Матеріали виїзного засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування в м. Дніпро 22 вересня 2023 року

Опубліковано 26 вересня 2023, о 14:56

Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування 22 вересня 2023 року Комітет провів виїзне засідання в м. Дніпро, метою якого було ознайомлення з організацією надання медичної допомоги в закладах охорони здоров’я області, станом забезпечення закладів регіону необхідними лікарськими засобами та витратними матеріалами, а також організацією практичної частини первинної спеціалізації (інтернатури) для випускників вищих медичних навчальних закладів.

Участь у виїзному засіданні, крім народних депутатів України - членів Комітету, взяли також народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, Голова Дніпропетровської обласної організації партії «Слуга Народу» Юрій Кісєль, Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак, заступник Начальника військової обласної адміністрації Володимир Орлов, Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук та Голова постійної комісії ДОР з питань охорони здоров’я, дитинства та материнства Аріна Пустова, заступник Дніпровського міського голови з питань діяльності виконавчих органів, директор департаменту охорони здоров’я населення  Дніпровської міської ради Андрій Бабський та депутати Дніпровської міської ради VIII скликання Аліада Мансурова і Євгенія Дитятківська, представники Дніпровського державного медичного університету та керівники медичних закладів області.              

З початком збройної агресії росії проти України на медичні заклади Дніпропетровської області припадає максимальне навантаження. Це допомога постраждалим внаслідок агресії росії проти України та населенню, кількість якого значно зросла за рахунок того, що від початку війни до області прибуло понад 400 тисяч вимушених переселенців. Але навіть за такої кількості пацієнтів медики Дніпропетровщини не залишають жодного пацієнта без необхідної медичної допомоги і досягають високих результатів при лікуванні.

Під час візиту до м. Дніпро народні депутати - члени Комітету та інші учасники засідання ознайомилися з роботою:

Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова, одного з провідних закладів країни, де надається високоспеціалізована медична допомога населенню;

міської спеціалізованої лікарні № 8, яка нині включена до другого рівня системи  комбустіологічної допомоги;

Регіонального медичного центру родинного здоров’я, який навіть в умовах війни зміг суттєво збільшити кількість високотехнологічних медичних втручань та стати лідером за кількості законтрактованих послуг НСЗУ.

Голова, народні депутати України - члени Комітету та Міністр охорони здоров’я України висловили вдячність медичним працівникам області за їх невтомну щоденну працю 24/7, мужність та відданість своїй справі.

Відкриваючи виїзне засідання Комітету, Голова Комітету Михайло Радуцький зазначив, що Дніпропетровщина на сьогоднішній день це східний форпост надання медичної допомоги населенню, яке постійно перебуває під обстрілами ворога, і тому, для членів Комітету  вкрай важливо знати про реальний стан справ у цій сфері, проблеми та потреби регіону.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко у своєму виступі на засіданні зазначив, що Міністерство охорони здоров’я України разом з Національною службою здоров’я України та за підтримки Уряду оперативно реагує на медичні потреби області і з початку повномасштабного вторгнення ні на один день не зупинили виплати за Програмою медичних гарантій. Також Міністр повідомив, що останнім часом до області за кошти державного бюджету було поставлено медичне обладнання на суму 73 млн. грн. Це - апарати для компютерної томографії, наркозно-дихальні апарати, ендоскопічні прилади, лабораторне обладнання. Віктор Ляшко підкреслив, що завдяки ініційованій Президентом України платформі UNІATED 24 Дніпропетровська область також отримала обладнання на суму 116 млн. грн, зокрема 15 автомобілів швидкої допомоги, 39 генераторів різної потужності та багато обладнання для проведення хірургічних втручань. Водночас Міністр наголосив, що певна кількість поставленого раніше обладнання, зокрема кисневі станції, не введено належним чином в експлуатацію та звернув увагу керівництва області на необхідність вжиття невідкладних заходів для виправлення цієї ситуації.

На засіданні народні депутати України - члени Комітету також заслухали інформацію керівників області та медичних закладів.

Народний депутат України, заступник Голови Комітету Артем Дубнов порушив питання щодо необхідності організації надання спеціалізованої хірургічної допомоги, у тому числі реконструктивної, постраждалим з опіковою травмою в умовах філії № 3 КНП «Міська клінічна лікарня № 16» Дніпровської міської ради та належного кадрового забезпечення комбустіологічного відділення лікарні.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Дніпровській міській раді розглянути можливість організації надання спеціалізованої хірургічної допомоги постраждалим з опіковими травмами в умовах філії № 3 міської клінічної лікарні № 16 Дніпровської міської ради та належного кадрового забезпечення відділення.

Рішення підтримали 14 народних депутатів - членів Комітету:

РАДУЦЬКИЙ Михайло Борисович

ДУБІЛЬ Валерій Олександрович

ДМИТРІЄВА Оксана Олександрівна

ДУБНОВ Артем Васильович

МАКАРЕНКО Михайло Васильович

ВАГНЄР Вікторія Олександрівна

ДУБНЕВИЧ Ярослав Васильович

ЗАСЛАВСЬКИЙ Юрій Іванович

ЗУБ Валерій Олексійович

КУЗЬМІНИХ Сергій Володимирович

ПЕРЕБИЙНІС Максим Вікторович

ВІРАСТЮК Василь Ярославович

СТЕФАНИШИНА Ольга Анатоліївна

ГУРІН Дмитро Олександрович

Представники Дніпровської міської ради зі свого боку запевнили народних депутатів у тому, що опікове відділення міської клінічної лікарні №16 працюватиме належним чином.

Також на виїзному засіданні Комітету відбувся розгляд медичної частини проекту бюджету-2024.

Голова Комітету відзначив, що незважаючи на  критичну економічну ситуацію в країні через війну, охорона здоров’я залишається в пріоритеті у проекті Державного Бюджету України на 2024 рік та просив членів Комітету зайняти виважену позицію і підтримати його без зауважень і пропозицій. Так, загальні видатки Державного бюджету на охорону здоров’я на наступний рік збільшено у порівнянні з 2023 роком на 24,4 млрд грн. Це 201,9 млрд грн. Збільшено й видатки на Програму медичних гарантій до 158,8 млрд грн (на 16,0 млрд грн більше показника 2023 року).

Народні депутатами України – члени Комітету підтримали пропозицію Голови Комітету та одноголосно ухвалили рішення підтримати внесений Кабінетом Міністрів України проект Державного бюджету України на 2024 рік в частині охорони здоров’я і поінформувати про ухвалене рішення Комітет з питань бюджету у визначені Регламентом строки.

Рішення підтримали 14 народних депутатів - членів Комітету:

РАДУЦЬКИЙ Михайло Борисович

ДУБІЛЬ Валерій Олександрович

ДМИТРІЄВА Оксана Олександрівна

ДУБНОВ Артем Васильович

МАКАРЕНКО Михайло Васильович

ВАГНЄР Вікторія Олександрівна

ДУБНЕВИЧ Ярослав Васильович

ЗАСЛАВСЬКИЙ Юрій Іванович

ЗУБ Валерій Олексійович

КУЗЬМІНИХ Сергій Володимирович

ПЕРЕБИЙНІС Максим Вікторович

ВІРАСТЮК Василь Ярославович

СТЕФАНИШИНА Ольга Анатоліївна

ГУРІН Дмитро Олександрович

Комітет висловлює вдячність керівництву Дніпропетровської області та м. Дніпро за гостинність та сприяння у проведенні виїзного засідання.

Аудіозаписи засідання Комітету:


 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку