Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 21 серпня 2023 року

Опубліковано 22 серпня 2023, о 16:21

На засіданні Комітету 21 серпня 2023 року розглядався проект Постанови Верховної  Ради України про вдосконалення застосування лікарських засобів, вироблених на основі рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних цілях р. № 9487 з підготовки якого Комітет визначено головним.

Вказаним проектом Постанови пропонується доручити Уряду внести зміни до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів № 770, з метою закупівлі та використання у медичній практиці лікарських засобів на основі канабісу, ефективність яких підтверджена проведенням доклінічних досліджень та клінічних випробувань, а також внести відповідні зміни до Державного бюджету на 2023 рік, передбачивши у ньому кошти на закупівлю вказаних лікарських засобів для пацієнтів, які безальтернативно потребують лікування ними. Крім того Постановою пропонується доручити Кабінету Міністрів України передбачати кошти на ці цілі і у наступні роки під час підготовки Бюджетної декларації та Державного бюджету України на відповідний рік.

Від авторів на засіданні презентувала проект Постанови р. № 9487 народний депутат України Юлія Тимошенко. Вона зазначила про актуальність питання належного забезпечення деяких важкохворих, зокрема поранених, лікарськими засобів на основі канабісу і просила підтримати прийняття Постанови.

Під час обговорення проекту Постанови р. № 9487 Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив, що МОЗ України вважає за недоцільне прийняття цього проекту Постанови у запропонованій редакції і що Урядом вже ухвалено постанову від 7 квітня 2021 р. № 324, згідно з якою внесено зміни до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що дозволяють обіг канабіноїдів (Дронабінол, Набілон та Набіксімолс) у формі лікарських засобів або у формі субстанцій, призначених для виробництва, виготовлення таких лікарських засобів. Він запропонував зосередитися над завершенням доопрацювання законопроекту «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни» р. № 7457, який спрямований на системне врегулювання питання доступу хворих до лікарських засобів, вироблених на основі медичного канабісу і створює передумови для розвитку вітчизняного виробництва фармацевтичної рослинної сировини для виготовлення нових ефективних та економічно доступних лікарських засобів вітчизняного виробництва з вітчизняної сировини. Таких підхід сприяє підвищенню доступності канабіноїдних лікарських засобів та зменшує імпортозалежність України у цій сфері.

Учасниками засіданні при обговоренні проекту Постанови також наголошувалося на тому, що запропоновані нею до закупівлі лікарські засоби неможливо закуповувати за державні кошти, оскільки вони не зареєстровані в установленому порядку в Україні. Зокрема, Голова Комітету Михайло Радуцький зазначив, що виробники таких ліків (їх усього два у світі) не бажають їх реєструвати в Україні, а змусити виробників це зробити ніхто не може. Він підкреслив, що саме тому Комітет та МОЗ України обрали шлях комплексного вирішення цього питання через прийняття відповідного закону.

За результатами обговорення проект Постанови р. № 9487 не був підтриманий народними депутатами України – членами Комітету та учасниками засідання Комітету, зокрема представниками МОЗ України,  Апарату РНБО України, представниками Уповноваженого Верховної  Ради  України з прав людини.

Водночас, враховуючи суспільну важливість порушеного у проекті Постанови питання, Комітет ухвалив рішення  рекомендувати Верховній Раді України включити його до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні визначитись щодо проекту законодавчого акту шляхом голосування під час пленарного засідання.

Також на засіданні Комітету в порядку контролю було розглянуто питання про результати проведеної підкомітетом з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями роботи з врегулювання питання щодо закупівлі препаратів за бюджетні кошти у 2023 році за бюджетною програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру». Це питання розглядалося на виконання відповідного рішення Комітету від 27 червня 2023 року (протокол № 125), яким голові профільного підкомітету народному депутату Зубу В.О.  було доручено опрацювати порушене питання та про результати цієї роботи поінформувати Комітет.

У своєму виступі голова підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями, народний депутат України Валерій Зуб поінформував присутніх про проведену його підкомітетом спільну з Міністерством охорони здоров’я України та ДП «Медичні закупівлі України» МОЗ України робочу нараду під час якої, було напрацьовано низку  пропозицій щодо можливих шляхів підвищення ефективності системи державних закупівель для безперервного забезпечення пацієнтів лікарськими засобами та медичними виробами. При цьому акцент був зроблений на тому, що необхідні ліки для дорослої та дитячої онкології мають надходити до закладів охорони здоров’я на постійній основі по мірі необхідності, для чого необхідно збирати не менш як трирічну потребу у цих препаратах та заключати відповідно трирічні контракти на їх закупівлю та постачання. Такий алгоритм планування та поставки ліків підтримується усіма зацікавленими сторонами.

За результатами обговорення порушеного питання, народні депутати України - члени Комітету одностайно підтримали напрацьовані підкомітетом пропозиції та ухвалили рішення рекомендувати:

Міністерству охорони здоров’я України опрацювати питання визначення незнижувального і максимального рівня залишку товарів для сталого та безперервного забезпечення пацієнтів лікарськими засобами і медичними виробами на 2024 рік та спільно з ДП «Медзакупівлі України» здійснювати контроль за своєчасністю, достовірністю та змістом заявок з метою забезпечення функціонування ефективної системи закупівель;

ДП «Медзакупівлі України» провести щоквартальний моніторинг рівня забезпечення товарами з метою вчасного проведення закупівель та з 2024 року вжити заходів щодо укладання трирічних контрактів на закупівлю препаратів.

  


Аудіозапис засідання Комітету:


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку