Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 27 червня 2023 року

Опубліковано 30 червня 2023, о 12:56


На засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, що відбулося 27 червня 2023 року, народні депутати України - члени Комітету в порядку контролю обговорили питання входження інститутів Національної академії медичних наук України (НАМНУ) з наступного року до єдиного медичного простору з подальшим долученням їх до Програми медичних гарантій.

Це питання попередньо обговорювалося на засіданні Комітету 26 квітня ц.р. за ініціативи громадських організацій, які завернулися до Комітету з інформацією стосовно того, що у деяких інститутах НАМНУ пацієнти вимушені сплачувати медичні послуги власним коштом. Тоді Комітет ухвалив рішення рекомендувати МОЗ України створити робочу групу для опрацювання питання щодо входження вказаних установ до єдиного медичного простору України, підготувати в місячний термін необхідне фінансове обґрунтування та проінформувати депутатів Комітету про результати засідань робочої групи і  напрацьовані зміни до законодавства.

У розгляді питання брали участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України, Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та Національної академії медичних наук України, які поінформували народних депутатів України про стан виконання наданих Комітетом рекомендацій. Під час обговорення представники керівництва НАМНУ поінформували присутніх про стан готовності інститутів Академії до входження до єдиного медичного  простору та зауважили, що для цього потрібен певний час та перехідний період, зокрема для розрахунку необхідних тарифів на медичні послуги, що надаються в кініках інститутів НАМНУ, збереження наукової бази.

Представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України та НСЗУ в ході обговорення підкреслили доцільність переходу установ НАМНУ на фінансування за програмою медичних гарантій та входження їх до єдиного медичного простору, що дозволило б значно покращити матеріально технічне та фінансове забезпечення клінік Академії, підвищити заробітну плату їх медичному персоналу. При цьому науковий потенціал інститутів НАМУ буде збережено в повному обсязі.

 За результатами розгляду цього питання Комітет ухвалив рішення Рекомендувати НАМНУ віднайти можливість виділення власних коштів на комп’ютеризацію власних наукових установ до кінця поточного року,  а також забезпечити щомісячне проведення робочих зустрічей керівництва Академії та її наукових установ з керівництвом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України, НСЗУ та народними депутатами України - членами Комітету щодо прогресу у підготовці входження НАМНУ до єдиного медичного простору.

Також на засіданні Комітету було розглянуто 4 законопроекти з опрацювання яких Комітет є головним і які були підготовлені Комітетом до розгляду Парламентом у першому та другому читаннях. 

Це:

Проект Закону про подолання туберкульозу в Україні (р. № 9147, друге читання), який змінює законодавчо визначений на сьогодні концептуальний підхід від політики протидії туберкульозу до його подолання, а також актуалізує положення законодавства у сфері протидії туберкульоз та синхронізує їх із поточним законодавством у сфері охорони здоров’я, створюючи передумови для забезпечення належної діагностики, профілактику та лікування туберкульозу в Україні відповідно до керівних документів Всесвітньої організації охорони здоров’я. Законопроект  був прийнятий Верховною Радою за основу 30 травня цього року і допрацьований у Комітеті спільно з Міністерством охорони здоров’я України. Народні депутати - члени Комітету підтримали напрацьовану редакцію законопроекту та рекомендували Верховній Раді прийняти його в другому читанні і в цілому як Закон.

 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо верифікації відомостей про пацієнтів (р. № 9272, друге читання), який  передбачає обмін інформацією між електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ) та іншими державними реєстрами про фізичних осіб: Єдиним державним демографічним реєстром, Державним реєстром актів цивільного стану громадян і Державним реєстром фізичних осіб - платників податків. Законопроект був прийнятий Верховною Радою за основу 10 червня 2023 року, та доопрацьований Комітетом до другого читання спільно з Міністерством охорони здоров’я України. При підготовці до другого читання до законопроекту було додано норми щодо здійснення верифікації окремої інформації з питань соціального захисту та забезпечення надання медичної допомоги військовослужбовцям у цивільних закладах охорони здоров’я під час дії воєнного стану.  Народні депутати - члени Комітету своїм рішенням рекомендували Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну законопроекту р. № 9272 в другому читанні і в цілому як Закон.

 Проект Закону внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку з завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2  (р. № 9405, перше читання), розроблений Урядом на виконання доручення Голови Верховної Ради України щодо перегляду положень окремих законодавчих актів, що були прийняті в період пандемії COVID-19, у зв’язку рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я про скасування статусу пандемії COVID-19, прийнятим 5 травня 2023 року, та  завершенням дії карантину щодо COVID-19 в Україні.

І ще один урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування телемедицини (р. № 9384), яким регулюються питання розбудови в Україні телемедицини як складової електронної охорони здоров’я та сучасного ефективного методу надання медичної допомоги населенню. Його розробка передбачена Планом законопроектної роботи Верховної Ради на 2023 рік. Зокрема, ним пропонується визначити основні правові засади надання  медичної та/або реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини в Основах законодавства України про охорону здоров’я. Документ уточнює термінологію, професійні обов’язки медичного персоналу, засади надання реабілітаційної допомоги.

Комітет своїм рішенням рекомендував Верховній Раді України прийняти законопроекти реєстр. №№  9405 та 9384 у першому читанні за основу.

Також на засіданні було обговорено низку проблемних питань, що мають місце при здійсненні закупівель ліків за напрямком дитячої онкології у проточному році. За результатами обговорення Комітетом дано доручення голові профільного підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями, народному депутату Зубу В.О. взяти це питання під контроль та у двотижневий термін спільно з Міністерством охорони здоров’я України і ДП «Медичні закупівлі України» провести робочу нараду для детального його опрацювання та напрацювання пропозицій щодо можливих шляхів врегулювання з метою їх подальшого  винесення на розгляд Комітету для ухвалення відповідного рішення.


 


Аудіозаписи засідання Комітету:

           

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку