СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров'я

6 жовтня 2016 року

 

Веде засідання голова комітету О.В.Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, поки у нас збираються і ще підходять депутати, хотіла б попросити вашої підтримки, власне вважаю, що ми маємо нашу медичну спільноту виводити на такий більший міжнародний простір. І я підготувала лист Верховному комісару ООН з прав людини, і ми домовились уже з нашим комітетом з міжнародної політики щодо нашої заяви-листа від медичної спільноти, що ми виступаємо категорично проти бомбардувань медичних закладів. Мова іде про Алеппо, про бомбардування лікарні, про те, що загинули  пацієнти і лікарі. Якщо у вас є бажання долучитися і стати підписантами, і ми потім передамо це в ООН.

Будь ласка, прочитайте, якщо схочете підписатися, то можете.

Вже починаємо наш комітет, ми чекали. У нас є кворум. 7.

Шановні колеги, розпочинаємо чергове засідання Комітету Верховної Ради України  з питань охорони здоров'я, в залі є кворум. І я пропоную зараз розглянути проект закону про внесення.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ще не проголосували за порядок денний.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. По порядку велике прохання. У нас сьогодні багато колег, які презентують закони, прохання їх поставити першими, відпустити. І швидко далі рухатись по порядку денному.

 

ІЗ ЗАЛУ. Підтримуємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я прошу, будь ласка, у мене стоять два моїх законопроекти, тому що я буду присутня тільки на початку, потім буде Оксана Анатоліївна вести.

 

ІЗ ЗАЛУ. А чи буде потім кворум?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Кворум буде, зараз підійде пан Біловол і пан Мусій. Все є. Буде кворум. Так що у нас все розраховано.

Тоді, буквально коротко, підготовлений закон про медичні каси, який буде вам надісланий для того, щоби ви могли з ним ознайомитись.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте проголосуємо за порядок денний.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Це ще до порядку денного, це не в порядку.

ЯЦЕНКО А.В. Я тогда коротко. Ольга Вадимовна попросила прийти на комитет.

 

ІЗ ЗАЛУ. Що ми розглядаємо?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Колеги, ми нічого не розглядаємо. Наш колега звертається до вас з проханням, перед порядком денним, вам буде розіслано закон про медичні каси, який і пропонується, щоби комітет став його співавтором. Просто колега повідомляє.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Потом проект?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Да, він буде вам розісланий. Просто інформуємо вас.

 

ЯЦЕНКО А.В. Я коротко. То есть мы тогда рассматривали, был ряд критики. Потом все лето работала рабочая группа, подключили профессиональные вот эти все ассоциации врачей, отработали: Минздрав там был, Минсоцполитики и так далее.

Я вам всем разошлю его, кто хочет – может присоединиться. Кто не хочет, дело такое, буду признателен за критику и внесение изменений. Если критика будет, то мы его доработаем и внесем все вместе.

 

ІЗ ЗАЛУ. Приймається. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вам буде розісланий проект закону, щоб ви могли ознайомитися. Все. Дякую.

 

ЯЦЕНКО А.В. Спасибо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу вас, шановні колеги, проголосувати вас за порядок денний. Хто за?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Хвилинку, у мене була пропозиція. Все-таки відпустити наших колег, і в порядку черговість: там шостий законопроект, який буде доповідати Карпунцов, нехай він доповість спочатку і залише комітет. Ми швидше будемо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу моїх перші два законопроект, щоб ви їх зараз розглянули, а потім приступили до роботи.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Можна третім колегу?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Не заперечую.

БЕРЕЗЕНКО С.І. З такими зауваженнями.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу голосувати, хто за те, щоби підтримати порядок денний, з зауваженнями, з пропозиціями пана Березенка? Дякую.

Хто за те, щоби результати голосування були оприлюднені, поіменного голосування. Хто за? Дякую.

Про проект Закону "Про донорство крові та її компонентів", № 4777, поданий практично всіма членами Комітету з питань охорони здоров'я, ініційований мною. Коротко, цей закон  надає можливість не громадянам України  бути донорами, за дотриманням всіх вимог, які, власне, ідуть до донорів.

На сьогоднішній день в чинному законодавстві не громадяни України не можуть  бути донорами.

 

МУСІЙ О.С. В першому читанні та за основу пропозиція.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Які ще є пропозиції?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. На доработку. Вывод Главного экспертного управления – вернуть на доработку.

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте, може в другому читанні доробимо?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Дуже багато зауважень.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Там взагалі декілька слів лише змінено. І насправді я не знаю, до чого там можна було придертися? Там лише змінено, додано декілька слів, що не громадяни України, на всіх тих самих умовах, що і українці, можуть бути донорами, їм не надається ніяких прав.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Правильно, але тепер ми пропонуємо, щоби не українці могли бути донорами. У нас є багато дипломатичного корпусу, є багато людей, які звернулись, вони хочуть здавати кров і вирішити цю проблему.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Можно я выступлю? Я поддерживаю, я соавтор законопроекта, о том, что не украинцы или украинцы – абсолютно не имеет значение, кто становится донором, но мы должны говорить вообще о донорстве крови как процессе.

У нас есть сейчас излишек крови, которую ми собираем, мы её не можем переработать. Мы 25% крови бракуем. И все наши бойцы, которые попали за рубеж, больны вирусным гепатитом В и С. Ну практически все.  

Поэтому я думаю, что давайте. Поэтому у нас  есть очень большая проблема с донорством крови и производством компонентов. И поэтому я предлагаю поддержать этот законопроект. Он не столь существенен, чтобы мы сейчас ломали об него копья. А задаться целью и отработать новый законопроект, который будет действительно решать концептуальный момент.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую. Мета цього законопроекту було виключно вирішити швидко цю маленьку проблему. І я погоджуюсь і приймаю вашу пропозицію.

Прошу вас, колеги, хто за те, щоби підтримати в першому читанні цей законопроект, прошу голосувати? Хто утримався?  Бахтеєва утрималась.

 

ШИПКО А.Ф. Я з Тетяною Дмитрівною утримуюсь. За компанію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Бахтеєва і Шипко утрималися. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до наступного питання. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" щодо запровадження душпастирської опіки в сфері охорони здоров'я, №  4987. Цей законопроект також всіма вами підписаний як співавторами.

Відповідно до цього законопроекту абсолютно рівні можливості для всіх конфесій.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Відхилити взагалі.

 

МУСІЙ О.С. ГНЕУ що там хоче? Ми підтримуємо, тільки прокоментуйте.

 

ІЗ ЗАЛУ. Головне науково-експерте управління  дало висновок, що цей закон треба відхилити. Доцільно відхилити.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ще раз, в законопроекті підкреслюється про те, що церковні релігійні організації поза державою. Але в тому числі вони мають право, державні і комунальні установи, в штат до себе брати капеланів, священників. В Охматдиті вже, в даному разі, на соціальному.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У нас в штаті, так. Я перепрошую. У нас зараз є психолог, працює в відділенні психології, у нього подвійна освіта: він є психолог за освітою професійно і він же є священиком – він працює. Серед психологів дуже багато людей, які мають подвійну освіту.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Можна попросити МОЗ дати ваше бачення? Ви читали закон?

 

ІЛИК Р.Р. Якщо коротко – ми підтримуємо, так.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую. Тоді пропоную в першому читанні підтримати цей законопроект і далі доопрацьовувати. Які є інші пропозиції?

Немає інших пропозицій. Прошу голосувати, хто за цю пропозицію?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В першому читанні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, в першому читанні. Хто утримався? Донець утрималась. Рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання. Чиє третє питання?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Номер сім, Карпунцов.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. 4845, про розвиток в Україні лікувально-реабілітаційної медицини на основі системи інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації за методом Козявкіна. Присутній депутат Капрунцов. Будь ласка, вам слово.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Подождите, у меня есть предложение поддержать и всё. Вопросов нету. Все знают эту тему.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я би хотіла сказати вам наступне, що не завдання законодавчого органу підтримувати метод лікування того чи іншого автору. Тому в майбутньому на Комітет охорони здоров'я будуть приходити всі академіки, всі наші, які мають свої власні розроблені методи. Це завдання Міністерства охорони здоров'я, яке має підтримувати чи не підтримувати, виконавчої влади.

Як тільки ми створимо прецедент підтримки того чи іншого.

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Подождите. Я член комитета, я предложил поддержать.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Дайте автору слово. Ми не послухали автора, може хто не розібрався в питанні. Хай скаже. Ми задамо швидко питання. Да - да, ні - ні. І пішли далі. Якщо можна?

 

КАРПУНЦОВ В.В. Доброго дня, шановні колеги, шановні запрошені і присутні на засіданні комітету, я щиро дякую за надану можливість. Дійсно, за це питання знає дуже багато людей в Україні і це природно. Тому що професор Козявкін з його методом лікувальної нейрофізіологічної реабілітації, яка є одна з чотирьох визнаних у світі, відомий не тільки в Україні, а й за кордоном. Він пролікував понад 70 тисяч людей з 56-ти країн світу. І не секрет, що до війни тільки з країни-агресора було 5 тисяч діток на черзі. З Германії, з Саудії. Це все більш відомі факти.

В чому я дійсно погоджуюсь із головою комітету, що цим повинен займатися МОЗ. Але, на жаль, протягом оцих років МОЗ цим не займався. І професор Козявків за власні кошти в Трускавці вистроїв не те, що європейського, а світового рівня клініку, в яку приїздили американці в тому числі переймати досвід комп'ютерного  впровадження оцих всіх технологій. 

І оця клініка була і є найбільшим платником податків в Україні з медичних закладів. Він із 35 мільйонів зароблених не з українців коштів реставрував Арабатську Стрілку.  І якби не війна і криза, цей би проект уже працював. Це дійсно унікальна і місцевість, і проект, і метод.

І я здивований, це буквально почалось десь місяць, може півтора, з'явилися якісь такі паростки супротиву цього проекту. І мене вони дивують, ну не тільки мене, а й суспільство. Як може не вітатися така ініціатива такої людини?! Яка за свої кошти, не за державні, ще нема жодної пільги, жодної копійки ніхто не допоміг, ніхто цеглину не вклав! Зате зараз знімають і заявляють голосно, навіть на державних нарадах, що це щось не те і це якась фікція, профанація чи ще щось.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вибачте, будь ласка, але клініка отримує державне фінансування щорічно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Абсолютно вірно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Як ви говорите, що держава нічого?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Не 100 відсотків, а 10 мільйонів.

 

КАРПУНЦОВ В.В. Скажіть мені, будь ласка, вона отримує, клініка, на селі на тих дітей, яких держава не в змозі в іншому пролікувати. Давайте не маніпулювати! Але ті кошти, які заробляла клініка, це не ті 10 чи 17, чи 7 мільйонів, які отримує, вона була найбільшим платником податків! Я ще раз  кажу. Не маніпулюйте!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Клініка займається комерційною діяльністю. І для того, щоб впорядкування її роботу – це не завдання комітету. Можна Міністерство охорони здоров'я послухати?

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я тоже автор, разрешите мне сказать, пожалуйста. Уважаемые, народные депутаты, все присутствующие, кто работал в прошлом созыве знают о том, что в Украине есть государственно-частное партнерство. И именно клиника Козявкина входит в состав таких учреждений медицинских, в которых лечатся украинские дети.

В Украине сегодня насчитываются 23 тысячи детей з ДЦП, метод Козявкина принят сегодня, признан одним из самых эффективных методов лечения детей з ДЦП и аналогов в мире лечения этому методу не существует! 85% детей, которые лечатся там, являются эффективным лечением. Я вам на позапрошлом, когда Карпунцова не было.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми ж тільки за, Тетяно Дмитрівно. Тільки для чого законом? Закон для чого? Все врегульовано МОЗом.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Давайте голосовать.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. До принятия о государственно-частном партнерстве мы ни одной копейки финансирования, и все равно Козявкин брал 30, 40, 50, 60% украинских детей бесплатно. Мы потому путем только принятия специального постановления дополнительное финансирование: первые 10 миллионов, потом 12 миллионов.

 

КАРПУНЦОВ В.В. В цьому році ні копійки не  було.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это копейки!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тетяно Дмитрівно, навіть за поранених дітей в Маріуполі Козявкін брав гроші. Брав! От він мені сказав, що він не візьме, а за поранених дітей в Маріуполі Козявкін брав гроші, спонсором, платили в Ощадбанк за повний курс.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Можна Міністерство охорони здоров'я, будь ласка, що ви вважаєте, що цей закон? Тобто, чому не можна цю регуляцію зробити на рівні виконавчої влади? Створення прецеденту реєстрації закону "іменного" з точки зору наукових розробок, воно створює прецедент, що всі наші директори інститутів, академіки, які мають міжнародний досвід, вони прийдуть  і скажуть: "А чому не наші? А що, ми гірші?!"

 

ІЗ ЗАЛУ. Та хай роблять!

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Але не завдання парламенту робити "іменні" закони на якісь методи!

ДОНЕЦЬ Т.А. В парламенте столько вещей, которые ему не свойственны, что я думаю, что если мы сделаем одно хорошую вещь несвойственную, то от этого плохо не будет.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В целом данный законопроект, Роман Романович, ваше мнение?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. МОЗ погоджується з вами, Ольго Вадимівно, і не підтримує законопроект. На сьогодні з позиції доказової медицини користі від сонця, грязі і термальної води для пацієнтів з ДЦП немає.

(Загальна дискусія).

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. …Досягнуті, як ви бачите, руками доктора Козявкіна.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Будь ласка, дайте слово Роман Романовичу Ілику.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. …Лікування пацієнтів з ДЦП не підтримуємо впровадження даного законопроекту. Якщо мова іде про поранених з АТО, тут теж є спекуляція. На наш погляд, центр в Клеверні для  пацієнтів з АТО є набагато корисніший. Ми не будемо підтримувати цей законопроект. Тобто немає потреби. Пацієнти з ДЦП…

(Загальна дискусія).

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Шановні колеги. По-перше, пане Олександре, я хотів би, ви так гарно почали співпрацю з презентації команди пані Уляни, і ми з нею зустрічалися, я думаю, що ми маємо шанс на те, щоби… галузь. Але те, що ви зараз говорите, ображає багатьох людей. Тому що, щоб там не було, оцінювати це як сонце, грязі, ще щось – те, що зробив цей Лікар, з великої літери, дуже важко. Є десятки тисяч життів, які змінилися завдяки його методиці. Тому,  при всій повазі, я б ухилився від такого в коментарі. Можливо, там більше аргументація води може бути доречна, але не така, як у вас, з усією повагою.

Друге, щоб не сказав доповідач – пан Валерій Карпунцов, я так розумію, що це базовий закон, який говорить про підтримку такого напрямку, який веде пан Козявкін. Але якраз тут всі питання полягають не в нашому комітеті, а в комітеті пані Южаніної, по змінам до Податкового кодексу. Тому те, що неправильно, я розумію. Те, що ви нас просите, це базове, щоб Комітет охорони здоров'я закріпив бажання цей напрямок підтримувати, а далі всі ті зміни, які будуть, це до Южаніної. Якраз там є Олег Валерійович, він розбереться з цим питанням.

 

КАРПУНЦОВ В.В. Вони підтримали два законопроекти. Їх три.

БЕРЕЗЕНКО С.І. Тому я як за базовий законопроект, який треба підтримати, голосую "за" для того, щоб підтримати клініку видатного лікаря.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Я дуже коротко. Хочу підтримати свого колегу, Сергія Івановича. Знаєте, у мене таке враження, що не всі читали цей законопроект. Про що іде мова? Здешевити вартість кредитів. Які є питання? Надати державні гарантії за кредитами. Залучити кредити від іноземних держав, банків, міжнародних фінансових організацій. Фінансувати розвиток транспортної та інженерної інфраструктури до території, на якій реалізується проекти. Звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції  з постачання на митній території послуг, пов'язаних з реалізацією проекту.

Давайте ми дамо можливість людині розвивати той метод, який приносить користь десяткам сотням українців! Ми на сьогодні "шукаємо кішку в чорній кімнаті". Ми вже наперед думаємо, що щось десь розкрадається. Які кошти ми вклали в заклад Козявкіна? Які?

10 мільйонів. Вибачте, 10 мільйонів – це взагалі для держави і для клініки такого рівня не кошти. Якщо ми з вами зараз порівняємо ті кошти, які вкладаються в інших іноземних державах на такі методи лікування і на фармацевтичну підтримку цих пацієнтів, вибачте, це взагалі не кошти, це сміх!

Будь ласка, давайте проголосуємо, підтримаємо. А далі, якщо будуть ще звернення до нас інших методів лікування і інших установ, будемо розглядати. Дякую.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, шановні колеги, хто за те, щоби підтримати цей законопроект за основу і в цілому, хто за, прошу голосувати? Хто утримався? Утрималися Богомолець і Корчинська. Дякую. Прийнято. Дякую вам.

 

КАРПУНЦОВ В.В. Дякую за увагу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Переходимо до, який номер?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Будь ласка, ще є депутати. 4533.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про наркотичні засоби". Народні депутати Мусій, Яриніч, Розенблат, Кириченко, Спориш. Хто доповідає?

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте? Шановні народні депутати, цей законопроект  врегульовує неврегульовані в Україні питання. А саме щодо    уповноваженого органу, який буде уповноважений надавати висновки щодо належності тих чи інших речовин до складу наркотичних чи не наркотичних. Це раз. На сьогодні воно не врегульовано, цей законопроект  врегульовує це через внесення змін до  статті першої Закону "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори".

Окрім того цей законопроект врегульовує питання обігу прекурсорів у таких закладах, як навчальні заклади. На сьогодні для цього потрібно, щоби наші учні, як ми колись, на уроках хімії могли проводити експерименти і вчитися з марганцівкою, на сьогодні це заборонено чинним законодавством. Цей законопроект  врегульовує навчання наших дітей тому, чому ми вчилися у свій час.

Окрім того даний законопроект врегульовує і наповнює державний бюджет шляхом введення ліцензії на перевезення, ввезення і вивезення  з території України відповідних речовин. На сьогодні це питання теж не врегульовано. Це, вважаю, такі законопроекти, яких дуже мало, які додатково наповнюють державний бюджет.

Окрім того, ви знаєте, що на сьогодні в Україні через таке "драконівське" існуюче законодавство практично заборонено навіть сіяти мак бабусям на огороді, тому що це прирівнюють до виробництва наркотичних речовин. Окрім того, вся українська фармацевтична промисловість всю сировину в зв'язку з такими "драконівськими" методами завозить із-за кордону. Цей законопроект дозволяє розширити виробництво наркотичної сировини, яка буде застосовуватися українськими фармацевтичними виробниками для власного виробництва і виключно для виробництва фармацевтичних препаратів і застосування в медицині.

Тому ви знаєте, як складно буває отримати дозвіл, особливо приватним клінікам на сьогодні по використанню наркотичних речовин, тому що Міністерство внутрішніх справ одразу там від страшенних перевірок до умов складування наркотичних речовин. І практично в приватному секторі це заборонено.

Вказаний законопроект знімає такі функції з Міністерства внутрішніх справ і передає уповноваженому центральному органу, який визначить Кабінет Міністрів. Це колишня служба за наркотиками, а тепер держ… і служба контролю за наркотиками. Тому оці неврегульовані питання врегульовуються.

Окрім того є зауваження деякі Головного науково-експертного управління, які є слушними. Я думаю, до другого читання  цілком абсолютно реально їх внести, коли ми будемо розглядати в другому читанні. Саме тому пропоную його підтримати в першому читанні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у кого є запитання?

 

ІЗ ЗАЛУ. Підтримати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. МОЗ?

 

ІЛИК Р.Р. Міністерство охорони здоров'я підтримує зазначений законопроект 4533, за умови урахуванням тих зауважень, які ми надіслали. Думаю їх до другого читання можна буде. Так, перше читання.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так, тільки в першому читанні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Немає більше виступаючих? Шановні колеги, хто за те, щоби підтримати цей законопроект в першому читанні та за основу? Хто утримався? Утрималися: Богомолець, Корчинська, Донець. Рішення прийнято.

Переходимо до розгляду наступного питання. Шановні колеги, проект Постанови про впровадження мораторію на закриття закладів охорони здоров'я. Номер 4157. Інформує Оксана Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, метою проекту є постанова тимчасова, до 31 грудня 2017 року, за впровадження мораторію на закриття закладів охорони  здоров'я, що входили до сфери управління Міністерства інфраструктури України та які підлягають передачі або вже передані до  комунальної власності. Крім цього постановою рекомендується доручити міністерствам оборони, інфраструктури та охорони здоров'я України у термін до 30 квітня 2016 року опрацювати питання передачі закладів охорони здоров'я, що входили до сфери управління Міністерства інфраструктури України і не були прийняті до комунальної власності, до сфери управління Міністерства оборони або Міністерства охорони здоров'я, у тому числі для створення на її базі медично-реабілітаційних центрів для учасників АТО.

На думку авторів законопроекту, прийняття цієї постанови сприятиме вирішенню проблемних питань, пов'язаних з передачею з 1 січня 2015 року у комунальну власність 75 закладів охорони здоров'я, що входили до сфери управління Міністерства інфраструктури – оперативного управління Укрзалізниці, яке відбулося відповідно до законів України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо реформи міжбюджетних відносин" та "Про Державний бюджет на 2015 рік", коли ці заклади стали фінансуватися через медичну субвенцію, що не є цільовою та згідно із законодавством розподіляється на розсуд місцевих бюджетів.

Відомо, що процес передачі вказаних вище закладів у комунальну власність відбувався проблематично та не системно. Фактично він розпочався лише з серпня 2015 року. Так станом на червень 2016 року повністю було передано у комунальну власність лише 59 таких закладів.

Так на розсуд авторів, прийняття проекту постанови забезпечить стабільне функціонування закладів охорони здоров'я, що входили до сфери управління Міністерства інфраструктури України та які підлягають передачі або вже передані до комунальної власності.

В даному разі я особисто цю постанову не підтримую в зв'язку з тим, що у нас з вами, ми повинні ще закінчити законопроект про оптимізацію. Тому що я попросила, я офіційний запит зробила до Міністерства оборони і, на жаль, так і не отримала офіційне зверненні і від Міністерства охорони здоров'я. Я робила запит, позаяк у мене немає відповіді двох установ: їх відношення до цієї постанови – я утримуюсь.

Якщо є у народних депутатів запитання? Якщо можна, я би хотіла спитати все ж таки офіційну позицію Міністерства охорони здоров'я стосовно цієї постанови?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І у нас є Міністерство інфраструктури. Є представники? Шановні колеги, у нас є представники по цьому питанню  Міністерства охорони здоров'я і Міністерства інфраструктури. Можна від Мінінфраструктури?

(Загальна дискусія).

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ні, ні, ми МОЗ хочемо почути. Мінінфраструктура, ви вже віддали і нічого не хочете назад брати.

 

ПРЕДСТАВНИК МІНІНФРАСТРУКТУРИ. У нас 5 лікарень. 70 ми вже передали.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У них лишилося 5 лікарень. Дніпропетровськ, Київ дві лікарні у вас залишилося. Харків і ще десь.

 

ПРЕДСТАВНИК МІНІНФРАСТРУКТУРИ. Херсон, Верхівці, Житомир, Ковель, Чернігів та Авдіївка.

 

(Загальна дискусія).

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Чернігів – вузлова лікарня? Можна прокоментувати?

От вузлову цю лікарню я особисто займаюсь, щоб передали нарешті міській раді, десь рік. І рік ми передаємо, і була заборгованість десь 8 місяців заробітної плати 75-ти лікарям, які працювали в цій лікарні. Ті не можуть заплатити, бо їм уже не можна заплатити – Мінінфраструктура. А гроші передати не можуть, бо міська рада не приймає. Навіщо їм додаткова лікарня, якщо у них там все нормально?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Така ситуація у кількох.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.  І якщо ми зараз не передбачимо кошти, що ми будемо підтримувати до передачі, то через депутатів, які, я вважаю, займають безвідповідальну позицію на місцях, бо "то моє, а то їхнє", і вони не розуміють, що таке децентралізація! Бо в розумінні зараз місцевих рад: децентралізація – це гроші додаткові, які будуть збиратися на рахунках. А децентралізація – це є повноваження, які тобі передають, тому, будь ласка, забирай – і розбирайся.

Тому я категорично за те, якщо постанова передбачає підтримувати до передачі, якщо це 5 всього-на-всього залишилося установ, тоді давайте фінансувати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, ні, ви не зрозуміли. Ви не зрозуміли, про що іде мова. Навпаки, ці установи, що вам назвали, вони лишилися в їх управлінні і вони їх не передають. Чи це ті, що ви збираєтесь?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Які в транзитному стані?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В транзитному стані?

 

ПРЕДСТАВНИК МІНІНФРАСТРУКТУРИ. Ні, проводиться робота. Але  поки що акти не підписані комунальною власністю.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В транзитному стані.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Це якраз в транзитному. Бо Чернігів передають уже півтора роки і не можуть передати. Довели вже!

 

ПРЕДСТАВНИК МІНІНФРАСТРУКТУРИ. Цілий рік суди ж були – заставити їх. До Верховного суду дійшло. А потім скасували рішення. І зараз вийшла Чернігівська облрада – хоче взяти. Чернігівська вже не міська, а вже та, тому що виходу нема. Там суд скасував. Депутати, ви правильно кажете, були проти.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А можна позицію МОЗу почути?

 

ІЛИК Р.Р. Міністерство охорони здоров'я не підтримує відповідну цю постанову. 68 відповідно закладів охорони здоров'я за довідкою Мінінфраструктури вже передані. І справді так, як сказав пан Сергій Березенко, що оці 4 чи 5 установ, які є, є всі можливості і повноваження місцевої влади перебрати, вони просто не хочуть – саботують ці рішення.

Немає ніякої проблеми в тому, щоб вони це робили далі, оскільки це врегульовано попередньою постановою, яка дає можливість це зробити. Це виключно саботаж тільки на місцях.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. А зараз хто фінансує оці вузлові лікарні, які залишились?

 

ІЛИК Р.Р. Місцеві.

БЕРЕЗЕНКО С.І. Місто. А якщо не взяли? Як вони можуть фінансувати те, що не у них на балансі?

 

ЯРИНІЧ К.В. А це не хочуть робити головні лікарі, в тому ж і проблема, абсолютно в тому проблема. Вони зависли між Міністерством охорони здоров'я і місцевим самоврядуванням, і не хочуть рухатися.

 

МУСІЙ О.С. Але на них був бюджет передбачений десь?

 

ІЗ ЗАЛУ. Да, був раніше.

 

МУСІЙ О.С. Міністерство інфраструктури, ви можете, ви використовуєте бюджет цих лікарень для їх фінансування зараз?

(Загальна дискусія).

 

ІЗ ЗАЛУ. Субвенція була.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Немає. У них забрали це.

 

МУСІЙ О.С. Ви їх фінансуєте? Ви їх не фінансуєте.

 

ЯРИНІЧ К.В. Вони повинні перейти на місцеве самоврядування, на рівень, і місцевих бюджетів і звідтіля, а вони не хочуть цього. Тому залишились. Якщо ми приймаємо зараз цю постанову, то ми захищаємо абсолютно і залишаємо фінансування з державного бюджету.

 

МУСІЙ О.С. З якого державного бюджету?

 

ЯРИНІЧ К.В. З рівня Міністерства охорони здоров'я.

 

МУСІЙ О.С. МОЗ їх не прийняв. Звідки?

 

ЯРИНІЧ К.В. З Міністерства інфраструктури.

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Гроші залишаться в Міністерстві інфраструктури для їх фінансування, правильно? Зрозуміло.

 

ЯРИНІЧ К.В. Так. До того ж, зверніть увагу, "а також запровадження мораторію на скорочення штатної чисельності працівників вказаних закладів охорони здоров'я". Зараз ми скасували вже 33-ю постанову, тобто оптимізація штатного розкладу теж проходить. Таким чином ми залишаємо деякі всі лікарні по нашій Україні в стані оптимізації, а ці лікарні залишаємо в тому стані, в якому вони існують і фінансувалися з Міністерства інфраструктури. Ну це взагалі недопустимі речі!

 

ШИПКО А.Ф. Но оставить без финансирования тоже мы не можем эти заведения.

 

ЯРИНІЧ К.В. Для цього головні лікарі повинні перейти на фінансування з місцевих бюджетів. А вони саботують цей процес.

(Загальна дискусія).

 

ІЗ ЗАЛУ. А як головний лікар може перейти? Якщо міська рада має прийняти на баланс...

 

КИРИЧЕНКО О.М. Они должны, да, и идут выборы нового главврача, то есть получается, что главврача уже  назначает рада и она с ним заключает контракт.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, можна коментар секретаріату, будь ласка?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Можна одну технічну ремарку, щоб ваше обговорення ввійшло в потрібне русло. На меті запровадження мораторію на закриття закладів охорони здоров'я, що входили до сфер управління та які підлягають передачі або вже передані. Мова іде про те, щоб повернути все, як було раніше. Всі, які передали вже, повернути до Міністерства інфраструктури.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ні.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Це мета постанови?

 

ІЗ ЗАЛУ. Ні! Це ви щось не то читаєте.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ще раз. Запровадження мораторію на закриття закладів охорони здоров'я, що входили до сфер управління Міністерство інфраструктури та які підлягають передачі або вже передані до комунальної власності.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Хто зареєстрував цю постанову?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. От, Бондар, Остапчук, Кулінич, Хомутиннік, Біловол, Шипко, Яценко, Ільюк, Святаш.

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Нет. Они говорят, что закрыть нельзя, то есть: "Мы на вас передали, там был какой-то штат, была какая-то… Вы её реорганизовать не можете! И  закрывать вы её тоже не можете!"  А они как правило реорганизуют.

Вот у меня, например, міська рада місто Рівно. Они говорят: "У нас есть узловая больница. Но нам еще одна больница в том районе не нужна! Мы там сделаем поликлинику. Всех людей, которые там работали, мы возьмем, но в поликлинику. А еще больница нам не нужна". И так везде!

 

ЯРИНІЧ К.В.  И финансировать и сохранить всю структуру.

 

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так в даному разі ця постанова проти оптимізації! Ця постанова проти оптимізації. От про що іде мова.

Тому що це за те, щоб захистити цих людей, котрі не хочуть.

 

ІЗ ЗАЛУ. Приймається.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Можна профспілкам одне слово? Будь ласка.

 

ШИПКО А.Ф.  Можна я скажу? Есть предложение. Мы поддержали Остапчука потому, что это был один из серьезных руководителей железной дороги, у него было виденье как развивать эту структуру. Мы его поддержали всей нашей группой.

Учитывая, что это вся группа, я прошу вас, своих коллег народных депутатов, отправить этот вопрос на "доопрацювання". Мы внесем изменения и не отказываем.

 

ІЗ ЗАЛУ. Правильно. На доопрацювання. Підтримати колегу Остапчука.

 

ШИПКО А.Ф. Мы с Остапчуком скажем, что так нельзя, потому что все равно оптимизация должна быть, но и какие-то гарантии сказать людям, которые перешли, что их не выгонят на улицу это тоже надо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Добре.

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Вибачте, ще два слова. Зараз ми формуємо бюджет 2017 року. Якщо в бюджеті 2017 року не будуть десь передбачені гроші, то вони закриються автоматично.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ці гроші є в бюджетах місцевих на ці 5 лікарень. Все у них є. Хай перестануть складати  їх на рахунки банківські – ну це ж чистий жах! – і заробляти відсотки звідти.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Нехай передають і оптимізують.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Поступила пропозиція  від автора: відправити на доопрацювання авторам.

 

ШИПКО А.Ф. І прошу підтримати.

(Загальна дискусія).

 

ШИПКО А.Ф. Все, є пропозиція, прошу поставити її на голосування.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, була пропозиція Оксани Анатоліївни – не підтримувати. І друга пропозиція – відправити на доопрацювання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я підтримую відправити на доопрацювання. Я знімаю свою.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви знімаєте свою пропозицію.

Шановні колеги, одна пропозиція – відправити на доопрацювання. Прошу голосувати? Хто утримався? Молодці. Все. Проголосоване.

Переходимо до розгляду наступного питання. Законопроект про мораторій на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров'я, 4204, поданий  народним депутатом Мураєвим. Доповідає Олег Степанович Мусій.

Олегу Степановичу, одна хвилина на доповідь.

 

МУСІЙ О.С. Шановні колеги, я пропоную відповідно до висновку Головного науково-експертного управління, яке рекомендує вказаний законопроект відхилити, я пропоную також його відхилити.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Підтримуємо. Навіть не коментуємо. Завтра  кожен почне писати такі речі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Міністерства охорони здоров'я, 4204?

 

ІЛИК Р.Р. Не підтримуємо.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Шановні колеги, прошу вас голосувати, поступила одна пропозиція: відхилити даний законопроект, хто підтримує? Хто утримався?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я утрималась.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Утрималась Тетяна Донець.

Переходимо до розгляду наступного питання. Про проект Закону про безоплатне та пільгове забезпечення лікарськими засобами окремих категорій населення, номер 4687, Рабінович.

 

ІЗ ЗАЛУ. Рабінович є?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Немає.

 

МУСІЙ О.С. У мене пропозиція прийняти рішення таке саме, як ми прийняли попереднє, тому що насправді, знаєте, потрібно – межа популізму існує якась. Тому такі законопроекти будуть з'являтися масово.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. До Міністерства інфраструктури нема запитань?

 

ІЗ ЗАЛУ. Ні. Тільки побажання…

 

МУСІЙ О.С. Звісно, це питання бюджету на наступні роки, а не законопроекту існуючого, тому у мене пропозиція його відхилити.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. У мене пропозиція підтримати в першому читанні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, поступило дві пропозиції: відхилити законопроект і підтримати в першому читанні. Голосуємо першу пропозицію: відхилити даний законопроект, прошу голосувати, хто за? Три "за". Хто утримався? Перша пропозиція не прийнята.

Хто за другу пропозицію: підтримати в першому читанні, прошу голосувати?

 

КИРИЧЕНКО О.М. А у мене еще отравить "на доопрацювання".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Буде третє пропозиція. Хто за другу пропозицію: підтримати в першому читанні, прошу голосувати? Тетяна Дмитрівна "за". Хто утримався? Решта утримались.

Третя пропозиція: відправити на доопрацювання. Хто підтримує цю пропозицію? Тетяна Дмитрівна утрималась. Всі "за".

Шановні колеги, переходимо до пункту восьмого. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства, 4922. І дев'ятий відразу, номер 4922-1. Доповідає Ігор Михайлович Шурма. А його нема.

Пан Олексій Кириченко доповідає. У вас альтернативний 4922-1. 4922.

 

ІЗ ЗАЛУ. Це головний комітет аграрний?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Аграрний комітет, так. Секретаріат, якщо можна, хто відповідає за цей законопроект? Маріє Миколаївно, будь ласка, коротко.

 

АРОНОВА М.М. Обидва законопроекти, як то було задекларовано, стосуються змін до сфери в сільському господарстві. Але вносяться зміни до 44-ох законів, серед яких є Основа законодавства і є про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення.

То ми, проаналізувавши ці закони, кажемо про те, що наразі зареєстрований законопроект і Кириченка і альтернативний іншими депутатами - 5134, який викладає повністю Закон про санітарно-епідеміологічне благополуччя в новій редакції. Тому ми пропонуємо наразі оцими законопроектами не вносити зміни до Закону про санітарно-епідеміологічне благополуччя. Тобто виключити з перегляду законів, до яких відносяться зміни цими законами, саме Закон  про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення.

І вже є зареєстровані закони 5134 Кириченка і 5134-1 Мусія та наших народних депутатів, які викладають цей законопроект в новій редакції. Але там подробиці у різних…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А яка пропозиція?

 

АРОНОВА М.М. Ми пропонуємо: немає такого чіткого чи на доопрацювання, тому що вже головний комітет прийняв ці закони за основу і до першого читання. Але ми пропонуємо, коли буде до другого читання, все-таки можливо внести якісь пропозиції, щоб "санітарно-епідеміологічне благополуччя" не вносили.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. …Наш закон із того законопроекту до другого читання виключити. Тобто не чіпати їм своїм законопроектом нашого.

 

АРОНОВА М.М. Закон про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення поки у нас немає остаточного рішення щодо цілісних законів уже внесених нашими…

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Той законопроект, який Олег Мусій робив і ми його підписуємо, ми його зараз не розглядаємо, але там багато речей перегукується.

ІЗ ЗАЛУ. Ні. Ми просимо зачекати.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Розглянемо наш, і дам дуже багато питань було врегульовано.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Да. Но дело в том, что. Если позволите мне сказать. Я действительно автор одного из альтернативных к данному законопроекту. Он по сути дела альтернативный. Потому что, допустим, вот этот 4922 многие константы, которые были в предыдущем законодательстве, перетягивает на вот эту сферу деятельности вновь созданного Агентства по контролю за безопасностью пищевых продуктов. И он вводит повторные названия, допустим, он там говорит вместо "головних державних санітарних лікарів" – вводит понятие "головних державних санітарних інспекторів".

То есть по сути дела я прошу вас, если нужно сейчас выразить точку зрения по этому законопроекту 4922, то я предлагаю отправить его "на доопрацювання автору". А если мы хотим в комплексе рассмотреть эти вопросы, то перенести обсуждение всех законопроектов. То есть пока дойдут наши законопроекты до нашего комитета и обсудить их все вместе, для того чтобы принять одну концептуальную точку зрения.

 

ІЗ ЗАЛУ.  Правильно!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене пропозиція. Давайте не перенесемо, а відправимо на доопрацювання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми не можемо.

 

ІЗ ЗАЛУ. Кому? Если он прошел там.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Почему? У меня есть предложение, я говорю о том, что я изучил законопроект, который внесли альтернативный к моему, которого авторы Богомолец, Мусий, Татьяна Дмитровна. И я думаю, что наши с вами законопроекты более широкие, покрывают больший спектр вопросов, и они будут более концептуальные. Поэтому этот законопроект я предлагаю отправить "на доопрацювання".

 

ШИПКО А.Ф.  Подождите. Что вы говорите?! Он прошел главный комитет, комитет сказал – в первом чтении. И оно идет дальше в зал. Наше мнение может просто быть сопутствующее. Что вы говорите "на доопрацювання"?!

 

ІЗ ЗАЛУ. Наше сопутствующее мнение "на доопрацювання".

 

КИРИЧЕНКО О.М. Мы и говорим "на доопрацювання".

КОРЧИНСЬКА О.А. Наша пропозиція на доопрацювання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Шановні колеги, зараз голосуємо 4922, хто за те, щоб відправити законопроект на доопрацювання? Прошу голосувати.

Хто утримався? Одностайно.

Шановні колеги, закон 4922-1 відправити на доопрацювання, хто за цю пропозицію, прошу голосувати? Хто утримався? Одностайно.

Шановні колеги, десяте питання. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, номер 5130, поданий Кабінетом Міністрів. Олегу Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Вказаний законопроект супроводжує Закон про державний бюджет, № 5000, який ми вже розглядали, і 5131, який ми проголосували минулого разу відхилити.

Насправді цим законопроектом продовжується та норма, яка скасовує близько 30 соціальних законопроектів, в яких закладено обмеження виплати від заробітної плати, пенсій працюючим пенсіонерам, максимального розміру пенсії  на рівні 10 тисяч гривень і так далі.

Тому у мене особиста думка така, що я би його не голосував і відхилив.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Скажіть, тут же більше питання до комітету Денісової?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Абсолютно, це їх.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Може ми відправимо до них, хай розбираються.

 

ІЗ ЗАЛУ.  Він там і є.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. А там є висновок, вони проголосували? І що, підтримали?

 

ІЗ ЗАЛУ. Ні, ще нема.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, які є пропозиції? Відправити на доопрацювання, правильно, від Олега Степановича, чи не підтримувати?

 

МУСІЙ О.С. Так. Хай доопрацьовують.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Відправити на доопрацювання, поступила одна пропозиція. Прошу вас голосувати, хто за цю пропозицію? Хто утримався? Шипко утримався. Дякую.

Шановні колеги, у мене прохання, ми зараз переходимо до питань 11-го і 12-го Міністерства охорони здоров'я. Поки міністерство готується, даю вам дві хвилини, наступне питання.

Шановні колеги, питання 13-те, про утворення робочої групи з напрацювання проекту Закону про Національне бюро судово-медичної експертизи України та затвердження її персонального складу. Хто з вас хотів би зайти в цю групу? У нас пройшов круглий стіл.

 

ШИПКО А.Ф. По медэкспертизе я  зайду.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Напрацьований проект документу. І ми хотіли би створити робочу групу, щоби засідання пішли, бо у  нас є проект документу. І дуже важливо централізувати цю службу і знайти…

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. На жаль, ця служба сьогодні перебуває як комунальні заклади.

Шановні колеги, прошу вас, побажання, хто хоче зайти в робочу групу? Вже закон напрацьований. У нас є з чим далі працювати.

 

ШИПКО А.Ф.  Я зайду.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Закон про створення Національне бюро. У нас сьогодні лікарських помилок не існує, тому що СМЕ сьогодні залежні як комунальні заклади. Шипко.

 

МУСІЙ О.С. Я в робочу групу входити не буду, але готовий підтримати ваш законопроект, який напрацює робоча група.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вона вже напрацювала законопроект. У нас питання стоїть зараз підпорядкування. Скрізь в світі СМЕ підпорядковані Мінюсту, а патологоанатомічні служби  підпорядковані МОЗу. Тому нам треба на робочій групі спільно з Генеральною прокуратурою, Мінюстом вирішувати, як це робити.

Шановні колеги, ми про це будемо розмовляти на робочій групі. Зараз питання тільки: Шипко, Корчинська, Богомолець, Купрій. Прошу вас проголосувати, хто за те, щоби ми створили таку робочу групу і щоби ці депутати зайшли? Є лист від депутата Купрія, який  власне просить.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. МОЗ вже надав пропозиції, у нас працюють вже два члени департаменту. І МОЗ погоджується з нашою концепцією. Ми дуже плідно і активно працюємо.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у вас є проект рішення, там є персональний склад, власне, котрий запропонований Міністерством охорони здоров'я. На нашому круглому столі ми прийняли рішення: за участі МОЗ створити робочу групу на Комітеті з охорони здоров'я, тому що мають бути залучені інші міністерства.

Питання 11-те, будь ласка, МОЗ, про стан поставок у регіони лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та медичних виробів, закуплених через спеціалізовані міжнародні організації за кошти державного бюджету.

Що ще завезли, що поставили, пане Романе?

 

ІЛИК Р.Р. Всім ще раз доброго дня. У нас станом на сьогоднішній день є вакцини для профілактики туберкульозу у повному обсязі, 9 вересня була поставлена в регіони 2 517 200 доз – це 12 860 упаковок, це постачальник ЮНІСЕФ.

Комбінована вакцина для профілактики кашлюка (пентаксим) поставлено в регіони 17.06.2016 року – 414 700 доз із запланованих 867 985 доз. І планується до кінця листопада поставити ще  74 тисячі дози. Решта 379 285 доз неможливо на сьогодні поставити через відсутність пропозиції на світовому ринку щодо цієї вакцини. Зараз ведемо переговори з  ПРООН щодо можливості заміни даного препарату.

Вакцина для профілактики кашлюка, дифтерії та правця з цільноклітинним кашлюковим компонентом на сьогодні 100% завезено в Україну. Найближчим часом уже залишки будуть розвезені в регіони.

Вакцина для профілактики кору, паротити та краснухи у кількості 277 тисячі доз 04.05.2016 було проставлено в заклади охорони здоров'я. Ми очікуємо наприкінці грудня від ЮНІСЕФ поставки ще 991 085 доз.

Анатоксін у кількості 1 596 000 було поставлено 15.08.2016 в заклади охорони здоров'я. 2 020 080 доз вже завезена в Україну і найближчим часом будуть розвезені в регіони. Ще 1 505 395 доз – узгоджується дата поставки.

Вакцина для профілактики поліомієліту оральна завезена в Україну у кількості 1 378 000 і вже доставлена в регіони.

Вакцина для профілактики гемофільної інфекції типу b була розвезена до 28.07 в регіони у кількості 519 950 доз. На сьогодні отримана відмова від Лисичанська щодо 11 тисяч доз цього препарату.

Вакцина проти сказу у повному обсязі 100% - у кількості 91 393 доз отримана регіонами.

Вакцина для профілактики гепатиту В та С в  обсязі 1 250 тисяч доз було поставлено в Україну. З них 450 тисяч 29.09.2016, які готуються до розвезення якраз зараз в регіони. 531 920 доз планується отримати до кінця листопада. Вакцина зараз знаходиться на стадії виробництва. Таким чином запланована поставка в обсязі 1 781 920 доз буде здійснена до кінця листопада.

 

ШИПКО А.Ф.  А є таблиці у нас? А то важко орієнтуватися на слух.

 

ІЛИК Р.Р. Загальний стан виконання зобов'язань міжнародних організацій щодо поставок лікарських засобів і вакцин є такий:  ЮНІСЕФ – 57%, ПРООН – 65%, "КРАУН Ейдженс" – 81%, і дані надані виходячи з кількісних показників лікарських засобів і виробів медичного продакшену.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прохання Міністерству охорони здоров'я надіслати електронною поштою, щоб ми могли відправити депутатами. Зі свого боку ми робимо запит, тому що у нас в областях абсолютно інша інформація. І ми будемо звертатись до Служби безпеки, щоби вони перевірили реальний стан виконання. Тому що від областей кажуть, що у них просто поставок немає.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Романе Романовичу, це повністю неправда! Ми отримали минулого тижня "сводку" від областей в облздраві по онкології. Дитяча онкологія в більшості областях  максимум 45-48%. Є області, які отримали взагалі 40% всього по дитячій онкології. По дорослій онкології єдине там є від 60-ти до 70-ти.

Яким чином, якщо ви складаєте 47% і 67, як у вас виходить 81 – ми не розуміємо? Це в даному разі повна неправда! Категорично заперечуємо!

Я відправляла помічнику виконуючого міністра всі звіти, котрі ми отримали з Ольгою Вадимівною від областей. Наш запит, причому це запит на минулий тиждень, котрий нам підтвердили по всім програмам. І тут просто неправда. Мені хочеться з'ясувати, хто каже цю неправду: МОЗ чи області? Тому що нам вони дають, вибачайте, зовсім іншу статистику! Меншу в рази! В двічі меншу!

(Загальна дискусія).

 

ШИПКО А.Ф.  Давайте введем мониторинг комитета, чтобы раз в две недели нам области присылали – это нормально. И будем иметь информацию.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да, давайте, офіційно від комітету. Давайте проголосуємо, тоді вони будуть відправляти нам офіційно на комітет.

(Загальна дискусія).

 

ІЗ ЗАЛУ. Можна?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

ІЗ ЗАЛУ. Я перепрошую, скажіть, будь ласка, або спростуйте або підтвердіть, прийшла інформація, що деякі вакцини, придбані через міжнародні організації, термін придатності до 31 березня 2017 року. Чи це так чи ні?

 

ІЛИК Р.Р. Я докладно не можу сказати інформацію на 100%, оскільки питаннями поставок безпосередньо лікарських засобів і вакцин займається виконуючий обов'язки міністра. Я надав ту інформацію офіційну, яку отримував від міністерства…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ну вважайте, що це наш запит, Романе Романовичу.

 

ІЛИК Р.Р. Я зрозумів, так.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Запит від комітету і депутатів.

 

ІЛИК Р.Р. Щодо вакцин, то є така інформація, яку я знаю, що велися перемовини з постачальником і він сказав, що ті вакцини, які не будуть використані до того терміну завершення придатності, вони будуть замінені постачальником у достатньому об'ємі.

 

ІЗ ЗАЛУ. Але поставили ті, які були вироблені вже в 2014 році!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, пропоную, прошу вас проголосувати, щоб ми від комітету зробили запит офіційний на МОЗ: надати нам інформація про терміни придатності всіх поставлених вакцин. Підтримуєте? Прошу проголосувати, хто за цей запит? Я як голова комітету його підпишу.

Наступне, поступила пропозиція, щоби області звітувались раз на два тижні на комітет.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Перед комітетом.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Раз на два тижні щодо поставок. Ми підготуємо відповідний запит. Прошу вас голосувати, щоби підтримати цю пропозицію, хто за? Хто утримався?

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Скажіть, будь ласка, а хто на сьогодні по розподілу повноважень відповідає за закупівлі?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Уляна Супрун.

ШИПКО А.Ф.  Она сама сказала. Она сказала: "Я несу персональную ответственность за поставки по международным торгам". Я это запомнил.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ми не проголосували чи проголосували за створення по групі по судмедекспертизі?

 

ІЗ ЗАЛУ. Проголосували. Всі "за.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Всі були "за".

Шановні колеги, у нас питання 14-те.

 

ІЗ ЗАЛУ. А 12-те!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А, вибачте. "Лікування громадян України за кордоном".

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А що по 16-му?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А по 16-му?

 

ІЛИК Р.Р. Міністерство розглянуло пропозиції міжнародних спеціалізованих організацій щодо надання послуг. Проведено оцінку пропозицій міжнародних організацій у відповідності до критеріїв, які встановлені постановою № 622. Обрано чотири міжнародні спеціалізовані організації: ЮНІСЕФ, ПРООН, "КРАУН Ейдженс" і партнерство з управління ланцюгами поставок. Остання із зазначених організацій вперше співпрацює з міністерством. Обрані для надання послуг і закупівель 2016 року всі чотири міжнародні спеціалізовані організації підтвердили свою згоду на надання послуг і закупівель лікарських засобів та медичних виробів по 23-ох напрямках.

Наразі проведено зустрічі з представниками всіх міжнародних організацій з узгодження проектів договорів на 2016 рік. Наразі проекти договорів з трьома організаціями ЮНІСЕФ, ПРООН, "КРАУН" їх представниками передано на погодження до їхніх офісів. Представництвом наразі ведеться робота по узгодженню умов договору – це по тій четвертій організації.

Стосовно номенклатури лікарських засобів та медичних виробів для закупівель 2016 року необхідно зазначити наступне. Постановою  затверджено номенклатури по 23-ох напрямках, я їх не буду перелічувати, вони відомі і визначені постановою. Тільки скажу, що 27 вересня 2016 року постановою КМУ було прийнято зміни до постанови від 23.08.2016 № 557, якими доповнено номенклатуру для закупівель 2016 року ще по 11-ти напрямках.

А саме, це централізована закупівля медикаментів для хворих на вірусний гепатит. Закупівля медикаментів на антиретровірусну терапію дорослих, підлітків, дітей, СНІД. Централізована закупівля Т-систем для діагностики ВІЛ-інфекції і супроводу антиретровірусну терапії та моніторингу перебігу ВІЛ-інфекції у хворих, визначених резистентністю вірусу… досліджень.

Напрямок репродуктивне здоров'я. Напрямок централізована закупівля медикаментів для громадян, які страждають на орфанні метаболічні захворювання. Централізована закупівля медикаментів для дітей хворих на хронічний вірусний гепатит. Централізована закупівля тестів, витратних матеріалів для діагностики туберкульозу. Централізована закупівля медикаментів та витратних матеріалів для дитячого діалізу. Централізована закупівля лікарських засобів для забезпечення дітей хворих на гемофілію типів А, В або хворобу Віллебранда.

Як тільки постанова буде оприлюднена, вона набере чинності і всім міжнародним спеціалізованим організаціям буде запропонована співпраця по зазначених цих нових 11-ти напрямках.

Наразі міністерством ведеться робота по завершенню проекту змін до постанови № 557 щодо доповнення номенклатури ще по чотирьох напрямках. Це централізовані заходи з лікування онкохворих дітей. Централізована закупівля медикаментів та виробів медичного призначення для дитячого діалізу. І централізована закупівля медикаментів для хворих на вірусний гепатит С, замісно-підтримуюча терапія СНІД.

 

ШИПКО А.Ф. Несколько вопросов. Договора на сегодняшний день с международными организациями еще не заключены?

 

ІЛИК Р.Р. Трьом: ЮНІСЕФ, ПРООН і "КРАУН" передані для опрацювання в їхніх офісах.

 

ШИПКО А.Ф. Вопрос конкретный: договара не заключены?  

 

ІЛИК Р.Р. Не заключены.

 

ШИПКО А.Ф.  Второй вопрос, сколько мы проплатили денег?

 

ІЗ ЗАЛУ. Нисколько.

 

ШИПКО А.Ф.  Нисколько. Прока еще не проплатили. Все, хорошо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У нас тільки одне питання, ми просили все ж таки договори.

 

ШИПКО А.Ф. …31 декабря заканчивается?

КОРЧИНСЬКА О.А. І чи є там терміни тепер поставок і терміни тендерів?

 

ШИПКО А.Ф. А как мы успеем? Финансовый годы закончится в двадцатых числах декабря. Сейчас фактически через две недели…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вони знову перерахують і там знову міжнародні організації будуть тримати.

 

ШИПКО А.Ф. Так получается, на 2016 год наши больные не получили ни одного медикамента?!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні. За 2015 рік отримали ще не всі.

(Загальна дискусія).

 

ШИПКО А.Ф. За 2015 я понимаю -  57%. За 2016 – ноль!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Нуль. Тільки комунальні заклади і національні лікарні, все.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, переходимо до розгляду питання 12-го, лікування за кордоном.

 

ІЛИК Р.Р. Комісією МОЗ України з питань направлення на лікування від 26.09.2016 розглянуто 34 справи. Направлення в закордонні клініки та оплата лікування будуть надані 30 громадянам, 13 з яких діти і Герой України Олександра Петраківський – на суму 122 554 тисячі гривень.

Станом на 03.10 на обліку хворих, що потребують лікування за кордоном, перебуває 33 особи, з них 18 дітей. Розгляду вищезазначеною комісії очікує ще біля 15 нових справ.

 

ШИПКО А.Ф.  Что необходимо, какая помощь министерству?

 

ІЛИК Р.Р. На цьому етапи ніякої.

 

ШИПКО А.Ф.  Ресурсы есть, чтобы  33? 18 детей надо же отправлять на лечение. Есть же такие, что они могут не доехать.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Абсолютно.

Пане Романе, у мене питання до вас, чому МОЗ на тих, хто стоять, не проявили ініціативу і не подали нам документ на перебюджетування останніх, хто залишився в черзі? Там  є діти, там є пересадки серця.

ШИПКО А.Ф. От сьогодні зміни до бюджету ми розглядали. Можно было этот вопрос с голоса подать. И поверьте, нашлись бы эти деньги, нашлись бы и зал бы поддержал!

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Хто в міністерстві відповідає за лікування за кордоном.

 

ІЛИК Р.Р. Лінчевський.

 

МУСІЙ О.С. Лінчевський, він пішов уже?

 

ІЛИК Р.Р. Пішов на Кабмін.

 

ШИПКО А.Ф. Роман Романович, так что нам надо сделать, чтобы хотя бы эти 33, из них 18 детей, поехали лечиться?

 

ІЛИК Р.Р. Станом по цьому фінансуванню, яке на сьогоднішній день є, у нас фактично…  коштів для трьох. Але треба розуміти, що у нас є 15 нових справ окрім тих трьох…

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, які є пропозиції, будь ласка?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пропозиція, щоб МОЗ терміново подав нам на перебюджетування. Ми сьогодні могли на Верховній Раді це зробити. Це в даному разі некоректно. Там були з цієї програми гроші, ви це знали, ми обговорювали. Це, Романе Романовичу, не до вас питання, а до профільного заступника. Але, тим не менше, ми це обговорювали і просили. Я особисто казала: "Чому ви зволікаєте?"

От депутат Яніцький підходив, теж там людина лежить в Амосова в критичному стані на пересадку серця. Тобто люди підходять, а ми нічим не можемо, тому що МОЗ не реагує. Ми ж не можемо, вибачте, самі це зробити, тільки після вашого звернення.

 

МУСІЙ О.С. У мене ще пропозиція, насправді ми бачимо відсутність адекватної співпраці Міністерства охорони здоров'я, на чолі  з виконуючим обов'язки Уляною Супрун. Ми бачимо численні заяви її щодо реформування системи охорони здоров'я.

Коли ми заслухаємо документи  і отримаємо хоча би один документ по реформі системі охорони здоров'я? Скільки це можна терпіти? Ми бачимо численні заяви в засобах масової інформації. Ви почули місяць тому переконання комітету, що всі наші напрацювання будуть підтримані. Хоч один документ з Міністерства охорони здоров'я поступив на комітет про підтримку хоч одного нашого законопроекту чи концепції, чи будь-чого?!

Ми бачимо по державних закупівлях – вона взяла на себе відповідальність. Нічого не зроблено поки що, щоб підписати хоч один контракт. Ще гірша ситуація!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це неправда.

 

МУСІЙ О.С. Контракту немає погодженого!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Немає. Але, тим не менше, пройшли всі погодження.

 

МУСІЙ О.С. Немає! Скільки можна? Людина керує два місяця цим напрямком! Окрім того зараз лікування за кордоном – взагалі катастрофічна ситуація! Є відповідальний заступник, який пішов.

Ну, врешті-решт, давайте ми проведемо якесь засідання по реформі і по відповідальних заступниках, щоб вони тут не дурили народних депутатів.

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Місяць пройшов, а результативності ніякої немає. Або ми співпрацюємо, або ми не співпрацюємо, або ми будемо ставити перед урядом питання про того, кого вони призначили керувати системою охорони здоров'я. Ну так же ж не можна довго терпіти! Вибачте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олегу Степановичу, я дякую.

Шановні колеги, від мене пішов до Міністерства охорони здоров'я 4 жовтня лист,  з дедлайном в два тижня, з проханням до Міністерства охорони здоров'я в письмовій формі надати свої висновки і пропозиції щодо наших головних, ключових законопроектів.

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. По выводам, допустим, если на 5134, я уже получил вывод от Министерства охраны здоровья положительный.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І ми хочемо отримати документи. Мало того, хочемо від Міністерства охорони здоров'я проговорити всі наші законопроекти, які є. Бо без погодження профільного міністерства ми не можемо їх винести на Верховну Раду. Вони напрацьовані. І закон 4456 дуже важливий для введення потенційного медичного страхування в перспективу.

Шановні колеги,  прийняли звіт до уваги, рухаємося далі.

Пункт 14-ий. Одне тільки питання з цього пункту виношу – це щодо створення робочої групи при Комітеті охорони здоров'я по парамедичній допомозі.

І відповідно, пане Романе, просимо від Міністерства охорони здоров'я надати кандидатів для участі в робочій групі по розвитку парамедицини в Україні, для створення і напрацювання відповідного закону. І прошу шановних депутатів, хто має бажання, включитися до роботи цієї робочої групи. Богомолець, Корчинська.

Прошу вас проголосувати, хто за те, щоби створити цю робочу групу? Хто за? Утримався? Яриніч утримався. Всі "за".

Переходимо до 15-го питання. Про проведення у місті Тернополі "круглого столу" з регіональних та місцевих аспектів реформ охорони здоров'я у світлі інновації галузі. Ініціатива Олега Степановича Мусія.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, це не моя ініціатива, а ініціатива Тернопільської обласної державної адміністрації. А саме департаменту охорони здоров'я спільно з Тернопільським національним медичним університетом про те, що існує нагальна потреба і нерозуміння, поки в спілкуванні телефонному з багатьма регіонами, як насправді буде фінансуватися система охорони здоров'я на регіональному рівні? Що з субвенціями, яких зараз недостатньо навіть на виплату заробітної плати за листопад. А також з ідеєю уряду віддати на місцеві бюджети через сумнівну навіть не субвенцію, а дотацію комунальні послуги і так далі. А також щодо того, якою буде майбутня система охорони здоров'я і до чого готуватися регіонам?

Саме тому Тернопіль має всі умови, ви знаєте, там є університетська така дуже хороша зала виїзна, і вони готові забезпечити всі потреби народних депутатів у розміщенні і доставці тіл наших туди і назад. І   пропонують туди закликати всіх керівників усіх регіонів для того, щоби ми послухали саме регіони, що відбувається з охороною здоров'я в регіонах в світлі існуючої децентралізації.

Дату вони пропонували жовтень, але, судячи по тому, що у нас жовтень трохи напружений, можливо розглянути питання на листопад. Подумайте, коли зручно народні депутатам?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Приймається.

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Внесіть пропозиції по даті, якщо ви підтримуєте таку ідею виїзного засідання і обговорення питань саме "регіональні аспекти охорони здоров'я". Дякую за увагу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, будь ласка, Олексій Кириченко.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я считаю, что важная тема, но не поддерживаю идею проведения этого "круглого стола" в Тернополе. Там очень слабая логистика и явку депутатов туда будет обеспечить нереально. Поэтому предлагаю провести это мероприятие в Киеве или в каком-то другом более логистически доступном центре Украины.

МУСІЙ О.С. До Тернополя їхати чотири з половиною години з Києва.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Четыре с половиною на автомобиле. И вот явки депутатов там не будет. У нас есть проблемы с "круглыми столами", которые мы проводим в Киеве. В Тернополь люди не поедут, давайте реально, это важная тема, которую нужно. Инициатива абсолютно правильная, если мы хотим её похоронить, давайте его будет проводить в Тернополе. И все.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Поступило дві пропозиції: перша Олега Степановича, щоб підтримати проведення в Тернополі, друга, Олексія Кириченка, народного депутата,  про те, щоби перенести проведення цього "круглого столу" в Києві.

Є ще пропозиції?

 

ЯРИНІЧ К.В. Я просто не зовсім розумію, як перенести в Київ? Тоді це ініціатива шановного колеги нашого. І хто буде організовувати?

(Загальна дискусія).

 

ЯРИНІЧ К.В. Бо якщо вони проявили ініціативу, ми маємо її або підтримати або відхилити. І тоді вже вносити.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, позаяк зараз секретаріат  нам дає довідку про те,  що на "круглому столі" це є не обов'язкий кворум, а достатньо…

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Комітетські слухання відрізняються від "круглого столу" тим, що комітетські слухання потребують кворуму.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це не комітетські слухання, це "круглий стіл". Тому позаяк ініціатором є Олег Степанович, член комітету, зараз виноситься.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Шановні колеги, давайте, я пропоную підтримати, бо Тернопіль завжди обходимо стороною. У нас є наші депутати з фракції. Ми завжди там в залишковому принципі, так, підтримуємо такі регіони.

Вони вийшли з ініціативою, вони готові забезпечити транспортом, вони готові провести логістику. Нормальний там хлопець – губернатор наш.

(Загальна дискусія).

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Тому давайте підтримуємо ініціативу. Або відхилити. Чого відхилили? Незрозуміло. Вони вийшли з ініціативою. Я не знаю, як це пояснити.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тому наразі поступила пропозиція Олега Степановича і заступника голови фракції БПП зараз підтримати все ж таки ініціативу проведення "круглого столу" в Тернополі. Хто за підтримку? Одноголосно. І відповідальний Олег Степанович Мусій.

 

МУСІЙ О.С. А дату?

 

ІЗ ЗАЛУ.  Листопад. Але депутати внесуть

 

МУСІЙ О.С. Листопад, в робочому режимі.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Одноголосно.

16-те питання. Про скликання додаткового засідання комітету для розгляду та прийняття рішення щодо підготовлених робочою групою правок до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я, за пропозицією народних депутатів Ірини Сисоєнко, Костянтина Яриніча.

Будь ласка, інформує пан Костянтин.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я думаю, що інформувати тут особливо немає чого. 2309 – ми його не роздивлялись. Так? Почали розбирати, але розібрали там декілька зауважень, які були, прийняли, а все решта залишилось.

Тому враховуючи те, що це складний законопроект по часу і, мабуть, пару годин або і більше треба на нього, я пропоную скликати окреме засідання нашого комітету для того, щоб ми вивчили це питання і вже винесли на друге читання уже цей законопроект. Він "висить" у нас.

(Загальна дискусія).

 

ЯРИНІЧ К.В. Правки. Але ми повинні розглянути ці правки. Я не бачу можливості розглянути в межах багатьох питань, які у нас є, у нас там 16-20 питань.

Якщо є така можливість, у мене є така пропозиція зібрати окреме засідання комітету, тому що це один із головних законопроектів, на яких базується реформування охорони здоров'я. Прошу скликати окреме засідання комітету, але вирішити спільно, на коли ми це можемо зробити?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я пропоную в четвер зробити, якщо у нас сесійний тиждень. Через тиждень  в середу буде звичайний комітет, в четвер з другої до четвертої провести тільки виключно це одне питання. Як ми сьогодні.

 

ІЗ ЗАЛУ. Підтримуємо.

(Загальна дискусія). 

 

ЯРИНІЧ К.В. Пані Оксано, якщо дозволите? Я запропонував би, у нас сьогодні дуже живо проходить комітет, і мені це дуже подобається, тому що це конструктивно. Пропозиція  інша, якщо б ми в середу залишились розібрати цей законопроект, 2309, а в четвер між двома сесійними засіданнями – провели наш комітет.

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я вам напоминаю, что на пять часов в середу 19 октября запланированы комитетские слушанья "по репродуктивному здоров'ю".

У нас не буде достатньої кількості часу.

 

ІЗ ЗАЛУ. В середу комітетські слухання, 19 жовтня, по репродуктивному здоров'ю. На 15 годину.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я против отдельного заседания. Положено делать ко второму чтению. Делайте свои поправки…

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тетяно Дмитрівно, коли ми роздивлялися цей законопроект, ми навіть рішення проголосували тоді, щоб цей законопроект на окремому засіданні роздивитися. Це наше рішення ще минулих комітетів. Коли виникла конфліктна ситуація, ми тоді якраз проголосували, що ми його переносимо на окреме засідання.

Поступила єдина, я так розумію, узгоджена позиція: перенести його окремим питанням, роздивитися його 20 жовтня з 14-ої до 16-ої. В цьому залі, ми звернемося до Радикальної партії з проханням. Хто підтримує дану пропозицію, хто за? Утримався? Пані Тетяна Бахтеєва утрималась. Все. Дуже вдячні.

Переходимо до наступного питання. Про пропозиції комітету до порядку денного пленарних засідань Верховної Ради України на 17-21 жовтня 2016 року. Доповідає завідувач секретаріату Ірина Валеріївна Семерунь.

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  Шановні народні депутати, ми переходимо до нового формату роботи – електронної Верховної Ради. Ви всі про це знаєте. І Погоджувальна рада також буде найближчим часом проводитися в електронному режимі в залі. Тобто всі пропозиції будуть надаватися.

Спочатку надають фракції пропозиції в електронному режимі, програмне забезпечення спеціальне установлено, тоді комітети розглядають пропозиції, які фракції подали. Ми даємо: погоджуємося чи не погоджуємося, ще комітет може подати свою окрему пропозицію, але для цього повинно бути рішення комітету.

Тепер середа, яка передує наступному пленарному тижню, ми вам зробили отакі переліки, і ви нам можете сказати, що ви хотіли б з цього переліку: з підготовлений вже до розгляду законопроектів комітетом і от, наприклад, з тих, що вже сьогодні нами розглянути, щоб вони…

Але це стосується тільки там, де ми  головні.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, це зауваження. Я представляла комітет на останній Погоджувальній раді, закинула Парубію про те, що він обіцяв нам "день здоров'я", або хоча би півдня, і що він не виконує свою обіцянку. Він сказав, що він не знає блоку наших законопроектів, на котрих комітет організовано настоює на голосуванні.

Тому це мова іде про те, що парламент готовий роздивитися і зареєструвати в електронний спосіб наші пропозиції по наших законопроектам, котрі для нас є принципові, позаяк зараз у парламенту працює "блокова система" голосувань. Тобто ми відпрацьовуємо певні теми, певні блоки, певні комітети захищають свої законопроекти – і вже другий день ми так голосуємо з вами.

Тобто вчора, в тому числі, два наші законопроекти – це  був так званий "блок охорони здоров'я".

(Загальна дискусія).

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  Можна один коментар? Щодо наступного пленарного тижня з 18-го по 20-те, він буде присвячений практично весь проекту бюджету. Тому просили на наступний пленарний тиждень, "блоку охорони здоров'я" не буде. Але на перший тиждень листопада обіцяють, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. У мене одразу тут пропозиція є: внести до порядку денного 17-го числа законопроект 2820 "про шкідливий вплив тютюну", який блокує комітет Южаніної. Тому, да, ми будемо наполягати однозначно.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Комітет підтримує включення до порядку денного 2820, хто за? Одноголосно.

 

МУСІЙ О.С. В принципі,  є ще той законопроект,  який підписав весь комітет, 4074. Всі члени комітету.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, я відкликала свій підпис.

 

МУСІЙ О.С. Добре. Це про клінічні випробування. Теж теоретично могли його подати на включення до порядку денного. Прошу розглянути таку можливість і подати теж. На вівторок.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В даному разі, хто за те, щоби винести це до порядку денного на голосування, на вівторок, 4074?

Хто за? Всі утримались. Тільки Корчинська.

Наступне, будь ласка. Олексій,  у вас є пропозиція?

 

 КИРИЧЕНКО О.М. Да. Я займу 30 секунд. Я предложил, и вы поддержали, проведение "круглого стола", антибиотико-резистентность та инфекционный контроль.

Господа присяжные-заседатели, я вам говорил о том, что если мы не поменяем политику по отношению к антибиотикам, к 50-му году этого века наши антибиотики действовать перестанут. Это крайне актуальная тема!

У нас многие антибиотики, кроме того, что бесконтрольно продаются и используются, они еще используются как стимуляторы роста растений и животных. И если мы это не поменяем, нам нечем будет лечить простейшие заболевания!

К тому же есть определенная ситуация с эпидемией туберкулёза в Украине, и наши протоколы, наши стандарты лечения туберкулёза приводят к тому, что у нас многие формулы туберкулёза сразу же становятся антибиотико-резистентными. И мы тратим колоссальные деньги на лечение! Потому что у нас протоколы лечения абсолютно ни в какие ворота не лезут! Есть громадная проблема.

 

ІЗ ЗАЛУ. Підтримуємо.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Место встречи когда, говорите?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Оно будет завтра в пятницу, 7 октября, в 14:30 на улице Грушевского 18/2, комната 12.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую. Можна ми ще поставимо законопроект № 4777 про зміни до Закону "Про донорство крові та її компонентів", котрий ми сьогодні ухвалили з вами, теж до порядку денного включити його?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я считаю, что это не столь важный закон, поэтому я прошу поставить 4329.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми можемо з вами пропонувати всі.

 

ІЗ ЗАЛУ. У нас є ліміт, чи що?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Нема абсолютно.

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Нет лимита,  поэтом давайте проголосуем за то, чтобы ставить все законопроекты.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я в даному разі пропоную…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Почему вы считаете, что сделать иностранцев донорами – это приоритетно? Сколько у нас иностранцев, которые хотят сдать кровь?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Олексію, я не рахую. Просто в даному разі ми можемо в наш "блок здоров'я"…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ноль! Оксана, вы ж говорите про приоритетность!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це неправда.

Олексію, пропонуйте, будь ласка, законопроект. У нас немає, ми можемо 5-6, зараз тільки 2 законопроекти проголосовані. Від нас ми ще 2 законопроекти можемо запропонувати.

 

ІЗ ЗАЛУ. Почему 2?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Будь ласка, 3.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я считаю, что вопросы есть более важные.  

 

ІЗ ЗАЛУ. Називайте.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Например, 4329.

 

ЯРИНІЧ К.В.  4074.

 

КИРИЧЕНКО О.М. И 4491.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. 4329, будь ласка, озвучте. 4329. Я з вами згодна.

 

МУСІЙ О.С. Так ставте тоді вже про прекурсори і наркотичні засоби, в першому читанні.

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Да, прекурсоры – это существенно более важное. Там есть те же военные, которые могут на учения приехать со своими аптечками. Их не нужно лицензировать. Это правильно!

ЯРИНІЧ К.В.  Колеги, 4074 – практично всі члени комітету включені до співавторів. Якщо хтось не долучився, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тільки що проголосували вже. 4074. В даному разі у Олексія є пропозиція  вставити 4329 і…

 

КИРИЧЕНКО О.М. 4329 и 4491.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто за те, щоби поставити до порядку денного?

(Загальна дискусія). 

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто за? Пані Тетяно, ви утрималися?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я утрималась.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ставиться три законопроекти.

 

ІЗ ЗАЛУ. 5 у меня уже получилось.

(Загальна дискусія).

 

ІЗ ЗАЛУ. Будемо дякувати і  йти голосувати за подовження мораторію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тільки 2.

 

ІЛИК Р.Р. Ми звернулися з листом до комітету  про те, щоби визначити дату про час проведення зустрічі з МОЗом.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да, я дуже прошу, це дійсно правда. Я перепрошую.

На п'ятницю. Почекайте, Сергію. Нас керівництво Міністерства охорони здоров'я, всі заступники, запросили вибрати час і прийти   поспілкуватися, якраз щоби вони нам презентували реформу системи охорони здоров'я.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Які пропозиція, коли готовий комітет це зробити?

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. У мене перед тим велике прохання до Міністерства охорони здоров'я, для того щоби була предметна розмова з народними депутатами, надішліть матеріали, які ми маємо там обговорювати. А не просто поговорити! Просто поговорить ми можемо і так прийти до вас в будь-який день. Дайте якісь матеріали.

(Загальна дискусія).

КОРЧИНСЬКА О.А. Романе Романовичу, я категорично заявляю, що конструктив буде.

Що в даному разі я пропоную, голова комітету Ольга Вадимівна Богомолець відправила до вас 4-го числа прохання про те, що вона просить спочатку ввесь проект реформи відправити електронною поштою для того, щоб народні депутати.  Після цього. Щоб ми були готові на зустріч.

(Загальна дискусія).

 

ІЛИК Р.Р. Визначить дату, коли?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я би із задоволенням зустрічалася і завтра.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пропозиція, в даному разі це може бути, якщо ви хочете продуктову, в сесійний тиждень у вівторок з 14-ї до 16-ї.

(Загальна дискусія).

 

ІЛИК Р.Р. Тоді ви узгодьте в робочому режимі, дайте нам листа.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. 18 жовтня. З 14-ї до 16-ї.

Хоча продуктивніше було б, дивіться, щоб вони дійсно прочитали. Тому що депутатам уже треба виплеснути емоції. Було б краще, якщо б вони переробили, щоб порадилися уже зі всіма радниками, проконсультувалися – і до вас прийшли вже з конструктивом, вже з пропозиціями. Це було б краще.

Тому що інакше це буде знову політичні заяви, ви це знаєте.

Дякую.

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку