и до 72-х. ВОЗ рекомендует рекламу пачки не на 30 процентов, а на 50. Мы сделали это. Этот закон работает в Украине. И акциз работает,  и реклама на 50 процентов.

Далее. Мы пошли уже с наказанием, мы начали административные штрафы, коллективные штрафы: с  каждого курящего в общественном месте будет взиматься штраф от тысячи гривен до десяти тысяч. И представьте: только за один год, с 1 января 2013 года, у нас около 800 человек были заштрафованы. 800 тысяч человек. То есть, из 11 миллионов сразу стало 9 миллионов курящих.

Я понимаю, что вы боретесь за бюджет, не боретесь за здоровье каждого украинца. Я понимаю, что ваш комитет, он не такой престижный, как наш комитет, к нам никто не приходит, к нам приходят с криком души родители. У меня мурашки шли по телу. Рыдать хотелось вместе с ними. Я понимаю, что у вас идут лоббистсткие законопроекты. Это правда. Я понимаю, что у вас там решаются эти лоббистские, но здесь мы пришли работать – не лоббировать никого, не быть заангажированными никем, а работать на совесть для каждого украинца и для его здоровья. Поэтому в каждой пачке сигарет написано: "МОЗ предупреждает". Но налоговая никак не может об этом предупредить, что курение – это очень вредно для здоровья, потому что у нас сердечно-сосудистые заболевания занимают первое место.

Поэтому я категорически против, чтобы эта законодательная инициатива, которая существует уже 24 года, в нашей стране сегодня была передана комитету, который занимается пополнением бюджета за счет, возможно, даже таких мероприятий. Поэтому это вопросы Комитета по охране здоровья. И как бы к нам не обращались, как бы на нас не давили, как бы с нами кто-то не работал, мы будем стоять на той позиции, как сегодня вот Александра отец и мать. При любом состоянии, при любом положении - хоть коалиция, хоть оппозиция. И повторяю вам о том, что эта законодательная инициатива относится к приоритету Комитета по вопросам здравоохранения.

 

КОБЦЕВ М.В. Разрешите ответить?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, будь ласка.

 

ІЗ ЗАЛУ. Сейчас кворума не будет.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Почекайте, ви хоча б проголосуйте за це питання.

 

КОБЦЕВ М.В. Я хочу ответить. В этом законопроекте, о котором я рассказываю, там ничего не сказано об акцизах.  В этих законопроектах, которых есть  три пары, там ничего не сказано об акцизах. Это совсем другое. Мы говорим про имплементацию директивы. И имплементацию директивы необходимо делать в профильном законе, а не в законе другом, который почему-то здесь появился.  А профильный закон, он другой.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане Михайле, я перепрошую.

 

(Шум у залі)

 

МУСІЙ О.С.  Щодо директив, можна?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вислухайте, будь ласка. Але дуже коротко, щоб народний депутат Біловол з нами проголосував, чи ми підтримуємо ваше, чи не підтримуємо звернення. В даному разі, я розумію, надійшла пропозиція, щоб ці закони лишалися у нас проголосованими, як воно в комітеті вже було зроблено. Будь ласка. Олег Степанович. 

 

МУСІЙ О.С. Щодо директив. Абсолютно конкретно. Законопроект 2430-1, про який ви говорите, він втратив свою актуальність, тому що директива, на яку він посилається, 2001-2003 року, вона вже в Європейському Союзі відмінена і не діє. Ви повинні були б знати, що директива, яка прийнята всіма країнами Євросоюзу в травні місяці 2014 року, і тільки один-єдиний законопроект 2820 базується сто відсотків на цій директиві. Тому розглядати законопроект 2430-1 є не тільки неактуальним, а це є прямим лобіюванням тютюнових компаній, які намагаються далі залишити рекламування, красиву упаковку, добавки смакові і так далі.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Олеже Степановичу, якщо можна, пропозицію для голосування, бо колеги підуть і не буде кворуму.

 

МУСІЙ О.С. Однозначно, я не тільки категорично, а буду наполягати, я категорично проти  перенесення законопроекту, який зберігає життя людей, в лобістський комітет, який лобіює тютюнові компанії, в тому числі і ті, де народні депутати, які підтримують, я не побоюся сказати, що вони лобіюють.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка, народні депутати. В даному разі одна пропозиція поступила від членів комітету - залишити законопроекти, які стосуються тютюну, на розгляді Комітету з питань охорони здоров'я.   

Хто за цю пропозицію? Хто за?

 

ЯРИНІЧ К.В. Пані Оксано, в мене питання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так.

 

ЯРИНІЧ К.В. В мене питання. Наскільки я правильно зрозумів, є паралельні законопроекти, які знаходяться на розгляді і в нашому, і в вашому комітетах.

 

ІЗ ЗАЛУ. Они объединяются.

 

ЯРИНІЧ К.В. Ні, вони не об'єднуються.  Вони розглядаються там одні законопроекти, а тут інші.

 

ІЗ ЗАЛУ. Нехай собі розглядаються.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми підтримуємо, вони будуть заперечувати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Как альтернативный, почитайте Регламент.

 

МУСІЙ О.С.  Нехай зал визначиться. І я хочу подивитися, як в залі лобісти тютюнових компаній проголосують за збереження старої директиви.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У нас це не єдиний законопроект.

 

(Іде загальна дискусія)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане Костянтине, нам треба зараз проголосувати, ідуть два члени комітету і у нас не буде рішення.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Они уходят.

 

КОБЦЕВ В.М. Я прошу народных депутатов, чтобы вы правильно употребляли слова по поводу лоббистов. Я точно так же могу сказать по поводу бюджета или "раскрадывающейся медицины"…

 

(Шум у залі)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я прошу не ображати колег. Мы можемо проголосувати? Зараз не буде кворуму! Не буде кворуму, пане Олеже! Не зривайте!

 

ЯРИНІЧ К.В. У мене є питання. Я хочу його задати нашому комітету.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ви можете виразити голосуванням. Я перепрошую. Голосування. Зараз у нас поступила пропозиція залишити дані законопроекти на розгляді в нашому профільному комітеті. Ми вважаємо, що ми профільний, Комітет з питань охорони здоров'я. Хто за? Хто за?  Пане Костянтине, ви можете виразити це голосуванням.  Хто за?

 

ІЗ ЗАЛУ. Яка пропозиція?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. На розгляді залишити ці законопроекти у нас, в нашому комітеті.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Мы не можем ставить такой вопрос. Дайте сказать процедурно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так. Будь ласка.          

 

КИРИЧЕНКО О.М. Мы поддерживаем, что это наши, тут нет  вопроса

 

(Іде загальна дискусія)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Почекайте.  Стоп. Почекайте.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Якщо дозволите. Суто процедурні моменти. Я ні до чого не агітую. Зараз законопроект 2820 розглянутий нашим комітетом. Він був визначений, себто Головою, який розписує, визначений головним комітетом. Ми його розглянули у встановленому  порядку і внесли на розгляд Верховної Ради. Він там лежить. Законопроект 2430-1 був розписаний так Головою на податковий комітет. Не ми вирішуємо питання, кого визначати головним.

 

ІЗ ЗАЛУ. Про це і йде мова.   

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А вони звернулися до нас віддати їм.        

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Почекайте. Нагадую, законопроект 2430-1 не розглядається бюджетним комітетом вже понад рік і не вноситься на розгляд, через що ви, Верховна Рада, не можете поставити і включити в порядок денний для розгляду в установленому порядку як альтернативу. Те, що вони альтернативні, визначив Комітет з питань Регламенту і дав офіційні роз'яснення, що вони альтернативні і мають розглядатися разом, одночасно по 110-й статті Регламенту.

Ми неодноразово зверталися від комітету, від вас колективні звернення народних депутатів до Голови Верховної Ради з проханням доручити комітету податковому прискорити розгляд 2430-1 і не блокувати розгляд альтернативних законопроектів, бо наш уже лежить майже рік там, ну, трохи менше,  на що комітет податковий, всупереч нашій позиції, створив своїм розпорядженням робочу групу і почав напрацьовувати якийсь іще інший варіант законопроекту. Комітет висловив свою позицію письмово, за вашим рішенням, що ми не підтримуємо створення робочої групи і наполягаємо на розгляді по процедурі, передбаченій Регламентом. Вони з нами не погоджуються і знову пишуть, щоб не розглядати жоден "тютюновий" закон   і в тому числі 2820, всі їх передати в податковий комітет і чекати, поки податковий комітет робочою групою напрацьовує новий варіант.

 

КОБЦЕВ М.В. Подождите. Мы можем обратиться до Голови Верховної Ради?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Процедурне  рішення є. Ми просто прийняли до відома.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. У нас є Парубія доручення - для пропозицій, для розгляду та надання пропозицій. Ми за рішенням сьогодні розглянули і тоді пишемо відповідь Андрію Володимировичу, що ми не підтримуємо пропозицію  комітету.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Почекайте. Ми можемо проголосувати? Ірина Валеріївна просить проголосувати, що ми не підтримуємо звернення податкового комітету.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Пишемо Голові, що комітет не підтримує.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто за? Хто за? Хто проти? Одноголосно.

 

ІЗ ЗАЛУ. Утримався. Утримався.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Утримався пан Костянтин Яриніч. Утримався.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Один утримався.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні гості! Шановні народні депутати! Дуже вдячна за участь у роботі комітету. Інші питання перенесемо на порядок денний наступного засідання.             

 

      

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку