Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 10 лютого 2021 року

Опубліковано 10 лютого 2021, о 13:00

На засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, що відбулося у режимі відеоконференції, члени Комітету розглянули звіт Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, спрямованих на розвиток системи екстреної медичної допомоги (ЕМД), який надійшов до Верховної Ради 1 лютого 2021 року.

Представляючи звіт, заступник Голови Рахункової плати Андрій Майснер зауважив, що за оцінками Кабінету Міністрів, станом на 2019 рік рівень розвитку вітчизняної системи екстреної медичної допомоги був низьким і надання першої медичної допомоги організовано неефективно.

Внаслідок цього, за інформацією доповідача, наприклад, реанімації пацієнта із зупинкою серця працівниками системи ЕМД на догоспітальному етапі є утричі менш успішними ніж у країнах Європи.

Андрій Майснер також зазначив, що за даними керівництва МОЗ, однією з проблем екстреної допомоги є зношеність і нестача автомобілів швидкої допомоги.

З метою покращення матеріально-технічної бази ЕМД у державному бюджеті на 2019 рік було передбачено субвенції місцевим бюджетам на створення оперативно-диспетчерських служб, організацію пілотного проекту щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та місті Києві на загальну суму 922,6 мільйона гривень. У бюджеті на 2020 рік також передбачались кошти на ці цілі, однак, внаслідок об’єктивних обставин, ці видатки було повністю скорочено.

Заступник Голови Рахункової плати поінформував, що аудитом було охоплено кошти в обсязі 1,04 мільярда гривень і 11 об’єктів, серед яких МОЗ, департаменти охорони здоров’я у вказаних регіонах, центри екстреної медичної допомоги, деякі комунальні господарства. Окрім того, Рахунковою палатою було направлені запити до майже 40 організацій і установ.

Представляючи результати аудиту, представник Рахункової палати серед виявлених позитивних моментів відзначив ефективність такого явища, як співфінансування, яке у 2019 році, окрім 781,2 мільйона гривень коштів субвенції, дозволило залучити на розвиток системи ЕМД понад 260 мільйонів гривень з місцевих бюджетів.

«За рахунок цих коштів дійсно суттєво оновлено у шести пілотних регіонах автопарк спеціалізованого санітарного транспорту і засоби оснащення навчально-тренувальних відділів центрів ЕМД. В деякі з них придбано комп’ютерне та інше обладнання», - сказав Андрій Майснер.

Водночас, внаслідок недосконалості нормативно-правової бази забезпечення фінансування ЕМД та неналежної організації з окремих напрямків бюджетної програми, в 2019 році не використані за призначенням і повернуті до держбюджету понад 114 мільйонів гривень субвенції. Неефективно та з порушенням законодавства використано третину загальних видатків.

Аудит також показав, що якість автомобілів, поставлених ЕМД, не завжди відповідала рівню цін на них, а вартість придбаних манекенів-тренажерів перевищувала відпускні ціни виробників у 3-15 разів.

Разом з тим, через недостатню кількість медичних працівників для формування бригад ЕМД, неможливе повне завантаження придбаного спеціалізованого автотранспорту і використання дороговартісного обладнання, яким укомплектовані ці автомобілі.

Андрій Майснер підкреслив, що потреба у спеціалізованому санітарному транспорті залишається незадоволеною і на 2020 рік становила майже дві тисячі автомобілів, що майже у 5 разів більше, ніж було придбано у 2019 році. Також необхідні кошти створення належних умов для навчання ЦЕМД.

Підсумовуючи, заступник Голови Рахункової плати зазначив: «Цілей повною мірою не досягнуто». В матеріалах аудиту надано конкретні приклади і рекомендації Рахункової палати.

Він також попросив у Комітету і Верховної Ради підтримки у виконанні рекомендацій і наголосив: «Зараз головне – врегулювати проблемні питання. Це підвищить ефективність і законність використання бюджетних коштів».

Перший заступник Міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як у своєму виступі повідомила, що звіт Рахункової палати вже опрацьований Міністерством і, завдяки такій співпраці, у 2020 році вдалося змінити підходи до процедури закупівель, що дозволило зекономити велику суму коштів за рахунок зниження вартості закуплених автомобілів.

Також, за її інформацією, МОЗ разом з Кабінетом Міністрів розробляються документи, які врегульовують проблемні питання нормативної бази порядку надання екстреної медичної допомоги. Зокрема, вони стосуються правил виклику бригади ЕМД, порядку транспортування пацієнтів, переліку причин звернень для надання ЕМД.

«Ми сприймаємо зауваження і над ними працюємо», - підсумувала вона, додавши, що необхідно продовжувати працювати над попередженням порушень в регіонах.

Представники регіонів, у яких проводились перевірки, розповіли про заходи з реагування на зауваження Рахункової палати та про свої проблеми, зокрема, пов’язані із забезпеченням кадрами.

Під час обговорення звіту народний депутат Ольга Стефанишина звернула увагу на неправомірне застосування пільг при справлянні ПДВ під час закупівлі спеціалізованих медичних автомобілів, що призвело до недоотримання коштів державним бюджетом в обсязі 71,5 мільйон гривень.

Комітет взяв до відома інформацію Рахункової палати, а також спрямував звернення до Кабінету Міністрів щодо здійснення ретельного аналізу матеріалів зазначеного аудиту та вжиття дієвих заходів для врегулювання проблемних питань у державних інтересах з метою підвищення ефективності та забезпечення законності використання бюджетних коштів, зокрема, щодо наявності підстав для пільгового оподаткування і можливих втрат для державного бюджету.

Також Комітет підтримав пропозицію Ольги Стефанишиної звернутися до Міністерства фінансів та Міністерства охорони здоров’я з проханням розглянути можливість надання ДП «Медичні закупівлі України» статусу центру організованої закупівельної організації для проведення закупівель в інтересах регіональних замовників з метою підвищення прозорості та ефективності закупівель та уникнення порушень закупівельних процедур.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький поінформував народних депутатів про звернення Комітету з питань антикорупційної політики щодо можливості проведення спільного засідання для обговорення питання ефективного використання бюджетних коштів і уникнення корупційних ризиків при здійсненні державних закупівель вакцини для проведення профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Комітет підтримав пропозицію і прийняв рішення провести спільне засідання двох Комітетів із запропонованої тематики. Дату засідання буде визначено у робочому порядку.

     Відеозапис із засідання Комітету:

         Аудіозапис засідання Комітету:

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку