СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань охорони здоров'я

 

від 02 липня 2015 року

 

Веде засідання Голова Комітету О.В.БОГОМОЛЕЦЬ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, вітаю всіх вас! Дозвольте розпочати чергове засідання Комітету Верховної Ради  України з питань охорони здоров'я. В залі наразі присутньо 7 членів Комітету охорони здоров'я, кворум є. І ми можемо розпочати наше засідання.

Проект порядку денного засідання усім вам надіслано електронною поштою в п'ятницю, 26 червня 2015 року. Так, зауважень немає, шановні народні депутати? Було вам розіслано проект порядку денного? Немає зауважень до роботи секретаріату? Чудово.

Крім того, після цього вже до мене як до голови комітету надійшли листи від членів Комітету охорони здоров'я щодо додаткового включення до порядку денного ще кількох питань. І це нам зараз потрібно до початку нашого засідання винести на голосування.

Зокрема, це пропозиція народного депутата Олега Мусія щодо включення до порядку денного сьогоднішнього засідання комітету питання про проект Постанови Верховної Ради  України про звільнення Олександра Квіташвілі з посади міністра охорони здоров'я (реєстраційний номер 2864). Прошу шановних народних депутатів, чи є…

 

МУСІЙ О.С. У мене ще один маленький коментар до цього, будь ласка. Я прошу звернути увагу членів комітету і голову комітету про те, що це питання було минулого разу в порядку денному. І з невідомих причин, і дуже дивних, чомусь не увійшло, не знаю, з вини секретаріату чи з чиєї вини, я думаю, що це потрібно вияснити нам, чому в порядок денний, і хто зняв це питання з порядку денного. Що воно не увійшло в проект, який був розісланий в п'ятницю. Я вважаю це неприпустимим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Володимире, поясніть, будь ласка, чому це питання, яке було не розглянуто, не увійшло до порядку денного?

 

РУДИЙ В.М. Дякую. Я хотів би нагадати шановним народним депутатам, що на минулому засіданні комітету з приводу цього питання не було прийнято жодного рішення. Не було прийнято ані рішення щодо розгляду цього проекту постанови за відсутності членів комітету, не було прийнято рішення щодо перенесення його на наступне засідання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А чому автоматично воно не було перенесено на наступне засідання?

 

РУДИЙ В.М. Тому що не було прийнято ніякого рішення, по-перше. А, по-друге…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми внутрішньо вивчимо цю ситуацію і зробимо висновки.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Було голосування, воно було на повестке дня. Я вас інформую, а ви…

 

МУСІЙ О.С.  Воно було на повістці дня, а чому воно... Я був як раз. Воно було в повістці дня, чому воно не перенесено, відповідно воно, не було прийнято рішення.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми вважали, що автоматично.

 

МУСІЙ О.С. Якщо не було прийнято рішення...

 

РУДИЙ В.М.  Але рішення жодного не було з цього приводу прийнято. Там голосувалося: перенести на наступне засідання. Ця пропозиція набрала один голос.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Дякую.

 

МУСІЙ О.С.  Вивчіть, будь ласка, це питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Степанович, ще є пропозиції?

 

МУСІЙ О.С.  В мене є пропозиція, так як якщо буде включено питання про відповідну Постанову про відставку міністра охорони здоров'я, безумовно, ми не один раз на нашому комітеті розглядали питання і про  бездіяльність керівництва Міністерства охорони здоров'я. Я прошу також в порядок денний внести питання про оцінку діяльності керівництва Міністерства охорони здоров'я України загалом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу вас проголосувати, хто за те, щоб внести в порядок денний, повернути те питання, яке  не було, власне, не набрало, не набрало жодного рішення, да, на минулому засіданні щодо відставки, щодо звільнення Олександра Квіташвілі з посади міністра охорони здоров'я. Прошу голосувати, хто за включення  цього питання в порядок денний сьогоднішнього засідання, прошу голосувати.

Я прошу секретаря Комітету охорони здоров'я озвучити: хто "за", то "проти", хто утримався по прізвищах для того, щоб це було в протоколі. Прошу до озвучення ваших прізвищ тримати руки.

"За" – пан Яриніч, пан Кириченко, пані Корчинська, Богомолець, Мусій і Колганова. Хто утримався?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон. Пан Біловол утримався. Рішення прийнято. Включення до порядку денного.

Хто за те, щоби до порядку денного внести розгляд виконання Міністерством охорони здоров'я своїх обов'язків, власне, оцінки їх роботи, з голосу внесеного Олегом Степанович Мусієм. Хто за...

Що-що?

 

ЯРИНІЧ К.В. А як ми будемо оцінювати, коли немає міністра охорони здоров'я, чи не підготовлено це питання Міністерством охорони здоров'я? Це питання, які без міністерства, на мій погляд, розглядатися просто не можуть ніяк.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Да, я вважаю, що ми не одноразово обговорювали це питання. Окрім того, ви знаєте, що Комітетом з питань охорони здоров'я була прийнята два місяці тому робота і діяльність Міністерства охорони здоров'я не достатньою. Тому я вважаю абсолютно коректним,.. тим більше, що я глибоко переконаний, що ми запрошували і завжди запрошуємо керівництво Міністерства охорони здоров'я України. І дуже дивна ситуація, що сьогодні немає нікого із керівництва Міністерства охорони здоров'я України.

 

ЯРИНІЧ К.В. Справа не в тому, є вони чи ні. По цьому питанню ми їх не запрошували сьогодні. До всіх питань, ви знаєте, готуються люди.

 

МУСІЙ О.С. Тому в мене пропозиція розглянути це питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, да, виношу на ваше голосування можливість розгляду питання щодо оцінки ефективності Міністерства охорони здоров'я і виконання ними своїх обов'язків.

Хто за те, щоб розглянути це питання на цьому засіданні Комітету охорони здоров'я? Прошу голосувати, хто за це рішення.

Пані Олено, будь ласка, пофамільно хто - "за".

 

КОЛГАНОВА О.В.  "За": Кириченко, пані Корчинська, пані Богомолець, Колганова, Мусій, Біловол.

Хто утримався? Хто проти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яриніч – проти.

 

БІЛОВОЛ О.М.  У мене є пропозиція.  Шановна пані голово, шановні члени комітету! Ми не можемо так сьогодні кулуарно заслуховувати їхні звіти. Давайте їх запросимо на засідання, слідуючий раз засідання комітету. Хай вони нас прозвітують за підсумками роботи за певний термін, який вони зробили. А потім будемо приймати одноосібне рішення. Что мы будем устраивать третейские суды в отсутствие всех представителей Министерства здравоохранения Украины.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане ……., скажіть, будь ласка…

 

ЯРИНІЧ К.В. Абсолютно слушна пропозиція, це правильне рішення на даний момент.

 

_______________. Слушна пропозиція ваша.

 

БІЛОВОЛ О.М.  І все. І таке питання про Квіташвілі. Ми зараз приймемо там рішення. Нам сьогодні достатньо було з відставкою Шевченка. Коли Верховна Рада проголосувала переважною більшістю, людина не прозвітувала і пішла. Чому вона пішла, за які питання? Ми все чуємо сьогодні те тільки з телебачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас тільки зараз стояло питання про внесення в порядок денний розгляду цього питання.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ольга Вадимівна, ми внесли в порядок денний. Запросимо… На слідуюче засідання ми запросимо сюди Квіташвілі разом з усім керівним складом Міністерства охорони здоров'я. Ми підготуємо всі ці питання відповідні, які в нас сьогодні накопичилися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Біловол, ми дійдемо до розгляду цього питання…

 

БІЛОВОЛ О.М. І він повинен відповісти зі своєю командою. Ми потім дамо їм оцінку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дійдемо, і ви дасте ваші пропозиції. Далі ми будемо  приймати рішення, що з цим робити. Я погоджуюся з вашою позицією.

Наступне. Зайшла також пропозиція народного депутата Ірини Сисоєнко про направлення на адресу Прем'єр-міністра України звернення Комітету з  питань охорони здоров'я про передбачення в проекті Державного бюджету України на 2016 рік видатки на фінансування  бюджетної програми "Заходи  з реабілітації хворих на дитячий церебральний параліч  у Міжнародній клініці відновного лікування для  реабілітації дітей з числа  сиріт, напівсиріт, позбавлених батьківського піклування, інвалідів та з малозабезпечених сімей".

Прошу вас, мова йде про включення в порядок  денний, і після включення в порядок денний  вже вкінці  нашого порядку денного ми  зможемо розглянути ці питання.

Я зараз прошу  проголосувати тих, хто за включення цього питання у порядок денний. Прошу вас голосувати, хто за включення цього  питання. Прошу озвучити і  по прізвищах, щоб було внесено в протокол.

 

_______________. Всі – "за".

 

КОЛГАНОВА О.В. Одноголосно. "За" – пані Сисоєнко, "за" – пан Яриніч.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шипко, Кириченко, Корчинська, Богомолець, Колганова, Біловол і Мусій.

Я чому наполягаю, щоб  це було записано в протокол.  Я зіткнулась з тим, що в деяких народних депутатів, які зверталися до мене, присутній тут пан Яриніч і пані Сисоєнко, виникли питання і підозри про те, що, власне, рішення, яке ми голосували щодо створення комісій по роботі міністра, що воно було якимось чином підтасовано, що вони не  голосували. Ми підняли протокол, все як би… Ви мали можливість ознайомитись з протоколом?

 

_______________.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Саме тому я зараз наполягаю на тому, щоб в кожному протоколі у нас було записано, хто  голосує "за", хто голосує  "проти",  щоб не було ніяких потім у нас непорозумінь і…

 

БІЛОВОЛ О.М. Колеги, ми згодні з цим. А можна одне питання. От  відносно питання того, яке  внесла колега  Сисоєнко, по  відновлювальному  центру, який очолює поважна людина, і сьогодні присутній  герой України, професор, членкор Володимир Ілліч Козявкін. Я би просив, враховуючи, що це слушна пропозиція і дуже  актуальне питання, щоб ми його спочатку  розглянули. Тому що Володимир Ілліч попросив, у нього ще сьогодні зустріч у двох посольствах, щоб ми його не тримали і прийняли відповідне  рішення. Я просив би колег підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас присутній тут народний депутат, який тільки що… автор законопроекту…

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте народний депутат, а потім – Козявкіна  поставимо на голосування і приймемо таке рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Який попросив  його питання, тому що він поспішає на фракцію.

Також надійшов  лист від народного депутата Шпенова...

 

БІЛОВОЛ О.М. Ну, вибачте, давайте по цьому питанню закінчимо. Ви сказали, народний депутат, ми проголосуємо за народного депутата, і друге питання:  надамо і розглянемо питання відносно відновлювального центру, яке очолює Козявкін. Дамо йому декілька хвилин, він вам доповість і прийме відповідне рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз нам народний депутат внесе пропозицію. Ми йдемо згідно протоколу. Я намагаюсь покращувати свою роботу, щоб ні в кого не виникало... і працювати виключно по протоколу, який мені підготував секретаріат. Ми тільки за те, щоб максимально всім як би створити можливості до максимально швидкої роботи.

Надійшов лист від народного депутата Шпенова про відкликання поданого ним законопроекту (реєстраційний номер 2648) у зв'язку із необхідністю його доопрацювання. Цей законопроект поки що значиться першим питанням у надісланому вам проекті порядку денного. Це питання знімається з розгляду.

Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб підтримати  лист від народного депутата Шпенова. Прошу вас голосувати.  Хто - "за"? Пані Олена, прошу прізвища озвучити внесення в протокол.

 

КОЛГАНОВА О.В.  "За" – пані Сисоєнко. "За" – пан Яриніч, пан Кириченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шипко, Корчинська.

 

КОЛГАНОВА О.В. Пан Шипко, Корчинська, Богомолець, Біловол, Мусій, Колганова. Одноголосно - "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

До нас надійшло звернення громадської ради при виконкомі Васильківської міськради Київської області із пропозицією про делегування представників комітету до складу Комісії з вивчення екологічних наслідків діяльності техногенно небезпечних об'єктів у зв'язку із пожежею на нафтобазі компанії "БРСМ".

Отже, пропоную, хто за те, щоби винести це питання на обговорення в порядок денний, прошу голосувати.

 

КОЛГАНОВА О.В.  "За" – одноголосно, ну, одноголосно, так можливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Отже, пропоную затвердити остаточний порядок денний.

Так, будь ласка.

 

ШИНЬКОВИЧ А.В. Шановна пані голово комітету, шановні колеги, дозвольте, будь ласка, поставити першим питанням 2194-1. Тому що, на жаль, мушу з 15 години в себе на комітеті доповідати також по одному питанню, воно є в вас в порядку денному. Я готовий доповісти, буду вдячний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Який  номер воно стоїть?

 

ШИНЬКОВИЧ А.В.  2194-1.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А яким номером воно стояло в нас?

 

_______________. Дев'ятим.

 

ШИНЬКОВИЧ А.В. Так, 2194-1.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, поступило прохання нашого колеги народного депутат щодо зміни порядку розгляду питань, прошу вас.

Хто за те, щоб підтримати пропозицію щодо розгляду проекту  закону 2194-1 першим в порядку денному, прошу вас голосувати. Хто – "за"?

 

КОЛГАНОВА О.В.  "За" – одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Також поступила пропозиція щодо розгляду другим питання відновного лікування в клініці шановного професора Козявкіна. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію, прошу вас голосувати.

 

КОЛГАНОВА О.В.  "За" – одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Переходимо до… Пане Володимир, чи нам потрібно повертатись до розгляду цього першого, який ми вже зняли з розгляду?

 

РУДИЙ  В.М.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А ви мені тут написали, що ми переходимо до його розгляду…

 

РУДИЙ В.М. Ні, там написано, що він знятий з розгляду, прийнято рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О'кей.

Так, прошу проголосувати в цілому за затвердження порядку денного. Прошу голосувати.

Хто – "за"? Дякую, шановні колеги.

 

КОЛГАНОВА О.В.  Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до розгляду проекту Закону України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" щодо фінансування спеціалізованих  медико-санітарних частин, номер 2194-1, поданий народним депутатом України Яніцьким, Шиньковичем, Бандуровим, Андрієвським, Дубініним, Лівіком, Кіршем. У нас присутній автор законопроекту. Просимо вам до слова.

 

ШИНЬКОВИЧ А.В. Шановна пані головуюча, шановні колеги, від авторського складу мені доручили доповісти на засіданні вашого комітету. Мова іде про спеціалізовані медико-санітарні частини. Їх є 16 в Україні. Вони відповідно виконували певні функції. І в минулому році, приймаючи Бюджетний кодекс, ми їх автоматом передали на фінансування на місцевий рівень не здійснивши реформування цих спеціалізованих медико-санітарних частин. Значить фінансування передали автоматично в 50 відсотків від потреби. Мова не йде про те, що, можливо, їх потрібно трошки корегувати, можливо, там реформа має відбутися. Але я думаю, як раз саме ваш комітет, а не бюджетний, розуміє весь нюанс, в чому тут  спеціалізація.

В даному випадку я представляю місто Нетішин, мій округ – мажоритарний. Медико-санітарна частина обслуговує Хмельницьку атомну станцію, яка знаходиться в місті Нетішині. І вона відповідно так, як і інших 5 атомних станцій в Україні мають певну свою специфіку – там відповідні фахівці, там відповідна база, яка, ну, вона особлива, яка притаманна саме цим спеціалізованим медико-санітарним частинам.

Даний закон – це один із тих кількох законів, яким ми пропонуємо врегулювати ситуацію, яка склалася. Перше. Ми не маємо права втратити спеціалізовані частини, там, де вони потрібні, але, враховуючи те, що атомних станцій в нас тільки 4, медико-санітарних частин спеціалізованих – 16, в окремих випадках напевно потрібно їх реформувати. Для цього ми  пропонуємо: повернути їх на фінансування даним конкретно законом, про який ми зараз говоримо, повернути їх у видатки державного бюджету і забрати з видатків місцевого бюджету. І іншими законопроектами ми одночасно працюємо над тим, щоби вже реформування прийшло зверху, щоби ми вже передали, провели реформування, передали на місця їх нові функції із  збереженням певних особливостей і, звичайно, в рамках загальної реформи медицини із наданням їм функцій безпосередньо за місцем їхнього розташування, ну, відповідні такі територіальні функції.

Тому для того, щоб не втратити.... Я  бачив вже як проходить місцева влада і дивиться на землі, на паркові зони, які знаходяться біля цих спеціалізованих медико-санітарних частин. Насправді, ну, скажімо, для них це ласий шмат і при тому, що сьогодні вони, отримавши половину фінансування, вони виплачують стовідсоткову заробітну плату, якої вистачило, ну, фактично вже закінчується цей бюджет. І в нас буде криза через... вже заробітна плата за липень, вона вже буде проблемною і вже вони будуть просити додатково кошти, тому що їм вже не буде, чим  виплачувати заробітні плати. Вони не здійснили оптимізацію штату, здається, зарплата була в тому році так само чисто видатки на заробітну плату виключно, зараз – також, в них немає, звичайно, коштів і більше ні на що, тобто немає звідки забрати на заробітну плату.

Тому в нас виникне ситуація, Міністерство охорони здоров'я трошки, на мою думку, поспішило передати одним махом. Це не зовсім правильно. У нас в авторському комітеті, значить колективі, якраз  знаходяться ті народні депутати, на території яких і знаходяться ці спеціалізовані медико-санітарні частини.

Прошу підтримати цю передачу. Попередньо у нас є погодження  бюджетного комітету, бо в даному законопроекті він профільний ось. Я сподіваюся, що це буде справедливо. І далі ще велика робота  по їх оптимізації цих закладів, але головна мета – їх зберегти. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, будь ласка, хто з народних депутатів хоче висловити  свою позицію.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Якщо дозволите, я нагадаю колегам про те, що є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу  пробачення, пані Ірина –  співдоповідач по цьому  питанню. А потім вам… Потім  відразу  вам слово.

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую, шановні колеги. Справа в тому, що, дійсно, питання  медико-санітарних частин ми дуже активно обговорювали під час прийняття державного бюджету  на 2015 рік. Дійсно, ми це  дуже активно дискутували з  Міністерством охорони здоров'я саме на цю тему, і все впирається в саме головне – в  наявність коштів.

Тому, на мою думку, дійсно, ініціатива народних депутатів, вона дуже важлива. І, дійсно, вона надасть можливість  вирішити ту проблему сьогодні, яка  існує по відсутності з фінансуванням на  медико-санітарні частини  по всій  території України. Але саме головне, щоб бюджетний комітет, дійсно,  знайшов можливість знайти необхідну суму коштів. Якщо ви як народні депутати профільного комітету, бюджетного, знаєте, де саме  може бути та сума коштів, про яку мова йде у вашому законопроекті, то, я вважаю, що      ми як Комітет з  питань  охорони здоров'я просто зобов'язані  підтримати вашу законодавчу ініціативу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані Ірино.

Пан Яриніч, потім – пані Оксана Корчинська.

 

ЯРИНІЧ К.В. Шановні колеги, я хочу вам нагадати, що у нас є такий же законопроект, який  ми   з вами разом  приймали уже три чи чотири місяці назад, і там була особливість. Тому що  ми всі медико-санітарні частини і всі відомчі лікарні вже ввели на той момент в  цей законопроект.

На жаль, я добивався і не зміг знайти долю цього законопроекту. Був в мене лист і на Гройсмана з цього приводу. Але та проблема в іншому. В тому, що на той момент, коли це все починалося, додаткові кошти становили приблизно мільярд 200 мільйонів. Пройшло немало часу, уже 3 чи 4 місяці, і дійсно деякі відомчо-лікувальні заклади вирішили свої питання на місцевому рівні. Залишилося, я не пам'ятаю, тому що Андрій, можливо, скаже точно цифру, тому що вона змінювалася, я як автор цього, співавтор цього законопроекту, звичайно, відношуся до цього, знаєте, досить тендітно. Тому що ці лікувальні установи на сьогоднішній день, крім того, що вони можуть закритися, ніякої перспективи на них немає. І ці лікувальні установи, вже вивірена їх кількість, ті, які не змогли вирішити ці питання, це не проблема адміністрації закладів, це проблема і територіального устрою, де вони знаходяться, і інколи це певні послуги, які не надаються загальною мережею. Тому я прошу дуже підтримати цей законопроект. Я можу сказати ще одну річ, яка досить важлива, тому що ми працювали над цим законопроектом і знаємо, які можливості вирішення цього питання на сьогоднішній день в бюджетному комітеті. Ця співрозмова вже проходила. Я думаю, що ми з колегою депутатом будемо представляти цей законопроект вже в бюджетному комітеті. Але у нас є реальна можливість на сьогоднішній день закрити ці питання по фінансуванню. Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Пані Оксана Корчинська, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да, пане колего, я хотіла спитати, у вас зареєстрований, ви як альтернативний законопроект, є основний ще 2194, а ви – 2194-1. В даному разі я бачу, в чому різниця в назвах. Так. Ви як відноситесь? Тому що я бачу проект рішення, там проект рішення як раз – перший, тобто ви як альтернативний, а підтримати перший за основу.

 

ШИНЬКОВИЧ А.В. Ми готові об'єднуватися, готові відмовлятися від свого, якщо буде підтриманий перший. Просто, ну...

 

КОРЧИНСЬКА  О.А. Тут для нас важлива ваша думка чому?  Тому що я в свій час... Багато комітетів дозволили собі помилку, коли вони підтримали обидва законопроекти і  альтернативний, так. І потім регламентний комітет зробив зауваження, що  неможливо рекомендувати до голосування в першому читанні два проекти. Нам  треба все ж таки зараз з народними депутатами обрати той, котрий рекомендується за основу в першому читанні. 

Тому я, якщо ви висловіться, будь ласка, і потім до пані Ірини як до  співдоповідача, що вона рекомендує, який  все ж таки, за який проект голосувати в першому читанні комітету… Пропонуйте.

 

БІЛОВОЛ О.М. (Не чути)  

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це потім. Але  комітет, я роздивлялася це питання  вже в кількох комісіях. І нам регламентний комітет…

 

БІЛОВОЛ О.М.  (Не чути)

 

ЯРИНІЧ К.В. Я, якщо можна поясню ситуацію. Там пропонується в тому… в нашому альтернативному не пропонується звідкіля взяти гроші. Ми даємо цю можливість вирішити на бюджетному комітеті. У першому законопроекті певний  механізм вже закладений. Тобто ми це  питання пропонуємо вияснити і владнати якраз  на бюджетному комітеті.

 

_______________. (Не чути)

 

ШИНЬКОВИЧ А.В.  Сьогодні йде  мова про…

 

ЯРИНІЧ К.В.  І як буде краще бюджетний  комітет, знає  краще за нас. Дякую.

 

СИСОЄНКО І. В.  Я хочу сказати про те, що   моя пропозиція, все ж таки, щоб ми прийняли за основу законопроект  номер 2194. Тому що, дійсно, як зазначив тільки що колега, законопроект 2194-1 не містить інформації щодо джерел покриття додаткових видатків на  охорону  здоров'я. Тому ми  повинні взяти найкращий  законопроект і  в даному питанні це є в редакції 2194.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я би хотіла автора, співавтора  законопроекту послухати, яке ваше  бачення. Тому що, насправді,  на власному досвіді ми вже розуміємо, що чим більше проектів виходять, тим менше потім шансів отримати результат. Чи ви готові, чи та група готова з вами об'єднуватись, чи ви готові…

 

ШИНЬКОВИЧ А.В. Ми готові  від свого відмовитися. Справа в тому, що тут інша ситуація, бюджетний комітет якраз… Основний законопроект, так званий основний ми не конкуруємо ми  просто подали приблизно плюс-мінус один час, ми трошки пізніше. От він якраз і не бачить,  що те джерело, яке пропонує базовий законопроект, так основний без дефісу, вони якраз пропонують бюджетний комітет як профільний, вони пропонують інший. Тому що там получається, що ми забираємо з тих статей, які вже давно розподілені. Тобто те, на жаль, ну… Бюджетний комітет наш варіант позитивно сприйняв. Тому є пропозиція підтримати і той, і той. І саме бюджетному комітету дати право визначитися, тому що він профільний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу пан Кириченко, потім - пан Рудий.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  Значит, я со своей стороны буду, я поддерживаю концепцию того, что мы должны выделить особые специальные лечебные учреждения и вернуть их в государственный бюджет. И я поддерживаю концепцию, которая предложена человеком, автором законопроекта, которая говорит о том, что мы, Комитет з питань охорони здоров'я,  мы даем направления тренда. То есть эти лечебные учреждения должны финансироваться из держбюджету. И даем возможность специализированному комитету найти деньги на их финансирование.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, яку пропозицію ви вносите?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я предлагаю в данной ситуации поддержать законопроект тире 1.

 

_______________.  Давайте и тот, и другой.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  Нет, мы должны дать концепцию. Мы за то, чтобы поддержать вот такие лечебные учреждения и дать возможность комитету найти для этого деньги.

 

ЯРИНІЧ К.В. Колеги, Олексій правильно каже. Просто альтернативний законопроект, він чистий, він  не пропонує. Бюджетний вирішує ці питання. І ми полягаємось на бачення бюджетного комітету, звідкіля взяти ці кошти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я перепрошую. Чи у нас є в залі автор законопроекту 2194?

 

РУДИЙ В.М. Його немає, але він надіслав лист розглядати без нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, я запитаю. Він у нас  пунктом дев'ятим іде цей закон, 2194. Я просто… Я розумію… я спитала, чи є автор, тому що ми то можемо не розглянути просто.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене питання є. Можна тоді до наших…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Я прошу тоді секретаріат комітету все ж таки. У вас є коментар до цього? Тому що, чи можемо ми… Тому що я знаю, на інших комітетах була проблема, коли рекомендували обидва альтернативних, і основний і альтернативний до першого читання, була проблема. В даному разі як у нас? Ваша думка?

 

РУДИЙ В.М. Ну, будь ласка, якщо да. Значить, той проект висновку, який підготував секретаріат, все-таки пропонує надати перевагу проекту Закону 2194. Чому? Тому що він відповідає вимогам Бюджетного кодексу. Той проект Закону, який розглядається зараз, 2194-1, пропонує вирішувати цю проблему Кабінету Міністрів, але це не відповідає положенням статті 27 Бюджетного кодексу України.

Тобто, коли приймається закон, який має,.. скажімо, веде за собою необхідність додаткових бюджетних витрат, повинні бути чітко зазначені статті, звідки ці гроші потрібно взяти. І дійсно, ці законопроекти, вони мають розглядатися в одному пакеті, бо вони альтернативні. І хочу сказати, що народний депутат Березкін, який є автором основного законопроекту, надіслав листа з проханням розглядати без його участі законопроект.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А можна ще питання? Скажіть, будь ласка, у вас є висновок бюджетного комітету по 2194-1?

 

РУДИЙ В.М. Ні, у нас немає. Справа в тому, що це головний комітет.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Бюджетного. У них комітет ще не пройшов? Ви не пройшли? Все, зрозуміло…

 

РУДИЙ В.М. Ми подаємо до головного комітету наші пропозиції. А який висновок ухвалить бюджетний комітет як головний – це його рішення.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене є пропозиція, можна? Тоді я пропоную зараз. Якщо у нас є, якщо наш комітет буде не проти розглянути основний законопроект, трошки почекайте тоді до голосування нашого, і тоді ми проголосуємо. Ми розглянемо, якщо депутати будуть не проти, основний законопроект. І тоді все ж таки проголосуємо, за який законопроект ми голосуємо. Прямо зараз. Про це йде мова.

БІЛОВОЛ О.М. Ми так не можемо робити. Колега доповів законопроект. Давайте його поставимо на голосування, проголосуємо, покажемо свою точку зору. А потім приймемо,.. а по другому ми приймемо рішення: розглядати його без автора чи не розглядати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, в нас поступили наступні пропозиції. Підтримати законопроект 2194-1 у першому читанні, – перша була пропозиція. Друга пропозиція, не підтримувати Закон 2194-1. А вносити пропозицію підтримувати обидва законопроекти, воно буде неправильно.

Тобто ми голосуємо за те, щоби зараз підтримати Закон 2194-1, поданий народними депутатами України Яніцьким, Шиньковичем, Бандуровим. Що-що? В першому читанні. Прошу голосувати. Хто за те, щоб підтримати цей законопроект, голосувати хто "за". Прошу секретаря.

 

КОЛГАНОВА О.В.  Так, одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Хто проти? Хто утримався? Дякуємо вам. Підтримали ваш законопроект в першому читанні.

Тому далі після того, так, ви вже будете, будете, насправді...  Вам одному? Насправді,  законопроект – надзвичайно важливий. Ми це питання неодноразово піднімали і повністю готові підтримувати все, що стосується спеціалізованих медичних закладів, розуміємо, наскільки зараз у людей просто халепа. Тому...

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому прошу вас передати, да, всім працівникам, що ми повністю їх підтримуємо і готові максимально просувати це питання і далі. Дякую вам. Так, дякую. Дякую, шановні народні депутати.

Поступила пропозиція: розглядати законопроект 2194. Ми повертаємося до нього чи йдемо по порядку денному?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні. По порядку денному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По порядку. Добре.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вже проголосували, вже немає...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

Так, наступний внесений до порядку денного в нас питання – пропозиція депутата Ірини Сисоєнко про направлення на адресу Прем'єр-міністра України звернення Комітету з питань охорони здоров'я про передбачення у проекті Державного бюджету України на 2016 рік видатків на фінансування бюджетної програми: "Заходи із реабілітації хворих на дитячій церебральній параліч у міжнародній клініці відновного лікування". Прошу, будь ласка, пані Ірина, вам слово. Потім – слово пану Козявкіну.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, хочу звернутися до вас із пропозицію того, що дійсно всі ми повинні сьогодні чітко розуміти ту проблему, яка є в нашій державі, в нас взагалі повністю відсутня система реабілітації. Дуже важливо питання реабілітації сьогодні стоїть, в тому числі для дітей, які хворіють на ДЦП. Кількість таких дітей в Україні, на жаль, постійно збільшується. В тому числі це впливає на кількість збільшення народжених недоношених дітей, яким також в подальшому потрібна профілактика ДЦП для того, щоб ця хвороба не набувала такого розповсюдженого масштабу серед дітей України.

Я впевнена в тому, що всі ми маємо пишатися тим, що саме у нас в Україні є той фахівець, який сьогодні визнаний в усьому світі. Дійсно, лікар Володимир Ілліч Козявкін – це людина світового рівня, це людина, завдяки якому  вилікувана велика кількість дітей як України, так і всього світу. Тому я впевнена в тому, що наші діти мають той шанс найбільший, щоб кожен рік саме в цій клініці, яку створив доктор Козявкін, відбувалась медична допомога нашим дітям, які хворіють на ДЦП. Тому я прошу підтримати вас мою пропозицію, з якою я звернулась щодо фінансування державної програми на наступний рік, саме на збільшення видатків у державному бюджеті на 16 мільйонів для того, щоб саме ці кошти були витрачені на лікування дітей з ДЦП. І прошу також надати слово самому лікарю Володимиру Іллічу Козявкіну. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

КОЗЯВКІН В.І. Вельмишановна президія, вельмишановні депутати, для мене висока честь сьогодні бути в цій залі і зрозуміти, на скільки серйозну увагу приділяє комітет Верховної Ради сьогодні реальним проектам, які народжені в Україні.

Два слова не в порядку самореклами. Але за останніх 25 років в Україні, а десь, ніде інде, до нас, ми надавали допомогу по методиці, яка розроблена в Україні, яка визнана в світі, в каталогах є і так далі, і так далі. Ця допомога, ця розроблена технологія, яка активізує захисні сили організму і дитини, оскільки кожний має абсолютно іншу патоморфологічну зміну з боку головного мозку у цих дітей. Але наші діти починають ходити, говорити і так далі. Не всі, звичайно, а значна  їх частина.

За останні майже 4 роки, це порядку трьох тисяч дітей, дві тисячі 870, пройшло  для дітей-сиріт чи по  лінії Міністерства  охорони здоров'я, який направляють до нас. Повірте мені, шановні, це  не є бізнес. Але ми йдемо… Ну в якійсь мірі як модель-проект реальних реформ в системі охорони здоров'я.

Я, безумовно, хотів би сказати, що ми маємо там серйозну науку, працюємо з  Каролінським інститутом, з Токіо, з Нью-Йорком і  так далі, і так далі. Але це друге питання. Я би хотів, щоб ви підтримали цю ідею на слідуючий рік. Ми знаємо, в зв'язку з тими складними ситуаціями, які склалися сьогодні з гривнею і так далі, і так далі, виділити ці кошти на дітей-сиріт з сиротинців, які лікуються у нас.

Я із задоволенням хотів би більше зайняти  ваш час  і розповісти, і показати тут різні фільми, як це все,  які діти приїздять з усього світу, чому вони приїздять до нас. За останні 25 років тут в Україні система, яка народжена, жила в автономному режимі, і наші люди, не іноземці, а наші люди, своєю рукою, своїми знаннями, своєю технологією, яка народжена у нас тут, затвердили себе і показали результат. Скромно, можливо, тут багато красивих слів було сказано, ну це ми робимо скромно, без ніякої бутафорії і самореклами. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

У кого з народних депутатів є запитання, пропозиції?

Будь ласка, пан Шипко. Потім – пані Корчинська.

 

ШИПКО А.Ф. Я прошу своих коллег поддержать  даний законопроект, и сам буду голосувати двома руками. Потому что тяжелая патология –детский церебральный паралич. И то, что делает Владимир Ильич, это действительно, это можно сказать маленькое чудо, которое происходит в нашей стране. Это  действительно и передовые методики. И мы как депутаты-мажоритарщики мы знаем, в  округах люди к нам подходят и просят именно  поехать в этот центр, который не имеет возможности нигде получить такую реабилитационную помощь.

Поэтому, Владимир Ильич, большое вас спасибо. Мы двумя руками будем поддерживать и помогать вам развивать  ту методику для того, чтобы  подарить надежду нашим детям и  родителям тоже. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У мене запитання є одне. Скажіть, будь ласка, яка форма власності у вашої…

 

КОЗЯВКІН В.І.  Це являється сто відсотків  приватна  структура, яка була абсолютно на голому, чистому місці, ніде там, знаєте, записано, переписано, побудована у нас в Україні за рахунок кредитних грошів наших, "Промінвестбанку", де структура працювала, вертала ці кошти. Сьогодні великий проект іде на Арабатській стрілці. Ви знаєте, там побудований унікальний реабілітаційний центр, 35 тисяч квадратних метрів, де для…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую-дякую.

Я думаю, що нам з народними депутатами потрібно буде повернутися до питання співвідносин держави, державних грошей і приватних медичних закладів. Тому що, на мій погляд, це питання мало би вирішено бути системно. Але держава може виділяти кошти тільки на собівартість лікування, якщо мова йде про дітей-сиріт, а не на отримання ніякими приватними клініками прибутків. Тому що, якщо ми через державу будемо розподіляти кошти на приватні клініки, це ні до чого…

Тобто я тільки за те, щоб підтримати. Але знову-таки ми очікуємо, і я би внесла свою пропозицію, щоби, якщо мова йде про дітей-сиріт, і держава виділяє на це кошти, щоб вашою клінікою була запропонована окрема програма, де буде собівартість лікування. Так ви сплачуєте заробітну платню вашому персоналу, але відмовляєтесь від прибутку. Тому що держава вам платить гроші податківців не для того, щоб приватні клініки заробляли прибуток.

 

КОЗЯВКІН В.І. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мені здається, що так. Ми б таким чином за ті самі гроші більшу кількість дітей пролікували б.

(Загальна дискусія)

 

ШИПКО А.Ф.  У нас в стране есть такой центр второй?

 

КИРИЧЕНКО О.М.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас тут в пропозиції пані Ірини, яка тут, я вам озвучила, написано…

 

БІЛОВОЛ О.М. Там сиріт, напівсиріт і позбавлених…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для реабілітації… Я озвучую те, що подав народний депутат. "Для реабілітації дітей з числа сиріт, напівсиріт, позбавлених батьківського піклування, інвалідів та з малозабезпечених сімей". Це те, що в нас занесено в порядок денний. Тому я не в праві змінювати ситуацію. Я тільки надаю свою пропозицію, що за ті самі кошти, які отримає клініка і зможе сплатити заробітну платню медичному персоналу, якщо ми підійдемо це таким чином, по-державницьки, і клініка буде розуміти, що вони також мають свій зробити певний вклад і відмовитися від приватних прибутків, то це нам надасть за ті самі кошти можливість пролікувати більшу кількість дітей-сиріт і дітей з малозабезпечених родин. Це моє бачення відносин між державою і приватними клініками.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую. Я підтримую все ж таки теж Ольгу Вадимівну стосовно того, що ми просили б вас піти назустріч в цьому. І, по-друге, звичайно, ми підтримуємо цю пропозицію, тому ваша клініка достатньо унікальна. У нас державного рівня, на жаль, такої фактично клінік немає, є трохи альтернативи в місті Києві, і тому ми не можемо собі дозволити всіх, підтримати для всіх, тому що  є альтернативи все ж таки в місті Києві.

В мене єдине прохання, якщо можна, туди внести все ж таки дітей учасників АТО і особливо тих дітей, і чи ви погодитеся, у нас є невелика кількість, їх до 10 діток всього, це діти загинувших наших героїв в АТО, чи ви б не погодилися їх по можливості прийняти безкоштовно?

 

КОЗЯВКІН В.І.  Можна я скажу? На сьогоднішній день, щоб ви знали... хотів внести ясність, що клініка не ставила собі за ціль – отримувати прибутки і, так би мовити, там на "Феррарі" і на "Фальконе", і так далі вишивати. Мова йшла про те, я би просив би, щоб зробити виїзне засідання і подивитися, і переговорити, скільки там сьогодні, там діти безкоштовно з регіону Трускавця, зі Львова, АТО, в тому числі відомі поранені діти лежать. Але ми не рекламуємо сьогодні, тому що сьогодні хто робить реально і скромно свою справу, він не повинен сам собі розказувати. Тому що сьогодні сирота приїхала, вона потребує елементарний уход. Якщо мама є  в сусідній кімнаті, то вона буде помагати. Иначе я повинен принімати на цю роботу іншу людину, яка буде, знаєте, 8 годин відбула і так далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вам дякую.

Я зараз поки що народним депутатам дам слово для обговорення і  потім ми далі внесемо пропозицію на голосування.

Прошу вас, будь ласка.

 

БІЛОВОЛ О.М. Я думаю, що сьогодні те питання, яке Сисоєнко підняла, її підтримують одностайно всі народні депутати, він носить рекомендаційний характер і ми звертаємося до Кабінету Міністрів – це всім  зрозуміло. Ту статистику, яку надав Заслужений лікар України академік Козявкін, говоре про ті конкретні результати, які робить ця людина. Дійсно він, я володію цією ситуацією, він не афішує, які діти туди приїжджають. Але ми повинні ще враховувати те, що не кожна дитина приїжджає самостійно, вона приїжджає із супроводжуючим, з батьками, з тьотями, з дядями і так дальше. І ці всі кошти, які ідуть на лікування, на харчування і так дальше, клініка Козявкіна веде із своїх особистих затрат. Тому те, що ми сьогодні говоримо, ми можемо прийняти те рішення, бо там чітко все сказано, церебральний параліч, дитячій параліч, те, що сказала Ірина Сисоєнко, сиріт, напівсиріт, позбавлених батьківського піклування, інвалідів з малозабезпечених сімей. І зробити вставку, ту, яку попросила наша шановна Оксана Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  І учасників АТО. Да, учасників АТО. Їх  не так багато, слава Богу, але…

 

БІЛОВОЛ О.М. Да, і ми можемо … Приймається, Іра, це да? Давайте за це питання проголосуємо. І я думаю, що …

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  І якраз від діте1й поранених я дуже вдячна вам за нашу Марину з Маріуполя, да. Це наша дитина. Ми її рятували . Я вивозила її з Маріуполя. Так що дуже вдячні. Вона щаслива там. Вона, дійсно, щаслива.

 

КОЗЯВКІН В.І.  Може, без дозволу. Да, яка не переверталася, яка пролежала три місяця після поранення "конського хвоста". І сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Я прошу вас, у нас дуже багато питань, і нам потрібно оперативно  працювати.

Міністерство охорони здоров'я, пані Павленко, будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Я також хотіла підтримати заяву пропозиції пані Сисоєнко. Розумію, що і треба кошти заощаджувати, з одного боку. З іншого боку, звертаю увагу, ви зараз обговорюєте не створення нової якоїсь програми. Ця програма вже є, вона діє щорічно. І, коли ця програма починалась, її адекватність і актуальність зважувалася. Просто для статистики, щоб для обговорення у вас були дані, хочу зауважити, що це квота десь три-чотири дитини з регіону щорічно. Це небагато, це дуже небагато. Тим паче, що беруться окремі категорії. Це неповноцінні сім'ї. Ви самі це почули. Да, малозабезпечені і з невеликим статком діти, 3-4 людини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скажіть, будь ласка, який зараз бюджет вділяється, державний бюджет виділяється на цю клініку?

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Десь в районі 11 мільйонів. Я просто, перепрошую, ми не були поставлені до відома, що ця заява буде розглядатися. Вона надійшла, я так розумію, напередодні. Тому даних немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто 12 мільйонів вже є. Ми просимо ще 16.

(Загальна дискусія)

 

ПАВЛЕНКО О.С.  На наступний рік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На наступний рік 12 плюс 16.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Просто щоб ви розуміли… Ні-ні, до 16.

Просто, щоб ви розуміли, що це не неймовірна кількість дітей. Це три-чотири дитинки на регіон на рік. Це ми підтримуємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, у нас є я так розумію… Тобто, чи ви погоджуєтесь з внесенням в голосування в текст цього … Мова іде про текст листа на Прем'єр-міністра нашого, який ми з вами маємо затвердити. Чи ви погоджуєтесь з тим, що оплачуватись має собівартість лікування? Собівартість – це вартість лікування без прибутку приватного закладу медичного.

 

МУСІЙ О.С. Ольга Вадимівна, це насправді не наше питання. Це бюджетна програма, яка затверджена як бюджетна програма, де розписано абсолютно все, на що ідуть ці кошти з держави. Це ж є програма, і за якою слідкує Контрольно-ревізійне управління щодо використання  бюджетних коштів. Це просто не наша компетенція...

 

_______________. (Не чути)

 

МУСІЙ О.С. Так. Це не наша компетенція. Ми просто рекомендуємо збільшити цифру і все. Але виключно....

 

КОЗЯВКІН В.І. Можна я вам скажу два слова? Що в бюджеті і розрахунку собівартості, особливо сьогодні, коли гривна в нас, значить, опустилася, це, про що ви говорите, що якийсь прибуток, це його нема. Тому що сьогодні, згідно всіх норм, написано: можна виділити тільки 50 гривень на трьохразове харчування дитини. Люди добрі, якщо ми по-серйозному говоримо про те, що сьогодні ми будемо кормити дітей, хоч би елементарно, ніхто там не ікрою їх не кормить. Розумієте? Ну, елементарне просто харчування, ніхто сьогодні за цих 2 долари в день не накормить дитину разом із матір'ю і так далі, яка приїхала з біди, з яких умов....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, я тільки за те, щоби підтримувати повністю вашу програму. Але я за те, щоби ми як депутати мали контроль і розуміння, що ми виділяємо кошти в бюджеті не на те, щоб клініка отримала прибуток, не на те, щоб інвестувати кошти в розвиток. Можна брати інвесторів і  розвивати, є люди, які мають можливість сплачувати за лікування, є люди, які з-за кордону можуть приїжджати на лікування.

Мова йде про державні кошти, які люди сплачують своїми податками. Мова іде про лікування дітей-сиріт і інвалідів. І це партнерські відносини держави і приватного закладу, і така модель таких партнерських відносин, вона має бути. Це не одна клініка в нас буде в майбутньому, в нас будуть  клініки клітинної терапії, які будуть вирощувати кістки, які держава неспроможна створити. Але якщо держава буде покривати і сприяти розвитку і отримання прибутку приватних клінік – це не є правильно. І наша державницька позиція як депутатів, так, ми маємо виділяти ці гроші з бюджету, так, ми маємо піклуватися про дітей-сиріт. Але ми маємо робити так, щоб за ці кошти можна було пролікувати більше дітей, хай це буде не 3-4 дитини, хай це буде 5 дітей. І наша відповідальність, щоб ми і в майбутньому могли створити такий механізм. Тому що потім умовно є спільнота, хтось прийде і скаже: "А чому у такій приватній клініці, а не в нашій приватній клініці?". Ми з вами чітко маємо розуміти, суспільство відкрите, і бути відкритими, бути справедливими і підтримувати максимально. Перед своїми виборцями нести відповідальність за кожну копійку, яку ми сьогодні просимо.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Хвилинку візьму часу, тому що досить слушно сказали колеги. Знаєте, для того, щоб зрозуміти, що робить Козявкін, треба там дійсно хоч раз побувати. Да, дійсно в Києві є подібні заклади, але це подібні заклади, вони не такі. І те, що каже академік Козявкін, знаєте… Реабілітація – це не проста річ. І дійсно, якщо ми будемо кормити на 50 гривень, чи буде на 75, чи на 100, – це велика різниця. Є речі, які порахувати по собівартості просто не можливо.

Тому я дуже прошу всіх колег зараз відреагувати. І є дійсно державна програма, вона фінансується, вона контролюється контрольно-ревізійними установами. І там все під контролем. І треба знати, що Володимир Ілліч Козявкін для того, щоб казати, чи є там надприбутки, чи немає. Я знаю цю людину. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане Костянтине, про надприбутки взагалі мова не йшла. Мова йшла про створення і розгляд… Я тільки "за". Я вам ще раз кажу, що мова йде про те, що ми як депутати несемо відповідальність про те, що в нас будуть ще й інші пропозиції від інших приватних клінік. І ми маємо…

 

ЯРИНІЧ К.В.  Абсолютно погоджуюсь, АТО треба включити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І ми маємо підтримувати лікування дітей. Тому я прошу, щоби ми розглядали, щоб це було чесно, прозоро. А щодо неможливості порахувати собівартість лікування, я з вами категорично не погоджуюсь. Тому що в кожній приватній клініці порахована і кожна лампочка, і кожна ватка, і кожний грам картоплі і солі, який іде.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Ні, одну секундочку. Я по сумі, тому що… Колеги, я хочу запитати, чи багато у нас АТОшників таких дітей? Тому що, якщо їх там 5-10, я думаю, що доктор Козявкін справиться. Якщо…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А це йде мова про дітей тих бійців, котрі загинули.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Я зрозумів.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І я просила пана професора, і взагалі зараз дати по-можливості безкоштовно…

 

ЯРИНІЧ К.В.  Я думаю, що він зараз вже дасть нам відповідь на це питання, що він готовий це зробити, правильно? Да, і все.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Звичайно, дітей АТО буде більше, без сумніву. У нас зараз з вами учасників АТО вже більше 52 тисяч бійців. Тому, само собою, бійців АТО буде більше.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, я як автор звернення, я… Дозвольте, півхвилини.

Дійсно я хочу наголосити на тому, що зараз ми з вами нічого нового не створюємо. Це та державна програма, яка працює, тобто сплачують клініці Козявкіна з державного бюджету вже декілька років.  І саме Кабінет Міністрів України займається тим, що  здійснює нагляд за цільовим  використанням цих коштів. Шановні колеги, тобто нічого нового зараз не відбувається, ми так само ще раз на наступний рік  закладаємо таку можливість для дітей-сиріт. І я підтримую пані Оксану, що,  дійсно, обов'язково туди включити дітей з зони АТО і померлих батьків.

Ту дівчину, про яку  виговорите,  з Маріуполя,   вона мене зустрічала на вході, коли я перебувала у клініці Козявкіна. Дійсно, це  те чудо, яке  сьогодні я побачила на власні очі. Тому я дуже прошу, щоб ви все ж таки підтримали цю ініціативу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірино, ні в кого немає сумнівів підтримати цю ініціативу. Але я хочу з вами  погодитися, в тому що в  Кабінет Міністрів України на сьогоднішній день, на жаль,  і в Міністерстві охорони здоров'я, на жаль, нічого нового, ніж відбувалось рік тому і  два роки тому, не відбувається. Як іде використання державних грошей, це, що питання перевірки і нашої відповідальності, і вашої відповідальності, і вашої політичної сили в тому числі. 

Тому я зараз  наполягаю на тому, щоб ми розглядали прозорі відносини держави і приватних закладів. І щоб ніякі приватні заклади, моя повна повага до академіка, повна повага дітей-сиріт, але ми маємо не лобіювати чиїсь заклади, а прозорі створювати механізми.

Тому я прошу, щоб це слово про "собівартості" було додано. І прошу як би вас проголосувати за те, щоб підтримати виділення цих коштів, щоб воно відбувалось прозоро.

Хто за те, щоб підтримати звернення з додаванням  слів "учасників АТО, які… дітей учасників АТО, які загинули під час…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, я пропонувала просто учасників АТО… Дітей  учасників АТО.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ДЦП, так.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дітей учасників АТО.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас іде хворих на дитячий церебральний параліч у міжнародній клініці і медалі  перераховуємо: дітей учасників АТО. І прошу написати слово: "на фінансування бюджетної програми по собівартості лікування".

 

БІЛОВОЛ О.М. Це не наше питання – собівартість лікування. Це питання Кабінету Міністрів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Якщо ви  не заперечуєте…

 

БІЛОВОЛ О.,М. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Да,  будь ласка. Прошу проголосувати в першому...

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, да.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Дітей учасників АТО.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, да.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Прошу проголосувати. Будь ласка, хто за цю пропозицію? Так. За другу не голосуємо, то ваша  пройшла. Так.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка.

Все, ми вам дякуємо.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, але, ну, нема сенсу виносити на голосування з... Хто проти? Хто утримався? Я утрималася.

Хто за другу пропозицію щодо внести слово в текст листа, внести слово "фінансування за державною програмою за собівартістю лікування"? Хто за цю пропозицію, прошу голосувати.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що, що?

 

КОЛГАНОВА О.В.  "За".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  То саме лист "за", тобто...

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все. За собівартістю, для того, щоб ми могли проконтролювати.

 

КОЛГАНОВА О.В.  "За" – колеги: Шипко, Кириченко, Корчинская, Богомолец, Мусій. Кто "против"? Кто утримався? Пані Сисоєнко, пан Яриніч і Колганова. Утримався? Проти? А утримався, Біловол утримався.

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, переходимо до розгляду наступного питання.

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання законодавства у сфері застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосовування (номер 1242) поданий народними депутатами України Левченком, Осуховським, Іллєнком, Бубликом.

Чи є присутні автори цього законопроекту? Шановні народні депутати, чи ми будемо розглядати це питання у відсутності авторів? Хто за те, щоби не розглядати питання у відсутності авторів законопроекту, прошу голосувати. Не видно.

 

ЯРИНІЧ К.В. Можливо, ми повинні переголосувати цю позицію. Тому що  вона якось у нас  не складається. Ми скільки відкладаємо, тому що люди не  встигають…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яку позицію?

 

ЯРИНІЧ К.В. З приводу того,  що вони не присутні і не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Оксано, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, є форма, котрі люди просять, пишуть лист на комітет, що просимо розглядати без присутності. І ми, звичайно, розглядаємо без присутності.

 

ЯРИНІЧ К.В. Це треба якось озвучити, бо по нашому комітету більшість таких справ…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Костянтине, я перепрошую, я буваю на інших комітетах… Я якраз автор законопроектів.

 

ЯРИНІЧ К.В. В інших же комітетах такого немає.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А якщо я не буваю, то  я пишу лист. Мене просять теж інші комітети написати лист…

 

ЯРИНІЧ К.В. Пані Оксано, я з вами погоджуюсь…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Що якщо  вони, наприклад, не  погодились з моєю ініціативою, з моїм законопроектом, щоб я потім не  ображалась, що було в даному разі не підтримано в моїй присутності, або щоб я написала лист, що я прошу розглядати. І я не ображаюсь на  рішення в даному разі, в мене  коректне рішення  комітету сприймає. Тільки з-за цього.  

 

ЯРИНІЧ К.В.  Я кажу трошки про інше. Про те, що на  інших комітетах ця норма не працює, і приймають всі  законопроекти. Я тільки про це кажу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний народний депутате, це було рішення нашого  комітету, яке ви проголосували. Якщо ви хочете змінити це  рішення, нам потрібно, щоб  ви написали листа. Ми винесемо його  на наступний порядок денний для того, щоб ви, якщо пам'ятаєте, я голосувала за те, щоб розглядати законопроекти без присутності авторів. Але не було більшості. Тому, якщо ви готові  створити більшість, ми можемо це питання розглянути. Наразі є рішення нашого комітету…

 

ЯРИНІЧ К.В. Я думаю, що ми так  і зробимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нашого комітету, яке проголосувала більшість за те, щоб  не розглядати. Тобто кожного разу, якщо  ми хочемо розглянути, я мушу це питання виносити на ваше погодження. Для того, щоб дотримуватись рішень власного нами… власне нашого  комітету.

Пані Олександра Павленко, будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я також хочу звернутися з проханням розглянути. Можливо, це, якщо ви рішення ви такі приймали не розглядати без авторів, Прохання все ж таки поступитися цим  рішенням і все ж таки розглянути. Чому? Тому що ми слідкували уважно за порядком денним, який ми формували на сьогодні, і цей законопроект, насправді,  ми дуже чекали і чекаємо. І говорили навіть про те, що  сьогодні головний спеціаліст мала відвідати, але справи не дозволили. Спеціаліст з питань психіатрії і наркології. Дуже просимо розглянути сьогодні його в межах комітету. Для нас це важливий законопроект.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,

 

КИРИЧЕНКО О.М.   Я вношу проголосовать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не розглядаємо.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, прохання міністерства тільки що прозвучали. Тобто ми не могли його розглянути до голосування.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  Я готов проголосовать иначе...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді внесіть, будь ласка, пропозицію, так.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я вношу пропозицію повернутися до цього питання і проголосувати ще раз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Якщо є прохання в міністерства, то я готов удовлетворить це прохання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу вас голосувати.

Хто за те, щоби повернутися до розгляду цього питання, прошу вас голосувати. Прошу вас голосувати. Хто за те, щоб повернутися?

 

КОЛГАНОВА О.В.  "За" колеги: Сисоєнко, Яриніч, Кириченко. Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто утримався?

 

КОЛГАНОВА О.В. Утрималися колеги: Шипко, Корчинская, Богомолець, Колганова, Мусій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, не повертаємося до розгляду цього питання.

На наступне засідання Комітету охорони здоров'я, хто за те, щоб перенести його на наступне засідання Комітету охорони здоров'я з тим, щоб запросити головного фахівця із психіатрії, яка зараз відсутня і запросити авторів законопроекту. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію?

 

КОЛГАНОВА О.В.  "За" – одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Переходимо до наступного питання, про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну (номер 2820), поданий народним депутатом України Богомолець, Гопко, Мусієм, Корчинською, Луценко, Унгуряном, про включення до порядку денного другої сесії Верховна Рада України  восьмого скликання.

Шановні колеги, я би хотіла, щоб ви зараз, поки ми будемо розглядати це питання, передали по рядам оці пачки цигарок. І, власне мова іде...

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що-що? Щоб ви на них подивилися.

 

_______________. Закурити?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мова іде про те, щоб ви подивилися на власні руки, тому що я їх бачила вперше, оскільки цигарок не купую і не бачу, що продається. Тому відповідно, власне, закон. І зараз я хочу сказати вам, що нам… Хоча здається, що Закон "Про заборону використання смакових добавок", які, власне, привчають молодь, і які спрямовані не на тих курців, які вже мають великий багаторічний стаж, а на ту молодь, яка любить різні смаки. І, власне, це дуже сильно впливає на молоде покоління і призводить до того, що ми утворюємо, власне, абсолютно нездорову націю.

І зараз я хочу запросити, надати слово для представлення цього законопроекту і громадським організаціям, які його ініціювали, і реанімаційний пакет реформ, який, власне, є партнером Комітету охорони здоров'я. Прошу вас, будь ласка. Вам 3 хвилини для доповіді. 3 хвилини і 3 хвилини.

 

СКІПАЛЬСЬКИЙ А.П. Шановні народні депутати! Мене звати Андрій Скіпальський. Я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сюди, будь ласка, вийдіть на трибуну. У нас присутні представники центру "Здоров'я". Прошу вас в 3 хвилини вкластися.

 

СКІПАЛЬСЬКИЙ А.П. Шановні народні депутати, мене звати Андрій Скіпальський. Я – експерт виконання Рамкової конвенції боротьби проти тютюну і голова правління громадської організації "Життя", Центр контролю над тютюном.

Мета законопроекту 2820, вона проста, – це охорона здоров'я. І цілі, які переслідує цей законопроект: зробити пачку сигарет і вміст сигарет менш привабливими для молодих людей і того покоління, за яким ганяються тютюнові корпорації, на заміну тих людей, які кидають або вмирають від цієї отрути.

Тому всі заходи, які пропонуються в цьому законопроекті, вони взяті із Рамкової конвенції ООН боротьби проти тютюну. Це 9, 10 стаття, яка рекомендує країнам, які ратифікували її, а ми є частиною цієї конвенції, вжити всіх заходів щодо регулювання інгредієнтів і вмісту, і сумішей, що додаються в тютюн, а також маркування тютюнових виробів.

Маркування тютюнових виробів було запроваджено в 2009 році. Щоб ви знали ці картинки, вони запроваджені в 2009 році. І 3 роки пішло на те, щоб Кабмін їх прийняв і затвердив. І тільки з 2012 року ми їх бачимо. За 3 роки, на наше переконання, вони вже не діють.

І останнє, ціллю законопроекту є проведення нашого законодавства у відповідність до Європейської директиви. В Європі протягом майже 5 років обговорювалася директива і прийняті заходи, які набудуть чинності з 2016 року 20 травня щодо регулювання вмісту сигарет, щодо маркування пачки тютюнових виробів. Якщо ми йдемо в Європу і якщо частиною Угоди про асоціацію є директива ЄС по контролю за тютюном, яка чітко прописує норми, тому ми пропонуємо зараз вже почати розгляд і пропонувати зміну виду пачки, зміну... заборону інгредієнтів і смакових добавок. Тут в мене є всі, що хочете: клубничка, тут лимон і мохіто. І трохи зобов'язати тютюнові компанії, вони зараз це роблять, повідомляти Міністерство охорони здоров'я про інгредієнти, які додаються в тютюн, власне, це все.

Крім того, маркування і регулювання відноситься до електронних сигарет і до курильних сумішей, це більш упереджуючі заходи. Тому  що в нас ще це не дуже розповсюджено, але ми це на часі дуже. Тому зараз ці електронні сигарети продаються під видом електронних приборчиків. Отак виглядає австралійська пачка, щоб ви знали, в Австралії, в Франції, у Великобританії, вже в Угорщині запровадять просту упаковку, без використання жодних кольорів, 65 відсотків, а то і 85 відсотків – це кольорове попередження про шкоду куріння.

Тому ми… Це не є радикальний метод, це консенсус 27 країн Євросоюзу, яким ми пропонуємо скористатися – збільшити попередження, розмістити його на обох сторонах, заборонити  використання  інгредієнтів і тих  речовин, які вводять молодь в оману. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, "Реанімаційний пакет реформ", 2 хвилини. І центр "Здоров'я".

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Якщо депутати готові голосувати...

 

МУСІЙ О.С. Так давайте ми проголосуємо. У нас через півгодини розпочинається засідання Верховної Ради. Я думаю, ми готові...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, якщо ви готові...

 

МУСІЙ О.С. Ми готові голосувати, підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо ви готові голосувати, так, обговорення тоді завершуємо. Прошу вас голосувати. Хто за те, щоб підтримати цей законопроект.

 

КОЛГАНОВА О.В. Одноголосно – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні, я дякую всім присутнім. Дякуємо. Просимо пробачення, хто не зміг виступити, але стараємося встигнути, щоб максимальну кількість роботи зробити.

Переходимо до наступного питання. Про проект Постанови Верховної Ради  України про рекомендації парламентських слухань на тему: "Про військово-медичну доктрину України". Проект доопрацьований з урахуванням зауважень і пропозицій учасників парламентських слухань, що відбулися 20 травня 2015 року. Ви всі мали можливість ознайомитися з тим документом?

І я би ще просила додати в цей документ, пане Володимире, наступні пункти, які не враховані.

Кабінету Міністрів  України доручити провести ревізію наявності стану і доступності бомбосховищ. І у випадку виявлення порушень щодо приватизації бомбосховищ повернути їх у власність громад.

Є заперечення у членів комітету щодо цієї добавки до тексту?

Прошу голосувати. Хто за внесення цього добавлення, цього додатку в  проект постанови. Хто – "за? Ревізію бомбосховищ додати туди, це не враховано. Одноголосно.

Міністерству охорони здоров'я доручити створити спеціальну незалежну комісію з військових лікарів для проведення аналізу, якості проведення і роботи військово-лікарських комісій щодо оцінки стану здоров'я мобілізованих.

 

МУСІЙ О.С. Військово-лікарські комісії – це компетенція Міністерства оборони, медичного департаменту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Міністерство охорони здоров'я, Міністерство оборони, це в них спільне. Прошу вас підтримати. Справа в тому, що порушення йдуть великі.

Можна що? Будь ласка, потрібно.

 

СИСОЄНКО І.В. Дійсно, дуже важлива поправка. Я би хотіла наголосити на тому, що дуже важливо приділити належну увагу саме діагностиці на вірусні захворювання під час, дійсно, мобілізації. Тому що сьогодні кількість гепатиту, кількість ВІЧ/СНІДу і всього того, з чим йдуть люди до зони АТО, воно вже перевищує всі межі. Тому дуже важливо питання наголосити, на питанні діагностиці на інфекційних захворюваннях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані Ірино.

Так, демобілізації, перевірки, але ми готуємо зараз проект постанови, проект закону, власне, який буде це питання регулювати. Це просто в військово-медичну доктрину ми додаємо.

І прошу…

 

СИСОЄНКО І.В. Я прошу вибачення. Справа в тому, що це питання можна відкоригувати на рівні змін  до наказу Міністерства оборони, тобто непотрібно  виключно законодавчі зміни, а просто зміни до наказу  Міноборони.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре. Давайте, поки що, ми про військово-медичну доктрину, ми підтримуємо,  а далі – повернемося до цього питання. Добре? Якщо ви не заперечуєте, щоби скоріше пройти.

Хто за те,  щоби власне цю поправку  внести щодо створення спільних комісій міністерств  оборони і охорони  здоров'я.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я перепрошую, а можна слово Міністерству охорони здоров'я надати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так.

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Хотіли би, що, якщо там звучить вже  Міністерство  охорони здоров'я, будь ласка, поряд із зазначенням "військові медики", зазначте, будь ласка, цивільні медики. Тому що, якщо міністерство  буде співвиконавцем, вплинути на військових медиків, ми не зможемо, це знаходиться в компетенції Міноборони. Тому, якщо там  звучать "військові медики", будь ласка, додаємо "цивільних медиків" і тоді МОЗ може виступати співвиконавцем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це Міністерству  охорони  здоров'я і Міністерству оборони.       

 

ПАВЛЕНКО О.С. Ще раз: якщо вони  є співвиконавцями, то,  будь ласка, коли ви зазначаєте, яких медиків треба притягти до цієї комісії,  то крім "військових" зазначте,  будь ласка, "цивільних".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Тому що ми не впливаємо, ми не зможемо  бути співвиконавцями.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую за вашу. Внесли "військових" і  "цивільних", так? Дякую.

Шановні колеги, прошу голосувати. Хто за цю?

 

КОЛГАНОВА О.В.  Одноголосно – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Одноголосно. Дякую.     

І наступне. Кабінету Міністрів України, це останнє, додати: "Планування архітектурно- (прошу сформулювати правильно) будівельних робіт по будівництву метрополітену і станцій метро, доручити дотримуватись  нормативів, які дозволять використовувати станції метро  як бомбосховища". Це те, що було до 90-х років: всі станції метро, які були збудовані до 90-х років, вони можуть бути використані для збереження людей, при надзвичайних ситуаціях. А ті, які будуються зараз, сучасні, вони не дотримуються цих  нормативів. Тому, прошу підтримати.

 

КИРИЧЕНКО  О.М. А наземні?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Наземні, безперечно, ні, вони не можуть використовуватись.

 

КИРИЧЕНКО О.М. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, додаємо "підземних станцій".  Погоджуюсь.  Дякую.

Прошу вас, хто за те, щоби підтримати цю пропозицію?

 

КОЛГАНОВА О.В.  Одноголосно – "за".  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, хто за те, щоб в цілому підтримати рекомендації парламентських слухань на тему "Про військово-медичну доктрину України" з переліком тих законів, над якими ми з вами будемо працювати.  Хто – "за"?

 

КОЛГАНОВА О.В.  Одноголосно "за"?

 

РУДИЙ В.М. Я перепрошую, можна ці пропозиції буде взяти, щоб ми їх могли?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, безперечно, вони озвучені з голосу, я вам їх передам. Будь ласка.

Шановні колеги, переходимо до наступного питання. На порядку денному проект Постанови Верховної Ради України про звільнення Олександра Квіташвілі з посади міністра охорони здоров'я України (номер 2864), поданий народними депутатами України Деркачем, Шипком, Бандуровим, Развадовським, Молотком, Папієвим, Єремеєвим.

Будь ласка, присутній у нас автор проекту постанови.

 

ШИПКО А.Ф. Уважаемая Ольга Вадимовна, уважаемые мои коллеги, уважаемые присутствующие, мы с вами, постанова очень актуальная, особенно на сегодняшний день. Мы с вами вместе, когда приходил уважаемый господин Квиташвили, мы полагали с вами большие надежды. Реформатор пришел с Грузии, мы все к нему пришли и говорим, уважаемый господин Квиташвили, мы готовы вам помочь, новые законы, у нас работали пилотные проекты в регионах, у нас есть определенные наработки. Мы хотели сделать хорошую совместную работу, совместная работа, к сожалению, не получилась, вы все это знаете, тем более, что вы представляете коалицию.

Я мажоритарный депутат, я детский врач по образованию, я приезжаю на округ и первое, с чем сталкиваюсь, это катастрофа в сфере здравоохранения. Врачи, и главное, что  существует, это непонимание, врачи не понимают, что дальше будет, наука не понимает как она будет развиваться, а люди не понимают кто, как их будет лечить и что будет дальше, наука не понимает, как она будет развиваться, а люди не понимают кто, как их будет лечить и что будет дальше.

На сегодняшний день провалены все программы государственных закупок, хотя мы с вами поддержали, Ольга Вадимовна, два законопроекта 2150, 2151 через международные организации. И мы понимаем, что в этом году этих закупок не будет, они будут только в 2016 году. И какую мы не возьмем программу по реимбурсации, компенсации стоимости медикаментов, то, что волнует каждого жителя нашей страны. Значит, у нас работала программа пилотный проект по гипертонии, сколько раз мы выступали с парламентской трибуны, сколько раз мы давали заявлений, ведь эффективная программа, мы потратили тогда 180 миллионов, но получили лечение более 3 миллионов жителей нашей страны. И получился, самое главное, эффект.

Поэтому какую мы сейчас не возьмем, начиная от пакета тех законопроектов по реформированию отрасли здравоохранения, который обещался представить нам господин Квиташвили, и вы все присутствовали на презентациях. Но это были просто веселые картинки. Я не вижу концепции, я не вижу глубины, и я не вижу действий никаких. Поэтому я вас, уважаемые коллеги, прошу… я уверен, что постанова выйдет в зал, и особенно мажоритарщики, которые каждый раз сталкиваются с тем, что происходит на округах, каждый раз смотрят людям в глаза и не знают как им помочь, и как им порекомендовать, и где им лечиться, нашим людям?

Поэтому я хочу защитить людей. Я хочу, чтобы пришел нормальный министр, который четко будет работать с комитетом, который  будет четко понимать, что мы все заодно. Мы за то, чтобы вытащить отрасль, которая оказалась в самом плачевном состоянии. Эта отрасль должна быть вообще, номер один в стране – это медицина. И здоровье нации – это приоритет вообще, всей наше, должно быть, государственной политики.

Поэтому, уважаемые коллеги, я вас прошу поддержать эту постанову, вынести ее в зал, и, я думаю, каждый по совести проголосует за эту постанову. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Степанович,будь ласка.

(Загальна дискусія)

_______________.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  У мене стоїть це в порядку денному п'ятим номером. А у вас?

 

МУСІЙ О.С. Правильно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  У мене теж інший…

 

МУСІЙ О.С. Все правильно.

 

РУДИЙ В.М. Шановні народні депутати, я ще раз наголошую, ви на початку засідання проголосували про внесення змін до порядку денного кількох питань, в тому числі того.

 

МУСІЙ О.С. Звісно, все правильно розглядаємо.

(Загальна дискусія)

 

МУСІЙ О.С. Шановні колеги! Дозвольте…

 

РУДИЙ В.М. В рамках протоколу.

 

МУСІЙ О.С. Шановні колеги, я прошу вас підтримати дану постанову внесену народним депутатом Шибком і іншими народними депутатами з багатьох ознак. А особливо з ознаки того, було задекларовано міністром охорони здоров'я і продовжується далі декларування міністром охорони здоров'я про те, що комітет не розглядає законопроекти внесені щодо реформи.

Насправді ви знаєте і до комітеті, і у Верховну Раду до сьогоднішнього дня станом на 2 липня від Міністерства охорони здоров'я не поступило офіційно жодного законопроекту, жодного. Пройшло уже 7 місяців. Люди добрі, чи ми... Натомість чергові заяви про те, що законопроекти готові, комітет не розглядає, ідуть звинувачення комітету замість співпраці із комітетом. Я нормальної співпраці, на превеликий жаль, з комітетом до сьогодні не  бачу. Саме тому...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З міністерством.

 

МУСІЙ О.С. Безумовно, міністерства з комітетом, міністра і особливо міністра з комітетом. Міністр у нас був присутній двічі чи тричі всього-на-всього на засіданні. Наступні весь час присутні заступники, які не можуть відповідати за політику міністра, насправді, окремі того, поточний стан речей, в тому числі який відбувається і з медичною субвенцією, не бачу я ініціативи Міністерства охорони здоров'я, попри неодноразові нарікання. Що буде із зарплатами медиків в листопаді і в грудні місяці? Індексація не запропонована Міністерством охорони здоров'я. Чому? Як ми будемо відповідати перед нашими медиками? По закупівлях - зрив державних закупівель, не зроблено міністерством. У міжнародних фондів і міжнародних організацій до сьогоднішнього дня постанови Кабінету Міністрів не вийшли. Чотири місяці нам міністерство... четвертий місяць нам міністерство обіцяє ці постанови. Двісті сорокова Постанова Кабінету Міністрів про реєстр оптових цін і про реєстрацію в відповідному реєстрі цих оптових цін для того, щоб лікарні могли закуповувати до сьогоднішнього дня не... Обіцянки були, в тому числі і першим заступником міністра, яка тут присутня сьогодні. Ну, ми  чули ці обіцянки, ми давали завдання багато разів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви пропонуєте, ви пропонуєте...

 

МУСІЙ О.С.  Я пропоную підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ...внести постанову додатково і визнати роботу міністерства незадовільною. Правильно я розумію?

 

МУСІЙ О.С. Ми це питання внесли в порядок денний. Я просто говорю, що, насправді, ну, є якийсь час для того, щоби подивитися на роботу міністерства. І я думаю, що, ну, всі ви знаєте, що міністр охорони здоров'я, він за квотою "Блоку Петра Порошенка". Ми входимо в "Блок Петра Порошенка" і я в тому числі. І я думаю, що є великою мужністю і правильним визнавати власні помилки. Якщо ми готові визнати власні помилки, що, насправді, ми зробили не те призначення, тому я думаю, що  це буде абсолютно правильне і по-сучасному українське рішення. Тому я  підтримую однозначно дану постанову.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Можна питання до авторів? Ви знаєте, що нами ініційована, депутатами, теж комісія міжвідомча, котра зараз відбувається в Національному агентстві держслужби. Я би попросила, по-перше, щоб весь комітет активніше працював в цій комісії, тому що нас там сидить там максимально три людини, від депутатів,  а записано 11 – це не правильно.

Я бачачи як працює комісія розумію, що все-одно ми прийдемо до цього рішення, на жаль. Хоча я теж не переконана, що за все тільки міністр, йому все ж таки замів нав'язували – це моє особисте, моя особиста думка. Але тим не менше, я  розумію, що комісія прийде скоріше всього, але комісія завершила офіційна своє, повинна висновок нам зробити 10 липня. Чи ви настоюєте на тому, щоб голосувати вашу постанову сьогодні на комітеті, чи ви вважаєте за коректніше все ж таки перенести після рішення комісії, тому що я, в принципі,  зараз мені прийдеться зробити вибір, тому що я розумію як комісія перебуває, чим вона завершиться. Але чи ви вважаєте, все-таки, треба…

 

ШИПКО А.Ф. Спасибі, пані Оксана за вашу пропозицію. Але, коли ми вносили постанову, мы вносили постанову, еще этой комиссии не было и она не работала. Поэтому я бы не хотел связывать эти два вопроса. Есть постанова, которая зарегистрирована, мы комитетом принимаем решение, мы комитетом принимает решение конкретно по этой постанове. Будут выводы комиссии, будем принимать еще и  решение свое по комиссии. Я приму участие, мне пришла сейчас СМСка, о том, что завтра будет заседание комиссии, я пойду завтра на заседание комиссии. Но мы рассмотрим эту постанову, мы ее 15 мая зарегистрировали, сейчас какое число? Да, я настаивал на том, чтобы все-таки мы рассмотрели этот вопрос и чтобы он пошел в своем порядке в зал. И это же не значит, что он завтра будет в зале, вы же сами это понимаете, к тому времени будут еще выводы комиссии. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я би ще хотіла, оскільки ми говоримо зараз про комісію, сказати вам, що у нас записані в комісію пані Сисоєнко і пан Яриніч. І засідання комісії відбуваються тільки, якщо є кворум. Тобто, якщо ви записані в комісію і не ходите на засідання цієї комісії, це реально зриває її роботу. Я дуже прошу вас, всі документи, які готує ця комісія, вони є закриті, вони є тільки  виключно для службового користування, без права народними депутатами про обговорення результатів і розголошення будь-якої інформації. Тобто, сьогодні про роботу цієї комісії ви нічого не дізнаєтесь, але всі у кого є питання, прошу вас завтра о третій годині відбудеться засідання цієї комісії, чергове засідання цієї комісії, вже п'яте засідання. П'яте засідання. Кожного разу комісія просувається все далі і далі, і я прошу, якщо ви записані і ви зголосилися, будь ласка, прошу вас. Тому що ваша відсутність зриває, у нас були засідання, коли приходили і не було кворуму, комісія не може працювати, якщо немає кворуму. Тому прошу вас ті, хто записані, будь ласка, завтра о третій годині будьте, тому що я, на жаль, завтра буду в Брюсселі підписувати договір з НАТО по телемедицині і там фізично не зможу бути.

Будь ласка, пане Костянтин, вам слово.

 

ЯРИНІЧ К.В. Уважаемые коллеги, этот вопрос назревал давно, да, он уже ходит по кулуарам и не только по кулуарам, и под куполом  тоже об этом говорят все чаще и чаще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосніше, якщо можна.

 

 ЯРИНІЧ К.В. Но, вопрос в другом. Мы сегодня как бы проголосовали за то, что мы відстороняємо від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я. Вопрос в другом, мы проголосовали тут за то, чтобы включить в порядок денний це питання. Так?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую. Ми не відсторонюємо і не впливаємо, це тільки рішення комітету, і він може продовжувати працювати далі.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Я все понимаю, я о другом. Абсолютно, да.

У меня вопрос, я думаю, что, и мы об этом только-то говорили, накануне этого голосования, потому что было бы правильным, на самом деле, пригласить, если мы уже идем по этому пути, сюда еще раз министра охорони здоров'я. Если мы принимаем такие серьезные, судьбоносные решения, которые касаются самой серьезной, на мой взгляд, социальной ответственности, это медицинское обслуживание, я думаю, что было бы правильным, на самом деле, пригласить. Если мы не приглашали, я предлагаю перенести этот вопрос.

Вторая позиция касается того, что выразила Оксана Корчинская. Если у нас проходить зараз тимчасова чи якась слідча комісія, то хотелось бы либо ее закончить до десятого числа, да, и тогда принять уже кардинальные решения. Потому что не заслушав почему так проходят у нас реформы, не заслушав объяснения руководителя по этому направлению, это абсолютно не корректно. Есть, может быть, объективные причины невыполнения и не принятия направления реформ. Если они есть, я хотел бы их услышать, если их нет - это другой вопрос.

И следующее, что меня интересует, это не вопрос же замены министра охорони здоров'я. Вопрос стоит по-другому: мы меняем систему или нет? Система дает нам возможность двигаться по направлению реформ или нет? Мое глубокое убеждение, что есть большая борьба на сегодняшний день между министром охорони здоров и системой. То, что мы сегодня решаем и то, что принимаем решение – это победа системы над министром охорони здоров'я. Я помню, как пани Оля высказала очень правильную, на мой взгляд, вещь о том, что появился министр равноудаленный от многих фармацевтических и мафиозных групп. Это ключевая позиция, которая дает возможность или не дает возможности двигаться в дальнейшем для решения, ну, имплементации этих реформ.

Поэтому я бы просил бы, если мы принимаем такое решение, первое, пригласить министра охорони здоров'я, второе, дождаться заключения – это до 10 числа у нас уже будет решение тимчасової чи нетимчасової слідчої комісії і потом принять правильное решение. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Пані Ірина, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, з приводу цього питання хочу зазначити наступне. Дійсно всім нам відомо, що кадрові питання, питання звільнення, вони в першу чергу, відповідно, в тому числі і до трудового законодавства, повинні бути належно обґрунтованими.

Дійсно сьогодні іде розгляд в комісії, в якій ми з вами приймаємо участь, і пані Оля хоче звернути увагу на ваші зауваження в тому, що на поза попередньому засіданні я була присутня, вас не було. Тому  мені дуже прикро, що ви мене не  бачили серед учасників постійної робочої групи.

Далі хочу сказати про те, що в Комітеті охорони здоров'я я є представником фракції "Об'єднання "Самопоміч". І дійсно нашою фракцією сьогодні з приводу кадрових питань прийнято одне рішення, що будь-якого міністра, з приводу якого голосує фракція "Самопоміч" як за його призначення або за його звільнення, перед тим ця людина з'являється до нас на фракцію. Сьогодні в 19 годині вечора міністр Квіташвілі запрошений на  фракцію "Об'єднання "Самопоміч", на якій ми планували обговорити ці всі питання з приводу діяльності   міністра охорони здоров'я.

Тому, я також підтримую ініціативу того,  що ми повинні дочекатись результату роботу цієї комісії, яка зараз створена і активно працює, щоб конкретно мати ті зауваження, за якими, ми вважаємо, що дійсно, міністр охорони здоров'я повинен бути звільнений. І також, я вважаю за доречне, щоб  представники комітету, які представляють сьогодні фракції коаліції, також внесли з собою позицію цих фракцій. Дякую.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте,  будь ласка, ще два слова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Степанович,  будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Я хотів би представників інших фракцій і в тому числі, і з  "Самопомочі",  не прив'язувати діяльність комітету до діяльності партійних фракцій -  у нас діяльність комітету. І якщо ви хочете заслухати, будь-яка із партій хоче заслухати будь-якого міністра, вона має на це повне право. Яке це має відношення до прийняття рішень на комітеті?  Комітет є комітеті - це є зовсім  інші функціональні обов'язки. І, за регламентом, він діє відповідно до тих рішень, які виносяться на комітет,  - це раз.

Друге. Ви розглянете, і ви приймете рішення. Окрім того, ми ж не приймаємо рішення про відставку, чи не відставку міністра. Ми про те, про постанову: чи вносити її в зал і рішення комітету про зал. Буде визначатися  зал, а не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так. І ваша фракція.

 

МУСІЙ О.С. І буде визначатися кожна фракція окремо в залі, а не зараз.

 

_______________. Ну, вы приглашайте.

 

МУСІЙ О.С. Безумовно. Обов'язково потрібно  запросити буде в зал міністра зі звітом для  того, щоб послухати.  І тоді депутати приймуть зважене рішення уже в залі.   

Ми, багато разів,  це слухали.  Окрім того я би не  прив'язував це до рішення комісії, яка створена Кабінетом Міністрів  України щодо службового   розслідування  діяльності, чи бездіяльності  міністра і першого заступника. Яке це має відношення? Це, насправді,  рішення оцієї комісії, буде направлене, чи не направлене в Генеральну прокуратуру.

Яке це має   відношення до нашої постанови, поясніть мені,  будь ласка.  Я думаю, що ніякого.

Тому, я прошу поставити сьогодні на голосування   відповідну  постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Степанович, безперечно, ми поставимо.

Я прошу, щоб ми вже завершували обговорення,  щоб ще встигнути питання…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зараз, одну хвилиночку.

Я хочу вам повідомити, всіх членів  комісії охорони здоров'я. Тобто, я вас не розглядаю як членів там різних політичних  сил, тому що ми з вами займаємось  охороною здоров'я. Хочу вам всім сказати, що я п'ять разів, за останній місяць, зверталася    в різні засоби масової інформації, в тому числі в достатньо відомі: в "Лівий берег" и в "Обозреватель". Коли міністр дозволяє собі в офіційних своїх промовах казати, що він подав на Комітет охорони здоров'я і законопроект, який Комітет охорони здоров'я заморозив і не розглядає. І це він собі дозволяє говорити і в ЗМІ, і дозволяє собі говорити не тільки в ЗМІ, а… Хто з вас, скажіть мені, будь ласка, бачив передані міністром охорони здоров'я або міністерством закони, у кого з вас вони є? У мене їх немає і не було.

Тому…

 

ЯРИНІЧ К.В. Чого ж ми не запросили його сюди, скажіть мені, будь ласка?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз вам кажу, що я писала офіційні спростування, від себе як від голови Комітету охорони здоров'я на зафіксовані в засобах масової інформації абсолютні наклепи на роботу Комітету охорони здоров'я, де міністр відкрито заявляє, що я подав закони…

 

СИСОЄНКО І.В. Чому ви нас не повідомляєте як членів комітету проте, що таке взагалі має місце бути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ось повідомляю.

 

ЯРИНІЧ К.В. Пані Олю, дивіться, яка цікава ситуація складається. Законопроекти  без авторів ми не розглядаємо. А такі серйозні питання ми розглядаємо і без міністра охорони здоров'я. Яким це чином, чому? Інша справа, що сьогодні заходить це рішення, ця постанова сюди, запрошуємо міністра, він не приходить, але ж цього не сталося. Можливо, є якісь пояснення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, ми розглядаємо це питання, дивіться, кожен з вас зараз зможе проголосувати за…

 

ЯРИНІЧ К.В. Нет, мы говорим о министре, а не о представителе. Мы не о министерстве сейчас говорим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми завершуємо...

(Шум у залі)

 Пані Оксана, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, шановні члени комісії!

(Шум у залі)

 

ШИПКО А.Ф. Слушайте, что за балаган? Ставьте на голосование вопрос

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Інформую вас, пані Ірино, я інформую вас. Ваш колега по вашій фракції "Самопомочі" запрошував, наскільки він мені казав, фактично всіх, на одне із засідань антикорупційного комітету, на котрому в даному разі, я як запрошена була присутня. Там були всі заступники, всі три заступники, там був міністр, там була громадськість і тут є громадськість, яка присутня була на засіданні, на жаль, окрім антикорупційного комітету, з нашого комітету я була єдина. Я задала, в даному разі, у мене була можливість там, це було відкрите засідання в Міністерстві охорони здоров'я. Я задала всі питання і я отримала всі відповіді, наприклад, я можу собі дозволити зараз, і я, дійсно, працюю в складі комісії.

 

ЯРИНІЧ К.В. Можете, а я не можу, пані Оксана.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І тому  я можу дозволити…  Це буде в даному разі індивідуальне рішення кожного депутата.

 

ЯРИНІЧ К.В. Вы мне сейчас не даете возможность изучить ситуацию по министру охороны здоровья и винести правильне рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми закриваємо для того, щоб розглянути ще можливість питання харчування учнів 1-4 класів, прошу вас зараз проголосувати. Хто за те, щоб підтримати…

 

ЯРИНІЧ К.В. Я не розумію, ви виносите рішення без аргументації. Наприклад, тільки що пан Мусій сказав, що запрошували міністра, його не запрошували.

 

ШИПКО А.Ф. Шановний мой коллега, я –  автор этой постановы. И скажите мне, пожалуйста, что на сегодняшний день есть в комитете пакет законов? Есть или нет?

 

 ЯРИНІЧ К.В. А почему на это отвечаете вы?

 

 ШИПКО А.Ф. Я – автор.

 

 ЯРИНІЧ К.В. А почему отвечаете вы, а не министр охороны здоровья?

 

 ШИПКО А.Ф.  Я – автор постановы, это мое решение, как депутата.

 

 ЯРИНІЧ К.В. Вы имеете на это право, а я имею это право высказать свое мнение, Андрей. Понимаете?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу вас голосувати. Хто за те, щоб підтримати те питання, яке стоїть в порядку денному? Це є постанова 2864, подана народними депутатами Деркачем, Шипком, Бандуровим. Прошу вас голосувати. Хто за те, щоб підтримати цю постанову?

 

КОЛГАНОВА О.В. "За": колеги Шипко, Кириченко, Корчинская, Богомолец, Колганова, Мусий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто проти? Хто утримався?

 

КОЛГАНОВА О.В.  Утримався… А, вы против.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обидва проти.

 

КОЛГАНОВА О.В. Яриніч "проти" і Сисоєнко утрималася.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сисоєнко утрималася, Яриніч "проти". Шановні колеги, дякую.

Переходимо до наступному питання, пропоную його дуже швидко розглянути. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо, так, дисципліна, будь ласка, харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних (1834), поданий народним депутатом Левченком. Чи у нас є народний депутат? Чи є лист від нього щодо не розгляду? Прошу його повідомити, що закон буде розглянуто за його присутності на наступному засіданні.

Прошу, будь ласка, наступне питання. Про проект закону України.

Що? Ми не виносили, ми не розглядали без присутності. Запрошуємо і переносимо на наступне засідання, якщо він підтверджує свою участь або дає лист.

 

РУДИЙ В.М. Кожен раз запрошуємо, але вони не приходять.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Наступний, про проект Закону України.... Нам же ж не потрібно голосувати за це? Про внесення змін до статті 244. А, чи ми  маємо голосувати, чи розглядаємо при відсутності, чи не розглядаємо?

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Чи переносимо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи переносимо на... Так, прошу...

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу вас проголосувати за те, щоб перенести цей законопроект на наступне засідання Комітету охорони здоров'я щодо харчування учнів 1-4 класу. Переносимо на  наступне засідання і запрошуємо авторів. Шипко, Мусій, Кириченко, Корчинська, Богомолець, Колганова. Хто утримався? Яриніч. Хто проти? Сисоєнко.

Наступне. Про проект Закону України про внесення змін  до статті  244-8. Кодексу України про адміністративні правопорушення (номер 2040а) поданий Кабінетом Міністрів України.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, тоді я прошу вас проголосувати за те, щоби перенести те, що ми не встигли розглянути в порядку денному, перенести на наступне засідання Комітету охорони здоров'я. Прошу вас голосувати. Хто за це?

 

РУДИЙ В.М. І ще одне дуже важливе питання. Коли буде наступне засідання? У нас лишилося фактично тільки 15 число, на яке в нас запланований круглий стіл.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А круглий стіл на яку тему?

 

РУДИЙ В.М. Трансплантація.

 

СИСОЄНКО І.В.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

СИСОЄНКО І.В. Там серед тих звернень, які були мною подані, я також би хотіла би, щоб ми сьогодні прийняли рішення про проведення круглого столу на тему: "Захисту прав пацієнтів". Вчора був дуже гарний круглий стіл, який стосувався лікарського самоврядування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми тільки "за", але це на вересень місяць.

 

СИСОЄНКО І.В. На вересень місяць, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вже сказали, що ми вже не можемо далі працювати. Я хотіла це все винести.

 

СИСОЄНКО І.В. На вересень місяць.  Але в нас там є календарний план, щоб просто ми його вставили в календарний план. Добре?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми на наступному засіданні....

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 14-го в обідню перерву у вівторок. 14.15 – засідання Комітету охорони здоров'я.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Це сесійний день.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 14  липня у вівторок, сесійний тиждень. У вівторок на другу 15.

 

_______________. (Не чути)

 

СИСОЄНКО І.В. Буде пленарне.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ну давайте планувати, бо у нас круглий стіл на 15.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поки що 14-го, ми вас повідомимо, якщо буде, то на наступному тижні тоді зберемося в середу. Якщо наступний буде…

Шановні колеги, якщо наступний тиждень буде сесійний, тоді комітет буде засідати в середу як в сесійний тиждень. Якщо буде не сесійний, тоді у вівторок 14-го о 2.15.

 

МУСІЙ О.С. Я попрошу ще, Ольга Вадимівна..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І в четвер.

 

МУСІЙ О.С. Ольга Вадимівна, я попрошу наше рішення комітету по наших законопроектах і постановах, які ми прийняли, внести на Погоджувальній раді, на засідання і довести до відома керівництва Верховної Ради України, і секретаріату оформити якомога швидше.

 

РУДИЙ В.М.  Ми зробимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це звернення до секретаріату, секретаріат просимо опрацювати це.

 

МУСІЙ О.С.  Це технічно, але зробити…

 

РУДИЙ В.М. Ми це не затримаємо і зробимо. Але ще одне дуже важливе питання, розглядалося сьогодні питання по законопроекту 2820 щодо тютюну про внесення до порядку денного сесії, тобто це попередній розгляд був. Ставилося питання про підтримку законопроекту, я просто наголошую депутатам, що це був попередній розгляд, і закон по суті не розглядався, тільки про внесення до порядку денного, так як було сформульовано.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, треба до першого читання, ми не правильно…

 

РУДИЙ В.М.  Ми не можемо зараз цього робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми не можемо до першого читання?

 

РУДИЙ В.М.  Ні.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Чому?

 

РУДИЙ В.М. Тому що у нас ще немає всіх обов'язкових висновків, які передбачає Регламент. У нас просто не приймуть документи, у нас Апарат не прийме документи, пакет…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я буду просити вас, якщо через тиждень у нас буде останній сесійний тиждень, щоб ми провели два засідання Комітету охорони здоров'я: круглий стіл і два засідання. Щоб всі закони, які подані, які очікують, щоб ми їх всі розглянули. Добре? Тоді у вівторок і четвер.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку