СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної  Ради України

з питань охорони здоров’я

 

4 лютого 2015 року

 

Веде засідання Голова Комітету О.В. Богомолець

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги! Я вітаю вас всіх. Дозвольте розпочати засідання Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я. Тут у нас тимчасово будуть проходити засідання, доки не буде завершено переїзд комітету до готелю "Київ". А після цього, сподіваюся, ми будемо проводити засідання комітету на постійній основі або в готелі "Київ", або, можливо, тут.

На засіданні присутні 7 народних депутатів, кворум є. На засідання комітету запрошені народні депутати: Бублик, Дирів, Павленко, Яценко. Є народні депутати, їх представники, помічники? Чи є представники Міністерства охорони здоров'я?

 

ЛАЗАРОВИЧ Р.Б. Є. Але, на жаль, затримується Олександра Сергіївна Павленко, за дорученням міністра.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Чи є ще представники Міністерства охорони здоров'я: пані Хотіна мала бути.

 

ЛАЗАРОВИЧ Р.Б. Хотіна на селекторній нараді. Гаврилюк замість Хотіної.

 

МУСІЙ О.С. У міністерстві п'ять заступників, жоден заступник не міг прийти чи що? Зателефонуйте, нехай негайно хтось із заступників буде на засіданні комітету, або міністр, якщо не може організувати прихід заступників.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Чи є представники Міністерства фінансів? Є. Проходьте ближче, будь ласка.

Заявлялися представники громадського руху, моніторинг "Відкрито".

 

РУДИЙ В.М. Є.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Не бачу.

По представникам Міністерства охорони здоров'я, представтесь, будь ласка, хто присутній.

 

ЛАЗАРОВИЧ Р.Б. Заступник начальника управління комунікацій з державними органами та громадськістю Лазарович Рената Богданівна.

ГАВРИЛЮК А.О. Гаврилюк Андрій Олександрович – заступник директора департаменту медичної допомоги.

 

КОНОШЕВИЧ Л.В. Коношевич Людмила Володимирівна – начальник управління фармдіяльності.

 

(Загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми отримали звернення від громадського руху, моніторинг "Відкрито" з проханням бути присутніми на засіданні Комітету охорони здоров'я. Погоджена була присутність, тому мені незрозуміло, при погодженні присутності, чому вони відсутні.

Розгляд законопроектів, з опрацювання яких Комітет охорони здоров'я визначено головним.  Ці законопроекти були опрацьовані експертами і зараз будемо робити по цим законопроектам короткі доповіді.

Перше. Проект закону України про внесення змін до Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров'я (№ 1332), поданий народним депутатом України Дирівим.

У мене запитання до шановних колег. На минулому засіданні Комітету охорони здоров'я нами було прийнято і проголосовано рішення, що ми не будемо розглядати питання щодо законопроектів за відсутності тих, хто їх подає.

 

БІЛОВОЛ О.М. Так. За відсутності автора або людини, яка ним уповноважена.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так чи інакше, ми будемо змушені їх розглянути. Якщо ми їх не розглянемо, то ми не будемо вписуватися в регламент. Який у нас тут термін по розгляду?

 

РУДИЙ В.М. Ми повинні розглянути протягом 21 дня.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скільки у нас ще є часу?

 

РУДИЙ В.М. У нас вже немає цього часу.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми відхиляємо.

 

РУДИЙ В.М. Якщо можна, роз'яснення. Регламент не містить якоїсь обов'язкової норми, яка вимагає не розглядати законопроект за відсутності автора. Написано в Регламенті, що запрошуються до розгляду. Ми запросили.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, ми запросили. Запрошення на засідання комітету були своєчасно передані авторам цих законопроектів. І у нас є дві пропозиції: перша пропозиція, не розглядати законопроекти за відсутності авторів; друга пропозиція, розглянути. Шановні колеги, яка ваша думка?

 

ЯРИНІЧ К.В. Хто доповідати буде?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Доповідати буде пані Ірина. Повністю всі документи готові, законопроекти вивчені, експертиза отримана. Я зі свого боку не бачу проблеми, щоб розглядати законопроект, якщо депутат не має бажання прийти і його відстоювати, виборювати, це також позиція.

 

БІЛОВОЛ О.М. Якщо його немає, чому ми маємо за нього робити його роботу? Він повинен прийти доповісти цей законопроект, повинен відповісти на запитання, або ж людина, яка уповноважена ним. Ми ж прийняли таке рішення. Ви підіть на засідання будь-якого комітету і послухайте, що там люди говорять. Якщо немає автора законопроекту чи людини, яка ним уповноважена, цей законопроект ніколи не розглядається.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тоді я виношу на голосування питання, щоб не розглядати даний законопроект при відсутності народного депутата України Диріва Анатолія Борисовича.

 

ШИПКО А.Ф. Або його представника.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Або його представника. Немає в цій залі ні депутата, ні його представника. Правильно я розумію?

Прошу голосувати, хто за те, щоб не розглядати цей законопроект? Хто проти? Утримався? Отже, прийнято рішення не розглядати законопроект 1332.

Якщо на наступному засіданні не буде присутній народний депутат, то так чи інакше, ми змушені будемо розглядати.

 

БІЛОВОЛ О.М. А його попереджали, запрошували? Я завтра його запитаю, чи він проінформований. Бо він людина дисциплінована, він би прийшов сам або направив би свого представника.

 

ШУРМА І.М. У мене є пропозиція. Сьогодні не перше засідання, коли ми маємо проблему спілкування з авторами законопроектів. Пропоную від комітету направити листи-звернення на фракції, якщо це є фракційні депутати. Також проінформувати Голову Верховної Ради, що протягом певного часу у нас є проблеми з явкою депутатів на доповідь.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні депутати, хто за те, щоб підтримати пропозицію - проінформувати Голову Верховної Ради та керівників фракцій про відсутність депутатів.

 

БІЛОВОЛ О.М. Можна зупинитися на головах фракцій, достатньо буде. Але якщо буде така комбінована пропозиція, то давайте підтримаємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Секретаріату до виконання.

Наступне. Законопроекти, з опрацювання яких комітет не є головним. Проект закону України про внесення змін до Закону України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" у сфері охорони здоров’я, поданий народними депутатами Левченком, Осуховським, Іллєнком, Бубликом та іншими.

Є у нас представники цих депутатів? Немає.

 

БІЛОВОЛ О.М. Вносимо таку ж пропозицію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто у нас є пропозиція не розглядати за відсутності авторів. Прошу вас проголосувати, хто за те, щоб не розглядати законопроект  № 1105 за відсутності авторів. П'ятеро - за. Хто проти? Один. Утримався  - один.

Наступне. Про проект закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності у виді довічного позбавлення волі за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, поданий народним депутатом Яценком. Чи є у нас присутній народний депутат або його представники? Немає.

 

ШИПКО А.Ф. Яценко, это же наша фракция.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А ви можете його зараз набрати на мобільний телефон?

 

БІЛОВОЛ О.М. Чого ми його будемо шукати? Він попереджений. Завтра ми йому скажемо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Є питання просто, чи є у нього інформація? Можливо, секретаріат не працює, можливо, депутати пошту не отримують.

 

ЯРИНІЧ К.В. Давайте у секретаріату запитаємо, чи є інформація щодо зворотнього зв'язку з депутатами, які не прийшли сьогодні на засідання комітету?

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми завтра в нього самого з'ясуємо. Пішли далі.

 

ШУРМА І.М. Те ж саме: без автора не розглядати. Ставте на голосування.

 

ЯРИНІЧ К.В. Так, єдина позиція повинна бути.

 

СИСОЄНКО І.В. Розумієте, у нас дуже багато законопроектів є зараз, ну дуже багато, і в нас з вами не буде часу, тому що кількість засідань дуже обмежена: ще одне засідання в цьому місяці і потім вже аж в березні. Тому давайте, можливо, якусь частину ми розглянемо, можливо, там, де ми не є профільним комітетом?

 

ШУРМА І.М. Ми можемо зібратися позапланово.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми будемо довго їх чекати.

 

БІЛОВОЛ О.М. Під час пленарних засідань знайдемо годину часу і прослухаємо ці закони.

 

СИСОЄНКО І.В. Я вважаю, що ми все ж таки повинні розглядати законопроекти, тому що їх дуже велика кількість, тим більше, ті законопроекти, які ми з вами отримали ще 10 грудня минулого року.

 

ШУРМА І.М. За цей період часу ніхто з них не прийшов до комітету і не пояснив свою позицію, не відстояв свій законопроект.

 

СИСОЄНКО І.В. Тоді, мабуть, це повинно бути підставою для відхилення цього законопроекту, якщо автор в ньому не зацікавлений.

 

БІЛОВОЛ О.М. То ми наступного разу його відхилимо повністю та й усе.

 

СИСОЄНКО І.В. Так давайте так і зробимо.

 

ШИПКО А.Ф. Допустим, у нас то же есть законопроекты, которые рассматриваются на других комитетах, и что я делаю? Я сегодня подписал доверенность на того депутата, который на комитете, и он доложит мой законопроект.

 

СИСОЄНКО І.В. Погоджуюсь з вами повністю.  

 

ШИПКО А.Ф. Или вот Татьяна Дмитриевна, она сейчас придет на комитет, она в данный момент докладывает на другом комитете свой законопроект.

 

ЯРИНІЧ К.В. Або якщо повноваження будуть делеговані комусь із нас, можливо?

 

СИСОЄНКО І.В. Але давайте все ж таки не будемо нагромаджувати стопки цих законопроектів, щоб все ж таки термін 30 днів, які законодавець вимагає від нас, ми з вами його не порушували. Давайте?

 

ШУРМА І.М. Давайте ми домовимося з вами так. Взагалі, депутат має свої обов'язки, свої повноваження, якщо ми будемо без депутатів розглядати, то навіщо тоді депутат пише законопроект?

 

БІЛОВОЛ О.М. Є нюанси.

 

ШУРМА І.М. Нехай приходить помічник, пише закон, підписує це як автор, розглянути його можна на фракції чи на коаліції, і не треба комітету тоді.

 

СИСОЄНКО І.В. Я пропоную тоді такі законопроекти просто відхиляти.

 

БІЛОВОЛ О.М. Теж не правильно.

 

СИСОЄНКО І.В. Чому? Якщо суб'єкт законодавчої ініціативи не зацікавлений в тому, щоб цей законопроект був розглянутий, то це може бути підставою.

 

 БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дивіться, ми порушуємо законодавство. Тому що закон нам надає зобов'язання його розглянути, і в законі не прописано – за відсутності чи присутності. Тобто це є забаганки на сьогоднішній день. І ми несемо відповідальність за своєчасний розгляд законопроекту. І якщо будуть в когось зауваження і запитання, то вони будуть до комітету, до вас всіх, до членів комітету. Тому що це наше внутрішнє рішення, але внутрішнє рішення не може суперечити чинному законодавству, в якому не прописано, що депутат зобов'язаний бути присутній на розгляді цього законопроекту. Тобто ми можемо тільки запрошувати, це в довільній формі.

 

ЯРИНІЧ К.В. Можна? Дивіться, у нас на сьогоднішній день 4 законопроекти, це не кіпа якась. Я пропоную на сьогоднішньому засіданні все-таки витримати ту процедуру, за яку ми голосували. Тобто відхилити сьогодні всі законопроекти, звернутися до голів фракцій, озвучити нашу позицію. Наступного разу подивимося, яка буде ситуація і приймемо відповідне рішення.

 

СИСОЄНКО І.В. Тобто ви готові заради тих, хто зараз не з'явився, збиратися знову, витрачати свій особистий час для того, щоб знову повертатися до тих законопроектів, які і сьогодні ми готові розглядати?

 

ШУРМА І.М. Ми готові.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми сьогодні готові розглядати 4 законопроекти. Давайте розглянемо їх і навантаження на комітет стане легшим. І це не буде підставою в той час, коли ми матимемо займатися іншими справами, збиратися знову на засідання комітету заради тих, кому нецікаві власні законопроекти.

 

ШУРМА І.М. Це питання фракцій. Вони зацікавлені.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я знаю, що тільки людина, яка писала законопроект, тільки вона знає глибину цього питання. Якщо комусь передаються ці повноваження, якщо є зацікавленість, то треба рухатися таким шляхом, як ми проголосували. Інакше, навіщо ми голосували? Зараз ми два законопроекти відхилили, третій, четвертий взяли до відома чи проголосували.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, повертаємося до третього питання. Третє питання ми ще не проголосували, щоб його не розглядати.

 

БІЛОВОЛ О.М. Так само, як і з тими.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Вже проголосували.

Четверте питання. Там співавтором є Тетяна Дмитрівна Бахтеєва. Ми чекаємо на неї.

 

ШИПКО А.Ф. Вона прийде обов’язково.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми сьогодні це питання розглянемо, але переносимо розгляд на пізніше.

Я прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб пункт 4-й нашого порядку денного перенести насамкінець нашого засідання, при умові, якщо автор буде, тоді ми його розглянемо.

 

БІЛОВОЛ О.М. Або людина, яка нею буде делегована.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто за це? Хто утримався? Хто проти?

Наступні питання. Слово надається заступнику голови комітету народному депутату від "Об'єднання "Самопоміч" Сисоєнко Ірині Володимирівні.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні члени комітету, звертаюся до вас з пропозицією провести круглий стіл на тему: "Охорона здоров'я учасників антитерористичної операції", що на сьогоднішній день є вкрай важливим, щоб ми більш ефективно могли налагодити співпрацю між медичними установами цивільними та медичними установами військовими з приводу надання медичної допомоги пораненим бійцям АТО, які зараз у великій кількості і постійно потребують медичної допомоги.

Вважаю, що саме сумісна співпраця з волонтерськими організаціями, з профільними медичними установами, а головне з Міністерством оборони України, є сьогодні вкрай важливою. Тому що перебуваючи у відрядженні в лікарнях, що знаходяться біля граничних зон, де зараз відбуваються військові дії, можна побачити те, що велика кількість поранених сьогодні не мають можливості отримати медичну допомогу своєчасно виключно через те, що не здійснюється своєчасна евакуація з місць бою. Багато людей гине саме там, тому що аж через добу приходить машина, яка може відвезти до найближчої медичної установи.

Також дуже важливим питанням є сьогодні вирішення питання реабілітації всіх тих воїнів АТО, які сьогодні мають отримати медичну допомогу, а потім реабілітацію.

Саме тому я пропоную провести такий круглий стіл, розбити його, можливо, на два блоки. Я би хотіла також, щоб члени комітету активно долучились до проведення такого круглого столу. Перше - це блок саме медичної допомоги і другий блок – це питання реабілітації. Тому запрошую до  сумісної підготовки цього заходу і прошу голову комітету вирішити питання про можливість його проведення 13 лютого цього року.

 

БІЛОВОЛ О.М. Мова йде про слухання?

 

СИСОЄНКО І.В. Це круглий стіл. Це слухання на круглому столі. Ми сьогодні вирішили змінити формат і організувати круглий стіл. 

 

БІЛОВОЛ О.М. А о котрій годині?

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте визначатися. Можна о 14-й годині.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я пропоную також на наш круглий стіл, який буде присвячений  питанням реабілітації, по-перше, запланувати вам по часу, що у нас будуть законопроекти, крім цього круглого столу, які ми будемо змушені розглянути. По-перше, ми проведемо круглий стіл, відпустимо запрошених гостей, а після цього заплануйте, будь ласка, по часу, тому що у нас, власне, в цю сесію багато законопроектів, які зараз чекають експертизу. Я думаю, що до наступної п'ятниці, з урахуванням тих, які ми не розглянули, їх буде з десяток. Тому прошу вас врахувати це в плануванні вашого часу.

І наступна моя пропозиція. Я пропоную запросити на цей круглий стіл начальника медичного управління Житомирської адміністрації, тому що вони вже відпрацювали дорожню карту учасників АТО, і відпрацювали чудово. Я позавчора була в Житомирі, в Житомирській області, вони залишили всі установи другого і третього рівня, зробили повну інвентаризацію, відпрацювали карту пересування, створили лікарську комісію по поверненню, яка визначає потреби. Вони виділили в обласному бюджеті гроші на компенсацію всім медичним установам не залежно від форми підпорядкування, в тому числі залучили приватні установи. Я вважаю, що їх приклад потрібно взяти як взірцевий і донести інформацію до всіх інших областей. Тому що процес демобілізації з точки зору оцінки стану здоров'я, він є надзвичайно важливий, тому що всі, хто повертається з передової, мають бути обстежені і на туберкульоз, і на гепатит, і на інфекційні хвороби, для того щоб у нас не було спалахів інфекцій потім на мирних територіях.

 

ШУРМА І.М. Приймається.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоб у наступну п'ятницю о 14-30 провести круглий стіл на тему: "Охорона здоров'я учасників антитерористичної операції". Хто проти? Хто утримався?

 

ШУРМА І.М. Ольго Вадимівно, можливо, ми відразу проголосуємо питання про проведення позачергового засідання?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми можемо запланувати в середу на наступному тижні.

 

ШУРМА І.М. У нас і має бути засідання в середу.

 

БІЛОВОЛ О.М. От в середу і розглянемо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. На наступну середу так само на 14-30 у нас заплановано засідання Комітету охорони здоров'я по розгляду законопроектів. Якщо щось не встигнемо, то дорозглянемо в п'ятницю.

Наступне питання. Олег Степанович Мусій. Щодо розгляду комітетом питання про необхідність здійснення керівництвом МОЗ дій з розірвання контракту з директором ДУ "Національний інститут раку" МОЗ України Щепотіним.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, шановні присутні! Ситуація, яка склалася навколо Національного інституту раку, який є у підпорядкуванні Міністерства охорони здоров'я, викликає глибоке занепокоєння і тривогу всієї як онкологічної громадськості, так і медичної громадськості України. Ця історія тягнеться вже дуже-дуже давно.

Рік тому за зверненням одного із народних депутатів Міністерством охорони здоров'я було видано відповідний наказ про чергову комплексну перевірку Національного інституту раку. Це звернення стосувалося того, що всі 10 перевірок, які були протягом 4-х років до того, рекомендації цих перевірок були повністю проігноровані керівництвом інституту раку, який очолює до сьогоднішнього дня пан Щепотін. За результатами цієї перевірки відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я була укладена довідка про проведення комісійної комплексної позапланової перевірки Національного інституту раку. Комісія була в складі 17-ти осіб, всі підписалися під цією довідкою. В довідці зазначено, що виявлено 43 порушення від дрібних до дуже і дуже суттєвих, які встановлені цією комісією в Національному інституті раку. Назву тільки декілька, самих кричущих порушень, які там були виявлені. Протягом діяльності пана Щепотіна  на посаді директора інституту були практично знищені всі наукові кадри, особливо ті, які були не згодні з тим, як він проводив діяльність на своїй посаді керівника. Близько 130-ти співробітників інституту раку ним були звільнені. Інше, нецільове використання бюджетних коштів. Медична апаратура, яка закуплена Національним інститутом раку і не введена в експлуатацію, її ціна сягає практично 50 мільйонів гривень. І до сьогоднішнього дня, до речі, ця дороговартісна апаратура, яка закуплена за бюджетні кошти, зараз вже і не може бути введена, тому що термін введення її в експлуатацію вже завершений. І також ряд інших порушень.

Відповідно до цієї довідки була дана рекомендація цією комісією про розірвання контракту із директором інституту раку і про звернення до відповідних державних органів для реагування: до Генеральної прокуратури, СБУ та Міністерства внутрішніх справ. Відповідні звернення були направлені в червні-липні до цих правоохоронних органів.

На наступний день після закінчення роботи комісії пан Щепотін, маніпулюючи чинним українським законодавством, яке дає йому таке право, відразу пішов на лікарняний. Саме тому Міністр охорони здоров'я не міг вчинити те, що рекомендувала ця комісія, і розірвати діючий контракт відповідно до висновків комісії.

Було направлено також двічі листи для погодження на розірвання контракту і звільнення пана Щепотіна до Київської міської державної адміністрації, тому що за чинним законодавством всі ті заклади охорони здоров'я, які знаходяться на певній території, керівники для звільнення повинні отримати відповідне погодження керівників місцевих органів влади. Була отримана відповідна довідка і погодження після другого запиту від пана Кличка на звільнення пана Щепотіна.

Насправді час його чотирьохмісячного перебування на лікарняному мав закінчитися 3 жовтня минулого року. Натомість, ви знаєте, 1 жовтня я був відсторонений від обов'язків Міністра охорони здоров'я і тимчасово виконуючим обов'язки був призначений пан Лазоришинець Василь Васильович. Пан Щепотін на наступний день після мого відсторонення вийшов на роботу, відповідно погодивши, швидше за все, своє рішення і запевнившись в тому, що він не буде звільнений, не дивлячись на рішення комісії, не дивлячись на погодження пана Кличка. Що у подальшому відбулося? Жодної реакції з боку тимчасово виконуючого обов'язки, на превеликий жаль, здійснено не було. Мало того, пан Щепотін подав до суду на незаконність наказу про проведення цієї перевірки. Під час першого слухання в суді, коли ще Міністром охорони здоров'я був я, рішення було позитивне, натомість пан Щепотін подав апеляцію. Апеляцію розглядали якраз в ті два місяці, коли тимчасово виконував обов'язки пан Лазоришинець. Відповідно Міністерство охорони здоров'я, схоже, що також свідомо програло цю справу в апеляційному суді. Натомість після призначення вже пана Квіташвілі Міністром охорони здоров'я знову була подана апеляційна скарга і Міністерство охорони здоров'я знову відновило дію наказу, а відповідно і законність довідки про проведення комплексної перевірки Національного інституту раку.

Ще одна прикрість, що сталася з Національним інститутом раку. З ініціативи пана Щепотіна якраз за декілька днів до призначення нового складу уряду була підготовлена нова редакція Статуту Національного інституту раку, в якій було закладено такий механізм, що практично пан Щепотін мав залишитися довічним директором цього інституту. На превеликий жаль, теперішній Міністр охорони здоров'я, не знаючи українське законодавство настільки глибоко, а тим більше ще й не знаючи українську мову, підписав цей статут.

Мною було направлене відповідне звернення з роз'ясненнями і з проханням взяти участь і роз'яснити Міністру охорони здоров'я, що насправді відбулося, як зманіпулювали з цим статутом. Відповідне звернення було розглянуто у моїй присутності і, Богу дякувати, вдалося відновити попередню редакцію статуту, де не буде змоги зараз пану Щепотіну зманіпулювати в черговий раз і залишитися на посаді директора Національного інституту раку.

Вважаю такі дії з боку пана Щепотіна не тільки неетичними, неморальними, а такими, які підлягають обов'язково і кримінальному розслідуванню.

До речі, хочу зауважити, що Міністерством внутрішніх справ порушено дві кримінальні справи проти пана Щепотіна. У мене є їх номери, але не буду вас втомлювати.

 

БІЛОВОЛ О.М. Це, мабуть, неправильна інформація.

 

МУСІЙ О.С. Перше кримінальне провадження  за фактом зловживання з боку службових осіб Національного інституту раку, слідче управління Голосіївського району ГУ МВС України,  № 12014100010005881. Це перше кримінальне провадження.

Друге кримінальне провадження. Слідче управління ГУ МВС України,  № 42012110010000128.

Вважаю, що у Міністерства охорони здоров'я є всі підстави для негайного розірвання трудових відносин з паном Щепотіним. І прошу членів комітету відповідно розглянути це питання і відреагувати відповідно, щоб була можливість розпрощатися з тими людьми, які занапастили українську онкологічну галузь і продовжують її гробити далі.

Ще один із таких фактів, щодо існування протоколів лікування онкологічних хворих. Насправді протягом 4-х останніх років паном Щепотіним не введений жоден європейський і світовий протокол по лікуванню онкологічних захворювань. Людей продовжують лікувати старими радянськими методами. І ви всі прекрасно знаєте про ціну питання лікування наших хворих в Національному інституті раку, це часом сягає десятків тисяч умовних одиниць.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, Олег Степанович.

Я прошу наших колег висловитися. Потім я надам слово представнику Міністерства охорони здоров'я. Тому що, як ви пам'ятаєте, на минулих наших комітетських слуханнях я запропонувала міністру зробити відкритий конкурс Міністерством охорони здоров'я, до якого залучити іноземних громадян. Я думаю, що Міністерством охорони здоров'я з цього приводу вже прийняті якісь рішення.

Хто із членів комітету хоче висловитися? Пані Оксана Корчинська.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я вибачаюсь за запізнення.

Я абсолютно підтримую звернення нашого колеги пана Олега Степановича Мусія. Я є представником всеукраїнського волонтерського руху, котрий називається вільна асоціація "Жити завтра", вже 7 років я член цієї асоціації. Це якраз асоціація, котра допомагає онкохворим дітям. І хочу сказати, що ті умови, котрі створені паном Щепотіним для роботи  волонтерів, фактично це постійний шантаж. Масово з посад звільнялися лікарі тільки за те, що вони в Інтернеті дивилися відкриті міжнародні протоколи і бачили, що на певну кількість ваги дитини потрібна певна кількість діючої речовини, котрої не завжди в інституті раку, на жаль, дотримуються.

Два роки тому ми, слава Богу, їх змусили, вони прийняли  ці протоколи. Але ті порушення, які масово відбуваються в інституті раку, на жаль, свідчать про те, що у нас онкологія як доросла, так і дитяча надзвичайно відстає від результатів, особливо дитячої онкогематології, щодо якої вже більше 10 років тому прийняли всі міжнародні протоколи, є членами відомих студій. І тому та статистика, яка надається щодо дитячої онкології інститутом раку, ми вважаємо її необ'єктивною. Тому що діти масово виписуються додому помирати з довідкою, що продовження лікування за місцем проживання. Хоча це насправді хоспіс, і дуже часто потім місцеві лікарні навіть не можуть допомогти дитині безболісно померти.  От в чому страшна ситуація.

Тому я дуже прошу підтримати нашого колегу, бо це дійсно питання серйозне, багаторічне, воно не вирішувалося. Україна повинна розвиватися в бік Європи не тільки за інтелектуальними і базовими цінностями, а в першу чергу за стандартами медичної допомоги населенню, особливо дітям.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, пані Оксано.

Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Шановна Ольго Вадимівно, члени комітету! Напевне, пан Олег Мусій досконало знає ситуацію, працював міністром і небезпідставним є все, що ми почули.

У мене є така пропозиція. Пунктом номер 4 нашого "Різного" є звернення Незалежної первинної профспілкової організації Національного інституту раку. Крім того, сьогодні точиться дискусія не тільки тут за столом, а, напевне, і в засобах масової інформації, в суспільстві про те, що певні дії, правильні чи не правильні, вчинило Міністерство охорони здоров'я. Для того, щоб надати можливість викласти свою оцінку, у мене є така пропозиція - заслухати профспілку колективу. Ми не можемо нехтувати їхньою точкою зору, це раз. Також прошу заслухати позицію міністерства. Тому що сьогодні, як сказав пан Олег Мусій, скоріше за все через незнання мови і наших законів міністр підписав не те, що потрібно. Нехай би все зводилося не до дій одного міністра, а, напевно, міністерство як юридична інстанція мало би мати свою позицію. Після цього ми би тоді дали своє бачення цієї ситуації.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка. У нас є представники профспілок? Я бачу, що немає.

 

ШУРМА І.М. У нас є 4-м пунктом незалежна профспілка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас є тільки лист-звернення від них.

 

ШУРМА І.М. Ну, якщо їх немає, тоді міністерство.

Тому що у мене немає підстав не вірити пану Олегу, немає зовсім. Але у мене є спростування Міністерства внутрішніх справ 3-ім числом датоване о 16-й годині про те, що на сьогоднішній день кримінальних проваджень щодо посадовців немає. Все закрито ще 30.11. на підставі частини 1-ї статті 284-ї. Там нема події злочину, нема підстав для проведення розслідування.

 

БІЛОВОЛ О.М. Треба почути думку міністерства.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу представника Міністерства охорони здоров'я прокоментувати ситуацію.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Так, звичайно, прокоментую. По-перше, хочу сказати, що нам не було відомо, що сьогодні буде розглядатися у порядку денному це питання. Я би взяла з собою набагато більше інформації, аніж та, якою я володію в усному порядку. Спочатку хочу звернути вашу увагу, що володію лише тією інформацією, яку я застала за свою бутність, тобто три з половиною тижні мого перебування в Міністерстві охорони здоров'я.

Мені особисто стало відомо про те, що існують проблеми із статутом інституту раку. З'ясовуючи цю ситуацію, дякуючи інформації, яку надав Олег Степанович, з'ясувалося, що було підписано статут, зараз не скажу, помилково чи яким чином, тому що іде певний саботаж з будь-яких кадрових питань, які перебувають в міністерстві. Зрозуміло чому. Тому що змінилося лише дві людини в керівництві, а всі інші люди лишаються від попереднього апарату. Тому ми виявляємо крок за кроком такі ситуації.

Міністр особисто включився в цю ситуацію, контролював її. І, дякуючи особистому контролю, дійсно було скасовано дану редакцію статуту і було змінено її на іншу. А після цього, ми вважаємо, що була розпочата практично інформаційна атака на міністерство і масово посипалася у виданнях компрометуюча МОЗ інформація, що міністерство начебто підписало дві різні редакції статуту, які існують паралельно. Але це, по-перше, неможливо з точки зору законодавства, з іншого боку, єдиний державний реєстр  підприємств, організацій, установ мають можливість заносити лише дані стосовно однієї версії уставу, і таким чином зараз існує той статут, він є чинним, який відповідає всім нормам законодавства.

Олег Степанович не зазначив, в чому саме полягали неточності і проблемні питання, які були занесені в попередній статут, але тих положень наразі немає. Тобто були вузько прописані майже в одні руки критерії до людини, яка може очолювати інститут, таким чином під ті критерії попадала б лише одна особа фактично. Ну, може, ми якусь ще б знайшли, але всі розуміють, що це лише одна особа. На сьогоднішній момент ця річ абсолютно скасована, в статуті, який діє, тих положень немає. Окрім того чітко вказано в статуті, що єдина особа, яка може призначити, є міністр. Нового документу, який би призначав будь-яку іншу особу, на даний момент немає.

Ми проводили невелику нараду з приводу моменту, коли ми маємо вчинити цю дію по звільненню попередньої людини та призначенню нової і вирішили, що оскільки його повноваження спливають 11 лютого, для того, щоб уникнути можливих інформаційних, вибачте, битв, але зараз відбуваються і такі речі, для того, щоб уникнути юридичних питань, ми доведемо ситуацію до 11 лютого ( я можу помилятися щодо дати, тому що я не готова сьогодні до цього питання, якщо я помилюся, то я потім письмово цю інформацію надам безпосередньо до комітету), але ця дата спливає в лютому, на мою пам'ять, залишилося часу тиждень до цієї дати, після якої буде вирішене питання щодо призначення нової особи.

Поки я слухала колег щодо цієї інформації, я попросила міністерство підтвердити мені дані з приводу статуту, якщо можна, я процитую. "Враховуючи вищевикладене, оскільки статут Національного інституту раку згідно наказу МОЗ від 17.01.2015 року (тобто ця нова редакція, яка була підписана, вона вже була зареєстрована) зареєстровано у державного реєстратора 19.01.2015 року (тобто це нова редакція, я підкреслюю, яка повернула абсолютно адекватні умови щодо призначення керівництва інституту раку), було викладено у новій редакції. Остання редакція є чинною і єдиною". Також зазначаємо, що відповідно до Закону про наукову та науково-технічну діяльність керівник наукової установи, як правило, обирається таємним голосуванням на зборах колективу наукових працівників на основі визначених в статуті положеннях стосовно терміну і подальше затвердження уповноваженим органом, тобто міністерством. Наразі ми з'ясовуємо правову сторону цього питання, яким чином ми маємо вчинити після 11 лютого.

Я ще раз вибачаюся, якщо б ми були готові до цього питання, якби ми знали, що воно є в порядку денному, я б більш детальну інформацію надала.

Я хочу підкреслити таку річ, я хочу, щоб це було зафіксовано. Дана людина, пан Щепотін, зараз розповсюджує, я так розумію, що це здійснюється за його проханням, не буду голослівною, тому що я є юрист за фахом, я розумію, що таке оголосити людину або звинуватити її, тому хочу зазначити, що розповсюджується інформація про те, що нібито керівництвом Міністерства охорони здоров'я було вчинено корупційних діянь по вступу з цією людиною у зговір про те, що після 11 лютого буде продовжено контракт з ним. Оскільки в цій інформації, яка зараз ходить по місту Києву, фігурувало моє особисто прізвище, я особисто зателефонувала міністру, повідомила його про це і попросила взяти на контроль це питання. Тому що кадрові перестановки, які відбуваються в МОЗі із застосуванням різних людей, які і до нашого приходу працювали в МОЗі, ми розуміємо, що вони можуть підкладати документи на підпис, здійснювати певні дії, які керівництво не завжди може подивитися, то я особисто буду ставити питання з приводу притягнення цих людей до кримінальної відповідальності і до початку службового розслідування. Він запевнив мене в тому, що з цією людиною не буде продовжено контракту і зараз буде визначено правовий механізм надалі вибору нового директора.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

До нас також поступило звернення Незалежної первинної профспілки, правда, не зрозуміло, скільки людей входить в цю профспілку. Немає у нас інформації?

Вони звертають увагу на те, що згідно з тими змінами, які були внесені до статуту і, власне, які може змінити тільки Міністерство охорони здоров'я, вони просять винести дане питання і глибоко розглянути на засіданні комітету, тому що конкурс має розпочатися  в січні поточного року згідно з їх документами, а це автоматично виключає із голосування 60 % лікарів.

 

ЯРИНІЧ К.В. Це старий документ.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Зрозуміло.

Тоді я пропоную звернутися до Міністерства охорони здоров'я. Я прошу на наступне засідання комітету на середу ґрунтовно підготувати це питання і викласти нам всі юридичні аспекти. Тобто беремо тиждень на вивчення цього питання.

 

МУСІЙ О.С. Якраз 11 лютого закінчується контракт, можливо, міністерство вже і оголосить про розірвання цього контракту.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Так, до речі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу секретаріат комітету внести до порядку денного. Сьогодні у нас це було в "Різному". Ми планували з депутатами розглянути це питання і з'ясувати для себе стратегію, куди ми далі будемо рухатися.

Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Повністю підтримую, Ольго Вадимівно, вашу позицію. Жодних підстав немає не вірити представникам міністерства. Вони намагаються ввести все в правове русло. Але у мене є одне суттєве зауваження. Сьогодні робота і комітету, і міністерства є прозорою, ми не можемо рахуватися тільки з вольовою позицією міністерства, ми мусимо рахуватися ще й з трудовим колективом, який є. Якщо буде допущений найменший промах, ми даємо підставу трудовому колективу писати скарги, паралізувати роботу і таке інше.

Одним із пунктів в тому листі є написано про те, що не з колективом, а лишень з якимись представниками було проведено зустріч. Якщо вірити намаганню міністерства, зокрема міністра, наводити лад, в тому числі і в юридично-правовій площині, то було б логічно сьогодні на першій кадровій розвилці поставити крапку. Мені здається, що було б доцільно рекомендувати, або просити, не знаю, як ми правильно визначимо, щоб міністр зустрівся з колективом. В нього є своя обґрунтована позиція. Також можуть піти народні депутати. В колективі пояснити в чому суть справи, на кому лежить право призначати.

 

ШИПКО А.Ф. На  Міністерстві охорони здоров'я.

 

ШУРМА І.М. Так, на Міністерстві охорони здоров'я. Може колектив не знає.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це вже вічне коло.

 

ШУРМА І.М. Послухайте, я не захищаю Щепотіна. Уявіть собі, в колективі є різні люди, вони мають, з одного боку, один статут, який підписаний міністром, і, з іншого боку, мають другий статут, підписаний міністром.

 

ЯРИНІЧ К.В. Вже немає, вже один.

 

ШУРМА І.М. Одну секундочку. Документ є підписаний. Хочете я вам покажу копії, де є різні тексти, де є печатки.

 

ЯРИНІЧ К.В. Він анульований. Так можна надрукувати скільки завгодно статутів.

 

ШУРМА І.М. Одну секунду, дайте завершити. Я даю свою пропозицію, ви можете дати свою.

Я пропоную звернутися до міністра, що тут є поганого: міністру або нам прийти в колектив і пояснити? Для цього ще є час.  І розрулити це питання.

Розумієте, коли ми говоримо, що є лист за підписом Терещенко, то  я вам читаю те, що написано в листі Міністерства внутрішніх справ.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Шурма, скажіть, будь ласка, у вас освіта адвоката?

 

ШУРМА І.М. У МВС спростовують інформацію, яка поширена в засобах масової інформації, підписаною Альоною Терещенко. Щоб зняти всі ці проблеми, до нас звертаються для того, щоб врегулювати питання законним шляхом.

Повністю підтримую те, що ви говорите, я не збираюся нікого захищати, але давайте не будемо давати підстав будь-кому на цьому маніпулювати. Міністр – це є сильна фігура, він розбереться, може навіть йому вистачить сили волі сказати, що десь там було підписано те чи не те, буде пан Мусій, який досконало знає всю цю ситуацію. Розрулити справу з колективом, тому що колективу працювати. А якщо не поставити крапку в цьому публічно, ми породимо недобрі процеси. Це є моя пропозиція.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую. Пану Шурмі як нікому іншому відомо, скільки років залякувався цей колектив, скільки років він шантажувався, скільки людей було звільнено з роботи, ведучих хірургів-онкологів тільки за те, що вони цікавилися міжнародними протоколами і так далі. Тому я прошу, до того, до чого ви ведете, пане адвокат, в даному разі народний депутат, у вас не юридична освіта, не адвокатська, ні?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Медична, як і потрібно.

 

КОРЧИНСЬКА  О.А. Я думала, може, юридична.

Ви ведете зараз до затягування цього процесу, до чергової пролонгації. Вже були такі ситуації, були зустрічі з трудовим колективом. Ми знаємо, в якому стані колектив, хто з ним працює, на якому рівні, як їх залякують або навпаки, чим їх заохочують. Ми просимо не ходити роками по цьому "злостному" колу, його треба розбивати. Дайте можливість людям просто виживати, якщо в них сталася біда і їм поставили онкодіагноз. Дайте цій області йти вперед. Захистіть пацієнтів, будь ласка.

 

ШУРМА І.М. У мене немає такого досвіду, як у сімейства Корчинських вести всілякі технологічні процеси.

В чому ми затягуємо? Я пропоную, сьогодні середа, є четвер, п'ятниця, понеділок, піти міністру і задекларувати свою позицію та поставити на тому крапку.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви свою пропозицію висловили, ми її винесемо на голосування і приймемо рішення колегіально.

 

ШУРМА І.М. Будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановний народний депутат пан Яриніч, вам слово.

ЯРИНІЧ К.В. Дякую.

Я не тільки народний депутат, я більше 20 років працюю в онкологічній галузі і на сьогоднішній день оперую, приймаю хворих, тому я знаю, що таке онкологія, я очолював тривалий період Кіровоградський обласний онкологічний диспансер, і зараз я маю відношення і до інституту раку в тому числі. Ви розумієте, що це стратегічний об'єкт в нашій державі і від того, в яку сторону рухається онкологія, вірніше, від того, як співпрацюють наші колеги, спеціалісти в Національному інституті раку залежить дуже і дуже багато.

Ситуація склалася надскладна біля інституту раку. Але давайте ми з вами все-таки повернемося не до тих суб'єктивних речей, які ми зараз зачепили. По-перше, ми з вами тут не юридична компанія, щоб висловлювати своє бачення з приводу карної чи не карної справи. Ми не повинні цього знати. У нас 11 лютого спливає термін контракту. Тобто 11 лютого наступає новий період, і хоче хтось цього чи не хоче, нас очікує якась конкурсна система, яку повинен пройти кожний фахівець, кожний мій колега чи, можливо, це буде спеціаліст з іншої країни, я не знаю, хто подасть документи. І до цього ми повинні бути готові.

Якщо говорити з приводу заслуховування колег з інституту рака, я вам скажу, що ситуація, в яку ви хочете зараз опустити міністра, вона не призведе ні до чого хорошого. Тому що в інституті раку є справжні антагоністичні відносини. Якщо ви зараз опустите туди нашого міністра, то його просто буде шкода всім. Тому що це людина, на мій погляд, порядна, вона ще не звикла до таких речей, коли можуть почати рвати навіть на шматки. Там дійсно замішані якісь гроші, там замішані різні напрямки, які готувалися цією системою. Але я не хочу сказати, що я лобіюю чиїсь інтереси. Можливо, це буде Ігор Борисович Щепотін, можливо, якась інша людина. Для цього міністерство повинно прийняти рішення, яка комісія, чи яким чином ми будемо це вирішувати. Не запитати у колективу також ми не можемо. Тому я прошу все ж таки делегувати ці повноваження профспілковому комітету, який буде відносно незалежною організацією, яка надасть своє бачення. Але у профспілкового комітету чи у колективу буде тільки одна можливість – це надати пропозиції щодо тієї кандидатури, яку висуває на цю посаду сам інститут.

У нас була зустріч, скажу відверто, я радий, що вона сталася, тому що всі онкологи України зібралися у нас на п'ятому поверсі у приміщенні комітету, вони з'їхалися якраз і з цього приводу. Приїхали головні лікарі онкологічних установ України, онкологи. Вони також висловили своє занепокоєння хоча б в усному режимі. Я хочу сказати, що наше представництво у цій комісії обов'язково повинно бути як депутатів Верховної Ради. Головні лікарі і головні онкологи областей довірили мені представляти і онкологічну спільноту, тому що ми не можемо запрошувати всі регіони України сюди, і від Верховної Ради, я також вважаю, що мають бути представники від нашого комітету. Ось така моя думка.

Не треба штучно зараз розривати цей контракт із Щепотіним, він закінчується через тиждень. Давайте ми розпочнемо цю процедуру. Нехай Міністерство охорони здоров'я надасть свої рекомендації щодо проведення конкурсу на цю посаду.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую за ваш коментар. І хочу узагальнити позицію. Справа в тому, що такого рівня конфлікт, який має абсолютно корупційну складову, бо якби там було питання тільки професійного або репутаційного характеру, він би вже давним-давно вирішився. Такі конфлікти є, на жаль, не в одному цьому закладі. Вони є. Тому що медицина є достатньо корумпованою галуззю. І нам потрібно приймати такі закони, які будуть унеможливлювати подібне. Тому що боротися з кожною окремою лікарнею, відправляти туди міністра або Комітет охорони здоров'я буде неможливо. У нас багато і наукових інститутів, і багато лікарень різних рівнів. Тому питання має вирішуватися системно.

Місяць тому я зверталася особисто до Міністра охорони здоров'я для того, щоб внести зміни в законодавство щодо можливості взагалі призначення головних лікарів. На сьогоднішній день ваш наказ виписаний таким чином, що тільки людина, яка має 10 років лікарського стажу. А в нас на сьогоднішній день є чудовий факультет менеджерів управління охороною здоров'я в Києво-Могилянській академії, і згідно ваших постанов вони не мають права займати керівні посади в медичних закладах. Тому я прошу вас підготувати, я міністру нагадувала. Це від вас залежить,  це внутрішній наказ Міністерства охорони здоров'я, який має змінити взагалі кваліфікаційні вимоги до тієї людини, яка буде очолювати будь-який медичний заклад, і ці люди в майбутньому мають бути елементарними менеджерами.

І наступне, що ми маємо зробити, ми маємо перейти на самоуправління. Коли ми перейдемо до страхової медицини, коли гроші будуть ходити за пацієнтом, в тому випадку лікарні будуть зацікавлені. Нам треба зменшити оцю низку посередників. Тобто у нас сьогодні між тією людиною, яка хворіє на онкологію, і тим лікарем, який має надати їй медичну допомогу, купа управлінських, фінансових, тендерних комітетів. Наше завдання – максимально дати людям якісну, своєчасну, кваліфіковану допомогу. Все, що стоїть на цьому шляху, воно має бути знищено системно. І мають бути зміни до наказів, до постанов Міністерства охорони здоров'я, які дозволяють елементарно заходити на посаду менеджерам. Головний лікар не має бути професором, він не має бути доктором наук. Якщо ми говоримо про науково-дослідний інститут, так, а якщо ми говоримо про звичайну лікарню, там потрібен елементарний управлінець, на якого держава не витрачала десятки років, не витрачала грошей на його освіту як лікаря. Лікар має стояти у "мартена" і надавати допомогу людям, управлінець має контролювати цей заклад.

Тому я прошу Міністерство охорони здоров'я, в який термін згідно чинного законодавства? 10 днів чи скільки? Прошу надати аналіз питань, що ви маєте змінити в законодавстві для того, щоб взагалі змінити кваліфікаційні вимоги до тих людей, які будуть займати посади головних лікарів у звичайних медичних закладах.

 

ПАВЛЕНКО О.С.  Я перепрошую. Тому що ця дискусія зараз буде стосуватися всіх, хто працює в профільному комітеті. Ви знаєте, що Міністерство охорони здоров'я не просто збігається з вами в думках в тому, а це є однією із трьох основних пріоритетних функцій зараз, які має здійснити і Верховна Рада, профільний комітет, і Міністерство охорони здоров'я у реформаторському напрямку закладів охорони здоров'я. Це перше.

По-друге, зараз ми здійснюємо планомірну підготовку щодо законодавчих ініціатив, які мають бути здійснені. Тому, якщо можна, не ставте строк до міністерства, тому що ми все-таки є органом виконавчої влади, у нас є свої внутрішні строки. Це є окремим нашим планом: підготувати цілу низку пропозицій, які пакетом зайдуть саме по всіх змінах, які будуть стосуватися лікувальних закладів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу вас озвучити терміни. Справа в тому, що ми стикаємося з тим, що Міністерство охорони здоров'я працює дуже повільно. Тобто у нас на сьогоднішній день пілотні області, де не був своєчасно підготовлений закон, вони сьогодні висять в повітрі. І ми маємо негайно вносити закон щодо продовження пілотних проектів. Те ж саме і з закупівлями через міжнародні організації. Вже лютий місяць, про це ми почали  говорити в грудні.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Законопроект вже готовий і до кінця тижня він обробляється в міністерстві, буде поданий.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я просто звертаюсь від імені народних депутатів, тих, які мене тут підтримують, з проханням: Міністерству охорони здоров'я покращити ефективність роботи. Тому що з грудня місяця ми говоримо про необхідність переведення закупівель на міжнародні організації, і досі те, що мало зробити Міністерство охорони здоров'я, поки що робота не виконана.

Ми обговорювали питання щодо інституту раку, прошу повернутися до цього питання. Ми просимо вас підготуватися на наступну середу з чіткою доповіддю по даному питанню. Перше, чітко пояснити вашу колізію із статутами. На законодавчому рівні нам потрібно діяти. Пояснити який статут є дійсним на сьогоднішній день. Інший статут має бути ліквідований. І відповідно до цього сказати, яким чином на рівні законодавчому буде вирішене питання. Тому що на даний момент в цьому інституті існують також дві профспілки, які конкурують між собою.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Можна повернутися до коментаря Міністерства охорони здоров'я? Я коментувала ситуацію із статутами і чітко сказала, що зараз немає питання з приводу чинності статутів. Є єдиний чинний статут. Ця інформація була запущена пресою саме для того, щоб скомпрометувати дії Міністерства охорони здоров'я. Єдиний чинний статут, остання його редакція була зареєстрована 19 січня. Все, на тому крапка. Немає жодних питань зараз до того, який статут є чинним. Є один-єдиний статут.

Але я хочу повернутися до ваших коментарів з приводу критеріїв, які ми ставимо до головних лікарів. Я хочу звернути увагу, що це не просто медичний заклад, ви абсолютно вірно сказали, що інший правовий статус мають наукові інститути. Ще раз хочу підкреслити, можливо, це не було почуто, що згідно статті Закону України про наукову та науково-технічну діяльність, у нас є окрема процедура виписана саме для тих головних лікарів, для керівників наукових інститутів, де зазначено, що керівник наукової установи обирається таємним голосуванням на зборах колективу наукових працівників за визначений статутом термін і затверджується відповідно Міністерством охорони здоров'я. На сьогоднішній момент та дискусія, яка зараз перебуває в комітеті, я би запропонувала її повести в ракурсі, яким чином зараз має здійснити Міністерство охорони здоров'я, враховуючи те, що у нас є трудовий колектив, який згідно законодавства зараз має відігравати дуже серйозну вирішальну роль. З іншого боку, ви абсолютно вірно сказали, що є питання в трудовому колективі, більше того, він розділений на дві частини.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Може і на 3, може і на 5, ніхто не знає.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Так, виправляйте мене. Поділений на декілька частин. В кінцевому результаті певне прізвище в якості начебто проголосованого питання буде подане до міністерства, і міністерство має його просто  затвердити. У нас немає змоги відхиляти, погоджувати чи не погоджувати пропозицію цю. Чітко встановлено, що трудовий колектив визначається, далі ми просто погоджуємо це питання, юристи мене зрозуміють, як складний юридичний факт: вони обрали, ми погодили. Просто щоб це розумів комітет, що зараз ми з юридичної точки зору розуміємо, що ми робимо, з моральної точки зору, з точки зору ситуації в інституті зараз може знову вибухнути наступна проблема. Давайте її зараз будемо обговорювати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Цей заклад не є науковим.

 

СИСОЄНКО І.В. Я хочу зазначити про те, що я також за фахом юрист, і я можу вас запевнити в тому, що не можуть бути одночасно чинними дві редакції статуту. Те, що ми маємо зареєстрованим в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій саме в тій формі статут, то це повністю визначає всі взаємовідносини, які стосуються даного закладу. Тому давайте уважно вичитаємо чинну редакцію, про яку щойно зазначила заступник міністра, яка є чинною на даний момент, і подивимося, яким чином там побудовані ті взаємовідносини, в тому числі з трудовим колективом, який механізм дій в даному випадку. Якщо є потреба, можливо, додатково створити комісію, в тому числі залучити народних депутатів, які мають певний фах, певний досвід в цій справі, то це також надасть можливість встановити діалог з колективом, який є необхідним.

 

ЯРИНІЧ К.В. Науково-дослідною роботою в сфері онкології на теренах України на сьогоднішній день займається інститут  Кавецького, ви це знаєте, так?

Я хочу звернути увагу фахівців із Міністерства охорони здоров'я, щоб ми не змішували ці поняття. Коли ми кажемо про те, хто повинен очолювати медичні заклади, я погоджуюсь, що це можуть бути менеджери. Але якщо ми кажемо про таку структуру як Національний інститут раку, я вас прошу, це не може бути людина, яка не знає, як управляти, але медична освіта, краще все-таки, щоб це був онколог, я в цьому впевнений, тому що це вузькоспеціалізований напрямок розвитку медицини. Це не загальнопрофільна лікарня, в якій менеджмент, лампи і лопати – це головне.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я хочу зауважити все ж таки, що вже багато років цей інститут є лікарським закладом, котрий просто номільнально має таку назву, але він не займається освітницькою роботою.

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, я підтримую Ольгу Вадимівну, що ми суто маємо йти в правовому руслі. На тисячу відсотків хочу, щоб ви послухали пані Ірину.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми вже послухали.

 

ШУРМА І.М. Я вам скажу, от статут, державна печатка, герб, написано: державний реєстратор, номер запису, дата реєстрації.

 

ЯРИНІЧ К.В. Він скасований.

 

ШУРМА І.М. Секунду! Я вам ще раз кажу, інститут у своїй діяльності діє відповідно із цим статутом.

 

ЯРИНІЧ К.В. На кожній новій копії буде це написано.

 

ШУРМА І.М. Берете новий і там: той самий номер, все те саме. Якому тексту вірити? Навіть ніхто не спромігся дати йому новий номер.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це абсолютний підлог, є привід для того, щоб подати справу в прокуратуру, яким чином можуть здійснюватися такі махінації.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте візьмемо Єдиний державний реєстр, подивимося редакцію і все.

 

ШУРМА І.М. Так я про що вам і кажу. Треба уникнути в майбутньому протистояння та й усе.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я вибачаюсь. Перший заступник Міністра охорони здоров'я зараз надає вам довідку, що 19 січня 2015 року, я можу надати номер, кому це цікаво. Я зараз бачу своїм зором, що у вас стара редакція. З точки зору юридичних норм вона втрачає чинність з того моменту, коли реєструється наступна редакція. Я 15 років в судовій адвокатурі, будь ласка, давайте припинимо суто юридичні питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вам поясню. Питання тільки в тому полягає, що ці два статути зайшли під одним номером.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Я перепрошую, куди вони зайшли?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Зареєстровані. Я так зрозуміла це запитання. Можливо, вони мають різні номери. Просто поясніть.

 

ШУРМА І.М. Я ж не проти. Я просто кажу, урегулюйте юридично питання, зніміть його, тому що на цьому не вичерпається конфлікт.

 

СИСОЄНКО І.В. Викладіть, можливо, на сайті офіційну позицію. І викладіть в тій редакції, в якій сьогодні він є чинним. І більше питань ні до кого не буде.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Добре.

 

БІЛОВОЛ О.М. На сьогодні питання це не підготовлене. На наступне засідання комітету Міністерство охорони здоров'я підготує нам це питання, доповість, ми приймемо рішення. А сьогодні давайте ми цю інформацію візьмемо до відома і на цьому закінчимо обговорення. На середу, будь ласка.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто ми ставимо до порядку денного на наступну середу. І прошу розібратися, щоб у народних депутатів була ця інформація, бо їх запитують виборці, вони мають давати відповідь.

 

ПАВЛЕНКО О.С. Добре.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Саме для того, щоб не виникало ніяких питань, треба чітко пояснити юридичну позицію.

Я би пропонувала, щоб ви ще зробили довідку коротку, щоб ми могли її роздати депутатам, тому що занадто великий резонанс у цього питання. Вже занадто багато інформації в засобах масової інформації. Така довідка - позиція міністерства і ваша позиція - були б важливі. Можливо, коли вже буде розірвано контракт, мало б сенс зробити прес-конференцію, щоб чітко озвучити, що далі відбувається, яка стратегія міністерства.

 

ЯРИНІЧ К.В. І яка процедура.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, яка процедура конкурсу, як конкурс буде відбуватися. Тобто на наступну середу потрібна така інформація.

Прошу шановних депутатів проголосувати, хто за те, щоб в порядок денний на наступне засідання комітету, яке відбудеться о 14-30, 11 лютого, це середа, поставити питання про ситуацію в Національному інституті раку. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

Наступне питання. Про Рекомендації слухань у Комітеті на тему: "Про Військово-медичну доктрину України". Шановні колеги, ми з вами мали комітетські слухання, ви пам'ятаєте. Нам потрібно, щоб ми зараз проголосували і прийняли Рекомендації слухань у Комітеті Верховної Ради "Про Військово-медичну доктрину". Тобто Військово-медична доктрина зараз продовжує опрацьовуватися Військово-медичною академією. Це є документ стратегічний і немає сенсу нам пришвидшувати це питання. В рамках цієї Військово-медичної доктрини, я вам доповідаю, нами проведені наради разом з Міністерством освіти і вже з вересня наступного року введено у хлопчиків і у дівчат курс навчання в школах, будуть уроки початкової військово-медичної підготовки, власне, однакової для хлопчиків і дівчат. Зараз програми змінюються. Вони всі будуть отримувати навички парамедицини, тобто надання долікарської допомоги один одному. Вони будуть отримувати ці знання в школах.

Також надано доручення Міністерству охорони здоров'я. Я буду просити міністерство, щоб нам дали відповіді, щодо відновлення військових кафедр у медичних вузах, щоб до наступного навчального року ці кафедри були відновлені. І якщо потрібно внести зміни до бюджету, то прошу Міністерство охорони здоров'я подати ці зміни, щоб в лютому вони могли бути розглянуті. Таке доручення ми вам давали неодноразово, але поки що звіту від міністерства з цього питання ми не отримали. Прошу також на наступну середу, оскільки ви вже будете тут, пані Олександро, нам надати інформацію щодо того, що зроблено для того, щоб відновити кафедри.

 

БІЛОВОЛ О.М. Я вибачаюсь. Також можна запросити ректорів вищих навчальних закладів для того, щоб вони отримали відповідну директиву, щоб ми не затягували цей час і спільно в унісон працювали.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.М.  Я думаю, що нам потрібно, перше, заслухати позицію міністерства, що зроблено, а потім вже, можливо, запросити ректорів.

 

СИСОЄНКО І.В. А може одночасно, щоб швидше було.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.М. Давайте так.

 

МУСІЙ О.С. Окрім того, відновлення військових кафедр пов'язане з Міністерством оборони і з військовими званнями тих, хто має працювати на цих військових кафедрах. До мене як до народного депутата звернулися три ректори медичних університетів з тим, що до сьогодні питання з Міністерством оборони не вирішено.

Я попрошу також офіційно звернутися від Комітету з питань охорони здоров'я до Міністра оборони про негайне відновлення військових звань, військових викладачів на кафедрах. Питання станом на тиждень тому не було вирішено. Тому я пропоную долучити також до заслуховування цього питання і Міністерство оборони, щоб воно також було в курсі і вирішило це питання по своїй лінії щодо військових звань.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.М. Також я буду звертатися і зараз винесу це питання на голосування. Декілька років тому була внесена поправка до Закону про військовозобов'язаних, з військовозобов'язаних були виключені лікарі, які раніше були військовозобов'язаними. В рамках Військово-медичної доктрини я пропонувала б, щоб ми від комітету повернули цей закон і внесли відповідну правку, яка би повернула військовозобов'язаність  до лікарів.

 

БІЛОВОЛ О.М. Там, де є військові кафедри, то в принципі ця норма спрацьовує.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.М. Справа в тому, що після того, як ця правка була вилучена із закону, на сьогоднішній день військові кафедри у нас працюють в декількох вузах на платній основі. Тобто ті студенти, які хочуть, вони можуть пройти цей курс, а якщо вони не хочуть, то вони не зобов'язані.

Якщо ми повернемо цю правку, яка була раніше, то лікарі відповідно так само, як і ми з вами були військовозобов'язаними, і проходження військової кафедри було обов'язковим та входило в програму навчання кожного студента-медика. Я вважаю, що враховуючи ситуацію, яка є в нашій державі, цю правку обов'язково потрібно повернути і зробити так, щоб лікарі знову стали військовозобов'язаними. Для цього нам потрібно буде ці зміни винести на Верховну Раду і проголосувати.

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте зробимо такий законопроект і вийдемо єдиним рішенням від всіх депутатів нашого комітету, і проголосують всі фракції, підтримають цей законопроект.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.М. Тому я зараз прошу секретаріат комітету підготувати на наступне засідання комітету відповідну інформаційну довідку, представити цей законопроект. Власне, там потрібно внести два слова: "крім медиків". Тобто ці два слова були вилучені в попередній редакції. Тому я прошу зараз членів Комітету з питань охорони здоров'я проголосувати, хто за те, щоб підготувати відповідно це питання і нам стати співавторами цієї правки, після цього винести його на Верховну Раду. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

Тепер ми повертаємося. Це у мене такий відступ був щодо Військово-медичної доктрини. Власне, це все відбувається в рамках Військово-медичної доктрини, яка готується. Я прошу вас зараз затвердити Рекомендації слухань Комітету Верховної Ради. І в квітні ми плануємо провести парламентські слухання щодо Військово-медичної доктрини, яка буде включати і питання мобілізації, і питання альтернативної служби, можливість застосування цивільної оборони для тих людей, які не хочуть або не можуть взяти зброю до рук.  На квітень ми планували, так?

 

РУДИЙ В.М. Я не знаю, чи вийде на квітень. Ми писали "в період другої сесії". Чому? У квітні вже можуть бути зайняті всі дні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.М. Я прошу зараз вас проголосувати, хто за те, щоб затвердити Рекомендації слухань у Комітеті Верховної Ради, вони у вас тут є, підтримати необхідність розробки та затвердження Військово-медичної доктрини України. Також ініціювати проведення в період роботи другої сесії Верховної Ради  восьмого скликання парламентських слухань на тему: "Про Військово-медичну доктрину України".

 

ШУРМА І.М. Ольго Вадимівно, коли ми писали проект постанови, тоді була пропозиція, що ми не можемо комітетом підтримати формулювання "необхідність" і була така редакція: "Взяти до відома щодо необхідності розробки". Ніби тоді погодилися, тепер знову повернулася стара редакція.

БОГОМОЛЕЦЬ О.М. Це редакція секретаріату. "Підтримати необхідність розробки".

Прошу голосувати. Хто за те, щоб прийняти Рекомендації слухань у Комітеті Верховної Ради "Про Військово-медичну доктрину".

 

СИСОЄНКО І.В. В чому суть зміни?

 

 БОГОМОЛЕЦЬ О.М. Нічого не змінюється.

 

СИСОЄНКО І.В. Прошу, ще раз.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.М. Підтримати необхідність розробки про затвердження.

 

СИСОЄНКО І.В. Тоді голосуємо за редакцію оголошену Головою Комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.М. Хто утримався? Хто проти? Все.

Якщо секретаріат вивчить і буде вважати, що потрібно щось змінити, не змінюючи суті, то ми це змінимо.

Шановні колеги, як ми і планували на початку нашого засідання, я прошу вас повернутися до пункту 4-го нашого порядку денного. Про проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільгових умов вступу до вищих навчальних закладів, оздоровлення та відпочинку окремих категорій дітей. У нас присутня автор Тетяна Дмитрівна Бахтеєва. Прошу вас дати інформацію.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Дякую.

Уважаемые коллеги, гости! Принятие указанного закона вызвано необходимостью усилить государственные гарантии социальной защиты детей, которые пострадали в результате проведения АТО на востоке Украины. Законопроектом предлагается внести изменения в Закон Украины об охране детства, об оздоровлении и отдыхе детей. В частности,  предлагается отнести к категории детей, требующих особой социальной защиты и поддержки, это детей, которые зарегистрированы как внутри перемещенные лица, детей, которые находятся в зоне военных действий, вооруженных конфликтов, также детей, родители которых или один родитель погибли, пропали без вести во время участия в АТО, умерли вследствие ранения, контузии или увечий, полученные в районах проведения АТО, а также вследствие заболеваний, полученных в период участия также в АТО.

На указанные категории детей предлагается распространить действие норм Закона Украины об оздоровлении и отдыхе детей. То есть предусмотреть право на отдых такой категории за счет местных и государственного бюджетов. Также указанный законопроект предлагает установить, что такие дети имеют право льготного поступления в высшие учебные заведения государственной и коммунальной форм собственности при наличии достаточного уровня подготовки.

Мы не являемся главным комитетом. Главный – Комитет социальной политики. Главное научно-экспертное управление уже сделало свои выводы, в которых также не возражает против законодательной инициативы, направленной на усиление государственной поддержки детей, пострадавших вследствие оккупации, военных действий и вооруженных конфликтов. Прошу поддержать данный законопроект.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, в кого є питання по законопроекту?

 

МУСІЙ О.С. Не можемо не підтримати, але завжди стає питання при внесенні таких законопроектів про пільги, хто буде платити в кінцевому результаті? Державний бюджет чи хто? Ми накопичуємо пільги, які потім ніхто не може покрити. Це також треба було б враховувати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. По официальным оценкам ООН, на сегодняшний день 137548 детей, которые пострадали в зоне АТО.

 

БІЛОВОЛ О.М.  Давайте від комітету підтримаємо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую. Можна послухати коментар міністерства з цього приводу?

 

ПАВЛЕНКО О.С. Звичайно, саму ідею підтримки ми вважаємо за доцільне, як і всі, хто знає, що відбувається в країні. Але як юрист я хочу, щоб комітет звернув увагу на те, що у нас вже є декілька законів, які, на думку Міністерства охорони здоров'я, кожний з них вже врегулював подібні питання. Це я кажу як юрист, поза політичними і моральними речами. Це наступні закони: перше, Закон про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Вже передбачено право внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в установленому порядку, на продовження здобуття певного освітнього рівня на територіях інших регіонів. Далі, стаття 11-та цього закону також частково врегульовує ті питання, які запропоновані в законопроекті. Є Закон України про охорону дитинства, де визначено, що діти, які перебувають в зоні воєнних і збройних конфліктів, батьки яких загинули, також мають певні соціальні гарантії, визначаються як діти, позбавлені батьківського піклування, і діти-сироти. Ще декілька статей Закону про охорону дитинства.

Я звертаю увагу на те, що Верховна Рада, звичайно, має працювати на злобу дня, але треба перевіряти в першу чергу ті законодавчі акти, які вже існують, і коригувати існуючі норми. Тому що у нас просто буде регульованість на регульованості.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А когда вы зарегистрировали свои законы? Мы зарегистрировали еще в декабре. А вы когда?

 

ПАВЛЕНКО О.С. Це вже діючі закони, прийняті в різні періоди.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я надаю слово пані Ірині Сисоєнко, яка вивчала цей законопроект.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, я підтверджую актуальність даної теми, яка зараз піднімається поданим законопроектом. Але у пояснювальній записці до проекту зазначено, що у випадку прийняття даного документу, його реалізація потребуватиме видатків з Державного бюджету України. За попередніми підрахунками близько 5 тисяч гривень на одну особу на рік. У супровідних документах не надано фінансово-економічного обґрунтування такої цифри, включаючи відповідні розрахунки, що у випадку прийняття законопроект може створити сприятливі умови для можливих фінансових зловживань і корупції.

Відповідно до вимог Бюджетного кодексу України, а саме – частини третьої статті 27-ої, закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету, зменшують надходження до бюджету або збільшують витрати бюджету і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим. У зв'язку з цим запропонований термін набрання чинності закону з дня наступного за днем його опублікування потребує також уточнення.

Не можу не погодитися з колегою за фахом, заступником Міністра охорони здоров'я в тому, що дійсно вже в нормах діючого законодавства України, а саме – в Законі України про вищу освіту, в Законі України про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, вже містяться ті моменти і ті норми, які нададуть можливість користуватися тим правом, яке надається даним законопроектом. Тому, на мій погляд, немає підстав для розгляду у подальшому даного законопроекту, оскільки він, перше, є фінансово не обґрунтованим, потребує коштів, які сьогодні не передбачені.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Жизни людей ничего "не потребують", да? Слова – это важно, а жизни людей – это не важно.

 

СИСОЄНКО І.В.  Потребують. Ці норми повинні бути такими, щоб ми могли дійсно зробити відповідно до цього закону ці зміни, а на це повинні бути кошти. А якщо коштів немає, то у нас з вами будуть просто популістські закони. Тому така моя позиція.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. У вас вообще ничего нет, ни популистского, никакого.

5 тысяч гривен решают сегодня жизнь ребенка, судьбу ребенка! Да это просто цинично. Это не по-женски, не по-матерински.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я прошу вас бути елементарно культурними. Кожний депутат має право висловити свою позицію і ми маємо мати повагу до позиції.

Олег Степанович, вам слово.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я також маю свою позицію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ви просто не зрозуміли Ірину.

 

МУСІЙ О.С. Безумовно, окрім того, що були висловлені зауваження, ми повинні зважати і на те, що наша колега з нашого комітету є автором цього законопроекту. Безумовно, комітет зараз не вирішує, тим більше він не основний. Вирішують фракції, як потім буде голосувати зал.

Не підтримати цей законопроект, я вважаю, навіть з моральних міркувань було би неправильно.  Рішення нашого комітету буде нести рекомендаційний характер. Тому за основу ми могли би прийняти, все одно буде друге читання і доопрацювання.  Тим більше під час розгляду цього законопроекту на своїх фракціях кожний зможе висловити позицію своїй фракції. Тому у мене є пропозиція підтримати його в першому читанні. 

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Пані Оксано, будь ласка, вам слово.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я хочу зазначити, Тетяно Дмитрівно, само собою для нас всіх не стоїть питання про гроші, коли іде мова про дітей, які втратили батьків під час того горя, в якому наша країна перебуває, фактично у війні, хоча ми називаємо АТО.

Ірині важко пояснити, вона вам не про це казала. Вона казала про те, що стосовно законів, котрі вона як юрист проаналізувала, права тих дітей вже захищені.

 

СИСОЄНКО І.В. Вони вже мають таке право.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Перший заступник міністра пані Олександра сказала, що у нас вже є такі закони, вона назвали 3 таких закони, за котрими ці наші діти вже отримують допомогу від держави.

Я якраз підтримала б цю ініціативу з точки зору того, що вже, можливо, ці частини, якщо вони виконуються, якщо вони вже діють, коли такі діти вже забезпечені за цими законами, то якраз, можливо, про оздоровлення і відпочинок цих дітей, отут би, якщо це питання ще не врегульовано, попрацювати.

Я би просила це перенести на наступне засідання комітету, доопрацювати, тому що цю частину я пропонувала б обов'язково підтримати, бо ці діти зараз є психічно нездорові, вони знаходяться в надзвичайно важких умовах. Я сама бачу цих дітей, я перевезла велику кількість дітей із постраждалого Маріуполя, і це абсолютно правда. Тому тут треба цю ініціативу підтримати, проаналізувавши, чи є такі норми у діючому вже законодавстві.

 

СИСОЄНКО І.В. Але давайте ще фінансово обґрунтуємо,  щоб дійсно ми мали той документ, який буде працювати. Щоб ми прийняли такий закон, який надасть можливість отримати ці кошти.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Якщо Тетяна Дмитрівна не проти, давайте ми доопрацюємо комітетом.

 

ШИПКО А.Ф. Є пропозиції, давайте проголосуємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У нас є дві пропозиції.

 

ШУРМА І.М. У мене ще є пропозиція. Шановні колеги, ми повинні зважити на різні моменти. Ми не можемо не погодитися з необхідністю прийняття цього законопроекту, раз. Ми не можемо не дослухатися до того, що говорить Ірина Володимирівна, два. Тому що це юридична сторона, вона дуже часто буває суха, часом не сприймається, але вона є. Тому мені видається, що саме логічне сьогодні є підтримати пропозицію Олега Степановича: цей законопроект винести за голосування, прийняти його в першому читанні. Після цього ми будемо розуміти, що робиться з бюджетом, чи будуть у нас якісь фінансові спроможності.

Я переконаний, якщо влада буде мати найменшу можливість профінансувати той чи інший закон, вона гроші під такий законопроект дасть. Якщо грошей не буде, то буде експертне заключення і буде в сесійній залі озвучено, що законодавець не дає пропозицій звідки взяти і наповнити бюджет.

В цьому законі багато моралі, крім юридичних моментів.

 

СИСОЄНКО І.В. Якщо сьогодні законодавець вже дає такі можливості, ми ж не будемо дублювати. Видатки ми не можемо дублювати одним законом, потім іншим законом.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Якщо автори дозволять, пропоную взяти тиждень на те, щоб доопрацювати в комітеті. Немає такої згоди? Зрозуміло.

 

ЯРИНІЧ К.В. Коллеги, мы с вами сейчас говорим о детях. И мы говорим о том, что действительно есть регуляторные механизмы, которые мы готовы включить. Но если эти регуляторные механизмы уже задекларированы действующим законодательством, то о чем мы говорим?

 

ШИПКО А.Ф. Вы что, хотите нас всех уговорить? У каждого из нас есть своя позиция, поставьте этот вопрос на голосование, каждый проголосует, как хочет. Я за то, чтобы за основу принять и пусть идет в зал. А дальше будем смотреть.

 

ЯРИНІЧ К.В. Тогда на фракции его действительно вернут. А если мы его доработаем, то его, может быть, и примут.

 

БІЛОВОЛ О.М. Закон достойный действительно. Но есть здесь две составляющие, и это надо понимать, - это финансовая сторона (мы говорим о бюджете) и политическая. Мы можем сейчас поговорить и скажем, что этот законопроект идет от авторов "Оппозиционного блока", я могу вам сразу сказать, что этот законопроект не пройдет не только в первом чтении, его фракции могут отклонить.

У меня есть предложение. Закон достойный. Это небольшая финансовая нагрузка ляжет на бюджет. Давайте посоветуемся, может быть, это будут несколько авторов из комитета или комитет сюда подтянется, спросим у автора законопроекта, и единым составом комитета внесем этот законопроект. И тогда у этого законопроекта есть будущее, его поддержит зал. И тогда эти люди, о которых ми говорили, получат существенную поддержку.

 

ШУРМА І.М. Пані Ольго, ще одне.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я пропоную дискусії припинити.

 

ШУРМА І.М. Дискусію припиняємо. Але дивіться, пані Оксана говорить про те, що багато речей повторюється, але є одна річ, яку можна підтримати. Те, що Олег Степанович говорив, вносимо до сесійної зали, приймаємо за основу, а в другому читанні, те, що дублюється, воно відсіється, залишиться та норма, яку потрібно підтримати.

ЯРИНІЧ К.В. А ви впевнені, що за основу його приймуть? Його не приймуть за основу. Ми ж хочемо, щоб він пройшов, немає питань.

 

ПАВЛЕНКО О.С. З якою метою працює комітет? Він саме працює для того, щоб бути фільтром, для того, щоб зайві речі відпадали тут. Правильно? Щоб не перевантажувати сесійну залу тими питаннями, в яких кожний непрофільний комітет буде мати обов'язок розбиратися.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пропоную припинити дискусію з цього приводу. Виносимо на голосування шановних народних депутатів. Хто за те, щоб в першому читанні підтримати проект закону за номером 1411. Назву прочитайте, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільгових умов вступу до вищих навчальних закладів, оздоровлення та відпочинку окремих категорій дітей.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хочу зазначити, що на цей проект отриманий позитивний експертний висновок. Якщо отримано позитивний експертний висновок, це означає, що в цьому законі є щось, що ще не враховано іншими законами. Саме тому, я вважаю, це ваше рішення зараз, у нас була пропозиція підтримати в першому читанні, і друга пропозиція, не підтримати в першому читанні.

Прошу вас, будь ласка, шановні колеги проголосувати. Хто за те, щоб підтримати цей закон в першому читанні і далі передати на опрацювання в профільний комітет для визначення джерел фінансування. Хто за те, щоб підтримати в першому читанні цей закон?  Хто проти? Хто утримався?

 

ШИПКО А.Ф. Прийнято.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, шановні колеги.

 

БІЛОВОЛ О.М. Є ще одне питання. Про звернення народних депутатів про проведення спільного засідання комітетів Верховної Ради України.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Це я не навмисне. У мене більше нічого не було.

Я перепрошую. Є у мене. Працюємо.

Про звернення народних депутатів України про проведення спільного засідання комітетів Верховної Ради України з питань бюджету, з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, з питань охорони здоров'я та з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з приводу ситуації, що склалася довкола спеціалізованих медико-санітарних частин. У зв'язку із тією ситуацією, яка зараз відбувається в системі охорони здоров'я, до нас ідуть численні звернення від медико-санітарних частин, які на сьогоднішній день є в незрозумілому, колізійному стані щодо фінансування. Тому прошу народних депутатів висловитися. Ви отримали необхідні матеріали. Я вважаю, що проведення такого спільного засідання комітетів є надзвичайно важливим. Прошу вас зараз коротко висловитися з цього питання і запланувати дату, коли ми це зможемо зробити.

Будь ласка, Олег Степанович.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, шановні присутні! Я думаю, що ми обов'язково маємо якомога швидше провести таке засідання, тому що ми маємо парадоксальну ситуацію. Зараз за новим бюджетом введена медична субвенція, за який багато хто голосував. Насправді, залишилися ряд закладів охорони здоров'я, наприклад, медико-санітарні частини, які належали МОЗу, зараз мали би бути передані на місцеві бюджети. Механізму передачі Міністерство охорони здоров'я до сьогодні не опрацювало. Інші заклади охорони здоров'я, наприклад, Укрзалізниці, передані Міністерству охорони здоров'я чи місцевим органам влади і так далі. Існують трудові колективи, існує багато закладів, яким не можна навіть заробітну плату виплачувати через те, що абсолютно незрозуміло, оті міжбюджетні трансферти, передача коштів з нижчого рівня на вищий між відомствами. Тому, я думаю, бюджетний комітет нам повинен пояснити спільно з Міністерством фінансів.

Я також попросив би, окрім оцих комітетів, які є в цьому переліку, запросити також і міністерства, які передали заклади і яким передали заклади, щоб почути їх. Наприклад, ситуація по Дніпропетровській області з фінансуванням закладів охорони здоров'я катастрофічна. Ми не можемо чекати довго, ми повинні відреагувати і обов'язково запросити також виконавчі органи влади. У мене така пропозиція.

 

ШУРМА І.М. Підтримуємо.

 

ШИПКО А.Ф. Ольга Вадимовна, предложение у Олега Степановича, чтобы провести заседание, точно такое же предложение у меня как у народного депутата, потому что я из Днепропетровской области, и мы понимаем, сколько у нас медико-санитарных частей сейчас остались в подвешенном состоянии. И это не только наши коллеги-врачи, это не только средний и младший медицинский персонал, это еще и рабочие, которые трудятся на ведущих отраслях экономики нашего государства, - это шахтеры, энергетики, это ракетно-космическая отрасль. Поэтому я за то, чтобы немедленно провести такое совместное заседание.

 

БІЛОВОЛ О.М. Я хочу сказать еще несколько слов в отношении Кировоградской области. На территории Кировоградской области есть три урановые шахты. Это всего три урановые шахты на всей территории нашей страны. На сегодняшний день они обслуживают по 12 тысяч населения. Постоянное облучение, постоянная ионизация идет, постоянные заболевания. И сегодня стоит вопрос, чтобы эту специализированную медсанчасть номер 17 передать на бюджет местного самоуправления. Раньше бюджет этой части был 13 миллионов 648 тысяч. А для того, чтобы сегодня содержать и необходимое количество медицинских работников, и оказывать медицинскую помощь в лечении и профилактике, местный бюджет выделяет только 3 миллиона. Поэтому то, что сегодня сказали наши коллеги, мы должны совместно с Комитетом ПЕК, бюджетным комитетом и нашим профильным, пригласить Министерство охраны здоровья, Минфин, щоб на сьогоднішній день усі ці медичні частини  залишилися в державному бюджеті, і щоб було відновлено фінансування хоча б на рівні 2014 року.

 

ЯРИНІЧ К.В. Колеги, ситуація дійсно катастрофічна. Трішки цифр, їх всього 3. У нас 107 таких закладів на теренах України, працює там більше 22 тисяч медичного персоналу і обслуговують вони більше 1 мільйона людей, приблизно 1 мільйон 200 – 1 мільйон 300.

Зараз склалася така критична ситуація, що люди просто виходять на вулицю. Ось щойно отримали смс із казначейства, що люди вже прийшли до кіровоградського казначейства, вони розміщують там шини і зараз будуть вже їх палити. Тому що вони вже протягом двох місяців не отримують зарплатні.

На всі запити, які я на сьогоднішній день подав до Міністерства фінансів, я не отримав ще відповіді. Але людям треба відповідати сьогодні.

Про Смоліно, там взагалі вийшло 2 чи 3 тисячі людей і вони готові перекривати центральну дорогу, яка веде в інші регіони нашої країни. Тобто ситуація катастрофічна.

Є зареєстрований мною законопроект, він ще нічого не пройшов, тому що я зареєстрував його в кінці минулого тижня. Він каже про те, щоб залишити на державному бюджеті. Я думаю, ви підтримаєте це. Або залишити на державному бюджеті до моменту виписання процедури передання на місцеві бюджети і, звичайно, фінансування. Нічого цього немає. Фінансується тільки 20 чи 30 відсотків від бюджету минулих років. Це ганебна практика. Ми нічого не скажемо нашим шахтарям. Ми просто зараз їх піднімемо як соціальну частину нашого населення.

Тому я прошу розглянути цей законопроект. Давайте надамо своє бачення цієї ситуації, як нам зробити таким чином, бо на завтра я вже повинен щось сказати людям. Чи вони дійсно зараз палять ці шини, в них є ці права і вони це відчувають, бо вони без зарплатні сидять.

 

БІЛОВОЛ О.М. У нас є пропозиція. Це можна зробити як норму закону. У мене також є такий законопроект. Давайте зробимо проект закону, виступлять співавторами члени нашого профільного комітету і ми вийдемо з цим законом на Верховну Раду.

 

ЯРИНІЧ К.В. Будь ласка.   Із задоволенням.

 

БІЛОВОЛ О.М. Там не тільки Кіровоградська область, а й Дніпропетровська, Житомирська, Волинська.

 

ЯРИНІЧ К.В. 107 відомчих лікувальних закладів по Україні.

 

СИСОЄНКО І.В. По предмету відання – це бюджетний комітет.

 

БІЛОВОЛ О.М. Це законодавча ініціатива депутатів.

 

ШИПКО А.Ф. Предмет відання – це одне, а законодавча ініціатива буде наша. Ми ж фахівці, ми лікарі.

 

ЯРИНІЧ К.В. Як швидко ми можемо це зробити?

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми кожний можемо скинути свій варіант кожному народному депутату, ви швидко ознайомитеся, внесете свої правки.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми ж не проти. Але я знаю, що по предмету відання ми повинні вирішувати це разом з бюджетним комітетом.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ірино, ми зараз домовляємося так. Ми зараз готуємо проект закону, до зустрічі, коли у нас буде засідання профільних комітетів. І ми вийдемо з ініціативою та затвердимо проект закону. А ви як юрист фахово розглянете і скажете, які потрібно зробити норми.

 

СИСОЄНКО І.В. Добре.

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте проголосуємо за це.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я пропоную наступне. Перше, підготували спільний проект закону, з яким вийти як із законодавчою ініціативою. І до проведення спільного засідання з бюджетним комітетом надіслати їм цей проект закону. І на підставі вже цього проекту провести спільне засідання з бюджетним комітетом, і зробити це максимально оперативно. Для цього нам необхідно зв'язатися, я так розумію, з Головою бюджетного комітету.

БІЛОВОЛ О.М. Ольго Вадимівно, і з Головою Комітету паливно-енергетичного комплексу. Міністерство охорони здоров'я, бюджетний комітет і паливно-енергетичний комплекс. Також Комітет соціальної політики.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто ми доручаємо секретаріату комітету підготувати спільне засідання, підготувати спільний законопроект, доопрацювати. Можливо, це зробити в середу?

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте. І співавторами цього законопроекту будуть члени профільного Комітету з питань охорони здоров'я.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію про спільне проведення засідання з паливно-енергетичним, бюджетним комітетом та Міністерством охорони здоров'я і передати їм підготовлений нами законопроект? Хто проти?  Хто утримався?

Будь ласка, вам слово.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я вважаю, що до цього спільного засідання комітетів ми повинні мати висновок Міністерства охорони здоров'я щодо доцільності фінансування цих установ.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Особливо тих, що знаходяться на територіях, контрольованих ДНР, ЛНР.

 

БІЛОВОЛ О.М. Оксано, там також люди живуть.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, я розумію.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми не можемо їх кидати. Вони наші, вони українці, за яких ми переживаємо, які зараз опинилися в такому стані.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у нас зараз з'явилася додаткова інформація. Щодо законопроекту, який ми щойно розглядали, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільгових умов вступу до вищих навчальних закладів, оздоровлення та відпочинку окремих категорій дітей, Тетяни Дмитрівни Бахтеєвої, 1411, щойно секретаріату надали негативні висновки. Головне управління вважає, що порушена в законопроекті проблема потребує комплексного, системного вирішення у Законі України про вищу освіту, а не шляхом внесення фрагментарних змін до різних законів. Також рекомендувати повернути авторам законодавчої ініціативи на доопрацювання з урахуванням викладених вище зауважень. Тут є викладені зауваження, які опрацьовані і секретаріатом комітету.

Я прошу повернутися до цього питання. Відповідно нам потрібно підняти Закон про вищу освіту, врахувати, віддати на доопрацювання, потім вийти із системним вирішенням цієї проблеми. Враховуючи отримання нової інформації, я прошу вас повернутися до голосування по цьому законопроекту.

Є пропозиція керівника Головного експертного управління. Я дала вам неправильну інформацію. Тобто є рекомендації повернути на доопрацювання законопроект.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У даному разі є дві пропозиції: або підтримати для винесення на перше читання, або відправити на доопрацювання, як в даному разі рекомендує профільне управління.

 

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я виношу на голосування. У зв'язку із тим, що ми отримали нову інформацію про те, що керівник головного управління Борденюк, тут є заключення і підпис, що вони вважають, що порушена в законопроекті проблема не може бути вирішена шляхом внесення фрагментарних змін до різних законів і просить комплексно вирішити цю проблему.

Пропозиція, яка викладена тут, повернути цей закон на доопрацювання авторам і потім винести його вже доопрацьованим, як я розумію, на перше читання на засідання профільного комітету. Це значно краще, ніж він буде відхилений.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Мы не главный комитет. Главный - Комитет по социальной политике. Поэтому каждый пусть морально оценивает для себя,  нужны дети, которые сегодня страдают, или не нужны Украине.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Они нужны. Іде мова про те, що найпроблемніші питання діючим законодавством вже регулюються. Діти вже отримують допомогу.

 

СИСОЄНКО І.В. Манипулировать детьми – это тоже не лучший вариант для законодательной инициативы.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Мається на увазі, що ми за закон, але треба його доопрацювати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Надо детям помогать, а не манипулировать финансами Украины.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, є друга пропозиція: повернути цей законопроект на доопрацювання автору, як рекомендує нам Головне експертне управління. Я не бачу в цьому нічого поганого.

Шановні колеги, виношу на голосування рекомендації щодо повернення цього законопроекту на доопрацювання авторам, потім винести його на перше читання. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію?

 

ШИПКО А.Ф. Три человека.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто проти повернення на доопрацювання в першому читанні? Хто утримався? За – 3. Я утрималася.

 

ШИПКО А.Ф. Вопрос Татьяны Дмитриевны мы закончили?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Да.

 

ШИПКО А.Ф. Я хочу проинформировать.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ще є шосте питання.

 

ШИПКО А.Ф. Давайте розглянемо шосте питання, а потім в "Різному" я хочу внести пропозицію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати, чи ви всі маєте календарний план? Прошу вас відкрити календарний план роботи Комітету з питань охорони здоров'я.

Надаю слово голові секретаріату пану Рудому.

 

РУДИЙ В.М. Шановні народні депутати, у вас в матеріалах є доопрацьований план роботи нашого комітету на період другої сесії. Я хочу сказати, що в нього включені всі ті пропозиції, які надійшли додатково від народних депутатів.

Хочу нагадати, що на минулому засіданні він був прийнятий за основу, ми його доопрацювали. Пропоную підтримати цей план в цілому, з тим щоб ми могли вже його передати керівництву Верховної Ради для включення у зведений план заходів, які здійснюють комітети Верховної Ради України.

Всі пропозиції, які надійшли, враховані: і пропозиція Андрія Федоровича Шипка, і пропозиції від пані Ірини Сисоєнко, і, здається, від пані Оксани Корчинської.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я прошу вас ще раз звернути увагу на кількість законів, яку ми з вами маємо опрацювати, і вона буде ще збільшуватися. І якщо у нас не будуть присутніми народні депутати, якщо ми будемо це все відкладати, то ми з вами довідкладаємося.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми з вами зробили звернення до Гройсмана. Він у понеділок на Погоджувальній раді все це озвучить, звернеться до керівників фракцій і членів Погоджувальної ради.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу.

 

РУДИЙ В.М. Ще одне питання. Шановні депутати, додатково вам роздана невеличка порівняльна табличка до законопроекту 0927. Ви пам'ятаєте, ми її підготували до другого читання. В першому читанні він був прийнятий ще минулим скликанням Верховної Ради. Тут у нас навіть є співавтори цього законопроекту в нинішньому складі нашого комітету. Він стосувався добровільної акредитації аптек. В процесі погодження з Головним юридичним управлінням  цієї таблички виникло невеличке зауваження, яке стосується строків набрання чинності цим законом і введення. Для того, щоб це зауваження зняти, ми з ними відпрацювали нову редакцію прикінцевих положень, та, де говориться про те, що фактично цей закон буде набирати чинності, точніше він відразу після опублікування набирає чинності, а входить в дію через місяць. Це зроблено для того, щоб дати можливість, за необхідності, Кабінету Міністрів протягом місяця внести відповідні корективи до підзаконних нормативних актів виконавчої влади. Це якраз була пропозиція Ірини Володимирівни Сисоєнко, ми з нею погодили. І ми просили б підтримати для того, щоб ми могли перевізувати цю таблицю і віддати її знову кожному, чому? Тому що на наступному пленарному тижні цей законопроект на друге читання стоїть.

 

ШИПКО А.Ф. Добре. Голосуємо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую. Я не бачу своєї пропозиції. Я пропонувала на одне засідання виїхати депутатам в місто Маріуполь.

 

РУДИЙ В.М. Ми роздали депутатам.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна подивитися? Бо я тут не бачу моєї пропозиції.

 

РУДИЙ В.М. Ми всім членам комітету роздали ваші пропозиції щодо виїзного засідання.

 

БІЛОВОЛ О.М. На коли це планується?

 

РУДИЙ В.М. В плані цього немає, тому що план ми відпрацювали раніше.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я прошу провести це засідання комітету в лютому, у крайньому разі в першій половині березня. Пропоную виїхати в Маріуполь, це зараз найбільш постраждале місто в АТО. В лікарні  № 2 є чудовий зал. Якщо треба, я забезпечу охорону в даному разі членам комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми б пропонували це зробити в березні, тому що на лютий у нас паливно-енергетичний комплекс і бюджетний комітет.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Час іде і АТО іде. Населення страждає.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Але тоді нам треба відмінити ці комітети.

 

МУСІЙ О.С. В третьому розділі, за пропозицією нашого колеги Шипка, записано: "Про стан організації медичної допомоги, в тому числі постраждалих в зоні АТО". Це є на квітень місяць.

 

БІЛОВОЛ О.М. То довго чекати.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, до квітня місця чекати – це нереально.

 

МУСІЙ О.С. Давайте сумістимо одне з іншим, а не будемо спочатку розглядати АТО Дніпропетровська, а потім АТО Маріуполя. Це ж нелогічно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я так підозрюю, що в даному разі депутату Шипко хотілося в Дніпропетровську провести як в тому числі пілотному проекті.

 

БІЛОВОЛ О.М. Оксано Анатоліївно, він хотів розказати, скільки поранених військових поступають до лікарень міста.

 

ШИПКО А.Ф. Только сегодня тысячный тяжелораненый поступает в больницу Мечникова.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Абсолютно правильно. Пане Шипко, я є координатором АТО, я туди відвожу людей. Дійсно, це тисяча поранених. Я рада, що ви про це знаєте.

 

ЯРИНІЧ К.В. Може обднаємо?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я пояснюю. Те, що стосується безпосередньо Маріуполя, це те, що люди знаходяться безпосередньо в зоні АТО, там є проблеми. Те, що стосується Дніпропетровська, це те місто, котре приймає на третій рівень надання медичної допомоги найбільшу кількість поранених. Тому в даному разі, можливо, навіть два засідання провести протягом двох днів. Це по дорозі може бути, спочатку Маріуполь, потім на зворотньому шляху Дніпропетровськ.

 

СИСОЄНКО І.В. Яка мета наших слухань в Дніпропетровську?

 

ШИПКО А.Ф. Ви побачите те, про що каже шановна пані.

 

СИСОЄНКО І.В. Я разом з міністром була у всіх медичних установах, в тому числі у військовому госпіталі. Я бачила, що там відбувається, що відбувається в Мечникова.

 

ШИПКО А.Ф. Ви записали всі проблеми?

 

СИСОЄНКО І.В. Вони мовчать. Там за рахунок волонтерів вирішують багато питань.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Проблеми є.

 

БІЛОВОЛ О.М. Давайте підтримаємо пані Оксану. Якщо у нас є така можливість, заплануємо на кінець лютого Маріуполь.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Або на початок березня.

Це було б показово, по-перше, для населення, щоб ви розуміли. Вони дуже просили. Я чекала там тиждень хоча б одного чиновника з Міністерства охорони здоров'я. Тому що я не уявляю собі, скажу вам чесно, щоб в Грузії сталася така біда, і щоб там не з'явився міністр або заступник міністра. Але це коментар мене як політика.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я виношу на голосування питання про проведення виїзного засідання Комітету охорони здоров'я в Маріуполі на початку березня. Тому що в лютому місяці у нас тут є дуже нагальні питання, без яких будуть паралізовані медичні частини. Ми не можемо із собою Комітет паливно-енергетичний, Комітет бюджетний вивезти в Маріуполь.

Тому на березень місяць я прошу поставити в план нашої роботи і узгодити дату проведення виїзного засідання.

 

ЯРИНІЧ К.В. Ми зберігаємо і Дніпропетровськ, і Маріуполь, так я розумію?

 

БІЛОВОЛ О.М. Ні, поки тільки про Маріуполь мова іде.

 

ШИПКО А.Ф. Маріуполь в березні, а Дніпропетровськ у квітні.

 

ЯРИНІЧ К.В. У своєму плані ми зберігаємо виїзд до Дніпропетровська?

 

БІЛОВОЛ О.М. Будемо дивитися по ситуації.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто за те, щоб провести виїзне засідання в Маріуполі на початку березня, прошу голосувати. 

 

 КИРИЧЕНКО О.М. Я думаю, що можна і в лютому. Тому що у нас два тижні неробочі, буде робота в комітетах і робота з виборцями. А на початку березня обов'язково буде сесія. Я вважаю, що було б краще запланувати на останній тиждень лютого. Нам вкрай важливо туди приїхати і побачити.

Я не знаю, чому це не підтримується, але не дуже важко логістично провести два засідання: одне в Дніпропетровську, друге в Маріуполі.

 

ШИПКО А.Ф. Це нереально.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це 4 години їзди. Я так роблю щотижня.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, якщо стоїть питання просто поїздити, покататися, то можемо поїздити, покататися, питання стоїть в результативності.

Я пропоную розглянути ще сесійний розклад, і тоді від секретаріату ви отримаєте пропозиції щодо того, коли найоптимальніше зробити це виїзне засідання. Якщо ми можемо, наприклад, зробити один день в Маріуполі, переночувати, наступний день зробити в Дніпропетровську, можливо, це б мало сенс.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я приглашаю всех в город Донецк. Я туда еду. Есть такая инициатива от 5 народных депутатов. Кстати, не только от "Оппозиционного блока". Мы едем 19 февраля в город Донецк, непосредственно в детскую областную больницу. И мы будем видеть, как там лечатся мирные жители, что там сегодня есть, сколько инфарктов, сколько инсультов, насколько это все помолодело, что сегодня делают врачи, как они своими профессиональными руками спасают жизни. Я приглашаю всех членов комитета поехать в город Донецк 19 февраля.

 

ШИПКО А.Ф. Я поеду с вами.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Як координатор АТО я вас попереджаю на всяк випадок, кількість людей на обмін у нас дуже обмежена. Нам треба людей, котрі вже в полоні, обмінювати.

Я прошу вас закцентуватися на тих територіях і на тих бідах, котрі є зараз під юрисдикцією України і котрі в даному разі потерпають щоденно від АТО.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто ще має бажання висловитися?

 

ШИПКО А.Ф. У меня есть конкретное предложение.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я перепрошую. Шановні колеги, ми зараз проголосували за виїзне засідання в Маріуполі. Я прошу вас проголосувати за затвердження плану.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. У мене ще є зауваження по плану. Другий мій лист стосувався того, що наступної п'ятниці круглий стіл, і ми з моєю колегою пані Іриною Сисоєнко просимо його зробити з двох частин.

 

ШИПКО А.Ф. Мы об этом уже говорили. Вы немного опоздали.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Добре. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, це питання ми вже погодили.

Прошу.

 

ШИПКО А.Ф. Уважаемые народные депутаты, я прошу сакцентировать внимание и пригласить на следующее заседание нашего комитета Главного санитарного врача. Почему? Потому что сейчас едут к нам беженцы, переселенцы, дети поступают в наши лечебные учреждения, интернаты, они не проходят санэпидконтроль.

Я приведу цифры. Только в одной нашей Днепропетровской области в 4 раза ухудшилась эпидобстановка. У нас на 30 процентов выросли показатели педикулеза.

Пусть нам Главный санитарный врач изложит план создания санитарно-пропускных пунктов рядом с зоной АТО и план борьбы з эпидемиологическими мероприятиями во всей стране. Мы же знаем, во время войн возникают эпидемии заболеваний, которые могут поразить все население нашего государства.

 

БІЛОВОЛ О.М. Санслужби вже немає, ліквідована.

 

ШИПКО А.Ф. Службы может быть и нет, но санитарный врач есть.

Мое предложение такое.

 

СИСОЄНКО І.В. Поддерживаем.

 

ШИПКО А.Ф. Поддерживаем? Давайте проголосуем.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте.

 

ШИПКО А.Ф. Ольга Вадимовна, поставьте на голосование. Главный санитарный врач, план мероприятий по борьбе с эпидемиологическими заболеваниями в стране и создание санитарных контрольно-пропускных пунктов в зоне АТО.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто за те, щоб підтримати цю пропозицію. На наступне засідання. Хто за? Хто утримався? Хто проти.

Шановні колеги, я хочу ще вам повідомити про те, що зараз я іду на засідання комітету Кожем'якіна, це Комітет з питань правоохоронної діяльності. І я прошу вас підтримати мою ініціативу внесення змін до закону 1762 "об ужесточении ответственности за алкоголь на службе, изменения в Административный кодекс". Мова іде про вживання алкоголю на передовій учасниками АТО. У нас на сьогоднішній день є великі дуже негативні наслідки і втрати, які пов'язані саме із зловживанням алкоголю.

В тому законопроекті, який пройшов перше читання, там штраф за вживання алкоголю встановлений в розмірі 80-100 гривень. Тобто ми пропонуємо значно збільшити цей штраф, збільшити адміністративний вплив, і штрафні санкції в другий раз ще більше, а в третій раз – на гауптвахту.

Хто за те, щоб підтримати цю нашу пропозицію, і ми просто внесемо це в протокол. Хто за те, щоб підтримати посилення відповідальності за вживання алкоголю у постанові номер 1762? Дякую за вашу підтримку.

 

МУСІЙ О.С. У мене ще є пропозиція.

Шановні народні депутати, і особливо це стосується Міністерства охорони здоров'я України. Нещодавно Міністерство охорони здоров'я України офіційно на своєму сайті вийшло з ініціативою, проти якої боролися багато-багато складів різних міністрів: про об'єднання Державної служби лікарських засобів і про ліквідацію Державного експертного центру. Я думаю, що такі передчасні, з моєї точки зору, рішення потребують дуже серйозного обґрунтування і аналізу в Комітеті з питань охорони здоров'я. Тому що монополізація ринку, не ліквідувавши корупцію, призведе до того, що ми будемо мати ще одного монстра, з яким ми не зможемо боротися. Тому, я думаю, що на найближчому засіданні комітету, якщо не в цю середу, то, можливо, в наступну, ми повинні обов'язково розглянути це питання на Комітеті з питань охорони здоров'я, щоб потім не гасити пожежу.

Інше питання, воно стосується діяльності Державного експертного центру. Насправді, ви знаєте ситуацію, яка склалася з таким препаратом, як "Альфапег". Мяко кажучи, це взагалі не препарат, а це те, що вбиває українських людей, і який зареєстрований під виглядом препарату до гепатиту С. Це абсолютно неприпустима ситуація. Не проведено жодне клінічне дослідження. І була комісія, яка перевірила, що сфальсифіковані всі клінічні дослідження. І надалі проводиться інформаційна кампанія виробника цього препарату "Альфапег", з тим, що їх начебто дискредитують, комерційна таємниця і так далі. Я думаю, ми також повинні негайно відреагувати на таку ситуацію. Якщо потрібно, ще раз перевірити за допомогою народних депутатів всі клінічні дослідження, які були здійснені з цим препаратом. Там формула навіть не відповідає дійсності.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пане екс-міністре, я рада, що ви також вимагаєте того, чого я вимагала саме у вас півроку тому.

 

МУСІЙ О.С. Доводжу до вашого відома, що мною якраз була заборонена реалізація цього препарату, а зараз вона відновлена.

Є ще ряд інших проблем, які існують у фармацевтичній галузі. Тому, я думаю, що це питання треба терміново обговорити, щоб потім ми не були поставлені перед фактом, що відбувається на ринку. Я вже не говорю про повернення старих кадрів, які були звільнені.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у мене є перша пропозиція до вас, щоб підтримати пропозицію Олега Степановича.

 

МУСІЙ О.С. Я ж прошу тільки розгляду.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Друге, я хочу поставити вам запитання. На одному засіданні комітету ми не встигнемо заплановані питання адекватно, якісно розглянути. Тому під час наступного пленарного тижня, який у нас буде, можливо, має сенс, це я на ваш розсуд виношу, запланувати нам ще один день, коли ми після сесії зможемо зібратися і провести засідання комітету.

 

БІЛОВОЛ О.М. У перерві краще провести.

 

МУСІЙ О.С. Ми маємо п'ятниці після обіду.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У п'ятницю в нас круглий стіл.

 

ЯРИНІЧ К.В. Чи можемо ми в цю п'ятницю по відомчим лікувальним закладам підняти питання? Ми не можемо цілий тиждень чекати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Якщо секретаріат готовий нам на цю п'ятницю організувати зустріч з Комітетом з питань бюджету та Комітетом паливно-енергетичного комплексу.

 

РУДИЙ В.М. Я хочу дати деякі пояснення. Справа в тому, що це спільне засідання по медико-санітарних частинах, воно має відбуватися під егідою бюджетного комітету. Чому? Тому що мова іде, власне, про необхідність внесення змін в Бюджетний кодекс і в Закон про бюджет. Це їх предмет відання. Так, наш комітет має брати участь, і ми вже надавали з цього приводу пропозиції, так само, як і інші комітети, і, мабуть, Міністерство охорони здоров'я. І Мінрегіонбуд також вже висловився з приводу того, що ці лікарні поки що варто залишити в підпорядкуванні Міністерства охорони здоров'я і на державному бюджеті. Але це компетенція бюджетного комітету. Ми можемо ініціювати перед бюджетним комітетом тільки необхідність, зробити лист підтримки і просити, щоб вони визначилися з датою якомога швидшого проведення такого спільного засідання. Цей лист ми підготуємо буквально сьогодні. Але визначитися повинен бюджетний комітет.

 

ШИПКО А.Ф. Поки ще призначать засідання. А терміново можна зареєструвати цей законопроект.

 

РУДИЙ В.М Тут є один нюанс. Пан Яриніч вже зареєстрував цей проект закону, він вчора вже навіть прийшов.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Где зарегистрировал?

 

РУДИЙ В.М. У Верховній Раді. Він вже є. Під ним можна підписатися.

 

БІЛОВОЛ О.М. Треба його відкликати, написати співавторів.

 

ЯРИНІЧ К.В. Будь ласка, я готовий. Давайте оперативно це зробимо.

 

СИСОЄНКО І.В. А почему вы вчера подали, а сегодня нам предложили?

 

ЯРИНІЧ К.В. Я подав ще на минулому тижні.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нам тогда зачем это?

 

ЯРИНІЧ К.В. А де ж я вас всіх бачив, колеги?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В зале.

 

ЯРИНІЧ К.В. Є термінова ситуація, яку потрібно вирішувати. Вона склалася ще минулого тижня, коли нікого не було взагалі в залі.

 

РУДИЙ В.М. Якщо хтось із депутатів хоче його підтримати, він може в Сектор реєстрації законопроектів звернутися і підписати.

 

ЯРИНІЧ К.В. Будь ласка, якщо є зміни, давайте оперативно зробимо.

Якщо ми вносимо нас всіх як співавторів, будь ласка, давайте я відкличу, швидко вирішимо питання, зробимо цей документ єдиним і подамо його.

 

БІЛОВОЛ О.М. Ми ж домовилися, що це законодавча ініціатива всіх членів нашого профільного комітету.

 

ЯРИНІЧ К.В. Приймається.

 

КОРЧИНСЬКА О.В. Треба категорично виключити звідси лікарні, котрі знаходяться зараз під ДНР і ЛНР.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте поправки внесемо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми, на жаль, як країна зараз не проконтролюємо фінансування цих лікарень.

 

ЯРИНІЧ К.В. Тобто зараз я відкликаю, так?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я прошу пробачення, я мушу ще встигнути внести правки  щодо пияцтва на передовій.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку