8 грудня 2017 року Комітет з питань охорони здоров’я провів засідання круглого столу на тему: «Суспільство проти раку: переможемо разом"

Опубліковано 08 грудня 2017, о 14:30
 
У заході взяли участь народні депутати України, представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, інших заінтересованих міністерств і відомств, обласних державних адміністрацій, Національної академії медичних наук України, провідних наукових медичних установ, виробників лікарських засобів, міжнародних та громадських організацій, а також фахівці, експерти і представники ЗМІ.

Щорічно на планеті виявляють понад 10 мільйонів нових випадків цієї смертельної недуги, при цьому помирає від неї близько 8 мільйонів пацієнтів. За даними ВООЗ, до 2030 року смертність від злоякісних новоутворень зросте на 70%.

Близько третини смертей від злоякісних новоутворень обумовлені п’ятьма провідними поведінковими ризиками: високим індексом маси тіла, низьким споживанням фруктів та овочів, відсутністю фізичних навантажень, вживанням тютюну та вживанням алкоголю. Зокрема, використання тютюну є найважливішим фактором ризику злоякісних новоутворень, що призводить приблизно до 22% смертей від цього захворювання. Окрім того, причиною 25% випадків цієї хвороби є інфекції (гепатити, вірус папіломи людини, вірус Епштейн-Барр, хелікобактер пілорі).

В Україні впродовж останнього десятиліття спостерігається суттєве зростання онкологічної захворюваності та смертності. За даними МОЗ України, в країні налічується близько 1 млн. хворих на злоякісні новоутворення, з них близько 6 тис. дітей. При цьому показники захворюваності мають тенденцію до зростання як серед дорослого населення (з 2791,5 на 100 тис. населення у 2012 році до 2800,8 на 100 тис. населення у 2016 році), так і серед дитячого населення (з 73,5 на 100 тис. населення у 2012 році до 76,3 на 100 тис. населення у 2016 році). Щорічно в Україні реєструється понад 100 тисяч нових випадків захворювання на злоякісні новоутворення серед дорослого населення та близько 1 тисячі серед дітей, хворих на злоякісні новоутворення з уперше в житті встановленим діагнозом.

На жаль, не всі хворі в Україні мають доступ до спеціального протипухлинного лікування. За оперативними даними Національного канцер-реєстру, в 2016 році в Україні від 30% до 75% хворих при різних локалізаціях злоякісних новоутворень не отримали спеціального лікування. Спеціальним лікуванням упродовж першого року було охоплено лише 82,2% захворілих дітей.

Така ситуація обумовлена хронічним недофінансуванням заходів щодо забезпечення лікування онкохворих. Так, у прийнятому Верховною Радою України 7 грудня 2017 року Законі України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» обсяг коштів на закупівлю лікарських засобів залишився на рівні 2017 року та покриває потребу лише на 66% для лікування онкохворих дітей та на 28,5% для дорослих. У ході бюджетного процесу Комітет звертався до уряду і Комітету з питань бюджету з вимогою збільшити фінансування за цими напрямами на 1,8 млрд. грн. для дорослих та 280,4 млн. грн. для дітей, однак зазначені пропозиції не були враховані при підготовці проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» до другого читання.

Окрім того, Україна значно відстає від країн Європи за кількістю трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин, що проводяться у вітчизняних закладах охорони здоров’я. В Україні в середньому виконується лише 80-90 трансплантацій на рік (при щорічній орієнтовній потребі щонайменше 1000-1200 операцій на рік), що обумовлено, насамперед, вкрай незадовільним фінансуванням зазначеного напряму медицини державою та відсутністю належної організації його функціонування та розвитку.

Також досі не запрацював належним чином Всеукраїнський реєстр донорів гемопоетичних стовбурових клітин (кісткового мозку) МОЗ України, створення якого передбачено Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 вересня 2009 року № 247-о «Про внесення змін до Статуту Державного підприємства «Державний фармакологічний центр» МОЗ України»), та який повинен був забезпечити створення бази даних потенційних донорів гемопоетичних стовбурових клітин (кісткового мозку), обробку запитів про наявність сумісних з реципієнтом донорів та розсилку відповідних запитів до інших реєстрів, координацію діяльності центрів взяття донорського матеріалу, лабораторій типування тканинної сумісності, центрів трансплантації і забезпечення їх взаємодії у питаннях надання медичної допомоги хворим.

Під час "круглого столу" його учасниками було заслухано інформацію МОЗ України та Національного інституту раку МОЗ України про ситуацію щодо онкологічної захворюваності в Україні та заходи, що вживаються з боку держави для боротьби з онкологічними захворюваннями, обсягів та напрямів фінансування організації медичної допомоги при онкологічних захворюваннях у проекті державного бюджету на 2018 рік, а також щодо перспектив підвищення доступності надання медичної допомоги онкохворим у зв’язку із передбаченим медичною реформою запровадженням програми медичних гарантій.

Учасники засідання «круглого столу» у свої виступах також зосередили увагу на питаннях участі недержавних організацій у боротьбі з раком, стану організації надання медичної допомоги онкологічним хворим в регіонах, проблемам та перспективам лікування в Україні онкогематологічних захворювань, скринінгу і профілактиці онкозахворювань, факторам ризику виникнення онкологічних захворювань, розвитку паліативної допомоги онкохворим, ролі фармацевтичного сектору в боротьбі з онкологічними захворюваннями, психологічній підтримці онкохворих та їх родин.

За результатами роботи "круглого столу" учасники заходу дійшли узгодженої позиції, відповідно до якої лише об’єднання всього суспільства навколо боротьби зі злоякісними новоутвореннями може допомогти українцям досягти значного успіху в боротьбі з цим недугом.
        Відеозапис із засідання "круглого столу":

                                         
        Аудіозапис засідання "круглого столу" Комітету:

       
 
       



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку