СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров'я

 

18 травня 2016 року

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Доброго дня, шановні колеги! Дозвольте розпочати наше чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.

Шановні колеги, шановні помічники, шановні гості, шановні народні депутати, дозвольте, будь ласка, розпочати наше засідання. У зв'язку з тим, що мікрофонів у нас немає, то буду просити вас, щоб ми не дуже голосно розмовляли.

Наразі у нас присутні 7 членів Комітету з питань охорони здоров'я, 7 народних депутатів. Є кворум.

Проект порядку денного було вам попередньо розіслано електронною поштою.

Додатково до порядку денного надійшло звернення від Міністерства охорони здоров'я з проханням включити в порядок денний засідання Комітету з питань охорони здоров'я про внесення змін до статті 9 Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації лікарських засобів (№ 4484), який планується включити в порядок денний пленарного засідання Верховної Ради на четвер для розгляду.

Просила б шановних колег народних депутатів, вам відповідні зміни і пропозиції від мене щодо включення цього питання була також розіслана в понеділок з нашими зауваженнями, з нашим баченням. І я би просила вас підтримати включення цього питання до порядку денного.

Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб включити в порядок денний розгляд Закону 4484. Хто за? На даний момент присутні 7 народних депутатів. Я дякую. Рішення прийнято одноголосно. Всі присутні депутати проголосували "за".

І я також у зв'язку з присутністю на нашому засіданні Першого віце-прем'єр-міністра пана Кубіва і виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я просила б розглянути законопроект 4484 першим питанням. І просила б вас підтримати мою пропозицію.

Прошу вас голосувати. Хто за цю пропозицію? Всі народні депутати проголосували одностайно. Рішення прийнято.

Якщо не буде інших пропозицій, пропоную затвердити порядок денний засідання в цілому з урахуванням проголосованих змін та доповнень.

Прошу голосувати. Хто за цю пропозицію? Шановні народні депутати, прошу голосувати. Голосуємо за затвердження порядку денного. Всі народні депутати проголосували "за".

Також, як завжди, на початку засідання прошу вас визначитися з приводу відображення у протоколі засідання поіменних результатів голосування. За це, на жаль, ми маємо голосувати на кожному засіданні.

Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб відображалось поіменне голосування в нашому протоколі. Одностайно проголосовано всіма народними депутатами.

Переходимо до розгляду питання порядку денного. Про проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації і перереєстрації лікарських засобів (№ 4484), поданий Кабінетом Міністрів України. Для інформування запрошую до слова Першого віце-прем'єр-міністра пана Кубіва.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги народні депутати, шановна пані Голово, шановні журналісти, шановні представники громадськості, шановні представники Міністерства охорони здоров'я, які тут у кількості колегії Міністерства охорони здоров'я, що свідчить про те, що це дуже важливе питання. Друге, що комунікація саме громадськості, профільних спеціалістів і депутатів, які представляють Верховну Раду України, які на законодавчому рівні хочуть врегулювати питання, це є важливим.

Друге. Ви знаєте, що на засіданні уряду, і це було також з великими консультаціями, я особисто з багатьма депутатами мав розмову, були проведені дискусії і були висвітлені різні точки зору, це правильно. І те, що не приймається поспішне рішення – це теж правильно.

Хочу декілька слів сказати по даному аспекту. Наш законопроект, який представлений, він передбачає, перш за все, спростити проведення держаної реєстрації лікарських засобів, або ми говоримо "перереєстрації", і ці ліки якраз застосовуються у нас в Україні, які носять характер імпортних або ввезених ліків, які є на сьогоднішній день. Відповідно, цей законопроект включає пропозиції профільного комітету, і профільний комітет також має свої пропозиції, які виключають, відповідно, дану прогалину, яку ми хочемо вирішити на сьогоднішній день.

Ми говоримо про те, що ліки, які проходять в лабораторний спосіб і в промисловий спосіб апробування в країнах Європи і в країнах в цілому світової категорії, вони є абсолютно вдосконалені, тому що рівень лабораторного визначення щодо якості і призначення даних лікарських засобів, є абсолютно високо імовірний і наближений до ефективного якраз застосування для людей.

Ми говорили про те, що термін скорочення реєстрації лікарського засобу, розширення переліку лікарських засобів, які зареєстровані компетентними органами у Сполучених Штатах Америки, Швейцарії, Австралії, Канади або країнах Європейського Союзу як лікарський засіб, державна реєстрація повинна би проходити за спрощеною процедурою. Це дозволить вирішувати питання, які стоять на ринку деколи негайно, особливо в нинішній час. Ну, "негайно" – це допустима норма, ви, як спеціалісти, краще знаєте, напевне, ніж ті люди, які хочуть якнайшвидше це зробити.

Термін скорочений з 30 днів до 10 робочих днів, а коли в цілому ми говорили процедуру технічну, що лист приходить до Міністерства охорони здоров'я (там до 7 днів), потім, відповідно, до 10 днів проходить реєстрація і ряд інших параметрів, які визначати треба все-таки спеціалістам. Я не збираюся. Але консультації, які були проведені до засідання уряду, дозволяли внести постанову на засідання уряду, яка була проголосована, куди були запрошені, відповідно, і депутати, разом з тим ми сьогодні просимо членів комітету, депутатів Верховної Ради дійсно поставитися до вирішення цієї проблеми як до невідкладної.

Там багато виникало питань і спекуляції навколо того, що не включена Японія, і ніби в спекулятивному плані. Я хочу сказати, проконсультувавшись з медичним середовищем, що в державі Японія якраз реєстрація лікарських засобів проходить за спеціалізованими дозами, і вона вживається тільки в державі Японія. А коли говорити про представлення японських ліків на українському ринку, воно проходить через такий механізм, який є спрощеним, і він є такий, що держава Японія відкрила своє представництво у Європі, і коли ми називаємо слово "європейські ліки", які мають потрапляти до нас, вони через це представництво, відповідно, потрапляють до нас на сьогоднішній день.

Також хочу сказати, що є 2 критичних зауваження, які були внесені депутатами і вашим комітетом, це дійсно правильно, що проходить дискусія. Першим було внесено, що поправці, яка повністю нівелює ті цілі, які ставили ми перед собою разом з профільним середовищем, що було запропоновано дозволити спрощену процедуру тільки лікам, що "містить діючу речовину, відсутню у державному реєстрі лікарських засобів України і включені у настанові щодо лікування".

І друге, це щодо Японії. Я говорив якраз про юриспруденцію, яка дала відповідь на те зауваження, про яке ми говоримо.

Як я бачу цю позицію? Коли ми дивимося на статтю 15 депутатського Закону "Про лікарські засоби", то, перш за все, в далекоглядності і, може, імовірності прийняття все-таки того, що просить уряд шановний комітет і шановних депутатів, лежить в площині саме тих моментів, на яких я наголосив.

Як можна вирішити це питання? Перший конструктив, у вас професійність є, і я не збираюся, у мене трошки інший профіль, я тільки процедурно це розумію, але хочу попросити своїх колег, якщо… Я прошу і виконуючого обов'язки Міністра пана Шафранського, і колег з Міністерства охорони здоров'я, і спеціалістів продискутувати це питання. І враховуючи, що цей законопроект ми можемо приймати, то є перше читання і є друге читання, є депутатський законопроект, який включає цей механізм, про який я говорив. І я думаю, що якраз в період між першим і другим читанням можна зміни провести такі, де будуть збалансовані рішення, яке вирішує, перш за все, для людей те, що я говорив, спрощену і максимально прискорене отримання ефективних ліків в тих країнах, про які я говорив. І друге, між першим і другим читанням, я думаю, що може бути професійна дискусія, а тим більше ви її завжди робите, запропонувати, щоб друге читання було кваліфіковано обґрунтовано і прийнято прохання уряду, яке сьогодні перед вами.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний пане Степане, дякую вам за ваш виступ.

По-перше, хочу зазначити, що всі засідання Комітету з питань охорони здоров'я є завжди відкритими і завжди відбуваються в не меншій кількості присутніх.

По-друге, хочу зазначити вашу присутність, подякувати всім народним депутатам, власне, які не входять в коаліцію, що Комітет з питань охорони здоров'я від перших днів не мав більшості, але при цьому всі засідання відбувалися. І я дякую, власне, всім депутатам не залежно від їхньої партійної приналежності за те, що вони служать українському народу, а не деяким політичним хвилям, які відбуваються в парламенті. І на відміну від парламенту Комітет з питань охорони здоров'я працює достатньо злагоджено.

Наступна позиція. Це те, що депутати спільно від Комітету з питань охорони здоров'я ніяких змін до Закону 4484 не подавали. У вас невірна інформація. Депутати Комітету з питань охорони здоров'я побачили вже готовий закон, який було надано Кабінетом Міністрів, власне, другу версію, яка значно відрізнялася від першої версії і мала в собі чимало корупційних складових.

Озвучу їх.

Перша зміна, яка відбулася, і ми були щиро здивовані, власне, такими змінами і вважаємо, що десь є присутніми сили, які не хотіли, щоб була виконана добра воля пана Гройсмана, який щиро хотів відкрити український ринок. Тому що ті закони, які були внесені в останню редакцію Закону 4484, а саме: вилучення Японії раптом з цього переліку.

Наступне. Це реєстрація тільки тих діючих речовин, які не присутні на ринку, що абсолютно цементує ту монополію, яка присутня зараз, і не дозволяє зайти новим препаратам на існуючі діючі речовини. А це означає, що присутня монополія і корупція ще далі цементується.

І третій пункт. Це присутність в даному законі не існуючого в природі документу, а саме: інструкцію, яка затверджена чинним законодавством тих країн на лікарські засоби, якого не існує в природі, і не подання, власне, цих документів є підставою для ДЕЦ Міністерства охорони здоров'я відмовити в реєстрації.

І така, скажімо так, конструкція цього закону, ми щиро розділяємо і підтримуємо і бажання Прем'єр-міністра і бажання Кабінету Міністрів спростити реєстрацію. Це наша спільна мета. І власне, на сьогоднішнє засідання Комітету з питань охорони здоров'я цей закон був розісланий депутатам, були розіслані бачення і секретаріату, і моє як Голови Комітету, і антикорупційного комітету, який підписав листа на пана Гройсмана, який вже пішов з нашим баченням, і позиція зараз народних депутатів членів Комітету з питань охорони здоров'я буде вам висловлена. Я особисто вважаю, що без необхідних змін, які мають бути внесені, цей закон неможна голосувати.

Тобто Комітет з питань охорони здоров'я готовий розглядати Закон 4484 тільки на умовах внесення в нього необхідних змін. Плюс, тут у нас присутні представники пацієнтських організацій і міжнародних організацій, ми передавали на ПРООН, які також мають свої, власне, зауваження до цього законопроекту.

Тому я пропоную зараз перейти до обговорення тексту закону.

 

КУБІВ С.І. Я дві репліки хочу сказати.

Перша моя репліка полягає в тому, що я сьогодні представляю позицію Кабінету Міністрів України.

Відносно того, що ми якраз не представляли і не будемо ніколи представляти позиції, які носять незрозумілу схему призначення або процедури, я говорю чисто технологічний аспект і технічний. Уряд без комітету і без фахівців медицини ніколи не буде приймати вузькоспеціалізованих рішень, бо по медицині мають приймати рішення спеціалісти – я це підтверджую.

Тим більше, я хочу сказати, що Володимир Борисович, є однозначна підтримка, не стоїть сьогодні, що урядовий закон, наприклад, це там щось, там депутатський, там не такий. Ми говоримо нині про просту істину – спрощена процедура у формі, яка спрощує людям отримання ліків, повинна бути би прийнята з розумінням не ринку, а хворої людини. Тобто людина, яка хворіє, хоче отримати ті чи інші ліки, і не більше.

Я не кажу, що цей закон кращий, і я запропонував механізм, який носить логічно конструктивний характер, що якщо дана позиція, коли ми говоримо про статтю 15 закону навіть депутатського, коли ми говоримо про закон, який представлений урядом, дозволяє між першим і другим читанням провести комунікацію прийняття рішення спрощеної процедури. От і вся позиція уряду.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний пане Степане, я вам дякую.

Ми розглянули можливість прийняття відповідних змін між першим і другим читанням. Хочу вам зазначити, що їх неможливо буде, враховуючи регламентну структуру закону, зробити між першим і другим читанням. Тому нам потрібно або знайти механізм, яким чином будуть внесені зміни і закон буде внесений в парламент тільки з тими змінами, або у Комітету з питань охорони здоров'я є ще час до п'ятниці зареєструвати альтернативний закон, який буде враховувати всі необхідні позиції, який може бути винесений в сесійну залу, і буде мінімізувати всі корупційні ризики, а наше завдання цим законом, власне, приборкати корупцію, яка сьогодні захлинає Україну.

 

КУБІВ С.І. Саме так!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І друге, це зменшити ціни на ліки, і абсолютно підтримуємо позицію Кабінету Міністрів і прагнемо це зробити максимально відкрито.

Ще раз хочу наголосити, Комітет з питань охорони здоров'я не розглядав цей законопроект, Комітет з питань охорони здоров'я не подавав ніякі свої правки, а Міністерство охорони здоров'я на чинну редакцію, і Комітет з питань охорони здоров'я був щиро здивований, коли з'явилась друга версія цього законопроекту, яка кардинально відрізнялася від першої і яка, власне, була значно гіршою, ніж перша версія, яка була розроблена Кабінетом Міністрів.

Зараз хотіла б відповісти на вашу репліку щодо законотворчої діяльності. Ми дуже налаштовані працювати в команді. Працювати в команді з Міністерством охорони здоров'я, з Кабінетом Міністрів, тому що ми прагнемо реальних змін. І у вашій присутності я звертаюся до виконуючого обов'язки Міністра, тому що ми не одноразово звертались до Міністерства охорони здоров'я з проханням не проводити надзвичайно важливі колегії в сесійний тиждень. І власне, народним депутатам членам комітету не вдається потрапити практично ні на одну колегію, тому що міністерство в попередній каденції і в теперішній каденції практично проводить виїзні колегії тоді, коли іде сесійний тиждень, коли депутати не мають можливості піти і поспілкуватися з людьми.

Тому, на п'ятницю призначена дуже важлива колегія, в черговий раз я зверталась до присутнього виконуючого обов'язки Міністра, казала, що я не можу фізично бути присутньою, але дуже хотіла б, і просила цю колегію перенести на несесійний тиждень. Тому я дуже прошу вас взяти під особистий контроль для того, щоб депутати могли приймати участь у колегії. Крім цього, просила б вас призначити спільну зустріч всім на сьогоднішній день існуючим політичним рухам, які намагаються рухати реформу охорони здоров'я, а саме: Адміністрація Президента, пан Ковтунюк, представник міжнародних (тепер) організацій пан Рудий, який, власне, лобіює повну лібералізацію закладів охорони здоров'я, також Мінрегіонбуд, який робить свою реформу охорони здоров'я по децентралізації. І до тих пір, поки у нас не буде узгодженої спільної позиції зрозумілою всім, велике прохання не виносити конфлікті моменти на загал, до тих пір, поки не знайдено консенсус, як вирішити проблему, не створювати додаткові конфлікти. Ми в них, Комітет з питань охорони здоров'я, абсолютно не зацікавлені. Ми дуже хочемо рухатись і робити реформи. І своє бачення, наше бачення представлене в стратегії реформи, яке документом видано за результатами парламентських слухань.

 

КУБІВ С.І. Ви були свідком, як Голова Комітету, я до вас підходив. Я разів 3, а, може, 5 був ініціатором на Погоджувальній раді, щоб закони якраз Комітету з питань охорони здоров'я були винесені. І це на минулому засіданні, і на позаминулому і так далі я завжди підтримую, тому що здоров'я людини найважливіше, а все інше – процес.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дуже дякую, пане Степане.

Будь ласка, Вікторе Вікторовичу.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Вельмишановна Ольго Володимирівно, шановні народні депутати, шановний Степане Івановичу, шановні присутні, ініціатива Прем'єр-міністра направлена на здешевлення ліків і є дуже правильною. І Міністерство охорони здоров'я її всіляко підтримує і рухає в межах компетенції. У межах цієї ініціативи розглядається цілий ряд дій, які дозволять дуже швидко призвести до реального здешевлення ліків для наших пацієнтів. Мова йде і про законопроект, який розглядається сьогодні. Мова йде і про пропозицію запровадити на перспективу референтне ціноутворення на ліки. Мова йде також про завершення процесу стандартизації медичної допомоги шляхом напрацювання сучасних протоколів, стандартів та настанов, і я хочу щиро подякувати Голові Комітету за те, що у свій час була розпочата робота і сьогодні ми практично завершуємо і виходимо приблизно на 90 відсотків стандартизації медичної допомоги нашим пацієнтам. Готуються документи, створюється робоча група щодо напрацювання вартості медичної послуги. І таким чином цей комплекс заходів, на нашу думку, дуже швидко призведе до реального зниження ціни на ліки.

Що стосується законопроекту, який сьогодні розглядається. Ми щиро вдячні комітету за те, що сьогодні ви дослухалися до нашої пропозиції – це питання внесено до порядку денного і розглядається першим.

Хочу зауважити, що Міністерство охорони здоров'я ніяким чином не робило кроки, які направлені на речі, які можуть призвести до звуження можливості пацієнта отримати якісне лікування за рахунок якнайбільшої кількості ліків. Ті нормативні документи, які вийшли з Міністерства охорони здоров'я, і сьогодні розглядаються як офіційна позиція Міністерства охорони здоров'я, і які були випущені у період, коли не було пленарних тижнів засідання Верховної Ради, сьогодні по ним проводиться службове розслідування з метою з'ясувати, яким чином була спотворена позиція, яка була задекларована Прем'єр-міністром країни, яким чином після того, як були проведені консультації і була оформлена попередньо та пропозиція, яка була б консолідованою і відповідала б, і була підтримана Комітетом з питань охорони здоров'я і, відповідно, Кабінетом Міністрів, яким чином були спотворені документи, яким чином були внесені ті правки, які сьогодні виглядають конфліктними.

Ще раз хочу зауважити, що Міністерство охорони здоров'я налаштоване на те, щоб у межах своєї компетенції вийти на той документ, який дозволить якнайшвидше спростити доступ ліків до населення.

Користуючись нагодою, Ольго Вадимівно, хочу принести вибачення і сказати, що всі наступні колегії, які будуть плануватись Міністерством охорони здоров'я, обов'язково і заздалегідь будуть погоджуватись з Комітетом.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Будь ласка, пані Ірина Сисоєнко.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, шановні представники уряду. Знаєте, дуже світлу і високу ініціативу Прем'єр-міністра України, на жаль, можна просто спаплюжити неякісним виконанням тексту законопроекту. І, на жаль, це так. І щойно Віктор Вікторович по суті визнав те, що суть того законопроекту 4484, вона не є тією, яку все ж таки уряд буде пропонувати Верховній Раді України до розгляду. Чи вірно я вас зрозуміла, що ви сказали, що вона є спаплюженою, є службове розслідування.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Сьогодні за моїм дорученням розпочато службове розслідування.

 

СИСОЄНКО І.В. Тобто в тій редакції, яку зараз ми обговорюємо, уряд відмовляється вже від тієї редакції цього законопроекту. Вірно я розумію?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми надіслали листа на пана Гройсмана. Я пояснюю.

 

СИСОЄНКО І.В. Я задаю питання.

 

МУСІЙ О.С. Це ж не допит.

 

КУБІВ С.І. Ми сказали чітко позицію.

Шановна пані Голово, я би не хотів, ви знаєте, я не медик, я сьогодні розумію, людина, яка не один закон написала, особисто і процедуру.

Я хочу сказати одну річ важливу. Уряд транслюється в прямому ефірі, є стенограма, яка відповідає позиції Прем'єр-міністра і голосування на засіданні уряду. Це позиція уряду. І я б просив комітет підтримати позицію, яка була висвітлена під стенограму на засіданні уряду з професійними правками, щодо яких ми з вами сьогодні повинні домовитися.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Комітет з питань охорони здоров'я буде сьогодні надавати ті правки, з якими Комітет готовий розглядати цей законопроект.

 

СИСОЄНКО І.В. Зараз ми обговорюємо урядовий законопроект, який ви щойно наголосили, 4484. Значить, у тому вигляді, в якому він поданий урядом, дійсно, мета… Ми повністю всі підтримуємо і повністю погоджуємося з декларованою метою Прем'єр-міністра України, але в тому вигляді не можна приймати в першому читанні законопроект, який потрібно переробити на 100 відсотків. Не можна внести правки між першим і другими, якщо на 100 відсотків законопроект просто потрібно переробити. Тобто по суті потрібно відізвати той текст, зараз напрацювати новий текст, і щоб уряд завтра подав до залу Верховної Ради погоджений з комітетом по суті текст такої важливої ініціативи. Це те, що стосується спрощення процедури реєстрації лікарських засобів.

Також я хочу наголосити, що цим законопроектом жодним чином ми не вирішуємо питання зменшення вартості лікарських засобів, ми говоримо лише тільки про спрощену реєстрацію. Давайте не будемо зараз маніпулювати і в той єдиний маленький абзац, який є в тексті законопроекту, не будемо говорити, що це є панацеєю, і тепер всі громадяни України будуть думати, що якщо цей законопроект буде прийнятий, то і вартість лікарських засобів буде меншою, і якість лікарських засобів збільшиться, тобто давайте це робити ми не будемо, тому що питання вартості лікарських засобів – це потрібно, щоб уряд попрацював над постановою Кабінету Міністрів, запровадив референтне ціноутворення і запровадив нарешті в Україну реімбурсацію лікарських засобів, тобто повну або часткову компенсацію вартості лікарських засобів для конкретної категорії населення.

Також, Ольго Вадимівно, ви сказали про те, що на Прем'єр-міністра України був поданий лист від Комітету…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, не від Комітету.

 

СИСОЄНКО І.В. …То я просто хочу наголосити, що лист поданий тільки від 2 членів Комітету. Тому зараз ми якраз на Комітеті і обговорюємо ті пропозиції по тому законопроекту.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пан Олег Степанович Мусій.

 

МУСІЙ О.С. Доброго дня, шановні представники уряду, Перший віце-прем'єр-міністр, виконуючий обов'язки Міністра, шановні народні депутати, журналісти! Я хотів би подякувати всім члена Комітету, які виступили з єдиною позицією вчора і підтримали і проголосували однозначно, в тому числі і представники опозиції одностайні, і зал підтримав всі законопроекти, які були узгоджені Комітетом. Це дуже важливий момент для того, щоб ми почали розуміти, яким чином ми далі будемо рухатися.

Якщо взяти до уваги ті зміни, які ввійшли в доопрацьованому законопроекті, поданому урядом 4484, я з повною відповідальністю говорю, що це була моє запитання на "Годині запитань до уряду" до Прем'єр-міністра, рішення Комітету ніякого не було. Воно було спричинене тим, що в середу на одному з попередніх засідань, коли тут були присутніми 8 членів Комітету з питань охорони здоров'я, і ми розглядали першу редакцію, подану 20.04, всі 8 членів Комітету (а я тоді мав честь вести засідання Комітету) виступили категорично проти редакції від 20.04. Тому питання до редакції 20.04 було абсолютно зрозумілим, що комітет не має можливості підтримати.

Саме тому на цьому ж засіданні була підтримана узгоджена версія Закону "Про лікарські засоби", який ми подали в доповнення до двох законопроектів про лікарські засоби – альтернативного мого і основного пана Шипка. Саме тому є рішення Комітету, є протокол про те, що Комітет підтримав такий варіант. В цьому варіанті існує 15 стаття. При всьому ставленні до цієї 15 статті різних політичних сил насправді Комітетом було прийнято офіційне рішення Комітету, саме тому під час запитання до Прем'єр-міністра я наголосив про те, що існує депутатський законопроект від Комітету, і звернув на це увагу Прем'єр-міністра. І я думаю, саме тому, як відповідальний уряд, він відреагував на моє запитання під час "Години запитань до уряду". Тому попрошу не дуже перебільшувати рішення чи не рішення, те чи інше.

Наступне питання. По суті самих змін. Я вважаю і хочу підтвердити, що рішення Комітету не було жодного про можливість чи неможливість доопрацювання його в другому читанні. І кожен депутат, безумовно, має свою процедуру. Ті зауваження, які були висловлені під час дискусії з Міністерством охорони здоров'я, які я проводив особисто в тому числі як народний депутат, на що маю повне право. В тому числі і з майже кожним членом Комітету з питань охорони здоров'я, на моє глибоке переконання, свідчить про одне: ми можемо навіть з голосу внести слово "Японія", це не є жодною проблемою. Внести не тільки між першим і другим читанням, а просто з голосу.

Далі. Щодо того, чи препарати зареєстровані чи незареєстровані компетентним органом, і з приводу цієї "молекули". Якщо буде рішення Комітету викреслити 2 слова, я не бачу жодної проблеми викреслити 2 слова, якщо це буде консолідоване рішення Комітету.

Тому, з моєї точки зору, як народного депутата, абсолютним очевидним є те, що ми можемо і мусимо знайти консолідовану позицію до другого читання в цьому законопроекті.

Поки що у мене все.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Олеже Степановичу.

Будь ласка, Ігорю Михайловичу.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги народні депутати, шановний Степане Івановичу, апелюю саме до вас. Ви пам'ятаєте, у п'ятницю запитання у "Годині запитань до уряду" я підійшов до Прем'єр-міністра, ми… Питання Японії як виникло? Я взагалі не розумію, в якій ми ситуації опинилися?

Моя пропозиція. Звертаюся до всіх, хто є в залі. Те, що сьогодні відбувається, це яскравий приклад кулуарної корупції, підстав і тіньових під килимових домовленостей. Хто є проти того, щоб відкрити ринок для тих препаратів, які використовуються в цивілізованих країнах? Нікого немає! А потім починається: рішення Комітету, якісь домовленості.

Я перепрошую, пане Шафранський, якщо ви так починаєте, ви погано починаєте. Які у вас можуть бути службові розслідування? Та ви вже на сьогоднішній день повинні були результат доповісти як так могло статися.

Пані Ірина правильно говорить: питання ціни взагалі не стоїть. Питання можливого шахрайства виробниками, воно сьогодні не передбачено ніяким чином, і ми це все прекрасно розуміємо.

І по Японії. Як би вони не реєструвалися в Європі, виробник пише, ніхто не зніме, він так і буде японським.

 У мене є до вас пропозиція. За цим всім процесом дуже уважно слідкують усі. Якщо "нахімічити" на цьому законі, довіри не буде ні до кого. У нас в "Опозиційному блоці" була дуже жорстка дискусія. Ми прийняли рішення по першій частині: підтримувати цей закон. Але те, що відбувається зараз, ми його підтримувати не будемо.

Я пропоную. Якщо уряд, якщо міністерство консолідовано у своєму пориві боротися з оцією кулуарщиною, з цими ігрищами, з цією корупцією, бо це є приклад корупції: говоримо одне, підставляємо друге, третій закон виставляємо, там 15-а стаття, там 9-а – це все непрозорі схеми. Давайте цивілізовано приймемо рішення зняти цей закон. Скільки нам треба, щоб прийняти закон? Пане Степане, ви прекрасно знаєте, 6 годин. Приклад по прокуратурі, змінили закон, представили людину – вже була надрукована газета. 6 годин – все готово. Нам щоб такий закон приготувати, треба буде 1 день. Давайте цивілізовано, це зробить честь, це зробить довіру до того міністерства, в якому колись працював великий авантюрист, який загнав 2,5 мільярда за кордон, і на сьогоднішній день на 200 мільйонів надійшло ліків, 2 мільярда "гуляє". І фонди ще навіть не закупили тих ліків.

У мене є пропозиція. Давайте ми це знімемо, давайте ми більш чіткіше пропишемо. Це буде набагато сильніший крок визнати якусь помилку, але прийняти правильне консолідоване рішення. Комітет боровся з Міністерством охорони здоров'я цілу каденцію через те, що ішли оті "обєщалкі" – завтра, завтра, завтра. Тому не треба поспішати.

Здешевлення повинно бути передбачено. Які ліки? Орфанні хвороби, медикаменти, які не випускаються в Україні. Ми ж повинні ще й думати про українського товаровиробника. Якщо ми запустимо весь гамуз індійський зареєстрований в Англії, ми вб'ємо нашу фармацевтичну промисловість.

І наостанок. Пане Степане, хочу сказати, яка ініціатива виношується у нас в комітеті: ми категорично проти того, щоб Міністерство охорони здоров'я перетворилося на "міністерство торгівлі і презентації вручення товарів". Це є завданням Мінекономіки. Їхнє завдання: зібрали заявку, подали в Мінекономіки, відповідні спеціалісти провели закупівлі. Це не "міністерство торгівлі". Бо вони не мають часу займатися організацією і зміною в системі охорони здоров'я.

Пан Перегінець сидить. З Нового року тричі в Америку з'їздив, враховуючи перельоти, один раз в Батумі (невідомо що там робити, в тому Батумі). Ми ще вияснимо, чого ви туди в Батумі їздили.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ще в Японії були.

 

ШУРМА І.М. Вам слова не давали. Ви вже, здається, "одною ногою", так що помовчіть.

Візьміть Павленко. Юрист за освітою. Вона їздить вчитися як організовувати охорону здоров'я в Польщу, Швейцарію, Ізраїль. Що це відбувається?

Є велика надія, я вам щиро при всіх говорю, в тому числі і в "Опозиційному блоці", охорона здоров'я здатна консолідувати політичні еліти – хворіють всі незалежно від партбілета, лікуються всі незалежно від партбілета, і ми сьогодні тут повинні об'єднатися. І мені здається, це здоровий компроміс – вийти на консолідовану позицію, зняти його в четвер, напрацювати, це багато часу не займе. Я думаю, що це буде гідним кроком усім, і в першу чергу, сила волі і Кабінету Міністрів, ініціатива все одно за вами залишається, і все одно це буде ваш ініціатива. І Міністерство, яке не допустить там підлогу якогось: що це за зустрічі з кимось, хто там кому що обіцяє, які там рішення комітету?

Сьогодні пані Ольга чітко сказала, вона направила листа на запитання від кого, вона з нами не погоджувала, вона зорієнтувалась і сказала правду, честь їй і хвала, я схиляю голову від себе як від депутата. Лист, який виходить від комітету, повинен розглядатися на комітеті, і ніяка посада голови, заступника і секретаря не дає підстав вводити в оману ні Кабінет Міністрів, ні Міністерство охорони здоров'я.

Моя пропозиція: якщо ми долаємо корупцію, і оце всі повинні почути, давайте знімемо цей закон, не чисто він заходить у Верховну Раду. Тиждень нічого не змінить, але ми з гордо піднятою головою можемо вийти на наступне сесійне засідання. Це моя пропозиція.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Я би ще хотіла зазначити, Олег Степанович казав, що закон розглядався на Комітеті з питань охорони здоров'я. Я не була присутня на минулому засіданні, але підняла стенограму. На минулому засіданні Комітет з питань охорони здоров'я не розглядав закон 4484, що зафіксовано в стенограмі, тому ще раз наголошую на тому, що не було консолідованого рішення.

 

ШУРМА І.М. Ми не розглядали цей закон. Давайте говорити правду.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Цей закон не розглядався.

 

ШУРМА І.М. Новий закон про лікарські засоби 4484… 15-а стаття не йшла на заміну 9-ї статті. Не було такого жодного слова сказано. Це був паралельний закон, який може передбачити ті чи інші процедури.

 

КУБІВ С.І. Дивіться. Було 8 звернень до мене, що пані Оксана, може, їх оцінила або критично відкинула, помножила.

Дивіться. Я був депутатом, вибачте, правда, я вислухав за медицину 25 років останнього року – це правильно. І я приймаю ті речі, що, дійсно, "Боже, нам єдності дай". Але я хочу сказати, якщо виноситься законопроект на засідання комітету, і він навіть набирає 0 голосів, то цей законопроект є розглянутим.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Степане, закон не виносився на засідання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У порядку денному навіть не було.

 

ІЗ ЗАЛУ. На позаминулому головувала пані Корчинська. Розглядався первинний законопроект і набрав 0 голосів.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, він був на доопрацювання відправлений, проголосований народними депутатами повернути законодавчу ініціативу.

 

ШУРМА І.М. От, послухайте мене. Справа є набагато гірша. Скажіть, будь ласка, чи буде добре, якщо в сесійному залі навіть по такій схемі, навіть законопроект, який набрав 0, буде внесений в сесійний зал і не буде проголосований, ну, це ж неправильно.

(Загальна дискусія).

 

КУБІВ С.І. Я не можу сприйняти позицію, коли кажуть, що законопроект не розглядався. Якщо навіть законопроект набрав 0 або відхилений, це юридичний факт розгляду.

 

ШУРМА І.М. Я за кінцевий результат. Або він консолідує зал, або він розколе цей зал.

 

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, зараз слово Оксані Анатоліївні Корчинській.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую.

Шановні колеги, шановні запрошені, цей законопроект розглядався один раз, і це було не 10 травня. Це було в даному разі один раз, коли він був у початковому варіанті, інша редакція. Його тоді представляв пан Нефьодов, і він був відправлений на доопрацювання з єдиною фразою побажання комітету: відправте на доопрацювання. Ми тоді один раз розглядали цей проект. Це було не минулого разу, не тоді, коли…

 

МУСІЙ О.С. Це було 21.04.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це було 21.04, його розглядали і відправили на доопрацювання. Більше члени комітету не висловлювали ніяких, на той час ніяких пропозицій не було.

 

ШУРМА І.М. І Японії ніхто не викреслював.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Більш того, на минулому засіданні він у порядку денному навіть не стояв.

Тепер. Наступна ситуація по 4484. Дійсно виявився законопроект, котрий не розглядався комітетом, члени комітету не розглядали пропозиції до цього законопроекту, і коли виявилися, що туди були вставлені статті по коментарю народного депутата Мусія, котрий є з законопроекту, котрий підписали більшість народних депутатів членів Комітету Верховної Ради, законопроект 2162-д, де дійсно є стаття 15-а про спрощення процедури державної реєстрації лікарських засобів, і ця стаття дійсно на даний момент із того, що ми побачили в реєстрації містить частково те, що є в 4464.

Більше того, на моє велике здивування цей законопроект, котрий ми підписали, на мій погляд, відбулася плутанина. І сьогодні я запитала у пана Мусія, котрий збирав під законопроектом 2162-д наші підписи, тому що я розглядала законопроект, де взагалі 43-я стаття про рекламу лікарських засобів була вилучена. Натомість в той законопроект, котрий офіційно зареєстрований і висить на сайті, містить цю статтю в повному ще й в розширеному…

Тобто в даному разі я зараз буду ініціювати ще й розслідування реєстрації законопроекту про лікарські засоби 2162-д і буду просити комітет відкликати його на доопрацювання, ще раз переглянути ті статті, під котрими ми підписувалися, і тою редакцією, що підписувалися всі комітети, тому що той законопроект, котрий я побачила на сайті Верховної Ради, не відповідає тому законопроекту, котрий я підписувала як народний депутат Корчинська Оксана Анатоліївна.

У зв'язку з цим, або комітет підтримає і відкличе на доопрацювання, або ні, тоді я буду як народний депутат відкликати свій підпис, тому що я вбачаю там заміну того законопроекту, котрий я особисто підписувала. І там, дійсно, в цьому законопроекті є та стаття, котра ввійшла у 4484, з котрим я як народний депутат погодитися не можу і в тому проекті, і в цьому.

Тому все ж таки є пропозиція: якщо комітет схвально поставиться до того, щоб відкликати на доопрацювання свій законопроект 2162-д про лікарські засоби, то просимо Кабінет Міністрів дійсно відкликати свій законопроект 4484, дуже швидко з нами його доопрацювати і внести Кабінетом Міністрів узгоджений варіант на радість всім пацієнтам України доопрацювати якісно той законопроект, котрий абсолютно правдиво, що Кабінет Міністрів хотів, мав абсолютно благі мотиви для того, щоб дерегулювати фармацевтичний ринок, але, на жаль, вийшло що вийшло.

І тому просимо підтримати компромісний варіант: доопрацювати законопроекти якісно для того, щоб не було потім ніяких можливих махінацій.

Дякую.

 

ШУРМА І.М. Пане Степане, додаток до коментаря нашого колеги, який говорить, що даний законопроект розглядався. Пані Оксана говорить, і це в протоколі записано від 21.04, а законопроект 4484 від 10.05 – його ніхто не розглядав. Давайте дивитися ще й юридично.

І зрештою, пані Оксано, як ви думаєте, хто це все робить? Можливо, варто і Кабінету Міністрів на сьогоднішній день провести службове розслідування? Як так може бути? Я ще раз кажу, попри все, не дивлячись ні на що, свою позицію в залі, вона є чудова, її треба підтримувати, і ми будемо її підтримувати. Але є Японію знімають, а Прем'єр-міністр на "Годині запитань до уряду" озвучує Японію, значить, поза його спиною хтось ці всі речі робить. І за таких обставин давайте вийдемо з гарним обличчям, давайте знімемо.

 

КУБІВ С.І. Враховуючи важливість цього питання, і я за дорученням Прем'єр-міністра сьогодні є комітеті. Розуміючи процеси організаційні депутатські, розуміючи процедуру прийняття рішень на комітеті, і вмію слухати, що ви говорите.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Колеги, нам потрібно сьогодні вирішити стратегічне питання. Перше. Чи ми можемо, наприклад, доопрацювати законопроект 4484, внести туди правки і подати в зал.

Просяться виступити пацієнтські організації і представники ПРООН.

 

СИСОЄНКО І.В. Ще не всі депутати висловилися.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тоді прошу, будь ласка, Тетяно Дмитрівно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Шановні присутні, я вже не перше скликання народний депутат, і всі знають, хочу відмітити, що вперше за 12 років на засіданні Комітету з питань охорони здоров'я присутній Перший віце-прем'єр-міністр Степан Іванович. Дуже вдячна вам. І задача сьогоднішнього уряду плідно спілкуватися з комітетом, тому що парламентсько-президентська форма правління сьогодні є у нашій країні. И понятно, что в комитете должны быть решены все важные стратегические вопросы.

О том, что одним из первых законопроектов, которые подало новое правительство, можно сказать, в лице нового Премьер-министра Владимира Борисовича Гройсмана, это был законопроект 4484, это очень правильно, это очень позитивно. Я лично отмечаю в связи с тем сегодня, что в нашей стране первая проблема по всем соцопросам это проблема оплаты ЖКХ украинцев.

Вторая проблема – это приобретение медикаментов. Сегодня ни одна государственная программа, глубоко уважаемый Степан Иванович, не выполнена за 2015 год, остатки, это есть в нашем сегодняшнем заседании, опять изучение данного вопроса, который очень-очень, ну, на грани вообще геноцида украинского народа, потому из 2.3 миллиарда гривен, которые были отданы на международные закупки, всего закуплено на 368 миллионов гривен. И самая главная программа "Туберкулез", и есть стенограмма.

Да, на прошлом заседании (сейчас я отвлекусь) мы рассматривали 4484, но поданный в апреле, Олег Степанович. Если кто-то путается с памятью, нужно посмотреть. То, что я говорю, я всегда помню и всегда иду по тем позициям. Я сказала – я должна это выполнить.

Почему же министерство в лице того министра, который сегодня отсутствует, есть Перегинец, вот у меня масса стенограмм, которые международные организации дали, масса выступлений, обещали, что будут закупки сделаны срочно и качественные, и сегодня так издеваются над больными. Пациенты, которые сегодня лежат без лекарств, которые не лечатся, которые не госпитализируются, которые ходят, которым пишут списки лекарств, которые продают квартиры, закладывают, задалживают, просят фонды. Почему сегодня такое геноцидное состояние в отношении больных людей?! Я не знаю. За это просто нужно будет отвечать.

Извините, это тоже мои эмоции, которые будут потом к последующим законопроектам и вопросам, которые будут рассматриваться. И вот новое правительство делает законопроект 4484, возможно, учитывая, что одна из главных сегодня проблем для украинцев – это приобретение медикаментов. Что нужно улучшить? Для этого упростить процедуру регистрации таких-то таких-то импортных препаратов. Наверное, оно не знает, передайте, пожалуйста, глубоко уважаемый Степан Иванович, я тоже буду стараться попасть к Премьер-министру, о том, что у нас продажа медикаментов за 2015 год составила 2 миллиарда долларов, но за 2014 год эта сумма была 3 миллиарда долларов. То есть, несмотря на то, что гривна в 3 раза подскочила, то все равно упала продажа по отношению к доллару, то есть обнищали украинцы, они не в состоянии идти в аптеки и покупать. Если покупали в год на 3 миллиарда долларов, то за 2015 год они уже купили на 2 миллиарда долларов.

Дальше. Наверно, это тоже не учло наше уважаемое правительство, средневзвешенная цена препарата импортного, который покупает каждый украинец, и мы в том числе, составляет 110 гривен, то есть каждый из нас, если приобрели импортный препарат, я в среднем за одну упаковку потратила 110 гривен. Но средневзвешенная цена отечественного препарата для каждого украинца составила 20 гривен, то есть украинцы покупают за 20 – в 5 раз дешевле отечественного производителя, чем покупают сегодня импортного. Так за что же сегодня старается глубокоуважаемое наше правительство? За то, чтобы уничтожить возможность купить за 20 гривен украинского производителя. У нас прекрасные украинские производители, которые сегодня работают на генериках, и вчера Премьер-министр сам присутствовал, видел один из крупнейших заводов, который входит в пятерку крупнейших, здесь они есть, и в Киеве, и в Харькове.

Лоббирую я, не лоббирую, как пишут присутствующие общественные организации – это всю жизнь будет на их совести, но я говорю сплошную правду, за которую готова отвечать сегодня и завтра.

И к сожалению, это тоже не учтено, что сегодня обнищание каждого украинца, этим законопроектом вы уничтожаете возможность его лечения, возможность получения дальше по государственным программам медикаментов.

Что вообще это значит, Степан Иванович, о том, что импортные препараты мы даем возможность сократить.

К сведению всех присутствующих, в Европе есть 2 совершенно разные регистрации препаратов и их процедуры выпуска для продажи. Первое, это для внутреннего рынка, она очень жесткая. И вторая, для экспорта, она очень простая для регистрации таких стран, возможно, которых уже можно считать "стран третьего мира" как и Украина.

Поэтому о том, что этим законопроектом вы вообще не гарантируете, что не будут поставлены в нашу страну лекарства очень сомнительного качества. Я очень благодарна, Виктор Тимофеевич Чумак, что вы меня очень поддерживаете, потому что это высокий профессионал, который много лет прекрасно знает, говорит, что мы не будем защищены, и я буду покупать эти лекарства, которые в течение 10 дней зарегистрировали, но они будут очень для меня сомнительного качества. И я уверена, что тот мел, о котором я говорю десятки лет, та глина, которая очень часто входит в состав, потому что у нас нет контроля за качеством и за фармакологией медикаментов, мы все это будем употреблять за свои деньги, и наши дети. Поэтому много есть вопросов.

Даний законопроект, Степане Івановичу, ми не розглядали, тому що він тільки зареєстрований 10 травня, немає висновків Головного науково-експертного управління, немає висновків антикорупційного комітету, і тому треба Кабінету Міністрів відкликати, тому що більшість народних депутатів не буде підтримувати такий законопроект, який зараз є, від Кабінету Міністрів. Тому треба його на доопрацювання. Якщо є якась процедура, що треба відпрацювати в першому читанні, а потім на друге, то такої процедури немає. Поэтому я считаю, что Кабмин должен учитывать такие трения и высказывания, что говорят народные депутаты присутствующие руководители, знающие фармацевтическую отрасль в Украине, и понимающие, что это просто убьет наших украинцев и уничтожит украинских производителей – это очень неправильно в это тяжелое время.

Спасибо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Тетяно Дмитрівно.

Шановні народні депутати, хочу сказати, що вам всім було розіслано три колонки, тобто порівняльна табличка. Ми підготували закон 4484 в тій редакції, в якій він існує в Законі "Про лікарські засоби", в тій редакції, якій він зроблений Кабінетом Міністрів від 10.05, і остання колонка – це ті пропозиції, власне, які Комітет з питань охорони здоров'я, ПРООН, пацієнтські організації – це все відпрацьовано, вони вже сюди внесені. Тому ми вам все це розсилали ще позавчора, просили, щоб ви ознайомились. Тобто робота, ми старалися насправді встигнути до сьогодні, робота була зроблена дуже велика для того, щоб ми змогли рухатися вперед.

Я ще раз хочу наголосити, що, безперечно, вітчизняні виробники – це дуже важливо, і я за те, щоб було бюджетне планування, і ми давали держзамовлення державним виробникам для того, щоб вони могли відкривати нові робочі місця і максимально збільшувати, використовувати українські гроші для того, щоб розвивати українську промисловість. Але не потрібно забувати, що з точки зору лікування потрібно лікувати українських громадян якісними медичними препаратами. І є такі препарати, які на сьогоднішній день українські виробники не випускають. Тому заморожування ринку, і, власне, якість лікування буде залежати від того, що лікарі призначають пацієнтам, а не від того, що буде зареєстровано в Міністерстві охорони здоров'я.

Зараз коментар Олега Степановича, потім пацієнтські організації і ПРООН.

 

МУСІЙ О.С. Я би хотів, шановні народні депутати, і особливо секретаріат, можливо, ви підкажете, можливо, члени Кабінету Міністрів, ви підкажете народним депутатам по процедурі. Законопроект 4484 Верховною Радою проголосований за включення до порядку денного. Чи існує процедура його відкликання Кабінетом Міністрів, це раз. Насправді ми стикнулися з такою самою процедурою, коли ми доопрацьовували законопроекти інші. Існує інша процедура, яка передбачена Регламентом, – відправлення або суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання, або відправлення в комітет на доопрацювання.

І це, до речі, стосується також законопроекту, я повністю поділяю і підтримую позицію пані Оксани Корчинської з законопроектом так званим спільним комітетським. Якщо там дійсно редакція відрізняється від узгодженої з нами, то давайте поміняємо цю редакцію. Я не бачу жодної проблеми. Навіщо ми самі будемо загострювати конфлікт, ми ж депутати, всі разом вирішили це питання зробити спільне і узгоджене. Якщо стаття викликає якісь непорозуміння і сумніви, то давайте поміняємо на узгоджену спільну статтю і тоді будемо тільки рухатися далі уперед, а не плодити конфлікти між собою на рівному місці.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Олеже Степановичу.

 

КУБІВ С.І. Процедурно, якщо можна.

Перша теза. Володимир Борисович Гройсман, тоді готували ми питання стосувалося того, що ми хотіли на уряді в законі діючому дописати одне слово "і використовується". Оце були всі зміни. От, ми бачимо, як воно вийшло на сьогодні.

Коли законопроект відкликаємо, це знову процедура, Кабінет Міністрів, все інше і так далі. Коли ми голосуємо законопроект, який включений до порядку денного Верховної Ради, ми маємо три випадки: прийняти у першому читанні, повернути у комітет, повернути на доопрацювання законодавчої ініціативи. І ще важлива є тема, що ми можемо повернути в комітет і, відповідно, тут повернутися до стенограми, про яку я говорю і вашу, і нашу, і там все стане на свої місця.

А другий варіант – відхилити. Це велике коло.

Якщо ми говоримо сьогодні про необхідність того слова, яке було, і використовується цієї країни, то ми повертаємо на доопрацювання і тоді відповідно от такий варіант, який кращий. Бо знімати його з розгляду, це знову процедура піде, вибачте, 3 місяці.

 

ШУРМА І.М. Так а чия вона? Хто це наробив?

 

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Є прохання. Роман Романович Ілик відповідав за контакт з комітетом, він може нам сказати, яким чином це відбулося.

 

ІЛИК Р.Р. Шановна Ольго Вадимівно, шановний Степане Івановичу, шановні народні депутати, запрошені. Я приємно здивований тим, що участь в роботі комітету бере Перший віце-прем'єр-міністр України. В минулому скликанні, коли я працював першим заступником голови комітету до нас на засідання навіть Міністр охорони здоров'я не приходив, не кажучи вже про виконуючого обов'язки і заступника, тому представницький рівень тут найвищий.

Щодо самої процедури і того, що стосується 4484, виглядало наступним чином: згідно доручення Прем'єр-міністра віце-прем'єр-міністр Розенко прибув до нас в міністерство і у присутності виконуючого обов'язки міністр, у присутності заступника Голови Комітету Олега Мусія і моїй присутності дав доручення, щоб ми спільно, враховуючи те, що немає належної комунікації дотепер у роботі між Міністерством охорони здоров'я і комітетом, спільно узгодили всі позиції, які стосуються роботи по відповідному законопроекту. Беручи до уваги те, що Голови Комітету не було у цей час (вона була у відрядженні), визначеним головним комунікатором від комітету був визначений Олег Степанович Мусій.

 

ШУРМА І.М. Хто визначив? Є перший заступник.

 

ІЛИК Р.Р. Віце-прем'єр-міністр Розенко.

 

ШУРМА І.М. Так якщо ви керуєте комітетом, то, вибачте, навіщо ми тут всі сидимо? Приймайте рішення на Кабінеті Міністрів, і все.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Це було спільне колегіальне рішення.

 

ШУРМА І.М. Не робиться так, друзі.

 

ІЛИК Р.Р. Дайте я завершу.

Питання стосувалося по 4484 тільки одного пункту, який стосується того, що ліки, які зареєстровані у відповідних країнах, і використовуються в протоколах лікування. Все.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, ми це підтримуємо.

 

ІЛИК Р.Р. Міністерство охорони здоров'я сказало, що ми всіляко підтримуємо і рухаємося в цьому контексті далі. І ми готові погодити задля того, щоб законопроект якнайшвидше пройшов у залі і набрав необхідну кількість голосів.

Після того була створена робоча група, у робочу групу увійшов Тарас Лясковський, увійшов Василь Тимофійович Чумак і увійшов делегований Олегом Степановичем Мусієм, і відповідно увійшов представник Мінекономіки Дмитро (не пам'ятаю прізвище). Після цього…

 

ШУРМА І.М. А де комітет тут?

 

ІЛИК Р.Р. Олег Степанович делегував…

 

ШУРМА І.М. Помічника, да? Помічника.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А скажіть, Чумак, це ваш помічник?

Скажіть, будь ласка, хто був у групі, Чумак чи Спіженко?

 

ІЛИК Р.Р. Чумак.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Був Чумак делегований паном Мусієм народним депутатом.

 

ІЛИК Р.Р. Після цього додатково з'явилися оці ще 2 положення, які стали суперечливими із тих причин, про які досі йшлося. Це по суті того, у який спосіб ухвалювалися і приймалися рішення.

Після запитання Міністерства охорони здоров'я у присутності Віктора Вікторовича чи ці позиції є погодженими і будуть акцентуватися комітетом, ми зрозуміли, що так. Виходячи з цього, враховуючи те, що Міністерство охорони здоров'я не є автором законодавчої ініціативи, що законопроект виходить від Кабінету Міністрів через відповідно Мінекономіки, ми дали листа до Мінекономіки, що вносимо такі пропозиції, в тому числі серед пропозицій було ще врахувати GMP, яке не враховано було. А ці пропозиції, які були запропоновані Олегом Степановичем, були всі враховані.

Тому, шановні друзі, я відверто щиро пояснив все, як відбувалося, і ще раз хочу підкреслити, що жодної (на мій погляд) порушення комунікації з боку Міністерства охорони здоров'я з комітетом не було. Щодо того, що не забезпечено належної комунікації в рамках самого комітету, то це не в нашій компетенції.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, чи є у вас офіційні документи, підписані від пана Мусія як заступника Голови Комітету чи як від народного депутата, чи від пана Чумака, яким вони надавали ці пропозиції в письмовій формі Міністерству охорони здоров'я?

 

ІЛИК Р.Р. Ті пропозиції, які вони надавали, ми передали у своє експертне середовище…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Чи вони є у вас оформлені як офіційний документ, підписаний тим чи іншим…

 

ІЛИК Р.Р. Ось безпосередній виконавець.

 

________________. Відпрацьовувався документ в робочому порядку. Є таблиці, які надавалися…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Чумаком Віктором Тимофійовичем надавалися?

 

________________. Так, Чумаком Віктором Тимофійовичем як помічником…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А можна дізнатися яка посада Чумака Віктора Тимофійовича на даний момент? Він ваш радник?

 

МУСІЙ О.С. Так, він мій радник.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми дякуємо Міністерству охорони здоров'я за, власне, розуміння, за чесність. Хочу сказати, що я як Голова Комітету категорично… Я приветствую ініціативи кожного народного депутата, але вони мають оформлюватися як ініціативи кожного народного депутата, від імені народного депутата з власним підписом і ніяким чином, так само як і я не маю права репрезентувати позицію комітету, а тільки свою власну, я вважаю, що, власне, така позиція є неприпустимою ні для кого: ні для заступника Голови, ні для народних депутатів, ні для Голови Комітету з питань охорони здоров'я. Тим паче підводити Міністерство охорони здоров'я і підводити Кабінет Міністрів.

Тому дуже мені хотілося, щоб такі, на мій погляд, зовсім некоректні ситуації, м'яко кажучи, щоб вони не повторювались.

Ще раз хочу запевнити Міністерство охорони здоров'я, що Комітет з питань охорони здоров'я на 100 відсотків і я особисто в Вайбері, в телеграмі, в офісі – завжди є на контакті, тобто у мене немає ніякої конфліктності, я намагаюся щиро виконувати надану мені українським народом функцію боротися з корупцією, яка вилазить на сьогоднішній день з непрогнозованих місць. І наше завдання спільними зусиллями її побороти.

Зараз я все ж таки хочу повернутися до обговорення закону 4484 і ще раз сказати, що у нас є доопрацьована таблиця зі змінами, що ми повністю підтримуємо першу редакцію, власне, першу пропозицію, яка була надана урядом.

А зараз все ж таки хочу надати слово представникам пацієнтських організацій і представникам міжнародних організацій, яким ми передали цей закон для того, щоб вони надали свої зауваження.

 

СТЕФАНИШИНА О.А. Дякую, Ольго Вадимівно. Дякую шановним присутнім, особливо Степану Івановичу, за вашу підтримку.

Хочу сказати, я тут не одна, я представляю організацію пацієнтів, яка представляє пацієнтів по всій Україні. Прийшла маленька Нонна з гемофілією сюди сьогодні послухати, яка вже заснула під ваші розмови, вибачте.

Але нас дуже хвилює цей законопроект. Ми вважаємо, що це один із найпродуктивніших законопроектів, який поданий урядом за минулий і цей роки. Ми підтримуємо ту редакцію, яку, власне, вніс Кабінет Міністрів до тих змін, які отаким чином, як ми зараз з'ясували, дані Міністерством охорони здоров'я, і оці декілька правок, про які говорила Ольга Вадимівна, які стосуються списку документів для спрощення реєстрації, який не визначений, і в цьому ж визначається, що підставою для відмови для спрощеної реєстрації є подання неповного пакету документів, власне, дає всі можливості для ручного регулювання ринку.

І друге, це збереження існуючих монополій і спрощення реєстрації лише для тих лікарських засобів, аналоги яких відсутні в Україні. Ці норми категорично треба прибрати з правок, які подало Міністерство охорони здоров'я, наша пропозиція була: повернутися до першочергової, прогресивної, дерегуляційної ідеї, яку закладали представники Міністерства економіки і Кабінет Міністрів до цього законопроекту. Я дуже вас би просила, я розумію, що тут також представник колишньої Партії регіонів начебто подав вам дуже слушне зауваження, з яким всі погодилися, яке стосується, власне, реєстрації і використання в країнах Євросоюзу. Насправді, ми досліджували це минулого року, ми розробляли концепцію…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А при чем здесь Партия регионов?! Я не Партия регионов! Имейте корректное отношение к народным депутатам. Я тоже могу сказать, что вы выполняете сегодня задание и знаю кого. Работаете по заказу в нашей стране и делаете полностью геноцид украинцев.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я дуже прошу вас. Ще раз. Ми намагаємося в Комітеті з питань охорони здоров'я повністю нівелювати присутність партій.

 

(Загальна дискусія).

 

________________. У розвинених країнах світу немає двох окремих процедур реєстрації лікарських засобів для внутрішнього ринку і для експорту. Процедура є одна. Якщо препарат є зареєстрований…

 

ІЗ ЗАЛУ. Це неправда.

 

(Загальна дискусія).

 

ШУРМА І.М. У мене є пропозиція. Я пропоную за такі речі, які збурюють ситуацію на комітеті, позбавити слова. Сядьте, будь ласка, сідайте. Я вам не дам говорити. Сідайте, будь ласка, ви не є експертом.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, будь ласка, у нас експерт ПРООН, які просили в письмовій формі і просили надати слово для виступу.

 

ЛУК'ЯНОВА Н. Шановні колеги, добрий день! Я представляю ПРООН, мене звати Наталя Лук'янова, але, на жаль, я не експерт, і у мене зараз немає повноважень виступати. Хочу сказати, що у нас не було багато часу розглянути законопроект, але ми надали свої пропозиції технічні до статті 9, і тому просимо їх врахувати, коли буде доопрацьовуватися законопроект.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми отримали в письмовій формі ці пропозиції і включили їх у ту таблицю, яка розіслана депутатам і може бути передана Міністерству охорони здоров'я.

 

СИСОЄНКО І.В. Але це не погоджена позиція від всього комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, послухайте, будь ласка, я її розсилаю тільки щоб ви з нею ознайомилися.

Будь ласка, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги депутати, я теж згадую, місять тому не раз була дискусія, був у мене, правда, інший профіль комітету, теж були "живі" дискусії, це, напевно, і правильно, але це говорить і приймаю ті зауваження, які сьогодні були сказані в цілому, Міністерство охорони здоров'я не тільки зараз за місяць, а й за рік і раніше – це правильно.

Щоб я попросив, який я бачу вихід? Знаєте, ми всі оце все робимо, а ми говоримо про людину. І напевно, кожен з вас, який сидить тут, і коли хворий приходить в лікарню, не дивиться, з якого прапора людина і з якої партії – і забули це все.

Я хочу що порадити? Є Регламент Верховної Ради. Якщо ми відкличемо закон, це буде абсолютно утопія до вересня, це буде "коломийка" – не потрібно.

Я б просив вас, ви повинні прийняти нині якесь єдине рішення комітету, яке ви приймете, це право підняти руку або не підняти, розглянути в залі цей законопроект, і в залі цей законопроект, і тоді відкривається 3 дороги: дорога – доопрацювати, дорога – першого читання, і дорога – завалити або не проголосувати. І цих 3 розв'язання питання дає швидший фарт, ніж те, що пропонуєте ви. Це таким чином. Я говорю як людина, яка займалася багато.

 

ШУРМА І.М. Степане Івановичу, а чи правильно буде, якщо не проголосують за нього?

 

КУБІВ С.І. Коли б я був депутатом, я б говорив, я сьогодні, на превеликий, може, жаль, в тій дискусії використовує свій регламент і норму етики, яку я повинен витримувати. Перше, професійну, організаційну і знаючи законодавство, і не більше.

І я ще раз хочу сказати: 2 слова і перелік країн, ми от зробити таких три тижні, я прошу, дійсно, це дуже важливе питання.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я прошу вас зараз під завершення нашої дискусії висловити ваше бачення щодо відповідно запропонованих паном Степаном позицій. Розглядаємо ми його: яке рішення приймає комітет – ваші пропозиції.

Кворум у нас є. Коли Тетяна Дмитрівна пішла, зайшов пан Кириченко. Тому кворум у нас є.

Зараз прошу кожного з вас висловитися щодо того, яке рішення має сьогодні прийняти Комітет з питань охорони здоров'я. Ми виносимо в зал, наступні були пропозиції, і на сьогоднішній день говоримо про те, що закон потребує доопрацювання, може бути винесений в зал і відправлений на доопрацювання в комітет, як варіант. Або прийняти в першому читанні і опрацьовувати між першим і другим читанням.

Тому я прошу вас зараз, власне, висловити власну позицію всіх присутніх тут членів не тільки ті, які підняли руку, висловити вашу позицію по тому, по вашому баченню. Тобто ми всі підтримуємо, що цей закон потрібен, але потрібно, щоб зал його не провалив і щоб він вийшов таким правильним, за який нікому не буде соромно, власне, дивитися один одному в очі.

Будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Шановні члени комітету, народні депутати, я погоджуюся з тим, що ми якнайшвидше маємо прийняти цей закон. Якнайшвидший шлях, і абсолютно правильно, і я підтримую досвідченого народного депутата Першого віце-прем'єр-міністра в тому, що найшвидшим шляхом може бути доопрацювання у нас у комітеті. Я погоджуюся, що він потребує доопрацювання, я погоджуюся, що є в цьому моя вина, можливо, через те, що я не є досвідченим народним депутатом, як багато хто із інших народних депутатів. Повірте, я абсолютно щиро, зі щирими намірами мав за мету тільки прискорити оцю процедуру, яку очікує український народ, і яку, слава Богу, підтримав Прем'єр-міністр вперше. Ви знаєте мої непрості стосунки з прем'єр-міністрами України, і я був Міністром охорони здоров'я і теж знаю, як складно проходять законопроекти, які відкликані. Це реально 3 місяці - погодження через всі міністерства і відомства, тому нам нічого не заважає в комітеті чи суб'єкту законодавчої ініціативи його доопрацювати.

Тому якщо комітет одностайно підтримає, що він потребує доопрацювання, ми можемо його доопрацювати протягом тижня чи протягом 2 тижнів спільно, вивірити кожне слово, щоб ніхто нічого не підмінив, щоб ніхто нічого не спотворив. Тому я вношу пропозицію відправити його на доопрацювання в комітет.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Ігорю Михайловичу.

 

ШУРМА І.М. У мене є пропозиція. Степане Івановичу, давайте шукати вихід із становища. Є неправда. От, я кажу, що цей законопроект супроводжує неправда. Вона полягає в тому, от, ви говорите: "Велике коло. По новій реєстрації погодження – це є 3 місяці". Скільки часу працює новий Кабінет Міністрів?

 

КУБІВ С.І. Я вам відповім на це питання. Перше і важливе питання: я побачив, що професійна дискусія, яка не може бути площадкою Кабінету Міністрів, бо там тільки одна людина, яка представляє медицину, а решта – все орг. І статус депутата в минулому, те, що я пропоную.

Друге. Я нині як представник за дорученням Прем'єр-міністра не маю повноважень прийняти рішення за весь Кабінет Міністрів, тобто я можу послухати вашу думку і йти на засідання на Кабінет Міністрів, який відбудеться. Сьогодні Кабінет Міністрів був, ми говоримо про тиждень. Прийняття Кабінету Міністрів, це виходить ще другий тиждень, коли ви працюєте, то воно впритул можливо, тоді не буде комітету. Тобто реально я бачу – місяць. На превеликий жаль, так воно виходить при відкликанні.

Інший коли би був законопроект, який ми внесли новий і за допомогою вас, ми з вами спілкувалися, ви з Прем'єр-міністром спілкувалися, з пані Ольгою я 2 рази спілкувався, я підходив в залі, дійсно, як воно було, мається на увазі на Дні уряду. І працювали професійні люди. Сьогодні я зрозумів взагалі на майбутнє, що всі медичні закони, які буде представляти Кабінет Міністрів або інші установи, повинні мати площадку обговорення з запрошенням громадських організацій, спеціалістів, медичне середовище – площадкою має бути комітет. І коли площадкою комітет буде до внесення, я маю на увазі навіть до реєстрації, це знімає багато питань. Це урок, який я виніс, я вперше, дійсно, на комітеті.

Я би попросив все-таки з тих трьох версій, це допоможе площадку комітет професійно вирішити це питання. Іншого випадку, я не маю повноважень зараз від імені Кабінету Міністрів, що Кабінет Міністрів відкликає цей законопроект, це юридична норма, і він зареєстрований.

 

ШУРМА І.М. Степане Івановичу, у мене є пропозиція. Не один раз законопроект, коли був Володимир Борисович Гройсман Головою, він казав, що законопроект внесений урядом, і він був у порядку денному, знімається міністерством для таких-то речей. У мене є пропозиція: давайте будемо розглядати, шукати вихід з пропозиції так, щоб всі вийшли достойно. Проблема на рівному місці створена штучно.

От, дивіться, є хороша ініціатива. На наступному Кабінеті Міністрів тиждень. У нас є фактично погоджена позиція. Ви вносите новий законопроект, текстовка погоджена, в середу внесли…

 

МУСІЙ О.С. Вона ніким не погоджена.

 

ШУРМА І.М. Олеже Степановичу, ви ж мене так не запитувалися, коли йшли туди на нараду, правда? Ви представлялися від комітету. Дайте мені від себе сказати.

Є пропозиція. Ви вносите абсолютно новий законопроект, текст є погоджений, ми прийшли до рішення, воно все погоджується, ви даєте його, комітет потребує засідання 15 хвилин. Ми зберемося хоч за 15 хвилин до початку сесії, ми загубимо півтора тижня, але ми вийдемо всі з законопроектом, який консолідує зал раз і назавжди в питаннях медицини.

У мене пропозиція: зняти, внести новий вами.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми почули вашу пропозицію.

Будь ласка, пане Костянтине.

 

ЯРИНІЧ К.В. Шановні колеги, я вже не буду виступати по суті, тому що зрозуміло, що в такому вигляді, в якому є цей законопроект, приймати не можна, тому дійсно давайте вирішимо, що робити далі з цим законопроектом.

Моє бачення наступне: якщо ми все-таки винесемо на четвер, якщо ми заслуховуємо і повертаємо його на доопрацювання в комітет, для підготовки до повторного першого читання. Тобто завдання наше наступне: якомога скоріше повернути його доопрацьованим в залу Верховної Ради і проголосувати. Для цього ми повинні засідати на комітеті, прийняти рішення, це робота з депутатами. Тому я не думаю, що хтось буде чіплятися за це питання: чи це винесено Кабінетом Міністрів, головне, щоб це питання було вирішено. Воно таким чином буде вирішено і для Кабінету Міністрів, і для Прем'єр-міністра, а головне – для людей.

Але все-таки, це ще буквально одна ремарка, яка дуже важлива, я на цьому наголошую, колеги, здешевшання ліків завдяки цьому законопроекту все-таки не буде, ми спрощуємо інші речі, ми надаємо можливість лікуватися тими ліками, яких немає на сьогоднішній день в Україні, але здешевшання, те, на що розраховує і напирає (і правильно робить) Прем'єр-міністр – це зовсім інші речі. Це, дійсно, те, що казала пані Ірина, це реімбурсація і так далі, тобто це зробить все-таки ліки дешевше, чого чекають українці. Але ця процедура, яку ми сьогодні чекаємо, цей законопроект, який ми теж чекаємо, він потрібен, і максимально давайте згуртуємося навколо моєї пропозиції.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пане Олексій Кириченко.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я со своей стороны в большей мере разделяю позицию Яринича о том, что действительно его нужно направить на доработку в первом чтении, потому что концептуально (Константин абсолютно прав) на цене лекарств это никак не отобразится. Но мы при этом делаем очень неправильно. Я считаю, что нам нужно спрощувати реєстрацію на українському ринку лікарських засобів. Но мы должны быть равны по отношению ко всем участникам рынка, а не противопоставлять одни рынки другим – это абсолютно неправильная, с моей точки зрения, позиция как регулятора рынка. А если мы хотим добиться удешевления медицинских препаратов в розничной сети наших аптек, я предлагаю Кабинету Министров выйти с инициативой об установлении граничної вартості ліків у роздрібній мережі.

 

СИСОЄНКО І.В. Референтне ціноутворення.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ні. Про референтне ціноутворення ми можемо казати лише в тому випадку, якщо ми якісь гроші повертаємо.

 

СИСОЄНКО І.В. Це реімбурсація.

КИРИЧЕНКО О.М. Так, це реімбурсація, але это повод для установления референтной цены. А если мы говорим о цене в аптеках, то мы можем сказать, что есть список жизненно необходимых лекарственных препаратов, которые установлены не нами, а ВОЗ, там 70 препаратов. Поэтому мы должны сказать, что эти препараты стоят не более чем.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я дякую пану Олексію.

Пане Степане, Комітет з питань охорони здоров'я звертався до Кабінету Міністрів неодноразово. У зв'язку з тим, що паном Яценюком була скасована постанова про граничні надбавки, вони у нас були зафіксовані на роздрібну мережу – 10 відсотків, і 25 відсотків на дороговартісні і більш дешеві препарати. Тобто 10-відсоткова надбавка була скасована. Це дозволило буквально за останній рік підняти надбавку в роздрібній мережі до 25 відсотків, тобто ми зверталися вже до попереднього Кабінету Міністрів від Комітету з питань охорони здоров'я, і я вважаю, що це абсолютно…

 

КУБІВ С.І. Це запит. Я зрозумів.

Я хочу сказати, Ольго Вадимівно, Кабінет Міністрів України по завданню Прем'єр-міністра, я прошу у вас допомоги, ми повинні розвивати виробництво ліків в Україні, у нас є всі підстави. І це повинен бути пріоритет якраз у фармації, яка може бути дійсно дешевша і конкурентна. Це позиція Кабінету Міністрів.

Друге. Коли людина хвора, і зараз ми не маємо що протиставити – людина хоче жити, і життя людини нині регулювати 3-4 місяці, і дякую вам за підтримку в результаті цієї розмови, я вважаю, це правильне рішення.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Степане, хочу сказати, що більшість депутатів з Комітету з питань охорони здоров'я також підтримує створення держзамовлення. І ми також зверталися до Міністерства охорони здоров'я, що має бути зафіксований перелік тих препаратів, які буде закуповувати Міністерство охорони здоров'я на 5 років, створене держзамовлення для того, щоб українські підприємства і виробники мали можливість відкрити нові лінії під державні гарантії оплати такого виробництва. І ми будемо максимально підтримувати створення робочих місць в Україні, і про це ми наголошували, власне, при затвердженні стратегії реформ.

Повертаючись до ціни на ліки. Хочу вам навести деякі приклади. Ви знаєте, що у нас у зв'язку з децентралізацією створилася нова форма корупції, тобто була централізована корупція, була побутова, а тепер є децентралізована корупція. 44 мільярди – пішла субвенція на регіони. Наведу вам приклад. Ми зробили аналіз закупівлі невеликої групи препаратів в різних регіонах, і я вам зараз наведу ціни, щоб ви розуміли, що відбувається.

Наприклад, інсуліни. Препарат Новорапід Флекспен Дніпропетровська область закупила те ж саме дозування за 698 гривень за упаковку. Той самий препарат Флекспен Черкаська область закупила в тому самому дозуванні за 1 067 гривень за упаковку. Різниця між цією децентралізованою корупцією, враховуючи, що всі заробили, це не ціна виробника, це ціна, яку вже закупили, це 53 відсотки різниця, а в грошах – це 370 гривень різниця між областями.

 

КУБІВ С.І. Відповідь однозначна полягає в наступних двох тезах. Теза перша. На наступному засіданні Кабінету Міністрів України з запрошеннями місцевих органів влади ту проблему, яку ви ставите і уряду, буде заслуховуватися питання програми ProZorro для закупівель з державних коштів, включаючи органи місцевої влади. Це не перший факт в ліках, це є в питаннях побуту, питаннях різних інших сфер, які важливі для життя людини. І я думаю, це немає рішення, але це буде пропоновано Прем'єр-міністром, урядом, що всі закупівлі з державних грошей, субвенції у зв'язку з децентралізацією повинні проходити через програму ProZorro, і, повірте, це знімають. Коли ми проаналізували програму ProZorro минулого тижня буквально трьох закупівель, це мій підрозділ як Міністерства економіки пан Максим Нефьодов, де визнана програма сьогодні на рівні європейської як номінації, він зараз якраз по цьому, то ми побачили від 30 до 42 процентів різниці. Тут, між іншим, та сама картина виходить, що ви говорите. І тут прошу тільки підтримки.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Степане, ми повністю підтримуємо, тому що лише 2 області насправді доєдналися до програми ProZorro, хоч одна не доєдналася реально Хмельницька, всі решта доєдналися до невелику дуже кількість. Єдині 2 області – це Київська і Дніпропетровська, де в Дніпропетровській 4 тисячі тендерів, в Київській 9 тисяч тендерів пройшли через програму ProZorro.

Ще я назву вам тільки 2 цифри в порівнянні по двом областям.

Препарат Протафан у Волинському регіоні закуплений за 142 гривні (флакони по 10 мілілітрів). У Дніпропетровській області – по 301. Тобто понад 100 відсотків різниця в ціні препаратів.

І ще один препарат Хомулін Регуляр у Хмельницькому закуплений за 775, в Вінницькій нашій зразковій області – за 1 065, тобто майже 40 відсотків різниця.

Тому я сьогодні буду виступати на Парламентських слуханнях по корупції в охороні здоров'я, буду озвучувати всі ці цифри і звернення до голів обласних адміністрацій щодо максимального приєднання до системи ProZorro, і буду робити звернення до Державної фіскальної служби і до казначейства щодо перевірки всіх, власне, закупівель медикаментів, які відбулися за субвенцією.

 

КУБІВ С.І. Це питання дійсно актуальне, і прошу дійсно підняти. І коли пані Оксана Корчинська підійшла до мене, я ще був депутатом, ще представником тоді у парламенті, а другий раз вона підійшла з відповідним запитом, де я вже сидів там як виконавча влада, на базі того запиту, який ви дали, ми зробили моніторинг і хочемо через що перенести на 2 тижні, ми хочемо порівняти те, що необхідно людям для життя. Ми це зробимо. І запрошуємо вас як Голову Комітету на той уряд, це дуже нормальна цифра, яка буде акумулювати і називати ті області, які не виконують питання прозорості закупівель ліків.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Я зараз прошу пані Ірину і пані Оксану висловитися щодо можливості підтримки законопроекту 4484 з відправкою на доопрацювання на повторне перше читання. Або ваші інші пропозиції, як ви бачите вирішення.

 

СИСОЄНКО І.В. У мене запитання до секретаріату. Скажіть, будь ласка, а може бути внесений альтернативний законопроект тоді, коли основний уже включений до порядку денного?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Може.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У п'ятницю я озвучувала. Не залежно від того, він не мав би бути включеним, оскільки ще не вийшов термін. Тобто насправді 10 днів, які надаються для подачі альтернативного законопроекту.

 

СИСОЄНКО І.В. Тоді у мене є пропозиція до народних депутатів членів комітету. У зв'язку з тим, що все ж таки ми будемо обговорювати можливість редакції цієї важливої законодавчої ініціативи, бо дійсно ми дуже підтримуємо саму суть цієї ініціативи, то я пропоную, щоб одразу ті правки, які ми повинні всі разом погодити з нашими зауваженнями, доопрацювати альтернативний законопроект, подати його до урядового, винести його в зал, і я думаю, що таким чином об'єднати всі фракції, представники яких є зараз в комітеті, і проголосувати за альтернативний законопроект.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Мені прикро, що зараз ви не йдете на процедуру відкликання, розуміючи, що це термін, хоча я вам скажу чесну, що цей законопроект депутатський формувався рік. Були 2 ініціатори: народний депутат Шипко і народний депутат Мусій, 2 законопроекти. І вони навіть були в порядку денному, ми сформували 3-й, і навіть той 3-й, котрий ми сформували і підписали, я підписувала не цей законопроект, котрий є на сайті Верховної Ради.

Тому, на жаль, по 4484 позаяк він сам у такому формулюванні від 10.05 зроблений все ж таки не прозоро, я все ж таки буду підтримувати виключно відкликання цього законопроекту і доопрацювання, тому що боюся просто чи не відбудуться при поверненні його в комітет на перше читання на доопрацювання якісь в залі ситуації. Тому за це рішення я утримуюсь.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, ми зараз переходимо до голосування. У нас 2 пропозиції.

Перша пропозиція, це, власне, завтра в залі, коли закон буде винесено на голосування, за нього проголосувати з пропозицією відправити на доопрацювання в комітет. Правильно я зрозуміла, пане Костянтине? На повторне перше читання в Комітет з питань охорони здоров'я.

 

ШУРМА І.М. Дивіться, перетягування віжжів, потім попаде в політичну площину. Послухайте пропозицію: відкликати і далі ініціатива за Кабінетом Міністрів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Наступна пропозиція буде – відкликати. Ми зараз будемо голосувати.

 

КУБІВ С.І. Одна фраза. Так само, як і ви народні депутати, я дотримуюся Регламенту Верховної Ради, і я запропонував механізм. Ви мені говорите, що я повинен прийняти рішення. Документ, який направлений і прийнятий рішенням Кабінету Міністрів одноголосно. Я як представник Кабінету Міністрів не маю права порушити регламент Кабінету Міністрів про відкликання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, прошу вас, будь ласка, ми зараз другу пропозицію будемо обговорювати і голосувати.

Хто за першу пропозицію: відправити законопроект на доопрацювання на перше читання в Комітет з питань охорони здоров'я? За: Яриніч, Мусій, Богомолець, Кириченко. Наскільки я розумію, рішення прийнято. Хто проти? Хто утримався? Утримались – Корчинська, Сисоєнко, Шурма. Рішення прийнято.

Дякую, пане Степане.

 

КУБІВ С.І. Ви знаєте, це велика школа для мене. Не зважаючи на те, що я у другому скликанні, але треба вміти чути і дискутувати. Я дякую вам.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Степане, я ще раз звертаюся з великим проханням, всі центри кристалізації реформи охорони здоров'я для того, щоб вона у нас рухалась, перевести на платформу Комітету з питань охорони здоров'я, тому що у нас відбуваються процеси деструктивні, коли деякі представники, фінансовані міжнародними фондами, просувають свої позиції, Адміністрація Президента просуває свої позиції, Мінрегіонбуд просуває свої позиції – вони не те, щоб конфліктні, але коли вони не узгоджені, ми рухаємось як "Лебідь, Рак та Щука", а охорона здоров'я на тому самому місці.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, вперше Кабінет Міністрів України призначив мене на посаду, я думаю, що в перспективі посада Першого віце-прем'єр-міністра закріплена за роботою з Верховною Радою і з Комітетом. І я тішуся тим, бо це дуже важливо. Я буду приходити до вас.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, в Регламенті Верховної Ради України написано наступне: якщо ми завтра підтримаємо і відправляємо цей закон на доопрацювання, на доопрацюванні в ньому потрібно додати ще інші статті, які мають у нас, тобто більше, ніж просто доопрацювання цього тексту. Я дуже вас прошу, вам вчора були розіслані ці порівняльні таблички, де додані всі матеріали, власне, які надійшли, пропозиції від… Нам потрібно завтра в рішенні тому, яке буде письмове виходити, зазначити, які ще додаткові положення ми будемо доопрацьовувати тезисно, тобто повернення інших країн, які були вилучені з тієї чи іншої причини, тобто там будуть ще, вони є в тексті. Тобто я дуже прошу вас, якщо у вас є ще додаткові зауваження, їх просто подати.

А тепер. У нас є наш колега і його законопроекти.

 

СИСОЄНКО І.В. Я перепрошую. З колегою ми можемо зустрітися і завтра, а зараз я пропоную заслухати інші законопроекти.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Тоді ці питання переносяться на завтра на 14.30. Тобто завтра збираємося тут о 14.30.

Шановні народні депутати, прошу проголосувати за завтрашнє позачергове засідання о 14.30. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Рішення прийнято.

Будь ласка, пане Ігорю, прошу вас.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дякую, пані Ольго.

Шановні народні депутати, 3 короткі ремарки. Комітету було надіслано план графік поставок лікарських засобів, які оновлюються кожен день. Я готовий в секретаріат зараз передати інформацію станом на сьогоднішній день. Хочу наголосити, що інформація, яка раніше прозвучала про те, що на закуплені лікарські засоби насправді ситуація наступна: станом на 21 травня буде поставлено (не закуплено, а вже поставлено те, що закуплено) на більше, ніж 320 мільйонів лікарських засобів.

Як ви знаєте, на 2 мільярда 197 мільйонів було підписано договорів, але зараз, як я вже сказав, станом на 21-е буде поставлено приблизно на 420 мільйонів лікарських засобів всього, тобто поставки кожного дня в геометричній прогресії збільшуються.

 

ШУРМА І.М. Це за 2015 рік?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Це закупівлі 2015 року.

А окремо шановному депутату Шурмі я також передам весь перелік нормативних документів просто, щоб ми розуміли, з чим ми мали справу у 2015 році. Весь перелік нормативних актів, які приймалися у 2015 році, а це більше 12, тут 6 постанов Кабінету Міністрів, які зайняли стільки часу, але ми розробили механізм для закупівлі цього року, вони є, кожним окремими номером завірені. Це близько 80 документів, які погоджувалися Міністерством фінансів, Міністерством економічного розвитку, Державною фіскальною службою, Державною казначейською службою, Міністерством юстиції, Державною регуляторною службою, Кабінетом Міністрів України.

 

ШУРМА І.М. Конкретно те, що ви пацієнтам, давайте, що ви лікували за свої гроші, тому що розробляли документи.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. На жаль, іншого способу, ніж розробляти документи в системі не було, щоб вона запрацювала. І шановні народні депутати ініціювали законопроект про міжнародні закупівлі, який ми мали реалізувати. Ми його реалізували, і закупівля ліків пройшла. Хочу проінформувати, що перша вакцина завезена в регіони – 277 тисяч доз, до середини червня будуть поставлені вакцини від туберкульозу, правця. І так само до середини липня будуть поставлені всі інші закуплені, і вперше цього року закуплені від дифтерії, правця і АКДС – вакцини, яка не закуплялася 3 роки, тому що її не було в Україні. Зараз закуплена.

 

ШУРМА І.М. Пане Ігорю, інформація на оцю годину. У Львівській області жодної дози БЦЖ немає.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. БЦЖ і немає, я і не кажу. БЦЖ в 2014 році 100 тисяч доз було закуплено, а зараз закуплено 1,5 мільйона, причому ціна в 4 рази дешевша, ніж в 2014 році, в середині червня буде поставлена вакцина БЦЖ.

Інформацію будемо представляти регулярно, оскільки вона поновлюється кожен день, і поставки ритмічно відбуваються і прискорюються.

І наступне хотів сказати. Оскільки на останньому комітеті і в медіа прозвучала інформація стосовно можливих правопорушень при фінансуванні і роботи в міністерстві включно з моєю роботою щодо "ОХМАТДИТу", я подав особисте звернення в НАБУ стосовно того, щоб розслідувати ситуацію про можливі зловживання з боку Міністерства охорони здоров'я включно зі мною з тим, щоб в цій ситуації поставити точки над "І". От, заява в НАБУ, яку я написав з тим, щоб розслідувати всю інформацію, яка направлена стосовно того, як Міністерство охорони здоров'я діяло і особливо я, і моє залучення до "ОХМАТДИТу". От, моя заява в НАБУ, яку я відправив поштою. І я сподіваюся, НАБУ візьметься…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я вибачаюсь. Скажіть, будь ласка, стосовно "ОХМАТДИТу" ви маєте на увазі закупівлі ліків чи будівництво?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Будівництво.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це не стосовно міжнародних закупівель?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ні. Я передав цю інформацію в НАБУ. Я сподіваюся, що цим разом НАБУ почне розслідувати справи "ОХМАТДИТу" реально, і всі дійові особи, включно зі мною, будуть розслідувані. Я готовий надати всі дані.

 

МУСІЙ О.С. Це ви будете в НАБУ розказувати. Ви нам, будь ласка, копії дайте, ми вивчимо, а потім, якщо виникнуть запитання, ми зможемо їх задати.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Так, я копії передав. І це інформація, стосовно якої я подаю супроти себе в НАБУ, це вже друга моя заява в НАБУ супроти самого себе, перша була стосовно ціни ОПВ. Це вже друга заява моя в НАБУ добровільна. Я готовий подати ще стосовно міжнародних закупівель також в НАБУ, стосовно лікуванні за кордоном, стосовно реформи, оскільки цим займався чисто випадково, тому я все передаю в НАБУ стосовно самого себе і прошу розслідувати неупереджено і детально.

 

ЯРИНІЧ К.В. НАБУ не встигає за вами. (Сміх)

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. І останнє. Я вже 2 рази подав свою заяву про добровільне звільнення за власним бажанням, сьогодні Прем'єр-міністр пообіцяв мені, що у наступну середу таки винесуть стосовно мене про моє звільнення, і далі я готовий відвідувати НАБУ, оскільки у робочий час я не можу відвідувати НАБУ, а після того, як я звільнюся, я готовий відвідувати НАБУ, СБУ, прокуратуру, МВС, тому що всі органи до мене зверталися стосовно пояснень. Я налаштований ці пояснення давати в наступну декаду свого життя, після 15 місяців роботи в Міністерстві охорони здоров'я це, я так розумію, все, що я собі заробив – це пояснення в цих органах.

Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Ігорю, хочу сказати, що зараз ми переходимо до питань.

Що я особисто хочу вам сказати, що нам ніхто не обіцяв, що буде легко ні вам ні нам. Що все, що ми взяли на себе, нам потрібно довести, і ті міжнародні закупівлі, які ви почали робити, вони насправді забивають "осиновий кілок" в душу і серце тієї корумпованої мафії, яка є, і яка не здається всіма правдами і неправдами. І як би там не казали, що затримки, що все не так, насправді ми дуже добре знаємо, хто каже і хто пробує спаплюжити ці міжнародні закупівлі.

І продовження цих міжнародних закупівель, власне, для українського народу і для міжнародних організацій – ви були тією людиною, без якої ці закупівлі би не відбулися в чинному Міністерстві охорони здоров'я. І я при тому, що ми критикуємо Міністерство охорони здоров'я і критикуємо те, що не надходять препарати, але в цьому є провина і корумпованого міністерства, яке не робить необхідні папери, і є препарати, які не були зареєстровані в Міністерстві охорони здоров'я, і це гальмувало міжнародні закупівлі, і проблеми міжнародних організацій, які також недуже добре працюють, і ті міжнародні організації, які замість того, щоб заключати договори з виробниками, заключили договори з українськими посередниками, продовжуючи ту саму корупцію.

Комітет з питань охорони здоров'я готовий переглянути перелік, і ті міжнародні організації, які заключили договори з тими самими українськими корумпованими дистриб'юторами, в тому числі Crown Agents, я мала зустріч в ООН і сказала, що я особисто готова ініціювати вилучення цієї організації, яка, на мій погляд, не відповідає стандартам етики прозорості, вилучити її з переліку з цього закону. Тому що до тих пір, поки, власне, всі закупівлі, я вам вже озвучувала, що сьогодні Міністерство охорони здоров'я вже не є на першому місці по рівні корупції, тому що корупція перемістилася в регіони , і там вона недоторкана і незаймана, власне, просто розцвітає.

 Тому я вас прошу не здаватися, не писати в черговий раз заяву. Наші хлопці на Майдані помирали не для того, щоб ми відступилися, ми зараз з вами на передовій. Ніхто, ще раз вам кажу, не обіцяв, що буде легко. І зараз солдати на передовій, а ми з вами добровольці тут. Ви – там, в Міністерстві охорони здоров'я, ми розуміємо, що вам важко, а ми – тут, в комітеті. Повірте, нам також нелегко.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ольго Вадимівно, дякую за підтримку. Я жодною мірою не здаюся. І факт того, що ліки почали постачатися, це значить, що хтось не здавався, можна було здатися минулого року кілька разів, але хтось не здався, і лики пішли. Вони пішли не так швидко, як всі собі уявляли, але процедури налагоджені, їх треба відкоригувати. Звичайно, що вперше країна чисельністю 42 мільйона віддає 95 мільйонів доларів добровільно в прозоре управління, і розробляються всі нормативні документи за півроку обмеженою кількістю людей під колосальним тиском. Я вважаю, що це достатньо серйозна робота була зроблена. І велика вдячність депутатам, які підтримували це, громадським організаціям, Міністерству охорони здоров'я, які цією роботою займалися.

В сьогоднішній дискусії, яку ми мали, я не знаю, може, філософська така дилема, але мені здається ми весь час прагнемо боротися проти когось чи проти чогось, якщо б ми всі разом боролися за щось активніше, за нові процеси, за нові процедури, ми б швидше рухалися уперед. Ми кожен раз повертаємося до того, що було зроблено не так, і на цьому застрягаємо. Завжди щось зроблено не так, як щось робиться. Якщо нічого не робити, помилок, звичайно, немає. А якщо робити багато, то і буде відповідно достатньою мірою помилок.

Я впевнений, що цей процес, який ми пройшли, його треба продовжувати, є політична воля, якщо є феноменальною і велика підтримка як Прем'єр-міністра, так і Президента, який говорить про міжнародні закупівлі.

А я не кажу і не визнаю, що я здаюся. Я хочу навести ту алегорію, яку я часами наводжу, це як 30 Чорнобилю було, всі пам'ятаєте, ліквідаторів кидали на 30 секунд на реактор, а потім вони ставали інвалідами. Я свої 30 секунд відпрацював чесно. І я сподіваюсь, наступної середи рішення про мою відставку буде прийняти, і я ніякою мірою не відходжу від системи, на яку я вчився не один раз і не один рік, і свою роботу я буду продовжувати в іншому форматі. Свою функцію в форматі міністерства, я вважаю, виконав і вичерпав, тому прошу сприйняти це жодним чином не як здачу, а як інший етап моєї роботи в іншому форматі. Знову ж таки, я без перебільшення і без іронії кажу, що цю роботу, яка була проведена, по ній буде очевидно спровоковано багато запитань, я готовий на них відповісти за кожен день і за кожне рішення, і тому я вважаю, що в тому форматі це буде мені виконати краще, не ховаючись за формальними титулами, і дати чесні відповіді на всі запитання. Це буде оздоровлення як для системи, так це буде одним із моментів руху системи вперед прозоро, вивчивши всі свої уроки.

Міжнародні закупівлі, як ви правильно казали колись, показали нам всю дефективність системи від планування клінічних протоколів, формування номенклатури, проведення закупівель, планування закупівель, поставки в регіони, закупівлі в регіонах. Це побічний продукт міжнародних закупівель, воно показало все, як є, не тільки ціну, не тільки процес, але як це ми входимо до процесу закупівлі.

Ви знаєте, що нами була розроблена концепція системи державних закупівель, яка зараз на обговоренні, і програма розвитку ООН готова будувати цю систему. Тому процеси тривають. Але незамінних людей немає, я відношусь до таких, тому дякую всім за допомогу.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Ігорю, я ще раз скажу, що я буду категоричним противником звільнення вас з тієї посади, і що я буду максимально підтримувати вашу роботу там, де ви вирішите на будь-якій іншій посаді. І хочу сказати, що міжнародні закупівлі буквально за декілька місяців вже будуть поставки більшості препаратів, і саме ті механізми, які ви створили в цьому році, вони дозволять в наступному році цим міжнародним закупівлям відбутися значно скоріше, значно легше.

І ще раз у присутності засобів масової інформації, всіх наших гостей, хочу сказати, що всі спроби спаплюжити, дискредитувати міжнародні закупівлі – це виключно спроби тих самих груп, організацій, угрупувань, які хочуть, щоб ці міжнародні закупівлі не відбувались, не продовжувались, а повернути всі на ті рейки, як воно було у Міністерстві охорони здоров'я до цих пір.

Я вам ще раз дякую за вашу роботу.

Будь ласка, Олеже Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Дякую, пане Ігорю, за ваші ініціативи, які ви озвучили про розслідування в тому числі, тому що не тільки у мене, як у колишнього Міністра охорони здоров'я, який стикнувся абсолютно з тим самим, будучи на посаді, з цією мафією, яка намагалася нав'язати мені державні закупівлі за старими корупційними схемами, особисто на собі це відчув, тому це і є відповідальність. Я би зараз утримався від таких реляцій, що зараз все чесно, все було прекрасно, насправді, якщо ви ініціювали розслідування, я думаю, що крапку поставить якраз оці… І для вас це буде отим захистом, не слова, а документи з прокуратури, НАБУ і всього іншого про те, що ви до цього не маєте ніякого стосунку. Дай Боже, щоб так сталося.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Мені не треба розслідування НАБУ, щоб я сказав, що не маю до цього відношення. Вам треба розслідування НАБУ, щоб довели, що я не мав до цього відношення. Тому я його ініціюю. Мені дивитися чесно в очі і вам, і всім іншим немає потреби, це вам треба, щоб НАБУ довело, що я чесна людина.

 

МУСІЙ О.С. Можна мене не перебивати?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Я можу для свого захисту перебивати будь-кого, коли навіть говорить народний депутат. Ви ініціювали процес, звинувачуючи мене в нечесності. Я ініціюю процес тому, що буду доводити свою чесність. А якщо вам це потрібне, НАБУ буде це вирішувати, але процеси навколо "ОХМАТДИТу" не повинні обмежуватися на мені.

 

МУСІЙ О.С. Пане Ігорю, дозвольте я завершу свій виступ, а потім, я думаю, що пані головуюча обов'язково вам надасть слово. Також коректно потрібно себе вести. Я думаю, що ви, напевно, вважаєте себе етично-моральною і коректною людиною. Окрім того, прошу не забувати Міністерство охорони здоров'я про те, що існують закупівлі 2016 року окрім 2015 року, щодо яких до сьогодні ми не маємо інформації. Прошу не забувати також Міністерству охорони здоров'я і вам, пане Ігорю, як відповідальної державної особи, яка має нести за це в тому числі і відповідальність перед депутатами.

На наші прохання протягом півроку до сьогодні Комітет з питань охорони здоров'я не мав інформації по контрактах, по яким цінам що у кого закуплено, тому це теж, можливо, як критика свого роду, але пацієнти не можуть чекати стільки часу, і вони вмирають сьогодні, завтра і післязавтра. І бюрократичні документи, які запущені по колу Кабінету Міністрів, вони не є підставою для знищення українських людей. Тому це теж є питання, яке має право на існування. Я думаю, що з цим погодяться всі, що пацієнти, коли в нас система охорони здоров'я стана пацієнтоцентричною, а не фірмоцентричною чи приватних власників центричною, отоді ми зможемо сказати, що ми тут у своєму житті щось зробили. Тому це питання часу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я так розумію, що не зважаючи на мою присутність, кворуму у нас немає.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я хочу сказати пару слів.

Ігорю Богдановичу, мені прикро, в даному разі я теж вважаю, що ви повинні завершити взагалі ті міжнародні закупівлі, позаяк ви за них відповідали.

На дане питання зараз ми витратили з вами 15 хвилин, хоча питання, котре ми зараз повинні були розглядати, це лікування громадян України за кордоном. Це перше питання. І люди, котрі прийшли, вони взагалі це питання. І нас треба було дійсно проаналізувати, що відбувалося і що треба зробити, щоб виправити цю ситуацію. Позаяк у нас пішло на те, щоб вислухати зараз і обмінятися думками, це прикро, а не на те, щоб зараз не запрошувати людей завтра на комітет, позаяк кворуму немає, Ольга Вадимівно, у мене пропозиція, я від імені комітету вибачаюся перед пацієнтами, які прийшли сьогодні, щоб розглядати це питання, тому що, на жаль, зараз ситуація, що кворуму немає. І зараз треба вирішити, чи ми завтра розглядаємо це на комітеті, тому що це важке питання – це Рахункова палата, і це велика програма. І більшість людей сьогодні прийшли якраз, вважаючи, що перше питання ми розглядаємо лікування громадян за кордоном, котре, за моєю інформацією, комісія теж уже давно не збиралася в Міністерстві охорони здоров'я ця, і є багато питань.

Як ми зараз рухаємося?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я пропоную ще. У нас присутні тут люди, я пропоную ще 10 хвилин використати на обговорення і заслухати хто у нас зараз у Міністерстві охорони здоров'я очолює цю комісію.

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Коли було останнє засідання?

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Під моїм головуванням воно ще не проходило.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Коли було останнє засідання не під вашим головуванням?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. В січні, де було розглянуто 44 справи, витрачено 150 мільйонів з 200 мільйонів, які були передбачені на цей рік.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Ігорю, скажіть, будь ласка, а чому під вашим головуванням не відбувались засідання? Щось я вас перехвалила.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Відбувались засідання, витрачено…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Коли останнє було, скажіть, будь ласка, засідання?

 

ІЗ ЗАЛУ. Було одне засідання 22 лютого, після того було ще 3 засідання по одному попередньому.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, коли останнього разу ви ставили людей на облік? У нас протокол від лютого, останній протокол, коли ви ставили людей на облік.

 

ІЗ ЗАЛУ. Останній протокол 22 лютого.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, чому за останні 2 місяці не відбулося жодного засідання? У вас накопичилось… Яка кількість зараз справ людей на обліку, котрі не можуть навіть взяти гарантійного листа через це і поїхати?

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Близько 70.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. За 2 місяці!

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Так. Але розглянуто і направлено на лікування 47 осіб, з яких 20 дітей, що темпами цього року порівняно з попередніми роками, є 70 відсотків цього бюджету, який передбачено. А після того було змінений розподіл Міністерства охорони здоров'я, мінялося керівництво, відповідно, моєї доповідної були ці функції переведені на заступника міністра, навіть на Романа Йосиповича, це був ще транзитний період. Але не зважаючи на це, я проводив засідання комісії, і ми ставили людей на чергу. Як я сказав, 44 особи були направлені на лікування, з них 20 дітей.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую. Останнє ваше засідання. Ще раз. Ми отримали матеріали, останнє засідання, коли ви ставили на облік, було 22 лютого. У вас у цьому році було, всього в даному разі на облік ви ставили в січні і лютому. Правильно?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ми ставили і направляли на лікування.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Романе, скільки ви вже очолюєте цей відділ? Скільки? Місяць, два?

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Ні, "свіжий" наказ, буквально недавно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ви більше 2 тижнів вже точно.

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Наказ про зміни голови комісії достатньо "свіжий", я не пам'ятаю, якого числа підписаний.

Можна я пару слів скажу?

Шановні народні депутати, шановні присутні, дійсно, питання достатньо гостре, і воно завжди буде гострим до тих пір, поки держава не буде в повному об'ємі виділяти в достатній кількості коштів для того, щоб всі 100 відсотків тих, хто потребує лікування за кордоном і дорослі, і діти не були забезпечені, і завжди будуть проблеми.

По роботі Рахункової палати, яка була проведена достатньо серйозна, кваліфікована. Завжди Рахункова палата проводить. Ми сьогодні можемо сказати, що ми з чимось можемо погоджуватися, з чимось можемо не погоджуватися. Ми вже зараз розробили план усунення цих недоліків, які були виписані, і ті питання, які стосуються, на думку, і останнє засідання комітету, де розглядався цей акт, що стосується чи корупційних чи правоохоронних органів – це їхня справа, вони будуть це питання розглядати, ми до того не маємо ніякого відношення.

Але станом на сьогоднішній день, проаналізував детально весь порядок подачі документів, подальше проходження, подачі оплати, я вважаю, що він повністю станом на сьогоднішній день не відповідає чинному законодавству і сьогоденню. Постанова Кабінету Міністрів, яка сьогодні регламентує відправлення наших громадян за кордон, виписана ще у 1995 році, тобто 21 рік тому за підписом тодішнім Прем'єр-міністром Лазаренком вона була виписана. Вона на сьогоднішній день просто недолуга.

Сьогодні ми поставили питання, що ми готуємо нову постанову, яка буде відповідати повністю сьогоднішнім вимогам часу, яка достатньо спростить збір всіх документів, буде достатньо спрощено – буде складатися тільки з заяви хворого, виписки з історії хвороби і направлення департаменту за місцем проживання хворого, і крапка. І вже в Києві тільки республіканський спеціаліст може дати висновок.

Ми сьогодні вважаємо, що станом на сьогоднішній день для того, щоб унеможливити різні ризики в тому плані, що документи надходять від "Петрова і Сидирова", яких хтось має телефонне право і таке інше, тільки реєстрація документів в Міністерстві охорони здоров'я за направленням тільки Департаменту, де проживає цей пацієнт, може слугувати його реєстрацією. В подальшому ми випишемо не розмивно, а чітко перелік тих хвороб, які підлягають направлення за кордон. Чітко випишемо показники, які не буду розмивчасто дублювати чи це так, чи не так.

Ми сьогодні говоримо ще про те, Ольго Вадимівно, що ми, на жаль, сьогодні я згоден з Рахунковою палатою на 100 відсотків, маємо не те що непрозору, а просто ніяку систему оплати за наших пацієнтів. Ми відправляємо кошти в Міністерство охорони здоров'я…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Романе, я вам дякую. Ми будемо очікувати від Міністерства охорони здоров'я, від вас особисто проекту вашої постанови, як ви це бачите.

Хочу вам сказати, що Комітет з питань охорони здоров'я неодноразово протягом останнього і минулого років звертався до Міністерства охорони здоров'я, визнаючи роботу цю надважливу, тому що коли, власне, шансів в Україні немає допомогти, а діти помирають, і телефонують, і немає можливості навіть подати документи і отримати гарантійний лист – оце є нонсенс при тому, що є кошти на рахунку. І коли минулої каденції Міністерство охорони здоров'я нам відмовляло, а казначейство казало, що в Міністерстві охорони здоров'я заморожені мільйони кошів на рахунку, які можуть бути витрачені на лікування дітей та дорослих – це є нонсенс.

Тому я пропоную нашим народним депутатам, перше, визнати попередню роботу комісії, яка була проведена по відправці пацієнтів на лікування за кордон, незадовільною, як ми вже це визнавали, і звернутися до нового складу для того, щоб було запропоновано комітету ваше бачення, як це має відбуватися. І прошу шановних народних депутатів або дати ваші пропозиції, або…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна прохання.

Романе Йосиповичу, коли ви були минулого разу, коли ми розглядали звіт Рахункової палати, у нас були чіткі вимоги до Міністерства охорони здоров'я, і ви вже тоді, це було більше 2 тижнів тому, ви вже тоді були головою цієї робочої групи.

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Я ще не був, я тільки був у розподілі.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Але тим не менше ми просили, ми хотіли присвятити цьому ціле засідання, щоб зрозуміти, перше, щоб ви нам відповіли за останні роки, скільки було відправлено хворих за кордон, скільки грошей, скільки всіх людей на даний момент живі, що відбулося зараз, які в даному разі клініки показали себе позитивно із того часу, що за останні 3 роки, тому що Рахункова палата аналізувала останні 3 роки, які в даному разі дискредитували себе як партнери країна Україна.

Ми отримали пропозиції, що ви пропонуєте, їх треба розглядати, але ми звіту так і не отримали. Ми отримали тільки єдиний звіт Рахункової палати, і ми вже визнали незадовільним роботу. Ми зараз ще раз це зробимо, але це нас просуне.

Ми не розуміємо, що зараз провадило блокування роботи комісії по відправці громадян України за кордон, ми не розуміємо. Останнє засідання було 22 лютого, що це значить? Що ті важкохворі люди, смертельно хворі люди, в тому числі діти не можуть стати на облік для того, щоб клініка хоча б… Те, що вони стоять на обліку, що їх держава поставила на облік, та форма, котру ми з вам робили. Більше того, зараз на даний момент гроші у вас ще є. Якщо б у вас було пояснення, що гроші скінчилися, це можна було б ще пояснити. У вас вони є, а ви на облік не ставите людей з 22 лютого цього року. Вибачте, будь ласка, це вже пройшло 2 з половиною місяця, у нас вже є ті, хто просто під чесне слово опікунської ради поїхав, і ми кажемо, що поставимо на облік, а вони досі не стали на облік. Так не можливо. Ми компрометуємо себе перед тими партнерами, котрі пішли Україні на зустріч без передоплати і взяли важкохворих.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, я зараз пропоную проголосувати за визнання роботи комісії незадовільною.

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Я прошу одну хвилиночку.

Я просто хочу сказати, що завтра о 9-й годині з залученням громадськості я всіх запрошую на перше засідання, і, на жаль, тих 50 мільйонів, які у нас залишилися, ми всі розподілимо і готовимо листа на Кабінет Міністрів, на Комітет з питань охорони здоров'я, на бюджетний комітет, на Прем'єр-міністра з приводу того, щоб виділили… Нам приблизно треба ще півмільярда гривень для того, щоб ми в цьому році…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ви нам надасте пропозицію, але нам треба аналіз.

 

ВАСИЛИШИН Р.Й. Аналізу немає.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Голосуємо за пропозицію Ольги Вадимівни.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, прошу вас, хто за те, щоб проголосувати і визнати роботу комітету по відправці хворих на лікування за кордон незадовільною. Прошу голосувати.

Шановні народні депутати, прошу вас, я винесла пропозицію на голосування. Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію, щоб визнати роботу комітету по відправці хворих на лікування за кордон незадовільною. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Змушена констатувати, що, на жаль, пропозиція не прийнята. При відсутності кворуму засідання Комітету з питань охорони здоров'я оголошую закритим.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку