25 січня 2018 року Комітет з питань охорони здоров’я провів засідання «круглого столу» на тему: «Шляхи зниження дитячого травматизму від опікової травми. Міжнародний та вітчизняний досвід - вчимося разом"

Опубліковано 25 січня 2018, о 14:00

У заході взяли участь народні депутати, представники Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента України, міністерств охорони здоров’я, соціальної політики, освіти і науки, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, регіональних управлінь (департаментів) охорони здоров’я, освіти і науки, соціального захисту населення та територіальних підрозділів ДСНС України, а також представники зарубіжних і вітчизняних громадських та благодійних організацій, фахівці, науковці, експерти.

Голова Комітету Ольга Богомолець, відкриваючи засідання, наголосила на тому, що проблема опіків є актуальною у всьому світі. «Опіки посідають третю позицію у травматизмі та третє місце серед причин загибелі людей, що настають внаслідок отримання травм. Особливе занепокоєння викликає те, що значна кількість опіків трапляється у дитячому віці та має наслідки для життя та здоров’я людини протягом всього життя», - зазначила голова Комітету.

О.Богомолець відзначила, що проблема опіків у дітей є вкрай актуальною і для України. За її словами, значну кількість опіків українці отримують у дитячому віці і переважну більшість з них через необачність батьків. Понад 30% опіків діти отримують у віці до 5 років і майже усі в домашніх умовах, 70% з цих опіків припадає на вікову групу до 3 років. При цьому 58% побутових опіків отримуються через гарячі поверхні (праска, плита, духова шафа тощо).

«Внаслідок неуважності дорослих дитина у ранньому віці отримує травму, яку вимушена лікувати впродовж усього життя, у тому числі пройти через декілька хірургічних втручань і тривалий процес реабілітації», - наголосила голова Комітету.

Аналізуючи статистичні показники в Україні за 10 років (2007-2016 рр.) О.Богомолець констатувала, що кількість випадків отримання травми від опіку залишається стабільно високою, незважаючи на загальну тенденцію до зниження кількість зареєстрованих опіків серед дітей віком 0-14 років включно. Так, з 2007 р. кількість опіків серед дітей цієї вікової групи зменшилась з 9292 випадків до 6852 випадків у 2016 р. (або з 14,1 на 10 тис. дитячого населення до 10,6 випадків на 10 тис. дитячого населення). Проте рівень госпіталізації серед дітей з опіками сягає до 95%, що свідчить про важкість отриманих травм. При цьому середня тривалість лікування дітей становить в середньому 12 діб.

Найбільша кількість опіків серед дітей віком 0-14 років реєструється в м. Києві (21,5 на 10 тис. дитячого населення), Вінницький (16,6 на 10 тис. дитячого населення) та Херсонський (18,5 на 10 тис. дитячого населення) областях. Серед дітей віком 15-17 років найбільша кількість опіків реєструється в Одеській (22,4 на 10 тис. дитячого населення), Івано-Франківській (20,0 на 10 тис. дитячого населення) та Черкаській (15,3 на 10 тис. дитячого населення) областях.

Голова Комітету зазначила, що опікову травму у дітей можна завчасно попередити завдяки чітко налагодженій профілактичній роботі, яка, на відміну від лікування, не потребує значних фінансових затрат.

Учасники заходу обговорили досвід реалізації у Львівській області освітнього україно-американського пілотного проекту «Проти опіків», що передбачає проведення комплексу інформаційно-просвітницьких заходів з попередження опікової травми у дітей, а також обговорити наявний вітчизняний досвід боротьби з дитячими опіками.

Протягом 2012-2016 років Департаментом охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації у співпраці з неурядовою організацією «Doctors Collaborating to Help Children, Corporation» та Гарвардським медичним університетом (м. Бостон, США) реалізовувався спільний україно-американський освітній проект «Проти опіків», спрямований на зниження дитячого травматизму від опікової травми, метою якого було покращення базової обізнаності батьків щодо заходів попередження опікової травми у дітей у віковій групі від 1 до 5 років; навчання батьків методам надання першої допомоги при опіках та алгоритму дій в таких ситуаціях; зменшення частоти опікової травми у дітей у віковій групі 1-5 років. Зокрема, в рамках проведення проекту було надруковано та розповсюджено десятки тисяч буклетів та тематичних плакатів, розроблено плакати інфографіки з надання першої медичної допомоги, проведено масові заходи для батьків та дітей, під час яких команда проекту навчала усіх охочих правилам, як вберегти свою дитину від опіків у побуті та як правильно надати першу медичну допомогу. Також в ході реалізації проекту проводилося навчання майбутніх батьків у «Школах відповідального батьківства» жіночих консультацій закладів охорони здоров’я м. Львова та інструктажі матерів під час відвідування ними дитячих поліклінічних відділень та під час патронажу лікарів вдома, проводилося відповідне інформування та навчання батьків у дитячих навчальних закладах.Під час проведення «круглого столу» ініціатор і керівник цього проекту професор Гарвардської медичної школи і лікар бостонської клініки Shriners Hospitals for Burn Children Геннадій Фузайлов ознайомив учасників «круглого столу» з основними напрямами та заходами очолюваного ним Проекту та, зважаючи на його позитивні результати, що призвели до суттєвого зниження опікового травматизму у дітей в Львівській області, висловив сподівання на можливість подальшого поширення досвіду проекту на усі регіони України.

Також про результати та здобутки проекту «Проти опіків» у Львівській області учасників заходу поінформували координатор проекту Мирослава Децик та медіа-партнер проекту Лариса Андрійчук.

Про вітчизняний досвід щодо боротьби з опіковою травмою у дітей йшлося у доповідях експерта МОЗ України за напрямами «Хірургія. Судинна хірургія. Торакальна хірургія. Урологія. Комбустіологія. Ендоскопія», завідувача кафедри комбустіології та пластичної хірургії, НМАПО ім. П.Л. Шупика Козинця Г.П. та провідних лікарів-комбустіологів м. Києва, Вінницької та Харківської області.

Під час «круглого столу» учасники також заслухали доповіді: Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Філіпішиної А.А. щодо здійснення Омбудсменом моніторингу дотримання прав дитини, представника Міністерства соціальної політики щодо ролі соціальних служб та служб у справах дітей у попередженні опіків у дітей та забезпеченні безпеки дітей, представника Міністерства освіти і науки щодо питань профілактики опіків у змісті загальної середньої освіти та Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій про порядок здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях в освітніх закладах.

За результатами обговорення питання учасники «круглого столу» відзначили важливість профілактичної складової попередження опікового травматизму у дітей та доцільність поширення досвіду спільного україно-американського освітнього проекту «Проти опіків» на усі регіони України шляхом розробки та впровадження комплексу заходів з його реалізації на місцях за прикладом м. Львова та Львівський області.

У виступах наголошувалося на необхідності покращення матеріально-технічного та кадрового забезпечення вітчизняних закладів охорони здоров’я, які надають комбустіологічну допомогу населенню, насамперед, дитячому, що дозволить створити в Україні можливості для проведення багатоетапних пластичних оперативних втручань постраждалим від опікової травми впродовж усього життя та дієву систему їхньої подальшої реабілітації.


Брифінг Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ольги Богомолець та Геннадія Фузайлова, професора Гарвардського медичного університету:



Аудіозапис засідання "круглого столу":

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку