СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань охорони здоров'я

від 11 грудня 2014 року

 

Веде засідання Голова комітету Богомолець О.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, вітаю вас! Починаємо друге засідання Комітету Верховної Ради  з питань охорони здоров'я.

Перед тим, як почати як би роботи по нашому регламенту, хочу вам представити нового члена нашого комітету, який приєднався до нас, і вже є рішення відповідне, його перехід до Комітету з охорони здоров'я. Я буду просити, якщо можна, включіть мікрофон, коротко скажіть про себе. Нас не так багато, нам треба знати один одного в обличчя.

Сідайте, будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О. Мене звуть Кириченко Олексій. Я у 2000 році закінчив Національний медичний університет імені Олександра Богомольця. Я за фахом лікар ортопед-травматолог. До 2006 року працював за фахом. З тим пір довгий час працював помічником Олега Ляшка і виконував роль керівника виборчого штабу Олега Ляшка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Є запитання у колег до нашого нового члена?

Перше питання, яке ми маємо розглянути з вами, – це питання розподілу обов'язків між першим заступником та заступниками голови комітету. Я нагадую, що перший заступник – це пані Оксана Корчинська. І заступники голови комітету – це пані Донець, пан Мусій і пані Сисоєнко.

Мусія я бачу, Донець бачу. Сисоєнко є? Вона зараз на підході, зараз десь буде.

Ми пропонуємо, зараз виносимо до обговорення  питання щодо розподілу обов'язків заступників голови комітету.

Перший заступник голови комітету пані Оксана Корчинська. Пропонуємо, щоби до її повноважень входили питання медичного забезпечення учасників антитерористичної операції населення, яке проживає в зоні проведення антитерористичної операції та на прилеглих до неї територіях, також внутрішньо переміщених осіб. Також пропонуємо внести до її діяльності питання фармакологічного забезпечення і фармполітики.

У зв'язку з тим, що нам потрібно між заступниками розподілити всі обв'язки, це не впливає на створення підкомітеті, і також охорону материнства і дитинства.

Ми маємо голосувати попунктово, чи все разом? Чи обговорення, а потім повернемося до голосування? Так.

Заступник голови підкомітету, пані Тетяна Донець. Питання законодавчого забезпечення протидії соціальним небезпечним захворюванням: ВІЛ інфекції, СНІДу, туберкульозу, охорони громадського здоров'я та здорового способу життя.

До повноважень заступника голови комітету з, пана Мусія, питання законодавчого забезпечення медичної діяльності, захисту прав пацієнтів, прав і професійної відповідальності медичних працівників.

До заступника голови комітету, пані Сисоєнко… Ще немає її? Питання боротьби з корупцією в охороні здоров'я та контролю за використанням бюджетних коштів у сфері охорони здоров'я, законодавчого забезпечення реформ у системі охорони здоров'я та медичного страхування.

І зараз ми переходимо до обговорення. Прошу всіх заступників голів комітету вийти зі своїми пропозиціями.

Будь ласка, пані Донець

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я також просила сферу медичного страхування перенести до моїх повноважень, оскільки минулого скликання розробила законопроект, який стосувався першого етапу впровадження медичного страхування, стосувався забезпечення людей виключно ліками за рахунок медичного страхування як перший етап його впровадження. У мене на це витратило достатньо багато часу. Майже рік зробила достатньо ґрунтовні фінансові розрахунки. Тому, я вважаю, що мені було б цікаво цю роботу продовжити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. У кого ще які зауваження?

 

МУСІЙ О.С. У мене пропозиція. У моїх повноваженнях коректніше виписати, пропозиція, коректніше виписати останню фразу, яка звучить: "…прав і професійної відповідальності медичних працівників…" Ну, я би записав так, як записано в Коаліційній угоді: " Впровадження професійного самоврядування медичних працівників". Яке буде включати і лікарське самоврядування, і фармацевтичне самоврядування, і медсестринське самоврядування, і, можливо, ще потім інші самоврядування. Воно об'ємніше, ширше і відповідає більше Коаліційній угоді. А верхню частину залишити такою, як є: "Медична діяльність, захист прав пацієнтів та впровадження професійної відповідальності медичних працівників".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так чи інакше, ми внесемо ці всі, після обговорення зміни будуть внесені, потім ми ще раз повернемось до них, коли вже це буде прописано. І власне я тоді, з вашого дозволу, буду коментувати.

Питання медичного страхування є складовою частиною медичної реформи повної. Тому що без медичного страхування медична реформа вся на законодавчому полі взагалі не може відбутися. І у нас є власне представники юридичної частини законодавчого блоку, які співпрацюють з реанімаційним пакетом реформ, власне співпрацюють з Всесвітнім банком,і  це абсолютно ніяким чином не порушує чи не обмежує ваші права щодо підготовки законів. тому що кожен з нас і власне я вважаю за необхідне, щоби саме Комітет охорони здоров'я був ініціатором закону щодо медичного страхування, щоб він виходи від комітету, а не від Міністерства охорони здоров'я. І тому я вважаю, що всім нам потрібно створити робочу групу і залучити до роботи абсолютно всіх депутатів з їх помічниками, з їх юристами для того, щоби опрацювати цей закон. Тому медичне страхування буде відноситись до прерогативи того заступника, який буде займатися реформами охорони здоров'я.

Ні, ми про підкомітети взагалі ще не говоримо. У нас є, згідно Регламенту, ми маємо на сьогоднішній день голову комітету, першого заступника і ще двох, чотирьох заступників. Так? І мова зараз іде тільки про розподіл, кураторство повноважень, тобто всі ці заступники мають охопити повністю всі  сфери діяльності комітету, при цьому будуть створені підкомітети в яких ви зможете працювати.

Так,  будь ласка.

 

 КОРЧИНСЬКА О.А. Я теж хотіла би  підтримати голову нашого комітету, тому що для нас було, ми коли обговорювали, прикро, що  ми, просто тоді Тетяни не було.  Нам би дійсно було принципово, щоб ця людина  мала якраз постійно зв'язок, а вона має, пані Сисоєнко має постійний зв'язок  з реанімаційним пакунком реформ, там велика група експертів, котра займається цим. І   дуже вдячна,  в даному числі пану Мусію  котрий теж, його це питання надзвичайно взагалі так цікавить, і  він би хотів долучитись, і він згоден  потім, само-собою як член групи, долучатись. Але ми б хотіли ….. і я б пропонувала все ж таки лишити це питання як  кураторство Ірині Сисоєнко.

І якщо можна,  зараз все ж таки  набрати, вона новий депутат, так само   не знає, заплуталась просто в цих, якщо можна набрати і пояснити  як сюди пройти просто от секретаріат,  будь ласка, тільки із-за   цього. І я би хотіла просто теж підтримати,   і пані Тетяну, якщо можливо підтримати молодого депутата, котрий займається цим. Вона займалася цим якраз  в реанімаційному  пакунку реформ і там дуже велика кількість експертів, котрі теж готові долучитись до цього питання. І нам хотілось би, щоб зв'язок  пані секретаря все ж таки, заступника голови пані Сисоєнко був з громадськістю, в  неї налагоджений цей зв'язок.

 

 _______________. Так може так і написати: "Зв'язок  з громадськістю", а не, тому що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дивіться - це абсолютно, ніяким чином, ви маєте зрозуміти, що повноваження  заступників, абсолютно ніяким чином не обмежують права нікого з членів комітету. Тобто якщо Тетяна Дмитрівна, або пані Тетяна, хочуть  стати ініціатором закону, то абсолютно  всі ми маємо з вами рівні права і  це абсолютно ніяким  чином не обмежує ваші повноваження, і не впливає.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ми це розуміємо.

 

ДОНЕЦЬ Т.А.  Подивіться, коли ми просто, вибачайте, говоримо про пані Сисоєнко і її повноваження. Дивіться: у неї є використання бюджетних коштів, там великий пласт роботи, насправді дуже великий, якщо ми говоримо про реформи, які  будуть в охороні здоров'я. І згідно тому, що  я чую там з преси: чи будемо проводити приватизацію, чи не приватизацію  в галузі охорони  здоров'я і страхова медицина - це, насправді абсолютно  три різні напрямки, це абсолютно чітко три різні напрямки. Тому що страхова медицина – це страхова медицина. Якщо ми говоримо про якусь там приватизацію цієї сфери, це приватизація цієї сфери.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Тетяно, дивіться, у нас є заступників не так багато, а сфер і напрямків діяльності значно більше. Тому це є неможливо, щоб один заступник корував тільки один напрямок, тому у заступників є більші напрямки. Але це абсолютно ніяким чином не заважає вам співпрацювати з тим заступником в межах повноважень, які будуть цими питаннями  займатися.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я, як депутат, можу, в принципі, працювати окремо, да, і мені цьому нічого не заважає. Але я говорю, що велика частина роботи була проведена мною і я б хотіла це продовжувати, а не людина буде починати це спочатку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми дуже шануємо ту роботу, яку ви провели, ми вам дякуємо за це. Шкода, що ви не робили її більш активно в попередніх скликаннях. Можливо сьогодні б у людей була краща ситуація з охороною здоров'я. Тому ніяким чином, ми підтримаємо, будемо вдячні за той закон, який ви принесете і ми його розглянемо. І на сьогоднішній день, питання медичного страхування це буде одна з найбільш корумпованих зон в охороні здоров'я і ми маємо про це не забувати. І введення медичного страхування, його ініціація, з 1 січня, при відсутності механізмів контролю, при відсутності клінічних протоколів, при відсутності розрахунків, воно приведе до створення величезних корупційних схем.

Тому наше завдання зробили це настільки правильно, враховуючи, що медичне страхування ще було забрано у Комітету охорони здоров'я і на сьогоднішній день знаходиться в повноваженнях Комітету соціального захисту, для мене з незрозумілих абсолютно причин. То перше, що ми маємо з вами добитися перед тим, як взагалі розподіляти ці обов'язки, ми маємо добитися, щоб медичне страхування було повернуто назад, до Комітету з охорони здоров'я. Тому що медичне страхування тільки в тому випадку може бути ефективним, якщо воно є складовою медичного процесу, встановлений діагноз, застосований клінічний протокол, зроблені висновки і потім тільки застосоване медичне страхування. Якщо воно буде знаходитися в іншій базі даних, в іншому підпорядкуванні, це створює просто феноменальні нові корупційні схеми.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка. 

 

МУСІЙ О.С. Воно створює не нові корупційні схеми, а воно насправді консервує стару систему із трьох фондів. І, насправді, намагання Міністерства соціальної політики, мені абсолютно зрозуміле і підхід Міністерства соціальної політики, колишнього керівника, яка виступила з цією ініціативою, мені також зрозуміла. Я знаю ще позицію починаючи від пана Папієва, Сухого і всіх інших, які намагалися для себе забрати 50 мільярдів і рулити тими 50 мільярдами. Тому я буду категорично проти виступати будь-якої участі Міністерства соціальної політики. Мало того, ми повинні негайно ініціювати нашим комітетом внесення змін, яким маніпулює весь час всі ті, які займаються соціальною політикою, до Закону "Про основи соціальної, він якось називається, основ соціального законодавства", там, ще записано, що медичне страхування входить в їх компетенцію, треба вилучити той текс і залишити основи законодавства, де прописано медичне страхування саме в основах законодавства. Що це є повною сферою діяльності саме охорони здоров'я і медицини – це одне.

Але я хотів би повернутися…

 

_______________.  законодавча норма…

 

БІЛОВОЛ О.М. Законодавчу норму вилучити, вилучити ту колізію…

 

_______________. Не можна – це норма закону.

 

_______________. Вилучити, подати законопроект, про вилучення цієї норми закону і тоді ми врегулюємо ці вічні стосунки, 20-річні між Міністерством охорони здоров'я і Міністерством соціальної політики.

Але я хотів би повернутися до повноважень. На минулому засіданні ви, пані голово, озвучили про те, що повноваження, які зараз належать пані Сисоєнко, а саме: законодавче забезпечення реформ системи охорони здоров'я, належать до всього комітету. І це не є повноваженням будь-кого: голови комітету, заступника, одного, другого, третього, чи когось іншого. Тому, медичне страхування, зрозуміло – це підрозділ, можна було б залишити, але реформа – це стосується кожного члена комітету. Тому, воно якось не логічно було залишати всю реформу за кимось одним.

 

_______________. … законодавчого забезпечення…

 

МУСІЙ О.С.  Безумовно, законодавче забезпечення. Я це питання пам'ятаю, я його піднімав, а тепер виходить, що ми повернулися знову до того, що за це буде відати, теоретично, одна людина – це компетенція голови комітету, в першу чергу, а не заступника.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я повністю з вами погоджуюсь, і, власне, ця пропозиція була винесена тільки у зв'язку з тим, що у нас є присутній юрист, з яким працює великий юридичний блок.

І в ніякому разі, я буду просити голову секретаріату дати роз'яснення яким чином ми можемо зробити так, щоб реформа охорони здоров'я, щоб вона була в повноваженнях всього комітету і голови комітету. І, власне, яким чином ми можемо, можемо зробити контроль, на вас контрольну функцію за підготовкою законів.

                           

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми зараз говоримо про те, що ви висловили свою позицію і ви висловили, власне, позицію про те, що ви хочете займатись законодавчим забезпечення протидії соціально небезпечним захворюванням, це може входити в повноваження також всього комітету. Я є ретранслятором, власне, ваших побажань. Там усі висловили своє побажання, пані Бахтеєва висловила, я висловила своє бачення, як мені здавалося, але у Тетяни Дмитрівни було інше бачення. Тому я тільки ретранслюю, ми зараз з вами, нам потрібно просто розмежувати ці повноваження для того, щоб ми чітко розуміли, хто за яку діяльність несе особисту відповідальність, для того, щоб своєчасно повідомити, але рішення в будь якому випадку приймається колегіально голосуванням.

Будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. (Не чути)   Я маючи великий управлінський досвід, бачу таке.

По-перше, контрольна функція немає бути поряд з функцією розподільчою. Тому я пропоную. Питання боротьби з корупцією доручити іншій людині ніж людині, яка буде займатися медичним страхуванням. Треба, щоб було два погляди на одну і ту саму проблему, це не буде замилюватися.  Для того, щоб це зробити логічним, я думаю, що медичне страхування это будет формой финансирования и скорее всего это будет очень близко связано с правами і професійною відповідальністю медичних працівників. Функцию эту должна выполнять страховая кампания. Поэтому это нужно рассматривать в комплексе. А питання боротьби з корупцією винести окремо на окрему людину. От я думаю, що так було б вірно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Справа в тому, що у нас є, тобто, наприклад, у мене була пропозиція створити комітет по боротьбі з корупцією в охороні здоров'я У нас є на сьогоднішній день є три заступники і між цими трьома заступниками потрібно розділити сфери впливу і розуміння, і в тому, в чому вони будуть розбиратися.

Крім того, у нас є ще підкомітети. І ми можемо створити окремий підкомітет, який не має права очолити заступник, який має право очолити член Комітету з охорони здоров'я, і ми можемо створити окремий комітет по боротьбі з корупцією в охороні здоров'я.

 

_______________. Це вірно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вважаю, що це абсолютно доцільно.

 

_______________. Це вірно, але…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І цей комітет, і люди, які в нього ввійдуть будуть в противагу працювати, якщо будуть виникати якісь сумніви.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Тому я й кажу, це надважливе питання. І корупція, це ви саме сказали, що страхова медицина має в даному випадку породжувати корупцію. Тому я думаю, що на рівні замів це має бути вирішено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хто має альтернативні думки і… Будь ласка.

 

БАХТЄЄВА Т.Д. Я цього вообще не розумію. Шановна Ольга Вадимівна! Шановні колеги!

По проекту, який ми зараз розглядаємо. Так? Є проект розподілу обов'язків між першим заступником та заступником голів комітетів. По-перше, хочу все ж таки ще раз підкреслити, що кількість заступників, яка є в нашому комітеті порушує вимогу Закону України про комітети, а саме пункт 4 статті 34. В якій чітко вказується, що в комітеті, який налічує від 11 до 20 народних депутатів може бути один перший і один просто заступник голови комітету, і секретар комітету.

Далі переходячи до обговорення розподілу обов'язків хочу відзначити, що в запропонованому нам проекті, який ми маємо сьогодні, не враховані такі важливі напрямки роботи комітету, які закріплені вже Постановою Верховної Ради України від 4 грудня 2014 року "Про перелік, кількісний склад і предмети відання Комітетів Верховної Ради України 8-го скликання". Це, що пропущено. Це були лікарські засоби, ну вже забрали цей напрямок, це правильно.  Далі сучасні медичні технології та медична техніка, санаторно-курортне оздоровлення …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тетяна Дмитрівна, я перепрошую, вас просто переб'ю. Ми не дійшли з вами до підкомітетів, це все враховано в підкомітетах.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ні, це обов'язки я ж кажу заступників. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ок, вибачте.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Це обов'язково треба врахувати для обов'язків заступників.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, що не врахували на голову переходить.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Вакцинація, вакцинопрофілактика, контроль за своєчасністю та повнотою державних закупівель, розповсюдження окремих інфекційних та неінфекційних хвороб, особливо серцево-судинних, онкологічних, рідкісних і лікарське самоврядування. Нам Олег Степанович це сказав, це в Постанові Верховної Ради від 4 грудня, ще повторюю, 2014 року, тому що це треба розподілити між заступниками, це важливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую за ваш виступ і, з вашого дозволу …. Ви ще хочете сказати?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Да. На счет обязательного медицинского страхования, это право каждого народного депутата. И здесь создавать какую-то общность по вопросам каких-то законотворческой работы, это очень некорректно. Мы все одинаковые здесь народные депутаты и имеем право полностью писать тот законопроект, который каждый себе видит. А уже вопросы брать соавторство и так далее, это уже другое право. Поэтому каждый, поэтому я считаю, что тут говорить о каком-то общем законопроекте очень некорректно среди народных депутатов, которые имеют одинаковое право в своей работе. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я з вашого дозволу, з вашого останнього коментаря, мені здається, що якщо народні депутати стоять на засадах здорового глузду і добробуту народу України, то в них не буде 10-ти різних законопроектів. Тому закон, здоровий глузд і дбання про народ, власне, є просто елементарні математичні формули, економічні засади, які мають бути оптимальними. І для мене, і для нас всіх було б дуже важливо, щоб з цього закону, взагалі, політична складова була відсунута. Тому що охорона здоров'я вже настільки потерпає від того, що вона є розмінною картою на політичному горизонті і, власне, від цього потерпає не тільки комітеті, а і весь народ України.  Із-за того, що до сих пір завжди це була маніпуляція, приходив новий міністр перекреслював роботу всього, що робилось перед тим, а це означає, що не було однієї визначеної стратегії економічно прорахованої, яка буде насправді відтворювати і наближати людей до того, щоб була надана правильна професійна, своєчасна медична допомога.

Наступне питання, щодо регламентних питань. Скільки має бути заступників? Я також піднімала, власне, це питання, я вважаю, що є вкрай важливим і вважаю, що потрібно працювати згідно регламенту. І тут у нас виникає суперечка з якою нам потрібно сьогодні прийняти рішення, що далі робити. Є Закон про Регламент який каже, що в нашому підкомітеті, де є кількість від 11 до 20, має бути один перший заступник і один заступник і секретар. І є вже рішення Верховної Ради, яке проголосоване, в якому записано троє заступників. Тому буду просити вашої поради, які кроки ми маємо вчинити для того, щоб наблизитись до регламенту?

Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимівна! Ну, я повністю підтримую ваше бажання урегулювати діяльність нашого комітету в межах закону. І мені видається, що тут більшість людей які сидять, завжди сповідували норму, закон один для всіх

Сьогодні не йде мова про фінансову складову, напевно, коли ми говоримо про 34 статтю Закону України про комітети, говориться про мораль. От мені видається… Як вийти з цієї позиції? У нас сьогодні в сесійні залі робиться дуже багато речей, які мають підґрунтя доцільності. От давайте ми з нашого комітету  вийдемо з такою пропозицією, що враховуючи те, що в нас замість одного першого заступника і одного заступника, є їх аж три, ми починаємо діяти в межах закону і виходимо з такою ініціативою. Хотів би наголосити, що у Верховній Раді по всіх комітетах більше 50 лишніх заступників.

Ну, воно щось не грає. Або коаліція йде свідомо на речі порушити закон, або хочуть діяти відповідно до цього закону. 

Це був би, напевно, перший крок, який би, напевно, сконсолідував сесійний зал і показав би суспільству, що тут ніхто не гониться за посадами. І це було б дуже нормально якби в нашому комітеті ви зібралися, визначили хто має бути першим заступником, хто зам. А тих два заступники, якщо вони хочу займатися роботою і щось робити вони… Приставка "заступник комітету", ну по великому рахунку, ну так не під камеру, для понтів. Розуміє?

Тому ще раз кажу. Я виходжу, наприклад, з такою пропозицією, це навіть не ініціатива. Давайте от поки йде організаційне наше засідання, у нас має бути по закону, де чітко прописано: голова, перший заступник, заступник і секретар.

 

_______________. Дозвольте, будь ласка.

 

_______________. Те, що проголосували у Верховній Раді – це воно не завжди на сьогоднішній день відповідає Закону про Регламент. Давайте вийдемо з ініціативою, подивимося, а може весь сесійний зал нас підтримає і наведемо в тому лад.

 

_______________. Дозвольте, будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Це нормальний крок. Я не хочу заполітизовувати це питання, десь виходити з якимись прес-конференціями, прекрасно розуміючи, що сьогодні йде гра, хто в коаліціантах, хто опозиційний. От, якщо в цьому комітеті та ініціатива буде підтримана, вона буде мати позитивний резонанс. Перш за все для комітету – раз. По-друге, кожен з нас буде ходити з гордо піднятою головою. Бо любому, якщо дійде до політичного протистояння, колись, хтось, комусь, на якихось зустрічах скаже: а яке ви маєте право бути заступником, якщо у вас його, цього заступника, в комітеті не повинно бути. Це пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую за вашу пропозицію. Вважаю, що вона, як би має право на життя, і піднімала це питання ще до голосування, власне, зверталась до членів коаліції в зв'язку з тим, що це не відповідало Регламенту.

Але на сьогоднішній день є прийняте рішення Верховної Ради, яке вже проголосоване і власне, за яким на сьогоднішній день ми маємо працювати.

 

ШУРМА І.М.  Ольга Вадимівна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому згідно Регламенту я зараз буду просити, ну прокоментувати, можливо у нас є ще юридичні коментарі…

 

ШУРМА І.М. Дозвольте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ...має бути виконаний протокол.

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимівна, я хотів би подивитися, як відреагує зал, Голова Верховної Ради, якщо двоє людей з нашого комітету покладуть заяву і напишуть, що ми відмовляємося від посади заступника, оскільки це протирічить закону. Закон – це все в наших руках. Це, що стосується даного питання. Це тут питання моралі і чистоти.

А друге питання, яке я хочу підняти, багато точиться зараз дискусій стосовно загальнообов'язкового соціального медичного страхування. Ще в четвертій каденції, коли ми були депутатами,  двічі вносили законопроект, він отримав політичне забарвлення, і він з нашого комітету був погашений, 10 голосів нам забракло в першому читанні. Після цього його передали у відповідно інший комітет.

Перед тим, як ми будемо вести роботу по підготовці цього законопроекту, я пропоную, щоби нам підготували довідку стосовно законності наших вимог по цьому закону, по розробці його в нашому комітеті. Чому? Коли ми розробляли минулого разу цей проект закону, нам всі говорили, що це не є медичний закон, це є закон юридично фінансовий. І для того, щоби кореспондуватися із Законом про страхування, про ті фонди, які дійсно знаходяться в одному законі, нехай нам підготують, яким чином іти. Якщо треба вилучати і вносити зміни в законодавчу базу, значить будемо пропонувати Верховній Раді. Звіт там, його виділити, передати в інший закон. Щоб ми просто не займалися лишньою роботою. Я думаю, що Володимир Мирославович прекрасно знає суть проблеми, він нам це все випише юридично, щоб ми не ламали копья.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Ця ваша пропозиція прийнята нами в роботу. Правильно?

Будь ласка, Олег Мусій, слово.

 

МУСІЙ О.С.  Я хотів би, шановні колеги, депутати, щоб ми не підміняли діяльність всієї Верховної Ради  своїм комітетом. Це компетенція Верховної Ради  голосувати і приймати ті чи інші рішення. Якщо будь-який народний депутат з згоден з цим рішенням, він може в якості законодавчої ініціативи подати відповідний проект постанови чи закону, чи будь чого, який буде проголосований, згідно Регламенту розглянутий і проголосований в залі.

Тому я бачу тут більше політичне забарвлення, ніж таке, сподобатися. Я думаю, не треба подобатися, а давайте… Якщо є ініціативи, ми їх підтримаємо, пишіть відповідні постанови і вносьте в зал, зал буде голосувати за них.

 

ШУРМА І.М. Пане Олег, щоб уникнути політичної складової…

Зараз, одну секундочку. (Загальна дискусія)

 

СИСОЄНКО І.В. Я хочу сказати про те,  що є Постанова Верховної Ради, яка вступила в законну дію. Я хочу сказати про те, що ця постанова – це було результатом коаліційних перемовин. Я, разом з нашим комітетом така сама ситуація і по багатьом іншим комітетам. Ця постанова набрала чинності  і вона є прийнятою депутатами  України.  Ви, давайте так, давайте коли  ми будемо приймати рішення, що ви звертаєтесь  до членів комітетів  з приводу  ініціювання будь-якого  питання,  давайте ми будемо думати, що саме така ініціатива  нам дасть. Я погоджуюсь з вами про  те,  що ми  всі разом  повинні ініціювати питання  з приводу зміни предмету відання  нашого комітету і боротись, і боротися за повернення  медичного страхування до дійсно предмету відання саме  Комітету охорони    здоров'я.

Я вже зробила проект  такої постанови і прошу також всіх бажаючих долучитися до того, щоб  підготувати всі необхідні матеріали для того, щоб   поставити цю  постанову до депутатів на голосування.

Дякую.

 

ШУРМА І.М. Ремарка. Я би хотів нам всім  нагадати,  що постанова не є сильнішою від закону, закон  України є сильніший від постанови.  І я просто,  я ще раз кажу,  я не є ні голова, ні заступник, я  апелюю до чисто якихось, я знаю позицію Ольги Вадимівни, я знаю позицію тих людей, які працювали, я апелюю, маємо  можливість не я, а ви, маєте можливість діяти в межах закону і зробити цю заяву.    І тут ніякого політичного забарвлення ваших політичних опонентів взагалі не буде, якщо буде хтось красиво виглядати, то передусім ви.

В мене є пропозиція: ви хочете зробіть, хочете не зробіть, просто лишаємо право за собою як в політичній боротьбі використовувати цю норму…

 

 _______________. Давайте, якщо у вас є пропозиція, ви маєте право…       

 

 _______________. Одну секундочку,  ну я ж вас не перебивав!

 

 _______________. … звернутись з такою пропозицією.

 

 _______________. Ну, я  вас не перебив. Я вам пропоную цивілізовано це  зробити.       

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я пропоную дискусію з цього питання припинити і зробити  наступні висновки.

Перше. Вашу пропозицію ми вносимо в протокольне засідання  і вважаємо, що  всі члени комітету, і всі заступники, які  виходять за межі, вони почули вашу пропозицію. Якщо  у них буде, у нас примусово це зробити неможна, якщо у них буде бажання, у когось це зробити, вони це зроблять. 

Ви погоджуєтесь з тим?  Тобто вашу пропозицію всі почули, тепер кожен зробить висновок і, згідно цього висновку, зробить власну ініціативу. Ця позиція не може входити в повноваження комітету, не потребує голосування і не потребує рішення.

 

ШУРМА І.М. Цілком вірно.

Ольга Володимирівна, цілком вірно. Бо, ми з вами говорили, на це все не потрібно коштів, на це все потрібно лише моральну силу волі, сказати, я буду це все зробити, але навіщо мені статус заступника, якщо за ……… воно мені нічого не дає, а тим всім просто порушує закон. Заради чого?

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, можна припинити з цього приводу? Це мабуть самий зараз важливий привід в країні, в охороні здоров'я, давайте припинимо, колеги, і продовжимо, добре, роботу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто ще хоче виступити щодо розподілу обов'язків між першим заступником та заступниками голови комітету? Все, бажаючих нема.

Ми тоді врахуємо всі ваші побажання, секретаріат опрацює ваші побажання і, відповідно до цього, вам будуть розіслані матеріали, які ми зможемо з внесеними правками, вже бачачи перед собою необхідні тексти, проголосувати на наступному засіданні Комітету з охорони здоров'я. Немає заперечень? У секретаріату немає побажань? Від регламенту?

 

_______________. ……… ………

 

_______________. Врахувати, було сказано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Насправді, ми не можемо передати це, ми можемо зараз, як при потребі, винести це на голосування. У зв'язку з тим, що по-перше, на сьогоднішній день медичне страхування не входить в повноваження нашого комітету. Це перше. По-друге, у зв'язку з тим, що медичне страхування є частиною реформи охорони здоров'я, яка не відноситься до повноважень. До ваших повноважень відноситься система громадського здоров'я і ця система громадського здоров'я потребує неймовірну кількість зусиль для того, щоб насправді народ України став значно більш здоровим. Це є профілактика і раку, і молочної залози, і я не буду зараз перераховувати все те, що входить, насправді, в систему громадського здоров'я.

Тому, ми можемо зараз, для того, щоб не виникало ніяких питань, можемо зараз винести на голосування, чи це потребує винесення на голосування? Тобто погоджуєтесь?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто…

 

_______________. (Не чути)

(Загальна дискусія)

 

_______________. Секретариату нужно понимать, что писать

ГОЛОВУЮЧИЙ. Безперечно.

 

_______________. … проголосовали, давайте проголосуем

 

_______________. А что вы будете голосовать?

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не вносити повноваження щодо медичного страхування в повноваження пані Тетяни Донець, Хто - "за"? будь ласка,  хто за те, щоб не в носити в повноваження? Хто проти? Утримався? Залишається без рішення, більшості немає. Рухаємося далі, тоді ми це питання виносимо за скобки.

Наступне питання, яке у нас стоїть в порядку денному: про проект рішення Комітету Верховної Ради, ні я перепрошую… Про створення підкомітетів. Створення підкомітетів, я так розумію, що це питання у нас також буде доповнено, у зв'язку з тим, що у нас з'явився новий член нашого Комітету з охорони здоров'я. І я так розумію, що у нас ми будемо розглядати сьогодні частково ці питання.

Ми отримали, на минулому засіданні, як ви пам'ятаєте, була внесена пропозиція щодо створення підкомітету щодо медичного забезпечення тимчасово переселених, біженців та людей, які знаходяться на сьогоднішній день на території, на якій проводиться зона антитерористичної операції. І я би просила це питання взяти під контроль Тетяні Дмитрівні.

Ми проаналізували чинне законодавство і, Тетяно Дмитрівно, хочу вам сказати, що ці питання саме медичного забезпечення і законодавчого. Це саме ті закони, які сьогодні вносились на Верховну Раду. На сьогоднішній день на тих територіях відсутні медичні установи 3-го рівня. На цій території судмедекспертам не виплачується заробітна платня, на цій території сьогодні вони не можуть проводити відповідно не маючи необхідних ні рукавичок, ні формаліну проводити розтин навіть тих людей, які поступають і забирати сьогодні аналізи ДНК. Ні один з тих підкомітетів, які ви вказали в своєму листі, в його повноваження не входить ця робота. Натомість той комітет, який ви запропонували, який називається Децентралізація влади в управлінні органами охорони здоров'я, ми не можемо внести в підкомітет таку назву в зв'язку з тим, що рішення по децентралізації, перше, мають бути прийняті зміни до Конституції і згідно моїх консультацій з комітетом, який називається, займається децентралізацією. Ми не можемо створити в Комітеті охорони здоров'я підкомітет, який займається децентралізацією. Тому в зв'язку з тим, що ми не маємо, ви не погодились на мою пропозицію, ваша пропозиція не може бути прийнята в зв'язку з невідповідністю  до законів України, тому я прошу вас взяти це до уваги і також надати відповідно до цього вашу іншу пропозицію, який підкомітет ви би хотіли очолити.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну, можна? Спасибо, Ольга Вадимовна, но уже мы коллеги. Подкомитет з питань контролю за станом медичного забезпечення населення, що проживає в зоні проведення антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, это работа чисто исполнительной власти, это не  работа народного депутата. Если уже там говорить о том, что сегодня какие-то нужны контрольные функции или законодательная база, то это работа полностью комитета по социальной защите, но не комитета по вопросам охраны здоровья.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тетяна Дмитрівна, ми проконсультувались, вибачте будь ласка,  мова йде про виключно медичне забезпечення тих людей, які переміщені, яких сьогодні…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я отказываюсь, тогда я снимаю, я просто остаюсь народным депутатом Комитета з питань охорони здоров'я. Тогда я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо у  вас виникнуть інші пропозиції, то ми абсолютно, згідно чинного законодавства, ми можемо ще раз… Бо мені здається, що з точки зору людської зараз так багато питань і щодо гемодіалізу, і щодо… Тобто контроль, ви можете, ми можемо, комітет, у нас є рекомендації юристів, як може бути названий цей підкомітет – контроль за виконанням і за медичним забезпеченням переміщених осіб, і контроль за законодавчим і медичним забезпеченням тих людей, які знаходяться на тій території. Мені просто по-людськи здається, що…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я еще раз повторяю, что это чисто работа исполнительной власти, я не буду работать ни за губернатора, ни за мера города, это их работа.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мова йде про тільки контроль за тим, як вони працюють. Ну, я знімаю, ну, тобто ніяким чином не можу…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я не понимаю что это за подкомитет, поэтому я снимаю свою  пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимівна, в мене є пропозиція. Враховуючи те, що ви провели консультації по даному питанню і його як би варто було взяти у вигляді контролю,  а всі, хто працював у виконавчій гілці влади, бачить, що це чітка робота виконавчої гілки влади. В мене є пропозиція, щоб ця тема стала темою всього комітету і ви як голова в праві нас всіх залучити будь-кого конкретно по цьому питанню контролю. Треба виїхати, тут ніхто не відмовиться виїхати. Треба контролювати – так. Але це є робота виконавчої гілки влади, тому що на рівні, там, допустимо, якоїсь нормативно-правової бази ми нічого не приймемо, це все повинно бути, там, у відомстві Міністерства охорони здоров'я, які повинні, там, приймати свої накази, або місцевих адміністрацій – забезпечувати їх фінансами.  І я би тоді просив це питання взяти вам особисто на контроль, тому що у продовження кількості заступників, я як народний депутат, ну, завжди буду працювати з вашими заступниками. В мене буде запитання: а ви відповідно до закону заступник? Бо хтось один має бути, а їх є аж три. Тому прощу вас взяти під свою, як би так. юрисдикцію, а ми будемо, от повірте мені, тут є люди, які будуть виконувати те, що ми домовимося.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, це безперечно і є під моєю юрисдикцією. І саме тому, тобто я розумію, як багато є питань і дуже важливо було би, щоб хтось тримав це на особливому особистому контролі. Тому що оті закони два, які були сьогодні  прийняті, останні у  Верховній Раді, вони насправді, здається, що не мають до медицини ніякого відношення, але насправді вони, на сьогоднішній день, ви знаєте, що лікарям, педагогам не виплачують… у них немає ні розхідних матеріалів, а вони працюють там сьогодні за трьох. І замість того, щоб їх, навпаки, опікуватись ними і створювати умови, то, власне, сьогодні ми тільки, тільки приймаємо рішення для того, щоб це законодавчо було вирішено. Це питання зняли, воно залишається на моїй відповідальності.

 

_______________. І ми працюємо всі разом з вами, так буде правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви хотіли, щось прокоментувати?

 

БІЛОВОЛ О.М. Я би просто хотів сказати, не коментувати. Я думаю, що треба, щоб робота комітету пішла конструктивна, в одному руслі і об'єднаними зусиллями. Треба було би, все-таки, взяти ту аналітику, яка була до цього, тут переважна більшість народних депутатів, які були в 7 скликанні, які представляли цей комітет, відповідали за певні напрямки і була розпочата певна робота. Ми би могли спокійно домовитись – це  затвердити одноголосно і піти далі працювати. Хто  буде із перших заступників чи Оксана, чи Сисоєнко, чи Тетяна, чи Олег, ми, як кажуть – це воля комітету, ми підтримаємо, хто буде координувати всі ці дії. Але треба консолідовано вирішити питання і звернутися до кожного народного депутата, тут люди кожен з досвідом сидить, хто міністрами працював, хто у виконавчій владі, хто державними санітарними лікарями, хто академіки тут є, ми з вами маємо освітянський… звернутись до кожного, хай дасть свої пропозиції по цим підкомітетам, ми з вами випишемо, приймемо рішення, скоординуємо і кожна людина буде із задоволенням виконувати ці функції, підпорядкована кожному заступнику, який буде це вести. Чи це буде перший, чи заступник, із задоволенням, до кого буде підпорядкований цей напрямок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я дякую за вашу пропозицію і ще раз пропоную заступникам і членам комітету, згідно вашої рекомендації подати ваші пропозиції, ми максимально, постараємося їх врахувати. Було б надзвичайно важливо, так як і казала, ніхто з вас не подав, я казала, що кожен з членів комітету мав би взяти на себе відповідальність і провести по тому напрямку, яким він буде займатися, провести комітетські слухання, залучивши громадськість. Можливо, по якимось питанням і парламентські слухання.

Тому я ще раз наголошую на те, що ця пропозиція є, і це пропозиція вашої активної громадської позиції, позиція кожного із вас. Якщо ви хочете провести комітетські слухання чи парламентські слухання по ВІЛ/СНІД, профілактиці інфекційних захворювань на територіях чи на всій Україні, будь ласка. Для того, щоб ми могли запланувати комітетські слухання, кожен з вас має внести ваші пропозиції. Від вас ці пропозиції не надійшли, принаймні від голови апарату я ці пропозиції не отримала.

Я вважаю, що кожен з членів Комітету охорони здоров'я має взяти на себе відповідальність провести і зорганізувати комітетські слухання, на які потрібно приблизно місяць. Крім того, інформую вас про те, що нами вирішено питання, як би остаточно буде вирішено, коли ми з вами зайдемо вже в нові приміщення, ми мали можливість вчора з головою секретаріату і з деякими членами комітету оглянути нові приміщення. Вони знаходяться на 5 поверсі готелю "Київ". Кожному з депутатів буде виділена окрема кімната на 5 поверсі. Буде відповідно конференц-зал, де ми зможемо проводити засідання і проводити комітетські слухання і засідання комітету. І нам пообіцяли, що до кінця року питання переїзду, відкриття телефонних ліній, заведення Інтернету, що до кінця року це буде зроблено.

Зараз, якщо у вас виникають питання роботи, ваших робочих місць, то ваші робочі місця є відповідно в ЦВК, там, де знаходиться комітет, там поки що все за вами закріплено. Але майте на увазі, що починаючи з наступного року, або сподіваюся, що до кінця цього року, ми з вами переїдемо в нові приміщення. Ніхто не заперечує?

Тоді я пропоную перейти до наступного питання…

 

ШИПКО А.Ф.  У мене є ще трохи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ШИПКО А.Ф. Стосовно підкомітету. Я пропоную, якщо підкомітет з питань законодавчого забезпечення і розвитку фармації, здійснення фармацевтичної діяльності і виробництва та обігу виробів медичного призначення, розвитку сучасних медичних технологій вилучити "вдосконалення системи закупівель ліків". Просто залишити так, як він був у сьомому скликанні Верховної Ради, такий підкомітет.

Бо ви вилучили частково слово "щодо доступності ліків", і воно не має вже сенсу ця фраза. Добре?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Готував апарат. Тому ми вносимо ці зміни. Вони відповідно будуть доопрацьовані. Ми відправимо всім членам комітету, які зможуть долучитися до цієї роботи.

 

БІЛОВОЛ О.М. Я, Ольга, я би хотів звернути увагу також по одному підкомітету з питань законодавчого забезпечення реформування системи охорони здоров'я, медичної освіти і науки. Оце внести. він важливий цей напрямок, він повинен бути. І нам з вами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще раз, будь ласка, повторіть.

 

БІЛОВОЛ О.М. Комітет з питань законодавчого забезпечення реформування системи охорони здоров'я, медичної освіти і науки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Його тут немає.

 

БІЛОВОЛ О.М. Його немає. Його треба внести. Я пропоную це все рішення. І другий там, він розкиданий напрямок цей, питання законодавчого забезпечення охорони громадського здоров'я, санітарно-епідемічного благополуччя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, справа у тому, що на минулому засіданні я внесла свої пропозиції і там були ці підкомітети і щодо реформування системи охорони здоров'я, і щодо боротьби з корупцією. Але ми розподілили обов'язки між заступниками, а більше ніхто не відгукнувся на пропозицію зайти в ці комітети.

 

_______________. Ну, ми сьогодні. Ми не говоримо за комітети, ми говоримо за підкомітети.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мова іде про підкомітети. Сьогодні кожен з членів комітету, який не є заступником, може очолити підкомітет. Але з вашого боку не поступило, відповідно поступили від пані Бахтеєвої і від пана Шипка. Поступили після нашого першого засідання пропозиції.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми сьогодні давайте обговоримо ці питання і внесемо. І на слідуючому засіданні ці всі підкомітети і ці всі напрямки затвердимо, і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Значить, мною на першому засіданні, ще раз повторюю, була внесена пропозиція, яка, на мій погляд, є надзвичайно актуальною. Це створення підкомітету по боротьбі з корупцією в медицині, який мав бути окремими напрямком. Наступне, це створення підкомітету щодо медичного забезпечення біженців і тимчасово переселених, яких … Якщо хтось з вас хоче взяти цю тему. Вона насправді є надзвичайно актуальною, там можна дуже багато зробити саме з Верховної Ради шляхом контролю І щодо інших підкомітетів, ми можемо абсолютно підтримати. Будь ласка, дайте ваші пропозиції, передайте їх в секретаріат, і ми їх підтримаємо. Тільки потрібно, щоб була людина. Бо прописувати комітет…

 

БІЛОВОЛ О.М. Є  ж людина, ми ж  слухали в доповіді Прем'єр-міністра України, де чітко було сказано, що чекає сьогодні нашу медицину, освіту і, ви знаєте, що сталося з санітарно-епідеміологічною службою і так далі, з якими ми сьогодні проблемами стикнулися. Я ж, як фахівець, ми з вами ж працювали в цих напрямках на самому високому державному рівні. Я вношу цю пропозицію для того, щоб бути союзниками уряду, і сьогодні комітет повинен бути головним ідеологом в цьому питанні, ми не повинні цю проблему кидати, це проблема номер один в державі. І ми повинні зараз вийти з цих питань, затвердити їх і йти в цьому напрямку. Ну, що тут незрозуміло?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто всі ваші пропозиції, будь ласка, в письмовій формі надішліть на адресу секретаріату. Готові?

 

_______________. Домовилися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто створювати комітет, не маючи під нього персону, нема сенсу, саме тому ми сьогодні не винесли створення інших підкомітетів, бо від вас не поступило ніяких пропозицій. Тобто ми чекаємо на ваші пропозиції і на наступному засіданні повернемось до обговорення цього питання.

Переходимо до наступного питання. У нас є питання військово-медичної доктрини, військово-медична доктрина, як ви пам'ятаєте, я вам вже встигла озвучити, це не медичне забезпечення військових, це є стратегія, місія розвитку української держави на наступні 10, 20, 30, 50, 100 років. І для того, щоб вона була опрацьована, як концептуальний документ, який захистить життя і здоров'я всіх громадян України. Тобто є військова доктрина – це є закритий документ, який відповідає за кількість озброєння держави, а військово-медична доктрина або медична частина військової доктрини, незалежно від того, як буде вирішено, це є та частина, яка відповідає за збереження життя і здоров'я цивільних громадян, військових, військовозобов'язаних і соціально не захищених.

Тому я пропонувала провести комітетські слухання, єдина дата, яку ми змогли знайти на цей рік, це 24 грудня. Тому я маю запитання до всіх до вас, перше, чи ви не маєте заперечень?

Друге, чи у вас є бажання  приєднатись до проведення цих комітетських слухань відповідно  щодо військово-медичної доктрини захисту здоров'я і життя громадян  України в мирний, і військовий час на всій території  України. Прошу,  будь ласка, ваші коментарі з цього приводу.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Это будет ваша презентация уже готовой этой доктрины? Ваша презентация будет? Как это будет?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Коли ми говоримо щодо комітетських слухань, я готова вам  цю презентацію зробити на наступному  засіданні  комітету, щоб ви зрозуміти про що йде мова і відповідно  тоді максимально швидко  долучитися.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Отак буде правильно, давайте так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Хочете так зробимо?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Щоби не неслуханнях.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  А потім уже обговорювати …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Відповідно  буду просити, щоби  ви… Я можу інакше зробити,  я вам відправлю текст, щоб ми  час не втрачали, відправлю його на апарат, ви його отримаєте, прочитаєте його. І відповідно до цього,  буду   просити кожного з вас дати тих експертів, ми готуємо концептуальний документ, який має стати    захистом здоров'я і життя всіх громадян  України на наступні 100 років,  Тому зусилля всіх вас, мало того,  ми маємо ще попасти в цей фінансовий рік. Тому що в цей документ буде входити: зміна системи освіти, повернення уроків  фізичної початкової військової підготовки в школах, повернення, не знаю як їх назвуть, норма ГТО для всіх там силовиків,  повернення військових кафедр в усі медичні вузи, які  буди знищені, повернення   військових кафедр, курсів навчання  в середні, в медичні коледжі. Сьогодні  немає ким робити ротацію, тому що знищені були відповідні учбові заклади, або учбові програми плюс введення парамедицини  на всій території  України мова йде про надання домедичної  допомоги.    

Пане Олег, вам нецікаво? Вам нецікаво?

Тобто мова йде  про те, що ми маємо в наступній каденції  ввести парамедицину  як обов'язкову складову,  вміння давати домедичну допомогу, вона має  стати і вивчатися в шкільних програмах, в інститутських програмах, незалежно від того який фах  освоює той, чи інший фахівець.  Крім цього, коли  в 18 років буде відбуватися мобілізація, тобто ми говоримо про те, що Україна згідно рішення Президента України буде розвиватися за ізраїльсько-швейцарською моделлю. Це означає, що в 18 років, після того, як дитина вже пройшла фізично і отримала середню освіту, під час процесу мобілізації буде відбуватись рішення, чи вона може бути військово зобов'язаною, чи  вона може бути військовою, чи військовозобов'язаною. Згідно за швейцарською моделлю, ті, які не хочуть, або не можуть взяти зброю до рук, або бути військовозобов'язаними, вони відповідно отримують повноваження і йдуть на спеціальні навчання, або в цивільний захист, або в цивільну оборону. Цивільна оборона, це  той напрям, який допомагає пожежникам, міліції, це, ну, територіальні об'єднання, а цивільний захист, це ті люди молоді, які знають, як опікуватись будинками престарілих, будинками сиріт, помагати і всі вони мають проходити спеціальні, тобто є спеціальні програми навчання.  Тому наше завдання з вами те, що Швейцарія робила 100 років, власне, у них немає одного зведеного кодексу законів такої доктрини, тому що вони протягом 100 років збирали це все разом. Я вам можу запропонувати переслати презентацію їх, як у них це відбувається. І маю військові доктрини НАТО, маю військові доктрини Швейцарії, Ізраїлю для того, щоб ми могли з вами створити базовий документ і до цього долучитися. Тобто, якщо заперечень немає, з мене базовий документ, вам на доопрацювання і також презентація щодо військово-медичної доктрини Швейцарії. Так?

Переходимо до наступного …

 

_______________. …….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дивіться, справа в тому, що у країн не має, тобто я маю вже презентацію підготовлену і перекладену на швейцарську. В них немає, вони спеціально це робили, щоб узагальнити, в них немає такого документу. Чому? Тому що вони кожен рік, протягом своїх 100 років, вони доповнюють і роблять певні зміни до законодавства, які їм дозволили створити таку модель. Нам потрібно ці всі 100 років, тобто взяти їх модель подивитися і свої висновки зробити, що нам підходить, що нам не підходить. 

 

_______________. Я вважаю, що військова доктрина це дуже потрібно, але…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми не про військову доктрину говоримо, взагалі, зараз.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  …Я считаю, что нужно говорить о приоритетах. И я говорю о том, что у нас как бы есть проблема со здравоохранением и нужно, наверное, в первую очередь, обсуждать вопросы финансирования этого здравоохранения и в частности страховой медицины. Почему у меня сложилось в результате такое мнение, что мы как бы сейчас, как бы не ушли от основного вопроса.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не зрозумію чому у вас виникло таке запитання.

Мова йде про те, що у нас є першочергові завдання. Наприклад: відновити військові кафедри в медичних вузах.

 

_______________.  У нас є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас є завдання створити медичні факультети в коледжах, тому що не має ким робити ротацію на фронті, на сьогоднішній день. Нема ким зробити ротацію!

 

_______________. Ольга Вадимівна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому на сьогоднішній день цей матеріал готовий. До презентації вам доопрацювання. Якщо ви, як би не  вважаєте за потрібне до цього приєднатись, тобто…

 

_______________. Ні, я вважаю…

 

_______________. Олексій, вибачте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є доручення Президента, доручення прем'єр-міністра.

 

_______________. Олексій, вибачте, будь ласка. Просто це те, що обговорювалось на минулому комітеті. Є…

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Да. Це затверджена повістка дня сьогоднішня. В   даному разі голова комітету запропонував, ми сьогодні це рішення… само собою…

 

БАХТЄЄВА Т.Д. Дайте нам проект, а мы дадим свои пропозиции. Так?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, це є проект, проект документу і цей документ буде виходити потім з Міністерства оборони. Тобто…

 

БАХТЄЄВА Т.Д. Добре. Ми чекаємо. Підтримуємо і чекаємо проект від Ольги Вадимівни, і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто – "За"?

 

БАХТЄЄВА Т.Д. Кожен свої пропозиції. Хто – "За"? Все "За".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І через це був шум?

 

_______________. Олексій просто приєднався сьогодні, як молодий депутат і член…

 

БАХТЄЄВА Т.Д. (Не чути)

 

СИСОЄНКО І.В. Да, я просто хочу ще наголосити, що є також ……..коаліційної угоди. Тому також на минулому засіданні ми почали розглядати це питання і сьогодні продовжили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто медичне забезпечення на сьогоднішній день військових потреб не можливо до певних змін, які потрібно провести і в законодавстві, і встигнути до бюджету. Всі інші питання абсолютно ніяким чином нікуди не відкладаються, а навпаки – накладаються поверх того.

Наступне питання…

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимівна, маленька ремарочка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

ШУРМА І.М  Я би попросив наших колег не акцентувати увагу на Коаліційній угоді. Якщо це Коаліційна угода, збирайтесь без комітету і собі розглядайте, комітет об'єднав всіх: коаліцію, опозицію і позафракційних. Не треба акцентувати. Ви собі там домовляйтесь і розбирайте, а тут давайте комітет буде працювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні панове, це було зроблено зауваження від члену коаліції члену коаліції. Тобто  член коаліції члену коаліції повідомив про те, що відбуваються певні розбіжності. І саме це було зроблено для того, щоб відслідкувати і спрямувати дії на, знову таки, що це все було узгоджено раніше, і на це пішов місяць роботи.

Переходимо до наступного питання. у нас є в "Різному" презентація нової редакції Закону України "Про лікарські засоби". Цей закон був підготовлений в попередній каденції паном Шипком, народним депутатом України. будь ласка, зараз…

 

ШИПКО А.Ф. Шановні панове…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я… Вибачте, вибачте, я щось…

 

РУДИЙ В.М. Ще таке питання. Тут пропонувався проект Рішення про проведення комітетських слухань. Там є уже зазначена чітка дата, 24 грудня, назначена година і навіть уже ….. приміщенні………….. Ну, і тут….…… про утворення робочої групи. Будете ставити на голосування це рішення? 

 

________________. Треба голосувати.

 

РУДИЙ В.М.  І… Да. Чи погоджуються всі з датою і кого обираємо головою…?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Головою робочої групи обираємо мене.

 

________________. Нема питань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто готовий підключитись до допомоги? Найбільш… (Загальна дискусія) Ні, заступники, так чи інакше, всі будуть працювати. Мені би, насправді, хотілось, щоби до цього… Знов таки, чи ми можемо на декілька, наприклад, на наступному засіданні…? На наступному тижні у нас буде засідання Чи на наступному тижні не буде?

Я буду так чи інакше, ми призначимо, давайте, заступників, які будуть входити в цю робочу групу, але я буду просити …

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, я буду просити відповідно, коли ви їх отримаєте, наддасте свої пропозиції, як ви б могли до того підключитись. Я б хотіла, щоб це була наша спільна з вами доповідь, презентація. І буду просить, щоб ви мені відповідно на мою адресу скинули ваші пропозиції.

 

______________. Шановні пане …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, ми голосуємо за проект постанови про дату. Заперечень ні в кого не має?

 

______________. Давайте проголосуємо тоді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заперечень ні в кого немає? Голосуємо? Якщо голова секретаріату каже…

 

______________. Це проект рішення про проведення …………..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу вас, будь ласка, згідно регламенту, як законопослушні депутати, голосуємо. Дякую.

Наступне. Переходимо до різного до презентації.

 

ШИПКО А.Ф. Шановна пані Ольго! Шановні мої народні депутати, колеги!

Я хочу провести коротку презентацію, бо ви тільки вчора отримали проект закону, проект нової редакції Закону про лікарські засоби. Ви ще ознайомитесь більш детально і ми розглянемо, більш буде така змістовна презентація. Я хочу просто сказати, проінформувати комітет, що робоча група, яка займалася проектом підготовки, вона складалася із 39 осіб, вона працювала з квітня. І 8 місяців працювала робоча група в неї входили народні депутати, члени комітету і представники Міністерства охорони здоров'я, Академії медичних наук, представники Європейської бізнес асоціації, Американської торгівельної палати в Україні, аптечних асоціацій, ну, фахівці громадських організацій, профільні фахівці Я хочу сказати, що структура нової редакції закону вона складається з 10 розділів і майже 5 розділів, ви бачите, вони червоним виділені, п'ять розділів це зовсім нові розділи нової редакції Закону про лікарські засоби. Ці розділи взяті з директиви, 83 директиви ЄС, яку ми імплементували в норми цього  законопроекту. А також брали директиву 20 Європейського Союзу. І декілька термінів, які примінялися в цьому законопроекті, це терміни взяті із Угоди про асоціацію України і ЄС. Тобто я хочу, щоб ви всі ознайомились з цим і надіслали свої пропозиції до нашої робочої групи, яка вона є, і вона працює на сьогоднішній день. І я сьогодні розмовляв  з паном міністром, щоб ми зробили взагалі єдину робочу групу. Бо ми працювали з Олегом Степановичем, від комітету була робоча група і від міністерства охорони здоров'я. Бо закон базовий, закон основний, на якому буде базуватися все функціонування фармацевтичного ринку нашої держави.

Я хочу сказати, що в основу закону положено життєвий цинк лікарського засобу. І ми бачимо всі пункти: розробка, введення на ринок, виробництво та імпорт, маркування, оптова торгівля, роздрібна торгівля, утилізація та знищення. У центрі ми бачимо фармаконагляд, бо він буде супроводжувати всі етапи руху лікарських засобів.

Хочу звернути вашу увагу, шановні народні депутати, що розділ, який ви бачите щас на життєвому циклу лікарських засобів, вони імплементовані до європейського законодавства. От, припустимо, розробка, вона 99 відсотків фактично імплементована з директиви 20 Європейського Союзу. Введення на ринок – 80 відсотків фактично взято законодавчих норм з європейського законодавства. Виробництво – 90 відсотків. Оптова торгівля – 50відсотків імплементовано. Тільки роздрібна торгівля вона взята з законодавства, яке ми імплементували із законодавства Польщі, Чехії і Данії. І залишився єдиний    розділ утилізація та знищення, і це поняття, яке тільки у нас розглядалось. То ми з'єднали українське законодавство і директиви Європейського Союзу, і ті закони, які працюють в странах Польщі, Чехії і Данії.

Які ключові нововведення. Це нововведення та затвердження європейської моделі процедури введення лікарського засобу на ринок України. Тобто, нема вже слова "реєстрації", "перереєстрації", вводиться термін "введення лікарського засобу на ринок України". Взагалі цей термін взятий з

Угоди, яка підписана між асоціацією…, між Європейським Союзом і Україною.

Спрощена процедура видачі дозволу на введення на ринок України лікарських засобів, які ліцензовані в Європі, США, Канаді, Японії, Австралії. Тобто на основі досьє, яке подається, да, не більше ніж 30 днів цей лікарський засіб отримує процедуру введення лікарського засобу на ринок України.

Дальше. Визнання сертифікації GMP на виробничу ділянку, розташовану в Європі, США, Японії, Австралії без проведення повторного інспектування. Ну, це взагалі європейська норма, вони признають ці норми у себе і ми таку ж саму норму вводимо. Бо у нас раніше, коли приходив виробник, він свою показував свій сертифікат GMP,  а на його сертифікат GMP  ми ще видавали український сертифікат GMP. Ну, тобто навіщо ця нам бюрократична процедура?

Безперешкодний імпорт лікарських засобів, що вироблені в країнах Європи, США, Канаді, Японії, Австралії. Тобто нема ніяких додаткових лабораторних аналізів, нема ніяких додаткових бюрократичних процедур і корупційних, які би перешкоджали ввід лікарського засобу на ринок України.

І визначено на законодавчому рівні Положення про фармаконагляд.

Запровадження зазначених нововведень нам дозволить, по-перше, це наблизити українське законодавство до законодавства ЄС. Перше це. Ну, я вам вже сказав, які директиви покладені в основу. Дальше, зменшений адміністративний тиск на операторів фармацевтичного ринку. Підвищити рівень прозорості під час введення лікарських засобів на ринок України та подальшого їх обігу і закласти підґрунтя для нормальної конкуренції серед суб'єктів господарювання і, як такий один із виводов, це знизити вартість лікарських засобів. Бо ми прибираємо багато надстроек  і багато  бюрократичних процедур, які були, я при введенні лікарського засобу на ринок України.

Тобто, шановні колеги, я коротко презентував ті наработки, які були зроблені за 8 місяців. Закон, до речі, такий, ну, об'ємний,  його треба  і я просто прошу вас  почитати, я хочу щоб автором цієї   законодавчої ініціативи  були всі члени нашого комітету, бо це фундамент, на кому буде базуватись вся фармацевтична  галузь нашої держави.  Тут є багато  пунктів, бо я  не зупиняюсь на кожному тому, що тут є   і як ліки використовуються при АТО, і як ввозяться ліки, яких не має. Ну те, що ви пані Оксано завжди, пам'ятаєте, казали, що  немає  дозволу на ліки, які треба зараз для лікування онкохворих   дітей,  тобто ці всі питання розглянуті в проекті закону.

Я прошу вас долучитись, почитати і на наступному засідання, якщо ми можемо підписатися всі, і зареєструвати цей законопроект. А якщо будуть питання,  присилайте, у мене знаходиться частина робочої групи прямо в залі і юридична частина. Ми взагалі, я з цього  законопроекту спілкувався, я  вам казав  і з пані  ….. з ВОЗ, Всемірная організації охорони здоров'я, вона надавала своїх фахівців. Ми взагалі перевели цей законопроект і  надали  у Всемірну організацію охорони здоров'я. Тобто     я чекаю  ваших пропозицій і хочу, щоб ми  були єдиною командою стосовно цього законопроекту.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я дякую вам від всіх нас за презентацію, за вашу роботу і всій команді, яка тут    присутня, дякую також за вашу роботу. Тому що насправді цей закон  надзвичайно потрібен  для  України, зрозуміло,  що нам потрібно зробити його максимально придатним до теперішніх умов.

Скажіть мені,  будь ласка, те, що було внесено  в  постанову,  якби той документ, по якому сьогодні  доповідав Прем'єр-міністр наш щодо зняття  додаткової реєстрації з тих медичних виробів, які були виготовлені в країнах ЄС  та інших, які перерахували. У вас є …

 

 _______________. Зареєстровані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, там зняття реєстрації і там написано: "Виготовлені, вироблені".                           

Які у вас є зауваження  до цього закону?

 

 _______________. Ні, у нас чітко прописана ця норма.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні-ні,  я маю на увазі тобто у вас до того, що озвучив прем'єр, не було зауважень?

 

 _______________. Не було зауважень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Справа в тому, що є два поняття реєстрації в європейських країнах, є реєстрація  централізована, а є децентралізована.

 

_______________. У нашому законі прописано, коли централізована реєстрація пройшла в європейських країнах, то протягом 30 тижнів ми надаємо дозвіл, діб.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я пояснюю тим, хто тут присутній, щоб ми розуміли в чому найбільша "зарита велика-велика собака". Децентралізована реєстрація дозволяє будь-яким, абсолютно, не чесним громадянам України чи інших держав купити будь-яке сміття, зареєструвати свою компанію фармацевтичну в Хорватії або в іншій країні Європейського Союзу, отримати там реєстрацію і отримати децентралізовану реєстрацію. Це той препарат, який вони будуть продавати на Україну, але не будуть мати права продавати в Хорватії чи в тій іншій країні, де вони зареєструвалися. Централізована реєстрація – це реєстрація, коли дозволяє використовувати препарат в тій країні, де він зареєстрований. І це, на жаль, не було внесено, а це є, надзвичайно, вкрай важливий пункт, не внесений був  документ. І я вважаю, що нам потрібно прийняти рішення, доопрацювати цей документ і подати наші з вами зауваження щодо того, яка має бути проведена реєстрація, подати його до Кабміну і до міністра охорони здоров'я.

 

ШИПКО А.Ф. Я з вами повністю згоден. У нас в проекті законі чітко це прописано, якщо препарати, які пройшли централізовану реєстрацію у країнах і Європейського Союзу, США і Японії, Канаді і Австралії, тільки так воно приписано чітко в нашому законопроекті. Подивіться, дасте свої пропозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хто ще має бажання виступити?

 

СИСОЄНКО І.В. Я також хочу доповнити те, що дійсно даний законопроект є вкрай важливим на сьогодні. Те, що я встигла прочитати з приводу того, як ви вчора відправили цей законопроект, хочу сказати про те, що в нас ще є директива Європейського Союзу (№ 83), яка також встановлює стандарти і процедури допуску лікарський препаратів на ринок. Тому я хотіла б, щоб ми більш детально підійшли до цього питання, тому що, я вже побачила, там є певні неточності.

Також хочу зазначити, що у нас є норми вже діючого законодавства, а саме є невідповідність тлумачень діючим Законом про інформацію, про науково-технічну інформацію і ще ряд певних зауважень, Закон "Про рекламу", "Про захист прав споживачів" та інші. Тому, я пропоную вам просто, щоб ми всі разом також внесли свої зауваження і всі разом сприяли тому, щоб зробили якомога швидше найкращу редакцію цього важливого закону. Дякую.

 

ШИПКО А.Ф. Я тільки "за". Я для цього і проінформував всіх народних депутатів.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я прошу прощения за русский язык, для меня важна позиция комитета. В принципе, если мы говорим про новый закон, то мы понимаем, что все наши движения направлены на то, чтобы снизить стоимость лекарств. Стоимость лекарства зависит от цены входа в рынок, от накладных расходов, и, основная структура в ценеэто стоимость продажи его через сеть. Я считаю, что очень важно было бы ограничить объём сетей, которые продают эти препараты для того, чтобы, как  здесь написано, закласти підґрунтя для нормальної конкуренції серед суб'єктів господарювання.

Скажите, это в этом законе как-то озвучено или нет?

 

КИРИЧЕНКО О.М.   Ребята, мы немножко....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це не може бути фізично озвучено в цьому законі – це є абсолютно різні предмети. Тобто, для того, щоб обмежити мережу – це має бути окремий закон винесений, а це є оббіг життєвий….

 

_______________.  А це є фундаментальный закон, он все, все учитывает.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. … лікарського засобу.

Будь ласка.

 

_______________. Я перепрошую.

(Загальна дискусія)

 

_______________. Ольга Володимирівна, я прошу внести корективи в проведення нашого засідання, тому що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, будь ласка,  у  нас ще один член комітету…

 

ЯРИНІЧ К.В. Перш за все ми повинні вивчити закон, я його вивчив і якщо людина не орієнтується і не читала його навіщо ви задаєте це питання? Давайте ви почитаєте, прийдемо на наступне засідання, зробимо свої корективи, і, певним чином потім будемо заслуховувати ще раз доповідача. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я би пропонувала зробити наступним чином, тобто вчимося працювати оперативно, ефективно, закон потрібний, пропоную зробити наступним чином. Ви робите розсилку, ваші помічники, розсилку депутатам, прошу депутатів, ми обмежуємо час протягом тижня, для того, щоб ви надіслали свої зауваження, побажання в робочу групу і ви нам потім присилаєте ще один вже виправлений варіант знову на ознайомлення і ми виносимо його на, я так розумію, що на наступному тижні  засідання не буде, через тиждень засідання, яке в нас буде вже з внесеними правками відповідно до… внесеними і узгодженими. Зауважень немає?

 

_______________. Я буквально секундочку для простоти розуміння, як ми це будемо робити. Пан Андрій використовував таку таблицю порівнянь, в якій чітко видно, щоб ми не вичитували вже на засіданні, це буде простіше. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Помічники, які будуть це робити почули, що нам потрібно табличку, де буде, як було до, як стало після, які були ким внесені правки.

 

_______________. …….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, хто – за? Прошу голосувати.

Хто – проти? Хто – утримався?

Пані Тетяна, ви …. а, я не побачила, соррі.

Я ще хотіла зробити відповідь на ваше вибачення щодо російської мови. Подякувати тим депутатам, які  дуже стараються і дуже гарно говорять українською мовою. Справа в тому, що наше чудо двомовності, коли ми кожен, кожен з нас може говорити двома мовами, але в нас є державна мова і ми просто поважаємо цю державну мову. Але є дуже цікаві наукові, науково підтверджені розробки, які говорять про те, що мешканці тих країн, які мають дві рідні мови, в них час склерозу і деменції наступає на 5 років пізніше. І немає ні одного медичного препарату, який може відтягнути час деменції, а ті країни, які мають дві мови і ті люди, які використовують дві рідні мови абсолютно однаково, а далі вже я питала чи третя, четверта, п'ята, на жаль, воно не дає, не впливає. Тому я буду дуже вдячна всім, абсолютно без ніякого примусу, але насправді збільшення тривалості нашого розумового життя і відтягнення, відтермінування строку терміну деменції і склерозу, Комітет охорони здоров'я має бути взірцем для всієї Верховної Ради і ми маємо наголошувати і приймати активну участь і активну позицію у розгляді всіх законів і наполягати на тому, що все, що шкодить життю і здоров'ю українських громадян воно не має бути прийнято і ми маємо про це нагадувати, що найбільшої цінності ніж життя і здоров'я громадян України для нас немає і це має бути порядком і розумінням всіх абсолютно депутатів Верховної Ради. Не заперечуєте? Тому буду просити вас, щоб кожен з вас в своїй фракції займав активну життєву позицію, щоб ми нікому не давали спуску. Ми маленькі нас не багато, але ми всі в тільняшках і ми маємо чітко відслідковувати, щоб питання здоров'я і життя громадян України, щоб вони ніяким чином не були утиснуті. Саме тому для мене було надзвичайно важливо створенню цього комітету по допомозі тим, хто зараз якби дуже потерпає.

Тетяна Дмитрівна, я хотіла як краще, чесно.

Якщо у нас… Прошу тоді наших заступників, секретаря, будь ласка, давайте підведемо підсумки і якщо ви маєте ще щось сказати прошу вас висловитись і будемо закривати наше засідання. Прошу, будь ласка.

 

______________. Підсумки підведені, все дуже добре.

 

______________. Всім дякуємо за конструктивну співпрацю. І маємо надію, що всі наші законопроекти будуть в такому швидкому темпі обговорюватись і прийматись на благо українському народу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я перепрошую за запізнення, але було засідання фракції, тому це до того, що ми тут зібралися. Ви знаєте звернув увагу на те, що ми можемо досить вільно запрошувати до нас на комітети міністрів різного профілю Я ще раз наполягаю, щоб ми з міністром охорони здоров'я в найближчий час все-таки мали зустріч, тому що у мене є дуже багато питань і думаю, що у всіх, хто тут присутній. Дякую.

 

МУСІЙ О.С. До речі, абсолютно підтримую також цю пропозицію. Вона якось випала про те, що ми маємо найближчим часом зустрітися з Міністром охорони здоров'я, найближчим часом. Абсолютно підтримую цю пропозицію, тому що ми повинні знати в якому руслі буде рухатись Міністерство охорони здоров'я. І враховуючи той негативний досвід співпраці протягом 23 років міністрів, а в мене він також був, на превеликий жаль і Комітету з питань охорони здоров'я. Я думаю ми повинні по новому підійти як раз запросивши міністра і почати з ним співпрацювати. І не тільки міністра на майбутнє засідання комітету, а обов'язково представників Міністерства охорони здоров'я України, щоб вони були завжди у нас присутні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Повністю підтримую ваші пропозиції. Я думаю, що ніхто не має заперечень. Скажіть, будь ласка, на наступному тижні у нас є засідання Верховної Ради?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ні, ні.

 

_______________. Весь тиждень робота в комітетах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому що, якщо…. Тобто ми можемо запросити на наступну середу, якщо ви тут. Якщо вас тут нема, тоді відповідно можемо тільки через тиждень це зробити.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Через тиждень.

 

_______________. Через тиждень проведемо, у слідуючу середу.

 

(Загальна дискусія)

 

_______________. Справа в тому, що 24-го числа, тобто через тиждень, будуть комітетські слухання. Комітетські слухання відрізняються від звичайного засідання комітету тим, що на них інші питання не розглядаються…..

 

_______________. Це не проблема. Комітет може провести два засідання…..

 

_______________. Абсолютно, абсолютно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді пропоную зробити це після слухань.

 

_______________. Після слухань може бути окреме засідання комітету, це не проблема, взагалі.

 

_______________. Ні. Ми можемо в понеділок провести засідання, коли буде погоджувальна рада….

 

ЯРИНІЧ К.В. Колеги, ну давайте… Є робота в округах. Да? Ми ще не зустрічались, мажоритарника,  дійсно з людьми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мова йде про через понеділок.

 

_______________. Якщо через понеділок, це буде добре.

 

_______________. 22-го числа.

 

_______________. Через тиждень.

 

_______________. В понеділок 21 чи 22 число?

 

_______________. 21. Понеділок - це буде день погоджувальної ради.

 

_______________. Да. Тоді провести засідання.

 

(Загальна дискусія)

 

_______________. Ні-ні. Після обіду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я так розумію, що не всі…

 

_______________. Ольга Вадимівна, у нас є вдень… Шановні колеги!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не всі є …….погоджувальної ради.

 

_______________. Але ж всі приїздять на сесію, всі приїжджають, бо у вівторок сесія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але на вівторок сесія. Правильно, але не…

 

_______________. Тобто в понеділок після обіду  вже всі приїдуть.

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимівна, пропозиція є. Дивіться. У нас є дві години перерви. Нам на зустріч з міністром три години не потрібно, нам на першу зустріч потрібна буде година, як би почути основні цілі, переварити нам те, що він скаже, а йому переварити те, що ми скажемо. Це перша зустріч. Ми завжди можемо на протязі сесійного тижня собі цю зустріч організувати. За вами – організація.

(Загальна дискусія)

 

ЯРИНІЧ К.В. Колеги, є позиція Гройсмана щодо цього питання. Позиція Гройсмана, я чому так кажу. Тому що на виклик, на запрошення міністрів вони повинні з'являтися. І це дуже важливо для нас. І тому давайте, щоб вони… Депутатів, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скажіть, будь ласка, а що ви… Я перепрошую. Від Ірини, мені здається, дуже слушна пропозиція поступила. Якщо ми спробуємо на завтра його? Завтра у вас вже немає? Що, що?

 

_______________.  Якщо зранку, можливо?

(Загальна дискусія)

 

СИСОЄНКО І.В. Просто він готовий був би завтра в першій половині дня. Після уряду, після "години Уряду".

(Загальна дискусія)

 

СИСОЄНКО І.В. Так, можливо, тоді давайте приймемо рішення на понеділок? Шановні колеги, у нас зараз є важливим питанням – питання прийняття бюджету. І я не знаю, чи дивилися ви, яка там ситуація по бюджету по цифрах з приводу охорони здоров'я, я вважаю, що ми повинні на цю тему говорити зараз міністрам. Тому що, щоб наші кроки були скоординовані, тому що він має також певні пропозиції з приводу першочергових кроків, і давайте, щоб ці кроки були погоджені.

Тому я пропоную на понеділок, в кого є можливість, все ж таки зібратися для того, щоб переговорити з міністром охорони здоров'я. Це моя пропозиція.

Але ми не можемо чекати ще тиждень, тому що Кабінет Міністрів вже починає активно працювати. І зараз до 26 числа стоїть питання прийняття бюджету.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скажіть, будь ласка, якщо ж все-таки вдасться з ним домовитися на завтра. Після його години в уряді. Тому що, справді, тут не стоїть питання якогось….

Ми всі розуміємо, що це кінець року, і у нас, власне, одне засідання залишилось.

 

МУСІЙ О.С. Так, наступний понеділок передбачає, весь наступний тиждень робота в комітеті, а не вдома. А робота в комітеті передбачає тут робота. В фракціях і комісіях, в Києві. Тому, напевно, можна було б знайти в понеділок час заради такого важливого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Значить, шановні колеги, якщо мені вдасться  домовитись з міністром на зустріч на завтра, на першу половину дня. Я передам цю інформацію голові апарату. Всіх, хто зможе…

 

_______________. В обідню перерву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. всіх, хто зможе, будь ласка…

 

_______________. У нас же большая часть фракции получается, не сможет. Это не будет, по-моему(Загальна дискусія)

 

_______________. Ми пропонуємо вам. Давайте на понеділок. Давайте на понеділок, на цей понеділок.

 

_______________. Зараз я скажу, що в понеділок я не можу.

 

_______________. Ну, через три дні. Хто не київський. Це я повинен, що поїхати… (Загальна дискусія)

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, значить, пропозиція наступна. Пропозиція перша, якщо мені вдається домовитись на завтра, на першу половину дня, то всі з вас, хто схочуть, відмінити  свої якісь інші плани, корпоративи і все, що не стосується виконання ваших  функціональних обов'язків в робочий час, ви зможете бути присутні на цій зустрічі. Всі ті, хто ставить свої корпоративи, особисті свої питання, вище, ніж зустріч з міністром. У мене в цей час також була фракція, але я тут знаходжуся з вами, тому що я несу відповідальність як голова комітету перед вами. Якщо ви на фракції скажете, що у вас зустріч з міністром охорони здоров'я, від чого залежить формування бюджету, на який у вас буде потім доба, для того, щоб це все зрозуміти. Тобто ви приймаєте ваше власне рішення. Моя спроба, я спробую прикласти максимум зусиль, щоб організувати на завтра зустріч з міністром, якщо міністр зможе на цей час. Тобто будемо його просити. Якщо він не зможе, тоді відповідно до цього полагодимо зустріч через тиждень.

А в цей час ті, хто будуть в Києві працювати в комітетах і виконувати свої депутатські обов'язки, якщо буде час на це – ми зустрінемось з ним в проміжку. Всі хто хочуть отримати інформацію, отримають інформацію від нас.

(Загальна дискусія)

Так. Все. На голосування це не виноситься. Ви отримаєте… Я відразу дам…..Зроблю…. Обіцяю…. Прикладу максимум зусиль…..

(Загальна дискусія)

Дякуємо вам за роботу.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку