Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 18 грудня 2023 року

Опубліковано 18 грудня 2023, о 17:21
 

Комітет на своєму засіданні розглянув урядовий законопроект р. № 10293, розроблений Міністерством охорони здоров’я на виконання Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки. Ним пропонуються зміни до статей 78, 781 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» в частині удосконалення обмежень для вітчизняних медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності. Зокрема уточнюється перелік заборонених форм взаємодії медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації з представниками виробників та продавців лікарських засобів, медичних виробів і засобів реабілітації.  

Також цим законопроектом пропонується визначити певні етичні засади діяльності медиків, фармацевтів та фахівців з реабілітації під час призначення та відпуску лікарських засобів, медичних виробів і допоміжних засобів реабілітації.

Загальновідомо, що представники фармацевтичних компаній (виробників, дистриб’юторів та реалізаторів лікарських засобів) тісно взаємодіють з медичними та фармацевтичними працівниками,  в процесі просування на ринок своєї продукції. При цьому вони намагаються зацікавити медичного працівника чи працівника аптеки призначати та відпускати саме їх продукцію. Тож існує ризик недобросовісної поведінки такого працівника при наданні рекомендацій пацієнту та призначенні ліків, медичного виробу або допоміжного засобу реабілітації, з огляду на обіцяну певну винагороду з боку представника фармкомпанії. Така зацікавленість медичних працівників може призводити до невідповідності лікувального ефекту очікуванням пацієнта чи надмірного витрачання його власних коштів.

Для подолання цього явища, в багатьох європейських країнах було введено обмеження для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності, зокрема щодо заборони отримання такими працівниками фінансової винагороди або будь-яких інших стимулів матеріального чи нематеріального характеру від виробників (дистриб’юторів, реалізаторів) лікарських засобів, медичних виробів, допоміжних засобів реабілітації.

Виступаючи на засіданні, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародних правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції Комітету, народний депутат України Ольга Стефанишина зазначила, що законопроект р. № 10293 відповідає нормам права Європейського Союзу, зокрема положенням частин 1 та 3 статті 94 Директиви Європейського Парламенту і Ради 2001/83/ЄС від 6 листопада 2001 р., якими визначено, що у разі рекламування лікарських засобів особам, кваліфікованим призначати або відпускати лікарські засоби, забороняється надавати, пропонувати або обіцяти подарунки, винагороду в грошовій або натуральній формі, окрім випадків, коли вони є недорогими та стосуються практичної медичної або фармацевтичної діяльності. Відповідно до Директиви особи, кваліфіковані призначати або відпускати лікарські засоби, не повинні вимагати або приймати будь-які заохочення.

Голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету, народний депутат України Сергій Кузьміних зазначив у своєму виступі про необхідність додаткового узгодження норм законопроекту з відповідними положеннями Закону України «Про лікарські засоби» в частині здійснення медичними  працівниками промоції лікарських засобів.

Народні депутати - члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект р. № 10293 за  основу з подальшим його доопрацюванням відповідно до норм  частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради.

 За проголосували 12 народних депутатів України – членів Комітету: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Валерій Дубіль, Юрій Заславський, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина.

Утрималися 2 народних депутати України - Артем Дубнов та Михайло Макаренко.

Також на засіданні Комітету було розглянуто ще один важливий законопроект р. № 10282, спрямований на  удосконалення системи медичних закупівель.

Цей законопроект розроблений Головою Комітету та більшістю народних депутатів – членів Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування у тісній співпраці з Міністерством охорони здоров’я та ДП «Медичні закупівлі України» за участі представників Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Служби безпеки України, НАБУ, НАЗК, Державної прикордонної служби України та громадських організацій.

Напрацюванню запропонованих законопроектом законодавчих змін передували тривалі дискусії з представниками правоохоронних та антикорупційних органів, що відбувалися на робочих нарадах у Комітеті. 

Законопроектом  р. № 10282 пропонується внести зміни до Закону «Про публічні закупівлі», які дозволять:

забезпечити затвердження Кабінетом Міністрів переліку лікарських засобів та медичних виробів, у тому числі медичного обладнання, які мають закуповуватись виключно з використанням інструменту електронних каталогів;

виключити цінові пороги для використання електронних каталогів;

врегулювати питання агрегованих закупівель;

використовувати переговорну процедуру при проведенні закупівель централізованою закупівельною організацією;

здійснювати закупівлі лікарських засобів та медичних виробів спільно з іншими державами Євросоюзу.

Представляючи цей законопроект на засіданні Комітету як автор законодавчої ініціативи, Голова Комітету, народний депутат України Михайло Радуцький висловив упевненість, що використання таких закупівельних інструментів, у разі ухвалення цього законопроекту, сприятиме зниженню цін на медичні товари, в тому числі на медичне обладнання.

Міністерство  охорони здоров’я України висловилося на підтримку законопроекту р. № 10282.

На засіданні також були озвучені пропозиції Міністерства економіки України до законопроекту, які, на думку народних депутатів – членів Комітету, можуть бути доопрацьовані при підготовці його до другого читання.

Комітет ухвалив рішення запропонувати Комітету з питань економічного розвитку, визначеному головним з підготовки законопроекту р. № 10282, рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

  За проголосували 13 народних депутатів України – членів Комітету: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Артем Дубнов, Юрій Заславський, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Михайло Макаренко, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина.

На засіданні Комітету розглядалося також питання про необхідність поновлення перевірок аптечних закладів Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками і Державною службою України з питань праці.

На період воєнного стану Уряд своєю Постановою № 303 від 13 березня 2022 року запровадив мораторій на проведення  заходів державного контролю і державного ринкового нагляду. Наразі дозволено лише здійснення позапланових перевірок за окремим рішенням центральних органів виконавчої влади за наявності визначених цією постановою підстав.

Необхідність перегляду ухваленого Урядом рішення виникла через непоодинокі звернення до Голови Комітету та до інших народних депутатів - членів Комітету від представників фармацевтичної галузі та громадськості, з приводу наявності численних порушень в організації роботи аптечних закладів.

Голова Комітету Михайло Радуцький повідомив учасникам засідання, що під час робочої зустрічі у Комітеті за участі представників Міністерства охорони здоров’я та Держлікслужби, присвяченої проблемним питанням роботи фармацевтичної галузі, представники аптечних мереж звертали увагу на поширені випадки недотримання законодавства при комплектуванні штату працівників аптек та інші недоліки в роботі, які, на їх переконання, обумовлені припиненням перевірок аптечних закладів відповідними контролюючими органами та відтоком кваліфікованих  кадрів в умовах війни.

«Усі вони просили нас порушити перед Урядом питання про поновлення перевірок аптечних закладів Держлікслужбою та Держпраці», - повідомив Михайло Радуцький.

Обговоривши порушене питання за участі представників Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України, Держлікслужби та Держпраці, народні депутати – члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Міністерству охорони здоров’я України спільно з Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками і Державною службою України з питань праці проаналізувати ситуацію, що склалася з дотриманням аптеками ліцензійних умов, надати свої обґрунтування та пропозиції щодо доцільності скасування мораторію на проведення заходів державного контролю і державного ринкового нагляду у цій сфері, запровадженого на період воєнного стану, та у двотижневий термін поінформувати Комітет про результати проведеної роботи і ухвалені з цього приводу рішення.

За проголосували 13 народних депутатів України – членів Комітету: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Артем Дубнов, Юрій Заславський, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Михайло Макаренко, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина.

За ініціативи голови підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету, народного депутата України Сергія Кузьміних на засіданні Комітету було обговорено питання щодо прискорення внесення на розгляд Верховної Ради України  проекту Закону, спрямованого на удосконалення регулювання обігу дієтичних добавок.

Розробка такого законопроекту передбачена Планом законопроектної роботи Парламенту на 2023 рік і необхідна для забезпечення організації державного контролю за якістю та безпекою дієтичних добавок за європейським зразком. Відповідальним за розробку цих законодавчих змін є Міністерство охорони здоров’я України.

Під час обговорення порушеного питання Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко поінформував членів Комітету про те, що відповідний законопроект вже підготовлений та проходить процедуру погодження в Уряді, після чого в установленому порядку буде внесений на розгляд Парламенту.

За результатами розгляду народні депутати – члени Комітету підтримали пропозицію голови підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Сергія Кузьміних рекомендувати Міністерству охорони здоров’я України пришвидшити завершення розробки цього законопроекту та внесення його до Верховної Ради України.

За це рішення проголосували 12 народних депутатів України – членів Комітету: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Артем Дубнов, Юрій Заславський, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина.


 

  Аудіозаписи засідання Комітету





Повернутись до списку публікацій

Версія для друку