СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров'я

 

7 вересня 2016 року

 

Веде засідання голова комітету Богомолець О.В.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Доброго дня, шановні колеги! Дозвольте мені перед початком засідання поставити вам технічне запитання. Звертаюсь до вас з проханням, щоб ми систематично починали засідання Комітету з питань охорони здоров'я не о 14:30, а о 15-й годині або о 15:30.

Справа в тому, що у нас є мінімальний баланс по кворуму. І у нас зараз буде дуже багато законів в інших комітетах. Якщо ви не погоджуєтеся, то я просто фізично не буду встигати.

 

БІЛОВОЛ О.М. Півгодини нічого не вірішують. У вас є перший заступник, заступник, вони можуть вас прикрити, поки ви прийдете.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ок. Тоді якщо я приходжу пізніше, щоб не було до мене зауважень, а вам треба буде сидіти і чекати кворуму, якщо його не буде.

Будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. А я вважаю, що о 15-й годині було б логічно починати. Давайте подискутуємо, проголосуємо.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, у мене є пропозиція. Давайте обміняємося думками. Що б ви не говорили, депутат – теж людина, теж є якісь потреби. О 14-й годині закінчилася робота сесії, потрібно сюди дійти і перекусити щось, зробити якісь інші справи. Я теж говорю про те, що варто було б розглянути можливість розпочинати засідання о 15-й годині. Тому що приходять люди, мені, наприклад, соромно, що кворуму немає. Давайте починати засідання о 15:00.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Голосуємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я розумію, що я просто не буду встигати на 14:30, і комітет буде починатися просто за моєї відсутності.

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте голосувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ок. Колеги, хто готовий підтримати пропозицію про початок засідання о 15:00? 6. Рішення прийнято більшістю.

Я дякую за розуміння. Насправді, ця моя пропозиція пов'язана тільки з тим, щоб люди не чекали, тому що реально 20 хвилин очікування – це неправильно.

Я повідомляю вам, що відтепер стандартно наші засідання будуть починатися о 15:00. І прошу вас бути, щоб ми о 15:00 починали. І якщо раптом мене немає, тоді ви відповідно повідомляєте Оксану Анатоліївну або Олега Степановича, щоб вони могли розпочати. Дякую вам.

Шановні колеги, дозвольте розпочати засідання Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я. В залі нас наразі присутньо 10 членів комітету, що дуже приємно. Я сподіваюсь, що і далі у нас буде така кількість депутатів. Є кворум. Присутні 10 з 13-и народних депутатів.

Проект порядку денного було сформовано і вам відправлено електронною поштою відповідно до раніше ухвалених комітетом рішень і наданих пропозицій. До порядку денного включено 8 питань, з них 3 – це ті питання, щодо яких на засіданнях комітету 15-го та 16 червня народними депутатами–членами комітету було ухвалено рішення заслуховувати на початку кожного засідання комітету першим, другим і третім питанням стан поставок в регіони лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та медичних виробів, закуплених через спеціалізовані міжнародні організації та централізовано МОЗ України за кошти державного бюжету, а також щодо стану виконання Міністерством охорони здоров'я України в 2016 році бюджетної програми "Лікування громадян України за кордоном". Інші питання – це питання організаційного характеру.

Чи є у членів комітету інші пропозиції чи доповнення до запропонованого порядку денного?

І ваші пропозиції, наші поточні питання я пропоную розглянути в "Різному".

Якщо немає пропозицій, то пропоную вам затвердити порядок денний нашого засідання. Прошу проголосувати, хто за. Одностайно проголосовано "за". Відповідно порядок денний засідання комітету затверджено.

Також, як завжди, на початку засідання прошу визначитися з приводу відображення в протоколі засідання поіменних результатів голосування. Ставлю це питання на голосування. Прошу голосувати, хто за цю пропозицію. Одностайно "за".

На засідання комітету сьогодні ми запрошували виконуючу обов'язки міністра пані Уляну Супрун. Наразі я бачу тільки заступника міністра Ілика Романа Романовича. Ми запрошували також пана Ковтонюка Павла Анатолійова – заступника міністра, Лінчевського Олександра Володимировича – заступника міністра. Наразі бачу тільки пана Ілика.

Ми переходимо до розгляду питань порядку денного.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Можна поставити питання, чи буде міністр?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я думаю, пан Ілик нам зараз дасть роз'яснення  щодо цього питання.

 

ІЛИК Р.Р. Шановна Ольго Вадимівно, шановні народні депутати! Пані Уляна в дорозі. Зараз вона буде.

 

СУПРУН У. Доброго дня.

 

 БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Уляно, пане Павло і пане Олександр! Я щойно озвучувала ваші імена. Говорила про те, що ми вас запрошували на засідання Комітету охорони здоров'я, просили пана Ілика повідомити нам де ви наразі, але я бачу, що ви вже є.

Шановні народні депутати, ми заслуховуємо те, що у нас по порядку денному чи ми пропонуємо представникам міністерства надати своє бачення?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Я думаю, що було б цікаво послухати представників міністерства.

 

ШУРМА О.М. Спочатку познайомитися хоча б.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тоді я прошу вас внести відповідні зміни до порядку денного, якщо ви не заперечуєте.

 

БІЛОВОЛ О.М. На ваш розсуд як голови комітету. А ми підтримаємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вношу як пропозицію змінити порядок денний і першим питанням розглянути представлення виконуючої обов'язки міністра своєї команди, основ нашої співпраці і їх бачення.

Якщо ви не заперечуєте, то прошу проголосувати, хто за цю пропозицію щодо внесення змін до порядку денного.

Будь ласка, ваші пропозиції щодо регламенту. 15 хвилин на всіх.

Пані Уляно, будь ласка, презентуйте нову команду, з якою Комітет охорони здоров'я готовий співпрацювати.

 

СУПРУН У. Доброго дня, шановні народні депутати! Дякую, що ви запросили нас на комітет. Ми дуже радо прийшли сьогодні з вами познайомитися. Дякую тим, хто приходив до нас в Міністерство охорони здоров'я. І щоб ви знали, що наші двері завжди відкриті, ми хочемо з вами спілкуватися, співпрацювати з вами. Розуміємо, що дуже важливо, щоб ті реформи, які зараз потрібні в Міністерстві охорони здоров'я, що ми можемо їх робити разом і лише разом ми можемо подолати ті проблеми, які зараз у нас є. І до кінця року ми б дуже хотіли плідно співпрацювати з вами, щоб ті закони, які потрібні, - по трансплантації, по реабілітації та інші, - щоб ми попрацювали разом і спільно вийшли до українського народу з нашими рішеннями. Дякую за запрошення.

І хотіла б представити наших заступників. На жаль, Оксана Сивак, одна із заступників, яка займається громадським здоров'ям і є керівник апарату, зараз її немає. Вона поїхала в Токіо, там конференція з біобезпеки.

Хочу представити Павла Ковтонюка.

 

КОВТОНЮК П.А. Дякую.

Шановна Ольго Вадимівно, шановні депутати і присутні! Мене звати Павло Ковтонюк. Я в Міністерстві охорони здоров'я буду відповідати за напрямок реформ, а якщо говорити конкретніше по департаментах охорони здоров'я, відповідатиму за діяльність фінансового департаменту, бухгалтерського обліку та управління реформ, а також проект Світового банку куруватиму.

Я людина, скажімо так, не зовсім нова в цій сфері і маю досвід роботи також із комітетом на експертному рівні. В минулому році я багато працював з радниками і з експертами, які працюють з комітетом. Зараз готовий працювати вже в новій якості. Дякую.

 

СУПРУН У. Олександр Лінчевський.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Шановна Ольго Вадимівно, колеги! Олександр Лінчевський. Я заступник і працюватиму з департаментом  медичним, з департаментом екстренної допомоги та з департаментом освіти та науки. Буду радий співпраці.

 

СУПРУН У. І вам знайомий Роман Ілик.

 

ІЛИК Р.Р. Всім доброго дня ще раз. Я в міністерстві буду відповідати за блок, який стосується фармдіяльності, ліцензування та акретидацій, та якості надання медичної допомоги, а також щодо взаємозв'язку з державними органами влади.

 

СУПРУН У. Пан Роман буде часто з вами зустрічатися.

Я би хотіла вас запевнити, що я готова приходити на комітети, коли потрібно, або навіть кожного разу, бо я хотіла б з вами тісніше співпрацювати, не так, як раніше з вами співпрацювали, і почути які є ваші поради, які є ваші ідеї, як ми можемо далі співпрацювати.

Щоб ви знали, що я взяла на себе відповідальність щодо державних закупівель, щоб ми могли їх завершити на  15-й рік і розпочати на 16-й рік. Цей процес розпочався, але є ще дуже багато роботи. Я закликаю вас до співпраці по тій програмі, які є поради, які є ваші застереження, прошу їх озвучити. Я хотіла б їх почути, тому що ми робимо аналіз, від минулого року були декотрі проблеми, ми зараз їх вирішуємо і йдемо далі, щоб 16-й рік завершити, до кінця жовтня вже всі закупівлі, щоб ми могли це провести швидше. І сподіваємося, що в наступному році в січні-лютому вже будуть замовлення і ми будемо швидше працювати.

Думаю, ми всі наставлені на співпрацю. Розуміємо, що дуже важливо, щоб співпрацювали законодавча і виконавча гілки влади. Без цієї співпраці ми не зможемо завершити наші цілі.

Український народ поставив перед нами дуже великий виклик. Гуманітарний напрямок дуже важливий для кожного громадянина: це є освіта, це є молодь і спорт, це є культура, це є соціальна політика і дуже важлива охорона здоров'я. Бо кожний з нас ходить до свого лікаря, кожний з нас має дітей, які мають бути вакциновані, кожний з нас колись у своєму житті буде торкатися системи охорони здоров'я, то ж і для нас, і для наших громадян, і для наших дітей, і для наших батьків і мамів, сестер, братів це дуже важливо.

Ми хочемо співпрацювати з вами. Не хочемо забирати багато часу, бо знаємо, що є дуже багато роботи перед нами. Якщо є якісь запитання, прошу, ми готові відповісти.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Уляно, прошу вас озвучити, яка сфера відповідальності пані Оксани Сивак, щоб депутати це почули і відповідно, щоб ми знали на кого спрямовувати відповідні запити, звернення.

 

СУПРУН У. Оксана Сивак буде займатися громадським здоров'ям та євроінтеграцією. Вона буде спілкуватися з міжнародними організаціями. І зараз вона буде виконувати обов'язки керівника апарату, до того, як буде держсекретар у нашому міністерстві.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Шановні колеги, я хотіла б зустрічно сказати, що враховуючи різний досвід Комітету з питань охорони здоров'я щодо співпраці з міністерством, хотіла б наголосити, що Комітет з питань охорони здоров'я спрямований на співпрацю, що ми дуже хотіли б нарешті отримати результат від спільної роботи і ми б дуже хотіли, щоб головний виконавчий орган нашої країни, який відповідає за охорону здоров'я, нарешті почав виконувати ту стратегію, яка вже була затверджена комітетом на парламентських слуханнях, щодо нашого поступового руху в бік європейської інтеграції, європейської якості системи охорони здоров'я України.

Хотіла б зазначити, що для мене особисто, я прошу, під протокол, секретаріат сьогодні підготувати запит на Міністерство охорони здоров'я від мене як від голови комітету, запрошую вас, якщо потрібно, долучитися, що я вважаю, і продовжую наголошувати на тому, що затвердження і адаптація європейських клінічних протоколів лікування є просто життєво важливими.

Сьогодні шановні депутати були присутні при виступі нашого колеги депутата пана Купрія, у якого, власне, загинула новонароджена дитина внаслідок неефективного, неадекватного, непрофесійного підходу, що, власне, говорить про те, що, на жаль, такі лікарські помилки у нас відбуваються щодня, і народні депутати України так само, як і звичайні громадяни не захищені від помилок лікарів. І ці помилки трапляються тому, що у нас немає затверджених стандартів лікування. Тому, якщо Міністерство охорони здоров'я буде спроможне в цьому році оприлюднити, завершити, легалізувати європейські стандарти лікування і передати ці повноваження від міністерства професійним асоціаціям, спілкам і вимагати від них якості, то, я вважаю, що це буде велика перемога. Тому що це питання не знаходиться в законодавчому полі. І ніяка страхова медицина, ніяка автономізація, якщо ми не можемо гарантувати людям елементарної якості стандартів, вона нічого просто не змінить. Тому, перше, це вимога щодо затвердження європейських стандартів лікування. Не потрібно писати українські протоколи, нам є на що рівнятися і є в кого запозичити цю інформацію.

Наступне питання. Протягом останніх 3-х місяців, шановні колеги, я борюся з тотальним розкраданням грошей при децентралізованих закупівлях, які відбуваються в регіонах. І втрати, крадіжка тільки на 5-и позиціях інсуліна, склали 100 мільйонів гривень. Тому що одна область купує інсулін, той самий пакет за 820 гривень, а друга область ту ж саму упаковку того самого виробника купує за 400 гривень. Тобто, якщо б були запроваджені референтні ціни і ціни в референтних країнах на рівні постанови Кабінету Міністрів, це також… Ми як комітет не можемо це прийняти, тому що це пряма відповідальність виконавчої влади.

Ці два питання, на мій погляд, є катастрофічно важливими. І ми зможемо реально зекономити сотні мільйонів гривень, які ви зможете спрямувати на лікування людей і закрити ті потреби, на які не вистачає коштів. Тому я звертаюся і прошу в письмовій формі підготувати від мене запит на міністерство з вимогою, з проханням максимально пришвидшити і написати на коли ви думаєте, що це можливо буде зробити. Ще раз, адаптація європейських стандартів лікування клінічних протоколів; референтні ціни, затвердження постановою Кабміну і цін в референтних країнах, для того щоб всі області знали, що вони не можуть купити будь-який медичний препарат того виробника, в тій упаковці і в тій кількості вище, ніж затверджений державою показник.

Зі свого боку Комітет охорони здоров'я готовий при розумінні Міністерства охорони здоров'я цих вкрай важливих питань, готовий максимально сприяти і далі розвивати. Але ці два базові фундаменти, на жаль, нам не вдалося від попереднього керівництва, від пана Квіташвілі, отримати ніяких зрушень в цьому напрямку. А говорити про реформу при відсутності стандартів – це профанація. Ми не можемо дати людям якості і гарантувати їм якість.

Також хочу вам сказати, що завершено звіт Рахункової палати. І я зверталася із зверненням щодо перевірки Червоного Хреста, який отримує бюджетне фінансування. І звертаюсь до Міністерства охорони здоров'я, у зв'язку із зміною і відсутністю заступників не відбувся звіт Рахункової палати, який був запланований на серпень, в якому говориться про величезні порушення у витрачанні бюджетних коштів, якими фінансується Червоний Хрест. Цей звіт не відбувся в зв'язку із відсутністю представників Міністерства охорони здоров'я.

І ще раз наголошую, що принципово і важливо, щоб в цьому поточному році, коли ви будете планувати новий бюджет, щоб цей звіт Рахункової палати було оприлюднено, щоб з ним могли ознайомитися члени Комітету охорони здоров'я, і щоб Міністерство охорони здоров'я нарешті визначило, хто із заступників буде відповідати за контроль цих коштів. Виявилося, що десятками років Червоний Хрест використовував бюджетні кошти безконтрольно. Тому що ця функція контролю була покладена на Міністерство охорони здоров'я, а Міністерство охорони здоров'я цю функцію десятиліттями просто не виконувало. Тому там дуже великі порушення. Я прошу вас звернути на це увагу.

І тепер хотіла б надати слово шановним депутатам. Будь ласка, Олег Степанович Мусій.

 

МУСІЙ О.С. Доброго дня, шановні керівники Міністерства охорони здоров'я! Пані Уляно, у мене ще уточнююче, якщо можна, до вас запитання. Ми знаємо, що раніше за співпрацю з комітетом відповідав пан Роман Ілик – заступник, хто відповідає зараз? Бо за реформу, здається, відповідав він також.

 

СУПРУН У. Пан Роман сказав, що він буде і далі.

 

МУСІЙ О.С. Відповідальний за комунікацію з комітетом він?

 

СУПРУН У. Так.

 

МУСІЙ О.С. Хто відповідає персонально за  державні закупівлі?

 

СУПРУН У. Я.

 

МУСІЙ О.С. І хто відповідає за лікування за кордоном? Це ті актуальні питання, які ми на кожному комітеті розглядаємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми зараз будемо розглядати окремо.

МУСІЙ О.С. Хто відповідальний за лікування за кордоном, скажіть, будь ласка?

 

СУПРУН У. За лікування за кордоном буде відповідати Олександр Лінчевський. Але до того, як він був призначений заступником, я відповідала. Я очолювала комісію, яка засідала, то я сьогодні буду вам надавати інформацію. Але від сьогодні це буде Олександр.

 

МУСІЙ О.С. Тобто до нього звертатися?

 

СУПРУН У. Так.

 

МУСІЙ О.С. І друге, таке стратегічне питання. Ви знаєте, що Комітетом з питань охорони здоров'я подано ряд законопроектів, які знайшли свою підтримку, відображення в останньому рішенні колегії, буквально за 4 чи 5 днів до призначення вас виконуючою обов'язки міністра, і є навіть рішення колегії  Міністерства охорони здоров'я. Скажіть, будь ласка, вам вдалося вже за той короткий час проаналізувати рішення колегії? Яке ваше стратегічне бачення щодо того, що вже майже рік напрацьовано самим комітетом? А це, я нагадаю, і засади державної політики охорони здоров'я, підписані більшістю членів комітету, це і організація медичного обслуговування, це і нова редакція Закону про лікарські засоби, ну і ще ряд законопроектів, які є фундаментальні, концептуальні. Щоб не склалося так, як було непорозуміння з колишнім міністром паном Квіташвілі, що міністерство йшло своїм шляхом, а комітет через безвихідь пішов іншим шляхом. Що тут ви вже можете сказати?

 

ШУРМА І.М. При всій повазі, я прошу, щоб камера звідти працювала.

 

СУПРУН У. Мені теж трохи незручно, бо я не можу бачити депутатів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, що ви за канал?

 

Представник каналу СТБ. Це канал СТБ. Я перепрошую за свого оператора.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. На чиє запрошення ви прийшли на комітет?

 

Представник каналу СТБ. Ми прийшли за анонсом про те, що буде відбуватися засідання комітету. Додаткового запрошення для представників засобів масової інформації, наскільки мені відомо, не потребується, якщо є відкритий анонс, і вхід за акредитацією Верховної Ради.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми вам не робимо зауважень. Я вам поставила запитання, на чиє запрошення ви прийшли? Ми вас запрошуємо офіційно на кожне засідання Комітету охорони здоров'я, і сподіваємося, що СТБ буде висвітлювати те, що відбувається на комітеті, не вириваючи слова з контексту, не перевертаючи інформацію, а так, як воно є насправді.

 

Представник каналу СТБ. Ольго Вадимівно, тільки так.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

 

МУСІЙ О.С. По законах, скажіть, будь ласка.

 

СУПРУН У. Дякую.

Ціла команда заступників міністра були призначені лише кілька днів тому. Ми зараз працюємо над презентацією стратегії реформи системи. Ми розуміємо, що вже дуже багато було напрацьовано і ми не будемо формувати своє бачення з нуля. Все, що було розроблено і комітетом, і в минулому розпочато вами як стратегія зміни в Міністерстві охорони здоров'я, це все буде залучено до цієї стратегії.

Павло теж хотів би вам частково відповісти.

 

КОВТОНЮК П.А. Можу сказати, що не зважаючи на те, що моєму призначенню всього кілька днів, я і до того стежив за всіма документами, які стосувалися реформи в системі охорони здоров'я, і я добре знаю, що є напрацьовані законопроекти в комітеті, в тому числі з найважливішого питання – це запровадження державного медичного страхування в першу чергу, ряд інших. В міністерстві також йшли паралельні напрацювання. На мій експертний погляд, вони не є ідеологічно кардинально різними. Напрацювання міністерства мають більш прикладний характер, вони мають більше характер плану, а закони мають характер загальної політики. Ми повинні просто якомога скоріше провести дискусію на цю тему, щоб підвести якусь риску. На наш погляд, ми хотіли б, щоб співпраця виглядала так: Міністерство охорони здоров'я – технічні рішення, імплементація, плани, комітет – закони. Це було б ідеально, щоб ми рухалися вперед.

 

СУПРУН У. Ми виконуємо ті призначення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я хотіла б попросити вас, щоб перед тим, як ви будете готувати стратегію, презентацію, щоб ви переглянули резолюцію парламентських слухань.

 

СУПРУН У. Ми нею користуємося.

 

 БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І також, яка є проголосована, де є розписано, плюс рішення колегії. Тому що це узгоджено. І, власне, позиція депутатів Комітету охорони здоров'я  вже узгоджується з цією концепцією. І хотілося б, щоб перед вашою презентацією, щоб ми могли ще, мабуть, в робочому варіанті, не на засіданні Комітету охорони здоров'я, щоб ми могли заслухати цю презентацію. Якщо будуть технічні питання, щоб ми їх не виносили, не витрачали час на засіданні, а вирішували в поточному режимі. Просила би, щоб перед тим, як ми будемо робити презентацію, щоб робочі моменти були відпрацьовані.

І хочу ще одне доповнення зробити. Власне, після звільнення попереднього виконуючого обов'язки пана Шафранського, не знаю, чи шановні депутати про це знають, нами було оприлюднено кілька документів, які були підписані в останні декілька тижнів виконуючим обов'язки, які передавали десятки об'єктів майна охорони здоров'я і оздоровчих центрів, віддавали їх в приватизацію, в тому числі в приватизацію було передано як об'єкт приватизації ДЕЦ. Тому для того, щоб у нас не було ніяких непорозумінь, тому що толерувати якість підкилимні ігри Комітет охорони здоров'я сьогодні не готовий. Тому, прохання, ми би хотіли започаткувати нову форму роботи: якщо ви робите постанови, робите підзаконні акти, то ми би просили утворити механізм, яким чином депутати могли би ознайомлюватися з вашими документами перед тим, як треба буде виходити в бій і за щось боротися. Тому мені хотілося б започаткувати відкриті стосунки. Власне, вся документація комітету, всі стенограми, всі протоколи, всі рішення завжди були відкритими. На жаль, у попередніх каденціях з боку Міністерства охорони здоров'я такої роботи не було, багато документів приховувалось, які, власне, шкодили державі.

Тому я би пропонувала ще вам, пані Уляно, запропонувати комітету яким чином ми, депутати, могли би приймати участь також у обговоренні тих документів, які є стратегічно важливими, які планує підписувати Міністерство охорони здоров'я, відповідні профільні заступники і уряд.

Будь ласка.

 

БІЛОВОЛ О.М. Шановні колеги, шановні представники Міністерства охорони здоров'я, пані Уляно, до вас є декілька запитань.

Перше питання, це хто з вас буде координацією займатися з органами виконавчої влади? На сьогоднішній день важливо це, тому що сама система і форма монополії управління в органах виконавчої влади Міністерства охорони здоров'я втратила свою вертикаль. А для того, щоб сьогодні проводити реформи, треба підтримку мати знизу. Це перше питання.

І в унісон цього, зараз Міністерство охорони здоров'я розробило і подало на затвердження уряду, минаючи профільний комітет, Верховну Раду, створення госпітальних округів. Це дуже серйозне і важливе питання, яке сьогодні не підготовлене, яке сире, яке сьогодні збурило ситуацію в країні. Я б хотів, щоб ви зараз це питання розібрали, якщо треба, ми окремо його розберемо на профільному комітеті. І без підтримки профільного комітету не треба самостійно приймати це рішенням Кабінету Міністрів, бо це буде величезний провал в системі охорони здоров'я. Зверніть, будь ласка, увагу.

Друге питання. Хто з ваших заступників буде координувати кадри Міністерства охорони здоров'я? Тому що для комунікації з центральними органами виконавчої влади і так далі, чи ви особисто, чи хтось із заступників, щоб ми мали можливість мати уявлення, призначення, контроль, погодження і так далі, хто буде займатися цим питанням, чи ви особисто, чи хтось із заступників.

 

СУПРУН У. Оксана Сивак зараз буде займатися.

 

БІЛОВОЛ О.М. Як керівник апарату вона особисто буде цим займатися?

 

СУПРУН У. Так.

 

БІЛОВОЛ О.М. Хто із заступників буде координувати дії з органами освіти і науки? Для нас також це важливе питання, тому що, ви знаєте, що попереднім виконуючим обов'язки Міністра Шафранським було підписане дуже таке неправильне рішення, і я б хотів би вам подякувати, що ви мудро поступили, що ви його відкликали, це і Роман, і ви сюди, як кажуть, мали свій вплив по передачі науково-дослідних інститутів Національної академії медичних наук, яких 36, підпорядкуванню органів виконавчої влади на місця. Треба це питання розглянути, тому що ні в якому разі цього робити не треба, але проект постанови узгоджений з Міністерством фінансів таки був, то, будь ласка, візьміть це на контроль. І я хочу вам за це подякувати, я думаю, що вам підказали, що цього робити не треба, тому що на сьогоднішній день Національна академія є одним із серйозних стратегічних партнерів Міністерства охорони здоров'я, займається державною політикою, і сьогодні, якщо ми об'єднаємо зусилля тих національних програм, які зараз ідуть на розвиток, розбудови і тих реформ, які ви пропонуєте, і разом із профільним комітетом, тоді у нас є майбутнє.

Тобто ви, будь ласка, закріпіть людину-професіонала за цим, особливо наукою і освітою, це на сьогоднішній день дуже важливо, тому що все-таки, якщо ми відійдемо від науки, це буде величезний провал.

Дякую за увагу.

 

СУПРУН У. Дякую.

Пан Роман буде координувати дію із урядом, із законодавчою владою.

Олександр Лінчевський буде займатися освітою і наукою у Міністерстві охорони здоров'я.

БІЛОВОЛ О.М. Пані Уляно, я вибачаюся, я сказав: з регіонами. Особливо на сьогоднішній день це дуже важливо, тому що вся державницька політика, яка виходить на фініш, вона формується завжди з низів. На сьогоднішній день такої комунікації з державними органами виконавчої влади на місцях, які мають представницькі функції, комунальні заклади, мається на увазі, міські ради, обласні адміністрації. Якщо від них не буде підтримки, і ми сьогодні будемо ідеологічно заявляти, що ті законопроекти, будемо спускати на місця, то ви знаєте, що органи місцевого самоврядування, вони не будуть їх підтримувати. Тому у нас не буде тоді майбутнього.

Тому треба сьогодні закріпити людину, провести відповідну нараду вам як виконуючій обов'язки міністра, запросити туди членів профільного комітету, щоб це підтримав Прем'єр-міністр України. І коли буде відповідне доручення уряду  і Прем'єра  губернаторам областей, міським головам і так далі, тоді у нас буде комунікація, ми тоді можемо рухати всі ці проекти реформ, які ви сьогодні пропонуєте.

 

СУПРУН У. Добре. Дякую.

Павло Ковтонюк буде займатися сферою децентралізації. Він буде найбільше спілкуватися з регіонами. Але також є програма через канадський уряд, де будуть проектні офіси в кожному регіоні, і у нас буде представник, який буде з ними спілкуватися напряму кожного дня, щоб ми розуміли, що відбувається в регіонах.

Павло може розповісти по зв'язках.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Я хотіла б ще зазначити, що попереднім міністром Квіташвілі, одна із його стратегічних помилок – це була відсутність спілкування з представниками регіонів.

І хотіла б попросити офіційно від комітету, коли ви будете проводити і планувати колегії, бажано, щоб вони були регулярними. І було б добре, щоб вони були виїзними. Мова йде про те, що ви збираєте очільників всіх районів, областей, медичну спільному. Щоб вони проводилися не в сесійний тиждень, щоб ті депутати, які хочуть виїхати в регіон, або хочуть і мають бажання прийняти участь, або це їхній округ, щоб вони мали фізичну можливість бути присутніми на колегіях. Я думаю, що депутати мене підтримають. Тому що коли колегія призначається в сесійний тиждень, то ми хочемо, але фізично не можемо, тому що у нас є наша відповідальність. Тому прошу це врахувати тоді, коли ви будете призначати час колегії.

 

СУПРУН У. Дякую.  Ми із секретаріатом будемо говорити, щоб це врахували.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Доброго дня усім присутнім! По-перше, я хотіла б подякувати пані Уляні за те, що ви з самого першого дня намагаєтеся побудувати співпрацю з профільним комітетом. З урахуванням того, що в країні парламентсько-президентська форма правління це є надзвичайно важливим. Від якості роботи між органами законодавчої влади і виконавчої влади буде залежати результат, який ми можемо разом здобути або не здобути.

Я хочу підтримати свого колегу в тому, що надзвичайно важливим є збереження сьогодні медичної науки. Без збереження і розвитку медичної науки, ми розуміємо, що руху вперед в системі охорони здоров'я бути не може. Тому є надзвичайно важливою зараз ваша увага з приводу того, щоб Академія медичних наук України, щоб вона зберігла своє функціонування і своє стратегічне завдання, щоб жодні питання, ініціативи зі сторони інших міністерств мали бути реалізовані.

Друге питання. Вчора на нашій з вами зустрічі я передала вам звернення з приводу того, що в бюджеті на 2016 рік представниками профільного міністерства – Міністерства охорони здоров'я - було передбачено та закладено в бюджет 11 мільйонів 154 тисячі на закупівлю реабілітаційних послуг для дітей з ДЦП. Вже йде вересень, тобто вже пройшло 9 місяців, і за цей час не відбувся тендер в Міністерстві охорони здоров'я. І жодна копійка з цих сум не витрачена. Більше ніж 500 дітей з усієї Україні потребують проведення  чергового курсу по реабілітації ДЦП в клініці Козявкіна. Це діти в тому числі учасників АТО, це діти малозабезпечених верств населення, це діти-сироти. І я прошу вас сказати, коли Міністерство охорони здоров'я зможе провести цей тендер, тому що в цьому році ви маєте витратити ці суми. І крім того, ми повинні сформувати потребу на наступний рік і так само передбачити ці суми. Але найголовніше, що люди повинні мати можливість цим скористатися.

І третє питання. Зараз, саме восени, буде відбуватися формування і обговорення Державного бюджету. Всі ми знаємо, що, на жаль, бюджет системи охорони здоров'я кожен рік недофінансовується по тих всіх проблемах і потребах, які має Україна. Тому я вас дуже прошу, щоб ми якомога раніше почали разом формувати потреби по кожному питанню, по кожній державній програмі. Якщо ми це зможемо робити вже зараз, опрацьовувати це, я впевнена в тому, що  ми зможемо якомога більше вплинути на Прем'єр-міністра України, на Міністерство фінансів і спромогтися, щоб бюджет системи охорони здоров'я на 2017 рік був профінансований в достатньо максимальній мірі. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Сергію.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Дуже дякую. Сергій Березенко.

Пані Уляно! Щиро радий бачити вас тут. Дуже приємно, що ви прийшли і представили всю команду. Я тільки рік працюю в комітеті, але для мене це, можливо, чи не перший раз, коли міністр чи виконуюючий обов'язки міністра приходить з усією командою і намагається відкрито себе представити і налаштувати активну і конструктивну роботу з комітетом. Дякую вам за це.

Хотів би підтримати слова моєї колеги  Ірини Володимирівни про бюджет. Це зараз, напевно, найголовніше питання, тому що вноситься Бюджетна резолюція. Є, в силу обставин, у яких живе країна, позиція Міністерства фінансів, яка, напевно, не найкраща на сьогодні до медицини, як і до освіти. Але ми маємо там всі інші проблеми – економічні і зовнішні проблеми. Тому наша допомога вам тут буде в нагоді. Тут представники кожної фракції, і ви могли б, працюючи щільно з комітетом, напевно, покращити ті кошти, ті показники, які доводились, і в кінцевому результаті проголосувались і були прийняті бюджетним комітетом стосовно Міністерства охорони здоров'я. Тому, будь ласка, користуйтеся цією можливістю.

Хотів би попросити вас, напевно, принагідно провести зустріч, якщо такої зустрічі ще не було, з  керівником Академії медичних наук, тому що, наскільки я розумію, через нерозуміння стратегії, як має працювати Академія меднаук, сьогодні виникають у ряду державних службовців, в тому числі  в Кабінеті Міністрів, бажання скоротити дуже радикально видатки на цю  академію. Можливо, якесь там зерно, рація є в тому, якби була стратегія. Але мені здається, що зараз ми просто скорочуємо, нічого не створюємо, медичні заклади не передаємо - і будемо мати велику проблему. Тому якби ви зустрілися з керівником, паном Цимбалюком, і провели певну дискусію і вийшли з однією позицією, в тому числі й нам було б легше розуміти і спільно допомагати в цьому напрямку. 

 

БІЛОВОЛ О.М. Треба, щоб була потрійна зустріч на засіданні комітету: Міністерство охорони здоров'я, профільний комітет і Академія медичних наук.

 

СУПРУН У. Ми вже зустрічалися не раз.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Можливо, на засіданні комітету. Будь ласка, ми вас запрошуємо, я думаю, можу сказати від усіх наших колег, на наступне засідання, щоб ми знали це питання.

 

БІЛОВОЛ О.М. Обговоримо це, тому що бюджет якраз буде формуватися, і ми вирішимо ці всі питання, що вносить Березенко.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Я перепрошую, буквально про це хочу сказати. Я тільки що мала зустріч з Цимбалюком, перед тим, як приїхати на комітет. Я би просила, щоб перед тим, як ми це будемо виносити на комітет, щоб ми провели разом спільну робочу зустріч в Комітеті з питань охорони здоров'я з представниками міністерства, тому що комітет буде підтримувати збереження  Академії медичних наук, тому що вона сьогодні є практично чи не єдиним місцем, де найвищого рівня надається медична допомога. Тому тут потрібно шукати консенсус, потрібно шукати, яким чином ми будемо ситуацію розвивати.

Будь ласка, пане Сергію.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Дякую. І багато питань - хотілося б  зустрічатися окремо, в тому числі, можливо, ви б назвали зручний для вас час, коли могли б депутати в будь-який момент приїжджати до міністерства, або день, коли б ми могли розраховувати, що така зустріч (чи "вікно") у вас завжди буде. Тому що у багатьох міністерствах багато міністрів визначили такий час, і тоді вони просто знають, що є народні депутати. Вам буде зручніше працювати.

Я хотів би проговорити питання надання паліативної допомоги, в тому числі в першу чергу дітям, тому що, на моє глибоке переконання, такою проблемою міністерство в принципі не займається. От нам треба вже давно внести зміни до 41-го наказу, нам треба внести туди питання паліативної допомоги дітям, елементарно визначити ті діагнози, які можна вважати такими, що дитина потребує паліативної допомоги і вона є невиліковно хворою, і починати закуповувати дитячі форми анальгетиків. У нас сьогодні в принципі такого немає, ми колемо цих дітей, у нас немає ні сиропів, ні пластирів, нічого.  

Просто, щоб ви розуміли глибину кризи і проблеми в міністерстві, я звернувся до міністерства з офіційним листом, що, будь ласка, визначте перелік цих дітей, бо там є кількість, наскільки нам треба закуповувати. У мене була відповідь від пана Шафранського, що всього дітей в Україні, які потребують паліативної допомоги, 197 осіб. Причому, зверніть увагу, по областям, є 7 областей, де 0. Ну, ви вірите, що в Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, де працює Центр надання паліативної допомоги, – 0!

Я вважаю, що це відверте знущання над цією проблемою. Тому для нової команди, будь ласка, визначте відповідального з надання паліативної допомоги.

 

СУПРУН У. Олександр Лінчевський відповідальний. Він навіть може кілька слів сказати.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Пане Олександре, можливо, ми б тоді зустрілися і проговорили це.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Дуже коротко, два коментарі. По-перше, дуже дякую за ваше зауваження. Ми вивчили матеріали "круглого столу", ініційованого комітетом, "круглого столу" Верховної Ради,  ми зустрілися з організаціями, з фондом "Відродження", з організаціями, які підтримують цей рух. Ми зустрілися з профільними фахівцями Академії післядипломної освіти. Також ми вивчили документи Кабінету Міністрів. Є чіткі довгострокові стратегічні кроки, які треба зробити передусім з комітетом для унормування лікування цих дітей тощо.

І стосовно анальгетиків. Ми провели вже 2 наради, зустрічі експертної групи та нараду провідних фахівців міністерства та головних спеціалістів.

Станом на сьогодні ми можемо говорити про те, що, ми так дуже сподіваємося, що навіть на 2016 рік ми можемо закупити і вже замовлені форми, обговорені спільно форми дитячих наркотичних анальгетиків не ін'єкційних, щойно ми про це говорили. Є можливість швидкого ввезення в якості гуманітарної допомоги. І є організації, які готові нас в цьому підтримати.

Іншими словами, робоча група працювала над цим. Ми вже плануємо найближчим часом за кошти 2016 року проводити закупівлю цих препаратів.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Велике прохання: долучіть до цієї роботи депутатів. Я би хотів особисто брати в тому участь.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Ми були б дуже вдячні вам за це.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. І всі, хто хоче долучитися. Бо я переконаний, що не все так добре, як вам доповідають.

 

МУСІЙ О.С. Пані Уляно, пане Олександре, вибачте, ну, це така дуже гостра тема. В Україні рік тому зареєстрований таблетований морфін, і завод-виробник спалює його через те, що Міністерство охорони здоров'я його не замовляє. Є виробник, ви не замовляєте, ви хочете за кордоном закуповувати? Там є виробник, коштує копійки, 10 гривень коштує упаковка, найдешевший, тому зверніть на це увагу.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Дякую. Ми вивчили це питання, щоб не затягувати час, потім в робочому порядку я готовий доповісти, чому так сталося. Ми знаємо про це. Дякую.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Дякую вам.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Оксана Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Рада вітати нашу нову команду. Ми покладаємо надзвичайно великі надії на вас, тому що ми з вами чітко розуміємо, що у нас з вами відбувається. Нам треба проводити антитерористичну операцію в системі охорони здоров'я, але з перемогою, чіткими термінами і з перемогою.

От, пані Уляні і пану Олександру зрозуміло,  що таке фронт. Наш з вами фронт – це пацієнти України, і реагувати нам доведеться дуже швидко. Пане Олександре, як ви взяли на себе програму "Лікування за кордоном", вам доведеться керувати оперативним штабом, тому що ви будете відповідати за найважчих хворих людей, смертельно хворих. І якщо буде така ситуація, як з нашим хлопчиком Мельником, котрий загинув на цьому тижні, тому що не зібрали комісію, не переадресували гроші, котрі були, в Білорусію на рахунки. І гине наш хлопець через те, що оперативності немає. Тобто нам з вами треба зараз працювати не просто, а однією командою міжвідомчою – як на фронті, тому що виходу більше немає. Знаєте, ми кожен раз добре починали, кожен раз ми казали новому міністру:  "Welcome, просимо, давайте". А потім починалися у кожного свої інтереси.

Я переконана, що позаяк ви все ж таки у нас оновлена команда і у вас зараз, скажемо, рівновіддаленість від усіх там цих кланових ситуацій і так далі, нам все вдасться. Єдине, що треба працювати цілодобово, "плотно" і розуміти, що ми з вами фактично є на фронті. Тільки за нами з вами стоять важкохворі пацієнти України.

Все. Дуже рада, що ми з вами розпочинаємо цей новий етап. Треба, дійсно, постійна комунікація. Постійна. Тому що в нас постійно є проблеми. Навіть ось з цим розслідуванням, пані Уляно, по смерті дитини нашого колеги, там теж я побачила, от сьогодні мені подали вже розслідування як те, що ви підписали, само собою – ніхто відповідальності ніякої не несе. І само собою – якщо це стосується цієї дитини, це стосується всіх дітей, дітей України, що завжди лікарі один одного покривають.

 І поки ми дійсно з вами в екстрених ситуаціях не введемо ці наші європейські протоколи, коли ми заставимо відповідати за помилку лікарів, до тих пір у нас немає, щоб ви знали, що у нас за останні 20 років немає жодного суду по лікарській помилці, жодного. Тому тут та екстрена ситуація, котра для вас як для очільника МОЗу принципова.

 

(Шум у залі).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Все, дискусію припиняємо. У нас всі депутати хочуть сказати. Будь ласка, слово.

 

(Шум у залі)

 

 ШУРМА І.М. Шановні колеги! Хвилинку уваги! Передусім я з особистої ініціативи хочу всім присутнім сьогодні представникам міністерства подякувати за їхню волонтерську роботу. На своїй роботі вони дійсно себе проявили як фахівці, але сьогодні ми будемо вести розмову про роботу міністерства, а не про волонтерський рух.

 Значить, передусім треба зрозуміти, що сьогоднішня розмова з боку людей, які присутні, це наполовину декларація намірів. До тих пір, поки не буде призначений міністр охорони здоров'я України, у мене особисто як у депутата немає права вірити у сказане. Я до пані Уляни нічого не маю,  був пан Шафранський виконуючим обов'язки – всі хлопали, ахали, ухали, обіцяли підтримку. Ні з того ні з сього чоловік пішов з роботи. От коли ви будете міністром, то ми будемо знати, що те, що ви говорите, воно вже несе якусь відповідальність. Це є перше.

По-друге. Сьогодні слухати ці бажання і побажання, хто чим займається – ну послухайте, я не знаю, до тих пір, поки це все не буде затверджено, ми не можемо ні на що опиратися.

Будь ласка, по міністерству затвердіть структуру, функції, хто за що відповідає. Сьогодні на словах один несе відповідальність за одну, за другу річ – а де це на папері написано? Квіташвілі за що відповідає? Павленко за що відповідала? Ви всі знали, що проводять міжнародні закупівлі – подивіться, що робиться з медикаментами за 2015 рік. Всі, хто мав померти і захворіти, всі в 2015 році лишилися. 2016 рік, вересень – ще немає медикаментів.

Персонально по кадрах. Чому ми говоримо про структуру? При позаминулому міністрі, при Квіташвілі, чотири рази міняли штатний розпис і структуру. Позвільняли всіх, кого могли.

Я як депутат хотів би знати, хто є ким за освітою, щоб з медиками говорити професійно, а хто є не медик, а експерт, щоб розуміти, що розмовляєш з експертом. В кого які є дипломи. Нас доля вже навчила. Якщо є дипломи наші – будь ласка, якщо дипломи не наші – нострифікація. Ми живемо і працюємо в Україні за нашими законами.

І підтримую пана Березенка. Питання паліативної допомоги ви не вирішите своїми внутрішніми наказами. До тих пір, доки не буде закону про паліативну медицину, а це не до міністерства, це швидше за все до депутатського корпусу, або до спільної роботи, ми не вирішимо питання функціонування хоспісів, ми не вирішимо питання повноцінного функціонування паліативної допомоги не тільки для дітей, але і для дорослих.

І на завершення я все-таки хотів би одне запитання поставити, і я багато чого зрозумію. Ми живемо в Україні і живемо за законами України, тими, які вони є, я хочу знати позицію міністерства, що ви будете робити по впровадженню Закону про екстрену медичну допомогу, який діє в Україні, але, на превеликий жаль, не працює. І всі догоспітальні смерті, всі оті речі, це є все відповідальність виконавчої гілки влади за те, що не впроваджений прийнятий і діючий Закон України про екстрену медичну допомогу. Дякую.

 

СУПРУН У. Наш перерозподіл функцій є на сайті. Наказ був підписаний в понеділок. Структура не змінилася, вона залишилася тією, яка була під паном Шафранським. Зміна структури ще не завершилася.

А щодо наших дипломів чи про нас особисто, ми можемо вам надіслати інформацію, якщо потрібно, це також в наших деклараціях можна побачити.

А пан Олександр, я думаю, може вам розповісти щодо Закону по екстреній медичній допомозі.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Дякую за запитання. Справді, один із дуже зручних і, якщо можна так сказати, гарно написаних законів – Закон щодо екстреної медичної допомоги. З точки зору практичного лікаря, то це той закон, який давно хотілося. Він є справді добре написаний. Наш департамент з екстреної медичної допомоги зараз працює над тим, щоб саме його втілювати, ми не збираємося видумувати нічого нового. Він розумно написаний, раціонально, грамотно.

На другий день нашої роботи – це, справді, тільки декларації, тому давайте поговоримо, коли ми спробуємо вже щось зробити. Він гарно написаний, він має виконуватися і він є у нас основним напрямним документом.

 

ШУРМА І.М. Дякую.

Пані Уляно, хотів би сказати, ви маєте спільну долю з Шафранським – ви виконуєте обов'язки, ви будете продовжувати те, що планував ваш попередник чи у вас є бажання щось змінити? В його активній позиції було налагодження комунікацій з регіонами, те, про що ми говорили, чи буде продовжуватися це все? Чи будуть вирішуватися і виконуватися рішення колегії Міністерства охорони здоров'я? Чи у вас буде абсолютно інший курс? Тому що нічого не відомо.

 

СУПРУН У. Як і казали вже раніше, ми будемо і відновлювати, і поширювати зв'язки з регіонами. Бо зараз іде процес децентралізації, і на місцях знають найкраще як в себе потрібно змінити систему, а не щоб наказувати їм, як по регіонах вони мають діяти.

А щодо продовження того, що було. Як казали раніше, є дуже багато хороших напрацювань, є стратегія, яка була прийнята колегією, Верховною Радою, є стратегія, яка була підготовлена, проект, Міністерством охорони здоров'я, і всі вони схожі, всі вони мають ті самі елементи, ми їх сприймаємо як наші, ми погоджуємося з ними. Ми хочемо створити цей план, як їх втілити.  Бо, на жаль, дуже багато років пишуть стратегії, але не виконують їх. Так само, як написали хороший Закон по екстреній медичній допомозі, але не виконували його. Ми хочемо їх виконувати. Ми просимо вас допомогти нам, щоб ми могли це робити на законодавчому рівні. Ви знаєте свої регіони, ви знаєте людей, прошу підтримувати нас у нашій роботі, бо ми хочемо це разом з вами втілювати.

 

ШУРМА І.М. Дуже приємно, що ви підтримуєте все, що було зроблено вашими попередниками. Не зрозуміло тільки, чому він пішов з роботи, якщо все так добре.

 

(Шум у залі).

 

БІЛОВОЛ О.М. Це до Прем'єр-міністра питання.

 

СУПРУН У. В нас було багато попередників.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я думаю, що це не запитання до пані Уляни.

 

ШУРМА І.М. А я ж не сказав, що це запитання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас зараз пані Тетяна, будь ласка. А потім пан Андрій. Будь ласка.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. У мене запитання такого формату. Україні вже 25 років. Але, незважаючи на цей достатньо немалий вік навіть для держави, скажімо так, бюджет української системи охорони здоров'я формується не від потреби, а потреби формуються від бюджету. І це є абсолютно викривленими цифрами. Що я маю на увазі? На сьогоднішній день лікарні України профінансовані в розрізі 90, 80, ну майже більшість, напевно, на 100 відсотків. Вони пропонують, кажуть, що нам потрібний бюджет стільки-то, держава фінансує цей бюджет на 98 відсотків, а всі розуміють, що, як би там, в принципі, цього бюджету достатньо на рівні 20-відсоткового. Але цей бюджет формують як би самі лікарні. Чи будете ви змінювати цей підхід? Чи готові ви сказати дійсно, скільки реально потрібно коштів на охорону здоров'я в Україні? Скільки реально потрібно коштів кожній лікарні в Україні, щоб вона була профінансована на реальні 100 відсотків? І сказати чесно, що на сьогодні нам потрібна така-то сума на реальну охорону здоров'я в Україні – на кожну лікарню. І держава сьогодні чесно може профінансувати лише 20 відсотків.

На сьогоднішній день дуже незрозуміла ситуація, коли ми говоримо, що від потреби профінансуємо 100 відсотків, але потім благодійні організації, батьки, дорослі люди самі для себе  фінансують далі. Чи готові ви змінити цю систему? Зробити її чесною, правдивою, прозорою, сучасною? Чи ви будете рухатися по цій радянській системі, коли у нас бюджет формується під можливості, а не під реальні потреби? Це реальна проблема України. Ми в цій брехні просто погрузли. Сьогодні ніхто не може сказати, скільки реально Україні потрібно коштів на медичну сферу – ні в розрізі всієї України, ні в розрізі якогось окремого захворювання, ні в розрізі конкретно однієї хоча б лікарні. Тобто правди немає зовсім.

 

КОВТОНЮК П.А. Насправді, є наукові підходи до того, як визначити  реальні потреби в охороні здоров'я. Наприклад, ВООЗ рекомендує дивитися на платежі пацієнтів з кишені. Тобто для мене як фахівця, тобто я можу приблизно визначити так: державне фінансування плюс те, що люди платять з кишені - це є загальна потреба.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Чи готові на державному рівні озвучити цю суму?

 

КОВТОНЮК П.А. Озвучити її неважко, я її озвучував навіть нещодавно Міністру фінансів. Але ви знаєте, що гроші  знаходяться не в Міністерстві охорони здоров'я, а в іншому місці.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Тоді ви чесно говорите, що вас держава фінансує на 20 відсотків. Тоді ви можете говорити, що нам потрібно стільки-то, але бюджет охорони здоров'я реально профінансовано на 20 відсотків. Але потім ви говорите, що навіть від тих 20 відсотків нам держава надала 5 відсотків, ну, наприклад. Але всі розуміють чітку цифру. Бо на сьогодні у нас бюджет буде 100-відсотково профінансований, але нічого немає. Чи буде це змінюватися?

 

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Шановні колеги, у нас прохання народних депутатів, бо у нас потім може не бути кворуму. Я просто зараз надам слово…

 

ДОНЕЦЬ Т.А. А можна мені нададуть відповідь? Це важливе питання. Нехай мені дадуть відповідь, чи готові вони почати говорити правду в цій країні?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Тетяно, головне, що ми готові.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Тобто переробити і зробити це правдиво і відкрито.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Мається на увазі, Міністерство охорони здоров'я було завжди пасивне, депутати більше вибивали для охорони здоров'я, а Міністерство охорони здоров'я нічого не просило взагалі, ніколи не казало про їх реальні потреби. Мали констатацію факту, от  про це йде мова.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Маємо чесно сказати, що на наступний рік лікарні будуть профінансовані на 20 відсотків від реальної потреби, необхідності фінансування цих лікарень. Ви можете про це заявити? Це буде чесно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Зараз мова йде про те, що Комітетом охорони здоров'я, в тому числі, було прийнято рішення про підвищення оплати праці медичним працівникам. І міністром Квіташвілі було відмовлено комітету, і він не подав це на Кабмін, тому що мав тиск від Кабінету Міністрів, не говорячи вже про недофінансування ліків, про зарплату сімейного лікаря у 1800 гривень, яка просто сприяє побутовій корупції, тому що вижити на неї неможливо, тому ми заявляємо нашу позицію, що ми будемо продовжувати тиск, власне, на економічний блок, і наша країна має відновлюватися, зрозуміло, що поступово ми маємо захищати права не тільки пацієнтів, а ще й медичної спільноти.

Будь ласка, пане Андрію. І ми завершуємо обговорення,  переходимо до звітів.

 

ШИПКО А.Ф. Шановні колеги, шановна пані Уляно, і вся ваша команда, шановні присутні! По-перше, мені приємно теж, і хочу підтримати своїх колег, що ви спочатку заявили про щиру і відкриту співпрацю. І це дуже добре, бо Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров'я – це дуже фаховий комітет, в ньому працюють люди, які є народними депутатами, крім того, вони є організаторами охорони здоров'я, докторами медичних наук, академіками медичних наук, і щирими фахівцями, і багато мажоритарщиків, які знають, що таке медицина на місцях. Тобто те, що ви хочете доробити, і те, що вам зараз народні депутати сказали стосовно співпраці з місцевим самоврядуванням, і паліативна допомога, і лікування дитячого церебрального паралічу, і всі ті напрацювання, про які ми зараз сказали, це дуже важливо, і ви це записали, я це подивився, це мені приємно.

І, колеги, я хочу звернути увагу, я дуже коротко, мені приємно, що це вперше виконуючий обов'язки міністра, який сказав: я несу персональну відповідальність за медичне забезпечення наших громадян. Я таких слів взагалі не чув.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Це є в Конституції України. Це є така стаття.

 

ШУРМА І.М. Але це під стенограму.

 

ШИПКО А.Ф.  Це під стенограму на комітеті. Це дуже добре. Це дуже добре. Тому що на сьогоднішній день, ви всі знаєте, і пан шановний Шурма   казав, що ще ми не отримали медикаменти за 2015 рік по закупівлях. І я дивлюсь от на звіт щомісячний, моніторинг, який надіслав шановний Роман Романович, до речі, ви його призначаєте курирувати, він теж доктор наук і з нами співпрацював в комітеті, ми його дуже добре знаємо. Це людина фахова. І тут ми бачимо забезпеченість імунопрофілактикою в нашій країні. Вакцини. По туберкульозу – 13 відсотків.

Колеги, вам не цікаво?

 

ІЗ ЗАЛУ. Це питання є в порядку денному.

 

ШИПКО А.Ф. А я повинен задати це питання. Я вас кожного вислухав. Кожного! І залишився останнім. Шановні колеги! Я хочу звернути увагу. До мене звернулись сьогодні у Верховній Раді декілька депутатів, які представляють інші регіони. Ви тут написали, що 26 серпня було розподілено 2,5 мільйона доз вакцини проти туберкульозу. Так вони кажуть: "Шановний Андрію Федоровичу, зверніться до виконуючого обов'язки міністра і до команди, що ми готові допомогти розвезти по регіонах, щоб надати людям. Якщо вам потрібна ще й така допомога, ми готові це зробити".

Це не моє прохання,  це прохання всіх колег, які сьогодні підійшли до мене в залі. Добре? Пане Романе, ми готові допомогти в "логистическом распределении" цих вакцин, які вже отримала наша держава? Дякую всім за увагу.

 

БІЛОВОЛ О.М. Андрію Федоровичу, там розвезти треба, там дуже серйозне питання. Там треба транспорт, "холодовий ланцюг" - це ж серйозні речі.

 

ШИПКО А.Ф. Я розумію, як це - розвозити.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я присоединяюсь к пожеланиям всех моих коллег. Я считаю, что это правильно, это напутствие. Я тоже поддерживаю вашу инициативу представить своих заместителей на первом заседании комитета. Это абсолютно правильно.

Прошу со своей стороны учесть один вопрос. Когда вы представляете концепцию, вы должны абсолютно честно говорить о приоритетных задачах своей концепции. И если мы говорим о приоритетности медицины, то мы в первую очередь должны говорить о нашей "первичке", с которой сталкивается 80 процентов нашего населения каждый день. Правильно? И исходя из того, что в Украине уже проводился пилотный проект по реформированию нашей "первички", в итоге этого проекта у нас появилась семейная медицина.

 Я как депутат весной этого года обращался к министерству с вопросом все-таки провести анализ и сделать выводы из тех пилотных проектов, которые уже проводились. И исходя из этого вы покажете свое отношение, вы поймете опыт, который мы уже получили, и можете делать выводы на дальнейшее. Это одно из моих пожеланий. Спасибо большое.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, шановні колеги. Я подвійно дякую тим народним депутатам, які утрималися від своїх коментарів, пане Костянтине і Тетяно Дмитрівно.

 

ЯРИНІЧ К.В. Ми просто вчора спілкувалися на цю тему. І ще раз на камеру повторювати, тільки для того, щоб камери мене побачили, я не бачу сенсу.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Только из уважения к регламенту.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Тетяно Дмитрівно. І ми сподіваємось, що плідна робота буде продовжена.

 Тому ми оперативно переходимо до розгляду нашого першого пункту порядку денного – про стан поставок у регіони лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та медичних виробів, закуплених через спеціалізовані міжнародні організації за кошти Державного бюджету 2015 року.

Будь ласка, хто доповідає?

 

СУПРУН У. Я можу доповісти, щоб пояснити цю таблицю, що є у вас. Це завжди було розподілено по фінансуваннях, і відсоток фінансування. Ця таблиця – це є розподілення по дозах, скільки доз вже було доставлено в Україну і які вже є розподілені, або вже є в регіоні, або є в дорозі до регіону. По багатьох з них, якщо дивитися по дозах, а не лише по гривнях, то ПРООН  вже майже 93% доставлено, ЮНІСЕФ – 64%, а чому? Бо частково вони мають вакцину, яка зараз не є потрібна в Україні, і щоб ми мали якнайдовший строк дії цієї вакцини, ми чекаємо, щоб вони нам доставити трохи пізніше, щоб ми могли продовжити строк її дії. Crown Agents – 61%. То всього на 84,75%  вже доставлено в Україну, поставлено в регіони або знаходиться в дорозі до регіонів.

Можете бачити по всіх деталях. Скажімо, по дитячих гепатитах – майже 100% поставлено в регіони. Бачите, тут по регіонах і по поставках. Якщо є якісь питання, ми можемо окремо по них поговорити.

Я також хотіла б відповісти, що відбувається по закупівлі на 2016 рік. Ми вже мали зустрічі з трьома організаціями: ПРООН, ЮНІСЕФ і Crown Agents. Ми також надіслали інформацію до трьох інших організацій, які були призначені законом. Ми мали від двох позитивні відгуки. Але чекаємо від них інформацію, чи вони можуть долучитися на 2016 рік. Бо вони дуже оперативно мусять діяти, щоб бути задіяними на 2016 рік. Вони не мають представництва в Україні. Ми розуміємо, що без представництва в Україні їм буде дуже важко діяти. То ми зараз говоримо з тими організаціями, які з нами співпрацюють, - ПРООН, ЮНІСЕФ і Crown Agents, щоб з ними далі співпрацювати. А щодо ПРООН, вони готові нам надати більше послуг, більше ліків доставляти, ми зараз з ними ведемо переговори. Ми сподіваємося, що до кінця цього тижня вже будуть окремі контракти, договори готові. Ми їх передамо. І ми будемо разом спілкуватися з міжнародними організаціями, наші юристи з їхніми, щоб ми оперативно могли це вирішувати, якщо є якісь питання щодо контрактів, договорів, і тоді підписувати якнайшвидше.

Ми намагаємося діяти по закону, ми намагаємося діяти швидко, але ми не хочемо повторити ті помилки, які були зроблені у 2015 році. Ми проаналізували які були проблеми, і ми тепер вирішуємо їх. Багато тих препаратів вже є зареєстровані в Україні, не треба їх знову реєструвати.  Це вже один крок. Були проблеми з валютою. Ми чекали, щоб закупити валюту, щоб ми могли заплатити на ці ліки. Ми вже закуповуємо валюту зараз. І зараз міняється курс, то ми хотіли закупити до того, як курс зміниться. Щоб ми не чекали, щоб валюту ще купувати. Ми говоримо з Національним банком, щоб ми могли якнайшвидше гроші переслати. Ми завершили у більшості номенклатуру, вже частково вона прийнята Кабінетом Міністрів, додаткова частина буде вже на наступних тижнях. Але ми не зупиняємося, ми вже замовляємо, ми вже говоримо з ними, щоб вирішувати ті проблеми.

У нас в міністерстві є брак кадрів, саме фінансових. І ми долучили радників. Це є люди, які є юристами, які займалися тими справами як представники громадських організацій, або як радники в минулому. І ми з ними співпрацюємо, щоб якнайшвидше це все вирішувати.

Щоб ви знали, як ми замовляємо, чекаємо на виробництво, чекаємо, щоб воно було готове, тоді мусимо всі документи на митницю готувати,  тоді можемо їх перевезти в Україну, знову документи, потім беремо на свій облік, тоді можемо написати накази про розподіл на регіони. А як вони поїдуть в регіони, як вони є в обласному центрі, це вже не наша справа, ми не можемо розподіляти по областях.

Якщо є якісь питання у вас чи у громадян України, які є у ваших областях, нехай вони пишуть або вам, або нам, і ми маємо людей, які є на місцях, які ЮНІСЕФ має в кожній області, які можуть дослідити, де ті вакцини і чи вони є в кожному районі, чи вони є в місті, скільки доз дійшло саме до районів, до міст, до сіл, а не лише на обласному рівні. Це як додаткова інформація, ми маємо цю інформацію, бо з нами співпрацює ЮНІСЕФ, і вони можуть нам таку інформацію передати. То я хочу вас запевнити, якщо є якісь питання, звертайтеся до нас. Ми також зацікавлені, щоб ті вакцини, щоб ті ліки дійшли туди, де вони потрібні. Ми дуже часто робимо перерозподіл ліків, якщо потрібно, з однієї області до іншої області. І ми також готові співпрацювати з вами, якщо є якісь ліки, які потрібні у ваших областях, де є потреба громадян у ліках, і ми готові працювати, щоб зробити перерозподіл як потрібно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Будь ласка, шановні народні депутати, у кого є запитання, пропозиції по першому питанню – по міжнародним закупівлям? Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. У мене є пропозиція. Пані Уляно, я звертався до колишнього виконуючого обов'язки Шафранського і пропоную зробити це вам. Квіташвілі обіцяв, що завтра, через тиждень ліки будуть, підніміть стенограму, а ліки – це діти, це дорослі, які мали пролікуватися в 2015 році. Сьогодні забезпечення, те, що ви говорите по дозах, то не може бути розриву, що по дозах 80, а по грошах 60%, це є абсурдом. Але ліків немає. За 2016 рік нічого немає, закупівель немає. Ви ж повинні розуміти, якщо ви приведете на сьогоднішній день у відповідність до договорів закупівлі, то ліки поступлять в 2017 році. Це закінчиться тим, що через 5 років один бюджет вкрадуть, тому що 4 мільярди будуть отак от переступати.

У мене тоді до вас є пропозиція. Ви вже на 2017 рік, не залежно від того, чи будете ви міністром, чи не будете, але дайте команду – хай заявку дадуть. Ну що це за заявка, коли одних ліків бракує 80%, подивіться на таблицю, а інших поставили на 13% більше. Це хто зобов'язує міжнародні організації купувати більше, ніж є потреба? Є повний розгардіяш.

І останнє. У мене до вас є пропозиція. Отак само, як ви через парканчик ходили на роботу, ви сходіть у будь-яку поліклініку, одягніть темні окуляри, і подивіться, чи є в поліклініці вакцини, чи є ліки в стаціонарах. І ви будете знати, чи це правда, чи ні.

У Львові онкопрепаратів в цьому році взагалі не поступало. А тут в таблиці хтозна скільки по Львівській області. Вакцин немає ні в Запоріжжі, ні в Харкові, ні у Львові.

Поки що це питання не до вас. Поки що до вас прохання – наведіть порядок з ліками за 2015 рік.  І те, що ви взяли на себе відповідальність з сьогоднішнього дня, ну ще не як міністр, ви несете відповідальність вже і за 2016 рік. Бо ще ніхто нічого не завозив, а з 1 січня хворіють. Розумієте, те, що ми говоримо, що ми приводимо у відповідність ліцензії, це підіть мамам поясніть, це сьогодні Купрію поясніть, як в нього дитина померла. Це не до пояснень! Це ми тут на цьому комітеті можемо розмовляти такою тональністю. Немає, немає ліків! І саме гірше, подивіться на календар, сьогодні фактично перша декада вересня, тендерів на 2016 рік не проведено. Вже більше ніхто, як Квіташвілі, в Штати не чухне, вже хтось буде нести кримінальну відповідальність, бо за тим стоять смерті, за тим людське здоров'я стоїть.

Тому я схиляю голову перед відвагою тих людей, які прийшли на роботу в такий період часу. Але якщо ви не проведете зараз аудит і не вкажете, хто повинен в минулому за ті всі порушення, це все ляже знову на вас. Люди, які за волонтерським духом здатні щось робити і хочуть це робити, і довели, потерплять за 2015 рік і за бездіяльність в 2016 році.

Оце не співпадає. І я дуже прошу, коли буде Розенко читати звіти на Дні уряду, або хто там з ваших буде, ви ж йому не подавайте дані про закупівлі, які провели наші вітчизняні структури. А то ви даєте спільні гроші, що закуплено за вітчизняні, а там 100% озвучено, у них виходить мало не під 100%. Ви говоріть про міжнародні закупівлі. Гроші, за законом, ми їм відправили вчасно, до нового року, про який курс валют ми говоримо? Ми відправили по курсу, а гроші в них лежать, вдумайтеся, з грудня! Це ті, хто бізнесує, це на півроку отримали 4 мільярди! Це майже 200 мільйонів доларів. А медикаментів немає.

Тому давайте про міжнародні закупівлі, якщо вже на те пішло, і ви добре сказали. Розенко, чи хто буде відповідати на запитання в п'ятницю, хай говорить по дозах і по грошах, відповідь дають. Те, що в реалії, це не те, що ви говорите. Я би хотів в реалії почути те, що ви озвучуєте. Бо те, що нам озвучують люди, це жахіття.

 

СУПРУН У. Я можу одне відповісти. Я поставила це питання, бо я чула, як ви це озвучили раніше на комітеті, щодо тих грошей, які ми вже передали всім міжнародним організаціям, що це в них на балансі. Наші гроші були на рахунку, який був наш, це не був їхній рахунок. То вони не заробляли ніякі там проценти, нічого додаткового. Це були наші гроші.

 

ШУРМА І.М. І що, отак пролежали 4 мільярди?

 

СУПРУН У. Воно сиділо і чекало, щоб вони взяли, як вони оплачували.

 

ШУРМА І.М. Якщо гроші сиділи півроку, то вже хтось на цьому заробив.

Ми кажемо, що немає грошей, а гроші сидять.

 

СУПРУН У. Вони були передані на рахунок – так, як робиться на дуже багатьох закупівлях. Так, вони чекають.

 

ШУРМА І.М. У мене до вас наразі претензій немає.

 

СУПРУН У. Я це почула від вас раніше і я про це хотіла дізнатися також. У мене також виникло це питання.

 

МУСІЙ О.С. По закупівлях. Дозвольте, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олег Степанович, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Пані Уляно! Конкретно по закупівлях 2015 року і тих медикаментах, які вже поставлені до Міністерства охорони здоров'я. Ми просили на кожному комітеті надати нам регулярно звіт про ціни, за якими були закуплені медикаменти у трьох міжнародних організаціях, для того щоб ми могли проаналізувати, вигідно це було для України чи не вигідно. Нас переконували всі, включаючи пана Квіташвілі, а особливо пан Перегінець до останнього часу, що це дуже вигідно і є економія великих коштів.

 Так ось, я хочу довести до вашого відома, що це не відповідає дійсності по конкретних препаратах, по закупівлях, які доставлені вже в Україну. Туберкульоз-препарати. Програма розвитку ООН. Перевищення в доларах ціни на деякі з препаратів сягає 1 мільйон 150 тисяч доларів США. Це перевищення ціни порівняно з тим, що закуповувалося в Міністерстві охорони здоров'я.

Друге. Доросла онкологія. Crown Agents. Перевищення ціни по тих препаратах, які вже закуплені і поставлені, сягає 1 мільйон 180 тисяч доларів США, а не гривень.

Дитяча онкологія, з якою є великі проблеми. По тих препаратах, які закупив Crown Agents, перевищення ціни по дитячій онкології за міжнародними закупівлями через цю організацію сягає 2 мільйони 115 тисяч доларів США.

Далі. ЮНІСЕФ. "Пентаксим", вакцина закуплена у "Фармекс Груп", розлита точніше, саме … (нерозбірливо). Перевищення ціни сягає 2 долари на одній упаковці. Це при тому, що вакцина розливалася насправді в Україні.

Отже, сума неефективно використаних коштів – майже 947 тисяч доларів США. Майже мільйон вкрадених коштів.

Далі. Вакцина для профілактики гемофільної інфекції типу В. Перевищення ціни і загалом сума неефективно використаних коштів складає 1 мільйон доларів США. Це правда по цінах, що відбувається через закупівлі, які проводив пан Перегінець через міжнародні організації.

Окрім того, знаючи, що люди, які співпрацювали з паном Перегінцем, продовжують далі формувати закупівлі у вас в Міністерстві охорони здоров'я, на превеликий жаль. Є така фірма "Венус", чи "Міллі", Бориса Литовського, який має вкрай негативне реноме по закупівлі медикаментів, особливо по онкології. Прошу надати, офіційно звертаюся і прошу надати інформацію, чи затвердили ви  перелік медикаментів від "Венуса" чи "Міллі" і по дорослій, і по дитячій онкології. Здається, по дитячій ви цю "глину" відмели, слава Богу, а по дорослій…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це при контролі громадськості.

 

МУСІЙ О.С. А по дорослій – хто з вас, хто з чиновників Міністерства охорони здоров'я   дав дозвіл на реєстрацію і на застосування цього сумнівної якості медикаменту по закупівлям через міжнародні організації?

Далі. Ви знаєте, напевно, чи чули, що є така фірма-виробник вакцин "Серум Інститьют оф Індія" (він називається), з яким була величезна проблема, коли в Краматорську загинув Антон Тищенко, був великий скандал з цим інститутом. Насправді, він там має перекваліфікацію ВООЗ, не має перекваліфікації ВООЗ, ця компанія дискредитована повністю в Україні. І знову, на превеликий жаль, міністерство закуповує в "Серум Інститьют оф Індія".

 

УСТІНОВА О.Ю. Це найбільший виробник вакцин у світі.

 

МУСІЙ О.С. Вас поки що не запитують. Нехай він буде найбільшим виробником у світі, але в Україні він дискредитований, і антивакцинальною кампанією в тому числі. Якщо ви хочете продовження антивакцинальної кампанії, на превеликий жаль, яка є вкрай негативною, і треба щеплення проводити, то зверніть на це також увагу, що окрім того, що є там перекваліфікація ВООЗ, є ще реалії в Україні. І в Україні, можливо, варто було б подумати над реєстрацією закупівлі таких вакцин.

І насамкінець, по вакцинах. Богу дякувати, відзвітували, що Міністерство охорони здоров'я проти сказу закупило вакцину. Але, на превеликий жаль, в тому числі у мене безпосередньо на окрузі в великих, майже 50 відсотків випадках є те, що окрім вакцини треба ще гамма-глобулін застосувати. А ось гамма-глобулін, це говорять: а це кошти місцевих бюджетів. І його немає. І люди не щеплені від сказу. Є вакцина, а не можна провести щеплення, тому що першим треба застосувати гамма-глобулін. Виявляється, гамма-глобуліну немає, і ні міністерство не закупило, ні місцеві органи влади не закупили. І ходять з валізою у Польщу, щоб купити там цей гамма-глобулін. А міністерство відзвітувало: зі сказом у нас майже все в порядку. Може, доцільно, якщо закуповувати, то закуповувати весь комплекс відразу лікування від сказу в тому числі, і гамма-глобулін і вакцину, для того, щоб не було таких конфліктів.

Дякую. Маю щиру надію, що не тільки депутати, і я в тому числі після отримання цих матеріалів про корупцію, яка відбулася при міжнародних закупівлях на мільйони доларів, звернувся до Генеральної прокуратури щодо поновлення кримінальної справи проти пана Перегінця, яку закрили чомусь, невідомо чому, щодо цих закупівель, то ви, будь ласка, міністерство, не продовжуйте ту порочну практику, яку проводив ваш попередник. Дякую.

 

ШУРМА І.М. Крім того, за обслуговування закупівель фірми отримали 110 мільйонів гривень, відсоток за роботу. Це плюс до хабарництва. Додайте всі гроші, подивіться, як сильно ми зекономили на міжнародних закупівлях.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Костянтине.

 

ЯРИНІЧ К.В. Пані Уляно, я вітаю вас у цьому залі, тому що до цього не виступав.  

Будь ласка, зверніть увагу, ми розбираємо сьогодні тільки перший і другий пункт нашого порядку денного, але запитань, можливо, ще до вас запитань, але вже на наступному засіданні ці запитання будуть до вас. Чому я звертаю вашу увагу? У розданих матеріалах, на мій погляд, немає дуже важливої колонки, вона стосується стопроцентної потреби у медичних препаратах, які ми закупляємо. Тобто, якщо це, наприклад, онкологія, то від потреби тут всього 10 відсотків. І коли ми кажемо, що ми поставляємо в Україну, зараз поставили тільки 45 чи 48%, це означає, що, наприклад, по онкологічному напрямку ми поставили тільки 5 відсотків від загальної потреби. Щоб так не видавалося, як розповідали з приводу дитячої паліативної медицини, що у нас всього 100 чи 200 дітей потребує. У нас потребує лікування величезна армія онкологічних пацієнтів. Це перше.

Друге. Знаєте, куди б ми не зверталися на сьогоднішній день, можливо, це дійсно буде правильно, якщо ви пройдетесь просто по лікувальних закладах. Всі батьки скаржаться на те, що вакцин немає. Я не знаю, що у нас за цифри, я не знаю. Я сам з Кіровоградщини, ми вчора розмовляли з вами, шалена кількість дзвінків про те, що немає вакцини. Цифри – це добре, практика – зовсім інша ситуація.

І ваше пояснення щодо того, що, начебто, міжнародні організації не хочуть поставляти від сказу  "Анатоксин" чи сироватку, знаєте, я якось не все зрозумів. У нас 50 мільйонів країна. Є країни й менші. Чомусь у всі країни, які менші, хочуть поставляти міжнародні організації лікувальні препарати та імунобіологічні, а в Україну чомусь ні. Можливо, чи вас інформували неправильно, чи, можливо, якось неправильно інтерпретується інформація.

І ще до того, що казав пан Шурма. У нас немає закупівель  на сьогоднішній день, ми ще навіть не думаємо про це, на 2017 рік. І відносно того, що по деяких напрямках ми закуповуємо…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, на 2016-й.

 

ЯРИНІЧ К.В. На 2016-й. А ми вже повинні думати і про 2017 рік.

 

ШУРМА І.М. Так, ми ж кажемо про потребу.

 

ЯРИНІЧ К.В. Якщо ми закуповуємо онкологічних препаратів усього на 10 відсотків, так давайте ж думати паралельно. Вони ж не змінюються практично з року в рік. Давайте думати паралельно про закупівлі і на 2017 рік. Таким чином, це прихована економія Кабінету Міністрів  коштів, які виділяються на медичне забезпечення українців. Тому зараз, нехай це не 4 мільйони, а економиться реально 3 мільйони…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Мільярди.

 

ЯРИНІЧ К.В. 3 мільярди. Вибачте, це ганьба. А це здоров'я наших людей. Тому зверніть на це увагу.

Ще раз повертаюсь, перш за все, стовідсоткова потреба, для того щоб усім депутатам і присутнім тут було зрозуміло, що ми закуповуємо для українців. Ну, а все решта – давайте все-таки подумаємо разом. Можливо, все-таки ми проведемо закупівлі, чи будемо планувати закупівлі, і на 2016-й, і по деяких напрямках і на 2017 рік одночасно. Нехай держава на здоров'ї українців не економить.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Константин, и многие из вас, вы правильно говорите. Но ни для кого не секрет, что производство вакцин – это длительный процесс. Производство вакцин длится до 3-х лет. И мы четко понимаем, что объем вакцин на мировом рынке, он ограничен, и производство этих препаратов происходит под конкретный заказ. Никто наперед (с целью их хранить) не делает. И для того, чтобы выйти из вот этой ситуации с тем, что нам постоянно, постоянно, постоянно не хватает вакцин, я считаю, что нам нужно утвердить, возможно, пятилетнюю программу вакцинации в Украине, чтобы тогда государство имело основания сказать, что на протяжении следующих лет я буду покупать вот этого вот столько. После этого или через международные организации, или персонально выйти, у нас не так много в мире производителей вакцин (в пределах 10), провести персональные переговоры, заключить долгосрочные внебюджетные получается, потому что это долгосрочные, на 2-3 года контракты, или дать государственные гарантии, я тогда наверняка уверен, что мы выйдем из этой патовой ситуации. То есть нам нужна программа вакцинации в Украине на ближайшие 5 лет. Вот только так мы сможем выйти из этой ситуации.

 

ЯРИНІЧ К.В. Олексію Миколайовичу, я з вами погоджуюся, але ми закуповуємо не тільки вакцини і імунобіологічні препарати.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я говорю о конкретных вакцинальных препаратах.

 

ЯРИНІЧ К.В. А я кажу про всі препарати, які закуповує Міністерство охорони здоров'я, про державні закупівлі.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Вакцинальные препараты имеют свою особенность. Они имеют особенность, и поэтому это нужно решать...

 

ЯРИНІЧ К.В. Будь ласка. Це проблема вакцинування. А ми розбираємо питання всіх закупівель по МОЗу і міжнародним організаціям. Дякую.

 

СИСОЄНКО І.В. Я хотіла зазначити з приводу тих питань, які зараз ми обговорюємо, що дійсно вакцинація надзвичайно важлива, тому що за певний період часу ми в критичному становищі по низькому рівню вакцинованих дітей по всій Україні.

У форматі цього вчора парламентом було проголосовано проведення 12 жовтня парламентських слухань по захисту прав дітей, і в тому числі там дуже важливим є блоком питання охорони здоров'я дітей. І я пропоную, щоб питання якраз вакцинації, оці всі питання ми сформулювали і затвердили на парламентських слуханнях, тому що в цьому році закінчується Національна державна програма по виконанню Конвенції ООН по правам дітей. Відповідно, в цьому році вона завершується, і з наступного року ми повинні сформувати наступну. Тому я пропоную, пані Уляно, ці питання і ініціативи народних депутатів врахувати, щоб ми разом підготувалися на цей захід.

Друге. Я прошу вас на наступні наші засідання…

Шановні колеги, дуже важко говорити, якщо говорять декілька людей, і ще присутні в залі.

Я прошу вас на наступні засідання, коли ви подаєте інформацію по поставкам, по тим таблицям, які ви надаєте, зрозумілі там відсотки, але незрозуміло по суті, в якій кількості одержала кожна область, що саме одержала кожна область для того, щоб нам, депутатам, було зрозуміло, коли до нас постійно телефонують мери міст, керівники облздравів, звертаються люди, щоб ми могли відкривати цю інформацію, яку ви нам надаєте, і співставляти з тим, що говорять безпосередньо в тих регіонах. Тому, будь ласка, по областям, по регіонам в тих поставках, які вже відбулися, і на якій вони там стадії, подавайте нам таку більш повну інформацію. Добре?

 

СУПРУН У. Подамо, але також, щоб ви знали, що ми на нашому сайті оновлюємо ті цифри, то як ви отримаєте від нас в середу, то до понеділка, можливо, буде зміна. Але ми можемо кожного тижня і по стовідсотково, що було.

 

СИСОЄНКО І.В. Ви пишіть "станом на день", коли ви передаєте, і ми будемо фіксувати, що це станом на сьогоднішній день.

 

СУПРУН У. Ок.

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, хотіла б…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Одне слово.

Пані Уляно, інформую вас, що по міжнародним закупівлям

Прошу вибачення, Тетяно Дмитрівно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Игнорируют, зажимают оппозицию! (сміх) Это все в шутку конечно.

Уважаемые коллеги, очень приятно сегодня, пани Уляна, что вы сегодня пришли к нам на комитет, и полный состав сегодня Министерства здравоохранения Украины.

Мне было очень приятно уже позже услышать, что вы прекрасно понимаете, какую ответственность вы несете каждый перед страной. Потому что у нас есть Конституция Украины, есть определенные законы, которые действительно сегодня должны гарантировать выполнение государственных программ, обеспечение поставок, медикаментов, вакцин для каждого украинца, кто в этом нуждается, учитывая, что украинцы являются основными налогоплательщиками, основными вкладчиками бюджета, который потом передается в МОЗ для закупок медикаментов и вакцин.

Я из всех выступлений, Ирина, я прошу большое прощение, потому что вы сказали, что программа вакцинопрофилактики заканчивается в этом году и нужно сделать новую. Она закончилась еще в 2015 году, и программа вакцинопрофилактики у нас была принята в 2009 и была до 2015 года. И сейчас, наверно, уже пани Уляна прекрасно знает о том, что постановлением Кабмина у нас запрещено принятие программ в связи с тем, что идет резкое сокращение финансирования, поэтому никакой программы вы не сможете подготовить, и она никем не будет утверждена.

Я очень поддерживаю выступление Олега Мусия по сегодняшней ситуации, которая является беспрецедентной, которая сегодня коснулась несколько сот тысяч украинцев, которые должны были получить медикаменты, дети, которые должны были получить согласно вопросам национальной безопасности прививки, но которые не получили, и они были обречены жить каждый  сам по себе. К сожалению, большое количество украинцев не выжило, потому что не было денег, потому что у них не  было возможности продать квартиры, как это сегодня делает большая часть украинцев, для того, чтобы купить, а просто остались без медикаментов, то есть потеряли жизнь.

Большой процент больных, которые находятся сегодня на финансировании государственных программ, которые обязано выполнять Министерство здравоохранения, остаются тяжело хронически больными, часть больных перешла из второй стадии в четвертую, большой процент детей, онкологических больных не получили медикаменты. И то, что сказал Олег Степанович, это та правда, под которой я  могу подписаться, и любой запрос, который он сделает, то, что он озвучил, я думаю, что каждый, прочитав  стенограмму, тоже поймет о том, что это сегодня настоящая правда, которую знают уже практически все украинцы и сто процентов медики.

О том, что международные организации сегодня не выполнили ту программу и то доверие, которое оказал парламент, который голосовал и дал доверие международным организациям сделать закупки. Во-первых, доверие было в том, что их будет лучшее качество, во-вторых, будет лучшая цена, сегодня то, что, еще раз повторяю, сказал Олег Степанович, еще раз подтверждает, что это сегодня абсолютно не так. Помимо того, при закупке через международные организации не платились медикаменты, не платится НДС, а то, что покупал Минздрав – это платился НДС, то есть цены должны быть намного ниже, не учитывался ни разу тот курс доллара, который был на тот момент. То есть, сегодня мы говорим, что это были пустые обещания, к сожалению, и те надежды, которые были  у меня  и как у врача, и как у народного депутата, огромные, что Crown Agents выполнил сегодня всего лишь там на 40 процентов, ЮНИСЕФ – только на 50 процентов и так далее за 2015 год. Это ужасная ситуация. Это самое критическое. И конечно же, не только здоровье, но, к сожалению, еще раз повторяю, это жизни ушедших украинцев, именно по этой причине.

Рядом с вами сейчас огромное количество общественных организаций. Мы их прекрасно знаем. Я тоже со многими работала, это и "Пациенты", и "Таблеточки", и другие организации, еще больше их будет. Это очень приятно, но они должны сегодня поддерживать ситуацию. Не те международные организации, которые получают деньги от украинцев,  обреченных сегодня на выживаемость, и которые должны поставить вовремя медикаменты, а поддерживать сегодня обязательно тех, кто сегодня страдает, у кого нет сегодня медикаментов.

 Это большая просьба ко всем присутствующим общественным организациям, потому что у вас есть авторитет, у вас есть возможность, вы выступаете, вы много очень говорили об этом, вы между собой хорошо общаетесь. Но ваша поддержка сегодня очень честная, очень ответственная.

И просто поверьте, что это не банальные слова. Это ответственность перед Богом, она рано или поздно будет у каждого из нас. Она должна быть сегодня у вас, чтобы эта картина была только честной и правдивой.

Пани Уляна, у меня к вам очень короткий вопрос после всего этого. Как вы считаете, дальше возможно ли продолжить закупки, было 2,3 миллиарда гривен через международные организации, 2 миллиарда это закупал МОЗ. И мы сегодня видим ситуацию, ви видите картину – отдать сто процентов закупки медикаментов, вакцин на международные организации или вы видите другую картину?

Потом я хочу напомнить о том, что 23 августа этого года было принято Постановление Кабинета Министров номер 557, которым утвержден перечень лекарств и медицинских изделий по 23 программам, которые будут закупаться только через международные организации и на основании договоров МОЗа и международных организаций. Полностью вы готовы выполнить это постановление, с тем чтобы сто процентов за 2015 год, за 2016 год сразу с 1 января 2017 года это все выполнялось? Или, может быть, у вас сегодня есть другая тактика, может быть, сегодня у вас есть свое видение?

Потому что лично я надеялась, и те украинцы, которые не получили сегодня медикаменты, они сегодня очень разочарованы в том, что это произошло. И очень бы хотелось, чтобы этого не было и чтобы эта ошибка была исправлена. Или вы видите другое направление закупок медикаментов и вакцин, чтобы наша страна, большая страна, красивая страна, достойная страна – и каждый пятый ребенок сегодня является не привит по данным лечениям, потому что отсутствует вакцина.

 И говорили о том, чтобы помогли депутаты-мажоритарщики – сегодня, поверьте, подошли двое, у которых родились внуки, а они говорят: "Помоги найти вакцину БЦЖ в Киеве". Депутаты. И я позвонила в "Оберіг", мне сказали: "Да, приходите, Татьяна Дмитриевна, 1600 гривен". Это частная клиника. Ни в одном городском роддоме я не нашла вакцину БЦЖ. Какой план вы видите в том, чтобы наши украинцы, наши соотечественники были обеспечены медикаментами, потому что они вложили большой вклад в бюджет Украины, свой труд и так далее, чтобы такой картины беспрецедентной, такой картины, которая просто убивает наших больных людей, не дает возможности им жить, не было? Ну она недопустима сегодня.  Спасибо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Уляно, скажіть, будь ласка, ви російську мову розумієте?

 

СУПРУН У. Так.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре?

 

СУПРУН У. Так.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Якщо потрібно, я зроблю переклад.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я би хотіла сказати просто, що, з мого особистого досвіду, ті люди, котрі вдома користувалися тільки українською і англійською мовами, що, можливо, деякі деталі будуть незрозумілі. Тому я би просила тих депутатів, які вільно володіють… А оскільки, Тетяно Дмитрівно, я знаю, що у вас вишукана українська мова.

Будь ласка, пані Уляно.

 

СУПРУН У. Зараз законодавство вимагає від нас співпрацювати з міжнародними організаціями. І ми проаналізували роботу, яка була зроблена в 2015 році. Ті проблеми, які були, ті труднощі, які ми побачили, ми працюємо в Міністерстві охорони здоров'я, щоб їх вирішити, ми працюємо з міжнародними організаціями, щоб їх вирішити, і я думаю, що на 2016 рік ми зможемо вже виробити систему, процедуру, як воно буде відбуватися дотепер, і вже на 2017 рік ми будемо мати набагато кращу систему і будемо готові швидше це все… Щоб були і договори підписані, і номенклатура підтверджена, щоб ми знали, яка є стовідсоткова потреба наших громадян і пацієнтів, щоб ми могли швидше діяти.

У нас працює 15 людей зараз саме на цьому напрямку. Більшість із них є юристи і фінансисти, які можуть нам допомогти. Я думаю, що ми покращимо ту дію, яка була в 2015 році, і на 2016-2017 роки будемо швидше замовляти, швидше буде доставка нашим пацієнтам, щоб вони мали ті ліки, які їм потрібні, і щоб не чекали громадяни України так довго, як цього року чекали.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тоді ще одне питання, чи прохання. Це у вас повинні вже бути копії тих договорів, які є з міжнародними організаціями згідно постанови Кабінету Міністрів. Будь ласка, додайте нам як народним депутатам, щоб ми бачили у кого що буде закуповуватися. Тому що скільки ми не робили таких запитів до Перегінця, він ні одної відповіді нам не дав. Тому я теж, Олег Степанович, з вами поруч згідна з тим, щоб написати…

 

МУСІЙ О.С. Я думаю, що ми всі разом, комітетом.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Написати запит до Генеральної прокуратури.

 

СУПРУН У. Ми будемо відповідати на ваші запити, на інформацію.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Через тиждень ми можемо отримати?

 

СУПРУН У. Вони ще не готові. Як будуть готові, ми обов'язково вам надамо.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Щоб ми все бачили. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, я би хотіла зазначити, що під час офіційної відпустки Комітету з питань охорони здоров'я, коли ми самі були, власне, шоковані тією інформацією щодо завищення ціни при закупівлях, які були зроблені міжнародними організаціями. Ми проводили робочі зустрічі багатогодинні, в тому числі і з представниками Crown Agents. За результатами цієї зустрічі, є протоколи засідань, вони не надали нам відповіді ні на одне з поставлених запитань, а ці запитання були наступні: чому ці організації купують через українських посередників, чому вони купують по завищеній ціні, вищій ніж…

 

МУСІЙ О.С. Тому що вони корумповані.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олег Степанович, я кажу про протокольні речі.

За результатами цієї зустрічі, і запит, і рішення, нами були направлені листи щодо оцінки якості роботи цієї міжнародної організації і Послу Великобританії, Віце-прем'єру з гуманітарних питань. Ми їх проінформували і поставили до відома про те, що такі зловживання відбулися. І ці листи вже пішли.

Я особисто просила б на підставі тих даних, які у вас є, Олег Степанович, щоб ми підготували спільний запит від Комітету охорони здоров'я, підписали всіма депутатами. Я ще раз хочу зазначити. Міжнародні організації отримують гроші за те, що вони поставляють медикаменти. Наше головне завдання було – побороти корупцію і зробити так, щоб за ті самі кошти ми могли купити більше, і ми хотіли, щоб міжнародні організації купували напряму у виробника. Міжнародні організації, які купують в українських посередників, нам не потрібні. І якщо МОЗ може купувати самостійно і напряму, це означає, що потрібно приймати відповідні рішення.

Нами було подано зміни до закону для того, щоб вилучити ту організацію, яка була нами зловлена на зловживаннях, вилучити з цього переліку. Я пані Уляну проінформувала і звернулася з проханням провести переговори з іншими організаціями і довести їм до відома, що Україна буде боротися за кожну копійку.

Також хочу зазначити, що я вважаю, що закупівлі через міжнародні організації є абсолютно тимчасовим механізмом. Це той час, який надає можливість Міністерству охорони здоров'я і Кабміну розробити власну модель закупівельної агенції, яка має купувати медикаменти для України без міжнародних організацій, через той час, який нам буде потрібний для того, щоб створити таку агенцію.

І хотіла б зазначити, що при всьому розумінні необхідності співпраці з міжнародними організаціями, я би хотіла озвучити мою особисту позицію. Я сподіваюся, що вона буде підтримана депутатами. Позиція щодо того, що в Україні є величезний потенціал фармацевтичного вітчизняного виробництва, якого немає в інших країнах. І я була на зустрічі з міністром охорони здоров'я Литви, яка сказала, що ми готові купувати українські препарати від туберкульозу. Литва сама нічого не виробляє. І для мене принципово важливим сьогодні є питання створення робочих місць в Україні, і питання того, щоб українці не виїжджали за кордон, шукаючи роботу. Якщо через Міністерство охорони здоров'я може бути затверджений перелік, а це може бути зроблено тільки після того, як будуть затверджені стандарти лікування, клінічні протоколи, де будуть зафіксовані молекули діючі, як тільки буде наданий оприлюднений перелік тих молекул, який буде закуповувати Міністерство охорони здоров'я як державне замовлення на 5 років, ми маємо дати "зелене світло" вітчизняним виробникам, які можуть наповнити український ринок. Тому що нам сьогодні важливо оті мільярди, мільйони, які є, не віддавати, не підтримувати фінансово, бо сьогодні, купуючи за кордоном, ми фінансово підтримуємо за кошти наших людей, українців європейську спільноту, Америку, Індію. Нам сьогодні потрібно підтримувати українську спільноту, створювати робочі місця, щоб ці гроші розвивали потенціал України. Тому я би просила, щоб при Міністерстві охорони здоров'я була створена група, і прошу мене долучити до цієї групи, яка буде розробляти потенційну стратегію, "дорожню карту" співпраці з вітчизняними виробниками, щоб була створена програма державного замовлення, щоб вони могли розуміти, якщо потрібні дитячі знеболюючі препарати, пластирі, вони можуть це зробити, то їм мають бути надані гарантії. Зрозуміло, що це мають бути якісні препарати. Держава має сказати, що ми за 5 років будемо купувати такі і такі знеболювальні, які будуть використані для лікування дітей паліативних, для лікування дорослих паліативних, стільки нам потрібно для лікування туберкульозу. І потенціал фармацевтичний України є дуже великим. Без того, щоб почала зростати українська економіка, щоб люди отримували заробітну платню гідну, ніякої реформи в системі охорони здоров'я ми не зробимо, бо вона буде недофінансована завжди. Навіть якщо ми введемо державне страхування і страхову медицину, якщо у людей немає грошей, і якщо у держави немає грошей, вона фінансує онкологію лише на 10 чи 5%, як сказав пан Костянтин, першочергово – це зростання економіки.

Тому я зараз звертаюся і прошу зробити від мене лист, від мене особисто і хто хоче підписатися, створити таку стратегічну групу, яка буде створювати для вітчизняного виробника "зелене світло". Я би хотіла почути вашу позицію, розуміючи, що, напевно, ваша позиція є в тому, що американські ліки є кращими, ніж українські, але мені дуже хотілося б, щоб ми дали українським виробникам можливість того, що вони зможуть ставати кращими.

 

СУПРУН У. Я думаю, що найважливіше, щоб ми підтримували наших українських виробників. Я погоджуюся з вами, що це є тимчасове явище, що будуть закупівлі через міжнародні організації. Я думаю, що навіть ті міжнародні організації, які відкрили, їхні тендери для українських дистриб'юторів і українських виробників, вони допомогли Україні трохи підтримати ринок. Бо 40% тих, які брали участь у тендерах і виграли їх, вони були в Україні перший раз, могли брати участь навіть у тендерах. Бо до того були такі умови в державі, що їм не було навіть змоги, щоб брати участь у тих тендерах.

Ми готові співпрацювати з комітетом, з вами, пані Ольго, щоб підтримати український фармбізнес, фармвиробників. Я думаю, що ті ліки, які є зареєстровані або в Європі, або в Штатах, або в Україні, як вони пройшли експертизу і тестування, не відрізняються. І я так само особисто користуюся українськими ліками, як і ліками інших країн, бо я вірю в українську систему виробників. Я думаю, що ми з часом прийдемо до українських виробників, буде більше закупівель від виробників, дистриб'юторів українських. Але є декотрі речі, які напевно в Україні не будуть вироблятися.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Безперечно.

 

СУПРУН У. Наприклад, вакцини. І ми будемо далі співпрацювати з міжнародними організаціями на такі закупівлі. Ми не можемо перейти стовідсотково на українських виробників, бо є такі речі, що не можемо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, будь ласка. Питання?

 

ШУРМА І.М.  У мене є заява, я хотів би, щоб послухали всі, хто є в цьому залі. Я - Ігор Шурма. Я є представник партії  "Опозиційний блок". Я висловлюю свою позицію тут. В мене є досвід роботи, я дещо зробив. Щось -добре, щось - погано. Але я маю право висловлювати свої думки такими, якими вони є. Якщо я когось ображаю або я комусь хамлю, хтось має право на мене подати в суд або звернути мою увагу. Я думаю, що в зал сюди приходять ті всі люди, які хочуть послухати, як відбувається засідання комітету і які точки зору  висловлюються.

 От там сидить пані Устінова Олександра. Ви можете піднятися?

 

УСТІНОВА О.Ю. Так, звичайно.

 

ШУРМА І.М. Підніміться, будь ласка.

Я вам зачитаю, що пишеться у Facebook: "Знову Комітет охорони здоров'я. Знову хочеться в когось чимось запустити. Депутат-ригноїд Шурма, ну той, що консультується з Бахтеєвою, злетів "з котушок" і тупо хамить новій команді міністерства".

Я продовжую говорити, для мене є важливо:  по освіті хто є, законність структури і призначення. І буду на цьому настоювати.

 

УСТІНОВА О.Ю. Я перепрошую.

 

ШУРМА І.М. Я вам голос не давав.

Далі: "Мусій, той, що розказує про міжнародні закупівлі, а сам тендери до жовтня не провів, то все "фігня".

Значить, людина може писати все, що хоче. Я питаю: хто їх запрошує? Це є представник Шабуніна. В мене немає такої місячної зарплати, як показує податкова накладна у 5 тисяч євро. У мене є депутатська зарплата. І я говорю те, що я вважаю за потрібне.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. І відрядження за кордон. І бізнес-клас.

 

ШУРМА І.М. Одну секундочку!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И в пять звезд отели.

 

ШУРМА І.М. Одну секундочку! На сьогодні я зроблю одне. Я на сьогодні зроблю одне. Я відмовляюся брати участь в засіданні комітету, поки тут займаються такими речами.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я тоже.

 

ШУРМА І.М. Сидять люди від Шабуніна і замість того, щоб  аналізувати і дивитися, що робиться із закупівлями, цим займаються. Я не є "гриноїд", я є громадянин України, який має опозиційну точку зору до сьогоднішньої діючої влади. Я є українець. Я народжений в Україні. Я є патріот своєї держави. Якщо по мені є якісь кримінальні порушення або приклади хамства, нехай мені на це вкажуть, я зверну увагу. А я би вам порекомендував, сидячи тут, займатися професійною роботою, а не образою.

 І  на другий раз я вас дуже прошу: якщо ця людина буде тут присутня, моєї участі в засіданні комітету не буде.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вас можу попросити?

 

УСТІНОВА О.Ю. Я залишу комітет, тому що…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, помовчіть, я вам дам слово.

Ви можете, будь ласка, послухати зараз мою заяву? Прошу вас, будь ласка.

Я би хотіла звернутись зараз до всіх присутніх тут українців, громадян, членів громадянського суспільства. Ситуація в Україні зараз настільки складна, що кожен з нас несе відповідальність за кожне слово, за кожен "вздох". І якщо ваше слово може порушити рух України вперед, може порушити роботу Комітету з питань охорони здоров'я, де представлені і приходять представники всіх політичних сил і фракцій, то ви як людина, як громадянин України несете відповідальність за ці слова. І якщо ви паплюжите  роботу Комітету з питань охорони здоров'я – так, тут сидять різні люди з різними позиціями, але я хочу сказати, що всі сидять на своєму робочому місці, голосують і приймають рішення  для того, щоб ми рухались вперед, незважаючи на те, що вони мають зовсім різні погляди.

І моє завдання як Голови Комітету з питань охорони здоров'я – гарантувати українським громадянам роботу комітету Верховної Ради. І якщо представники громадянського суспільства, по-перше, брешуть відкрито в Інтернеті. Якщо ці слова, які ви написали, що відбувається сьогодні на Комітеті з питань охорони здоров'я, ви вважаєте, що це так – правда, то ми, мабуть, з вами живемо на різних планетах. Я вважаю, що  сьогодні засідання Комітету  з питань охорони здоров'я відбувається абсолютно конструктивно. Ми рухаємось вперед. Якщо у вас є непорозуміння, ви зараз пробуєте посіяти розбрат, зірвати засідання Комітету з питань охорони здоров'я, грати в політиканство і піднімати якийсь свій імідж – заради чого ви це робите? Ви зараз паплюжите майбутнє України, при тому, що ми всі разом стараємось утримувати ситуацію в Україні і рухатись вперед.

Я вважаю, що  ви зараз маєте принести публічні вибачення. Це моя особиста позиція. По-друге, написати ці публічні вибачення на своїй сторінці у Facebook, прибрати цей пост. Зараз вибачитись і вийти звідси, для того щоб ви розуміли, що комітет буде працювати. І не депутат має виходити, якого ви принизили, і не тільки його, а й мене особисто. Бо те, що ви написали проти людини, яка працює, ви на сьогоднішній день…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Против трех народных депутатов, которых избирал украинский народ.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви принизили на сьогоднішній день мене як Голову комітету, яка відповідає за роботу, я особисто несу відповідальність за те, щоб депутати були, щоб вони не пішли, щоб вони голосували, щоб усе було підготовлено правильно.

І я прошу вас зараз принести публічні вибачення, прибрати ваш пост у Facebook, вибачитись, вийти звідси, для того щоб залишилися депутати і щоб ми могли продовжити роботу заради майбутнього України, а не заради політиканства.

Будь ласка, вам слово.

 

УСТІНОВА О.Ю. Дякую дуже. Я перепрошую, якщо я когось образила. З усією повагою до вас, пані Ольго. Я не збиралася грати в політиканство. Я не є політиком, я є громадський активіст. Але, чесно кажучи, мені дуже неприємно, коли все ж таки через популізм деякі речі, яких в тому числі добивався і комітет,  зараз намагаються спаплюжити. І коли робляться якісь гучні заяви, те, що я написала там, наприклад, те, що я сказала про "Серум Інститьют", що це найбільший виробник у світі, який, на жаль, мав піти з України і мав дуже величезні збитки, наскільки я знаю, через те, що в 2008 році була антивакцинальна кампанія, влаштована пані Бахтеєвою.

І саме тому я написала, що те, що зараз відбувається…

 

ШУРМА І.М.  При чому тут виробник? Послухайте, я є така сама людина.

 

(Шум у залі).

 

ШУРМА І.М. Послухайте мене! У мене є діти, у мене є внуки, у мене є знайомі. Я 8 років відпрацював у Харкові на виконавчій службі. У мене є проблеми зі здоров'ям через це. І ви мені говорите, що я є "ригноїд" і в мене треба запустити чимось? Я вам пропоную, можете запустити. Але я вам скажу, що ви дискредитуєте, перше, свого шефа Шабуніна – раз, і ви дискредитуєте громадянське суспільство.

Якщо ви хочете оприлюднення вашої податкової декларації про заробітну плату, я вам можу її озвучити.

Будь-які люди, які тут сидять, вони слухають різні точки зору. В мене є моя позиція: вистачить з нас міністрів-істориків. Я не хочу ні ветеринарів, ні людей без освіти. А той, хто все це призначає, нехай бере на себе відповідальність. Розумієте? Я про це говорю відкрито. А те, як ви сидите тут, пишете пост і розповсюджуєте на всю Україну, це не робить честі вам.

 Я не збираюся брати участь у засіданні, коли є присутніми такі люди. Я веду свою позицію відкрито. І я сказав, що в мене немає жодних претензій особисто ні до Ковтонюка, ні до Супрун. Вони які були, такі й є. Той, хто їх призначає, несе відповідальність за їхню діяльність. Що тут "ригноїдського"? Що ви собі дозволяєте? Ви молода особа, ви будуєте Україну? Якщо це буде Україна, то це страшна Україна!

 

УСТІНОВА О.Ю. Я перепрошую, якщо я когось образила. Я просто видалю. І зараз піду із засідання.

 

(Загальна дискусія).

 

ШУРМА І.М. Ви у Facebook напишіть "Я вибачаюся" за ті речі, які ви прописали.  Мені не треба вибачення. Я хочу, щоб ви вибачилися за те, що ви там понаписували.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу вас зараз принести вибачення і видалити пост.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Одну хвилиночку! Зараз Олександра написала ще на мене такий пост. "Оппозиционерке Бахтеевой не дают слово. Как же на нее  можно не дать слово, на нее танк надо". Ну вы представляете, что делается? Не стыдно так себя вести?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви зараз проти України працюєте, ви розумієте це?

 

(Шум у залі).

 

УСТІНОВА О.Ю. Я залишу засідання. Я перепрошую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви не даєте нам працювати, а це проти інтересів України.

 

УСТІНОВА О.Ю. Я залишаю засідання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка. Прошу прибрати всі пости з Інтернету і написати вибачення.

Я пропоную перейти до наступного питання.

Якщо можна, по хвилині, Костянтин і Олексій.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я розумію, що такі люди будуть з'являтися на комітеті для того, щоб спровокувати те, що у нас відбулося тільки що. Мені так здається, що нас стикають зараз лобами для того, щоб ми не продовжували нашу роботу, щоб у нас не відбулося командної гри в плані розвитку нашої медичної галузі. Тому я пропоную, якщо це можливо, якщо це підтримується комітетом, такі речі треба, звичайно, присікати. Якщо є така можливість, щоб звернутися до суду, я би пропонував нашому комітету звернутися до суду.

Ми прекрасно знаємо, хто такий Шабунін, яку він відіграє роль у тій же фармацевтичній галузі, як відмиваються кошти цими людьми. Все це прекрасно розуміють ті люди, які хочуть займатися медициною. Тому, щоб не повадно було, як то кажуть, якщо це можливо, якщо це є юридичний аспект нашої роботи в тому числі, я пропоную звернутися до суду. Це наклеп на наших колег, яку б партію вони не представляли. Це не партія на сьогоднішній день. Ми домовлялися, що ми тут, в цьому комітеті, не представники партій, ми представники медицини і представники особливої в деяких питаннях думки. Будь ласка, для цього ми і збираємося тут: для того, щоб виважено розвивати нашу медицину. Дякую за увагу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Олексію, будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я считаю, что вопрос исчерпан по поводу оскорблений.

Я хотел бы реплику по поводу единого порыва в защиту отечественного производителя. Я считаю, что есть чуть иной путь, который позволяет повернуться к отечественному потребителю, то есть пациенту. Правильно говорилось, что есть вопрос индикативных или референтных цен, и есть вопрос реимбурсации (возвращения). Это право пациента выбирать, какими препаратами он хочет лечиться: или генериками, или чем-либо еще, или оригинальными препаратами. Поэтому правильный путь, когда мы говорим, есть протокол лечения, есть "визначені молекули", за которые государство возвращает X денег этому пациенту. С этим рецептом он приходит в аптеку и покупает то, что считает нужным. Или ту бесплатную молекулу, которую ему государство посчитало и делает это через реимбурсацию, получает бесплатно препарат, мы им возвращаем через механизм референтных цен, или он хочет получить, к примеру, оригинальный препарат, при этом он доплачивает разницу между тем, что дало государство и тем, что он хочет получить. Это абсолютно правильный путь.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Олексію, я підтримую і розділяю вашу позицію, і вважаю, що саме для цього ми маємо створити внутрішню робочу групу і випрацювати її, щоб вона рухалась вперед.

Шановні колеги, я би ще хотіла в продовження теми безвідповідальності певних представників громадянського суспільства. Громадяни України, які не розуміють, що сьогодні відбувається, і наскільки важливо нам рухатися вперед. Хотіла би сказати, що 2 роки тому з моєї ініціативи стратегічним партнером Комітету з питань охорони здоров'я було визнано Реанімаційний пакет реформ.

 

МУСІЙ О.С. Я був єдиний проти.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олег Степанович, так, ви були проти. Я одразу озвучу: це була моя ініціатива. Ми очікували, що Реанімаційний пакет реформ буде напрацьовувати і збільшувати потенціал Комітету з питань охорони здоров'я.

За 2 роки цією групою не було подано ні одного закону, не було надано ні одної позитивної, креативної пропозиції, тому я б просила на наступних засіданнях Комітету з питань охорони здоров'я підняти питання доцільності перебування Реанімаційного пакету реформ в стратегічних партнерах Комітету з питань охорони здоров'я. Це в завершення, тому що ця група дозволяє собі в засобах масової інформації абсолютно дискредитуючі звернення, заяви про те, що Комітет з питань охорони здоров'я не працює, про те, що Комітет з питань охорони здоров'я не готує ніяких законів, і що він блокує роботу Міністерства охорони здоров'я – це був останній блог представників цієї групи, де комітет називався "баба Яга, яка завжди проти". Тому я вважаю, що це повна неконструктивна робота, яка між нами створює напруження. Кому воно потрібно? Я не знаю. Комусь, мабуть, потрібно. Хотілось би, щоб його не було.

Переходимо до розгляду наступного питання. Про стан поставок у регіони лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та медичних виробів, закуплених централізовано Міністерством охорони здоров'я у 2015 році.

 

МУСІЙ О.С. Ми вже про це говорили.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, це закуплених Міністерством охорони здоров'я, внутрішні закупівлі. Є інформація по внутрішніх закупівлях?

 

СУПРУН У. Ця інформація не змінена від останніх подань вам. Я не знаю, чи треба знову повторювати, бо ми вже кілька разів повторювали на комітеті. Воно було стовідсотково вже перерозподілено, вже доставлено. Подали інформацію і хотіли знати, чи ми би могли це попросити, щоб зняти з порядку денного. Це не міняється, сто процентів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Окей.  Я пропоную, шановні колеги, у зв'язку з тим, що було рішення комітету, я пропоную вам зараз зняти це питання і не ставити його далі в порядок денний.

Прошу вас голосувати. Хто за цю пропозицію з присутніх народних депутатів? Всі – "за".

Переходимо до розгляду третього питання – про стан виконання Міністерством охорони здоров'я бюджетної програми "Лікування громадян України за кордоном".

Власне, хочу, мабуть, надати слово  пані Оксані Корчинській, бо нами вчора було подано черговий запит на Кабінет Міністрів, тому що після нашого рішення з вами проголосованого гроші мали бути виділеними. Вони не були виділені. Тому на сьогоднішній день Міністерству охорони здоров'я немає що розподіляти. І це наше завдання – забезпечити надходження коштів.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні  депутати! В даному разі  пані Уляна просить відпустити одного із заступників – Павла Ковтонюка, позаяк нам звітується по цій програмі Олександр Лінчевський, котрий буде відповідати. Пані Уляна зараз ще відповідає, так?

 

СУПРУН У. Так, зараз буду.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Якщо ви не проти, щоб одного із заступників відпустити?

 

КОВТОНЮК П. Я хочу перепросити: маю за п'ять хвилин іти на зустріч з приводу бюджету на наступний рік. Вибачте. 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую.

 

МУСІЙ О.С. У нас ще було одне питання невеличке. Але нехай, на наступний раз.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хочу вас інформувати, що в понеділок, 5 вересня, на Погоджувальній раді я поставила конкретне запитання Першому віце-прем'єру пану Кубіву стосовно невиконання постанови, за котру проголосував наш Комітет з питань охорони здоров'я, і котрий підтвердив нашу постанову і теж за неї одноголосно проголосував – бюджетний комітет, зібравшись в останній день і підтримавши звернення нашого комітету про переадресацію 180 мільйонів з державної програми закупівлі вітчизняних мамографів на державну програму "Лікування за кордоном громадян України". На сьогоднішній день ми отримали відповідь, вчора я змогла переговорити з цього приводу з Прем'єр-міністром України. Вони обіцяли, що сьогодні вони виносять повний пакет документів.

 

СИСОЄНКО І.В. Завтра.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Завтра.

 

СУПРУН У. Завтра є Кабмін.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, абсолютно. Вони зазначили, коли розслідували цю ситуацію, що Міністерство охорони здоров'я повністю пакет документів підготувало, передало Кабінету Міністрів і, на жаль, дійсно, це вина Кабінету Міністрів, що вони цю постанову не винесли на засідання Кабінету Міністрів. МОЗ всю свою роботу зробив. І вони констатували цей факт.

Значить, на завтра буде ця постанова. І Перший віце-прем'єр  запевнив, що вона буде розглянута терміново і буде позитивне рішення. Тому в даний момент, дійсно, наша, на жаль, черга, наш облік за кордоном не просунувся з нашого останнього засідання півтора місяця тому. Єдине, що я просила б, пані Уляно, сказати, яка там ситуація, тому що от та ситуація, коли журналісти, котрі присутні, в тому числі канал СТБ, вони допомагали нашій якраз комісії по відправці за кордон на лікування знайти гроші, показати, що є на клініці гроші, є лист від позаштатного головного спеціаліста академіка Руденка про те, що ця дитина терміново потребує трансплантації, що білоруська клініка  готова була прийняти, тому що було донорське серце. І тільки от те, що Міністерство охорони здоров'я не зібрало терміново групу, не провело і не дало підтвердження білоруській клініці про те, що вони дозволяють ці гроші використати для пацієнта Мельника, на жаль,  призвело до того, що людина не дожила, у вівторок померла. Тобто це була, скажімо, вина цієї групи і конкретно пана Кравченка, конкретно, котрий в п'ятницю збирався, журналісти йому показали всі документи, він пообіцяв, що він за півгодини збере цю групу і не зробив цього. То тут ми би хотіли все ж таки, щоб ви прийняли рішення з цього приводу, хтось повинен нести за це відповідальність. Дякую.

Пані Уляно, якщо у вас є звіт?

 

СУПРУН У. У звіті знову повторюється, на 2016 рік - 75 осіб на суму 203 мільйони 950 тисяч гривень, в тому числі 34 – діти, які лікувалися за кордоном. Завтра на Кабміні будемо проголошувати розпорядження Кабінету Міністрів на додаткову суму 183 мільйони 800 тисяч гривень, щоб ми могли продовжувати цю програму.

Але щодо однієї речі я хотіла б з комітетом поговорити, це щодо співпраці. Щоб ті програми, які зараз ми оплачуємо за кордоном, щоб ми співпрацювали, щоб в Україні ми почали робити ті трансплантації і серця, і кісткового мозку більше. Щоб ми не оплачували іншим країнам. Так само, як ми говоримо про фармацевтичний напрямок, також і лікувальний. У нас є дуже хороші лікарі і лікарні, які можуть це робити. Я думаю, що ми повинні співпрацювати, щоб ті закони, ті накази, ті проекти, які зараз стоять, або нові, щоб ми більше лікували наших пацієнтів тут, в Україні. Бо, як ми всі розуміємо, в нас є дуже хороші лікарі, вони вміють це робити, є установи, є Інститут серця, Амосова, які можуть це робити в Україні. Нам потрібно, щоб були ті закони і ті дозволи, щоб вони могли працювати. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую вам, пані Уляно. Хочу вам сказати, що після засідання "круглого столу" нами була створена при Міністерстві охорони здоров'я, власне, спільно була створена робоча група, яка займалася напрацюванням "дорожньої карти" по тій трансплантації, яка не потребує взагалі змін до законодавства і яка сьогодні не виконується в Україні виключно з технічних питань. Я би дуже просила або відновити роботу цієї групи з новим керівником, і ми можемо вам надати склад, у нас він є, надати напрацювання, або, якщо потрібно рішення щодо створення нової робочої групи, комітет його зробить буквально на наступному засіданні. Тому що сьогодні насправді немає проблеми робити трансплантацію в Україні і ці кошти залишати в Україні, є низка технічних питань, є небажання деяких фахівців вирішувати ці питання, є відсутність матеріально-технічної бази. І краще ці кошти, власне, інвестувати в цю матеріально-технічну базу і налагодити це питання. Воно на сьогоднішній день не гальмується відсутністю законодавства, воно може вже працювати. Тому по створенню цієї робочої групи або продовженню роботи тієї робочої групи прошу вас зануритися. Думаю, що ви просто до того ще не встигли дійти. Але вона була створена і ми почали поступовий крок вперед.

Олег Степанович, будь ласка.

МУСІЙ О.С. Шановна пані Уляно, якраз я хотів би привернути вашу увагу до того, що за чинним законодавством і підзаконними актами, які регулюють лікування за кордоном, там є обов'язкова вимога, що такі процедури не робляться в Україні, і для цього є висновок головного позаштатного спеціаліста чи фахівця, наприклад, по трансплантації від чужого донора. В Україні є фахівці, а немає можливості, допоки не буде добудована клініка "ОХМАТДИТ" і не створений реєстр.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ничего подобного. Это не соответствует действительности. Реестр не имеет значения.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте мені договорити, будь ласка, а потім будете коментувати. Добре?

Тому це є обов'язковою вимогою направлення за кордон, бо якщо когось направлять того, кому таку процедуру можна виконати в Україні, то тоді це буде порушення, і Рахункова палата це зарахує як корупцію. Тому просто, щоб ви знали.

Окрім того, я привернув би вашу увагу, що в комітеті була довга дискусія з паном Василишиним, коли він був відповідальним за цей напрямок роботи, щодо майбутнього, як краще побудувати роботу міністерства в плані лікування за кордоном. Бо станом на сьогодні будь-хто привозить з будь-якої клініки, невідомо якої, в Німеччині 150 тисяч євро, в Італії 200 тисяч євро на ту саму операцію, в Білорусії 100 тисяч доларів і так далі.

Для того, щоб випрацювати універсальну угоду, яка буде довготривалою, прогнозованою і буде передбачати співробітництво з провідними клініками, наприклад, взяти 3, 4, 5 різних клінік Європи і з ними укласти угоду. І це дозволить зекономити кошти лікування за кордоном. А не так, кожен привозить свій "інвойс", а потім виявляється, що за тим "інвойсом" стоять посередники, які лікують за кордоном, і в тому числі громадські організації, і в тому числі інші, які мають ще свої відкати на цьому – це теж було озвучено Рахунковою палатою, яка стала… Дослідження і звіт Рахункової палати по лікуванню за кордоном якраз стало підставою для порушення цього питання. І для того, щоб ви не встрягли знову, не дай Боже, через, можливо, не до кінця знання цього процесу, в те, що існує така проблема, і з Рахунковою палатою в тому числі, про неефективність використання тих коштів.

Тому хотілося б поки що озвучити, що це вже опрацьовувалось комітетом і паном Василишиним, і, можливо, є якісь напрацювання. І в підсумку, коли ви будете вирішувати про лікування за кордоном, щоб це були прямі контракти міністерства з прямими клініками, відомими в Європі, світі і так далі. Тому що до тих пір, поки ми побудуємо свої клініки, які зможуть надавати таку допомогу, наприклад, нашим хворим дітям з онкопатологією, онкогематологією, то вони ж потребують сьогодні лікування, ми не можемо чекати. І саме тому ця проблема дуже актуальна.

Плюс, не забути важливу річ, що буде бюджет 2017 року. І я ще поділюся своїм досвідом, будучи Міністром охорони здоров'я, цифра Міністерством фінансів малювалася просто "зі стелі" – 50 мільйонів, яка переходила 5 років. Просто переходила отак от: 50 мільйонів, 50 мільйонів. Спочатку це були великі гроші, а потім перетворилися вже майже в ніщо.

Богу дякувати, що у нас з'явилася ініціатива комітету, і тоді пані Оксана Корчинська добилася ще 200 мільйонів для лікування бійців АТО в тому числі. Але зараз 200 мільйонів отримало міністерство, а бійців АТО не лікує. Богу дякувати, хоча би діток за ці кошти лікує.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, двоє. Трансплантацію серця зробили.

 

МУСІЙ О.С. Двох тільки пролікували!

Тепер додатково в бюджеті вийде 2016 року, буде окрім 200 мільйонів, з 250 мільйонів, 430 мільйонів загалом лікування за кордоном. І коли ви будете відстоювати перед Міністерством фінансів і на уряді бюджет Міністерства охорони здоров'я, все-таки подумати, щоб знову не скоротили до тієї цифри, яка є в Мінфіні, 50 мільйонів. 50 мільйонів - не вистачить взагалі нікому нічого. Тому зверніть на це увагу, бо будуть вас запитувати в Кабміні про бюджет наступного року, в тому числі й на цю програму "Лікування за кордоном".

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пані Уляно, щоб ви розуміли. Як історія з цим Мельником – це де-факто ми з вами трансплантацію серця можемо зробити. 12 років хлопець чекав, а раптом трапиться трансплантація. Йому не давали довідки 12 років на те, щоб була трансплантація все ж таки за кордоном. Це позаштатний спеціаліст не давав. І коли вже він був у важкому стані, йому надали цю довідку, але держава не змогла вже правильно відреагувати, щоб врятувати й        ого життя. Розумієте? Тобто де-факто і де-юре, на жаль, у нас відрізняється, в тому числі і по трансплантації кісткового мозку.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги! Я хочу сказати, що сталась жахлива ситуація. 15 липня парламент виконав свою функцію і прийняв ті рішення  для того, щоб ті люди, які стояли в черзі на лікування за кордоном, щоб на них були виділені додаткові кошти - 183 мільйони. І виключно з бездіяльності уряду за ці півтора місяця це коштувало життя однієї людини, тому що між міністерствами не було просто погоджено і поставлені візи, і Міністерство охорони здоров'я не одержало ці кошти на свій рахунок для того, щоб відправити на лікування тих людей, які потребували термінових таких дій. Тому я вважаю, що кожне людське життя, воно є безцінним. Тому поки в нашій державі ми ще не побудували тих умов, ми зобов'язані рятувати кожну людину і своєчасно оплачувати лікування за кордоном.

Але я повністю підтримую своїх колег: однозначно повинні бути прийняті договірні відносини, укладені з кожним закладом медичним. Два місяці тому напрацьовувався порядок лікування за кордоном. Він містить у собі багато тих ініціатив, які зможуть побудувати прозорість, відкритість усіх тих процесів використання бюджетних коштів за цією державною програмою. Тому я вас дуже прошу ознайомитись з цим порядком, з цим проектом. Можливо, його доопрацювати і якомога швидше його прийняти.

Те, що стосується створення належних умов в Україні. Я також підтримую членів комітету з тим, що трансплантація може бути в Україні вже з наступного року реалізована для громадян нашої держави. Але саме зараз, під час підготовки до другого читання законопроекту по трансплантації, важливим є  разом з Міністерством охорони здоров'я, разом з вами   сформувати фінансову потребу, яку потрібно буде закласти в бюджеті на наступний рік, щоб дійсно трансплантація була профінансована. Тому що якщо не буде коштів, у нас буде така сама ситуація кожен рік. Ми будемо шукати кошти виключно на трансплантацію за кордоном.

 Тому питання фінансування і підготовки обґрунтування з цих потреб по трансплантації – це має бути першочерговим нашим з вами спільним завданням. Є депутати, які тривалий час вже займаються цим питанням, і ми готові разом з вами долучитися до того, щоб це ефективно сформувати. Дякую. 

 

СУПРУН У. Ми маємо висновки, є проект постанови про затвердження положення про порядок направлення громадян на лікування за кордон, і передбачено багато змін, які, я думаю, будуть корисні. Це був комісією поданий проект. І ми зараз завершуємо роботу над тим, щоб ми могли вже подати як порядок.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, чи є по цьому питанню ще?

Прошу.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Шановні колеги, 13 квітня цього року ми розглядали це питання. І дуже багато було зауважень, які нам дала по фактам Рахункова палата.

Пани Уляна, там просто нужно ознакомиться и выполнить очень важные моменты, которые можно пересчитать на пальцах. Первое, это подготовить нормативно-правовые акты, о которых вы сказали, что до сих пор готовятся, но это предыдущая команда во всем виновата. То есть вам нужно усилить эту работу. Обязательно, чтобы это было заключение, как сказал Мусий, главного специалиста.

И обязательно пересмотреть положение о порядке направления украинцев на лечение за рубежом. Оно было принято Постановлением Кабинета Министров аж в 1995 году и с тех пор не изменялось. Очень много было замечаний по поводу того, что больной едет, отправляются деньги, или наоборот – деньги, а потом пациент, и абсолютно нет обратной связи, нет обратного контроля. Это очень важно, чтобы мы знали, сколько было положительного результата, сколько было спасено жизней и так далее. То есть это такая работа, я думаю, вы ее понимаете и хорошо с ней справитесь. Спасибо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, шановні колеги.

Наступні питання стосуються виключно роботи Комітету з питань охорони здоров'я.

 

МУСІЙ О.С. До міністерства у мене ще одне питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я пропоную завершити блок роботи з міністерством, відпустити представників міністерства і далі продовжувати по плану роботи.

Якщо у вас є бажання залишитися, щоб подивитися, що в нашому плані, які у нас є заплановані події і що ми плануємо, будь ласка.

Також я хотіла б звернутися до міністерства і сказати, що якщо ви бачите, що є потреба зробити "круглий стіл", комітетські слухання, парламентські слухання з того чи іншого питання, будь ласка, прошу вас надати ці пропозиції до нашого секретаріату. Ми готові максимально включатися для того, щоб йти паралельними шляхами.

Ми формуємо програму на власний розсуд, відчуваючи, де є гострі місця. І наступним питанням сьогодні ми будемо обговорювати план роботи комітету на цю сесію.

 

МУСІЙ О.С. Ще хочу звернутися до Міністерства охорони здоров'я. Пані Уляно, це вже стосується роботи нової команди, вашої команди. Два чи три дні тому один із заступників міністра пан Ковтонюк у Facebook похвалився перед українським суспільством про те, що скасовано 33-й наказ, в тому числі, я розумію, що в нього немає досвіду поки що адміністративної роботи і державної служби, з фотографіями вашого підпису на наказі і зворотньої сторінки віз і погоджень, де порушені всі норми і процедури підписання цього наказу. І для того, щоб вас не підставляли як виконуючу обов'язки міністра, прошу на це також звертати увагу, що за не відміненим поки що, чинним законодавством, якщо ви його відмінете, то так можна буде робити, все-таки потрібно спочатку візувати. І ви не можете, звісно, як виконуюча обов'язки міністра знати все, це неможливо, для того у вас є команда, якій ви довіряєте, яка позаду візує оці сторінки. Насправді було тільки 2 перші візи, 5 віз не існувало, і це виглядає трішечки так… Майте це на увазі. Добре?

Що стосується самого 33-го наказу. Насправді реляції про те, що, слава Богу, сталося щастя і ліквідований 33-й наказ, не зовсім відповідає дійсності. Тому що 33-й наказ був півроку тому переведений у статус добровільного наказу. І до сьогоднішнього дня при формуванні бюджету системи охорони здоров'я, яка залишається державною, він виконує функцію формування бюджету, і його відміняти, це по суті я собі навіть не уявляю, як ви будете формувати бюджет без існуючого штатного розпису, який дав цей 33-й наказ.

Окрім того, всюди в світі, де немає 33-го наказу, де немає штатних нормативів, там є нормативи навантаження. Натомість, якби ви прийняли зараз в міністерстві спочатку нормативи навантаження на медичних працівників, і стало б  зрозуміло, як їм оплачувати заробітну плату взагалі, і що від них вимагати, то тоді це було б, можливо, підставою для скасування 33-го наказу. Ви взамін знову не дали нічого, скасували 33-й наказ, і тепер, повірте мені, ви будете мати величезну проблему зі скасуванням цього 33‑го наказу, я так думаю.

Якщо ви негайно не втрутитеся в цю ситуацію і не, по-перше, все, що стосується штатів і працівників, і робітників – це є прерогатива тристороннього договору між роботодавцями, профспілками і виконавчим органом. І підписана тристороння угоду, яку теж ніхто не відмінив. І щоб не сталося такої ситуації, яка вже була, щоб профспілки не організували який‑небудь страйк, протест через те, що непогоджений він був взагалі ні з ким, відміна цього 33-го наказу, тому, можливо, варто було б звернутися зараз негайно до профспілок і все-таки вирішити питання зі штатами.

Окрім цього, відміна 33-го наказу не дає можливості тепер уже, повна його відміна, реорганізувати заклади охорони здоров'я у розумінні самих працівників, які там працюють. Тому що під конкретну кількість ліжок, яку скоротили постановою Кабінету Міністрів, на 10 тисяч населення із 80 до 60, були… 33-й наказ давав можливість зробити ліміт призначення ставок. Ми знаємо, що на сьогодні можна буде, не маючи 33-го наказу, недобросовісним керівникам закладів охорони здоров'я зробити, попризначати на нуль одну ставку, всіх зробити акушер-гінекологами або всіх зробити дерматовенерологами. Це ж буде жах  повний насправді в кадровій політиці!

Тому такі рішення, які до кінця не продумані, зверніть, будь ласка, на це увагу і якось відрегулюйте негайно, бо це породжує конфліктні ситуації і непорозуміння в регіонах і в закладах охорони здоров'я.

Окрім того, він прив'язаний до автономізації закладів охорони здоров'я і того закону, який ми ще не прийняли в другому читанні, не ухвалили. То, може, тоді все-таки, це вже на початку помилки якби перший і другий раз прощаються, а потім щоб не виникало конфліктної ситуації.

Можливо, у вас є якісь інші пояснення по 33-у наказу. Але хоча він є застарілим, з радянської системи, але він функціонує в розумінні фінансування і бюджету. От я не уявляю, як можна скласти бюджет без його існування на наступний рік всієї державної системи охорони здоров'я, а вона поки що державна.

Дякую. Думаю, що ви мене зрозумієте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Олег Степанович.

Я ще раз хочу від імені Комітету з питань охорони здоров'я подякувати виконуючому обов'язки Міністра охорони здоров'я пані Уляні Супрун, подякувати заступникам призначеним. Подякувати за якісний розподіл обов'язків, власне, який вже відбувся. Хотілося б, ми дуже позитивно очікуємо, чесно, Комітет з питань охорони здоров'я дуже втомився від неконструктивної боротьби з невіглаством, непрофесіоналами і тими людьми, яким була байдужа Україна.

І я хочу подякувати всім присутнім тут депутатам Комітету з питань охорони здоров'я, які представляють на сьогоднішній день всі політичні сили, які є в парламенті, крім "Батьківщини". В Комітеті з питань охорони здоров'я від першого  нашого дня  роботи ніколи не було коаліційної більшості, але при цьому Комітет з питань охорони здоров'я  працює тільки тому, що депутати, тут присутні, присутні не як представники політичних партій, хоча вони є.

 І нами була визначена від початку стратегія, що ми боремось за здоров'я і життя кожного українського громадянина. І незалежно від там інколи політичних вихрів, які є в парламенті, всі депутати – у нас не було зірвано практично ні одного засідання Комітету з питань охорони здоров'я. І я вважаю, що  сьогодні для України дуже важлива політика "малих перемог". Тобто нам потрібно рухатись вперед.

І я дякую ще раз вам за вашу присутність. Ми дуже сподіваємося на плідну співпрацю заради майбутнього України, на результати нашої роботи. Ми готові долучатися, ми відкриті, у нас немає ніяких підкилимних ігор, немає ніяких домовленостей. Всі, що ви чули сьогодні позиції, вони всі відповідають  реальній ситуації і реальним думкам депутатів, представників комітету.

 І ще раз хочу сказати,  що ми сьогодні дуже мало говорили про все ж таки захист медичної спільноти, тому що сьогодні ми залишимось у ситуації, коли  у нас професіоналів просто не буде. Тому що люди мають зарплату 1700-1800 гривень, 10 років навчаючись в інституті, і потім виходять і порівнюють свою зарплату з зарплатою поліцейського, зарплатою, зрозуміло, солдата, який боронить Україну. Але робота лікарів є дуже відповідальна, дуже небезпечна.

І ми будемо ставити питання, незважаючи на проблему, яка існує в державі з фінансами, ми будемо піднімати питання щодо підвищення стандартів  оплати за роботу медичним працівникам. І будемо сподіватися на те, що ви будете розуміти нашу позицію. Зрозуміло, що на вас Кабмін буде "давити", щоб грошей ви використовували як мінімум. І тут потрібно, щоб ми дуже виважено тримали правильну тактику. Тому що на сьогоднішній день це просто ганьба, коли приходить сімейний лікар, людина з вищою освітою, яка працює зранку до вечора, і в якої зарплата 1700-1800 гривень.

Дякую ще раз вам. Ми вас відпускаємо і продовжуємо нашу роботу.

 

СУПРУН У. Дякую.

 

(Шум у залі).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Я хочу вас запросити, будь ласка, хочу вас запросити. Мікроавтобус з Києва з секретаріатом їде на Львів. Ми проводимо там "круглий стіл" по опіках. Чому ми там проводимо його, пояснюю. Ця дата була прив'язана до приїзду групи американських лікарів з тієї клініки, де лікувалася Настя Овчар. І та клініка оперує безкоштовно дітей в Україні. І, власне, на їхнє прохання, для того, щоб підтримати і підняти це питання в Україні, ми проводимо у Львові. Якщо у вас є бажання, нам кворум там не потрібен, але я всіх вас прошу долучитися і дати ваші пропозиції.

 

МУСІЙ О.С. План роботи комітету треба проголосувати.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я хочу добавить. Можно я добавлю?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми за план календарний голосували?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми ще не голосували. Ви готові голосувати?

 

КОРЧИНСЬКА О.А .Так.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я прошу внести зміни.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Письмово, після затвердження.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Письмово я готовий це зробити. Я делаю это сразу, с голоса. Я могу это сделать?

Я хочу провести комитетские слушания по поводу національної системи репродуктивного здоров'я нації. Я хочу говорить о здоровье женщин, про онкологию, про скрининг по поводу рака шейки матки, рака молочной железы.

 

МУСІЙ О.С. Коли?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Слухання чи "круглий стіл"?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Мне было бы корректнее, чтобы это были слушания, чтобы там был кворум.

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте підтримаємо.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Есть концепция, она висит на сайте. Я хотел бы знать вашу точку зрения.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми вас підтримуємо, Олексію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ольго Вадимівно, ставте на голосування, зі змінами.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, в робочому порядку буде доповнено після узгодження теми.

Зараз прошу вас голосувати. Хто за те, щоб затвердити календарний план із зазначеними пропозиціями.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Березенко сделал такое предложение, так как такой инцидент случился, оскорбление народных депутатов, на сайте комитета вывесить информацию о том, что было, что она написала, и что комитет решил, чтобы она больше сюда не приходила.

 

МУСІЙ О.С. Секретаріат, я вже один раз протестував, не запрошувати провокаторів на засідання комітету.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми відкритий комітет.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Мы не можем их не пускать.

 

(Шум у залі).

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Одну хвилиночку. Ще питання. 12-го запрошують комітет до суду у Вінницьку область по нашому питанню, по зверненню.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, нам це треба проголосувати.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Прошу, проголосуйте. Комітет може не їхати, але за рішенням комітету ми направляємо листа, що розглядати без нас.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми підтримуємо, що ми проти закриття тубдиспансеру?

 

МУСІЙ О.С. Звісно, що проти.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Так. Ми висловлюємо свою позицію і просимо розглядати без нас.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми підтримуємо позивача.

Одноголосно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Всі проголосували? Побачила.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Що ми відповімо Комітету з питань соціальної політики і пенсійного забезпечення щодо ініціативи провести спільне засідання 22 вересня?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ще одне термінове питання. 22 вересня Комітет соціальної політики просить провести спільне засідання.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Це четвер.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Сесійний тиждень?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Це сесійний тиждень. 3 комітети за 2 години спільне засідання не проведуть. Давайте запропонуємо 21-го – це все одно день засідання комітету. А ми, наприклад, законопроекти можемо і в перерві провести 22-го. А 3 комітети ми не зберемо за дві години.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Давайте. Все вирішили.

Засідання Комітету з питань охорони здоров'я завершено. Дякую всім за участь.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку