СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету з питань охорони здоров’я

 

від 13 березня 2015 року

 

Веде засідання Голова Комітету О.В.БОГОМОЛЕЦЬ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дозвольте розпочати засідання Комітету охорони здоров'я. І перед початком, перед тим, як оголосити наш порядок денний, дозвольте, будь ласка, всіх присутніх в цій залі жінок від імені всього Комітету охорони здоров'я і наших чоловіків, я Олегу Степановичу дам слово, ну,  зараз передам слово для привітання. Тоді я передам слово, передаю мікрофон Олегу Степановичу Мусію і нашим чоловікам депутатам, які скажуть, привітають вас з нашим святом жіночим.

 

МУСІЙ О.С. Справді, Україна – древня нація, свідчення цього, слова Ольги Вадимівни, що жінки завжди узурповували владу в Україні, чоловіки не сильно відмовлялися від того, тому що  їм завжди було так легше.

Тому дозвольте від імені чоловічої частини, я думаю, що наші депутати із задоволенням приєднаються, та не тільки  чоловічої, а і жіночої частини Комітету з питань охорони здоров'я, привітати всіх присутніх тут. І не тільки тут присутніх, а всіх жінок, всіх присутніх чоловіків, доньок, мам, дружин, коханих – усіх зі святом весни. Насправді зараз починається знову нова епоха в стосунках між чоловіками і жінками в Україні. Я думаю, що весна, яка прийшла до нас, і ми вже є три-чотири дні свідками того, що починають цвірінькати пташки, починають чоловіки думати про прекрасне набагато більше, ніж в зимовій сплячці. Тому бажаю всім вам гарного, хорошого весняного настрою, нових добутків, ну і, безумовно, великого-великого кохання не тільки на весну, а й влітку, восени і взимку. Зі святом вас!

 

_______________. Мы тоже хотим поздравить всех женщин. Дорогие женщины, вы самая прекрасная часть вообще человечества. Мы благодарны Богу, что вы есть. Спасибо вам большое за то, что вы являетесь нашими вдохновителями, нашими оберегами, нашим жизненным устремлением, вы стимулируете всех мужчин к жизни нормальной, вы проявляете себя и как матери, и как жены, и как сестры, как дочки. Будьте во всех проявлениях счастливы! Пусть глаза ваши светятся весенним настроением, пусть будет мир, пусть Господь благословляет вас. Радуйте нас, потому что вы есть и вера, вы есть и надежда, и самое главное, что вы есть любовь. Спасибо вам! (Оплески)

 

_______________. Шановні жінки, я приєднуюся до всіх поздоровлень, які ви отримали вже і 8 березня. Нам дуже приємно, що ми маємо таку змогу, незважаючи на те, що начебто свято закінчилося, я думаю, що це свято ніколи не повинно закінчуватися. І оці дебати, які проходять біля 8 Березня, знаєте, коли проходиш це свято і коли його святкуєш і бачиш закоханих жінок, щасливих жінок, я думаю, що все-таки дебати будуть продовжуватися. Ми так просто 8 Березня не віддамо. Зі святом, шановні жінки. Ми вас любимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А тепер ми переходимо до нашого порядку денного. Я від жіночої половини дякую нашим чоловікам за такі гарні слова і безперечно вам бажаю, головне, здоров'я, щоб ви не втомлювалися радувати жінок,  дарувати їм квіти, подарунки і робити їх щасливими.

Переходимо до нашого порядку денного. На порядку денному перший закон, який ми маємо  сьогодні  обговорити, це закон, який дозволяє кардинально змінити, власне, ситуацію в державі. Ми всі з вами знаємо, що охорона здоров'я завжди потерпала в корупції, потерпала в корупції системній зверху і знизу. І безперечно так легко корупція не здається і… але ми робимо перший крок. Перший, і я сподіваюся, рішучий. І сподіваюся,  що він буде ефективний.

Головна функція Комітету охорони здоров'я – це надавати українським громадянам доступ… тобто змінювати законодавство  творити законодавство таким чином, щоби у громадян був доступ до якісної медичної допомоги. І для того, щоб презентувати цей закон я зараз надам слово, власне, тим людям і тим організаціям, які приклали максимум зусиль для того, щоб він відбувся. Закон про перенесення, переведення державних закупівель на міжнародні організації. Зараз слово надається для дуже короткою такої презентації представнику пацієнтських організацій пану Шерембею.

 

______________.    Большое спасибо. Я буквально две минуты заберу вашего времени, потому что это не вопрос только голосования о законе. Я благодарен всем депутатам, которые принимали в этом участие своей экспертизой, знанием, своей волей, Министерству здравоохранения и всем тем экспертам, которые вложили… ну свой интеллектуальный труд в разработку этого закона.  Сегодня будут голосовать о не наличии нового закона в Украине,  а возможности расширить для пациентов, которые живут в Украине, жизнь. Только благодаря голосованию за этот закон 2150 по нашим очень простым расчетам в Украине может увеличится количество выживших людей к концу этого года больше  110 тысяч. Когда вы сегодня будете  поднимать руки, вы будете голосовать за нашу жизнь. Я вас заранее, конечно, вас благодарю. И мы роздали всем письмо депутатам членам комитета здравоохранения, в котором мы просим, чтобы мы рекомендовали  Верховному Совету голосовать за  основу и в целом этот закон  на следующей неделе. Чтобы уже  в марте решилась судьба всех  тех людей, которые будут вакцинироваться в Украине, кто получит лечение от туберкулеза, гепатита и СПИДа. И, по сути, давление на три значащих эпидемии, которые разрушают социальное условие в этой стране, ослабнет, и жизнь станет больше.

Еще раз хочу  вас всех поблагодарить за то, что вы сделали. И надеюсь, что  наше взаимодействие, которое в таком ключе приносит такой большой результат, продлится в таком же ракурсе, как и на данный момент, когда гражданский сектор, Министерство здравоохранения, Комитет здравоохранения действует ради одного интереса – расширение жизни пациентов, которые  сегодня живут в Украине.   

И я надеюсь, конечно, что ваше  голосование будет единогласным именно сегодня. Это исторический момент, которого мы ждали больше четырех лет. И десятки тысяч людей обретут не просто надежду выжить, а реальный шанс жить,  не покидать своих детей и строить свою жизнь дальше.      Большое вам за это спасибо.

 

_______________. Шановні колеги, я хочу звернутись до всіх присутніх сьогодні. Дійсно, те, що сьогодні ми з вами розглядаємо цей законопроект це, мабуть, вперше в Україні, коли ми з вами всі разом.

І мені дуже приємно, що в цій сумісній співпраці, мабуть, також вперше приймали участь велика  кількість народних депутатів України, приймали участь пацієнтські і громадські організації, приймали участь юристи-фахівці юридичних компаній, і, головне, приймали участь представники Міністерства охорони здоров'я.

Тобто ми  маємо розуміти, що те, що сьогодні ми маємо один сумісний текст, ми зробили все можливе для того, щоб даним законопроект ми дійсно побудували ефективний механізм, який дасть можливість все ж таки сьогодні пацієнтам мати за всі бюджетні кошти максимальну кількість лікарських засобів і не просто лікарських засобів, а лікарських засобів та вакцин   європейської якості. Це дуже є важливими для сьогодні. І я також маю велику надію, що сьогодні за цей законопроект проголосують як представники Комітету охорони здоров'я – народні депутати України, так і в подальшому цей законопроект буде підтриманий всіма депутатами коаліції і цей законопроект вже найближчим часом стане законом України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зараз слово Міністерству охорони здоров'я щодо цього закону. Будь ласка. Олександра Павленко є?

 

ПАВЛЕНКО О.С. Перед тим як перейти вже конкретно до тексту законопроекту, хочу теж завдячити всім, сказати, що Міністерство охорони здоров'я орієнтується на пацієнта. Для нас цей законопроект – це шлях до гарантії якості лікарських засобів, що закуповуються за державними програмами відносно потреб населення по певних нозологіях. Враховуючи наявність великої кількості експертів у сфері охорони здоров'я, під час аналізу і оцінки даного законопроекту ми залучали дуже багато фахівців і насправді аналізували кожний момент, який був зазначений в даному законопроекті. Для нас першочерговим було правильно виписати процедуру реєстрації лікарських засобів, щоб, з одного боку, спростити цю процедуру для лікарських засобів, які будуть закуповуватися через міжнародні організації, з іншого боку, прогарантувати якість тих препаратів, які будуть заїжджати на територію України.

Тепер стосовно тексту. На сьогоднішній день є буквально декілька моментів, які ми, просто аналізуючи текст, зафіксували, які не були підчищені. Звертаю увагу зараз, при підготовці просимо врахувати наступні моменти.

Враховуючи те, що ми обрали процедуру реєстрації, яка здійснюється після процедури закупівель, ви пам'ятаєте, декілька разів по тексту ще зустрічаються деякі формулювання, які просто залишила наша попередня редакція, з приводу результатів закупівельної процедури. Ми подамо ці конкретні пункти, ви, якщо можна, підчистіть їх, це залишки від попередніх законопроектів.

Також хочемо звернути увагу на те, що ми проводили аудит всіх державних програм, по яким ідуть закупівлі лікарських засобів. І серед тих державних  програм у нас є закупівля лікувального харчування, яке зараз згідно бюджетного законодавства  не відноситься до поняття  "лікарський засіб", це відноситься до поняття "харчування". Тому по тексту, коли  знов таки буде остаточна версія готуватися, ми  подамо моменти, в яких  пунктах   це залишається. Треба теж буде зробити на цей момент акцент.

Хочемо також  звернути увагу, що ми спілкувалися  із Державною фіскальною службою. І вчора ввечері нам надійшли деякі пропозиції із Державної фіскальної служби стосовно моментів, пов'язаних  з розмитненням товарі. Теж по тексту законопроектів жодних проблем немає на сьогоднішній день.  Просто звертаємо увагу, що в "Перехідних положеннях" ми також просимо зобов'язати МОЗ (я думаю, що ця пропозиція має бути врахована), зобов'язати МОЗ внести у свої накази, які існують на сьогоднішній момент певні особливості щодо документів, які пов'язані із  розмитненням даних товарів.  Позиція ця узгоджена із Державною фіскальною службою і проблем по тексту вона  жодних не несе.

Це наші основні  зауваження,  вони досить невеличкі. Загалом ми підтримуємо  і дуже вдячні за те,  що МОЗ був почут майже   в кожному  пункті даного законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Міністерству охорони здоров'я.

Хочу сказати, що, ви знаєте  історію. У нас було  три  різні, тобто три пари різних законопроектів. Всі депутати дійшли до згоди, підготували єдиний спільний законопроект, який отримав номер попереднього законопроекту – 2150. І на сьогоднішній день доопрацьований всіма трьома групами  законопроект    погоджений і відповідно до Коаліційної угоди, яка була узгоджена,  сьогодні,   зараз  я буду виносити   на голосування.

Шановний народних депутатів прошу підготуватися. І виносимо на голосування законопроект 2150. І прошу шановних народних  депутатів  проголосувати. Хто за те, щоб підтримати  цей законопроект для винесення  на Верховну Раду в цілому, за основу і в цілому. Прошу голосувати.

Хто – "за"? Ви не голосуєте? Хто проти? Хто утримався?

Наступний законопроект 2151... 2150 відповідно прийнято більшістю депутатів. Наступний законопроект, який іде в парі разом з ним – 2151, будь ласка, чи є побажання у Міністерства охорони здоров'я, у пацієнтських організацій, у народних депутатів висловитися щодо цього закону, законопроекту? Чи ми голосуємо разом, пакетом?

 

_______________. Да, для нас принципиально важно, что вторая часть закона, это, по сути, пара законов, которые дают возможность реализовать 2150, это возможность убрать налоговое бремя, те медикаменты, которые закупает государство в эти программы и расширить диапазон медикаментов за счет этой экономии. В паре эти законы принесут намного больше результата, чем, если этот закон будет один. Мы поддерживаем 2151, в том числе как 2150, чтобы они голосовались одновременно в зале и комитет его поддержал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У Міністерства охорони здоров'я?

 

ПАВЛЕНКО О.С. Ми не заперечуємо, вважаємо, що дані законопроекти можуть голосуватися пакетно. Вони пов'язані один між одним і один без іншого неможливі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я також хочу подякувати від пацієнтських організацій Міністерству охорони здоров'я за те, що ми  спільно активно, без вихідних і без фіксованого робочого дня працюємо і доопрацьовуємо для того, щоби власне ці закони були прийняті якнайшвидше і для того, щоб були  внесені  зміни.

Зараз прошу народних депутатів підготуватися до голосування щодо законопроекту 2151 за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто за те, щоби підтримати цей законопроект? Хто утримався? Хто проти? Дякую. Прийнято. (Оплески)

Зараз ми переходимо до наступного пункту нашого порядку денного, обговорення наступного Закону про продовження реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві.  Законопроект номер 2050, так? ні. Зараз… 2050 і 2134. Будь ласка,  хто з  народних депутатів має бажання висловитися?

 

______________. Я! Уважаемые коллеги, уважаемая Ольга Вадимовна и присутствующие! Ну первое. Конечно же этот законопроект очень важен, и я хотел бы, чтобы мы его сегодня поддержали. Я понимаю, может есть какие-то  недоработки, но давайте говорить открыто. Я представляю Днепропетровскую область, и вся реформа здравоохранения проходит на моих глазах. Не далее, как в среду я был членом коллегии, которая проходила… годовая итоговая коллегия в Днепропетровской области и единогласно все руководители здравоохранения Днепропетровской области просят поддержать данный законопроект. Но единственное – вносят предложение, чтобы можно было это сделать не на один год, как предлагается в этом законопроекте, а на два. Я вам даю, Ольга Вадимовна, официальное письмо от меня как от народного депутата, пожалуйста…

Кроме того, я хотел бы сказать, что мы не можем остановить реформирование на той стадии,  которая есть, потому что  самое главное достижение, которое сделано в Днепропетровской области, это то, что все-таки разделена была первичная и вторичная служба оказания медицинской помощи. Дополнительно было  открыто  25 амбулаторий. Функционируют у нас в Днепропетровской области 53 центра первичной медико-санитарной помощи. За период реформы у нас было открыто 47 пунктов базирования  бригад скорой медицинской помощи, и это позитивный опыт  Днепропетровской области, и это отмечал и министр здравоохранения. Сконцентрированы ресурсы на уровне областного бюджета. Это позволило увеличить финансирование и на медикаменты, и на питание больным в больницах. Поэтому на сегодняшний день, если мы остановим этот процесс, это, знаете, шаг вперед, два шага назад. Это уже мы не поднимем никогда реформу. Поэтому мое предложение. Однозначно поддержать данный законопроект.

И такое серьезное у меня  единственное замечание к Министерству здравоохранения, что в данной ситуации Министерство здравоохранения должно отработать качественную нормативно-правовую базу, которая усовершенствует финансовые механизмы. И я вас прошу под протокол, чтобы в течение месяца данные позиции были отработаны. Потому что, если это не произойдет, я лично как народный депутат буду с трибуны озвучивать о том, выступать о том, что Министерство здравоохранения самоустраняется от реформы и занимает бездеятельную позицию.

Поэтому в течение месяца, пожалуйста, отработайте нормативно-правовую базу, которая усовершенствует финансовые механизмы финансирования реформ. Потому что реформы, это прежде всего деньги.

И еще, Ольга Вадимовна, я хотел бы, чтобы пару слов мы дали руководителю здравоохранения Днепропетровской области Игорю Александровичу Македонскому. Он находится в зале. Поэтому прошу дать ему слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Чи є у народних депутатів, пані Ірино, пані Оксано, Олег Степанович? Є ще, будь ласка, ваші зауваження.

 

_______________. З приводу даного законопроекту, дійсно, я не підтримую своїх колег. Я є також співавтором даного законопроекту. В тому, що питання реформування і продовження саме пілотів на тих територіях, на яких вони вже тривалий час відбувались, необхідно завершити. Але дуже важливим питанням постає, саме яким чином вони повинні бути завершені.

Я вважаю, що це питання, яке потрібно, можливо, доопрацювати. Також ми не говоримо про те, що в тій редакції, в якій зараз був поданий нами цей законопроект, що він є досконалим. Я дійсно в цьому не впевнена. І я хотіла би запросити всіх експертів, особливо Міністерства охорони здоров'я, також представників Дніпропетровської області, інших народних депутатів, щоб все ж таки, кінцева редакція даного законопроекту була максимально якісна та ефективна для тих, на кого цей законопроект буде розповсюджуватися.

І також я хотіла би, щоб представники Апарату Верховної Ради нашому комітету надали висновки тих науково-дослідних установ Верховної Ради з приводу нашого законопроекту.

Будь ласка, Володимире Мирославовичу, можна вас почути?

 

_______________В.М. Дякую за надану можливість. Я хотів би сказати, що однозначно той досвід, який накопичений у пілотних регіонах, він потребує не лише схвалення, але і поширення на усю територію України. І можна сказати, що дійсно той пілотний закон, ну, скажімо так, коротко говорити, який був прийнятий у 2011 році, він, дійсно, виконав свою дуже важливу місію: він запустив реформу.

Але я хотів би наголосити, ось на яких важливих речах. Паралельно з цим пілотним законом в липні 2011 року було прийнято цілу низку важливих, дуже важливих поправок до Основ законодавства України про охорону здоров'я, які фактично повторювали цілий ряд дуже важливих реформаторських стратегій, передбачених у "пілотах", і відтерміновували їх запровадження до 1 січня 2015 року. Зокрема, це стосувалося запровадження договорів на закупівлю медичних послуг, тобто фактично публічних закупівель медичних послуг в охороні здоров'я, яке реально ми сьогодні можемо, скажімо, запроваджувати уже на всій території України.

Частково ця стратегія – дуже важлива стратегія – зависла тільки тому, що в Основах законодавства України про охорону здоров'я сказано, що особливості укладення таких договорів, скажімо, встановлюються законом. Але закону такого на сьогоднішній день, дійсно, немає, і в цьому є проблема. Але є шлях вирішення цієї проблеми. В Законі про "пілоти" говорилося, що форма примірного договору на закупівлю медичних послуг затверджується Міністерством охорони здоров'я. І, дійсно, на сьогоднішній день такий договір існує, є два накази, чинних накази, підкреслюю, Міністерства охорони здоров'я, які, скажімо, могли би бути використані, і можна було б внести невеличку поправку до Основ законодавства України про охорону здоров'я – і, таким чином, поширити дію цього закону на усю територію України – і це дуже важливо, - не лише на "пілоти".

Але сама важлива проблема, яка дійсно залишилася. Фактично всі пілотні стратегії на сьогоднішній день можна реалізувати в рамках чинного законодавства. Єдина стратегія – це дійсно передача лікарень загального профілю, лікарень другого рівня, на фінансування з обласних бюджетів. Це дійсно треба запроваджувати на всій території України, не лише в "пілотах", і це досвід "пілотів" засвідчив. Але для того, щоб це зробити, потрібно внести відповідні зміни до Бюджетного кодексу України.

Таким чином, є шанс на сьогоднішній день прийняти замість тих двох законопроектів, які на сьогодні запропоновані, проект Закону, ну, із такою назвою, скажімо: про внесення змін до Бюджетного кодексу України та деяких інших законів України  або законодавчих актів України щодо продовження реформування охорони здоров'я. І основним моментом цього закону невеличкого, підкреслюю, закону, який дозволяє вирішити великі проблеми, буде передача лікарень другого рівня на фінансування з обласного бюджету і вирішується це як в пілотах, все для  всієї  України. І друге – це запровадження договорів, також для  всієї України. Решта стратегій, ще раз підкреслюю, які в пілотах були відпрацьовані, вони можуть реалізуватися в рамках чинного законодавства. Дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да, можна мне сейчас слово?

Да, всім доброго дня. Звичайно, ми просимо колег депутатів підтримати цей законопроект в першому читанні. Цей законопроект повинен був прийняти був вже в грудні місяці. Ми, на жаль, запізнюємося із цим законопроектом. Тому що в даному разі ми тим, що ми все ж таки трошки за  вини нашого Міністерства охорони здоров'я, котре тоді не, скажімо, не включилося в роботу і надзвичайно добре, що вони зараз уже так активно працюють і як показав наш досвід із законом 2150, що вони – молодці, вміють, ну, фактично, цілодобово працювати, так що міністерство – тільки молодці. І от тут треба наша, ваша допомога буде по цьому законопроекту. Ми будемо, просимо в першому читанні його підтримати для того, щоб довести, для того, щоб наші області – пілотні, як показав наш досвід і як я вважаю особисто все ж таки як народний депутат, як координатор АТО з медицини, що тільки завдяки цьому пілотному проекту наша Дніпропетровська область лікарня Мечнікова,  служба екстреної медицини і медицини катастроф, я вважаю, Дніпропетровську область кращою в цьому плані. Ніхто краще не зміг спрацювати і завдяки цьому тисячі наших бійців поранених вижили, саме завдяки тому, що цей пілотний проект був здійснений і його треба продовжити і, само собою, потім поступово впроваджувати на всю Україну.

Тому надзвичайно теж буду вдячна, побачивши нашого голову  департаменту Дніпропетровської адміністрації...

 

_______________. Македонского Ігоря.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да. Так що передаємо йому слово. Дякую.

 

_______________. Игорь Александрович, пожалуйста.

 

МАКЕДОНСЬКИЙ І.О. Я дуже вдячний, шановні колеги. Дійсно, Дніпропетровська область стала заручником реформи. Вона була найперша і просунулась найдальше. Саме наявність цієї реформи, а конкретно концентрація бюджету на рівні обласного охорони здоров'я дала можливість зараз надати допомогу п'ятьом тисячам поранених бійців та більше за 120 тисяч переміщених осіб.

Зараз до кінця 2014 року у нас не було жодних питань щодо фінансування цих проектів. Зараз, коли фінансування іде на місцевому рівні, вже важко доручити, наприклад, лікарні Павлограда, яка входить до 15 лікарень, які надають допомогу пораненим в зоні АТО, надавати в тому ж обсязі медичну допомогу. Бо зараз це залежить від фінансування на місцевому рівні. А медичної субвенції не вистачає.

Тобто у нас сталося так, що обласні лікувальні заклади, наприклад, можуть годувати хвору людину на 24 гривні, місто Дніпропетровськ – на 2 гривні, а місто Кривий Ріг – на 3 гривні. При цьому на відділення реанімації обласні лікувальні заклади отримують 270 гривень, місто Дніпропетровськ дає 40 гривень, а місто Кривий Ріг – 3 гривні!

Тобто про який єдиний медичний простір йдеться? Зараз ми розподілили людей в залежності від того, де вони живуть. Як районна рада чи місто може дофінансовувати охорону здоров'я? Для нас важливо, щоб цей законопроект був прийнятий в першому читанні. Щоб ми вже почали працювати. Дякую.

 

_______________. Добре. Колеги, я ще 2 слова. Ігорю Олександровичу, дякую. Я хотів би, якщо ми будемо голосувати в першому читанні, дякую за таку підтримку, пані Оксано, я дуже вдячний, що ви багато у нас в гостях в Дніпропетровську. Ви майже дніпропетровчанкою стали, да, друга батьківщина у вас.

Я хочу просто попросити. Якщо ми в першому читанні його приймаємо, так щоб ми взяли скорочену процедуру підготовки до другого питання. Я думаю, всі мене колеги підтримають, добре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Зараз слово Олегу Степановичу Мусію. І потім  переходимо до голосування.

 

МУСІЙ О.С.  Шановні народні депутати,  шановні присутні, враховуючи  актуальність і крайню необхідність  термінового прийняття відповідного законопроекту, я би повністю погодився  з усіма представниками пілотних регіонів, що відсутність  протягом  2 чи 3 місяців уже практично, і це в тому числі, безумовно, і вина Верховної Ради, що ми не змогли проголосувати в останній  день  грудня продовження цього пілотного, продовження пілотних регіонів. Якраз   реформа  системи охорони здоров'я  не завершена, і цей законопроект, який був, уже пропрацював 3 роки,  насправді він ще не завершений. Прийняття цього законопроекту якраз дасть нам можливість  у терміновому порядку якраз вирішити  оці  болісні проблеми, які нам   привнесли зміни до Бюджетного кодексу щодо медичної субвенції. 

Насправді,  в багатьох регіонах після передачі  на обласний рівень закладів  охорони  здоров'я і введення медичної субвенції з  цього  року призвело до того, що людям  не можуть платити заробітну плату. Добре, що є свідомі районні ради, які  є  розпорядниками   тепер медичних  коштів, у Дніпропетровській області. І то не всі, наскільки мені відомо. А якщо   несвідома рада, говорить: навіщо я буду передавати ці кошти на обласний бюджет.  І ми маємо взагалі  парадоксальну таку ситуацію, що неможливо   законним шляхом  навіть виплачувати  заробітну плату медичним працівникам. Безумовно,   потрібно прислухатися потім і до рекомендацій голови  секретаріату пана Володимира про те, що потрібно розповсюдити це  все на всю Україну однозначно як позитив. 

Але якщо   ми зараз терміново не приймемо в першому читанні і за скороченою процедурою, я би  підтримав тут свого колегу пана Шипка, до другого читання  скорочену процедуру хоча би, наприклад, вона  нам необхідна, бо можна було б запропонувати як і перші закони в першому і в цілому, але  необхідна  друга процедура, хоча б  дати  поміняти 15-й рік на  16-й рік.

 

_______________. На 16-й. Два роки щоб було.

 

МУСІЙ О.С.   Тому ми вимушені  голосувати його в першому читанні. Я би закликав усіх народних депутатів одностайно зараз негайно підтримати. Але секретаріату, який має бачення абсолютно правильне щодо розповсюдження позитивного досвіду на всю Україну і необхідності  внесення змін до Бюджетного кодексу, підготувати відповідні зміни до Державного бюджету – і розповсюдити цей позитив уже на всю Україну як наступний крок після того, як буде проголосований цей закон у Верховній Раді. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Зараз прошу вас підготуватися до голосування.

Виносимо на голосування законопроект номер 2050 від 06.02.2015 року. Пане Володимир, тут в даті помилка. Прошу, будь ласка, її виправити тут, в надрукованих матеріалах.

Прошу народний депутатів, хто за те, щоб підтримати законопроект в першому читанні? Підтримати законопроект 2050 в першому читанні. Прошу голосувати.

 

_______________. Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Законопроект підтримано. Проти – нема, утримавшихся – нема.

Тепер виносимо на голосування законопроект 2134, якби сателітний законопроект щодо цього…

 

_______________. Да, вони в парі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів голосувати. Хто за те, щоб підтримати цей законопроект також в першому читанні, будь ласка, хто  "за"?

 

_______________. Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Проголосовано.

І тепер прошу проголосувати за те, щоб дані законопроекти запропонувати провести їх по прискореній процедурі. Підготовку до другого читання відповідно з тими побажаннями, які внесли народні депутати, з тими побажаннями, які були надані від Міністерства охорони здоров'я. І хочу сказати, що ми від Міністерства охорони здоров'я маємо лист-прохання прискорити проведення цього закону. Прошу проголосувати. Хто за те, щоб підтримати… Ні, ми зараз голосуємо за скорочену процедуру підготовки до другого читання.

Дякую, шановні колеги. І прошу вас…

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І тепер, маючи нагоду поспілкуватися тут з представниками Дніпропетровської обласної адміністрації, хочу сказати, що в нас як би так співпало: якраз у нас в поточних питаннях сьогодні стоїть підтримка звернення до губернатора Дніпропетровської області щодо нагородження лікарів і  медичного персоналу лікарні імені Мечникова. І я прошу народних депутатів, які присутні в залі, підтримати наші звернення і звернення від Комітету охорони здоров'я. у нас є перелік медичного  персоналу, який нам було надано з лікарні, з  головним лікарем і заступником для того, щоби тих лікарів, які сьогодні вдень і вночі працюють і медсестер для того, щоби їх  відповідно нагородити. Жердіва Івана Івановича, завідувача ортопедо-травматологічним  відділенням…

Я не буду зачитувати прізвища всіх. Я думаю, що… (Шум у залі)

Зачитати?  Добре. Тоді… ми просимо губернатора ініціювати перед Президентом України відзначення  державними нагородами наступних працівників Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені Мечникова:

Жердів Іван Іванович, зав. ортопедо-травматологічним  відділенням №1; Косульников Сергій Олегович, завідуючий відділенням хірургії №2 (гнійне відділенні); Скребець Юрій Юрійович, заступник головного лікаря з хірургічної допомоги; Сірко Андрій Григорович, завідуючий відділенням нейрохірургії №2.

На Заслуженого лікаря: Мстинцев Микола Федорович, завідуючий відділенням інтенсивної терапії для хворих з гнійно-септичною патологією на отримання звання Заслуженого лікаря; Дубина Володимир Миколайович, завідуючий відділенням анестезіології з ліжками інтенсивної терапії №1 загального профілю на Заслуженого лікаря;  Топка Олега Володимировича, лікаря-ортопеда-травматолога на присвоєння звання Заслуженого лікаря; Губарик Олександра Васильовича, завідуючого ортопедо-травматологічним відділенням №2 на Заслуженого лікаря; Сергєєва Олега Олександровича, завідуючого відділенням хірургії судин на "Заслуженого лікаря"; Ювенко Ігоря Олександровича, завідуючого відділенням інтенсивної терапії, полі травми на присвоєння звання "Заслуженого лікаря", та Пелих Віталія Анатолійовича, завідуючого відділенням хірургії №1 на присвоєння звання Заслуженого лікаря.

Ми будемо… (Оплески)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А можна ще пропозицію додати, Ольга Вадимівна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще  зараз хочу звернутися якраз до присутнього тут… наших гостей з Дніпропетровської обласної державної адміністрації щодо  того, що у нас свято медичних працівників  не за горами. І безперечно, ті  медсестри, той медичний середній персонал, який працює в цій лікарні вони варті того, щоб були відзначені обласною адміністрацією. Якби Комітет охорони здоров'я мав  повноваження це би робити, ми би безперечно це зробили, а так ми можемо тільки звернутись.

Тому що власне подання  на нагороди може зробити тільки губернатор, і подання на Президента також від  обласної адміністрації.

Тому ми просимо вас оцінити роботу не тільки лікарів, які  зазначені в цьому зверненні, а також і середнього медичного  персоналу, який там працює.

Так, пані Оксано.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна ще пропозицію.

Ігор Олександрович,  ще велике прохання, я дуже прошу, колег депутатів приєднатися. У нас є з вами служба екстреної медицини – медицини катастроф є заслужений лікар Радій Анатолійович Шевченко і його заступник Алла  Віталіївна, котра з 13 червня 2014 року були на зв'язку з  усіма начмедами усіх секторів, зі мною особисто, в тому числі, як з координатором сектору "М" цілодобово, не було жодної ночі, щоб вони не були з нами на зв'язку. І тільки по сектору-М – це Маріуполь, тільки завдяки їх допомозі,  і допомозі звичайно, їх колег з Донецької області було вивезено 1 тисяча 138 поранених – 1 тисяча 138 тільки службою екстреною медицини.

І тому таку саму відданість, котру вони проявили, і на такому рівні як надавалася допомога, і я вам скажу чесно, що особисто ці люди керівники, коли була ситуація, під обстрілом Курахово у нас знаходилась, у нас була дуже велика кількість поранених і працівники відмовились туди їхати, вони особисто сіли  в машини і вивезли цих поранених.

Тому я дуже якраз Радія Анатолійовича Шевченка ми приєднаємося до списку на орден як він заслужений лікар, а Аллу Віталівну на "Заслуженого лікаря".

 Тому що таких працівників мати  просто велика шана і гордість будь-якої країни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І я прошу додати запропоновані, якщо шановні народні депутати не заперечують додати в лист. І зараз прошу вас проголосувати чи ви підтримуєте, власне звернення, наше звернення до губернатора Дніпропетровської області. Прошу голосувати, хто – "за"? Рішення прийнято.

 

МУСІЙ О.С. Я ще хотів би …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так …

 

МУСІЙ О.С. Я хотів би додати, прошу також присутніх тут із Дніпропетровщини, а також, можливо, є ще з інших регіонів, не забувати, щодо 16 чи до 15 червня, коли ми будемо відзначати День медичного працівника, існує ще одна нагорода – грамота Верховної Ради і почесна грамота Верховної Ради України. І також, можливо, це вже буде компетенція як раз нашого комітету і депутатів, звернутися із відповідними поданнями можна до нас і ми могли би підтримати також і нагороду від Верховної Ради, а не тільки від Президента України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми самі не можемо це зініціювати?

 

_______________. Ну, все одно подання має бути з місця роботи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

Шановні колеги, у нас є ще одне дуже гостре питання, яке, власне, не внесено... Так, так, сорри.

Переходимо до наступного пункту нашого порядку денного, про проект Закону України про внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2015 рік (щодо фінансування відомчих установ та закладів охорони здоров'я). Прошу, у нас присутній автор законопроекту – народний депутат Костянтин Яриніч.

 

ЯРИНІЧ К.В. Доброго дня!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. Вам слово для презентації вашого....

 

ЯРИНІЧ К.В. Дякую, шановні колеги, у нас сьогодні надто складні начебто законопроекти, з іншої сторони Ольга Вадимівна, я хотів би звернути вашу увагу, що по першому законопроекту я з Андрієм уже говорив на цю тему. Якщо по надто важливому законопроекту є утримання, а було  голосування "проти", то я хотів би це чути і це буде правильно. Да? Нас не так багато в комітеті, якщо люди не голосують по якійсь причині за певний законопроект, то я думаю, що є сенс все-таки висловитися і надати своє бачення. Це і для нас буде важливо, тому що ми будемо розуміти, які там недопрацювання або це просто, ну, небажання приймати участь в голосуванні по певному законопроекту. Ну, мені здається, це доречно буде. Це так побажання.

Доброго дня, шановні запрошені, Ольга Вадимівна, шановні народні депутати, я хочу представити вашій увазі законопроект щодо внесення  змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" (щодо фінансування відомчих установ  та  закладів охорони здоров'я у перехідний період (реєстраційний номер  1897).

Перш за все  хочу подякувати, я не один писав цей закон. Частина наших  депутатів, які представлені тут на Комітеті охорони здоров'я,  теж приймали активну участь, тому що цей законопроект, він  не стосується  тільки Кіровоградщини чи Дніпропетровщини, він стосується абсолютно всіх регіонів України. У нас   в Україні існує таких 107 лікувальних закладів,  які відносяться до відомчих лікувальних установ.

Насамперед проблема досить проста, тому що ми на нашому комітеті, хто не чув,   уже неодноразово піднімали це питання, тому що фінансування  цих  медичних закладів на сьогоднішній день "неудовлетворительное" на російській мові,  незадовільне. І це сталося завдяки тому, що з  1 січня 2015 року  ці лікувальні заклади ну начебто автоматично передані на фінансування місцевих  бюджетів.  І закладене фінансування в медичну субвенцію.

Я хотів би сказати, що коли місцеві бюджети побачили  ці цифри, вони були досить здивовані, тому що закладене фінансування тільки  в обсязі  30-40 відсотків. І це не дає можливість цим лікувальним закладам на сьогоднішній день  фінансувати це  і надавати  медичну  допомогу   всім  тим категоріям населення, які прописані і які отримували  до  1 січня  2015  року  цю допомогу. У нас  в цих    лікувальних   закладах, я хочу сказати, що  їх на сьогоднішній день 89 відносяться до "Укрзалізниці" і фінансувалися  із  Мінінфраструктури, 17 – це медико-санітарні частини, головний  розпорядник коштів яких являється Міністерство   охорони здоров'я, і один   лікувальний реабілітаційний  центр для  учасників  ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, це  розпорядник коштів  "Автодор". І зрозуміло, що це не просто так виникла ця ситуація, вона виникла, тому що розпорядник, головні розпорядники коштів не прописали  певну процедуру  по фінансуванню і передачі  на баланс на комунальний рівень, на місцевий рівень  цих установ.. Ну звичайно, що  виникла колізія, люди просто  повиходили  на вулиці. Я мав не менше ніж  10-15 зустрічей із  шахтарями, із своїми колегами, у яких фінансування є  тільки на січень і лютий. І я вам скажу відверто, що   за лютий місяць  більшість із цих лікувальних закладів абсолютно не отримали на сьогоднішній день заробітної платні. Більше того, керівництво цими лікувальними закладами, враховуючи  те, що  вони   знаходяться на балансі  міністерств та відомств, знаходиться в міністерствах та відомствах. Тобто якщо  місцеве самоврядування готове здійснювати певні  дії щодо, наприклад, оптимізації діяльності лікувального закладу, воно  не має на сьогоднішній день важелів впливу, тобто це знаходиться, ну наприклад в Міністерстві охорони здоров'я.  

Я скажу інше, що напрямок такого реформування, він  абсолютно правильний. Я не маю  нічого  проти того, що у нас повинно бути все-таки загальний медичний простір.  Але те, що сьогодні  люди не отримують заробітної платні, це факт.  Я неодноразово  звертався і до Міністерства охорони здоров'я  із запитами,  і до Мінінфраструктури, до Міністерства фінансів, але крім банальних відписок нічого не отримав. Тому, якщо стисло, то  що ми пропонуємо на сьогоднішній день. 

Я хочу  ще сказати, що при цьому  в Бюджетному кодексі на сьогодні зазначено, що у складі медичної субвенції передбачається  резерв коштів для покриття можливих фактичних диспропорцій при затверджені нової моделі взаємовідносин державного бюджету з місцевими бюджетами і передбачається у тому числі і стабілізаційна дотація.  Зараз вона закладена і становить біля  2 мільярдів гривень, які існують.

Що ми пропонуємо цим законопроектом? На той  період, але не довше  ніж до закінчення поточного  року,  пропонуємо залишити фінансування з загальних фондів Державного бюджету за бюджетними програмами, які  існували у 2014 році.

Звичайно, що ту ж  саму суму, а це мільярд 300 тисяч гривень ми пропонуємо зменшити з видатків до… по загальному фонду за програмою "Медична субвенція" з Державного бюджету місцевим бюджетам.

Таким чином, ми  заставимо зараз працювати Міністерство охорони здоров'я, тому що це загальна сума до кінця 2015 року. А якщо… але якщо на сьогодні Міністерство охорони здоров'я пропише чітко ті механізми, якими передаються лікувальні заклади до місцевих органів самоврядування, то звичайно, що цей процес може закінчитися і за місяць, і за два. Тому ця сума буде звичайно менша.

Я пропоную прийняти і підтримати по цьому законопроекту в першому читанні. Але ми спілкувалися на цю тему,  я приймаю зауваження Оксани Корчинської щодо тих лікувальних закладів, які находяться сьогодні на територіях, непідвладних українській владі. Тому між першим і другим  читанням… по-перше, у нас зараз 107 таких лікувальних закладів, згідно деяким змінам до бюджету 2015 року, які пройшли у лютому-місяці, їх вже 97, тобто частина все-таки залишилась вже на бюджетному фінансуванні, і таким чином ми можемо зараз зменшити ту кількість лікувальних закладів, які ну потрапили в  таку ситуацію. Дякую за увагу. 

Я вам скажу ще один момент. На сьогоднішній день більше, як мільйон населення обслуговується в цих лікувальних закладах і звичайно, що зараз велика проблема і у населення, і у шахтарів, і у медичних працівників. Тому прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Оксана, будь ласка. У кого з народних депутатів є запитання, побажання?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Без сумніву, стратегічно цей закон вірний і дуже вдячна колегам за те, що стратегічно  ми повинні медицину перетворювати на єдину  парасольку, да,  позбавляться цих 17 міністерств відомчих, в котрих це відбувається. І паралельні послуги, тому що медицина повинна бути все ж таки під єдиним керівництвом і напрямком.

У мене єдине зараз запитання до Міністерства охорони здоров'я. Я була свідком, у нас в одній з цих лікарень, котрі є тут, в списку, вона знаходиться у нас в Донецькій області. Це якраз та лікарня, де у нас знаходиться військовий шпиталь на базі цієї лікарні. І я кілька днів просиділа з керівництвом цієї лікарні, тому що вони були абсолютно розгублені. Тому що спочатку їм дали наказ, їм Міністерство інфраструктури припинило фінансування, у них борги по електроенергії і так далі, і так далі.

Потім сказали, що їх переводять і що вони повинні перейти під комунальну власність. Потім місцева рада, це Красноармійська лікарня Донецької області, відмовила їм в тому, щоб їх взяти під комунальне майно, да, в цій лікарні. І черговий раз я дзвонила міністру інфраструктури, вирішувала проблеми з цією лікарнею. Тому що від цього, від цієї лікарні залежить функціонування нашого військового єдиного в АТО госпіталю.

І тому тут я вас прошу пояснити нам. В разі прийняття цього закону, да, тому що стратегічно він вірний, що у нас в цьому році відбувається? Тому що вже є проголосована енна кількість лікарень, мені пояснило Міністерство охорони здоров'я, що ви звузили кількість цих лікарень до тих, що вже проголосовано, і що вже в іншому законі існують, тільки тому, що фінансово в цьому році можливо витягнути тільки оцю обмежену кількість лікарень.

 

_______________. Зараз 97. І яким чином відбувалось оце зменшення. Чому виділили саме ці лікувальні заклади, теж не зрозуміло абсолютно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, тут я у міністерства прошу коментарів. Тому що нам трошки тут, народним депутатам, не зрозуміло з цією передачею. Тому що остання інформація, котра мені була надана Міністерством інфраструктури, що вони ці лікарні, що ви від них відмовляєтеся, Міністерство охорони здоров'я, і що вони повертають знову на цей рік поки тимчасово їх під свою юрисдикцію. Отут я просила би ваших коментарів.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Якщо можна, ми взяли б час для підготовки насправді досить ґрунтовної відповіді. Чому. Тому що ми готували свої пояснення стосовно даного законопроекту, орієнтуючись на фінансові основні важелі. У нас є представник фінансового департаменту і ми, в принципі, планували не підтримувати даний законопроект. Якщо питання в даному розрізі, що ви поставили, якщо є час і ваша ласка, ми би поспілкувалися ще в середині лікувального нашого департаменту (надання медичної допомоги) і, можливо, подивилися ще з цієї сторони, тому що у нас зараз є коментарі лише зі сторони фінансового департаменту. Але…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тоді давайте заслухаємо всіх депутатів, спочатку думку всіх депутатів, а потім ви прокоментуєте вже з точки зору…

 

ПАВЛЕНКО О.С. Давайте. Да. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово Олегу Степановичу Мусію.

 

МУСІЙ О.С. Насправді, це така сама колізія, яка склалася з пілотними регіонами щодо медичної субвенції. Ну, не хочу багато розказувати, але, я вважаю, що це профанація реформи, так звана медична субвенція, тому що, насправді, замість Міністерства фінансів, які, сиділо дві особи і по формулі розраховували фінанси на охорону здоров'я, цю функцію передали Міністерству охорони здоров'я. І я був противником так званої медичної субвенції. Але менше з тим, сталося так як сталося і медична субвенція є. Натомість, немає до сьогодні відповіді яким чином ця медична субвенція мала би піти разом з закладами охорони здоров'я відомчими. І оце найбільша проблема, що залишилися трудові колективи, залишилися самі лікарні, залишилася так звана інфраструктура, на місцевий рівень фізично, юридично передають заклади охорони здоров'я, не передаючи, хоча, здавалося, б мало бути…

 

_______________. Нічого не передається...

 

МУСІЙ О.С. І тут забув Кабінет Міністрів під час внесення змін до, до державного, до, під час подачі державного бюджету і внесення змін до Бюджетного кодексу, де була прописана ця медична субвенція якраз забув передати і фінансування. Цей законопроект, який зараз запропонований народними депутатами нашого комітету якраз виправляє цю помилку. І там дуже чітко вказано, що до того часу, допоки не будуть вирішені всі юридичні питання передачі і всі фінансові питання передачі фінансування здійснюється з державного бюджету, який був розрахунок з попереднього року. Якраз це врегульовується хоча би зменшення соціальної напруги серед трудових колективів. І, я думаю, що якщо держава зробила помилку і ми зробили помилку, проголосувавши у Верховній Раді цей, передачу всіх закладів охорони здоров'я вказаних в законопроекті, ну, ми повинні її виправити  і при тому негайно  для того, щоб не збурювати  ситуацію в черговий раз   в суспільстві.

Окрім того, я би ще, користуючись нагодою, додатково попросив. Сьогодні  ми розглядаємо на комітеті  5 законопроектів. І це вже прохання до  голови комітету Ольги Вадимівни,  у понеділок, коли буде Погоджувальна рада, щоб  як невідкладні  ці законопроекти обов'язково внести в порядок денний… в понеділок внести в порядок денний, щоб  у вівторок-середу ми Верховною Радою негайно проголосували ці законопроекти. Тому що відтягування прийняття відповідних всіх п'яти законопроектів може призвести до негативних соціальних наслідків. Тому як би додаткове прохання, прошу прислухатися до такої рекомендації. Звісно, вам вирішувати буде на Погоджувальній раді, але думаю, ми  зобов'язані їх внести і Верховною Радою  проголосувати  як невідкладні буквально у вівторок або середу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати,  чи є хтось, хто ще хоче запитати, прокоментувати? Тоді слово…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене  ще раз питання  все ж  таки  до міністерства. Внесіть нам  ясність  у ситуацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз слово Міністерству охорони здоров'я я хочу  надати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тому що  от у даному разі  за тою інформацією, котру маємо  ми, мова іде про те, що під  МОЗ перейшло зараз за останніми   нашими  у даному разі законом це  8 лікарень, всі решта  от зараз… Поясніть мені, будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Давайте, у нас  така кардинальна буде пропозиція.  Ми всі знаємо, наприклад, законопроект  по міжнародним закупкам, що профільний комітет  може швидко реагувати на суспільні потреби. Давайте так:  по даному законопроекту ви дасте  час МОЗу  і Мінінфраструкти  поспілкуватися  разом   і видати спільну позицію. Тому що  насправді ті   речі, які… Спокійно, ми зробимо це швидко. Ви знаєте, що  ми так можемо  робити. Добре, якщо можливість є, дати час. Я орієнтуюся на Олега  Степановича також. Все, що він каже по часу,  це вірно і правильно. Коли  буде засідати наступний раз комітет? Ми можемо спільну позицію, як  ми наприклад попрацювали дві-три ночі із Державною фіскальною службою. Результат є.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане Костянтине, ви готові  до наступної середи?

 

ЯРИНІЧ К.В.  Перший   депутатський запит, якщо я не помиляюся, був написаний вже півтора місяці тому. І Міністерство охорони здоров'я ніяк не відреагувало на цю ситуацію. Зараз ми просимо  вже, ну дійсно дійшло до законопроекту, хоча можна було змінити за півтора місяці цю ситуацію.

Я чому тороплю цю ситуацію? Тому що зараз люди не отримують зарплатні. Вони ходять по вулиці, вони ходять на роботу – і не отримують, і не знають, чи їм працювати в лікувальних закладах, чи ні.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я вам внесу, поки ви будете вирішувати, ясність. Я зараз безпосередньо подзвоню головним лікарям кількох таких лікарень, це не проблема. А просто от єдине, що давайте тоді, МОЗ, видасть свою оцінку зараз, поки ми це зробимо.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Давайте тоді так. Ми планували деякі коментарі фінансового департаменту. Тоді 2-3 хвилинки коментарі фінансового департаменту МОЗу, добре7

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, які… Зараз, перед тим як фінансовому департаменту, я прошу народних депутатів: коли ви даєте ваші коментарі, давайте, будь ласка, вашу пропозицію: підтримати, відкласти, опрацювати, - для того щоб я могла розуміти, які у вас, власне, є бачення і побажання.

Будь ласка, фінансовому департаменту.

 

_______________. Доброго дня.

Я хочу зазначити лише одне, що чинним законодавством не передбачено обмеження, що відповідно область не може включати в мережу, наприклад лікарню "Укрзалізниці", поки не передано майно. Цього обмеження немає. Ці заклади перелічені в десятому додатку, законодавчі підстави їх фінансувати з місцевого бюджету є.

Фінансування зменшено через те, що, коли вони були на державному бюджеті, то вони планували свої… ну, їм відповідні розпорядники – ми та Мінінфраструктури – планували видатки по потреби. А коли їх передали на місцевий рівень, то вже по нормативу на одного жителя вони почали фінансуватися, тому фінансування це було зменшено.

Коли виникають проблеми, що відмовляються певні області фінансувати, мотивуючи непередачею майна, ми на такі звернення на область даємо роз'яснення, що це не є передумовою припинення фінансування, і допомагаємо на місцевому рівні вирішити цю проблемну ситуацію.

 

_______________. Колеги, дивіться, яка ситуація складається. На сьогодні ви управляєте цими лікувальними закладами, тому що вони не відносяться до комунальної власності. Тобто на сьогоднішній день, якщо штатний розклад передбачає, умовно, сто одиниць, да?, то скоротити його може тільки Міністерство охорони здоров'я, а не місцевого самоврядування. Тому що це не комунальна структура. Таким же чином і відбувається ситуація з державною і комунальною власністю.

На сьогоднішній день ці всі об'єкти знаходяться в державній власності, не в комунальній.

 

______________. Якщо ви дозволите, то штатний розпис затверджується разом з кошторисом. Тим же розпорядником коштів.

 

______________.  І він зараз затверджений Міністерством охорони здоров'я в такому обсязі, який покриває тільки 30 відсотків…

 

______________.  Ні, ні.

 

______________.  Ну чому "ні"?

 

______________. Ми не затверджували в цьому році штатні розписи для цих заходів, тому що вже у нас немає…

 

______________. А ми їх затвердити не можемо, тому що вони не наші. Ви розумієте? Вони не наші.

 

______________.  Так не існує такого обмеження, що поки не передано майно… якщо вже передано, і вони на фінансуванні, їм не можна затверджувати фінансові документи.

 

______________. Зміни права власності не пройшло. Вони… ці лікувальні установи в  державній власності. Ви розумієте?

 

______________. Я розумію. Є процедура передачі. Для цієї процедури…

 

______________.  А процедура не виписана вами?

 

______________.  Ну процедура…

 

______________.  Її немає.

 

______________. Процедура на даний час блокується. Але немає…

 

______________. Так а чому… от ми й підходимо. Чому вона блокується? Ким вона блокується?

 

______________.  Ну на місцевому рівні, в першу чергу.

 

______________.  Яким чином?

 

______________.  Ну тому що, щоби Міністерство економіки підготувало…

 

______________. Ну дивіться. Працює 100 лікарів. Це покриває 30 відсотків від того, що… формульного розрахунку, який ви надали. Яким чином ми можемо на сьогоднішній день скорегувати ці речі, якщо в оперативному управлінні цією лікувальною установою ви – лідуюча особа? Не місцеве самоврядування. Розумієте? Ми не  маємо на це важелів ніяких.

Міністерство охорони здоров'я керує цими лікувальними закладами. Не місцеве самоврядування.

 

______________. Ми-то ними керуємо, але фінансові документи і штатний розклад вже затверджуємо не ми.

 

______________.  І ми… тому що це не комунальні структури. Яким чином ми можемо затвердити ці, скажіть.

 

______________.  Ну таким чином. Оскільки вони передані на фінансування з місцевих бюджетів. Додатком 10 до Закону України.

 

______________.  Ні. Я готовий з вами зустрітися. Я просив цієї зустрічі. Чомусь ніхто не йшов  напротязі півтори місяці на цю зустріч.

Ще раз кажу. Ці установи знаходяться на державному балансі. Згідні зі мною?

 

______________.  Так. На балансі – так.

 

______________.  Зі мною. (Шум у залі) У державній власності.

Це не комунальна власність.

 

______________.  Ні!

 

_______________. Оперативне управління, в тому числі штатним розкладом, хто проводить?

 

_______________. Ну, є різні управління, і хто його затверджує. Це ж різні речі.

 

_______________. Але ж вони не на нашому, не на місцевому рівні. Це ж проблема 107 лікувальних закладів України, розумієте, це ж не одна…?

 

_______________. Ви розумієте, ми підтримуємо, що треба належне їхнє фінансове забезпечення, його збільшувати. Ми це підтверджуємо. Але ми не бачимо, що цей закон вирішить проблемні питання.

 

_______________. Цей закон вирішить проблемні питання в тому сенсі, що зараз ми повертаємо на державне фінансування. За цей проміжок часу ми, за місяць чи два, реально вирішуємо всі ті питання, про які ви говорите. Тобто процедуру передачі, передайте, будь ласка, випишіть процедуру передачі, передайте на місцевий рівень. Немає!

 

_______________. Вона вже виписана…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, припиніть, будь ласка, дискусію. Ви можете зараз вийти в кулуари і це проговорити – і потім нам дати результат.

Зараз слово профспілкам.

 

_______________. Шановні колеги, я, може, стовідсоткової ясності не внесу, але ми це питання, оскільки залізниця не відноситься до нашої профспілки, вони входили до профспілки залізниці. Але у зв'язку з тим, що от виникла така колізія, без всякого попередження було прийнято рішення про передачу цих закладів. Це перше.

По-друге, що зараз у зв'язку з тим, що Міністерство інфраструктури відвоювало 10 лікарень, ну, домовилися з Міністерством фінансів, з Кабміном, я вже не знаю там саму процедуру, але за Міністерством інфраструктури залишили 10 лікарень, які вони назвали. Вони довели необхідність цих 10 лікарень для залізниці. І у зв'язку з цим з медичної субвенції, які вже розподілена по областях, стали вилучати гроші на фінансування цих 10 лікарень, ми змушені були звернутися до Міністерства фінансів.

Міністерство фінансів нам відповіло, що ці лікарні, я маю на увазі лікарні залізниці зараз, під них було передано фінансування в медичну субвенцію. Тобто по кожній лікарні – і у Міністерства охорони здоров'я ці цифри є, - по кожній лікарні є фінансування на рівні 2014 року.

Якщо ви зараз порушите питання передачі… І, до речі, на одному з комітетів заступник міністра інфраструктури порушував це питання, щоб підтримати і залишити ці лікарні у  Міністерстві інфраструктури взагалі. Якщо зараз передати ці лікарні назад у Міністерство інфраструктури, то будуть вилучені гроші з медичної субвенції. Це більше 1 мільярда, а це вже на місцях теж, якось воно сплановано, за це місцеві органи влади відповідають. Тут треба може спочатку дуже  порадитися для того, щоб не збуджувати. Тому що навіть от те, що зараз вилучають на 10 лікарень принаймні,  там з Волині – 6 мільйонів, з Миколаєва – 7 мільйонів. Я там була просто чула ці цифра, то вже це збуджує медичну, тому що забирають бо при обмеженому  фінансуванні значить, виникають певні питання є.

Дійсно є  питання, його може  не так   треба було робити, але от те, що є на сьогоднішній день. І про 17-ть медсанчастин, які в МОЗі, ну, не можу сказати, швидше за все це  мова йде про медико-санітарну частину, які атомні станції, в тому числі, бо у нас є медсанчастина вони до нас звернулися в Славутич і її так само передано значить на місцевий рівень. От  вони звернулися, що  їм фінансування доведено нарівні  80 відсотків. І вони змушені відправити зараз людей  вже на неповний робочий день перевести.

Значить, є, ми такий   запит зробили ще відповіді не отримали з цього приводу. Але Міністерство фінансів підтвердило, що так  фінансує на рівні  80 відсотків. А решту,  вже якщо  може там органи місцевої влади, бо там збільшені штати як в принципі в залізниці, там зовсім інші штати порівняно з тим, які є в загальній мережі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, пані Ірина.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, я також є співавтором даного законопроекту. Все те, що ми тільки що  з вами говорили, і навіть дискутували з цього законопроекту, я, на жаль, не можу  погодитись з позицією МОЗ. І вважаю, що дійсно прийняття даного законопроекту є вкрай важливим.

Велика кількість лікарських засобів не може, лікарських установ, медичних установ, вибачте, не може  залишатися без фінансування.

І тому я прошу, я звертаюсь до  всіх колег по комітету ,і прошу  підтримати даний законопроект, і щоб ми його прийняли за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  прошу вас підготуватись до голосування.  У нас пропозиція поступила, принаймні я почула тільки одну – прийняти  в першому читанні. Правильно я зрозуміла? Чи буле ще якісь  інші пропозиції у шановних народних депутатів.  Пані Оксана, голосуємо зараз, будь ласка.

Хто за те, щоб прийняти  проект Закону  (1897) "Про  Державний  бюджет України  на 2015 рік", хто за те, щоб прийняти  його в першому читанні. Прошу голосувати. Хто утримався? Один утримався. Закон прийнято.

Шановні народні депутати,  ще зараз хочу звернутися до… Довести, по-перше, до вашого відома, що, не знаю, як ваші депутатські запити і звернення, але  доходить інформація, що Міністерство   охорони здоров'я, на жаль, не реагує оперативно на ті документи, які до них надходять. 

В тому числі на сьогоднішній день існує просто кричуща  катастрофічна проблема. В деяких  шпиталях,  які не можуть купувати ні знеболююче, ні  шовний матеріал, взагалі нічого у зв'язку з тим, що на сайті  Міністерства  охорони здоров'я не змінені ціни закупівель. У зв'язку  із зміною курсу долара    на  сьогоднішній день… У нас Міністерство  охорони здоров'я  є  тут? Ціни на ліки. Мова іде про те, що депутатське звернення  я написала вже  понад  два тижні тому з цього приводу,  а "воз  и ныне там": ціни як були по курсу, так і залишились. Ситуація катастрофічна. Тобто даємо Міністерству охорони  здоров'я  до наступного засідання комітету, до середи, час на зміни  цих цін. Потім буду просто  виходити на прес-конференції, тому що  я не знаю, яким чином можна на це вплинути. Тобто ваше завдання – технічно змінити   ціни на сайті Мінздрава  і відповідно  відкоригувати їх…  Правильно, Олег Степанович,  чи ні?  Відкоригувати їх залежно   процедури по курсу того, який  є. Тобто протягом того, як змінився курс,  ви нічого не  зробили, відповідно зв'язали всім тим, хто закуповують ліки,  просто руки. І люди у розпачі, тому що  у волонтерів грошей ще не вистачає, а держава не може, списує на Міністерство охорони здоров'я про те, що вони не можуть. І ситуація, по-перше, кричуща сама по собі, по-друге, нерегаування на депутатські запити і депутатські звернення.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна я додам? Тому що я знаю зараз, що ви будете опонувати. Я розмовляла на цю тему, тому що ви паралізували всі державні лікарні, в тому числі "ОХМАТДИТ", котрий не може нічого закупити абсолютно зараз із-за таких зареєстрованих цін. І ви нам пояснювали, що це винні не ви, а виробники, то в даному разі дилери і фарм-компанії, котрі не змінюють. Протилежно фарм-компнаії нам кажуть, що навпаки, вони подали вам  все  це масово, вони там пробивають коридори, щоб перереєструвати ціни і вони не можуть. У вас там штучно створені в даному разі черги для того, щоб перереєструвати ціни. По-моєму це вже, скажімо так, от ми вас сьогодні  перша половина все ж таки достатньо вам багато компліментів дали із-за спільної роботи, але зараз це кричуща ситуація, котра впливає зараз на те, щоб зберегти життя людям і здоров'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, прошу.

 

_______________. Якщо можна, по першій частині, так в нас ситуація відома з реєстрацією цін, яка регламентується постановою 240. Ми це питання вивчаємо і будемо розглядати, яким чином вдосконалити механізм.

Але проблема полягає не тільки в тому, що міністерство не реєструє ціну, а те, що виробники... посередники чи виробники самі не реєструються, тому що через нестійкий курс, обмінний курс, і не маючи можливості передбачити, яка їхня буде ціна продажу, вони самі не виходили на реєстрацію і цим самим, умовно кажучи, зривали регіональні закупівлі. Ці питання ми знаємо і будемо реагувати через постанову 240, яку ми ще...

Друге частина, пані Оксана, як ви кажете, про реєстрацію лікарських засобів, вона, ну, не зовсім зв'язана із ціною. Це питання вирішене.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, це не про лікарські засоби. Я як раз кажу, фарм-компанії, котрі я питала стосовно того, чи вони подавали на перереєстрацію цін? Зараз не лікарські засоби.

 

_______________. Реєстрацію  цін?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Не лікарських засобів. Чи вони подавали для того, щоб змінити ціни на...

 

_______________. Але ж їх має перереєстрація цін?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да, зараз іде мова виключно про це питання. Тому що я вже розмовляла із вашими заступниками, з вашими колегами, і вони мені пояснювали і казали, що в цьому винні фармкомпанії, котрі не роблять із-за того, що вони чекають, який же буде курс для того, щоб подати. Або давайте, що є ризиковано, або давайте відміняти цю постанову. Але таким чином, ну, да, тому що ця постанова приймалася тоді для референтних цін, для того, щоб ми могли, щоб наші фармвиробники не зашкалювали в своїх бажаннях і ми дивилися на референтні ціни наших партнерів-країн. Для того, щоб у наших фармвиробників все ж таки не зашкалювали в жадобі на заробляння прибутку.

В зв'язку з тим, що дійсно, ситуація з інфляцією для нас незрозуміла і ми не зможемо з вами прогнозувати, ми не Нацбанк і я думаю, що навіть вони не знають, яка ситуація буде точно, давайте приймати рішення. Тому що ми паралізували фактично роботу більшості державних лікарень в зв'язку з реєстрацією цін, котрі зараз у вас на сайті стоять. І котрі, звичайно, зараз у нас з вами тендери не можуть бути проведені. Я не кажу про мозівські, тому що у нас є Закон 2150. Я зараз кажу вам про держбюджетні лікарні.

 

_______________. Опрацюємо це питання, доповімо наступного разу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тому що, по-моєму, треба відміняти цю постанову.

 

_______________. По-моему, самое простое, внести пропорцию, связанную с курсом Нацбанка. И все. И выставлять цены, условно говоря, в евро. И тут же коррелировать с ценой Найбанка.

 

_______________. Це існуюча Постанова Кабінету Міністрів України про референтне ціноутворення. Є. Або її треба відміняти, цю Постанову Кабінету Міністрів України. Але Прем'єр-міністр був категорично проти. І він настоював якраз на реферуванні цієї. І у нас було з-за того дещо непорозуміння. Який підхід? Це питання регулювання урядовою постановою.

Тому ми можемо звернутися до уряду. Або ми можемо звернутися до Міністерства охорони здоров'я безпосередньо або до уряду. Що механізм не діє, просимо терміново або її відмінити, або зробити такий механізм новий, який би запрацював.

А це, що не можна закупити ліки із-за якоїсь чиновничої постанови, це абсолютно неправильно і неприпустимо! Тому що ми проходили вже це багато разів, в тому числі і, слава Богу, народили нарешті проект Закону про закупівлю у іноземних наших друзів.

Така сама ситуація, ви ж не забувайте, що півтора мільярди тільки бюджет Міністерства охорони здоров'я, а мільярд 700 – це місцеві бюджети. І оці закупівлі, які ми закони будемо приймати 2150 і 2151, вони не будуть стосуватися мільярда 700, а мільярд 700 по старій процедурі на місцевих бюджетах буде. А, насправді, велика проблема із-за цього. Тому це потребує негайного реагування, в тому числі і Міністерства охорони здоров'я, зверніть, будь ласка, на це увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. …, будь ласка, Дмитро ……

 

_______________Д. Наше предложение в этому году его просто отменить никакого рационального смысла урегулирования гривней сегодня цены нет. Никто ее на самом деле в натуральном виде не задекларирует. 650 позиций заблокировано в регистрации цены. О чем это говорит? Они на всей территории Украины не имеют права участвовать в государственных закупках. Два простых документа надо: кому выдали, кому разрешили зарегистрировать цену, второй список – кому не разрешили зарегистрировать цену.

И второе. Какой выход из этой ситуации, потому что они уже не участвуют в торгах. Это на самом деле не фармкомпании пострадали, это пациенты пострадали. Два этих документа показывают картину и выходом, ну, очень простым, на Кабмин с обращением, отменить эту постанову на этот год, потому что 650 позиций становятся не доступными в больнице. Там очень простая аргументация.

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Да.

 

_______________. Абсолютно правильный подход. Я считаю, что нужно поддержать коллегу, да, ну, все четко и ясно, лишние движения и лишние проблемы.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

_______________. … поддержать Дмитрия по поводу этой постановы регистрации цен. Все мы знаем, когда оно появилось это постановление, это была легализация коррупции и я как представитель организации, которая закупает препараты знаю, что те цены, которые там были указаны, они были указаны с очень большим коррупционным диапазоном. Поэтому, отменив этот список, мы только выиграем все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, значить, підсумовуючи те, що було сказано по, перше питання, це відповідність і відповідальність Міністерства охорони здоров'я… Пане Ігорю, я розумію, що якби, вы там совсем недавно.

 

_______________. Ну, я можу прокоментувати, якщо можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Я просто хочу, щоб ми сьогодні прийняли, разом з депутатами проголосували поки що звернення, на Міністерство охорони здоров'я оперативно реагувати в тих умовах, в яких живе країна на звернення депутатів, бо депутати спілкуються з людьми і приносять ті проблеми в міністерство. Якщо міністерство неспроможне оперативно реагувати, то  тоді м вже будемо виходити із інших… з іншим голосом, з іншими інтонаціями, з інших трибун про це говорити. Дуже не хотілось би створювати конфліктність у відносинах. Тобто наше завдання між Комітетом охорони здоров'я, Міністерством охорони здоров'я тримати максимальну співпрацю.  Тому дуже просимо: реагуйте оперативно на депутатські звернення.

Друге. Відрегулюйте, будь ласка,  ціну на  сайті. Люди в розпачі. Лікарні в розпачі.

І зараз прошу шановних народних депутатів, якщо… підтримати цю пропозицію-звернення до міністерства  наступне щодо звернення  до Кабінету Міністрів. Ми окремим голосуванням… (Шум у залі)

 

______________.  Міністерство має реагувати на звернення згідно  з Законом "Про статус народного депутата". І ми не можемо… ми можемо їх просто…  поругать и все. Или подать в суд. И всё. А как бы от депутатов звертатися, мне кажется, это  не совсем правильно. А звертатися, учитывая озвученную проблему, я считаю, что нужно все-таки обращаться к Кабмину с предложением изменить. Вы понимаете, мы не можем ему давать совет. Мы можем его просить изменить порядок регламентации этих цен. И вот за это я предлагаю и проголосовать – за обращение к Кабмину с предложением изменить порядок вызначення референтных цин.

 

______________.  Дозвольте?

 

______________.  Була пропозиція відмінити взагалі цю постанову. Я правильно… (Шум у залі)

 

 ______________.  Пане Олександр, дві пропозиції: відмінити і змінити. Да. І от  все.

 

______________.  Переглянути  порядок визначення. Это уже они примут решение чи видминяти, чи изменять. Это их…

 

_______________. У кого вони запитувати будуть?

 

_______________. Это их…

 

______________.  Дозвольте. Ні, не їхнє. Дозвольте уточнити як бюрократа, який пропрацював в Міністерстві охорони здоров'я України.

….момент, який відбувається. Сам Кабмін не ініціатором якихось змін. Є ініціатором члени Кабінету Міністрів. Члени Кабінету Міністрів є Міністерство охорони здоров'я.  для того, щоби відмінити будь-яку постанову Кабінету Міністрів, має бути ініціатива з боку профільного міністерства. І тільки після цього Кабмін на своєму засіданні розглядає  цю ініціативу: приймає постанову чи відміняє постанову. Сам Кабмін по собі він нічого не ініціює і нічого не відміняє. Саме тому якраз  виглядало б правильним звернення до міністерства, щоб воно ініціювало перед  Кабінетом Міністрів відмову від цієї постанови і заодно звернення безпосередньо до Прем'єр-міністра, щоб він був в курсі, що це позиція не міністерства, а це позиція народних депутатів  і Комітету з питань охорони здоров'я. І якраз  з двох боків коли ми зайдемо, тоді ми досягнемо того ефекту, який ми  хочемо отримати.  Таким чином.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Без сумніву. Міністерство, ви готові проявити ініціативу і так само, щоб ми підтримали  про відміну…

 

_______________. Так, ми готові проявити ініціативу. Я тільки  хотів би добавити, що ця постанова є один із елементів спроби, яка була започаткована не так  давно, почати якимось чином регулювати ціни на лікарські засоби і  формувати національну політику по ціноутворенню. Тому ми мусимо розглянути, який   варіант був би найоптимальніший з точки зору  чи призупинення, чи зміни механізму. Але механізми  реформування  ціноутворення  в державі повинні існувати. Тому  ми з цим  будемо працювати. Але ми розуміємо  так само, як виробники кажуть і пацієнти жаліються, що дана економічна ситуація і ця постанова на даному періоді часу  є обмежуючою для забезпечення доступу до ліків. Але це не значить, що сам принцип цієї постанови був неправильний або його треба удосконалювати. Ми будемо удосконалювати механізми і будемо розглядати, яким чином покращити ситуацію, можливо, там ліквідацією чи перестановкою дій.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Добре.

 

_______________.  А можно одно уточнение. А можно озвучить  какой-то deadline, до какого момента это будет рассмотрено? Ну, чтобы мы понимали, что это не осенью произойдет.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми зараз голосуємо як комітет, як народні депутати. Ми у будь-якому разі голосуємо зараз за звернення і до Міністерства охорони здоров'я, і до  Кабінету Міністрів. Наша  справа –  бити в набат.  А їх справа –  нам дуже швидко  надати відповідь, механізм.  (Шум у залі)  Скажіть, будь ласка,  ми можемо розраховувати  протягом   5 робочих днів?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я повертаюсь ще раз до моєї пропозиції  і прошу  її підтримати. У нас такі проблемні моменти будуть виникати. І я прошу, щоб  ми  зараз разом з депутатами  проголосували звернення на міністра охорони здоров'я всі разом за те, щоби оперативно, адекватно і швидко реагувати і на наші звернення, і на наші запити. Це перше, що я вас прошу підтримати, щоб це було підтримано всіма народними депутатами, це перший пункт, не залежно від того, по цьому рішенню чи по  якомусь іншому. Тому що мені не хочеться, щоб у нас була якась конфліктність, а нам потрібне оперативне реагування. То прошу, зараз, хто за те, щоби підтримати таке  звернення на... колективне звернення на Міністерство охорони здоров'я? Костянтин..., підтримали, я прошу вас, будь ласка, підготувати наступ... Ні, я до пана Рудого. Прошу вас підготувати, щоб депутати всі підписали.

Тепер наступне, наступне...

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми ще до суті не дійшли, ми тільки по формі.

 

_______________. (Мікрофон вимкнено)предлагаю, возможно, мы проголосуем звернення к Премьер-министру о том, что он не реагирует на ваше звернення и с просьбой сделать какие-то …..

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, наше завдання зараз: не подавати в суд, а отримувати результат. І перше, Міністерство охорони здоров'я, я сподіваюсь, що нас почує. Не наше... наше завдання – розбудовувати ефективні стосунки. Тому що якщо ми будемо подавати в суд, воно нам процес не прискорить. Ми це можемо зробити, але краще вийти на прес-конференцію і сказати, щоби люди розуміли, що відбувається. Але зараз ми проголосували.

Тепер по суті, будь ласка. Тепер ми голосуємо, наступна пропозиція – це підготувати звернення на Міністерство охорони здоров'я і на Прем'єр-міністра щодо референтного ціноутворення. Пан Володимир записав. Хто прошу по суті всі розуміли. Хто за те, щоби, давайте ми проголосуємо, ви додасте...

 

_______________. Шановні колеги, ми можемо ще підійти до того, до цього питання більш комплексно. Окрім того, що це звернення підпишуть всі члени комітету, також це звернення можуть підписати і інші народні депутати – представники фракцій для того, щоб нас уряд однозначно почув з цього питання, тому що воно дійсно є дуже важливим. Тому я пропоную, щоб ми підготували одне звернення, якомога більше зібрали на нього підписів і подали до Кабінету Міністрів. Дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тоді давайте проголосуємо за звернення до  Міністерства охорони здоров'я зараз. В даному разі ми  ініціюємо звернення до прем'єр-міністра і там  вже так само підтримують інші.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, прошу хто –"за"? За звернення, їх буде два, одного змісту…

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Будь ласка, якщо можна… Якщо можна, ще одну хвилину, Міністерство охорони здоров'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так.

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Будь ласка, при  формулюванні  даного звернення,  я вас дуже прошу, можна хвилиночку увагу…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Питання врегулювати.

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Можна хвилиночку уваги.

При формулюванні даного звернення, будь ласка, МОЗ дуже просить не вимагати відміняти, скасовувати… документ.

Будь ласка, поставте питання по  вирішенню взагалі ситуації. Оскільки ми дійсно зараз зважуємо чи треба його відмінити, чи треба його призупинити, чи треба дати  певний механізм на заміну. Якщо на МОЗ будуть постійно, системно, скажімо так,  документи поступати тільки про скасування ми потім будемо всій країні пояснювати чому ми не скасували, а запропонували інший дієвий механізм. Ви вже бачили як працює МОЗ ґрунтовно над вашими пропозиціями. У нас уже є пропозиція стосовно 240 наказу від фармсектора і нам треба людям пояснювати чого його не можна  просто скасувати.

Якщо ми будемо постійно звертати  увагу на просто на економічнуситуацію і відміняти документи. Ми потім  можемо повернутися до цього, коли ситуація буде стабільна.

 

_______________Д. Мое предложение: 650 позиций заблокированы по банальной процедуре регистрации цены.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Це не вірно, це не так.

 

_______________Д. Хорошо, наверное, другое количество по другим причинам, но это вопрос только цены…

 

ПАВЛЕНКО О.С. Це взагалі не вірна інформація, Дмитро, зараз ви розповсюджуєте інформацію, МОЗ спростував у декілька разів…

 

_______________Д.  Какое количество?

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Ніяке. Нуль.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Пані Олександра в даному разі 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми припиняємо дискусію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. … я підтверджую, що ОХМАТДИТ  не може провести  жодний тендер, оголосити із-за не вірно зареєстрованих цін референтних.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Значить, перше, ми підтримуємо це звернення, врегулювати. І просимо Міністерство охорони здоров'я на наступне засідання Комітету охорони здоров'я на середу підготувати це  питання і виступити з доповіддю, що вам потрібно, і які механізми врегулювання вам потрібні.

Прошу шановний народних депутатів проголосувати, хто за те, щоб підготувати звернення на міністра, на прем'єра щодо врегулювання даної  проблеми. Хто "За"? Хто утримався? Звернення підтримано. Дякую шановним народним депутатам.

У кого є ще питання? да, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  У мене.

Шановний МОЗ! Перше. Нас… ну я поки єдина вивчила вашу відповідь по розподілу гуманітарної допомоги АТО. Ви вивчили… Такі відповіді нас не задовольняють, народних депутатів.  Відповідь, де ви нам загальними цифрами розповідаєте про те, що просто отримано щось абстрактно і от на такі-то області воно віддано, нас це не влаштовує. Такі відповіді ми приймати не готові. 

Нас цікавить конкретно: що, яка діюча речовина, в якій кількості, в які області була віддана. Більш того, ми просимо вас зустрічні акти від департаментів областей, щоб в зустрічних актах були: куди департаменти… обласні департаменти віддали, в які лікарні надали цю гуманітарну допомогу і в якій кількості. Тому що більше ми таких відповідей приймати не будемо. У нас пішло два тижні на цю відповідь, котра нам не дала жодної підстави нормальної інформації для аналізу.

Да, і останнє у нас прохання по  нашому якраз… реєстрації лікарських засобів. У нас, наскільки мені пояснив Дец… Дец є сьогодні тут? Є? тоді може ви скажете. Т постанова, котра у нас в Кабінеті Міністрів  і котра нам на даний момент не дозволяє, що до мене звернулася компанія "Аспен" за реєстрацією, котра з липня-місяця не може зареєструвати препарат, котрий єдиний не має аналогів в Україні "Пурніто" всім відомий. Всі знають його, і волонтери. З липня-місяця вони не можуть зареєструвати цей апарат, котрий продається в Німеччині, в Ірландії, в Данії, а у нас півроку ми не можемо надати реєстрацію.

 

______________. Якщо дозволите. 376-а постанова зміни уже з вересня-місяця знаходиться в Кабінеті Міністрів України. Не виходить. Може Мін’юст не пропускає? Тобто  не виходить постанова. Як тільки постанова вийде, ну немає питань. Механізми реалізації. Закон прийнятий, постанови немає. (Шум у залі)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене пропозиція. Так само, як по цій постанові. Шановні народні депутати, у мене пропозиція звернутися до Прем’єр-міністра. І в даному разі мені сказали, що це в Міністерстві юстиції ця постанова знаходиться про спрощену, да, що так само звернутися до міністра юстиції і до...

 

_______________. В мене дещо інша інформація, я слідкую за просуванням даного документу, тому що розумію його важливість для ринку. Значить, дана постанова вже вийшла з Міністерства юстиції. І я підписала ще того тижня лист з прохання швидко прискорити постановку на порядок денний в Кабміні голосування даної постанови. Насправді, я  думаю, що просто зараз нема навіть підстав звертатися окремо, тому що ми це питання вирішуємо. Ми самі хочемо, щоб він, цей документ потрапив якомога скоріше в порядок денний. Ми звернулися, є письмовий доказ.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я вдячна за те, що міністерство турбується за наші звернення, але народні депутати все ж таки повинні хвилюватися більше. І тому я не думаю, нічого страшного, що коли ми звернемося до Прем'єр-міністра і Кабінету Міністрів про те, що ми просимо пришвидшити розгляд цієї цієї постанови і позитивно вирішити, що ми чимось завадимо. Ця постанов...

 

_______________. Ні, просто не в Мін'юсті він.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. ... зараз уже півроку не підписана. Ми всі з вами чекали спрощену процедуру реєстрації лікарів, котрі зареєстровані в ЄС, в Америці і в Японії, і півроку, вибачте, будь ласка, не маємо рішення питання.

Тому, народні депутати, Ольга Вадимівна, можна поставити на голосування?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Просимо проголосувати за звернення до Прем'єр-міністра і до Кабінету Міністрів, підтримати 376 Постанову про спрощення реєстрації ліків, зареєстрованих в ЄС, Америці і Японії. Хто за?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати. Будь ласка, хто за те, щоби підтримати спільне звернення? Ну.

Да, проголосували. Дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Всі?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, це нам... Це зробили.

 

_______________. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні... Шановні народні депутати, я прошу також вас, ви знаєте, що в нас є співробітники комітету і в нас є Марія Миколаївна Аронова. Є тут Марія Миколаївна чи нема? Де? Ага, Марія Миколаївна, якщо можна, коротко представте характеристику Марії Миколаївни.

 

_______________. Марія Миколаївна Аронова працює головним консультантом секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, вона є лікарем, лікарем-епідеміологом, інфекціоністом, кандидат медичних наук, працює в Апараті більше 8 років. І якби справляється зі своїми обов'язками досить ефективно, непогано. Марії Миколаївні в наступні кілька днів, має святкувати свій ювілей. І ми просимо якби відзначити її нагородженням грамотою Верховної Ради України.

Оскільки це питання повинно голосуватися, прийматися на засіданні комітету, відповідний проект подання секретаріат підготував і ми просили б народних депутатів підтримати його.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, чи хтось має запитання, зауваження? Будь ласка, шановні народні депутати, хто за те, щоб підтримати пропозицію секретаріату? Підтримали. Дякую.

Вітаємо вас, Маріє Миколаївно. Ми вітаємо тільки з тим, що рішення прийнято, з цим також можна привітати. Ми ж закон проголосували, вже також добре.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тоді у мене ще прохання. От ми з Ольгою Вадимівною зараз кілька слів з приводу відповіді народним депутатам. Я вас дуже прошу, от, прикро, що ви не бачили. Тому що це відповіді, котрі, ну, відсутня інформація. Це називається так, ці відповіді можна отак розцінити. Це відписка абсолютно.

У мене прохання. Ще раз, по-перше, ми повинні написати нашому Голові Верховної Ради про те, що ми як комітет обурюємося подібними відповідями міністерств. І в тому числі звернутися, мабуть, до Прем'єр-міністра про те, що нас не задовольняють відповіді його міністерств на наші питання.

Тому що, якщо так нам будуть такі відповіді надавати, само собою, ми не просунемося вперед.  Да? Ми будемо обговорювати?

 

_______________. У нас є хороший депутатський механізм, який я застосував проти міністра палива і енергетики. Це постанова про відставку, і все. Не реагує…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, а це ж Міністерство охорони здоров'я?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ми звернень колективних зробили багато, ми ще доопрацюємо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, це останнє: по гуманітарній допомозі. У мене прохання тоді останнє питання: проголосувати все ж таки за звернення до Голови Верховної Ради з цього приводу, що надана неналежна інформація від Міністерства охорони здоров'я, від Міністерства соціальної політики з приводу розподілу гуманітарної допомоги по медицині для медицини АТО. І так само до Прем'єр-міністра, для того щоб він все ж таки проконтролював два міністерства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це має бути звернення на Мінсоцполітики, тому що, власне, ті відповіді, які вони надають… Завдання комітету, коли ми писали на них звернення, було отримати інформацію. Надходить насправді велика кількість гуманітарної допомоги, але чомусь, власне, дуже мало свідків тих, яким вона прийшла в руки, ця гуманітарна допомога. І внаслідок цього у нас виникло питання, хто відслідковує розподіл цієї гуманітарної допомоги: куди вона приходить, до кого, яким чином.

І на сьогоднішній день ті відписки, які нам дало Міністерство охорони здоров'я і Мінсоцполітики, вони не те що не дають відповіді на це запитання – виникає ще значно більше запитань на шляху: або це ніхто не контролює, або ніхто не знає, або ніхто не хоче контролювати, або це робиться навмисно. Тому наше завдання – добити абсолютно механізм реєстрації, тобто гуманітарна допомога, куди вона прийшла і до кого вона надійшла, в чиї руки.

Тому я прошу народних депутатів підтримати, нам потрібно контроль за гуманітарною допомогою посилити і зробити його прозорим, тому що інакше ця вся допомога, ми про неї говоримо, а вона тільки якась віртуальна існує. А у людей, як нічого не було, так і немає нічого.

Прошу вас підтримати. Хто - "за"?

Все, я дякую всім присутнім гостям. Дякую всім тим, хто долучився до підготовки сьогодні наших. І дякую всім народним депутатам за присутність. До побачення.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку