СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань охорони здоров'я

 

від 16 липня 2015 року

 

Веде засідання  Голова Комітету БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні народні депутати! (Шум у залі) Коаліція?  Я сьогодні теж полюбувалася новою коаліцією, кандидатами, кандидат.

Шановні народні депутати, прошу, я вас дуже прошу, помічники, у нас дуже мало, мало часу позаяк у нас засідання продовжиться о 16 годині. Тому у нас дуже мало часу і дуже багато законопроектів.

Зараз тимчасово наше засідання Комітету Верховної Ради з охорони здоров'я розпочну я. А, ні. Все. Вже Ольга Вадимівна тут. Вже в даному разі… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Степанович, Олег Степанович, можна попросити… Будь ласка, давай. Олег Степанович, давай. Давай, ну… Є варіант - я можу пересісти на секретаря.  Олег Степанович. Ну, не може весь час пані Ірина. Вона скаже, що я …  О, я Таню, навіть окуляри не одягнула, не побачила. У нас правильна гендерна політика. Навіть тепер в новому парламенті можна буде до 30 відсотків чоловіків мати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, поки місцевих. Поки місцевих, місцевих. Ольга Вадимівна, я не розпочинала. Давайте розпочинати. (Шум у залі)

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми як жінки вирішили, що до 30 відсотків можна буде… (Загальна дискусія)

  Шановні колеги, дозвольте розпочати чергове засідання Комітету охорони здоров'я. У нас наразі це засідання, можливо, буде останнім, можливо, ні. Ми будемо продовжувати роботу. Але наразі у нас вже відбулось 20 засідань Комітету охорони здоров'я. Я, по-перше, хочу вам всім подякувати за плідну роботу, за професійну дисципліну. Власне, у нас практично не було ні одного засідання Комітету охорони здоров'я, яке не відбулось у зв'язку з тим, що не було кворуму. Враховуючи, що у нас дуже обмежена кількість депутатів і, власне, від приходу кожного з вас залежить проведення Комітету охорони здоров'я.  Я знову-таки дякую кожному з вас за вашу професійну дисципліну і за відповідальність за вашими виборцями, власне, інтереси, яких ви тут представляєте.

А також хочу сказати, що 20 засідань Комітету охорони здоров'я, які у нас відбулися, у нас пройшли також парламентські слухання, пройшли круглі столи в Комітеті охорони здоров'я по важливим питанням. І я дуже сподіваюсь, що в наступному році кожний з вас у межах ваших бажань, які би я дуже хотіла підтримувати, щоб, власне, ми відчували, що ми маємо спільні завдання і спільну роботу. Тобто всі ваші пропозиції щодо наступного року я би хотіла, щоб вони були враховані і підготовлені, щоб ми вересень місяць могли почати активно, і відразу буквально у перший, другий місяць, щоб у нас вже  відбувалися круглі столи.  Для того, щоб… Ще раз хочу вам підтвердити, що  ці круглі столи є  вкрай важливими.

І я  вчора мала можливість побувати і підтримати від імені Комітету охорони здоров'я наших колег, які працюють в Ужгороді, які працюю в Мукачеві. Хочу сказати, що  вони надзвичайно вдячні були. Тому що для  них це і велике  випробування, велика трагедія, вони на відміну від нас, які звикли жити в такому темпі – в темпі війни, вони  дуже потребували підтримки, доброго слова колегіального.

Хочу вам сказати, що, власне, після подій, які  відбулися в Мукачевому – там було 14 поранених, з них 9 знаходяться в лікарнях Ужгороду. Всім була в Мукачевому у вихідний день, вони підняли всіх лікарів,  роз……,  підготовили матеріали все провели просто бездоганно втручання і сьогодні з 9 пацієнтів 8 знаходяться і доброму стані. Принаймні в стабільному стані    без загроз до  життя і здоров'я. Один пацієнт дуже тяжкий, стабільно тяжкий, і, власне, лікарі  зазначили, що декілька з них бували в нас на круглих столах. І вони  дуже дякували за  те, що, власне, вони могли  долучитися  в зв'язку з тим, що в них є певна проблема  роботи з  Міністерством охорони здоров'я і їм бракує інформації. Це те, що, власне, я вам передаю. Тому від позиції Комітету охорони здоров'я і вони дуже просять всі закони, які ми  приймаємо, виносити для того, щоб вони  могли  з ними ознайомитись і зрозуміти, що  відбувається.

Також хочу довести до вашої уваги, що досі ми з вами всі знаємо і  підтримували, більшість підтримувала Закон про міжнародні закупівлі, то наразі   тільки тиждень тому  одна з областей отримала заявку від Міністерства  охорони здоров'я надіслати заявку про їх потреби. Це є нонсенс. Тому що раніше вже в січні місяці… в січні місяці!

Мало того, вони ще отримали попередження, що якщо закупівлі будуть зірвані чи не відбудуться, це їх відповідальність, тому що вони своєчасно не подали заявки, що, на мій погляд, є нонсенс, тому що люди просять підтримки, просять залучення їх до роботи Комітет охорони здоров'я. Дуже просять розраховувати і розуміти їх відмінності на місцях. Наприклад, Закарпатська область,  70 відсотків населення в Закарпатті живе в сільських районах, в горах І в них є особливості. І, власне, навіть закони і зміни до законодавства для них є дуже важливими. Тобто зараз області тільки-тільки почали говорити і думати. І нам… ще раз вони всі дякували вам за те, що ви їх і ми їх запрошуємо на круглі столи, на засідання комітету, і вони звідси виносять і вони стають, власне, носіями інформації, приїжджають туди і збирають своїх людей і розповідають, що відбувається.

Тому, повертаючись до роботи Комітету охорони здоров'я, хочу сказати, що ці круглі столи для наших колег є вкрай важливими, тому буду просити кожного з вас умах ваших повноважень реабілітації стану санітарної служби, там катастрофи, децентралізації, яка є дуже важлива, і всі на це дуже розраховують, і трансплантації, і акушерства-гінекології, онкології, і забезпечення зони АТО і проблем… імунопрофілактики і лікування інфекційних захворювань і СНІДу – все це зафіксувати і рухатись далі. Нам в наступному році, тобто нам не можна збавляти темп.            

На жаль, розраховуючи на активну роботу Міністерства охорони здоров'я, ми трошки дозволили собі розслабитись, очікуючи, що це буде, тепер ми чітко розуміємо, що все як би ми маємо контролювати самостійно.

Крім того, ще хочу звернутися до вас підтримати моя пропозиції. Ви знаєте, що минулого тижня Кабінет Міністрів подав постанову, прийняв постанову, яка дозволяє підняти ціни на ліки до 25 відсотків там, де було 10 відсотків.

Прийнята вже постанова, яка дозволяє підняти націнку на ліки від 10 відсотків до 25. Я би дуже просила всіх вас просто ми мовчати про це не маємо право, не зважаючи. Тобто я пропоную вийти на прес-конференцію, зробити брифінг, тому що однією рукою подавати закони про реформу, а другою рукою вбивати людей, які не те, що бояться вже заходити в аптеки. Тобто чеки, які я подивилася на Закарпатті, чеки, люди на сьогоднішній день їздять купують в Угорщині, в Польщі ліки, які втричі дешевші, ніж в Україні, втричі і вдвічі дешевше. І це, насправді, інакше як геноцид українського народу я ніяк не можу назвати. Тому я зараз надам вам, пане міністр, надам вам слово, обов'язково ви це прокоментуєте.

 

_______________.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що, що? Ну, я не проти, тобто я тільки за те, щоб все було, власне, на благо українського народу. Якщо є пояснення, то скасувати 10 відсотків націнки, а їх вже нема, тобто....

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А ми ж до порядку денного.

 

СИСОЄНКО І.В. Я  би хотіла просто доповнити з приводу вартості лікарських засобів, дійсно якщо ви пам'ятаєте, коли ми голосували ще перед Новим роком за імпортний збір, ми дуже хотіли виключити повністю, щоб цей імпортний збір не розраховувався на всі лікарські засоби. Тоді нам не вдалося виключити всі лікарські засоби. І зараз, я знаю, ще в травні місяці і в квітні було подано два законопроекти про... в яких мова іде саме про скасування імпортного збору повністю на всі лікарські засоби. Я би хотіла, щоб, можливо, ми якомога швидше також розглянули в нашому комітеті ці законопроекти. Тому що ми –  не профільний там комітет, там профільний комітет – податковий, але це саме, це законопроекти, які безпосередньо стосуються вартості лікарських засобів, які імпортуються на територію України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, як тільки вони надійдуть, якщо вони розписані на комітет, ми можемо їх розглянути. Якщо ми...

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна нагадати депутатам, як тоді, коли ми голосували, там в даному разі "зі слів Прем'єра", "зі слів Прем'єра" було виключення – лікарські засоби і вироби медичного призначення, що стосується  гемодіалізу і онкохворого населення, от так було формульовано і там були лікарські засоби. На жаль, як це буває в чиновничих апаратах, потім зі слів Прем'єра, на жаль, це не підтвердилося в уже самому законопроекті, це погано, коли уряд не відповідає за те, що коли він декларує нам.

І от зараз є цей законопроект, ви його бачите, його номер всім відомий, зараз пан міністр нам зможе прокоментувати, це законопроект номер 449, тобто не законопроект, постанова Кабінету Міністрів від 22 квітня 2015 року, номер 449.

Але Ольга Володимирівна, зараз спочатку нам за порядок денний, так?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

Я ще хочу просто донести знов-таки, вас проінформувати, що також скасована Постанова про референтні ціни. Я також би хотіла почути пояснення Міністерства охорони здоров'я, тому що не знати референтних цін і не мати можливості подивитися як будуть зроблені закупівлі міжнародними організаціями, по якій ціні, то, власне, запитань в мене конкретних значно більше, ніж, тобто відповіді також є і відповіді абсолютно чітко аргументовані. І я просто вважаю, що в даному випадку позиція Комітету охорони здоров'я має бути спільна, я саме тому не робила особисто, я просто хочу, щоб ви почули, я не робила ніяких особистих заяв, тому що вважаю, що ми всі маємо в цій ситуації розібратися, якщо потрібно зібратися ще завтра, шановні депутати, повернутися до цих документів і зробити, або брифінг, вийти всім в Верховній Раді Комітетом охорони здоров'я, вийти на брифінг і повідомити, що відбувається, власне, в Кабінеті Міністрів. От така в мене пропозиція ще, щоб ви завтра, щоб вам помічники це підготувати.

А тепер ми переходимо до порядку денного і в залі присутня… Зараз, у нас, ми відкриємо засідання. У нас присутні 9 народних депутатів, кворум є, розпочинаємо чергове засідання Верховної Ради. Вибачте, засідання Комітету охорони здоров'я, ще не Верховної Ради.

Перший законопроект …

 

ШИПКО А.Ф.  Давайте до порядку дня…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є пропозиції?

 

ШИПКО А.Ф. Конечно, есть пропозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ШИПКО А.Ф. Есть предложение. Вот мы на прошлом комитете поддержали обращение Харьковской областной администрации и департамента охраны здоровья. Такое же обращение уже есть в комитете на сегодняшний день в Днепропетровской области. Действительно, все знают, Днепропетровская область на сегодняшний день принимает всех раненых, оказывает первую помощь медицинскую, принимает беженцев, переселенцев. Это услуги, и это перегруженные операционные, реанимационные наши залы, и это услуги по гемодиализу. И мы просим, и я, как народный депутат – представитель Днепропетровской области прошу, чтобы комитет поддержал обращение областной государственной администрации Днепропетровской области и Департамента охраны здоровья путем увеличения медицинской субвенции в областной бюджет Днепропетровской области. Я прошу всех коллег поддержать и поставить это первым вопросом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу вас проголосувати і підтримати пропозицію народного депутата Шипка щодо внесення в порядок денний розгляду питання-звернення Дніпропетровської обласної державної адміністрації про збільшення фінансування, на перше місце. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію?

Наступну пропозицію виношу на голосування і прошу відповідно…

 

_______________. Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одноголосно підтримали.

І прошу також на завтра підготувати і відправити народним депутатам довідку і ваш аналіз щодо тих постанов, які були прийняті Кабінетом Міністрів: щодо і скасування референтних цін, і щодо збільшення надбавки, націнки на ліки від 10-ти до 25 відсотків. Підготувати, відправити довідки. Я буду дуже просити вас оперативно з цією довідкою ознайомитися. І якщо так, то запропоную вам… Ми зараз надамо вам слово, ми нічого зараз не голосуємо. Зараз надамо.

І якщо у нас буде загальна, спільна позиція, з цією позицією завтра вийти на брифінг або зголосити це з трибуни Верховної Ради як спільну позицію Комітету охорони здоров'я, тому що відкладати немає куди.

Я, з вашого дозволу… Чи є ще у народних депутатів пропозиції? Зараз народні депутати, потім шановному пану міністру дам слово.

 

МУСІЙ О.С. У мене пропозиція до порядку денного. У нас там, де стоїть питання 2309 – законопроект, який тільки внесений Кабінетом Міністрів, і    відповідно інші законопроекти 2310, 2311, які внесені в пакеті, вони по суті, поставити їх, поставити їх в кінці нашого засідання, розгляд, з якої ознаки. Тому що вони потребують детально обговорення – раз.

Інше. Можливо, навіть, як і друга пропозиція, поки що їх не розглядати. Насправді, за Регламентом Верховної Ради кожен народний депутат має право внести до кожного законопроекту альтернативний законопроект. Час на подачу альтернативного законопроекту є 10 днів. Відповідно зараз ще триває час подачі альтернативних законопроектів. Якщо будуть подані альтернативні законопроекти, як ми зможемо зараз розглянути один, а потім розглядати альтернативний? Безумовно, вони повинні розглядатися разом і рішення прийматися щодо одного і щодо іншого. Саме тому, ну, зараз якби обговорити це питання можна, але приймати рішення, його відстрочити, прийняття рішення десь, там, далі, в кінці нашого засідання. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О.М  Я прошу внести до порядку денного продовження вчорашнього круглого столу з питань трансплантології лист від комітету до Прем'єр-міністра України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Степанович, будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Текст вам розданий. Але суть його полягає в тому, що Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я просить вважати розвиток трансплантології одним із пріоритетних напрямків розвитку української медицини. І просить виділити у бюджеті наступного 2016 року 500 мільйонів гривень на розвиток цієї галузі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу вас проголосувати.

Хто за те, щоб підтримати пропозицію Олега Степановича Мусія щодо дотримання регламенту і щодо розгляду законопроектів тих, які він озвучив. Відповідно, я зараз скажу номери, відповідно до того, щоб могли бути внесені альтернативні законопроекти, тому що альтернативні законопроекти ми маємо розглядати паралельно. Я зараз, зараз, Олега Степановича пропозицію, а потім я вам надам слово щодо вашої пропозиції.

 

ЯРИНІЧ К.В.  ... не можемо голосувати, тому що у нас є репліка на, на таке посилання.

 

СИСОЄНКО І.В.  ………… Пані Ольга, дозвольте, будь ласка?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В.  Шановні колеги, я хочу зазначити про те, що це саме ті законопроекти, яких чекає вся України. Це саме  ті законопроекти, які повинні стати першим кроком у питання реформування сфери охорони здоров'я. Стільки часу ми говорили про те, що вони більше ніж два місяці знаходились в Кабінеті Міністрів України. І всі ми разом з Міністерством охорони здоров'я, всі народні депутати, і в першу чергу це пацієнти в Україні чекають цього законопроекту. Тому я дуже прошу, щоб все ж таки не дивлячись  на те, що у нас є Регламент,  ми розуміємо всі питання, але за Регламентом сьогодні ці законопроекти, можливо, розглядати. Тобто жодну норму Закону України  про Регламент ми не порушуємо. Тому я би все ж таки наполягала на тому, щоб ми обов'язково розглянули ці законопроекти. І саме головне, що на Коаліційній раді обговорюється питання про те, що вже найближчим часом ці законопроекти вийдуть на розгляд до зали Верховної Ради. Тому ми повинні вже на цей час мати висновок комітету по цим законопроектам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Пан Костянтин, потім…

 

ЯРИНІЧ К.В. Уважаемые коллеги, у меня создается такое впечатление, что мы сознательно блокируем на сегодняшний день заход этих законопроектов. В последний момент, когда они появились уже здесь у нас на комитете, мы начинаем придумывать какие-то вещи, хотя месяц, два назад мы говорили абсолютно четко, где законопроекты? Да, они были в Кабинете Министров.

Я прошу вас обратить внимание и на другую вещь. Мы уже практически уходим на каникулы. Если вы хотите оттянуть сейчас за счет вот таких вот  юридических концепций рассмотрение этого вопроса, мы получим их в сессионном зале не раньше, чем октябрь, и начнем опять говорить о том, что комитет не сделал, Министерство  охорони здоров'я  не  подавало вовремя эти законопроекты. Я не уверен, что на сегодняшний день  появятся какие-то альтернативные. Это просто сознательное затягивание процесса, которое даст возможность тем людям, которые не хотят реально, чтобы эти законопроекты прошли, чтоб мы начали реформировать медицину, затянуть этот процесс. И вообще, мы, ну, не знаю, наверное, на мой взгляд не совсем вот эта ситуация показывает, что дело в  Министерстве  охорони здоров'я. Спасибо. Я категорически против буду.

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Костянтин.

Я вас почула. Але, я думаю, що ваші зауваження щодо навмисного затягування, вони не мають права на існування. Можна я просто дам вам відповідь. Існує регламент, і ви як члени Комітету охорони здоров'я, я намагаюсь повністю дотримуватись…

 

ЯРИНІЧ К.В.   Ольга Вадимовна, вы много раз…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Костянтин, я перепрошую, будь ласка…

 

ЯРИНІЧ К.В.   … порушували регламент і не помічали цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, я вас прошу мене не перебивати. Тобто завдяки вам, вашим пропозиціям, вашим скаргам я вчусь і ми проводимо, ну, ми рухаємось до того, щоб працювати бездоганно. Тобто у вас були, я би хотіла ще, ми повернемось до питання щодо ваших звинувачень щодо неправильного голосування, які ви робили в залі разом з пані Іриною, що було підтверджено потім протоколом голосування, що не відповідало дійсності, власне, вашій, я би сказала, абсолютно неправильні твердження. Після цього з вашого боку не було ні вибачення, не було, власне, до мене, тобто ті позиції, які висловлювали. Саме тому я дотримуюсь регламенту і щодо вашої пропозиції, наступна може бути скарга на мене, як на голову комісії, про те, що, ми розглянути можемо сьогодні, я не бачу ніяких проблем. Але якщо є час на подання альтернативних законопроектів і хтось хоче подати ці альтернативні законопроекти, ми не маємо права приймати якісь рішення поки не прийшов час альтернативного законопроекту. І кожен депутат, який схоче звинуватити мене в тому, що я не дала час прихід альтернативного законопроекту, він був правий, тому що тут у мене нічого особистого немає, є намагання дотримуватися регламенту для того, щоб ні ви, ні Олег Степанович, ні пані Ірина не могли мене звинуватити в недотриманні регламенту.

Тому, будь ласка, вам слово.

 

ШИПКО А.Ф.  Уважаемая Ольга Вадимовна, уважаемые коллеги и присутствующие, я хотел бы сказать, что эти законопроекты мы можем рассмотреть сейчас, и я не против, чтобы мы их рассмотрели. Я просто хотел небольшую реплику сказать, о чем же все-таки эти законопроекты…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми також не проти, щоб їх розглядати.

 

ШИПКО А.Ф. Я хочу сказать, что эта семимесячная работа Министерства здравоохранения, которая не несет никакой смысловой нагрузки. Мы в Днепропетровской области могли перевести учреждения медицинские в коммунальные, пользуясь только одним Хозяйственным кодексом много лет назад, как делали многие области. Это неважно то, что эти 3 законопроекта не касаются пациентов, они касаются только изменения формы и лечебных учреждений. Чтобы мы понимали, что надо заниматься тем, что вы

 

_______________. Финансирование.

 

ШИПКО А.Ф.  Финансирование. И формы лечебных учреждений.

 

_______________. (Не чути)

 

ШИПКО А.Ф.  Подождите, вы скажете свое слово, сейчас говорят народные депутаты. А я хочу сказать, я хочу сказать о том, о том, что там меняется форма. Я при министре сейчас скажу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати

 

ШИПКО А.Ф.  Меняется форма законопроектов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, пане міністр, я прошу вас просто всіх трошки зменшити емоційний рівень. Ми зараз знаходимося на етапі обговорення, де кожен депутат висловлює свою позицію, і ви зможете висловити свою позицію в чомусь...

 

ШИПКО А.Ф. Ольга Вадимовна, я закончу, потому выступит министр.

 

КВІТАШВІЛІ О. (Не чути).

 

ШИПКО А.Ф. Ольга Вадимовна. Да, Ольга Вадимовна, значит, смотрите, я еще говорю, эти законопроекты не касаются вообще пациентов. Можно было, можно было эти законопроекты давно сделать и использовать только один Хозяйственный кодекс. Мне все равно, мне лишь бы министерство хоть какие-то шаги делало. Но сейчас надо заниматься теми вопросами, что вы сказали – ценами на медикаменты, защитить людей, сделать программы по лечению с принципиальных заболеваний и четко обеспечить медикаментозным лечением население и защитить его, чтобы люди могли купить, чтобы пациенты обеспечены лечением, чтобы вакцины появились у нас в больницах, вот что нужно делать. А они представляют плод работы своей и потом там есть такая форма – ООО. Я обращаюсь ко всем, медицинское учреждение может быть в форме общества с ограниченной ответственностью? К какой системе страхования мы тогда придем? Ребята, давайте смотреть в корень реформы, а не в поверхностные какие-то изменения, которые происходят.

 

ЯРИНІЧ К.В. Уважаемые коллеги, смотрите, что сейчас   происходит, да: вчера было заседание двух комитетов.

 

ШИПКО А.Ф. Я ж не закончил. Подожди, я тебя не перебивал. И самое главное, знаете, что обратил внимание, хорошо хоть перенесли сроки финансирования – не с 1 января 2016 года, а на 1 января 2017 года. Потому что когда я с парламентской трибуны сказал, что будет закладомор, потому что невозможно перевести учреждения за три месяца, это надо принимать решение всех сессий, всех сессий, депутатских сессий на всех уровнях местного самоуправления. Люди занимаются делом, в котором они вообще не разбираются, они бы хоть спросили у людей, которые... у глав районных администраций, районных рад, областных советов.

Поэтому я считаю так, мне все равно, давайте рассмотрим эти законопроекты в начале или в конце, просто я хочу, чтобы и пациенты, и чтобы мы понимали  суть этих законопроектов. Спасибо.

 

ЯРИНІЧ К.В. Почему вы их предлагаете поставить в конец? В чем прикол, объясните…

 

_______________.  (Не чути).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Колеги, я перепрошую. Ви зараз через голосування проявите свою позицію. На даний момент я зараз тимчасово заміняю Ольгу Вадимівну…… Ольга Вадимівна, поставте, будь ласка, на голосування. Зараз є пропозиції. І вирішимо. І треба все ж таки за порядок денний проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, чи ми, чи ми в обговорення зараз дамо слово пану міністру?

 

СИСОЄНКО І.В.  Обов'язково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ви не проти?

 

СИСОЄНКО І.В.  Обов'язково давайте слово дамо пану міністру.

 

МУСІЙ О.С. Я не хотів би, щоб неправильно протрактували мою пропозицію. Я однозначно за включення і за розгляд цього законопроекту. Абсолютно довгоочікуваного, його вкрай необхідно розглянути якомога швидше навіть. Але ми не можемо позбавити народних депутатів їх законного права внести альтернативний законопроект, це законне право кожного народного депутата, законне абсолютно, перше.

Друга позиція. Чому у мене було, ну,  поступила пропозиція відкласти голосування? Саме  за цього, що підготовлені і мені сьогодні принесли на вичитку ці альтернативні законопроекти. Пане Костянтине, вони існують. Вони мають право  на існування таке саме як і право на існування подані Кабінетом Міністрів. І вони будуть внесені у визначений законом термін. Окрім того, сьогодні в порядку денного сьогоднішнього дня немає сесії нашої немає жодного  із цих законопроекті, їх немає в порядку денному. Ми їх сьогодні розглядати під куполом…

 

ЯРИНІЧ  К.В.  Неправда.

 

МУСІЙ О.С. Правда.

 

СИСОЄНКО І.В. Цей законопроект може стояти завтра вже. І ми не можемо розглядати в комітеті ваш альтернативний окремо законопроект. Перестаньте робити спробу постійно затягнути  питання……….

 

МУСІЙ О.С. Дайте мені, будь ласка, закінчити. Дайте мені, будь ласка, закінчити фразу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірина, можу я вас попросити, будь ласка, дотримуватись регламенту. Я вам буду надавати слово. Ви можете підняти руку, я вам надам слово згідно черги…….

 

МУСІЙ О.С. Ніщо не заважає скликати в будь-який час чи перед засіданням, якщо завтра вони будуть в порядку денному, чи під час перерви комітет спеціально для розгляду одного конкретного законопроекту, який буде називатися 2309. Нам нічого не заважає скликати, як роблять дуже багато комітетів. Не проблема скликати комітет і розглянути оцей законопроект в будь-який день взагалі, завтра, післязавтра, в суботу, в неділю, в понеділок, якщо буде продовжена сесія. Тому торпедування це я теж розглядаю як свідоме, з одного боку і односторонній розгляд намагання виправити ту ситуацію, яку 7 місяців ми очікували, вона була не виправлена. Тому не забирайте у мене право на подачу альтернативних законопроектів, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже би хотілось, щоб ви, шановні народні депутати, були такі самі активні щодо проведення міжнародних закупівель і щодо контролю роботи Міністерства охорони… щодо вашої участі в тому, що Міністерство охорони здоров'я досі не сформувало перелік необхідних медикаментів… (Шум у залі)

Я зараз кажу про нашу активність, ну, тобто вона… (Шум у залі)

Шановний пане міністр, я вам надам зараз слово… (Шум у залі)

Шановний пане міністр, ви знаходитесь в парламенті, і в нас існує парламентсько-президентська форма правління. Я з усією повагою до вас, до Кабінету Міністрів, в першу чергу я маю дати слово народним депутатам, і тільки вони висловлять: пані Ірина, пан Костянтин, - які підняли свої руки, тобто або вони дадуть згоду, щоб ви говорили перед ними, я не маю ніяких заперечень. Тому що шановні народні депутати потім до мене звертаються з того, що я їм не даю слово або порушую Регламент. Тому, дякуючи всім колегам моїм з різних партій, я намагаюся бути абсолютно справедливою до кожного, і головне, що ми з вами всі підтримуємо. Тобто тут немає ні однієї людини, яка не вболіває за охорону здоров'я, немає в комітеті.

Тому зараз, будь ласка, пані Оксана.

 

_______________. Я знімаю, я хочу почути виступ міністра……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Оксана. Пані Тетяна. Пані Ірина.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, шановні запрошені, в даному разі, ніхто не сумнівається, ми довго чекали законопроектів від нашого Кабінету Міністрів по реформі охорони здоров'я. Те, що вони важливі, те, що їх розглядати треба, - це без сумніву. Але, наприклад, у мене є зараз ситуація, коли я відправила на аналіз ці законопроекти в більшості лікарням, як обласним лікарням, так і районним. І якщо в обласних лікарень фактично, за дрібними зауваженнями, не було якихось питань, то у, наприклад, районних лікарень було дуже багато запитань. Цей законопроект і цей закон для них, це їм функціонувати в цій системі. Дуже важливо перевчити і парламент, і всіх наших чиновників і представників Кабінету Міністрів, до громадського обговорення законопроектів, коли ми готуємо з вами ці законопроекти для них.

Тому тут в даному разі мова йшла тільки про те, що пан Мусій запропонував перенести їх на завершення для того, щоб більше обговорити, і ми можемо голосувати. Або так, або в даному разі він пропонує перенести і це все голосуванням ви можете вирішити, те, що їх треба розглядати, це без сумніву, але якщо є факт, ми бачимо, якщо є дійсно факт є альтернативних законопроектів, це…

Пан Мусій, в мене питання. Це дійсно в даному разі ви тримаєте в руках готові законопроекти, котрі є альтернативні?

 

МУСІЙ О.С.  (Не чути)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вони зареєстровані чи ще не зареєстровані? Тобто ви їх тільки збираєтесь реєструвати? Ви автор…

МУСІЙ О.С. (Не чути)

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Так, 5 народних депутатів є авторами цього законопроект. У мене питань немає.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Шановні колеги, ми майже 20 хвилин обговорюємо питання, чи потрібно нам обговорювати. Вам самим не смішно? Якщо ми сьогодні будемо говорити законопроект, це в принципі нам ніяк, і навіть приймемо рішення його підтримати, ми можемо також на наступному засіданні підтримати і альтернативний законопроект також.

У мене є пропозиція. Просто перестати працювати на камери і просто трошечки попрацювати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Я перепрошую, можна секунду, прокоментую?

Я особливо, у нас була уже така ситуація з альтернативним законопроектом.

Пані Тетяна, я брала довідку регментного комітету, на жаль, вони сказали, що ми не можемо даже на перше читання, вам підтвердить наш це комітет, наш секретаріат комітету, що ми не можемо підтримати обидва законопроекти, ми повинні вибрати і на перше читання подати один законопроект. Така довідка у мене регламентного комітету, в мене по іншим законопроектам була така сама ситуація, комітет проголосував за обидва і регламентний комітет сказав, що ні, це рішення не приймається і вони повернули це в комітет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, у мене є пропозиція. Винести на голосування пропозицію Олега Степановича, я просто намагаюся зекономити час, розуміючи, що нам всім зараз треба буде вертатися в Верховну Раду, я просто пропоную. Да, якщо ви будете наполягати, безперечно. Я просто намагаюся оптимізувати нашу роботу абсолютно без якихось емоцій, для того щоб ми зрозуміли: якщо ця пропозиція буде підтримана, тоді ми переносимо; якщо ні, то ми хоча б щось почнемо рухатись, якісь законопроекти обговорювати. Тому що важливо зрушити з мертвої точки.

Будь ласка. А потім вам слово, потім вам слово…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я считаю, что нужно дать слово министру. Возможно, он найдет достаточные аргументы, для того, чтобы мы нарушали Регламент. Мы понимаем это, но мы также его… То есть мы наняли человека, который должен был сделать реформу, а теперь мы ему даже не даем возможности сказать.

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я якраз і пропонувала вам обмежити ваші виступи і дати слово міністру.

 

СИСОЄНКО І.В. Пані Олю, я, користуючись тим, що ви мені зараз передали слово, я як народний депутат маю право передати слово зараз для виступу міністру охорони здоров'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановна пані Ірина…

 

СИСОЄНКО І.В.  Тільки що ви про це зазначили, це є також…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановна пані Ірина, я вас прошу, будь ласка, я починала з того, що я вам запропонувала дати слово міністру, і ви з цим погодилися. Але потім ви почали по черзі брати слово і не давати виступити міністру.

Тому я зараз, з вашого дозволу, надам слово міністру, а не буду йому передавати ваше слово, тому що він достойний власного слова. І він сидить і, власне, чекає на це слово, тому…

 

СИСОЄНКО І.В. Пані Олю, я дуже вам дякую, щоб просто наш пан міністр взагалі міг говорити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що пан міністр не потребує поки що, поки що не потребує адвоката. Якщо ви перейдете працювати в Міністерство охорони здоров'я, то я думаю, що тоді, можливо, ви зможете виконувати цю функцію.

 

СИСОЄНКО І.В. Пані Олю, я народний депутат, тому, будь ласка, майте повагу, будь ласка, до того, що ми говоримо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вам ще раз кажу, що пан міністр не потребує адвоката і його ніхто не позбавляє слова. (Загальна дискусія)

 Будь ласка, всі народні депутати вже висловилися. Тепер слово пану міністру.

 

КВІТАШВІЛІ О. Можно?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КВІТАШВІЛІ О. Во-первых, постанова, о которой вы говорите, не существует, ничего не поднимается на 10 процентов, ни на 25 процентов. Я много раз вас просил перепроверять факты, когда вы делаете публичные заявления. Вам можно это разъяснение дать. Это та постанова, изменение которой вы меня просили, требовали, и ставили на вид, и расследовали последние два месяца. Это постанова 240-я, которая убирает регистрацию оптово-розничной цены и дает возможность закупки, закупкам по всей стране. Так что, я еще раз прошу вас разобраться в деталях и потом делать… Вы можете выйти на брифинг завтра, я сегодня сделаю брифинг об этой постанове. Это просто уже не первый раз происходит.

На счет голосования законопроектов. Господин Мусий провел 10 месяцев в Министерстве здравоохранения в прошлом году, если б у него была какая-нибудь идея реформировать систему здравоохранения, он бы не сегодня писал альтернативный законопроект, а написал бы 10 месяцев назад. Я вас очень прошу, не применять такие очень непонятные, дешевые маневры для того, чтобы забить министерство и забить реформу здравоохранения.

Я написал заявление 2 июля. Меня здесь не будет. Вы голосуйте, пожалуйста, первым поставьте вопрос о моем, как его там, отстранении и потом уже мой фактор вам не будет мешать. Я знаю, что я действую на нервы очень многим, я знаю, что вы сейчас работаете на камеры, знаю, что есть выборы в стране. Но страна… Я не знаю, куда госпожа Корчинская направляла эти самые законы, я объездил полстраны, 2/3 страны. Я встречался, начиная с поликлиник, кончая, до больших больниц и мы везде обсуждали, и громадське обговорення было, и все, и все. Очень много этого делалось. И я не видел ни одного центра по всей стране, который не хочет изменения этих, изменения системы здравоохранения. И действительно, кто этого не хотят – это вы, народные депутаты, которые в коалиции расписали, что надо реформировать здравоохранение и это сейчас вы не делаете. Мой фактор, мне нужен будет или не нужен будет адвокат, это мы еще посмотрим. Но я никаких правонарушений в этой стране не совершал, я работал как проклятый 18 часов в день и вся моя команда, и еле-еле добились того, что у нас есть профессиональные законопроекты, а господин Мусий хочет написать за 3 дня. Давайте не будем дешевыми методами забивать процесс реформирования здравоохранения. Это нужно всем, абсолютно всем. Спасибо.

Если хотите больше разъяснений, у меня здесь представитель Минздрава может по постанове сказать. Пожалуйста, если можно, одну минуту.

 

МУСІЙ О.С.  Ольга Вадимівна, дозвольте, будь ласка?

 

ЛЯСКОВСЬКИЙ Т.М.  Я хочу нагадати просто, що зміни, які ввійшли в постанову…

 

МУСІЙ О.С.  Ну, було згадано тричі моє прізвище. Вибачте.

 

ЛЯСКОВСЬКИЙ Т.М. Лясковський Тарас Михайлович.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати... Я прошу, шановний пане  міністре, мова йде про Постанову № 955.

Шановний пане міністре, мова йшла… коли мова йшла про закупівельні  ціни, я можу вам передати довідки й порівняльні таблиці, де, власне, ця постанова  є також зафіксована  в акті перевірки…

 

КВІТАШВІЛІ О.  дать человеку, который

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Представтесь, будь ласка, вам слово.

 

ЛЯСКОВСЬКИЙ Т.М. Лясковський Тарас  Михайлович, виконуючий обов'язки  начальника Управління фармацевтичної  діяльності. Минула редакція постанова 955 мала диференційовані  надбавки  на  оптові й роздрібні ціни. Мова йшла про те, що була зафіксована надбавка на опт 10 відсотків і були, скажімо так, різні  надбавки на опт.

На сьогоднішній день внесенням змін  до постанови  955 зафіксовано дві цифри: перша цифра не змінна 10 відсотків на оптові ціни та 25 відсотків  на роздрібні ціни. Це стосується виключно лікарських засобів, які віднесені до  національного переліку життєво необхідних лікарських засобів. Таким чином у цьому плані  ніяких змін і  підвищень не  відбулося.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Коментар.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ще раз вам  пояснюю, шановні гості, мова йде про те, що коли відбувалися у нас за державні  кошти в наших закладах медичних країни, тендери, то не мали права визнати тендер, якщо перевищення від зареєстрованої ціни в даному разі  більше ніж 10 відсотків. Так було, більше ніж 10 відсотків від референтної зареєстрованої ціни.   (Шум у залі)

Зараз йде мова …  Тоді я прошу, можна  наших експертів. Дякую.

 

ЗБРОЖЕК С.І. Шановні народні депутати, мова йде про роздрібні ціни. В минулій  редакції роздрібні… Надбавки в роздрібній мережі на регульований перелік регулювались до 100 гривень було 25 відсотків, від 300 до 500 гривень було 23 відсотки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  В мікрофон, будь ласка.

 

ЗБРОЖЕК С.І. Значить, мова іде не про державні закупівлі, а мова іде про лікарські засоби в роздрібній мережі, але ті лікарські засоби з врегульованого переліку з основних лікарських засобів затверджених наказом 333, ой постановою Кабміну 333. Мова йшла про… Раніше було на лікарські засоби, вартість яких була до ста гривень, можна було робити націнку 25 відсотків, для тих ліків, вартість яких була від 100 до 300, можна було робити не більше 23-х, для тих від 300 до 500 не більше 20-и, від 500 до 1000 не більше 15-и, і ті, що вище тисячу гривень, не більше 10 відсотків. Зараз зробили для всіх лікарських засобів 25 відсотків. Тобто воно буде направлено на те, що дешеві лікарські засоби будуть вимиватися із ринку України. І всі суб'єкти господарювання, які ввозять дорогі лікарські засоби, будуть мати можливість націнювати, ну, на 15 процентів більше ніж було по старій редакції.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Дякую за коментар. Дякую за коментар.

 

ЛЯСКОВСКИЙ Т.М. Дозвольте два слова, буквально секунду, буквально секунду. Там є пункт 2, який регулює надбавки на ті лікарські засоби, які закуповуються за державні кошти. Так от якраз на ці лікарські засоби так і залишилося 10 відсотків опт і 10 відсотків розница. Тому ніяких перевищень в цьому немає.

 

ШИПКО А.Ф. Пані Ольга, я прошу, давайте повернемося до порядку денного, будь ласка, і будемо іти по ньому. Міністр сказав, якщо хоче, дальше пішли по порядку денному. Година пройшла, ми  не здвинулись ні по одному питанню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я з вами повністю погоджуюсь. Тільки я дуже прошу всіх вас депутатів, щоб ми в цьому питанні розібрались. Тому що ті пояснення, які дають наші юристи, вони чітко дають з розумінням, що та набавка, яка була 10 відсотків, сьогодні… сьогодні вона стала 25.

 

ЯРИНІЧ К.В. Ольга Вадимовна, давайте перейдем к порядку денному, да.  У нас осталось 45 минут работы, я знаю, чем это закончится. Мы сейчас не дойдем до этих вопросов вообще, мы сейчас будем разбирать брифинги, кто когда будет давать. У нас есть на сегодняшний момент порядок денний, давайте его исполнять.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Костянтине, я вам дякую.

Але хочу вам сказати, що ситуація, той закон, про який ми... на якому ви наполягаєте...

 

ЯРИНІЧ К.В.  Ольга Вадимовна, вы сейчас 5 минут будете опять мне отвечать. Я прошу вас перейти к порядку денному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз вам пояснюю, ми зараз говоримо про той закон, який буде працювати в наступному році, а ця постанова, вона діє на людей вже сьогодні.

 

ЯРИНІЧ К.В.   У нас в порядку денному є питання  реформи охорони здоров'я, давайте винесемо це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз вам кажу, що це питання є не менш, не менш актуальним.

 

ЯРИНІЧ К.В.   Вынесите его последним, и мы его сейчас рассмотрим, в конце нашего заседания.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нема питань.

Олег Степанович, ваш коментар.

 

МУСІЙ О.С. Так, дозвольте. Шановні народні депутати, я хотів би звернути вашу увагу, двічі чи тричі згадував міністра охорони здоров'я моє прізвище. Я вважаю таку поведінку міністра охорони здоров'я в стінах парламенту абсолютно недопустимим. І звинувачення, які ви висуваєте є абсолютно безпідставними, по-перше.

По-друге, ні міністр охорони здоров'я, ніхто інший ні один народний депутат, в тому числі і члени комітету не можуть мене позбавити законного права – внести альтернативні законопроекти, які мають бути одночасно розглянуті з іншими, з основним законопроектом, ніхто... Ми, всі члени комітету були учасниками службового розслідування. Я не хочу, щоби міністр зараз прикривав свою професійну нездатність реформувати систему охорони здоров'я звинуваченнями будь-кого іншого. Відповідайте, пане міністр, будь ласка, за себе, а не за попередників чи за когось іншого. І нічого звинувачувати народних депутатів, ведіть себе коректно, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олег Степанович.

Будь ласка.

 

ШИПКО А.Ф.  До порядку денного, я дуже прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

У нас була пропозиція Олега Степановича. Якщо є у когось ще альтернативні пропозиції, які я маю поставити на голосування, це перенести в порядку денному проекти законів 2310а, 2309 і 2311а перенести в кінець нашого обговорення.

 

ЯРИНІЧ К.В.   Кінець через 20 хвилин, пані Оля, ну, що ви робите, ну? Ну, подивіться, що ви робите? У нас 40 хвилин…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Костянтин, я перепрошую. Якби ви дали пропозицію не переносити…

 

ЯРИНІЧ К.В.   Вона є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чекайте. Якби ви дали…

 

ЯРИНІЧ К.В.   Коли кінець?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Послухайте! Я маю, я маю відповідальність поставити пропозицію народного депутата, якою б вона не була, на ваше голосування. І ви її, і ви або її підтримуєте, або не підтримуєте. Я не маю права не поставити на голосування.

 

СИСОЄНКО І.В.  Пані Оля, ми повинні зараз діяти по нашому, по порядку денному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірина…

 

СИСОЄНКО І.В.  Які пропозиції?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Подивіться, поступила пропозиція народного депутата Шипка

 

СИСОЄНКО І.В.  В мене є альтернативна пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Послухайте. Поступила пропозиція народного депутата Шипка розглянути звернення Дніпропетровської обласної адміністрації в першу чергу. Ми підтримали це?

 

СИСОЄНКО І.В.  Підтримали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підтримали.

Поступила пропозиція народного депутата Мусія, про яку ми говоримо вже 20 хвилин, замість того, щоб її підтримати…

 

ЯРИНІЧ К.В. На якій підставі ми переносимо її?

 

_______________. (Не чути)

 

КИРИЧЕНКО О.М. Потому что мы, человек объявил, что если…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Нажми ……… для стенограммы.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що ми її можемо або підтримати, або не підтримати і рухатись далі.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте просто проголосуем.

 

КИРИЧЕНКО О.М. 10 днів, якщо він каже, що в мене є, вы обязаны ……………. . Мы  не можем это сделать иначе. Если бы мы говорили иначе, мы бы говорили на …………..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Костянтине, ми вас абсолютно підтримуємо. Тому…

 

_______________. (Не чути)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Мусій, нажміть для стенограми мікрофон, це ваш ……….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, будь ласка, щоб ми винесли пропозицію шановного депутата Олега Степановича Мусія і ви її підтримали її або не підтримали, і рухались далі, пані Ірино.

 

_______________. Все. Выносите, пожалуйста.

 

СИСОЄНКО І.В.Ну, давайте быстрее, пожалуйста.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

 

_______________. Ну, давайте быстрее. Ну, правда.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу вас, шановні народні депутати, у зв'язку з поступленням пропозиції від народного депутата Мусія і наявності у нього альтернативних законопроектів, які він готує для реєстрації, і у зв'язку з тим, що є термін, який дозволяє кожному народному депутату і кожному з вас долучитися до альтернативного законопроекту і підтримати закон або подані Кабміном, або народним депутатом. Звернення Олега Степановича - перенести розгляд цих законопроектів в кінець, власне, порядку  денного. Прошу…

 

_______________. (Не чути)

 

ЯРИНІЧ К.В. У меня есть вопрос.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У Олега Степановича була пропозиція. Олег Степанович, була пропозиція перенести в кінець засідання, є інші пропозиції. Ви просите іншу пропозицію?

 

ЯРИНІЧ К.В. У нас, Олю, я тримав дуже довго, да, тримаю руку.

Скажите, пожалуйста, все ли в этом зале и все ли из народных депутатов  понимают, на какой термін мы сейчас затягиваем рассмотрение этих законопроектов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, давайте ми будемо голосувати. Яка є…

 

ЯРИНІЧ К.В. Нет, ответьте, все ли понимают, что мы увидим эти законопроекты не раньше, чем октябрь, ноябрь месяц. Все понимают. Нет, у нас сессия заканчивается, если вы не знаете. Я вам напоминаю, что начинаются парламентские каникулы с большим количеством законопроектов, которые еще не рассмотрены.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Костянтине, я прошу вас мати повагу до тих народних депутатів, які мають альтернативні законопроекти, і вас ніхто не позбавляє…

 

СИСОЄНКО І.В.  Послухайте, пані Оля, ми не порушуємо Закон "Про Регламент", якщо зараз розглянемо ці законопроекти. Закон "Про Регламент" дозволяє нам потім розглянути альтернативні законопроекті пана Мусія, який зараз їх за 4 дні буде готувати. Але ці законопроекти чекає вся Україна, вся Україна, яка бачить, що відбувається…

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є пропозиція, будь ласка, поставити на голосування пропозицію Олега Степановича Мусія. Я прошу, щоб ви її озвучили, Олег Степанович. І пана Кириченка. В нас є дві пропозиції, прошу вас їх озвучити. І одну, і другу голосуємо, і рухаємося, розглядаємо звернення Дніпропетровської ОДА.

Прошу, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. У мене насправді було дві пропозиції.

Перша пропозиція моя була. Перенести законопроекти, 3 цих законопроекти, в кінець сьогоднішнього засідання.

Друга пропозиція в мене була така сама, як зараз озвучив Олексій Кириченко. Або поставити її другою, або перенести її відповідно на наступне наше засідання комітету, яке, можливо, ми можемо скликати в любий день.

 

ЯРИНІЧ К.В. Сесію ми теж скличемо в любий день?

 

МУСІЙ О.С. Сесії немає, сесії сьогодні немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми можемо і на наступному тижні провести засідання комітету…

 

ЯРИНІЧ К.В. Пленарне засідання коли ми проведемо?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А на пленарне засідання воно не може бути винесено, тому що альтернативний законопроект у нас.

 

ЯРИНІЧ К.В.   Пані Олю, ну це ж не наше завдання вирішувати коли воно буде  винесено. А я знаю, що воно буде завтра винесено, наприклад, то що?

 

_______________. (Не чути)

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Давайте просто проголосуємо за ці дві пропозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу вас, хто за те, щоб пересунути розгляд законопроектів на кінець графіку розгляду питань, прошу голосувати. У нас дві пропозиції.

 

ЯРИНІЧ К.В. Це 10 хвилин, пані Олю, залишилося.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо ви зараз будете ще говорити 5 хвилин, у нас взагалі нічого не залишиться. Тобто я намагаюся вже 20 хвилин винести бодай пропозицію, щоб ви проголосували за що-небудь. Тобто, якщо у вас є бажання проголосувати, прошу проголосувати за що-небудь, пані Ірино, пане Костянтин, за те, що ви вважаєте з того, що вам буде надано, або проголосувати, або не проголосувати. І на цьому ми зможемо рухатися далі.

Тому у нас дві пропозиції. Перша пропозиція: перенести на наступне засідання Комітету охорони здоров'я. Друга пропозиція: перенести на кінець програми сьогоднішнього засідання. Прошу шановних народних депутатів проголосувати: хто за те, щоб підтримати пропозицію Олега Степановича і перенести в кінець програми сьогоднішнього пленарного засідання. Прошу вас голосувати: хто за цю пропозицію?

Хто проти? Хто утримався? Ви будете озвучувати? Треба озвучувати.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. У нас є 3 голоси "за", 2 голоси "проти" і 3 голоси "утрималися", одна людина не голосувала.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступна пропозиція. Хто за те, щоб перенести розгляд цього питання на наступне засідання Комітету охорони здоров'я відповідно до того рішення, яке буде прийнято комітетом?

 

ЯРИНІЧ К.В. Яке відбудеться… Коли відбудеться наступне засідання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А це ми маємо прийняти окремим рішенням. Тобто прошу вас підтримати: хто за те, щоб перенести розгляд цих законопроектів на наступне засідання Комітету охорони здоров'я? Це ваша пропозиція була, Олексій.

Будь ласка. "За" – Кириченко, Мусій.

Хто проти? "Проти" – Яриніч, Сисоєнко, Шипко.

Хто утримався? Корчинська, Богомолець, Донець, Біловол.

Наступне питання. Наступне питання, власне, якби ми це зробили 30 хвилин тому, у нас було би 30 хвилин для плідної роботи. Шановні народні депутати, я просто прошу вас, щоб ми поважали пропозиції і рухались далі.

Прошу вас, будь ласка,  народний депутат Шипко, перше питання, звернення Дніпропетровської обласної адміністрації.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую. Перепрошую. Вносимо на голосування пропозицію народного депутата Кириченка, перепрошую, щодо підтримки звернення. Чиє звернення, озвучте, будь ласка, в мікрофон.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  Вам розданий лист, ви його маєте прочитати в повному обсязі. Але я прошу …..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кнопочку мікрофона, для стенограми. Скажіть назву, і ми проголосуємо.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  Я прошу внести до порядку денного та підтримати лист-звернення від Комітету з питань охорони здоров'я до Прем'єр-міністра з проханням вважати розвиток трансплантації органів одним із пріоритетних напрямків розвитку медицини, та виділити в бюджеті наступного року 500 мільйонів гривень на розвиток цієї  отрасли,  будь ласка.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  хто за те, щоби внести пропозицію народного депутата Кириченка на розгляд Комітету охорони здоров'я, прошу вас проголосувати. Одностайно, одноголосно  - "за".

Переходимо до нашого порядку денного. Зараз звернення Дніпропетровської обласної держадміністрації …

 

ДОНЕЦЬ Т.А. ………порядок денний проголосувати. Ми порядок денний не голосували сьогодні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  чи ви мали можливість ознайомитись, дякую, пані Тетяно… Чи ви мали можливість  ознайомитись з порядком денним, який був вам надісланий, сподіваюсь, своєчасно? Прошу вас проголосувати.

Хто за те, щоби підтримати порядок денний відповідно з внесеними до нього і проголосованими вами змінами, прошу голосувати. Одностайно. Всі – "за" з присутніх.

 Переходимо до наступного питання, звернення Дніпропетровської обласної адміністрації щодо виділення додаткових коштів. Доповідач –  народний депутат Шипко.

 

ШИПКО А.Ф.  Спасибо большое. Мы как раз на прошлом комитете рассматривали этот  вопрос по Харьковской области. И хотел, сегодня пришли уже документы с Днепропетровской области. И я хочу  поддержать своих земляков и прошу поддержать всю Днепропетровскую область, всю медицинскую общественность, лечебные учреждения и всех жителей Днепропетровской области, которые на сегодняшний день составляют три миллиона 300 тысяч человек. Хочу сказать, что Днепропетровская область граничит с зоной АТО, и вы знаете поток раненых, который проходит через наши больницы и соответственно это все ложиться дополнительным финансированием на медицинскую отрасль Днепропетровской области. На сегодняшний день, кроме того, что происходит оказание первой медицинской и необходимой медицинской помощи, и экстренной медицинской  помощи нашим бойцам, кроме этого, у нас очень много переселенцев, которые получают и другие медицинские услуги, это порядка ста тысяч человек и плюс здесь услугу гемодиализа, на которые не хватает сейчас в Днепропетровской области около 39 миллионов гривен, четко в письме это записано.

Я  вам хочу сказать, что на сегодняшний день по расчетам специалистов минимальная необеспеченность учреждений Днепропетровской области только на оплату труда не хватает 320 миллионов и не хватает на оплату коммунальных услуг 208 миллионов. Поэтому, уважаемые коллеги, мы… Я прошу поддержать обращение администрации Днепропетровской области, департамента охорони здоровья Днепропетровской области. Мы – медики выполним с честью любой долг, но давайте защитим наших коллег и обеспечим больницы необходимыми медицинскими препаратами и необходимыми средствами для проведения гемодиализа, чтобы защитить переселенцев и всех жителей, которые обращаются по медицинским вопросам в нашей области. Прошу поддержать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, шановні народні депутати, дуже прошу вас мати повагу до наших колег, кожному, розумію, що кожному з вас болить. І прошу вас також зрозуміти мене, я дуже хочу, щоби всі ви з вашими різними позиціями, з різними баченнями, щоби максимально задовольнити всі ваші проблеми, зробити це максимально ефективно. Тому, я прошу зараз, ми виносимо... Чи є у вас бажання і доповнення щодо пропозицій народного депутата Шипка щодо виділення додаткових коштів на Дніпропетровську ОДА.

 

БІЛОВОЛ О.М. Прошу підтримати і проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, пане Яриніч, чи є у вас пропозиції, запитання щодо звернення нашого колеги?

 

ЯРИНІЧ К.В. Немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я виношу на голосування щодо підтримки звернення народного депутата Шипка щодо виділення додаткових коштів. Озвучте, будь ласка, суму, щоб вона у нас залишилася в стенограмі.

 

ШИПКО А.Ф. На оплату труда – 320 421,5 тысяч гривен, на оплату коммунальных услуг – 208  561,5 тысяч гривен. И также в области дефицит с расходами на гемодиализ в сумме 39 тысяч 883,6 тысяч гривен.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію, що це мільйони.

 

ШИПКО А.Ф. Да, это 320 миллионов, 208 миллионов и 39 миллионов.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Почекайте, ви називаєте суму…

 

ШИПКО А.Ф. Так вы же слушайте, я ж говорю: тысяч гривен. Называю: 39 888…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вас казати: 39 мільйонів 800 тисяч гривень.

 

ШИПКО А.Ф. 39 миллионов 883 тысячи 600 гривен.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Далі суми озвучте, будь ласка.

 

ШИПКО А.Ф. Я еще раз повторю сумму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, спочатку озвучте цифри – це мільйони.

 

ШИПКО А.Ф. Коллеги, только на оплату труда не хватает 320 миллионов 421 тысячу 500 гривен. На оплату коммунальных услуг не хватает 208 миллионов 561 тысячу 500 гривен. И на гемодиализ не хватает 39 миллионов 883 тысячи 600 гривен.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У народних депутатів є це звернення-лист?

 

ШИПКО А.Ф. Есть, конечно. Есть и зверненняИ в комитете…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Власне, у всіх є це звернення?

 

ШИПКО А.Ф. Конечно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми можемо подивитися: все ж таки це 39 тисяч чи це… Ну, не може бути…

(Загальна дискусія)

 

ШИПКО А.Ф. Слушайте, есть звернення в комитете. Пожалуйста, я не буду озвучивать вам цифры, потому что вы сейчас все запутаетесь. Я вас прошу поддержать звернення Днепропетровской областной…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А можете показати просто цифри?

 

ШИПКО А.Ф. Пожалуйста, оно в комитете есть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні-ні, озвучте точно цифри. Озвучте, будь ласка, цифри.

 

ШИПКО А.Ф. Значит, озвучиваю. Гемодиализ в сумме 39 миллионов 883 тысячи 600 гривен. На зарплату не хватает 320320 421,5 тысяч гривен.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тобто, це все ж таки тисяч?

 

ШИПКО А.Ф.  Ну, это ж получается 320 миллионов. (Шум у залі)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане Андрію, можна, будь ласка, ви голові комітету надасте це, тому що ми зараз в своїх документах…

ШИПКО А.Ф.  Может голова комитета считает по-другому ……..

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, ні, ні. Просто наступний раз, будь ласка, нехай приїжджає голова ОДА…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, озвучую цифру, яка зараз попаде в протокол. Цифра загалом, загалом сума все, що потребує Дніпропетровська ОДА, складає 39 мільйонів 883 тисячі гривень.

 

ШИПКО А.Ф. Это только на гемодиализ. Почитайте, пожалуйста.

Это только на хворих на ниркову недостатність. И почитайте на зарплату, и почитайте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

_______________. ………………….. 300 миллионов.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна пропозицію?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Це…

 

_______________. (Не чути)

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ольга Вадимівна. Можна виступити, будь ласка?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні колеги, шановні колеги, я вас дуже прошу, наступний раз, щоб було, щоб був представник безпосередньо департаменту охорони здоров'я в залі, тому що у членів комітету може бути питання.

Тому в даному разі моя пропозиція і з цього звернення в цій ситуації, я просто не вірю, що зараз Кабмін на …………., я зауважу, що це бюджет 2015 року, знайде додатково 320 мільйонів і дійсно 208 мільйонів іще на комунальні послуги. Тому в даному разі прошу підтримати депутатів з цього звернення на додаткову, на ниркову хронічну недостатність, на проведення гемодіалізу в сумі 39 мільйонів 883 тисяч 600 тисяч. Оцю суму я просила би підтримати.

 

ШИПКО А.Ф.  Коллеги, дело в том, что я вас прошу підтримати лист Днепропетровской областной державной администрации. Я не хочу, чтобы мы підтримували часть. А пусть Министерство финансов или Кабмин будет изыскивать возможности. Зачем мы сейчас на себя берем функции Министерства финансов. Это есть обращение. Я прошу поддержать обращение Днепропетровской областной государственной администрации и Департамента охорони здоровДнепропетровской области и все. А дальше как будут изыскивать средства, может они найдут и 5 миллионов, и 10, а больше не найдут. Понимаете?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, пане  Андрію, притому що я за  Дніпропетровську область  готова так само битися як і ви. Але тим неменше, все ж таки наступний раз,  це дуже важливо сьогодні повинен   був тут бути або віце-губернатор, або все ж таки голова департаменту, щоб народні депутати  могли задати питання. Це дуже великі суми… Це дуже великі суми і тому  ми  повинні були задати питання, я  розумію, що  ми не маємо права  вам питання задавати. Ми не маємо права, ми повинні… Вони  це писали. І тому ще раз, є дві пропозиції: одна пропозиція ваша   проголосували  за весь лист, друга пропозиція моя – підтримати  в даному разі  39 мільйонів. Тому що на гемодіаліз, там, дійсно, хронічно не  вистачає зараз грошей по  заяв… і  навантаження тимчасово-переміщених осіб, і поранені рідко використовують. Є дві пропозиції, просимо голосувати за дві пропозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я ще раз хочу  озвучити вам точні цифри. Загальна сума, яка тут проходить це понад 1 мільярд гривень. Пане Костянтине, пане Олексію, загальна сума… Хлопці, загальна сума тут понад 1 мільярд гривень. Тобто це 39 мільйонів, 607 мільйонів, 320 мільйонів, 208 мільйонів,  78 мільйонів і 39 мільйонів – це те, що просить Дніпропетровська ОДА. Тому …

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна ще раз всі цифри.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Тому у нас є перша пропозиція, яку…

 

ШИПКО А.Ф.  Колеги, я ж говорю Міністерство фінансів изыщет  или  не изыщет возможности.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиція перша –  підтримати пропозицію народного депутата Шипка.

Друга пропозиція поступила від народного депутата Оксани Корчинської  підтримати 39 мільйонів на  гемодіаліз…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, у мене ще поправка, я зараз прочитала ще раз уважно,  окрім 39 мільйонів тут є стаття на внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території. Тут є окрема статті  78 мільйонів на обслуговування цих осіб. Скажіть, будь ласка, пан Андрій, яка кількість переміщених  осіб у Дніпропетровській області зараз знаходиться. У мене питання.

 

ШИПКО А.Ф.  На сьогоднішній день  это около 160 тисяч человек.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Так це дуже велика.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я перепрошую, але це є в кожній області, я не хочу сказати, що ми зараз щось робимо неправильно, але у нас теж в Кіровоградській області 150, да, тобто…

 

ШИПКО А.Ф.  Я предлагаю, если у вас есть в области проблемы, я точно так поддержу ваше обращение, как я хочу поддержать…

 

ЯРИНІЧ К.В. Я не сказав, що я не підтримую…

 

ШИПКО А.Ф.  Коллеги, Ольга Вадимовна, поставьте вопрос на голосование, пожалуйста.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я готова, тому в нас є дві пропозиції, я повертаюся, і виносимо їх по мере поступления.

Перша пропозиція. Підтримати пропозицію народного депутата Шипка і підтримати звернення щодо виділення додаткових коштів в тих сумах, які я озвучила і які тут у вас є, загальною кількістю понад 1 мільярд гривень.

Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію щодо звернення Дніпропетровської обласної державної адміністрації, прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію. Хто – проти? Хто утримався?

Всі присутні – "за", утрималась - Оксана Корчинська, проти – немає.

Друга пропозиція. Хто за те, щоб підтримати пропозицію народного депутата Корчинської щодо виділення 39…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я знімаю, вона не має сенсу, Ольга Вадимівна. Я знімаю свою пропозицію, тому що я все одно пропонувала 78 мільйонів,  39 мільйонів, те, що реально в даному разі знайти ці гроші в державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, тому пропозиція Дніпропетровської ОДА підтримана.

Прошу вас, рухаємося далі згідно нашого порядку денного. Наступне питання, яке ми виносимо… Ми ваше питання не голосували за переміщення, ні? тобто ваше питання по ходу?

Про проект Закону України про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров'я) (№ 1332) (друге читання).

Чи у нас присутні автори законопроекту? О’кей. Будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми цей законопроект розглядали вже в першому читанні і до нього …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але автори можуть бути і в другому читанні присутні.

 

СИСОЄНКО І.В.  … декількома народними депутатами були подані поправки і я би хотіла би їх зачитати.

Значить перша поправка була подана мною, якою пропонується відредагувати назву законопроекту, тому що зміни саме в цьому законопроекті вносяться лише  в статтю  77 до Закону України "Про Основи законодавства України про охорону здоров'я". Тому моя поправка стосується саме корективу назви самого законопроекту.

Ми кожну поправку будемо ставити окремо на голосування, пані Оля? Ви  мене чуєте? Дякую. Ми кожну поправку будемо ставити окремо на голосування?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Згідно Регламенту ми маємо кожну поправку, ви її маєте озвучувати. Ви її озвучуєте і народні депутати, ми голосуємо за ці поправки.

 

СИСОЄНКО І.В.  Значить, поправка номер 1 звучить наступним чином. Назву законопроекту викласти у такій редакції "Про внесення змін до статі 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров'я)".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  чи є, будемо голосувати чи у вас є доповнення, якісь зімни? Прошу вас, хто за те, щоби підтримати поправку озвучену народним депутатом Сисоєнко. Чия це поправка, пані Ірина?

 

СИСОЄНКО І.В. Моя поправка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за те, щоби підтримати дану поправку і внести її до закону. Пані Тетяно?

Народні депутати Сисоєнко, Мусій, Кириченко, Яриніч, Корчинська, Богомолець – "за". Донець утрималась.

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую.

Наступна поправка номер 2. Поправкою пропонується розділ І законопроекту викласти у новій редакції відповідно до якої перелічено види доплат і надбавок, на які мають право медичні і фармацевтичні працівники. Ця поправка відповідає вимогам Закону України "Про оплату праці", відповідно до якого питання виплати заробітної плати, розмір надбавок та доплат до заробітної плати визначається Кабінетом Міністрів України.

І поправка звучить наступним чином. Розділ І законопроекту викласти в такій редакції.  "Частину першу статті 77 "Основ законодавства України про охорону здоров'я" доповнити пунктами п,р,с,т такого змісту: пункт п) виплати надбавок за вислугу років залежно від стажу роботи в державних і комунальних закладах охорони здоров'я; пункт р) надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання  службових обов'язків; пункт  с) виплату матеріальної допомоги для оздоровлення під час надання щорічної відпустки і пункт т) доплату до посадового окладу за роботу в державних і комунальних закладах охорони здоров'я, розташованих у сільській місцевості та селищах міського типу.

Також є пропозиції: підтримати дану поправку, яка врахована редакційно нашим комітетом. Прошу ставити на голосування,

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, хто за те...

А, будь ласка, є. У кого є бажання висловитися? Народний депутат Мусій.

 

МУСІЙ О.С. Я хочу... Шановні народні депутати, я хочу звернути вашу увагу, що, якщо ми приймаємо в такій редакції таку поправку, відповідно тут є аргумент, так, що розміри надбавок регулюються постановою Кабінету Міністрів України.

Ми віддаємо саме розміри доплат на відання до Кабінету Міністрів України. Ми знаємо, яку політику може часом проводити Кабінет Міністрів України і встановити один відсоток чи до одного відсотка, чи до 20 відсотків, а, насправді, реально це буде здійснюватися, що доплат ніхто реально отримувати не буде. Саме тому я прошу звернути і не віддавати регулювання цих конкретних цифр до відання Кабінету Міністрів України. Вони повинні бути, залишитися в  законі, саме в законі.

Прошу вашу звернути увагу на третю і четверту поправку як раз там, де записана була Королевська і Королевська. Саме в пункті "П" в існуючому тексті, яка прийнята в першому читанні, є абсолютно чіткі цифри: понад 3 роки – 10 відсотків, понад 10 років – 20 відсотків, понад 20 років – 30 відсотків. І відповідно, що стосується пункту "Т", там також записана конкретна цифра. Записавши конкретну цифру, тим самим ми реально захистимо право наших медиків на надбавки, а не будемо віддавати до відання Кабінету Міністрів, який може сьогодні прийняти, а завтра їх взагалі зробити будь-якими.

І тому я би попросив, можливо, підкажуть наші з Комітету з питань  охорони здоров'я, з секретаріату, ті, хто готували ці поправки, може, вони ще прокоментують. Але я думаю, що  ми, незважаючи на існування постанов Кабінету Міністрів, мали би залишити цифри в пункті "п" і в пункті "т".

 

СИСОЄНКО І.В. Я би хотіла відповісти пану Олегу з приводу того, що ми не можемо порушувати вже існуючий Закон України "Про оплату праці", в якому чітко зазначено в статті 8, що умови розміру оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України, крім випадків, передбачених частиною третьої цієї статті та частиною першою статті 10 закону України.

Тому дані поправки… дана поправка, яка подана мною, повністю орієнтована на існуючий закон України, який чітко розмежовує питання саме надбавок і їх розміру. Тому я прошу підтримати подану мною поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Роз'яснення… сформулюйте, будь ласка, ваші запитання, щоб вони зайшли в стенограму, і тоді секретаріат зможе вам надати відповідь.

 

МУСІЙ О.С. Пані Ірино, ви сказали, що, крім двох статей, які регулюються Законом "Про оплату праці".

 

СИСОЄНКО І.В. Я зачитаю зараз. Ви намагаєтеся……..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірина, я прошу вас, будь ласка, це надзвичайно некоректно! Тобто вас слухають всі мовчки, а в нас стає вже доброю традицією, коли зараз слово надано Олегу Степановичу, для того щоб він сформулював свої запитання і отримав відповіді секретаріату Комітету охорони здоров'я, які були би внесені в протокол стенограми нашого засідання. Чим менше у нас буде емоцій, тим скоріше ми будемо рухатися вперед.

 

СИСОЄНКО І.В. Я вже зачитала відповідь на запитання пана Олега. Я чітко зазначаю статтю 8 Закону України "Про оплату праці", в якій зазначається, що умови розміру оплати праці, ті виключення, які є, я також читаю, що "шляхом встановлення розміру мінімальної заробітної плати та інших державних норм і гарантій, встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній комунальній власності, працівників підприємств, установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету, а також шляхом оподаткування доходів працівників". Тобто це саме ті виключення, на які зараз є ссилка у статті 8 цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Але це ж стосується не заробітної плати, це стосується надбавок.  Ми ж про надбавки говоримо, а не про заробітну плату, яка …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, включайте, щоб у нас не виникало потім ніяких питань.

Пані Ірина.

 

МУСІЙ О.С. Ми ж говоримо про надбавки і доплати, а не про розмір заробітної плати, який регулюється Кабінетом Міністрів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірина, можна я просто звернуся до вас?

Будь ласка, тобто у нас немає нічого особистого. Пан Олег і так само, як і ви, ми хочемо, щоб було правильно і я прошу просто нам, чим менше буде емоцій в Комітеті охорони здоров'я, тим більш плідно ми будемо працювати.

 

СИСОЄНКО І.В.  Пані, Оля, я читаю закон України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Степанович… Я прошу вас, не… прошу, будь ласка, не перебивати.

 

СИСОЄНКО І.В.  Жодного свого слова я недодала, я читаю виключно Закон України, на який я посилаюся, як підставу поданих мною поправок, без жодного іншого додаткового слова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єдине, що я  прошу вас, не перебивати народного депутата, коли йому надано слово. Тобто якби він перебивав вас,  я так само його просила би вас не перебивати. Просто ми маємо цивілізовано рухатись вперед.

Олег Степанович, ваші запитання все, завершені?

Комітет, секретаріат, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С.  До секретаріату, да, будь ласка.

 

ЛЕБІДЄВА  Л.В. Шановні народні депутати, статтею 2 Закону "Про оплату праці" визначено, що структура заробітної плати складається з основної і додаткової. Так от, додаткова включає доплати, надбавки, гарантійні, компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством. Премії пов'язанні з виконанням виробничих завдань і функцій. Тому розміри доплат і надбавок, це повноваження Кабінету Міністрів України.

 

МУСІЙ О.С.  Знімається тоді. Зрозуміло, дякую за роз'яснення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олег Степанович.

 

СИСОЄНКО І.В.  Можна наступне читати, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні.

 

СИСОЄНКО І.В. А, голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, шановні народні депутати, прошу вас проголосувати, хто за другу правку, вона у вас є відповідно в наданих вам документах.

Хто за те, щоб підтримати правку народного депутата…

Пане Костянтин, ви хочете слово до голосування? Вам слово надати? О’кей.

У нас іде стенограма і до цієї стенограми, якщо у вас будуть виникати питання, ми будемо повертатися.

Тобто ми виносимо зараз на голосування 2 поправку, внесену народним депутатом панною Іриною Сисоєнко до законопроекту 1332.

Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб підтримати дану поправку? Всі присутні. Наразі присутні Сисоєнко, Мусій, Кириченко, Яриніч, Корчинська,  Богомолець, Донець. Депутати Шипко і Біловол відсутні.

Будь ласка, переходимо до  наступної поправки. Пані Ірина.

 

СИСОЄНКО І.В.  Далі поправки: номер 3, номер 4 пані Королевської. Пропонується пункт "П" доповнити новим  положенням, відповідно до  якого медичним і фармацевтичним працівникам встановлюється  виплата  надбавки за вислугу років  понад  25  років у розмірі   40 відсотків. Так само і поправкою наступною пропонується  змінити розмір доплати з  25 на 30 відсотків щомісячно до  посадового окладу за роботу у державних, комунальних закладах охорони здоров'я, розташованих у сільській  місцевості та селищах міського типу. Як одна та інша поправка, як вже було зазначено, вони є такими, що суперечать вимогам Закону України "Про оплату праці", відповідно до яких питання виплати заробітної плати розмір надбавок та доплат до заробітної плати встановлюються Кабінетом Міністрів    України. Тобто це саме те питання, яке тільки що ми  обговорили.  Тому в мене є пропозиція поправки номер 3 та номер 4 як однотипні відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто має бажання висловитися з приводу цього питання.

 

_______________. Відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, піднімайте руку, коли буду говорити у нас після йде обговорення, якщо ви піднімаєте руку відповідно до обговорення. Пані Оксано. Тобто немає інших пропозицій.

Будь ласка, озвучте ще раз вашу пропозицію ми винесемо її  на голосування.

 

СИСОЄНКО І.В. Поправку номер 3 та номер 4 як однотипні поправки, які суперечать  Закону України про оплату праці, відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, будь ласка,  Комітет охорони здоров'я прокоментувати ще раз, власне, поправку від 25 років 30 відсотків, чому вона суперечить?  Від 25  відсотків 40 відсотків. Тому що ми готові були, власне,  підтримати цю поправку, вона покращує..

 

_______________.  (Не чути)

 

СИСОЄНКО І.В. Це ж було роз'яснення тільки що, пані Ольго…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ми не можемо підтримати. Тобто вона порушує чинне законодавство. Шановні…

 

_______________.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, тобто ми… Шановні народні депутати, виносимо дві пропозиції. 

Пропозиція перша. Хто за те, щоби підтримати правку народного депутата Королевської.

Друга пропозиція. Хто за те, щоби не підтримувати, відхилити правку народного депутата Королевської, яка суперечить чинному законодавства.

Прошу вас голосувати, хто за те, щоби підтримати правку народного депутата Королевської.  Хто – "за"? Хто утримався?

Утримались народні депутати –  Мусій, Яриніч, Корчинська, Богомолець, Донець. Хто –  проти? Проти народні депутати –  Кириченко, Сисоєнко.

Переходимо до поправки 4. (Шум у залі)  Відповідно поправка 3 відхилена. Третя. Ми за 3-ю голосували.

 

СИСОЄНКО І.В. Третя та четверта. Я ставила дві разом поправки на голосування як однотипні. Пані Оля, я тільки що доповідала по двом поправкам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. У зв'язку з тим, що я це не проговорила в стенограмі, просто прошу вас проголосувати за четверту поправку.

Хто за те, щоб її відхилити. Пані Ірина, я просто рухаюсь згідно протоколу для того, щоби народний депутат Королевська, яка схоче підняти нашу стенограму, щоб у неї не було ніяких запитань, що Ольга Богомолець поставила на повестку 3 поправку, а 4-у не поставила. І прошу вас з повагою відноситись до тієї роботи, яку я роблю.

 

СИСОЄНКО І.В.  Пані Оля, а, якщо я доповідаю ті поправки, які є, то, будь ласка, слухайте уважно, що я одночасно доповідала і третю і четверту поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  хто за те, щоби 4 поправку народного депутата Королевської підтримати, прошу голосувати.

Хто – "за"? Хто за те, щоби підтримати 4 поправку?

Хто утримався?  Народні депутати Мусій, Кириченко, Яриніч, Корчинська, Богомолець, Донець.

Хто проти? Народний депутат Сисоєнко.

Відповідно 4 поправку не підтримали. Рухаємось далі.

 

СИСОЄНКО І.В. Поправка номер 5 знову народного депутата Королевської. Пропонується змінити термін "набрання чинності закону у разі його прийняття з 1 січня 2015 року" на "з першого числа місяця, що слідує за місяцем, в якому його опубліковано". Поправку, на мій погляд, потрібно відхилити. Тому що вона не відповідає вимогам статті 27 Бюджетного кодексу України. Крім того, було враховано, буде врахована в подальшому поправку номер 6 народного депутата Шипка, якою пропонується набрання чинності закону, у разі його прийняття, визначити 1 січня 2016 року. І звертаю увагу, що 1 січня 2015 року  вже минуло, тому ми не можемо взагалі орієнтуватися на цю поправку шановної пані народного депутата Королевської.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, хто за те, щоб підтримати 5 поправку, подану народним депутатом Королевською до закону 1332? Хто за те, щоб її підтримати, прошу голосувати.

Хто –  "за"? Ніхто не проголосував.

Хто утримався? Народні депутати Кириченко, Яриніч, Богомолець, Донець.

Хто проти? Народні депутати Сисоєнко, Мусій, Корчинська.

Рухаємося далі.

 

ДОНЕЦЬ Т.А.  Я пробачаюсь. Просто в нас без 4 хвилин і нам треба зробити реєстрацію біля сесійної зали. Я думаю, що ми маємо закінчити  просто.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте закінчимо хоча б цей законопроект. Хоч щось ми повинні сьогодні нормального зробити.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. У нас в четвертій...

 

СИСОЄНКО І.В.  Поправка номер 6 народного депутата Шипка. Пропонується зміни термін набрання чинності закону України і прийняти його з 1 січня 2016 року. Давайте зразу проголосуємо за цю поправку. Я пропоную підтримати дану поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, хто за те, щоб підтримати 6 поправку народного депутата Шипка до закону 1332.

Хто –  "за", прошу підняти руки, голосувати. "За" – одноголосно.

 

СИСОЄНКО І.В.  Поправка номер 7 Королевської, пропонується  у "Прикінцевих положеннях" доручити Кабінету Міністрів України у місячний строк з дня опублікування цього закону подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік".

Поправку пропоную відхилити, тому що вона втратила актуальність, оскільки підтримано було поправку номер 6 Шипка, якою запропоновано термін набрання чинності законом прийняти з 1 січня 2016 року, тому мова може йти тільки про Державний бюджет вже 2016 року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, хто за те, щоби тобто пропозиція: підтримати  і не підтримувати поправку.

Прошу голосувати. Хто за те, щоб підтримати дану… тобто поправку існуючу, і потім буде поправка Ірини Сисоєнко. Тобто не підтримувати внесену поправку, правильно?

 

СИСОЄНКО І.В. Да, тільки моєї поправки немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О’кей, пропозиція народного депутата Ірини Сисоєнко.

Прошу голосувати: хто за поправку номер 7 Закону 1332. Прошу голосувати: хто - "за"? Ніхто. Хто утримався? Хто проти? Проголосовано одноголосно.

 

СИСОЄНКО І.В. Поправка номер 8 Шипка. Пропонує Кабінету Міністрів України врахувати положення цього закону при розробленні проекту Закону про Державний бюджет України на 2016 рік. Пропоную підтримати дану поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, чи є інші пропозиції, зауваження? Немає.

Прошу вас проголосувати: хто за те, щоб підтримати поправку номер 8 народного депутата Шипка до Закону 1332? Правильно, пані Ірино, номер 8?

 

СИСОЄНКО І.В. Да, вірно, да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за те, щоб підтримати? Підтримано одноголосно.

Шановні народні депутати, зараз маємо проголосувати в цілому закон з усіма внесеними поправками і відхиленими поправками. Прошу вас проголосувати: хто за те, щоб підтримати цей закон з озвученими поправками в другому читанні і в цілому? Прошу шановних народних депутатів голосувати: хто - "за"?

Закон 1332, друге читання і в цілому прийнято одноголосно.

Шановні народні депутати, у зв'язку з тим, що нам потрібно йти на…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Можна слово?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

КИОИЧЕНКО О.М. Я прошу як виключення проголосувати за лист-звернення від Комітету з питань охорони здоров'я з приводу трансплантології. Це займе 30 секунд, я прошу вас підтримати цей лист.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, хто за те, щоб внести поправку в порядок денний і розглянути питання голосування за питання по трансплантації, надане депутатом Кириченком.

Прошу голосувати. Хто за те, щоб підтримати цю поправку, прошу голосувати.

Народні депутати Донець, Сисоєнко, Мусій, Кириченко, Яриніч, Корчинська – "за".

Хто утримався? Богомолець утрималась.

 

ЯРИНІЧ К.В. І в мене пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що, що?

 

_______________. Пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Я, насправді, вважаю, що для того, щоб такі речі підтримувати, їх потрібно просто розуміти, що відбувається, на що йдуть гроші і як вони будуть використані, тому що те, що ми робимо зараз, просто підтримуючи наших друзів і колег, ну, це не зовсім правильно. В одному ми закопуємось, розбираючись в усьому, і не розбираємось як будуть використані гроші, як буде розвиватись Служба по трансплантології. Це саме тому я утрималась.

Да. Будь ласка.

 

ЯРИНІЧ К.В. В мене є пропозиція залишитись ще на деякий час і розглянути законопроекти, які вніс Кабінет Міністрів. Прошу поставити на голосування мою пропозицію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати…

 

СИСОЄНКО І.В.  Так, я підтримую цю пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб запізнитись на Верховну Раду і продовжити роботу Комітету охорони здоров'я?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. За порядком денним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідно до порядку… Хто за цю пропозицію?

 

ЯРИНІЧ К.В. Я поставив пропозицію розглянути…

 

СИСОЄНКО І.В.  Так, є пропозиція. Пані Оля, є пропозиція розглянути зараз тільки ті законопроекти МОЗовські, які зараз ми повинні розглянути, за які ми говорили весь цей час. Тобто давайте просто конкретно ці законопроект – 2309а, той законопроект, який зараз стосується сфери охорони здоров'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні, шановні народні депутати, тобто ми в даний момент порушуємо регламент, регламент дисципліни фракційної…

 

_______________. Ні, ми не порушуємо.

 

ЯРИНІЧ К.В. Давайте ми проголосуємо і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми проголосували…

 

ЯРИНІЧ К.В. Ми уже проголосували. У мене пропозиція проголосували за розгляд зараз законопроектів, поданих Кабміном. Давайте проголосуємо, це у вас небагато часу займе.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шановні панове, у нас по цьому питанню воно стоїть через одне питання. Ми можемо дійсно зараз проголосувати для того, щоб продовжити роботу і йти по порядку денному. По порядку денному ми можемо йти, тому що жодна перша пропозиція…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні, шановні…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пропозиція переносити і на кінець не було підтримано. За порядком денним ми будемо його розглядати наступним. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, у нас немає кворуму для того, щоб голосувати будь-які  питання.

 

СИСОЄНКО І.В. Це було якраз свідченням того, що саме народні депутати не бажають розглядати найважливіші законопроекти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я би ще би попросила вас, ті, хто залишились, подумати про те, коли ми проведемо наступне засідання Комітету охорони здоров'я для того, щоб…

 

СИСОЄНКО І.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що якщо ви не від'їжджаєте…

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте завтра.

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ми зараз не проголосуємо, у нас немає кворуму. Я пропоную вам подумати, тобто вони всі вже пішли. Тобто насправді …

 

ЯРИНІЧ К.В. У мене є пропозиція: обдзвонити всіх, якщо є така форма. І я пропоную на 8 годин ранку завтра зібратися, до засідання Верховної Ради, якщо буде у нас політична воля і бажання, ми це можемо зробити, але голова комітету теж уже мене не чує. Дякую.

 

(Загальна дискусія)

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку