Матеріали засідання Комітету з питань охорони здоров'я 19 грудня 2017 року

Опубліковано 19 грудня 2017, о 14:30
Народні депутати України на своєму засіданні 19 грудня 2017 року, розглянувши законопроекти, з  опрацювання яких Комітет визначено головним, ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України:

 повернути проект закону про лікарняні каси (р. № 5664) за результатами розгляду в першому читанні суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання;

 включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання проекти законів:   про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення оздоровлення дітей та реабілітації інвалідів (р. № 7185), про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання первинної та профілактичної медичної допомоги дітям (р. № 7197), про внесення змін до деяких законів України щодо захисту населення від інфекційних хвороб (р. 7198).

 Опрацювавши проекти законів, з  яких Комітет не є головним, члени Комітету прийняли рішення про повернення проекту  Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей застосування податкової соціальної пільги (р. № 5665) суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання у зв’язку з поверненням взаємопов’язаного з ним проекту закону про лікарняні каси (р. № 5664) на доопрацювання; проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування податком на додану вартість операцій з продажу та постачання на території України лікарських засобів вітчизняного виробництва (р. № 6012) був відхилений як такий, що не набрав необхідної кількості голосів народних депутатів України – членів Комітету.

 Водночас народні депутати України – члени Комітету підтримали прийняття проектів законів про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальної захищеності інвалідів в Україні (р. № 4803) та про внесення змін до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" щодо захисту інтересів дітей-інвалідів (р. № 4803-1) за результатами розгляду Верховною Радою України в першому читанні за основу.

 Заслухавши та обговоривши інформацію Міністерства охорони здоров’я України про результати моніторингу післявакцинальних реакцій при застосуванні вакцини АКДП з цільноклітинним кашлюковим компонентом, централізовано закупленої МОЗ України із залученням міжнародних спеціалізованих організацій, члени Комітету дійшли висновку, що внаслідок закупівлі та застосування для імунізації населення вакцини АКДП з цільноклітинним кашлюковим компонентом суттєво зросла кількість побічних реакцій у вакцинованих,  що пов’язані з високою  реактогенністю цієї вакцини,  та прийняли рішення звернутися до МОЗ України з рекомендацією не закуповувати вакцину АКДП з цільноклітинним кашлюковим компонентом з метою мінімізації ризиків післявакцинальних ускладнень серед дитячого населення, а також до Генеральної прокуратури України з проханням про проведення розслідування щодо наявності обґрунтованих підстав для ухвалення відповідними посадовими особами МОЗ України рішення стосовно закупівлі зазначеної вакцини для масової імунізації дитячого населення.

 На засіданні Комітету було ухвалено рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням вжити заходів щодо виключення ДП «Укрвакцина» МОЗ України з Переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2017-2020 роках,  а також про направлення від Комітету звернення до Тернопільської обласної ради з проханням про недопущення ліквідації Кременецького обласного дитячого психоневрологічного санаторію.

 У складі Комітету було утворено підкомітет з питань медичної освіти та науки, кадрової політики та запобігання корупції у сфері охорони здоров’я.


Аудіозапис засідання Комітету:


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку