СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров’я

 

23 грудня 2015 року

 

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми розпочинаємо чергове засідання Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я. Це, я так розумію, буде завершальне засідання в цьому році, можливо у депутатів буде бажання зібратись ще на наступному тижні, то перед початком засідання я хотіла би всім нашим колегам народним депутатам подякувати. Я думаю, що у нас один з найбільш організованих комітетів, тому що депутати практично відвідували всі засідання і в нас ні одного засідання, за виключенням одного маленького, не було зірвано за відсутності кворуму. Нас хоч небагато, але я дякую вам за відповідальність і за плідну нашу роботу.

Наразі в залі присутні 7 членів Комітету з питань охорони здоров’я. У нас є кворум, тому розпочинаємо засідання. Проект порядку денного був розісланий всім членам комітету електронною поштою у п’ятницю 18 грудня. Додатково до запропонованого порядку денного 22 грудня надійшла пропозиція народного депутата України Сисоєнко Ірини про те, щоб заслухати на сьогоднішньому засіданні інформацію про результати проведення "круглого столу" на тему: "Охорона здоров’я матері та дитини: актуальні проблеми та стратегія розвитку". Якщо немає заперечень проти заслуховування цього питання в різному, прошу затвердити порядок денний сьогоднішнього засідання. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Всі за.

Тепер нам необхідно затвердити порядок  денний засідання в цілому з врахуванням проголосованих змін. Прошу проголосувати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене була пропозиція стосовно першого питання.

 

МУСІЙ О.С. Ми ще його не розглядаємо. Затвердимо порядок денний, а потім будемо розглядати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я просто думала його перенести.

 

МУСІЙ О.С. Я хочу проінформувати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ви хочете інформувати? Добре.

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте затвердимо, а потім будемо говорити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу голосувати. Хто за те, щоб затвердити порядок денний? Хто за? Всі за.

Також як завжди, на початку засідання, прошу визначитись з приводу відображення в протоколі засідання поіменних результатів голосування членів комітету. Ставлю це питання на голосування. Хто за відображення у протоколі засідання комітету поіменних результатів голосування, прошу голосувати. Всі за. Рішення прийнято. Інформую всіх присутніх, що на засіданні ведеться стенограма.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Законопроекти, з опрацювання яких комітет є головним: про проекти законів про лікарські засоби (р.№№ 2162, 2162-1), подані народними депутатами України Шипком та Мусієм відповідно, та проект закону про лікарські засоби (доопрацьований), підготовлений комітетом відповідно до статті 110 Регламенту Верховної Ради України. Нам потрібно визначитись щодо внесення від комітету спільної версії доопрацьованого законопроекту, власне, як це було зроблено на минулому засіданні. І нову версію законопроекту чи будь-яких зауважень і пропозицій до версій законопроекту розіслано було 7 грудня.

Прошу, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, шановні присутні, ви знаєте, що на минулому засіданні, перед минулим засіданням, 7 грудня була розіслана всім народним депутатам і всім помічникам версія доопрацьованого комітетом, в якому брали активну участь помічники народного депутата Богомолець, помічники народного депутата Корчинської, Кириченка і Міністерства охорони здоров’я частково. 

На прохання народного депутата Шипка і народного депутата Бахтеєвої ми погодились з таким алгоритмом дій, що до сьогоднішнього засідання секретаріат комітету приймає пропозиції від інших народних депутатів та від інших громадських організацій і взагалі від зацікавлених сторін до цього законопроекту. На превеликий жаль, станом на сьогодні вказані пропозиції не надійшли.

У зв’язку з відсутністю народного депутата Шипка на цьому засіданні, а також на прохання двох громадських організацій, які до мене звернулись, і які мають ще свої пропозиції, прошу питання підписання і прийняття комітетом узгодженої версії перенести на наступне засідання комітету. Єдине велике прохання до народних депутатів, які роблять зауваження до доопрацьованих версій, то якщо вони роблять зауваження і це стосується можливо відсутніх депутатів, але помічники тут присутні, передайте, будь ласка, своїм депутатам, якщо є зауваження, то, напевно, їх треба подати до комітету, щоб ми вийшли на узгоджену версію цього законопроекту і виконали свої зобов’язання і рішення, які ми приймали на минулому засіданні комітету.    

У мене є пропозиція, щоб все-таки попрацювати до 12 чи 13 січня і вийти на узгоджену позицію. Єдине, що питання вже до тих депутатів, які будуть давати ці пропозиції.

 

ШУРМА І.М. Є пропозиція. Шановні колеги, дуже багато громадських організацій, прочитавши першу і другу версію цього законопроекту, вносять свої пропозиції і мають свої зауваження. Враховуючи, що багато з них є сьогодні в залі присутні, прошу цю інформацію прийняти до себе. Якщо ви хочете тому чи іншому депутату дати свої пропозиції, то, будь ласка, протягом наступного тижня будь-кому з членів комітету подайте свої пропозиції, щоб вони теж були розглянуті і при доопрацюванні були враховані ваші зауваження. Такі пропозиції підходять?

 

МУСІЙ О.С. Може ще раз секретаріат хай продублює і розішле версію останню?

 

ШУРМА І.М. Вони всі чують. Хто має зауваження, вони всі чують.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Добре, ми ще раз продублюємо і розішлемо.

 

ШУРМА І.М.  Всі громадські організації почули?  У кого є зауваження, то, будь ласка, в секретаріат або народним депутатам дайте свої пропозиції.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Тільки вже конкретно до редакції.

 

МУСІЙ О.С. Так, вже конкретно до тієї редакції, яка опрацьована комітетом. Вона знаходиться в секретаріаті комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас підтримати пропозицію Олега Степановича.

 

ШУРМА І.М. На наступний раз з зауваженнями.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу вас голосувати. Хто за цю пропозицію, прошу підтримати. Всі одностайно.

Переходимо до розгляду наступного питання – законопроекти, з опрацювання яких комітет не є головним.

Про проект закону України про Державний бюджет України на 2016 рік (р. № 3000), доопрацьований Кабінетом Міністрів України. Остання версія проекту подання комітету з пропозиціями бюджетному комітету підготовлена з врахуванням зауважень, що надійшли станом на 18 годину 22 грудня, розіслано всім. До відома народних депутатів, відповідно до ухваленого 22 грудня Верховною Радою України проекту постанови про особливості процедури розгляду і прийняття проекту закону України про Державний бюджет 2016 року № 3000П-1, наш комітет має подати свої пропозиції бюджетному комітету до 12 години 24 грудня 2015 року.

У нас інформування представниками Міністерства охорони здоров’я і потім обговорення нашого бачення. Якщо немає заперечень, я тоді надам слово Ігорю Богдановичу.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дякую, Ольго Вадимівно. Шановні народні депутати, шановні присутні, питання формування бюджету і принципи навіть формування бюджету за добу, яка залишилась, можуть мати серйозне значення для функціонування і реформування системи охорони здоров’я.

Тому я попрошу Володимира Леонідовича розповісти, які закладені цифри у проекті бюджету, а далі пропонуємо обговорити принципи, які ми закладали у формування бюджету для того, щоб зрозуміти, які є ризики і можливості наступного року, формуючи бюджет на засадах, які пропонує Міністерство охорони здоров’я, вплинути на більш ефективне використання ресурсів.

Будь ласка, Володимир Леонідович.

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Шановні народні депутати, хочу вас проінформувати, що проектом закону України  про Державний бюджет узагальнено найбільш актуальні питання. Міністерству охорони здоров’я на 2016 рік передбачено 54,3 мільярди гривень, що порівняно з минулим 2015 роком менше на 1,2 мільярди гривень.

Але у зв’язку з тим, що до Міністерства охорони здоров’я як головного розпорядника коштів було передано Національну академію медичних наук та її фінансування в сумі 1,3 мільярди гривень, заплановане зменшення видатків у 2016 році  порівняно з 2015 роком склало 2,6 мільярди гривень. Міністерством охорони здоров’я для того, щоб врегулювати всі питання, щоб вийти хоча би на показник 2015 року, було проведено кілька заходів в частині того, що постановою Кабінету Міністрів було скорочено кількість ліжок, з 80 до 60 на 10 тисяч населення, що дозволить нам зекономити 4,9 мільярди гривень.

Крім того, урядом минулої середи був розподілений залишок коштів на медичні субвенції тимчасово окупованих територій в сумі 2,3 мільярди гривень, які надійдуть до місцевих бюджетів в кінці цього року і буде заплановане їх використання на 2016 рік, що фактично дорівнює тій різниці, яка була недодана до медичної субвенції у 2016 році порівняно з 2015 роком.

Це така коротенька інформація. Ще хочу проінформувати, що відповідно до резерву медичної субвенції  в нас 430 мільйонів гривень, які ми можемо розподілити, і 850 мільйонів гривень – теж резерв, який запланований у 2016 році для тимчасово окупованих територій.

Додатково інформую про те, що заплановано на 2016 рік  виконання Міністерством охорони здоров’я безпосередньо 27 загальноапаратних програм і 4 загальнодержавних, що складає 31 бюджетну програму.

Стосовно стану справ по фінансуванню, то ситуація звичайно…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Критична.

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Критична, некритична, але… Ефективне використання коштів у наступному році   дозволить…

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дозволить визначити якість надання медичної допомоги, якої вона набула зараз. Міністерство охорони здоров’я, проводячи переговори як з національними партнерами, так само і з, наприклад, Міжнародним валютним фондом, досягло узгодженої позиції у тому  сенсі, що значного зменшення ресурсів для охорони здоров’я не відбувається. Ті зменшення, які зараз в цифрах, вони ідуть виключно з субвенції регіональної, яка буде відкоригована, як було зазначено, по плановим зменшенням пропорції ліжок в закладах охорони здоров’я, які використовуються неефективно або які взагалі не повинні бути використані в частині надання лікарняної  допомоги і госпіталізації.

Міністерство охорони здоров’я зараз розробляє методичні рекомендації, які були затверджені Кабміном, для того, щоб дати чіткі орієнтири закладам охорони здоров’я регіонам, які необхідно в першу чергу скорочувати, які не потребують стаціонарного лікування. Наприклад, офтальмологічні ліжка у нас є, є також неврологічні ліжка. Зменшення моделі лікування туберкульозу, наприклад, передбачають збільшення в сторону амбулаторної моделі лікування, оскільки це призводить не тільки до неякісного використання ресурсів, а і до сумнівних клінічних результатів. Тобто таким способом знову ж таки зменшення субвенції, яка передбачається цього року порівняно з минулим роком, не відобразиться на об’ємах надання медичної допомоги порівняно з 2015 роком.

Найчутливіше питання в частині планування бюджету - це звичайно забезпечення централізованих програм закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення. Міністерство охорони здоров’я вийшло з пропозицією, враховуючи прокольне рішення "круглого столу" в комітеті, де передбачалось збільшення фінансування ключових програм охорони громадського здоров’я, подало Міністерству фінансів бюджетні заходи, де передбачалось більше 8 мільярдів гривень на забезпечення централізованих програм закупівлі лікарських засобів.

У процесі формування проекту бюджету на сьогоднішній день ми маємо близько 4 мільярдів, що на півмільярда більше, ніж ми  використовуємо у 2015 році. Для забезпечення стопроцентної потреби по багатьох програмах необхідно, щоб було збільшення не менше, ніж у два рази цього об’єму, з 4 мільярдів до 8 мільярдів. На даний момент тривають або можуть тривати додаткові консультації з усіма зацікавленими партнерами, в тому числі з Міністерством фінансів, з бюджетним комітетом.

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Я ще хочу добавити,  що  управлінню у сфері охорони здоров’я на ту чисельність, 260 чоловік, нам не вистачає коштів на оплату праці. Середня заробітна плата провідного спеціаліста складає 3,1 тисяча гривень, головного спеціаліста – 3,6 тисяч гривень. Ми просимо і пропонуємо підтримати наше додаткове бюджетне асигнування в середньому на 6 мільйонів гривень, що дозволить підняти середню заробітну плату головного спеціаліста до рівня 4,3 тисяч гривень і провідного спеціаліста – до 3,6 тисяч гривень. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Міністерство охорони здоров’я закінчило?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ми готові коментувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Тоді ми переходимо до обговорення народними депутатами, а потім наприкінці я вам дам слово. Домовились? Так.

Будь ласка, Оксана Анатоліївна Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати, шановні присутні, сьогодні ранок у нас почався правильно, як повинен починатись у народних депутатів. Я мала честь підтримати акцію пацієнтів України, коли вони стояли під Кабміном з такими зашморгами і казали, що це символ зараз нашої системи охорони здоров’я. Я була здивована, тому що коли  заходила в сесійну залу, то більшість народних депутатів вирішили, що це в мене така прикраса дивовижна. І коли я підходила і прем’єр-міністру Яценюку продемонструвала та сказала, от що ви робите з охороною здоров’я, і в даному разі я прошу всіх народних депутатів дати достойний бій в захист пацієнтів України і Міністерство охорони здоров’я прошу підтримати цей наш бій. Тому що все те, що зараз відбувається особливо з державними програмами і з закупівлею ліків і медичних виробів, то це катастрофа.

Заспокоювати себе ні в якому разі не можна, тому що,  якщо ми з вами до честі наших бійців знаходимо 100 мільярдів на оборону і ми знаходимо, це небагато, це мало для оборони, а знайти для охорони здоров’я пацієнтів України 10 мільярдів, а ми просимо 8, ми зобов’язані. У наших бійців, які на фронті,  дома залишаються діти, батьки і вони будуть без ліків. І ми може збережемо їм життя на фронті, а невідомо чи збережемо життя їхніх родичів та близьких у цивільному житті.

Тому що те, що ставить цей бюджет всіх просто в катастрофічну ситуацію, то це вже бюджет не виживання, а це бюджет, вибачте, вимирання для важкохворого населення України. Це стосується всього: онкологічних захворювань, там критична ситуація з дорослою онкологією, це менше 10 відсотків від потреб. Зараз цей бюджет – 7 відсотків. Оце, що було закуплено за міжнародні закупівлі, зараз зайде, закінчаться ці ліки за січень-лютий, всі люди до кінця року, а це сотні тисяч онкохворих людей, будуть самі собі шукати по 100 тисяч гривень, тому що той бюджет, який їм дозволили, а їм дозволили 1300 гривень на одну людину, коли один флакон ліків по онкології мінімально коштує 1700 гривень. Їм навіть не дали бюджет на базову хімію в даному разі.

І тому зараз нам  треба достойно відстояти те, що у нас тут написано, не здаватись, вимагати, тому що те, що я сьогодні зрозуміла від прем’єр-міністра Яценюка, нам ніхто просто нічого давати не збирається. Я підійшла, він сказав, що це ваші вимоги, я вам співчуваю у ваших вимогах, вибачте, будь ласка, начебто ми з вами щось просимо для своїх родичів, ми вимагаємо для пацієнтів України, і в цьому наша основна  місія в комітеті. Дякую.

 

ШУРМА І.М. Передайте цей амулет міністерству, тільки мило ще додайте. Я вам зараз поясню чому. Тому що коли фахівець сьогодні говорить, що зекономлені кошти на окуповані території ми використаємо на наступний рік, то треба брати зашморг з милом і закінчувати розмову. Поясніть як можна використати зекономлені кошти на наступний рік?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Мається на увазі, що по закону України ці гроші повинні повернути в казначейство і ви це знаєте насправді. У нас іншого закону немає.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, дивіться, у нас є багато питань надзвичайно важливих. За  рішенням Комітету з питань охорони здоров’я ми з вами маємо сформувати пропозиції до бюджетного комітету, до Кабміну щодо того, які питання ми маємо, хочемо і наполягаємо, щоб вони були внесені. Тому ситуація для всіх зрозуміла. Я пропоную зараз не обговорювати щодо зашморгів та інших всяких засобів профілактичних, а я пропоную зараз народним депутатам надавати ті пропозиції або продивитись пропозиції, які були опрацьовані Комітетом охорони здоров’я, для того, щоб ми створили офіційний документ, за який ми будемо нести відповідальність.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, що я пропоную. Ми послухали інформацію Міністерства охорони здоров’я, вони доповіли як змогли, як зуміли, за це їм треба сказати дякую, що всі почули з ким ми маємо справу. Ви всі маєте роздані матеріали, де є пропозиції не тільки від членів комітету, а пропозиції від Міністерства охорони здоров’я, від депутатів з інших фракцій, там є громадські організації, то треба, щоб ми пропозиції сформували.

Єдине, щоб ми уникнули дубляжу, тому що там є речі, які дублюють одна одну. Наприклад, є окрема пропозиція по фінансуванню реконструкції перинатального центру у Львові – 100 мільйонів і друга пропозиція іде про те, щоб завершити реконструкцію в Чернівцях, Івано-Франківську – 300 мільйонів. Тобто вони десь накладаються, треба уважно продивитись.

Але я не за це говорю. Пропоную всі наші пропозиції взяти за основу, все що буде тут озвучено, і відправити. Ми ці всі пропозиції будемо підтримувати. Зразу принагідно я хочу вам сказати, що проголосувати за такий бюджет, пане Ігорю, я вас прошу послухати, я більше про мило не буду говорити, буде дуже складно. Я вам скажу чому, тому що коли почитаємо Конституцію, то там пишуть, що соціальні стандарти понижені бути не можуть. Якщо зменшується фінансування на охорону здоров’я на 2,5 мільярди, то фактично іде мова про скорочення соціального стандарту.

Але я вам ще більше скажу. Якщо подивитись таблицю 2012, 2013, 2014, 2015 роки, оті всі цифри, про які ви доповідаєте, вони ніколи стовідсотково не видають. То якщо ви вже сьогодні плануєте мінус 2,5 мільярди, то у 2016 році ви або наступники отримаєте мінус 6 мільярдів. Це є перше.

По-друге, Міністерство охорони здоров’я, мене просто цікавить, допустим, якщо ви абстрагуєтесь від політики, то ви вважаєте територію Донецької і Луганської областей Україною чи ні? Якщо ви вважаєте Україною, так ви не розколюйте Україну, не ідіть на уступки агресору. Що ж ви робите? В цих лікарнях сьогодні лікуються люди, які є громадянами України, які потребують медикаментів, а ми знімаємо з них на сьогоднішній день фінансування.

Я вже говорив і пропонував, але ж ви пропозиції від Верховної Ради не слухаєте. А пропозиція була наступна, якщо ви вважаєте, що туди кошти передавати не можна, то проводьте тут закупівлю, зв’язуйтесь з Червоним Хрестом і передавайте туди, хай лікують тих людей, які там проживають. Там же є діти, там є інваліди, там старші люди є, ви взяли і все позабирали.

Друге. Ви ж не забувайте, шановні колеги наші, що сьогодні за нас усіх, тому що якщо ми не змінимо ситуацію, ми будемо нести і ще інший хрест. Товариство захисту прав пацієнтів, ви читали їхню інформацію? Через недостатність ліків, є офіційний документ, щоденно через недостатність ліків помирає 1600 людей. Це на чиїй відповідальності буде? Тому, які ви там запити робили, я не знаю. Там у вашего товарища все хорошо получается, нехай іде на Кабмін і відстоює цифри Міністерства охорони здоров’я, інакше це все дуже плачевно закінчиться.

Тут ще ситуація наступна. Я думаю, що Олександр Миколайович вам розкаже про Академію медичних наук. Як це таке може бути? Ми в жовтні приймаємо закон про те, що це є самостійні організації юридичні особи, а сьогодні ми їм передаємо. Хто це передає? Це що, міністерство з Кабміном в піддавки грає? Це ж є закон прийнятий. Тому я говорю, що за пропозиції до Кабміну,  нам в комітеті треба  проголосувати всі наші пропозиції і всі наші вимоги, я підтримую тут пані Оксану стовідсотково. Але в цілому, якщо не буде затверджена цифра, яка як мінімум не є менша, ніж минулого року, а ви рахуйте, що зріс долар, а закуповують наші міжнародні організації не у нас в Борисполі ліки, а за кордоном, то ми фактично ідемо на зменшення, а ще додайте 12 відсотків росту зарплати, яку ви будете платити, не ви, а той, хто буде працювати в міністерстві, то це є  бюджет нищення охорони здоров’я.

Більше того, саме основне, я можу сказати, що нехай міністерство задумається над одним, що рік по брифінгам закінчується однією фразою – мы вам завтра представим реформу, мы вам через две недели покажем все, что мы там сделали. А цифри вашої реформи – зеро, зеро, а цифри фінансування ще зменшені. Ніхто з вас зараз не піднімає питання відомчої медицини. Це скільки сотень мільйонів за рахунок бюджету, за рахунок практичної охорони буде фінансуватись? Відомча медицина має право існувати виключно за рахунок коштів відомств. Так це ваше завдання на Кабміні відстоювати цифри.

Я пропоную наші всі пропозиції підтримати, але якщо міністерство не відстоїть наші цифри і наші показники як мінімум на рівні минулого року, Ольга Вадимівна, проект нашого рішення парламентських слухань – робота  міністерства незадовільна, його треба пускати в сесійний зал і ніяких заяв про звільнення за власним бажанням. Є зареєстрована постанова  звільнення і запускати процедуру.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, шановні колеги. У мене є ще питання, на яке я би хотіла почути відповідь Міністерства охорони здоров’я щодо приведення норми зарплати категоризації. У нас на сьогоднішній день виходить, що норма зарплати медичних працівників відповідно до категорії є нижча, ніж мінімальна зарплата. Я би хотіла почути, чому Міністерство охорони здоров’я не привело першу, другу і третю категорії у відповідність до мінімальної зарплати? Це те, що вкрай потрібно зробити до голосування бюджету.

Будь ласка, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, шановні представники Міністерства охорони здоров’я, я вважаю, що поданий Кабінетом Міністрів України і підтриманий, до речі, зауважте, підтриманий на засіданні уряду міністром охорони здоров’я бюджет, є не тільки категорично неприйнятним, а є геноцидом і вбивством українського народу. Я не боюсь цих слів і кажу прямо, тому що не розуміти елементарних речей, почитайте документи Світового банку, насправді реальний індекс інфляції в Україні сьогодні сягає 50 відсотків, а прогноз на наступний рік – 20 відсотків. І говорити, що цей бюджет буде не гірший для українських громадян, то це як мінімум цинізм. Я вважаю таку позицію неприйнятною.

На превеликий жаль, ми вимушені виправляти те, що не зробило Міністерство охорони здоров’я і те, що не зробив уряд. Я пропоную і це є в пропозиціях, наданих мною в Комітет з питань охорони здоров’я, і в тих пропозиціях, які вам роздані, шановні народні депутати, збільшити автоматично на прогнозований індекс інфляції, на той індекс інфляції, який є за даними Світового банку сьогодні в Україні, це 46 відсотків і прогнозований – 20 відсотків. Відповідно 10,6 мільярдів ми мусимо пропорційно поділити між всіма абсолютно напрямками, які вело Міністерство охорони здоров’я, тільки врахувавши одну інфляцію.

Друга пропозиція – підтримати пропозицію щодо фінансування державних  програм. Насправді, працюючи в Міністерстві охорони здоров’я і розуміючи механізм подання, подається завжди в два рази більший бюджет. Потім Мінфін і Кабінет Міністрів його ріже навпіл і виходить той бюджет, який є. Тому та цифра, яка там закладена, майже 50 мільярдів, ще додати на державні закупівлі необхідних медикаментів для виконання цільових державних програм, вважаю абсолютно коректною і правильною. Тому в загальній сумі бюджет охорони здоров’я повинен бути збільшений. Я думаю, що ми це мусимо направити до бюджетного комітету загалом майже на 60 мільярдів гривень.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пані Ірино.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, я хотіла би звернути вашу увагу на те, що нашим комітетом пройшло вже друге читання два законопроекти: 1332 і 1164. На жаль, якщо ці законопроекти не потраплять в зал до нового року, вони не стануть законами України, бо відповідно по цих  важливих законах, вони передбачають збільшення зарплати конкретним категоріям медичних працівників, в тому числі важливим законопроектом 1164, авторами яких є наші шановні колеги, що передбачає збільшення окладів для працівників екстреної медичної допомоги. Також відповідно до стажу всім рівням медичних працівників також законопроектом 1332 передбачається збільшення.

Тому дуже важливо, Ольга Вадимівна, щоб ви як голова комітету  на Погоджувальній раді наполягали на тому, щоб ми включили найближчим часом і проголосували. Вони вже готові у другому читанні, ми проголосували в комітеті. Тому давайте будемо наполягати від комітету, щоб ми їх прийняли до нового року, щоб по ним було включено фінансування, інакше потім це буде неможливо.  

Далі, що стосується самого бюджету. Ті пропозиції шановних народних депутатів  ми повинні однозначно підтримати і також хочу звернути увагу, що відповідно до нового бюджету, який нам пропонується, передбачається збільшення навантаження на первинну ланку сімейних лікарів і створення центрів первинної медичної допомоги. Але за нашими медичними установами, які існують зараз, "первинка" і "вторинка", вони є разом, вони не відокремлені і відповідно уряд, пропонуючи такі зміни в реформі, не передбачає капітальних видатків для того, щоб створити амбулаторії сімейної медицини, для того, щоб була фінансова можливість у регіоні розвивати оцю первинну ланку.

Тому я пропоную, щоб ми від комітету сформували обов’язково пропозиції до Міністерства охорони здоров’я, щоб передбачити відповідну програму, яка повинна сформувати кошти якраз на виконання оцієї реформи для первинної ланки надання медичної допомоги, тому що цього зараз немає. І ми кажемо, що регіони, будь ласка, тепер ваша первинна, вторинна і третинна з різних бюджетів, а кошти додаткові на місцеві бюджети ми не передбачаємо. Це питання важливе для закупівлі додаткового обладнання, для того, щоб можна було обладнати і робити ремонти в тих приміщеннях, які повинні сформуватись як амбулаторії сімейної медицини і кількість яких повинна збільшитись. Тому давайте будемо наполягати на цьому питанні під  час формування державного бюджету.

 

ШУРМА І.М. Пані Ірино, ми вас підтримуємо, тільки є один нюанс, що по регламенту вже більше Погоджувальної ради не буде і ці  законопроекти вже не заслухаємо.

 

СИСОЄНКО І.В. Я декілька разів у письмовому вигляді зверталась до Ольги Вадимівни, щоб це однозначно було включено в порядок денний. Я також сім разів наголошувала до керівництва своєї фракції про включення в порядок денний  через фракцію. Тому я прошу, щоб ви разом зі мною згадали про ці законопроекти, щоб ми найшвидше їх приймали.

 

МУСІЙ О.С. Я хотів би підтримати пропозицію пані Ірини. Ви знаєте, що три роки в нас відбувалась реформа в пілотних регіонах щодо побудови сімейної медицини, якраз амбулаторій. І там щороку на будівництво амбулаторій сімейних лікарів на чотири регіони виділялось 200-250 мільйонів гривень, а зараз ми намагаємось перевести всю Україну.

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. А децентралізація? Зараз же іде процес.

 

МУСІЙ О.С. Причому тут децентралізація? Яке це має відношення до системи охорони здоров’я?

 

СИСОЄНКО І.В. Дайте додатково на це кошти.

 

МУСІЙ О.С. Мова іде про продовження програми пілотної, яка була.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, я дозволю собі дати відповідь на ваше запитання. Останнього разу всі ці проекти були передані на Погоджувальній раді 18 грудня. А на моє запитання, коли це відбудеться, мені сказали, що в грудні не відбудеться точно, тому що будуть голосувати бюджет. І у зв’язку з тим, що невідомо як це буде розвиватись, відповідно вони не були поставлені, але коли буде наступна Погоджувальна рада, ми знову їх подамо. І ми планували провести день і вибрати всі закони та наполягати на тому, щоб в січні чи лютому, коли пакет законів максимально буде готовий, щоб винести і зробити у Верховній Раді день охорони здоров’я.

Тому нам потрібно максимально надолужити і було б дуже добре, щоб закон про лікарські засоби, який буде поданий від Комітету з питань охорони здоров’я, закон про автономізацію у нас готовий. Тобто і про лікарські засоби, без яких ми не дерегулюємо ринок, і про політику в охороні здоров’я, і про швидку допомогу, і про психіатрію, який я очікую від вас, щоб ми могли, бо ми не встигаємо в грудні підписати, а вже в січні, щоб ми оперативно все це розглянули.

Так, будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. На самом деле очень печально смотреть на этот бюджет, потому что все мы понимаем, что лечение бывает симптоматическое. Исходя из того, что мы сейчас обсуждаем некоторые статьи, я так понимаю, что мы продолжаем заниматься, наверное,  паллиативным лечением  умирающего пациента, которым является система охраны здоровья. 

Я считаю, что тот вотум доверия, который был вначале года, который мы получили после переформатирования нашего правительства и Рады, мы не использовали никоим образом. Это, скажем так, ганьба не только министерству, но и ганьба всем нам. То есть мы не показали новый подход к формированию бюджета, мы не показали как будут ходить новые деньги, мы не показали новую систему охраны здоровья.

Мы все здесь понимаем, что даже тех крох, которые сейчас зарезервированы в бюджете охраны здоровья, 60% денег уйдет на оплату коммунальных услуг. Я считаю, что первое, что мы должны  были сделать в своем бюджете, сказать, что коммуналка идет отдельно, а на охрану здоровья, то есть на  медикаменты и хотя бы на оплату врачей мы потратим 0,5% от нашего ВВП, а это абсолютно недопустимо. Это первое.

Второе. Если мы уже начали заниматься паллиативным лечением, то я хочу, вот пан Мусий сказал, что потребность в бюджете увеличивается вдвое. Если мы посмотрим на статью, которая говорит про медикаменти та витратні матеріали для дитячого діалізу 35,6 мільйонів гривень, то я абсолютно четко заявляю, что у меня есть документы – ответы областных управлений о том, что часть потребностей на витратні матеріали по цій статті взагалі не враховано в бюджеті цього року. То есть это неполная цифра.

И, конечно, очень тяжело осознавать, что многие статьи, которые говорят о смертельно опасных болезнях, мы финансируем на какие-то 30-40%. Я поддерживаю своих коллег и считаю, что мы своим решением комитета должны сказать, что те статьи, нефинансирование которых может привести к смерти, мы должны сделать защищенными и профинансировать обязательно в стопроцентном объеме.

И еще одно замечание, которое к вашему предложению, Олег Степанович, это статья про забезпечення лікарськими засобами хворих з трансплантованими донорськими органами, імуносупресивними засобами – 500 мільйонів гривень,  то я предлагаю несколько расширить визначення и написать – на трансплантацію і забезпечення імуносупресантами. Почему? Потому что у нас, условно говоря, все трансплантации, которые проводятся в Украине, они проводятся за счет людей. То есть они не могут себе позволить, даже если это близкородственная трансплантация, это 100-200 тысяч гривень.

 

МУСІЙ О.С. Це ж має бути окрема державна програма.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Дело в том, что мы должны это предусматривать. Мы говорили о развитии отрасли.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, люди не забезпечені елементарними суглобами. Коли молодій жінці, матері 5 дітей, потрібно міняти тазові суглоби, а їй 40 років і немає грошей, то…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я з вами згоден, я сам ортопед-травматолог, але якщо ми не змінимо суглоб у цьому році, людина не помре. А якщо у нас є діти, яким 3-5 роки, і вони знаходяться на гемодіалізі, їм обов’язково треба робити трансплантацію зараз, не через 10 років.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пан Яриніч.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я хотів би звернути увагу на такому вузькому напрямку, про який, до речі, казали Оксана Корчинська і Олег Мусій. Знаєте, те що практично не збільшили фінансування на програми, то це ганьба нам та уряду. От я вам приведу приклад онкології, яка на сьогоднішній день тільки на трошки збільшила начебто фінансування, але давайте повернемось до того, яку кількість ліків ми на сьогоднішній день отримуємо за ці кошти. Вони практично зменшились по декільком напрямкам чи в два чи в півтора рази точно.

Я вам відповідально кажу, що фінансування онкологічної галузі на сьогоднішній день по програмам становить від 7 до 10 відсотків від потреб. Я зараз не лобіюю онкологію, така ж система у нас склалась по всім програмам. Тому я закликаю всіх депутатів Верховної Ради добавити кошти на програми. У нас більшість пацієнтів сьогодні залишаються без можливості отримати додаткові кошти, не додаткові, а ті, які їм повинна надати держава. Дякую за увагу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пан Біловол.

 

БІЛОВОЛ О.М. Шановна Ольга Вадимівна, шановні колеги, я думаю, що сьогодні ми заслухали слушні пропозиції від наших колег Оксани Корчинської, Ігоря Шурми, Костянтина Яриніча, Олега Мусія відносно збільшення видатків на систему охорони здоров’я. Ми бачимо і спостерігаємо практично цілий рік, яку інертну позицію зайняло Міністерство охорони здоров’я, і враховуючи те, що мінус 2,5 мільярди порівняно з тим роком, ми бачили, яке сьогодні відношення Кабміну до системи охорони здоров’я і в цілому як до органу виконавчої влади, до Міністерства охорони здоров’я. Тому те, що внесли народні депутати, збільшити на10,5 мільярдів гривень бюджет по тим програмам, про які тільки що сказав Яриніч, ми повинні це відстояти, направити в бюджетний комітет, Кабінет Міністрів і стояти на цьому. Якщо ми в цьому році не збережемо, практично охорони у нас не буде.

Я наведу декілька прикладів. Тут не врахована, адже комуналка у нас підвищилась, газ підвищився, сказала Ірина про індексацію зарплати, це все не враховано. Ми бачимо сьогодні закон про екстрену медицину, який не працює ні в одному регіоні. Давайте ми подумаємо про це.

Сьогодні говорять про ті бюджетні програми, які були профінансовані, але ми сьогодні не бачимо в регіонах те, що було поставлено. Тому це не тільки недолік в цілому системи охорони здоров’я, а, мабуть, і нашого профільного комітету. Тому нам треба переглянути наші можливості і відношення до системи охорони здоров’я і більш жорсткіше підходити до цих питань. І от те, що було внесено Ігорем Шурмою, на першому пленарному засіданні Верховної Ради України у січні чи на першій сесії в лютому  поставити дуже принципове питання по звіту Міністерства охорони здоров’я.

Сьогодні прозвучало питання про те, що за цілий рік Міністерство охорони здоров’я практично не виконало ні однієї програми. Сьогодні ще вирішили взятись за основне, те, що сьогодні жевріє в нашій країні – це медична наука. Ми бачимо, що медична наука, не дивлячись на те мізерне фінансування, ще дає ті позитивні результати і проявила себе в масштабах європейської світової науки своїми досягненнями. На сьогоднішній день всі галузеві академії медичних наук, а їх 6 у нас, то пропонується, щоб вони втратили статус основних розпорядників коштів, передати їх під Міністерство охорони здоров’я і щоб Міністерство охорони здоров’я визначало цю політику. Ми ні в якому разі не повинні це допустити, адже медична академія являється самоврядною організацією, вона була до цього основним розпорядником бюджетних коштів, вона визначала стратегічні програми наукових досліджень. Ви знаєте, ці дебати, я пам’ятаю десь 10-15 років у нас всі політики, які лобіювали певні інтереси, піднімали це питання, але тоді було достатньо розуму у керівників держави, у народних депутатів для того, щоб це питання зупинити і залишити академію в такому статусі.

Тому, шановні народні депутати, я пропоную всім вам, щоб на сьогоднішній день наша Національна академія медичних наук з таким формулюванням, з тією появою статті 30 проекту Закону України про Державний бюджет, не втратила свою самоврядність, я звертаюсь до наших колег юристів, Тетяни Донець, Ірини Сисоєнко, щоб викласти статтю 30 в такій редакції, що всі національні академії підпорядковані Кабінету Міністрів України, разом з Національною академією медичних наук і так далі з галузевими науками, не буду перераховувати, забезпечити концентрацію бюджетних коштів та видатків на здійснення фундаментальних прикладних наукових досліджень з найважливіших проблем і визначити ефективність їхньої діяльності. Тут вже можна термін, що до 1 серпня 2016 року вжити заходів щодо оптимізації мережі тих установ, закладів, організацій, чисельності їх представників, реорганізації, об’єднання, ліквідації та організації чи припинення їхньої діяльності.

І хотів би ще звернути увагу на те, що сьогодні згідно частини другої статті 15 Закону про наукову діяльність, до речі, ми в цьому році прийняли Закон про науково-педагогічну діяльність, що суперечить сьогодні тим нормам, якими хочуть підпорядкувати національні академії підпорядкування органів виконавчої влади Міністерства охорони здоров’я.

Тому, шановні колеги, я звертаюсь до вас, знаючи наші можливості, нашу принципову позицію, зберегти Національну галузеву академію медичних наук в якості вищої державної наукової установи і обов’язково залишити фінансові повноваження Національної галузевої академії як головного розпорядника коштів. Тому я прошу всіх народних депутатів підтримати спільну нашу пропозицію. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую. Будь ласка, від громадської організації "Пацієнти України" Дмитро Шерембей.

 

ШЕРЕМБЕЙ Д.О. Я хочу вас поблагодарить за то, что вы сделали год назад, все народные депутаты из Комитета по вопросам здравоохранения, потому что мы точно в такой же ситуации находились в 2015 году, когда оставалось несколько дней до голосования бюджета. И тогда, благодаря вашей позиции, бюджет увеличился на 100 процентов: с 2 миллиардов до 4 миллиардов. 

Мы приложим максимум усилий, чтобы в этом году это произошло в очередной раз. Почему? Потому что то, что вы сделали год назад, спасло большое количество жизней, в том числе и мою. Очень много людей зависит от того, что вы делаете сегодня здесь и что будут делать завтра в бюджетном комитете. Я очень сильно вас прошу не только в этом зале единогласно бороться за эти цифры, но также в бюджетном комитете и в здании Верховного Совета. А мы со своей стороны все, что можем сделать, прийти под стены бюджетного комитета и Верховного Совета для того, чтобы вас поддержать, потому что в данном случае мы боремся не за деньги, а за людей, за детей, мы боремся за жизнь тех людей, которые нуждаются в нашей поддержке.

Вам большая благодарность от всех пациентских организаций. Я надеюсь, что ваше сегодняшнее голосование будет демонстрацией единства народных депутатов и пациентского движения в Украине, что мы стоим все вместе независимо от партий за жизнь человека в Украине. Спасибо.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую. Я ще хотіла б після вашого виступу сказати, я аналізувала, що ми зробили, що встигли, що не встигли, то хочу сказати, що планка стоїть дуже високо після Революції гідності, під час війни, але якби цей парламент, який ми маємо, я кажу не тільки про Комітет з питань охорони здоров’я, якщо би це зробив парламент минулий при владі Януковича, то я думаю, що всі були б здивовані, що такі закони, які приймаються сьогоднішнім парламентом, вони тоді були  прийняті.

Кроки зроблені, міжнародні закупівлі рухаються. Я сподіваюсь, що в наступному році ми будемо гарантувати всім пацієнтам, що у нас не буде ніяких тендерних схем відбуватись, все буде закуплено через міжнародні організації. Я думаю, що протягом наступного року вже буде відпрацьована повністю прозора система державної закупівлі, яка буде спиратись на ціни в референтних країнах, а ми з вами приймемо закон про лікарські засоби, який дозволить нам збільшити конкуренцію і зменшити ціни на ліки.

Тому, шановні колеги,  я пропоную підвести підсумки. У вас у всіх є роздруковані пропозиції Комітету охорони здоров’я, власне, туди були включені всі ваші пропозиції, які ви надсилали. Я не буду зараз зачитувати, а пропоную, щоб зараз проголосували за те, щоб підтримати щодо збільшення фінансування галузі охорони здоров’я і пропонувала би навіть в п’ятницю зробити спільну заяву і наголосити на цьому питанні під час роботи парламенту.

 

ШУРМА І.М. І обов’язково включити пропозицію Олександра Миколайовича стосовно академії медичних наук.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас це включено. У нас ці пропозиції вже прописані.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Можна уточнення? Шановні народні депутати, Ігорю  Михайловичу, це стосується вашої пропозиції і Тетяни Дмитрівни Бахтеєвої. Ми хотіли уточнити щодо Львівського перинатального центру.

 

ШУРМА І.М. Воно ішло окремим рядком.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тоді останнє слово Ігорю Богдановичу. Я прошу, щоб Міністерство охорони здоров’я зараз дало мені відповідь на питання індексації категорії зарплати, тому що ми це не можемо включити в бюджет, це ваше завдання, ви це маєте виконати.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Дякую, Ольго Вадимівно. Я зараз передам слово своїм колегам, які більш фахово дадуть відповідь. Я хотів би  прокоментувати дуже швидко кілька пунктів, які піднімались шановними народними депутатами.

Щодо центру первинної медичної допомоги. Ті зміни, які пропонувались Міністерством охорони здоров’я до Бюджетного кодексу, передбачають, що пряма субвенція на первинну медичну допомогу буде використовуватись, буде розписана детально після прийняття бюджету. Ми спільно можемо опрацювати механізми, які дозволять місцевим органам влади дофінансовувати за ті ресурси, які є на місцях, а їх стало значно більше після збереження активів, з тим, щоб місцеві органи влади і громади, наприклад, утримували майно і дофінансовували його, а Міністерство охорони здоров’я центральною субвенцією оплачувало послуги і зарплати. Ми цим самим могли б розробити механізм, який би гарантував оплату великої частини життєво необхідних лікарських засобів, наприклад, для профілактики гіпертензії. Це реальний можливий інструмент. Але з цим треба детально пропрацювати на етапі розподілу субвенції.

Сподіватись на те, що з центрального рівня бюджету ми профінансуємо всі центри ПМД в даному разі, враховуючи децентралізацію ресурсів, які є на місцях, можна  найбільш дієві оптимальні інструменти.

 

З ЗАЛУ. А чи можна було зробити саму реформу?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. На впровадження реформи ми маємо позабюджетні кошти.

 

(Шум у залі)

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ви так само як і я добре знаєте, що вимагати додаткових ресурсів є нереальним. Давайте будемо про це говорити чесно. Додаткові ресурси не з’являться нізвідки. Ми повинні розуміти, що об’єктивне використання цих ресурсів, які зараз є, вимагають від нас змін – це закони про автономію закладів, це визначення вартості послуг, це нові механізми взаємодії з регіональними органами влади.

Академія медичних наук. Я собі дозволю не погодитись з шановними депутатами і сказати наступне, що сам факт того, що академія медичних наук, скажемо чесно,  деградує з достатньо великою швидкістю підтверджує факт, що треба приймати рішення стосовно визначення пріоритетів в науці, визначення пріоритетів як нею управляти і які є потреби в Національній академії наук. Академія медичних наук не має бути заповідником заслужених людей, а академія медичних наук має продукувати науку для потреби охорони здоров’я на грантових засадах. Цього року вже було пропрацьовано кілька механізмів, коли Міністерство економіки надавало гранти на замовлення тих чи інших закладів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний пане Ігорю, ми добре розуміємо і стратегічно погоджуємось з тим, що академія наук має працювати на грантах. Але як тільки ви скажете, що економіка України зростає і що в наступному році ви можете гарантувати, що обсяги цих грантів, які можуть профінансувати роботу науковців, що вони будуть надані, тобто вам потрібно зрозуміти, що за останній рік з України виїхало понад 1 мільйон молодих працездатних людей. Україна на сьогоднішній день перемістилась в п’ятірку країн з найвищою міграцією.

Стратегічно ми вас підтримуємо, але на сьогоднішній день в тих умовах, які є, ви чудово розумієте, що в наступному році в бюджеті не закладені гроші  на гранти для науковців. Можливо, деякі фармпідприємства, які мають власний бізнес, мають точкові інтереси та фінансують зі своєї кишені деяких науковців. Але якщо ми говоримо про всю систему, то для системи має бути перехідний період, її потрібно підтримати, щоб ми не втратили те що є.

Щодо заходів третього рівня академії медичних наук, то всі найтяжчі пацієнти, ви це чудово знаєте, і що це єдине місце концентрації більшої значно якості, ніж на першому і на другому рівні. І на сьогоднішній день іншої точки концентрації цієї якості, можливо вона ще не європейська, але це найкраще, що є сьогодні в Україні.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ігорю Богдановичу, я хочу до вас звернутись. Скажіть, будь ласка, в чому полягає деградація Національної академії медичних наук? От ви як  заступник міністра пафосно так сказали. Дайте відповідь, будь ласка.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Деградація полягає в тому, на мій погляд, що за виключенням кількох високоспеціалізованих науково-дослідних інститутів, інша маса інститутів…

 

БІЛОВОЛ О.М. Назвіть, будь ласка, поіменно, і на ваш погляд, ви науковець, ви не тільки державний службовець, ви маєте якесь відношення до науки, ви колись нею займались? Ви знаєте, що таке наука? Скажіть мені, будь ласка, хоча би одне державне замовлення Міністерство охорони здоров’я по науці, яке було реалізовано в конкретну практику, зробило за цей рік? Назвіть мені хоч одну програму.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ми буквально два тижні тому разом  переглядали…

 

БІЛОВОЛ О.М. Кого ви переглядали?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Переглядали наукові роботи, які подаються на фінансування державним бюджетом.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ви на сьогоднішній день настільки бездарні керівники, що ви…

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Можна я закінчу?

 

БІЛОВОЛ О.М. Почекайте. Ви зменшили бюджетні асигнування, і ви сьогодні хочете ще взятись за науку, щоб повністю все загубити. Ви спочатку хоча би поверніть на той рівень фінансування, яке було в тому році, а ви сьогодні хочете лізти в науку, в якій не розбираєтесь. Ні ваш міністр, якого сьогодні похвалила Яресько і сказала, що молодець міністр, який згодився на скорочення бюджетних асигнувань. Ви знаєте, що вона публічно про це заявила чи ні?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Я вам скажу, що міністр сам за себе буде коментувати.

 

БІЛОВОЛ О.М. Почекайте, ви заступник міністра. 

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Розвиток науки – це не тільки вливання коштів в бездонну бочку, яка нічого не продукує. Я вам назву одну тему, яку Міністерство охорони здоров’я фінансує останні три роки, 200 тисяч гривень на три роки – це полоскання рота ізотонічним розчином для визначення водно-сольового обміну в організмі.

 

БІЛОВОЛ О.М. Це все демагогія.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Чекайте, ви просили мене тему назвати. Я вам назвав тему. Нам ця тема коштувала 200 тисяч гривень.

 

БІЛОВОЛ О.М. Дайте відповідь на питання: хоч одне державне замовлення на сьогоднішній день Міністерство охорони здоров’я реалізувало?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Міністерство охорони здоров’я готове робити замовлення по національним пріоритетам.

 

БІЛОВОЛ О.М. А ви знаєте, скільки Національна академія наук виконала державних замовлень, які імплементовані і реалізовані?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Я не заперечую, що академія наук дає результати, але в таких об’ємах, в яких вона зараз існує, вона може давати набагато більше.

 

БІЛОВОЛ О.М. Так ви скоротіть витрати і не лізьте до науки. Вам дана виконавча вертикаль, ви не можете нею управляти в масштабах країни.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ми можемо.

БІЛОВОЛ О.М. Ні, не можете.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я пропоную перейти до голосування нашого листа.

 

ШУРМА І.М. Скажіть, будь ласка, в минулому році міністерство декларувало кошти на впровадження Закону про екстрену медичну допомогу. Цифри назвали – десятки мільйонів. Потім ці цифри зняли і з міністерства навіть ніхто не пікнув. Отак зняли і погодились на зниження. Цим прокуратура буде займатись, чому міністерство не забезпечує виконання Закону про екстрену медичну допомогу.  У  2016 році нічого немає.

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. На екстрену медичну допомогу в бюджетних запитах мало бути звернення до вашого комітету. За підрахунками Міністерства охорони здоров’я була подана пропозиція в розмірі 489 мільйонів гривень. Листами ми не раз інформували, що це є пріоритетність.

 

БІЛОВОЛ О.М. А скільки ви отримали?

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. В проекті Закону про Державний бюджет станом на сьогодні не передбачено.

 

БІЛОВОЛ О.М. А навіщо ви це говорите? Тепер ви говорите, що невикористані кошти в цьому році ми використаємо в тому році. Якщо ви маєте якийсь фах, ніколи таких публічних заяв нікому не говоріть.

 

ШУРМА І.М. Ви як чиновники повинні зрозуміти одну річ, що робота міністерства заключається не тільки в дискусії з депутатами. Ви з Кабінету Міністрів, з бюджетного комітету не повинні вилазити. А ви запит зробили, кинули і будьте здорові, а завтра будете дзвонити 103 і скажете, що вона за 10 хвилин не приїжджає. Та до таких вона і за годину не приїде.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Та ви ж не знаєте, скільки ми там часу витратили перед тим як вийшов проект бюджету.

 

ШУРМА І.М. А я дивлюсь на ваш результат. Ви цілий рік кожного тижня по 5 разів на брифінгах обіцяєте, що завтра ми дамо результати. Подивіться на свої брифінги, почитайте, що ви говорите.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте голосувати.

 

МУСІЙ О.С. А що планується по зарплаті? Це дуже важливе питання.

 

КУПЛІВАНЧУК А.В.  Щодо зарплати. Це чітка позиція Міністерства охорони здоров’я, що розмір першого тарифного розряду менше, ніж мінімальний, то це ганьба. Це порушення закону про працю. Міністерство охорони здоров’я неодноразово зверталось до Міністерства соціальної політики, тому що це не тільки охорона здоров’я, це і інші бюджетні галузі: освіта, культура, наука і так далі. Єдина бюджетна сітка. Від цього залежить не тільки маленький розмір зарплати медичних працівників, від цього залежить розрив і нівелювання кваліфікованої праці і некваліфікованої.

 

МУСІЙ О.С. Ви нас не переконуйте, а скажіть результат.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Назвіть конкретно зараз для протоколу пропозицію.

 

КУПЛІВАНЧУК А.В.  Встановити розмір першого тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати. Неодноразово давались розрахунки, виходили на уряд.

 

ШУРМА І.М. Ну і що?

 

МУСІЙ О.С. Уряд не прийняв. Міністр написав заяву як міністр Пивоварський чи ні?

 

ПАВЛЕНКО О.С. Ви ж зараз пропозиції голосуєте. Так сприйміть пропозицію МОЗу, яке не змогла добитись цього в Кабінеті Міністрів України не тільки по цій опції, а і по інших опціях. Ми ходимо в Кабмін як на роботу, повірте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановна пані Олександра, я вас попрошу не підвищувати голос, а якщо ви хочете щось прокоментувати, будь ласка, підніміть руку і я вам надам слово.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Буквально два речення, шановні народні депутати, перед голосуванням і щоб почуло Міністерство охорони здоров’я також. Я  хочу нагадати всім статтю 2 Конституції України, де записано, що Україна є соціальною державою. І це є стаття Конституції.

Друге питання. Всі ви  знаєте, що охорона здоров’я  це є соціальні видатки. Шановні панове заступники міністра, нас не цікавить звідки ви,  чи міністерство, чи Мінфін, чи уряд буде брати гроші?  Ми соціальна галузь, яка є споживачем коштів, і ми зобов’язані написати такі цифри, які мають задовольнити український народ. А аргумент, що грошей в державі немає, то це відповідальність тих міністерств і прем’єра, які наповнюють державний бюджет, а не відповідальність Міністерства охорони здоров’я і Комітету з питань охорони здоров’я. Прошу це не забувати при прийняття рішень по соціальній сфері, якою є охорона здоров’я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ми завершили обговорення, з усіма пропозиціями ви ознайомились. Прошу вас проголосувати, хто за те, щоб підтримати ці пропозиції і передати їх відповідно в бюджетний комітет у визначений термін.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене є пропозиція, що наші всі пропозиції і в тому числі цю пропозицію Міністерства охорони здоров’я включаємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вона у нас там є. Шановні народні депутати, прошу голосувати. Хто за?

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я прошу включити ще одну пропозицію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Чи є вона подана в письмовій формі?

 

ПАВЛЕНКО О.С. Ми подавали.

 

ШУРМА І.М. Якщо подавали, значить включена.

 

ПАВЛЕНКО О.С. У нас є цифри по майже кожній статті Державного  бюджету у сфері охорони здоров’я, які ми першочергово подавали до Кабміну. Якщо ви можете кожну з цих статей спробувати підтримувати в залі, то це була б також наша пропозиція. Тобто не по окремим статям, а подивитись на ті розрахунки, які робили ми, і спробувати відстояти кожну статтю.  

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановна пані Олександра, я би хотіла наголосити на тому, що дуже прошу співробітників Міністерства охорони здоров’я зараз мене почути. Комітет відкритий до співпраці, неявка міністра протягом трьох засідань на Комітет з охорони здоров’я для того, щоб звітувати, що було зроблено протягом року, це нонсенс, якого не було в історії парламентаризму. Подання міністерством, міністром охорони здоров’я в суд на депутатів я вам доповідаю, що черговий надцятий суд відбувся позавчора з позовом міністра охорони здоров’я на депутатів Комітету охорони здоров’я.

Це стосується наступним чином, якби комітет міг своєчасно заслухати звіт по роботі Міністерства охорони здоров’я, де було б чітко абсолютно визначено, на що вистачає, на що не вистачає і своєчасно надані були пропозиції. Ми ваших пропозицій по бюджету не бачили до останньої секунди. Це не давало нам можливості ні проаналізувати, ні своєчасно робити кроки, ні навіть прийти на бюджетний комітет для того, щоб ці питання проговорити. І це є нонсенс, коли Міністерство охорони здоров’я в останній день в останній вагон на останню сходинку намагається заскочити. Тобто так не працюють, це неправильно.

Ми хочемо, щоб охорона здоров’я добре розвивалась, ми готові приймати закони, ми абсолютно відкриті. Але є виконавча влада, є законодавча влада, без звітності, що було зроблено, як, які були помилки, чого не вистачало, що в пілотних регіонах, що з медикаментами відбувається, без цього неможливо рухатись далі.

Власне, щодо вашої пропозиції, тобто у нас є чіткий термін, що всі пропозиції, які були надані, вони проаналізовані, підготовлені. Тому я би зверталась до Міністерства охорони здоров’я, віртуально звертаюсь, тому що працювати потрібно разом, а не ставати в якусь позу. У нас з вами одна держава, парламент у нас один, Міністерство охорони здоров’я у нас одне і ми всі живемо в одній країні.

Ми це питання проголосували.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. В мене є репліка. Міністерство охорони здоров’я, я вам скажу чесно, більшість наших статей народні депутати подали, обговорюючи з громадськими організаціями. В мене після такого бюджету є запитання, а чи потрібно взагалі Міністерство охорони здоров’я в такій ситуації? Тому що по більшості статей працювали з громадськими організаціями і подані нами за їхнім аналізом. Тут збільшення іде, те що ми вимагаємо в даному разі на 5,4 мільярди гривень мінімально. 

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А враховуючи ту позицію, що народні депутати займаються вибиванням, умовно кажучи, грошей, а цими грошима потім користується хтось в Міністерстві охорони здоров’я для того, щоб вирішувати зовсім інші питання. Тобто не створена прозоро ні система тендерних закупівель, не було передано на міжнародні закупівлі те, що мало бути передано. Можливо, у якихось депутатів є мотивація співпрацювати, а у тих депутатів, які розбудовують нову систему, Міністерство охорони здоров’я не виконало своїх зобов’язань.

Під стенограму я прошу секретаріат оперативно підготувати лист, щоб я могла його сьогодні підписати і подати на бюджетний комітет.

Переходимо до розгляду наступного питання порядку денного – про проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики) (р.№ 3628), поданий Кабінетом Міністрів. Хто буде інформувати від Міністерства охорони здоров’я? Будь ласка.

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Шановні народні депутати, проектом закону…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я можу вас попросити повернутись до нас обличчям, щоб ми вас гарно чули.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Це № 3628?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так.

 

(Іде загальна дискусія)

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Міністерство охорони здоров’я підтримує даний законопроект.

 

ШУРМА І.М. Сідайте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. В  чому саме ви підтримуєте цей законопроект?

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Даний законопроект за висновками Міністерства охорони здоров’я потребує доопрацювання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Олександра, ви можете нам озвучити позицію МОЗу, тому що вона має бути зафіксована в протоколі? Будь ласка, прокоментуйте, нам необхідна позиція МОЗу щодо цього законопроекту.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Фінансово-економічний департамент прозвітує.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Ігорю, нам для стенограми потрібно рішення.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Тоді я скажу. Законопроект підтриманий Міністерством фінансів. Міністерство охорони здоров’я вважає, що його треба доопрацювати.

 

МУСІЙ О.С. Ми сьогодні всі були свідками сигнального голосування у Верховній Раді цього законопроекту і в мене є абсолютно чітка пропозиція  до комітету, що його не доопрацьовувати, а відхилити. Прошу цю пропозицію поставити на голосування як закон, який знищує українську систему оподаткування.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пані Ірина.

 

СИСОЄНКО І.В. Цей законопроект передбачає внесення змін до 18 законів України, якими гарантуються права та свободи людей і пільги учасникам АТО, ветеранам війни, всі інваліди, охорона материнства і дитинства, також пільги громадянам, які  постраждали від Чорнобильської аварії, також в тому числі 30 відсотків від пенсій, встановлення податку на працюючих фахівців сфери охорони здоров’я, освіти, тобто вся бюджетна сфера, 30 відсотків від пенсій для працюючих людей також буде знято з врахуванням цього законопроекту. Тому все, що гарантує держава соціально незабезпеченим верствам населення, все, що гарантує держава для пенсіонерів цим ганебним законопроектом буде передано до місцевих бюджетів. Але місцеві бюджети не можуть мати таку кількість коштів, щоб дійсно це реалізувати.

Тому, якщо Міністерство охорони здоров’я вважає, що законопроект потрібно доопрацювати, то нехай тоді вони ініціюють те, щоб відкликати цей законопроект, повний його текст. Я пропоную відхилити.

 

ШУРМА І.М. Пане Ігорю, дивіться, щоб ви зрозуміли, щоб не була огульна критика. Це є урядовий законопроект, він затверджується на засіданні уряду. Ви повинні з ними вести таку розмову як ми  з вами сьогодні. Там же інтереси людей, які у вашому відомстві працюють. Ви там повинні зуби показати. Ну як не ви, може господин Сандро, у него это получается хорошо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у нас є пропозиція від народних депутатів, щоб відправити на доопрацювання і відхилити.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пропозиція від народних депутатів – відхилити. Це пропозиція від міністерства – на доопрацювання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Поступила пропозиція від народних депутатів щодо законопроекту № 3628, поданого Кабінетом Міністрів України, відхилити. Хто за, прошу голосувати. Всі за.

Переходимо до розгляду наступного питання – про проект закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами до галузевого та податкового законодавства (р. №3629), поданий Кабінетом Міністрів. Будь ласка, представники Міністерства охорони здоров’я.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Володимир Леонідович Якубівський представить.

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Шановні народні депутати, Міністерство охорони здоров’я пропонує даний законопроект № 3629 про внесення змін до Бюджетного кодексу України. В даних змінах акцентується увага і змінюється стаття 13 Бюджетного кодексу, якою розширюються повноваження, що кошти, що отримують державні комунальні навчальні заклади освіти, наукові державні установи і державні комунальні заклади культури, як відсотки нараховано на залишок коштів на поточних рахунках у банках для розміщення власних надходжень, отриманих як плата за послуги, що надаються ними згідно з основною діяльністю, благодійні внески, гранти, подарунки. Це інший вид надходжень.

Крім того, стаття 89 Бюджетного кодексу передбачає закріпити на законодавчому рівні розмежування видатків на охорону здоров’я шляхом надання здійснення видатків медичної субвенції для первинної медичної допомоги з бюджетів міст, міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад. Та стаття 90 Бюджетного кодексу передбачає, що вторинна спеціалізована та третинна високоспеціалізована екстрена медична допомога, програм медико-санітарної освіти, санітарно-курортної допомоги та санаторії для хворих на туберкульоз для дітей та підлітків, санаторії медичної реабілітації, інших програм та заходів системи охорони здоров’я здійснювати фінансування з обласних бюджетів.  89 стаття – з районних, 90 стаття – з обласних бюджетів.

Крім того, пропонується розширити статтю 103 пункт 4 в частині того, що медична субвенція спрямовується на видатки місцевих бюджетів, передбачених пунктом  3 статті 89 та пунктом 3 статті 90 Бюджетного кодексу, і спрямовуються в заклади на оплату поточних видатків. Нововведенням є те, що у разі забезпечення у повному обсязі  поточних видатків за рахунок зазначених субвенцій та за умови відсутності кредиторської заборгованості за захищеними видатками закладів охорони здоров’я субвенція може спрямовуватись на їх капітальні видатки.

І стосовно того чи залишаються кошти у закладах охорони здоров’я після закінчення бюджетного року як розпорядників бюджетних коштів. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 11 від 25 січня 2015 року всі залишки коштів залишаються і не списуються в дохід державного бюджету за підсумками закінчення бюджетного періоду. Тому оці 2,4 мільярди гривень, які будуть розподілені відповідно до розпорядження уряду, вони залишаться на рахунках в бюджетних установах, закладах охорони здоров’я, і будуть використані ними у наступному бюджетному періоді, тобто у 2016 році.

 

МУСІЙ О.С. Можна запитання?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Шановні представники Міністерства охорони здоров’я, скажіть, будь ласка, з чиєї ініціативи і як ви собі уявляєте, прописано в Бюджетному кодексі, що фінансування вторинної медичної допомоги по всій Україні з міст, районів, передається на обласний бюджет. Справа в тому, що окрім пілотних регіонів і то навіть не у всіх, 90 відсотків вторинної медичної допомоги сьогодні в Україні це є один заклад разом з первинною медичною допомогою. Як ви собі уявляєте без фізичного і юридичного розмежування закладів охорони здоров’я на первинну, консультативно-діагностичні центри, і вторинну фінансування з обласного бюджету цих закладів охорони здоров’я. Чи може спочатку треба було розділити їх?

 

ЯРИНІЧ К.В. Вони поділені.

 

МУСІЙ О.С. Зачекайте, які поділені? Вам показати звернення до мене?

 

ЯРИНІЧ К.В. Покажіть.

 

СИСОЄНКО І.В. Юридично вони поділені, а фізично – не поділені.

 

МУСІЙ О.С. Може в Кіровограді вони поділені, а у Львівській області на моєму мажоритарному окрузі ніщо не розділено. Як ви думаєте, за два дні до нового року можливо фізично розділити ці заклади? Ні. Нехай дасть відповідь Міністерство охорони здоров’я. Це ж ваша ініціатива була.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. У 90% випадків розмежування відбулось юридично між первинною і вторинною допомогою по всій Україні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Та навіть в Києві не відбулось розмежування.

 

МУСІЙ О.С. Тільки два райони в Києві, а ви говорите про всю Україну.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Є пропозиція наступна, що без цього кроку, без продовження наступних дискусій щодо автономії закладів, без визначення вартості послуг ніяких очікуваних зрушень з використання ресурсів не може бути. І факт залишається фактом, що рішення про розмежування будуть мотивовані так само рішенням і фактом того, звідки ресурси будуть направлятись, а не виключно адміністративним способом ділити рівні.

 

МУСІЙ О.С. Ви хочете залишити без зарплати лікарів, хочете залишити без фінансування оці заклади охорони здоров’я? Ви спочатку ініціюйте і Верховна Рада прийме законодавство відповідне, а без законодавства ви права не маєте таке пропонувати навіть. Ви хочете зробити в Україні соціальний вибух? Я вважаю, що спочатку повинно бути законодавче підґрунтя, а не просто бажання зробити що-небудь таке.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Пакет наших законопроектів у Верховній Раді знаходиться з травня.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви знаєте, у нас колись в медичні студентські часи був такий анекдот, як в психіатричну лікарню приїхала комісія з перевіркою як лікарня працює. Там був такий великий кам’яний басейн і над ним стоїть вишка. Хворі з вишки стрибають в басейн, але в ньому немає води. От вони стрибають і розбиваються об бетон. Їх питають, що ж ви робите? Вони відповіли, що нам сказали спочатку навчитись стрибати, а потім ми вам воду напустимо. Тобто треба і воду напустити, і навчитись стрибати, але повинна бути послідовність.

І от закон про автономізацію, якби Міністерство охорони здоров’я було готове до співпраці, то давним-давно був би закон тільки без банкрутства, без комерціалізації, а повністю разом з відомчими закладами, щоб депутати, прокурори та інші лікувались за однією системою.

Які будуть пропозиції?

 

МУСІЙ О.С. Я вже потім візьму слово по конкретним пропозиціям.

 

СИСОЄНКО І.В. Я хотіла би зазначити, що Міністерству охорони здоров’я все ж таки потрібно контролювати, яким чином, як ви кажете,  воно виконано на 90 відсотків. Я була у місті Фастові, там взагалі вони навіть не знають, що таке центр первинної допомоги. Вони не те, що її навіть не створили, вони не розуміють як це буде. Крім того, вони на баланс не забрали свою відомчу лікарню залізничників, по якій вже давно закінчилось фінансування. Дальше физически это будет выглядеть так, что в одной больнице, там где первичная медицинская помощь, там возможно будет профинансировано, а на стационар в этом же помещении денег не хватит, потому что с областного бюджета не выделили. И в одном помещении одни врачи будут с зарплатой, а другие – без, находясь на одном этаже.

 

ЯРИНІЧ К.В. Ірино Володимирівно, а ви їм задавали питання, чому вони це не зробили? Вони повинні були це зробити.

 

СИСОЄНКО І.В. Дивіться, робота з мером зараз відбувається. Але все ж таки питання контролю і виконання через Міністерство охорони здоров’я дуже важливе.

 

ШУРМА І.М. У мене є пропозиція. Дивіться, ініціатива Міністерства охорони здоров’я заслуговує на увагу і заслуговує на те, щоб бути впровадженою. Але тут треба зробити акцент, що ті всі передачі фінансування юридично, адміністративно, фінансово будуть потребувати відповідальності і контролю.  Міністерство охорони здоров’я, запам’ятайте, з ініціативою вийшли, то не забувайте, що пройде дуже мало часу і прийдеться нести відповідальність за ініціативу і за всю роботу, ви повинні про це знати.

Ініціативи заслуговують на увагу. Чи вони це зроблять? Це питання їхньої професійності.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, дивіться, яка є пропозиція по закону. Можливо встановити в законі терміни, тобто що, до якого терміну, хто має зробити і яким чином це має відбутись, щоб всі зрозуміли, що є час підготуватись. Я прошу вас висловитись з даного приводу.

 

БІЛОВОЛ О.М. В законі ми не можемо терміни встановлювати.

 

МУСІЙ О.С. Можемо.

 

ШУРМА І.М. Є представник Міністерства фінансів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ДІДЕНКО С.О. Я Діденко Сергій Олексійович, заступник директора департаменту Міністерства фінансів. Я просто хочу надати невеликий коментар, чому виникла така ситуація.  Якщо ми в поточному році медичну  субвенцію розділили на 630 бюджетів, то у зв’язку зі змінами, які були внесені до Бюджетного кодексу і створенням об’єднаних територіальних громад, на наступний рік у нас з’являється ще 160 адміністративно-територіальних одиниць, яким ми повинні передбачити кошти. І вже бюджет 2016 року порахований на 790 бюджетів.

Тобто виходить таким чином, що з району виділились три окремі територіальні одиниці і незрозуміло, хто тепер буде утримувати районну лікарню. У нас на сьогодні не вистачає, ви самі говорили про те, що сьогодні не вистачає коштів на утримання існуючих систем, а завтра територіальне об’єднання громад, є вже випадки того, що вони будуть відмовлятись від утримання і перерахування тих коштів на утримання районної поліклініки. В зв’язку з тим виникла ситуація щодо необхідності розділення первинних, вторинних, третинних.

Що стосується фінансування всіх районних поліклінік, то в Бюджетному кодексі чітко виписані взаємовідносини обласних, районних і міських бюджетів. В принципі я знаю, що декілька обласних бюджетів вже готові в своїх бюджетах надати трансферт безпосередньо районним клінікам у тих же сумах, які передбачені в бюджеті, для того, щоб утримувати ці установи як і в поточному році.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Це фактично рятування, а не ускладнення ситуації.

 

БІЛОВОЛ О.М. А якщо вони не готові будуть?

 

МУСІЙ О.С. А якщо не переведуть?

 

ДІДЕНКО С.О. Ви правильно сказали, що треба встановлювати контроль. Це ж кошти державного бюджету. Міністерство охорони здоров’я є головним розпорядником.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я хочу, щоб висловилась пані Тетяна Донченко, директор департаменту охорони здоров’я Київської міської ради. Ви, будь ласка, прокоментуйте нам ситуацію.

 

ДОНЧЕНКО Т.М. В Києві вже завершився процес реформування і розмежування. Місто Київ трошки відрізняється від проблематики регіонів. Юридично завершився процес на первинну і вторинну допомогу.

 

МУСІЙ О.С. В мене є конкретна пропозиція про те, щоб передбачити в Перехідних положеннях піврічний термін для тих закладів охорони здоров’я, які не розмежовані станом на сьогодні юридично. Це буде стимулом для них протягом півроку обов’язково розмежуватись, що вони не отримають відповідного бюджету через півроку. Півроку буде абсолютно достатньо часу на те, щоб їх розділити.

 

ПАВЛЕНКО О.С. А як сформулювати? Ті, що до сих пір не розмежувались. От як ви це будете формулювати?

 

МУСІЙ О.С. Для цього є юристи.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Завершити розмежування протягом такого-то терміну.

 

(Іде загальна дискусія)

 

МУСІЙ О.С. В мене є така пропозиція, що на вирішення депутатів. І друга пропозиція, от ви цитували статті 89 і 90 Бюджетного кодексу. Насправді забули те, заради чого існує система охорони здоров’я і майбутня система мала би існувати – це профілактика. Ви знаєте, що санпросвітробота і центри здоров’я, які існують на сьогодні, а також інформаційно-комунікаційний супровід діяльності системи охорони здоров’я, чомусь  з 89 та 90 статті ці центри і ця діяльність випала. В мене є пропозиція до 89 статті Бюджетного кодексу додати до третьої частини, а також до статті 90 частина перша пункт 3-б після слів "первинної медичної допомоги" додати "інформаційно-комунікаційний супровід діяльності галузі охорони здоров’я та центр здоров’я". 

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, переходимо до голосування.

 

ЯРИНІЧ К.В. У мене є запитання до представника Міністерства фінансів. Зараз є об’єднані територіальні громади і є багато територій, які ще не об’єднались. Але все-таки лобіюється питання про те, що фінансування буде іти на об’єднані територіальні громади. Яким чином це буде відбуватись? Там, де є об’єднання громади, то там фінансуємо, а там, де немає, то що?

Ось дивіться, мені надали мої помічники з Вінницької області таку картинку, тут досить все зрозуміло.  Ось амбулаторія сімейної медицини, прикріплена до ФАПу, але ще два ФАПи не дійшли, тому що ця територіальна громада ще не об’єдналась таким чином, як ви це бачите. Для кого залишаться ці ФАПи і якого рівня вони будуть?

 

ДІДЕНКО С.О. На сьогодні планами Мінрегіону в установленому порядку створено 159 об’єднаних територіальних громад, які повністю відповідають закону про їх створення. В наступному періоді всі громади, які будуть після цього створюватись, повинні бути включені при розрахунку бюджету на наступний рік.

На сьогодні у нас існує відповідно до законодавства офіційно створених 159 громад. Вони всі у нас включені в розрахунок як освітньої, так і медичної субвенції.

 

ЯРИНІЧ К.В. Вони будуть фінансуватись напряму?

 

ДІДЕНКО С.О. Так, напряму.

 

ЯРИНІЧ К.В. А решта?

 

ДІДЕНКО С.О. А решта залишається в районі. Так оце і колізія в тому, куди ФАП буде відноситись.  

 

ЯРИНІЧ К.В. Дивіться, це ж справді  колізія.

 

ДІДЕНКО С.О. Ми ж цим розмежуванням хочемо вирішити питання, якщо створилась територіальна громада, а вони всі створюються на базі сіл, селищ, а в нас медична субвенція відноситься до району, район розподіляє по територіям. Ми тепер на територіальну громаду залишаємо первинний рівень допомоги, тільки первинний, а на районному рівні – вторинний.

 

ЯРИНІЧ К.В. Але юридично вони мали відношення зовсім до іншої структури.

 

ДІДЕНКО С.О. Тепер їх наділяють коштами, і ми за ними закріплюємо первинну медичну допомогу.

 

МУСІЙ О.С. Ви щось протирічите самі собі. Ви кажете, що для 159 ви це вирішуєте, а для іншої України не вирішуєте. Що заважає, якщо іти вашою логікою, і ви говорите, що з обласного бюджету буде передано субвенцію на районний бюджет, що заважає районному бюджету передати субвенцію територіальній громаді?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Це інші адміністративні одиниці. Дуже часто районні центри не належать до громади взагалі.

 

МУСІЙ О.С. Тут логіки немає взагалі.

 

(Шум у залі)

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, у мене є пропозиція. Ми зараз ведемо розмову про те підтримувати чи не підтримувати законопроект. Законопроект буде розглядатись і прийматись в сесійній залі. Питання полягає в тому, він буде внесений в сесійний зал, а в сесійному залі буде дискусія і будуть підняті питання. Нам зараз, комітету, потрібно зрозуміти: ми підтримуємо внесення в сесійний зал чи не підтримуємо? Доопрацьовувати чи за основу брати або відхиляти?

Ясно, що він потребує доопрацювання. Тому ми повинні прийняти рішення, що на доопрацювання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, підводячи підсумок, у нас є  пропозиція – відправити на доопрацювання, є також ще пропозиція – підтримати і є пропозиція – відхилити.

 

ШУРМА І.М. Треба підтримати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто підтримати і доопрацювати.

 

СИСОЄНКО І.В. Підтримати і доопрацювати між першим і другим читанням.

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте перше читання, тому що часу не буде.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у нас є пропозиція підтримати – раз і відправити на доопрацювання – два.

 

БІЛОВОЛ О.М. Підтримати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Поступила пропозиція про те, щоб підтримати законопроект № 3629 в першому читанні. Прошу народних депутатів проголосувати, хто за те, щоб підтримати цю пропозицію. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Утримались Мусій, Богомолець, Корчинська. Рішення прийнято.

Ми переходимо до наступного питання – про стан забезпечення закладів охорони здоров’я імунобіологічними препаратами, що використовуються для вакцинації населення (планової та за епідемічними показаннями), рівні охоплення населення щепленнями відповідно до Календаря щеплень та потребу в імунобіологічних препаратах. Інформують представники Міністерства охорони здоров’я.

Я хочу вас проінформувати, що декілька тижнів тому  отримала sms від представників дипломатичного корпусу з Словенії які просили мене, що до них звернулись з України, щоб переслати терміново вакцину від сказу родині з Західної України, де троє дітей, де дика лисиця зі сказом покусала кота, а кіт покусав чотирьох осіб.  І зі Словенії дипломатичний корпус передавав цю вакцину на Україну. Ми зараз не про поліомієліт говоримо, а говоримо взагалі про доступність життєво важливих речей. Коли я зателефонувала, а це Тернопільська область, вони підтвердили, що в них немає в лікарнях вакцини, передавали з України з зовсім інших міст.

Прошу, будь ласка, Міністерство охорони здоров’я, прокоментуйте ситуацію, яка відбувається в Україні. Ще хочу сказати, що влітку вакцини від укусів змій так само передавали, привозили поїздами, щоб забезпечити солдат, які знаходились на передовій. Чекаємо вашого інформування.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Шановні народні депутати, стосовно укусів змій, то це програми регіональні, ми звертались до міжнародних організацій, щоб надали гуманітарну допомогу, на жаль, її не отримали. Але це залишається у повноваженнях  місцевих органах влади стосовно забезпечення такого типу вакцин.

Стосовно сказу.

 

БІЛОВОЛ О.М. Почекайте, вакцин від сказу не буває, там сироватка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, сироватка.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Стосовно реагування на ситуацію зі сказом. Зараз Міністерством охорони здоров’я знайдено залишки вакцини "Індіраб" і реагуючи на ситуацію по сказу, вакцину розподілено по регіонам, які потребують більше всього. На сьогоднішній день ситуація є контрольованою, наприклад, було перерозподілено в Рівненській області 90 доз вакцини проти сказу "Індіраб", яка була закуплена.

 

БІЛОВОЛ О.М. Немає вакцини проти сказу.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Чому немає? Є сироватка і вакцина. Є три типи імунобіологічних препаратів, які використовуються проти сказу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, відсоток забезпечення регіонів по Україні. Що робить МОЗ для того, щоб така ситуація, яка є сьогодні, вона не відбулась у наступному році? Ми зараз говоримо про елементарне планування. Скільки коштів в бюджеті закладено?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Станом на 1 грудня забезпечення вакцинами по Україні є наступним: туберкульоз – 38 відсотків, поліомієліт – 44 відсотки,  правець, дифтерія, кашлюк – 25 відсотків, гемофільна інфекція – 42 відсотки, гепатит В – 23 відсотки. Це за рахунок закупівель минулого року.

Хочу проінформувати, що сьогодні перераховано 24 мільйони доларів з дитячого фонду ЮНІСЕФ,  за кошти 2015 року будемо закупляти вакцини, які вже будуть постачатись, починаючи з січня. Ми сподіваємось, що при підтвердженні бюджету на наступний рік, маючи інструменти закупівель через міжнародні організації, ми можемо додатково починати закуповувати вакцини за кошти 2016 року. Тим самим ми покриємо дефіцит, який сформувався за попередні роки, у 2016 році. Я смію сподіватись, що 2016 рік буде ключовим у забезпеченні необхідної кількості вакцин за останні вісім років, починаючи з 2008 року.

Крім того, цього року, як ви знаєте, ми отримали вакцину від поліомієліту у загальній кількості 8 мільйонів доз третього туру. Використана вакцина, яка була минулого року отримана, ще у вересні в якості гуманітарної допомоги від Грузії, це вакцина для профілактики правця та дифтерії – 49 тисяч доз, БЦЖ – 35 тисяч, гепатиту – 33 тисячі, вакцини від краснухи – 35 тисяч. Це звичайно є недостатньо, але знову ж таки цей рік був, я сподіваюсь, критичним останнім у забезпеченні вакцинами, а 2016 рік буде повністю забезпечений вакцинами. Дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене є запитання. Анатоксин у вас вже зареєстрований?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Так, зареєстрований.

 

ШУРМА І.М. У мене є запитання. Пане Ігоре, прошу сказати, яка є доля вакцин проти поліомієліту, які були заморожені-розморожені, завезені і невикористані, де вони зараз є?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Вакцини завезені 21 травня, зберігаються при температурі -20 градусів на складах Укрвакцини по сьогоднішній день.

 

ШУРМА І.М. Для чого?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Вони чекають свого часу використання, коли ми використаємо ту вакцину, яка зараз використовується, яка була завезена у вересні.

ШУРМА І.М. Тобто все те, що ви говорили, що поки що не використовуємо, тому що не маємо дозволу, але будемо використовувати. Так?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ми отримали всі необхідні документи, які допоможуть нам цю ситуацію розв’язати, але на даний момент вакцина може застосовуватись без  ніяких застережень. Канадське посольство неодноразово зверталось до Міністерства охорони здоров’я з проханням пояснити долю грошей канадських платників податків, які подарували Україні вакцину, а міністерство її на цей рік не поставило.

 

МУСІЙ О.С. В мене є запитання. На минулому засіданні комітету шла мова про тимчасове призупинення деяких серій, з приводу яких були сумніви чи не сумніви щодо їх використання у Київській області. Міністерство сказало, що якимось чином буде реагувати. Яким чином відреагувало Міністерство охорони здоров’я по тій серії, яка застосовувалась у Київській області? Зв’язку зі смертю немає, але підозри такі були. От ви говорили про можливу призупинку. Що зроблено станом на сьогодні?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Міністерство охорони здоров’я не говорило про призупинку. По факту проведені регіональні засідання комітетів по несприятливих подіях. Вчора ми отримали офіційний патологоанатомічний аналіз, який підтверджує, що дитина загинула від супутнього захворювання серцево-судинного. Причин юридичних з точки зору охорони здоров’я зупиняти використання даної серії вакцини в Київській області немає.

 

МУСІЙ О.С. І ви її використовуєте зараз?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Тією вакциною вакциновано більше…

 

МУСІЙ О.С. Тобто зараз ви продовжуєте її використовувати?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Вона вже використана.

 

МУСІЙ О.С. Вся серія використана?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Вся серія використана, вона була для другого туру. Нею було вакциновано в Київській області більше  80 тисяч дітей.

 

БІЛОВОЛ О.М. Так виходить, що не призупиняли. Це ж превентивний захід.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. У нас не було причин призупиняти.

 

МУСІЙ О.С. Так, ми відповідь отримали.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Призупиняє не Міністерство охорони здоров’я, а призупиняє Держлікслужба. У Держлікслужби не було ніяких підстав призупиняти використання вакцини.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, інформацію приймаємо до відома.

 

ШУРМА І.М. Але є прохання інформацію в письмовому вигляді направити в комітет.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, погоджуюсь.

Розглядаємо наступне питання – про ситуацію, що склалась у Дарницькому районі м. Києва у зв’язку зі створенням комунального некомерційного підприємства "Київський міський медичний центр "Академія здоров’я людини" КМДА.  Прошу директора департаменту Донченко Тетяну Миколаївну доповісти з цього питання.

 

ДОНЧЕНКО Т.М. Шановні народні депутати, шановні присутні, ситуація, яка має місце і порушена у відповідному зверненні громадської організації, зв’язана з тим, що на виконання рішення Київської міської ради щодо перейменування першої клінічної лікарні міста Києва, у складі якої до того часу було акушерське відділення, постала необхідність реорганізації цього закладу з метою виокремлення цього акушерського відділення, оскільки у складі лікарні функціонування пологового будинку не передбачалось. До того часу це акушерське відділення фактично виконувало роль пологового будинку, але було у складі клінічної лікарні.

Рішенням Київської міської ради було створено на базі шляхом виокремлення певних відділень некомерційне комунальне підприємство "Академія здоров’я людини" згідно цивільного і господарського кодексів України.

На сьогодні звернення мешканців Дарницького району міста Києва до департаменту охорони здоров’я не надходили. Рішення громадської ради при Дарницькій районній державній адміністрації було одноголосно прийнято про створення цього некомерційного комунального підприємства. Дійсно це є першою ластівкою можливо на рівні вторинної стаціонарної медичної допомоги, але це не є чимось новим після того як був реалізований закон про реформування закладів охорони здоров’я у 4 регіонах країни.

Хочу зазначити, що розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради за комунальним некомерційним підприємством "Київський міський медичний центр "Академія здоров’я людини" закріплені на праві оперативного управління нежилі приміщення без права їхнього відчуження і з зобов’язанням їх використовувати за цільовим призначенням. Згода колективу лікарні на це є, так як і згода громадських організацій, які діють в межах Дарницької районної державної адміністрації.

Я готова відповісти на ваші запитання.

 

МУСІЙ О.С. В мене є запитання. Частину ви виокремили в "Академію здоров’я", а інша частина?

 

ДОНЧЕНКО Т.М. Це лікарня,  як і була,  клінічна лікарня № 1, яка є згідно рішення, лікарня інтенсивного лікування.

 

МУСІЙ О.С. І ця лікарня надає вторинну допомогу, і Академія надає вторинну допомогу?

 

ДОНЧЕНКО Т.М. Академія – це є фактично пологовий будинок. Якщо дозволите, то тут присутній керівник "Академії здоров’я", який був головним лікарем  лікарні № 1, і головний лікар лікарні № 1. 

 

ШУРМА І.М. Я не можу зрозуміти, а причому тут ми?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Власне, є звернення від громадської організації і від мешканців цього району. Вони вважають, що відбувається захоплення і абсолютно неправомірний розподіл, що іде спланована приватизація, де з цих будівель те, що найкраще, забрано, а те, що найгірше і не може функціонувати, кинуто просто напризволяще. Мета всіх цих дій – поступова планомірна приватизація і створення приватного пологового будинку на базі державного закладу.

Тобто скарга поступила на Комітет з охорони здоров’я, тому ми запросили сюди, власне, всі сторони, щоб всіх вислухати і зрозуміти, наскільки аргументовано і чи потрібно комітету звертатись до правоохоронних органів щодо порушення, тобто підтримувати цю позицію чи звертатись щодо неправомірності?

 

МУСІЙ О.С. Скажіть, оцей додаток -  21 будівля, 21 позиція, де написано: акушерсько-гінекологічний корпус, лікувально-діагностичний корпус, старий терапевтичний корпус, лікувально-палатний корпус, харчоблок, баклабораторія, адміністративні корпуси. То це все пологовий будинок? Причому тут написано, що частина поверху. От як це виглядає в житті?

 

ДОНЧЕНКО Т.М. Якщо дозволите, то дайте слово Ігорю Івановичу Чермаку, який раніше очолював клінічну лікарню № 1, зараз він очолює комунальне некомерційне підприємство.

 

ШУРМА І.М. Я не розумію, що ми тут можемо зробити? Яка тут наша функція як депутатів?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас тут є присутні скаржники?

 

БІЛОВОЛ О.М. Треба інформацію прийняти до відому.

 

ДОНЧЕНКО Т.М.  Жодного звернення мешканців Дарницького району до департаменту немає, тому що функція як виконувалась, так і виконується. Жодним чином це не впливає на можливість отримання медичної допомоги. Це буде впливати на можливість розвитку цього закладу охорони здоров’я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, а чому воно називається "Академія здоров’я людини", а не пологовий будинок?

 

ДОНЧЕНКО Т.М. Шановна Ольга Вадимівна, дозвольте виступити ініціатору цієї назви?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ДОНЧЕНКО Т.М. Головний лікар Ігор Іванович Чермак.

 

ЧЕРМАК І.І. Добрий вечір, шановні народні депутати, дякую за можливість виступити. Я директор комунального некомерційного підприємства "Академія здоров’я людини" Чермак Ігор Іванович.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А перед тим ви були головним лікарем лікарні №1.

 

ЧЕРМАК І.І. Так. Якщо дозволите, то я хотів би, щоб мене почули. Сьогодні на Лівому березі проживає мільйон населення, навіть більше, і функціонує лише один пологовий будинок № 6 і акушерське відділення, яке було побудовано після війни у лікарні № 1. Звичайно, що на 1 мільйон населення родопомічних закладів критично замало.

Справа в тому, що функціонування в подальшому акушерського відділення у складі лікарні  неможливо, тому що це лікарня для дорослого населення. Розвиток акушерського відділення і перетворення в подальшому в  перинатальний центр як розширеного надання медичної допомоги матерям та дітям просто унеможливлюється. Тоді доцільно було б виділити як юридичну особу акушерсько-гінекологічний перинатальний напрямок.

Чому питання стосується Академії…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ви могли б розібратися на своєму рівні. Це комунальна власність. Скажіть, будь ласка, є заявники, які в даному разі вважають, що це недоцільно було створювати? Хто подавав скарги?

 

НЕПОМНЯЩИЙ В.К. Вот главный врач пришел и он сейчас все расскажет.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. На що ви скаржитесь від громадських активістів?

 

НЕПОМНЯЩИЙ В.К. Активисты жалуются на то, что платные услуги, что будет какой-то беспредел.

 

ШУРМА І.М. У мене є пропозиція. Від комітету доручити департаменту зустрітись з громадськістю, пояснити мету створення.

 

НЕПОМНЯЩИЙ В.К. Да, надо разобраться.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Вот сколько у вас там примерно земли?

 

ЧЕРМАК І.І. У нас там 6 юридичних осіб.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Вот то, что входит под вашу Академию, там стоят здания, на какой территории примерно они находятся? Какой примерно объем территории, на которой они находятся?

 

ЧЕРМАК І.І. У нас там знаходиться 6 юридичних осіб.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. У вас там стоит три, четыре, пять зданий. Сколько примерно земли под вашей Академией?

 

ЧЕРМАК І.І. Два корпуси.

 

ШУРМА І.М. Я пропоную прийняти рішення – доручити департаменту розібратись з ситуацією і відповісти громадськості на запитання. Це не наша справа.  

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу на наступне засідання Комітету охорони здоров’я надати всю інформацію щодо збереження статусу даного лікувального закладу, кому належить майно, щодо того чи є ризики зміни власників цього комунального майна і прошу подати у письмовій формі звіт щодо статусу. Власне, я так і не почула для себе зрозумілої відповіді чому пологовий будинок або перинатальний центр має називатись Академією здоров’я.  Можливо це є ноу-хау і створення центру здоров’я, яким він ліквідовується, але не в тому форматі, тобто для людей, які звикли до того, що має бути пологовий будинок і перинатальний центр. і вони підуть туди. І можливо це викликає у людей обурення, тому що вони не розуміють, що взагалі відбувається. Я вам дякую.

Переходимо до розгляду наступного питання – про результати діяльності робочої групи, утвореної рішенням комітету від 23 квітня 2015 року № 04-25/ 4-13/ІІ, для здійснення аналізу стану системи реабілітації осіб, які постраждали під час проведення антитерористичної операції, та напрацювання законодавчих пропозицій у цій сфері. Скажіть, будь ласка, хто з цієї робочої групи є присутнім на засіданні?

 

СИСОЄНКО І.В. Є декілька представників.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Назвіть себе, будь ласка.

 

БУЧИНСЬКИЙ С.Н. Бучинский Сергей Никодимович, главный физиотерапевт города Киева.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А ви?

 

СТУКАЛІН В.О. Стукалин Владислав Александрович, руководитель центра восстановительной медицины.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Більше нікого немає?

 

СИСОЄНКО І.В. Я ж буду звітувати, а не представники.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я просто питаю, хто є присутній з робочої групи, а ви звітуєте. Будь ласка, пані Ірино.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановна Ольга Вадимівна. я би з самого початку хотіла би наголосити на моєму зверненні до вас, які я подала в письмовому вигляді, і хотіла зараз зачитати. Відповідно до пункту 5 частини другої статті 34 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" питання організації повідомлення членів комітету про проведення засідання комітету, його порядок денний внесено до повноважень голови комітету, питання організації підготовки  засідань та інших заходів, що проводяться комітетом, явку їх учасників та надання їм необхідних матеріалів покладено на секретаря комітету згідно з частиною першою статті 36 названого закону.

Окремо хочу звернути увагу, що відповідно до частини 3 статті 45  Закону України "Про комітети Верховної Ради" розклад засідань комітету не менше, як на двотижневий термін складається головою комітету з врахуванням календарного плану роботи, з врахуванням стану підготовки питань щодо розгляду і затверджується на засіданні комітету. В той же час  ні від вас як від голови комітету, ні від нашого секретаря комітету, ні від секретаріату комітету під час підготовки даного засідання і відповідно формування порядку денного до мене не надходило жодних письмових чи усних повідомлень про необхідність даного звіту.

Тому я прошу в наступний раз не порушувати моє….

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, зачекайте, я задам запитання секретаріату стосовно того чи надходило до пані Ірини?

 

СИСОЄНКО І.В. Я дізналась у п’ятницю, коли одержала з усіма народними депутатами, що питання включення мого звіту буде на цьому засіданні. Це було для мене певною новиною і це є певним порушенням. Я все ж таки буду звітувати, але це буде мій проміжний звіт, який я встигла зробити з врахуванням того, що тільки в понеділок і вчора я готувала цей звіт.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, для того, щоб звіт був відповідним, він має бути підготовленим і має бути присутня та група, яка працювала.

Тому я зі свого боку пропоную перенести заслуховування цього звіту на наступне засідання Комітету охорони здоров’я.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте так, я все ж таки підготувала проміжний звіт.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, ні, пропонуємо запросити всіх членів цієї робочої групи.

 

СИСОЄНКО І.В. Зараз постійно працює 32 особи, це постійний склад цієї робочої групи. Якщо ми зараз приймаємо рішення, що всі 32 особи приїжджають на наступне засідання, щоб звітувати, давайте так робити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, ми маємо їх запросити, повідомити і якщо вони мають бажання, щоб вони долучились.

 

СИСОЄНКО І.В. Я в понеділок всіх представників проінформувала про те, що я буду звітувати по нашому спільному питанню як керівник цієї групи. І я зараз всім народним депутатам представила у письмовому вигляді проміжний звіт і прошу вас його вислухати, тому що це питання ви погодили в порядок денний.

 

ШУРМА І.М. У мене є пропозиція. Ви сказали, що звіт проміжний, то давайте через тиждень краще підготуйте його і поставте крапку.

 

СИСОЄНКО І.В. Я ще не закінчую роботу своєї координаційної ради, тому що зараз відбувається остаточне…

 

ШУРМА І.М. Це ж час, люди ж приїхали з регіонів.

 

СИСОЄНКО І.В. Послушайте, имейте уважение. Вы сначала ставите вопрос в порядок дня, чтобы я отчитывалась, а теперь ничего не хотите слушать, но я все равно все подготовила. Я обратила внимание, что, пожалуйста, в следующий раз не нарушайте статью 43 Закона Украины "О комитетах".

Це я зробила зауваження голові комітету, секретаріату, всім тим, хто відповідно до закону за це відповідає. Є мій звіт за цей час роботи координаційної ради.

До  координаційної ради на постійній основі входять 32 представники з усієї України, з усіх міністерств та відомств. Ми провели 14 повноцінних засідань координаційної ради. Кожні два тижні у четвер збираються представники з Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики разом з фаховими асоціаціями, з лікарями, з тими, хто відповідає за систему реабілітації, якої ще в нас комплексної системи немає.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, зачекайте одну хвилину. Дивіться, ми так чи інакше будемо заслуховувати ще не проміжний звіт, а ваш кінцевий звіт, щоб ви мали можливість повністю підготуватись, щоб ми могли правильно від комітету запросити всіх учасників робочої групи, які хочуть прийти, абсолютно непримусово. Тому в мене питання до вас, чи ви хочете двічі…

 

СИСОЄНКО І.В. Ви будете одержувати звіт від мене як від керівника координаційної групи, чи ви хочете одержувати інформацію від усіх представників?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, я ще раз вам кажу, що ми маємо повідомити від комітету.

 

СИСОЄНКО І.В. Я повідомила всіх представників.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви тільки що зробили зауваження, що ви будете робити проміжний звіт у зв’язку з тим, що не встигли підготувати кінцевий звіт.

 

СИСОЄНКО І.В. Я буду доповідати про свою роботу. Я буду зараз доповідати про всю роботу за даний час координаційної ради. Я все це підготувала, не дивлячись на порушення мого права відповідно до пункту 43.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я неправильно зрозуміла, що у вас не проміжний звіт буде сьогодні, а кінцевий?

 

СИСОЄНКО І.В. В мене звіт роботи координаційної ради.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Не проміжний.

 

СИСОЄНКО І.В. Він є проміжним, а не кінцевим, тому що координаційна рада ще не завершила свою роботу, тобто у мене повний звіт станом з початку роботи по сьогоднішній день, він повний.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Ми готові слухати.

 

СИСОЄНКО І.В. Ще раз наголошую на тому, що на постійній основі працюють 32 особи, які приїжджають. Спочатку ми працювали постійно кожні два тижні, в Міністерстві охорони здоров’я ми збирались, я дякую представникам міністерства, які надавали нам таку можливість.

Далі наша робота по четвергам кожні два тижні перейшла безпосередньо в це приміщення і ми тут збираємось. Відповідно фахівці з усієї України відпрацьовують багато питань, які пов’язані з системою реабілітації, тому що сьогодні питання реабілітації в бюджеті підпорядковано різним міністерствам та відомствам: Міністерство оборони частина коштів, Міністерство соціальної політики, Міністерство охорони здоров’я. І нам потрібно об’єднувати це в єдину систему, щоб ця реабілітація відбувалась належним чином.

За цей період ми почали з того, що основою діяльності повинен стати закон про реабілітацію. Також за цей час було напрацьовано питання, пов’язане з новими лікарськими спеціальностями і визначені вони як фізична і реабілітаційна медицина, лікар фізичної та реабілітаційної медицини. Це ті нові лікарські спеціальності, яких ще немає  в класифікаторі професій.

Також була тривала дискусія між представниками координаційної ради з приводу нелікарських спеціальностей, а саме, запровадження нових спеціальностей – це фізичний терапевт і ерготерапевт. Я від координаційної ради звернулась до всіх міністерств і відомств з приводу запровадження нових спеціальностей. Одержані відповіді від міністерств, і як результат, зараз створюються і розробляються освітні стандарти, кваліфікаційні вимоги, навчальні програми саме для таких фахівців, які вже повинні почати свою роботу за новими спеціальностями.

Крім того, за нашою ініціативою були ініційовані до Міністерства охорони здоров’я і зараз вже розробляються клінічні протоколи реабілітації, які доручені Інституту медичної реабілітації по реабілітації на санаторно-курортному етапі.

Стосовно реабілітації на первинному і вторинному рівні сьогодні в силових відомствах, Міністерстві внутрішніх справ, Міноборони, Нацгвардії, СБУ, розроблені і затверджені відповідні методичні рекомендації. На стадії розробки відбуваються загальні клінічні протоколи також з реабілітації, і це роблять ті представники, які постійно працюють в координаційній раді.

І саме головне, що на даний момент завершується підготовка редакції закону України про реабілітацію. На даний момент є 90 відсотків готовності цього законопроекту, і як результат, завершення роботи координаційної ради буде представлений… А мене хтось слухає?

 

ЯРИНІЧ К.В. Я.

 

МУСІЙ О.С. Представлений що?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У нас є проблема. Якщо зараз піде один член комітету, у нас не буде кворуму.

 

СИСОЄНКО І.В. Я не буду довго розповідати. Тільки скажу, що ми завершуємо підготовку основного законопроекту по реабілітації. Цей повний текст ми надамо всім народним депутатам профільного комітету. Я вважаю, що після того як ви його опрацюєте, можливо доповните, так само разом від комітету зможемо подати новий закон про реабілітацію з усіма побажаннями, але треба створити основу. Найближчим часом робота буде завершена.

Також хочу сказати про те, що основою цього закону є прийняття рішення про той орган центральної виконавчої влади, який буде займатись реабілітацією, щоб забрати оті всі непорозуміння і дублювання функцій різних міністерств і відомств. Потрібно прийняти рішення, який же орган центральної влади буде займатись реабілітацією. Тому зараз ми звернулись від координаційної ради до Всесвітньої організації охорони здоров’я, також ми звернулись до автора книги про медичну реабілітацію в Європі, до пана Крістофа Гутербрюннера, щоб він також нам порадив, що за умови нашої системи охорони здоров’я, за умови такої розгалуженості підпорядкування міністерств та відомств, яка буде найкраща модель органу, який буде займатись реабілітацією. Тому одержимо відповіді і ці відповіді увійдуть в основу прийняття рішень до закону про систему органів виконавчої влади по реабілітації.

Я скажу, що робота координаційної ради продовжується і її завершенням буде запропонований проект закону про реабілітацію. Всі протоколи 14 засідань є.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Є пропозиція – прийняти до відому.

 

СИСОЄНКО І.В. Я можу все надати для ознайомлення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я прошу вас проголосувати щодо прийняття до відому звіту нашої групи, яка працювала по реабілітації. Дякую.

Переходимо до розгляду наступного питання. Прошу робити це оперативно, бо може не бути кворуму. Наступне питання – про звернення до міністра охорони здоров’я України, міністра внутрішніх справ України, міністра оборони України, міністра інфраструктури України, президента Національної академії медичних наук України щодо запровадження відкритого он-лайн доступу до інформації про перелік і реальну кількість залишків лікарських засобів та виробів медичного призначення, придбаних за рахунок бюджетних коштів та наявних у лікувальних закладах, що входять до сфери їх відання, на сайтах очолюваних ними міністерств, НАМН України та/або безпосередньо на сайтах підпорядкованих ними лікувальних закладів  (за пропозицією народного депутата України Корчинської).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я прошу підтримати і від комітету зробити звернення до всіх міністрів, де є медичні заклади, щоб зробити прозору і відкриту процедуру по закупівлям за державний кошт. Тому що на даний момент у нас є тільки в Києві та в Одеській області он-лайн сайти, де може пацієнт зайти і подивитись про наявність залишків.

В ОХМАТДИТі у нас два роки  діє, от висить такий сайт, що 1 і 15 числа кожного місяця за державною програмою оновлюються залишки по державній програмі "Дитяча онкологія" та "Онкогематологія". Це робиться в даному разі по всім 25 онкодиспансерам.

Як показала практика, це абсолютно прозоро і доступно для батьків дітей, і це можна зробити по всій країні, тому що в даному разі люди не мають інформації про державні закупівлі, котрі відбулись за державний кошт. В тому числі цю ініціативу зараз підтримав міністр оборони і мені дуже приємно, що він вже видав наказ.

Київ і Одеська область показали, що вони зробили он-лайн сайти, де може зайти пацієнт подивитись, що по лікарням, в якій лікарні які ліки куплені і в якій кількості залишки за державний кошт. Так само зробила Київська обласна по одній державній програмі, в них так само працює і в он-лайні можна подивитись. В ОХМАТДИТі два роки це здійснюється, в тому числі на реанімації, по всім державним програмам, щоб не було питань, коли видають батькам або пацієнтам рецепти на закупівлю, щоб не було дублювання того, що є насправді все ж таки на складах. Це не є важко.

Я прошу підтримати цю ініціативу про прозорість і доступність пацієнтам до інформації про закупівлю ліків та медичних виробів за державний кошт.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, шановні колеги.

 

ЯРИНІЧ К.В. Прозорість – це начебто непогана річ, але хочу зауважити, що це унеможливлює роботу адміністрації багатьох лікарень. Я вам скажу про що іде мова.

Вот смотрите, я вначале нашего заседания сказал несколько цифр. От потребности финансируется согласно программам только 7-10%. Что делает главный врач? Я вам расскажу. Когда есть возможность где-то оставить для какого-то пациента, у которого нет возможности финансировать это лечебное средство, и когда появится этот пациент я мог ему дать как главный врач.

Что же сложится в данной ситуации? 7% можно на самом деле использовать всего за один месяц и все остальные месяцы у нас на складских помещениях не будет ни одного лечебного средства, купленого согласно государственным программам. Это настоящий скандал, потому что каждый пациент, который будет приходить, он будет акцентировать на этом внимание, что  ему нужен этот медикамент.

Оксана, я абсолютно с вами согласен, что согласно прозрачности вроде бы все сходится, но согласно рутинной работе это усложнит и заскандалит работу большинства лечебных учреждений. Если это стопроцентная потребность, нет вообще никаких вопросов. Да, мы знаем, что на пациентов есть достаточное количество медикаментов.

Вот то, что у нас есть по гематологии, к примеру, по детской гематологии.  Там практически стопроцентная потребность.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Але ж ми їх спочатку здобули таким чином.

 

ЯРИНІЧ К.В. За один месяц мы используем все лечебные средства. Каждый пациент, видя перед собой таблицу, будет понимать, что может претендовать на это лекарство: и тот, который может купить, и тот, который не может купить, к сожалению.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тому що таким чином можна сказати, що можете надати якомусь знайомому і можете надати ці ліки якомусь знедоленому.

 

ЯРИНІЧ К.В. Да. Но через месяц вы не поможете тем пациентам, которые не смогут купить это лекарство. Это на совести главного врача и администрации, но реально я не вижу механизма на сегодняшний день, кроме увеличения финансирования государственных программ. Вот если мы выйдем на 80% или на 100% увеличим бюджет, то я буду двумя руками за и сам буду инициировать.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я вам скажу, що у 2013 році на сайті МОЗу можна було зайти  вільно на будь-яку державну програму і подивитись перелік, скільки закуплено. Те, що ми зараз обговорюємо, що пацієнти України не мають права або повинні бути обмежені у доступі про реальну кількість ліків, які закуплені за державний кошт, і до їх залишків, то мені здається, це ганебно. Ми живемо у ХХІ столітті та ідемо в Європу.

Я вам казала, коли зайшла в зразкову лікарню, то мене попросив головний лікар надати депутатський запит, щоб знати, що ж у нього в залишках в дитячій лікарні. Це ганебно. Пацієнт має право знати. 

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, по суті можливо пані Оксана є права в частині того, що не завжди є стовідсоткове забезпечення, і тому людей хвилює те, чи є ті препарати, чи немає.

Я вам, пані Оксано, пропоную стати зараз віртуально головним лікарем, а комусь - міністром. Ви говорите про закупівлю, а я вам прочитаю, що ви нас просите. Ви дали наказ міністерству, яким зобов’язали лікувальні заклади, які входять у відання Міністерства охорони здоров’я, 1 та 15 числа кожного місяця оприлюднювати інформацію про перелік та реальну кількість залишків препаратів. А я вам тепер скажу, от дивіться, що відбувається у лікарнях. Прийшли препарати, ви їх дали на відділення, у вас в обліку на графі вони вже не числяться, вони у відділеннях. Сьогодні це завантаження лікарів, старших медсестер. Це є робота, яка є додатковою, яка буде паралізувати. Те, що потрібно людям знати, що закуплено, це одна справа, але давати додатково непотрібну роботу, то я вважаю, що це непотрібно.

В даному випадку який же вихід з положення? Ви маєте право як народний депутат через запит, який у п’ятницю, звернутись до Міністерства охорони здоров’я з цією проблемою, яке протягом 15 днів повинно вам відповісти.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я вам показала механізм, який два роки в ОХМАТДИТі діє. 59 відділень.

 

ШУРМА І.М. Я читаю те, що ви нам дали прочитати: 1 і 15 числа кожного місяця оприлюднювати. Ви знаєте, що людина 30 і 14 повинна зібрати вже залишки, сидіти і робити.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У нас це автоматично робиться.

 

ШУРМА І.М. Той, хто працює в охороні здоров’я, розуміє, що ми примушуємо людей робити. Ну, не можна так відноситись.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. До пацієнтів не можна так?

 

ШУРМА І.М. Ну, це інша тема. Про пацієнтів я з вами згідний. Але процедура, яку ви просите, 1 і 15 числа, щоб ми підписали, то я, наприклад, по відношенню до Міністерства охорони здоров’я маю багато претензій, але я з цим не погоджуюсь.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це вже відбувається.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у нас є дві пропозиції. Перша пропозиція – підтримати пропозицію Оксани Анатоліївни про звернення до міністра охорони здоров’я та всіх решти відомств, де є медичні департаменти. І друга пропозиція, тобто або підтримуємо, або не підтримуємо.

Шановні колеги, хто за те, щоб підтримати звернення, прошу вас голосувати.  Дякую.

Переходимо до наступного питання – про передачу функцій Міністерства охорони здоров’я України щодо державних закупівель до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (за пропозицією народного депутата України Шурми). Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, я з самого початку знайомства з паном Квіташвілі говорив, що найкращий спосіб боротьби з корупцією – це є відмежуватись від цієї корупції. Міністерство охорони здоров’я зобов’язано організовувати систему надання медичної допомоги, але не бути Міністерством торгівлі. Зробити правильне замовлення, сформулювати запит, що потрібно нам купити, це є, з моєї точки зору, функція міністерства.

Подивіться на рік, реформи немає, але за цілий рік ми чуємо: тендери, акцепти, договори, поставки. Часу немає займатись на сьогоднішній день реформою.

Тому у мене є пропозиція, я її вам роздрукую. Я не вимагаю, щоб ми зараз приймали рішення. Яким шляхом можна піти? Повноваження можна передати відповідно до того, що ми в юридичній базі починали: шляхом передачі цих повноважень на місця. Чому на місця? Тому що на місцях у свій час Поляченко передав ще функції вниз, і ми уникнули корупції, і на рівні областей це можна було б використовувати стовідсоткову потребу, що будуть закуповувати те, що їм потрібно, а не те, що закупить міністерство і їм передасть по рознарядці.

Другий варіант шлях передачі цих повноважень до Мінекономіки, що повинно цим займатись. І третє – це шлях передачі цих повноважень до новоствореного органу. Це те, що є в цілому цивілізованому світі, де конкретна структура, збираючи заявки, починає проводити закупівлі.

Я вам роздам ці матеріали. На наступному засіданні комітету ви подивитесь чи є доцільність це підтримувати, чи немає. Навіть якщо комітет це не підтримає, я вийду зі своєю ініціативою як депутат і буду користуватись правом це зробити.

 

МУСІЙ О.С. Міністерство хотіло агенцію створити.

 

ШУРМА І.М. Хай створюють. За рік нічого не зроблено, люди добрі, чому я піднімаю питання. Мені Сандро говорив, що мы уйдем от закупок. Він мені це говорив у Львові, у Харкові, де я за ним по п’ятам їздив, але никуда не ушел.

По міжнародним організаціям я вам рекомендую не рухати і поясню чому. Тому що ті міжнародні організації, якщо ми йдемо в Європейський Союз, ЮНІСЕФ,  це  є приватний фонд,  закуповують, підтримують країни, що розвиваються, наприклад, Ангола, Замбія, Лесото. А я вважаю, що маючи ту саму Укрвакцину, будь ласка, хай займаються, Україна не тільки шукає своїх міністрів закордоном, вона повинна знайти  тут своїх міністрів, вона повинна довірити своїм організаціям закуповувати, а міністерство нехай контролює, питань немає.

Тому моя позиція така, я маю право на ініціативу.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Я вас насправді підтримую.

 

ШУРМА І.М. Ми не є другосортна держава і я ніколи з цим не помирюсь, щоб там закуповували для Лесото. Ви мені вибачте, так одна з тих організацій поставляє у Великобританію, Францію, Бельгію, Німеччину та їх там слухати не хочуть. А нам як другосортній державі доручили законом, я за цей закон не голосував і маю право сьогодні говорити. Я не буду представником цієї ганебної ситуації, щоб для нас як для другосортної держави закуповували ці речі.

Я роздам ці матеріали: ви або підтримаєте або відмовитесь.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я прошу зараз проголосувати за те, щоб надіслати матеріали народним депутатам і винести на наступне засідання комітету розгляд цього питання. Хто за це рішення,  прошу проголосувати. Дякую.

Пані Тетяна, зачекайте трошки, не ідіть. Шановні колеги, поки у нас є кворум, я хочу сказати, що Святий Миколай передав вам такі книжки і одну книжку для пана Ігоря Перегінця.

Ми переходимо до розгляду останнього питання, але кворуму в нас вже немає. Пане Ігорю, вас відпустити?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Так.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Ми вам дякуємо, що ви з нами, за те, що даєте пояснення і сприяєте максимальній співпраці. Ми дякуємо за проведені міжнародні закупівлі.

 

(Шум у залі)

 

СИСОЄНКО І.В. Є моє останнє питання.

 

ШУРМА І.М. Так роздай нам, бо є люди, яким треба їхати.

 

СИСОЄНКО І.В. Да я вообще могу никому ничего не говорить. Я просто хочу сказати, що ми провели в комітеті "круглий стіл" на тему:  "Охорона материнства і дитинства". Пані Оксана брала в ньому активну участь.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у нас вже немає кворуму. Всім дякую.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку