СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров’я

 

9 грудня 2015 року

 

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У залі присутні 7 членів комітету, є кворум, засідання правомочне. Порядок денний засідання розісланий всім членам комітету електронною поштою у п’ятницю 4 грудня. Всі отримали? Порушень немає? Апарат працює добре.

Першим питанням було заплановано розглянути звіт міністра охорони здоров’я, який, власне, у зв’язку з тим, що міністр не прийшов на минуле засідання нашого комітету, ми перенесли з минулого засідання. Однак 7 грудня надійшло звернення від пана Квіташвілі щодо перенесення його звіту на наступний тиждень, на вівторок 15 грудня,  у зв’язку з заявою Голови Верховної Ради Гройсмана, озвученою на засіданні Погоджувальної ради у понеділок.

За пропозицією, внесеною на засідання Погоджувальної ради народним депутатом України Луценком Юрієм Віталійовичем, щодо проведення звітування міністрів в усіх комітетах наступного тижня, Головою Верховної Ради дано доручення Апарату парламенту спільно з секретаріатом Кабміну організувати з наступного тижня, з понеділка, у комітетах по 2 години виступ кожного міністра. Також інформую вас про те, що на звернення комітету до прем’єр-міністра України Яценюка Арсенія Петровича щодо забезпечення участі міністра у сьогоднішньому засіданні прем’єр дав доручення міністру взяти участь у засіданні Комітету з питань охорони здоров’я. Це доручення і звернення  вам роздано. Які будуть пропозиції?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Где министр?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Міністра немає. Міністр 7 грудня написав лист, де він просить в черговий раз перенести його звіт на 15 грудня.

 

МУСІЙ О.С. Давайте може спочатку по порядку денному, а потім будемо заглиблюватись в кожне питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олег Степанович, це у нас перше питання.

 

МУСІЙ О.С. Ми затверджуємо цей порядок денний? Якщо ми його затверджуємо, то ми його розглядаємо. Я пропоную поки що не розглядати, а затвердити порядок денний.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Є порядок денний і це перше питання. Ми повинні проголосувати чи будемо звіт заслуховувати від заступників чи не будемо. Якщо міністр ігнорує, то це вже не перше засідання, і ми вже бачили звіт, який він зробив у понеділок, в якому є перша сторінка і остання сторінка зі словом "дякую". Нічого тут немає, ніякого звіту тут немає.

Тому викликаємо міністра і тільки його звіт може бути  заслуханий на засіданні комітету. У нас парламентско-президентская форма правления Украины, поэтому мы не будем плясать ни перед каким министром, какая б его не была фамилия и откуда б он не был. А он должен отчитываться, как положено, в Комитете по вопросам здравоохранения. Нет министра – нет отчета. Все. Ставьте на голосование – отменить сегодня.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми зараз згідно Регламенту просто затвердимо наш порядок денний і тоді визначимо, що ми не погоджуємось з перенесенням на 15 грудня, а з вами тоді з’ясуємо на коли ми будемо викликати міністра. Я вірно розумію? Тобто голосувати перенесення ми можемо тільки після того як ми відкрили засідання комітету і затвердили порядок денний.   

 

СЕМЕРУНЬ І.В. В мене є пояснення. Ви зараз затверджуєте порядок денний. Є доповнення, які надійшли після п’ятниці. Перше доповнення щодо перенесення звіту міністра, а друге доповнення щодо розгляду додаткового питання, ініційованого народним депутатом Мусієм.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми не підтримуємо перенесення звіту міністра на 15 грудня. Пропозиція міністра полягає в тому, щоб зробити це 15 грудня, а ми з цим не погоджуємось.

Також надійшла пропозиція від народного депутата України  Олега Степановича Мусія про включення до порядку денного засідання комітету питання про намір уряду в проектах нової редакції Податкового кодексу України та Державного бюджету України на 2016 рік підвищити до 20 відсотків ставку податку на додану вартість на медикаменти, вироби медичного призначення та медичні послуги.

 

МУСІЙ О.С. Обговорити і розглянути це питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Але на Національній раді реформ вчора, наскільки я знаю, ця пропозиція не була підтримана і, власне, Президентом не було підтверджено.

 

МУСІЙ О.С. Треба висловити позицію комітету, а то всі, крім нас, приймають рішення. Ми можемо приймати рішення?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олег Степанович пропонує внести це питання в порядок денний. Це важливе і своєчасне питання. Тому вважаю за доцільне обговорити його на засіданні комітету. Хто за те, щоб включити його в порядок денний? Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Добре. Дякую.

Тепер нам необхідно затвердити порядок денний засідання в цілому з врахуванням щойно проголосованих змін до нього. 

 

МУСІЙ О.С. В мене ще є пропозиція, щоб перенести пункт п’ятий на пункт четвертий, а пункт четвертий зробити пунктом п’ятим. Спочатку розглянути доопрацьований законопроект про автономізацію закладів охорони здоров’я, а потім про лікарські засоби. Це чисто технічно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вношу на голосування пропозицію Олега Степановича поміняти місцями і четвертим питанням розглянути п’яте питання. Хто за те, щоб підтримати цю зміну в розкладі, прошу вас голосувати. Всі за.

Порядок денний засідання комітету затверджено. Також, як завжди, на початку засідання прошу визначитись з приводу відображення у протоколі засідання поіменних результатів голосування членів комітету. Ставлю це питання на голосування. Хто за відображення у протоколі засідання комітету поіменних результатів голосування, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Дякую.

 

БІЛОВОЛ О.М. А навіщо це ставити? Це не регламентна норма.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Регламентна. Мало того, вона прописана. Я думала, що її можна один раз проголосувати, а в Регламенті написано, що ми мусимо голосувати в протоколі на кожному засіданні комітету, інакше результати голосування поіменно не відображаються.

Шановні колеги, я хочу вас проінформувати про те, що сьогодні у нашої колеги день народження. Це у пані Олени Колганової, але її немає сьогодні, я  думаю, що завтра ви її зможете привітати. А також я хочу вам представити нового члена нашого комітету пана Березенка, який збільшив кількість і, я сподіваюсь, якість також роботи комітету.

Інформую всіх присутніх, що на засіданні комітету ведеться стенограма. Для висвітлення діяльності комітету запрошено парламентський телеканал "Рада".

Переходимо до розгляду питань порядку денного.

Перше питання – про стан виконання Постанови Верховної Ради України від 11 грудня 2014 року "Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України в частині реформування системи охорони здоров’я з врахуванням положень Угоди про Коаліцію депутатських фракцій "Європейська Україна" у Верховній Раді України восьмого скликання та рекомендацій слухань у Комітеті з питань охорони здоров’я на тему "Про реформу охорони здоров’я в Україні".

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так мы же решили не рассматривать.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми маємо зараз цю пропозицію проголосувати. На даний момент ми маємо заслухати звіт міністра охорони здоров’я, який не був присутній на минулому засіданні Комітету з питань охорони здоров’я і не є присутній, на жаль, на сьогоднішньому засіданні.

Тому у зв’язку з тим, що пропозиція міністра перенести його звіт на 15 грудня не була підтримана, є відповідний лист-доручення прем’єр-міністра, який вам розданий, про те що міністр мав би бути сьогодні на засіданні Комітету з питань охорони здоров’я і звітувати. Прошу вас надавати пропозиції. Будь ласка, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, шановні присутні, я пропоную без відсутності міністра не розглядати звіт і вважаю, що зневажливе ставлення міністра до Комітету з питань охорони здоров’я характеризує його вчергове як людину, яка не хоче співпраці з Комітетом з питань охорони здоров’я, яка не здатна забезпечити реформу системи охорони здоров’я.

Тому я пропоную звернутись ще раз до прем’єр-міністра і до Голови Верховної Ради з викладеним фактом сьогодні, що міністр вчергове проігнорував звіт перед Комітетом з питань охорони здоров’я і наполягати на внесенні прем’єр-міністром подання про відставку міністра Квіташвілі в зв’язку з ігноруванням роботи Комітету з питань охорони здоров’я і довести це до відома  Голови Верховної Ради.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, які ще будуть пропозиції?

 

ЯРИНІЧ К.В. У мене є запитання. А чи є пояснення з приводу відсутності міністра? Якщо да, то, будь ласка, зачитайте чи передайте інформацію щодо цього.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Наразі пояснення щодо відсутності міністра на сьогоднішньому засіданні  у нас немає. Є лист, який вам розданий, нами на минулому засіданні Комітету з питань охорони здоров’я  голосувався лист-звернення до прем’єр-міністра з проханням, власне, відрядити міністра для того, щоб він відзвітував на засіданні Комітету з питань охорони здоров’я. У нас на минуле засідання був запланований звіт міністра, але  міністр не прийшов. Ми звертались вже не до міністра у зв’язку з тим, що він ігнорує вже вкотре запрошення, а звернулись напряму до прем’єр-міністра. Є відповідний лист від прем’єр-міністра з дорученням міністру взяти участь у засіданні комітету.

Від міністра Квіташвілі 7 грудня надійшло звернення щодо перенесення його звіту на наступний тиждень, на вівторок 15 грудня. Це всі наявні документи, які у нас наразі присутні. Пояснень чому міністра не було ні на минулому засіданні Комітету з питань охорони здоров’я, ні на сьогоднішньому у нас немає.

 

ШУРМА І.М. Я підтримую колегу Мусія стосовно ігнорування засідання комітету. Є доручення прем’єр-міністра брати участь у засіданні? Є. У мене запитання до представників Міністерства охорони здоров’я. Міністр сьогодні був на роботі? Тільки не поспішайте говорити ні, тому що я вам скажу, що був, пошту не приймав. Був. А те, що він сьогодні не прийшов, засвідчує позицію колеги Мусія – ігнорування і не більше. Я підтримую пропозицію Мусія.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, які будуть пропозиції, запитання?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Слов нет. Такой беспрецедентной работы такого министра, как в данном случае Квиташвили, просто в нашей стране никогда не было. Он не хочет работать, он написал заявление по собственному желанию, не выполнив ни одной программы. Никогда за все годы независимости Украины мы не получали отчет Счетной палаты о том, что сколько-то денег могло быть не выполнено. И я сейчас имею отчет – выводы Счетной палаты Украины относительно выполнения бюджета за первое полугодие 2015 года, в котором написано, что единственное министерство, которое не использовало открытое ассигнование на сумму 1 миллиард 669 миллионов гривен. Это перевести на простой человеческий язык людей, которые сегодня находятся в больнице, что это будут тысячи больных детей, которые сегодня находятся без лекарств, без расходных материалов, а ему это безразлично.

Кстати, очень циничное интервью, и я хотела бы высказать это в открытую, в котором он рассказывает, какое красное вино он любит, как он любит играть с сыном в компьютерные игры до утра, о том, что он любит по несколько раз пересматривать, но надо любить Украину, если ты взял гражданство нашей страны, а не топтать сегодня жизни и смерти людей, которые происходят каждый день и каждый час. Просто мы, наверное, утонем в статистике инвалидности и смертности, потому что министерство бездействует, оно просто выполняет какие-то функции для того, чтобы уничтожить население Украины в том количестве, которое сегодня есть.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, які у нас, власне, є пропозиції? Перша пропозиція поступила від Олега Степановича, щоб вчергове звернутись до прем’єр-міністра з повідомленням про те, що міністр ігнорує засідання Комітету з питань охорони здоров’я.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемая Ольга Вадимовна, мы слышали, что вы на Погоджувальной раде задали правильный вопрос Гройсману, что министр не является на заседание Комитета по вопросам здравоохранения. Он сказал, что у него есть заявление, давайте его рассмотрим в Верховной Раде в очередной раз и отпустим человека, который не хочет работать. Вот кто его может заставить: Мусий или Бахтеева? Он уже объявил мафию, дальше будет объявлять мафию, потому что он ничем не занимается.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Заява міністра не знайшла підтримки в залі Верховної Ради.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Вам же Гройсман предложил, что давайте еще раз.

 

БІЛОВОЛ О.М. Уважаемые друзья, давайте заканчивать этот базар.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Какой базар? Давайте еще раз обратимся к Гройсману сегодняшним письмом с тем, чтобы рассмотреть завтра заявление министра по собственному желанию и отпустим человека в солнечную Грузию.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дозвольте, будь ласка, мені закінчити думку. Не знайде заява про звільнення міністра за власним бажанням підтримки в залі.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Будем ставить такой вопрос.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І не знайшла заява підтримки, тому що була неправильно презентована залу.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А теперь будем заново.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вся фракція Олега Ляшка відмовляється голосувати за звільнення за власним бажанням. Я з людьми спілкувалась для того, щоб з’ясувати. 

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И "Оппозиционный блок" тоже.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І ви відмовляєтесь.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Да.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тому зараз ви вносите пропозицію. У прем’єр-міністра є тільки заява міністра про звільнення за власним бажанням.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Выйдем на трибуну и все расскажем.

 

МУСІЙ О.С. Зачекайте, у мене була пропозиція у моєму виступі, що звернутись до прем’єр-міністра України щодо внесення подання негайного до Верховної Ради на звільнення Квіташвілі за те, що він завалив роботу в Міністерстві охорони здоров’я.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Он не работает. Что он там завалил?

 

МУСІЙ О.С. Так має прем’єр дати подання. Існує процедура, іншої процедури немає. Тому ми можемо звернутись від комітету до прем’єр-міністра, щоб він дав подання на звільнення.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А можна іншу пропозицію? У зв’язку з відсутністю міністра перенести розгляд звіту на наступне засідання комітету.

 

МУСІЙ О.С. А навіщо, коли звіт уряду відбудеться 11 грудня?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Оксана, если он дает интервью о том, что вакцину можно размораживать 180 раз. Я клянусь, потому что своими ушами это слышала. И вот 180 раз мы будем его ждать на заседание, и он в 181 раз не придет. Нет отчета, нет министра, нет работы.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Поступила одна пропозиція від Олега Степановича Мусія. Ви всі її чули.

 

ЯРИНІЧ К.В. І друга пропозиція поступила від Оксани Корчинської.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Другу пропозицію зараз винесемо. Є перша пропозиція, вони не суперечать одна одній. У мене є ще одна пропозиція, щоб ще раз викликати міністра, але не на наступний тиждень.

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте ми будемо поважати себе і приймемо рішення комітету про винесення недовіри міністру охорони здоров’я з тим формулюванням, яке було висловлено. Це повинно бути рішення комітету.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Постанову ми вже голосували з вами від Шипка.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми це ще не голосували.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Від Шипка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А це буде постанова комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ми піднімали стенограму. Так як виносилась постанова пана Шипка, озвучувався  з трибуни Гройсманом текст про звільнення міністра за власним бажанням, а номер називався постанови, де іде звільнення. Тобто, якби було озвучена постанова про звільнення міністра за невиконання, вона би була чітко підтримана і "Опозиційним блоком" і фракцією Олега Ляшка. Але у зв’язку з тим, що з трибуни звучав меседж про те, що міністр написав заяву за власним бажанням, то саме це призвело до того, що не було голосів.

Я прошу, що давайте ми сформулюємо, щоб ми не голосували різні пропозиції, одну пропозицію – ми будемо готувати цю постанову?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Постанову комітету можна зробити? Можна.

 

МУСІЙ О.С. На цій сесії не можна, тому що вже була постанова.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Та не була. То була постанова Шипка, а зараз від комітету.

 

БІЛОВОЛ О.М. Візьміть постанову Шипка, перепишіть за нашим підписом і поставимо на цьому крапку.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Перепишем.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у нас є три пропозиції. Пане Костянтине, від вас є пропозиція?

 

ЯРИНІЧ К.В. Немає. Я почув дві пропозиції.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Є три пропозиції.

 

СИСОЄНКО І.В. А можна я сформулюю пропозицію, яку також можна поставити на голосування?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Можна.

 

СИСОЄНКО І.В. Зараз всі міністри звітують в профільних комітетах. Давайте визнаємо, що звіт профільному комітету від Міністерства охорони здоров’я може бути складений виключно міністром охорони здоров’я. 

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ми про це говорили.

 

СИСОЄНКО І.В. Просто ми повинні це чітко зазначити, щоб не було можливості на такі звіти, які ми ставимо в порядок денний, приходити заступникам міністра.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановна пані Ірино, в перший раз, коли ми запрошували у письмовій формі міністра, відправляли йому лист, там було зазначено, що міністр має бути особисто. Це було у письмовій формі місяць тому надіслано Міністерству охорони здоров’я.

Це є пропозиція Олега Степановича, тому що і на прем’єр-міністра,  ми просили особисто міністра і прем’єр дав доручення міністру бути присутнім особисто на засіданні комітету. У вас це доручення, власне, розіслано. Тобто ніяких пояснень від Міністерства охорони здоров’я та від міністра ні минулого разу, ні цього разу не надходило. Тому говорити про те, що він не знав, що йому треба особисто бути, це несерйозно.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я висловлюсь стисло. Давайте розділимо ці речі. Його неприсутність – це одна справа, звітування – це інша справа. На Погоджувальній раді було прийнято рішення про звітування міністрів в різних профільних комітетах, і він в той же день надав свою пропозицію щодо звітування 15 грудня. Що тут нелогічно?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Костянтине, мова іде про те, що є рішення Комітету з питань охорони здоров’я, яким має керуватись міністр і є доручення прем’єр-міністра міністру бути присутнім. Рішення Погоджувальної ради ніяким чином не впливає на рішення Комітету  з питань охорони здоров’я.  Тобто ми їм дякуємо, але маємо власну позицію. Ми не перший раз викликаємо міністра, це вже, власне, третій раз, ми і перед тим його викликали.

 

БІЛОВОЛ О.М. Мы, одним словом, не позволяем вытирать ноги об комитет.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Мова іде про постійне ігнорування. Звіт нашому комітету може бути потрібен тільки для того, щоб підготуватись до звіту уряду, нам після звіту уряду цей звіт не потрібний. Тому що нам важливо те, що було зроблено і що відбувається по бюджету. Після 11 грудня звіти міністрів недолугі, вони не мають сенсу.

Шановні колеги, виносимо три пропозиції. Першу пропозицію ще раз озвучте, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Звернутись до прем’єр-міністра України і повідомити його про те, що міністр проігнорував його доручення і сьогодні відсутній на засіданні комітету та відповідно внести подання до Верховної Ради про звільнення міністра охорони здоров’я. Це написати в одному листі.

І другий лист написати до Гройсмана, де описати ситуацію, яка сьогодні відбулась на комітеті з ігноруванням звіту Міністерством охорони здоров’я України та відсутності міністра.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто за те, щоб підтримати пропозицію Олега Степановича Мусія, прошу голосувати.

 

ЯРИНІЧ К.В. Ми зараз голосуємо два листи?

 

МУСІЙ О.С. Так, звернення до прем’єра і звернення до Голови Верховної Ради.

 

СИСОЄНКО І.В. В пакеті?

 

ЯРИНІЧ К.В. Як в пакеті? В мене  інша позиція може бути.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Голосуємо за перший лист до прем’єр-міністра України озвученого змісту. Хто за цю пропозицію, прошу вас голосувати.

 

МУСІЙ О.С. І подання про звільнення. Повторюю ще раз. В одному листі на прем’єр-міністра від Комітету з питань охорони здоров’я описати сьогоднішній зрив звіту міністерства.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так Ольга Вадимовна уже говорила и писала.

 

МУСІЙ О.С. Депутати не розуміють. Я можу пояснити ще двадцять п’ятий раз.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Треба підготувати постанову Комітету з питань охорони здоров’я про звільнення міністра.

 

МУСІЙ О.С. Це буде третє питання. Я пропоную всі три пропозиції підтримати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Два человека не будут голосовать: Сысоенко и Яринич, потому что крышуете этого министра.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте без оскорблений.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это всем понятно, хотя бы совесть поимели и людей постеснялись. Ни одна программа не выполнена, умирают дети от вакцины. Это просто ужас.

 

МУСІЙ О.С. Я пропоную підтримати всі три пропозиції. Перша пропозиція – звернення до прем’єр-міністра і до Гройсмана. Друга пропозиція, постанова  – висловити недовіру міністру і внести постанову, також за проголосувати. І проголосувати третю пропозицію Корчинської. Підтримати всі три пропозиції, вони не суперечать одна іншій.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, хто за першу пропозицію – лист на прем’єр-міністра, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? – Березенко, Яриніч, Сисоєнко.

Хто за другу пропозицію щодо підготовки постанови Комітету з питань охорони здоров’я щодо звільнення міністра за невиконання, власне, своїх службових повноважень, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? – Сисоєнко, Корчинська, Яриніч.

Прошу голосувати за третю пропозицію, щоб заслухати звіт міністра охорони здоров’я. У нас наступний тиждень сесійний? Ні.

 

БІЛОВОЛ О.М. Він нікому не потрібний цей звіт.

 

МУСІЙ О.С. Була ж пропозиція Корчинської.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пропозиція не підтримується в даному разі, вона нелогічна, оскільки 11 грудня звіт.

 

БІЛОВОЛ О.М. Так зніміть пропозицію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я знімаю свою пропозицію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дві  пропозиції ми підтримали, але в такому випадку ми не заслуховуємо звіт міністра.

 

БЕРЕЗЕНКО С. І. Можливо є сенс ще раз звернутись до міністра. На засіданні комітету він не може бути, але якщо він готовий прийти до п’ятниці, то ми теоретично на це питання можемо зібратись. Якщо він не прийде до п’ятниці, то чому я голосував за пропозицію Тетяни Дмитрівни, бо я переконаний, що звернення до прем’єр-міністра не призведе до дії і відповідно ми заморозимо ситуацію.

 

МУСІЙ О.С. Але це  буде відповідальність вже прем’єр-міністра.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Та навіщо перекладати? Давайте робити так, щоб це змінилось. Тому комітет швидше підготує і простіше шукати голоси в залі, але якщо він все-таки прийде до п’ятниці, то ми можемо зібратись і о 18 годині чи в обід завтра і заслухати його. Якщо він не прийде, то це ще раз доводить правомірність тих пропозицій, які вносила в тому числі і Тетяна Дмитрівна.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Минулого разу, коли вас не було, у нас була та ж сама ситуація, тобто ми запрошували міністра, повідомляли листами про те, що просимо бути особисто, що у  нас є питання по формуванню бюджету і по виконанню того, що є. Власне, сьогодні є закон про автономізацію, який є важливий для Міністерства охорони здоров’я.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Я говорю тільки для того, щоб сказати потім, що ми зробили все, що могли. Ми чекали до останнього дня.

 

ШИПКО А.Ф. Я поддерживаю.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Запросити міністра і під нього зібратись ще раз з одним питанням – доповідай. Якщо не доповідаєш, тоді до побачення.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А ті рішення вже прийняті.

 

ШУРМА І.М. Ми прийняли рішення, готуємо проект-постанову про невідповідність і черговий раз, так як минулого разу, через заступників міністра, які були, передаємо послання, що ми готові зустрічатись, приходьте та звітуйте.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ми завтра ще чекаємо. Якщо буде сигнал, я  особисто буду в Києві і готовий прийти.

 

МУСІЙ О.С. Так завтра сесійне засідання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. З точки зору міністра, то я би на його місці не приходила. Звіт ми не заслуховуємо, а в той же час постанова виникла.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ми можемо переголосувати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте проголосуємо за цю пропозицію, що ми готові завтра вислухати звіт.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Не дивлячись ні на що.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто за те, щоб підтримати пропозицію пана Березенка, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? – Шурма.

 

ШУРМА І.М. У мене є запитання: а що з першими трьома?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Все залишається. Ми нічого не відміняємо.

 

ШУРМА І.М. Тоді я за.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Всі за.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Є технічне запитання. Чи достатньо буде того, що Віктор Вікторович передасть міністру наше рішення?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Недостатньо. Просимо вас підготувати зараз офіційний лист.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Добре, пишемо. Я хочу уточнити, на яку годину?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ясно, що в обідню перерву або після 18 години.

 

МУСІЙ О.С. З другої до четвертої години або після шостої.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ні, ні, з другої по четверту годину. Ми ж теж повинні себе поважати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, переходимо до другого питання -  про результати розслідування причин смерті дітей Київської області, щеплених проти поліомієліту в період проведення першого туру кампанії додаткової імунізації дитячого населення проти поліомієліту в Україні (за пропозицією народного депутата України Тетяни Бахтеєвої). Інформують представники Міністерства охорони здоров’я України, департаменту охорони здоров’я Київської ОДА, Білоцерківського міського управління охорони здоров’я.

 

З ЗАЛУ. Шановна Ольга Вадимівна, шановні народні депутати, слово для інформації має заступник директора департаменту громадського здоров’я Платов Сергій Михайлович.

 

ПЛАТОВ С.М. Доброго дня, шановні народні депутати, дозвольте коротко проінформувати про ситуацію щодо вакцинації проти поліомієліту, яка зараз відбувається в країні. Згідно доручення прем’єра, протокольного доручення, міністерством видано наказ про проведення трьох раундів імунізації проти поліомієліту у зв’язку з тією ситуацією, яка склалась в Закарпатті.

Перший раунд був проведений 19 жовтня.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ми не можемо сьогодні слухати вашу лекцію. Почитайте, яке є питання – про результати розслідування причин смерті серед дітей, а ви розповідайте, який у вас план. Розкажіть, будь ласка, як ви трьох дітей погубили.

 

ПЛАТОВ С.М. Дозвольте, я тоді коротко зупинюсь саме на цьому питанні.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тільки на цьому.

 

ПЛАТОВ С.М. Вакцина, яка була поставлена для проведення першого раунду, то це вакцина у кількості 2,2 мільйони доз. Вона надійшла  у вересні, вона зберігалась і транспортувалась в тих належних умовах, в яких повинна зберігатись. Тобто я підкреслюю, що вона не заморожувалась, не переморожувалась, а була доставлена в тих умовах, в яких вона повинна була.

Вона надійшла чотирма серіями. Я не буду називати, які саме, але назву одну серію, яка поставлена в Київську область. Це серія вакцини М50942.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тобто три смерті були від однієї серії вакцини. Так?

 

СИСОЄНКО І.В. Говорите за конкретные факты. У вас есть заключение медицинских экспертиз.

 

ПЛАТОВ С.М. Я вам хочу сказати, що ця вакцина надійшла в Київську область…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Серии одни и те же трех причин смерти или нет?

 

СИСОЄНКО І.В. Та причем тут вакцина сейчас? Называйте причины смерти.

 

ПЛАТОВ С.М. Я вам хочу сказати, що дитина була провакцинована, крім неї було ще 9 дітей провакциновано. Всі діти абсолютно здорові, ніхто не звертався за медичною допомогою. Це підтверджено результатами…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Серии вакцин были одни и те же или нет?

 

ПЛАТОВ С.М. Цією вакциною було вакциновано більше мільйона дітей.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Смерти трех детей были от одной серии или нет?

 

ПЛАТОВ С.М. Я ще раз кажу, не було вакциновано всіма цими серіями, бо ми говоримо за дитину, яка в Білій Церкві провакцинована цією серією.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ще дві дитини  померло.

 

ПЛАТОВ С.М. Я ще раз кажу, що за цю дитину  хочу вам доповісти. Ця дитина була госпіталізована з зовсім іншим діагнозом і в неї немає причинно-наслідкового зв’язку. Співпало в часі, коли дитина 30 днів має спостерігатись після вакцинації.

В даному випадку попередній діагноз і попереднє дослідження підтверджують, що вакцина не могла бути причиною виникнення даного смертельного випадку. Це підтверджено фахівцями різного напрямку – це патологоанатоми, імунологи, педіатри як на регіональному рівні, так і на центральному. Крім того, засідала клініко-експертна комісія, яка також прийшла до такого висновку. Але для остаточного діагнозу мусимо дочекатись всіх досліджень: бактеріологічних, гістологічних, вірусологічних. Таким чином буде підтверджена остаточна причина смерті дитини.  

На сьогоднішній день ми цілком чітко формулюємо, що причинно-наслідкового зв’язку немає. На жаль, ця ситуація була використана з точки зору для того, щоб підняти збурення суспільства. На жаль, ми говоримо про вакцинацію, яка впливає на національну безпеку, тому що на сьогоднішній день це питання піднято на дуже високому міжнародному рівні. До нас приїхало 20 чоловік експертів з різних організацій, починаючи з двох міністерств і з Центру контролю за інфекційними захворюваннями, які моніторять цю ситуацію як ми проводимо вакцинацію проти поліомієліту.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Можна попросити? У нас є представник Білоцерківського управління охорони здоров’я?

 

ПЛАТОВ С.М. Так. І можуть детально розповісти представники Білої Церкви.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу вас прокоментувати клінічний випадок, коли і які симптоми виникли і яка, власне, причина смерті дитини.

 

РОГОВ А.В. Начальник управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради Рогов Анатолій Володимирович. Я коротко розповім як стався факт смерті дитини. 25 листопада в 1.27. ночі поступив виклик на екстрену медичну допомогу. Коли бригада екстреної медичної допомоги прибула за адресою буквально через 5 хвилин, тому що вони знаходяться на одній вулиці, то застали, що у веранді на столі лежить гола дитина без ознак життя.

Були проведені медичні заходи, під час проведення яких накладались електроди, щоб зафіксувати ізолінію, батьки взяли дитину і своїм транспортом доставили в реанімаційне відділення Київської обласної дитячої лікарні № 2, де черговий анестезіолог підтвердив факт смерті дитини і відповідно була викликана слідча група, тіло дитини було направлено на судово-медичну експертизу.

Під час клінічного розбору цього факту смерті було встановлено наступне: дитя від першої вагітності, вагітність протікала без особливих ускладнень, пологи пройшли фізіологічно, дитина народилась доношеною, вагою 3.400. До трьох років дитина нічим не хворіла і не перебувала в лікувально-профілактичних закладах. Дитина була щеплена по віку згідно календаря щеплень, в три роки пройшла комплексний медичний огляд. Єдине, що зафіксовано в амбулаторній медичній картці і це підтвердила дільничний педіатр, а вона спостерігала цю дитину з семимісячного віку, то те, що на першому році життя прослуховувався систолічний шум, було двічі проведено кардіологічне обстеження, але воно без патологій.

Дитина пройшла комплексний медичний огляд перед направленням в дитячий садок. Діагноз – здорова. Це було у серпні. Відомо те, що у жовтні і у вересні дитина двічі перенесла гостру респіраторну вірусну інфекцію. На момент щеплення, а щеплення проводилось 6 листопада, дитина була в дитячому садочку  абсолютно здорова. Перед щепленням була отримана згода батьків на щеплення. Оглянута лікарем-педіатром, а точніше, завідувачем відділенням. Щеплення проводилось в цей день 16 діткам, тобто використовувалось два флакони вакцини. Ця дитина була п’ятою по черзі. Всі інші 15 діток, які були щеплені в цей день, не мали ніяких реакцій і почувались добре. 

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, яка відстань між щепленням і днем смерті дитини? Це одне. І який встановлений діагноз як причина смерті?

 

РОГОВ А.В. Дитина померла на дев’ятнадцятий день після щеплення. По результатам патологоанатомічного розтину причина смерті – гостра респіраторна вірусна інфекція, кардіоміопатія, спленомегалія. Сьогодні ми вже маємо результат вірусологічного дослідження: в бронхах, легенях виявлена аденовірусна інфекція.

 

ШУРМА І.М.  Це все дуже добре для всіх присутніх. Дайте, будь ласка, на папері офіційне заключення судово-медичної експертизи, патологоанатомічний діагноз.  Чому ви мовчите про набряк легенів? Давайте будемо з вами говорити не байками.

Я був у Харкові посадовою особою. Коли в Краматорську померла дитина від кору, функціонери те саме говорили в міністерстві. Завершилось все дуже печально для всіх. І це Платов повинен пам’ятати, бо я його питав, хто буде відповідати як хтось помре? І таки сталось.

Тому ви нам, будь ласка, байки не розказуйте. Давайте сюди документи, судово-медичну експертизу, патологоанатомічний діагноз і тоді комітет буде розбиратись. Це все казки. Функціонери, чиновники не можуть доповідати про причину смерті.

 

РОГОВ А.В. Я вам скажу, що всі документи передані в Міністерство охорони здоров’я.

 

ШУРМА І.М. Покажіть нам заключення медично-судової експертизи. Чому ви мовчите про набряк легенів? Ви про все розказуєте, а про набряк легенів мовчите. Чому?

 

РОГОВ А.В. Ну.

 

ШУРМА І.М. Не ну і не тягну. Давайте діагноз.

 

РОГОВ А.В. Я вам представив діагноз патологоанатомічного дослідження.

 

ПЛАТОВ С.М. Є попередній діагноз патологоанатомічного дослідження, де вказана якраз кардіоміопатія. 

 

ШУРМА І.М. Покажіть.

 

ПЛАТОВ С.М. На жаль, у нас з собою його немає.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так у нас же питання було присвячено тільки цьому випадку. 

 

ШУРМА І.М. Ви читали питання, по якому вас запросили? Дайте документи. Ви ідете на засідання комітету так само як і ваш міністр. Той взагалі не прийшов, а ви прийшли і нічого з собою не взяли.

 

ПЛАТОВ С.М. У нас офіційно немає, тільки попередній.

 

ШУРМА І.М. Та що ви тут байки розказуєте, що офіційно немає. Так сидіть і мовчіть або скажіть, що офіційно нічого немає.

 

ПЛАТОВ С.М. Почекайте, ще ідуть дослідження.

 

ШУРМА І.М. Чекати будете ви.

 

ПЛАТОВ С.М. Мають бути проведені всі дослідження.

 

ШУРМА І.М. Та що ви розказуєте байки?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу вас підготувати в письмовій формі і відправити на комітет всі заключення вірусологічні, які будуть секретаріатом розіслані всім членам Комітету з питань охорони здоров’я для того, щоб вони могли бути проаналізовані. Там має бути абсолютно чітко вказана вся інформація відповідно до довідок щодо причинно-наслідкових зв’язків. І скажіть, будь ласка, в Білій Церкві, у вашому районі, яка кількість дитячих смертей відбувається щомісяця?

 

РОГОВ А.В. У нас в цьому році померло 15 дітей до одного року і 5 дітей після року. Це за 11 місяців. Всі причини смерті розібрані і всі смерті визнані невідворотні.   

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Оксана Анатоліївна.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене є пропозиція, щоб комітет утворив робочу групу з цього питання і щоб всі ці документи були в робочій групі. І коли робоча група комітету опрацює це питання, ми вислухаємо.

 

ШИПКО А.Ф. А зачем рабочая группа, если нам предоставят в  комитет и каждый прочитает?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скільки часу потрібно на всі ці дослідження, щоб вони були завершені?

 

ПЛАТОВ С.М. Там дається термін на гістологічні дослідження десь до місяця. Ми отримали зараз дані вірусологічного дослідження, які були проведені, що у дитини в бронхах виявлено аденовіруси групи "В", "С" і "Е". Це є єдині офіційні дані. Патологоанатомічного заключення, на жаль, офіційно ще немає. То була попередньо надана інформація при розтині тіла дитини, яке було зроблено відразу після її смерті.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Просимо вас підготувати, будь ласка, це доручення Комітету з питань охорони здоров’я, буде внесено в протокол і  просимо вас підготувати пакет документів для депутатів.

І у нас, власне, є ще два випадки смертей. Ви зараз готові доповідати  по іншим двом випадкам? Чи у вас така сама ситуація?

 

ПЛАТОВ С.М. Там ще так само ідуть дослідження.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Які відповіді нам дають, що там так само.

Уважаемая Ольга Вадимовна, уважаемые все присутствующие, я хочу сказать, что мы выслушали сегодня очень циничное выступление. Вы нам дали документы, в которых написано, которые мы только вчера получили, что нет заключительного диагноза, шестой пункт -  лабораторные исследования не проводились и седьмой пункт – у разі летального  випадку є попередній діагноз судово-медичної експертизи – гостра респіраторна вірусна інфекція.

То есть вы не подготовлены. вы не ведете наблюдение, вы нарушаете закон о борьбе с инфекционными болезнями, не проводите осмотр детей. Это мой законопроект, который завалила ваша Павленко, которая в медицине ничего не понимает, давала указание всему залу не голосовать. А если бы он был проголосован, то сегодня вот эти чиновники, которые сидят и опускают головы, они бы сегодня здесь не сидели, а сидели в другом месте – правоохранительных органах и несли ответственность за каждую вакцину. Я повторяю, чтобы вы потом не утрировали мое выступление, что другого способа защиты от любой инфекционной болезни для детей как вакцинопрофилактика в мире не существует.

Но для того, чтобы вакцинопрофилактика была правильной, для этого нужно законодательно выполнять те пункты, которые вы, МОЗ, обязаны выполнять и смотреть за ребенком. Вы прекрасно, наверное, понимаете или знаете или опускаете головы и не можете не знать о том, что если делается живой вакциной вакцинация против полиомиелита, то она в течении 60 дней является вирусозаразной, то есть она может выделять эту бациллу 60 дней. Почему ребенок умер на девятнадцатый день? Почему у него острая респираторная инфекция развилась? И инфекция это или нет?

Я считаю, что эти факты нужно передать в прокуратуру. Я написала письмо, я являлась инициатором рассмотрения этих вопросов. Я вижу, что не подготовлено министерство, они не понимают, они цинично к этому относятся. Поэтому я тогда делаю сама запрос в Генеральную прокуратуру, СБУ и буду дальше изучать все истории и ходить дальше вплоть до того, чтобы разговаривать с общественными организациями.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я дякую, Тетяна Дмитрівна. Будь ласка, пані Сисоєнко, пан Березенко, пані Корчинська. Якщо можна, то сформулюйте ваші пропозиції.

 

СИСОЄНКО І.В. Я би хотіла сказати про те, що ми дійсно тільки що почули. Взагалі дитина була здорова і є факт смерті здорової дитини. По цій справі все одно порушена кримінальна справа. Тобто ми повинні розуміти, що ми тут з вами не правоохоронні органи, що зараз цим питанням займаються саме правоохоронні органи, які повинні дослідити всі матеріали медичних експертиз.

Так само взагалі потрібно зрозуміти, якщо причиною смерті не була вакцинація, то все ж таки що призвело до того, що настав факт смерті. Що це було: чи зволікання зі сторони батьків, ви кажете, що лежала гола дитина на холоді, чи можливо якась медична помилка, тому що дитина тривалий час була у лікарні. Тому нам взагалі важливий факт розслідування цієї кримінальної справи за певною статтею Кримінального кодексу і можливо нам треба звернутись до правоохоронних органів, які повинні нам зазначити результати слідчих дій відповідних, там, де буде розслідуватись все в комплексі і буде правоохоронними органами зроблений відповідний висновок по кримінальній справі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, пані Ірино. Будь ласка, пане Сергію.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Вы меня поддерживаете, извините, пожалуйста? Потому что точно такой же случай, когда ребенок от КДС умер в Артемовске Донецкой области, и совместно с прокуратурой проводили эти исследования.

 

СИСОЄНКО І.В. Так, по кожному факту. Це кримінальна справа.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пан Березенко, потім пані Корчинська.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Дякую. Я з приводу все-таки серії. І я не почув, чи це  однієї серії вакцина.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, всі три випадки.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Я тут подивився, що одна серія. І я так розумію, що ще було 1 мільйон 400 цих вакцинацій, які були однієї серії. То ви якось розбирались в цьому питанні, чи порушувався режим перевезення цих вакцин, умови, в яких вони зберігались? Тут питання якраз більше до МОЗу як відповідального, як на мене, бо в лікарнях, де це робилось, не довозились вакцини. Чи ви розбирались в такій частині по серії? Чи це різні серії? Якщо одна серія, то чому так відбулось? І що зараз з цією серією, чи вся вона використана?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Можно я дополню. Если бы эта была одна и та же серия и три смерти, то тогда, заместители министра, что нужно делать? Нужно приостановить такую вакцинацию такой серии. Так или нет? Было вами это сделано или нет? Вам задают вопросы народные депутаты, что вы должны были сделать, если это была одна и та же серия? И есть три смерти. Вы приостановили дальнейшую вакцинацию  этими сериями или нет? Державна служба з лікарських засобів зробила це чи ні?

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановні народні депутати, інформую, що вакцинна серія, яка згадувалась в інформації пана Платова, була доставлена до закладів охорони здоров’я без порушення температурного режиму.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нам это не интересно. Одна и та же серия – три смерти. Она была сейчас вами приостановлена – спрашивает уважаемый народный депутат, и я спрашиваю. Ответьте нам: она приостановлена на сегодняшний день? Потому что по нашему закону, по закону Украины она сегодня обязана быть приостановлена.

 

ШУРМА І.М. В мене тільки одне зауваження. Коли будете готувати відповідь, я би вас попросив ще перед тим як говорити, протокол ведеться, і не забувайте, чим закінчив Проданчук. От тепер відповідайте під протокол на те запитання, яке вам задав Березенко, і не заступник міністра, а той, хто веде. А потім ми будемо дивитись, що буде далі.

 

ПЛАТОВ С.М. Я не є відповідальною особою.

 

ШУРМА І.М. Починається. 

 

ПЛАТОВ С.М. Дозвольте, я закінчу. Я не знімаю з себе відповідальності по цьому питанню, але я хотів сказати, що призупинку використання препарату покладено на функцію Держлікслужби. Це є їх прямий обов’язок. Це не обов’язок Міністерства охорони здоров’я.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. А інформація у вас є?

 

ПЛАТОВ С.М. На сьогоднішній день від Держлікслужби такої інформації ми не отримали.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пані Оксана Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ви підтверджуєте, що всі три дитини були вакциновані однією серією?

 

ПЛАТОВ С.М. Ця вакцина була завезена в Київську область і використовувалась.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Всі три дитини вакциновані. Тоді давайте проголосуємо за пропозицію Ірини Сисоєнко.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас є Держлікслужба в залі? Є. Будь ласка.

 

ГОРОВА Л.М. До Держлікслужби повідомлення від Міністерства охорони здоров’я або Державного експертного центру не надходило. 

 

ШУРМА І.М. Представтесь, будь ласка, під протокол.

 

ГОРОВА Л.М. Горова Людмила Миколаївна, заступник директора департаменту контролю якості лікарських засобів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую. Пане Костянтине, у вас є запитання? Будь ласка.

 

ЯРИНІЧ К.В. Дуже коротко. Дивіться по цифрам. Дана серія зайшла в кількості 1 мільйон 329 700. Скільки використано на сьогоднішній день цієї серії,  скільки залишилось і де вона знаходиться, не використана вакцина цієї серії?

 

ПЛАТОВ С.М. У нас є загальна інформація про загальну кількість цієї вакцини, яка не використана. Ми розділяли по кожній серії, де не використана, але вся вакцина, яка не використана, знаходиться в лікувальних закладах, де вона до цього часу зберігається.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, скільки часу вам потрібно для того, щоб з’ясувати питання, скільки дітей вже було вакциновано цією серією, а скільки не було вакциновано, тобто скільки її ще залишилось?

 

ЯРИНІЧ К.В. Де її шукати? Послухайте мене, Міністерство охорони здоров’я. Де документ, який забороняє на сьогоднішній день застосування цієї партії? Де він?

 

ШУРМА І.М. Є наказ міністра Квіташвілі?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Повинен бути наказ після смерті однієї дитини.

 

ЯРИНІЧ К.В. Це ж логічно. Якщо ця серія вже негативно впливає чи смертельно впливає от теоретично навіть, то ми що повинні зробити?  Зупинити використання цієї серії.  Це зроблено чи ні?

 

ПЛАТОВ С.М. Ця серія не використовується.

 

ЯРИНІЧ К.В. Яким чином? Хтось подзвонив, хтось сказав?

 

ПЛАТОВ С.М. Вона використовувалась в рамках турової імунізації. Коли закінчилась турова імунізація, припинена вакцинація.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Тобто всю використали?

 

ПЛАТОВ С.М. Ні, там треба розібратись, скільки залишилось в Київській області.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, до завтра ми отримаємо інформацію.

 

ЯРИНІЧ К.В. Дивіться, Міністерство охорони здоров’я, на сьогоднішній день це дійсно карна справа. Якщо ці випадки смерті будуть пов’язані з вакциною, то це карна справа, тим паче, що міністерство ніяк не відреагувало на цю ситуацію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у нас є одна пропозиція пані Ірини Сисоєнко.

 

(Шум у залі)

 

ШУРМА І.М. У мене є пропозиція - не вести розмову з міністерством на рівні словесних перепалок, а дайте нам, будь ласка, письмову відповідь, щоб за цим всім стояла посадова особа. Якщо Квіташвілі немає, то беріть на себе відповідальність. Ця справа дійде до прокуратури. Це є перше.

Друге питання. Дане питання не знімати з контролю дня до тих пір, поки не отримаємо письмові роз’яснення від них. Це є документ, тому що прес-конференції, брифінги, чиновники говорять, то це все "ерунда". Документи. Вам задали запитання, будь ласка, дайте на них письмово відповідь.

І третє. Про непрофесійність уряду. Нам збирались читати лекцію, поки не перебила Тетяна Бахтеєва, поки не задали депутати питання, а в кінці він каже, що за це не відповідає. Так чого ви сюди прийшли?

 

ПЛАТОВ С.М. Я не сказав, що не відповідаю, а сказав, що я не є відповідальна особа.

 

СИСОЄНКО І.В. Можна я ще раз сформулюю свою пропозицію. Зараз ведеться кримінальна справа. Давайте запросимо на наступне засідання комітету керівника міліції Білої Церкви, який повинен доповісти, що за результатами проведених слідчих дій, в які повинен увійти допит представників Міністерства охорони здоров’я, висновки всіх судово-медичних експертиз розтину тіла, в тому числі в рамках кримінальної справи,  повинні бути  матеріали з приводу серії вакцини, кількості і всього іншого.

Давайте не будемо перебирати на себе функції правоохоронних органів, давайте допитаємо на наступному засіданні головного міліціонера Білої Церкви, в чиєму підпорядкуванні знаходиться зараз розгляд цієї кримінальної справи.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Шановні колеги, це можна робити, це нормальні речі.  Що турбує мене не як лікаря, а просто як батька дітей: чи зупинена ця серія? У мене є прохання: чи можна зараз прийняти рішення, щоб терміново дати той наказ чи той документ, яким відрегульовано це питання, наприклад, наказ по міністерству, що призупинити на час вивчення.  

 

СИСОЄНКО І.В. Мы сейчас говорим о конкретных умерших детях. Давайте мы сейчас закончим с этим вопросом. Нам важен факт смерти конкретных детей.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Чтобы дальше смертей не было.

 

СИСОЄНКО І.В. Правильно. Нам сейчас нужны результаты следственных действий и результаты рассмотрения  уголовного дела. Это первое.

И второе, чтобы не допустить последующих смертей. То есть у нас два вопроса.

 

ШУРМА І.М. Послухайте мене, шановні юристи. Пані Ірино, послухайте.

 

(Шум у залі)

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Пишемо зараз рішення комітету. Міністерству охорони здоров’я від сьогоднішнього дня призупинити вакцинацію цієї серії всіх дітей в країні, Держлікслужбі проаналізувати дану вакцину, взяти на клінічні, лабораторні дослідження і дати конкретну відповідь. І після цього вирішити про вакцинацію даною вакциною.

Второй вопрос, который касается смерти трех детей. Этот вопрос не подготовлен, он цинично сегодня начат докладом сотрудников министерства, потому что нет лабораторных исследований.

Я предлагаю написать письмо в прокуратуру. Если нет, то я пишу от себя и на следующем заседании со всеми лабораторными исследованиями, копиями историй уже более детально рассмотреть. Я предлагаю создать комиссию по данным случаям при Комитете по вопросам здравоохранения.  И нужно написать письмо о приостановке данной серии.

 

ШУРМА І.М. В мене є запитання до пані Ірини. Ви є юрист, то чи може прийти представник МВС і щось розкрити, коли іде карна справа? Він просто не має права розголошувати.

 

СИСОЄНКО І.В. Так нехай він доповідає.

 

ШУРМА І.М. Він не має права розголошувати.

 

СИСОЄНКО І.В. Нехай доповідає, що проводяться слідчі дії, що ведеться допит медичних працівників.

 

ЛЯСКОВСЬКИЙ Т.М. Шановні народні депутати, я виконуючий обов’язки начальника фармацевтичного управління Міністерства охорони здоров’я. Я хочу внести маленьку ясність в те, що сьогодні відбувається. Згідно чинного законодавства вакцину чи будь-який лікарський засіб можна призупинити у разі, якщо він визнаний неякісним або визнана побічна реакція непередбачувана. Непередбачувана реакція – це та, яка не зазначена в інструкції про медичне застосування.

На сьогоднішній день показників щодо неякісності  вакцини немає. Це раз. Другий момент – реакція може бути визнана, якщо вона непередбачувана лише після отримання висновків групи моніторингу, яка повинна встановити з чим пов’язаний цей летальний випадок. Після того як  результати будуть з’ясовані, тільки тоді можна приймати рішення по цій вакцині.

Я хочу підкреслити, що сьогодні в Україні є епідемія поліомієліту. З нашого досвіду, який був 2-3 роки тому, у разі прийняття рішення Держлікслужбою, в тому числі згідно реакції Верховної Ради, у нас на сьогоднішній день зупинялась вся кампанія. Я попереджую, що сьогодні згідно даних ВООЗ, вакцинація покриття в Україні забезпечена на 40 відсотків. Досвід Ізраїлю свідчить про те, що коли знайшли вірус поліомієліту в сточних водах, і покриття цієї країни було 98 відсотків всього календаря, була зроблена без будь-яких дискусій повна імунізація трьохтурова цією ж вакциною. І ніхто ці питання не піднімав.

Якщо ми будемо таким чином ставити питання, нашу програму календаря можна викреслювати.

 

МУСІЙ О.С. Ви, напевно, погано чули, що мова ішла про конкретну серію конкретної вакцини. Не пересмикуйте, будь ласка, факти, які наводили сьогодні депутати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А сейчас идет у вас вакцинация дифтерии, коклюша, столбняка или нет? Почему вы прицепились к полиомиелиту?

 

МУСІЙ О.С. І пропозиція комітету абсолютно чітка – проводити вакцинацію, але не цією серією.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги, за все время независимой истории Украины никогда не было причинно-следственной связи между смертью ребенка и проведенной вакцинацией. В данном случае я тоже глубоко уверена, потому что это одна и та же порука. Вы сегодня услышали, что народные депутаты говорят, что у нас тоже есть дети, мы тоже сегодня ответственны за своих детей, за других детей, соседей, родных и всех украинских детей. Мы – Комитет по вопросам охраны здоровья.

Сегодня МОЗ обязан написать письмо о приостановлении данной серии вакцины, потому что три ребенка умерли от данной серии. А Держликслужба обязана провести проверки и потом нам дать выводы. После этого будет решен вопрос: можно ли дальше вакцинировать от полиомиелита остальных детей в Украине или нельзя? А вы говорите, что сейчас 40%. А где столбняк, где корь, где дифтерия? У вас ничего нет, потому что вы там ничего не делаете, ничего не умеете и не хотите делать. 

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, питання вакцинації є дуже важливим, питання відповідальності за смерті дітей є також дуже важливим. На завтра Міністерство охорони здоров’я нам подасть інформацію. Як тільки будуть завершені слідчі дії, ви нам передасте цю інформацію.

Я зараз прошу народних депутатів дотримуватись регламенту говорити коротко і ми голосуємо за пропозицію щодо підготовки листа від Комітету  з питань охорони здоров’я з проханням призупинити вакцинацію дітей від поліомієліту тією серією, від  якої у нас зафіксовано три смерті, є підозра про можливість причинно-наслідкового зв’язку, до моменту кінцевого з’ясування факту смерті і завершення розслідування. Шановні народні депутати, хто за цю пропозицію, прошу голосувати. Проголосували всі за. Просимо Міністерство охорони здоров’я підготувати пакет документів на комітет з визначенням по всім трьом випадкам з тією анкетою, з відповідями на всі запитання.

 

СИСОЄНКО І.В. І треба, щоб проінформували представники правоохоронних органів по закінченню розслідування.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, також поступила пропозиція від комітету подати лист-запит на Міністерство внутрішніх справ щодо одержання матеріалів розслідування кримінальної справи по факту смерті дитини.

 

МУСІЙ О.С. Матеріали справи комітету не дають.

 

СИСОЄНКО І.В. Результати розгляду кримінальної справи.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу вас проголосувати. Хто за цю пропозицію щодо підготовки листа на МВС за результатами розслідування, щоб вони нам написали, власне, результати розслідування по цих кримінальних справах. Всі за. Дякую,  шановні колеги.

Ми переходимо до наступного питання. У нас присутній наш колега народний депутат Насалик. Ми переходимо до розгляду законопроекту № 1483 – про проект закону України про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я ( щодо забезпечення конституційних гарантій надання громадянам безоплатної медичної допомоги). Для озвучення законопроекту слово надається нашому колезі пану Ігорю Насалику.

 

НАСАЛИК І.С. Шановна пані головуюча, шановні колеги, дуже приємно бачити Сергія Івановича Березенка, який суттєво підсилить роботу комітету. Я повинен сказати, що у вас набагато професійніше і емоційніше проходять засідання, ніж у нас.

Тепер щодо законопроекту № 1483. Прикро звичайно, коли він приймався в першому читанні, то набрав 224 голоси, не вистачило два голоси, щоб він перейшов на друге читання. Він зараз стає ще більш перспективним, оскільки в результаті децентралізації міські бюджети отримали додаткові кошти. Для прикладу скажу, що місто Івано-Франківськ отримало додатково 150 мільйонів гривень, місто Львів отримало додатково мільярд гривень. Але оскільки медицина - це є повноваження держави, тому органи місцевого самоврядування із додаткових коштів на медицину не виділяють нічого. Якщо ви побачите по структурі міських видатків, то ви побачите мости, житлово-комунальна сфера, забезпеченням житлом, але не медицину.

Тому суть цього закону полягає в тому, щоб стимулювати міські бюджети для фінансування видатків медицині, а саме, на забезпечення медикаментозною базою, засобами медичного призначення і розхідними матеріалами. Яким же саме чином? Багато дискусій виникало стосовно того, яка сума повинна стимулювати це з державного бюджету. В попередньому законопроекті це розглядалось як 50х50. Зараз ми говоримо про те, що хай Кабмін виділить 100 мільйонів, 50 мільйонів, немає значення, але це стане стимулом для того, щоб міські бюджети по програмам забезпечення медицини розпочали фінансувати. Ось в цьому і загальна суть даного законопроекту.

Більше того, я особисто подивився у Франківську, якщо ви цікавились, з’явилась стаття величезна всіх голів профспілки медицини, які назвали позицію в медицині катастрофічною. І не тільки тому, що субвенція, яка передбачена з державного бюджету, передбачає зарплату і енергоносії, але ніхто не звільняв медика від 148 статті Кримінального кодексу, якщо він не в стані забезпечити. От не маючи медикаментозної бази і не маючи "невідкладки", яка, я вам чесно скажу як міський голова, який розбирався в цьому, в структурі субвенції практично не передбачена, то як він має це забезпечити.

Тому цей законопроект стимулює і може надати до місцевого самоврядування із міських бюджетів, ну, це стосується муніципальних в основному, а там і знаходиться 80 відсотків всіх, хто лікується, дати додаткові кошти. І кошти, які можуть фінансувати з міських бюджетів, це можуть бути мільярди гривень. У мене все.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, пане Ігоре. Шановні колеги, ми зараз приступимо до обговорення цього законопроекту. Власне, надзвичайно прикро, що тоді не вистачило два голоси. Я вважаю, що цей закон є таким, який варто було підтримати і попрацювати в своїх фракціях для того, щоб на голосуванні в парламенті він набрав необхідну кількість голосів.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте будемо голосувати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги, Игорь Степанович много лет проработал мэром и прекрасно знает, что такое работать, когда есть лечебные учреждения, которые нуждаются в финансировании. За 2015 год мы не выполнили ни одну программу, касающейся детской онкологии, взрослой онкологии, туберкулеза. Эта работа, что нельзя даже поставить двойку всему Министерству здравоохранения, а просто ноль. Такой катастрофической ситуации не было. И цель данного законопроекта – найти любые источники финансирования. Они будут дополнительные, но очень правильно.

Да, есть замечания Главного научно-экспертного управления, но его можно доработать, отработать согласно Бюджетному кодексу ко второму чтению. Я очень прошу всех народных депутатов поддержать данный законопроект в первом чтении.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Тетяна Дмитрівна. Будь ласка, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Я хотів би тільки уточнити у вас, тому що він розглядався. Він в першому читанні доопрацьований?

 

НАСАЛИК І.С. Так. Ми його відправили, коли було 224 голоси, на доопрацювання в першому читанні. А зараз на повторне перше читання.

 

МУСІЙ О.С. Я пропоную його підтримати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте його підтримаємо.

 

ШУРМА І.М. Я хочу сказати тільки одне, що цей законопроект заслуговує на увагу. Людина пропрацювала мером і знає, що таке фінансування. Це не є реформа охорони здоров’я.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Є пропозиція голосувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, зараз ми голосуємо за підтримку законопроекту № 1483 – про проект закону України про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо забезпечення конституційних гарантій надання громадянам безоплатної медичної допомоги), доопрацьований народним депутатом України паном Ігорем Насаликом в першому читанні. Я прошу вас голосувати. Всі підтримали. Пане Ігоре, дякуємо вам.

Шановні народні депутати, ми переходимо до наступного питання – про проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я щодо автономізації закладів охорони здоров’я  (доопрацьований), підготовлений комітетом відповідно до статті 110 Регламенту Верховної Ради України як альтернативний до законопроектів  (р. №№ 2309а, 2309а-1), поданих Кабінетом Міністрів України та народним депутатом Мусієм відповідно. Слово надається Олегу Степановичу Мусію.

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, проведена велика, я би навіть сказав, колосальна робота, по удосконаленню і внесенню узгодженої позиції комітету для того, щоб вона була підтримана залом і винесена як доопрацьований законопроект щодо автономізації закладів охорони здоров’я. І для уникнення всіляких спекуляцій щодо позиції комітету блокування реформ, вам була надіслана редакція ще два тижні тому і були враховані практично всі зауваження, які поступили до секретаріату Комітету з питань охорони здоров’я.

Окрім того, останнє, що прийшло, це позиція Міністерства охорони здоров’я, де воно визнає, що багато чого було змінено позитивно, однак є два зауваження. Проаналізувавши ці зауваження, я думаю, що в підготовці до другого читання ми зможемо врахувати також можливі перспективні зауваження, які  будуть у народних депутатів і в тому числі у Міністерства з охорони здоров’я.   

Тому відповідно до 110 статті Регламенту ми можемо внести від комітету як законопроект, який підготовлений, комітетський доопрацьований саме до альтернативного законопроекту, який поданий мною. Тому відповідно я прошу вашої підтримки щодо того, щоб цей законопроект про автономізацію закладів охорони здоров’я, який є надзвичайно потрібним, актуальним і необхідним, який стане стартом і початком реформи системи охорони здоров’я довгоочікуваної, підтримати його і подати за підписом усіх народних депутатів, членів комітету які захочуть долучитись і підписати його завтра у випадку, якщо ми зараз приймемо позитивне рішення – відправити його як комітетський. У випадку прийняття позитивного рішення ми маємо також прийняти рішення і скасувати попереднє рішення комітету про відправлення мого альтернативного законопроекту на доопрацювання. І відповідно до Регламенту прошу коментувати, що ми маємо зробити: от це формулювання як втратило чинність чи щось таке і також не забути проголосувати це рішення. Це у випадку позитивного рішення комітету і його підтримки.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати, у кого є думки, зауваження. Будь ласка, пан Яриніч.

 

ЯРИНІЧ К.В. Олег Степанович, будь ласка, роз’ясніть, тому що ви сказали, що МОЗ підтримає, а я читаю, ось остання фраза, що позиція МОЗ, враховуючи викладене, міністерство не підтримує проект закону.

І друге питання. Я не знаходжу всіх матеріалів в моїй документації щодо тих пропозицій, які не ввійшли в запропонований сьогодні законопроект узгоджений. Що це за пропозиції?

 

МУСІЙ О.С. Насправді я щодо позиції Міністерства охорони здоров’я.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я зараз читаю – позиція МОЗ….

 

МУСІЙ О.С. Я хочу прокоментувати. Добре?

 

ЯРИНІЧ К.В. Так.

 

МУСІЙ О.С. Що вказано в першій частині, що МОЗ переглянуло в межах компетенції цей законопроект і в представленому законопроекті враховано частину принципових зауважень, висунутих МОЗ зокрема. І є перелік з багатьох пунктів, що враховано. А далі ідуть два пункти, які можна абсолютно чітко доопрацювати в другому читанні.  

Безумовно, я розумію позицію Міністерства охорони здоров’я, який буде відстоювати свій 2309а. Тому позиція Міністерства охорони здоров’я є така, яка вона є, але є позиція комітету.

 

ЯРИНІЧ К.В. Є на сьогоднішній день логічна ситуація, яку в першій частині підтримує МОЗ. Якщо не підтримує, то навіщо надавати якісь пропозиції?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати, в кого ще є пропозиції? Пані Тетяна, будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги, два законопроекта, мы имеем выводы Главного научно-экспертного управления на пяти и на семи страницах, где сказано, что категорически отклонить законопроекты. Хотя я, ознакомившись, вижу, что есть много моментов, которые очень важны. Непонятно только позиция моих коллег Андрея и Олега, почему вы так спешите? Над этим нужно хорошо поработать, возможно, это будет фармацевтический кодекс.

 

МУСІЙ О.С. Та це не фармацевтичний кодекс.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тетяна Дмитрівна, ми розглядаємо питання про автономізацію закладів охорони здоров’я. Коли ми приймали порядок денний, то ми поміняли місцями питання.

Будь ласка, які ще є зауваження?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. На доработку.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. На доопрацювання цей законопроект, який пропонується як комітетський.

 

МУСІЙ О.С. Зачекайте, його ще немає. Яке ж доопрацювання?

 

СИСОЄНКО І.В. Ми ще не подали його.

 

МУСІЙ О.С. Він не поданий. За Регламентом Верховної Ради зараз подані і зареєстровані два законопроекти: 2309 Кабінету Міністрів і 2309-1 мій особисто за моїм єдиним підписом, який є альтернативним. Відповідно до 110 статті Регламенту ми, комітет, який хоче доопрацювати і може подати, тільки один єдиний випадок, що може бути подання до двох зареєстрованих іншого. До доопрацьованого можна подати комітетський, який зареєструвати за підписами бажаючих депутатів, які знаходяться в комітеті і він тоді, якщо ми приймемо сьогодні позитивне рішення про подачу його на розгляд Верховної Ради під № 2309а-1д, тоді тільки почнеться процедура розгляду.

Ми отримаємо висновок науково-експертного управління на доопрацьований, потім висновок всіх інших і будемо приймати рішення далі. Це тільки про запуск процедури іде мова. Тому прошу підтримати його і внести як доопрацьований комітетський.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пан Шурма.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, стосовно цього законопроекту. Я би хотів акцентувати вашу увагу на одному, що цей законопроект, що спроба законодавчо затвердити термінологію медичної послуги, то це є вирвані з контексту реформи законопроекти.

Моя пропозиція полягає в наступному: 16 грудня будуть парламентські слухання. Ми мусимо на парламентських слуханнях питанням № 1 зробити одну річ – ми повинні змусити прийняти концепцію розвитку системи охорони здоров’я.  В цій концепції треба передбачити, які закони потрібно прийняти, які змінити, які постанови Кабінету Міністрів треба прийняти, які відмінити, які накази Міністерства охорони здоров’я треба зробити, щоб була комплексна уява, що ми маємо робити. Якщо ми зараз приймемо закон про автономізацію, а потім приймемо закон ще про щось, ми розбалансуємо ту систему надання медичної допомоги, яка сьогодні є недосконалою. На мій погляд, це є вирвано з контексту. Не заперечуючи проти того, що це треба робити, але давайте будемо накопичувати закон за законом, не виносячи в сесійну залу.

Без прийняття загальної концепції це нічого не дасть. Тому що те, що пропонується автономізацією, я вам ще раз скажу, що сьогодні в Законі про місцеве самоврядування повноваження місцевих органів мають всі, щоб поміняти статус комунального закладу охорони здоров’я і дати йому абсолютно інший.  Це все є на сьогоднішній день. І от такі речі можуть створити ще гіршу ситуацію.

Я просто закликаю ще раз: давайте розробляти концепцію, де цей законопроект буде однією зі складових. А от таки взяти і викинути його, а через два тижні прийняти закон про медичну послугу, та ми нічого не зробимо. Ми просто поламаємо те, що є і нового не запровадимо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вам дякую.

 

ШУРМА І.М. У мене пропозиція – на доопрацювання.

 

ШИПКО А.Ф. Уважаемые коллеги, я согласен с тем, что законы нельзя принимать вырвано с контекста. Или мы берем автономизацию одну или берем одну услугу, то это неправильно. Мы сегодня будем рассматривать с вами основополагающие законы: новый закон про лікарські засоби, новий закон про заклади охорони здоров’я, в котором есть полный закон, о котором мы говорим, о автономизации. Поэтому я за то, чтобы мы подходили к реформе комплексно, и я  поддерживаю предложение.

 

МУСІЙ О.С. Я хочу відкоментувати те, що було сказано. Шановні народні депутати, я прошу звернути вашу увагу на те, що відбудеться, якщо ми не приймемо сьогодні законопроект, підтримати тільки і внести його на реєстрацію у Верховну Раду. Ні про яке голосування мова взагалі не іде. Відбудеться таке, що залишиться два законопроекти, які вже зареєстровані,  і є рішення комітету – 2309а і 2309а-1. Вже є рішення по них комітету.

Якщо ми не внесемо доопрацьований, завтра в зал будуть винесені 2309,  і всі шанси є великі, враховуючи деструктивну позицію Міністерства охорони здоров’я, що буде проголосований про розкрадання закладів охорони здоров’я, 2309а.  Ми цього хочемо? То давайте будемо з ознаки тактики, а не стратегії.

Безумовно, 16 грудня нам ніхто не заважає прийняти концепцію. Який зв’язок між одним і другим? Поки ми дійдемо до другого читання, буде прийнято все що завгодно. Він ішов від комітету, тільки був внесений і більше нічого.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас проголосувати і підтримати пропозицію Олега Степановича, тому що я підтримую повністю ваше стратегічне бачення і воно  було затверджено концепцією ще в січні, на жаль, вона не виконувалась. Згідно цієї концепції нам автономізація лікувальних закладів потрібна. Воно вже буде крутитись у Верховній Раді і ми всі разом визначимо день, накопичимо ці всі закони і винесемо.

Прошу вас проголосувати за підтримку єдиного комітетського закону, доопрацьованого і подання його. Дякую. Всі за.

Шановні колеги, прошу вас, будь ласка, підніміть руки, хто готовий поставити свій підпис під цим комітетським законом.

 

МУСІЙ О.С. Завтра зранку у Верховній Раді ми будемо збирати підписи.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Всі готові підтримати?

 

ШУРМА І.М. Всі, хто проголосував, означає, що вони дали згоду.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. В мене є суто технічне питання для протоколу. Ми голосуємо, бо в поданні попередньо було запропоновано за основу і в цілому. Тобто ми пишемо – за основу. Тому ми готуємо постанову про той процедурний момент, про який говорив Олег Степанович. Першим пунктом ми пишемо – визнати такими,  що втратили актуальність 2309а і 2309а-1 та прийняти за основу поданий комітетом.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми маємо за це голосувати?

 

МУСІЙ О.С. Нам треба змінити рішення комітету.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Якщо ми проголосували за основу, то процедурно цього достатньо. Якщо в цілому, то ми не готуємо постанову. А якщо за основу, то ми готуємо відповідну постанову.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І скасуємо ці попередні рішення.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас від Міністерства охорони здоров’я є два побажання, які є, на мій погляд, слушні. Ввести цю опцію, зробити її обов’язковою, автономізацію з 1 січня 2018 року. Ви обговорювали цю пропозицію чи ні, шановні колеги?

В законі не прописана кінцева дата, тобто згідно цього закону можна да,  а можна ні. Тобто просять внести дату і поставити цю дату як 1 січня 2018 року.

 

З ЗАЛУ. У Прикінцевих положеннях окремим пунктом.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я просто питаю чи це обговорювалось?

 

МУСІЙ О.С. Обговорювалось. Робоча група обговорювала, дозвольте відповісти. Є застереження якраз щодо дати. Правильно сказав пан Ігор Шурма, що це компетенція місцевих органів влади змінювати чи не змінювати статус. Є приклад Казахстану, який переходив на автономізацію. Вони проводили це 5 років. В казахському законі була дана можливість перейти на автономізацію закладам 5 років.

Якщо ми пропишемо за пропозицією міністерства – до 1 січня 2017 року, то ми даємо всього один рік.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. До 1 січня 2018 року.

 

МУСІЙ О.С. І звісно, що ми не встигнемо. Але при прописуванні цієї норми, як такої з цифрами, ніщо не завадить до другого читання чи під час голосування у другому читанні у Верховній Раді змінити цю цифру на 17. І тоді, якщо ми введемо будь-яке обмеження по цифрах і по датах введення, заклади охорони здоров’я, які не перейшли і не автономізувались, вони позбавляються бюджетного фінансування, не забувайте цього.

Окрім того, в нас залишаться МСЕКи, патанатомічні бюро, психіатрія, які ніколи не перейдуть на автономію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дитячі будинки.

 

МУСІЙ О.С. І дитячі будинки. Тому ми самі собі намалюємо проблему, яка просто на рівному місці виникне. Окрім того, прошу не забувати, якщо цей закон, наприклад, уявімо собі теоретично, буде прийнятий Верховною Радою, він пропрацює один рік і ми побачимо тенденцію, яка існує до автономізації. Нам ніщо не заважає потім через рік повернутись до цього питання з врахуванням нової економічної ситуації, з врахуванням децентралізації і внести зміни, внести оцю дату вже як зміни до законопроекту.

Тому давайте не ризикувати, щоб не виявилось так, що заклади охорони здоров’я через рік будуть позбавлені бюджетного фінансування, що пропонує нам, до речі, Кабінет Міністрів у своєму законопроекті 2309а. Давайте не будемо ризикувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я думаю, що це можна  потенційно  між першим і другим читанням.

 

МУСІЙ О.С. Обговорити між першим і другим читанням. Давайте отримаємо висновок ГНЕУ, а тоді вже будемо реагувати.

 

ЯРИНІЧ К.В. Розумієте, депутати змінюються. Ви бачите як складно проходять ці законопроекти. Я все-таки пропоную, що дедлайни повинні бути. Ми не можемо розраховувати на те, що прийде новий склад....

 

МУСІЙ О.С. От в Казахстані 5 років.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Давайте напишемо 5 років.

 

ШИПКО А.Ф. Давайте это будем рассматривать тогда, когда будет вопрос. Давайте выносить, как мы решили, и двигаться дальше.

 

МУСІЙ О.С. Так, коли буде питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре.

 

МУСІЙ О.С. Секретаріат,  достатньо нам для процедури?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Так.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую всім вам і вважаю, що ми зробили правильний крок. І насправді, якби у нас була налагоджена співпраця з Міністерством охорони здоров’я, якби Міністерство охорони здоров’я могло нас чути і розуміти на що спираються народні депутати, які підтримують автономізацію, то справа рухалась би швидше.

Переходимо до наступного питання – про проекти законів про лікарські засоби (р. №№ 2162, 2162-1), подані народними депутатами України Шипком та Мусієм відповідно, та проект закону про лікарські засоби (доопрацьований), підготовлений комітетом відповідно до статті 110 Регламенту Верховної Ради України. На сьогоднішній день у нас є ще один закон, який повністю складається, нами з вами затверджено стратегію реформування, якщо ми повернемось до 25 кроків реформ, які були затверджені  комітетськими слуханнями, власне, як за три роки дійти до теперішньої точки, до точки введення страхової медицини в Україні, то і закон про автономізацію і закон про лікарські засоби абсолютно вкладаються в цю стратегію. 

На сьогоднішній день є пропозиція від Олега Степановича Мусія, від пана Андрія Шипка, наскільки я розумію, узгоджена пропозиція щодо такого самого підходу і до внесення комітетського закону, який зможуть підписати всі присутні народні депутати, для того, щоб ми могли його внести і почати дискусію і почати готувати його для внесення до Верховної Ради.

Зараз надаю слово пану Мусію, пану Шипку як авторам законопроекту, а потім прошу перейти до обговорення.

 

МУСІЙ О.С. Я хотів би, шановні народні депутати, перш за все подякувати за дуже конструктивну позицію, яка була висловлена вами у поданні ваших пропозицій до доопрацьованого і до того законопроекту, який зараз пропонується зараз нам всім розглянути і подати також як комітетський виключно з ознаки тактики, а не стратегії. Законопроект пана Андрія Шипка по суті повністю є обмежений директивою 83 ЄС, і він не виходить за рамки існуючого закону про лікарські засоби. Я своїм законопроектом альтернативним намагався розширити цю директиву до існуючого українського законодавства, а саме, до існуючого закону про лікарські засоби.

Відповідно, як ми домовились по алгоритму дій, діяльність робочої групи, ми протягом двох тижнів останніх приймали зауваження від всіх зацікавлених народних депутатів, членів комітету, так само і від всіх учасників фармацевтичного і медичного ринку України, в тому числі і до цього процесу в останній тиждень була підключена активно робоча група, яка працювала при Міністерстві охорони здоров’я, яка займається теж цим питанням.

Безумовно, ідеального варіанту у нас не вийшло, але вийшов якраз оцей законопроект доопрацьований, який пропонується внести на розгляд для дискусії, поступити таким самим алгоритмом – внести його як доопрацьований від комітету, а потім його, якщо він буде зареєстрований, вирішити, чи ми його доопрацьовуємо і прийняти якесь узагальнене рішення після висновків науково-експертного управління і офіційних висновків МОЗу і так далі. Це як один варіант. Я думаю, що він на сьогодні вже готовий для такого внесення. 

Безумовно, можуть бути інші точки зору і зауваження. Ми можемо відтерміновувати це далі, але всі ті, хто хотіли, вже надали свої пропозиції. І я хочу подякувати робочій групі, яка практично два тижні сиділа зранку  до вечора і узгоджувала ці всі пропозиції. Тому на ваше рішення виноситься така пропозиція.

 

БІЛОВОЛ О.М. Зразу внести пропозицію, що на доопрацювання.

 

МУСІЙ О.С. Підтримати цей доопрацьований законопроект і подати його від всіх депутатів, які входять до Комітету з питань охорони здоров’я.

 

ШИПКО А.Ф. Коллеги, я поддерживаю предложение Олега Степановича. Дело в том, что такие законы как новая редакция закона о лікарських засобах, то это должны быть комитетские законы, это фундаментальные законы при реформе здравоохранения.

Я вам хочу напомнить, что этот закон мы рассматривали, когда Татьяна Дмитриевна возглавляла комитет, я был главой рабочей группы, 39 человек входило в рабочую группу, еще в том седьмом созыве мы рассматривали. Мы объединили все усилия и продолжили здесь.

Мы получили законопроект, в основе которого лежала директива 83 ЕС, то есть мы приблизили его к европейскому законодательному полю. Кроме того, мы впервые такое сделали: при подготовке законопроекта мы отправили и подключили экспертов Всемирной организации здравоохранения, что вы знаете. И уже по моему пути, я очень рад, что и другие законопроекты стали получать оценку Всемирной организации здравоохранения. 

Поэтому, коллеги, я благодарен всем за участие. Чтобы быть кратким, то есть у нас замечания Всемирной организации здравоохранения, мы их в рабочей группе дорабатываем. Те две недели, что мы с Олегом Степановичем  брали, то мне, допустим, с моими юристами не хватило. Я предоставил еще ряд, я вам могу перечислять, какие изменения по директивам, но я просто заберу сейчас время. Поэтому я предлагаю как соавтор этого законопроекта и учитывая, что это будет комитетский фундаментальный проект, то еще немножко взять времени и доработать. Надо еще буквально две-три недели и мы его закончим. 

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Отлично.

 

ШИПКО А.Ф. Я предлагаю вот такой режим по этому закону. Если надо, у меня здесь есть и юристы, и эксперты.

 

БІЛОВОЛ О.М. Принимаем.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, нам потрібно проголосувати.

 

МУСІЙ О.С. Доопрацювати до внесення на наступне засідання комітету як варіант.

 

ШУРМА І.М. А що ж ми будемо голосувати? Треба доопрацювати, а потім проголосувати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, треба доопрацювати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Просто його потрібно в цьому році внести. Це буде правильно, тому що ми його відкладаємо вже з весни.

 

ШИПКО А.Ф. Это фундаментальный закон. Если есть замечания ВОЗ, еще есть один законопроект общественный, то я хочу все учитывать, потому что здесь нюансов много.

 

МУСІЙ О.С. Єдине прохання до всіх нас. Я теж можу погодитись з цією пропозицією і підтримаю її, і єдине, якщо ми поставимо собі чіткий дедлайн. Давайте, щоб ми його не доопрацьовували ще 5 років нашої каденції у Верховній Раді, тому ми поставимо собі завдання з моральними зобов’язаннями кожного з народних депутатів, членів комітету, 23 грудня, коли буде засідання комітету, розглянути, нам для цього треба рішення комітету. В нас буде одне засідання комітету – 23 грудня.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, скажіть, будь ласка, а ми не можемо проголосувати про внесення цього доопрацьованого законопроекту, проголосувати, доопрацювати, а потім, коли всі текст погодять, його підписати і зареєструвати у Верховній Раді.

 

ШИПКО А.Ф. Коллеги, я предложил нормальный режим, что еще две недели доработаем и внесем нормально. Ольга Вадимовна, поставьте на голосование.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, отже 23 грудня. Доопрацьовувати його ми ще будемо і будемо. Ми просимо, що не пізніше 19 грудня розіслати народним депутатам завершену вами роботу. І до 23 грудня приходять народні депутати вже з внесеними пропозиціями і 23 ми виносимо  на голосування на засіданні Комітету з питань охорони здоров’я. 

Шановні народні депутати, прошу голосувати за цю пропозицію. Всі за.

Переходимо до наступного питання – про проект закону України про статус та діяльність закладів охорони здоров’я ( р.№ 2463а), доопрацьований народним депутатом України Шипком. Будь ласка, Андрій Федорович.

 

ШИПКО А.Ф. Уважаемые коллеги, по данному законопроекту.  Я  тоже считаю, что это один из базовых основных законопроектов, которые могут участвовать в реформе. Я бы хотел, чтобы этот законопроект тоже был комитетским и чтобы соавторами были все народные депутаты.

Я буквально в двух словах расскажу, о чем этот законопроект. Мы отрабатывали его, учитывая все предыдущие наработки и Министерства здравоохранения, и Кабинета Министров, где-то в законопроекте мы использовали 35 % предыдущих наработок, 65% - это новые положения. Кстати, в данном законопроекте в статье 15 полностью помещаются все законодательные инициативы Министерства здравоохранения по автономизации.

Значит, в данном законе мы законодательно прописываем термины, чтобы не отрывать. Он описывает полностью деятельность всех медицинских учреждений: функции, деятельность, полномочия главных врачей, наблюдательных советов на всей территории нашей страны. Вводятся такие термины: государственный заказ, запрос на оказание медицинской услуги,  диагностические родственные группы. Впервые, коллеги, определены принципы формирования сети медицинских учреждений по каждому виду медицинской помощи.

Значительное место в законе занимает статья финансового обеспечения учреждений здравоохранения, выписан порядок проведения расчетов  бюджетных средств медицинского учреждения всех уровней оказания медицинской помощи в разрезе каждого вида медицинской помощи.

 

БІЛОВОЛ О.М. Андрей, мы только что голосовали за автономизацию.

 

ШИПКО А.Ф. Подождите, я сейчас расскажу о чем законопроект. Четко и подробно прописан финансовый  механизм работы учреждений. Это законопроект фундаментальный, он учитывает все, начиная от функций финансирования, полномочий и в том числе автономизации. Поэтому данный законопроект, я считаю, является фундаментальным.

Поэтому я хотел бы, чтобы вы его, учитывая, что это данный законопроект и разрабатывала группа экспертов из Реанимационного пакета реформ, и они сделали параллельный закон, мы два закона делали, и они будут свой закон о медицинских учреждениях представлять буквально завтра.  Мы договорились, что совместно тоже объединим данные два законопроекты, потому что у меня есть хорошие наработки и у них и уже предоставим единый законопроект по медичним закладам от комитета, и я хотел бы, чтобы все народные депутаты были соавторами этого законопроекта.

Поэтому я предлагаю данный законопроект еще доработать и вынести на следующее заседание комитета, где мы уже  учтем и вот этот законопроект Реанимационной группы реформ. Вот это мое предложение.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ми не проводимо дискусію з вашого дозволу. Ми вносимо на голосування наступну пропозицію – законопроект, який сьогодні стоїть у нас у порядку денному, його № 2463а, про статус і діяльність закладів охорони здоров’я відправити на доопрацювання і винести на наступне засідання Комітету з питань охорони здоров’я, яке відбудеться 23 грудня, якщо він буде готовий.

Шановні народні депутати, прошу ваші зауваження до цього законопроекту надсилати в секретаріат. Прошу голосувати.

 

БІЛОВОЛ О.М. Андрей, а лучше не новый закон, а внести изменения.

 

МУСІЙ О.С. Не можемо, тому що він в порядку денному стоїть.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, дякую вам.

Переходимо до наступного питання – про проект закону України про внесення змін до статей 89, 90 та 103.4 Бюджетного кодексу України (щодо врегулювання положень Бюджетного кодексу України для забезпечення діяльності медичних закладів) (р. 2464а), поданий народним депутатом України Шипком.

 

БІЛОВОЛ О.М. Кто соавторы этого законопроекта? Почитайте.

 

ШИПКО А.Ф. Значит, вы хотите из комитета превратить в какое-то  обсуждение или мы будем по делу обсуждать закон? Я хочу  сказать так, что законопроект, который мы только что рассмотрели и отправили на доработку, данный законопроект по финансированию связан тесно с тем законопроектом, поэтому отправляем на доработку. Вот мое предложение и прошу поставить на голосование.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, поступила одна пропозиція від автора законопроекту. Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб законопроект № 2464а направити на доопрацювання. Всі за.

Наступне питання – про проект Постанови про відзначення 80-річчя створення Національного наукового центру "Інститут кардіології імені академіка М.Д.Стражеска" Академії медичних наук України та 130-річчя з дня народження академіка М.Д.Стражеска (р. № 3064), поданий народним депутатом України Ліньком. Є у нас присутній автор законопроекту?

 

З ЗАЛУ. Автора немає, є представник.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми пропонуємо підтримати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Сколько будет  Николаю Стражеско: 130 или 140 лет?

 

З ЗАЛУ. 140 років.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, слово надається директору Інституту.

 

КОВАЛЕНКО В.М. Я хочу подякувати народним депутатам за правильне розуміння значення кардіологічної служби і кардіології в нашій державі. Я хочу сказати, що Асоціація кардіологів та кардіохірургів вийшла з ініціативою оголосити 2016 рік роком серця в Україні. І ми би хотіли вас попросити, щоб в цю постанову було внесено два пункти: оголосити 2016 рік роком серця в Україні, а також 140 років з дня народження Миколи Дмитровича Стражеска і 80 років з дня заснування Інституту.

Ми вам передали план заходів, проект постанови. І нами зараз з Міністерством охорони здоров’я, з Національною академією медичних наук відпрацьовується план заходів щодо року серця в Україні на 2016 рік і проект програми щодо профілактики лікування і реабілітації серцево-судинних захворювань, що внесено в проект постанови. 

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, я прошу підтримати вказану Постанову Верховної Ради і щоб голова Комітету з питань охорони здоров’я на Погоджувальній раді, щоб ми встигли підготувати відзначення цих двох важливих ювілеїв, з виправленням 130 років на 140, попросила підтримати і внести на голосування в зал. 

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. Шановні колеги, вношу на голосування і прошу вас підтримати Постанову № 3064, прошу голосувати. Всі за.

Тепер вношу ще одну пропозицію – звернутись до голови Комітету з питань культури, щоб пріоритетно вони в цьому році внесли цю постанову. Я особисто підійду до голови комітету, тут немає проблем, але якщо буде лист про підтримку комітету, то буде добре.  Хто за те, щоб підтримати такий лист-звернення до Комітету з питань культури, прошу голосувати. Дякую.

 

БІЛОВОЛ О.М. Хоча враховуючи статус Національного інституту і те, що переважна більшість медиків в профільному комітеті, то можна було б вийти загалом, що співавторами цієї постанови були депутати Верховної Ради від профільного комітету і Міністерства охорони здоров’я. 

 

КОВАЛЕНКО В.М. Дякуємо вам за підтримку.

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте це зробимо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми маємо звернутись до депутата Лінька з проханням включити всіх членів Комітету з питань охорони здоров’я у співавтори. Голосуємо за це чи не потрібно? Якщо голосувати, то хто за те, щоб підтримати цю пропозицію? Добре. Прошу комітет підготувати лист до пана Лінька. Дякую.

Переходимо до голосування по наступному питанню – про заходи щодо підготовки запланованих на 16 грудня 2015 року парламентських слухань на тему: "Про реформу охорони здоров’я в Україні". Шановні колеги, відповідно до вимог Регламенту нам потрібно сформувати список виступаючих в обговоренні та черговість їх виступів і не пізніше, ніж у п’ятницю 11 грудня подати його на погодження Голові Верховної Ради.

Вам роздано проект розписаного за часом регламентного  списку. Це кількість виступів за часом, можливих виступів у обговоренні, тобто обов’язково доповідь та співдоповідь, а також час відведений для відповіді на запитання. Усього планується 25 доповідей по 5 хвилин в обговоренні. Я прошу вас подати на секретаріат комітету теми ваших доповідей з короткими тезами.

У мене є надзвичайно велике прохання, тобто ми проводимо парламентські слухання і вони не мають відношення до звіту Міністерства охорони здоров’я і до нашої оцінки роботи міністерства. Тобто виходити на парламентські слухання, щоб сказати про те, як погано працює Міністерство охорони здоров’я, неправильно. Ми це можемо затвердити окремою постановою. Тобто на парламентських слуханнях я би просила вас чітко говорити і окреслювати, я вам надам наше бачення стратегії, власне, воно базується і є доопрацьованим і ті 25 кроків,  з переліком тих законів, які бере на себе відповідальність Комітет з питань охорони здоров’я,  подати для того, щоб, власне, перейти до системи страхової медицини. Прошу вас долучитись до тієї чи іншої теми і, власне, взяти цю тему на доопрацювання, щоб кожен з вас міг контролювати певну ділянку роботи.

Тому, враховуючи цю ситуацію, щоб в нас не було багато виступів загальних, як погано у нас все, прошу конкретизувати виступи і давати конкретні пропозиції,  ваше бачення стратегічне і прошу вас до кінця цього тижня подати тему вашої доповіді з короткими тезами до секретаріату, щоб ми могли сформувати і подати Голові Верховної Ради наші виступи.   

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ми би дуже вас просили сьогодні розподілитись хоча би за часом у виступах народних депутатів і подивитись пропозиції, які надійшли від інших установ та організацій. У нас там є Лутковська Валерія Володимирівна, є чотири особи від Асоціації стоматологів. Я  думаю, що ви маєте визначитись, щоб одна особа виступала від однієї організації. Та інші 9 учасників, тут ще сьогодні надійшло звернення від Олега Степановича, ми його можемо внести, це 8 народних депутатів.

Розподіліться, будь ласка, по часу, щоб ви сьогодні схвалили черговість виступів, бо Регламентом чітко передбачено, що комітет ухвалює список виступаючих і черговість виступів.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте, у мене принципове зауваження до цього проекту, який нам розданий. У нас парламентські слухання. Комітет з питань охорони здоров’я приймав уже на попередніх засіданнях рішення про те, що він бере на себе відповідальність щодо реформи системи охорони здоров’я у зв’язку з бездіяльністю міністерства. А у нас тут написано: доповідь міністра першою, а співдоповідь голови комітету.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Це пряма норма Регламенту. 

 

МУСІЙ О.С. Воно якось виглядає несерйозно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Олег Степанович, ця норма діяла і при вас, коли ви були міністром.

 

МУСІЙ О.С. Тому випадало би, щоб доповідь була все-таки голови Комітету з питань охорони здоров’я.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тетяна Дмитрівна, Олег Степанович був зразковим міністром охорони здоров’я?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Слишком мало, не могу сказать.

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимівна, в мене є ще одна пропозиція. Шановні колеги, якби ми не говорили, але парламентські слухання по реформі охорони здоров’я є вкрай важливими. Дуже важливо, щоб на цих парламентських слуханнях була присутня максимальна кількість фахівців з різних територій України. Я знаю, що за цілий рік Міністерство охорони здоров’я не спромоглось провести ні однієї колегії за винятком…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Одна была.

 

ШУРМА І.М. За винятком лекції Яценюку про те, що треба робити. Знаєте, які були спроби заступника міністра Шафранського, якось збирати директорів департаментів? Звернутись до міністерства з проханням, щоб вони забезпечили явку представників з усіх областей у кількості 5-10 чоловік, і люди могли приїхати і щось розповісти.

Наскільки я маю інформацію, то на сьогоднішній день я не знаю, хто це, але хтось блокує явку людей з регіонів на проведення парламентських слухань. Блокує хтось з міністерства і говорить, що їхати не потрібно. Це саботаж роботи комітету. Тому я думаю, що треба тут сказати, домовитись з міністерством про обов’язкову явку всіх представників з усіх регіонів.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, дозвольте сказати. Нас ввели в оману щодо Регламенту. Стаття 236 говорить, цитую: під час парламентських слухань заслуховується доповідь з обговорюваної теми, відповіді на запитання та проводиться обговорення. Для доповіді відводиться до 20 хвилин і так далі. Немає тут ніякого Міністерства охорони здоров’я і уряду.

Тому це принципове питання щодо відповідальності комітету, нашої відповідальності перед українським народом нас як народних депутатів. І якщо ми взяли на себе відповідальність, то давайте нести відповідальність до кінця.

 

БІЛОВОЛ О.М. Міністерство є галуззю Кабінету Міністрів, яка відповідає за стратегію, розвиток системи. Ми ж є законодавчим органом.

 

(Іде загальна дискусія)

 

МУСІЙ О.С. Співдоповідь міністра.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, наразі ми маємо ситуацію, коли насправді Міністерством охорони здоров’я блокується приїзд людей з регіонів, тому що у нас немає на сьогоднішній день ні одної доповіді з регіонів.

 

МУСІЙ О.С. Ми парламентсько-президентська республіка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тому я прошу вас зараз погодити звернення до губернаторів всіх областей з проханням спрямувати паралельно лист на ім’я міністра охорони здоров’я і прем’єр-міністра з дорученнями прислати начальників обласних управлінь охорони здоров’я, ректорів медичних університетів. Прошу ваші пропозиції, кого ми просимо відрядити на парламентські слухання. Головних лікарів обласних лікарень.

 

БІЛОВОЛ О.М. Всі не помістяться в залі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Помістяться,  у нас є ще верх. Нехай люди їдуть. У нас скільки головних обласних лікарень? 25. Звернутись до губернаторів, до профспілок і звернутись до Міністерства охорони здоров’я, щоб вони спрямували фахівців на парламентські слухання.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановна Ольга Вадимівна, я хочу, користуючись нагодою, сказати, щоб в цьому листі попросити губернаторів, голів обласних  державних адміністрацій взяти участь в цих парламентських слуханнях. Оскільки я зараз можу сказати зі свого досвіду, що наші губернатори завантажені справами і, на жаль, не завжди вони мають необхідне розуміння стратегії розвитку системи охорони здоров’я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Повністю погоджуюсь.

 

МУСІЙ О.С. Голів комітетів обласних рад з питань охорони здоров’я.

 

СИСОЄНКО І.В. Ви знаєте, зараз обрані нові міські ради, обласні ради. Давайте запросимо керівників медичних комісій обласних та міських рад.

 

МУСІЙ О.С. Та ви що? Це ж 700 місць.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте міст обласного значення. Тому що питання автономізації – це зміна організаційно-правової форми, це відбувається за результатами розгляду конкретної ради, органу місцевого самоуправління. Тому якраз ці питання реформ будуть упиратись в рішення органу місцевого самоуправління, а не в головних лікарів цих лікарень. Треба, щоб цю категорію ми теж не забули.

 

З ЗАЛУ. Обмежитись обласними.

 

З ЗАЛУ. Запросити голів обласних рад. Це було б дуже слушно.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Вибачте, будь ласка, я хочу внести ясність. Після того як була проголосована постанова про проведення, ми направили в усі обласні ради, в усі обласні державні адміністрації. Всі отримали і вже нам прислали ті, хто може бути. Відповіло 17 областей, ще 5 областей попросили от завтра-післязавтра. Не всі зможуть приїхати, ще в багатьох областях не сформовані комісії. Обласні адміністрації так, а обласні ради не можуть.

 

МУСІЙ О.С. Що нам заважає звернутись?

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  Ми просимо повторно звернутись.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми просимо голів, профільних заступників голів адміністрацій і ректорів університетів.

Шановні колеги, щодо парламентських слухань. У нас  були пілотні регіони, пілотні області і Міністерством охорони здоров’я не було підведено абсолютно ніяких підсумків, тобто є позитиви і є негативи. Чи я могла би звернутись до вас з проханням взяти і зробити співдоповідь чи доповідь на 5 хвилин саме з теми особливості позитиву, що нам варто з того залишити і що нам варто не залишати. Тому що зв’язатись з тими регіонами, це питання, власне, треба винести, щоб ми могли зробити висновки щодо подальшого використання або не використання стратегії. Ми на сьогоднішній день просто змушені підміняти Комітетом з питань охорони здоров’я функції МОЗу.   Але оскільки нам немає на кого їх перекласти, поки що ми маємо затвердити стратегію, за якою потім буде рухатись наступний міністр. Можна розраховувати саме на досвід пілотних регіонів?

 

З ЗАЛУ. Дніпропетровська область.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Саме тому  я і звертаюсь до пана Андрія, але було б добре, щоб ви ще зв’язались з Вінницькою областю. Їх же у нас 4, правильно? Дніпропетровська, Київ, Вінницька і Донецька.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я би пропонувала, щоб Донецька область виступила зі своїми проблемами. 

 

ШИПКО А.Ф. Дело в том, что за 5 минут такой анализ не подведешь. Можно сказать плюсы и минусы по одной какой-то конкретной проблеме, если мы хотим услышать конкретику.

 

ЯРИНІЧ К.В. Необхідно, щоб ми з’ясували, хто виступає. Є чіткі методичні рекомендації щодо проведення парламентських слухань. Під час проведення парламентських слухань заслуховується доповідь представника уряду, після відповіді на запитання заслуховується співдоповідь представника комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А в чому питання?

 

ЯРИНІЧ К.В. Нас ввели в оману.

 

МУСІЙ О.С. Є стаття Регламенту.

 

ЯРИНІЧ К.В. Є ж чітко виписано.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, я вас всіх заспокою. 16 числа буде новий міністр і все буде нормально.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у мене ніяких заперечень щодо виступу міністра. Я, навпаки, це підтримую. Ви про ці парламентські слухання знаєте вже давно, прошу до завтра подати назви ваших доповідей, щоб вони не перетинались, щоб я могла вибудувати логістику як і куди ми рухаємось. Якщо у нас буде щось перетинатись по ваших темах, по ваших тезах, я тоді відповідно буду звертатись до вас з проханням на щось зробити акцент, чого у нас буде бракувати, а ви будете вирішувати чи вам це підходить чи не підходить. Може хтось схоче говорити про медичне страхування, нам важливо говорити про ті майбутні кроки, які ми будемо робити.

Нам потрібно голосувати? Ні.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нажимается кнопка и по кнопке определяется выступающий.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми не про це говоримо.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я даже допишусь и еще 20 человек.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми говоримо про програму виступів, яку треба подати Гройсману.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нажимается кнопка и все.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тетяна Дмитрівна, це не виступи в дебатах. Це іде виключно Гройсману список і оголошують з трибуни, хто буде виступати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми ж пропустили 9 питання.

 

МУСІЙ О.С. Так не подали проект бюджету.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Не подали?

 

МУСІЙ О.С. Ні.

 

 КОРЧИНСЬКА О.А. Все, тоді знімається.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, наступне питання – про звернення Міжнародного благодійного фонду "Таблеточки" стосовно порушення прав дітей, які перебувають на стаціонарному лікуванні в дитячих медичних закладах України, членів їх родин, опікунів та піклувальників ( за пропозицією народного депутата України Корчинської). Будь ласка, пані Оксана Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, до нас звернулась пацієнтська організація, члени опікунської ради, наш фонд "Таблеточки", який дуже багато років допомагає нашим онкохворим дітям, дітям ОХМАТДИТу, обласної лікарні і більшості онкохворим обласних лікарень.

Мова іде про те, що у нас, на жаль, за кілька місяців Міністерство охорони здоров’я не просунулось ні на крок після того, як я особисто с "Таблеточками", з пацієнтськими організаціями ходила до заступника міністра Перегінця стосовно реорганізації роботи в реанімаціях. Тому що у нас в ОХМАТДИТі в тому числі, на жаль, ситуація в реанімації є така, що батьки не мають ніяких прав, коли їхня дитина лежить в реанімації, мають дуже обмежений доступ, в ОХМАТДИТі це не більше 15 хвилин. Нам кожен раз в ручному управлінні треба вирішувати питання, коли діти лежать в реанімації і коли це стосується дітей, коли ми точно знаємо, що їм не надається в даний момент реанімаційна допомога, батьків все одно не пускають і діти у нас помирають без присутності батьків, то це ганебно.

Наші діти, які повертаються з іноземних клінік, знаходяться в шоковому стані, коли вони потрапляють в наші реанімації. У нас абсолютно відсутні права батьків і якраз наших опікунів, котрі повинні дбати про своїх дітей і мати доступ до дітей. Я вже не кажу, що вони в нас,  і це ОХМАТДИТ так само, прив’язані до ліжок, то я вже не кажу про ці речі.

Тому я прошу зараз підтримати це звернення до Міністерства охорони здоров’я, до якого ми вже ходили, на жаль, поки що Міністерство охорони здоров’я нічого не призначило, навіть робочу групу з приводу цього питання. У нас є позитивний досвід у двох дитячих лікарнях – це у Львівській обласній лікарні і в Рівненській лікарні, де в реанімації працюють вже, якщо не на рівні європейському, але на рівні достойному України ХХІ століття.

Тому у нас є прохання, щоб комітет зобов’язав Міністерство охорони здоров’я утворити робочу групу, зробити розгляд, запросити громадські організації і все ж таки розпочати роботу по правам дітей, котрі порушуються в наших реанімаціях і правах батьків, тому що, якщо, вибачте мене, на рівні ОХМАТДИТу не змогли змінити цю ситуацію, звичайно в інших лікарнях ще складніше.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Якщо можна, то сформулюйте чітко пропозицію під стенограму.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я надіюсь, що всі читали звернення "Таблеточок" чи мені прочитати? 

 

БІЛОВОЛ О.М. Читали. Скажіть, яка пропозиція.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Громадська організація "Таблеточки" звертається до МОЗу про наказ про дотримання прав пацієнтів та забезпечення доступу членів сім’ї, опікунів та піклувальників до дітей, що перебувають на стаціонарному лікуванні. Ми просимо підтримати їх звернення до МОЗу, зобов’язати Міністерство охорони здоров’я зробити робочу групу і над цим питанням почати реально працювати і змінювати ситуацію в реанімаціях.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, є наступна пропозиція – звернутись з листом до Міністерства охорони здоров’я з проханням створити робочу групу.

 

СИСОЄНКО І.В. А можна обговорити це питання?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так.

 

СИСОЄНКО І.В. Я би хотіла зазначити, що у нас в Україні існує стаття 64 закону України про основи законодавства і в ній чітко зазначено, що при стаціонарному лікуванні дітей віком до 6 років, а також тяжкохворих дітей старшого віку, які потребують за висновками лікарів материнського догляду матері або іншого члена сім’ї, надається можливість перебувати з дитиною в закладі охорони здоров’я і забезпечення безоплатного харчування і умов для проживання та виплати допомоги по соціальному страхуванню у встановленому випадку. Тобто у нас є пряма норма закону, яка просто зараз в одних лікарнях виконується, в інших лікарнях вона не виконується.

Тому нашим з вами завданням є пряме звернення до головного лікаря, який порушує пряму норму закону і зобов’язати його виконувати та дотримуватись чітко тих функцій закону, які вже у нас є.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми просто констатуємо факт, що порушується ця норма, порушується у 90 відсотках лікарень. Вона порушується прямо в даному разі, в ОХМАТДИТі в тому числі. Це порушується регулярно.

 

БІЛОВОЛ О.М. Це питання Міністерства охорони здоров’я і хай вони контролюють це питання.

 

СИСОЄНКО І.В. Але ми проконтролюємо як це буде виконувати МОЗ.

 

МУСІЙ О.С. Вони нам зроблять доповідь.

 

СИСОЄНКО І.В. Нам потрібен кінцевий результат. Давайте звернемось напряму до ОХМАТДИТу і дамо вказівку головному лікарю.

 

МУСІЙ О.С. Але ми ж не можемо підміняти виконавчий орган влади, ми ж не можемо підміняти МОЗ.

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановні народні депутати, я хочу доповісти, що Міністерством охорони здоров’я була зібрана відповідна нарада з метою опрацювання питання і відповідно до існуючої нормативної бази, про яку було вже сьогодні проінформовано, на сьогодні немає ні одного законодавчого чи нормативного акту, який би містив норму про заборону знаходження батьків разом з дитиною під час стаціонарного лікування.

Це питання регламентовано статтю закону України про Основи законодавства, де регламентується перебування дітей до 6 років. Перебування дітей старше 6 років передбачено постановою Кабінету Міністрів від 17.09.1996 року.

Також хочу зазначити, що нами в результаті опрацювання цього питання було направлено лист до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та міських державних адміністрацій з проханням ще раз провести роз’яснювальну роботу в закладах охорони здоров’я, з керівниками закладів охорони здоров’я з метою недопущення порушення прав дитини та батьків під час перебування в стаціонарі. Окремо хочу зауважити, що питання перебування у стаціонарі потребує вивчення питання дотримання санепідрежиму в лікарні у випадку перебування дитини разом із батьками.

У мене є наступна пропозиція. Якщо будуть виникати звернення про порушення існуючої нормативної бази, то, будь ласка, звертайтесь до мене, оскільки я за функціональним розподілом обов’язків курую лікувальний департамент і саме це належить до меж моєї компетенції.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Такі звернення були і, на жаль, результату вони не мають. Ми вимагаємо від головних лікарів дотримання закону.

Давайте нехай тоді комітет звернеться до всіх головних лікарів дитячих обласних лікарень, ОХМАТДИТу.

 

БІЛОВОЛ О.М. Вони повинні звернутись до Міністерства охорони здоров’я.

 

МУСІЙ О.С. І хай нам МОЗ тоді відзвітує про виконання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте тоді звернення до МОЗу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас проголосувати за те, щоб підтримати наш лист-звернення до МОЗу, вирішити це питання, взяти його на контроль і звітувати Комітету з питань охорони здоров’я про виконання. Всі за. Пана Березенка вже немає.

Шановні колеги, в нас ще останнє питання. Зараз слово надається Олегу Степановичу Мусію щодо цього питання.

 

МУСІЙ О.С. Шановні колеги, до Комітету з питань охорони здоров’я і до мене особисто звернулось дуже багато представників існуючого фармацевтичного ринку, в тому числі громадські організації, виробники інноваційних ліків, іноземні виробники ліків, українські виробники ліків, асоціація дистриб’юторів України, аптечна асоціація, одним словом, всі ті, хто знаходиться на ринку України, в тому числі і пацієнтські організації щодо неприпустимості ініціативи уряду про введення в Податковому кодексі 20 відсотків ПДВ на ліки, на вироби медичного призначення і на медичні послуги, які були задекларовані і знаходяться на сайті Міністерства фінансів як ініціатива уряду. Поки що цей законопроект не потрапив у стіни парламенту.

Тому, щоб не сталась така ситуація, яка сталась з  минулим бюджетом, коли нам презентували Податковий кодекс і бюджет і ми вимушені були протягом трьох годин розглянути Податковий кодекс і бюджет, то прохання підтримати таку ініціативу, що комітет виражає свою чітку позицію і звертається до Міністерства фінансів, до уряду і до профільного нашого бюджетного комітету, який буде розглядати такі ініціативи, у випадку надходження ініціативи про підвищення ПДВ до 20 відсотків комітет висловлює свою категоричну незгоду і позицію, що ми не підтримуємо відповідні ініціативи, якщо вони будуть внесені.

 

СИСОЄНКО І.В. Олег Степанович, вчора була погоджувальна нарада і уряд зазначив про те, що вони забирають назад таку свою чудову ініціативу і буде збережений ПДВ 7 відсотків, тобто вони відмовились від 20 відсотків.

Вони всі нас почули, тому що всі народні депутати на це особливо звертали увагу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, ми вирішили підготувати лист.

 

МУСІЙ О.С. Ніщо не заважає нам підготувати відповідного листа. Ви знаєте і всі були свідками по законопроекту 2309а, який був спочатку внесений, а потім міністр сказав, що ми відкликаємо 5 позицій і нічого не відкликав. Ми зобов’язані задекларувати позицію комітету.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Правильно. И поддержать украинский народ.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте зафіксуємо, що ми свою позицію декларуємо.

 

МУСІЙ О.С. У нас є чітка позиція. Ми можемо її висловити?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Можемо.

 

МУСІЙ О.С. Тому я прошу вас підтримати і висловити позиції комітету, що ми не допускаємо навіть можливості підвищення ПДВ.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто за те, щоб підтримати цю пропозицію, прошу голосувати. Всі за. Я прошу уточнити до кого лист: до прем’єр-міністра?

 

МУСІЙ О.С. Прем’єр-міністр. Міністерство фінансів виходило з цією ініціативою і наші два комітети: бюджетний і податковий.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у нас всі питання порядку денного завершені. Я вам дякую і хочу вам сказати, що робочою групою були проведені комітетські слухання по закону про психіатрію, підготовлений закон. І я хочу спитати, хто б з вас хотів, я би пропонувала, щоб цей закон,  після того як ви з ним ознайомитесь, він повністю лягає в концепцію щодо нашого завдання до європейської якості. Я не кажу про якісь реформи, але ми покроково маємо рухатись до європейської якості, до якості надання медичної допомоги.

Власне, цей закон підготовлений. Я вам через комітет розішлю і прошу вас, якщо до наступного засідання Комітету з питань охорони здоров’я, а це буде 23 грудня, щоб ви були готові і щоб ми в цьому році змогли його зареєструвати і поставити в порядок денний. Тобто на наступному тижні він буде вам розісланий і якщо буде ваша згода, 23 грудня просто прошу вас звернути увагу на поштовх, щоб не вийшло, що вам його відправили, а ви не встигли з ним ознайомитись. Закон дозволяє нам змінити відношення до психіатрії і вивести її в європейський вимір.

 

ПРУДНІКОВА О.Є. Шановні народні депутати, хвилинку уваги, я дуже вас прошу. Громадська організація Миколаївська фармацевтична асоціація "Фармрада", а  також голова комітету з фармдіяльності  Громадської ради МОЗ, я дуже вас прошу, народні депутати, подивіться проект Олега Степановича. Є порівняльна таблиця, але жодного нашого зауваження не враховано, навіть граматичних помилок. Там є клінічні випробування над малолітніми дітьми, над вагітними, там ліквідовується малий бізнес, аптеки і надається право якимось особам приватного права: лікарям, медсестрам торгувати лікарськими засобами.

Це крик душі, у нас 6 тисяч аптек. А вас, Олег Степанович, я прошу,  не бійтесь громадськості, зустріньтесь з нами. Ми не хочемо Спіженку задавати питання, ми хочемо вам задати запитання. У нього клініка приватна і звичайно він буде зацікавлений, щоб проводити досліди.

 

МУСІЙ О.С. Я не боюсь.

 

ШИПКО А.Ф. У нас не было этого в законе.

 

ПРУДНІКОВА О.Є. Почитайте, почитайте.

 

ШИПКО А.Ф. В моем законе этого не было.

 

З ЗАЛУ. Правильно, ви з нами 5 разів зустрічались, а Олег Степанович ні одного  разу. Але ж іде альтернативний закон. Чому?

 

ШИПКО А.Ф. Нет, альтернативный не идет, идет объединенный.

 

З ЗАЛУ. Візьміть у секретаріату нашу таблицю.

 

ШИПКО А.Ф.  Хорошо.

 

З ЗАЛУ. Не бійтеся, зустріньтеся з нами, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Послухайте, перестаньте тут репетувати. Він доопрацьовується ще два тижні.

 

(На цьому стенографування засідання припиняється)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку