Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 10 червня 2020 року

Опубліковано 10 червня 2020, о 16:00

Засідання Комітету відбулось у режимі відеоконференції. Народні депутати розглянули питання про заходи, що вживаються Міністерством охорони здоров’я України на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 587-ІХ);

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що до Міністерства охорони здоров’я України були надіслані відповідні запитання на які Комітет отримав письмову відповідь.

Ініціатор розгляду питання народний депутат Ольга Стефанишина зазначила, що виконання усіх законів, які приймаються цим парламентом, має контролюватися.

За її словами, питання захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) залишається актуальним, попри послаблення карантину, оскільки, згідно з прогнозами МОЗ, «спалахи розповсюдження захворювання, ми будемо спостерігати постійно, поки не буде винайдено вакцину і не розповсюджено її серед населення».

Народний депутат зауважила: «Практика доводить, що одним із засобів стримування COVID-19 є тестування і закон, який ми сьогодні обговорюємо, був націлений саме на те, щоб допомогти Уряду країни, Міністерству охорони здоров’я впровадити широкомасштабне тестування населення». Однак, за її словами, поки що ми спостерігаємо незначне підвищення кількості тестувань в Україні і черги в лабораторіях.

Про виконання Закону і ситуацію із тестуванням на COVID-19 доповіла заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Зокрема, за її словами, затверджено механізм визначення закладів охорони здоров’я, призначених для госпіталізації хворих на COVID-19; затверджено на рівні міністерства і на місцях алгоритми госпіталізації таких хворих, однак є проблема, що не всі лікарні його дотримуються; постійно проводяться навчання медичних працівників із залученням міжнародних експертів та благодійних фондів; виходячи з поточної ситуації, постійно оновлюється алгоритм дій з тестування та прийому осіб із симптомами; є постійний контакт з областями і затверджена і коригується мережа спеціалізованих закладів на випадок сплеску COVID-19.

Що стосується тестування, Ірина Микичак повідомила: «Обсяги тестування постійно збільшуються, але найбільша проблема - це кадри вірусологів». За її словами, це пов’язано з ліквідацією санепідемслужби, разом з якою були ліквідовані підрозділи лабораторій особливо небезпечних інфекцій. Для вирішення проблеми у Львівській, Житомирській і Рівненській областях залучаються лабораторії навчальних закладів, окремих компаній.

Міністерство вивчає міжнародний досвід і перебуває в тісному контакті з Всесвітньою організацією охорони здоров’я, сказала доповідач.

Ірина Микичак відповіла на запитання народних депутатів, зокрема, щодо направлення на платне тестування на коронавірус перед госпіталізацією у неінфекційні лікарняні заклади.

Представник МОЗ наголосила на необхідності проведення тестування перед госпіталізацію, оскільки більшість інфікованих лікарів працюють саме у неспеціалізованих лікувальних закладах. «Це вимушений міра і це точно має бути безкоштовний аналіз», - сказала вона, додавши, що до цього має підключатися місцева влада, відкриваючи місцеві лабораторії.

Михайло Радуцький зауважив, що Міністерство охорони здоров’я, як орган, що ліцензує, має більше повноважень, ніж місцева влада. «МОЗ має втручатись в ситуацію і не тільки лікувати, а й контролювати, як на місцях це відбувається», - сказав голова Комітету.

Заступник Міністра також відповіла на запитання народних депутатів щодо термінів отримання результатів тестування, закупівлі додаткового обладнання для тестування, лікування хворих на коронавірус.

Ірина Микичак підкреслила, що кількість тестувань зросла у десятки разів і у різних областях дуже різна ситуація із забезпеченням тестуванням, оскільки «не включилися всі, хто мав можливість включитися у тестування».

«Система працює і сьогодні летальність по Україні є невисокою», - підсумувала заступник Міністра.

Комітет взяв до відома інформацію, надану Міністерством охорони здоров’я.

Члени Комітету розглянули «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань застосування допоміжних репродуктивних технологій» (№ 3488).

Як повідомив автор законопроекту народний депутат Олександр Дануца, законопроектом передбачається закріпити кримінальну та адміністративну відповідальність за різні види правопорушень у сфері допоміжних репродуктивних технологій, а також встановити щорічну плату за ліцензію, яка надає право на здійснення допоміжних репродуктивних технологій.

«Законопроект стосується лише кримінальної відповідальності і не втручається в регулювання медичної частини», - сказав народний депутат.

Зокрема, за його словами, передбачається кримінальна відповідальність за такі суспільно-небезпечні діяння як перенесення ембріона людини в організм жінки без її згоди, розголошення відомостей про застосування допоміжних репродуктивних технологій, порушення наслідування генетичних зв’язків при перенесенні ембріона. Також передбачено адміністративну відповідальність за порушення вимог законодавства щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій або їх застосування без спеціального дозволу або у випадках, якщо спеціальний дозвіл анульовано, або дію спеціального дозволу зупинено.

Під час обговорення члени Комітету повідомили, що отримали велику кількість звернень, що такий закон потрібний, однак він не вирішує всі необхідні питання.

Народний депутат Вікторія Вагнєр поінформувала, що у Комітеті готується комплексний законопроект щодо репродуктивних технологій і запросила автора долучитися до його підготовки.

Автор відповів на запитання народних депутатів, наголосивши, що готовий долучитися до робот над системним законопроектом, однак «питання відповідальності потребує вирішення вже сьогодні, а комплексний закон буде прийматися ще не один рік».

Заступниця Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак зауважила, що МОЗ виступає проти даного проекту Закону і підтримує розробку комплексного законопроекту.

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування прийняв рішення запропонувати головному Комітету не підтримувати даний законопроект та рекомендувати Верховній Раді відправити його на доопрацювання.

      Відеозапис засідання Комітету:

        Аудіозапис засідання Комітету:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку