Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 31 березня 2021 року

Опубліковано 31 березня 2021, о 14:00
     Заслухавши та обговоривши на засіданні Комітету, що відбулося у форматі відеоконференції, інформацію представників Миколаївської, Херсонської та Одеської областей стосовно поширення в цих регіонах коронавірусної інфекції, стану організації надання медичної допомоги особам, які захворіли на COVID-19, та важкохворим пацієнтам, а також щодо здійснення протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 серед населення, народні депутати ухвалили  рішення:

звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням доручити відповідним центральним органам виконавчої влади організувати термінову перевірку дотримання в Одеській області встановлених карантином вимог та у разі виявлення порушень направити відповідні матеріали до правоохоронних органів, а також вжити інші заходи, передбачені чинним законодавством;

терміново провести засідання Комітету в місті Одеса та Одеській області;

звернутися до правоохоронних органів з приводу ситуації, що склалася з  наданням медичної допомоги в Одеській клінічній лікарні на залізничному транспорті.

На засіданні Комітету народними депутатами було підтримано проект Закону про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про рекламу" щодо соціальної реклами, спрямованої на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (р. № 5226), метою якого є збільшення на період карантину обсягу безкоштовної соціальної реклами в електронних і друкованих засобах масової інформації для інформування громадян про заходи та засоби запобігання виникненню і поширенню COVID-19, та ухвалено рішення запропонувати Комітету з питань гуманітарної політики, визначеному головним з підготовки цього законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу і в цілому як Закон.

Також члени Комітету, розглянувши проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо спрямування надходжень від легалізації азартних ігор на забезпечення деяких потреб у галузі медицини, освіти та науки, культури та В(р. № 5073-1), який є  альтернативним до основного проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення державного фонду підтримки медицини, спорту, освіти, культури та науки (р. № 5073) та на відміну від нього має на меті не створення нового фонду, а зараховування отриманих від плати за ліцензії на провадження діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор коштів до спеціального фонду Державного бюджету України з подальшим спрямуванням їх на охорону здоров’я, освіту і науку, спорт і культуру. На думку народних  депутатів, запропонований механізм розподілу коштів дозволить безпосередньо розподіляти їх на відповідні програми і заходи соціального спрямування та уникнути можливих корупційних ризиків. 

Крім того, під час обговорення законопроекту було запропоновано  не визначати на рівні закону конкретний перелік хвороб, на лікування яких спрямовуватимуться кошти, а визначити напрям їх використання - на здійснення централізованих закупівель лікарських засобів для хворих на орфанні захворювання в рамках бюджетної програми забезпечення медичних заходів окремих державних  програм та комплексних заходів програмного характеру (КПКВК 2301400).

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення підтримати проект закону (р. № 5073-1) та запропонувати Комітету з питань бюджету, визначеному головним з його підготовки, рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за результатами розгляду в першому читанні за основу з урахуванням наданих Комітетом пропозицій.

На засіданні Комітету було розглянуто проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників (р. № 5124, доопрацьований), метою якого є створення правових умов, необхідних для посилення відповідальності за посягання на життя і здоров’я, погрозу або насильство щодо медичних та фармацевтичних працівників у зв’язку з виконанням ними службових та професійних обов’язків.

Підтримавши необхідність прийняття цього законопроекту, народні депутати вирішили запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності, визначеному головним з його підготовки, рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

За результатами заслуховування інформації керівника Національної служби здоров’я України Віленського А.Б. щодо розширення переліку лікарських засобів, що підлягають реімбурсації за програмою медичних гарантій, в частині запровадження у 2021 році нових механізмів фінансування програми реімбурсації інсулінів через НСЗУ, Комітет прийняв рішення рекомендувати Міністерству охорони здоров’я України утворити робочу групу для опрацювання застережень та пропозицій представників громадськості стосовно можливих ризиків запровадження запропонованої НСЗУ нової системи реімбурсації інсулінів, залучивши до роботи в ній представників НСЗУ, експертів у цій сфері, лікарів-ендокринологів, представників громадських та пацієнтських організацій, з метою недопущення погіршення доступу людей, хворих на цукровий діабет до життєво необхідних лікарських засобів.

Членами Комітету також було підтримано пропозицію народного депутата України Дмитрієвої О.О. про направлення від Комітету звернення до Міністерства фінансів України щодо необхідності виділення Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» додаткових цільових коштів у 2021 році на загальну суму 152 млн гривень.

Відеозапис засідання Комітету:



Аудіозапис засідання Комітету:

частина перша:

частина друга:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку