СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету з питань охорони здоров'я 

 

від 13 травня 2015 року

 

Веде засідання Голова Комітету О.В.БОГОМОЛЕЦЬ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Шановні народні депутати і запрошені особи, розпочинаємо засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.

Сьогодні на засіданні присутні народні депутати, кворум у нас є. Олег Степанович Мусій написав заяву про свою відсутність. Кворум є. Тому на засіданні присутні 7 членів Комітету охорони здоров'я, кворум досягнуто.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Я прошу вас проголосувати відповідно за початок нашого засідання. Чи у всіх є порядок денний, чи всі були ознайомлені? Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб за цей порядок денний проголосувати і розпочати…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна пропозицію до порядку денного? Включити додатково, Ольга Вадимівна, можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Проголосуємо, а потім включимо.

Прошу проголосувати. Хто за те, щоби почати роботу відповідно до порядку денного затвердженого. Так, чи є пропозиції щодо включення до порядку денного інших питань, які не були включені до програми?

Будь ласка, пані Оксано.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Доброго дня, шановні колеги. Прошу включити до порядку денного звернення від медичного департаменту Міністерства оборони, всім депутатам цей лист розданий, про те, що вони просять нас звернутися до Кабінету Міністрів і до керівництва обласних адміністрацій і департаментів охорони здоров'я областей у зв'язку з дефіцитом продуктів крові в шпиталях Міністерства оборони. Прошу підтримати, розглянути цей лист і включити його до порядку денного.

Ольга Вадимівна, можна проголосуємо, хто "за"?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, шановні колеги, прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб підтримати пропозицію пані Оксани. Рішення прийнято. Включено до порядку денного.

Шановні колеги, також прошу вас розглянути можливість включення до порядку денного, власне, звернення до вас щодо того, щоби створити при Комітеті охорони здоров'я робочу групу з  питань удосконалення медичного забезпечення антитерористичної операції, включивши її до складу  народних депутатів за згодою представників центральних органів виконавчої влади, визначених пунктом 10 протокольного рішення  Міжвідомчої наради, що проводилась в РНБО 3 квітня 2015 року (копія цього рішення РНБО додається), а також працівників практичної медицини, науковців, громадськості та інших бажаючих долучитися до цієї роботи.

На посаду голови цієї робочої групи пропоную за згодою кандидатуру  народного депутата України першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Корчинську Оксану Анатоліївну.

Прошу вас підтримати включення цього питання до порядку  денного.

Дякую.

Переходимо до розгляду  наших поточних питань. Так… перше на порядку денному. Проект Постанови про основні напрямки бюджетної політики на 2016 рік (№2623), поданий Кабінетом Міністрів  України представляє перший заступник  голови Комітету охорони здоров'я Оксана Анатоліївна Корчинська. Інформує.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати! (Не чути)

Ініціатор – Кабінет Міністрів. Проект Постанови про основні напрямки бюджетної політики на 2016 рік (реєстраційний номер 2623, від 09.04.15 року).

Проект Розпорядження Кабінету Міністрів України про схвалення основних напрямків бюджетної політики на 2016 рік, розроблено на виконання статті 33 Бюджетного кодексу України.

Основні напрями бюджетної політики на 2016 рік розроблені відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів України, коаліційної угоди та Стратегії сталого розвитку Україна - 2020. Та ґрунтується на положеннях програми співпраці з Міжнародним валютним фондом та іншими міжнародними фінансовими організаціями.

Передумовами формування проекту Державного бюджету на 2016 рік стале економічне відновлення, подолання бідності, сталий розвиток суспільства, забезпечення пріоритетного спрямування бюджетних коштів на розвиток озброєння і військової техніки, розроблення та впровадження їх нових зразків, проведення структурних реформ в основних галузях економіки, сфери діяльності і звичайно охорони здоров'я.

Прогнозовані результати. Прийняття акту забезпечить якісну та своєчасну розробку проекту Закону України "Про Державний  бюджет України на 2016 рік", сприяння проведення комплексних реформ в економіці та бюджетній сфері, виваженої і послідовної податкової та бюджетної політики. Все це сприятиме стабільному соціальному соціально-економічному розвитку держави і підвищенню рівня життя і добробуту громадян України в 2016 році. Дуже надіємося.

Висновок головного комітету. Комітет  з питань бюджетного, на жаль, відсутній. Я би просила наш секретаріат все ж таки підготувати, зробити запит. Чому? Тому що  коли ми роздивляємося ці питання, головний комітет є бюджетний.

Висновок Головного експертного управління. У проекті не враховані або ж враховані не повністю вимоги частини четвертої  статті 33 Бюджетного кодексу України щодо граничного обсягу державного боргу, встановлення розміру мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму та рівня його забезпечення, загального обсягу державних капітальних вкладень на розроблення та реалізацію державних інвекційних проектів із зазначенням пріоритетних напрямків таких капітальних вкладень тощо.

Щодо розділу, основні прогнози, макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2016 рік. У супровідних до проекту документах відсутні ґрунтовні пояснення з наданням відповідних варіантів прогностичних розрахунків щодо чинників які визначатимуть параметри і динаміку основних макропоказників економічного і соціального розвитку України в плановому періоді. Зокрема ризиків пов'язаних з динамікою та рівнем цін на енергоносії, відпливом іноземної валюти з України, вартістю зовнішніх запозичень, можливостями фінансування зовнішньої заборгованості тощо.

Щодо розділу "Основні завдання бюджетної політики". Не можна повністю, повною мірою погодитись з поставленим завданням щодо забезпечення збалансованості та стійкості бюджетної системи шляхом, це в даному разі я цитую цей Бюджетний кодекс: "Запровадження бюджетних правил, зокрема щодо включених випадків внесення змін до Закону про державний бюджет України протягом року, які за своїм змістом передбачають встановлення мораторію та внесення змін до зазначеного закону". Законодавче оголошення мораторію не вирішить тих юридичних проблем, які уряд бажав би вирішити з його допомогою і матиме декларативний характер до того ж встановлення заборони на внесення і розгляд певних законопроектів є обмеженням конституційного права суб'єктів законодавчої ініціативи.

Щодо розділу "Пріоритетні завдання податкової політики". Потребують конкретизації завдання щодо адаптації податкового законодавства України, що законодавство Європейського Союзу шляхом внесення до Податкового та Митного кодексів України змін.

Потребують конкретизації завдання щодо посилення боротьби із схемами і ухилення від сплати податків юридичними і фізичними особами.

Щодо розділу "Виконання пріоритетних державних цільових програм". У проекті зазначається, що виконання пріоритетних державних цільових програм здійснюватиметься в межах коштів передбачених у бюджетному, Державному бюджеті України на 2016 рік за результатами перегляду дежавноцільових програм з урахуванням переходу до нової системи бюджетного планування спрямованої на досягнення стратегічних цілей.

Відповідно до вимог статті 4 Закону України "Про державні цільові програми" перелік державних цільових програм, який планується виконати у відповідності, у відповідному році з використанням коштів державного бюджету України подається на розгляд Верховної Ради України разом із проектом Закону про державний бюджет України на відповідний рік.

Щодо розділу "Інші питання, вирішення яких необхідно для складання проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік". У низці положень цього розділу, зокрема таких, як оптимізація мережі закладів охорони здоров'я, забезпечення доступної високоякісної освіти від дошкільної до вищої для всіх громадян України тощо, доцільно змістити акценти на фінансову сторону питання і наповнити такі положення конкретним змістом.

Виглядає сумнівною пропозиція щодо внесення змін до Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" у частині застосування до журналістів державних та комунальних засобів масової інформації норм про умови оплати праці та пенсійного забезпечення державних службовців. Оскільки журналісти не є державними службовцями. Або треба конкретизувати, що це стосується виключно тільки державних ЗМІ, котрих не так багато.

Щодо пропозицій по виконанню Закону України про комерційний облік природного газу. Звертаємо увагу на те, що назва даного Закону має таку редакцію: "Про забезпечення комерційного обліку природного газу". Тому вказане положення потребує відповідного уточнення.

Вважаємо зайвим завдання щодо забезпечення надходження коштів від приватизації державного майна до державного бюджету. Оскільки пункт другий частини першої статті 15 Бюджетного кодексу України, визначено, що джерелами фінансування бюджету є кошти від приватизації державного майна, включаючи інші надходження, безпосередньо пов'язані з процесом приватизації.

Щодо Державного бюджету. Висновок ГНЕУ містить ряд інших зауважень і пропозицій, на що всі депутати наші можуть звернути увагу.

Висновок Комітету з питань протидії і запобігання корупції. Проект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Висновок Комітету з питань охорони здоров'я. Зауваження комітету. У поданому проекті недостатньо визначено деякі напрямки бюджетної політики, які мають сприяти поліпшенню якості надання медичної допомоги населенню країни та реформи медичного обслуговування.

З огляду на це, вважаємо за необхідне розділ "Основні завдання Бюджетної програми" поданого документу в кінці доповнити новим положенням такого змісту. "Забезпечення пріоритетного спрямування бюджетних коштів на охорону здоров'я з метою поліпшення якості і доступності медичної допомоги населенню та поступове підвищення заробітної плати медичним працівникам.

Розділ "Взаємовідносини державного бюджету з місцевими бюджетами" передбачає передачу всіх вищих медичних навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, що нині відносяться до сфери управління МОЗ України, на фінансування з місцевих бюджетів. Разом з тим, разом з тим, такі навчальні заклади є структурними підрозділами відповідних вищих медичних навчальних закладів IV рівня акредитації Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, Запорізького державного медичного університету, Державного національного медичного університету імені Горького, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького тощо.

Нагадую, що в даному більшість кафедр знаходяться безпосередньо в лікарнях. І люди, котрі очолюють ці кафедри, вони безпосередньо працюють в національних закладах країни. Тому вважаємо, що змінювати їх підпорядкування на джерела фінансування, вважаємо недоцільним. А залишити їх під Міністерством охорони здоров'я, позаяк є це одна структура.

В зв'язку з цим, положення абзацу 12 розділу "Взаємовідносини державного бюджету з місцевими бюджетами" після слів "інших навчальних закладах" вважаємо за необхідне доповнити словами "крім навчальних закладів, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України".

Пропонується абзац 34 розділу "Інші питання, вирішення яких необхідно для складання проекту Закону "Про Державний бюджет України на 2016 рік", а саме: продовження здійснення заходів передачі закладів культури державної власності до сфери управління Міністерства культури України, в кінці, після слів "Міністерства культури України" доповнити словами "крім закладів, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України".

Обґрунтування. Національна медично-наукова бібліотека України є головним організаційним і науково-дослідницьким, і науково-методичним центром мережі медичних бібліотек України. Передача даного закладу до сфери управління Міністерства культури України порушить діючу багаторівневу систему забезпечення лікувально-профілактичних закладів, науково-дослідних установ, всіх медичних навчальних закладів, а також значну чисельність науковців та лікарів науково-медичною інформацією безпосередньо актуальною щоденно. Це також призведе до нівелювання статусу бібліотеки як головного наукового медичного центру для працівників медицини. Це стосується і Національного музея-садиби імені Пирогова та Національного музею медицини, які є навчальними та науковими базами для вищих медичних навчальних закладів І-IV рівня акредитації, на яких забезпечується професійна підготовка студентів медиків.

Пропонується рішення комітету. Може бути схвалений з урахуванням висловлених вище пропозицій, що у зв'язку з неврегульованим чинним законодавством України, зокрема  основами законодавства з питань охорони здоров'я, питання забезпечення хворих на рідкісні орфанні хвороби необхідними лікарськими засобами та надзвичайно актуальною з цього питання в Україні пропонується ще один розділ. Ми якраз з вами, ми голосували за це питання на минулих комітетах, коли ми підтримали включення і фінансування Державної програми орфанних хвороб не тільки у дітей як бюджетної програми зараз, але так само і у дорослих. Якщо ви пам'ятаєте, ми підтримали з вами якраз нещодавно це питання. І тому ми просимо включити так само ці інші питання, вирішення яких необхідно для складання проекту Закону про Державний бюджет України на 2016 рік після абзацу 2 доповнити новим абзацом такого змісту: "Забезпечення хворих на рідкісні орфанні захворювання життєво необхідними лікарськими засобами, що дасть їм в даному разі на 2016 рік мати фінансування". Доповідь закінчена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані Оксано.

Шановні колеги, шановні народні депутати, пропоную вам висловити свої зауваження і пропозиції щодо проекту Постанови про основні напрямки бюджетної політики. Будь ласка, хто з вас хоче долучитися до роботи? Пропозицій немає у народних депутатів?

 

_______________. Пропозиція така. Якщо будуть враховані ті пропозиції і висновок нашого комітету, то ми будемо підтримувати цю постанову. Якщо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми зараз, ми зараз проголосуємо з вами після того, як всі…

 

_______________. А якщо воно залишиться в тому, як пропонує Кабінет Міністрів, я не буду підтримувати, бо це і зміни до  навчальних закладів медичних  училищ,  і до Академії медичних наук. Я не хочу, щоб у нас взагалі порушувалося все в державі, потрібно, щоб була і наукова база, і підготовча база, і щоб діти, які,  особливо молодший медичний персонал, щоб вони  готувалися нормально і мали нормальне фінансування, тобто, якщо будуть ці пропозиції комітетські, я підтримую – це моя позиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи у вас будуть ще якісь   додаткові пропозиції крім тих, які  пані Оксана висловила? Ну, можливо…

 

_______________. А до якого часу можна? Ми надамо ще додаткові пропозиції.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Зараз нам  комітет озвучить, скільки у нас часу, а взагалі вони нам  надали його заздалегідь.

 

 

РУДИЙ В.М. Я хочу сказати, що сьогодні готувався  проект наших пропозицій, нашого комітету,  до Комітету з питань бюджету, він буде основним, тобто є основним з цього питання і тому ми повинні надати їм попередні свої пропозиції. Ті пропозиції, як і як би секретаріат бачив,  вони були викладені і Оксана Анатоліївна також додала. Часу якось нам не ставилось.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Володимир, питання наступне: чи я можу вас попросити,  будь ласка,    повідомити народних депутатів  всіх до якої дати остаточно мають бути передані  доповнення для того, щоб ми могли при потребі, якщо виникнуть, щоб доповнити і донести.

 

РУДИЙ В.М. До наступного засідання комітету. Але  наступне  засідання комітету у нас, справа в тому, що буде вже  тільки в червні місяці.

Нашого, тому що ми повинні ці додаткові пропозиції  на нашому комітеті розглядати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  У нас  є парламентські слухання,  шановні колеги. Дивіться, я прошу…  Шановні колеги, пропоную зробити наступне. Ви   сьогодні продумаєте, бо я думаю, що це відкладати не потрібно. При потребі,  завтра, під час перерви засідань Верховної  Ради, ми можемо з вам  ще раз  зібратися, і якщо у вас будуть пропозиції, до завтра ви подумаєте і проговорите…

 

РУДИЙ В.М.  Тут  є один        нюанс важливий, який треба врахувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Воно вже було як би в нас на розгляді декілька тижнів.

 

РУДИЙ В.М. Тут є один важливий нюанс, який  треба врахувати. До 15 червня згідно з Бюджетним законодавством, Верховна Рада    України має ухвалити основні напрями бюджетної політики на наступний  рік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Щоб не було, що ми з вами чогось не встигнемо зробити, тому я  буду пропонувати проголосувати  правки, які є, визначити, що ми не приймаємо, якщо воно є відповідно без правок. І, якщо у вас виникнуть, оперативно попрацювати, якщо у вас будуть ще доповнення до завтрашнього дня, тоді при потребі ми завтра ще раз зберемося. І тоді доповнимо. А визначимо в телефонному режимі.

Зараз працюємо над тим документом, який у нас є, з тими доповненнями, які озвучила пані Оксана.

Будь ласка, пан Кириченко.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я считаю крайне важным то, что было сказано …………….. мы не должны забыть о социально опасных заболеваниях. Таких, как туберкулез, СПИД, а мы про них не говорим. У нас есть катастрофа с вопросом вакцинации. И мы с вами об этом говорили, и нам ………… То есть нам нужно выделить дополнительные………………. вопросы ………… высокоспециализированной ……………. которая называется, в том числе трансплантации. Заниматься этим………

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Я коментую. Дивіться, значить, поправки до бюджету і до кодексу – це стратегічний напрямок, котрий ми з вами визначаємо. Тобто ми зараз визначаємо, наприклад, стаття "Бюджетна програма на лікування і фінансування туберкульозу, ВІЧ, гепатитів", вона у нас існує. Ми зараз говорили про орфанні хвороби, тому що зараз за даними державної програми, котрих у нас є 19, державних програм, у нас є орфанні хвороби тільки дитячі за державними програмами. Інша справа, що ми можемо принципово проголосувати, що ми за те, щоб збільшити кількість державних програм на фінансування. І потім запропонувати: ми їх збільшимо як стратегію, ми кажемо, що в бюджетному кодексі ми… Ми кількість бюджетних програм по охороні здоров'я збільшимо, і потім ми з Міністерством охорони здоров'я, окрім орфанних хвороб, ще обговорюємо, що принципово, що збільшити. Тому що їм вже програми, котрі вже існують, або їх треба зазначити, що їх треба…

 

КИРИЧЕНКО О.М. (Не чути) … не финансированы. Ну что, это же ………… данные нашего комитета. Если у нас …. процентов – самый высокий показатель по вакцинации……………………

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Олексій, у нас, на жаль, фінанси на це за бюджетом навіть 2015 року є. Інша справа, що не відбуваються дії, не відбуваються тендери, не відбувається зараз, на жаль, ще міжнародні закупівлі; що минулі тендери 2014 року були проведені так, що виробникам дали і дистриб'юторам 180 днів для поставки ліків, і вони само собою їх не поставляють. Це іде програма. А це Бюджетний кодекс. Тобто само собою ми маємо право внести все, що вважають народні депутати.

Зараз ми розглядали з точки зору принципових речей, котрі ми вважаємо, що не можна їх чіпати, тому що це розвалить медичну систему в даному разі охорони здоров'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані Оксана.

Будь ласка, пані Ірино.

 

СИСОЄНКО І.В.  Шановні колеги, зараз ми розглядаємо дуже важливе стратегічне питання по якому будуть продовжуватись робота по фінансуванню на весь наступний рік. У мене є пропозиція. Давайте оскільки від депутатів членів нашого комітету ідуть постійно якісь пропозиції, давайте все ж таки підійдемо до цього більш виважено і зберемось ще раз саме на цю тему на наступному тижні.  Тому що до завтра я впевнена, що всі не зможуть надати ті пропозиції по таким важливим питанням щодо фінансування і стратегічного планування роботи бюджету на 16-й рік.

Тому є пропозиція, окрім парламентських слухань, які у нас будуть на наступному тижні окремо зібрати саме комітет, щоб на той час уже були подані всіма депутатами ті пропозиції, які стосуються саме цього питання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Комітет, скажіть, будь ласка, у нас на 15 годину парламентські слухання, правильно? Може, якщо зараз погодяться депутати зібратися на годину раніше, окремо…

(Загальна дискусія)

Тоді пропозиція, вівторок з 14 до 16, в обідню перерву у нас є можливість провести ще один комітет і не пропускати.

Ольга Вадимівна…

 

______________. (Не чути)

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  У нас пленарне засідання в середу вранці. У нас пленарний тиждень.

(Загальна дискусія)

 

______________. Мы не имеем права назначать комитет вовремя сессии.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ну, це правда. Бо під час проведення сесії ми не маємо права.

Скажіть, будь ласка, в даному разі, Ольга Вадимівна, на голосування депутати просять поставити пропозицію зібрати комітет у вівторок, у вівторок, 19 травня, там, о 14.15. да? О  14-й у нас закінчення і провести його з 14.15 до  15.30.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я не почула від голови секретаріату дату. І ви її ніхто не почули. Тобто у нас є розуміння, що до якоїсь дати ці матеріали мають бути надані. Ми з вами цієї дати не знаємо: ні я, ні ви.  Тобто я прошу, щоби секретаріат сьогодні сказав, якщо ми маємо подати це не пізніше, ніж завтра, то  відповідно до цього збиратися у вівторок немає сенсу. Як тільки сьогодні нас повідомлять, що у нас є час, відповідно до цього ми зможемо з вами  зібратися і відтягнути. Тобто дати ні я, ні ви не почули. І якщо ми зараз проголосуємо зробити це на наступному тижні, а Кабмні вимагає, щоб це було зроблено на цьому тижні, то відповідно ми з вами взагалі нічого не отримаємо і нічого не проголосуємо.

 

РУДИЙ В.М. Я перепрошую. Можна уточнення? Дату я сказав. Верховна Рада України до 15 червня має прийняти цей документ. До 15 червня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А комітет до якої дати має подати?

РУДИЙ В.М.  Ми не знаємо коли…. Нам потрібно подати до того часу, поки буде розглядати це бюджетний комітет. Я не можу вам зараз сказати,  коли бюджетний комітет буде розглядати це питання. це залежить…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви, будь ласка,  зателефонуйте в бюджетний. Давайте не будемо ці технічні… це ваші питання. Будь ласка,  зателефонуйте і повідомте мене ввечері, якого числа бюджетний комітет це розглядає.

 

РУДИЙ В.М.  Добре. Добре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому, якщо бюджетний комітет це розглядає на цьому тижні, відповідно я все ж таки би пропонувала розглянути, щоби у нас бодай був базовий документ, в який ми потім зможемо до включати. Щоби всі познайомились з тими правками, які внесла пані Оксана, і потім могли долучитися до… якщо у вас будуть  ще якісь зауваження. Інакше у нас не буде навіть базового документу.

 

_______________.  (Не чути)

 

РУДИЙ В.М.  Я ж не можу вам сказати, коли бюджетний комітет буде розглядати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина!

 

РУДИЙ В.М.  Я не можу сказати. Для цього потрібно…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто програма дій у вас була?

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не маю нічого проти розглядати це взагалі 14 червня. Поясню вам, що якщо це має затверджувати бюджетний комітет на своєму комітеті, то ми мусимо знати, коли засідає цей бюджетний комітет?

 

_______________. Вони ще не визначились. Він повинен подати в …… Тобто це буде в середині червня…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О'кей. Значить, ми попередньо плануємо або вівторок, або середа, перед початком парламентських слухань. Або вівторок, залежно від кворуму, або середа. Якщо парламентські слухання у нас на 15.00, то на 14.00 потенційно можемо і в середу зібратись.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О'кей, будь ласка, вівторок.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. 14.15.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О'кей.

 

РУДИЙ В.М.  Є ще одна пропозиція, якщо дозволите. На 3 червня у нас в той день, коли проводиться засідання комітету, планується круглий стіл з автономізації медичних закладів. Можна було би перед ним також зібратися і розглянути ці питання.

 

_______________. Пленарная неделя. Слушна пропозиція.

 

РУДИЙ В.М.  Це пленарний тиждень, так.

 

_______________. А чому ви кажете за 3 червня, …… передбачено 26 травня?

 

_______________. Це інформатизація, а то автономізація. Це різні заходи.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ольга Вадимівна, можна, ми за базову пропозицію проголосуємо зараз, за вівторок?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, ми би мали з вами проголосувати за ту базову пропозицію, яка була озвучена пані Оксаною. І далі проголосувати зібратися ще раз і дослухати. Це буде правильно, відповідно до протоколу. Тобто ми питання розглянула, у нас є дві пропозиції.

Перша пропозиція, щоб комітет не підтримав, перша пропозиція пані Оксани з доповненнями.

Друга пропозиція від пана Шипка, що комітет не підтримує основи, якщо не будуть внесені зміни. І оці дві пропозиції я зараз пропоную вам проголосувати. І третім питанням, проголосувати розглянути його ще раз з додатковими пропозиціями в вівторок.

 

______________. (Не чути)

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Шановні депутати! Ми трошки затягуємо в даному разі, ризикуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати! Хто за те, щоби підтримати базову пропозицію, яка була озвучена Оксаною Анатоліївною, як базову, в яку можна буде вносити свої доповнення. Прошу вас голосувати. Прийняти за основу. Так. Сім. Не  шість. Хто за те, щоби… 

Я не знаю, нам потрібно голосувати за те, що комітет не підтримує…

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Ні, вже не треба.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я думаю, що це не потрібно, бо ми підтримуємо свою…

 

______________. Підтримуємо з урахуванням змін.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто за базовий ми приймаємо разом з пропозиціями Оксани Анатоліївни. І наступна пропозиція: це разом з вашими доопрацюваннями, разом з можливостями додати необхідну інформацію розглянути це в вівторок о 14.15. Хто за цю пропозицію?

 

РУДИЙ В.М.  І, якщо дозволите, можна було б навіть поступити таким чином. Те, що проголосовано зараз, ми можемо вже надсилати до бюджетного комітету. Якщо будуть додаткові пропозиції з урахуванням того, що проголосовано, ці додаткові пропозиції також можуть бути на додаток до нинішніх передані бюджетному…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не треба.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Депутатам треба надати можливість…

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Має бути консолідована позиція комітету одним документом. Але, шановні народні депутати, я ще раз прошу, сьогодні в ввечері голова секретаріату відповідальний узгодити з головою секретаріату бюджетного комітету, що до наступного вівторка ми маємо можливість подати ці зміни.

 

РУДИЙ В.М.  Добре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо це не так, то відповідно до цього ми вас повідомимо. І тоді, я прошу вас все ж таки бути готовими на завтра.

 

______________. (Не чути)     

 

 ______________.  Могут. Почему не могут?

 

КОРЧИНСЬКА О.А.   Якщо ми не подамо,  це буде вважатися, що ми погодили вами з їх варіантом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наше завдання, на мій погляд,  наше завдання – перестрахуватися на даний момент з вами.

 

_______________.   (Не чути)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні… Шановні народні депутати, переходимо  до нашого наступного питання – розгляд Закону… проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата" (щодо медичного обслуговування народних депутатів на загальних підставах та зміни органу, який здійснює функції з управління клінічної лікарні "Феофанія" Державного управління справами) (реєстраційний номер 1523), поданий народним депутатом Рабіновичем. За проханням народного депутата Рабіновича він просить відкласти  розгляд цього законопроекту, оскільки зараз проводить свій власний комітет.

Прошу народних депутатів підтримати  пропозицію нашого  колеги народного депутата Рабіновича перенести на відповідно наступне засідання або узгоджену з ним дату розгляд цього законопроекту. Немає заперечень?

Хто за те, щоби  підтримати пропозицію перенести розгляд цього питання? Хто – проти? Хто утримався? Дякую.

Так, шановні колеги, переходимо до розгляду наступного питання. проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів безкоштовним харчуванням (реєстраційний номер 1834).  Автор –   Левченко.

Чи присутній за засіданні комітету автор законопроекту? Відсутній. Чи присутні представники автора? Чи надходили до комітету письмові звернення  автора законопроекту щодо розгляду проекту закону?

Шановні колеги,ми  розглядаємо цей законопроект?  (Шум у залі) Насправді, це була виключно наша  домовленість, тому що вона Регламентом не підтримана.  Тобто закони розглядаються. Тобто у нас було прийняте рішення комітету. Прошу шановних народних депутатів голосувати.

Хто за те, щоби не розглядати цей закон, оскільки таке рішення було у комітету, при відсутності автора або повідомлень, прошу голосувати. Хто утримався? Хто проти? 1 – утримався, 1 – проти. Тобто ми не розглядаємо цей законопроект і чекаємо або пояснень, або листа письмового від авторів, або його представників.

Шановні колеги, на голосування, так… Наступне питання: проект Постанови про передачу медичних закладів з управління Державного управління справами у підпорядкування Міністерства охорони здоров'я для забезпечення пріоритетного надання медичної допомоги ветеранам війни, учасникам бойових дій в Афганістані, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та учасникам АТО (реєстраційний номер 1664). Автори: Томенко, Мусій.

Чи є присутній один з авторів? Чи є представники. Помічників немає Олега Степановича?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, при відсутності автора і відсутності доручень, хто за те, щоб не розглядати це питання у відсутності авторів? Хто утримався? Хто проти? Костянтин, ви "за"?

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  А, ви "за"? Не розглядати. А, переносимо, тобто "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що-що? "За"? За те, щоб розглядати в присутності автора.

Шановні колеги, наступне питання: проект Закону про державну підтримку санаторно-курортного реабілітаційного центру "Слов'янський курорт" (реєстраційний номер 1446). Автори: Королевська, Солод.

Чи присутні на засіданні комітету автори законопроекту? Чи є представники? Чи надходили до комітету письмові звернення авторів законопроекту щодо розгляду проекту закону?

Шановні колеги, чи будемо розглядати? Тобто, хто за те, щоб підтримати не розглядати без присутності авторів, перенести на наступне засідання? І просимо секретаріат повідомити, що комітет не розглядає без присутності авторів або їх представників.

Хто за те, щоб перенести? Хто – "за"? Хто – проти? Хто утримався?

Наступне питання. Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо забезпечення фінансування санаторіїв, профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій) (реєстраційний номер 1865). Автори: Денісова, Єфремова, Гриневич, Лапін, Королевська, Драюк, Дроздик.

Чи є присутні автори чи представники авторів? Чи були звернення? Чи надходили до комітету письмові звернення?

 

РУДИЙ В.М.  Є лист народного депутата Денісової, щоб розглядати цей проект закону за відсутності авторів, без неї.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати! Ваші думки з цього приводу? Прошу висловитись.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лист із зверненням розглядати без їх присутності. Це у комітету немає… тобто комітет не зобов'язаний Регламентним комітетом обов'язково вимагати, вимагати присутність авторів. Але, якщо є лист від авторів з проханням розглядати без їх присутності, я думаю, що потрібно звернути увагу на цей лист.

Шановні народні депутати! Хто за те, згідно якби прийнятого рішення, за те, щоб не розглядати без присутності авторів. Прошу проголосувати. Хто - "за"?  

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Не розглядати без присутності автора.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не розглядати без присутності авторів при наявності  листа-звернення, що  вони просять розглянути без їх присутності.

(Загальна дискусія)

Ми не маємо права наполягати…

 

_______________.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто регламентний комітет давав пояснення, ми  писали звернення, коли нами було прийняте  рішення, ми звернулись до регламентного комітету. Регламентний комітет  нам написав, що  ми маємо повне право  розглядати закони без присутності  авторів і не маємо права вимагати від авторів присутності на засіданні комітету.   Це виключно наше побажання і відповідно, якщо  законопроект, який буде лежати у нас  два, чи три, чи чотири місяці, він  буде лежати на комітеті і  робота комітету  не буде оцінена, і тобто згідно регламенту, ми маємо  розглянути без присутності авторів. 

(Загальна дискусія)

 

_______________. Є ще один нюанс, якщо дозволите. Справа в тому, що якщо ми не надішлемо головному комітету наші пропозиції, він все одно прийме  рішення по цьому законопроекту, але він прийме без наших  пропозицій. Хоча, можливо, вони і могли б бути враховані. Автори законопроекту в  законопроекті, свою думку висловили,  тому Регламент і не вимагає, щоби вони обов'язково були присутні. Написано, що вони запрошуються, але не сказано, що ми не повинні розглядати за їх присутності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, хто за те, щоби не розглядати без присутності авторів? Першу пропозицію виношу на голосування.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, тільки по цьому законопроекту, де у нас є звернення авторів, розглянути без їх присутності, є звернення, відповідно до наших вимог. Хто? Так, 1 – "за".  Хто – проти?   Хто утримався?

(Загальна дискусія)

О'кей. Хто за те, щоби розглянути законопроект в тому випадку, якщо є звернення? Прошу голосувати. П'ять.

Шановні колеги, ми розглядаємо цей законопроект згідно рішення більшості. Пані Оксана Корчинська доповідає.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, я скажу вам чесно, хотілося б дійсно, щоб такий важливий законопроект представляли автори. Є, може, все ж таки знижка тільки на те, що ми не профільний комітет. Є висновок профільного комітету, тому що, якщо б не було висновку профільного комітету по цьому законопроекту, то я би категорично була проти все ж таки і надіялась на присутність авторів.

Даним законопроектом, це у нас законопроект номер 1865 від 27.01.2015 року. Він доопрацьований у нас 06.04.2015 року. Автори – народні депутати Денісова, Єфремова, Гриневич, Лапін, Королевська, Драюк і Дроздик. Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо забезпечення права осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах на оздоровчі заходи, часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Зокрема передбачаються доповнення існуючої редакції Закону положенням наступного змісту.

Пункт 8 частини першої статті 7 Закону доповнити, визначивши, що порядок часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв, навчальних закладів здійснюється за рахунок коштів фонду соціального страхування. Стаття 7, 9, 11, 20, 29-1.

Узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління, проект Закону може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень, пропозицій. Зауваження Головного науково-експертного управління. Скажіть, будь ласка, шановні народні депутати, ви читали? Вам зачитувати зауваження Головного управління?..

Зачитувати. Я вам тоді зачитаю, тому що все ж таки, тоді дотримуються… У пояснювальній записці по проекту закону не обґрунтовано, чому часткове фінансування пропонується надати лише санаторіям-профілакторіям вищих навчальних закладів, а не всім санаторіям-профілакторіям.

Вважаємо, що такий  вибірковий підхід  не повною  мірою вимагає вимогам  статті 13 Конституції  України, згідно з якою  усі суб'єкти права власності рівні перед законом. На нашу думку, нашого експертного управління,  якщо у Фонді  соціального страхування    України є кошти для фінансування санаторіїв-профілакторіїв, то їх краще розділяти у  конкурсному порядку серед всіх санаторіїв-профілакторіїв     з тим, щоб вони за рахунок цих кошів зменшили вартість оздоровлення у них, або покращували умови такого   оздоровлення, уточнивши в новій  статті 29, на що саме використовуються кошти фонду.  Потребують регулювання   і деякі питання фінансування санаторно-курортного лікування   зокрема щодо планування санаторно-курортного лікування,  умов надання санаторно-курортного лікування, надання допомоги по тимчасовій  непрацездатності та  тривалість її виплати на період перебування в санаторії-профілакторії. 

Висновок Комітету з питань запобігання  та протидії  корупції: проект закону відповідає  вимогам Антикорупційного законодавства. Головний комітет, Комітет з питань  соціальної політики,  зайнятості та пенсійного забезпечення,  висновок головного комітету: на думку членів комітету  для уряду одним  із пріоритетів    їх діяльності має бути оздоровлення студентської молоді  протягом навчального  року,  саме на базі санаторіїв-профілакторіїв – це найбільш доступна державна  форма організації повноцінного    оздоровлення. На жаль, сьогодні студенти  вищих навчальних закладів фактично позбавлені  такого права.

Реалізація положень цього законопроекту у разі  його прийняття, потребуватиме близько  4 мільйонів гривень  на місяць за рахунок коштів  загальнообов'язкового державного  страхування, що  надасть можливість поліпшити здоров'я понад 42 тисячам студентів, зберегти матеріально-технічну базу близько 50 санаторіїв-профілакторіїв  вищих навчальних закладів та забезпечити  роботою більше тисячі медичних  працівників.

Пропонується, висновок профільного комітету, рекомендувати  Верховній Раді  підтримати законопроект та прийняти його в  за основу та в цілому як закон. Висновок   комітету нашого, котрий ми пропонуємо розглянути шановним колегам: пропонується передбачити     у законопроекті  норму щодо забезпечення часткового фінансування послуг з  лікування та реабілітації застрахованих осіб за рахунок коштів  соціального срахування у всіх санаторіях-профілакторіях підприємств, установ, навчальних закладів та організацій яке було встановлено законодавством щодо набрання чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці". Це, на думку комітету, забезпечить дотримання конституційних прав громадян, на рівність перед законом і належний соціальний захист та більш певною мірою відповідатиме основним принципам державного соціального страхування визначеним Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", стаття 3.

Узагальнюючий висновок нашого комітету. Прийняти за основу, за умови врахування на даних вище зауважень і пропозицій комітету та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

Внести зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" з доступними змінами.

Пункт 8 частини першої статті 7 доповнити абзацем 14 такого змісту: "Порядок часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв навчальних закладів за рахунок коштів фонду".

Частину першу статті 9 доповнити пунктом такого змісту: "Забезпечення оздоровчих заходів, часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів".

Частину другу статті 10 доповнити пунктом такого змісту: "Укладати угоди на часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих начальних закладів".

Частину другу статті 11 доповнити пунктом такого змісту: "Часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів в порядку визначеним правлінням фонду".

Статтю 20 доповнити пунктом такого змісту: "Забезпечення оздоровчих заходів, часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих начальних закладів", доповнити статтю такого змісту: Стаття 29.1 Забезпечення оздоровчих заходів: "Для забезпечення оздоровчих заходів фонд здійснює часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих начальних закладів в межах асигнувань які щорічно визначаються при затвердженні бюджету фонду на наступний фінансовий рік".

Якщо є зауваження, будь ласка, шановні колеги, прошу ваших виступів.

 

______________. Пані Оксана, можна ще раз, які додаткові кошти там в розрізі

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Йде мова про 4 мільйона гривень на місяць. Так, 4, 4 абсолютно.

Зараз йде мова про 4 мільйона на місяць за рахунок загальнообов'язкового державного соціального страхування. Це надасть поліпшити здоров'я 42 тисячі студентів і матеріальну базу поліпшить 50 санаторіїв-профілакторіїв. Це в даному разі входить до профілакторіїв, санаторіїв вищих закладів навчальних. І забезпечить роботою понад 1200 тисяч медичних працівників. 1200 медичних працівників. Я теж думаю, що скоріше всього, що це малувато для, 50, 50, я думаю, що це описка, наш комітет нехай перевірить, тому що, мені теж здається, що для 50 санаторіїв-профілакторіїв це дуже невеличка все ж таки сума. Мова йде, за проектом йде мова про 4 мільйона гривень на місяць. Це ні. Це в даному разі це вони будуть забезпечені роботою, тому що ці профілакторії зараз частково не працюють і людей відпускають за свій рахунок додому. От про що йде мова. Поза як не має наповненості цих санаторіїв, люди, керівництво санаторію не може, не може забезпечити людей зарплатою, зрозуміло? І велика кількість людей відпускається за свій рахунок.

 

_______________. (Не чути)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, я користувалася висновками головного комітету. Це цифри Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення головного комітету. Такі цифри надав головний комітет, котрий, ще раз нагадую, у вас є коментарі, тоді представтесь, будь ласка, спочатку пані головуючій… Почекайте. Головує пані Ольга, вона вам надасть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, представтесь.

 

КОВАЛЬ В. Голова профспілки працівників охорони здоров'я, Вікторія Коваль. Шановні колеги, мова йде… ну я можу по наших медичних вузах сказать. У нас звернення є практично не всі вузи, вищі навчальні  заклади мають санаторії-профілакторії. Вони не багато чисельні, тому там невелика кількість і медичних працівників, і мова йде про часткове  фінансування  цих закладів, тому що сьогодні  Міністерство фінансів не дозволяє фінансувати вищим навчальним  санаторії-профілакторії. Більшість ректорів в принципі готові їх зберегти і фінансувати, їм треба  дозвіл. Тому вони просять частково  фінансування, частково фінансує заклад за рахунок спеціального фонду. Але так було. Фонд соціального страхування фінансував санаторії-профілакторії вищих навчальних закладів і там оздоровлюються студенти під час навчання. Тому  прохання профспілки також підтримати цей законопроект. Це дуже важливо   для студентів.

 

_______________. (Не чути)

 

КОВАЛЬ В. Це не реабілітація. Реабілітація тільки в санаторіях відбувається. В санаторіях-профілакторіях реабілітація…  (Шум у залі)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Пан Яриніч, будь ласка, слово.

Шановні народні депутати! Слово вашому колезі. Пан Яриніч, будь ласка.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я прошу повернутися до питання, які ми роздивлялися дві місяці тому. По відомчим лікувальних закладах.

Чому я повертаюся? Тому що ми там теж кажемо про те, що ми повинні зараз скоротити медичний персонал, закрити цілі лікарні. І не знаходимо, на жаль, тих же практично коштів, які закладені для санаторно-курортного лікування.

Зараз ми давайте все-таки ми вирішимо пріоритети, за якими буде фінансуватися Кабміном ці напрямки: або ми йдемо по шляху збереження медичного персоналу і збереження лікарень (це ті ж самі кошти), або ми розпорошуємо наші кошти на  санаторно-курортне лікування, яких калькуляція  явно недостатня… я не знаю, 40 тисяч оздоровлення,  1200  медичного персоналу. Щось тут не знаходиться. Мені здається, що це  ну, дійсно, ще раз підтверджує, що  без  представників законопроекту роздивлятися такі речі ну якось   неконструктивно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Lady is first.

 

_______________. Коллеги, вот это еще раз подтверждает тот факт, что все-таки мы правильно приняли решение о том, что представитель обязан быть, потому что есть какие-то неточности, непонимания. Мы можем не так трактовать. А если даже мы не правильно трактуем, то как будут трактовать все остальные?

Поскольку в перечне от авторов находятся абсолютно все мои однопартийцы, то я вам даю честное благородное слово: во вторник, если вы не возражаете, кого-нибудь обязательно привлечь вот к предметному объяснению. Если это возможно… Нет, мне не будут давать доверенность, потому что они отвечают за свои действия. То есть у меня предложение конкретно вот это… Ну мы просто уже запутались, понимаете, да. Есть предложение…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тоді пропозиція, все ж таки за переніс розгляду цього законопроекту у зв'язку з тим, що більшість депутатів, у них запитання. Я ґрунтувалася у своїй доповіді виключно на тих даних, що мені дали все ж таки профільні комітети. Давайте переносити (це перша пропозиція) розгляд цього законопроекту.

Друга пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

_______________. Если переносить, то не на вторник. Потому что, я думаю, что у нас будет достаточно ограниченное время для того, чтобы обсудить более первостепенные вопросы.

Во-вторых, все-таки давайте, если… Я поддерживаю господина Ярынич. Давайте мы определимся концептуально, потому что это действительно непрофильный актив для вузов. И поддерживать из фонда или из бюджета эти организации, я думаю, что просто не целесообразно концептуально. Поэтому я предлагаю этот законопроект не поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, поступило дві пропозиції. Перша пропозиція – перенести розгляд законопроекту на вівторок. Друга пропозиція… або на інший день. Ми маємо, да… Чи є пропозиція, оскільки ми проголосували за те, щоб його розглянути, чи пропозиція підтримати цей законопроект? У пані Оксани є пропозиція підтримати?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене є пропозиція, була тільки розглянути в даному разі. Я представила інформацію, котру надали мені ці управління, …депутатів. Тому, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми розглянули і взяли до уваги. Справа в тому, що ми не є якби профільний комітет, головним комітетом.

У даному випадку автори законопроекту і не сильно ми можемо вплинути як би на їх думку.

Тому у нас  є дві пропозиції, які виникли. Перша пропозиція: не  підтримувати цей законопроект. І друга пропозиція:  перенести його розгляд,   за можливістю узгодження дати по присутності авторів.

Я по мірі поступлення цих пропозицій: перша –  перенести, потім  відхилити, не підтримувати, тоді   виношу на голосування.

Хто за те, щоби перенести  цей законопроект на той момент, коли можуть бути присутні автори. Хто – проти? Хто утримався?

Хто за те, щоби  не підтримувати цей законопроект? Хто –  проти? Хто утримався?   

Переносимо згідно рішення більшості  переносимо цей законопроект і просимо вас узгодити дату, коли можуть  бути присутні  автори.

 Шановні колеги,  наступне питання на порядку денному про проект Закону про внесення змін до Закону  України  "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту" (щодо  першочергового і безоплатного забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів війни, які брали участь в антитерористичній операції) (реєстраційний номер 2215), автори: Герега, Шинькович. 

Чи присутні  на засіданні комітету автори законопроекту? 

 

_______________. Ні, не присутні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи надходили до комітету  письмові звернення авторів законопроекту щодо розгляду проекту законопроекту? 

Хто за те, щоби  не розглядати цей законопроект без присутності авторів? Хто – проти? Хто утримався? Так, згідно рішення більшості, законопроект, прошу вас повідомити авторів,  щодо необхідності їх присутності на засіданні комітету.

 Шановні колеги, наступне питання, у нас в порядку денному "Інноваційні водні технології. Практика і перспективи використання в медицині". Інформує директор Українсько-німецького центру "РЕДОКС" Грищук Валерій Павлович. Будь ласка, є присутній? Будь ласка, 3 хвилини вам достатньо?

 

ГРИЩУК В.П. Ну, як 4-5 буде, то буде краще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ГРИЩУК В.П. Найкращий технолог, це природа. Існують технології, в основі яких лежать процеси, які протікають в живому організмі.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, я перепрошую. І вам буде зручно отут, з трибуни, будь ласка. Ви будете бачити народних депутатів, запрошених.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, будь ласка, у вас 3 хвилини для доповіді. Коротко народним депутатам вашу пропозицію, що ви хочете і обґрунтування.

 

ГРИЩУК В.П. Пропозиція така. Що існує комплекс технологій, які дозволяють із звичайної водопровідної води отримати дві води. Одну воду з окислювальними властивостями, антисептик, дезінфікуючий засіб, яким можна лікувати рани, опіки, трофічні, діабетичні виразки і таке інше. Можна, я макетик приладу, який розроблений і випробуваний на Фізичному факультеті Національного університету імені Шевченка.

В будь-якій калюжі в зоні АТО, навіть гепатитом. В літрову банку, грам солі, 10 хвилин від акумулятора і є речовина, яка і знезаразить в шпиталях все, і вилікує рани, і таке інше.

Є ще технології, які дозволяють отримати, якщо там матеріали у депутатів є, воду з відновлювальними властивостями. Тобто з антиоксидантними. Якщо таку воду використовувати в якості питної, то така вода здатна розсмоктувати і тромби, і метастази. Що, отак вже посміхаються.

Ми отримали результат в Інституті імені Кавецького, ви знаєте Інститут онкології, у відділі у директора. Ми повністю знешкодили токсичну дію хіміопрепарату. Тобто ми перейшли на нову  парадигму, ми  не вбиваємо ракову клітину, а  створюємо для неї умови, коли вона перестає ділитися. А виявляється, що ці умови сприятливі для  здорових клітин. Це, вибачте, такого результату ніхто в світі не має.

Я, знаєте, хочу таку загальну річ сказати. Зараз медицина перебуває трошки в  кризі: і антибіотики, ви знаєте, і онкологічна фармакологія. І зараз весь світ чекає  чогось нового. Нам не треба чекати, коли хтось розробить, ми  зараз  находимося в тому стані,   коли ми самі здатні це розробити і стати лідерами в світі. І для цього є всі можливості.

Я чому тут виступаю? У  мене був написаний лист на Гройсмана. Там, крім охорони здоров'я,  ще ряд чіплявся  проблем, які можна зробити з цими  інноваційними  водними технологіями. Наприклад, буровий розчин без хімреагентів – добувайте сланцевий газ екологічно чистим. До речі, у мене завтра буде зустріч в "Нафтогазі"….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Павлович, я перепрошую. Перепрошую. Дивіться,  ви знаходитесь зараз не на науковій конференції.

 

ГРИЩУК В.П.  Ні, ні, я знаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народні депутати мали можливість  отримати ваші матеріали, вони з цими матеріалами ознайомились.

 

ГРИЩУК В.П. Так.  І я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви  даєте  вашу пропозицію у зв'язку  з тим, що ваш засіб і метод мають пройти повністю всю дозвільну систему Міністерство охорони здоров'я…

 

ГРИЩУК В.П.  Все є! Все розроблено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступний крок. У нас  тут є присутні представники Міністерства охорони здоров'я, до яких  маєте звертатися.  У нас нема нічого з точки зору  законодавства, що не дозволяє вам втілювати ваші методи в життя.

 

ГРИЩУК В.П. Ольго Вадимівно, я все зрозумів. Я все зрозумів.

От у мене  тапер і моя пропозиція. Головним комітетом по цьому питанню визначений Комітет  з питань науки і освіти. Він надіслав лист Міністерству охорони здоров'я, де було написано: "Розглянути пропозиції за участю  автора і дати науково-експертну оцінку". На жаль, у нас сьогодні не Міністерство охорони здоров'я,  а міністерство охорони хвороб. Скільки я туди не телефонував, скільки не скидував матеріалів – зась! От я і прошу комітет підтримати мене в тому, щоб офіційно  на раді в Міністерстві охорони здоров'я ми розглянемо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний Валерій Павлович, це… Я прошу зараз колег, представників комітету охорони здоров'я. Я  дякую вам. Сідайте, будь ласка.

 

ГРИЩУК В.П.  Добре. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На жаль, ваша пропозиція   не входить до  повноважень Комітету охорони здоров'я. У Комітету охорони здоров'я інші повноваження.  Ми з задоволенням вас підтримали, вашу ініціативу. І прошу зараз колег народних депутатів висловити вашу позицію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна запитання? Скажіть, будь ласка, клінічне дослідження ви пройшли?

 

ГРИЩУК В.П. На все, що я кажу в мене дозволу Міністерства охорони здоров'я і сертифікати, і Свідоцтво про державну реєстрацію, і таке інше. Звичайно, деякі речі як онкологія вже протоколи виробляти, це треба працювати. Але, вибачте, це входить до пріоритетних напрямків розвитку науки і технологій, де визначено одним з головних технології, нові методи лікування  і профілактики найбільш поширених хвороб.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Скажіть, будь ласка, клінічне дослідження це ви проводили на базі якоїсь клініки. Яка назва цієї клініки? Мене це дуже зацікавило. Мені просто цікаво…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я би хотіла від Міністерства охорони здоров'я ваш коментар почути.

 

ГРИЩУК В.П. Я вам хочу сказати так, що засіб, який можна лікувати рани, опіки і таке інше був ще дозволений фармкомітетом СРСР в 1988 році. На сьогоднішній день цей дозвіл має вже Росія і Сполучені Штати. Я вже третій рік, у нас є компаньйони, які готові провести клінічні випробування, щоб лікувати рани і опіки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний Валерій Павлович. А справа в тому, що…

 

КОРЧИНСЬК О.А.  (Не чути)

 

ГРИЩУК В.П. Ну, попередні є. Ми вже в хоспісі в івано-франківському випробували ………., трофічні, діабетичні виразки лікуємо. Це звичайна вода. Якщо в обід дасте це на аналіз, вам скажуть, що це питна вода, а вона може лікувати рану. От такі от дива бувають.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Ірина Сисоєнко, а потім коментар Міністерства охорони здоров'я.

 

СИСОЄНКО І.В. Ольга Вадимівна, ви знаєте, я би хотіла би просто сказати про те, що дійсно цей винахідник, тобто людина зараз прийшов до нас, тому що в нас це питання є в порядку денному. Ми розуміємо, що це не відноситься взагалі до компетенції комітету Верховної Ради,  і це повністю, там, сфера виконавчої влади. Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми шукаємо шлях, як помогти цьому винахіднику.

 

СИСОЄНКО І.В. Якщо ми шукаємо шлях, то тоді ми повинні за результатом зараз нашого засідання зробити певні якісь дії, якщо ми це внесли в порядок денний. Тому давайте тоді, якщо ми це вже включили, давайте щось будемо вирішувати. Якщо… А наступного разу давайте все ж таки більш…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Саме для цього, саме для цього ми зараз даємо слово Міністерству охорони здоров'я, тому що у винахідника є скарги і на дії Верховної Ради, на дії Гройсмана…

 

ГРИЩУК В.П. Ні, на Верховну Раду немає. Ніяких претензій немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Ви подали, ви подали, подали в Комітет науки і техніки, ви скаржитесь, що Комітет науки   і техніки не розглядає  ваше питання.

 

ГРИЩУК В.П. Ні, він якраз буде розглядати, він надіслав лист  Міністерству охорони здоров'я де правильно визначив, що треба  робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  О'кей.

Міністерство охорони здоров'я,  будь ласка.

 

_______________. Шановні народні депутати! Так, дійсно, було неодноразово звернення в Міністерство охорони здоров'я щодо застосування так    званої "живої" і "мертвої" води.

 

ГРИЩУК В.П. Активованих водних розчинів.

 

_______________. І було заключення Інституту гігієни і медичної екології імені Марзєєва,  Академії наук, і   Українського науково-дослідного інституту медичної  реабілітації   і курортології МОЗ  України в тому, що ці питання заслуговують на увагу, і вони мають право далі вивчатися. Але на сьогодні всі ці питання представляють науковий інтерес, але на сьогодні і в  Україні такі дослідження є поодинокі, і вони не дозволяють об'єктивно оцінити переваги і недоліки  використання цієї "живої" води. Тому потрібно над цим працювати, потрібно більш детальні надати      матеріали вивчення, проведення клінічних досліджень тощо. Тому ми готові…

 

ГРИЩУК В.П. Шановні, не вводьте  людей в оману! Не вводьте людей в  оману! Зберіться хоч раз в Міністерстві охорони здоров'я, послухайте.  І я запрошую депутатів. Я вибачте, я читаю, я хоч і фізик, але читаю лекції на факультеті підвищення кваліфікації мед університету  імені Богомольця де люди кажуть: "А чому ж воно не застосовується?". 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, чи у вас є? Я прошу вас, шановний доповідач,  ми прийняли до уваги вашу інформацію, направимо лист до Міністерства охорони здоров'я, щоб  вони відповідну комісію  зібрали і відповідних  фахівців, відповідно до вашого профілю, зібрали і розглянули ваше питання. 

Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію, направити лист в Міністерство охорони здоров'я, відповідних зібрати фахівців і розглянути доцільність впровадження цих технологій.

 

_______________.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фахівців, які займаються, озвучені були: дезінфекція води, які можуть чітко проаналізувати, наскільки є ефективно, тобто…

 

ГРИЩУК В.П. Я вам приведу видатних академіків медиків…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це в Міністерство охорони здоров'я.

 

ГРИЩУК В.П. Ні-ні, так я готовий привести, я готовий…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Рішення прийнято. Ми вам дякуємо, прошу вас сідати.

 

ГРИЩУК В.П. Можна ще одну репліку, так, коротенько.

Я хоч і колишній, але  депутат Верховної Ради СРСР, був там і заступником голови комітету, і комісії тимчасової з чорнобильських питань. Розумієте, справа робиться дуже легко: будь-який депутат веде мене за руку,  приводимо, розмовляємо  з фахівцями і все йде швидко. Коли листи йдуть, це  я дякую за це звичайно, але  є більш такі швидкі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Ви мали можливість сьогодні  з усіма  депутатами познайомитись в залі. Все, я вам дякую. До побачення.

Наступне питання: про звернення директора Українського державного медико-соціального центру  ветеранів війни Гриненка щодо  необхідності включеня до проекту  Постанови Кабінету Міністрів   України " Про затвердження переліку галузей знань і   спеціальностей за якими здійснюється підготовка здобувачів  вищої освіти зі спеціальностей "фізична реабілітація"  та "практична психологія". Інформує директор Українського державного медико-соціального центру  ветеранів війни Гриненко Юрій Олександрович.

 

ГРИНЕНКО Ю.О. Шановні народні депутати! Шановна Ольга Вадимівна!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Олександрович, прошу вас   сюди, на трибуну.

 

ГРИНЕНКО Ю.О. Шановні народні депутати! Шановна Ольга Вадимівна!  Перш за все, хочу   подякувати вам особисто і   вашій комісії за активну позицію по тому, що наші госпіталі  для ветеранів війни, мережа госпіталів, а їх 29 на сьогодні, стали регіональними центрами, а наш заклад український державний територіальним центром по наданню, по реабілітації учасників  АТО. Тільки   завдяки вашій активній позиції, Ольго Вадимівно, це сталося  і Міністерство  охорони  здоров'я  визначило своїми  документами, і  на сьогоднішній день, станом на 10 травня, пройшли реабілітацію 2284 бійці АТО в нашій мережі  госпіталів.

Якщо говорити   про структуру захворювань з якими учасники АТО і пацієнти нашого центру, і всіх госпіталів, то це, перш за все, опорно-руховий апарат –  52,7 відсотків, враження нервової системи – 33,3, психічні розлади – 6,4 і інші захворювання, зокрема соматичні – десь більше 7 відсотків.

В системі мережі госпіталів, в тому числі в нашому центрі надається медична, фізична і психологічна реабілітація. Працюємо, ми перших пацієнтів почали приймати з листопада місяця минулого року. Є вже певний напрацьований досвід. До медичної реабілітації, я хотів би сказати, що включається і медикаментозне лікування, а також, а також раціональне і збалансоване харчування по інгредієнтах харчових.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу всіх, хто проводить дискусії, діалоги, будь ласка, там за дверима вийдіть, будь ласка, і поспілкуйтеся. Колеги, за дверима, будь ласка, поспілкуйтесь, проходить робота комітету.

 

ГРИНЕНКО Ю.О. А тому моє перше, так сказати, прохання і звернення до комітету фінансуються госпіталі відповідно до постанова № 680, яка прийнята 26 квітня іще 2007 року про грошові норми витрат на харчування і медикаменти складає на харчування – 35 гривень на 1 ліжко/день і 40 на медикаменти. Сьогодні ситуація дещо змінилась. У вас роздані матеріали і є проблеми, особливо з харчуванням у госпіталях.

Проект постанови Міністерство охорони розробило Мінфін уже декілька раз повертає його. Затверджено Мінекономіки і затверджено Міністерством соціальної, то есть, підтримано соціальної політики. Але Мінфін поки що не приймає її до розгляду. Всі її зауваження виконані. Я хотів би, щоб ви звернули на ті матеріали, які у вас є, ви ознайомились, ви бачите, що фактичні ціни на закупки, за які ми сьогодні, центр, закупає, вони складають 56 гривень. І ті середні статистичні ціни по Київській області на березень-квітень 2015 73 гривні, а годуємо на 35, на 56 треба годувати, а годуємо на 35 а рахунок зменшення добових норм. Тобто зменшуємо цукор, зменшуємо м'ясо, зменшуємо хліб. Стане питання скоро, що, якщо не ввести цю постанову, ветерани в рік 70-річчя будуть стояти з протягнутою рукою під госпіталями. Цього довести не можна. Це було 30 років назад, я це пам'ятаю, так, було в деяких госпіталях. Поэтому моє прохання звернутись до Міністерства фінансів все-таки підтримати. 

Є Указ Президента номер 150 від 18.03 про соціальний заходи для учасників АТО. Там одним із пунктів, по-моєму 6 чи 7, виписано про необхідність введення цієї постанови. Треба це питання якось стимулювати.

І наступне питання. В Україні готуються фахівці з фізичної реабілітації, але вони готуються в закладах не медичних. Можливо, це не страшно, що вони підготовлюються фахівці з вищою освітою не в медичних закладах. Зокрема, це педагогічні заклади, можуть бути технічні вузи і саме головне це вузи, які мають Академії фізкультури і спорту. Куди ідуть? Готуються за державні кошти, а ідуть, їх ніхто не розподіляє, вони самі устраються на роботу. Державний  бюджет їх готує, а вони потім шукають в салонах красоти собі роботи, як масажисти. П'ять років вчяться і не використовуються в охороні здоров'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Олександрович, я прошу пробачення. Вам потрібно повернутись до того питання, яке було внесено на порядок денний, –  щодо затвердження переліку галузей знань і спеціальностей за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, з спеціальностей фізична реабілітація та практична психологія. Прошу вас з цього питання...

 

ГРИНЕНКО Ю.О. Фізична реабілітація. Я про неї зараз, Ольга Вадимівна,  говорю, про фахівців з фізичної реабілітації.

Значить, на сьогоднішній день необхідно, звертаюсь до комітету, фахівців готують не медичні вузи, готують в педагогічній академії фізкультури і спорту. Необхідно, і звертаюсь до комітету з проханням законодавчо врегулювати працевлаштування фізичних терапевтів, фахівців з фізичної реабілітації, як фахівців з нелікарською університетською освітою в закладах МОЗ України.

Спосіб вирішення. Практично ніяких проблем немає. Спосіб вирішення перепрофілювати існуючі посади інструкторів з лікувальної фізкультури або інструкторів з масажу із збереженням посадових окладів, примірні посадові інструкції потребують лише незначного редагування. Вони схожі між собою, навіть… 

Да! Зарахувати на посади фахівців фізичної реабілітації випускників вищих навчальних закладів. Для цього треба, щоб Міністерство охорони прийняло цих випускників, а випускники освіти, ну, тих закладів, які випускають фахівців з фізичної реабілітації, направило до нас в охорону здоров'я. В охорону здоров'я.

От собственно нічого особливого нема. І  я хочу сказати знову ж таки, Ольга Вадимівна, завдяки роботі вашого комітету, завдяки людям, помічникам  вашим,  …вам особисто,  29 квітня 2015 року була прийнята Постанова Кабінету Міністрів  про затвердження……. галузей знань.  Вийшла вона на урядовий портал 12 травня. Я її вчора тільки отримав. Я її  тільки вчора отримав. І  тут, слава Богу, і на радість всім  все-таки в розділі "Охорона здоров'я" "медична та психологічна реабілітація" за кодом 225 введена і "фізична реабілітація" за кодом 227. Тобто робота практично  зроблена. Але Міністерство охорони здоров'я випускників цього року треба забрать.

У мене працювало дві групи випускників бакалаври. Я дивився на них…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, ми  завдання зрозуміли. Давайте зараз надамо  слово Міністерству охорони здоров'я, яке прокоментує. Ми далі продовжуємо в цьому напрямку працювати.

 

ГРИНЕНКО Ю.О.  Добре.  Я можу сідати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Да, будь ласка.

 

______________.  Ми підтримаємо цю позицію. І я думаю, що ми все… (Шум у залі)  Да, все врегулюємо. Постараємося врегулювати. І попрацюємо разом з…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу в наступний порядок денний включити  вже за результатами  роботи Міністерства охорони здоров'я їх наступні кроки, які будуть зроблені для того, щоби згідно цієї постанови і переліку, який зроблений, щоби ми могли на цей рік залучити до роботи випускників.

 

______________.  Хорошо. Добре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірина Сисоєнко, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Я хочу сказати про те, що, дійсно,  до переліку спеціальностей була додана……спеціалізація з фізичної реабілітації за результатами якраз нашого  круглого столу, пам'ятаєте, який ми проводили в лютому-місяці ми з вами разом, то тоді в Резолюції зазначили необхідність додаткової цієї спеціалізації. Тому що в Європі фахівці з фізичної реабілітації випускаються більше, ніж вже 30 років. І, дійсно, це  сьогодні для України є  великою потребою. Тому  мені дуже приємно,  що це вже є, дійсно, фактом, і вже  є такий результат.

Що  стосується другого питання по підвищенню матеріального забезпечення на лікарські засоби та харчування бійців АТО, я також підтримую повністю цю пропозицію. Дійсно є висновки вже декількох профільних міністерств на цю тему. Мною також зроблено депутатський запит до Яресько, до міністра фінансів. І я також прошу всіх депутатів нашого комітету підтримати це питання для того, щоб найближчим часом Міністерство фінансів збільшило свої видатки саме на харчування та лікарські засоби для учасників АТО. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, у нас є 2 пропозиція, які надійшли. Пані Оксано, ще є? Перша пропозиція – це доручити власне Міністерству охорони здоров'я опрацювати і за результатами доповісти. А ми відповідно готуємо листа за рішенням Комітету охорони здоров'я щодо ведення спеціальностей… Ні, ми даємо доручення Міністерству охорони здоров'я відпрацювати механізм працевлаштування.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, мова йде, спеціальності вже введені. На сьогоднішній день завдання прохання було Міністерства охорони здоров'я відпрацювати механізм перепрофілювання тих посад, які є в лікувальних закладах, і механізм працевлаштування. Відповідно ми готуємо доручення Міністерству охорони здоров'я опрацювати це питання і на наступному Комітеті охорони здоров'я доповісти за результатом. Немає заперечень? Немає заперечення у народних депутатів?

Прошу проголосувати, хто за те, щоб підтримати цю пропозицію? Наступна пропозиція: хто за те, щоб підготувати відповідний лист до Кабінету Міністрів щодо збільшення фінансування харчування ветеранів. Прошу голосувати, хто за те, щоб підтримати цю пропозицію? Рішення прийнято.

Дякую вам за вашу присутність. І ми переходимо до розгляду наступного нашого питання. Це ті питання, які були довнесені до порядку денного щодо створення згідно пункту 10-го протокольного рішення міжвідомчої наради, що проводилася в РНБО України 3 квітня. Щодо створення робочої групи з питань удосконалення медичного забезпечення антитерористичної операції. Шановні колеги, щодо створення робочої групи щодо вдосконалення медичного забезпечення антитерористичної операції. На цьому засіданні комітету ми маємо прийняти рішення про створення цієї робочої групи і відповідно після цього, є голова, і пропоную пані Оксану за її згодою, підтримати створення цієї робочої групи з головуючим, і відповідно наступні, на наступне засідання всі, хто будуть мати бажання долучитися, до цієї робочої групи можуть долучитися.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  уть, суть…  Пані Оксано, вам слово, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Зараз в даному разі йде мова про медичне забезпечення АТО – антитерористична операція. Це робоча група, котра буде займатися медичним забезпеченням антитерористичної операції. Сюди входить у нас багато переліків, сюди входить будуть експерти з Міністерства оборони. От зараз на засіданні сидить уже Ольга Башей, радник замміністра Гусєва, вона буде пропонуватися і це буде робоча група, тому що у нас РНБО має таке рішення, що вони рекомендують при комітеті утворити таку групу, тому що ми з Ольгою Вадимівною вже входимо в цивільно-медичний штаб, цивільно-військовий з медицина АТО. І от зараз така група утворюється при нашому комітеті спеціалізована, котра займається виключно питаннями медичного забезпечення антитерористичної операції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо говорити про конкретні питання, які опрацьовуються це, наприклад, контракти з медичними працівниками, це на сьогоднішній день у нас є професора, які працюють саперами, які були мобілізовані невідповідно до свого фаху. Для того, щоб легалізувати присутність потрібні певні зміни і, власне, ця група має врегулювати всі ті розбіжності, які є сьогодні в процесі організації медичного забезпечення. Є лікарі щодо мобілізації лікарської, щодо не того, не вистачає фельдшерів, щодо того як йде розподіл лікарів, які їдуть в зону антитерористичної операції, там є багато внутрішніх питань, які виникають і технічні, і фізичні, і законодавчі, які потребують урегулювання. Тому така, створення такої групи є надзвичайно доцільним, тому що група, власне, така працює, вона тільки не легалізована.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Да, ми працюємо вже такою групою як мінімум 2 особи вже кожного дня з Ольгою Вадимівною, і  в Міністерстві оборони, і в різних силових відомствах.  І зараз ми ці питання ставимо, і  нам вдалося вже,  тому що, щоб ви знали, я вас поінформую, що остання мобілізація, четверта хвиля, у нас мобілізовано 361 лікар. На жаль,   виявила наша міні-група, котра неформально, Ольга Вадимівна їздила до  учбової бази цих лікарів де вони знаходилися,  що на жаль, лікарі були в невідповідних умовах належних вчилися, на жаль,  не на відповідному рівні і ми мали великі проблеми. І зараз я, їздячи по всім  секторам,  спілкуюся з цими лікарями, і серед них є 20 відсотків – це кандидати  наук, це лікарі вищої кваліфікації, і першої кваліфікації. Ми активно займаємося тим, що ми цих лікарів  зараз відкомандировуємо від бригад, там де вони  знаходяться в полових умовах, а це вища кваліфікація. Це там буде багато завідуючих,  дуже багато  кандидатів наук, причому в таких спеціальностях як  нейрохірургія, як хірургія, як травматологія,  як,  ну судинного хірурга на жаль немає. І ми їх прикомандировуємо від бригад до наших   прифронтових лікарень, де вони займаються  безпосередньо порятунком поранених  в операційних, а не виконують фельдшерські функції в батальйонах.

Тому що   так на жаль  склалася ситуація, що у нас масово, я можу вам зараз  розповідати,  ну я вам таку доповідь зроблю із того, що ми виявили. Ми зараз   активно працюємо  з Міністерством оборони і з Генштабом,  дуже раді, що голова Генштабу пішов нам назустріч і вже певні кроки ми зробили. І якусь уже  частину лікарів всіх там з 58-ї бригади,  з 53-ї бригади,  95-ї бригади,  ми вже  прикомандирували безпосередньо      до спеціалізованих лікарень фронтових, де вони надають високоспеціалізовану допомогу – це вже вдається. Це наші питання, котрі ми повинні, ми повинні грамотно допомогти  Міністерству оборони і Генштабу    сформувати  замовлення на чергову мобілізаційну хвилю. Тому що наприклад в серпні місяці відбудеться основна демобілізація лікарів шпиталів  військових з  мобільних шпиталів і от там  нам  потрібні будуть якраз високоспеціалізовані лікарі, котрі могли б мобілізовані прийти, і працювати. А на даний момент, наприклад на  п'яту хвилю, котра зараз відбувається,  нам звичайно потрібен середній медичний персонал, котрий на жаль,  фактично його мобілізація зведена до нуля. А нам потрібні молодший медичний персонал і нам  потрібні фельдшери. Тобто от такі питання, котрі ми регулюємо із-за цього  залежить звичайно  здоров'я наших бійців безпосередньо в АТО.

Ольга Башей. Це Міністерство оборони. Можу вас представити. Це легендарна особа Ольга Башей, вона… її позивний на фронті "кроха". Це людина, котра нагороджена орденом Святої княгині Ольги. Вона вивезла безпосередньо сама, вона є парамедик, до війни була юристом, вона вивезла більше 700 бійців з лінії фронту. Це все, що стосується Донецьк і напрямок Авдіївка-Артемівськ. І буквально на днях нам вдалося її забрати. На днях. От ви її бачите от ззаду, вона стоїть. Прошу вам всім представити, тому що я от якраз рада, що вона прийшла на  наше засідання. (Оплески)

Ольга – це та людина, котра  коли захворів всім відомий Ілля Іллєнко "Хотабич", це вона його замінила на фронті. Повністю. З вересня-місяці повністю. Зайшла в сектор з липня.

Тому такі люди будуть в цій групі працювати безпосередньо над системними, щоб ми мали не тільки виконавчу владу з вами все ж таки  заохочувати до вирішення питань і силові відомства, але заохочувати й наше Міністерство охорони здоров'я, тому що зараз на даний момент ми чекаємо, нам представлена... вам… я надіюсь, нам презентують вами людину, котра буде відповідати все ж таки в Міністерстві охорони здоров'я  за  медичне забезпечення АТО. Тому що на даний момент нам така людина ще не представлена. Ми просто знаємо, що  вона… да, і ми з вами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я пропоную…

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Такі питання нам потрібно  в робочій групі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Створення робочої групи з головуючим Оксаною Анатоліївною  перейти до розгляду наступних питань. Або хтось має бажання висловитися?

Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоби створити робочу групу щодо медичного… щодо забезпечення… медичного забезпечення зони антитерористичної операції. Хто за те, щоби створити таку робочу групу?  Хто – проти? Хто утримався?  Прийнято рішення.

І наступне слово для інформування по наступному питанню. Пані Оксана.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дуже вдячна за довіру. Якраз питання  стосується нашого безпосередньо медичного забезпечення  антитерористичної операції.

До нас з вами до комітету, до керівництва комітетів у вас всіх цей лист, звернулися Центр крові Збройних Сил України, де вони нас інформують з вами, що у них є проблема. Вони просять нас з вами звернутися до Кабінету Міністрів і до обласних державних адміністрацій так само, як до департаментів охорони здоров'я обласних. Тому що на підставі Міністерства охорони здоров'я на виконання доручення Прем'єр-міністра України Яценюка від 24.01.2015 року, це №2666/1/1-15 "З метою організації надання медичної допомоги пораненим" надіслано листи головам обласних рад з проханням ухвалити обласними радами рішень, які б дозволяли спеціалізованим закладам служби крові областей безоплатно, (я наполягаю на цьому слові і поясню чому), передавати компоненти та препарати донорської крові до закладів охорони здоров'я інших регіонів, (поясню зараз, чому), інших регіонів, Міністерства оборони України та інших силових відомств, міністерств та відомств.

На сьогоднішній день не всі обласні ради позитивно вирішили дану проблему. Що не дає можливості в повному обсязі забезпечити кров'ю, компонентами та препаратами військові і лікувальні заклади, та заклади охорони здоров'я Міністерства охорони здоров'я, які надають медичну допомогу пораненим в зоні АТО.

Для вирішення даної проблеми необхідно внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 1998 року № 920 про затвердження Порядку переробки і зберігання донорської крові і виготовлення з них препаратів.

Необхідно змінити до пункту 1.а) про Порядок переробки і зберігання донорської крові та її компонентів, реалізації їх і виготовлених з них препаратів. Вилучити з тексту "покриттям витрат за рахунок коштів відповідних бюджетів". Просимо вашої допомоги у вирішенні даного питання.

В нашу компетенцію Комітету охорони здоров'я, без сумніву, це компетенція тільки виконавчої влади, ми можемо з вами підтримати їх звернення. Тому що йде мова про те, що, наприклад, Дніпропетровська обласна рада прийняла таке рішення, підтримала і вона активно забезпечує компонентами крові у нас Донецьку область. Це райони: Красноармійський район,  Димитрівський район, Селидівський район. І як може, ще допомагає Артемівському району. Це рішення було обласної ради.

Ми дуже вдячні Дніпропетровському, в даному разі, центру переливання крові і раді, котра підтримала. Але, наприклад, Запорізька обласна рада відмовила в розгляді надання крові районам, котрі                                                                                                                                                                                                                                                                                         стосуються і межують з Донецькою областю. Це те, що стосується Маріупольського району. Маріупольський район і Волноваський район. Із-за цього нам приходиться зараз з вами,.. Добре, що у нас є Волноваська станція і Маріупольська станція. І на даний момент уже майже рік у нас діє програма з цими станціями, коли ми запрошуємо на здачу крові бійців, котрі там, як мобілізованих, так і контрактників, котрі нам здають кров. Хоча лікарі, начмеди батальйонів, на жаль, категорично проти постійно наших таких акцій, тому що це, по-перше, загроза для бійців. По-друге, це все ж таки може змінити або вплинути на стан виконання бойової задачі бійця, тому що в будь-який момент може бути обстріл, а наш боєць знаходиться після здачі крові.

І тому нас начмеди батальйонів надзвичайно просять підтримати цю постанову, позаяк вона вже діє на одній частині Донецької області, вона діє. В Луганській області на добровольчих засадах допомагає Харків, на добровольчих. Вони як Харківська обласна рада не проголосували за цей рішення. Це є в даному разі домовленість, котру зараз виконує голова Департаменту охорони здоров'я Харківської області. Він підтримує, як може, але він теж просить нашої допомоги, все ж таки допомогти звернутися, щоб це системно зробити. Тому що, на жаль, само собою в цих обставинах позаяк більшість центрів переливання крові – це були місто Луганськ і місто Донецьк, а наші підстанції знаходилися… У нас є підстанція в Сєверодонецьку, у нас є підстанція в Маріуполі, у Волновасі, в Красноармійську. Вони зараз… але само собою, вони не справляються з таким напливом поранених, тому що, наприклад, в Красноармійську знаходиться у нас мобільний шпиталь, котрий повністю забезпечується в день мінімально від 20 до… А бували дні у нас – до 60 поранених інколи в день. І нам не вистачає компонентів крові. І якщо б не рішення Дніпропетровської обласної ради, то ми б не справилися.

Тому ми просимо підтримати це рішення, тому що, на жаль, я пояснила, і ми розуміємо з вами, що ми не можемо Кабінету Міністрів пропонувати змінити це. Це їх виконавча влада. Ми можемо підтримати звернутися, що ми, комітет, підтримуємо. Ми просимо роздивитися дану проблему і вирішити її позитивно, але вони нам повинні запропонувати методи рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да, будь ласка.

 

______________. Я поддерживаю о том, что покривати це, покриття витрат за рахунок коштів, нужно убрать. Но, я считаю, что это не решение проблемы, это является полумерой. Нам нужно створювати Национальную службу крови, это не может быть тягарем для місцевих бюджетов и областных бюджетов, они его не понимают.

Поэтому я считаю, что в наше обращение нужно ввести текст о том, что просимо створити Національну службу крові.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  В мене пропозиція. Давайте так, ми підтримуємо звернення Центру крові Збройних Сил України, підтримаємо. І запропонуємо підтримати їх пропозицію як тимчасову за час проведення АТО. Але в перспективі так само внесемо, що ми просимо створити… Тому що поки вони будуть створювати національну службу, на жаль, поранені є щоденно.

 

______________. Это правильно. Но дело в том, что им нужно предложить алгоритм и это неразрывное понятие. Ведь почему, если говорить про Донецкую почему не говорить про Львовскую, Черновицкую, все остальные. Это банк кроки. И мы должны это сделать на национальном уровне и в том числе в бюджете следующего года заложить надо деньги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Ірина.

 

СИСОЄНКО І.В.  Шановні колеги! Дивлячись на цю пропозицію, дійсно ми розуміємо, що тут мова іде тільки про вилучення з тексту "покриття витрат за рахунок коштів відповідних бюджетів". Ту проблему за яку тільки, що зазначала пані Оксана, я пропоную, що в рамках цієї робочої групи, яку тільки що ви створили, щоб ви залучили тих фахівців, які разом з вами і також, тобто депутати можуть до цього долучитись і інші, напрацювали самостійно той механізм, який вже сьогодні, завтра вирішить цю проблему. Тому що просто підтриманням цієї пропозиції ми цю проблему не вирішуємо.

А те питання про створення дійсно цієї служби, я думаю зараз якраз, обговорюючи і готуючи на наступний вівторок наші пропозиції до формування бюджету на 2016 рік, також ми можемо це внести до пропозиції. Я пропоную так.

А ви, щоб напрацювали повністю для органів виконавчої влади той механізм, який просто ви їм надасте, щоб тільки вони його затвердили. Так буде швидше. Ну, це є пропозиція. В рамках робочої групи, яка створена.

 

_______________. У меня вопрос, а кто ………….. бюджет ……….компенсации...

 

КОРЧИНСЬКА О.А. На жаль, ми пробували цей механізм, але у нас відбувся… Коли цей механізм почався, на жаль, тоді станції зупинилися. І сказали, що ми без підтвердження гарантійного листа Міністерства оборони не будемо видавати кров, – уявляєте, що це таке. У нас була ця ситуація. І потім на час АТО позаяк у нас з вами є оце розпорядження Прем’єр-міністра "…з метою організації забезпечення надання медичної допомоги пораненим", то на час АТО робляться винятки. І ми просимо в тому числі зробити виняток. Тому що у нас була ситуація, вона досі не вирішена ця проблема, коли в тому числі цивільні поранені у нас лікуються в шпиталях. І навпаки, коли поранені у нас масово само собою, фактично 80 відсотків поранених військовослужбовців у нас лікуються в цивільних лікарнях, із котрих ми зробили цивільні на даний момент поки що шпиталі. То само собою, вони повинні по бюджету один одного перекривати. Але коли це вступили вже на рівні відносин між міністерствами, зразу починалося блокування. Тоді лікарні бояться. І просто "попустили", звичайно, тому що так тоді починається: на яких підставах, скажіть, ви витратили… Тим більше, пояснення таке, що позаяк в більшості лікарень медичне забезпечення лікарськими засобами і засобами медичного призначення це все ж таки волонтерські; тож давайте проявимо повагу до того, що це для поранених, і не будемо зараз взаємовідносини, коли війна. А потім, будь ласка, вирішуйте між своїми міністерствами. Тому що досв, щоб ви розуміли, у нас більшість лікарень,.. от у нас там, де є мобільні шпиталі, досі вони не мають спільного договору, наприклад, із залізничною лікарнею, котра в Димитрові розмістила в себе шпиталь.

Вже лежить два місяці, Міністерство оборони підписало, і там в Мінфіні і в Міністерстві інфраструктури лежить вже 2 місяці цей договір, він не підписаний. І кожен раз мені треба їздити до мера міста Димитрова з проханням увійти в розуміння і не відключати електроенергію цієї залізничної лікарні, тому що там шпиталь реальний, мобільний. Тому, на жаль, ці бюрократичні у нас ще не вирішено. І нам треба дійсно напрацювати і зрозуміти, як це вирішити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я сподіваюсь, що ця робоча група, яка буде створена при комітеті, я прошу всіх народних депутатів, кому це цікаво, там насправді дуже багато питань які потребують врегулювання, підключитися, і цим буде займатися ця робоча група.

Щодо пропозицій. Все ж таки я би хотіла зараз почути короткий коментар Міністерства охорони здоров'я щодо забезпечення.

Потім, думаю, що було би доцільно зробити круглий стіл, взагалі, по службі крові. Заслухати, що відбувається в регіонах, що відбувається, які є плани, для того щоб сформувати загальну позицію Комітета охорони здоров'я. Тому що це насправді важливі стратегічні речі, які нам потрібно готувати. Якщо є добровольці щодо організації круглого столу… Пан Олексій, це я на вас дивлюсь. Тому що ми вам пропонуємо зробити круглий стіл і вивчити повністю це питання.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я абсолютно згідний з вами, але я зазначаю про те, що служба крові напрямую связана с трансплантологией. Эти два вопроса нужно объединять воедино и рассматривать целиком. То есть, потому что это в принципе компоненты одной и той же цепи. По сути дела ведь переливание это трансплантация.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Олексій, пропонуємо вам визначити дату і на наступному Комітеті охорони здоров'я ми розглянемо дату проведення круглого столу щодо трансплантології, трансплантації і служби крові організації. Будь ласка, ви відповідальний.  

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можете робочу групу створити. Без проблем

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Справа в тому, що ті робочі, тобто ті групи які були при Комітеті охорони здоров'я, ми не можемо їх поміняти, ми можемо тільки виходити іншими, от створювати такі робочі групи для того, щоб розширяти свої повноваження. Тобто розгляньте, будь ласка, цю пропозицію.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я абсолютно согласен. Просто боюсь не справиться.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми поможемо.

Тобто на наступне…  Будь ласка, прошу підготуватись. Ви подумайте. Ми поможемо.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я буду готов…  Мы назначили комитет на вторник, а к вторнику я готов точно не буду. Потому что 21 числа я провожу совещание с замминистром и ведущими трансплантологами Украины, оно будет проходить 21-го. То есть я прошу через комитет, тогда я буду        

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Нема питань. Ви  можете просто з нами вже проводити нараду як  голова  групи.

Шановні колеги, тепер повертаємося…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. …фахівців як голова групи задіювати до цієї наради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І ви би вже як би "підтягнули" людей. Тобто… ну ви подумайте.

Шановні колеги, прошу вас розглянути питання тактичні і стратегічні. Перше питання невідкладної  допомоги. Прошу вас підтримати пропозицію пані Оксани для того, щоби вирішити це питання вже сьогодні. Прошу підтримати, тому що є питання-sos, я є питання, які потребують трохи часу і доопрацювання. Але вони абсолютно ніяк не виключають один одного, вони просто помагають.

Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоби підтримати пропозицію Оксани Корчинської? Хто – проти? Хто утримався?  Дякую.

І останнє питання на порядку денному. Це у нас затвердження переліку. У нас 20-го числа парламентські слухання. Щодо виступу на парламентських слуханнях у нас озвучені… будуть представлені комітети: соціального захисту, національної безпеки і оборони, освіти і охорони здоров'я. Вони визначаються своїми  представниками. Представники. По  одному представнику від всіх фракцій. Відповідно можете попрацювати, якщо ви маєте бажання виступити від фракцій і дати позицію фракції щодо  військово-медичної доктрини, збереження життя і здоров'я населення,  цивільних і військових  в мирний час.

І представники і силових структур: Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, медична служба прикордонників, Служби безпеки України і представники Міністерства освіти, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства надзвичайних ситуацій.

Я так розумію, що  нам перелік голосувати  не треба. Просто доводжу до вашого  відома і  прошу вас не заперечувати проти такого переліку учасників.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ольго Вадимівно, я недарма запросила Ольгу Башей. Ольга є?  Помічники, знайдіть Ольгу, будь ласка. Тому що я маю честь  з цією людиною багато  місяців працювати на фронті, і я би просила включити позаяк Ольга в Міністерстві охорони здоров'я як радник зараз відповідає за якраз транспортування, евакуацію поранених, включити все ж таки доповідь Ольги як людини, котра парамедик і безпосередньо, ну   мабуть більш рекордної людини, котра вивезла наших поранених з поля бою, не існує в Україні, ніж Ольга Башей. І я просила  туди би, в доповіді, включити і доповідь Ольги Башей, якраз по  темі евакуації поранених з поля бою, і всі проблеми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, ви не  заперечуєте? Я буду вдячна, якщо ви мені делегуєте повноваження. Відповідно у нас є заявки і посла Ізраїлю, відповідні заявки ще і представників громадськості, і ми максимально їх включимо, всі депутати будуть мати право виступити  і долучитись до цих обговорень. Не будете  заперечувати? То прошу тоді проголосувати за пропозицію включити пані Ольгу Башей  до виступу. І решта, ми вам надамо  перелік доповідачів на  парламентських слуханнях, і прошу призначити мене відповідальною за  складання остаточного переліку.

Хто за те, щоби підтримати  цю пропозицію? Дякую.  Хто – проти?   Хто утримався? 

Пані Олю, ми вас вітаємо!  (Оплески)

 Шановні колеги народні депутати, у мене для вас ще одна погана новина: бюджетний комітет, за останньою інформацією секретаріату, буде розглядати це питання вже   в середу.

 

_______________. Завтра?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, в наступну  середу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  В наступну середу, 20 числа.

 

_______________. Зараз вони формують вже  порівняльну таблицю  з пропозиціями інших  комітетів з тим, щоби забезпечити до 15 червня як я говорив,  розгляд на Верховній Раді цього документу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тому на мій погляд, по-перше, ну  не буду зараз коментувати секретаріат,  що це мало б бути поставлено до уваги депутатів з чітким розумінням: коли, як і що відбувається.  І прошу вас, дуже оперативно по-перше,  дозволити нам  направити   те, що ми прийняли сьогодні за рішенням комітету, відправити вже  в їх в комітет, щоб вони це хоча би прийняли. І все, що ви доопрацюєте, ми додатковим рішенням  комітету відповідно приймемо, і відправимо..

 

_______________.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Создавать отдельные

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Службу крові  трансплантології?

 

КИРИЧЕНКО О.М. (Не чути) …по трансплантологии. И Одесса по трансплантации.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми маємо доручити Міністерству охорони здоров'я відпрацювати, надати пропозиції як об'єднати ті служби, які є на сьогоднішній день, ті ресурси, які є. Визначити, яке додаткове фінансування потрібне. А рішенням комітету ми можемо включити туди, моменти всі включити і доопрацювати. Тільки "за".

 

КИРИЧЕНКО О.М. Нам нужно, чтобы сделали. Вообще ничего не сделали…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене пропозиція. Дивіться, ми можемо, або всі депутати надсилають до вівторка. У вівторок у нас пропозиції депутатів і ми за конкретні пропозиції голосуємо. І ті, що залишилися, ви включаєте і відправляєте у вівторок. Тому що у нас вівторок, це оцей все ж таки термін, коли нам відправити треба в бюджетний комітет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, мій досвід каже, що буде запізно. Просто, щоб у нас не вийшло потім, що ми будемо кусати лікті, і не отримають вони навіть це.

 

_______________. Ми прийдемо на засідання комітету і …… наші всі поправки, які будуть подані…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас в середу парламентські слухання. О'кей, у нас парламентські слухання в середу.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  Если мы во вторник заседаем...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А у них засідання в середу. О'кей.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. До вівторка, дивіться, алгоритм такий дій. До вівторка депутати вам всі надсилають. Ви це видруковуєте всім депутатам. Ми дуже, дуже конкретно по кожному пункту голосуємо по поправкам, окрім базових, котрі вже проголосували, да? Депутатів. Ми голосуємо. Те, що проголосовано, включається, зауваження. Вони автоматом, ви їх після засідання повинні зразу відправити комітету. Тобто, вівторок, до кінця дня у бюджетного комітету.

Олексій, у мене прохання. Позаяк член нашої фракції, заступник голови бюджетного комітету перший, прохання проконтролювати, щоб всі наші пропозиції до бюджетного комітету надійшли вчасно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу зараз голову секретаріату підтвердити народним депутатам, що все, що ми тільки що проговорили, є можливе.

 

_______________. Ольга Вадимівна, можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так?

 

_______________. У вівторок… (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, зараз. Так?

 

_______________. ...то, будь ласка, до понеділка вечора, щоб я могла зранку вам віддати ці матеріали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, у нас також прийнято рішення комітетом, що депутати розглядають не раніше, тобто всі пропозиції тільки за три дні, якщо вони прислані. Щоб у нас не виникло питання, що в понеділок вони надійдуть, а у вівторок хтось каже, що не розглядає.

 

_______________.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто я буду просити вас ті пропозиції, які у вас є відповідно, надішліть, будь ласка, в секретаріат завтра, післязавтра, в п'ятницю, для того щоби в понеділок вони у вас були всі розіслані, для того, щоб у вівторок ми могли це розглянути. Прошу до п'ятниці надіслати ваші пропозиції.

Все. Я дякую. Будь ласка. (Загальна дискусія)

Шановні народні депутати, шановні гості, шановні члени секретаріату, дякую вам за плідну роботу. І до зустрічі на наступному засіданні комітету.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку