24 березня 2021 року Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування за сприяння громадської організації «Життя» провів онлайн засідання «круглого столу», присвячене 15-річчю Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну в Україні (РКБТ ВООЗ)

Опубліковано 24 березня 2021, о 13:00

У 2006 році Україна ратифікувала Рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров’я по боротьбі проти тютюну. Це був перший міжнародний договір у сфері охорони здоров’я, створений під егідою ВООЗ, який об’єднав у боротьбі проти тютюну 182 країни світу.

За 15 років, що минули, Україна продемонструвала значний поступ у боротьбі за право людини на здоров’я, який дав можливість зупинити тютюнову епідемію в країні. За цей час було прийнято спеціальний Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», який визначив основні принципи та напрями державної політики у цій сфері, а також внесено низку змін до законодавства, завдяки яким Україна посилила законодавство із захисту населення від смертельного впливу тютюну шляхом обмеження реклами, спонсорства і стимулювання продажів тютюну, заборони куріння у громадських місцях та запровадження медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів, а також  регулярного підвищення акцизів на тютюнові вироби відповідно до вимог Рамкової конвенції.

Реалізація положень РКБТ ВООЗ та законодавчі зміни у сфері контролю над тютюном призвели до зниження поширеності куріння та вживання тютюну в Україні. За даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS), за 7 років (з 2010 до 2017) поширеність щоденного куріння серед дорослих українців знизилась з 25% до 20%.

«Завдяки законодавчим ініціативам про заборону реклами, картинки на пачках і бездимному закону, які були ухвалені ще у 2012 р., і щорічному підвищенню податків на тютюнові вироби,  ми  побачили, що антитютюнові закони працюють. Адже поширеність куріння серед підлітків віком 13-15 років зменшилася з 19% у 2011 році  до 15% у 2017. Щоб тенденція зменшення поширеності куріння серед дітей збереглася, необхідно збільшити картинки на пачках до 65%, заборонити рекламне розміщення тютюнових виробів у вітринах кіосків і в магазинах, заборонити рекламу електронних пристроїв для куріння та їх вживання у громадських місцях, та продаж ароматизованих сигарет. Такі норми передбачені у доопрацьованому комплексному антитютюновому законопроекті № 4358, який необхідно якнайшвидше винести на голосування», – зазначила виконавча директорка ГО «Життя» Лілія Олефір.

   Учасники «круглого столу» констатували, що парламент дев’ятого  скликання долучився до заходів захисту населення від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння. Верховна Рада України з 1 січня 2021 року  заборонила продаж особам до 18 років електронних сигарет, рідини до електронних сигарет та пристроїв для вживання тютюнових виробів. Запроваджено акциз на рідини до електронних сигарет, а також гармонізовано акцизи на тютюн для нагрівання, сигарили та сигарети. Ухвалені рішення вже працюють на захист молодого покоління від куріння. Проте куріння тютюнових виробів та електронних сигарет продовжує завдавати важких втрат для українського суспільства і до подолання тютюнової загрози ще далеко.

Через послаблення в останні роки заходів з контролю над тютюном в Україні з 2017 року призупинилася позитивна тенденція до зниження рівнів куріння, яку було досягнуто шляхом удосконалення національного законодавства у цій сфері, а за останні два роки намітилася негативна тенденція до підвищення рівнів куріння, загалом за рахунок залучення молоді до нових видів тютюнових виробів та пристроїв для паління.

Сьогодні з розвитком тютюнової індустрії постають нові виклики здоров’ю людей. Це так звані електронні сигарети, тютюнові вироби для електричного нагрівання, ароматизовані тютюнові вироби та інше, що потребують законодавчого врегулювання.

 Така ситуація потребує подальшого удосконалення національного законодавства з питань захисту здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. Згідно з опитуванням КМІС, 87% українців підтримують посилення антитютюнового законодавства. 

Європейський Союз та його держави-члени, які ратифікували Рамкову конвенцію, сприяють посиленню заходів із контролю над тютюном на національному рівні. Одним із таких заходів є ухвалення Європейським Парламентом та Радою ЄС Директиви 2014/40/ЄС («Про наближення законів, правил та адміністративних положень держав-членів, що стосуються виробництва, презентації та продажу тютюну та супутніх товарів та скасування Директиви 2001/37/ЄС»).

Підписавши Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати положення цієї Директиви в національне законодавство, насамперед у частині регулювання та розкриття складу тютюнових виробів (Стаття 9 РКБТ), збільшення розміру та оновлення медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів (Статті 11) та заборони всіх форм реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів (Стаття 13),  яке досі присутнє у місцях реалізації тютюнових виробів в Україні.

Наразі Комітетом підготовлено і внесено на розгляд парламенту проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну (р. № 4358-д), спрямований на реалізацію цих положень Рамкової конвенції та удосконалення національного законодавства у сфері боротьби з тютюном.

«Щодня в Україні від хвороб, пов’язаних з курінням помирає понад 230 українців, вживання тютюну є ключовим фактором ризику неінфекційних захворювань, кожному з яких можна запобігти. Україна вже зробила величезний крок уперед для захисту населення від шкоди тютюну, але потрібно докласти ще більше зусиль та сфокусуватися на захисті дітей та юнацтва від залучення до початку куріння. Реалізація положень РКБТ ВООЗ дає нам чіткі інструменти як захистити дітей від куріння. Закликаю колег якнайшвидше підтримати доопрацьований комплексний антитютюновий законопроект № 4358, яким передбачено: заборону реклами електронних пристроїв для куріння на вулицях, у медіа та в Інтернеті; заборону продажу тютюнових виробів та рідин зі смаками; заборону рекламної викладки в місцях продажу (супермаркети, магазини); збільшення  попереджень на упаковці тютюнових виробів з 50% до 65%; поширення вимог щодо обмеження куріння у заборонених місцях на електронні пристрої для куріння», – підкреслила народний депутат України Лада Булах.

Народні депутати України - члени Комітету подякували усім партнерам - неурядовим громадським і міжнародним організаціям, зокрема Всесвітній організації охорони здоров’я в особі її представника в Україні, Доктора Ярно Хабіхта, представникам Світовому банку та Представництва ЄС в Україні, а також своїм колегам з профільних комітетів парламентів Данії та Грузії, за вагомий внесок у просування цінностей та пріоритетів громадського здоров’я в Україні через контроль над тютюном.

       Підсумовуючи, учасники заходу наголосили на тому, що успіх подальшої реалізації Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну можливий лише за умови справжньої відданості цінностям громадського здоров’я усіх Сторін конвенції та неухильного дотримання її положень і керівних принципів.
      Відеозапис засідання круглого столу:
 
               Аудіозапис засідання "круглого столу":
               частина перша:
               частина друга:
                   

   

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку