8 вересня 2017 року Комітет з питань охорони здоров’я провів засідання «круглого столу» на тему: «Проблеми материнської смертності та шляхи її зменшення»

Опубліковано 08 вересня 2017, о 14:30
До участі у заході було запрошено народних депутатів України, представників Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, інших заінтересованих міністерств і відомств, органів місцевого самоврядування, обласних державних адміністрацій, регіональних департаментів та управлінь охорони здоров’я, наукових медичних установ, громадських об’єднань, що опікуються питанням здоров’я жінок, дипломатичних представництв іноземних держав, міжнародних організацій, а також фахівці, експерти і представники ЗМІ.

Проблема високого рівня материнської смертності актуальна в усьому світі, оскільки щороку помирає від 550 до 600 тисяч вагітних жінок, роділь та породіль.

Україна за показником материнської смертності посідає проміжну позицію між економічно розвиненими країнами з налагодженою системою безпечного материнства і країнами, які розвиваються, з недостатнім рівнем охорони здоров’я. Незважаючи на те, що починаючи з 2006 року показник материнської смертності демонструє зниження з 15,2 на 100 тис. народжених живими до 14,5 у 2016 році (за даними МОЗ України), він поки що залишається вищим ніж у розвинених країнах Європи, де цей показник є значно нижчим. Наприклад, у Польщі він становить 3, у Чехії – 4, в Іспанії – 5, у Франції – 8, а у Великобританії – 9 на 100 тисяч народжених живими.

Згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб Десятого перегляду, материнська смертність визначається як смерть жінки, що настала в період вагітності або протягом 42 днів після її закінчення (незалежно від її тривалості та локалізації) з будь-якої причини, пов’язаної з вагітністю, обтяженої нею або її веденням, але не від нещасного випадку чи з випадкових причин.

За даними ВООЗ, до 89% випадків материнських смертей можна було б попередити, якби жінки мали доступ до основних послуг в галузі охорони материнства і основних видів медичного обслуговування.

До 2013 року однією з основних причин материнської смертності, яку у більшості випадків можна попередити, в нашій державі залишалась кровотеча. Проте, протягом останніх 5 років в Україні відбулося зменшення кількості випадків акушерських кровотеч, які призводили до смерті жінок, та кількості випадків материнської смертності, пов’язаних з абортами. У 2016 році найбільша кількість материнських смертей сталася від ускладнень викликаних екстрагенітальною патологією - 29 випадків, що складає 37,66 % від усіх материнських втрат, на другому місці – смерті від емболії навколоплідними водами, що складає 11,68 % (9 випадків).

Показник материнської смертності характеризує не лише стан медичної допомоги. Сучасне розуміння материнської смертності дає змогу трактувати її у контексті усіх чинників, які формують репродуктивне здоров’я, - економічних, екологічних, соціально-гігієнічних, культурних, освітніх тощо. Проте, незважаючи на соціальну складову материнської смертності, вирішальне значення має медичне забезпечення пологодопомоги та раннього дитинства.

Учасники «круглого столу» наголошували на важливості забезпечення загального доступу до послуг з охорони репродуктивного здоров’я під час вагітності, пологів та у післяпологовому періоді, включаючи послуги з планування сім’ї, впровадження у практику клінічних протоколів, що містять сучасні перинатальні технологій згідно з рекомендаціями ВООЗ, забезпечення акушерських відділень препаратами для надання невідкладної медичної допомоги у разі кровотечі, впровадження системи інфекційного контролю в акушерських стаціонарах, удосконалення системи аудиту материнської та перинатальної смертності в родопомічних закладах відповідно до методології ВООЗ, проведення конфіденційного дослідження кожного випадку материнської смерті.

Крім того, акцентувалася увага на необхідності посилення боротьби з небезпечними абортами, посилення правового забезпечення захисту здоров’я жінок та напрацювання необхідних змін до національного законодавства, зокрема щодо запровадження кримінальної відповідальності за незаконне проведення медикаментозного аборту, незаконний продаж, розповсюдження, рекламування лікарських засобів для проведення медикаментозного аборту тощо.

У ході обговорення проблем материнської смертності учасники слухань відзначили важливу роль державної інформаційної політики, спрямованої на підвищення рівня обізнаності населення щодо здорового способу життя, безпечної статевої поведінки, відповідального батьківства, методів профілактики непланованої вагітності, використання сучасних методів контрацепції, необхідності планування сім'ї тощо.

За результатами засідання «круглого столу» між його учасниками та Комітетом з питань охорони здоров’я укладено Меморандум про співпрацю, яким визначено основні напрямки співробітництва його сторін з метою зниження рівня материнської смертності в Україні.

Аудіозапис:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку