Матеріали засідання Комітету з питань охорони здоров'я 20 грудня 2018 року

Опубліковано 20 грудня 2018, о 12:15
Народні депутати України – члени Комітету розглянули проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (р. № 8464), доопрацьований на виконання Постанови Верховної Ради України від 04.12.2018 р. № 2636-VIII «Про направлення на повторне перше читання проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Законопроект було доопрацьовано з урахуванням пропозицій Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної інспекції ядерного регулювання України, Державної екологічної інспекції України, Американської торгівельної палати в Україні, ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.О.Марзєєва НАМН України».

Метою проекту закону є визначення основних принципів, загальних правових, економічних та соціальних основ забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя на території України, обов’язків та відповідальності державних органів та органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб у цій сфері, врегулювання їх правовідносини, встановлення правових та організаційних засад здійснення державного нагляду (контролю) у сферах господарської діяльності, які можуть становити ризик для санітарно-епідемічного благополуччя.

На думку народних депутатів, запропоновані законодавчі новели усувають прогалини у законодавчому регулюванні правовідносин у сфері забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя, законодавчо закріплюють повноваження центральних органів виконавчої влади та їх діяльності у цій сфері відповідно до прийнятої в 2014 році постанови Кабінету Міністрів України № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», якою реорганізовано Державну санітарно-епідеміологічну службу, та створюють законні підстави для передачі/здійснення/виконання органами-правонаступниками функцій у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, що належали до повноважень Державної санітарно-епідеміологічної служби.

Члени Комітету прийняли рішення внести доопрацьований проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (р. № 8464) на розгляд Верховної Ради України у повторному першому читанні та рекомендувати прийняти його за основу.

Розглянувши проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про виконання програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні" щодо привілеїв та імунітетів Глобального фонду  (р. № 9115), поданий Кабінетом Міністрів України, народні депутати України ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду його в першому читанні відхилити.

За результатами розгляду законопроектів про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" щодо підвищення розміру допомоги (р. № 9145), про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо покращення соціально-економічного становища учасників бойових дій, інвалідів війни та учасників війни, осіб, на яких поширюється чинність цього закону (р. № 8524), про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо першочергового забезпечення автомобілями осіб з інвалідністю внаслідок війни (р. 8526), з опрацювання яких Комітет не є головним, народні депутати ухвалили рішення підтримати прийняття їх за результатами розгляду Верховною Радою України в першому читанні за основу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку