Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 17 січня 2024 року

Опубліковано 18 січня 2024, о 14:10
А

На засіданні Комітету народні депутати розглянули проект Закону про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального (реєстр. № 10346) за участі одного з його авторів – народного депутата України, Голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцева Д.О.

Законопроектом пропонується викласти у новій редакції чинний Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального». Цей Закон був ухвалений у 1995 році та за час своєї дії зазнав численних змін і потребує оновлення та систематизації.

Народний депутат, голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Лада Булах зазначила, що законопроект містить низку положень, які потребують коригування з огляду на державну політику зниження поширеності вживання тютюнових, нікотинових виробів та алкоголю, та запропонувала внести від Комітету низку пропозицій  з метою  зменшення негативного впливу споживання цієї продукції на здоров’я населення та її доступності для дітей та підлітків, зокрема:

привести термін "тютюнові вироби" у відповідність до Директиви 2014/40/ЄС;

скоротити наполовину завищені обмеження щодо терміну набуття чинності змін до маркування тютюнових виробів, рідин до електронних сигарет та тютюну з 24 до 12 місяців;

вилучити положення щодо впровадження дистанційної торгівлі тютюновими виробами, електронними сигаретами та алкогольними напоями;

збільшити відповідальність за порушення вимог закону щодо маркування, обігу та реалізації підакцизної тютюнової, нікотинової та алкогольної продукції до з 1,5 до 5 мінімальних заробітних плат.

Народний депутат, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародних правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції Ольга Стефанишина підтримала пропозиції народного депутата Лади Булах щодо необхідності приведення окремих положень законопроекту у відповідність до Директиви 2014/40/ЄС та посилення санкцій за порушення вимог закону, а також запропонувала не відтерміновувати до набуття Україною повноправного членства в Європейському Союзі впровадження вимог законопроекту щодо необхідності нанесення на пачку (одиничну упаковку), коробку або сувенірну коробку тютюнових виробів «захисного елементу» для тютюнових виробів, а розпочати його з 01 січня 2026 року, оскільки наявність «захисного елементу» є вимогою Директиви 2014/40/ЄС, положення якої Україна гармонізувала на виконання своїх євроінтеграційних зобов’язань.

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення підтримати пропозиції народних депутатів Лади Булах та Ольги Стефанишиної до проекту Закону та рекомендувати головному Комітету врахувати їх при доопрацюванні до другого читання у разі прийняття його за основу. За проголосували 15 народних депутатів (Булах Лада, Вагнєр Вікторія, Вірастюк Василь, Гурін Дмитро, Дубіль Валерій, Дмитрієва Оксана, Дубнов Артем, Заславський Юрій, Зінкевич Яна, Зуб Валерій, Кузьміних Сергій, Макаренко Михайло, Перебийніс Максим, Радуцький Михайло, Стефанишина Ольга).

Також депутати обговорили питання щодо скасування мораторію на перевірки аптечних мереж. Голова Комітету Михайло Радуцький зазначив, що у грудні минулого року Комітет рекомендував МОЗ спільно з Держлікслужбою та Держпраці проаналізувати поточну ситуацію та просив надати обґрунтування та пропозиції щодо доцільності скасування мораторію, запровадженого на період воєнного стану. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив, що станом на 22 грудня 2023 розглянуто 114 скарг від громадян на неякісні послуги в аптеках і протягом 2022 – 107. Держлікслужба винесла 96 розпоряджень про заборону реалізації, застосування, зберігання лікарських засобів у 2022 році та 119 у 2023 році.

«Тенденції, які сьогодні в нас є показують, що потенційно зростає ризик під час воєнного стану і при продовженні мораторію того, що можемо втратити контроль над обігом лікарських засобів. Тому наша позиція – потрібно скасувати мораторій і дозволити Держлікслужбі проводити перевірки», – сказав міністр. Представники Держлікслужби, Міністерства економіки, РНБО, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини підтримали поновлення планових та позапланових перевірок. Як зазначив Михайло Радуцький, мета повернення перевірок – запобігти збуту через аптечні мережі фальсифікату, продажу ліків за завищеними цінами, забезпечити якісне надання фармацевтичних послуг».

Учасники засідання Комітету погодились з позицією Міністерства охорони здоров’я України щодо доцільності відновлення проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання, що провадять діяльність з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Така позиція була підтримана представниками  Державної служби України з питань праці, Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства економіки України та Уповноваженого Верховної  Ради  України з прав людини. Водночас в ході обговорення були висловлені застереження щодо можливих надмірних (не виправданих в умовах воєнного стану) вимог контролюючих органів, під час проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) в цій сфері, а також щодо необхідності забезпечення належної якості надання фармацевтичної послуги.

За результатами розгляду питання досягнуто домовленостей  щодо звернення до Уряду з пропозицією розглянути питання щодо можливості скасування мораторію на планові та позапланові перевірки аптечних мереж після оновлення нормативно-правових актів МОЗ України, якими регламентовано перевірки аптечних мереж.

За проголосувати 14 народних депутатів (Булах Лада, Вагнєр Вікторія, Вірастюк Василь, Гурін Дмитро, Дубіль Валерій, Дмитрієва Оксана, Заславський Юрій, Дубнов Артем, Зінкевич Яна, Зуб Валерій, Кузьміних Сергій, Макаренко Михайло, Перебийніс Максим, Радуцький Михайло). Народний депутат Стефанишина Ольга утрималась.

Крім того, депутати затвердили звіт про роботу Комітету у період Х сесії Верховної Ради, план роботи Комітету на період ХІ сесії, пропозиції Комітету до проекту порядку денного ХІ сесії Верховної Ради дев’ятого скликання та схвалили звіт про стан виконання Плану законопроектної роботи Верховної Ради за 2023 рік.



Аудіозаписи засідання Комітету

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку