Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 13 січня 2020 року

Опубліковано 13 січня 2020, о 17:15
 
Комітет на своєму засіданні розглянув системно пов’язані між собою законопроекти:

про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються Особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я (р. № 2538),  з підготовки якого Комітет визначено головним;

про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету (р. № 2539);

про внесення змін до розділу ІХ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів та медичних виробів спеціалізованими організаціями, що здійснюють закупівлі (р. № 2540).

Під час обговорення проектів законів зазначалося, що вони спрямовані на створення прозорих і сприятливих умов для проведення державних  закупівель в охороні здоров’я з метою своєчасного та безперебійного забезпечення потреб хворих у ліках і медичних виробах та ефективного використання коштів, що виділяються державою на ці цілі.

Запропоновані авторами законопроектів зміни до чинного законодавства дозволять створити нормативне поле для діяльності Закупівельної агенції МОЗ (ДП «Медичні закупівлі України»), що має взяти на себе функції централізованих державних закупівель в охороні здоров’я, що виконуються сьогодні міжнародними спеціалізованими організаціями.

На думку народних депутатів, це сприятиме вчасному забезпеченню  пацієнтів безоплатними ліками, оперативному реагуванню на критичні епідеміологічні ситуації, а також запобіганню дискримінації національного виробника у централізованих закупівлях медичних товарів.

Зокрема, проектом закону (р. № 2538) пропонується запровадити  низку новацій щодо скорочення строків реєстрації ліків, які будуть закуповуватись
ДП «Медичні закупівлі України», в т.ч. числі для ліків вітчизняного виробництва; можливості ввезення незареєстрованих лікарських засобів для оперативного реагування на погіршення епідситуації в Україні, а також можливості застосування переговорної процедури при здійсненні державних закупівель для забезпечення доступу наших громадян до інноваційного лікування.

Законопроектом (р. № 2539) пропонується внести зміни до Податкового кодексу, якими тимчасово до 1 січня 2023 року звільнити від оподаткування податком на додану вартість усі операції з ввезення та постачання лікарських засобів і медичних виробів, що будуть закуповуватися та здійснюватися Закупівельною організацією МОЗ, а також не нараховувати при обчисленні податку на прибуток податок на прибуток на податкову різницю, що виникає у Закупівельної агенції внаслідок операцій з безоплатної передачі лікарських засобів, придбаних за кошти державного бюджету або кошти грантів (субгрантів) Глобального фонду.

Законопроект (р. № 2540) розроблено з метою недопущення ситуації, що може виникнути у сфері державних  закупівель лікарських засобів та медичних виробів, що здійснюються міжнародними спеціалізованими організаціями, внаслідок неузгодженості у термінах набуття та втрати чинності  нової та старої редакції Закону України  «Про публічні закупівлі».

Прийняття цих законопроектів, на думку членів Комітету, дозволить підвищити економію бюджетних коштів; закуповувати більше ліків; усунути перешкоди, зумовлені особливостями адміністрування податку на прибуток підприємств, що можуть суттєво ускладнювати діяльність Закупівельної  організації.

Крім того, запровадження пільги з ПДВ на медтовари, що закуповуються Закупівельною агенцією, дасть можливість вітчизняному виробнику отримувати відшкодування з ПДВ, що також стимулюватиме національного виробника.

За результатами розгляду Комітет ухвалив такі рішення:

рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону (р. № 2538)  в порядок денний другої сесії та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу; Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики підтримати прийняття проекту Закону (р. № 2539) в першому читанні за основу; Комітету з питань економічного розвитку підтримати прийняття законопроекту (р. № 2540) за результатами розгляду Верховною Радою України в першому читанні в цілому як закон.

Аудіозапис засідання Комітету:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку