Матеріали засідання Комітету з питань охорони здоров'я 5 лютого 2019 року

Опубліковано 05 лютого 2019, о 14:30
 
Комітет з питань охорони здоров'я на своєму засіданні 5 лютого заслухав питання про епідемічну ситуацію із захворюваністю населення на кір, прогнози її подальшого розвитку та протиепідемічні заходи, що вживаються МОЗ України з метою локалізації та ліквідації спалахів цієї інфекційної хвороби.

Під час засідання голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець повідомила: «З 2017 року, третій рік поспіль, в Україні спостерігається епідемічний підйом захворюваності на кір. За цей час зареєстровано понад 71,5 тисяч випадків захворювання на кір серед населення (2017 рік – 4782 випадки, 2018 – 52349 випадків, за 5 тижнів 2019 року – 15095 випадків). Вона також зазначила, що такої кількості хворих не реєструвалося ні в один з епідемічних підйомів захворюваності на кір за останні 15 років.

«Від ускладнень кору за вказаний період померло 27 хворих (2017 рік – 5, 2018 рік – 16, з початку 2019 року – померло 6 осіб)», - зазначила голова Комітету.

О.Богомолець наголосила: «Високим вважається рівень захворюваності, якщо кількість хворих перевищує 10 на 100 тисяч населення, а в Україні в 2017 році зареєстровано 11,22 випадків на 100 тисяч населення, а в 2018 році – 125,47 випадків, тобто відбулося зростання у 11,13 разів».

Найвищі показники захворюваності у 2018 році реєструвалися у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій і Тернопільській областях.

Найвищий приріст захворюваності на кір спостерігався серед дітей віком від 10 до 17 років, а також серед дорослого населення.

«Зараз додалася проблема величезної кількості хворих на кір, які потребують госпіталізації через тяжкий перебіг хвороби. Окрім того, спостерігається висока захворюваність на грип і палати переповнені», - зазначила голова Комітету.

Під час засідання виступили ряд науковців.

Зокрема, завідуюча кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Ольга Голубовська наголосила: «В Україні спостерігається справжня епідемія кору і такий рівень захворюваності спостерігався тільки в епоху, коли ще не проводилась вакцинація». Однак, за її словами: «Епідемію не оголошено, оскільки, згідно із законодавством, вона оголошується за поданням головного санітарного лікаря України, а зараз на даній посаді немає нікого».

Директор ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського» НАМН України, член-кореспондент НАМН України Вікторія Задорожна у свою чергу зазначила: «Епідемія кору в Україні не припинялася з 2011-2012 років і викликана вона накопиченим зниженням рівня охоплення вакцинацією населення».

Директор інституту також сказала: «Зараз потрібно проводити протиепідемічні заходи».

«У липні 2017 року Наказом Міністерства охорони здоров’я №763 був створений оперативний штаб МОЗ з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні і Комітетом рік тому вже піднімалося питання невідповідності дій даного штабу і відсутності забезпечення неналежної вакцинації населення. Нічого за цей час не зроблено», - сказала О.Богомолець.

Завідувач кафедри клінічної імунології та мікробіології Харківської медичної академії післядипломної освіти Андрій Волянський також наголосив: «Даний спалах захворювання на кір в Україні є найбільшим на території європейського континенту у двадцять першому сторіччі і одним з найбільших в світі за цей період». При цьому він підкреслив недостатність дій відповідальних органів: «Вакцинація повною мірою так і не була запущена протягом останніх двох років. Через нестачу вакцини, щепленням були охоплені лише діти до дев’яти років, що було неприпустимо на той момент. Лише минулого року вакцинацією охопили дітей до 18 років і дорослі з груп ризику. Всього цього недостатньо».

Завідувач кафедри клінічної імунології та мікробіології Харківської медичної академії післядипломної освіти висловив своє бачення шляхів подолання проблеми.

За підсумками розгляду даного питання Комітет прийняв рішення: визнати протиепідемічні заходи, які вживаються Міністерством охорони здоров’я з метою ліквідації спалаху інфекції кору незадовільними і такими, що несуть небезпеку життю і здоров’ю українських громадян, а також безпеці держави; визнати роботу оперативного штабу МОЗ з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні незадовільною; провести внутрішнє розслідування та визначити винних у незадовільній організації роботи штабу МОЗ щодо зупинки епідемії; звернутися до Президента України щодо необхідності негайного скликання засідання РНБО з розгляду питання щодо епідемії кору в Україні; звернутися до виконавчої гілки влади з проханням призначити головного санітарно-епідемічного лікаря або виконувача його обов’язків, а також розглянути доцільність оголошення епідемії кору; звернутися з вимогою негайно призначити Міністра охорони здоров’я; на основі даних науковців підготувати статистичні матеріали щодо захворюваності на кір в Україні і направити від імені Комітету у Всесвітню організацію охорони здоров’я для оцінки об’єктивного стану речей.

         Крім того, народні депутати України - члени Комітету в порядку контролю заслухали інформацію Рахункової палати України про результати проведеного аудиту ефективності використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реформування регіональних систем охорони здоров'я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей" та заходи, що вживаються МОЗ України та залученими до реалізації проекту обласними державними адміністраціями для усунення виявлених недоліків та порушень, а також підтримали ініціативу народного депутата України Кіраля С.І. про проведення 20 березня 2019 року парламентських слухань на тему: "Шляхи подолання епідемії туберкульозу в Україні".

          Аудіозапис засідання Комітету:                    

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку