Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 28 серпня 2023 року

Опубліковано 28 серпня 2023, о 17:31
 

На засіданні Комітету 28 серпня 2023 року депутати підтримали рішення про занесення у протокол, публікацію на сайті та на сторінках соцмереж поіменні результати голосування Комітету.

За проголосувати 15 народних депутатів (Булах Лада, Вагнєр Вікторія, Вірастюк Василь, Гурін Дмитро, Дубіль Валерій, Дмитрієва Оксана, Дубневич Ярослав, Дубнов Артем, Заславський Юрій, Зуб Валерій, Кузьміних Сергій, Макаренко Михайло, Перебийніс Максим, Радуцький Михайло, Стефанишина Ольга).

Також депутати підтримали проект постанови № 9605 про внесення змін до Постанови «Про забезпечення належним медичним обслуговуванням військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я під час подій на сході України»

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити проект Постанови реєстраційний № 9605 до порядку денного та за результатами розгляду прийняти його за основу і в цілому.

За проголосувати 15 членів Комітету (Булах Лада, Вагнєр Вікторія, Вірастюк Василь, Гурін Дмитро, Дмитрієва Оксана, Дубневич Ярослав, Дубіль Валерій, Дубнов Артем, Заславський Юрій, Зуб Валерій, Кузьміних Сергій, Макаренко Михайло, Перебийніс Максим, Радуцький Михайло, Стефанишина Ольга).

На засіданні також було розглянуто проект Закону № 9558 щодо удосконалення організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації

Документ спрямований на покращення функціонування національної служби трансплантації.

Як зазначив Голова Комітету Михайло Радуцький, питання трансплантації постійно знаходиться у фокусі уваги Комітету. За період каденції Верховної Ради України дев’ятого скликання вдалося створити належне законодавче підґрунтя для розвитку цього методу лікування в Україні та підвищити його доступність, навіть в умовах війни.

«Так, за даними МОЗ України, за шість місяців поточного року вже проведено 257 трансплантацій. Це майже 70 % від кількості втручань, виконаних протягом 2022 року (361 пересадка), і понад 80 % порівняно з цифрами 2021 року (300 пересадок). Тому ми повинні й надалі сприяти розвитку трансплантації в Україні», - додав він.

Зокрема, до документом пропонується додати до законопроекту щодо трансплантацію такі уточнення:

Якщо військовий чи цивільний загинув внаслідок бойових дій, то він не може розглядатись, як посмертний донор, навіть якщо він залишив свою згоду. (раніше це стосувалося лише загиблих у Донецькій та Луганській областях).

Ввести поняття статусу екстреності трансплантації за медичними показами;

Надається можливість дітям бути донорами гемопоетичних стовбурових клітин для своїх батьків, якщо інших варіантів немає, і прописується конкретно за яких умов..

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити проект Закону до порядку денного та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

За 14 голосів (Булах Лада, Вагнєр Вікторія, Дмитрієва Оксана, Вірастюк Василь, Дубіль Валерій, Дубнов Артем, Заславський Юрій, Зуб Валерій, Кузьміних Сергій, Макаренко Михайло, Перебийніс Максим, Радуцький Михайло, Стефанишина Ольга).

 




Аудіозапис засідання Комітету


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку