6 жовтня 2017 року Комітет з питань охорони здоров’я провів "круглий стіл" на тему: "Роль приватної медицини в реформі охорони здоров’я України"

Опубліковано 06 жовтня 2017, о 14:30
У  заході взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, міністерств: охорони здоров’я, юстиції, фінансів, Державної фіскальної служби, Державної аудиторської служби, Антимонопольного комітету, інших міністерств і відомств, приватних закладів охорони здоров’я та профільних громадських спілок, а також фахівці та експерти.

Під час «круглого столу» представник Міністерства охорони здоров’я, зокрема, повідомив, що станом на 1 липня поточного року в Україні працювало 5 034 заклади охорони здоров’я приватної та колективної форми власності, що перевищує загальну кількість державних (801) та комунальних закладів охорони здоров’я (3 421). Серед приватних медичних закладів трохи більше половини (2 543) спеціалізується на стоматологічній допомозі. Іншими розвиненими напрямами приватної медицини є терапія, ультразвукова діагностика, акушерство та гінекологія, а також неврологія.

Окрім того, у сфері приватної медицини працює 13 553 фізичних осіб - підприємців, більшість з яких становлять: стоматологи - 8 818, спеціалісти з ультразвукової діагностики - 726, акушерства та гінекології - 583, дерматовенерології  - 418 та урології - 163.

Учасникам «круглого столу» презентовано тематичні виступи щодо місця приватної ланки в національній системі охорони здоров’я та її загального стану, а також бачення представників приватних медичних закладів щодо існуючих планів реформи галузі охорони здоров’я України.

Під час засідання обговорено проблемні питання тіньового сектору в охороні здоров’я, а також можливості, які відкриваються у разі його зменшення.

З огляду на анонсовані Міністерством охорони здоров’я реформи фінансування охорони здоров’я, в тому числі на рівні первинної медичної допомоги, обговорено можливі перешкоди у доступі пацієнтів до медичної допомоги у приватних закладах охорони здоров’я за кошти державного бюджету.

За результатами роботи «круглого столу» учасники заходу дійшли узгодженої думки про необхідність розробки змін до податкового законодавства, спрямованих, зокрема, на подолання невизначеності при застосуванні податку на додану вартість для медичних послуг.


Відеозапис із засідання круглого столу:



Аудіозапис:   

     

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку