СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету з питань охорони здоров'я

від 08 квітня 2015 року

 

Веде засідання Голова Комітету О.В.БОГОМОЛЕЦЬ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, шановні народні депутати, гості, запрошені! Дозвольте розпочати чергове засідання Комітету охорони здоров'я Верховної Ради України. І хочу сказати, що своє засідання ми розпочинаємо, кворум: народні депутати присутні.

 

Тому перший законопроект, в опрацюванні яких наш комітет приймає участь, який буде сьогодні розглянутий  на Комітеті охорони здоров'я, – це проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій захисту прав дітей-жертв воєнних дій та збройних конфліктів. Проект Закону номер 1410, поданий народним депутатом України Юрієм Павленком та Наталією Королевською.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. У меня есть замечание к ведению регламента комитета.

 

Уважаемая Ольга Вадимовна, уважаемые народные депутаты, все присутствующие! Заседание Комитета по вопросам здравоохранения проходит с нарушением регламента. Мы принимаем законопроекты, поддерживаем, не поддерживаем, отклоняем, но председатель комитета, выходя на трибуну, не докладывает четко, аргументировано решение комитета, а философски беседует с руководителями парламента, ходит по фракциям и так далее. Это свидетелями были сегодня мы при рассмотрении законопроекта 1729. Это очень не корректно, Ольга Вадимовна. Есть решение комитета, которое голосуют народные депутаты, ходят на заседание и принимают решение согласно процедуре. И вы обязаны как председатель комитета огласить решение комитета. А свою личную думку как народный депутат вы можете потім шляхом запису і сказати свою думку, а рішення комітету ви повинні сказати таке, яке є. Це таке є замечание от всех народних депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Тетяно Дмитрівно. Я собі дозволю на вашу пропозицію надати вам пояснення пізніше. Але позиція Комітету охорони здоров'я була чітко озвучена, по-перше, в паперовому варіанті, по-друге, озвучена автором законопроекту про те, що даний законопроект, це є записано в стенограмі, отримав позитивне рішення Комітету охорони здоров'я, що було озвучено вами з трибуни Верховної Ради.

 

Тому ніякого порушення законодавства не відбулося. Я вам дякую за ваше вболівання. Я також вболіваю за те, щоб вакцинація проводилась в Україні, для того, щоб діти були забезпечені вакцинами. І ми говоримо про те, що головне, щоб система охорони здоров'я була прозорою.

 

Я зараз надаю слово автору.

 

ШУРМА І.М. Ігор Шурма.

 

Ольга Володимирівна, я вважаю неприпустимим те, що сьогодні відбулося в стінах Верховної Ради. Ми збираємось тут, дуже часто засідання комітету проходить не в сесійний тиждень, люди їдуть тисячу кілометрів, в повному розумінні цього слова. Ми приймаємо рішення, ми тут дискутуємо відкрито і відверто, часом на і гострих тонах, але ми приймаємо рішення. В кінці цього рішення завжди є висновок, з якою думкою виходить комітет у сесійний зал, і доручення, хто повинен доповісти про рішення, прийняте на комітеті.

 

Сьогоднішній виступ, вас не задекларували як народного депутата на трибуні, а вам запропонували виступити як голові комітету. Сисоєнко була в цей момент в залі, а саме їй рішенням нашого комітету пропонувалося донести до відома. Те, що озвучив Парубій про позитивний висновок, цього не сказали ви. А ви зобов'язані сухо  як представник комітету, зачитати його рішення. Якщо є у вас окрема думка, ви можете про це заявити, так було у всі часи, не тільки у восьмому скликанні, сьомому, шостому, п'ятому, четвертому, третьому і другому: в мене є особлива думка. А не шептати головуючому Парубію про свою точку зору і про свої висновки стосовно філософський чи не філософський цей законопроект.

 

Я вважаю, що такі речі є неприпустимими. І якщо це далі буде продовжуватися, я думаю,  треба ставити питання перед Головою Верховної Ради про те, щоби він з вами мав або бесіду, або ви себе почали вести з якоюсь відповідною повагою до людей. Так неможна  поводити себе в залі, повірте мені.  У вас є своя точка зору, у нас є своя точка зору, але є рішення комітету,  і ми зобов'язані бути підпорядковані. 

 

Яриніч виступив зі своєю точкою  зору, і ви це могли зробити. Вас заросили на трибуну як голову комітету, вас так представили, і ви зобов'язані  були довести рішення комітету. Цього робити не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую за ваш виступ.

 

Зараз надаю слово автору законопроекту щодо захисту прав дітей-   жертв воєнних дій та збройних конфліктів (номер 1410) народному депутату   України пану Юрію Павленку.

 

Пане Юрію, прошу вас до виступу.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О.  Шановний  головуючий, шановні народні депутати, учасники засідання комітету! Даний законопроект про внесення змін до  деяких законів  України щодо посилення  гарантій захисту  прав дітей жертв воєнних дій і збройних  конфліктів  передбачає внесення змін  до низки законопроектів, зокрема про охорону  дитинства, про забезпечення організаційно-правових умов  соціального захисту дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського  піклування та про безоплатну правову допомогу.

 

Нагадаю, шановні  колеги, про те, що ще в 2011 році,    коли Україна представила Державну  доповідь про виконання Конвенції ООН про права дитини Комітету ООН  з прав дитини, відповідний  комітет дав нам застереження і рекомендації зокрема щодо  приведення законодавства  України  у відповідність до факультативного протоколу до Конвенції ООН щодо участі  дітей у збройних конфліктах. За 3 роки очевидно  Україна не внесла жодної зміни. І якщо в 2011, 2012, 2013 році можна якось мотивувати чому, тому що ми навіть не могли уявити, що може у нас  виявитися дитина учасник, чи жертва збройного конфлікту, то без сумніву, останній рік – це є   надзвичайно  актуальна проблематика.  Тому в даному законопроекті зокрема  пропонується дати чітке визначення терміну "хто така дитина-жертва воєнний дій і збройних конфліктів".

 

Також встановлюється обов'язок держави вживати всіх можливих заходів для забезпечення захисту прав дітей, які перебувають в зоні  воєнних дій і збройних конфліктів, дітей-жертв воєнних дій і збройних конфліктів, догляду за ними та возз'єднання з членами сім'ї, включаючи розшук, звільнення  з полону, повернення в Україну дітей, які незаконно вивезені за їх межі. 

 

Крім того, передбачається і цілий  ряд заходів по соціальному захисту, і підтримки таких дітей. На жаль, сьогодні відсутність цих норм в законодавстві призводить до того, що дії по захисту і допомозі  таким дітям  проводяться або спорадично, або робляться волонтерами, громадськими організаціями, а держава дуже часто  це робить пост-, після уже виникнення   конкретної трагедії у дитини. Ну і крім того, розміщення таких дітей і надання  їм від медичної, до психологічної допомоги так само  сьогодні не забезпечено. Єдине, я можу  от наприклад сказати, зараз проаналізували всіх дітей, які вивезені з зони АТО і які розміщені в інтернатних  закладах – це приблизно 4 тисячі дітей-сиріт і дітей  позбавлених батьківського піклування. То  здорові, нормальні діти розміщуються  в спеціальних школах-інтернатах для дітей з різними вадами,  і різними   видами захворювань, що накладає на  дитину не тільки  уже пережитий жах воєнних дій, але ще й зараз проводить, фактично відбувається  її дискримінація  в  відповідних заходах.

 

Тому для того, щоби чітко визначити і категорію, і чітко визначити обов'язки держави,  я просив би комітет підтримати в першому читанні, враховуючи, що ситуація, динамічно  розробляється законопроект внесений  багато  місяців тому назад, фактично в перший день роботи Верховної Ради, то уже я як автор бачу, що є потреба певних уточнень в даному законопроекті, які я переконаний, разом з  народними депутатами, до другого читання ми обов'язково зробимо. Скажу, що це один із законопроектів, який є в пакеті і сподіваюсь, що найближчим часом  дійдуть і інші законопроекти, зокрема, які стосуються внесення змін до Кримінального кодексу і Кримінально-процесуального кодексу, де передбачена кримінальна відповідальність за, ну, невиконання даних позицій, які передбачені в цьому законопроекті. Дякую і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Юрію.

 

Чи хтось з присутніх народних депутатів має бажання висловитися з приводу цього законопроекту? Будь ласка, Тетяна Дмитрівна Бахтеєва.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги, очень важный законопроект, идет на востоке тяжелая война, не менее 57 детей погибло, более 150 получили ранения, по статистике 500 детей сегодня являются переселенцами. И понятно, что каждый ребенок сегодня должен иметь ту помощь, которую он очень нуждается.

 

В основном сегодня все мероприятия проводятся только силами волонтеров. И очень много проблем есть по особенности порядка эвакуации детей из зоны военных действий. Иногда это бывает сразу непредсказуемо, это и дома малютки, и детские школы, интернаты и так далее.

 

Поэтому я полностью поддерживаю данный законопроект, считаю, что его нужно принять за основу в первом чтении. Но есть замечания, которые  высказало Главное научно-экспертное управление. Я думаю, что ко второму чтению это нужно будет учесть, потому что не только органы местного самоуправления должны эту очень сегодня  важную, значимую  работу, но обязательно на государственном уровне. Спасибо. Поддерживаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Оксана Корчинська, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую.

 

Я б теж пропонувала підтримати за основу, тому що там є все ж таки суттєві недоліки. Коли ви пишете про евакуацію тільки дітей-інвалідів, да, або дітей-сиріт. А, само собою, коли зони бойових дій – треба евакуйовувати все дитяче населення в першу чергу, само собою. Тому там є суттєві правки, але це, можливо, дійсно все ж таки уже під час підготовки до другого читання внести всі ці правки, тому що там нам треба узгодити так само з  ...... міжнародною організацією. Ну, я думаю, що ми можемо, дійсно, доопрацювати.

Якщо у колег є якісь заперечення проти цього законопроекту, то ви висловіть зараз, щоб ми знали вашу позицію, або будемо переходити… Може, наші експерти захочуть сказати, так?

 

ШИПКО А.Ф.  Та нет, еще есть народные депутаты. И мы, депутатская группа "Відродження", тоже поддерживает этот законопроект, потому что основной, самый больной удар приходится во время таких конфликтов по детям. И поэтому, конечно, надо поддержать, тем более, наш коллега Юрий Алексеевич, он этим вопросом давно занимается, он – действительно профессионал и вопрос важный. Изменения будем вносить, но его надо проголосовать за основу сейчас. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто ще з народних депутатів має бажання? Є хтось – хто має заперечення щодо цього закону?

 

Тоді прошу, в нас є присутній замміністра охорони здоров'я. Прошу вас. Я ще хочу сказати, що до нас приєднався міністр охорони здоров'я пан Квіташвілі, прошу любить и жаловать. А зараз слово замміністра, який, я так розумію, що ви готові цей закон і позицію Міністерства охорони здоров'я висловити.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б.  Я попрошу наших фахівців відкоментувати цей закон, оскільки не мав можливості його переглянути зараз, цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла. Що, що?

 

КОЛОМЕЙЧУК В.М. Міністерство охорони здоров'я підтримує цей закон, погоджує його без зауважень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Можна вас попросити представитися?

 

КОЛОМЕЙЧУК В.М. Да, будь ласка, виконуюча обов'язки директора департаменту медичної допомоги Коломейчук Валентина Миколаївна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У Міністерства охорони здоров'я немає зауважень до цього закону?

 

КОЛОМЕЙЧУК В.М. Немає зауважень. Ми погоджуємося.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я так розумію, що у Міністерстві охорони здоров'я ідуть зараз кадрові зміни.

 

КОЛОМЕЙЧУК В.М.  Да.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому воно ще не зовсім орієнтується в тому, що відбувається.

Будь ласка, слово Міністру охорони здоров'я.

 

КВІТАШВІЛІ О. Буквально в двух словах, я знаю этот закон. И я работал до назначения в министерство в Харьковской области по изучению ситуации в детских домах, и эта проблема мне очень хорошо знакома. Так что целиком поддерживаем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу народних депутатів голосувати. Хто за те, щоби законопроект номер 1410 (автори – Юрій Павленко, Наталя Королевська) підтримати і винести на Верховну Раду в першому читанні? Правильно я розумію? Да. Хто – "за"? Хто – проти? Хто утримався?

 

Пане Юрію, дякую за закон, надзвичайно важливий потрібний. Ми також намагаємося максимально систематизувати цю роботу. І хочу вам сказати, що на сьогоднішній день, за моєю інформацією, з тих дітей які були на обліку в Донецькій і Луганській області, тих дітей, які були на обліку з онкологією. По-перше, облік там зараз не ведеться. По-друге, на облік тут в Україні стало в двічі менше дітей ніж було по Донецькій області і в чотири рази менше, ніж в Луганській області. Тому, власне, у нас ще будуть, можливо, думки, як спільно доопрацювати, тому що я абсолютно впевнена, що на сьогоднішній день на тих територіях, які тимчасово не підконтрольні українській владі, перебувають діти які мають батьків, але на сьогоднішній день позбавлені можливості отримати своєчасне лікування життєво небезпечних хвороб. Дякую ще раз.

 

І ми переходимо, власне, не до наступного закону, який у нас стоїть в порядку денному, автор цього законопроекту на сесії підійшов і попросив, щоб ми його відтермінували, відклали на кінець, –  щодо ГМО.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто ми зараз заслухаємо звіт міністра щодо його роботи в першому кварталі для, того щоб відпустити його на Кабмін. А за проханням авторів цього законопроекту пересунемо його на кінець, коли автор зможе бути присутнім.

 

На минулому засіданні комітету охорони здоров'я нами було прийнято рішення заслухати звіт міністра охорони здоров'я за ту роботу, яка була проведена Міністерство охорони здоров'я за перший квартал, а також плани щодо наступного кварталу, також плани з чітким визначенням часу щодо проведення реформ і також забезпечення закупівель. Власне, ви пам'ятає, що на минулій сесії ми прийняли з вами Закон про переведення державних закупівель на міжнародні організації надзвичайно важливий. Найближчим часом буде винесена податкова частина цього закону. І, власне, для всіх пацієнтських організацій і для лікарів надзвичайно важливо. Щоби власне закупівлі відбулись своєчасно, тому що ми бачимо, що вже порушені терміни і вже є певні ризики для того, щоби своєчасно пацієнти України були забезпечені необхідними ліками.

 

Зараз надаю слово пану міністру для виступу.

 

 КВІТАШВІЛІ О. Большое спасибо. Мне опять приходится на русском. Стараюсь как-то переходить на украинский, но пока времени не хватает. Я извиняюсь.

 

Наш отчет уже был разослан, это видно в материалах, я просто постараюсь остановиться на ключевых моментах, то, что за последние 3 месяца и в первом квартале смогло сделать министерство. И, как госпожа Богомолец сказала, мы дадим вам возможность более детально ознакомиться с нашими планами на следующий месяц, полтора, два или три, на следующий квартал, потому что мы ждем, что мы будем вам отчитываться, опять же, через пару месяцев.

 

Первое, что мы сделали из основных проблематичных аспектов, которые мы унаследовали в МОЗе. Это целиком аудит всех государственных  программ, которые государство оплачивает закупку лекарств и лекарственных средств. Это 19 программ государственных, и все абсолютно концентрируются больше на одну их частей этих программ – это закупки и тендеры. А в принципе, это огромная цепь деяния, которая дает возможность этим программам работать.

 

Первое, это как определяется нужда, то, что мы должны купить. Тот, который не знает, я могу объяснить, что у нас была, для 19 программ, для каждой программы была создана номенклатурная группа, которая за 3 месяца должна была определить нужду в препаратах, которые нужно было купить. Потом работала вторая группа, которая уже делала план закупок и так далее. Потом шли тендера. Потом завозились лекарства. И потом эти лекарства распределялись. Мы сделали анализ всей этой системы от начала до конца. И я вам могу сказать, что там проблема не только в закупочной части, эта проблема везде.

 

Начиная с первого всего этапа, это определение нужды. Первая проблема в том, что за последние несколько лет в Украине определение закупок делалось из количества денег, которое было в бюджете. То есть мы не знали до сих пор, с какого количества, для какого количества населения мы закупаем препараты. Это большая проблема. Потому что, когда отчитываются перед депутатами министерство или перед обществом и говорит, что мы купили на 97 процентов что-то, это не значит, что мы покрыли 97 процентов потребности населения. Мы просто освоили 97 процентов бюджетных денег. И манипулировать такими цифрами очень легко, потому что, когда спрашивают, а это покрытие, ну мы закупили 97 процентов, тогда было гривна 1 к 12, вот такие ответы я получал.

 

Поэтому мы стали делать ревизию всех программ. И оказалось, что некоторые программы закупают на большее количество, которое нам нужно, около 105-110 процентов. Это неплохо, это очень хорошо, потому что появляется запас. А некоторые программы закупают на процентов 15-20, не больше, даже и меньше. Потому что количество нуждающихся намного меньше, чем закуплено препаратов. Это в основном касается детских орфанных заболеваний вообще. И зато есть перебор, например, не перебор, а с запасом закупаем препараты для СПИДа, туберкулеза и так далее. Это хорошо, потому что там работает еще глобальный фонд.

 

Формирование всей этой системы – это совокупность разных источников финансирования, это государственные деньги, это центральный бюджет и местный бюджет, плюс - гуманитарная помощь, плюс -  целевые международные программы, это все формирует те госпрограммы, которые у нас есть. И все не знают, ждут, что будет сейчас дальше.

 

Дальше будет то, что у нас огромные проблемы. Если говорить прямо, честно и реально, у нас ситуация катастрофическая. Почему? Потому что в 13-м  году было закуплено нормальное количество от нужды, и это дало как-то стране выжить в 2014 году. И за 2014 год все запасы, которые были, были в стране, почти были на 100 процентов израсходованы, потому что закупки уже были сделаны в конце года, в декабре. Это одна проблема серьезная.

 

Вторая проблема в том, что декабрьские закупки, во время закупок давали возможность отсрочку доставки лекарств на 180 дней.  Я считаю, что это было преступное решение абсолютно давать  такую возможность, зная, что ситуация в стране  очень тяжелая, что запасов уже тогда было очень мало.

 

Сегодня мы  получили такую ситуацию, что самые ранние поставки  по декабрьском закупкам начнутся в мае, то есть  они  будут завозить в мае и должны закончить в июне. Ну, хорошая новость то, что все оплаты по контрактам были сделаны в декабре, поэтому никто не сможет к нам обратиться и сказать что-нибудь  насчет изменения  курса гривны,  потому что случилось это в середине февраля, и  поэтому все должны исполнять все те обязанности, которые взяли на себя. Это реальная ситуация, которая  у нас есть.  

 

Как мы стараемся решить эту ситуацию? Мы говорим  прямо с донорами. Вот мы так прямо с протянутой рукой ходим из одного посольства в другое, из одной  во вторую и так далее. И это дает результаты. Например, с поляками  мы договорились о вакцинах БЦЖ, которые  они нам  завезут. С  ЮНИСЕФом уже  договоренность есть,   19 апреля  первая партия вакцин от полио, и вы знаете у нас катастрофическая ситуация по полио, покрытие это 20 всего  процентов по всей стране. Это нас ставит где-то на том же уровне, что и развивающиеся африканские страны, а мы в центре Европы находимся. Так что ЮНИСЕФ нам дает 100-процентое покрытие  в этом году  по потребности полио.  И вот так мы  будем ходить и разговарить с каждый, который может нам помочь, чтобы перекрыть тот дефицит, который у нас есть и который, мы знаем, что будет через несколько месяцев.

 

Как будут осуществляться закупки?  Номенклатурных  групп не будет. Здесь будет одна экспертная группа, которая должна определить, она  уже на днях сегодня-завтра,  она уже будет готова  к концу недели… Там три  принципа очень-очень таких понятных и примитивных: лекарство должно быть  зарегистрировано в Украине – раз, второе – оно должно быть в списке Всемирной организации здравоохранения и третье – оно должно поступать не за  180 дней, а за максимум  60. Вот три таких маленьких условия.  Еще надо определить, какое  количество людей в этом  нуждается. А у нас  эти все списки есть, эта информация есть.    

 

Я не знаю, зачем нужна группа 25 человек, чтобы она заседала и потом выносила решение закупать что-то, которое стоит в 4, 4,5, 5 раз дороже. Я могу вам дать абсолютно прямые такие примеры, которые мы нашли. Я уже говорил пару раз насчет ЮНИСЕФа и вакцин. Один лот – закупка 4,1 миллион долларов. Если бы мы закупали через ЮНИСЕФ, закупили бы за 2,5 миллиона. То есть, полтора миллиона вот там сразу исчезло, переплатили. Как будто у нас очень много денег и мы можем разбрасываться деньгами. Тесты по СПИДу, которые Украина закупала за 43 доллара, можно купить за 9,75. Тоже показательно. Вы вообще, если закупали через ЮНЕЙДС, это информация ЮНЕЙДС, которую они мне сами дали, и ЮНИСЕФ, который давал мне информацию по вакцинам, если бы закупали через ЮНЕЙДС, например, лечение бы обходилось на одного человека на 80 долларов меньше. Значит, мы переплачивали 80 долларов в год на 1 человека, а за эти деньги можно лечить больше людей. Ну, это такие пряники, маленькие такие истории, которые во всех, абсолютно во всех, программах, очень так просвечиваются.

 

Проблема с распределением. Вот представьте себе, есть такая организация, которая распределяет, это "Укрвакцина", и у нее уже 1 год есть программа, оказывается, программа обыкновенная, компьютерная программа, которая, ну, Supply Change Management называется, которая отслеживает дистрибуцию того, что закупает государство. Она не была запущена, потому что легче и интереснее получать бумажные отчеты за 45 дней, то есть, которые опаздывают на 45 дней с мест, и говорить – ну, раздались только лекарства. А эта программа дает возможность в life режиме наблюдать как все это, кому и когда это все разноситься, раздается и так далее. Так что здесь проблемы у нас были на всех этапах имплементации этих программ.

 

Уже в апреле мы начнем первые тендера и пойдут плавно по апрель-май. Это будет намного раньше процедура начата, чем в прошлом году, но тогда понятно, что проблематичный год был, и раньше, чем несколько лет назад. Так что здесь ничего… Нам помогают компании как "Делойт",  USAID с программой ……, здесь будет  группа международных экспертов. Мы будем просить Верховную Раду помочь нам  принять закон, который позволит министерству закупать некоторые  препараты через прямые договоры с производителями. Это касается в основном орфанных  заболеваний, это некоммерческая система, где в принципе очень мало производится,  только по  нужде. И потом, надо просто выходить прямо на  производителя, а  не закупать эти очень дорогостоящие лекарства и  переплачивать 10-15 процентов. Это то, что было, что решала номенклатурная группа, например в прошлом году. Это по закупкам.

 

Насчет закона. Закон сейчас будет подписан  Президентом. У нас готов пакет подзаконных актов, которые  надо менять и   постанов, которые мы будем заносить в Кабмин. И как только будет закон подписан, я говорю о Законе, о международных закупках, то это очень быстренько все пойдет, и мы получим право уже работать с международными организациями и организациями  ООН. Мы со всеми, уже давно   идут переговоры, они знают, что нам нужно, что они могут поставить. И я надеюсь, что  очень скоро эта система тут заработает.  Но в основном она будет работать исправно, начиная  с 2016 года. Потому что им тоже  так же планировать нормально, то есть, зная сколько мы можем купить, когда и они будут от этого делать уже комплексно и… Сколько у меня  времени?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що можливо, я зараз попрошу депутатів, щоб вони задали свої запитання, ви їх запишете  і потом будете отвечать на них.

 

КВІТАШВІЛІ О. Хорошо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я  думаю, що ми більш ефективно, враховуючи, що ми обмежені трошки в часі, попрацюємо  наступним чином. Я пропоную зараз  нашим народним депутатам,  а потім гостям озвучити ваші запитання до міністра, міністр зараз їх зафіксує і потім комплексно буде відповідати по всіх порушених питаннях.

Хто має запитання до міністра?   Будь ласка, пане Олеже.

 

МУСІЙ О.С. Шановний пане міністре, ми сьогодні планували послухати реформу системи охорони здоров'я. І я думаю, що система закупівель ліків звісно  дуже важлива, але вона складає там 5 відсотків від загалом самої системи охорони здоров'я. Тому я попросив би вас в подальшому, можливо без деталізації, там якихось конкретних кроків по латанню свитинки, як у нас кажуть, по латанню кафтана, на це менше звертати увагу. А сказати про концептуальну річ, заради якого сформована коаліція і новий уряд –  реформа системи охорони здоров'я і зупинитися на цьому. Так, як би, прохання.

 

І по конкретному питанню, яке ви озвучили зараз вже у своєму виступі. Ви сказали, що були величезні порушення, які ви виявили під час закупівель, здійснених в грудні 2014 року. Чи передані матеріали в Генеральну прокуратуру на ці порушення?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз пані Оксана Корчинська. Ми зараз наберемо питання. Будь ласка.

 

КВІТАШВІЛІ О.  Да, я извиняюсь, что я не начал с реформ, потому что я думал, что последние несколько недель только один вопрос витает в стране, это закупок, и поэтому начал с этой темы, государственной программы, а не закупок, если правильно выразиться.

 

Насчет реформ. МОЗ подготовил и сейчас проходит, я лично буду после Кабмина и проходить с группой юристов последние консультации, это пакет изменений в девять законов Украины, которые решают две самые главные проблемы, которые нам дадут возможность уже реально начать реформу. Это проблема финансирования системы здравоохранения, которая сегодня идет по койко-местам и по перечню штатов по этим койко-местам.

 

И второе, легальный статус больниц и сети вообще, который сегодня дает возможность им получать или легализовать формальные деньги, которые они получают, или предъявлять новые услуги, за которые они могут получать деньги, эти деньги вкладывать обратно в систему охраны здоровья и развития технологий. Что будет меняться, если прямо так сказать? В 2015 году больницы не будут, абсолютно у них не будет проблем с финансированием. Они будут получать то количество денег, которые получали по бюджету до сих пор, и это продолжилось в 2015 году. Просто мы переходим на систему глобального бюджета. Это значит, что формирование бюджета, например, больницы, оно может исходить с нескольких источников. Это финансирование центральное, которое будут получать через субвенции, это финансирование местное с местных бюджетов, это финансирование на дополнительные услуги, которые и так и так мы знаем, что сегодня существуют,  вы знаете, что есть благотворительные фонды, взносы и так далее, надо, чтобы они смогли это легализовать.

 

Естественно, не формально те деньги, которые идут в больницы через прямые платежи и дополнительные источники финансирование, что это такое? Я просто остановлюсь на 30 секунд, дополнительные источники финансирования, они могут появляться в каждой больнице исходя из того, что процентов 70 по стране, это пустующие места. То есть, есть территория, огромные здания, а там на 30-40 процентов загружены они, они могут эту оставшуюся площадь употреблять по разным направлениям. Они могут или сдавать в аренду по медицинским услугам, открывать новую ……, которых у них сегодня нет. Это могут быть хосписы, это могут быть реабилитация, это может быть диагностика. Это свобода, которую должны получить больницы, чтобы они смогли зарабатывать деньги.

 

В 2016 году и эти следующие 9 месяцев или 8 месяцев нам дают  возможность получать нового типа информацию от больниц, то есть, получать отчетность, не отчитываясь, сколько больных они продержали, на сколько дней в больницах, а получить реальную цифру, то есть, реальную ситуацию по количеству услуг, которые оказываются сегодня в стране, по всей стране по разным областям. У нас сегодня такой статистики нет, нам нужен этот год, чтобы рассчитать, какие услуги, сколько они могут стоять, по каким услугам можно государство взять гарантию оплаты на 100 процентов, каким категориям людей. И мы хотим, чтобы в бюджет 2016 года уже начинал с элементами перехода на оплату услуг. К сожалению, мы это сегодня не можем делать, потому что у нас нет никакой статистической информации. Эти изменения в законопроектах дают возможность в целом реформировать систему здравоохранения. Я могу еще сказать, первичная медицина, мы хотим перейти на капитационную систему, которая апробированная во всем мире, в том числе Европе, Польше, Англии во всех странах.

 

А на счет денег, я вам могу сказать, 46 миллиардов, которые сегодня государство по  субвенциям распределяет в разные области, если переходить на оплату услуг, и я могу эти расчеты, когда будут законопроекты готовы, потом уже детально вам показать. Мы посчитали, при 15-процентной заболеваемости  или  госпитализации населения,  это очень  высокая цифра по стандартам ВОЗ. У нас получается возможность платить за одну койку в день 550 гривен  во вторичном заведение, 1 тысяча 100 гривен за день – в третичном и около 30 тысяч гривен в месяц – на один…  на одну точку, которая будет обслуживать от 1 тысячи 500 до  2 тысяч людей по первичке.  То  есть денег на это в этом году и будущем году  хватает. Если мы будем расходовать правильно,  если мы будем их  направлять на оплату услуг, и  если у нас будет  нормальный расчет.

 

Поэтому этот год будет  переходным. И все то, что я рассказал - эти законопроекты, которые  сейчас проходят вот такую последнюю  ревизию, если я получу добро на это, я могу прийти и абсолютно такую графическую презентацию вам сделать по тем шагам, которые мы рассчитали.

Как это будет по времени? Исходя из того, когда Верховная Рада примет или одобрит эти законопроекты в изменениях, мы можем уже начинать. Мы хотим начать с мая, максимум с  начала июня этого года, чтобы  сеть уже начала  переходить на новые принципы отчетности государству  к закупщику, скажем так. Это в принципе разделение, розмежування закупщика и поставщика услуг, которым нужно для того, чтобы система работала нормально.

 

МУСІЙ О.С. Извините, пане  міністре, в продовження цього, я так розумію, що знову ми зупинилися на  одному – на закладах охорони здоров'я і  частково на фінансуванні.

 

Згідно усіх і знову ми  не отримали на превеликий жаль,  відповіді на те, коли депутати Верховної Ради  і комітет отримують законопроекти. Зрозуміло, що ми повинні їх голосувати. Але ми не збираємося голосувати законопроекти, які дуже часто нам приносять сьогодні і завтра говорять, що якщо ви не проголосуєте, то ви проти реформи. Насправді, нам потрібен серйозний аналіз законопроектів, які ми будемо голосувати. Тому врахуйте, будь ласка, при подачі законопроектів обов'язково і цей період, що депутати повинні ознайомитися і вивчити ці законопроекти, це раз.

 

Друге. Ну, на превеликий жаль, ми не отримали відповіді до сьогодні від Міністерства охорони здоров'я, яку модель системи охорони здоров'я ми будуємо. Знову ми чіпляємося за один законопроект такий буде, другий законопроект буде, насправді, існують регламенти, за якими діє українська Верховна Рада і діє український уряд. І ви знаєте це, тому що підписали наказ, на превеликий жаль, тільки в квітні місяці, тільки в березні місяці про те, що потрібна концепція нової системи охорони здоров'я. ми знаємо, що була у нас стратегія і була розпіарена ця частина про те, що стратегія нам вирішить усе. Виявляється, що стратегія нам уже не потрібна і знову вашим наказом нам потрібна концепція і потім конкретний план дій з реалізації цієї концепції – це системний підхід. Я завжди сповідував системний підхід.

 

Тому, будь ласка, чи існує системний підхід в Міністерстві охорони здоров'я, який ми до сьогодні не побачили, на превеликий жаль?

 

КВІТАШВІЛІ О.  Олег Степанович. Можно я?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу пробачення. Справа в тому... Так, надам обов'язково.

 

Справа в тому, що в нас в залі присутні десятки людей, які мають запитання. Тому я дуже прошу кожного...

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дуже прошу кожного зараз чітко сформулювати ваші питання. Також я би  просила, щоби у нас було декілька запитань ви задали і міністр комплексно відповідає. Тому що я думаю, що у нас питання будуть достатньо якби схожі один з одним. Зараз, будь ласка, 3 хвилини – вам на  відповідь, потім – пані Оксана.

 

КВІТАШВІЛІ О. Я не знаю, сколько времени нужно, чтобы ознакомиться. Прочитать 22 страницы текста и сколько времени нужно, чтобы понять, например, презентацию, которую я буду вам предлагать. Когда будут эти законопроекты готовы, я не знаю, сколько времени нужно, но я думаю, это я говорю  абсолютно честно и прямо, 25 лет Украина обсуждает, 25 лет обсуждает реформу. Пора что-то делать. Можно, конечно, утверждать стратегию, она утверждена. Все это разрабатывается по той стратегии, которую вы разрабатывали вместе, Олег Степанович. Написана она, уже висит на сайте давно. Нам сейчас дает анализ последний по этой стратегии ВООЗ. И по этой стратегии мы идем. Размежевание функций заказчика, плательщика и того, который предоставляет услуги, - это базисный принцип работы системы здравоохранения. Если мы хотим, оставим Семашко, конечно, это не базисный принцип. Остальное – это базисный принцип реформ.

 

Мы, конечно, можем писать концепцию, выносить на гражданское обсуждение, там, коллегию созывать. Но это уже проходили, весь год прошлый, например, да, обсуждали все вместе. Сейчас надо действовать. Если нет желания действовать, можем обсуждать. Пожалуйста, я тоже готов к этому. Но для этого у нас просто времени нет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Оксана Корчинська, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане міністре, у нас катастрофічна ситуація склалася в лікарнях підпорядкування Міністерству охорони здоров'я. Позаяк у нас з вами Кабміні є Постанова № 11, котра у нас з вами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На русский язык перейдите.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. На русский? Хорошо, перехожу на русский.

 

Постановление № 11 Кабинета Министров, которое говорит, что все наши медицинские учреждения подчинения Министерства охраны здоровья имеют право проводить тендера исключительно по тем бюджетным программам, которые не проводятся МОЗом, и по тем препаратам. А так как МОЗ у нас до сих пор не напечатал и не оприлюднив номенклатуру и количество лекарств, которые мы собираемся в этом году закупать, то есть в том числе НДСЛ "Охматдит", который є прямого підпорядкування, в прямом подчинении у МОЗа, не может купить ни одного препарата, ни одного, чтобы не пересечься с бюджетными программами. И то же самое происходит со всеми больницами, которые зависят от субвенций, потому что это Постановление № 11. У нас заблокированы полностью тендера во всех этих больницах. Это первый вопрос.

 

Второй вопрос, к которому я хочу как раз перейти… беспокоит огромное количество медицинских учреждений, особенно те, которые  закупают все-таки лекарства импортного производства, в том числе это детская онкология, онкология… это наши орфанные болезни. Потому что они зависят от того, есть ли у нас на сайте в МОЗе правильные оптово-відпускні ціни на лікарські засоби, которых большинство у нас, мы обсуждаем уже какой комитет подряд уже… Да? Какой? Второй комитет или третий комитет мы это обсуждаем. Нам госпожа Павленко, ваш первый зам,  говорила, что эта проблема  будет решена в ближайшее. Нам должен  был комитету дан ответ. К сожалению, мы его так и не получили, этот ответ, какая ситуация сейчас с регистрацией оптово-відпускних цін.  Из-за этого у нас  сейчас официально здесь присутствует начальник Департамента Министерства обороны Верба Андрей  Вячеславович, он сейчас вам задаст вопрос, который не может закупить для военнослужащих АТО и в том числе для всего Министерства обороны лекарства из-за того, что они эти… у нас эти цены  не зарегистрированы.

 

Андрей  Вячеславович, хотела бы, чтобы вы присоединились к вопросу. Боюсь, что депутаты потом  начнут. Андрей  Вячеславович Верба – это начальник департамента Министерства обороны з медичного  забезпечення. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Будь ласка,   дотримуйтесь регламенту. У вас є головуючий, є президія.

 

Будь ласка,  у нас є співдоповідач по даному запитання, тому що Міністерство оборони ні в одній лікарні не може здійснити свої закупи. Це продовження. І відповідь буде одна. Тому Андрій  В'ячеславович, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тоді я констатую, що цей лист є у нас з вами в комітеті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Верба зараз скаже. Будь ласка.

 

Будь ласка,  начальник медичного управління всього Міністерства оборони, який зараз опікується всіма пораненими, які є в Міністерстві оборони.  

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Не тільки. Всіма бійцями.

 

ВЕРБА А.В. Да, действительно, проблема существует большая. И мы на сегодняшний день не можем закупить то количество необходимых нам препаратов, потому что… из-за одной причины: в большинстве случаев это не зарегистрировано на сайте Министерства охороны здоровья. Вот ключевой вопрос. Мы с соответствующим письмом обратились к вам, и мы просим помочь. Потому что помимо АТО у нас на сегодняшний день большая проблема по заболеваемости, это  пневмонии. И у нас очень скоро будет молодое пополнение, и эта третья проблема может быть по росту заболеваемости.

 

Поэтому убедительно прошу помочь.

 

_______________. Я попрошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу пробачення.

 

Я хочу ще також співзапитання на цю проблему. Сказати, що на Комітеті охорони здоров'я вже місяць тому ми ставили завдання заступнику міністра пані Павленко Олександрі, яка тут присутня, терміново, негайно, в триденний строк виправити всі ці зауваження для того, щоб дати можливість всім лікарням проводити закупівлі ліків. І, на жаль, пройшов місяць з того часу, ми можемо констатувати, що робота не виконана, проблеми досі існують і як це розцінювати, я не знаю.

 

Зараз, будь ласка, вам слово.

 

КВІТАШВІЛІ О.  Спасибо.

 

Я дам возможность Александре Сергеевне ответить, я просто скажу от меня, что понятие торгово-отпускных цен я впервые узнал в Украине. Я не знаю что это такое, для чего это делается и кому это нужно, но то, что оно проблемное, это понятно. Есть декларированная цена, есть цена единственная рыночная, осетрина одной свежести, одна и последняя. Я эти законы, эти регуляции, эти абсолютно для меня непонятные вторжения в рынок я этих не придумывал.

 

К сожалению, к сожалению, вот такие проблемы, они очень быстро выскакивают, когда в стране проблема, когда в стране меняется курс гривны, когда в стране война. Я не знаю почему, может, я ошибаюсь, я думал, что у Министерства обороны есть специальный дозвіл на закупку без всяких, 39 статья, по-моему, во время АТО это не касается лекарств.

 

_______________. К сожалению нет.

 

КВІТАШВІЛІ О. Я со всеми согласен.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це стосується тільки проведення тендерів, вони право по домовленості, по договоренности, тільки тендерів.

 

КВІТАШВІЛІ О.  Я понял, я переспросил просто, я понимаю.

Да, пожалуйста, Александра Сергеевна.

 

ПАВЛЕНКО О.С. З приводу ситуації, яка склалася навколо Постанови 240 по референтному ціноутворенню.

 

Так, дійсно ми говорили на попередньому засіданні комітету про це і це для нас було питання номер 1 в сфері закупівля лікарських засобів. Нам розглядалося 3 варіанти дій, стосовно даної Постанови: перше – це зупинити ї дії взагалі, скасувати процедуру декларування оптової відпускної ціни і скасувати механізм зовнішнього реформування цін. Це була основна вимога, яка лунала усюди: в пресі, на засіданні комітету. Але з одного боку, можна скасувати все, що завгодно, і повернутися назад. А з іншого боку, треба подивитися на питання з точки зору економічної, з точки зору лікарських засобів і з точки зору юридичної, що ми робимо. Ми розглянули не тільки цей варіант, а й ще 2 варіанти, один з яких був прийнятий за основу.

 

Друга – це була ідея призупинити дію постанови, але зберегти процедуру декларування оптово-відпускної ціни, і скасувати механізм зовнішнього реферування цін. По цьому було зважено певні ризики, певні прерогативи. І знову-таки цей варіант також був відхилений.

 

Ми зосередилися на третьому варіанті, який ми відпрацювали не тільки в Міністерстві охорони здоров'я, а також і з фармацевтичними асоціаціями, з фармацевтичним ринком, з Міністерством економіки, з Держфінінспекцією, враховуючи те, що вона поки що існує, а також навіть проговорили її особливості з Антимонопольним комітетом.

 

Було вирішено, що за основу береться ідея про внесення змін до даної Постанови про реферування, референтне ціноутворення. Ми зберігаємо також процедуру декларування оптово-відпускної ціни і зберігаємо механізм зовнішнього реферування цін. Це було зроблено через те, щоб не робити крок назад. Нагадую: коли вводилася Постанова 240 Кабінету Міністрів про референтне ціноутворення, лунали постійно основні возгласи про те, що це крок вперед, це крок назустріч європейській інтеграції і це механізм, який існує у світі.

 

Тому ми розглянули цей варіант і проговорили його двоступенево із фармацевтичним ринком. Ця дискусія тривала більше двох тижні. Окрім того, були залучені, як я сказала, представники Міністерства економіки, Антимонопольного комітету і Держфінінспекції. На сьогоднішній момент ми прийняли рішення, яке сказала, про внесення змін, які будуть направлені на збереження механізму референтного ціноутворення, але із тими викликами, які зараз, на жаль, були складені через, з'явилися в країні через валютні коливання і через економічну кризу. Ми прорахували, які переваги будуть отримані бізнесом, розпорядником бюджетних коштів, а також переваги пацієнтів через ті зміни, які ми будемо вносити.

 

Ми вважаємо, що ці зміни, які були нам запропоновані фармринком і проголосовані останній раз учора. І вони сьогодні з'явилися на сайті Міністерства охорони здоров'я як проект, який ми пропонуємо, будуть мати наступні переваги для бізнесу фармацевтичного. Це виключення з порядку розрахункової оптово-відпускної ціни. Головне – це Державна цінова інспекція. Вона була як проміжна ланка, до якої також подавалися документи. Враховуючи те, що вона постановлена про її ліквідацію, ми зосередилися на основній інстанції –  це МОЗ, до якої подаються відповідні документи. Окрім того, в своїх змінах ми пропонуємо в два рази зменшити ризик тривалого декларування ціни, а також зменшити строки подання таких документів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пані Олександра, я прошу вас, будь ласка, завершуйте.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Коротко хочу сказати наступне, що на даний момент проект даної постанови про проговорено з ринком, проговорено з суттєвими державними органами, він з'явився у нас на сайті і він подається зараз до центральних органів виконавчої влади на узгодження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пані Олександра, прошу пробачення. Це ніяким чином не дозволяє Міністерству оборони, яке вже другий місяць не може закупити в госпіталі ліки.

 

ПАВЛЕНКО О.С. По яких цінах?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не може закупити.

 

КВІТАШВІЛІ О.  Ольга Вадимовна, я каждый два дня пишу новый список…

 

КОРЧИНСЬКА О.А.   Ви свідомо затягуєте процес, свідомо. І можливо нам доцільно буде з депутатами іншу пропозицію, про відміну взагалі цієї постанови, приймемо тоді.  Як ви втратили, ми півтора місяця втратили на ваших обіцянках. Ви вчора провели це засідання перший раз, там були не всі асоціації фармацевтичні, не всі  далеко. І тому в даному разі я думаю, що ми з депутатами після того, як міністр піде, обговоримо це питання. Дякую за відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пан Яриніч. Потім вам слово.

Це як руки піднімаєте, я так і…  Будь ласка. 

 

ЯРИНІЧ К.В.   Перше питання. Оксана Корчинська задавала, воно дуже болить абсолютно всій Україні. Я вам скажу, що онкологічні препарати, препарати для трансплантації і гепатитні препарати не закуповуються і закупити їх не можливо, відповідально вам кажу.

 

Друге питання. Чи знає пан міністр, тому що для нас це теж проблема номер один в регіонах, про те, що складається негатив величезний по відомчим лікувальним закладам в регіонах. Складається він по причинам того, що місцеві влади не завжди хочуть передавати з балансу на баланс і приймати на свій баланс ці лікувальні заклади. І ми…  Я вибачаюсь, місцевих депутатів не можемо часом переконати, що це можна робити, по одній простій причині, фінансування не вистачає, місцева влада розуміючи, що у неї виникають проблеми по недофінансування цих лікувальних закладів      не хочуть цього робити.

 

У нас пройшов через комітет законопроект про дофінансування по відомчих лікувальних закладів. Чи підтримуєте ви цю ідею, чи яким чином розглядаєте вирішення цієї проблеми, яка склалася. Дякую.

 

КВІТАШВІЛІ О. Ну это проблема, я понимаю, серьезная, но я думаю, что она может решиться после того, как будут изменения в легальном статусе больниц.

 

Это, к сожалению, ситуация меняется из области в область, и там, где местная власть более с понятием относится к этой ситуации, они смогли, они могут и софинансировать систему. А те, которые не смогли перейти пока еще на новый принцип финансирования, они,  к сожалению, недофинансировали. Но это надо работать с местными органами власти и идти вперед.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вибачте, не відповіли на питання стосовно відсутності номенклатури, взагалі і кількості, із-за цього паралізовані всі МОЗівські лікарняні заклади.

 

По поводу отсутствия номенклатуры, и количества, із-за цього всі лікарні заблоковані.

 

КВІТАШВІЛІ О. Я понял.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Цю інформацію ми надавали  Міністерству охорони здоров'я, безпосередньо, Олександрі Павленко, місяць тому. Є рішення Комітету охорони здоров'я –  негайно, негайно виправити і надати доступ лікарням до закупівлі ліків.

 

І ми можемо засвідчити сьогодні, що нічого не зроблено і саме тому у нас сьогодні присутні тут, безпосередньо, ті люди, які просто на сьогоднішній день… ми впираємося в те, що знову волонтери починають, продовжують закуповувати всі ліки, а держава маючи гроші на рахунку не може їх закупити.

 

КВІТАШВІЛІ О. Ольга Владимировна, к сожалению, я просто не хочу не за кого отвечать, просто я, просто скажу от своего. Регуляция, которая существует в этой стране, она не имеет логичного смысла. Потому что мы хотели после встречи с комитетом вообще убрать эту постанову, вот так, пойти и скасувать, а потом… Нет. Потом я бы отсидел пару лет, потому что не смогли бы купить по госпрограммам ничего.

 

Это очень плохая система. Я не знаю, как вам это объяснить. Я тоже требую, чтобы тоже это отменить, но мои требования ничего не дают. И поэтому я как, не знаю там третьеклассник, каждые два дня сижу и подписываю вот такой список изменений цен лекарственных и каждую неделю вывешиваем, каждые три дня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться. На Комітет охорони здоров'я у Верховну Раду ніхто не вносив інформацію від МОЗ щодо відміни цієї постанови. Ви внесли цю постанову на відміну? Від вас не було ніякої ініціативи, ні туди, ні сюди. Ми зараз, так чи інакше, я дуже прошу, щоб ви звідси не пішли до тих пір, поки чітко не буде прописаний алгоритм, потім, щоб ви домовилися, як це буде вирішено.

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Я перепрошую, я б хотіла ще дві хвилини отримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Олександра, потім, якщо буде можливість, я вам ще надам слово.

 

ПАВЛЕНКО О.С. По цьому питанню, якщо можна. Поки люди сконцентровані, увага по цьому питанню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз запитання у нас наступних народних депутатів:  пан Шипко, пані Бахтеєва, пан Біловол і пані Донець.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемый министр, уважаемые коллеги! Мы прослушали информацию министра. Хочу сказать, что то, что вы сегодня докладывали, было очень интересно и очень важно. Но, ту довидку, которую вы дали в письменном виде, я ее очень внимательно прочитала и хочу отметить следующее. Что у нас сегодня стоит такой вопрос: про заходи, що вживаються МОЗ України з метою забезпечення і реформування галузі охорони здоров'я.

Поэтому я задаю пять вопросов, уважаемый пан министр. Возможно  это сейчас, возможно я предлагаю в закрытом виде провести, Ольга Вадимовна, заседание комитета, чтобы был присутний министр. Я очень сегодня поддерживаю, что вы лично присутствуете на нашем заседании. Мы с вами встречались давно, 16 января, и конечно же с вами встреча и беседа для нас тоже очень важна, я думаю, что она будет более приносить результаты чем ваши заступники, которые не очень информированы в отрасли.

 

Вопросы, которые я хочу вам задать, это вопрос о реформировании отрасли здравоохранения. Первый вопрос это кадровый вопрос. Насколько сегодня вы понимаете о том, что есть и дефицит кадров, есть профессии, которые сегодня абсолютно не желающие получить такое образование, чтобы работать фтизиатром, лаборантом и так далее. Первое – это кадровый вопрос, второе – это взаимодействие Министерства здравоохранения с наукой. Мы вчера провели общественную организацию "Медицинские эксперт" и уделили этому очень большое внимание. Действительно, общественность понимает, что Министерство здравоохранения должно очень тесно сотрудничать с наукой.

 

Третий вопрос – это то, что, вы знаете прекрасно, что реформа была начата в 2011 году и были поданы три основных законопроекта. Если надо, я могу их сегодня огласить. Это изменения в Основы законодательства, это о пилотных проектах, и третий законопроект – об экстренной медицине. Насколько сегодня вы изучили за 4 месяца эти пилотные проекты, эти законы, которые сегодня или должны работать, или их нужно снять с повестки дня, или же есть какие-то положительные моменты, которые нужно внедрить на всю страну?

 

Четвертый вопрос – санитарно-эпидемическая служба. Она для 42-миллионной страны есть очень актуальная. Мы за это время – я 12 лет работаю народным депутатом, присутствует академик Биловол, экс главный санитарный врач Украины, - за это время Украина пережила тяжелые вспышки. Это были и холеры, и свинного гриппа, и птичьего гриппа. И на основании только очень серьезной санитарно-эпидемиологической службы было сделано все, чтобы не было смертности и чтобы эти эпидемии дальше не распространялись по регионам.

 

И следующий, последний, вопрос – это вопрос страховой медицины. Когда мы с вами первый раз встречались, и во всех ваших выступлениях вы очень акцентировали о том, что крайне необходимо введение обязательного медицинского государственного страхования. Теперь уже несколько дней в вашем выступлении звучит о том, что сегодня Украина не готова. Но она не готова уже 25 лет. Когда вы планируете введение страховой медицины? Или это сейчас ответ, или, может, действительно, мое предложение, в закрытом режиме лично с вами, и только народные депутаты, чтобы не было других вопросов: тендерные закупки, нехватки медикаментов, нехватки и вопросы трансплантации и диализа. Ну, очень много, вы сегодня не сможете на все это дать такой объективный ответ.

 

КВІТАШВІЛІ О. Спасибо за понимание, что я не смогу ответить на все вопросы. Я был бы очень рад прийти на комитет, когда пригласите, и детально пройтись: и реформы, и то, что… Ну, здесь очень такие, ну, ничего такого тайного нет. Я могу просто очень быстро на все это  ответить.

 

Насчет ресурсов. Да, я знаю, там серьезная проблема по нескольким направлениям, не только по фтизиатрии,  еще там по травматологии, по анестезиологии и так далее. Вообще для того, чтобы система работала по модели Семашко, концентрация врачей и высоких профессионалов, я не знаю, случается в больших городах, сегодня это – в основном в Киеве. Украина осталась одной страной, в которой надо ехать в столицу, чтобы лечиться. После реформ, когда по всей стране уже становиться доступность географическая, более-менее сбалансирована, то та структурная проблема, которая сейчас – большая концентрация докторов и медицинских работников в больших городах, а вообще  ничего нет на местах, это быстро решается. Потому что нормальные условия работы появляются и эта структурная безработица, она балансируется. Но это за день, за два это не случиться, надо это стимулировать, стимулировать в финансовом плане, другого стимула я не знаю. Поэтому  где-то там, там, где нужно больше врачей – мы будем просто больше оплачивать их труд, это раз.

 

На счет науки я совершенно с вами согласен. Просто я, честно говоря, не верю в ту систему науки, которая работает сегодня в Украине, это советская модель. Почему? Потому что финансировать ее очень трудно, на результат это финансирование не ориентировано, на какие-то конкретные результаты. Если мы сможем перейти на грантовую систему, потому что мы знаем, что что-то надо разработать и под это даются деньги, и знаем, 3, 4, 5 лет эта группа разрабатывает какую-то научную там в общем идею это  даст на много больше эффекта, чем просто вот так добавлять деньги на научных сотрудников, которые работают в НИИ, которые, в принципе, являются обыкновенными больницами, которые лечат людей, потом под конец недели пишут какие-то там странные… Ну, это науку не делает, моя мать была научной сотрудницей, я знаю, как она заполняла эти при советском времени. Надо переходить на грантовую систему, вкладывать деньги в науку, в образование и объединять науку, образование и клинику, по другому развивать медицину в стране будет очень трудно.

 

На счет эпидемиологии, я совершенно согласен, то, что риски очень большие, тем более исходя из того, кто с нами воюет с Востока, там вообще непонятны риски – это серьезная проблема. Поэтому я не думаю, что расформирование той системы, которая была, санэпидемслужбы, это было плохо, я думаю, что это было правильно, потому что уже у нас появляется шанс в министерстве создать нормальную систему эпиднадзора, сделать СDС - центр по мониторингу заболеваний. Есть очень хорошая система лабораторий по всей стране, надо это объединять в вертикаль и строить хорошую систему надзора и быстрого реагирования.

 

Я знаю, вы также, наверное, знаете, что делается другая служба, которая будет работать над безопасностью пищевых продуктов. Так что это в принципе правильная система, которая в Европе работает и работает эффективно. Сейчас самое главное быстро ее выстроить, и на это нужны деньги, и европейцы и американцы заинтересованы в этом помочь.

 

Я еще тут написал, но не могу разобрать. Но там насчет страховки, я могу прямо сказать, страховка – это то, что на все сто процентов  будет работать в Украине очень быстро. Наверное, к концу этого года мы сможем начинать какие-то первые такие шаги по социальной страховке делать. Но сегодня, исходя из того, что никакая нормальная страховая кампания не зайдет на рынок, где, я вам сейчас по цифрам скажу, во вторичной медицине 24 миллиона квадратных метров инфраструктуры, площади, которую мы оплачиваем содержание. А в первичке 16 миллионов квадратных метров – это огромна, это 40 миллионов квадратных метров, это половина Эстонии. Это то, что в Украине находится инфраструктура, под систему здравоохранения, не учитывая все ведомственные больницы и так далее.

 

Поэтому здесь настолько высока операционная часть расходов, что  страховые кампании элементарно не смогут работать. Поэтому сначала нужно реформировать сеть, которая  должна эти услуги выдавать, и вот эти первые шаги к переходу на оплату услуг, это дает возможность оптимизировать их затраты на инфраструктуру и потом уже можно разговаривать о целенаправленных таких, целевых социальных программ и страховой медицины, которая, я абсолютно уверен очень быстро она будет развиваться, когда систему откроем, сейчас она закрытая просто.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибо.

 

ШИПКО А.Ф. Уважаемый господин министр! Мне очень приятно, что вы имеете международный опыт и серьезную прошли школу, поэтому мы надеемся на то, что изменения, то, что вы декларируете в своих словах и концепции, оно будет действительно внедрено у нас в стране. Мы как депутаты Верховного Совета и врачи прежде всего, мы готовы вас поддержать в законодательных инициативах. Но я немножко хотел бы вернуться к тем вопросам, которые есть. Четыре месяца назад мы с вами встречались здесь в декабре, я задавал вопросы, я хочу их повторить, хочу, чтобы вы записали их. Потому что на основании этих вопросов именно принимаются государственные решения.

Первое, начну с общего. Я хочу, наконец, так услышать, что Министерство здравоохранение поняло, чем оно должно заниматься? Министерство здравоохранения должно заниматься политикой в сфере охороны здоровья. Что я слышу в последнее время? Закупки, тендеры, закупки, тендеры, сплошная какая-то коммерция.

 

Первое. Политика в сфере охороны здоровья. Поэтому когда выступает министр или выступают его заместители, от министерства они должны и нам, депутатам, и украинскому народу показать, какие этапы, когда идет внедрение, какая цель, к которой мы идем, первое, чтобы я хотел всегда слышать? Я не хочу слушать, мы вас поддержали по закупках по международным организациям, я уже не хочу этого, мы проехали, давайте идти дальше, давайте идти правильно в сфере политики системы здравоохранения.

 

И я не хочу слушать на заседаниях Верховной Рады юридически консультации.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу пробачення. У вас є запитання?

 

ШИПКО А.Ф. У меня четыре запитання, я их задаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, у нас ще просто насправді багато, велика кількість людей.

 

ШИПКО А.Ф.  Я дождался, пока все народные депутаты сказали.

 

Значит так, сегодня я был свидетелем, вместе с народными депутатами, когда заслушался законопроект в сфере охороны здоровья. Как один из народных депутатов показывал вашему заступнику, что не надо делать, что его не надо поддерживать. Но это было неприятно видеть, какая была реакция с этой стороны. Я хотел бы, чтобы этого не было. Это просто некрасиво, поэтому я начал с общих вопросов. Теперь вернемся к основе, пожалуйста.

 

Закупки по международным организациям, только по четырем программам. Что будет с остальными? Когда они будут работать? Когда население Украины получит гарантировано те медикаменты для лечения тяжелых заболеваний. Раз.

 

Второе. Мы с вами  говорили про статистику, что ни одно  государственное решение невозможно принимать, не основываясь на реальной, прозрачной медицинской статистике. Вы же сами в своем выступлении сказали: "Не знают, на какое количество населения закупают препараты". Поэтому  что сделано? Этот вопрос я задавал 4 месяца назад: что сделано в сфере медицинской статистики. 

Третье. Днепропетровская область имеет большой опыт в сфере реформирования охраны здоровья и, кстати, при реформировании  принимала участие международная организация, которую вы назвали "Делойт", они активно принимали   участие в системе реформирования Днепропетровской области. Что же получилось. До сих пор не принят закон о том, чтобы  продолжение… Я вам говорю почему? Потому что вы и есть инициатор законодательной инициативы. 

 

Значит, не прият Закон о продлении пилотов в Днепропетровской области. И те наработки, которые были позитивные, даже небольшие позитивные  наработки в сфере реформ в Днепропетровской области, все вернулось на  круги своя.  Вторичка сейчас  финансируется из местного бюджета, а  она была вся на областном и сконцентрирована правильно,  и   распределение медицинских услуг шло правильно.

 

Я прошу вас немедленно, мы уже на комитете рассматривали этот законопроект,  немедленно его тоже,  мы со своей стороны его в зал, и вы со своей стороны поддержите, чтобы продлить пилотные проекты Днепропетровской, Винницкой, в городе Киеве и в Донецкой областях.

 

Следующее и, конечно же, главный вопрос. Главный вопрос: я депутат- мажоритарщик, на округах люди первый вопрос задают о стоимости  медикаментов. У нас работала государственная программа, да, пусть  она была, может не совсем такая хорошая, но она дала свой позитивный результат по компенсации  стоимости на гипертонические препараты – Постанова 340-я. Потом   мы начали рассматривать такую же систему по  реимбурсации на инсулиновые препараты для людей больных сахарным диабетом. Поэтому, я прошу вас сконцентрироваться на главном вопросе: люди реально не могут  купить на сегодняшний день медикаменты.  Давайте разработаем  совместно программу компенсации  стоимости  медикаментов и к тому же, мы должны принять новую редакцию Закона о лікарських засобах, в прошлом созыве парламента,  в комитете, над этим законопроектом работали 8 месяцев все ассоциации.  Я готов, я зарегистрировал этот закон и мы готовы дополнительно  внести те изменения, которые  вы, но я  уже на этот закон получил оценки международных экспертов  из Всемирной организации здравоохранения, из Европейского Союза. Поэтому давайте использовать то, что  есть. Мы за те реформы, которые реально  сегодня помогут людям, врачам и медицинскому персоналу понять, куда мы идем, и что мы будем делать завтра. Спасибо.

 

КВІТАШВІЛІ О. Спасибо вам. Ну как сказать, я на все  100 процентов   с вами согласен. И для меня это тоже не очень приятно, честно говоря, что на все такие формы я отвечаю,  сколько  закупок  и так далее, я понимаю, что людям  просто интересно и нужно эту информацию выдавать.

Но вы  правы, МОЗ –  это не институция, которая   должна заниматься закупками, производством спирта, инсулина и я  не знаю, черт знает чего. Это  абсолютно не наше дело. Мы работаем, как какая-то там  скобяная контора, это катастрофа. Поэтому  политика не делается правильно. Поэтому надо убирать все это  со стола, выносить закупки, как  вы сказали, за пределы МОЗа. Ну, сейчас готовится  агентство, которое этим будет заниматься и так далее. Это абсолютно верно. Поэтому нужны    как средства на политику, на  ….контроль  и так далее.

 

Насчет "пилотов".  "Пилоты", которые… Давайте просто сейчас согласимся, что то, что не прошел закон, в этом МОЗ винить нельзя. Просто элементарно к концу декабря просто забыли вынести на голосование.

 

_______________. Не забыли,  а не подходит.

 

КВІТАШВІЛІ О. Ну это знаете, это… Он был, смотрите,  он был в перечне, как его там называется, в денном перечне, просто  как-то получилось, что проскочили. Ну экстремальная ситуация была. А сейчас уже  3 месяца ждем, чтобы заново занести. Так что, пожалуйста, я просто могу сказать, что эти претензии  насчет закона мы будем поддерживать, но не могу принять, что мы  что-то там провалили.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дуже коротко. Я на цьому сесійному тижні в понеділок знову Голові Верховної Ради  подала цей закон з проханням, щоб його внесли на цьому тижні.  Тобто на кожному  засіданні голів я…

 

КВІТАШВІЛІ О.    Статистика. Собрание статистики – это  большая проблема была, потому что это делается вручную.    У нас почти, ну у нас  сейчас  начинает работать  проект  Всемирного банка, который тоже финансировал пилотные проекты. И там есть как раз  большой проект по  внедрению электронных систем отчетности. И все больницы, которые будут работать по новым правилам, то есть абсолютно все, вся система переходя на глобальный бюджет, они должны, уже начина с первого дня перехода, нам давать отчеты по электронной системе, мы не будем брать в руки бумажку больше. По-другому переходить на систему невозможно, стимулировать это можно только деньгами, то есть, ну так очень быстро сказать такой технический момент, те, которые будут подавать информацию в электронном виде, они будут получать деньги сразу, те, которые будут подавать в бумажном виде,  за 60 дней. Так что они выбирать, это просто такая идея.

 

Так что пилоты, я вам скажу, что  я знаю очень хорошо, какие это пилоты были. И я был и во всех областях, кроме Донецка. Скажу точно: Винница, Днепропетровск и Киев, понятно. И так очень много, там процентов 60-70, наверно, той реформы, которую мы хотим провести, там уже сделано. То есть это размещение между первичной и вторичной. Там единственное чего не хватала, это правильного финансирования, то есть изменения системы финансирования, то, что я хочу добиться через эти изменения законов.

 

Что это нам даст? Это нам даст, что эти области, которые уже в принципе это уже наработали, они быстрее будут адаптироваться к переходу на оплату за услуги, чем другие области. И это очень плохо, что в принципе этот закон, ну, как-то затормозил весь этот процесс, то есть не имея закона по продлении, но я надеюсь, что изменения в финансировании очень поможет тем областям быстренько, то есть вернуться на лидерские позиции.

 

Может я что-то пропустил, но…

 

_______________. Гипертония, реимбурсация.

 

КВІТАШВІЛІ О.  А, реимбурсация. Да, у нас есть поручение от Премьер-министра разработать такой конкретный план компенсации. Мы сделали первые такие шаги в этом направлении. Есть, готова постанова Кабмина, которая дает возможность компенсировать затраты населения по нозологии. Если вы хотите более детальный ответ, я могу попросить Игоря Перегинца ответить. Там несколько по нозологии, которые самые, то есть хронические, которые самые потребляемые в смысле потребности медикаментов, и мы хотим выстроить нормальную систему просто или через прямо финансирование. У нас была встреча с фарминдустрией, с аптечным бизнесом, со всеми, ну, много людей было присутствующих. И мы  хотим нормальный механизм найти или ваучерную систему, или просто финансировать аптеки, чтобы  давали деньги социально неимущим и хроническим больным.

 

Игорь может ответить более детально…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, у нас є народні депутати. Пан Шурма і пані Донець.

 

ШУРМА І.М. Пане міністре, я неодноразово слухаю ваші доповіді. Два рази був з вами в регіонах  і мушу вам сказати, що в моїй особі  ви знайдете людину, яка буде  вас підтримувати все, що стосується реформування, зокрема Закону про  загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування. Тим більше, що я був одним із авторів  цього законопроекту, який на превеликий жаль, в  2004 році не пройшов по політичних мотивах.

 

Але  я вам мушу сказати, що я собі дав слово, я знаю, що  таке  приходить нова людина, і вона повинна вникнути в курс справи.  Враховуючи, що  ви не тільки  новий міністр  і молодий зовсім  громадян України, вам потрібно було певний час для того, щоб уникнути в особливості життя і роботи в Україні.

Я  вам  мушу сказати, що мене хвилює одна позиція. В мене складається таке враження, що  ми сидимо тут на засіданні  колегії Міністерства торгівлі. Ви от на всіх своїх спочатку доповідях говорили: Міністерство охорони здоров'я не буде займатися закупівлями, ми передамо все  міжнародним організаціям. Дальше продовжується розмова про закупівлі. Передайте, зніміть проблему корупції, якщо немає довіри, передайте це  Мінекономіки і робіть тільки замовлення. Ви ж говорите, що є експертна група  по формуванню списку, не розумієте скільки там 25 людей, що там є забагато. Звільніть їх. У вас є досвід в один день поставити до відома написати заяви і людей забрати. Дивляться, що половину департаментів сьогодні без  голови лишилися. Це раз.

 

По-друге, я  вважаю, недоцільним сьогодні говорити про труднощі, які стосуються… Я не вважаю, що недоцільним говорити сьогодні про  труднощі з валютою. Я хотів би, щоб ми всі пам'ятали, що  ми живемо в Україні, і у нас національна  валюта – гривня. У нас прирівнювання до долара воно є як би аналітичне або принаймні некоректне. І коли ви  говорите, що у нас була  проблема,  долар був по 12, то нагадаю вам, коли ви стали міністром, долар був уже далеко не по 12. А коли ви йшли в Кабінет Міністрів, то і пані Яресько, і Яценюк повинні були вам сказати, скільки буде долар відповідно до тої ситуації, яка розвивається в Україні. Тому ці всі речі треба було б, напевно, було прогнозувати. Це є один момент.

 

А другий момент, якщо ви говорите про той же самий долар, то тоді не говоріть, що у нас заклади фінансуються на рівні минулого року. Бо минулого року ще долар був 8, а сьогодні 25. Тобто вони фінансуються у три рази менше. А сьогодні ліки у нас закуповуються закордонні.

 

Що стосується досвіду, який хотілось би почути. Всі хочуть почути, яка реформа системи охорони здоров'я, не закупівлі, не ціни. Ще раз кажу, відайте це все в Мінекономіки, говоріть про охорону здоров'я.

 

На скільки я зрозумів політично всі прийшли на лозунгах про те, що в минулому були одні корупціонери, і в минулому не було зовсім ніяких позитивів. Через півтора року я сьогодні чую, ми повернулися до референтного ціноутворення. А це була робота минулого міністерства і треба було говорити про якусь спадкоємність у роботі.

 

Ми на сьогоднішній день говоримо про багато речей, в тому числі і пілотних. Ви тільки що сказали, що там 60-70 відсотків було зроблено добрих справ. Значить, не все так погано було. Значить прийшли на тотальній критиці минулого міністерства, а на сьогоднішній день помаленьку повертаємося втративши півтора року.

 

Ми були з вами в Харкові. Ви сказали, що досвід роботи екстреної медичної допомоги заслуговує на якесь продовження. Я сказав, я як волонтер гарантую вам допомогу їздити по регіонах і його впроваджувати. Ну, вибачте, півтора місяця пройшло, мене ніхто не запрошує.

 

КВІТАШВІЛІ О.  А потому что меня спрашивают, когда купить и что купить, и потом, в каком месяце.

 

ШУРМА І.М. Нет, там не надо покупать. Там надо принять решение, что екстрена медична допомога, це не є лобіювання Мотороли, яка буде встановлювати вишки і не дасть зв'язку, а це є перш за все, на сьогоднішній день це є мобільний зв'язок. І сьогодні три області працюють по цьому закону, який отримав у Всесвітньої організації охорони здоров'я позитивну оцінку, і потребує його впровадження по всій Україні.

 

КВІТАШВІЛІ О.  А как я должен делать? Вместо властям сказать, что…

 

ШУРМА І.М. А, извините, пожалуйста, это я  вам сегодня вопросы задаю, а не вы мне. Поэтому, пожалуйста, послушайте, что я вам скажу, хорошо?

 

Це є одне. Я, відверто, чесно кажучи, хотів задати багато питань і дати критики. Але настільки ваші колеги по коаліції вам тут позадавали запитань, що я вже залишу свої запитання гострі трошки на пізніше. Єдине хочу вам сказати: щоб ви краще вникли в суть справи, вам потрібне колегіальне обговорення будь-якої проблеми. Ви знаєте, я не можу зрозуміти, такого за 20 років моєї роботи в системі охорони здоров'я не було. 4 місяці жодної колегії Міністерства охорони здоров'я. Жодної! Це там, де ви можете зібрати всіх начальників управлінь, спеціалістів і почути нагальні проблеми.

 

Я не знаю, чим у вас там зайнятий апарат. Може, ви за це їх позвільняли. Значить, правильно зробили. Але ні однієї колегії, щоб начальники управлінь не побачили міністра і сказали, яка специфіка в кожній області. Це неправильно. Мені здається, що ви колегії повинні проводити.

 

2 короткі запитання. Вони дуже коротенькі. Ви говорили, що буде опубліковано план проведення реформ в системі охорони здоров'я. Звичайно, закон довгостроковий про загальне обов'язкове медичне страхування. Повинен бути план. Коли буде опублікований план? От скажіть: через тиждень, через два, через три тижні, от коли буде опублікований план? Цього чекають і медики, цього чекає законодавець.

 

І наступне от. У вас така фраза цікава, я теж її часто застосовую, але, слава Богу, що я не є офіційна особа, якби на мене, не тяжелеет на мне ответственность за слова: "Сегодня-завтра подадим". Вот сегодня-завтра подадим законопроект – це вже я чую десь порядку місяця. От скажіть, коли подасте законопроекти по реформі? 2 питання коротких: коли буде план проведення реформи, всього план? От написати план – такого-то числа то-то, то-то, то-то, то-то. Дати, щоб ми могли і вас підтримувати, їдучи в регіони. І коли будуть здані документи по законопроекту по реформі?

 

А далі, враховуючи, що Ольга Вадимівна запровадила сьогодні ноу-хау – співдоповідач по запитанню. Ноу-хау було запропоновано – співдоповідач по запитанню. Це мені дуже подобалось. Але спочатку короткі відповіді на 2 моїх запитання, а далі пропоную передати слово співдоповідачу по запитанню, голові всеукраїнської організації пану Загородньому. Дякую.

 

КВІТАШВІЛІ О. Вы сейчас более усложнили мое понимание украинского языка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу прощения, сразу слово співдоповідачу. Если можно, на русском языке. Пан Загородний, коротко ваши вопросы, в одну минуту, потому что времени у нас нет.

 

Пожалуйста, от пана Загороднего. И, министр, вопрос у вас один…

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимовна, переведу на русский язык свой вопрос. Когда будет опубликован план проведения…

 

КВІТАШВІЛІ О. Не надо, не надо, вопрос я понял. Я спросил про это одно слово, которое вы сейчас…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пожалуйста, я сейчас минуту слово Загороднему. Потом ответ министра.

 

ШУРМА І.М. Пожалуйста, на два моих и на Загороднего.

 

ЗАГОРОДНІЙ В.В. Я постараюсь быть кратким, у меня три вопроса.

 

Первый. После 16 января были конкретные предложения пересмотреть регуляторные акты Министерства здравоохранения, в которых чересчур высокое администрирование, носят в его составе коррупционные составляющие, не потому что там работают коррупционеры. Первое, что сделано в этом направлении?

 

Второе. Постановление 240-е. Правильно подняли вопрос про АТО, Минобороны. И есть ли лекарственные средства, которые пациенты могут купить, даже если это дорого? Но сегодня во всех регионах, кстати, со всех регионов пришли письма в министерство. Ответа не получили, что делать с 240-ым постановлением. А проблема идет: о прекурсорах и о наркотиках. И вопрос стоит. Вот тут, за спиной у нас, сидят представители лечебных учреждений регионов. Когда, если они купили по результатам тендера, продлили договора 2014 года… Квартал заканчивается, наркотиков и прекурсоров может не быть.

 

И третий вопрос, короткий. Думаю, что в пятницу вы анонсировали, что послужило увольнения директоров департаментов. Думаю, что аудитории сейчас будет интересно, чтобы вы сказали, не журналистам, а здесь, в аудитории, что послужило причиной увольнения …департаментов.

 

КВІТАШВІЛІ О. Давайте я буду просто отвечать на вопросы депутатов сначала, и потом отвечу на ваш вопрос.

 

План будет быстро, я говорил, до конца следующей… Нет, нет, нет, подождите. Вы же хотите методично все делать. Надо сначала утвердить, вынести на комитет внутренний, на группу рабочую, которая работает над планом. Вот все это пройду я – и потом будет этот план  висеть на  потом презентую на нараде у Президента реформы, потом этот план будет уже висеть. Потому что 16 апреля  у них презентация, после этого план будет….

 

Вы такие вопросы задавали мне, что если отвечу, вы скажите, что я  там представляю… вы слушаете не министра охраны здоровья, а  представителя финансового банка. Я могу…

 

_______________.   (Не чути)

 

КВІТАШВІЛІ О.  Нет, вы сказали… нет, вопросы ваши были насчет доллара курса и так далее. Я просто хотел вам сказать, что когда мы заплатили за поставку лекарств  в декабре, тогда был один курс, то есть они получили по тому курсу, который тогда был задекларирован. Так что мы не будем принимать претензии, что курс изменился и поэтому там  меньшее количество и так далее.

 

Я очень извиняюсь, последние 4 месяца я стараюсь убрать  те  регуляции, которые при моем большом уважении  ко всем вам, которые  вы придумывали в разные времена вашего нахождения во власти, утверждали законы. В Украине  существует Закон экстренней медицинской помощи. Я не знаю, где такой  другой страны, где такой закон работает.

 

Существуют законы,  которые регулируют ненужные направления и сферы. Да, есть. И чтобы изменить финансирование системы здравоохранения,  надо менять 9 законов. А человек, который может написать изменение 9 законов, надо… его найти очень трудно. Понимаете? Потому что объясняя, как меняется система  финансирования здравоохранения юристу, чтобы тот потом написал изменения в  законах –  очень и очень трудоемкая вещь. Поэтому я очень извиняюсь, но те регуляции, которые я унаследовал, гениальные, которые были придуманы  25, включая  регистрацию шаманов, которые я подписываю и даю лицензию на работу ………и так далее, и так далее. Вот это все не дает возможность нормально принимать быстрые решения, к  которым я  привык. Потому что когда я работал в Грузии, утром принималось решение – вечером уже это было оформлено. Понимаете? А когда я сказал, что давайте уберем 240 эту самую постанову, которая вообще для меня непонятная, я уже 2 месяца это не могу делать. Там  Министерство экономики, Госфининспекция... Я не знаю, зачем, кто это придумал, почему, для чего…

 

КОРЧИНСЬКА О.А.   Пане міністре, я перепрошую. Ваша перша зам нас переконувала, наш комітет, ні в якому раз. Ми прислухуємося…

 

КВІТАШВІЛІ О.   Да, я тоже сказал. Оксана, я тоже сказал, что… 

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми прислухаємося до вашої пропозиції і проголосуємо сьогодні за цю вашу пропозицію. Даю слово.

 

КВІТАШВІЛІ О.  Пожалуйста. Пожалуйста, голосуйте. Но, если это невозможно сделать, потому что регуляции в стране такие…

 

Вот вы говорите, что почему не убрали? Знаете, сколько я убрал? Десятками. Просто столько понаписано, что никакого эффекта пока это не дает. То, что было лицензировать импорт, то, что надо было лицензировать субстанцию импорта, вы понимаете, я думал, что эти законы, эти регуляции, которые придумали в МОЗ, которые в постановлении Кабмина это вот так случилось. Нет, это все строилось так, чтобы деньги на этом зарабатывать. Понимаете, больше людей получали право печати, дискреции на принятие решений, а разгребать это очень трудно. Потому что те люди, у которых отбираешь печать, они воюют за это, они борются, чтобы не было тех изменений. Когда что-то меняешь, говоришь, сделайте, да, четыре месяца назад, уберите, пожалуйста, лицензирование, это я сказал в декабре, шаманов. Я не хочу разделять ответственность, если человек убьет кого-то, потому что я подписал лицензию на целителячетыре месяца. Оказалось, надо менять закон о лицензировании разных этих самых.

 

Так что я вас очень прошу, когда вы мне говорите претензии, почему так работает или не работает, давайте сядем вместе, я вам дам перечень идиотских законов, вот прямо говорю, которые были приняты за последние. И просто уберите их, просто проголосуйте один раз пакетом – и все. Что лицензировать шаманов нельзя.

 

Я должен предложить? Я это предложу. Я вам дам перечень всех тех… Например, закон экстренной медицинской помощи. Почему он существует в стране и что он регулирует? На это ответов нет ни у кого. Так давайте сядем, сделаем группу,  пройдемся,  и я вам скажу, я не могу менять вот это, потому что раз, два, три, четыре, пять.

 ШИПКО А.Ф.  Но, благодаря этому закону у нас нормально работает система экстренной помощи в Днепропетровской области.

 

 КВІТАШВІЛІ О. Ради бога, это можно было написать в законе о здравоохранении.

 

 _______________. Давайте писать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Співдоповідач по запитанню відноситься тільки до того запитання, яке давав головний доповідач. Будь ласка, пані Донець.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я спробую задати конкретні запитання. Скажите, пожалуйста, была информация о том, что Украина в этом году получит более 200 миллионов кредита Мирового банка, который будет направлен на здравоохранение. Из них будет 100 – на реформы и 100… и более 100 – на регионы. Так оно и будет. На что будут конкретно потрачены 100 миллионов касательно реформ? Это вопрос первый.

 

Вопрос второй касается клиники "Охматдет". Я знаю как бы вашу личную позицию, да о том, что как бы, ну, нет возможности достраивать ее сегодня в Украине. То есть она должна быть либо заморожена, ну, то есть либо продана, либо что с ней будет происходить? Это вопрос первый, да.

 

 И будет ли она все-таки передана МОЗу? Потому что до сих пор, я так понимаю, она МОЗу не подчиняется. Вопрос второй.

 

Вопрос третий. Я разговаривала с Премьер-министром Украины, в принципе, как бы он… единственное, что он сказал… Я предлагала сделать ТСК при парламенте. Сказал, что будет правильно это сделать при министерстве. Группу, которая посмотрит все неиспользованные помещения, которые не введены в эксплуатацию. Потому по Украине есть очень много зданий при больницах, да, которые полностью там не введены в эксплуатацию либо там не закончена реконструкция. Понятно, что  ближайший год это не будет законченно. Единственное, что как бы такие… понятно, что объекты есть не только в МОЗе, да, но и в ряде других министерств, поэтому как бы она должна быть как бы не только, ну, как бы не только МОЗовской группой, да, а общей. Более того, я понимаю, что сегодня на территории страны есть ряд оборудования, которое не используется, в силу того, что оно было куплено в объекты, которые не достроены. Поэтому я предлагаю, действительно создать вот такую вот группу, вероятно, ну, там возможно под вашим патронатом, да, чтобы мы все-таки имели четкий анализ пообъектно, да, что у нас есть не достроено, и что можно либо в аренду сдавать, либо продавать, да, и то, что касается оборудования, которое на самом деле тогда могло передаться в другие регионы. Это вопрос третий.

И  вопрос четвертый. У меня был ряд писем от относительно препарата "Граноцит", да, это производство "Санофи". Потому что в прошлом году как бы был проведен чуть позже тендер и этот препарат сейчас нужен в стране. Я  знаю, что были письма направлены, как бы ряд писем был даже на министерство направлен, но этот препарат сейчас нельзя использовать, поскольку срок годности его как бы чуть короче, чем у нас прописан в законодательных актах, да, там, которые МОЗ  может взять. Но изготовить его – долго, у него короткий срок действия, этого препарата, там год. Тендер в прошлом году провели поздно, поэтому если поставляется препарат сейчас, то у него  не хватает года впереди. Но компания гарантировала, я знаю, что в письмах, которые обращения были ко мне лично, да, они гарантировали то, что как бы если будет не использован препарат, они как бы поменяют его.  Вот решена ли эта проблема?

Четыре вопроса.

 

КВІТАШВІЛІ О. Да, да, я попрошу просто на последний вопрос…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане міністре, я перепрошу. Позаяк це "Граноцит", це дитяча онкологія, хочу отметить, что, во-первых, не год, а два года. Во-вторых, компания "Санофи" регулярно из года в год нарушала условия по как раз сроку годности этого препарата.

 

ДОНЕЦЬ Т.А.  Я не знаю, просто это письма…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я вам говорю. Во-первых, не год, а два.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Это был вопрос министру. Я прошу прощение, это вопрос министру.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Да, я  Сандро просто в данном случае…

 

ДОНЕЦЬ Т.А.  Мне министру, можно? Спасибо.

 

КВІТАШВІЛІ О.   Я просто знаю эту тему, я дам возможность Игорю Перегинцу ответить на счет "Санофи".  

 

Я забыл ответить на вопрос, который передан, как это, сам себе…

 

______________. (Не чути)

 

КВІТАШВІЛІ О.    Да, вот это я не смогу высказать никогда, наверное.

 

Насчет увольнения, извинения, людей. Я, наверное, не раз об этом за последние три дня или четыре говорил, я не знаю, что нового вы хотите услышать, но в МОЗе нужна была реорганизация, я проработал с этими людьми четыре месяца, к некоторым у меня претензий нет, к некоторым есть. Поэтому я не вижу проблем почему я должен был по другому  Ну, это было мое решение, это абсолютно нормально. Так что надо заводить новых людей и работать по-новому.

 

Насчет Всемирного банка, что бы ответить на ваш проект. Это трехгодичный проект, в целом это 214 миллионов долларов в поддержку реформ. 8 регионов, которые, то есть областей, которые будут получать финансовую поддержку по реформированию здравоохранения от Всемирного банка. И есть центральные компоненты, в том числе и развитие электронных систем, развитие мониторинговых систем, развитие, финансирование… То есть расчета финансирования услуг Там очень много компонентов, если вас интересует я могу просто весь проект вас переслать, это в открытом режиме лежит.

 

Насчет хматдета". У нас было, по-моему, сегодня за последние несколько месяцев первая такая продуктивная встреча, там было очень много… Да, с вице-премьером Кириленко. Там проблема была чисто техническая, юридическая и финансовая. Поэтому мы решили это очень быстро решить.  То ……, которая должна достроить, она переходит под МОЗ, очищенная без кредиторской задолженности. И те деньги, которые были выделены МОЗу на достройку или хотя бы начало стройку в этом году, потому что я не думаю, что денег хватит на достройку 100-процентную, то мы уже сможем расходовать, у нас есть с организацией, которая будет строить  план, как они будут строить, достраивать, и в принципе эта договоренность уже достроена. Сейчас надо это формально оформить.

 

Я очень постараюсь это сделать быстро, зная, как это медленно все делается, но я постараюсь быстро получить постанову от Кабмина, чтобы перешло это в подчинение МОЗа.

 

Насчет аудита, да. Я абсолютно с вами согласен, надо делать и быстро делать. Мы просто хотели пройтись по… У меня переговоры с разными компаниями, которые могут делать аудит не только в финансовом плане …….., кстати они нам очень много помогают. ………., которые могут сделать аудит всей системы, которая находится под МОЗовским управлением.

То есть, не только больницы естественно, но и еще там Укрмедпром, там 73 там разных ТП, у которых еще плюс к этому всему свои собственные разные недвижимости и так далее, и так далее. Там, ну там очень странные истории, очень темные истории, и я счас… пока руки не дошли до этого, но я согласен, если вы хотите быть частью этой группы, то с удовольствием участие депутатов в этом будет очень важно, очень нужно.

 

А насчет "Санофи". Я просто узнаю в деталях. Я слышал об этом, просто сейчас не помню детали и не могу ответить, но я знаю, что там это проблема.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Господин министр, прошу вас ответить на вопросы пана Загороднього, которые у нас прозвучали, и готовятся к

 

КВІТАШВІЛІ О. Я уже ответил.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вы на все ответили. Ответили? Ви задоволені всі відповідями?

 

Будь ласка, до слова пан Жовтяк і пані Стефанишина, в заявці у нас були на запитання.

 

ЖОВТЯК В.О. Большое спасибо за возможность выступить от общественности. Я представляю сеть людей, живущих с ВИЧ.

 

Уважаемые депутаты, мы не первый год обсуждаем реформу здравоохранения и…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ближе к микрофону, пожалуйста.

 

ЖОВТЯК В.О.  Мы не первый год обсуждаем реформу здравоохранения, я хочу вам сказать, что на сегодняшний день время поменялось, и на сегодняшний день недовольство людей, простых людей в областях, которые приходят в больницы, оно возрастает.

 

И нам сейчас, вам сейчас призываю работать по-другому, более быстрым изменениям. И сегодня уже не осталось времени, для того, чтобы по два, по три месяца принимать решения, нужно работать быстрее.

 

Я хочу поблагодарить Министра здравоохранения за те изменения, которые были, особенно на прошлой неделе. Пусть маленькие кадровые вопросы, но они случились. И мы таких изменений не видели уже долгое время. Долгое время, спасибо большое за эти изменения.

 

Но в то же время хочу сказать, что мы, наверное, живем в разных реалиях. Потому что по нашей информации, по информации от областных центров СПИДа, сегодня центры СПИДа обеспечены лекарствами до июня, до мая месяца. И если мы сегодня не предпримем каких-то решительных действий, чтобы те поставщики препаратов, которые не поставили препаратов, а тянуть 180 дней, то может прерывание лечение.

 

И, последнее, что я хочу сказать, что всеукраинская сеть людей, живущих с ВИЧ, благодаря поддержке Глобального фонда в очередной раз подставляет плечо государственной программе и государству. Мы сегодня производим расчеты с производителями препаратов, это в  основном международные компании, в том числе и индийские, на сумму более чем 200 миллионов гривен. Это  те препараты, которые были поставлены до нового года и мы смогли найти аргументы для того, чтобы уговорить компании поставить препараты, а деньги мы отдаем только через 4-5 месяцев.

 

И я призываю вас, господин министр, принять всевозможные усилия для того, чтобы отменить это преступное постановление про отсрочку платежа 180 дней. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ольга Стефанишина.

 

СТЕФАНИШИНА О.А. Спасибо большое. Я представляю организацию "Пациенты Украины", я бы хотела немножко дополнить вопрос Владимира Жовтяка. Господин министр, вас, скорее всего, не правильно информируют, и обеспеченность вообще в принципе антиретровирусными препаратами по стране критическая. У меня есть здесь письма от Всеукраинского центра СПИДа, в данный момент 65 тысяч украинцев всего получали лечение в прошлом году антиретровирусное. По расчётам Мирового банка, в 2015 году их должно стать 114 тысяч, к сожалению, по вашим расчетам вы не увеличили ни на одну копейку финансирование на лечение ВИЧ-инфекции в 2015 году. Пожалуйста, расскажите, как вы собираетесь выполнять свои обязательства перед Глобальным фондом, который предоставляет Украине 164 миллиона долларов безвозвратной помощи, и в условиях контракта с которыми  обеспечение антиретровирусной терапии  ВИЧ-инфицированных является обязательным  условием. Это первый  вопрос.

 

И второй вопрос. Я бы хотела вернуться к вопросу  государственных тендеров. Мы очень поддерживаем все тезисы народных депутатов, а также     министра  о том, что Министерство здравоохранения должно заниматься политикой, а не проводить  государственные тендеры и не являться Министерством торговли. Но, к сожалению, в данный момент это так и люди тяжелобольные в Украине, сейчас   зависят именно от Министерства здравоохранения, которое до сих пор не начало  процедуру закупки лекарственных  средств.

 

Также, господин министр, Вас неправильно информировали о том, что прошлая власть  проводила закупки намного позже, в 2013 году государственные закупки начинались  в январе, и  это давало возможность за полгода закупить лекарства, и обеспечить людей. О нас конкретные вопросы и даже требования, скорее всего, к Министерству здравоохранения, которые мы бы очень просили записать  под стенограмму. Первое: когда будет оглашен  график закупок Министерства здравоохранения ежегодный, мы требовали на   прошлой  неделе,   чтобы   это   было  сделано   до 9 апреля.  Второе: когда будет оглашен список препаратов на закупку  2015 года и конкретно, какие  болезни и препараты будут обеспечены за счет закупок через международные организации.    И третий вопрос: когда вы огласите     тендеры? Мы просим это сделать до 30 апреля 2015 года, иначе у вас будут колоссальные провалы в лечении, начиная в июне месяце, вы увидите этих пациентов опять под Верховной Радой и Кабинетом Министров.

 

КВІТАШВІЛІ О.  А почему "опять"? А почему так плохо все? Я бы хотел ответить, я попрошу Игоря  детально ответить на счет дефицита и вообще я не говорил, что у нас везде прекрасно, я начал свое выступление с того, что у нас катастрофа. У нас лучше ситуации по какому-то направлению, хуже  ситуация по другим направлениям  и я никогда не говорил, что у нас все складно и прекрасно. Единственное, где можно контролировать ситуацию более-менее хорошо – это по программе СПИДа, по СПИДу, и по программе туберкулеза, потому что там есть нормальная  база данных, по другим программам, вообще ничего нет, абсолютно.  Поэтому, из-за того, что сеть работает   исправно и очень хорошо, и она давно работает  по этой проблематике, и имеет, то есть держит ситуацию в руках, поэтому может  какие-то  проблемы решать, на 200 миллионов гривен помогать государству такие провалы как-то  проходить. Я не говорю, что  там  все  у нас складно и  прекрасно. Я знаю, какие проблемы и почему такие проблемы были  образованы.

 

Насчет Глобального фонда. Глобальный фонд  хорошо понимает, в какой ситуации сейчас находится   страна. Они очень адекватно на это смотрят. Я с ними вел ни одну  переговоры много раз. Они знают, что страна находится в военном положении, воюет, финансовый кризис, берет долги. И поэтому Глобальный фонд готов помочь во  многих направлениях, в том числе   по гуманитарной помощи,  продлению там проектов или  использование   тех денег, которые  резерв…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

КВІТАШВІЛІ О. Да, да, остались после  закупок, так что все это можно нормально  делать и планировать.

 

Да, еще хотел бы Я знаю, знаете,  что  самое интересное то, что  я говорил  пару месяцев  назад до того, как  меня назначили  министром, что МОЗ не должен быть закупочным агентством.  И эти претензии  сейчас предъявляют мне. Ну, МОЗ, к сожалению, закупочное агентство потому что законодательство Украины  не дает возможность  МОЗу  не быть  закупочной  конторой. А вот  я  прошу   депутатов очень, присмотрите, пожалуйста, посмотрите  тот законопроект, который  дает возможность системе электронных  закупок  выйти из  100 тысяч гривен планки и дать возможность другим.  Сейчас сегодня только  100 тысяч гривен можно купить  по электронным закупкам.  Я знаю, что законопроект  уже  находится в Верховной Раде. Пожалуйста, когда  будет пленарное, просто  присмотрите, чтобы  это сняли, вы сняли это ограничение. Потому что  это даст нам возможность уже закупки… то есть саму процедуру  торгов делать в открытом электронном режиме.

 

Игорь Перегинец, пожалуйста,  пане Ігорю,  ответьте насчет дефицита  и так далее.  Когда будет план и группы  и так далее.

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б.   На рахунок дефіциту я…  Я все-таки пропоную,  ця тема достатньо технічна  і детальна, ми можемо зустрітися окремо, відповісти на всі ці питання окремо  і громадським   організаціям і якщо є зацікавлені депутати, тому що насправді дуже треба детально прописати відповіді і показати поетапно. На  сьогоднішній день можу сказати, що ми подали Міністерству фінансів паспорт бюджетних програм на затвердження, які були погоджені відповідно до бюджету, які виділені на цей рік, після цього ми будемо збирати дані з регіонів. Тому для нас важливо, повертаючись до 240 постанови, індикативна ціна для регіонів, оскільки, як було зазначено, регіони нам подають не потребу фактично в людях, а потребу відповідно до бюджету, тому це важливо розуміти. І чому 240-а не так просто або відмінити, або якось її знівелювати, або зробити вигляд, що її не існує, це важливо для планування національних закупок після того, як ми отримаємо запит з регіонів. Як ми отримаємо запит з регіонів, експертно-технічна група і спостережна рада, положення, які готовив, переглянути номенклатуру минулого року, приведуть у відповідність до клінічних протоколів, переліку життєво необхідних лікарських форм, який готовий, буде розроблений Міністерством охорони здоров'я, вчора затверджений, буде подаватися до Кабінету Міністрів, буде заміняти постанову 1071, яка визначає перелік лікарських засобів, щоб закупки відбувалися на прозорих, зрозумілих принципах, із зрозумілими лікарськими засобами, а не в ручному режимі, можливо, навіть цього року.

 

Стосовно по лікарських засобів ВІЛ-інфекцій. Як вже було неодноразово зазначено, закупки відбувалися наприкінці минулого року. Зараз чинні договори, поставки не відбуваються, абсолютно по зрозумілій легітимній причині, 180 днів. Ми разом з постачальниками ДП "Укрвакцина" плануємо зустрітися з постачальником окремих лікарських засобів і попросити їх поставити швидше ніж 180 днів, тому що реально є загроза переривання лікування. Інше ніж попросити, на даний момент, ми нічого не можемо, вони в законодавчому полі 180 днів. Інші питання, я готовий зустрічатися в робочих групах, з усіма можливими учасниками, щоб пояснити всі деталі, робота йде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

В мене наступні дві пропозиції до Міністерства охорони здоров'я. Перша. Ми завтра чекаємо від вас лист на Комітет охорони здоров'я з проханням і з вашою підтримкою по відміні цієї постанови. Готові ви це? 240 постанова. Готові ви підготувати цей лист? Сьогодні ви говорили про те, що шлях це є відміна 240 постанови. Я запитаю, готове Міністерство охорони здоров'я завтра подати лист?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б.   Ми готові подати пояснення, що ми рекомендуємо зробити, з різними варіантами, які опрацьовані на протязі трьох тижнів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто мова йде про ваші  пояснення про звернення до  Комітету охорони здоров'я відмінити цю постанову. Ми це підтримуємо.

 

Далі. Ви готові цей лист надати?

 

ПЕРЕГІНЕЦЬ І.Б. Ми дамо на розгляд комітету наші пояснення, що робити з цією постановою, а комітет буде вирішувати…

 

_______________. Чекайте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, у нас є…

 

МУСІЙ О.С. Люди добрі, вибачте, міністр говорить, постанову треба відмінити.  Заступник говорить, постанову не треба відмінити. Ви, будь ласка, розберіться  в себе у міністерстві, хто керує міністерством –  міністр чи заступник міністра. Як ми можемо це слухати, люди добрі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Комітет це не вирішує, але ми  маємо підготувати  звернення.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Пані Ольго, я  перепрошую. Позаяк зараз буде підміна поняття першим заступником, вже це відбувалося не  один раз.

 

Пане  міністре, скажіть, будь ласка, ми можемо  підтримувати вашу пропозицію і внести пропозицію Кабінету Міністрів про скасування цієї постанови?

 

КВІТАШВІЛІ О. Можете.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. За регламентним комітетом, правильно, за регламентним ми можемо підтримати пропозицію міністра  проголосувати на комітеті звернутися до  Кабінету Міністрів розглянути питання про  скасування Постанови  номер 240.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я перепрошую, пані  Оксано, зараз трошки…

КОРЧИНСЬКА О.А. Почекайте, спочатку головуючий вам слово дасть.

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Наплутало абсолютно пояснення міністерство. Будь ласка, ми розповідали про історію нашого рішення по  цьому питанню

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пані Олександра, вам буде  надано слово, коли вам зададуть запитання. Будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я декілька раз просила  по 240-й надати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вам надано буде слово, коли  прийде час.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Ми працюємо в Кабінеті Міністрів  над цією постановою і вже зважили, дуже багато ризиків, які пов'язані  з її скасуванням.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, я звернулась до народних депутатів, до  членів Комітету з охорони здоров'я Верховної Ради і звернулася до пана міністра.

 

КВІТАШВІЛІ О. Можно ответить?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так.

 

КВІТАШВІЛІ О. Да, у нас готово. Мы хотим изменить, убрать, закрыть, скасувать, не знаю, какое слово принять. (Оплески) Но так, чтобы не было проблем при госзакупках, когда мы будем делать тендера.  Потому что, еще раз, там есть такие нюансы, которые когда я говорю, что-то убрать, к сожалению, так быстро убрать не получается.

 

Я очень прошу, я не хочу повторять историю прошлого года. Не надо, я вас очень прошу всех, очень много работы, очень много   работы и очень много надо менять. Не надо сталкивать министра с замами.  Я знаю, что это принято здесь такая тактика, это работало в прошлом. Но я вам скажу: это работать не будет. Мы будем работать вместе, и мы отвечаем за все вместе. Если кто-нибудь что-то не доработает, он будет отвечать сам со своей позиции. Я вас очень прошу, эту тактику просто забудьте, со мной это работать не будет. Я не буду воевать… Я не буду воевать ни с фарминдустрией…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Господин министр, я прошу прощения! Я прошу прощения! Речь идет сейчас не о вас и ваших заместителях, которых вы сами назначаете. Речь идет сейчас, идет о Министерстве обороны и присутствующих здесь представителях больниц и областей, которые не могут купить лекарств. Вначале нашей встречи вы заявляете о том, что вы отменяете это постановление, и люди сидят в ожидании того, что постановление будет отменено как можно быстрее, они смогут сделать закупки. Но теперь вы говорите о том, что оно не отменяется, поэтому обеспечьте тогда, пожалуйста, через Минздрав механизм оперативного реагирования, чтобы у нас больницы не были элементарно без антибиотиков. Потому что задача была, мы не обсуждали эту постанову, речь шла о том, что на сегодняшний день есть ведомства, есть больницы, которые не могут провести закупки. Проблемы ваших замов, замов, постанов – это все второстепенное. Первостепенное – это люди, которые сегодня умирают от нехватки лекарств. Так вот, пожалуйста, Министерство здравоохранения,  выступите, пожалуйста, сейчас, госпожа Павленко, и объясните, каким механизмом завтра присутствующий здесь Верба сможет закупить то, что ему нужно для его ребят, которые умирают сегодня от пневмонии, и для тех волонтеров, которые здесь сидят, у которых уже нету денег покупать.

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Спасибо, что дали слово. Коль все перешли на русский язык, перейду тоже. Я хочу сказать о следующем. Мы давали, некоторое время назад, пресс-конференцию, которую мы инициировали сами, касательно государственных закупок, целью которой было объяснить, что происходит в министерстве и почему идут проволочки со временем. Центральным моментом и цитата, которую я постаралась донести до людей, цитата министерства, касалась того: уважаемые люди, народ, страна, давайте определимся, если мы хотим закупить быстро, тогда вы должны осознавать, что способ закупки, нормативно-правовая база не будет изменена. Если мы стремимся к реформам, и мы даем возможность нам… Пожалуйста, я вас очень прошу, не прерывайте меня… Если мы даем возможность нам закупить по-новому, изменивши правила, то наши пояснения относительного того, куда мы тратим время, должны также учитываться. У нас ушло время на то, чтобы мы разобрались в том, что необходимо отменить номенклатурные комиссии, – мы это сделали. Мы отменили рабочие группы, – мы это сделали. Мы утвердили вчера национальный перечень лекарственных средств, который является жизненно необходимым, – мы это сделали. У нас новый формуляр лекарственных средств, – мы это сделали. Очень много моментов, під якими можна поставити крапку, – ми здобули.

 

Да, действительно, мы не можем закупить прямо сегодня, в этот день, в среду. Но у нас идет планомерная работа, которая, поверьте, очень быстрая, работа в исполнительной власти сейчас заставляет нас бежать быстрее, чем слышим крики в спину.

 

На сегодняшний момент почему мы обсуждаем это постановление? Не потому, что мы Министерство торговли, или хотим подменить какие-то понятия, а потому что вопрос цены стоит крайне важно. И те фармацевтические компании, которые выиграют тендеры…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу прощения, если у вас нет конкретного ответа, что делать господину Вербе завтра; если вы предлагаете, чтобы сегодня люди умирали от пневмонии и ждали, пока Министерство здравоохранения проведет все необходимое, – это ваш ответ…

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Тендер – это процесс.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Меня сейчас интересует ваш ответ не мне, а ваш ответ присутствующим здесь людям, которые пришли к вам и которые уже второй месяц ходят к нам, которые не понимают, что им делать. Вы являетесь исполнительной властью. Если вам нужна помощь законодательной власти, мы готовы вам помочь. Если у вас не хватает профессионализма, обратитесь, пожалуйста, к помощи к тому, кто это может сделать.

 

КВІТАШВІЛІ О. Ольга Вадимовна, можно, чтобы страсти не накалялись без… Понятно, что очень много проблем. И понятно, что люди не могут купить, потому что постановы регулируют идиотские вещи. Я это хорошо понимаю. Если возможно будет эту постанову просто приостановить на следующие 3 месяца, или на декларирование, что-то в этом роде, давайте сделаем так. Если его вообще можно убрать так, что страна не развалится, тогда уберем. Они просят дать несколько вариантов, комитет просит, каким путем можно пойти. Если вообще изменение закрытые, удаление, скасування этой постановы не приведет страну к развалу, в чем я, сомневаясь, давайте уберем.

 

Я не юрист, я очень плохо разбираюсь, как работает постанова и так далее, да. Что там мне понятна бюрократическая процедура. Я, да, пожалуйста, я могу пойти там еще попросить Кабинет Министров, то есть ее убрать. Но я никак… Ольга Вадимовна, я никак не хотел  вас обидеть, и я не говорил, что я переношу интерес, то есть внимание с одной проблемы на другую. Это проблема проблемы. То есть я вижу не от вас, и это хочу отметить, подчеркнуть, не от вас. Но в последнее время уже несколько недель муссируется эта тема. Я просто хотел сказать, что раскачивать министерство, и люди, которые работают в министерстве, наталкивают друг на друга, это просто ничего не дает и не даст. Просто это хотел сказать, это не в замену той проблемы, которая существует.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пожалуйста, у нас одну минуту ………. и одну минуту – Воронкова, и…

 

КИРИЧЕНКО О.М. Извините, пожалуйста. Кириченко Алексей. Я народный депутат Украины, Радикальна партия Олега Ляшко.

 

Учитывая остроту обсуждаемой проблемы и возможность сейчас войти в штопор, я предлагаю собраться завтра и предложить Министерству охорони здоровалгоритм, как вы выйдете из этой ситуации, завтра. То есть я предлагаю, Ольга Вадимовна, я предлагаю вам назначить на завтра заседание комитета. Потому что возможно мы сейчас  Ну, значит, сделать это в перерыве на 14 часов. Ну, если мы говорим, что есть острейшая проблема, которая заключается в том, что наши больницы не могут  закупать антибиотики, наркотики и все остальные скоропомощные средства, нам нужно вырулить из этой ситуации негайно. І це треба зробити завтра.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оей. Нам завтра Министерство здравоохранения передаст механизм, каким образом присутствующиее здесь представители лікувально-профілактичних закладів 

 

Пани Александра, сейчас слово последнее у нас заключающее Яровая, Воронкова. Кто из вас?

 

ВОРОНКОВА Н.О.  Яровой нет, она ушла уже, к сожалению.

 

Я хотела сказать, что однозначно эту ситуацию нужно решать. Я поддерживаю Ольгу Вадимовну и Оксану Анатольевну, потому что у волонтеров уже закончились средства. У нас их просто уже нет, поэтому спасать бойцов нашими силами уже невозможно. Мы и так делаем все возможное и невозможное. Кроме этого, есть вопрос с другими закупками, и в том числе, я так понимаю, опять же связано с МОЗом различных и препаратов, и медицинских, скажем так, расходников, те, которые как бы тоже зависят опять же от вас.

Поэтому пощадите, пожалуйста, волонтеров и пожалейте, пожалуйста, бойцов, дайте им шанс. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я благодарю и благодарю министра…

 

ШУРМА І.М. 30 секунд до міністра з процедури. Ділова пропозиція. Пане міністр, я хочу вам особисто подякувати, що після вашого візиту до Львова, ваше сприяння про виділення 45 мільйонів на розбудову перинатального центру, воно виконано, і Львів очікує грошей. Просили передати вам дякую. Це перше.

 

І, Ольга Вадимівна, пропозиція. Щоб у нас були результативні зустрічі, і вони можуть бути дуже гострі, зустріч з міністром проводити на комітеті в закритому режимі.

 

Да.  Між депутатами і міністром, тому що, ну...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оскільки було рішення прийняти Комітетом охорони здоров'я, що наші засідання є відкрити, тому я пропоную вашу пропозицію переформатувати, і ми можемо проводити окремі зустрічі депутатів з міністром. Тому що в нас є велика кількість питань в порядку денному, які не відносяться до роботи міністра, тому пропоную наші зустрічі з міністром відокремити  і проводити їх під засідання.

 

Дякую, дякую, пане міністре. Дякую, заступники, всі.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пані Ольго, я навпаки настоюю як колишній громадський діяч, що громадськість повинна присутня бути завжди на комітетах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

 

Ми переходимо до наступного питання. Наступне питання, у нас прийшов, я так розумію, спів… Ми переходимо до роботи Комітету охорони здоров'я. Переходимо до наступного питання –  проект Закону 1708 чи 1844? Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів", поданий народним депутатом України Вадатурським (номер 1844).

 

Прошу вас, три хвилини для доповіді по законопроекту.

 

ВАДАТУРСЬКИЙ А.О. Дякую вам за слово і запрошення.

Уважаемые коллеги, законопроект о внесении изменений в Закон Украины "О государственной системе безопасности при создании, испытании, транспортировке и использовании генетически модифицированных организмов" имеет целью ввести европейскую процедуру регистрации на территории Украины тех ГМО и ГМО продукции, которые внесены решением Европейской комиссии в общий реестр ЕС.

 

Законопроект ни в коем случае не подразумевает свободного доступа к ГМО и ГМО продукции в Украину, а наоборот разработан для того, чтобы упорядочить рынок, обезопасить украинского потребителя и запретить ввоз в Украину незарегистрированной ГМО.

 

На самом деле 90 процентов сои сегодня выращивается в Украине генетические модифицированной, такая же ситуация с рапсом и кукурузой. Согласно действующему законодательству в Украине, предполагается государственная регистрация ГМО.

 

Но процедура их регистрации остается не урегулированной на уровне подзаконных актов, что делает невозможным вообще процесс регистрации ГМО. Как следствие, до сих пор в Украине не зарегистрировано ни одного ГМ пищевого продукта, косметических и лекарственных средств содержащих ГМО источников кормов. Соответственно и контроль за оборотом ГМО отсутствует.

На практике система обеспечения безопасности ГМО для населения фактически не действует, пустые реестры ГМО совсем не гарантируют безопасность продуктов питания.

 

Введение европейской процедуры регистрации ГМО продукция, которые внесены в общий реестр ЕС позволит навести порядок в этой сфере, преодолеть коррупцию, серый импорт. Процедура регистрации ГМО требует мощных научных, технических, методологических, финансовых временных ресурсов, которые, к сожалению, Украина не в состоянии сегодня обеспечить. Кроме того, наша процедура не признается странами-членами ЕС. Зачем нам изобретать велосипед, если можно воспользоваться результатами работы крупнейших лабораторий ЕС.  Исследование, испытание одной ГМО культуры в Европе длится от 5 до 8 лет и лишь после этого, пройдя всевозможные проверки, регистрируется.

 

По такому же принципу недавно был принят закон об упрощенной регистрации лекарств в Украине, который позволяет применение об упрощенной процедуре регистрации медикаментов, если они до этого были зарегистрированы в ЕС. Введение европейской процедуры регистрации ГМО является абсолютно логичным, учитывая подписание соглашения об Ассоциации между Украиной и Европейским Союзом и стремление Украины гармонизировать свое законодательство законодательством ЕС. К тому же законодательство ЕС в сфере регулирования ГМО демонстрирует политику предотвращения рисков. Процедура регистрации очень сложна и требует участия всех государств членов ЕС, поскольку в случае ее завершения ГМО может быть размещенным на всех национальных рынках государств членов ЕС в течение следующих 10 лет. Национальная регистрация позволяет ГМО только в одной стране, только европейская комиссия может разрешить  использование ГМО на территории всего ЕС. Официальный реестр ГМО продуктов питания кормов содержит, на данный момент, 54 культуры, которые разрешены в ЕС. Евросоюз очень настороженно относится к использованию ГМО, публикует с 1985 года отчеты о безопасности ГМО, базирующие на данных более чем 400 независимых экспертных групп.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам за доповідь. Все, ви завершили?

 

 ВАДАТУРСЬКИЙ А.О. Нет, не завершил. Хвилину прошу.

 

Европейский Союз рассматривает генетически модифицированные организмы как результат специального процесса производства. Поэтому было разработана отдельно специальная система правил обращения с ГМО. В 2004 году ЕС заменил мораторий на обновленную регуляторную систему, охватывающую вопросы безопасности маркировки и отслеживания ГМО, создав самую консервативную систему  регулирования ГМО в мире.

Уважаемые коллеги, моя инициатива позволит, наконец, установить контроль над ввозом и оборотом ГМО в стране, создать действенную систему обеспечения безопасности ГМО для населения.

 

 В США порог терпимости к ГМО, ниже которого содержание ГМО допускается, составляет 5 процентов, в Украине и ЕС – 0,9, то есть выше, чем в Украине. Но если посмотреть на такой показатель как ожидаемая продолжительность жизни при рождении, то по данным Мирового банка за 2014 год в США она составляет 79 лет, Франция – 83, в Украине – 71.

 

Учитывая ведущие позиции Украины в мире как производителя, экспортера зерновых и колоссальный потенциал развития производства продуктов питания, создание эффективной и прозрачной системы регулирования ГМО является крайне важным.

 

После регистрации законопроекта я получил письма в его поддержку от Министерства агарной политики, продовольствия Украины, Министерства здравоохранения Украины, Европейской бизнес - ассоциации, Государственной инспекции Украины по вопросам защиты прав потребителей, Государственной ветеринарной, фитосанитарной службы Украины, Украинского клуба агарного бизнеса. Прошу поддержать законопроект, который будет способствовать упрощения регистрации, установит контроль над ГМО и ГМО-продукцией. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у нас є як би висновок експертів комітету, якщо ви хочете його заслухати, або ваші виступи? Ви читали його? Ознайомились.

 

Будь ласка, я прошу, якщо можна коротко дуже, щоб ми так оперативно попрацювали. Ваша позиція: підтримати, не підтримати?

 

ШИПКО А.Ф. Можна?  Шановна пані Оля, моя позиция как народного депутата, как врача, я не буду, честно, поддерживать этот законопроект. Потому что, ну, европейская тенденция, что страны даже Европейского Союза, только в 5 странах и даже выступление… Я  уважаю своего коллегу народного депутата Андрея, он профессиональный человек очень, но даже европейский опыт подсказывает, что страны сворачивают у себя производство. Они хотят нам как в третью страну  перебросить это, сделать здесь сертификацию и потом торговать, и по Европе, и главное, будут травить  наших  детей и наших внуков? Я никогда не пойду на это, поверьте мне: нигде, ни в парламенте, ни на комитете и я буду всегда против того, чтобы яды, химикаты и ГМО  завозились в нашу страну и делали из нас страну "третьего мира". Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Хто з депутатів ще має бажання виступити?  Будь ласка, пані  Ірина.

СИСОЄНКО І.В.  Шановні колеги, я також  підтримую позицію того, що даний законопроект не може бути взагалі прийнятий  за основу, тому що він не передбачає жодного блага  такої дії, яку не пропонує наш шановний колега. Питання того, що дійсно, по-перше  процедура реєстрації в Європейському Союзі є дуже складною, а ви пропонуєте  для  України її спростити, тобто це перша вже є невідповідність  нормам європейського  законодавства.

 

Далі, якщо дійсно ми розуміємо, що багато країн  Європейського Союзу вже відмовляються  взагалі від такого  виробництва, то чому  Україна повинна ризикувати життям та здоров'ям взагалі населення, в тому      числі і дітей, і створювати  такі умови  для такого виробництва. Тому  я категорично проти і  підтримую попереднього свого колегу.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Міністерство охорони здоров'я, хто по цьому Закону? Олександра  Павленко.

 

ПАВЛЕНКО О.С.  По даному законопроекту ми також вважаємо, що є достатньо високі ризики: з одного боку немає підстав його не розглядати, а з іншого боку,  пропонується    спрощена процедура, яку ми вважаємо, що треба розглядати  більш  детальніше, які ризики буде мати  Україна після прийняття  даного законопроекту, а також, які прерогативи.  Якщо ми запроваджуємо  певну систему, чи спрощену певну систему,  ми в першу чергу маємо зважити позитив, який ми отримаємо.  Від даного законопроекту, а також від даного автора, ми чітко не почули, які конкретно  позитивні моменти буде отримувати  Україна, всупереч якимось нормам він в той час, вже не йде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую, пані Олександро.

Будь ласка, пані Бахтеєва, потім вам слово. А хто не читав, то висновок секретаріату комітету  негативний      по цьому законопроекту.

 

 БАХТЕЄВА Т.Д.  Уважаемые коллеги, мы так же изучали в прошлых созывах вопросы  ГМО и тогда с народным депутатом  Андреем Шкилем подготовили важный, сегодня работает этот законопроект, маркировки продукции 0,9 процентов, это если есть ГМО выше, тогда   маркируется, что с ГМО, а без мы сняли. То есть удешевили маркировку.

 

Предлагаемый законопроект, понятно, что это сегодня повысит однозначно  урожайность, продукцию сельскохозяйственную. Я была в Донецкой области, видела, что сельскохозяйственные все угодья, поля с табличками "Мины". Понятно, что там не будет урожая. И если как автор законопроекта говорит, что это будет значительно в три раза больше урожая, и что Европейский Союз в общем-то это принимает, но важно, чтобы была обязательно  лаборатория, которая будет определять  конкретные ГМО и обязательно создать реестр ГМО-продукции. Тогда я думаю, что в первом чтении можно поддержать, ко второму чтению такие поправки будем вносить. В первом чтении.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ваша пропозиція: підтримати…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В первом чтении.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да… Друга пропозиція – відхилити.

Перша пропозиція – відхилити, друга пропозиція – підтримати в першому читанні.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  Я абсолютно согласен с Татьяной Бахтеевой в том, что, действительно, Украине нужно работать над тем, чтобы увеличить урожайность культур. Но в данном  законопроекте речь идет, по сути, о взаимопризнании того,  что  уже сделано и разрешено в Евросоюзе.

 

Я считаю, что в Украине должна быть своя служба, своя лаборатория, которая будет оценивать риски. Потому что риски заключаются не только в возможных последствиях для здоровья, которые употребляют этот продукт,  а и в том числе для окружающей среды. И они персональны для каждой территории. И поэтому я буду голосовать  против этого законопроекта. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Дякую. Я теж підтримую тих колег, котрі все ж таки за відхилення цього законопроекту. Тому якщо у нас зараз є ще виступи… тоді у нас перша пропозиція була за відхилення цього проекту. Друга пропозиція Тетяни Дмитрівни – за підтримання в першому читанні.  Ольга Вадимівна! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу вас. Виносимо проект Закону України номер 1844 про державну систему…

 

_______________. Можна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка.

 

_______________. Я понимаю страх у врачей, я хочу просто сказать. Вы уважаемые люди, вы все, наверное, были в Европе, у меня вопрос, вы с собой еду возите в Европу? В Америку. Вы боитесь кушать в Европе ту пищу?

 

_______________. Можно апеллировать?

Если мы говорим про врачей и про вообще физиологию в частности. Мы знаем, что действие очень сложно отследить, и мы говорим не только о влиянии конкретно ГМО на организм, а и влияние оказываемом, когда мы вводим новый организм с другими факторами отбора в окружающую среду, это тоже нужно учитывать. Мы не знаем, как будут действовать потом в дальнейших поколениях эти особи. Поэтому это нужно учитывать особенно. Мы же не говорим о том, что, да, это яд однозначно, там на самом деле все очень сложно. И речь идет даже о вправо влево вращающих изомерах. Это большой, большой вопрос. Но о влиянии на окружающую среду мы можем судить на конкретном опыте. И в частности, многие страны, конкретно Германия, которые вообще отказываются от впускания на территорию страны генномодифицированных организмов. Мы еще не знаем, как это работает.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я дякую. Ми припиняємо дискусію з цього приводу. І ми всі розуміємо, що майбутнє України – це агропромисловий комплекс, і Україна має стати годівницею всієї Європи. І екологічно чисте, безпечне харчування – це те, що сьогодні може стати магнітом і козирем для нашої держави  і, власне, трендом. Тому що  тільки, якщо ми розвинемо екологічно чисте сільськогосподарське виробництво, то в українців не буде абсолютно ніяких проблем. Сьогодні для нас це найбільший золотий запас.

 

_______________. Извините, пожалуйста, это…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тому, ми дискусію припинили, кожен сформував свою думку. Прошу зараз виносимо на голосування першу пропозицію, перша пропозиція була відхилити цей закон. Прошу народних депутатів голосувати хто за те, щоб відхилити його. Прошу, хто –  "за"? Хто – проти? Хто утримався?

 

Хто за те, щоби прийняти цей закон в першому читанні? Дякую.

Дякуємо вам.

 

ВАДАТУРСЬКИЙ А.О. Спасибо. Я на заключение скажу, что вы действительно не знаете, что вы уже потребляете давно продукцию генетически модифицированную. Вы просто ее потребляете, не зная об этом. Что вы делаете?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я дякую вам.

Ми переходимо до наступного… Дякую вам. Ми переходимо до наступного питання. У нас розгляд законопроекту (номер 1708) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державної системи біобезпеки під час створення, випробування, транспортування та використання ГМО. З  авторів у нас сьогодні присутніх немає, але є довіреність. І зараз у нас як би співдоповідач по довіреності, надаємо вам слово.

 

ШУРМА І.М. По довіреності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Що?

 

ШУРМА І.М. Дякую.

 

Шановні колеги, проект закону розроблено з врахуванням положень Картахенського протоколу про біобезпеку до Конвенції про біологічні різноманіття, стороною якого Україна є з 2003 року. Що тим законопроектом пропонується. Термінологію чинного законодавства привести в відповідність з регламентом Європейського парламенту від 22 вересня 2003 року про генетично модифіковані продукти харчування і корма. Запровадити, перше, порядок ввезення ГМО на територію з метою вирощування виключно за процедурою попередньої обґрунтованої згоди держави, яка включає всебічні вивчення потенційних ризиків використання кожного конкретного ГМО відповідно до вимог Картахенського протоколу про біобезпеку.

 

Друге. Механізм вирішення проблеми нелегального використання ГМО шляхом організації контролю партії вантажів, що ввозяться, на наявність ГМО, це одне з принципових питань. Створення реальної системи контролю для запобігання ввезення ГМО в державу.

 

І третє, це процедура утилізації та знешкодження заборонених до використання незареєстрованих в державних реєстрах ГМО, які мають проводитися у спосіб, що виключає розповсюдження їх в навколишньому  середовищі.

 

Автори пропонують прийняти даний законопроект у першому читанні. Дякую.

 

Що стосується фінансово-економічного обґрунтування.  Реалізація  закону не потребує додаткового  фінансування.  Проект закону не стосується питань  розвитку адміністративно-територіальних одиниць,  не містить ознак  дискримінації і  в проекті закони відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.  Тобто  іде мова  про механізм ввезення сюди  ГМО.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

 

У  шановних  народних депутатів  присутніх  є запитання? Прошу вашу  позицію висловити щодо цього закону.

 

Пане Мусій, будь ласка, ваша пропозиція.

 

МУСІЙ  О.С. У мене пропозиція аналогічна, як ми проголосували,  – законопроект  відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А моя пропозиція – прийняти. Чому прийняти?  Я считаю, что до тех пор, пока ми не регулируем, мы не можем  запретить. Тобто, мы должны начать регулировать и сказать, что ввести сложно. Потому что иначе, если нет проблемы,  нечего запретить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Будь ласка,  пан Яриніч, Сисоєнко. Будь ласка.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Дякую. Моя позиція – треба підтримати. Тому що  ми зараз заслуховуємо  з вами питання, що вдосконалення законодавства і самої процедури.. Якщо ми правильно підійдемо  до цього питання. Ми зрозуміємо нарешті, чи взагалі  це  якось впливає на людину. Тому що я не виступав по попередньому законопроекту, знаєте, дуже багато спорів взагалі з приводу  ГМО, і єдиної відповіді немає. Зараз ми тільки… Ми нічого не завозимо, ми вдосконалюємо законодавство  у сфері  державної  системи біобезпеки. Дякую.

 

СИСОЄНКО  І.В.  Шановні колеги,  чим мені подобається цей законопроект – тим, що  він чітко зазначає терміни. Він визначає, що є продукцією, що  вироблена з ГМО.   І він чітко  визначає процедуру державної реєстрації.  Він визначає введення в обіг і подальший обіг ГМО.  Тобто  з урахуванням цього закону ми розуміємо, що сфера  взагалі ГМО вона починає функціонувати відповідно до укладених норм даного законопроекту.

 

Тому я думаю, що є сенс підтримати цей законопроект у першому читанні, і, можливо, потім його  ще додатково доопрацювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані Ірино.

Будь ласка, Міністерство охорони здоров'я, пані Олександра.

 

ПАВЛЕНКО О.С.   Щоб довго  не пояснювати нашу позицію, ми також просимо відхилити. Свою письмову позицію ми подавали до цього в  комітет. Вважаємо, що є багато зауважень, якщо  буде прийнято рішення його на доопрацювання віддати, то ми свої напрацювання також можемо віддати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тетяна Дмитрівна.

Шановні колеги, виносимо  на голосування.

У нас поступило дві пропозиції щодо цього законопроекту. Перша пропозиція – відхилити його.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  За основу, перша було озвучено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перша пропозиція, це була  авторська позиція. У нас є пропозиція депутата відхилити. Відхилити. За основу… На доопрацювання. Правильно? Відхилити і  на доопрацювання,   це  перша  пропозиція була. І прийняти за основу в першому читанні – друга пропозиція. Якщо ви наполягаєте, я можу  їх поміняти місцями.

 

Значить, будь ласка, хто за те, щоб відхилити даний законопроект і відправити його  на доопрацювання? Хто – проти? Хто утримався?

 

Хто за те, щоб прийняти  в першому читанні?

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, рішення прийнято.

 

Так, шановні колеги, я дякую вам за доповідь і переходимо… Взяти за основу…

 

Переходимо до наступного питання. Значить, у нас в порядку денному стояв розгляд законопроекту 1865 про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Він знятий з розгляду у зв'язку з відкликанням, тому ми його не розглядаємо.

 

Наступне. Ми маємо розглянути пропозиції до проекту Рекомендацій слухань у Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров'я на тему: "Про реформу системи охорони здоров'я". 

Пане Володимир Мирославович, будь ласка, 2 хвилини вам.

 

РУДИЙ В.М. Дякую.

Шановні народні депутати, як ви пам'ятаєте, 18 березня цього року розглядався проект рекомендацій комітетських слухань з реформи охорони здоров'я. Тоді було прийнято рішення про те, щоби дати час народним депутатам ще ознайомитися з цим документом з тим, щоби вони могли надати пропозиції свої до цього документу, а також повернутися до голосування після заслуховування Звіту міністра охорони здоров'я України, який щойно відбувся.

Вам всім роздано таку Порівняльну таблицю, в лівій колонці, в лівій частині якої ви можете побачити текст тих рекомендацій, які були роздані 18 березня. І з правої сторони – текст рекомендацій з пропозиціями від 2 народних депутатів: це пропозиція народного депутата Бахтеєвої і це пропозиція народного депутата Мусія. Інших пропозицій до комітету до секретаріату не надходило. Пропозиції, які подані народними депутатами Бахтеєвою і Мусієм, виділені жирним шрифтом, з ними оперативно можна ознайомитися. Ну, можу сказати, що в основному пропозиції… Да, тобто шляхом голосування пропонується визначитися з тим приймати чи не приймати ці пропозиції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що народним депутатам треба ще час для того, щоб ознайомитись з цими пропозиціями. Правильно я розумію? Я тоді пропоную це питання, ви всі це заберете з собою, пропоную його винести першим на наступному засіданні Комітету охорони здоров'я, для того щоб позиції, ситуація насправді, тобто цей документ є важливим, тому, я думаю, що ми просто беремо невеликий там-аут.

 

Хочу вас повідомити, що при Комітеті охорони здоров'я створені відкриті робочі групи по всіх наших позиціях, які були, якщо ви пам'ятаєте, були комітетські слухання "25 кроків", там було 25 позицій винесено. Всі люди, які хотіли долучитися до роботи цих груп, вони працюють всі в Комітеті охорони здоров'я, зустрічі абсолютно відкриті, графік у "Реанімаційного пакету реформ", який в тому числі приймає участь в цих зустрічах. Тому всі ваші помічники, представники громадських організацій, з якими ви працюєте, можуть до цього процесу долучатися. Всі народні депутати, welcome any time, тобто розклад вам буде надіслано, він створений.

 

Перша, зараз, пані Ірино, зараз іде формування груп. Процес хаотичний. Як тільки вони будуть готові, тобто їх завдання, яке стоїть перед всіма групами, - готувати матеріали і напрацьовувати. Коли вони готові будуть зустрічатися з народними депутатами, ми будемо відразу… Тобто залучена максимально громадськість. Там сотні людей, всі, які хотіли долучитися, після комітетських слухань всі отримали інформацію, які залишили свою електронну пошту. Комітет опрацював, створені реєстри. Всі люди отримали інформацію про створення цих груп, і вони всі працюють. Знову ж таки, графік відкритий, зустрічі відкриті, і пан Олександр Ябчанка повністю, ось він тут присутній, може кожному з вас надати графік цих зустрічей по темам.

 

І наше останнє запитання сьогодні в порядку денному це про створення при комітеті робочої групи для здійснення аналізу стану системи реабілітації осіб, які постраждали під час проведення антитерористичної операції та напрацювання пропозицій щодо поліпшення координації та ефективності її функціонування.  

 

Я б хотіла сказати вам, що у нас на сьогоднішній день, шановні колеги депутати, процес реабілітації наших хлопців, от ми з пані Оксаною позавчора були в психосоматичному реабілітаційному центрі на вулиці Саксаганського. Процес реабілітації взагалі не врегульований. І сьогодні як би я спілкувалась з Комітетом соціального захисту, власне, процес реабілітації, він розділений і шлях його починається, іде медичне лікування, медична реабілітація, фізична, психологічна, соціальна і трудова. І одна без одної ця реабілітація існувати не може, тому що, якщо ми психологічну реабілітацію не проводимо, і фізична не відбувається. Якщо людина соціально не реабілітована і немає працевлаштування, то і психологічна відповідно не відбувається. Тому я пропоную вам, щоб ми створили спільно з Комітетом соціального захисту, спільно з цим комітетом робочу групу, яка  пропише весь ланцюжок реабілітації, і яка дозволить нам подати і створити Закон про реабілітацію. На сьогоднішній день у нас працівники реабілітологи взагалі не віднесені до категорії осіб медичних і не можуть бути працевлаштовані в шпиталях і в лікарнях. І на сьогоднішній день вони як волонтери працюють туди, куди ми їх спрямовуємо. Але правильно було би, щоби ми з вами врегулювали це питання.

 

Тому моя пропозиція до вас всіх. Разом нам з вашими помічниками і юристами створити робочу групу спільно з Комітетом соціального захисту, і запропонувати спільний закон про реабілітацію.

 

Будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановна Ольга Вадимівна, колеги, хочу зазначити про те, що це питання, дійсно, дуже актуальне, воно дуже важливе. Питання взагалі реабілітації воно лежить в площині неузгоджених дій на рівні будь-яких міністерств і відомств. Але я хочу зазначити про те, що в нас є постанова Верховної Ради там, де чітко зазначені предмети відання кожного комітету. Відповідно до предмету відання Комітету охорони здоров'я в нас чітко зазначено питання щодо санаторно-курортного лікування. Питання  реабілітації відноситься до, на жаль, іншого комітету, це Комітет ветеранів війни та учасників АТО. Тобто це те, що ми маємо відповідно до існуючої постанови.

 

Тому я пропоную, можливо, для того, щоб ми не порушували все ж таки те питання, з приводу порушення предметів відання діяльності комітету. Я пропоную створити таку координаційну раду чи комісію, ну, з будь-якою назвою, але щодо питань санаторно-курортного лікування та оздоровлення, в тому числі учасників антитерористичної операції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую як би за вашу пропозицію. На мій погляд, якби власне, депутати мають визначитись. Питання реабілітації не може бути відірвано від Комітету охорони здоров'я, тому що, як я вам вже пояснила, соціальна і медична реабілітація, і психологічна реабілітація до якої, власне, Комітет соціального захисту немає ніякого відношення, вони є взаємно пов'язані,  це є одне ціле. І наше завдання, сьогодні ми знаходимося в різних системах, так само, як і медичне страхування на сьогоднішній день, воно знаходиться в предметах відання Комітет соціального захисту, але це порушення, це створення корупційних… це абсолютно дає підставу для створення корупційних схем, коли реабілітація відірвана від діагнозу.

 

Як тільки це відбувається, процес отримання інвалідності І, ІІ, ІІІ групи, соціальних виплат, якщо немає того, хто несе відповідальність за встановлений діагноз, то це знову ж таки створює шалений абсолютно простір для корупції.

 

Тому я абсолютно наполягаю на тому, що Комітет охорони здоров'я спільно з Комітетом соціального захисту має відпрацювати, створити спільну групу і створити спільний закон про реабілітацію.

 

Знову ж таки при Комітеті охорони здоров'я створена група, в яку увійшли фахівці, волонтери, професіонали щодо медичної реабілітації, фізичної, психологічної. І ця група вже працює, і вона напрацювала певні матеріали. Тепер до цієї групи потрібно долучити соціальну і трудову реабілітацію,  і в цьому нас готова підтримати Місія НАТО, яка працює з… власне в цьому напрямку також.

 

_______________. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми абсолютно не звертаємо уваги на предмети відання. Нам не забороняє абсолютно ніяким чином створювати робочі групи в цьому напрямку, і ми маємо це робити, і у нас вже є домовленість з Комітетом соціального захисту про те, що на виході ми будемо робити спільний законодавчий проект.

 

СИСОЄНКО І.В. Скажіть, будь ласка, Комітет соціального захисту, взагалі, яка роль буде питання реабілітації, якщо ви говорите про психологічну реабілітацію, медичну реабілітацію і санаторно-курортну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз повторюю, пані Ірина, процес реабілітації в нашому розумінні, в розумінні деяких людей, - це є умовно протези і тренажери.

 

Якщо ми говоримо про те, як зробити, щоби той боєць, який  отримав психологічну травму,  фізичну травму,  для того, щоби  він реабілітувався, ми його маємо довести до його житла, його працевлаштування і його  абсолютно нормально життя – оце  є процес реабілітації, а не вирваний в контексті  протезування, чи просто реабілітаційного центру. Це є процес державного мислення, коли реабілітація починається від моменту поранення, або отримання  травми і закінчується повним соціальним,   трудовим, власне, поверненням  в суспільство і соціальним.

 

СИСОЄНКО І.В. А може ми спочатку  його вилікуємо а потім будемо його вже працевлаштовувати? 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Я перепрошую, у нас в тому числі, якщо вас так цікавить, наскільки це предмет  нашого ведення, в санаторно-курортних  у нас закладах зараз, в тому числі буде відбуватись частина, вже  відбувається, буде відбуватися, тому що вона у нас  починатися буде дуже рано. От нами прийнято рішення на  спільне нашому штабу, в цивільно-військовому штабі  "Медицина АТО", що у нас хлопці, всі, хто з ампутованими   кінцівками і всі, хто потребують протезування,  починаючи від шпиталів, вони будуть  виписуватися в санаторно-курортні заклади, де будуть проходити психологічні реабілітацію і підготовку до протезування, психологічну реабілітацію і підготовку до … Ми їх більше не будемо виписувати додому, коли більшість хлопців не їдуть додому, а ховаються там у волонтерів, а іноді де прийдеться, вибачте,  будь ласка, тільки тому, що… Тому зараз      буде строгий контроль, буде алгоритм  ви писаний і тому поняття реабілітації – це буде  на ранніх стадіях, не так як ми собі з вами  уявляємо.

 

Ми проконсультувалися з юристами і нам сказали, що наш комітет вправі  мати робочі групи і в даному разі ми не пересікаємося.  Тому більше того, ми дуже відкриті як комітет з вами до громадськості, сьогодні у нас присутні  багато волонтерів, вони он сидять  і я дуже вдячна всім волонтерам  дівчаткам  з нашого якраз реабілітаційного центру на Саксаганського, що вони витримали весь наш комітет. І  будь ласка, прошу вас приєднатися, і підійти потім до секретаріату, і включити ваших представників до цієї робочої групи. Тому що нам треба  працювати денно і нощно, бо  це саме слабке місце у нас зараз в системі, саме слабке  місце – це якраз реабілітація.

 

Тим більше ваш колега вас запропонував в цю групу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще раз наголошую про те, що робоча група у нас відкрита  на даний момент. Робоча група відкрита. Тобто всі волонтери, які хочуть долучитися до роботи. Що, що? Що, пані  Ірина? Всі волонтери, які хочуть долучитися до роботи, всі фахівці, ми отримали зараз, як би далі ми будемо працювати разом із Комітетом соціального захисту. Тому я не бачу тут ніяких абсолютно протиріч...

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми зараз повідомляємо вам, доводимо до вашого відома, що при Комітеті охорони здоров'я створена відкрита  на сьогоднішній день робоча група. Чому вона відкрита? Тому що ви знаєте, що серед громадськості є на початку сотні людей, які кажуть: "Ми – вперед". Тобто вони всі заходять, потім працювати залишаються, насправді, 10. І оці 10, які будуть працювати, вони будуть реальними членами цієї робочої групи. Але ніхто не буде відчувати себе обмеженим, що його не дали йому долучитися до співпраці із Комітетом охорони здоров'я. Тому із поваги до тих людей, які працюють, із поваги до відкритості, ми це робимо.

 

_______________. (Не чути)

 

ЯРИНІЧ К.В. Не зовсім зрозуміло. Зараз ми що робимо? Ми голосуємо за створення групи, за те, що ми задекларували, що ми її створюємо? За те, що ми...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  В нас, наскільки я знаю, вже проголосоване створення на минулому комітеті.

 

_______________. ...призначаємо голову робочої групи? За що ми, про що мова іде?

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Окей. Окей. Добре. Я тоді прошу винести на голосування про створення цієї робочої групи...

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  (Не чути)

 

РУДИЙ В.М.  Якщо ви дозволите, я просто повернуся до історії. Дійсно 18 березня на засіданні комітету піднімалося це питання. І було прийнято рішення, що таку групу треба створити. Але, ну, вона створюється рішенням комітету. Було прийнято також рішення: опублікувати анонс про створення такої групи на сайті комітету. Ми це зробили і запропонували  всім охочим, всім бажаючим подати пропозиції, фахівцям, щодо входження до цієї робочої групи.

 

От тут от в цих матеріалах, які вам роздані, є матеріал, значить, проект рішення комітету про створення такої робочої групи, є і склад – той, який був сформований на підставі абсолютно усіх пропозицій, які надійшли у відповідь на публікацію анонсу на сайті комітету. На сьогоднішній день тут є 8 кандидатур. Крім того...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Володимире, я з вашого дозволу, просто на тому комітеті я була на початку присутня. В нас були там представники з десяток людей, яких немає в цьому переліку, які були професора, реабілітологи, які, власне, прийшли з цією пропозицією.

 

_______________. Абсолютно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чому ви їх загубили, це дивно.

Тому все ж таки група має бути відкрита, і ми на цьому наполягаємо, ми не маємо затверджувати перелік, хто працює в цій групі, ця група відкрита, всі, хто хоче до неї долучитися.

 

РУДИЙ В.М.  Я хочу, я перепрошую. Їх ніхто не загубив, просто було прийняте таке рішення. Заступник голови комітету Олег Степанович Мусій вів тоді цю частину засідання комітету. Було прийнято рішення таке, що опублікувати цей анонс.

 

Дійсно, ті люди були, вони пропозицій своїх письмових не подали. Насправді цей це тільки проекти і ніщо не заважає цих людей додати туди. От. Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я пропоную зараз проголосувати за створення цієї робочої групи без врахування будь-яких прізвищ, просто ми зараз говоримо про те, що така робоча група створена, далі ми відпрацьовуємо за допомогою тих людей, які хочуть туди. Значить, ми не голосували, це не внесено в протоколи. Прошу зараз народних, шановних народних депутатів просто проголосувати за те, щоб при Комітеті охорони здоров'я була створена група по реабілітації.

Пан Володимир стверджує, що ні.

 

_______________. Мы ж голосовали уже за это.

 

_______________. Ні. Голосування за це не було.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу вас ще раз, шановні народні депутати, прошу вас ще раз, прошу вас. Все, питання закрили. Я прошу вас, проголосуйте, будь ласка, ще раз. Якщо ви голосували, проголосуйте, будь ласка, за створення групи.

 

Будь ласка, хто за те, щоб створити групу при Комітеті охорони здоров'я? Хто утримався? Хто – проти? Дякую.

 

ЯРИНІЧ К.В. Пані Олю, мені видається, що для того, щоб ми ефективно і бистро працювали, в цьому всі зацікавлені, нам зараз треба обрати і голову цієї групи. Для того, щоб була консолідація, щоб було…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Костянтине, як тільки ми отримаємо, так, а потім після цього…

 

ЯРИНІЧ К.В. Ми ж, нє, це ж пріоритет комітету, голосує …

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, чекайте. Пані Ірина утрималась проти цього, тому вона…

 

ЯРИНІЧ К.В. Ні, вона, можливо, і утрималась. Я зараз кажу не про Сисоєнко, а про голову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Добре, шановні колеги, наступний крок – ми потім створюємо групу. На наступний комітет охорони здоров'я виносимо план роботи.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Пане Володимир, ще у мене питання до вас. Ми домовлялися, голосували за виїзні засідання в зоні АТО нашого комітету. Базова точка вибиралась Маріуполь. У нас яка дата вибрана, тому що в даному разі от?..

 

РУДИЙ В.М. Конкретної дати ніякої з цього приводу вибрано не було.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  В мене пропозиція від двох мерів провести наше виїзне засідання. Є пропозиція від мера міста Маріуполя, само собою, і вона залишається, і від мера міста Артемівська. Я би хотіла в даному разі обговорити з народними депутатами, коли ви готові провести виїзне засідання. Шановні депутати, пане Костянтине, ще раз прошу: мова йде виїзне засідання нашого комітету в зоні АТО. Зараз в даному разі на вибір є місто Маріуполь для виїзного засідання, як ми раніше і голосували, що ми готові там з вами провести виїзне засідання нашого комітету.

 

Або ще місто Артемівськ, тому що ми проголосували, що ми готові провести тоді засідання, але не вточнили дату. Сказали, що квітень, зараз якраз квітень.

 

ЯРИНІЧ К.В. Пані Оксано, ми закінчили це питання чи ні, я не зрозумів? Закінчила пані Оксана? Я його не закінчив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми закінчили питання, проголосували за створення цієї групи. Наступний крок – це не обирання голови, а наступний крок – це формування складу, який ми зробимо до наступного комітету. Далі після цього… Так, безперечно. Ми зараз реанімаційний пакет реформ, у нас якби залучить всю громадськість. Ми дамо інформацію, тому що люди, які хотіли, сюди просто не увійшли. А мова йде про створення, залучення громадськості до цієї роботи. Не народних депутатів. Народні депутати будуть потім вже приймати свої рішення на підставі напрацьованих матеріалів.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Так ми створили робочу групу при комітеті Верховної Ради. Яка роль в цій групі нашого комітету? Якщо вона створена тільки волонтерами, тільки громадськими організаціями, як ми впливаємо на роботу цієї групи? Чи ми даємо якісь ініціативи, чи взагалі яка її функція. Будь ласка, я…

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Пане Костянтине, без сумніву, якщо народні депутати захочуть увійти у цю групу, без сумніву, вони увійдуть. Зараз   іде мова…

 

ЯРИНІЧ К.В.   А якщо ні?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Про  керівні  органи цієї групи, логічно, керівний орган вибирати тоді, коли буде склад групи. Коли буде склад, увійдуть всі… Ми зараз проголосували  за створення цієї групи. До наступного засідання   ми просимо  наших  партнерів, "Реанімаційний  пакет реформ",  у даному разі зібрати всіх  бажаючих, хто хоче працювати у цій групі, у тому числі подати заяву секретаріату, в тому числі, якщо  бажають само собою народні депутати, welcome, просимо  у цю групу, без сумніву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є ще депутати з Комітету  соціального  захисту…

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Так,  є депутати, котрі в цій групі  хочуть працювати  з інших комітетів, позаяк вона створюється при нашому комітеті. Після того, як буде просто зрозумілий склад групи, буде обрано, звичайно, керівництво  цієї групи. Без сумніву.

 

_______________. Дозвольте запитання.  Тобто  ми…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СИСОЄНКО І.В.  Шановні колеги,  скажіть,  будь ласка,  тобто ми зараз створюємо при комітеті групу, де  формує  РПР, з великою  повагою  до якого я відношусь, формують всі ці  питання, які стосуються роботи у перш чергу комітету?  Я категорично  заперечую проти того, щоб ми повністю всі повноваження членів комітету як народних депутатів  ми постійно перекладаємо на інших людей.  Взагалі навіщо тоді народні депутати? 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я  дякую, пані Ірина. З вашого дозволу, дам доповідь.

 

_______________.  У мене є пропозиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилиночку. Народні депутати  являються представниками громадськості. І в першу чергу завдання кожного народного депутата  чути тих людей, у яких є проблеми.  У нас  на сьогоднішній день є сотні волонтерів, які безпосередньо працюють з пораненими людьми.

 

СИСОЄНКО І.В.  Народные депутаты тоже очень  много работают. Давайте  будем  народными депутатами формировать  рабочую группу.

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тому, тому, якщо ми  сформуємо   групу виключно з народних депутатів, ця група не буде ефективною. Безперечно, у цю групу увійдуть народні депутати із Комітету охорони  здоров'я, і з Комітету  соціального  захисту, і з інших комітетів, які схочуть долучитися.

 

СИСОЄНКО І.В.   А кого ми ще запросили, яких народних  депутатів з  інших..?

 

ШУРМА І.М. А можно в междусобойчик втрутитись?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Дякую. Хоч тут може послухають некоаліційну групу. Значить, у мене до вас є така пропозиція. Якщо ви там  хочете щось там розчухати між собою, збирайте коаліційну групу, а тут є комітет всієї Верховної Ради.

 

У мене є така пропозиція. Значить, враховуючи, що створена  група, ми прекрасно розуміємо, якщо  немає організатора, то і групу таке майбутнє чекає. Стоп! Значить, не вам сказати, хто  отримав максимальну підтримку  на виборах в тих регіонах. Для того,  щоб не претендувати допустимо нашій групі на головування, я пропоную зробити компромісне рішення. От поки створюється  група, от дуже активно себе веде Сисоєнко, я  її дуже поважаю, але коли вона така активна, хай  бере на себе організацію цієї групи. А далі, якщо буде зібрано весь  склад і захочуть її переобрати, то хай  переобирають. Тому що ініціатива завжди наказуєма.

 

Тому в мене  є цільова пропозиція. Зараз при створенні групи доручити Сисоєнко як  голові сформувати, організувати  її роботу. А далі, якщо  буде необхідність, хай її там  переобирають.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пані Ірина, вибачаюсь, спочатку не погодилась на с творення цієї групи.

 

ШУРМА І.М.  І прошу поставити, секундочку, мою пропозицію на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте ваш міждусобойчики

 

ШУРМА І.М. Але вона така активна, то хай тепер бере на себе  відповідальність. Якщо я активний, я беру на себе відповідальність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я би запропонувала вам наступне, чому, власне, я пропонувала відтермінування виборів голови, я вам поясню чому?  Тому що  голова цієї групи має запропонувати на засіданні Комітету охорони здоров'я концепцію того, що він буде робити. Тому що голова цієї групи має абсолютно добре розуміти і орієнтуватися в тому, що відбувається. І голова цієї групи має бути  людиною, власне, не юристом, можливо, а тією людиною, яка чітко  розуміє, чому реабілітація  це не тільки протезування, що реабілітація – це загальнодержавний процес.

 

І я вважаю, що  на підставі роботи тієї групи, яка має створити підвалини, депутати нашої фракції мають підготувати закон, і до цього мають  залучитися юристи. І в цій групі обов'язково має бути група  юридична. Тому перш ніж  убирати голову ми маємо заслухати концепцію, яким чином голова кого він буде збирати, яким чином він буде  проводити, і що він планує робити?

 

ШУРМА І.М. В мене є тоді до вас пропозиція. Дивіться,  спочатку роботи нашого комітету говорили, що дуже професійною є та сама Ірина Сисоєнко. Це перше. Далі ви сказали, що народні депутати це є представники громадськості. А тепер ви говорите, що цю групу не повинен очолювати юрист. А я виходжу з іншої логіки, якщо за реформу в Україні охорони здоров'я відповідає історик, то я думаю юрист може спокійно очолити групу, представити якусь свою концепцію, вона не буде, вона нехай напрацьовує. Ну, коль вона веде так активно цю роботу зараз, я зразу кажу, ініціатор, вперед. У вас є бачення, давайте ми його оберемо головою, доручимо, збереться склад і далі нехай її переобирають.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви знаєте, я думаю, що нам просто потрібно відкласти.

 

_______________. При умові, що вона хоче.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірина утрималась від голосування. Я прошу пробачення, нас чекає насправді внизу сто людей.

 

СИСОЄНКО І.В. Пані Ольга, а можна я відповім, а то ви відповідаєте за мене.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилиночку, нас вже годину чекає  Американська торгівельна палата, годину, на зустріч з вами.

 

_______________. Ми так довго чекали на Америку в стосунках, нехай почекають ще півгодини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я просто кажу про те, що в нас ще є представники з Групи легеневої гіпертензії. Вважаю, що нам це питання потрібно відкласти, винести на обговорення на наступний Комітет охорони здоров'я, поки кожен зможе сформувати свою позицію.

Пані Ірино, будь ласка, якщо ви будете готові очолити цю групу, я вам пропоную на наступному комітеті…

 

_______________. Пані Оля, зараз пропозиція вже є. Є пропозиція за неї проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В мене є пропозиція заслухати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Ще немає складу, я перепрошую.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Якого складу немає? Чому немає, ось склад є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ця група має бути, склад має бути відкритим. В цей склад не ввійшли ініціатори цієї пропозиції. Пане Костянтин.

 

ШУРМА І.М. Міністр призначається без заступників. Чого ми не можемо голову призначити?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна попросити? У нас була, згадайте, на минулому Комітеті охорони здоров'я була велика група людей, яка прийшла і ініціювала створення цього підкомітету. Сьогодні ці люди не є присутні, ці люди не ввійшли навіть в цей перелік.

 

_______________. Ми їх включимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому для того, щоб у нас не було ніяких проблем, щоб все відбулося просто правильно, давайте змінимо, зменшимо.

 

ЯРИНІЧ К.В. Шановні, у мене є право поставити на голосування це питання. Я хочу його поставити і наші депутати, члени комітету, вирішать це питання, да-да, ні-ні. Будь ласка, поставте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Хто за те, щоби пані Ірину Сисоєнко призначити керівником групи?

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, я … Ні, в мене немає самовідводу. Я з дуже великим задоволенням хочу очолити не групу, а… Дайте сказати, будь ласка, шановні колеги.

 

Я з великим задоволенням хотіла би очолити координаційну раду з реабілітації. Це те питання, яке в нас зазначене в порядку дня. Не групу, розумієте, а координаційна рада при Комітеті охорони здоров'я. Як про це на минулому було засіданні повідомлено, що ми її створимо, і сьогодні це все продовжити питання.  

Тому я з великим задоволенням  прийму ту пропозицію колег, якщо ви вважаєте, що, дійсно, моя кандидатура є підходящою на цю діяльність. Дякую.

 

_______________. Можна виступити?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

_______________. А я предлагаю закончить вот с такими самопиарами. Я считаю, что вот проголосовали, давайте. Я не вижу смысла вообще в створенні  этой группы. То есть это есть коллектив соавторов, которые могут проводить консультации. А мы уже полчаса потратили времени, ну, с моей точки зрения впустую. Вы меня простите, но, по-моему…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка ваша пропозиція?

 

_______________.  Перейти к следующему вопросу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи ваш колега народний депутат погоджується? Я готова перейти до наступного питання. (Загальна дискусія)

Група вже працює насправді.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Група  буде створена. Ми просимо ще раз, в даному разі у нас не менше з Ольгою Вадимівною, не менше прав ніж у пана Костянтина Яриніча.

 

Ми пропонуємо, ми запропонували в даному разі на наступний раз подати всі кандидатури, а на наступному засіданні, коли буде склад, обрати… Це неповага до громадськості, до людей, котрі повинні ввійти в цю групу. Вони повинні в даному разі обрати голову цієї групи. Їм працювати з цією головою.

 

_______________. У нас же есть, человек предложил вместо группы еще и раду

 

СИСОЄНКО І.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  О'кей. Шановні колеги,  хто за те, щоби пані Ірину Сисоєнко призначити керівником координаційної ради, прошу голосувати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Почекайте, ми ще не створили коордраду, ми ще не голосували.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Чекайте, чекайте. Давайте за те, щоби призначити  пані Ірину… Хто за те, щоби призначити пані Ірину керівником координаційної ради,  будь ласка, прошу голосувати.  (Шум у залі) З реабілітації, яку вона пропонує.

 

_______________.  Шановні народні депутати, шановні народні депутати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Володимире, значить  дивіться. Я пропоную   шановним колегам, нічого не трапиться, група продовжує працювати, пані Ірина  може робити всю її роботу, їй ніхто не заважає. Я пропоную все ж таки відкласти це питання на наступне засідання комітету, обговорити все це і не утворювати  ні цирк, ні комедію і я думаю, що це буде правильно, якщо ми це зробимо. А зараз надам слово…  Якщо ви  захочете, ми потім  ще повернемося до цього питання, давайте трошки зробимо паузу краще до наступного комітету.

А зараз у нас є   представники  Асоціації легеневої гіпертензії з їх зверненням…

 

_______________. Ні, спочатку трансплантації кісткового мозку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Центр  трансплантації кісткового мозку перший,  будь ласка, вам 2 хвилини на доповідь.

 

_______________.  Київському центру 2 хвилини, так?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Так.

 

ХОМЕНКО В.І. Я буду намагатись дуже стисло і перед виступом своїм хочу подякувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Трошки ближче до мікрофону,  будь ласка.  

 

ХОМЕНКО В.І. Перед своїм виступом хочу подякувати Сольвару Руслану Миколайовичу, народному депутату України, який ініціював розгляд проблемних питань Київського центру трансплантації кісткового мозку.

 

Сьогодні, на жаль, дуже великі проблеми  в галузі трансплантації гемопоетичних  стовбурових клітин  або трансплантації  кісткового мозку. Ця галузь дуже швидко розвивається за кордоном. Сьогодні  у  світі виконується  понад 50 тисяч трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин, а в Європі - понад  30 тисяч трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин. Рівні трансплантаційної активності у провідних країнах Європи перевищують 400-500 трансплантацій на 10 мільйонів населення на рік. В Україні рівні трансплантаційної активності становлять 15-20 трансплантацій на 10 мільйонів населення. В Україні сьогодні в основному виконуються аутологічні трансплантації.

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, я вас переб'ю. Шановні члени комітету, це питання взагалі-то трансплантації кісткового мозку. Ви уходите з засідання комітету! Пані Ірино, якщо вас не обрали в комітет, це не значить, що люди, котрі трансплантують собі кістковий мозок в Києві, не заслуговують уваги!?  Я прошу громадськість звернути увагу, як вирішується питання в комітеті деякими депутатами, коли постає питання все ж таки зараз про звернення наших колег і про звернення Київського центру трансплантації кісткового мозку.

 

Тому що зараз фактично, я вам поясню, що відбувається, У нас немає кворуму для того, щоб підтримати вашу пропозицію, те, що ми читали: про те, що ви хочете під Міністерство охорони перейти. Ну як пропозиція. П’ять депутатів, кворуму…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але це не кворум, ми не можемо голосувати.

 

_______________.  У мене не було такої пропозиції.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми з задоволенням все про вас вислухаємо, єдине, що голосування…

 

ХОМЕНКО В.І.  Я зрозумів.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Добре. Дякую.

 

ХОМЕНКО В.І. Сьогодні, на жаль, Україна значно відстає від провідних країн Європи і світу в галузі трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин. Причому тенденції останніх років такі, що якісний і кількісний розрив у цій галузі зростає. Сьогодні Україна може виконувати 15-20 трансплантацій на 10 мільйонів населення, але це аутологічні трансплантації в основному і трансплантації алогенні від родинних донорів. Ці трансплантації, останні, носять епізодичний характер, а алогенні трансплантації від неродинних донорів в Україні виконати взагалі неможливо. Для цього було створення Всеукраїнський реєстр донорів гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку МОЗ України, але і досі не забезпечено його ефективне функціонування в частині наповнення реєстру потенційними донорами-волонтерами, не забезпечені зв'язки з міжнародними реєстрами по обміну донорським матеріалом.

Сьогодні, крім Київського центру… Да, скільки потрібно Україні для того, щоб вийти на середній рівень трансплантації, хоча би середньоєвропейський рівень. Потрібно виконувати до тисячі трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин, з яких 600-700 аутологічних трансплантацій, 200-300 алогенних – від родинних донорів і 100-200 трансплантацій від неродинних донорів. Останнє, я вже казав, неможливо виконати, сьогодні неможливо виконати, в Україні.

Крім Київського центру трансплантації кісткового мозку, трансплантації виконуються в НДСЛ "ОХМАТДИТ" і Національному інституті раку. На жаль, через брак коштів усі ці заклади, потенційні можливості цих закладів використовуються приблизно на 50 відсотків від своєї потужності. Київський центр трансплантації кісткового мозку є найпотужнішим по своїм трансплантаційним можливостям. В минулому році центр виконав 63 аутологічні трансплантації. Як негатив можу сказати, що наш центр втратив можливість виконувати алогенні трансплантації від родинних донорів. Востаннє такі трансплантації були виконані в 2008 році. В останні роки такі трансплантації в нашому центрі не виконувались.

 

Які основні проблеми. Це проблеми фінансового забезпечення діяльності, пов'язаної з трансплантацією, медикаменти, витратні матеріали, лабораторні реактиви фінансуються на  1 відсоток від потреби. На 2015 рік видатки на придбання обладнання взагалі не заплановані. На жаль, ситуація така, що ми можемо втратити Київський центр трансплантації кісткового мозку, якщо не будуть забезпечуватись видатки по обслуговуванню обладнання, підтримання комплексу кліматотехніки і таке інше.

 

Для того, щоб втримати Київський центр трансплантації кісткового мозку на плаву і забезпечити його подальший розвиток, я вважаю, що потрібно вирішити наступні питання. Це питання фінансування видатків: медикаменти, лабораторні реактиви, витратні матеріали, обладнання.            Потрібно змінити процедуру цього фінансування. Фінансування має бути багатоканальним – з різних джерел, не тільки з місцевого бюджету, в якому ми сьогодні підпорядкована Київській міській державній адміністрації. Тобто фінансування повинно іти не тільки з місцевого бюджету, а й з державного бюджету та інших джерел, да.

 

Але, якщо навіть є кошти, сьогодні існуюча процедура державних закупівель не дає можливості ефективно ці кошти використати. На жаль, процедура державних закупівель, вона занадто забюрократизована, складна і займає дуже багато часу. То, можливо, було би розглянути доцільність питання: скасувати проведення тендерних закупівель для онкологічних, онкогематологічних хворих, а також тих хворих, які потребують трансплантації кісткового мозку. Все це дало би можливість проводити адресну закупівлю під конкретного хворого, під конкретну клінічну ситуацію. Чому? Тому що при надходженні хворого, да, наприклад,  якщо це хворий зі страхової компанії або іноземний хворий – приїхав хворий, привіз із собою кошти, а ми можемо розпочати його лікування в кращому випадку через 3-4 місяців і то якщо проведемо державну закупівлю. Це не дає можливість... За 3-4 місяці ситуація клінічна може змінитися і цей хворий уже буде потребувати інших медикаментів, інших витратних матеріалів і так далі. Для впровадження алогенної трансплантації від неродинних донорів потрібно забезпечити ефективне функціонування Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, яка передбачена Законом України про трансплантацію, це стаття 17. На жаль, на сьогоднішній день Єдина державна інформаційна система трансплантації не працює, що заважає... що в перспективі буде заважати проводити міждержавний обмін  трансплантатами. На сьогоднішній день....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я перепрошую, обмеження регламенту. Якщо  можна, конкретно ваші пропозиції?

 

ХОМЕНКО В.І. Конкретні наші пропозиції. Це забезпечити багатоканальне фінансування Київського центру трансплантації кісткового мозку з державного, з місцевого бюджету. Розглянути питання скасування тендерних закупівель для онкологічних, онкогематологічних хворих, а також тих, які потребують трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин. І це адресна закупівля медикаментів, витратних матеріалів під конкретного хворого. Чому? Тому що вартість аутологічної транспоантації – 200 тисяч гривень, а алогенної  трансплантації – в 2-3 рази вище. Є ще питання, які ми можемо  викласти в письмовому вигляді для того, щоб зекономити час.

 

Ще одне  важливе питання. Відсутня інфраструктура, яка мала би займатися пацієнтами  після алогенної  трансплантації, до трансплантації і після неї. Сьогодні пацієнти повертаються  після алогенної  трансплантації з-за кордону, немає можливості проводити їх лабораторний супровід і проводити лікування у посттрансплантаційному періоді. Це також проблема, яка потребує розгляду і реагування на цю проблемку.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане Вікторе, ми зрозуміли. Дуже вдячні за інформацію. Нам від вас потрібен буде лист, тому що до нас прийшов лист тільки нашого колеги пана Сольвара. Ваш лист все ж таки. Тому що в даному разі є приклад Інституту серця, котрий пішов із-під міського підпорядкування під державне, під МОЗ. Тому що я, наприклад, сама кілька разів пропонувала такий вам підхід. Тому що само-собою міський… трансплантація кісткового мозку настільки дорого вартісний процес, що, звичайно, жоден  міський бюджет,  на жаль, в країні нашій витримати це не  може.

 

Мені пояснювали, що ви були проти переходу під Міністерство охорони здоров'я позаяк ті люди, котрі до вас приїжджають, і вони не мають київської прописки, вони вам повністю оплачують всі послуги і все своє лікування, купують ліки і так далі. І вам було вигідно  в даному  разі під Київською міською радою бути.

 

Якщо у вас є готовність переходити під Міністерство охорони здоров'я, будь ласка,  подайте нам лист, ми це підтримаємо. Тому що, наприклад, ми вважаємо так само, що ви не витримаєте навантаження під… будучи підпорядкованим  місту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую, пані Оксано. Дякую.

Хочу сказати, що всі… майже практично всі озвучені вами питання відносяться до виконавчої влади, тобто до Міністерства  охорони здоров'я. Ми готові підтримати своїм листом Комітетом охорони здоров'я, при потребі винесемо на наступне засідання комітету.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане помічники, ми вам не заважаємо? Ні? Вибачте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Панове  народні депутати, якщо буде лист звернення, ми готові будемо підтримати, ви готові будете виступити на наступному комітеті, коли у нас є вже кворум, щоб вже людей не ганяти, щоби підтримати і їх листа написати до Міністерства охорони здоров'я разом?

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я, взагалі, вважаю, що треба об'єднати всі три центри, які знаходяться в місті Києві, в один і підпорядкувати його МОЗу. Оце моя пропозиція. Я буду ставити на голосування, це на комітетське голосування. Це найраціональніший шлях.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Олексій, це окреме обговорення, окремі слухання, тому що насправді не все так просто…

 

______________. (Не чути)

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Так. Оце окреме слухання. Ми готові підтримати ті пропозиції, котрі ви нам надасте. Будь ласка, в письмовому виді. Добре?

 

КИРИЧЕНКО О.М.  Як це готові? Ми не готові. Мы предлагаем другой путь решения, это другой алгоритм.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тоді наш комітет готовий обговорити ваші пропозиції і надати свої.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую.

Переходимо до наступного питання. І слово надається представникам Асоціації з легеневої гіпертензії.

 

АЛЕКСАНДРОВА О.В. Добрый день. Александрова Оксана, Ассоциация больных легочной гипертензией.

 

Спасибо большое за предоставленную возможность рассказать сегодня вам о тех проблемах, с которыми сталкиваются наши пациенты больные на легочную гипертензию. Это редкое заболевание, которое встречается с частотой пять случаев на миллион. И вызвано оно закрытием простенок сосудов легких и постепенно легкие перестают работать нагрузка происходит на сердце и как правило от сердечной недостаточности наши пациенты без лечения умирают через 2.5, 3 года.

 

На сегодняшний  Я для того, чтобы вы представляли себе, что такое редкое заболевание в Украине, я вам в двух словах немножечко это опишу. Когда с вашим близким человеком случается какая-то беда вы начинаете искать причину, идете к врачам, очень долго врачи не могут установить этот диагноз, вы ходите из одной больницы в другую, когда наконец-то уже хоть какие-то перспективы появились, и кто-то вам что-то говорит похожее на тот диагноз, который поставят в конечном итоге. Вы сталкиваетесь с тем, что никто из врачей, которые даже диагностируют это заболевание, не может вам рассказать, как оно должно лечиться. И рекомендации врачей, которые пациенты ходят от одного врача к другому, часто кардинально отличаются и у них скапливается, с этим мы сталкиваемся каждый день, по несколько заключений от разных врачей, совершенно противоречащих друг другу.

 

И даже после того когда наконец выработана тактика лечения этих пациентов они становятся перед проблемой, что лечиться они не могут, потому что препараты для редких заболеваний стоят заоблачные деньги и денег для того, чтобы лечиться нет, и семья смотрит как постепенно угасает жизнь близкого человека. Что касается нашего заболевания, оно проявляется, как правило, в детском и подростковом возрасте, и матери бьются головой о стенку, понимая, что они никак не могут спасти своего ребенка. На сегодняшний день ни один пациент на легочную гипертензию не получает лечения за счет  бюджетных средств. Сколько таких пациентов тоже в нашей стране неизвестно, потому что реестр их не ведется, мы силами, своими силами, силами тех врачей, которые хоть немного об этом заболевании знают, собрали данные на сегодняшний день у нас есть сведения о 102 пациентах.

 

На одного пациента в месяц, чтобы лечиться, ему надо потратить 50,5 тысяч гривен, то есть, это сумма, которую ни одна семья не выдержит. Таким образом, на лечения всем нашим пациентам, тех, о которых нам известно, на   самом деле по статистике их должно быть порядка 250 человек, но исходя из расчета на 102 людей, это порядка 62 миллионов гривен. То есть, этих денег на сегодня нет, потребности наших пациентов не включены ни в одну бюджетную программу. И то, что сегодня выступал пан министр и говорил о том, как будут закупаться препараты, согласно номенклатурным группам, согласно государственным, бюджетным программам, так вот наших пациентов нет ни в одной государственной  бюджетной программе. И они опять не получат ни одной таблетки, и опять они останутся без лечения.

 

И таким образом для нас очень важно инициировать, чтобы для нашей нозологии редкого заболевания была бюджетная программа по лечению пациентов с легочной гипертензией, потому что другого пути у них спасения нет. То, что нам периодически говорят: "Обращайтесь в местные бюджеты", это утопия, это вот то, что вот только что говорили про трансплантацию. Тоже самое касается этих препаратов, когда местные бюджеты слышат о тех суммах, которые им надо выделить на лечение пациентов с легочной гипертензией, как и других редких заболеваний, впрочем, ну как здесь мы не одиноки, они просто разводят руками и говорят, что эти деньги они в таком случае должны будут забрать  у других пациентов и как вам не стыдно просить, вы все равно проживете не долго. То есть ситуация на самом деле очень критична.

 

Более того, ну вот в прошлом году, в марте, из того хорошего, что случилось, на базе Института Стражеско открыли центр диагностики и лечения пациентов с легочной гипертензией, на базе которого, силами волонтеров и клиники ведется, сейчас электронный реестр. Но это опять же из тех пациентов, которые смогут доехать до этого центра, а разбросанность по Украине достаточно большая. По статистике заболевания могу сказать, что, ну естественно знаем больше всего о пациентах, которые находятся в Киеве и в Киевской области, и есть области, в которых по 2 пациента, по 3 зарегистрированы, это не значит, что их там нет, это просто мы о них не знаем. О них не знает точно так же Министерство здравоохранения, но, более того, боюсь, что Министерство здравоохранения не хочет про них знать.

 

Так вот в этом центре Стражеско, где пациенты могут проходить  обследование и могут получать правильные назначения препаратов, пациент оттуда уходит, за ним закрывается дверь центра, и препараты он опять же купить не может те, которые ему может уже назначить врач. Более того, многие исследовательские инструменты недоступны даже в этом единственном в Украине центре, где вот есть врачи, которые проходят практику, потому что не же самые катетеры ….., некоторое другое специально оборудование, оно не зарегистрировано в Украине и не может быть ввезено. И таки образом помощь по определению не оказывается квалифицирована. Но самая большая проблема, это то, что вот так, как я говорила, болезнь проявляется в детском возрасте и подростковом, и за счет того, что нет ни одного детского консультационного даже Центра по легочной. Пациенты, очень большая смертность в подростковом возрасте от этого заболевания. И диагноз ставится в итоге настолько поздно, теряются вот эти важные первые годы, когда можно болезнь остановить современными способами лечения. И пациент к 18 годам уже обычно в очень тяжелом состоянии.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скажіть, будь ласка. Я вас добре пам'ятаю, тому що, коли ми з вами пересікались все-таки на громадських слуханнях. Ви звертались до Міністерства охорони здоров'я з вимогою створення реєстру хворих на…

 

АЛЕКСАНДРОВА О.В.  Конечно, мы обращались к Министерству здравоохранения с момента начала нашей организации деятельности. Она работает с октября 2012 года. Мы постоянно обращались. Есть масса законов. Есть закон, который обязывает Министерство здравоохранения вести реестр не только редких заболеваний, а вообще реестр больных. Но на практике этого нет в принципе. Насколько мы понимаем, нам всегда рассказывают, это очень большие деньги вообще как бы организация такого реестра. Даже на сегодняшний день ставился вопрос хотя бы о реестрах редких заболеваний. Но опять же, какими силами и за счет каких средств этот реестр будет сформирован, на сегодняшний день непонятно.

 

И опять же, сам реестр электронного вида, он даст картину только той картины, которая есть в Минздраве. А если пациенту некуда обратиться и некуда вообще вот пойти со своим диагнозом, то кто его введет в этот реестр?

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Добре, відповідь на це питання, ви підійдете до моєї помічниці. Ми зробимо з вами запити по… Зараз комітет голосувати ні за що вже не може. А зараз до вас запитання заступника голови комітету.

Пане Олеже.

 

МУСІЙ О.С. У мене не запитання. У мене пропозиція до комітету самого сформулювати на наступне засідання, і щоб ми проголосували наступні речі. Це питання мені абсолютно знайоме, тому що я, будучи міністром охорони здоров'я, займався і переймався, і тому числі наполягав на включенні цього захворювання до переліку орфанних захворювань. І Богу дякувати, легенева гіпертензія якраз включена до переліку орфанних захворювань.

 

Проблема в іншому. Проблема у відсутності бюджетного фінансування, програми по орфанних захворюваннях саме в розрізі артеріальної гіпертензії.

 

Якщо практично, що ми можемо зробити? Ми можемо звернутися і необхідно буде звернутися від комітету до Міністерства охорони здоров'я при розробці бюджетної пропозиції і запиту бюджетного на наступний рік 16-ий, закласти кошти на конкретне орфанне захворювання, яке називається артеріальна гіпертензія. І тільки  тоді, вони можуть з'явитися в бюджеті наступного року.

 

Тому це видається, якби, ну такий конструктивний шлях. Зараз, звісно, кошти бюджету розписані вже і змінити це практично не можливо. Тому якщо ми хочемо досягнути успіху в майбутньому, на наступному засідання, відповідно до вашого звернення, ми підтримаємо вашу пропозицію про те, щоби міністерство при розробці бюджету на наступний рік заклало певні кошти бюджетні і виділило для лікування цього захворювання.

 

КОЛОМЕЙЧУК В.М. Можна?

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Тільки коротко, бо мало часу. Колеги просять нас вже зал звільнювати. Вибачте.

 

КОЛОМЕЙЧУК В.М. Опублікована постанова Кабінету Міністрів вчора ввечері…

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Нажміть кнопочку. Ви представник МОЗу..?

 

КОЛОМЕЙЧУК В.М. Да. Я вже представлялась, виконуючий обов'язки директора департаменту Коломейчук Валентина Миколаївна.

 

Опублікована Постанова Кабінету Міністрів (номер 160), яка датована 31 березня 2015 року "Про затвердження порядку забезпечення громадян, які страждають на орфанні захворювання лікарськими засобами". І цією постановою передбачено порядок фінансування всіх орфанних захворювань в разі виділення коштів з бюджету, тому ця проблема частково, я думаю, що вона зможе бути вирішувана.

 

АЛЕКСАНДРОВА О.В. А позвольте, я немножечко сделаю замечание. Я тоже читала эту постанову, так вот, пункт 6 этой постановы говорит о том, что "…безперебійне і безоплатне забезпечення громадян, які страждають на рідкісні орфанні захворювання лікарськими засобами" і так далі, "…закупленими за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів здійснюється в межах бюджетних призначень". И таким образом, если нас не будет в этом бюджетном призначенні, значит у нас опять не будет лекарств.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Абсолютно вірно. Тому пропозиція нашого, да, все ж таки нашого колеги, ви подаєте пропозицію про включення вас у державні програми  на фінансування.

 

_______________. Вибачте, а як бути з вето до 2020 року Президента  на створення  державних програм?

 

КОРЧИНСЬКА О.А.   А вона вже створена.

Ця програма вже  існує і називається "Орфанні хвороби". Програма вже є.  Немає підгрупи. Ми тут все ж таки нашому  колишньому міністру охорони здоров'я… Немає підгрупи, а програма створена. Просто вам треба конкретизувати, щоб наш комітет на наступний бюджетний рік  поставив вас, просто проголосувавши, що ми просимо вас в даному разі все ж таки включити…

 

АЛЕКСАНДРОВА О.В.  А можно еще инициировать еще один вопрос очень касающийся и нашей  нозологии и всех редких

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Зараз ні, нам дали на завершення дві хвилини. Вибачте, будь ласка.

 

АЛЕКСАНДРОВА О.В. Это одно маленькое предложение, касающееся закупки для редких заболеваний не зарегистрированных  в Украине лекарственных средств. Это позволяет нам делать Закон 1637. Но нет механизма исполнения этого закона.

 

Дело в том, что очень часто производители лекарств для  редких заболеваний, это очень маленькие кампании, и очень часто меняются препараты .  И им не интересен украинский рынок  мы со многими говорили, они  не хотят даже по льготной схеме  здесь  регистрироваться.

 

У нас есть закон, который позволяет это делать, но нет механизма исполнения этого закона. Точно так, как в Минздраве, не  прописан. Сегодня при выступлении министра мы слышали, что  при формировании номенклатуры важные условия – это регистрация  препарата в Украине. Мне кажется, здесь вот именно, что касается редких заболеваний, надо учитывать интересы пациентов.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, у нас були  батьківські комітети, котрі нам кілька разів по якраз орфанним  хворобам показали, як вони вміють добиватися реєстрації своїх препаратів. Тому тут ваша ініціатива потрібна. Ви розумієте? Тому що ми, ні комітет, ні МОЗ не можемо заставити їх зареєструвати препарат. Це виключно громадська ініціатива.

 

АЛЕКСАДРОВА О.В. Закон позволяет покупать не зарегистрированные …

 

МУСІЙ О.С. Ми підтримаємо, підтримаємо. Хай дадуть, і ми підтримаємо цю пропозицію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пропонують вам дати, подати на  нас звернення ми підтримаємо. Добре.

АЛЕКСАНДРОВА О.В.  Добре, дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Я перепрошую.

Шановні колеги, шановні волонтери, громадські активісти, шановні народні депутати! У нас, на жаль, на сьогоднішній  час уже вичерпаний час на проведення засідання.

Слово голові комітету Ользі Вадимівні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати,  завтра, прошу   вас передати вашим  колегам і побратимам, що завтра о  12 годині в кулуарах на третьому поверсі ми збираємось, будуть запрошені представники Міністерства охорони здоров'я, щоб звітувати, що вони будуть робити щодо закупівель. Завтра на  12 годину   ми запрошуємо представників Міністерства охорони здоров'я в продовження цієї зустрічі, яка нічим не  завершилась, для того, щоб вони надали свою інформацію. Я дуже прошу… Тобто у нас тільки одне питання відповідно – яким чином, алгоритм, що робити, як робити, які терміни?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Так, так, так.

Пані Оксана, у мене завтра  прийом громадян, тому пані Оксана буде головувати на цій зустрічі.  І прошу… в кулуарах на  третьому поверсі. Піднімаємось всі в кулуари на третій поверх. Секретаріат комітету забезпечить  присутність заступників міністра, щоб  вирішити.

 

І прошу вас… Як би голосувати нам  вже немає ким. Наступне засідання 14-17 квітня, працюють всі в робочих групах, вирішують питання. І засідання Комітету охорони здоров'я 22 квітня, середа, через тиждень (сесійний тиждень, середа). 

 

Які  є пропозиції альтернативні, альтернативні пропозиції?  Тобто всі – "за".  Ми просто  обирали можливість наявності кворуму. Розуміємо, що як би… Тобто працюємо в групах  і  22  квітня о  14.30 засідання наступне, засідання наше по графіку. І завтра  прошу  вас о 12  бути в кулуарах.

 

Все. Я дякую всім присутнім.  Дякую  і до наступної зустрічі. 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку